‘De stad zonder reclame’

Sao Paolo – Brazilië – was de wildgroei aan grote reclameborden zat. Ze ruineerden het stadsgezicht. De burgemeester en het stadsbestuur zijn de strijd aan gegaan, en met succes. Zelfs McDonalds heeft zijn grote M verlaagd. De bevolking is tevreden, de reclamewereld klaagt steen en been over verlies aan werk.

Sinds de wet vorig jaar september – unaniem – is aangenomen komt de echte stad stukje bij beetje weer terug. Overigens niet altijd met zachte hand, er is al voor 9 miljoen euro aan boetes uitgedeeld.

Enige probleem is dat waar waar voorheen reclame zat, nu nog veel lelijke plekken te zien zijn. Maar ook daar schijnt een kentering in te komen nu bedrijven hun puien weer tip top in orde maken.

Lees de reportage in Trouw.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 15 augustus 2007 :: 12.56 uur

19 Comments

19 reacties

 1. kan de SP er niet voor pleiten dat de burger van historische plekken (de Dam te Amsterdam bijv.) kan genieten zonder reclame.

  Moet reclame echte altijd en overal? ..

  Reactie door Daan — woensdag 15 augustus 2007 @ 13.12 uur

 2. Goeden middag vrienden SP.

  In São Paolo ben ik nooit geweest, maar naar de foto’s te oordelen is het in sommige steden hier ook niet veel beter gesteld.
  Wanneer ook naar het verrijzen van gebouwen gekeken wordt, zijn de superlativen te gering om het wanstaltige aan te duiden.
  Om zich van anderen te onderscheiden worden de meest beroerde constructies toegepast die in het geheel niet past met de verdere omgeving. Waarbij later blijkt dat de balkons zonder meer naar beneden vallen, met alle gevolgen vandien.
  Waarom? De marktwerking vereist het.
  Wij zijn niet tegen vooruitgang op positieve wijze, maar het moet wel vooruitgang wezen en niet achteruitgang, wat vaak blijkt.

  Je ogen open….

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 15 augustus 2007 @ 13.27 uur

 3. Ben tot twee maal toe in Moskou geweest. Nou als je daar eens ziet hoe belachelijk grote borden het straatbeeld ontsieren! Weg ermee!

  Reactie door Sharif — woensdag 15 augustus 2007 @ 15.32 uur

 4. Het voormalige Oost Berlijn, van vóór 1989, had geen reclameborden.
  Maar of we dat willen ?

  Reactie door Tim — woensdag 15 augustus 2007 @ 16.40 uur

 5. Wie ooit in Hameln (Duitsland) is geweest heeft kunnen zien hoe reclame ook veel minder storend gemaakt kan worden en daarbij zelfs in een historische omgeving kan passen. (Hoewel al die reclame van mij niet echt hoeft)

  Reactie door willem wejes — woensdag 15 augustus 2007 @ 16.44 uur

 6. Reclame boodschappen is een van de grootste verspillers en ergernissen,al tien tallen jaren.Niemand kan er iets aan doen aangezien die boodschappen kuddegedrag willen beinvloeden.Het is gewoon een vorm van hersenspoeling van het (groot)kapitaal,om dikwijls nutteloze spullen kwijt te raken.Je moet nooit geen producten kopen van fabrikanten welke een hoog reclame budget hebben.Uiteindelijk betaalt de consument deze reclame zelf en maakt zo het product onnodig duur!

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 15 augustus 2007 @ 16.49 uur

 7. Nou..ja..niet slecht,hoor.
  Ik woon in een plaatsje met extreem veel reclameborden…ik ben niet blij,zullen we maar zeggen…Goed idee !!!

  Reactie door eric — woensdag 15 augustus 2007 @ 16.56 uur

 8. Zit nu in São Paulo. En heb duidelijk het verschil al kunnen merken met 2 jaar geleden, de laatste keer dat ik hier was.

