FIOD doet inval bij belspellen

Belazerd

De FIOD-ECD heeft een inval gedaan bij RTL Nederland en SBS Broadcasting. Dat heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst – Economische Controledienst bevestigd aan BNR NIeuwsradio.

De dienst heeft een zestal doorzoekingen verricht waarbij ook de administratie in beslag is genomen. Aanleiding voor de invallen is een aangifte van het Projectbureau Kansspelen tegen RTL en SBS. Volgens het bureau is de Wet op de Kansspelen overtreden bij het uitzenden van belspelletjes. (BNR)

SP-Kamerlid Jan de Wit is blij met de inval, de SP ageert al lange tijd tegen deze flessentrekkerij die maar niet wordt aangepakt. Onlangs bracht de SP het vervolgrapport ‘0900-BELazerd‘ uit, waaruit blijkt dat de gedragscode die per 1 januari 2006 werd afgesproken totaal niet werkt. Eigenlijk was dat niets nieuws, al in 2001 – met het uitkomen van het rapport ‘Ook BELazerd’ – gaf de SP al aan dat zelfregulering niet zou werken.

Op BNR kun je een interview met Jan de Wit beluisteren.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 13 september 2007 :: 12.10 uur

55 Comments

55 reacties

 1. u kunt wel zo blij zijn als een klein kind, jan de wit, maar het zijn juist mensen uit uw eigen achterban, uw stemmers, die het grootste gedeelte is van de mensen die meedoen met deze belspelletjes.
  kijk, ik vind het ook erge lege, domme en irritante spelletjes. maar als ik de zender kan verandaeren, kunnen anderen dat ook. je moet niet te beschermend en te patriacalistisch zijn om de burgers maar voor alles te beschermen.
  mensen zijn sterk en volwasssen genoeg om de concquenties te nemen van hun eigen gedrag.
  ze WETEN namelijk dat ze belazeerd worden.

  Reactie door sjef de vries — donderdag 13 september 2007 @ 12.30 uur

 2. Je kunt de mensen niet altijd tegen hun dommigheid in bescherming nemen
  Maar hoe zit het met de staatsloterij daar wordt ook de indruk gewekt dat alle prijzen zijn gevallen op een lot maar ook daar is een groot percentage wat op niet verkochte loten valt.
  Is dat geen oplichterij en het geld dus in de staatskas vloeit.

  Reactie door De Hakker — donderdag 13 september 2007 @ 12.51 uur

 3. Zeker,het is natuurlijk niet slim naar spelbelletjes te bellen, maar dat wil niet zeggen dat het geen oplichterij is.
  Goede zaak van de sp!

  Reactie door Ben tarici — donderdag 13 september 2007 @ 12.57 uur

 4. sjef de vries — donderdag 13 september 2007 @ 12.30:

  Goedemiddag,

  Uw commentaar is het bekende verhaal dat doorgaans rechts stemmende mensen bezigen om in veel gevallen terechte overheidsbemoeienis te verhinderen: “de mensen weten zelf wel wat ze doen en begrijpen dat ze belazerd worden”.
  In uw optiek zouden dan heel veel wettelijke maatregelen niet nodig zijn, terwijl juist de praktijk voortdurend leert dat een aantal lieden met hun praktijken nu juist wel beteugeld dient te worden: niet voor niets is er bijv. al heel lang de z.g “wet op de kansspelen”.
  En, hier is eigenlijk gewoon sprake van oplichting, dus…?

  Voorts: een wat minder denigrerend toontje jegens de door u vermoede achterban van de SP zou niet misstaan: ik ben er van overtuigd dat die heel wat intelligenter is dan de gemiddelde telegraaflezer!

  Harry V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 13 september 2007 @ 12.58 uur

 5. @1 sjef de vries

  Helaas…níet het goede antwoord!!
  Probeer het gerust opnieuw.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 13 september 2007 @ 13.22 uur

 6. Wat ik niet snap is dat er nog zoveel mensen naar die uitzendingen bellen. Het is al zolang bekend dat je vraagtekens bij die belspelletjes kunt plaatsen.

