Historisch

070812ibmpc.jpg

Vandaag 26 jaar geleden werd door IBM de eerste Personal Computer gelanceerd, de PC voor de consument. Hij kostte ruim 1500 dollar, wat nu ongeveer 4000 dollar zou zijn, en had een geheugen van 16 kb, uit te breiden tot 256 kb.

Als men het heeft over historische gebeurtenissen wordt al gauw gedacht aan militaire veldslagen, machtswisselingen, conflicten of natuurrampen. Toch zijn het vaak de praktische uitvindingen die écht verandering brengen in het leven van de gewone mensen. Ik ben nieuwsgierig naar hoe dit tot uiting komt in het Nationaal Historisch Museum.

(Een van de meest lezenswaardige geschiedschrijvers van onze tijd, Howard Zinn, kiest meestal het perspectief van onderop. Bijvoorbeeld in het geweldige A People’s History of the United States, een absolute aanrader.)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 12 augustus 2007 :: 16.16 uur

93 Comments

93 reacties

 1. Ik ken de computers nog in het prille begin, dat ze hele ruimte’s in beslag namen, halverwege de 60-ér jaren.
  Met schijven zo groot als 4 ronde koektrommels op elkaar met een handvat er boven op. En het mocht beslist niet boven de 18 graden uitkomen. dat was funest voor de apparatuur.
  Heb toen als computer-operater gewerkt en allerlei cursussen gedaan in Amsterdam bij de IBM.
  Moet toch zeggen dat zoals het nu is een hele vooruitgang is.
  Leve de compacte PC!

  Reactie door Anja (B) — zondag 12 augustus 2007 @ 16.31 uur

 2. p.s.
  Om zoiets nog eens terug te zien in een museum, lijkt me te gek.
  Wat waren we toch modern toen.

  Reactie door Anja (B) — zondag 12 augustus 2007 @ 16.33 uur

 3. Het beroerde is dat de PC indertijd een waarlijk revolutionaire grote sprong voorwaarts was, maar nu is de eigenaar van de IBM PC, Bill Gates, de grootste rem op de verdere vooruitgang.

  Er zijn meer kleine revolutionaire technologische ontwikkelingen geweest. Denk eens aan de gloeilamp! Die heeft het leven misschien nog meer op zijn kop gezet. Of de telefoon en de radio (t.v. is eigenlijk een voortzetting daarvan).

  Reactie door Drob — zondag 12 augustus 2007 @ 17.08 uur

 4. Ik schreef van de week toevallig over een stukje nostalgie op mijn weblog. Van de week heb ik Windows 3.x in mijn virtual pc gezet. Leuk om te zien wat er allemaal verandert is…

  Reactie door Redstar — zondag 12 augustus 2007 @ 17.29 uur

 5. Ik heb nog gewerkt met een Atari 1024 ST.Overal kwamen computer clubs op.Ik geloof dat de computer wel de meest effectieve en grootste uitvinding van de 20e eeuw is geweest.Hij heeft de hele arbeidsmarkt omgegooid.Vroeger was geld macht,nu is kennis macht.In veel gevallen is deze kennis tot geldmacht gekomen.(Microsoft,Google,SAP,Tom-Tom)Wie niet met automatisering mee gaat loopt onheroepelijk achter.Informatie,consumtie en communicatie gaan steeds sneller.Wanneer komt de SP met een volwaardige (gratis)digitale krant??

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 12 augustus 2007 @ 17.58 uur

 6. @3 Drob — zondag 12 augustus 2007 @ 17.08,

  Waarom is hij een grote rem op verdere vooruitgang?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 12 augustus 2007 @ 18.19 uur

 7. Zonder pc zou de gehele economie stil liggen en zonder de software van Microsoft zouden vele tandartsen en universiteiten (Acta Amsterdam) in rep in roer zijn; MS maakt meer dan Office alleen wordt dit niet beseft. Bovendien is Gates momenteel een van de grootste filantropen op het gebied van research in de gezondheidszorg.Voor bepaalde opdrachten is Microsoft het aangezezen bedrijf.

  Reactie door Dominique — zondag 12 augustus 2007 @ 19.10 uur

 8. Mijn eerste computertje was een MSX van Sony met datarecorder en een draagbaar tv-tje, toen de beroemde PC de eerste IBM-XT met een 8086 processor met alleen een 5,25 inch floppydrive,ik kocht daar een harde schijf voor van 10Mb kosten 1200,- gulden voor die harde schijf zo groot als een koekjesblik.
  Toen kwamen de PC’s met een 8087 processor daarna de 286, 386, 486, toen kwam de eerste Pentium processor nou en de rest zullen de meeste hier wel weten nu heb ik een PC met een quadcore processor, want de dualcore processor is ook al verleden tijd.
  Ach en zo blijven we aan het rommelen, er zal wel nooit een eind aan komen.

  Reactie door Pool — zondag 12 augustus 2007 @ 19.14 uur

 9. Zonder PC zou de rechterhand nog weten wat de linkerhand doet. Systemen die langs elkaar werken een ramp als er ergens een fout gemaakt wordt die kan amper nog uitgezocht worden. Alles is gescheiden en de callcenters hebben geen antwoord meer.
  Een electrische storing legt de computers en dus het hele treinverkeer plat etc… etc…..
  Zij er nu alleen maar voordelen? Ik dacht het niet.

  Reactie door Henny — zondag 12 augustus 2007 @ 19.41 uur

 10. @2 Anja (B)

  Anja, cursussen bij de IBM op de Heiligerweg te Amsterdam.
  In de jaren 50 heb ik ook heelwat gevolgd, te beginnen met de ponskaarten systemen, daarna de eerste computer de 650 in de IBM fabriek te Slotervaart, de mainframes 1400, 360.
  Ook de philips computer, Siemens bij de Fokker fabriek. Daarna een hele rij PC’s met DOS, windows 3.1 6.22 95 98 xp.
  Zo nu en dan loop ik gillend de straat op,
  “They are taking me away, they are taking me away, hi ha, hi ha.

  Reactie door d'olle Henk — zondag 12 augustus 2007 @ 20.22 uur

 11. @Evert Tigchelaar jr

  Doordat Microsoft zijn systemen afsluit voor andere systemen, bijv. door steeds de systeemsoftware te wijzigen, kunnen ontwikkelingen door anderen niet op een PC beschikbaar komen.

  Microsoft is zo hard bezig om anderen te hinderen software voor PC’s te laten ontwikkeln, dat ze geen tijd overhouden om Windows en daarop aansluitende software als Word en Excel van fouten te ontdoen. Iemand die Word of Excel veelvuldig gebruikt ontdekt in mum van tijd honderden fouten id de software, die er al meer dan 10 jaar in zitten en er eigenlijk met weinig inspanning uit gehaald kunnen worden. Alleen die fouten zorgen voor een economische schade van enige tientallen miljarde Euro wereldwijd. De kosten om die fouten te repareren zouden slechts enige miljoenen hoeven te kosten.

  Momenteel houdt Microsoft zo hardnekkig aan het oude operating system vast (daarmee kan de concurrentie geweerd worden), dat ze voortdurend de software moeten uitbreiden. Bij die uitbreiding blijft veel dode software achter die het systeem erg vertragen en veel geheugen vergt. Daarmee gaat de versnelling van de computers en de vergroting van de geheugenruimte voor een belangrijk deel op aan die dode software.

  Microsoft heeft een monopolie simpel omdat de wereld behoefte heeft aan een standaard waarbinnen een aantal pakketten voor tekstverwerking, databases, spreadsheets e.d. moeten werken. Zonder die standaadisering wordt uitwisseling onmogelijk en uitwisseling is essentieel voor bedrijven. Zonder uitwisseling zou bijv. thuiswerken ernstig gehinderd worden of misschien wel onmogelijk worden.

  Door het monopolie van Microsoft worden veel ontwikkelingen tegen gehouden. Het uis net zoiets als iemand de ‘meter’ zou monopoliseren. Dan mag iedereen wel een snelheidsmeter hebben, maar die moet dan in mijlen ellen, zeemijlen of parsecs werken en dan moet je zelf maar omrekenen naar de limieten op de verkeersborden. Zoiets is nu ook binnen de PC-wereld aan de hand.

  Vor de SP is Europa niet zo populair, maar het zou eigenlijk fantastisch zijn als de EU een project zou subsidieren om het monopolie van Microsoft onderuit te halen: een nieuw operating system dat beveiligd is tegen virussen (dat kan makkelijk!!!) en minder bugs bevat in tekstverwerkingsprogramma’s, spreadsheets e.d. Zo een systeem zou dan vervolgens open moeten staan voor ieder bedrijf dat nieuwe diensten zou willen ontwikkelen.

