Onrust op de beursvloer

De hypotheekcrisis leek vanmorgen over te slaan naar de aandelenbeurzen. Alle Europese beurzen stonden ‘in het rood’. De AEX krabbelt inmiddels weer op nu in de VS de klap iets lijkt mee te vallen.

De onrust op de financiële markten leek eerder aangewakkerd dan bezworen te worden door de reddingsoperatie van de Europese Centrale Bank (ECB) en het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Fed). Na de noodgreep van gisteren – er werd 95 miljard in de financiële markten gepompt – wordt vandaag en dit weekeinde door het ECB weer 60 miljard ingebracht. De Fed komt met een soortgelijke actie. Deze operaties worden door sommige analisten ‘wijs’ genoemd, terwijl anderen juist vrezen dat ze een aanjagend effect hebben.

De internationale onrust begon door zorgen over de Amerikaanse hypotheekcrisis. De huizenmarkt staat in de VS al een tijd onder druk omdat leningen almaar moeilijker kunnen worden terugbetaald. Er zijn veel te lang veel te makkelijk hypotheken verstrekt aan mensen die ze zich dat eigenlijk niet konden permitteren.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 10 augustus 2007 :: 17.24 uur

62 Comments

62 reacties

 1. Las dat er na de Twin Towers iets van 60 a 70 miljard in de economie gepomt was.,

  dus zijn ze wel banger nu!

  Reactie door Gerrit — vrijdag 10 augustus 2007 @ 17.49 uur

 2. Ik snap het niet helemaal: de ECB is toch geen commerciele instelling? Laat de ondernemers het lekker zelf uitzoeken! Ze willen toch minder overheidsbemoeienis en minder regels? Waarom moet de overheid ingrijpen als het ineens allemaal teveel blijkt te kosten; als de zeepbel uiteen lijkt te spatten?

  Reactie door Adje — vrijdag 10 augustus 2007 @ 17.54 uur

 3. @Adje, omdat die zelfde overheid bedrijven verplicht om hun zaken te doen in valuta, dan moet die zelfde overheid er ook alles aan doen om een stabiele valuta te bieden, anders gaan bedrijven over de kop -> is minder belasting voor diezelfde overheid.

  Reactie door ronald — vrijdag 10 augustus 2007 @ 18.37 uur

 4. Het is gewoon weer luchtbellen blazen geblazen. Pompen totdat we verzuipen.
  met de ogen z.g. open en (Zero Gravity),de blik op oneindig.

  Reactie door Alex — vrijdag 10 augustus 2007 @ 18.56 uur

 5. De harten leeg.

  Reactie door Alex — vrijdag 10 augustus 2007 @ 18.59 uur

 6. Gelukkig hebben we hier een verstandige hyphotheek aftrek wel met te weinig beperkingen voor dure huizen maar verder werkt het prima.
  Rente omhoog en de eigen huizenbezitters zijn toch voor een deel beschermt door de belasting teruggave die natuurlijk met inkomsten ook hoger liggen door de hogere rente.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 10 augustus 2007 @ 19.02 uur

 7. Zoals reeds meerdere malen geventileerd,ligt het grote probleem bij de V.S./Bush/Greenspan.Zij hebben de economie willen oppeppen via een tomeloze drukpers excercitie,na 11 September 2001,toen de economie ook op zijn gat dreigde te vallen.
  De financieringen van de oorlogen in Irak en Afghanistan hebben de ellende nog verergerd.
  Na de subprime hypotheken,komen nu de normale leningen ook in moeilijk vaarwater,omdat de banken verzwegen deconfitures hebben.Dat nu de drukpersen van de FED en de ECB op volle toeren draaien,is daar de uitkomst van.Zo zal b.v.de financiering van de ABN-AMRO bank nog een hele toer worden.
  Thans komt er nog een gevaarlijkere situatie om de hoek kijken:
  De chinezen hebben door de ongebreidelde export naar de V.S. een deviezenvoorraad van meer dan 1200 Mrd.$, opgebouwd.De Aziaten samen ongeveer 2500 miljard $.De drukpers $ zijn dus bij de Chinezen/Aziaten beland.Door het subprime gezwel is de koopkracht in de V.S. fors gedaald.De Chinezen willen echter door-exporteren,gelet op het feit dat de V.S. invoerristricties wenst te handteren.Nu hebben chinesche parlementarieers al gedreigd met het ineens op de markt gooien van alle $ obligaties en $ welke zij in reserve hebben,gelet op de verwachte daling van de $.Indien dat zou gebeuren dan donderd de $ finaal in elkaar en dan ontstaat een monetaire en economische crisis welke die van 1929 t/m/1933 verre zal overtreffen.Vooral als deze drukpers $ omgewisseld worden voor euro-s.Hieruit volgt uiteraard sociale onrust en daar zijn de wereldleiders bang voor.Immers dan gaan volksmassa-s reageren als ongeleide projectielen.Voorts is het gevaar van de Chinesche hedgefunds-achtige tactiek aanwezig,waarbij geavanceerde productie en R&D overgebracht worden naar China en het restant weer de markt op gegooid wordt.Kortom de economie,koopkracht/inflatie/werkgelegenheid zou wel eens onder druk komen te staan.Tenslotte is het pijnlijk dat gekke Henkie zijn in soms honderd jaar opgebouwde gerenomeerde goed lopende(Nederlandse) bedrijven aan hedgefunds,private equitie en financieele avonturiers verkwanseld heeft voor wellicht straks waardeloos papier-geld.Uiteraard is Piet Minima en Jan Modaal,weer degene die via zijn ge-errodeerde spaarcentjes en pensioentje de klappen moet opvangen.Het gokkende grootkapitaal werkt er zich met medewerking van de rechts-regende partij-politieke kliek weer uit.
  Maan Arkenbosch Fin.Ec.analist

