Paul over arbeidsmigratie

Forum – het opinieblad voor werkgeversvereniging VNO-NCW legde SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt het vuur aan de schenen in een interview over de standpunten van de SP met betrekking tot arbeidsmigratie. Hieronder te lezen.

De tegenspraak van Paul Ulenbelt (SP): ‘Polen werken het liefst in hun eigen land’

De Europese Unie wil het voor kennismigranten makkelijker maken om in de EU te werken. Parallel aan de Amerikaanse Green Card wil de Europese Commissie daarom een Europese Blue Card creëren. Een uitstekend idee, vindt VNO-NCW, want het toptalent waaraan Nederlandse bedrijven behoefte hebben, is in Nederland lang niet altijd makkelijk te vinden.

Een Europees plan om kennismigranten toe te laten tot de EU, dat moet een SP’er zoals u dubbel op de kast krijgen.
“Nou ja, op de kast. Maar inderdaad, in debatten hierover hebben wij het toelaten van alleen hoger opgeleiden migratie-apartheid genoemd. De EU noemt dat de battle for brains. Terwijl ik juist denk: die hersenen kunnen ze in de landen van herkomst heel goed gebruiken.”

Lekker demagogisch hoor, die term ‘migratie-apartheid’.
“Nee, die term battle for brains, díe is pas demagogisch. Omdat je onderscheid maakt naar opleidingsniveau. Het roven van brains is hetzelfde als het roven van grondstoffen in de koloniale tijd. Ik ben twee weken geleden op werkbezoek in Polen geweest. De zorg kampt daar met heel grote personeelstekorten. Ik was bij een bedrijf van een Nederlander. Die vertelde dat hij in het afgelopen half jaar 20 procent van zijn personeel is kwijt geraakt. Hij heeft een salesmanager, die is getrouwd met een tandarts die in Ierland wil gaan werken. Straks is hij ook zijn salesmanager kwijt.”

Veel mensen kunnen in West-Europa veel meer verdienen, ze willen vooruit in het leven en grijpen hun kans. Dat is toch geen idiote gedachte.
“Maar in het land zelf leidt dat tot tekorten op de arbeidsmarkt. Ik ben bij een Bisdom in Polen geweest: de effecten van de migratie zijn dramatisch. Gezinnen vallen uit elkaar, kinderen komen in kindertehuizen terecht.”

Sinds wanneer bekommert de SP zich om de gezinssamenstelling in andere landen? Het gaat u toch zeker gewoon om de toegenomen concurrentie op de Nederlandse arbeidsmarkt?

“Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille! De SP was de enige in de discussie in het parlement die het belang van andere landen liet meewegen. Je kunt ons geen nationalisme verwijten. Natuurlijk hebben we ook gesproken over verdringing, maar ook over de gevolgen voor de landen van herkomst. Wat ben je voor land als arbeid je belangrijkste exportartikel is?”

Maar wie bent u om voor andere mensen te bepalen dat ze geen betere toekomst voor zichzelf mogen nastreven?
“In Polen moeten ze Oekraïners en Chinezen invliegen om stadions voor het EK-voetbal te bouwen, en hier klagen de kleine aannemers dat ze beconcurreerd worden door mensen uit Polen. Dát is waarom VNO-NCW ook zo vóór is: die op drift geraakte arbeiders houden de lonen lekker laag.”

En vooral de producten lekker goedkoop, daar profiteert iedereen van, ook de SP-achterban.

“De producten mogen best duurder worden. Loopt het nou echt lekker op goedkope sportschoenen, die goedkoop zijn door kinderarbeid?”

Diegenen met de laagste salarissen gaan het als eerste merken als de voedselprijzen gaan stijgen. Als vlees veel duurder wordt bijvoorbeeld.
“Mensen met een bijstanduitkering eten nu toch al geen vlees.”

En als het aan u ligt in de toekomst helemaal niet meer.
“Mensen zijn het gelukkigst als ze in hun eigen land blijven. Van alle Nederlanders in Canada en Australië wil driekwart eigenlijk het liefst weer terug naar Nederland. Binnen de Europese Unie werkt maar 2 procent van de beroepsbevolking in een andere lidstaat. Wij vechten tegen het kapitalisme dat mensen rondzeult, van land naar land, tegen onthechting, want dat is niet sociaal. Nederlandse werkgevers halen niet vanuit filantropie buitenlandse arbeiders hier naartoe. In Arcen, in Limburg, op de camping heb ik het Polen gevraagd: die willen het liefst in eigen land werken.”

U wilt toch ook dat onze bedrijven concurrerend blijven en dat onze hoge levensstandaard niet wordt aangetast?
“De oplossing zit hem in meer mechanisering. Daarin wordt nu niet geïnvesteerd omdat er zoveel goedkope handjes voorradig zijn. En investeringen in het onderwijs hier. Waarom is er een studentenstop voor geneeskunde en zouden we met een blue card mensen van buiten de EU moeten toelaten? Ik zie het verschil niet tussen het weghalen van grondstoffen uit de Derde Wereld of van hersens.”

Juist kenniswerkers leveren heel weinig integratieproblemen op, een ander groot voordeel.

“Of je het nou leuk vindt of niet, identiteit wordt grotendeels bepaald door je nationaliteit. Dat botst gewoon af en toe. De Polen in ons land zijn slecht gehuisvest en zuipen ongelooflijk. Dat geeft dus problemen. En dat allemaal omdat werkgevers, vooral in de tuinbouw, verslaafd zijn aan lage lonen.”

U bent dus gewoon überhaupt tegen migratie, of het nu om hoger opgeleiden of lager opgeleiden gaat.
“In de eerste plaats moet Europa het vooral niet gaan bepalen. In de tweede plaats moeten we kijken of we zelf niet in de arbeidskrachten kunnen voorzien. Het onderwijs verbeteren. Politieke vluchtelingen opvangen en die aan werk helpen. De SP is voor vrede, dus ook tegen een oorlog om hersenen.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 11 september 2007 :: 10.27 uur

65 Comments

65 reacties

 1. Die VNONCW is medeverantwoordelijk voor het grote aantal arbeidsmigranten uit Morocco, maar laten wel de mensen in achterstandwijken en de huurders voor de gevolgen opdraaien. Het zijn egoïsten en makkelijk geldverdieners, slavendrijvers met VOC mentaliteit. Ze hebben zelf niet eens echte brains omdat ze eigenlijk geen kritische studenten willen opleiden tot echte onderzzoekers. Waarom gaat het zo goed met HBO? ik zeg jullie omdat die mensen beter aan te sturen zijn.
  Nederland heeft last van braindrain omdat velen zich hier niet meer thuis voelen. de gemiddelde rijke Nederlander heeft zijn geld met achterbakse middelen verdiend. Kamerverhuurders, vastgoedgerommel,etc. Zulke mensen verdienen immens veel meer dan een professor. FOKKER is al weg gelukkig is PHILLIPS er nog. Daar kunnen ze nog steeds wat maken.
  Laat die VNONCWVOCCERS nu eerst eens voor alle kosten opdraaien die veroorzaakt worden door het migratiebeleid van de laatste decennia. Nee met dik geld huizen opkopen in Oost-europa om ze dan enkele jaren met vierdubbele winst te verkopen. Dat zijn de intelligente ondernemers. Laat me niet lachen. Gewoon slim boerenverstqand met achterbakse mentaliteit. leve Nederland. Wat een asociale ballen. Verwdijn toch in jullie golfbaanholes aub.