  Reactie door Drob — zondag 12 augustus 2007 @ 21.24 uur

 12. een hele middag programeren om na het run commando het geluid te horen van een balkende ezel.
  (nee niet wat je dacht Balkenende was toen nog een puber).
  haha

  Reactie door che — zondag 12 augustus 2007 @ 21.36 uur

 13. Begonnen met een C64, daarna amiga 500,1200 4000 toen heb ik me maar neergelegd bij de PC dominantie…

  Reactie door Lambert — zondag 12 augustus 2007 @ 21.47 uur

 14. 11 drop en het nieuwe vista is een regelrechte ramp,g$%^%&# ik ben weer terrug gegaan naar xp,wat een bemoeial dat vista en ahum andere rand apperatuur mag je hopen dat het werkt zonder er van alles bij te moeten plaatsen in mappen waar je niet zo gemakkelijk in komt.
  en zijn er mensen met vista en ergeren ze zich groen en geel,klachten kun je kwijt ik meen bij de consumenten vereniging??bond??toestand??even de naam kwijt.

  Reactie door ad — zondag 12 augustus 2007 @ 21.47 uur

 15. Leuk om te zien dit. Ook die prijs erbij. En dat allemaal voor die hele dikke 16 kb.

  Reactie door Peter — zondag 12 augustus 2007 @ 22.02 uur

 16. @ 10 Henk H

  Ik werk momenteel met de Intel Core 2 Extreme QX6700 op basis van de Core Microarchitecture de allereerste quad-core processor, een CPU die in theorie twee keer zo snel is als de nog steeds onovertroffen Core 2 Duo, het vereist wel de nodige hardware. zoals 4Gb intern geheugen en een goede grafische kaart, ik brand een DVD en een CD gelijktijdig (uiteraard met 2 branders) terwijl ik in Word een brief type en ook nog surft en tv kijkt via de sataliet op m’n monitor zonder vertraing en dat alles tegelijk.
  Nobody is taking me away hi ha hi ha.

  Henk, morgen gaat er een pakket naar je onderweg.

  Groetjes aan Dee

  Reactie door Pool — zondag 12 augustus 2007 @ 22.10 uur

 17. @ Drob: Waarom wachten op de EU? Overheden zouden nu al over kunnen gaan op Linux/Unix systemen en de bevolking attenderen op dit gratis besturingssysteem. De migratiekosten naar een nieuwe IT-werkomgeving vallen erg mee. Vernieuwing van de Microsoft-licenties, zullen een stuk duurder uitvallen.
  In Andalusië, de meest zuidelijke regio van Spanje, zijn de verschillende overheidsinstanties over gegaan op een bijna volledige Linux-werkomgeving. Sterker nog je kan gewoon het door de gemeentes gebruikte client-pakket (incl. tekstverwerker, spreadsheet, enz.) geheel gratis downloaden van hun websites.
  Het bijkomende voordeel van opensource is natuurlijk onder andere dat je een bugsvrij besturingsysteem kan bouwen, en dat je idd een virusvrij-OS zou kunnen maken.
  Enig nadeel; voor een Linux-PC zijn er niet zoveel games beschikbaar; dan maar weer Quaken.
  Je kan Linux geheel gratis proberen door Ubuntu te downloaden. Je fikt de ISO op een ceedeetje, je rammelt hem in je DVD-speler, start je Peecee op. Na een paar minuten heb je een volledig gratis besturingsysteem op je PC-tje draaiende. Hij doet niks met je Harde schijf, werkt vanaf de ceedee. Bevalt het je dan kan je het definitief op je harde schijf kwakken. Dag Microsoft!
  Vandaag is een mooie dag voor Computer-nerds.

  Reactie door José Higuera — zondag 12 augustus 2007 @ 22.51 uur

 18. @ 14 ad
  Ik wil niets anders meer dan Vista Ultimate hij draait ontzettend stabiel en nooit een vastloper of iets vreemds gehad, waarschijnlijk heb jij niet de juiste drivers voor je randapparatuur geinstalleerd er zijn genoeg sites waar je de laatste updates kan vinden.
  let wel hierop ad dat je minimaal 1GB intern geheugen moet hebben en als grafische kaart 256Mb het liefst een die op de ATI-Radeon is gebaseerd, liever niet een Gforce of een Nvidia of het moet de FX7200 zijn
  Je kan zo’n videokaartje al kopen voor rond de 50 eurie.

  Hieronder een link waar in je kan lezen welke grafische kaarten geschikt zijn voor Vista.

  Ik hoor wel van je en anders vezinnen we wel een oplossing.

  http://www.mitracom.nl/page/331/

  Reactie door Pool — zondag 12 augustus 2007 @ 22.51 uur

 19. IBM… Een Amerikaans bedrijf. Wat ben ik dat land toch dankbaar. Het zijn toch altijd weer de ondernemende Amerikanen die met zulke doorbraken komen.

  Reactie door USNL — zondag 12 augustus 2007 @ 22.57 uur

 20. http://www.edublogs.be/2006/04/11/arion-studiebezoek-acces-to-ict-for-everyone-jerez-de-la-frontera-spanje

  Die was ik vergeten erbij te zetten.

  Reactie door José Higuera — zondag 12 augustus 2007 @ 22.58 uur

 21. @10 Henk

  Klopt precies, ik liep daar als een proviciaaltje uit de polder met de zenuwen in mijn lijf te zoeken of ik wel in de goeie bus had gezeten en of ik wel de goeie kant opging.
  Ik voelde me toen zo wereldvreemd in die ‘GROTE’ stad en had het doodsbenauwd als ik onder een tunneltje door moest lopen.
  In de tijd dat ik er cursussen liep was er ook zo’n klein kaal manneke die werkte ook bij de IBM (Kik stokhuizen nadien ook bekend van t.v.) waarschijnlijk ken jij hem ook wel van daar?

  Groet, Anja

  Reactie door Anja (B) — zondag 12 augustus 2007 @ 22.59 uur

 22. @21 Anja (B).

  Klopt helemaal Aja, Kick Stokhuizen was een IBM’er. Een vriendelijk manneke.

  Groet Henk

  Reactie door d'olle Henk — zondag 12 augustus 2007 @ 23.20 uur

 23. @ 19 NLNL

  IBM amerikaans ???…made in Taiwan, China, Z-Korea, Engeland, Frankrijk enz. enz.

  Vroeger had je een norm….. IBM compatible, nou niets was zo incompatible als IBM zelf.

  Reactie door Pool — zondag 12 augustus 2007 @ 23.22 uur

 24. @16 Pool.

  Je kunt zien dat je van een jongere generatie bent, ik heb al de grootste moeite één job bij te houden.

  groeten Henk en Dee.

  Reactie door d'olle Henk — zondag 12 augustus 2007 @ 23.24 uur

 25. Oh nee, allemaal PCgebruikers bij de SP. Heeft er dan niemand een Mac? Ook Core2Duo enz enz, en hij dóet het!

  Jelle

  Reactie door Jelle — maandag 13 augustus 2007 @ 0.39 uur

 26. Apple was de eerste, IBM had toen nog geen iteresse voor het concept home computer. later is het gejat door hun en Bill gates heeft DOS gejat.
  IBM was in de 2e wereld oorlog al druk met selectie programmas voor eugenics.
  Over Bill zal ik het deze keer maar niet hebben, ik moet nog slapen..

  Reactie door p Jansen — maandag 13 augustus 2007 @ 3.58 uur

 27. overigens, mijn 1e ‘pc’ was een ZX81
  ;)

  Reactie door p Jansen — maandag 13 augustus 2007 @ 4.00 uur

 28. overigens, mijn 1e ‘pc’ was een ZX81
  ;) met wel 4 kilobyte!\opslag op een cassette recorder

  Reactie door p Jansen — maandag 13 augustus 2007 @ 4.05 uur

 29. De grootste vooruitgang op het gebied van computertechniek voor consumenten is LINUX niet M$.

  Omdat Linux jou zonder geleuter over licenties en zonder overdracht van duizenden dollars kan laten zien hoe het allemaal werkt, i.t.t. M$ die liever helemaal niets laten zien voor de duizenden dollars die ze toch willen hebben voor hun stukje gribusware.

  Reactie door Koen — maandag 13 augustus 2007 @ 6.50 uur

 30. In Nederland was hij wel wat duurder dan Hfl 4000,- Dat kostte het geheugen alleen al…

  Reactie door Struikelaar — maandag 13 augustus 2007 @ 8.44 uur

 31. Goeden morgen vrienden SP.

  Een groot gedeelte van mijn werkzame leven in de automatisering gewerkt, en het was aanpoten.
  Op machinetaal niveau zoeken naar vastgelopen systemen, tot laat in de nacht, hou maar op.
  Geen tijd om privé veel uit te voeren, want het werk ging door, maar altijd interessant.
  Zijn we er gelukkiger door geworden vraag ik me af?