  Het stadsbeeld word er rustiger van.
  Is toch wel druk genoeg hier :-)

  Reactie door Heino — woensdag 15 augustus 2007 @ 17.09 uur

 9. reclame als kunstuiting is niks mis mee.kijk maar eens naar de borden bij o.a kroegen in ierland,wales,schotland, of het handsnijwerk in scandinavie .daar is niks mis mee pure kunststukjes .de pest is dat wij van die plastic borden krijgen te zien .PURE KITSCH. en die borden van o.a vodafoon zo groot als een voetbalveld moeten we direct omzagen .en ach die reclame jongens .laat ze maar pshyoloog worden zijn ze goed in zeggen ze .gewoon minder en verstandig consumeren .p.s vind de huidige reclame van sire stuitend voor mensen met obesitas.stoppen sire !! MAAK MAAR RECLAME VOOR EEN GOED ZORGSTELSEL ZODAT MENSEN GEHOLPEN KUNNEN WORDEN !!!!!!! al is minder reclame ook een goed middel.

  Reactie door h.verbeek — woensdag 15 augustus 2007 @ 17.19 uur

 10. Reclame is een van de vele uitwassen van het kapitalisme. Het is de oorzaak van de belachelijke bedragen die betaald worden voor b.v. voetballers en andere beroepssporters. Doordat de media de gelegenheid bieden merknamen op de shirtjes en langs het veld onder aandacht van het grote publiek te brengen. Van mij mag alle reclame verboden worden, produkten worden een stuk goedkoper en de ontevredenheid over de scheefgroei in inkomens een stuk minder.
  Het straatbeeld zal er behoorlijk van opknappen bovendien !

  Reactie door simbro — woensdag 15 augustus 2007 @ 20.29 uur

 11. @4 Tim
  Een oneigenlijke vraag. Weinigen zullen een Oostblokregime preferen, maar het beperken of afschaffen van reclame wil niet zeggen, dat je daarmee zo’n regime krijgt. Binnen een kapitalistisch systeem zou je heel goed afspraken kunnen maken voor beperking van reclame.Controle laten we over aan Nelie Kroes !

  Reactie door simbro — woensdag 15 augustus 2007 @ 20.34 uur

 12. Hoi Maan, is het niet zo dat reclamewerk van de belasting afgetrokken kan worden door bedrijven? Of in ieder geval een bepaald percentage? Als dit niet meer zo is zal de hoeveelheid reclame slinken. Het is echter een onderdeel van kapitalisme..maar ik als burger ben al dat reclame gebeuren zat en ik laat me er ook niet door beinvloeden. Als mens heb je niet zoveel nodig om te kunnen leven…

  Reactie door cynthia — donderdag 16 augustus 2007 @ 11.48 uur

 13. Laten we in Nederland maar eerst het platteland (langs de wegen) reclamevrij maken.

  Reactie door Drob — donderdag 16 augustus 2007 @ 12.16 uur

 14. Eindelijk wordt er een begin gemaakt met de ‘war on commercial terrorism’.

  Reactie door Chaki — donderdag 16 augustus 2007 @ 17.08 uur

 15. Ik vrees, socialisten, dat reclame net als het socialisme erg materialistisch is qua houvast voor het geluksgevoel, en dat we er pas vanaf zijn als we minder materieel-consumptief in onze levensbeschouwing of levenshouding zullen zijn.

  Reactie door W6969 — donderdag 16 augustus 2007 @ 20.05 uur

 16. Gelukkig hebben we de reclame voor het ongezondste wat een mens zich aan kan doen roken verboden.
  Nu nog de drank.

  Reactie door De Hakker — donderdag 16 augustus 2007 @ 21.25 uur

 17. @17
  De reclame zorgt er juist voor dat we nog materialistischer worden en nog consumptiever ingesteld ! Als jij niet dat leuke meisje (jongen)met dat nieuwe merk frisdrank op TV ziet in de Ster (of in een soap bij de commerciële TV) weet jij niet van het bestaan van dat drankje en zal je het ook niet kopen. Om de consumptiedwang te verminderen moet je beginnen met het verminderen van reclame.

  Reactie door simbro — donderdag 16 augustus 2007 @ 22.50 uur

 18. Ik bedoelde er niet zoveel mee, Simbro. Het is een van de weinige plaatsen waar ik geweest ben waar geen reclame was. Tegelijk was het een zeer naargeestige stad.
  Reclame kan ook iets vrolijks hebben.

  Reactie door Tim — vrijdag 17 augustus 2007 @ 0.46 uur

 19. De beste reclame tegen ongewenste producten en hun reclames, en andere zaken, is antireclame.

  Maar wie wil die betalen en openbaar maken?

  Haras.

  Reactie door Haras. — vrijdag 17 augustus 2007 @ 20.33 uur