  Nu de chinezen met hun deviezenvoorraad van meer dan 1000 Mrd.$, als een stofzuiger, zoveel mogelijk aandelen van gerenomeerde bedrijven en grondstoffen concessies willen opzuigen,worden de financieele kaarten op onze globus echt geschud.Vooreerst is het gevaar van de Chinesche hedgefunds-achtige tactiek aanwezig,waarbij geavanceerde productie en R&D overgebracht worden naar China en het restant weer de markt op gegooid wordt.Vervolgens krijgt de $ een klap en schiet,ook in de E.U. de rente omhoog.De relatief sterke stijging van de Chinesche lonen zorgt voor een agressieve export-politiek naar de E.U. en Rusland etc.De V.S.zullen in dit spectakel een toontje lager moeten zingen.Ten einde sociale onrust te voorkomen is in de E.U.zeker een (tijdelijke) contingentering van Aziatische producten en bescherming van vitale industrieen denkbaar.De V.S.,Japan en China zullen zeker hun maritieme kracht in ijl tempo verhogen,al was het maar om hun aan en afvoer-handels lijnen veilig te stellen.De miljarden kostende milieu-problemen schijnen door de E.U.getrokken te worden,terwijl China de grootste vervuiler is.De E.U. R&D op dit gebied zullen starks door de Chinezen gekopieerd worden.Kortom de “drukpers”Euro-economie ligt op de loer,vooral gezien de “aanwinst” van de nieuwe euro-landen.Iran en Rusland zullen in deze troubele eco-vijver mee vissen.Ik verwacht dat na een gelijdelijke achtbaan naar eindpunt AEX 420/Nyse 9200,de Chinese stofzuiger in actie komt.Of wij daar zo blij mee moeten zijn valt nog te bezien.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 10 augustus 2007 @ 19.03 uur

 8. @7 Maan Arkenbosch
  Dat is een manier om hetzelfde nog eens in andere woorden te zeggen.
  Waarvoor dank.

  Reactie door Alex — vrijdag 10 augustus 2007 @ 19.13 uur

 9. Mensen (en bedrijven) schieten vaak van het ene uiterste in het andere, balancerend tussen angst en hebzucht. Credietverlening is gebaseeerd op vertrouwen dat het geinvesteerde bedrag (met rente) zal kunnen worden terugbetaald. Banken verdienen in principe aan credietverlening. Als er bij banken te veel hebzucht ontstaat, zal te gemakkelijk crediet worden vertrekt. Kijk maar in Nederland waar `Frisia`, Lenen.nl etc. over elkaar heen buitelen om u een lening te verstrekken. Als van het ene op het andere moment onrust ontstaat dat leningen of de rente massaal niet meer kunnen worden terugbetaald ontstaat er een ernstig probleem. Banken stoppen dan ineens met elke vorm van credietverlening. Dat is rampzalig voor de economie. Alle investeringen komen tot stilstand, lonen kunnen niet meer worden uitbetaald etc. De ECB heeft nu ingegrepen zodat banken toch crediet zullen blijven verstrekken. Enerzijds is dat een signaal wat als paniekmaatregel kan worden opgevat, en daardoor de onrust kan versterken, anderzijds voorkomt het de veel grotere ramp van een totale stilstand van credietverlening. Vandaar dat ik het niet eens ben met de te kort door de bocht conclusie dat de reddingsoperatie van de ECB de onrust eerder heeft aangewakkerd dan bezworen. Dat laat onverlet dat er eens critisch (wereldwijd) naar uniforme regelgeving omtrent credietverlening en -rating moet worden gekeken. China heeft astronomische hoeveelheden geld “over” terwijl America astronomische tekorten heeft. De eerste signalen dat deze scheefgroei kwetsbaar maakt voor (economische)chantage zijn er al, met alle mondiale gevolgen van dien.

  Reactie door Bert Neut — vrijdag 10 augustus 2007 @ 19.18 uur

 10. Mag het ietsje meer zijn?
  Werd vroeger altijd door de slager gevraagd.

  Het mocht overal op de wereld wel een kilo meer zijn!
  “Happy hour for all of us”
  De roes opeens voor iedereen betaalbaar.

  Gezamenlijk namen we de laatste jaren steeds twee hypotheken.
  De eerste op ons huis en de tweede op onze gemoedsrust en werkelijke kredietwaardigheid.

  Het is gebruikelijk dat er na dronkenschap altijd ontnuchtering is.
  Zelfs als het voorbij het delirium moet gaan.

  De aarde heeft nu even een punthoofd en grijpt naar de aspirines.

  Het mag dus wel even een tijdje ietsje minder zijn.

  Reactie door Timbo — vrijdag 10 augustus 2007 @ 19.33 uur

 11. @Ronald @4
  Ik ben niet zo slim, dus: kun je ook nog op een andere manier zaken doen dan handelen in aan valuta gerelateerde eenheden.

  Reactie door Adje — vrijdag 10 augustus 2007 @ 19.58 uur

 12. @7 Maan
  Er is één geruststelling: het ‘communistische’ China is inmiddels helemaal verweven met de wereldeconomie. Het ineenstorten van de dollar en daarna een economische malaise is net zo nadelig voor China, dat dan geen produkten meer kan afzetten in het westen. De Chinese economie stort dan ook in met als gevolg politieke problemen (opstanden). Dus China heeft er belang bij de dollar niet door de bodem te laten zakken.

  Reactie door simbro — vrijdag 10 augustus 2007 @ 20.46 uur

 13. @Adje, ja wel hoor, je kan je laten betalen in allerlei vormen, zelfs in kaas als je dat wilt, maar op enig moment zal ook die kaas omgezet moeten worden in valuta om je belastingen te kunnen betalen, de tijd dat de belastinginspecteur genoegen nam met 30% van je kaasvoorraad ligt al een tijdje achter ons.

  Dus waarmee je ook handeld, er komt een moment waarop je je handelsmiddel om moet zetten in valuta om je verplichtingen jegens de staat te voldoen.

  Zou trouwens ook niet zo charmant zijn als je (evt) AOW in kaas uitbetaald wordt he ;-)

  Reactie door ronald — vrijdag 10 augustus 2007 @ 21.09 uur

 14. Bij uitzondering reageer ik hier nog 1 keer.
  De huizenmarkt is verziekt, in USA, in UK, in Nederland en de rest van de EU is ook aan het verrotten.
  China en India maken nog iets en hier alleen maar zo’n beetje diensten want het is de overheid en de banken en het bouwwezen die een pakt hebben gesloten.
  Als we nu niet die huizenmarkt in Nederland echt aanpakken dan zijn we echt verloren.
  Met aanpakken bedoel ik Brinkman en de rest van de mafia aan de kaak stellen en als de wiedweerga land beschikbbaar stellen voor duurzaam bouwen voor lage prijzen. Het kan echt wel hoor.
  We zijn de klos en met name de huurders.
  Sorry Hakker en jk. De stress neemt toe en zal een hete soep brouwen.
  Dit was het voor nu en voor een hele tijd.
  Sinds die deal met de PvdA heb ik er geen zin meer in hier. Hartelijke groeten aan iedereen en met name Gloria.