  Een twijfelende …..

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 13 augustus 2007 @ 8.59 uur

 32. Automatisering en half-automatisch.
  Ook ik bediende destijds een ponsmachine, om
  die klanten op te bewaren, bakken vol ! Die
  vingervlugheid nooit kwijt geraakt en komt me
  nu zelfs nog bij SMS te pas, een soort opge-
  slagen ‘training’ in mijn vLeselijke geheu-
  gen. De Telex heb ik nooit bediend, maar zag
  wel wat Anja memoreerde, de temperatuur die
  machines platlegden, en ik meen me van bijna
  40 jaar terug te herinneren de halfautomaat
  van Bull, een machine zo groot als een huis-
  orgel.
  Wat Henny zegt is wel degelijk een onderschat
  probleem, bij een enkele storing ligt de hele
  boel plat en callcentres kunnen daar niet te-
  genop, zo goed als bijv. het betalingsverkeer
  bij winkeliers soms een 24 uur onbereikbaar
  was en je leerde evt. of een betaalkaart of
  cheque bij je te hebben, danwel ‘baar’ geld.
  Wat Pool en d’Olle Henk zeggen is mij al heel
  snel te technisch, want zo lang heb ik nog
  geen computer in huis.
  Eén van de meest spannende dingen is erop de
  mogelijkheid van Googl Earth er op aan te
  sluiten, en reis ik regelmatig heel Nederland
  door en je ziet er ook de leukste plekjes te-
  rug vanuit je jeugd, vorige woningen, vakan-
  ties etc. héél erg leuk om te doen.
  Wat het Nationaal Historisch Museum ervan zal
  gaan bewaren zal niet anders zijn dan wat men
  ervan wil bewáren of net zoals bij weblogs
  gaat ‘deleten’ door de achterdeur en komen er mogelijk zelfs ‘belangrijke’ zaken niet
  eens door de formele voordeur binnen.
  Vraag is dus wie krijgt beheer over wát?
  Het zal dus altijd subjectief zijn en als we
  dat allemaal accepteren, worden we er niet
  dommer door, maar wijzer?

  Mooi werk dat Pool, d’olle Henk en Ouwe Dirk
  achter de rug hebben, hoe wel….áchter…..?
  Het verhaal gaat, dat hoe langer je bezig
  blijft met lezen, taal en rekenen, hoe minder
  snel je aan ‘uitvalsverschijnselen’ zult te-
  genkomen op ‘den oude dag’…….(?)!
  De meeste mensen moeten het dus doen met
  Monopoly, Ganzeborden, Halma, Rummicub,
  Scrabble, Yathzee….maar vooral met als dat
  zich zou gaan aandienen met: Mens erger je
  niet!
  Toch zijn er mensen die helaas er een ‘tic’
  aan overhielden en vandaag de dag weten we
  dat ze dat met een glas goede wijn-met-tic,
  mogelijk hadden kunnen voorkomen!
  Het haast onhaalbare in het leven willen zien
  te bereiken, doet mensen op ook hun (geeste-
  lijke) tenen staan, waarna ze soms heel diep
  ten val komen! Hoe moediger, hoe hoger, hoe
  hoger men denkt te komen, hoe harder het val-
  len is: daarop had men nog niet gerékend !
  Zo en dat is dat, en wat zou er nog meer dus
  (niet) in dat Nationaal Historisch Museum
  worden opgeslagen?

  Reactie door Madelief — maandag 13 augustus 2007 @ 10.45 uur

 33. @32 Madelief.

  Ook Bull was actief in de automatsering.
  je had de D3 sorteermachine, de interclasseuse (samenvoegen), de Gamma10 de computer. Het is net als Dirk, zegt dag en nacht was je bezig. Maar zoals het gaat paarden die de haver verdienen krijgen het niet.
  gr. Henk

  Reactie door d'olle Henk — maandag 13 augustus 2007 @ 12.07 uur

 34. Drob@ Mijn hemel, wat een nonsens. Dankzij Gates is de ontwikkeling juist heel snel gegaan. En dat monopolie boeit me al helemaal niet. Gewoon slim zakendoen heet zoiets.

  Reactie door hemelaar — maandag 13 augustus 2007 @ 12.16 uur

 35. prachtig hoe dit allemaal verloopt.

  groeten Mirjam

  Reactie door Mirjam — maandag 13 augustus 2007 @ 12.54 uur

 36. @ 32 Madelief

  Ondanks onze opgedane kennis en wetenschap zullen we altijd door een strontkar worden overeden nooit door de gouden koets.

  Reactie door Pool — maandag 13 augustus 2007 @ 13.05 uur

 37. Word Perfect 1.0
  ….Dat was pas een uitvinding :D

  Reactie door Maurice — maandag 13 augustus 2007 @ 13.53 uur

 38. “Je kunt beter een kaars ontsteken dan de duisternis vervloeken” stond er lang geleden op een SP-kadootje.
  Niet zeuren over de monopolie van Gates. Ga over op Linux.
  Ik draai al jaren Suse-Linux, gratis, stabiel en met drie muisklikken te instaleren.
  Succes!

  Reactie door @bacus — maandag 13 augustus 2007 @ 15.11 uur

 39. @José Higuera

  Ik heb geen ervaring met Linux, maar volgens mij is het vergelijkbaar met UNIX. Het probleem daarmee is dat commando’s ingetypt moeten worden en dat is voor de meeste mensen een ballast. Zelf prefereer ik het wel.

  Maar er zou op basis van Linux een windowing-systeem gebouwd kunnen worden. Daarnaast moet er gebruiksvriendelijke software voor allerlei dagelijkse taken komen, zoals tekstverwerking spreadsheets en wat nog meer. Eerder krijg je mensen niet over. Een eis aan een goed besturringssysteem is dat het algemeen geaaccepteerd is en dat wat je ook doet je gegevens makkelijk kunt uitwisselen.

  Die games kunnen mij gestolen worden, maar dat zal wel een afwijking van mij zijn.

  @Hemelaar

  Ik ontken niet dat in eerste instantie Gates voor een revolutie heeft gezorgd; dat waardeer ik zelfs. Maar daarna heeft hij er een geweldige rem op gegooid om zijn monopolie af te schermen.

  Je zult maar bedrijfsmatig bezig zijn en plotseling al je werk door een crash verloren zien gaan. Die crashes komen met Word veelvuldig voor; tussendoor automatisch saven gaat ok niet altijd, want bij grote documenten hindert dat enorm en pleeg je op zo een moment bepaalde handelingen dan crasht de boel daardor juist.

  @Maurice

  Dat WordPerfect was indertijd fantastisch, in sommige aspecten zelfs beter dan Word (bijv. de toegankelijkheid van de verborgen codes), maar ook dat zijn ze op een gegeven moment gaan uitmelken zonder nieuwe functionaliteit toe te voegen. Misschien kon het niet meer verbeterd worden dordat door een ouderwetse programmeerstijl de code een grote spaghetti geworden was.

  @Ouwe Dirk

  Ik denk dat er door de PC toch veel in het dagelijkse leven veranderd is. De productiviteit is daardoor drastisch toegenomen en ook de hoeveelheid kennis. Veel moderne produkten konden alleen dankzij de computer ontwikkeld worden, alleen zie je dat er niet aan af. Maar het is wel met vallen en opstaan gegaan, zoals je zelf uit de praktijk kunt vertellen. Ik heb ook nog tot mijn mijn knieen in de ponsband gestaan om een foutje weg te prikken. Dat was nog met die leuke X8, die kon een fractie van wat een PC kan en was schat ik 1000 keer zo groot.

  Reactie door Drob — maandag 13 augustus 2007 @ 15.45 uur

 40. @ 37 Maurice

  En dat alles op zo’n slappe 5,25 inch floppy.
  Ik heb hem hier nog liggen, het was de enigste beetje goede tekstverwerker in die tijd.

  Reactie door Pool — maandag 13 augustus 2007 @ 15.53 uur

 41. 25. Jelle

  Welzeker hebben wij een Mac nog ver voordat we een PC hadden. Dit in verband met het werk van mijn man (reclame dus grafisch) waar geen andere computer tegenopkon.

  Reactie door Henny — maandag 13 augustus 2007 @ 16.17 uur

 42. Het verschil tussen een pc van ‘vroeger’ en een van nu is, dat je vroeger nóg meer aan het configureren was en tegenwoordig iets meer tijd overhoudt om er daadwerkelijk iets mee te doen.
  Weet nog dat ik de helehoop hardwarematig overhoop haalde om van 75 Mhz processor te wisselen naar 120 Mhz, vanwege de snelheidswinst. smiley.