  Reactie door L´écologiste — dinsdag 11 september 2007 @ 10.54 uur

 2. Wat een criminaliserende manier van interviewen houden ze er bij dat neoliberale opinieblaadje op na.
  Iemand interviewen houdt niet in dat je die iemand herhaaldelijk beschuldigt van het verraad wat je zelf pleegt.

  Reactie door koen — dinsdag 11 september 2007 @ 11.22 uur

 3. Zoals met alles bij het VNO NCW!
  wel de lusten, niet de lasten !!!!

  Reactie door Sinne — dinsdag 11 september 2007 @ 11.53 uur

 4. @ 2 koen

  Is eigenlijk wel logisch toch, deze 2 partijen staan loodrecht tegenover elkaar.

  Reactie door Ach ja — dinsdag 11 september 2007 @ 11.54 uur

 5. Vroeger noemde ze dit gewoon brain-drain, kunnen de Polen de komende tijd niet meer concurreren, en kunnen in Nederland de salarissen voor de kenniswerkers naar beneden, gewoon de bekende VNO-filosofie van te hoge lonen, volgens is eerder het probleem dat de winsten te hoog zijn….

  Reactie door joseph halevi — dinsdag 11 september 2007 @ 12.54 uur

 6. Goeden middag vrienden SP.

  Wie is dat miserabele interviewertje? Met zijn sarcastische vragen stellen, waarop hij ondubbelzinnige antwoorden krijgt van Paul.
  Zulke vragenstellers zijn niet te veranderen hoor, het zijn kapitalistische inkt koelies, die hun werkgever tevreden moeten houden met dubieuze artikelen.
  In de tijd van de koude oorlog was dat in de gehele pers, maar in die organisatie is die tijd nog niet voorbij.
  Maar het tij keert, daar zijn ze bang voor, vandaar dat ze zo nu en dan iemand toelaten wat tegen in te brengen om aan te tonen hoe democratisch het er toe gaat, (Maar niet heus).

  Een Socialistische …..
  Gelukkig

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 11 september 2007 @ 13.02 uur

 7. Loonslaven bestaan dus…

  Reactie door Joop — dinsdag 11 september 2007 @ 13.04 uur

 8. De vragen zeggen misschien wel meer dan de antwoorden. De vragen zijn typerend voor het kwaad zoals dat in sprookjes wordt beschreven. Dit kwaad zal nooit bereid zijn in de goede richting te kijken. Dit interview laat zien dat schapen en bokken worden gescheiden. Dat is een gegeven waar we niets aan kunnen veranderen. De mensen zijn gekleurd, maar het leven blijkt uiteindelijk zwart/witter dan we soms willen geloven.

  Reactie door Gerard — dinsdag 11 september 2007 @ 13.17 uur

 9. Wij nationalisten omdat we een Europa zijn en over de grenzen moeten kijken en dat niet willen? Ik heb nog nooit zo’n nationalist-eigenbelangdemker gehoord.
  Wel met het water in de mond naar de arbeiders en de lage lonen lonken maar niet naar het land zelf en de ontwikkelingen van dat land binnen Europ en de ellende die het daar veroorzaakt! Hoezo een europa?
  Dat is wel erg selectief over de grenzen kijken met een oog dicht namelijk.
  Bovendien Paul waarom niet vermeld dat het ook slecht is voor de nederlandse economie als het hier verdiende geld daar uitgegeven wordt. Niet dat ik die Polen niets gun en armoede niet Europa uit wil hebben maar het is het stokpaardje van datzelfde VNO Ncw consumenten moeten kopen om de economie hier op peil te houden. Bovendien heb ik nog nergens ook maar een prijs zien dalen vanwege die lage lonen enkel de winstuitkeringen zien stijgen de de lonen aan de top. Dat had je ook wel even kunnen vermelden.

  Reactie door Henny — dinsdag 11 september 2007 @ 13.18 uur

 10. Het is een utopie dat men arbeidsmigratie tegen kan gaan. Er is ook niets op tegen, want er komt een moment dat de markt een nieuw evenwicht bereikt. Enige kanalisatie van de turbulentie kan echter geen kwaad.

  Het grootste probleem met arbeidsmigranten op de Nederlandse markt is echter de aanspraak op publieke voorzieningen en de publieke en private ruimte.

  Ons land is tegelijk onder als zowel overbevolkt. In deze huidige structuur is het niet wenselijk om veel extra migranten toe te laten. Bovendien hebben we de komende jaren genoeg aan onszelf om andere sociale problemen aan te pakken denk ik.

  Reactie door Niels — dinsdag 11 september 2007 @ 13.20 uur

 11. Henny goede opmerkingen!Paul had kunnen vermelden dat men op deze manier bezig is met het algemene loonpeil in de gehele EU, inclusief Nederland, naar beneden te brengen, een ‘race naar de bodem’, op den duur voor iedereen een Pools loonpeil. Dit is natuurlijk rampzalig want lonen zijn ook consumptie of afzet, en die daalt natuurlijk ook, met als gevolg dalend rendement, faillisimenten enzovoorts, anders gezegd die hele VNO-filosofie is levensgevaarlijk…

  Reactie door joseph halevi — dinsdag 11 september 2007 @ 13.25 uur

 12. @joseph halevi

  Paul heeft dat niet gezegd omdat het nergens op slaat. Goedkope produktie gaat het om, we willen immers allemaal niet teveel voor onze verse geplukte/gesneden groente betalen.

  Reactie door Ach ja — dinsdag 11 september 2007 @ 15.39 uur

 13. Bij de Pvda worden wakker, richting SP!

  PvdA noemt ontslagplan Donner ‘politieke zelfmoord’

  Gepubliceerd op dinsdag 11 september 2007

  DEN HAAG (ANP) – De PvdA in de Tweede Kamer eist dat minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken het kabinetsvoorstel om het ontslagrecht te versoepelen helemaal van tafel haalt. Het wordt binnen de fractie ,,politieke zelfmoord” genoemd om in te stemmen met de plannen.