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 10 augustus 2007 @ 21.11 uur

 15. @14
  Jammer,ik ga je missen ik vond het altijd wel prettig met je te discuteren maar veel begrip voor je beslissing.
  Wie weet zie ik je nog een keer fietsen in de omgeving van de Duitse grens bij Nijmegen wel even zwaaien.Je kunt me herkennen aan de bijl achter op de fiets.
  En de klos zijn we (bijna)allemaal denk ik.
  Natuurlijk zijn we het eens dat de huizen markt verziekt is door zakkenvullend tuig.
  Geniet van het leven al wordt je honderd het duurt maar even.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 10 augustus 2007 @ 21.32 uur

 16. Amerika is eigenlijk al failliet.

  Heel veel is nu al waardeloos!

  Mee, maar vooral dank zij Amerika, en de “martkt” raken ook Nederlandse pensioenfondsen hun (ons!) geld kwijt.

  Nederland en de rest van de EU zullen binnenkort worden meegesleurd in een aanzienlijk grotere krach dan tijdens de economische crisis in de dertiger jaren.

  Miljarden worden dan ineen klap waardeloos.

  Voor wie nu nog rijk zijn, wacht dan alleen nog maar een bed van stro. En er zal dan moord, brand, opstand en verwoesting zijn.

  Geen uitkeringen en geen pensioenen meer,
  En dat hebben de banken en de “sprinkhanen” gedaan!!

  Haras.

  Reactie door Haras. — vrijdag 10 augustus 2007 @ 21.39 uur

 17. @ronald:
  Ik snap het helemaal! terug naar de spiegeltjes en kraaltjes. Leve de vooruitgang, zou ik zeggen!
  p.s. zoals ik al zei: ik ben niet zo slim, maar “handeld” eindigt volgens mij op dt.

  Reactie door Adje — vrijdag 10 augustus 2007 @ 21.39 uur

 18. Amerikaans gezegde:

  “When the shit hits the fan” …

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — vrijdag 10 augustus 2007 @ 21.49 uur

 19. Aan alleen maar winsten maken kleeft één groot verlies.

  Reactie door Lezer — vrijdag 10 augustus 2007 @ 22.05 uur

 20. Voor wie slim is en de middelen heeft: vertrek zo snel mogelijk uit overbevolkte landen als Nederland en verhuis naar een land met een zodanig lage bevolkingsdichtheid dat je tenminste nog een kans hebt om van het land te leven zonder dat je vertrappeld wordt door de meute. Deze crisis is nog maar een klein signaal, een opwarmertje voor wat nog komen gaat.
  Nederland is een ‘deathtrap’.

  Alcor

  Reactie door alcor — vrijdag 10 augustus 2007 @ 22.09 uur

 21. @ 15 De Hakker,
  Dank je. Ik was er nog vanmiddag. Lekker rustig daar, iteraard tot je weer in nederland bent de de auto’s dicht langs je heenrasen. In Frankrijke halen ze je tenminste in alsof je een auto bent, dus met knipperlichten aan en via de overzijde van de weg.
  Hou je goed daar! Of huurder of koper de meesten zijn de klos.

  Reactie door L'écologiste — vrijdag 10 augustus 2007 @ 22.12 uur

 22. @Adje

  Wat jij wildt ;-)

  Reactie door ronald — vrijdag 10 augustus 2007 @ 22.36 uur

 23. Ja Alcor, zelfs Middelkoop die altijd op RTL7 financiele adviezen en commentaar geeft, heeft al aangeraden om naar het platteland te trekken. Ook hij verwachtte dat de bom zou barsten. ik meende dat hij destijds juli van dit jaar voorspelde. Is dus behoorlijk aan het uitkomen.

  Hoe komt die Europese bank aan al die kapitalen. Stel je nu eens voor dat dat geld ten goede kwam aan de laagstbetaalden in de EU en aan de modale inkomens. Dan is hier meteen geen hypotheekcrisis meer en de economie bloeit op als nooit te voren.
  Die Roosevelt was zo dom nog niet met zijn New Deal.

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 10 augustus 2007 @ 23.18 uur

 24. @20 Alcor.

  Wat maak je mij wat. Ik woon in een klein terpdorpje met nog geen 100 inwoners op het het hogeland van Groningen. Hier gebeurd alles 50 jaar later en er staan nog huizen te koop.

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 10 augustus 2007 @ 23.40 uur

 25. Simbro @12
  China is al massaal bezig met omzetten van $ in grondstoffen (via Afrika en Zuid Amerika).
  Dan zijn er veel hedgefunds met Chinees kapitaal voor opkoop van goed lopende bedrijven.Vervolgens worden thans veel $ ingewisseld voor Euro-s.Zolang de grondstoffen nog in $ genoteerd worden,is er geen acuut probleem.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 10 augustus 2007 @ 23.46 uur

 26. @ 2 Adje

  Precies zoals jij het omschrijft, die ratten van werkgevers willen alles kado en beslist geen overheidsbemoeienissen, totdat…..

  Het zou wel eens goed zijn als er eens flink de bezem doorgehaald wordt zodat het kaf van het koren gescheiden kan worden oftewel dat alle “foute” ondernemingen over de kop gaan, dan blijven er nog te veel bedrijven of bedrijfjes over die met slimme belastingtrucjes en met uitbuiting en het knechten van de arbeider nog kunnen overleven.
  Daar zouden we eens onze aandacht op moeten richten, en niet meer in het opgelegde sprookje geloven dat je baas god is.

  Reactie door Pool — zaterdag 11 augustus 2007 @ 0.09 uur

 27. Voordeel van dit hele verhaal is wel dat de agressieve hedgefundsen met hun overnames, gefinancierd met geleend geld, zich voorlopig wel koest zullen houden..Hun financieringsbron is voorlopig wel ff “opgedroogd”! Sterker nog, wie weet is wetgeving in dat opzicht niet eens meer nodig en zijn we definitief van dit soort korte-termijn speculanten verlost..Dan leidt dit alles toch nog tot iets goeds?!

