Mooi Nederland!

Nooit eerder bezochten zoveel buitenlandse toeristen Nederland als in 2006. Dat blijkt uit kerncijfers Toerisme en Recreatie editie 2007. Niet alleen de toeristen uit verre landen (Azië en Amerika) namen toe, ook het aantal Duitsers dat hier heen komt steeg met 9% naar 2,8 miljoen.

In de cijfers staat ook een overzicht van de populairste attracties in Nederland. De rondvaarten in Amsterdam was in 2006 de populairste attractie in Nederland met ruim 3,1 miljoen bezoekers gevold door De Efteling met 3 miljoen bezoekers en het Van Gogh Museum met 1,6 miljoen bezoekers.

Toerisme is een belangrijke bron van inkomen voor veel Nederlanders. Daarom is het ook zo raar dat de regering de btw op kermis- en toeristische attracties wil verhogen, van 6% naar 19%. Het college van Loon op Zand (Efteling) stuurde vorige week nog een brief naar de staatssecretaris. De verhoging van het tarief kan veel banen kan kosten in de gemeente. De universiteit van Tilburg berekende dat de maatregel de Efteling op korte termijn 400.000 bezoekers zou kosten. Om maar niet te spreken over het feit dat het voor veel mensen onbetaalbaar wordt om een keer een leuk dagje uit te gaan.

Al eerder voerden de Nederlandse Kermisbonden actie tegen deze pretbelasting. Die actie in Tilburg, waar ook SP-Kamerlid Nathalie de Rooij aanwezig was, maakte indruk. Inmiddels hebben CDA en PvdA toegezegd dat ze gaan onderzoeken of deze ‘pretbelasting’ toch niet vermeden kan worden.

In het debat over de regeringsverklaring, maart dit jaar diende de SP nog de volgende motie in. Toen werd ie niet aangenomen.

De Kamer,
overwegende, dat kermisexploitanten veelal gebonden zijn aan reeds lang tevoren gemaakte afspraken met gemeentebesturen aangaande de rit- en entreeprijzen voor hun attracties;
verzoekt de regering om een eventueel besluit over het al dan niet verhogen van de btw voor kermissen en andere attracties pas te nemen nadat er een onderzoek naar de financiële en maatschappelijke gevolgen van de voorgenomen verhoging is gehouden.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 03 september 2007 :: 21.52 uur

29 Comments

29 reacties

 1. De toeristische plekken zijn wel mooi voor toeristen dat is. En gezien het feit dat ze voor duizenden Nederlanders wat brood opleveren moeten die plekken leuk en betaalbaar blijven. Maar de mooist kanten van Nederland worden door de toeristen niet eens bezocht.

  Het rare is dat de “mooie” kant van Nederland ligt vooral in de doorsnee en zelfs in de achtergestelde buurten. En die krijgen geen geld ingepompt, maar wel leeggepompt door onze normen en waardeloze lokaal en nationale overheden. De gewone burgers worden gezien als melkkoeien. Gelukkig voor die toeristen, kunnen ze na hun vakanties terug te keren naar land van herkomst, maar gewone melkkoeien blijven hier achter en worden geacht om slavenarbeid te plegen om life style of the rich and useless waaronder de normen en waardeloze ministers te subsidiëren.

  Reactie door Khosrow — maandag 3 september 2007 @ 22.42 uur

 2. Laten ze de BTW op dat zwaar vervuilende vuurwerk maar verhogen met 500 procent.
  Vervuiling op straat,en verzieken van de lucht van onze natuur,en mens en dier.
  Geluidsoverlast.
  Doden,veminkingen van mens en dier.
  Daar vergeet ik de straattereur met brandschade nog,en het opruimen op kosten van de gemeenschap.
  Maar wel zeuren over een kerk klok of een haantje daat kraait.

  Reactie door fred — maandag 3 september 2007 @ 22.48 uur

 3. We zijn toch niet de mening toegedaan dat de BTW-verhoging resulteert in minder bezoek?
  En dat de prijzen van consumpties in dergelijke pretparken zo hoog zijn omdat de BTW zo “hoog” is? Hier liggen echt wel andere mechanismen aan ten grondslag. Over populisme gesproken….