  PvdA-Kamerleden Mariëtte Hamer en Ton Heerts hebben afgelopen week Donner in een gesprek laten weten dat het voorstel ,,in de kern niet deugt” en niet met een paar aanpassingen acceptabel te maken is. Heerts liet eerder al weten dat plannen om het ontslagrecht eenzijdig voor werknemers te verslechteren de PvdA een ‘clash’ in het kabinet waard is.

  De Kamer heeft dinsdagavond met Donner een debat over het arbeidsmarktbeleid.

  Reactie door joseph halevi — dinsdag 11 september 2007 @ 15.41 uur

 14. Beste mensen.

  Multatuli schreef al in de 19e eeuw:
  ER IS EEN GODDELIJKRECHT. DAT IS ‘T RECHT DES VOLKS OM BROOD TE EISCHEN VOOR ARBEID.
  HET RECHT OM NIET TE STERVEN VAN HONGER OF IN HONGER TE BLIJVEN MET MOEITE, IN EEN LAND DAT RUIMSCHOTS ‘T NOODIGE OPBRENGT, MAAR WELKS VOEDENDE KRACHT DOOR WANBESTUUR TEN DEELE WORDT WEGGELEID NAAR ‘T BUITENLAND, TEN DEELE MISBRUIKT OM EENIGE WEINIGEN TE OVERLADEN MET GUNST.

  Maar neen! Het volk lijdt honger en de kerk ziet het stilekens aan en gaat als de priester en de Leviet in de gelijkenis van den barmhartigen Samaritaan aan die ellende voorbij zonder zich harer aan te trekken.

  Wacht geen heil van andren, HELPT UZELVEN.
  Wat hebt gij te verliezen?
  Niets dan uw slavenketenen.
  Wat hebt gij te winnen?
  Een wereld van vreugde, vrede, welvaart en geluk.
  Welaan dan! bereidt u voor op den grooten dag, om eensgezind op te treden, want dan en dan alleen is de zege U, dan en dan alleen zult gij verlost worden van HONGER en
  SLAVERNIJ.

  Wat heb ik hier aan toe tevoegen?

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 11 september 2007 @ 15.51 uur

 15. @13
  Iets niet doen is geen vooruitgang bij de PvdA. Ze blijven natuurlijk slapen.Ik wacht o.m. nog steeds op de teruggave van de E 25,- korting op de huursubsidie, die Bos cs. beloofd heeft.

  Reactie door Johan — dinsdag 11 september 2007 @ 17.20 uur

 16. Fahren, fahren auf der Autobahn
  (toevallig hoorde ik dit liedje op de radio tijdens het lezen van dit topic)

  Opeens schoot mij het “Deutsche Wirtschafswunder” voor de geest, van enige decennia terug.
  Vanaf zo een beetje het einde der jaren zestig van de vorige eeuw, trokken wij Nederlanders, maar ook Belgen en Engelsen, Italianen en Spanjaarden met honderdduizenden tegelijk over de Duitse grens en “belegten” niet alleen “Die Autobahnen” maar ook duizenden “Baustellen”.

  Goed geld konden we verdienen, Nieuwe stadions voor de Olympische spelen en WK voetbal, maar eigenlijk was er veel te veel werk voor alleen de Duitsers op nog zoveel meer terreinen, zoals machinebouw, auto-industrie etc.

  We maakten het geld over naar huis of namen het weekends mee.
  Onze welvaart steeg in volle breedte net zoals de Duitse.

  Er was in Duitsland gelukkig geen partij zoals de SP.
  Dus hebben we nu, zelfs vandaag nog, geld genoeg om uitkeringen te betalen.

  Het komen van, onder andere, Polen naar Nederland is een soort herhaling van het verleden.
  Economische groei, niet alleen voor Nederland maar ook bijvoorbeeld voor deze Polen.

  “Fahren, fahren auf der Autobahn” moet dan natuurlijk wel mogelijk blijven.
  Want met alleen links rijden verstoppen ook onze snelwegen.

  Reactie door SP-Tegenstander — dinsdag 11 september 2007 @ 17.22 uur

 17. Goed interview scherp de tegenstellingen neer gelegd zodat er ook duidelijk antwoorden gegeven moeten worden.
  En dat heeft Uilenbelt prima gedaan.
  Denk dat de tweede kamer leden hier veel van kunnen leren van deze vraag stelling, en de slappe vraag stelling in de kamer snel op zij leggen,zodat de kou bij gevoelige onderwerpen Irak,aanbesteding en misstappen van politici de kou niet zo snel uit de lucht verdwijnt.
  @16
  Wat dat betreft hebben we goed geleerd van de Duitser een werkgever in de polder heeft vergunning aangevraagd om een kamp te maken om daar de Poolse werknemers in te plaatsen dit kamp wordt met prikkeldraad afgezet.
  De motivatie was dat deze Polen alleen komen om te werken en geen behoefte hebben aan contact met de buiten wereld zeg de kampleider(werkgever).

  Reactie door De Hakker — dinsdag 11 september 2007 @ 17.37 uur

 18. Complimenten voor Paul Ulenbelt. Al die bevooroordeelde, tendentieuze vragen helder en concreet beantwoord. Hierdoor wordt zijn verhaal des te sterker.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 11 september 2007 @ 17.49 uur

 19. Prima interview. De vragen gaven Uilenbelt de gelegenheid scherp en helder te antwoorden en die kans heeft Paul uitstekend benut.

  Reactie door Durkje — dinsdag 11 september 2007 @ 17.50 uur

 20. Heel goed dat er scherpe vragen zijn gesteld, daardoor kan men scherp antwoorden.
  Prima, Paul Ulenbelt!

  Reactie door Ben tarici — dinsdag 11 september 2007 @ 18.10 uur

 21. Arbeidsimmigratie= een nieuw glossy naam voor de slavenhandel. Dromen zijn altijd bedrog. Mensen worden uitgelokt om ergens anders te gaan werken en vervolgens worden ze toch uitgebuit over de rug van de rest van de uitgebuite mensen(lokale arbeiders) door ze tegen elkaar uitspelen.