  Reactie door johannesssss — donderdag 13 september 2007 @ 13.23 uur

 7. hharrieke @4

  iets tegen rechtstemmende mensen? hoe komt u trouwens hierbij? kunt u dit onderbouwen? ik stem namelijk helemaal niet rechts!
  maar goed. er zijn naar mijn mening zeker te veel regels en bemoeizucht van de overheid.
  en als het zo duidelijk is dat het oplichting is (wat best wel kan zijn), is het nog dommer dat mensen daaraan dan meedoen. NIEMAND verplicht hen. zolang mensen niet onder curatele staan, zijn ze ZELF verantwoordelijk voor hun daden.
  de overheid (=maatschappij) kan niet alles oplossen voor het individu.

  Reactie door sjef de vries — donderdag 13 september 2007 @ 13.31 uur

 8. onbegrijpelijk, dat men deze onzin zendtijd geeft. het is gewoon verloren zendtijd. dat had men beter kunnen besteden.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 13 september 2007 @ 13.44 uur

 9. Wanneer wordt dit zooitje opgeruimd.
  En natuurlijk was ons koningshuis daar ook vertegenwoordigt.
  http://www.dumpert.nl/mediabase/25997/44e43602/zware_jongens_in_monaco.html

  Reactie door De Hakker — donderdag 13 september 2007 @ 13.55 uur

 10. Sjef. o.a 1,7: Bis, bis, bravo Sjef. Of heet je soms van Oekel? Kan ik je inhuren voor een stukje in ons politiek café? Biertje en applaus verzekerd!

  Reactie door Haq — donderdag 13 september 2007 @ 14.07 uur

 11. sjef de vries — donderdag 13 september 2007 @ 13.31:

  Uw verhaal: het overbekende rechtse regeringenverhaal, waarmee alle broodnodige aanpassingen in met name de inkomensverhoudingen al bij voorbaat worden afgewezen.

  En, het is hier al vaak gezegd: de pvda is geen linkse partij…al is zelfs daar uw verhaal niet echt de norm.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 13 september 2007 @ 14.13 uur

 12. @1
  Ik behoor (gelukkig) tot de achterban en heb het nog nooit in mijn hoofd gehaald om mee te doen aan deze belspelletjes.Ik ben blij dat er eindelijk wat aan deze rottige spelletjes wordt gedaan.
  De overheid kan niet alles oplossen voor het individu maar kan mensen wel beschermen!

  Reactie door diny — donderdag 13 september 2007 @ 14.16 uur

 13. GEBRUIK BELSPELLETJES POSITIEF
  Radio en tv horen tot de tien belangrijkste factoren die ons gedrag beïnvloeden. Ten goede en ten kwade. Daarom ligt in radio en tv ook de sleutel voor een fijnere en meer rechtvaardige samenleving.

  Tv-spelletjes dag en nacht zijn op zich heel goed en geven veel eenzame laagopgeleide kijkers gezelligheid. Dus het is misschien electoraal niet verstandig om ze zonder meer te verbieden. Maar dan moet er wel flink wat aan die belspelletjes veranderen:

  - Ze moeten gratis zijn. En dure prijzen weggeven is daarbij niet nodig. Want het is al een eer om te winnen.
  - De vragen moeten gaan over onderwerpen waar mensen nuttige dingen van leren, zoals over verkeersregels, rechtszaken, gezonde voeding, drugspreventie, rookpreventie, stress, verantwoord omgaan met geld, drogredenen, anticonceptie, ICT en bedrijfsvoering.

  - De financiering moet worden betaald door de publieke omroepen en door de overheid. Dat kan want zulke nuttige tv-programma’s verdienen zichzelf ruimschoots terug door de positieve effecten op de maatschappij.

  Alle commerciële reclame moet trouwens worden verboden in alle media. Want het stimuleert hebzucht, egoïsme, diefstal en milieuvervuiling. En zonder reclame kunnen de producten in de winkels veel goedkoper worden.