  Reactie door Johan — dinsdag 4 september 2007 @ 1.32 uur

 4. Veel cultuur en kermis ‘attracties’.
  Wat maakt die plekken zo uniek?
  Kunnen die attracties ook elders gebouwd worden met minder geld? Of is het onlosmakelijk met Nederland verbonden zoals onze prachtige hoofdstad Amsterdam, nummer 1 op de lijst?
  Komen de toeristen voor ons ‘gezellige’ beschaafde goed gemanierde gastvrije Nederlanders? Of voor Van Gogh, nummer 3 op de lijst, die ons land ontvluchtte, onbegrepen?
  Khosrow heeft wel een punt! En Fred ook.
  Als we Nederland niet verder kapot maken, onze natuur, landschap, milieu en sociale netwerken niet verder afbreken, Brinkman wilde ons openluchtmuseum ook afbreken, wanneer we ons land weer mooi en goed kunnen krijgen zullen we tot in lengten van dagen veel toeristen krijgen. Dat noem ik duurzaam en langetermijn visie. Zowel economisch, sociaal en ecologisch.

  Reactie door L´écologiste — dinsdag 4 september 2007 @ 3.51 uur

 5. de regering is geldgeil geworden en het verdwijnt allemaal in een bodemloze put

  Reactie door karl-heinz laduch — dinsdag 4 september 2007 @ 4.53 uur

 6. Het zijn mooie cijfers en mooi dat zoveel toeristen Nederland bezoeken. Die blijven overigens echt wel komen als deze verhoging er komt. De efteling zal er ook niet onder lijden. Ander onderzoek heeft al eens uitgewezen dat het juist de sociaal zwakkeren zijn die jaarlijks bereid zijn om meer dan twintig euro neer te tellen.

  Reactie door hemelaar — dinsdag 4 september 2007 @ 6.36 uur

 7. blijkbaar vinden toeristen nederland leuker als de eigen bevolking .wat die6% btw betreft .gaat de sp mijninziens de boot in .daar deze ondernemers slechts 6% btw in maar over investeringen 19% kunnen verrekenen en zodoende de meeste geen of nauwlijks btw afdragen in tegenstelling tot (kleine)ondernemers die 19% btw (moeten) rekenen .vind d

  Reactie door h.verbeek — dinsdag 4 september 2007 @ 7.33 uur

 8. blijkbaar vinden toeristen nederland leuker als de eigen bevolking .wat die6% btw betreft .gaat de sp mijninziens de boot in .daar deze ondernemers slechts 6% btw innen maar over investeringen 19% kunnen verrekenen en zodoende de meeste geen of nauwlijks btw afdragen in tegenstelling tot (kleine)ondernemers die 19% btw (moeten) rekenen .vind dan ook in het kader van ,sollidariteit, deze motie niet te verdedigen is .ook heeft de 6% regeling bij o.a kappers en fietsenmakers niet geleid tot een lager uurtarief of hogere lonen voor het personeel .en tjsa na die 1% btw verhoging gaat in het kader van europese belasting harmonisatie de hypotheekrente aftrek eraan .slaap lekker door nederland en ben trots dat wat onze (groot)ouders opgebouwd hebben naar de klote geholpen word .,wir haben es nicht gewust,klinkt over een aantal jaren weer in nederland

  Reactie door h.verbeek — dinsdag 4 september 2007 @ 7.44 uur

 9. Goeden morgen vrienden SP.

  Maatregelen worden aan de lopende band voorgesteld, zonder over de gevolgen na te denken.
  Wanneer er dan een partij is die daar WEL over denkt wordt het doodleuk weggehoond.
  Nu weet ik wel dat vooral de achterban gediend moet worden bij de anderen (Boeren CDA)daar zullen niet veel kermisexploitanten bij zitten, dat is ten slotte een kleine groep die makkelijk vergeten wordt.
  Maar dat zijn ook kleine zelfstandigen, precies als de kleine kruidenier op de hoek, die door de Supergroten verdrukt worden.
  Waar de SP voor in het geweer komt.
  En het volk weet dat donders goed! Het onthoud deze vergiftiging.
  Het toerisme is voor ons land een kwestie van propaganda in het buitenland, en enkele gunstig afstekende aanbiedingen, in het voorjaar de bollenstreek. Met daarbij een bustoer naar een duur restaurant, noem maar op.
  Het hangt van een combinatie van belangen af of het succes voortgang zal vinden.

  Een Socialistische ….

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 4 september 2007 @ 8.20 uur

 10. toeristische attracties, vooral pretparken zijn een bekend voorbeeld van bedrijven die bij de wisseling van gulden naar euro min of meer alleen het eerste symbool veranderd hebben. 26 euro voor de efteling; ruim 57 gulden p.p. dus, ga maar met je drie kinderen een dagje uit; met eten erbij ben je zo 400 gulden kwijt! dat is niet alleen BTW. Ik ga alleen als ik genoeg airmiles heb!