  Reactie door khosrow — dinsdag 11 september 2007 @ 18.14 uur

 22. Oostblokkers zijn momenteel het goedkoopst en deze moeten in EU-landen met een hoge loonkosten zorgen voor lagere loonkosten : het in het principe van de Economische theorie : het aanbod bepaalt de prijs : als de factor arbeid groot is , zal de prijs voor arbeid dalen : echter dat heeft naturrlijk op socialvlak wel grote problemen : toename van de armoede , geweld ,diefstal ,corruptie en ook dit zijn kosten ;echter die komen op kosten van de overheid ,dus de belastingbetaler

  Reactie door Fred — dinsdag 11 september 2007 @ 18.24 uur

 23. Als mensen niet zelf mogen bepalen in welk land ze willen werken, dan reduceer je die mensen tot slaaf van hun eigen land

  Reactie door BF — dinsdag 11 september 2007 @ 18.37 uur

 24. Das Kapital maakt gebruik van de gedachte van de arbeider uit een lage loonland , dat deze in korte tijd in een ander land veel geld kan verdienen , zodat deze na een aantal jaar , weer terug kan keren naar eigen land : zijnde een rijke arbeider : helaas zijn daar dan de kosten van levensonderhoud zeer sterk gestegen en heeft uiteindelijk het HARDE werken geen zin gehad : dat is zeer herkenbaar bij Marokanen en Turken ; die hier zijn blijven hangen , maar wel dit idee hadden .
  Wie zijn daar het meest op vooruit gegaan : Yes , das Kapital .

  Reactie door Fred — dinsdag 11 september 2007 @ 18.48 uur

 25. De werkgevers zijn zogenaamd op zoek naar zeldzaam toptalent. Maar ik verdenk ze er ook van dat ze eigenlijk op zoek zijn naar goedkope arbeidkrachten. Dat betekent natuurlijk wel minder werkgelegenheid voor Nederlandse werknemers. Dus meer uitkeringen die dus ook waar ergens van betaald moeten worden. Het afschaffen van het ontslagrecht maakt het bedrijven nog gemakkelijker om Nederlandse werknemers te vervangen door buitenlanders. Of dit gunstig uitpakt voor de Nederlandse samenleving is nog maar de vraag. In ieder geval zal de kloof tussen arm en rijk toenemen.

  Reactie door reint — dinsdag 11 september 2007 @ 19.29 uur

 26. @ 14 d’olle Henk,

  Prachtig! Kijk hoe onze sociaal erfgoed nog steeds actueel is.
  Maar men vindt dit te romantisch tegenwoordig.
  En romantisch is fout en niet echt. De muntentellers en zendelingen beslissen dat gewoon hier. Die stomme klompen dragende harde koppen, de CDA machines zonder sociale en ecologische empathie.

  Reactie door L´écologiste — dinsdag 11 september 2007 @ 20.00 uur

 27. @16 SP Tegenstander

  Ja leuk voor je dat dat toen allemaal zo lekker voor je ging in Duitsland. Maar Duitsland en Nederland waren in die tijd al landen met een vergelijkbaar loon- en welvaartspeil. Vandaag de dag moeten Nederlandse werknemers de concurrentie aan met werknemers uit landen waar ze veel lagere lonen (en prijzen) gewend zijn. Drie keer raden wie dan de lul is.

  En degenen die aandringen op solidariteit met Polen, Bulgaren of wie dan ook zijn mij wat al te vaak ook degenen die wel profiteren van de voordelen van open grenzen, maar de nadelen ervan niet hoeven te voelen. Solidariteit die wat oplevert, maar niets kost. Altijd een beetje verdacht.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 11 september 2007 @ 20.47 uur

 28. @ 23 BF

  Je zou pas een slaaf zijn van een land als dat land je kon verhinderen te emigreren.

  Omgekeerd zou de bevolking van een land een slaaf worden als het niet meer zelf kon bepalen wie er op hun grondgebied kon wonen en werken. Slaaf van het KAPITAAL that is.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 11 september 2007 @ 20.58 uur

 29. 23.
  BF

  En waarom dan niet al die vluchtelingen hier laten werken die met de dood bedreigd worden?

  SP tegenstander. Ik heb je op een ander item al aangeraden om in Afrika te gaan wonen met niets anders dan de kleren die je aanhebt. Daar word je sterk van toch?

  Reactie door Henny — dinsdag 11 september 2007 @ 21.00 uur

 30. inderdaat ed sorrento,,maar wat die tegenstander vergeet nu,,
  toen werdt er bv voor de bouw,mensen gevraagt naar duitsland te komen,om voor dik geld ,,wat voor anderhalf keer zoveel geld daar te komen,hier was werk zat,en daar hadden ze werkers tekort,,maar anderhalf keer zoveel betekende wel,,geen bv ww,geen bv ziekte dekking,,en bij een ongeluk was je daar niet in dienst,je kwam er toevallig langs,,dus het was alleen maar goed voor de zetbaas,die hield er genoeg van over.
  net als nu met dat verschil dat de oostblokkers de lonen laten dalen,niet de totale kosten,dus wederom gaat het geld naar de zetbazen/uitzendbureau’s die met polen enz werken?wandt er is meestal totaal geen verschil in prijs van bv een woonhuis/meestal bugalows/aan het eind bedrag.dat egenlijk onmogenlijk is wandt de huizen zijn immers meer als 100% in 6 jaar gestegen,van fl 150.000 naar 145.000 euro bv.

  Reactie door ad — dinsdag 11 september 2007 @ 21.06 uur

 31. Paul, prima weerwoord.

  Het is logisch dat de Polen binnen Europa werk gaan zoeken, ze willen het beter krijgen. De werkgevers maken hier graag gebruik van, ze klagen niet, kijken niet naar werktijden en huisvesting; och een caravan past toch prima. En klagen, dan wegwezen en dat geldt niet alleen voor de Polen maar ook voor andere buitenlandse arbeiders. Ondertussen gebruiken de werkgevers deze mensen als goedkope krachten onder het mom: in Nederland is niemand te vinden. Daarnaast wordt hiermee ook de lonen bij de werknemers in Nederland onder druk gezet.

  Dat in land van herkomst een puinzooi wordt interesseert de werkgever helemaal niets. (een vorm van moderne slavernij)

  Het is voor de werkgever natuurlijk de weg van de minste weerstand, Maar niet alle werkgevers zijn gelukkig, denk maar aan de kleine werkgevers die door oneerlijke concurrentie de dupe worden.

  En dat er gestimuleerd wordt de beter opgeleide mensen hier heen te halen is natuurlijk te gek voor woorden. (lijkt op verpleegsters uit Afrika halen terwijl die daar hard nodig zijn)

  En er zijn natuurlijk al veel Polen in Nederland, er is een kans dat er hier Polen blijven wonen. Hebben we waarschijnlijk weer een integratieprobleem erbij, want dat wordt natuurlijk net zo belabberd opgepakt als in het verleden.

  De werkgevers zijn natuurlijk helemaal bezeten van Europa maar als de moderne slavernij daarvan het gevolg is slaan we toch de plank mis.