  Reactie door Alex — maandag 13 augustus 2007 @ 16.33 uur

 43. pool komt i let op,hou je vast,lissen ferry carfulie, i sjal tell this onlij wans ahum engeles.
  msi p35 neo combo,2 processors,2.4 gb,
  memori modulles kweet niet ik meen 2 gb.of 4?
  ati 256 mb sapphiere x 1950 pro,
  2 keer /cd/dvd branders,1 met labelflas.
  3 keer harde schijven,500 gb,en twee 250gb en nu het puntje op de i,van elke pc een superde beste oude 5 jaarige floppie.
  en alles wat up to date,echt;-)
  maar ik had vista home premium,en als straks de updates geweest zijn dan stap ik wel weer over,
  maar het probleem was,,ik heb 3d teken progammas,, en die begonnen heel vreemde dingen te doen,,maar windows was er mee bezig zijden ze.
  ik werdt stapel gek van dan weer vastlopers in 1 week 6 keer,ik heb het 2 weken er op gehad,en dan weer heel me werk weg in 3d,dus ik neem even een time out om het maar even in goed hollands te zeggen,
  maar er waren nogal wat klachten binnen gekomen,,volgens het nieuws,dus vandaar ke consumenten bond/vereniging.

  Reactie door ad — maandag 13 augustus 2007 @ 17.36 uur

 44. @ 39 Drob

  ??? Je hebt een paar eeuwen Linux-ontwikkeling gemist!
  De huidige versies onderscheiden zich wat betreft de bediening in niets van Windows…

  Reactie door @bacus — maandag 13 augustus 2007 @ 17.38 uur

 45. Goedenavond allemaal:

  Ik ben begonnen met een Tandy TRS80, daarna een Philips MSX en herken veel van wat in eerdere reacties is beschreven.

  Computers zijn zowel een zegen als hel.
  Ze maken hrel veel werk beter, lichter of zelfs mogelijk waar dat eerder niet kon.

  Daartegenover staan de overbekende nadelen, zoals mogelijke toename van werkloosheid, perfectie in de totale controle over de maatschappij, de “ontlezing” bij de jongere generaties, de toenemende macht van de massamedia enz. enz.

  Als gelegenheidsschaker lijkt het me wel interessant om te vermelden dat mijn eerste computer met een daarop draaiend schaakprogramma ca. 300 stellingen per minuut kon analyseren, mijn huidige notebook, die inmiddels toch ook al 3 jaar oud is, analyseert in het schaakprogramma Fri*tz5 bijna 1.500.000 (anderhalf miljoen!) stellingen per seconde.

  En, programmeurs zijn gemakzuchtig en lui geworden:
  Want, terwijl onze huidige pc’s over riante geheugens van honderden megabytes of nog veel meer beschikken, is dat soms nog niet genoeg om de veel te veel geheugen in beslag nemende software altijd goed te laten “draaien”.
  Programmeurs hanteren kennelijk onbewust de stelling “och, geheugen genoeg, waarom zouden wij ons in soms geniale ën moeizame bochten wringen om daarmee zuinig om te springen?”
  Bovendien, zo verdienen computerboeren ook voortdurend door deze kunstmatig gecreeerde veroudering.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 13 augustus 2007 @ 18.18 uur

 46. @ Drob;

  Linux heeft al een aantal jaren verschillende grafische desktops en de verschillende distributies zijn in ‘t algemeen makkelijk te installeren, bovendien zijn er genoeg Linux-enthousiasten die je een handje op weg kunnen helpen.
  Je kan ook nog voordat je iets op je harde schijf zet checken of ‘t allemaal wel werkt, een live-cd zet niets op je harde schijf. De documenten schrijf je weg naar USB-stick of CD. Het opstarten duurt alleen langer omdat het alles van CD draait.
  Ik zou zeggen probeer ‘t, dan verander je de wereld weer een klein beetje.
  http://www.ubuntu-nl.org/

  Reactie door José Higuera — maandag 13 augustus 2007 @ 18.29 uur

 47. @ 41 Henny

  Klopt de Mac was en is nog steeds koploper v.w.b. het grafische gebeuren, alhoewel ik bijna geen verschil meer kan zien met een niet Mac.

  Reactie door Pool — maandag 13 augustus 2007 @ 19.27 uur

 48. @ 43 ad

  Ik ken het probleem, en heb ook de oplossing voor je, ik moet nu even weg, maar kom straks hierop terug.

  Reactie door Pool — maandag 13 augustus 2007 @ 19.32 uur

 49. @45 Harrieke
  Het gemiddelde geheugen van programmeurs is blijkbaar inherent aan dat van de gemiddelde mens.
  Ook daar is het zo dat de hoeveelheid ter beschikking gestelde software niet voldoet
  aan de door de omgeving opgedrongen (of ter beschikking gestelde) Hardware. ;)

  Reactie door Alex — maandag 13 augustus 2007 @ 20.15 uur

 50. Eb dat is in het licht van het verledem historisch bewijsbaaar. :(

  Reactie door Alex — maandag 13 augustus 2007 @ 20.46 uur

 51. oef, die lettertjes leven soms een eigen leventje. Speel er mee naar eigen inzicht.

  Reactie door Alex — maandag 13 augustus 2007 @ 20.48 uur

 52. Ik had er een hekel aan, toen Windows werd geïntroduceerd. Met DOS wist ik nog wat ik deed. Met Windows raakte ik de controle kwijt. Nou ja, de rest is bekend. Het is steeds erger geworden.
  Het enige, waar ik in die tijd tevreden mee was, was het fenomeen ‘multitasking’. Maar dat had óók zonder Windows kunnen worden verwezenlijkt.

  Ik zie in bovenstaande wel iets metaforisch voor andere ontwikkelingen. (“Klik daar-en-daar en dan komt alles goed. Je hoeft zélf niet meer na te denken. Dat doen wij wel voor je.” Hoe gebruikersvriendelijk…)

  Tja, en als ik dan tóch al een link heb gelegd naar andere ontwikkelingen, dan kan ik net zo goed even refereren aan die “quiet revolution“, die ik via Jans link tegenkwam.

  Een nadere uitleg daarvan was:
  Not a revolution in the classical sense of a seizure of power, but rather from people beginning to take power from within the institutions. In the workplace, the workers would take power to control the conditions of their lives.

  En dat spreekt mij wel aan.

  Reactie door Wilbert — maandag 13 augustus 2007 @ 21.08 uur

 53. @ 43 ad

  Ben ik weer,.. ad, heb jij soms de NEC ND-4551A-brander ???? want dan is dat de veroorzaker van het vastlopen op Vista, trouwens de Home premium versie is van zichzelf al niet stabiel.
  Ik heb een Ultimate versie voor je, en daar werk ik al vanaf het begin mee en de eerste vastloper moet ik nog krijgen, het is een ontzettend stabiele versie die ik heb, met alle drivers van de hardware die jij nu in je PC hebt zitten.
  Je zou ook een kunnen proberen je DVD brander de NEC ND-4551A kunnen loskoppelen mischien dat je Vista dan wel goed blijft werken.
  Ik heb het vermoeden dat het een driver kwestie is.

  Ik hoor wel van je.

  Reactie door Pool — maandag 13 augustus 2007 @ 21.15 uur

 54. @52
  Hmm dat valt niet te rijmen met Balk I tot in het herhaalbare oneindige.

  Reactie door Alex — maandag 13 augustus 2007 @ 21.28 uur

 55. De computer is het licht in de duisternis geworden, maar de weg was lang en vol met struikel objects. Mijn eerste werkgever was de Giro dienst in den Haag, 1948, allemaal handwerk zalen met honderden mensen zie foto
  http://members.home.nl/h.hiensch.G-1.jpg

  Ik ben in de jaren 50 met hollerith machines
  gaan werken, schakel panelen in elkaar zetten zoals op volgende prent:
  http://members.home.nl/h.hiensch/G-4.jpg

  Toen kwam de eerste computer in het land, die stond bij de IBM fabriek een computer 650 met buizen, in en output met ponskaarten.
  http//members.home.nl/h.hiensch/G-5.jpg

  De eerste machine die het woord computer waardig, was de IBM 1401.
  http//members.home.nl/h.hiensch/G-3.jpg

  Mensen uit die tijd waren de pioniers van het computer tijdperk, nooit zullen zij herdacht worden, zij verdwenen achter de horizon met het verleden.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 13 augustus 2007 @ 21.37 uur

 56. @Alex — maandag 13 augustus 2007, 21.28

  Hmm… Ik heb werkelijk geen idee, wat je bedoelt te zeggen.

  Meer concreet:
  - Hoe moet ik “Balk I tot in het herhaalbare oneindige” opvatten?
  - Wát valt daarmee niet te rijmen?

  Reactie door Wilbert — maandag 13 augustus 2007 @ 22.01 uur

 57. @54 Wilbert
  Je fantasie zal volstaan ;) Vertrouw er op!