  Ook commerciële omroepen zouden moeten worden afgeschaft. De overheid moet objectieve en eerlijke consumentenvoorlichting geven.

  Reactie door Jaap Veldkamp — donderdag 13 september 2007 @ 15.14 uur

 14. Goede zaak lijkt mij. Grappig is dat de belspelletjes alleen toegestaan zijn ter promotie van iets. Als je héél goed oplet, kun je inderdaad zien dat er iets gepromoot wordt. Verbieden is een redelijke oplossing.

  Reactie door Nyana — donderdag 13 september 2007 @ 15.18 uur

 15. Ik zag het in het voorbijgaan dus ik weet het niet zeker en ik ben ook beslist geen expert hierin (m.a.w. Disclaimer, alles onder voorbehoud, ik kan me ook vergissen, etc. ;-), maar ik meende gisteren bij ‘De wereld draait door’ (of zoiets) te zien dat zo een belspel juffrouw het antwoord uit de envelop haalde en toen duidelijk zichtbaar was dat het ‘juiste antwoord’ op deze kaart m.b.v. een zgn blue screen techniek in real time digitaal op de kaart werd geprojecteerd.

  Ze hebben, indien waar, dus een aantal mogelijk goede antwoorden en wanneer iemand in de uitzending komt en een antwoord noemt, dan wordt er een blauw kaart getoond met daarop digitaal nu net het niet genoemde juiste antwoord geprojecteerd. Dit zou dan echt puur boerenbedrog zijn.

  Reactie door Arnold Rimmer — donderdag 13 september 2007 @ 15.38 uur

 16. @Meneerke Sjefke de Vries

  Het beroerde is dat heel veel mensen niet doorhebben dat ze belazerd worden, of hopen dat ze niet belazerd worden als ze aan gokverslaving lijden. Hoeveel gezinnen zijn er niet waar de kinderen die het niet doorhebben op kosten van de ouders op de belspelletjes ingaan?

  Ik ben niet alleen voor het verbieden van het ‘belazeren’, maar voor een totaal verbod op die onzinnige spelletjes die niet verder komen dan de vraag hoeveel 1 + 1 is. De omroepmaatschappijen hebben een omroepvergunning en geen casinovergunning en zeker geen oplichtingsvergunning. Sodemieter dat schatrijke oplichtersgeteisem toch voor een flinke tijd in de bak!!!

  Reactie door Drob — donderdag 13 september 2007 @ 15.52 uur

 17. Kunnen ze niet gelijk de ggd er op afsturen want het IQ gehalte van alle mannen en vrouwen die dit soor dom gedoe presenteren is ook ver onder de maat en gezien de, er ziou op z’n minst een behandeling met de nodige nazorg voor deze mensen in hun cao zijn moeten opgenomen.

  Het triest is dat altijd de presentatie dommer is dan de gestelde vraag.

  Reactie door Pool — donderdag 13 september 2007 @ 16.09 uur

 18. Uiteraard ben ik voor een verscherping van dergelijke wetgeving, doch blijft het meedoen aan belspelletjes de verantwoordelijkheid van degene die er voor kiest om er aan mee te doen. Een eventuele verslaving is geen excuus omdat men overal verslaafd aan kan raken, zelfs voedsel.

  Dat de overheid wil dat ze een monopolie moet hebben op het uitmelken van gokverslaafden is al helemaal verwerpelijk.

  Ik hou er niet van dat de overheid mij alles voor moet kauwen wat ik wel en niet mag, en meestal mag alles niet waar de overheid niet aan kan verdienen. Ze krijgen al genoeg eurootjes van me.