  Volgens mij is het doel van Europa dat er in elk aangesloten land welvaart komt. Dat daarbij mensen over en weer gaan werken is logisch. Het doel is helder maar geluiden, ideeen of plannen in die richting hoor of zie je niet bij het VNO-NCW.

  Reactie door WillemP — dinsdag 11 september 2007 @ 22.12 uur

 32. Als de regels alleen door de kapitalisten worden gesteld dan er is niets anders dan de verschillende vluchten van immigratie te accepteren. …Maar wij hebben het over landen die lid zijn van de EU. En er zouden regels moeten vastgesteld worden door de EU om de ellendig gevolgen voor de werknemers ten minsten te versoepelen. De EU heeft bepaald de vrij verkeer van arbeiders maar denkt niet aan garantieregels voor deze. Een maatregel dat de arbeidspartijen, en dus ook de SP, zouden moeten eisen is een gegarandeerd minimumloon op europeese niveau een een maximaal arbeidstijd. Wat juist niet staat in de z.g. EU Grondwet.

  Reactie door Nicolai — dinsdag 11 september 2007 @ 22.18 uur

 33. Eventjes off-topic,

  wordt het niet eens tijd voor een topic over de dagelijkse migratie van duizenden arbeiders van hun huis naar de plaats des arbeids. Daar begin ik zo langzamerhand genoeg van te krijgen, derhalve emigreer ik maar naar het buitenland….

  Reactie door Niels — dinsdag 11 september 2007 @ 22.38 uur

 34. eigelijk nog niet zo lang geleden,is de berlijnse muur afgebroken,ooit opgericht,
  om o.a de vlucht naar het rijke westen te voorkomen.
  polen een land met 38+milj inwoners
  werkloosheid 10% proviteerd wel van de euros die de grenswerkers binnen brengen.
  voor de polen is het ook eldorado,zelfs met het nederlandse minimumloon.
  als ik pool was zou ik het ook doen,je houd er binnen een paar jaar een huis aan over.
  de nederlandse regering zou er iets aan kunnen doen,maar die heeft zich geconformeerd aan de molog europa.
  we zijn geen baas meer in eigen land.
  nederland wikt,maar europa beschikt.
  de manier en de methode waarop men het sociaale stelsel wil afbreken,noemt men
  modernisering

  Reactie door hw.rademaker — dinsdag 11 september 2007 @ 23.05 uur

 35. Donner zet ontslagplan door

  Gepubliceerd op dinsdag 11 september 2007

  Ondanks grote bezwaren van regeringspartij PvdA tegen het kabinetsplan voor aanpassing van het ontslagrecht, wil CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) snel handelen.

  Het wordt tijd voor ACTIES!!!

  Reactie door joseph halevi — woensdag 12 september 2007 @ 1.39 uur

 36. Donner stevent af op conflict met PvdA
  Ria Roerink, Het Financieele Dagblad

  PvdA’er Hamer zei gisteravond niet te zitten wachten op een wetsvoorstel. ‘Wij willen liever een hoofdlijnendebat.’

  Het wordt tijd voor een grote CLASH, ACTIE, STAKING!!

  Reactie door joseph halevi — woensdag 12 september 2007 @ 1.47 uur

 37. 36 joseph halevi

  En het wordt nog erger. De CDA-achterban begint zich te roeren dat door invoering van het kindgebonden budget er iets afgaat van de kinderbijslag van jawel de hoogste inkomens. Ze vinden dit kabinet te ‘links’. Nu breekt m’n klomp. Juist de mensen met kinderen zijn in de kabinetten Balkenende tot grote hoogte verheven. Ik heb toch echt veelverdieners horen zeggen op TV dat ze het niet eens zouden merken als het niet gestort werd. CDA is neo-liberaler dan de VVD, dat moet maar eens gezegd worden. Liever veel geld voor kinderen dan een menswaardig leven voor allen.

  Reactie door Henny — woensdag 12 september 2007 @ 7.45 uur

 38. Henny tijd voor ACTIE!

  Reactie door joseph halevi — woensdag 12 september 2007 @ 8.24 uur

 39. Zwitsereland houdt zijn grenzen alleen open voor de eu-15 landen, zij willen geen instorting van hun loongebouw maar innovatie om beter te kunnen concurreren. En dan nog gaat het geselecteerd.

  Reactie door gert — woensdag 12 september 2007 @ 9.23 uur

 40. De kinderbijslag die wij krijgen dekt de gaten in de totale gezinsbudget niet eens. Ik weet niet waar sommige mensen hun boodschappen doen, maar ik kan u wel vertellen dat zelfs een tas boodschappen bij Aldi costs almost an arm and a leg.
  Dan durven ze over maatschappelijke integratie ook te praten. De aparte wijken, aparte scholen, aparte arbeidsovereenkomsten, aparte werving en selectie procedures, aparte bannen waren al. Nu moeten een groeiende aantal mensen zelfs terecht bij aparte winkels waar overschot en producten met defect of oude datums worden verkocht tegen een “Norma?le?”tarief.

  De grootste d dieven zitten toch in de regering en dragen de titel arbeid en christelijk. Dankzij, PvdA en CDA zijn de woorden christelijk sociaal en arbeid ook besmet geraakt. Hun beleid is alles behalve sociaal, alles behalve christelijk. Gewone burgers in dit land met kinderen worden altijd de dupe. En als ik goed kijk klagen ze ook het minste. Maar zakkenvullers aan de top met hun goudenlepel kinderen hebben altijd de grootset mond. Terwijl de gewone burgers worden geacht om alles te accepteren en ook niet klagen.

  Reactie door Khosrow — woensdag 12 september 2007 @ 9.36 uur

 41. grote bezwaren PvdA?
  merk er niets van. ze zijn toch nog niet uit het kabinet gestapt? als de dat doen, dan zijn ze pas geloofwaardig!

  Reactie door charles de nooij — woensdag 12 september 2007 @ 9.45 uur

 42. Ik vind de SP website leuk, maar ook zeer beperkt, constant worden onderwerpen opgesplitst die bijelkaar horen!

  VNO heeft de voorstellen gedaan m.b.t. het ontslagrecht, ze doet ook voorstellen voor kenniswerkers uit Polen, zou het iets met elkaar te maken kunnen hebben?

  B.v. het snel kunnen ontslaan van vaste krachten en deze te vervangen door goedkope Poolse krachten, inclusief kenniswerkers?

  Dan kan het loonaandeel in het Nationaal Inkomen naar beneden en het winstaandeel omhoog, en wat doen ze daarmee?

  Uitkeren in de vorm van exorbitante salarissen en speculeren op de beurs.