  Reactie door Alex — maandag 13 augustus 2007 @ 22.17 uur

 58. ontwerper extern geheugen/ in-output/ muis/band:zonder INPUT IS ER GEEN OUTPUT:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Von_Neumann-architectuur
  biologisch geheugen 1 ding, eniac was de 1-e in ned.: gebruikers: belast.dienst& shell- zijn te zien in museum tu delft, buggin’it off..was the question,het ding had een geheugen van ‘n gsm van nu, beheerd door vrouwen omdat die de diverse data cpu’s etc. beter in detail konden zien qua circuits on sand om te faults te zien qua geduld en inzicht. the processors zijn dus door vrouwen groot geworden..”zij” niet langer dan 3 á 4 u. p/d; dan dachten ze weer aan hun kidz. intel is hier groot door geworden. cpu beheer vergelijkbaar met breien.. mannen bedenken ‘t, the women controleren/beheren ‘t!, de pc = gejat van ibm; gekloond. zo we ‘t nu kennen.
  gates wilde ‘t qua marketing aan de man brengen qua software..gejat van apple, linux is zo good omdat het freeware/shareware is, rechts = p/defenitie commercieel, linkslinux is p/def. socialer, open minded/sourced. meedenkers. daar gaat ‘t toch om? hub! sp! hub= een collision.. !! don’t switch JAN!!!
  ehum, ik computer nog maar zeer recent, beleef veel herKEN moments op pr. dr. william w.w.google en wiki’s. ad ad; geniet met mate, vriend! en timbo ook! ik ken dat wel..doe, doe, doe, ergens vóór! dan neemt dat dat wég!!
  overigens ben ik tégen virtuel-lie?ly? nepreality’s. smell/sense/inhale life!!doe!
  liefs you all out there!!
  ps: balken-Ende is mathematisch irrelevant!ask plasterk..i hope! anders emigreer ik ook nog fysiek..

  Reactie door !numi — maandag 13 augustus 2007 @ 22.50 uur

 59. @Alex — maandag 13 augustus 2007, 22.17

  OK, geloof ik.

  Met het vertrouwen op mijn vertrouwen bevind ik me in elk geval op vertrouwd terrein en dan zal het naar mijn overtuiging wel goed zitten of komen ;)

  Alleen zal “fantasie” voor mij altijd tegenover “realiteit” blijven staan.

  De virtuele wereld bestaat immers niet écht.

  Reactie door Wilbert — maandag 13 augustus 2007 @ 22.52 uur

 60. WEL RAAR DAT ER ONDANKS DE COMPUTERS NOG ZOVEEL PAPIER NODIG IS……????????????

  Reactie door peter boullart — maandag 13 augustus 2007 @ 23.00 uur

 61. @ 55 Henk H

  Ik zal de link even aanpassen…

  De eerste machine die het woord computer waardig, was de IBM 1401.

  http://members.home.nl/h.hiensch/G-3.jpg

  Reactie door Pool — dinsdag 14 augustus 2007 @ 0.01 uur

 62. voor biologisch geheugen review zomergasten last sunday, v.a. rita levi-montalcini enzo echt fijn om te streamen. compliment aan de interv. & belgische gaste christine van broeckhoven, qua feministische adaptie/approach, ben zelf van mening dat er meer is dan er daar ter tafel kwam. onze ”harde” schijf kon nog weleens extrafysiek holografisch zijn, is inmiddels ook wel bewijs voor; is ”natuur”lijk? weer té lynx..?, voorts christine, wou ik nog zeggen, bevestigen, dat de belgische onderwijs/wetenschaps-sites mij meer info, al googlend, gaven dan de nederlandse. nobel!!;-))

  Reactie door !numi — dinsdag 14 augustus 2007 @ 0.45 uur

 63. Toen IBM de zogenaamde PC lanceerde waren er al betere apparaten dan dat plompe Amerikaanse koelkastmodel. De BBC Acorn bijvoorbeeld van het sympathieke Engelse genie Sinclair was zijn tijd ver vooruit. Ik had er een in `86, een plat dingetje van 64 K, stabiele processor die nooit vastliep, stil want zonder koelpropellers, met een ingebouwde tekstverwerker waar je voor die tijd fantastisch veel mee kon, verder was het indertijd de beste spelcomputer met grote, voordelige, betrouwbare en soepele floppies. En de computer kostte nog heel weinig ook, miljoenen Britten zijn er digitaal mee opgevoed.
  Tot 1990 waren de Acorns hun tijd ver vooruit
  zo hadden ze al kleurenbeeld, jaren voor die achterlijke IBM.
  Helaas is op slinkse wijze door middel van Windows de consument wereldwijd aan het Amerikaanse systeem vast komen te zitten en het is niet zozeer Bill Gates als wel Republikeins Washington dat dit monopolie onder Pa Bush opbouwde en thans verkrampt in stand houdt, Windows is US-power & en Worldcontrol dus ik weet niet of we er zo blij mee moeten zijn.
  Trouwens de Apple van Steve Jobbs was en is ook beter en mooier, maar ook hij is weggeconcureerd omdat hij niet wilde werken met de Amerikaanse regering.

  Verder is het zo dat de maatschappij helemaal niet beter af is nu die draait op computersystemen, want de hele samenleving valt of staat met kwetsbare electronica.
  Voorts kan nu iedereen per Windows en Outlook makkelijk digitaal worden gecontroleerd door Amerika. En straks na 2010 stelt Nederland per auto een chipkast verplicht voor het rekeningrijden, zodat iedereen op de weg kan worden gevolgd en gemonitord, het kabinet buigt zich nog over welk systeem men moet kiezen maar gezien Balkenende zal het wel weer dure Amerikaanse chipsrommel worden. En ik denk ook dat iedere Nederlander nog eens verplicht een PC met Windows moet hebben, om die reden steunen veel gemeenten al gratis computerprojecten voor werklozen. Er komt nog eens een tijd dat degene die straks geen PC en internet heeft als verdachte wordt beschouwd en zich moet verantwoorden voor zijn a-digitaal gedrag!
  Trouwens over auto’s gesproken, onderweg pas gezien: wagens die je in heel Europa het minst met pech ziet staan langs de weg, zijn de ouwe bakken zonder chips en printkaarten in motor en besturing, zoals mijn VW uit `84 :).
  Maar goed, het is toch leuk dat ik zomaar dit stukje kan typen & opsturen maar ik zie geen reden om de Amerikanen er dankbaar er dankbaar voor te moeten zijn zoals sommigen altijd brallen, zie reactie 19. Teiltje graag, en van ouderwets zink!

  Reactie door Haq — dinsdag 14 augustus 2007 @ 8.16 uur

 64. Haq — dinsdag 14 augustus 2007 @ 8.16:

  Goedemorgen,

  Ben het grotendeels met je eens, echter:

  Welk besturingssysteem je ook hebt (al zou het een puur in Nederland ontworpen versie zijn!), die door jou en mij gevreesde ongemerkte en subtiele controle is waarschijnlijk grotendeels een internetkwestie en daar hangen al onze computers aan….
  Zonder zou een computer namelijk lang zo interessant niet zijn.
  Theoretisch ben je dan net even iets onafhankelijker in het ontwerpen van beschermingstactieken, maar je kunt er eigenlijk nooit zeker van zijn dat je niet in de gaten wordt gehouden: de techniek biedt bijv. geheime diensten enorme technische -waarschijnlijk door ons niet gekende- mogelijkheden om kwaadwillenden te gerieven.
  Geld is voor hen geen probleem.

  Ja, en computertechniek met zulke uiteenlopende, fantastische mogelijkheden op heel veel gebieden, heeft juist door die flexibele veelzijdigheid haast altijd een zon- en een schaduwzijde.

  Ik ben het met jouw autoverhaal slechts ten dele eens: realiseer je wel dat juist door computertechnieken en goed ontworpen software (o.a. het z.g. “motormanagement”) nu verbrandingsmotoren in voertuigen worden gestopt die zonder die technieken veel vervuilender en minder energiezuinig zouden zijn, terwijl software er ook voor zorgt dat voertuigen veiliger (of liever gezegd: minder onveilig!) werden.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 14 augustus 2007 @ 11.05 uur

 65. @55 sorry er ging wat fout, oorzaak drank.