  Sorry we mogen niet meer in guldens rekenen, want dan weet je plotseling hoe duur alles is.

  Reactie door ipuntje — dinsdag 4 september 2007 @ 8.23 uur

 11. De waardevolle dingen zijn allemaal verwaarloosd, Nederland is omgezet naar een billen paradeland, een kermis. Een dure kermis dat is.Wij gunnen die tijdelijke vakantiekrachten hun hard verdiende geld. Maar helaas de grootse deel van de inkomsten gaat toch naar onze normen en waardeloze overheid en hun achterban?

  Hoezo pret, en wiens pret is het eigenlijk?
  Ik herken mij in de inzending van Ipuntje, zelf ben ik nooit naar de aftelling geweest, het is te duur en ook niet mijn kopje thee(het is geen cultuur gelegenheid). Maar mijn vrouw en kinderen waren er tijdens een schoolreisje. Ze schrokken met die prijzen. Schandalig dat de groen wordt vervangen door nepdisnyland.

  Reactie door Khosrow — dinsdag 4 september 2007 @ 9.24 uur

 12. Het is mij niet duidelijk waarom dierentuinen en dergelijke niet ook meer BTW moeten gaan heffen.

  Waarom moeten impopulaire zaken (een opera bijvoorbeeld) zo zwaar gesubsidieerd worden en zijn populaire (cirque du soleil) toch ook als cultuur te beschouwen (min of meer) zaken juist melkkoeien (Cirque; RUIM 70 Euro voor een kaartje)?

  Daarbij vergeleken is de Efteling dan toch weer goedkoop en JA ik ben van mening dat nu juist de Efteling wél enige cultuur biedt; Villa Volta bijvoorbeeld is een attractie die elders ook (technisch gelijk, bijvoorbeeld een in Duitsland) staat maar in de Efteling is de ‘aankleding’ dan toch weer meer dan alleen aankleding (thema; bokkenrijders).

  Reactie door A C Lockhorst — dinsdag 4 september 2007 @ 9.42 uur

 13. Nederland staat van de EU landen op de 4e plaats als het gaat om overnachtingen door landgenoten Nederlanders in het buitenland. Goed hè?
  141.527 x 1000 overnachtingen in het buitenland in 2005.
  Wat betreft overnachtingen door buitenlanders in Nederland staan we vergeleken met andere landen op 9. Spanje heeft 23% van het totaal en Nederland minder dan 3%. Het zijn 25.210 x 1000 overnachtingen.
  Een verschil van bijna 120 miljoen overnachtingen.
  Van de top 20 attracties in EU-landen is er geeneen uit Nederland.
  Bron: Eurostat.
  Tsja…
  Het kan beter JPB.

  Reactie door L´écologiste — dinsdag 4 september 2007 @ 10.18 uur

 14. Ik stel voor om cultuur (kunst,theater,circus ,kermis en pretparken) BTW-vrij te maken.
  Al deze zaken dragen bij aan de juiste beeldvorming van een samenleving en daarom ook een enorme bijdrage aan Normen en Waarden.

  Reactie door tom — dinsdag 4 september 2007 @ 10.39 uur

 15. @ 8 h.verbeek

  Kletspraat.

  BTW werkt voor haast elke ondernemer neutraal :

  Wat je betaalt krijg je van de fiscus terug en wat je onvangt moet je aan de ficus af dragen.

  BTW wordt altijd opgebracht door de particuliere eindgebruiker.

  Reactie door ACE — dinsdag 4 september 2007 @ 10.55 uur

 16. Kermis en toerisme zijn luxe artikelen en moeten dus belast worden met 19 % ( 20 % ) BTW.

  Primaire levensbehoeften, onder andere bijvoorbeeld ons voedsel, zou niet tegen 6 % belast moeten worden maar tegen 0 %.

  Vele belastigen zijn onrechtmatig daar moet je bij je beleid rekening mee houden.

  Reactie door ACE — dinsdag 4 september 2007 @ 11.00 uur

 17. Naast natuurlijke hulpbronnen ( die je nu eenmaal of hebt of niet ) is toerisme veruit de belangrijkste factor om de betalingsbalans met andere west europese economieën positie of negatief te beïnvloeden.

  Dit is met name nu waar de betalingsbalans met landen als China zo negatief is, van het aller grootste belang.

  De overheid moet dan ook flink inzetten op verbetering van toerisme in ons land. Dat is van levensbelang.