  Gevolg: een vicieuze cirkel: lagere lonen, minder afzet, meer overcapaciteit, financiële crises en faillisementen!

  Antwoord: Een pakket van maatregelen dat deze onderwerpen gezamenlijk aanpakt.

  Reactie door joseph halevi — woensdag 12 september 2007 @ 9.57 uur

 43. @ 41 charles de nooij,

  U hebt grote gelijk wat betreft ongeloofvaardigheid van PvdA. De onenigheid binnen de kabinet is weer een show. Volgens mij zijn ze toch ons kent ons zakkenvullers. Niet eens tsunamie kan de geloofwaardigheid van de pvdaoscialen herstelen. PvdA is een zinkende boot met zakkenvullers en plagiaat-ers. Ze nemen de sociale ideeën die afkomstig zijn uit de SP, tijdelijk over om daarmee te kunnen scoren.

  Volgens mij de peilingen van de Moris de Hond zeggen toch heel veel over de draaiendzinkende PvdA boot. Door hun Draaikonterij kunnen ze niks sturen.

  Reactie door Khosrow — woensdag 12 september 2007 @ 10.52 uur

 44. Als we eerst eens zorgen dat in Nederland alle hersenen gebruikt worden, hebben we geen arbeids-migranten nodig. Ook in de arme laag van de bevolking, die zich geen studie kan veroorloven, zitten genoeg intelligente mensen. Zorg eerst eens dat iedereen die wil en kan studeren, ook de mogelijkheid krijgt. Wedden dat je dan echt niemand meer uit het buitenland hoeft te halen? Maar ja, het is goedkoper om arme sloebers langs de zijlijn te laten staan dus kiezen we maar voor deze optie.

  Reactie door Chantal P — woensdag 12 september 2007 @ 11.18 uur

 45. We moeten de rechtse strategieën counteren die delen van werkende bevolking proberen tegen elkaar uit te spelen of op basis van geloof of ras (Jahmi/wilders) of op basis van nationaliteit (b.v. de Polen)om de lonen te drukken.

  We moeten voor de Polen die er zijn, gelijke rechten eisen als voor de Nederlandse arbeiders, de werkgevers/ondernemers moeten ze niet kunnen gebruiken, om de CAO’s te ontduiken.

  In Engeland, op het vakbonds- of TUC congres,heeft Brown onlangs verklaard dat er teveel problemen zijn met Poolse werknemers en hij wil eerst allerlei inburgerings- cursussen zoals taalcursussen, dit lijkt me redelijk waarom andere groepen wel,en Polen niet!

  Indien er teveel problemen zijn zoals uitbuiting, ontduiking van de CAO’s enzovoorts kan de arbeidsmarkt ook weer dicht! Geen race naar de bodem!

  Reactie door joseph halevi — woensdag 12 september 2007 @ 11.34 uur

 46. Goed en terecht dat de SP zich blijft verzetten tegen arbeidsmigratie uit Oost-Europa. Als migratie in zowel het emigratie- als het immigratieland onevenwichitgheden oplost, is er niet op tegen. Maar in het interview legt Uhlenbelt overtuigend uit waarom dat hier helemaal niet het geval is. Polen (en andere landen) heeft die mensen hard nodig. En wij zouden het ook niet nodig moeten vinden. Zeer terecht stipt Uhlenbelt ook aan dat de lage lonen de werkgevers alleen maar lui maakt. Hogere lonen zou ze stimuleren tot automatisering en innovatie.

  Reactie door Jeroen G — woensdag 12 september 2007 @ 11.34 uur

 47. Jeroen,

  Inderdaad inplaats van een race naar de bodem, een opwaartse spiraal van hogere lonen, meer innovatie, meer nieuwe producten en bedrijfstakken meer werkgelegenheid enzovoorts;

  Het lagere lonenmodel met goedkope, buitenlandse arbeidkrachten en geen ontslagbescherming, dient alleen maar om de hedge en equityfondsen het mogelijk te maken korte termijnwinsten te maken, bedrijven op te splitsen en met meerwinst te verkopen, en allerlei koerswinsten op deze aandelen op te strijken.

  De werkende bevolking betaald in dit model de prijs!

  Reactie door joseph halevi — woensdag 12 september 2007 @ 13.06 uur

 48. Op zich over het algemeen goede antwoorden van Paul, maar het lijtk mij een illusie om te denken dat we de arbeidsmigratie tegen gaan houden. Het komt er nu op aan de uitdaging aan te gaan, arbeidsmigranten te organiseren en de strijd aan te gaan tegen uitbuiting. Als we vechten voor gelijk loon voor gelijk werk, dan vechten we tegelijkertijd tegen verdringing.
  Solidariteit tussen Nederlandse en werknemers uit het buitenland, daar gaat het om!

  Reactie door Paul — woensdag 12 september 2007 @ 14.59 uur

 49. Nu moet Donner nog ff zorgen dat de ontslagdrempel verdwijnt; kunnen ze bij het VNO NCW helemaal achterover leunen. Alles en iedereen onderling inwisselbaar, tot vér over de grenzen. Alle loonslaven een prop in de muil en de zweep erover!
  De regenten vieren hoogtij, in de bedrijven en de instellingen, ze zitten óveral!
  Hoogtijd voor een stevig tegengeluid en Paul heeft de toon gezet!

  Reactie door kinkel — woensdag 12 september 2007 @ 16.30 uur

 50. Mr Wientje schijn geen bewondering te hebben van Heertje de econoom , dat blijkt uit zijn
  uitspraken : er blijken dus wel dergelijk nog sociale economen te zijn in dit land !

  Reactie door Fred — woensdag 12 september 2007 @ 18.19 uur

 51. Prima interview van dhr. Ulenbelt. En hij heeft gelijk; ik werk met een Pool, pas afgestudeerd electrisch ingenieur, en hij wil eigenlijk graag terug naar Polen (ondanks de politieke zooi daar zegt hij).

  Reactie door Ellen — woensdag 12 september 2007 @ 19.20 uur

 52. Paul, goed en duidelijk interview. Ik sta helemaal achter je!

  Reactie door kalk — woensdag 12 september 2007 @ 22.24 uur

 53. Ik vond het twee na laatste antwoord van de SP het meest zinnige. Je haalt niet alleen grondstoffen en brains naar je land, maar juist ook manieren van werken zoals ontwikkelingslanden dat ook doen en dat is die te goedkope arbeid die niet prikkelt om uitvindingen en innovaties te doen.