  Reactie door ToN — zaterdag 11 augustus 2007 @ 0.12 uur

 28. het domino effect,niemand weet waarheen,en hoeveel,het is als een bord spaghetti,
  waarvan je een sliert pakt en je verbaast waar het eind zit.
  het is wel steeds amerika waar de ellende vandaan komt,voor de zoveelste keer.
  wordt dit veroorzaak?het leiden van een land,is toch ook een schaakspel.
  amerika het land van de onbeberkte mogelijkheden,en zoals het lijkt van de onbeperkte geld groei.
  i.v.m oververhitting staan de persen op de noordpool.

  Reactie door hw.rademaker — zaterdag 11 augustus 2007 @ 3.09 uur

 29. Dat zag je allang aankomen. De beursen stegen veel te hard onder een graaisentiment. Ze praten elkaar naar grote hoogten. Zoveel te harder komt de val aan. Het is een en al opgeklopte emotie en het bespelen ervan. Dat van die hypotheektoestand in Amerika kon iedereen zien aankomen al vele maanden eerder maar beleggers steken liever hun kop in t zand en horen wat ze willen horen. Ook banken die bang zijn verspreiden mooiweerpraatjes en ontkrachten zorgen. En als iedereen overal wat kan op en afkopen weet niemand meer waar je blijft of ‘het’ blijft. Kortgezegd; “Het zal mij een zorg zijn”
  En wat Amerika betreft is er nog een rare toestand. Daar is het nl. zo dat degene die geen geld heeft en een lening afsluit exorbitante rentes moet betalen. De armen betalen dus meer dan de rijken. Ra…ra….

  Reactie door Henny — zaterdag 11 augustus 2007 @ 8.21 uur

 30. Goeden morgen vrienden SP.

  Wat vind ik het jammer dat we de inzendingen van L’écologiste moeten missen, het ga je goed jongen.

  In de economie zijn periodiek schommelingen waar te nemen, die de geldgraaiers in paniek doen raken.
  Soortgeljke invloeden zijn ook in de landbouw te merken. Wanneer in een landbouwtijdschrift gemeld wordt dat er veel geld verdient is bij laten we zeggen de teeld van cichorei, gaan het merendeel van de boeren het volgend jaar over op dat product, met gevolg de markt stort in.
  Zo oud als de weg naar Kralingen.
  En dat vind ook plaats in het geldverkeer, daar is de invloed zelfs nog groter, omdat die lieden over het algemeen heel erg bang zijn geld te verliezen, wat bij zo’n crash gemakkelijk gebeurt.
  Dat ontaard in een lawine die niet meer te stoppen is, ook niet met die 95 miljard €.

  Een sceptische ….

  Reactie door Ouwe Dirk — zaterdag 11 augustus 2007 @ 9.25 uur

 31. Met enige verbazing heb ik kennisgenomen van de problemen op de Amerikaanse markt voor sub-prime hypotheken. De rente op dergelijke leningen is erg hoog om het hogere risico op oninbaarheid af te dekken. Blijkbaar hebben de kredietverstrekkers meer risico’s genomen dan was opgenomen in het rentepercentage. Wellicht hebben sommige van deze kredietverstrekkers les twee van de zes lessen van de efficiente kapitaalmarkt niet begrepen: Je kunt niet constant een rendement boven het marktgemiddelde halen. Daar komt nog bij dat veel banken leningen die zij hebben gedaan aan private equity partijen niet kunnen doorplaatsen bij hun klanten omdat de voorwaarden van die leningen te mager zijn voor deze klanten. Wie zich aan het oude gezegde “Sell in May and go away, but remember be back in September” heeft gehouden zit nu goed, die koopt zijn portefeuille in September voor een lagere prijs terug.

  Reactie door M. van Rijnstraete — zaterdag 11 augustus 2007 @ 10.04 uur

 32. Pas was ik met vakantie. Ik vloog op 12 km boven deze planeet. Ik keek naar beneden en dacht bij mezelf: daar wonen we dan met z’n allen en daar gebeurt het allemaal.De beurs omlaag, de beurs omhoog, de een wint flink de ander verliest grof. Geld wordt rond gepompt en evenwichten verschuiven continu. De VS was lang de moter, China neemt het over.

  Reactie door Gerrit — zaterdag 11 augustus 2007 @ 12.00 uur

 33. Alles is belangen (en hebzucht als het wel heeeel veel belang is) en de SP is opgericht om het evenwicht en de menselijke maat te zoeken…vind ik wel okay ! LEVE SP !! Mooi streven,

  Reactie door eric — zaterdag 11 augustus 2007 @ 13.47 uur

 34. Heeft niemand dan gelezen dat ook in India en China problemen bij het terugbetalen van kredieten zijn ontstaan. Of stond dat niet in Nederlandse kranten?

  lLees bijv. Chinas Super bubble
  http://www.heise.de/tp/r4/artikel/25/25317/1.html

  Reactie door inekemaa@xs4all.nl — zaterdag 11 augustus 2007 @ 14.03 uur

 35. Wat is geld? Iets, dat de mens gek maakt.
  Het huidige geld kent geen waarde, alleen het geloof daar in bepaald de waarde.
  Kijk eens naar de jaren 30, toen gebeurde iets, wat nu ons weer te wachten staat.
  Zoals jullie weten, geld maakt niet gelukkig.
  En wat zei Maupi Caransa in Mokum.
  “Als ik toch ongelukkig moet zijn, dan
  liever met geld.”

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 11 augustus 2007 @ 17.07 uur

 36. M. van Rijnstraete — zaterdag 11 augustus 2007 @ 10.04:

  Goedemiddag,

  Ondanks alle (economische) argumenten blijf ik alle aandelenbeurzen beschouwen als even zovele tempels van de afgod “mammon”.
  En ook kan ik maar niet het gevoel kwijt raken dat speculeren in de grond eigenlijk immoreel is: niet werken, allerlei trucs uithalen om maar op korte termijn met gebakken lucht veel winst te behalen.

  Het is door dit nerveuze geklooi dat op de hele wereld “gewone” mensen in toenemende mate moeten slikken dat er geen redelijke toekomstgarantie meer kan worden geboden.

  Ik kan me zeer kwaad maken als ik bedenk dat met in feite waardeloos papier (dat in veel gevallen ook nog eens is geleend!) WAARDEVOLLE “hardware” wordt verworven, terwijl mensen die (vaak vanwege MORELE PRINCIPES!!) niet aan de gelegaliseerde financiele criminaliteit wensen mee te doen, hun moeizaam gespaarde centjes zien wegslinken omdat -zeker in Europa- de rente zeer laag ia teneinde de bezetter (Amerika) het mogelijk te maken om op een werkelijk uitzinnige en onbeschofte manier zich te verrijken: steeds meer “hardware” tegen waardeloze dollars: de “gewone” man kan en zal uiteindeloijk de rekening betalen.