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 13 september 2007 @ 16.11 uur

 19. @ 14 correctie

  Kunnen ze niet gelijk de ggd er op afsturen want het IQ gehalte van alle mannen en vrouwen die dit soort dom gedoe presenteren is ook ver onder de maat en gezien de voortdurende gedram dat je het opnieuw moet proberen.
  Eerst moet er voldoende gebeld zijn om de kosten van de prijs e.d. te dekken dan wordt er een goed antwoord van een kennis of willekeurig vriendje goedgekeurd en die sleept het bedrag weg, geen enkele argeloze beller die iets wint, of althans zelden wat wint,… de gooise matras,,, geen naai, geen draai.
  Er zou op z’n minst een behandeling met de nodige nazorg voor deze presentatoren in hun cao zijn moeten opgenomen

  Reactie door Pool — donderdag 13 september 2007 @ 16.15 uur

 20. @13
  Maar dan kun je wel zoveel van die TV af lazeren wat sprookjes betreft.
  Met name de uitzendingen van geloofs sprookjes die elk zondag morgen een hoop uitzendtijd gebruiken terwijl het juist een mooi uur is om wat interessants te zien.
  Doe die onzin maar in hun club huisjes.
  Wat dacht je van de z.g verkoop veilingen en de reclame voor Erotiek het is allemaal belazerij.
  Of de reclame voor een onzinnig hangertje.
  Jij maak niet uit of iemand dat bel spelletje leuk vind dat doen de mensen zelf en gokken ze daar niet op dan wel ergens anders op.
  Hou eens op met dat handjes pak gedoe er is zoveel aandacht aan gegeven dat de kans minimaal is om wat te winnen als de men het nog niet door heb dan pak maar in.
  Wat dacht je van die ander spelletjes dan tijdens voetbal wedstrijden.
  Met het niveau van de vragen, voetbal speelt men met een A:voetbal B:tennisbal.
  Of tijden een doe het zelf uitzendingen.
  Knippen doe je met een A:Schaar B:Bijl.
  Iedereen weet toch dat je gewoon als het ware een lot koopt om te winnen met een kans van 1 op de ?
  Denk je nu echt dat men zo stom is dat ze dat niet begrijpen.
  Misschien dat de SP maar eens op moet staan en protesteren tegen de psychologische druk van de postcode loterij.

  Reactie door De Hakker — donderdag 13 september 2007 @ 16.16 uur

 21. dat mensen naar dergelijke spelletjes kijken en daaraan meedoen getuigt toch van een onvoorstelbare domheid en zegt veel over de zorgelijke staat van platvloersheid waarin ons land verkeert. Vraag me trouwens af of verbieden veel helpt, kennelijk is er vraag naar. Verplichte educatief verantwoorde spelletjes dan maar in het kader van (her)opvoeding? Kunnen we gelijk een stuk inburgering voor de nieuwe medelanders meepikken. Vragen de allochtonen zich niet af in welk dom land ze terecht zijn gekomen? Maar dit terzijde.

  Reactie door HARSAN — donderdag 13 september 2007 @ 16.45 uur

 22. @20. De Hakker,

  Die reclames voor erotiek zijn inderdaad ook heel ergerlijk. Kom, bel me, ik lig op je te wachten. Vast wel… In de belevingswereld van elke 18 jarige oververhitte puber-fantasie gedragen jonge meisjes zich misschien allemaal zo. Gelukkig is de werkelijkheid, ondanks de naveltruitjes, nog altijd niet zo platvloers. En als je al zou bellen, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk de een of andere 60+ bijverdienende oma aan de lijn die plichtmatig wat ik de telefoon hijgt… Oh schatje.

  ‘s nachts is er bijna geen normale zender meer te vinden. Ik moet echt naar de Belg, Duitser of Brit om nog iets te zien dat niet complete pulp is. Leve de commerciële televisie, weer een van de vele zegeningen die de commercie ons brengt.

  Reactie door Arnold Rimmer — donderdag 13 september 2007 @ 16.46 uur

 23. dus naar +- 5 jaar dik verdienen (vorig jaar al een stijging van 500% dus pure winst),gaan ze actie ondernemen,
  wat moet je daar nu van geloven?
  of worden we daar ook door belazerd,zo we hebben redelijk verdient,nu voor de schijn een invalletje.om het volk te laten zien dat we er echt wel wat aan doen,

  Reactie door ad — donderdag 13 september 2007 @ 16.55 uur

 24. Daar heb je wat ad, waarom zou de overheid de kip met de gouden eieren gaan slachten?

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 13 september 2007 @ 16.59 uur

 25. 7 Sjefke

  Ohh jij stemt helemaal niet. Buiten de SP is er nl. geen linkse partij in Nederland…..