  Verder is het een discussie van de ene materialist tegen de andere, en ontpopt de SP zich als een partij die internationaal mensen gelijk wil schakelen alleen niet naar de EU normen maar hun eigen normen. Namelijk naar wat politiek correct is. En als land zich pas willen overgeven aan een groter geheel als de idealen dezelfde zijn als die in Nederland bij de SP. En dus potentieel juist wel vóór een soort EU mits die maar de SP mening had gehad.

  Wat in de discussie nog ontbreekt is iets belangrijks in materieel opzicht: mensen die zich weinig loon laten uitbetalen moeten op hun beurt wel veel betalen voor producten die door anderen zijn gemaakt die zich een hoger loon waard vinden, als alles te koop is en niks gratis.

  Reactie door W6969 — donderdag 13 september 2007 @ 0.36 uur

 54. Als Nederlanders op de huidige manier willen concurreren met de Polen dan zullen ze met minder loon genoegen moeten nemen.

  Dan krijg je Nederlandse arbeidsmigranten naar duurdere landen, net als de Polen nu naar ons gaan. Want geen Nederlander kan dan meer producten kopen uit landen met hogere lonen als niemand verder zich lager waarderen zou dan alleen Nederlanders.

  En loopt iedereen zich te pletter te werken voor een karige levensstandaard terwijl niemand elkaar ook nog eens kan verstaan, tot overmaat van ramp. Dan krijg je een materialistische Babylonische spraakverwarring terwijl of omdat men dacht alles aards te doen en te bereiken.

  Reactie door W6969 — donderdag 13 september 2007 @ 0.47 uur

 55. 42. Joseph halevi

  Indien je goed gelezen hebt op andere items hebben we al meermaals althans ikzelf deze verbindingen gelegd. Om nieuwe goekope arbeidskrachten te krijgen steeds wanneer die op de ‘markt’ komen vanover de grens bijvoorbeeld moet het natuurlijk mogelijk zijn de zittende mens met bevochten arbeidsrechten en dito lonen zo snel en goedkoop mogelijk van de plaats te wippen. Zo ook de oudere duurder wordende werknemers te kunnen vervangen door steeds goedkopere jongeren, ook al houd je je dus aan de CAO.

  De rechten zijn er wel op minimumniveau dus gaan de uitkeringen van sociale voorzieningen indien nodig ook naar hen, natuurlijk volkomen terecht vanuit gelijke rechten en solidariteit zelf maar het komt niet terug in de Nederlandse economie, ook die voorzieningen uit de sociale pot niet, omdat het veelal in Polen zelf uitgegeven zal gaan worden met wederom gevolgen voor de eigen economie cq. staatsschuld waarvan de tekorten dan weer op de inwoners hier wordt verhaald.
  De valsheid in concurrentie m.b.t. de arbeidsmarkt is ook daaringelegen dat de kosten levensonderhoud in Polen vele malen lager zijn zodat met hetzelfde geld men in Polen riant kan leven en de Nederlanders van dat steeds lager wordende loon amper nog kunnen rondkomen.
  Dat is zeker vervalsing van concurrentie m.b.t. de arbeidskrachten zelf en hun inkomen omdat er geen evenredige concurrentie is m.b.t. prijzen en kostenontwikkeling levensonderhoud.
  Daar waar de bedrijven zichzelf nog steeds beschermen m.b.t. die prijzen hoor je hier in nederland en in de EU daar helemaal niets over.
  De gevolgen voor de EU arbeidskrachten zelf vooral de midden en lagere inkomens wordt amper besproken omdat de bedrijfslobby vele malen groter is en de ons kent ons elite, te mooi woord voor de heb- en behoudzuchtigen hoogtij viert, het bedrijfsleven regeert. Markt is ook dat de steeds schaarser wordende woonruimte door komst van arbeidsmigranten schaarser wordt en dus duurder omdat bedrijven panden gaan opkopen om Polen bijvoorbeeld in te huisvesten. Dat alles maakt het leven van de nederlandse arbeidskrachten (en eu-krachten) op midden en lager niveau ontzettend moeilijk en drijft inderdaad de winsten aan de bovenkant fors op.
  Maar dat interesseert Den Haag niet zijzelf zitten immers gebeiteld met hun opleiding,arbeidsmogelijkheden en hun nationale en internationale contacten die ze om zich heen verzameld hebben, het netwerk. De winsten gemaakt door globalisering komen in hun zakken terecht en de kosten daarvan worden afgewenteld op de midden-en onderkant. Daar wordt echter niet in diezelfde termen over gesproken dat wordt genegeerd en het volk dat niets hoort en nu nog niet getroffen is heeft geen besef van wat ze goedkeuren maar gaat rustig shoppen (ook al zo’n leukheidswoord) tot het te laat is.

  Ik denk dat de webmaster ook wat ruimte wil laten voor eigen initiatief zal ik maar zeggen in het antwoord. Saai zou het worden als we alleen maar mee eens of oneens zouden kunnen zeggen

  Reactie door Henny — donderdag 13 september 2007 @ 9.07 uur

 56. Henny,

  Het is inderdaad juist dat men/de ondernemers af wil van de oudere werknemers, duurdere arbeid, vandaar die voorstellen over het ontslagrecht, ze zijn meestal ook goed georganiseerd en sluiten dus CAO’s af.

  Onder druk van hedge- en equityfund kapitalisme met zijn korte termijnresultaten en speculatie is bijna niemand meer veilig, wil je brdrijfsonderdelen snel verkopen, moet je de mensen ook snel kunnen ontslaan!

  Van de goedkopere arbeidskrachten uit Polen profiteren vooral ondernemers, koppelbazen en huisjesmelkers en een deel van de lokale middenstand (eten en veel drank).Voor zover de Polen hun lonen in Polen besteden is er weglek-effect.

  Vanuit het lage lonenmodel is het zo dat men goedkopere delen van de arbeidsbevolking b.v. de Polen probeert uit te spelen tegen de duurdere delen, maar hogere lonen zijn helemaal niet schadelijk, hebben we al aangegeven, het leidt tot afzet en innovatie, lage lonen tot stagnatie en speculatie!

  We moeten dus de ontwikkelingen met betrekking tot het ontslagrecht en de arbeidsmigratie kritisch blijven volgen!

  Reactie door joseph halevi — donderdag 13 september 2007 @ 11.40 uur

 57. Polen staat bekend om zijn zeer hoog katholisisme.
  Balkenende probeert op deze manier en de lonen en de verhouding moslims te verlagen.