  Het verbaast mij dan eigenlijk ook niet dat bijv. “onze” regering, i.p.v. passende maatregelen te bedenken en te nemen, NIETS onderneemt om Amerika in deze fatale waanzin te dwarsbomen, de graaiers zitten met hun in hebzucht verkregen geld muurvast geklonken aan de amerikaanse “economie” en daarvoor moet alles wijken, zelfs het landsbelang en het belang van het overgrote deel van de bevolking.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 11 augustus 2007 @ 18.13 uur

 37. interesant waren afgelopen week de publicaties en cijfers over de crisis op de internationale financiele markten.
  in enkele dagen heeft de ecb zelfs 156 miljard euro in het bancaire systeem gepompt,om op die manier de op zich goed draaiende economie te beschermen.
  maar het gebrek aan adequate interne controle,en de hypocriete opstelling t.o.v hedge en p-e fondsen en andere op snel geld belustte speculanten zal z,n effect niet missen op andere van beleggingen afhankelijke systemen.
  zoals altijd zijn gegevens waarvan het “grote publiek” NIET weet nog interessanter,want in welke mate en voor welke bedragen zijn b.v. onze pensioenfondsen betrokken in ondoorzichtige risicovolle beleggingen,en welke gevolgen heeft dit rad van fortuin op termijn voor deelnemers in deze fondsen,maar zoals eerder gebeurde is ook nu al duidelijk wie de rekening zal moeten betalen???!!!!

  Reactie door visgert — zaterdag 11 augustus 2007 @ 20.08 uur

 38. Amerika is eigenlijk al failliet.

  Heel veel is nu al waardeloos!

  Mee, maar vooral dank zij Amerika, en de “martkt” raken ook Nederlandse pensioenfondsen hun (ons!) geld kwijt.

  Reactie door Peter — zaterdag 11 augustus 2007 @ 20.23 uur

 39. Ter meningsvorming zie:
  http://www.devrijecultureleruimte.nl/Duisenberg.html

  Reactie door jan sterenborg — zaterdag 11 augustus 2007 @ 23.14 uur

 40. @14 L’ecologiste

  Sorry dat ik hier pas nu langskom. Ik had jouw reactie dus nog niet gezien!
  Zie bij ” Over Wilders en Jami” mijn @451.
  Begrijp dat ik het volkomen respecteer en dan had ik je daar niet ‘teruggeroepen’ als ik jouw reactie hier eerst had gelezen.
  Hoe dan ook: miss you!

  En ja, verziekt die huizenmarkt! Zo belangrijk om jouw zienswijze hierover te lezen. Heb daar veel van geleerd!
  Lieve ecoloog, geniet van je natuur en al DAT wat door veel mensen niet gezien en vertrapt wordt. Moeder Aarde kan jij laten glunderen!

  En ik? Triste! Blijf hopen dat je je afwezigheid hier niet te lang maakt…
  Adieu et au revoir!

  Reactie door Gloria — zondag 12 augustus 2007 @ 5.26 uur

 41. L’ ecologiste.

  Ik had al een bijdrage aan je gericht helaas is die verdwenen.
  Ik begrijp je frustratie en de stress hieromtrent. Ikzelf moet zo nu en dan ook even afstand nemen en overdenken, de natuur in of wroeten in de aarde is dan even de beste methode. Sommige zaken zijn totaal onbegrijpelijk en zo begrijp ik ook heel veel niet m.n. niet het genoegen nemen met de uitspraak van Koenders van de SP.
  Eelco hadden ze al lang moeten verbannen naar een of ander onbewoond eiland met zijn eigen hutje. De media halen steeds maar weer met zijn onzinnige verhalen enkel om de bouwwereld flink te laten verdienen en om kosteloos reclame te maken voor die bouwwereld en een overheid en de media die hem als politiek partner ziet(n) i.p.v. ‘bouwfraudeadviseur’ Het gaat ieder verstand te boven.Ik begrijp het dan ook helemaal,de overheid en het bedrijfsleven zijn bijna samengesmolten, wat de bouw en woningbouw betreft helemaal, en de media maken maar steeds meer programma’s over de noodzaak van liberalisering van de huurmarkt door Sebille Dekker weer eens een programma te gunnen op radio 1 waarin volkomen kritiekloos (niet) op haar werd ingegaan. Ik werd bijhoorlijk pissig. De hypotheekrenteaftrek werd maar weer buiten beschouwing gelaten voor het ‘gemak’ Ik dacht nog wel dat het VPRO of VARA was. Maar wat maakt het tegenwoordig nog uit. Ze zijn allem geinfecteerd door de EO, zogenaamde waarden en normen en geld. Ze zal zelf wel in de vastgoedsector zitten met haar geld. Toch hoop ik je weer snel terug te zien.
  kritische geluiden zijn een must met napraterij en haleluja t.a.v. een partij ook de SP is niemand gediend.

  Reactie door Henny — zondag 12 augustus 2007 @ 10.19 uur

 42. onrust op de beursvloer…
  waar is er geen onrust tegenwoordig?
  hoeveel onrust op de beursvloer en in de EU zal dit bericht gaan veroorzaken?
  http://www.nu.nl/news/1191405/34/ECB_wil_speciale_status_in_EU-verdrag.html

  Reactie door iew — zondag 12 augustus 2007 @ 12.26 uur

 43. @42 Iew,

  Hier bij mij is geen onrust.
  Heb geen aandelen, geld dus het zal me een zorg zijn.
  Ik stop alles in een ouwe sok, ook geen last dus van beursgenoteerden. hahahahaha!