  Reactie door Henny — donderdag 13 september 2007 @ 17.28 uur

 26. Eindelijk ! alle nepspelletjes de wereld uit !Vookomt sociale problemen bij veel gok-verslaafde .

  Reactie door Fred — donderdag 13 september 2007 @ 18.20 uur

 27. wat nog erger is , dat het kijkend publiek voor die uitzendingen MOET betalen , aan de kabelboys , die dit soort programma’s aanbieden”: Een dubbele BINGO ?

  Reactie door Fred — donderdag 13 september 2007 @ 18.23 uur

 28. Okay hier is de deal, als ik hardwerkend jong volwassen persoon een keer vrij ben (bijvoorbeeld twee weken vakantie die bijna afgelopen zijn)… Overdag mijn televisie aanzet en naar commerciele zenders kijk, kom ik terecht tussen de herhalende tekenfilms waarbij ik me niet meer afvraag waarom kinderen zo opgefokt zijn tegenwoordig, en op een andere zender zie dat The A-Team een half uur onderbroken word door zo’n domme takke teef die, een telefoonspel aan het presenteren is, en waarschijnlijk ook nog teveel uitbetaald krijgt daarvoor, dan weet ik Nederland is verdomd…

  Reactie door Macros — donderdag 13 september 2007 @ 18.27 uur

 29. De overheid heeft gewoon veel liever dat mensen schulden maken bij de DSB-bank door inferieure leningen aan te laten prijzen dan dat ze schulden maken aan de telefoon.
  Er is zelfs een bank, ik weet zo snel niet welke, die aanprijst dat je zelfs kunt lenen als je eigenlijk volgens de zwarte lijst geen lening meer verstrekt mag worden.

  Bovendien komt er zoveel niet-kloppende informatie van de overheid zelf wat ons zeer DUUR te staan komt dat we ook daar maar eens wat aan moeten doen, ook die houden de nederlandse mensen een worst voor en laten ze met lege handen achter. minus……..minus…..

  Reactie door Henny — donderdag 13 september 2007 @ 18.32 uur

 30. @20, Goed gekozen nick trouwens Red Dwarf ! … Ik heb verhaal gekregen van een heer, wiens zoon eens hielp met exploiteren van zulke 06 lijnen… Het kwam er op neer dat ‘geile annie’ dus geen achtienjarig sletje is, maar bestuurd word door een computer…

  Reactie door Macros — donderdag 13 september 2007 @ 18.32 uur

 31. En dan op naar het Holland Casino!!!!

  Reactie door Henny — donderdag 13 september 2007 @ 18.33 uur

 32. … ooh en op youtube staan er nog geweldige ‘fouten’ die gemaakt zijn met belspellen’… als je wilt vermaken zoek dat maar eens.

  Reactie door Macros — donderdag 13 september 2007 @ 18.34 uur

 33. EINDELIJK…alleen de media-aandacht is al een overwinning,al denk ik dat helaas de belspelletjes blijven…want er worden BAKKEN MET GELD aaan verdiend..en ja hou dat eens tegen…Goed werk,Jan de Wit !!
  En Sjef…wat een domme reactie zeg..

  Reactie door eric — donderdag 13 september 2007 @ 18.39 uur

 34. Overheid is bezig met de bevolking aan het MURF maken , zoadat deze niet meer kristisch kan nadenken ; de burger als een soort geldobject ; je kan deze op alle soort manieren leegzuigen en na afloop een leuke deurwaarder op de stoep en/of een schuldsaneringsregeling met een opvoedcursus .

  Mooier kunnen ze het niet maken .

  Reactie door Fred — donderdag 13 september 2007 @ 18.40 uur

 35. 1984, V for Vendetta ?