  Als de drank in de man is, schiet zijn verstand naar zijn PC.

  http://members.home.nl/h.hiensch/G-1.jpg
  http://members.home.nl/h.hiensch/G-5.jpg

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 14 augustus 2007 @ 11.14 uur

 66. De uitvinding van de pc, en daarme het internet, mag in mijn opinie de boeken in als een evenredig grote revolutie als daar is de boekdrukkunst. Enkel is het schrijven van de informatie nu niet voorbehouden aan de machthebbende elite, maar mijn neefje van 4 met een pda. Het hele anarchistiche element in deze baart de machthebbers grote zorgen en ze kunnen niet wachten om het internet en de data er op te controleren. We gaan spannende tijden tegemoet. Het bedotten van de wereldbevolking wordt een onmogelijke taak wanneer ze direct met elkaar in contact staat. Natuurlijk kan je TV en media controleren, maar internet is (nu nog) zo moeilijk te controleren dat het volk er zowaar op vooruit is gegaan. Het wachten is nu dus op de voorvechters van meer controle op het internet. Ongetwijfeld gaan we onze pijlen eerst richten op de zaken waarbij we uit morele gronden niet mogen zeuren over de afname van onze vrijheden, ik denk aan een heksenjacht op kinderporno, die de focus langzaamaan verlegd naar plagiaat, en als de internetpolitiedienst volledig in de steigers staat kunnen we op de subversieve elementen in de samenleving die het lef hebben om na te denken gaan jagen.

  interressante tijden.

  Reactie door ron — dinsdag 14 augustus 2007 @ 11.47 uur

 67. Toen PC-DOS, MS-DOS werd is de ellende begonnen.

  Reactie door PC-ert — dinsdag 14 augustus 2007 @ 13.10 uur

 68. Drob — zondag 12 augustus 2007 @ 21.24 schrijft:

  Microsoft heeft een monopolie simpel omdat de wereld behoefte heeft aan een standaard waarbinnen een aantal pakketten voor tekstverwerking, databases, spreadsheets e.d. moeten werken. Zonder die standaadisering wordt uitwisseling onmogelijk en uitwisseling is essentieel voor bedrijven. Zonder uitwisseling zou bijv. thuiswerken ernstig gehinderd worden of misschien wel onmogelijk worden.

  Er bestaan verschillende uitstekende Open Source, OpenDocument formaten. Alleen weigert Micro$oft meestal om deze formaten te ondersteunen, omdat dit hun monopolie in gevaar kan brengen. Als iemand bijv. eenvoudig m.b.v. het gratis en uitstekende Open Office pakket een document in het M$ Word formaat kan opslaan, waarom zou deze dan nog teveel geld betalen voor het M$ Office pakket dat vaak inferieur is t.o.v. de gratis Open Source varianten.

  Vor de SP is Europa niet zo populair, maar het zou eigenlijk fantastisch zijn als de EU een project zou subsidieren om het monopolie van Microsoft onderuit te halen: een nieuw operating system dat beveiligd is tegen virussen (dat kan makkelijk!!!) en minder bugs bevat in tekstverwerkingsprogramma’s, spreadsheets e.d. Zo een systeem zou dan vervolgens open moeten staan voor ieder bedrijf dat nieuwe diensten zou willen ontwikkelen.

  Dit systeem bestaat al vele jaren, nl. Linux. Zeer goede beveiliging, geen last van virussen, spy- en adware. Gratis en superieur aan hetgeen Micro$oft levert. Alleen is het tot nu toe voornamelijk in de server markt dominant geweest. De laatste jaren veroverd Linux echter in rap tempo de desktop, en hoef je geen nerd te zijn om het te kunnen gebruiken. Kijk maar eens op Distrowatch.com voor een overzicht van de meest populaire gratis Linux distros. Je kunt tegenwoordig een zgn. LiveCD proberen zonder Linux op je harddisk te moeten installeren.

  Aangezien Micro$oft de source code voor Vista eerst aan de Amerikaanse veiligheidsdienst (NSA) heeft gegeven voor niet nader aangeduide ‘aanpassingen’ (lees backdoors) lijkt het me onverantwoord om als overheid of bedrijf van Windows Vista gebruik te maken… althans als je niet wilt dat de Amerikanen via het Internet kunnen meekijken. Er waren ook al eerder verdachte zaken m.b.t. Windows XP, zoals een ontdekte NSA-key in de encryptie library.

  De Linux source code kan door iedereen ingezien en aangepast worden. Hier is een custom- en gegarandeerde beveiliging een zekerheid…

  Ananga

  Reactie door Ananga — dinsdag 14 augustus 2007 @ 14.33 uur

 69. Lambert — zondag 12 augustus 2007 @ 21.47 schrijft:

  Begonnen met een C64, daarna amiga 500,1200 4000 toen heb ik me maar neergelegd bij de PC dominantie…

  Grappig, ik heb bijna precies dezelfde weg bewandeld. Eerst een Commodore 64 met CBM 1541 floppy drive. Later een Amiga 500, 500+ en toen een 4000 (die koste met multisync monitor toen nog rond de fl. 7000,-). Uiteindelijk op de PC overgestapt.

  De Amiga was zijn tijd ver vooruit. 4096 kleuren in HAM mode, preemptive multitasking, goede kwaliteit geluid, custom gfx en audio hardware. Jammer dat de Commodore directie het destijds allemaal om zeep geholpen heeft.

  Ik heb laatst een C64 en Amiga emulator en wat oude software en spelletje van het Internet gedownload en op de PC geïnstalleerd. Speedball, Zaxxon, Elite, Wintergames, Zork… Oh zoete nostalgie ;-)

  Ananga

  Reactie door Ananga — dinsdag 14 augustus 2007 @ 15.27 uur

 70. @ Harrieke 64. Inderdaad, je hebt gelijk, soft- en hardware maken auto’s veiliger en economischer maar ik denk wel dat bestuurders hierdoor luier worden en dus zelf minder nadenken en controleren: olie/water/route/zuinig rijden. En snelle digitale dashboards blijken zo onbetrouwbaar en lelijk voor menig consument dat in nieuwe modellen van diverse fabrikanten èchte mechanische tellers en meters al weer worden aangeprezen als (extra luxe) noviteit. Ook zèlf sturen zonder electronische stuurbekrachtiging vind ik nog altijd top, beter contact met je voertuig. Voorts is chipsgestuurde brandstofinjectie leuk zolang het werkt maar geef mij maar een `simpele’ ouderwetsche carburateur, toch best wel een knap staaltje van mechanisch vernuft.

  Reactie door Haq — dinsdag 14 augustus 2007 @ 15.54 uur

 71. Pool — zondag 12 augustus 2007 @ 22.51 schrijft:

  Ik wil niets anders meer dan Vista Ultimate hij draait ontzettend stabiel en nooit een vastloper of iets vreemds gehad

  Windows Vista is een als OS vermomde DRM- en kopieerbeveiliging. Omdat Micro$oft graag ook een content provider wil worden, hebben ze alle eisen van de MPAA en Hollywood ingewilligd en Vista zo boordevol Digital Restriction Management gestopt, dat je state of the art hardware nodig hebt enkel om te kunnen doen wat je normaal ook met Windows XP al deed. Verder ‘belt’ Vista om de haverklap naar Redmond om o.a. Steve Ballmer te vertellen wat jij allemaal op je computer doet. Ook kan Micro$oft via het Internet jouw Vista versie buiten gebruik stellen als ze vermoeden dat het een piraten versie is. Je kunt dan niet meer bij je eigen bestanden komen (Bitlocker HD encryptie). Alleen een nieuwe Vista versie kopen helpt dan nog. De EULA stelt dat je maximaal de prijs van een Vista versie als schadevergoeding kan krijgen wanneer je hierdoor je bedrijf voor langere tijd moet sluiten. Verder is al die DRM erop gericht om de Open Source buiten de deur te houden en het Micro$oft monopolie verder te laten voortduren.

  Vista is een wolf in schaapskleren… zie onder andere:

  A Cost Analysis of Windows Vista Content Protection

  Windows Vista – Install (Grappig…)

  Ananga

  Reactie door Ananga — dinsdag 14 augustus 2007 @ 16.10 uur

 72. pool nee die nec heb ik niet
  wel een nec dvd rw 2500a
  en een optiarc dvd rw ad-7173a.
  maar ik had ook problemen met mijn 3d progamma en daar zijn updates voor onderweg,van windows,volgens de makers van het 3d progamma,er is zelfs een link naar windows voor ,daar kun je je klachten neer gooien,en ze zijn er druk mee bezig,,het moet bij de volgende surf/vis pak,opgelost zijn,,maar daar had ik het geduld niet voor ;-)..als ik 6 keer achtermekaar in 4 dagen,niet fatsoenlijk op kan starten,dus alleen maar eerst opstarten kan via veilige modis,en dan weer afsluiten moet en dan pas weer normaal,eeuu dat ,,als ik het langer er ophad laten staan,had dat mijn eeuu scherm of pc gekost ;-).
  dus ik wacht wel een paar maanden tot dat ik te horen krijg dat de updates werken voor de progammas die ik gebruik.
  maar bedankt voor de uitleg/hulp.