  Reactie door Anja (B) — zondag 12 augustus 2007 @ 16.43 uur

 44. In onzekere (beurs)tijden zoeken beleggers koortsachtig naar een betrouwbaar kompas voor de toekomst.Daarbij zijn resultaten uit het verleden dikwijls wel een garantie voor de toekomst.In dit verband wil ik verwijzen naar het Japan scenario,welk ik vanaf 1972 t/m heden via grafiek gevolgd heb,met de climax van de luchtbeleconomie van 1989 als hoogtepunt.Insiders weten dat de AEX grafiek nagenoeg (met een interval van 11 jaar)gelijk loopt.De hedgefunds/subprime en overname hype heeft als een drug de trendlijn beinvloed.Nu deze drug uitgewerkt is,versterken de afkick verschijnselen de toestand van de niet gepasseerde (gezonde)correctie.Wanneer de trendlijn,met inachtneming van de interval, op de Nikkei-index gezet wordt,dan blijkt dat wij,met inachtneming van de langjarige weerstandslijn duidelijk richting AEX 400 gaan.Nu wil ik niet op een been hinken,en pak er de langjarige trading-range bij.Deze loopt vanaf 1974/5 tot 2007 met een tussen range van ongeveer 200 punten (steun en weerstandslijn).Deze hoofd-range geeft feitelijk een gezonde ontwikkeling weer.Ook hier zie ik in 2007 de bovenste (weerstandslijn) naar de AEX 400 lopen.Dat betekend dat gelet op de technische analyse deze onafhankelijke langjarige grafiek-steun/weerstandslijnen duidelijk AEX 400 als (voorlopig)eindstation aanwijzen.Ik ben geen pessimist, doch ik heb wel tijdig de crash van Black Monday van 1987 en de vertraagde krach van 2000/2001 tijdig,aantoonbaar voorspeld.Oorzakelijk verband is m.i.,zoals reeds eerder gememoreerd,hoe slechter het sentiment,hoe hoger de door beleggers ingecalculeerde risico premie,zowel in obligaties,aandelen,onroerend goed,commodyties als andere financieele instrumenten..En dat versterkt de neergaande (pessimistische)beleggers horizon.En juist de recentelijk achter ons liggende lage risico premie was een speelbal geworden,niet van beleggers maar van speculanten.Voorlopig is het (tot Oktober/November):”Voorwaarts kameraden terug!” De pensioenfondsen kunnen hun borst weer nat maken!Hopelijk zal op de 3e dinsdag van September het CDA/PvdA/C.U. van deze omstandigheden geen misbruik maken!!>Maan Arkenbosch

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 12 augustus 2007 @ 17.48 uur

 45. 43. Anja

  Maar wel op de vloer dan? Hebben we het al gehoord. De pasta het brood de melk en melkproducten de chocolade etc…. meerdere eerste levensbehoeften worden fors duurder

  Reactie door Henny — maandag 13 augustus 2007 @ 16.27 uur

 46. De echte, op financieel gebied goed geïnformeerde, rijken (zoals bijv. Warren Buffett) zijn nu al jaren druk bezig hun vermogen in alles behalve de dollar en de Amerikaanse economie te beleggen. Euro’s, goud, grondstoffen, alles is beter dan dat waardeloze Amerikaanse schuldbewijs. Zij zagen de onvermijdelijke economische crash al lang aankomen.

  Ook banken en andere grote beleggers weten dit. Ze zijn nu vaak op de televisie te zien om de gewone man ,d.m.v. pertinente en doorzichtige leugens, ervan te overtuigen dat er niets aan de hand is. Ze willen namelijk voorkomen dat er paniek uitbreekt voordat zij hun schaapjes op het drogen en hun binnenkort waardeloze aandelen, voor een nu nog redelijke prijs, verkocht hebben. Daarna mag de hel wat hun betreft losbreken. De gewone schlemiel mag wederom de rekening betalen van zijn karige eigendom en pensioen. Daarna mag deze weer voor een appel en een ei ploeteren om op de financiële puinhopen weer iets op te bouwen.

  Ananga

  Reactie door Ananga — dinsdag 14 augustus 2007 @ 0.47 uur

 47. @44 Maan
  Weerstandslijnen, steunlijnen…ik ken ze net als jij! Maar geef nou es toe dat deze geen ene moer voorstellen zolang ze steeds en elke keer weer DOORBROKEN worden!! Wat voor zekerheid geeft dat nou? Als “belegger” hecht ik daar persoonlijk geen enkele waarde aan hoor…! Het zou volgens mij juist goed zijn als niemand dat meer doet..Het werkt hooguit ongelooflijk dom “kuddegedrag” in de hand en tegengesteld handelen levert maar al te vaak zelfs meer op! Dat is dus precies wat ik ook doe..ik volg mijn eigen intuitie en dat werkt meestal beter!

  Reactie door ToN — dinsdag 14 augustus 2007 @ 2.13 uur

 48. Beste Maan Arkenbosch,

  Technische analyse heeft in het verleden meerdere malen bewezen niet betrouwbaar te zijn bij een trendbreuk. De economische fundamentals zijn ook nu uitstekend, wat uiteindelijk terug te vinden is in de afgelopen (technische) trend. Geleidelijk aan zijn er echter meer er meer slechte leningen in de markt gekomen door twijfelachtige banken die meer oog hadden voor hun eigen portemonee dat voor de economie als geheel. Dat is een geleidelijk proces, het komt echter ineens aan de oppervlakte. Technische analye is zoiets als het dek van de Titanic blijven schrobben en dan denken “dat is mooi, het dek gaat wat scheef lopen, dan loopt mijn vuile schrobwater mooi weg”.

  Reactie door Bert Neut — dinsdag 14 augustus 2007 @ 10.01 uur

 49. Beste Ton
  Het is nu eenmaal zo dat veel beleggers kijken naar de technische analyse en daar moet je rekening mee houden.Je kunt bepaalde verwachtingen en gedragingen grafisch weergeven en dat is gemakkelijk.De grote trading range is de langjarige van speculanten gezuiverde curve.De beurs loopt meestal 9 maanden vooruit op de dan actuele gebeurtenissen.Het is niet toevallig,dat de klap nu aangekomen is.Veel speculanten zijn over-enthousiast en berekenen,zoals in het verleden,haast geen risico-premie meer in.Dat kan natuurlijk niet lang goed gaan.Nu is de risico-premie er weer ingecalculeerd en daarom worden de koersen hieraan gerelateerd.Overigens ben ik bezorgd over de “ZACHTE”grondstoffen markten,zoals graan,dier-voedsel,melk producten,soja-palmpit-zonnebloen-olijf olie,mais etc.Zoals bekend is er dit jaar in de E.U een minder graanoogst van 15%,door de droogte in zuid Europa.Tel daarbij de omzetting van voedsel in auto-ethanol en andere chemische mineralen en je zit met een behoorlijk tekort,zodat de prijs van regulair voedsel tot minstens 10%, boter 50%!,gaat stijgen.In China zijn vanaf het begin van het jaar sommige voedselprijzen met 45% gestegen.Daar springen de speculanten weer gretig op in,zodat de eerste levens-behoeften onnodig duur worden.Daardoor zal de inflatie behoorlijk stijgen en daarvoor is Brussel/ECB bang.En daarmee is de cirkel van een argwanende economie weer rond.
  Jan,SP,IN DE EERSTE LEVENSBEHOEFTEN MAG NIET GESPECULEERD WORDEN!!! Jan ik hoop dat jullie daar iets aan gaan doen!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 14 augustus 2007 @ 10.48 uur