  Reactie door Macros — donderdag 13 september 2007 @ 18.55 uur

 36. Zouden de presentatrices niet aan het werk zijn geholpen door Task/force jeugdwerkeloosheid. Dan moeten ze weer vanvoorafaan beginnen, dat is dan weer het nadeel.

  34. Ja Fred we worden geindoctrineerd door Middelkoop aangesproken op onze individuele compassie met de nederlandse soldaat om de oorlog in Afghanistan aan te prijzen. Een kerkganger die via ons geweten de oorlog in Afghanistan wil promoten om daar nog wat mensen neer te kunnen schieten of deuren in te trappen in vol ornaat met het geweer in de aanslag terwijl een paar peuters angstig zitten toe te kijken. We winnen de haerts and the minds daarmee van de mensen in Afghanistan, komt overigens van Bush af.
  Laten ze nu toch precies op tijd de gouverneur hebben vervangen door een vroegere militair in het Afghanistan van voor…..kunnen ze ook weer zeggen dat dat een voordeel is.
  Smerig vind ik het ronduit, het geweten van de nederlander m.b.t. een individuele soldaat in Afghanistan te gebruiken ter promotie van de oorlog zelf.
  Kijk dat is weer een ouderwetse rattenstreek die Moore in zijn Fahrenheit feiloos blootlegt. Maar ja we kunnen ook de discussie in Nederland verleggen door iets zeer ergs, de belspelletjes, met grof geschut aan te pakken.
  Natuurlijk moet dat gebeuren maar wel typisch dat het nu pas gebeurt. Laat u niet leiden door, niet verleiden tot en blijf bij de les.

  Reactie door Henny — donderdag 13 september 2007 @ 19.07 uur

 37. @21
  Maar die allochtonen zijn niet zo dom er is best wat te halen in dit domme land.
  Je gooit trouwens wel een markt open belspelletjes in het Turks of Marokkaans want er is best nog een hele grote groep die het niet kan volgen na al die jaren ik zou daarbij het woord dom niet gebruiken hou het maar op gebrek aan inzet.

  Reactie door De Hakker — donderdag 13 september 2007 @ 19.07 uur

 38. Middelkoop van de CU ; jammer dat hij zelf niet het pakje gaat aantrekken ; hij is wel weer goed aan het lobby-tournee in de USA , al bezig met zijn nieuwe leuke baan bij de NAVO ?

  Het is inderdaad een schandalig ventje .

  Reactie door Fred — donderdag 13 september 2007 @ 19.24 uur

 39. Blijkbaar vinden héél véél mensen het nog leuk óók, want anders zou het niet eens (meer) bestaan. En met die aanpak verdwijnt het in de illegaliteit c.q. criminaliteit.

  Als mensen het leuk vinden om naar de kerk of zo te gaan… dan kún je ze dat toch óók niet gaan verbieden.

  Reactie door Lezer — donderdag 13 september 2007 @ 19.42 uur

 40. Antwoord aan Sjef de Vries
  In Uw optiek moeten we ook geen oude vrouwjes meer waarschuwen voor smeerlappen die met de meest uiteen lopende smoesjes bij ze proberen binnen te dringen, met alle gevolgen vandien……….ze zijn immers oud,en wijs genoeg?……..Fred

  Reactie door fred — donderdag 13 september 2007 @ 20.13 uur

 41. henny en fred in fehrenheid 9/11 was er maar 1 van de,, regering? die een kind in het leger had zitten,,

  hakker de kans van 1 op de totale wereldbevolking,
  maarja hijg je zal puf het maar winnen oooooh,,cenzuur?