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 13 september 2007 @ 16.43 uur

 58. Beste Sinne Tolstra , dat is inderdaad een reden , waarom de Polen zo geliefd zijn bij het CDA !
  Andere reden is de arbeiders markt te verzadigen ,zodat de lonen automatisch naar beneden worden gebracht : ben je werkloos , dan zal je niet zo snel afhaken , wat dat loon is toch beter ,dan een bistand-uitkering met veel gezeur en dreiging : stel je voor dat je 30 jaar heb gewerkt en daarmee een rijke CV heb verkregen : als je nu via de bijstand , papier mag gaan prikken ,verliest je opgebouwde CV gehele waarde en blijf je sukkelen .ook mensen met een langere werklooshied , dan een aantal maanden zij ook de klos : het is dan moeilijk een baan te vinden , zeker als je de leeftijd van boven de 40 jaar bereikt !

  Reactie door Fred — donderdag 13 september 2007 @ 18.01 uur

 59. En zoals we weten , doet dit kabinet praktisch niets aan de her-intergratie van oudere en ex-WAO-ers , maar dreigen wel !
  Mooier kunnen ze het niet maken , wel slechter :ene kant bepeilt Donner voor versoepeling van ontslagrecht : dat betekent dat de duurdere ouder , er het eerst uitvliegen , en daarmee is het dus gedaan met die oudere werknemer ; die kan via de bijstandkist werk gaan doen als paier-prikken en straten aanvegen en daarmee weer een concurent is van de gemeentelijke reinigingsdienst met het loon boven bijstandsniveau .

  Reactie door Fred — donderdag 13 september 2007 @ 18.06 uur

 60. Het profiel van Paul Ulenbelt is alleen duidelijk bij zonsondergang

  De kop van Paul ziet eruit zoals hij is. Koppig.
  Laten we voor de SP het woord markant maar gebruiken.

  Zijn hele leven lang al een rascommunist.
  Abonnee dus van “De Waarheid”, een waarheid die de grootste leugen bleek.

  Paul heeft een, zowel geestelijk als fysiek, profiel dat het beste tot zijn recht komt bij vallende duisternis.

  De vraag blijft natuurlijk waar hij, en in zijn verlengde SP of omgekeerd, nu op aanstuurt.

  Want, wat mankeert er aan werkwillige Polen (metafoor) om te willen werken voor de Nederlandse economie en welvaart. Zelfs als dit harder werken is dan die beschamende uren die wij nog willen werken.
  Een punt zou hij hebben als hij zwaarder zou inzetten op werk en leefcondities voor deze mensen.
  Dus, samen met de SP, zou vechten voor de arbeidsgelegenheid in Nederland voor deze mensen als een bewijs van “sociaal zijn”.

  Ook het “broodje aap” verhaal dat zijn betoog kan worden gerechtvaardigd door te verwijzen naar de z.g. brain-drain slaat nergens op.
  Alle “Polen” leren hier technieken die direct en indirect later het thuisland verrijken.
  En dat zijn er meer dan alleen de “financiële” baten die deze volkeren de zelfde levenskansen, welvaart en toekomst kunnen gaan geven als wij nu al hebben.

  Het steekt ook gril af tegen de beruchte “26.000” zonder statuut, opleiding, werkkansen en meestal ook zonder ambitie.
  Deze “26.000” moesten worden toegelaten, met al de gevolgen van dien.
  Uitkeringen, woongelegenheid en familiehereniging.
  Uiteindelijk zullen deze virtuele 26.000 blijken binnen een half decennia een kwart miljoen te zijn.

  Wij willen geen vallende duisternis, en zeker niet opgesierd door het profiel van een oudere rascommunist. die het verkeerde kunstje niet kan laten.

  Mogen er graag nog honderdduizend Polen naar Nederland komen?

  Al was het alleen maar om de uitkeringen en verdere kosten van deze van 26.000 naar een kwart miljoen groeiende groep, zo verschrikkelijk gewenste “Nieuwe Nederlanders”, te kunnen betalen.

  Reactie door SP-Tegenstander — donderdag 13 september 2007 @ 19.02 uur

 61. quote: SP tegenstander 19.02
  Mogen er graag nog honderdduizend Polen naar Nederland komen einde quote!

  Da mag je zelf even tegen veel, heel veel huiseigenaren vertellen die te maken hebben met al die overlast die veroorzaakt wordt, die ten gevolge daarvan een waarde vermindering van hun bezit zien,

  Reactie door Sinne — donderdag 13 september 2007 @ 21.05 uur

 62. Wanneer gaan ze de Nederlndse nummerborden veranderen in Poolse ?: dat kost de Nederlandse burger minder wegenbelasting .

  Reactie door Fred — zondag 16 september 2007 @ 13.40 uur

 63. Huur een aantal Poolse arbeiders voor de prijs van een Nederlndse arbeider .

  Reactie door Fred — zondag 16 september 2007 @ 14.33 uur

 64. @ SP-Tegenstander (60):

  Citaat: “Het steekt ook gril (zal wel moeten zijn: “schril”, OM) af tegen de beruchte “26.000” zonder statuut, opleiding, werkkansen en meestal ook zonder ambitie.
  Deze “26.000” moesten worden toegelaten, met al de gevolgen van dien.
  Uitkeringen, woongelegenheid en familiehereniging.
  Uiteindelijk zullen deze virtuele 26.000 blijken binnen een half decennia (dit moet zijn: “decenniUM”, OM) een kwart miljoen te zijn.”

  Wat een loze beweringen, afgezien nog van de loze kreten over Paul Ulenbelt.

  Onder de “26.000″ bevinden zich juist veel zeer gemotiveerde mensen, vaak met opleiding, die het liefst in Nederland willen werken en de taal zijn gaan leren. Ze werden hierin juist tegengewerkt door het beleid van de Nederlandse regering.
  En “binnen een half decennium” (dat is welgeteld vijf jaar!) “een kwart miljoen”? Je bent niet goed wijs! Ga terug naar de basisschool om te leren rekenen!

  Reactie door Olav Meijer — zondag 16 september 2007 @ 17.42 uur

 65. En dat is het niet alleen sp tegenstander veel Polen wonen in BElgie en Duitsland,betalen daar lagere belastingen die veel lager liggen dan hier en kunnen wel gebruik maken van alle kortingen hier en vangnetten waar wij burgers keihard voor gewerkt hebben,en het ons vrijwel onmogelijk gemaakt wordt om daar nog gebruik van te maken en dat alles,omdat ons een slecht geweten moet aangepraat worden alsof wij het schuld zijn dat de mensen daar in armoede leven ,praat je al eens met gemiddelde Poolse arbeiders ze komen alleen om hun gezin in Polen te onderhouden wonen doen ze hier niet graag,want ze zien de onrechtvaardigheid van ons systeem wel hoor de instandhoud cultuur “kapot zijn ze er echt niet van,geloof het maar niet.

  Reactie door Jolly jumper — zaterdag 22 september 2007 @ 16.12 uur