  Reactie door ad — dinsdag 14 augustus 2007 @ 16.38 uur

 73. Pool,jij voelt je wel thuis in deze materie ,he?
  Groet

  Reactie door joop — dinsdag 14 augustus 2007 @ 17.21 uur

 74. Oi,

  Het is altijd leuk als je inlogd bij UNIX.
  Zie:
  “I mean, well, if it were not for Linux I might be roaming the streets looking
  for drugs or prostitutes or something. Hannu and Linus have my highest
  admiration (apple polishing mode off).”

  Voor de rest is het nog steeds een hele leuke tijd qua computers. Zelf alles meegemaakt van c64 tot de nieuwste SunSolaris machines. Ik verdien VET mijn geld ermee (dank Cisco). Van hobby tot werk is nice.
  Gr. MeMySelfAndI

  Reactie door FredS — dinsdag 14 augustus 2007 @ 19.18 uur

 75. @ 71 Ananga

  Klopt wel wat je schrijft maar deze DRM en alle ander ingebouwde opties zijn bij mijn versie niet anwezig (ahum)dus vandaar de stabiliteit, ook met de updates en de vernieuwingen van Bitdefender geen problemen.
  Ik controleer wel vaak of er op m’n PC’s gesnuffeld wordt door M$ of iets dergelijks maar tot nu toe niets ontdekt, ook niet op de andere PC’s.
  Mijn piratenversie is gewoon leuk ook al heb je hem na installatie niet meer op internet aangesloten hij blijft stabiel.
  Ik heb eens een maand lang een PC niet gebruikt en kreeg alleen de melding dat er updates waren en verders niets, ik heb deze niet geinstalleerd en de PC bleef gewoon goed werken.

  Wat ik wel een nadeel vind bij andere versies van Vista dus niet bij de Ultimate, dat als je soms een nieuw stukje hardware plaatst het kan voorkomen dat je Vista op nieuw moet installeren.
  Ik weet niet of dit jou al eens is overkomen, bij een kennis van mij dus wel met de gewone Home versie, hij plaatste er een nieuwe videokaart in en toen begon de PC aan alle kanten te piepen, doordat Vista die nieuwe kaart niet herkende ook niet na het draaien van de drivers voor die kaart, pas na een nieuwe installatie werkte de PC weer naar behoren.

  Alle versies van windows blijft een black box.

  Reactie door Pool — dinsdag 14 augustus 2007 @ 20.20 uur

 76. @ 73 joop

  Het is een uit de hand gelopen hobby van vroeger.
  Ik heb er een leuke boterham mee verdiend en geniet nu van de allernieuwste snufjes en hardware die op de markt komen.

  Groetjes en een fijne avond verder

  Reactie door Pool — dinsdag 14 augustus 2007 @ 20.25 uur

 77. @Ananga en anderen

  De uitwisselbaarheid blijft een probleem. Zo ben ik met een boek bezig. De tekst moet ik met Word aanmaken, want anders kan ik bij geen uitgever terecht. En zogaat het ook met bedrijven. Zolang de uitwisselbaarheid niet gegarandeeerd is, wil vrijwel geen bedrijf overstappen. Stel dat een bedrijf naar Linux overstapt. Dan heeft het personeel mog steeds Windows thuis en kan dan niet meer thuis werken.

  En dan heb je de aanvullende pakketten. Ik heb internet via de kabel, maar moet wireless werken omdat een kabeltje leggen nauwelijks te doen is. Maar de wireless werkt alleen onder Windows.

  Dan is er de legacy. Oude spullen zijn opeens niet meer bruikbaar, maar ik wil ze absoluut niet kwijt. Conversie is waarschijnlijk op dit moment onmogelijk.

  En zo zijn er vast nog wel meer problemen.

  Reactie door Drob — dinsdag 14 augustus 2007 @ 22.11 uur

 78. @ 77 Drob

  Het is heel goed te doen internetten via de kabel zelfs onder MS-Dos.
  En je kan windows programmatuur onder Linux draaien en ook Linux naar windows dat is geen enkel probleem.

  Ik internet ook via de kabel, ik wil geen wireless internet.
  Ik kom met m’n laptop (daar zit nog een wireless abo op) alle computers met een wireless internet binnen bij mij in de straat zo slecht hebben zij hun spullen versleuteld, dit geld ook voor de blue tooth verbindingen soms verstoor ik bij mijn buren hun telefoon van uit mijn tuin dan gaat bij hen de telefoon over en dan wijzig ik de frequentie en dan stopt de telefoon met rinkelen.
  Hier mee wil ik aangeven dat wireless internetten ontzettend gevaarlijk kan zijn.
  Drob een UTP kabeltje is zo gemaakt.

  http://www.weethet.nl/dutch/network_utp_cables.php

  Reactie door Pool — dinsdag 14 augustus 2007 @ 22.44 uur

 79. Bill Gates, dat die man nog nooit een Nobelprijs heeft gekregen is mij een raadsel.

  Reactie door Johan — dinsdag 14 augustus 2007 @ 23.57 uur

 80. @Pool

  Met alle omwegen langs muren, trappenhuis en plinten heb ik dan 40 m nodig en moet dan door drie muren heen. Ik neem de onveiligheid maar voor lief (ik heb een beveiligde wireless, maar ik weet niet hoe ‘veilig’ dat is).

  Reactie door Drob — woensdag 15 augustus 2007 @ 12.13 uur

 81. Drob — woensdag 15 augustus 2007 @ 12.13 schrijft:

  Ik neem de onveiligheid maar voor lief (ik heb een beveiligde wireless, maar ik weet niet hoe ‘veilig’ dat is).

  Wanneer je Wi-Fi Protected Access, en dan met name WPA2 met AES encryptie, gebruikt en een sterk wachtwoord kiest (liefst tenminste 13 random gekozen karakters), dan is het (zo goed als) onmogelijk te kraken.

  Als je daarentegen het oudere en nog steeds vaak gebruikte Wired Equivalent Privacy (WEP) gebruikt, dan kun je binnen ‘enkele minuten’ m.b.v. eenvoudig verkrijgbare tools als aircrack, AirSnort of Kismet, zo gehacked worden…

  Onbeveiligd wireless is hetzelfde als je computer op straat zetten… Nooit doen dus ;-)

  Ananga

  Reactie door Ananga — woensdag 15 augustus 2007 @ 20.39 uur

 82. Die Hard 4 wordt werkelijkheid,….

  http://www.nu.nl/news/1195782/53/Rekeningen_ABN_Amro_geplunderd_met_computervirus.html

  Het was altijd al een fluitje van een cent om te h#cken, maar dit is weer een nieuwe ontwikkeling dat zeker navolging zal krijgen op alle fronten.
  In principe is het zo dat overal waar maar processoren, computers aan gekoppeld zijn dat is te h#cken.
  100% beveiligen bestaat niet, en als iemand dat wel zegt zal ik hem het tegendeel bewijzen.

  Reactie door Pool — woensdag 15 augustus 2007 @ 20.53 uur

 83. Drob — dinsdag 14 augustus 2007 @ 22.11 schrijft:

  Zolang de uitwisselbaarheid niet gegarandeeerd is, wil vrijwel geen bedrijf overstappen. Stel dat een bedrijf naar Linux overstapt. Dan heeft het personeel mog steeds Windows thuis en kan dan niet meer thuis werken.

  De uitwisselbaarheid van documenten zou geen enkel probleem moeten zijn, als Micro$oft zijn marktdominantie niet zou misbruiken en ook de Open Source, OpenDocument formaten zou omarmen. Ze houden echter, zoals ik al eerder vermelde, uit puur eigenbelang halsstarrig vast aan hun eigen closed formats zoals M$ Word docs. Je kunt trouwens veel Windows software, waaronder Office, onder Linux draaien m.b.v. Wine, Cedega of Crossover.

  En dan heb je de aanvullende pakketten. Ik heb internet via de kabel, maar moet wireless werken omdat een kabeltje leggen nauwelijks te doen is. Maar de wireless werkt alleen onder Windows.

  Wireless werkt, over het algemeen, uitstekend onder Linux. Je moet alleen ndiswrapper en wpa_supplicant installeren. Aangezien Windows een 90% markt dominantie heeft, zijn veel hardware fabrikanten helaas niet echt geneigd om speciale Linux drivers te maken ;-(. Gelukkig kan m.b.v. ndiswrapper gewoon de Windows driver voor een wireless USB/PCI kaart worden gebruikt.

  Ananga

  Reactie door Ananga — woensdag 15 augustus 2007 @ 22.35 uur

 84. Pool — dinsdag 14 augustus 2007 @ 20.20 schrijft:

  Ik controleer wel vaak of er op m’n PC’s gesnuffeld wordt door M$ of iets dergelijks maar tot nu toe niets ontdekt, ook niet op de andere PC’s. Mijn piratenversie is gewoon leuk ook al heb je hem na installatie niet meer op internet aangesloten hij blijft stabiel.