  Reactie door ad — donderdag 13 september 2007 @ 20.36 uur

 42. vele reacties:

  programma eraf sodemieteren, af te lazeren, verbieden, grote oplichterlij, bescherming bevolking. sorry hoor, maar dat is puur stalinistisch! alsof we een overheid nodig hebben om ons te beschermen tegen iets wat wij vrijwillig kunnen doen en niet kunnen doen.
  nederland gaat kapot aan de slappe ruggegraat die links aankweekt bij mensen, om vooral niet zelf te vechten tegen driften.
  man, alsof iedereen gelijk ziektebeeld gokverslaving heeft!
  puur censuur en totalitaire wijze van t.v. maken!
  als het je niet zint, zet je de tv gewoon op een andere zender.
  en wie bepaald en zegt dat een telegraaf lezer dom is? wat een hoogmoed zeg!!!! om alleen maar je eigen linkse kliek intellequeeel te noemen. nogmaals, stalinistisch. gevolgen hiervan kunt u lezen in geschiedenisboeken

  Reactie door charles de nooij — donderdag 13 september 2007 @ 21.28 uur

 43. Ik ben blij dat die oplichterij met die belspelletjes aangepakt wordt.
  Ik erger me er wild aan.

  Reactie door G. — donderdag 13 september 2007 @ 21.40 uur

 44. Duval op met die domme belspelletjes op de televisie.

  Reactie door fietsbel — donderdag 13 september 2007 @ 22.23 uur

 45. @30. Macros,

  Red Dwarf is wat mij betreft een van de beste en meest hilarische comedy’s aller tijden. Jammer dat ze dat niet op de televisie uitzenden in plaats van die achterlijke belspelletjes.

  Volgens een ander topic op dit weblog blijkt dat ‘geile annie’ erg milieuvervuilend bezig is. Het is inderdaad bedroevend in welke mate de mensen bedrogen worden, maar helaas schijnt er toch nog een markt voor te zijn. Wanneer we ervan uitgaan dat 1% van de Nederlanders dom genoeg is om te bellen, dan spreken we toch over ongeveer 140.000 mensen. Dat is nog altijd kassa.

  Reactie door Arnold Rimmer — donderdag 13 september 2007 @ 23.12 uur

 46. De overheid heeft boter op het hoofd als het op kansspelen aankomt; van Europa mag het staatsmonopolie van de casino’s niet. Gezien de hoeveelheid reclame voor de casino’s en andere legale gokmogelijkheden is het dus een beetje hypocriet dat die belspelletjes al zo lang gedoogd zijn en dat er nu eindelijk eens iets aan gedaan wordt.

  Mijns inziens is 99% van alle zendtijd met hersenloze bagger gevuld en dat mensen in die belspelletjes en sexlijnen (die nu toch netjes FICTIEVE PROFIELEN, GEEN FYSIEKE AFSPRAKEN MOGELIJK vermelden bij de reclames) trappen geeft wel aan dat het tv aanbod keurig aansluit op de wensen van het publiek (ook 99% hersenloos, dus).

  Reactie door A C Lockhorst — donderdag 13 september 2007 @ 23.42 uur

 47. Gokje?
  Dit gaat gewoon door. Zolang de baten gedekt worden door de kosten is er niets aan de hand. En kosten zijn er genoeg te verzinnen.
  M.i. is dit de befaamde dooie mus.
  Laten we ons maar druk maken om de volkverlakkerij van de Raad van State, voorgezeten door onze nationale nietsnut.

  Reactie door Johan — vrijdag 14 september 2007 @ 0.28 uur

 48. Een vraag in zo’n belspelletje: In welke stad liggen de sluizen van IJmuiden?

  @42 Charles zegt: “en wie bepaald en zegt dat een telegraaf lezer dom is? wat een hoogmoed zeg!!!!”

  Een Telegraaflezer hoeft niet per definitie dom te zijn. Ik lees de Telegraaf alleen op zaterdag, dus ben ik mogelijk alleen op zaterdag dom. Grapje.

  Wat de Telegraaf wél doet, is doormiddel van woordkeuze in diverse artikelen stemming maken die meestal ten nadele uitpakt van de niet rechtse politici en/of individuen. Daarbij schuwen ze niet om halve waarheden te vertellen. Ze bezondigen zich dagelijks aan het vormen van de mening van hun lezers ipv objectiviteit te betrachten.