 50. Bert Neut — dinsdag 14 augustus 2007 @ 10.01:

  Goedemorgen,

  Het nadeel van een fijne en prettige droom tijdens een diepe nachtrust is, dat dan het ontwaken wel eens ontnuchterend kan werken….

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 14 augustus 2007 @ 11.16 uur

 51. Beste Maan Achterbosch,

  Vergeef mij de vrijheid te reageren op een aantal beweringen van u die naar mijn bescheiden mening nogal onzinnig zijn. Ten eerste is daar de wat u noemt “grote trading range”.
  De trading range is het verschil tussen hoogste en laagste prijs in een gedefinieerde periode.
  De “grote trading range” bestaat dus niet, anders dan een door u, nogal vaag gedefinieerd begrip. Alle, ik herhaal alle, beleggers, ook pensioenfondsen, zijn speculanten, zij speculeren. (handelen in de verwachting winst te maken door stijging of daling van prijzen, Van Dale)
  Dat zo’n curve van speculanten gezuiverd zou kunnen worden, is daarmee toch echt volslagen onzin.
  Dan uw stelling dat de beurs meestal 9 maanden vooruitloopt op actuele gebeurtenissen is eveneens, het spijt mij, grote kolder. Actuele gebeurtenissen zijn gebeurtenissen die in het heden, werkelijk plaatsvinden. Je moet toch echt de gave hebben van een profeet om feitelijke gebeurtenissen negen maanden van te voren te zien aankomen.

  Risico premie, Maan Achterbosch, is het deel van de rente van een (interbancaire) lening dat wordt gecalculeerd op basis van een min of meer statistisch-wiskundige rating. Dat heeft niets te maken met een momentaan sentiment. Wat er nu aan de hand is, is een huivering om überhaupt (interbancair) geld kortstondig te lenen omdat er tijdelijk geen betrouwbare risico premie is te berekenen. Als de ECB dan niet zou ingrijpen met zogenaamd “kort geld” hebben commerciële banken de neiging om woekerrentes te berekenen. De ECB heeft daarmee precies gedaan waarvoor ze is ingehuurd, namelijk het stabiel houden van de Euro.

  Tenslotte nog even de door u genoemde “luchtbel economie”, ook die bestaat niet.
  Er zit zo nu en dan wel een “luchtbel” in bepaalde delen van de aandelen markt. De economie zelf wordt weergegeven door talloze (macro) economische cijfers van, ondermeer, het Centraal Bureau voor de Statistiek.

  U schrijft taalkundig een prachtig verhaal, vol met kreten die soms op zichzelf wel bestaan maar die in de door u gehanteerde context geen betekenis hebben of grote onzin zijn. Schrijf eens wat simpeler, zodat u het zelf ook gewoon snapt.

  Reactie door Bert Neut — dinsdag 14 augustus 2007 @ 14.46 uur

 52. Beste Bert,
  Onder trading range versta ik,de lijnen van langjarige toppen en bodems van een grafiek.Daar kun je i.v.m.verschillende patronen concusies uit trekken.Dan zijn er 2 soorten investeerders in de financieele markten en dat zijn “ECHTE”beleggers en speculanten.Echte beleggers investeren voor de lange termijn.Speculanten springen in en uit.Ik heb lang genoeg op een pensioenfonds gewerkt (ABP)om te weten dat zij nagenoeg hun pensioenen verantwoord beleggen en niet speculeren.Zo-n groot pensioenfonds is precies een mamoet tanker en die kun je in turbulent weer ook niet snel keren.Grote uitslagen in een grafiek ontstaan door overdreven verwachtingen van speculanten,die moet je voor een helder beeld, grafisch via de grote steun en weerstandslijnen corrigeren.Dan loopt de beurs meestal ongeveer 9 maanden vooruit op de reacties/gedragingen van de consumenten.Als er risico premie,zoals jij beweert,alleen in het rente % zit,hoe kan het dan de de aandelenmarkt grotendeels ook aan de rentemarkt gerelateerd is en daarvan geen last zou hebben? En wat voor invloed heeft dat dan op de bank-aandelen,wordt daardoor de risico-premie welke in de koers verwerkt zit dan niet groter? Of heb je nooit gehoord van K.W. verhoudingen welke gerelateerd zijn aan risico-s en verwachtingen?De ECB heeft niets anders gedaan dan de drukpers in beweging gezet,omdat een speculanten gezwel met nare gevolgen voor conservatieve beleggers, open gesprongen is.Dat hierdoor degelijke bankiers huiverig waren,om speculerende banken te hulp te komen vindt ik normaal.En dat zij dan een hoge ricico-premie in hun uitleen-rente berekenen aan deze hedgefunds-achtige banken is ook normaal.Je geeft zelf toe dat er een luchtbel in de aandelenmarkten zit,maar zat die ook niet in (speculatieve)grondstoffen en obligatie-derivaten markten? En behoren die niet tot de economie?Ik hoop niet dat ik met een speculant te doen heb,die wild om zich heen slaat,omdat hij meent dat de bomen tot de hemel groeien.Naar aanleiding van je laatste zin Bert,je hebt toch niet een paar “Neutjes”op gehad?