  Het is bijna ondoenlijk om echt te zien of er niet op je PC gesnuffeld wordt. Alleen als je al het verkeer via een sniffer op een andere PC bestudeerd heb je een kans iets te ontdekken. Een gewone firewall kan vaak gemakkelijk omzeild worden als er een custom TCP/IP stack wordt gebruikt. Installeer bijv. maar eens VMWare Workstation en bridge de connectie naar je Windows ethernet/wireless adapter. Geen gewone firewall die er in de standaard configuratie iets van ziet. Ook krijg je geen verkeer in bijv. de taskmanager te zien…

  Laat me eens raden, die piraten versie is zeker van Pantheon (Paradox). De OEM BIOS hack. Ik ken al die warez groepen nog uit mijn lang vervlogen Amiga tijd. Daar komen de meeste vandaan (Paradox, Fairlight, Skidrow, Quartex, TRSI/Red Sector). Was toen CoSysop op een Elite BBS… een lang vervlogen jeugdzonde ;-)

  Ananga

  Reactie door Ananga — woensdag 15 augustus 2007 @ 22.52 uur

 85. De kinderen van de nabije toekomst verwerpen computers en bedreigen daarmee het bijziend
  dikbrillig & diklippig Balkenendië.
  Liever een sloq uit een troebel borrelglaasje dan per burgerlijk rechts gedwongen zicht erdoor. Dat het vilein gepakte plebs zich roeren moge!

  Reactie door Haq — woensdag 15 augustus 2007 @ 22.55 uur

 86. Pool — woensdag 15 augustus 2007 @ 20.53 schrijft:

  Het was altijd al een fluitje van een cent om te h#cken, maar dit is weer een nieuwe ontwikkeling dat zeker navolging zal krijgen op alle fronten. In principe is het zo dat overal waar maar processoren, computers aan gekoppeld zijn dat is te h#cken. 100% beveiligen bestaat niet, en als iemand dat wel zegt zal ik hem het tegendeel bewijzen.

  Ik moest altijd lachen als ik een medewerker van een bank aan de telefoon had die me internetbankieren wilde aansmeren. Als ik beweerde dat ik geen enkel vertrouwen in de veiligheid daarvan had, dan kreeg je altijd een preek dat het absoluut veilig was, blah, blah. 100% beveiliging bestaat inderdaad niet, zoals maar weer eens uit de recente defacement van de Verenigde Naties site bleek. Ook het Pentagon en de NASA blijken geregeld hackbaar en die gebruiken toch echt de beste, state of the art, firewalls en beveiligingsexperts.

  Ananga

  Reactie door Ananga — woensdag 15 augustus 2007 @ 23.06 uur

 87. @ 86 Ananga

  Leuk om al die oude proggies weer eens voorbij te zien komen, maar de nieuwe generatie is toch wat complexer, ik heb hier thuis 5 PC’s staan waarvan er twee het een en ander continu blijft checken en een hacker of snuffelaar direct bedienen.
  Firewalls zijn net eitjes, een kleine tik en ze beginnen te barsten.
  Ik wil na m’n vakantie er best wel eens een briefje over wisselen met je, Ik ga nu pitten en morgen zit ik in het Oostblok op m’n lappie jullie te bespieden. ha ha ha.

  Reactie door Pool — donderdag 16 augustus 2007 @ 0.10 uur

 88. @84 Ananga.

  Zij kunnen beter in jouw PC snuffelen, dan van je eten.
  En als het niet te stoppen is dan doen wij gewoon internet de deur uit.
  Moet je opletten, dan zorgen de providers ervoor dat internet crimineliteit niet meer voorkomt. Want zij zijn verantwoordelijk voor al de shit die binnen komt. Hoewel ik heb er nooit last van gehad.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 16 augustus 2007 @ 0.25 uur

 89. @ 86 Ananga

  Even tot slot….

  Er is een betaversie uitgekomen van Parallels waarmee het mogelijk is om Windows en Mac OS tegelijkertijd te draaien, er is ook nieuwe virtualisatiesoftware van Vmware uit gekomen, plus er zijn nieuwe bètaversies VMware voor Mac OS X, Windows en Linux te downen.
  VMware Workstation 6.0 voor Windows en Linux is uit. Deze versie van de software heeft support aan boord om meerdere monitors aan te sturen, zodat een virtuele machine meer dan één scherm kan omspannen.

  Succes ermee.

  Reactie door Pool — donderdag 16 augustus 2007 @ 0.48 uur

 90. ja , vroeger ( 1986 ) Kon men met 256 kb en een harddisk van wel 150 Mb , 40 mensen aan het werk houden ( met mini-computersysteem ) !

  Reactie door Fred — donderdag 16 augustus 2007 @ 10.12 uur

 91. Pool — donderdag 16 augustus 2007 @ 0.48 schrijft:

  VMware Workstation 6.0 voor Windows en Linux is uit. Deze versie van de software heeft support aan boord om meerdere monitors aan te sturen, zodat een virtuele machine meer dan één scherm kan omspannen.

  Ik ben zelf een enthousiast VMWare gebruiker. Altijd handig om even snel een nieuwe Linux distro uit te proberen of om de virtual machine als sandbox te gebruiken. Ik heb zelfs overwogen om alleen nog maar via een minimale virtual machine op het internet te browsen. Alle spy-, ad- en malware verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer deze, tezamen met de virtual machine, na gedane arbeid gedelete worden. Alleen is al die virtualisatie, en dan vnl. ook in de nieuwe hardware (VT, Pacifica), niet zonder risico’s. Een ring -1 virus is de ultieme rootkit… oftwel ‘-1 ring to rule them all’ ;-)

  Ananga

  Reactie door Ananga — donderdag 16 augustus 2007 @ 14.32 uur

 92. d’olle Henk — donderdag 16 augustus 2007 @ 0.25 schrijft:

  Zij kunnen beter in jouw PC snuffelen, dan van je eten. En als het niet te stoppen is dan doen wij gewoon internet de deur uit. Moet je opletten, dan zorgen de providers ervoor dat internet crimineliteit niet meer voorkomt. Want zij zijn verantwoordelijk voor al de shit die binnen komt. Hoewel ik heb er nooit last van gehad.

  Alhoewel ik toch een behoorlijk deel van mijn leven zonder Internet heb doorgebracht (zeker tot 1988), kan ik het mij nauwelijks meer voorstellen om nog zonder te moeten doen. Alleen al de onuitputtelijk bron van informatie die er te vinden is. Er is nu een ware democratisering van kennis mogelijk. Dankzij het Internet kunnen ook steeds meer mensen zichzelf informeren. Ze zijn niet meer afhankelijk van de ‘nieuwsverstrekking’ zoals die altijd al het exclusieve domein van de commerciële media was. Media die vaak in handen is van een zeer beperkt aantal grote bedrijven (zie bijv. de V.S.) die er allen hun eigen agenda op nahouden.

  Ik denk dat veel providers ook niet veel aan de criminaliteit zullen kunnen doen. Net zomin als een gewone winkelier iets aan de dagelijkse criminaliteit kan veranderen. Als er al een beschuldigende vinger opgeheven kan worden, dan toch zeker wel naar Micro$oft die het meest onveilige, lekkende besturingssysteem uit de geschiedenis aan de vaak onwetende massa heeft verkwanseld. Als je met een ongepatched Windows XP OS (van voor SP2) het internet opgaat, dan ben je waarschijnlijk binnen 5 minuten gehacked of geïnfecteerd. Een firewall goed configureren en weten hoe en wat te doen is voor verreweg de meeste gewone gebruikers een onbegonnen taak. Niet iedereen is gemotiveerd zich in TCP, UDP, zeroconf, loopback, multicast en private IP adressen te verdiepen.

  Trouwens, als een hacker, virus-, spy- of adware verspreider zijn ‘werk’ goed doet, dan zul je er inderdaad nauwelijks of geen last van hebben. Stealth is voor hen meestal van cruciaal belang. Niks merken is dus zeker geen garantie voor niks hebben.

  Ananga

  Reactie door Ananga — donderdag 16 augustus 2007 @ 16.02 uur

 93. Lappie en Pool,
  voelen niets voor een riool
  van flappy discs in communicatie,
  immer elkaars idool!
  Soms verbrekend even de banden,
  loslatend materie om in te branden.
  Even geen kabels en toch per sateliet,
  nog steeds verbinding met iPod as ‘t mot,
  maar Pool……. vergeet het lézen niét!
  HOI, Madelief.
  (P.S.Fonetisch: kaakkepozzewaitsie?)

  Reactie door Madelief — maandag 20 augustus 2007 @ 9.34 uur