  Een voorbeeld. In een onderzoek werd gevraagd hoeveel moorden er per jaar in Nederland gepleegd werden. Daarna werd gevraagd welke krant men las. Het resultaat was, dat de lezers van de Telegraaf aanzienlijk hoger aantal noemde dan de werkelijkheid was. En dat Charles, is typerend voor de stijl van de Telegraaf. Zaken flink aandikken inclusief de welbekende chocoladeletters, en daarmee de waarheid geweld aan doen.

  Nee, een Telegraaflezer hoeft niet perse dom te zijn, maar ik sluit het niet uit!

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — vrijdag 14 september 2007 @ 5.56 uur

 49. Er zijn ook veel sp’ers die óók de Telegraaf lezen, daar is niets mis mee,men moet wel tussen de regels lezen, dat vind ik wel.
  Ik lees de telegraaf ook, maar ook andere kranten, zoals de NRC, volkskrant en alle andere kranten, niet te vergeten het LD.
  Als ik wil lachen, lees ik privé en Story.
  De beste krant vind ik de Tribune en NRC

  Reactie door Ben tarici — vrijdag 14 september 2007 @ 10.58 uur

 50. @Charles de Nooij

  Door te smijten met de term Stalinistisch verraad je dat je uit rechtsextremistische graaiershoek komt. Het beschermen van mensen tegen verborgen verleidingen was vroegr ook kenmerkend vor de kerken. Toen werden er zelfs boeken op de ‘index’ geplaatst. Maar daar vergelijk je het niet mee.

  Het is een oud rechtsprincipe in Nederland dat je je beloften moet waarmaken als je een commercieel aanbod doet. Bij de belspelletjes wordt iets anders beweerd dan dat ze handelen. Mensen moeten nog bellen, terwijl de ‘prijs’ al lang vergeven is. Dat is oplicterij en daarvor hoor je in de bak. Ook als je veel (gestolen) geld hebt. Tot kort geleden vond rechts-Nederland dat ook.

  Daarnaast moet je zwakkere mensen tegen zichzelf in bescherming nemen. Je plaatst toch ook hekken langs spoorlijnen, terwijl ieder weldenkend mens kan zien dat er rails ligt.

  Reactie door Drob — vrijdag 14 september 2007 @ 11.18 uur

 51. heel goed van de minister aanpakken en beetje laat maar toch maar het tv beleid is zo slecht in nederland niet klagen bijna heel nederland kijkt naar zulke zenders dus ze doen maar julie hebben nu pratjes maar doen toch te weininganders had het niet zo lang geduur dat ze dit ging aanpakken
  het komt nu toch terug naar ons belasting betalen meschien wij minder

  Reactie door natasja — vrijdag 14 september 2007 @ 11.52 uur

 52. Ik zo het fijn vinden als er weer een tijd komt dat ik ‘s middags tv kan kijken zonder lastig gevallen worden met belspelletjes, en leningreclames, en ‘s avonds laat mijn tv nog kan aanzetten zonder die irritante geile annie reclames.

  Reactie door Macros — vrijdag 14 september 2007 @ 12.17 uur

 53. Jan de Wit mijn complementen met uw werk !
  De overheid behoort mensen te beschermen tegen schurken-programma’s .

  Reactie door Fred — vrijdag 14 september 2007 @ 12.21 uur

 54. Ik ben benieuwd wat de uitkomst is van dit onderzoek en hoop dat dat soort spelletjes verdwijnen of anders dat de reglementen en werkwijze minder misleidend worden en de inhoud qua niveau niet meer overdreven laag zal zijn. Zoals het nu is vind ik het qua niveau zelfs een beetje mensonterend

  Reactie door Ingeborg vv — vrijdag 14 september 2007 @ 13.51 uur

 55. Hardstikke goed idee om deze onzinnigheid een halt toe te roepen! Ik wil niemand verbieden om te “gokken” wanneer dit enigszins binnen de perken blijft..Maar ik vind het, behalve onverantwoord naar diegenen die de verleiding niet kunnen weerstaan, ook een vorm van ethervervuiling. Ik zit niet te wachten op dit soort stompzinnige “zendtijdvulling”..!

  Reactie door ToN — zaterdag 15 september 2007 @ 1.02 uur