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 14 augustus 2007 @ 16.45 uur

 53. Geachte Maan Arkenbosch,
  Zou u zich tot de casus willen beperken en geen nodeloze “grappige” opmerkingen over mijn naam willen maken. U heeft mogelijk bij het ABP gewerkt, maar ik acht de kans klein dat u als principieel-verantwoordelijke op de beleggingsafdeling daar heeft gewerkt. Risico opslag op de (korte) rente is totaal wat anders als het risico op aandelen.
  De ECB heeft absoluut geen “drukpers in beweging gezet” (u doelt hier op monetair financieren, hèt recept voor hyperinflatie)
  Wat de ECB gedaan heeft is kort (één dag) meer geld voor een vastgesteld rentepercentage vrijgegeven voor interbancair verkeer. Dat geld komt niet in de economie, maar moet binnen één a twee dagen weer terug naar de ECB. Ook de K/W (dus niet K.W.) van individuele bedrijven heeft niets te maken met het verschijnsel van massale hypotheekverstrekking aan niet credietwaardige personen, want dat is de kern het huidige probleem. Ik denk dat u hier en daar een zin uit een economie boek plukt, en deze zinnen vervolgens vrij willekeurig achter elkaar zet. Uw betoog maakt de indruk van een “omgevallen boekenkast”. Laat het nog maar eens lezen aan uw (hoog)leraar economie. Hij zal tot dezelfde conclusie komen. Het ligt dus niet aan mijn vermeende alcohol consumptie. Ik ben ook geen speculant, verre van dat. Ik heb ook niet gezegt dat er nu een “luchtbel” in de aandelenmarkt zit, gewoon lezen is ook een kunst.

  Reactie door Bert Neut — dinsdag 14 augustus 2007 @ 19.06 uur

 54. Geachte Bert,
  De risico PREMIE! wordt verwerkt in het rente %,i.v.m b.v. Moody-s vastgestelde rating. (ik heb het niet over risico opslag!!).Zo is de K.W.verhouding bij aandelen,gelet op de toekomstige verwachtingen en het sector/branche risico,de rating,welke beleggers/financieel analisten hieraan geven.Zo zullen genoteerde ondernemingen in dezelfde branche,verschillende K.W.verhoudingen hebben.Dat betekend dat het verschil in K.W.een risico (premie)% afwijking geeft.Zo kunnen b.v.ING en FORTIS verschillende K.W.verhoudingen hebben,ofschoon zij in dezelfde branche zitten.
  De ECB en ook de Fed blijft maar doorgaan met injecteren. Kijk ook eens naar M3!.Iedereen weet dat de koopkracht van de Euro van nu gelijk is aan de gulden van 31-12-2001,terwijl er door het CBS steeds gesteld wordt dat de inflatie hooguit 3 tot 4% per jaar was.Dan zouden wij nu ,vanaf 2002 minder dan 20% inflatie gehad hebben.Dat gelooft niemand (vraag het maar aan Jan Modaal in de straat/wijk).Dus is de koopkracht in dat tijdvak via de drukpers verwaterd.Nagenoeg alle mensen geloven die mooie praatjes van die dure beleids-academici/politici “die het wel weten” en “wij moeten het nog maar eens beter uitleggen”niet meer.Het vertrouwen is bij vele mensen terecht weg.
  Ik “denk” dat ik niet als een olifant door een omgevallen boekenkast loop.
  Overigens,zijn nodeloze opmerkingen over mijn werk bij het ABP,niet relevant in deze discussie.

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 14 augustus 2007 @ 21.16 uur

 55. Volgens mij heeft technische analyse geen enkele zin zolang beleggers/speculanten mee blijven doen aan de “waan van de dag”…Oh jee, foute boel…enne de buurman verkoopt ook en dat zal wel niet voor niks zijn..Zelf dus ook maar verkopen, zonder verder te kijken dan je neus lang is! Dat heeft in elk geval geen wetenschappelijke of rekenkundige grondslag, dacht ik zo..Emotie t.a.v. bepaalde cijfers/gebeurtenissen/geruchten etc.! Dat bepaalt volgens mij het gedrag van de meeste “beleggers”, dat zie je steeds weer en daar is geen enkele technische analyse tegen bestand..Dat verklaart dus meteen ook het ingrijpen van de ECB en de FED! Zeer kortlopende leningen tegen daggeldrente, hooguit verstrekt tegen de normale rentetarieven en bedoeld voor hooguit een paar dagen. Juist om paniek te voorkomen en de (negatieve) emotie uit de markt te verwijderen..

  Reactie door ToN — woensdag 15 augustus 2007 @ 2.18 uur

 56. ben blij dat ik een huur huis heb en dit gedoe niet allemaal heb!

  Reactie door Ruth — woensdag 15 augustus 2007 @ 9.30 uur

 57. Beste Maan Arkenbosch,

  U blijft alle mogelijke zaken volkomen door elkaar gooien. Lees nu gewoon eens een boek hoe het allemaal werkt. Kreten en termen op een rijtje zetten kan iedereen. Wat ik wel met u eens ben is dat “Jan Modaal” flink voor de gek gehouden wordt. De manier waarop is echter nogal ingewikkeld om te voorkomen dat te veel mensen het spelletje doorkrijgen.

  Reactie door Bert Neut — woensdag 15 augustus 2007 @ 11.08 uur

 58. Beste Bert en Maan.

  Wie er nu wel of niet bij het ABP gewerkt heeft doet niet terzake, mooie tecnische verhalen vind ik hier ook niet nodig, alleen fijten tellen.
  Maar als gepensioneerd oud ambtenaar met 30 dienstjaren en 9 pensioenbreuken ook door verschillende keren in particulieredienst, kan ik alleen zeggen dat ik baal van pensioenfondsen en daar zit het ABP ook bij.

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 15 augustus 2007 @ 16.40 uur

 59. Het is niet de eerste keer dat er in mijn oor gefluisterd werd”Maan achteraf heb je toch gelijk gehad”.Vandaag worden er weer voor de zoveelste keer flinke klappen uitgedeeld op de beurs. Jarenlange ervaring is de beste leermeester en niet de theorie uit de boekjes.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 16 augustus 2007 @ 10.21 uur

 60. http://iex.nl:80/columns/columns_artikel.asp?colid=26791

  Reactie door Gerrit — donderdag 16 augustus 2007 @ 15.27 uur

 61. Ongedekte leningen leidt tot vertrouwen-verlies , dat was ook het geval voor de tweede Wereld-oorlog t.g.v. de 1e Wereld oorlog en uitlening geld aan het opkomende national Socialistme wat niet eraan dacht om garant te staan voor teruggave !

  Reactie door Fred — vrijdag 17 augustus 2007 @ 17.59 uur

 62. Wat is de standpunt van de SP m.b.t. de beurs?

  Reactie door Birten Lostar — zondag 19 augustus 2007 @ 8.06 uur