  Reactie door ACE — dinsdag 4 september 2007 @ 11.08 uur

 18. Het moge duidelijk zijn, Balkenende stelt alles in het werk om de NL BV naar de verdommenis te krijgen.

  Veel maatregelen die hij verzint werken contra produtief op termijn, waardoor de werkeloosheid toe zal gaan nemen.
  Kunnen we met zijn allen papier gaan happen in de efteling ;)

  Ik vrees dat hij in de kerk nog om een bonnetje vraagt voor zijn wekelijkse gift, zodat hij die van de belasting af kan trekken.

  Reactie door Sinne — dinsdag 4 september 2007 @ 11.56 uur

 19. @16 ACE

  “Primaire levensbehoeften, onder andere bijvoorbeeld ons voedsel, zou niet tegen 6 % belast moeten worden maar tegen 0 %.”

  Laat ik het nu voor 100% met je eens zijn!
  Graag ook een prijscontrole / stop op eerste levensbehoeften.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 4 september 2007 @ 12.20 uur

 20. Het gaat om prioriteitstelling.

  Cultuur en ontspanningsactiviteiten zijn wel belangrijk, maar basisbehoeften gaan eerst. Schandalig dat mensen moeten BTW betalen op hun eten. Ook is het schandalig dat de cultuuractiviteiten van zichzelf hoger geachte dames en heren zoals opera zwaar gesubsidieerd worden terwijl een bezoek naar de buurtspeeltuin kost de kinderen in achtergestelde wijken 50 euro cent per bezoek per kind. Tel dat maar op. Een bezoek aan de lokale speeltuin kost een gezin met 4 kinderen gauw 2 euro( de prijs van een zak aardappel) Krommer kunnen ze het niet maken.

  @ L´écologiste,

  Die data die u noemt zijn zeer interessant en lijken wel logisch. Toeristische industrie is een van de meest milieuvervuilende industrieën geworden. Alle die verplaatsing van mensen en uitlokking tot overnachtingen komt op het volgende neer: het vervuilen onze directe omgeving om vervolgens ergens anders onze vrije tijd door te brengen. Het is allemaal een handel. Wij worden niet beter van. Wel armer. Ik heb veel liever meer groen en schone lucht in mijn omgeving. Alle die dure excursies mogen ze bewaren.

  Reactie door Khosrow — dinsdag 4 september 2007 @ 12.29 uur

 21. @ 17 ACE,

  Klopt helemaal.
  140 miljoen overnachtingen in buitenland is al gauw x 50 = 7 miljard euro. Voor de overnachting alleen al. En wat geven die nederlanders verder nog uit in het buitenland.
  Buitenlanders hebben hier 25 miljoen overnachtingen. Verschil dus ruim 5 miljard en natuurlijk de nodige andere uitgaven. Misschien kom je op een drain van 10-15 miljard per jaar. Waneer de Nederlanders het hier prettiger toeven vonden zouden we per jaar miljarden extra in onze samenleving investeren. Miljarden die nu naar bijv. Spanje gaan. en dan heb ik het nog niet over de 55plussers die hun net zwaar opgewaardeerde huizen verkopen en gaan genieten in Spanje etc. met de opbrengst en hun vette pensioenen.
  Er lekt wat weg? Nee er gutst een grote geldrivier weg uit Nederland totdat de bron opdroogt en de overgebleven moeten proberen nederland weer aantrekkelijk te maken. Dat zal niet meevalen nadat Brinkman cs hier de boel verbouwd heeft, de ruilverkavelingsmaffia met de agriindustrie ons landschap verrommmeld heeft en onze natuur onttakeld en ons milieu zowel fysiek vervuild als sociaal verziekt heeft.

  Reactie door L´écologiste — dinsdag 4 september 2007 @ 12.49 uur

 22. In Spanje hebben ze 210 miljoen overnachtingen door buitenlanders en staan daarmee op plaats 1. Bijna 10 keer zoveel instroom als Nederland. Prestatie van formaat.
  Bovendien is daar nauwelijks drain naar buitenland. Spanje staat niet eens in de top tien van landen met de meeste overnachtinge in et buitenland. Duitsland staat nummer 1 met 760 miljoen en Nederland dus op plaats 4 met 120 miljoen.
  Maar Duitsland heeft netto overschot via goede industrie.
  Dus Spanje heeft netto geweldig veel instroom.

  Reactie door L´écologiste — dinsdag 4 september 2007 @ 13.06 uur

 23. @ 19 Gandalf

  Eerlijk gezegd ; ik stuiterde spontaan met mijn kinnebakkes op mijn bureau van verbazing !, offertes onder het bloed en de koffie over al mijn papieren.

  Maar even zonder gein: Ik ben zeer ingenomen met je reactie omdat je altijd een kritisch afgewogen mening hebt en bovendien een duidelijk zichtbare levenservaring. Dat is een groot verschil met iemand die van toeten nog blazen weet.

  Anderzijds ben ik het met je prijscontrole / stop op eerste levensbehoeften volledig eens.

  Twee gelukkige mensen, jammer dat dat inhoudelijk totaal niet van belang is.

  Reactie door ACE — dinsdag 4 september 2007 @ 13.42 uur

 24. 15. Ace

  Klopt dit wel, dan is er veel veranderd. Toen wij een eigen zaak hadden was er weldegelijk een BTW-norm voor kleine zelfstandigen. Indien je niet boven een bepaald bedrag kwam behoefde geen afdracht te doen van het positieve BTW saldo.

  Iedereen.

  Ik vind dat kinderen die al bijna nergens naartoegaan omdat het geld ontbreekt (denk aan dure reiskosten en entreegelden) best ook een verzetje mogen hebben.Waarom ze juist de kermis aanpakken omdat ze er zelf nooit komen het treft m.i. dan ook de mensen met minder inkomen die nooit op vakantie kunnen etc….

  Ik vind het raar dat de SP om een onderzoek vraagt (kost weer geld) over iets dat iedereen op zijn klompen kan aanvoelen.

  Reactie door Henny — dinsdag 4 september 2007 @ 17.52 uur

 25. behoefde je…..

  Reactie door Henny — dinsdag 4 september 2007 @ 17.52 uur

 26. @ 24 Henny

  Je bedoelt de kleine ondernemersregeling hetgeen feitelijk een subsidie is voor zeer kleine hoofdelijk aansprakelijke ondernemingen. Deze is gebaseerd op het feit dat anders de administratieve verplichtingen in verhouding veel te zwaar zouden wegen ( dat is de benodigde motivatie voor deze wettelijke toepassing ). Zoals je weet moet elke wet gemotiveerd zijn.

  Dit gaat over af te dragen BTW tot € 1300,- zo ongeveer ( het precieze bedrag zou ik op moeten zoeken maar lijkt mij niet relevant ). Dit betekent dus dat het slechts betrekking heeft op een toegevoegde waarde van slechts zo’n € 7000,-op jaarbasis.

  Boven die toegevoegde waarde van € 7000,- of het totaal af te dragen bedrag aan BTW van € 1300,- geldt de BTW onverkort. Simpel gezegd : als je in het onderhavige geval
  € 7.100,- toegevoegde waarde realiseert krijg je die subsidie niet c.q. helemaal niets.

  Een kermisexploitant, als hij het helemaal alleen doet, zal toch ook wel een inkomen van minimaal € 25.000,-(= minimaal gelijk aan de toegevoegde waarde) moeten verdienen om rond te komen, lijkt mij.

  Een kermisexploitant komt dus nooit in aan merking voor de kleine ondernemingsregeling.

  Dat BTW voor een onderneming volkomen neutraal werkt; het kost niets maar brengt ook niets op, is vast en zeker.

  Het is ook honderd procent zeker dat uitsluitend de particuliere eindverbruiker die BTW ophoest en niemand anders.

  De wijziging van het BTW tarief van 19 naar 20 % is alleen maar een lastenverhoging voor de particuliere mensen.

  Buiten de veranderende bedragen is die kleine ondernemingsregeling al heel lang hetzelfde.

  Reactie door ACE — dinsdag 4 september 2007 @ 19.38 uur

 27. Praat me niet over die pretparken zeg. Als het nou andersom was, de btw ging van 19% naar 6%, dacht je dan dat ze het goedkoper gingen maken? Echt niet. Zelfde is gebeurd bij de kappers, van 19% naar 6%, maar i.p.v. goedkoper, zijn ze juist duurder geworden!!!

  Reactie door helldriver — dinsdag 4 september 2007 @ 21.54 uur

 28. 26. Ace

  Juist het is ook al zoalng geleden en zo te zien is die regeling niet aangepast aan de geldontwaarding momenteel als ik de bedragen zo lees.

  Reactie door Henny — woensdag 5 september 2007 @ 7.43 uur

 29. Straks is de overheid nog de enige Efteling.
  Maar echt sprookjesachtig dat is nog maar de vraag. Het is eerder een achtbaan en lange wachtrijen.

  Reactie door W6969 — woensdag 5 september 2007 @ 10.30 uur