Begroting van gemiste kansen en gebrek aan lef

De eerste begroting van Balkenende IV mist het nieuwe elan dat het kabinet zelf bepleit, stelt SP-leider Jan Marijnissen. “Beleid dat is gebaseerd op verkeerde keuzes uit het verleden moet overboord. Het marktdenken moet uit de zorg, de schaalvergroting uit het onderwijs. En er is een gebrek aan lef om de graaicultuur en de armoede aan te pakken. Dit kabinet maakt het land niet beter en socialer.”

Marijnissen: “Dit kabinet mist kansen. Bos lijkt vooral op de winkel te moeten passen die eerder door het CDA en de VVD is ingericht. Vrijwel alle maatregelen die zorgden voor aantasting van kwaliteit en vertrouwen, blijven ongewijzigd overeind. En er dreigt zelfs aantasting van het ontslagrecht, ondanks het totale gebrek aan noodzaak en draagvlak.”

Het steekt Marijnissen dat voor armoedebestrijding in 2008 slechts vijf miljoen euro extra wordt uitgetrokken, terwijl gelijkertijd niets wordt gedaan tegen de graaicultuur. “Het is laf dat deze problemen niet worden aangepakt.” Voor het aanpakken van de graaicultuur heeft de SP een vijfpuntenplan, met onder meer een verbod op prestatiebonussen voor bestuurders en het onderbrengen van hun salarissen in CAO’s. De SP vindt de bezuinigingen op hulp voor ouderen, gehandicapten en zieken onacceptabel, net als de beperking van de belastingaftrek voor ziektekosten voor deze mensen. De no claim mag niet worden vervangen door een net zo oneerlijk eigen risico.

Marijnissen: “Een kabinet dat af wil van de zesjescultuur, moet zelf lef tonen. Dat betekent, waar nodig, breken met het verleden en nieuwe keuzes durven maken. Hoewel de SP het op onderdelen eens is met de kabinetsplannen, overheerst de teleurstelling. Het ontbreekt aan het nieuwe elan waar Balkenende zelf voor pleit, vooral als het gaat om versterking van de publieke sector en de aanpak van de tweedeling. Daarom zullen wij het kabinet kritisch benaderen en alternatieve en constructieve voorstellen indienen voor een écht beter Nederland.”

Dat het met hetzelfde geld ook anders kan, laat de SP zien in haar alternatieve begroting die zij morgen presenteert. Daarin kiest de SP voor extra investeringen in zorg, onderwijs, criminaliteitsbestrijding, openbaar vervoer, bestrijding van de armoede en éérlijker delen.

(Persbericht SP)

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Interview met Frits Wester voor RTL7

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 18 september 2007 :: 17.45 uur

234 Comments

234 reacties

 1. De minima’s en AOW-ers gaan er niet op achteruit ?
  Weer zo’n BOS truc : de btw wordt verhoogd : wie eet en maak gebruik van diensten YES , ook deze groep van mensen .
  de Accijnzen van alcohol , maar ook van brandstoofen gaat omhoog , wat betekent dat : ook de eerste levensbehoefte gaan dan in prijs stijgen en daarover de verhoogde BTW .DUS Woutertje BOS u belazert het arbeidersvolk en de minima’s !!!!!

  Reactie door Fred — dinsdag 18 september 2007 @ 17.56 uur

 2. ik weet zeker dat Jan Pieter Balkenende zichzelf een hele stoere jongen met enorm veel lef vind .. 18 belastingverhogingen die voornamelijk jan met de pet treffen .. je moet maar durven.
  Overigens ben ik van mening dat Balkenende cs vervolgd en berecht dienen te worden voor het plegen van oorlogsmisdaden.

  Reactie door koen — dinsdag 18 september 2007 @ 17.58 uur

 3. @1 koen

  mee eens.,

  balkenende trekt als een sloper over het land, we hebben nu net even in het oog van de storm gezeten.,(100 dagen en reces), nu wachten op de rest van de bak ellende.

  Reactie door gerrit — dinsdag 18 september 2007 @ 18.10 uur

 4. Als ze nou in het vervolg, zoals bij iedere goede vergadering, beginnen met een terugblik en een evaluatie van de vorige troonrede? Dan klonk het al veel minder Disneyachtig. Als je echter goed hebt geluisterd weet je dat het geen tekenfilm is, niemand gaat erop vooruit, velen erop achteruit en de lasten worden zwaarder en zwaarder.

  Reactie door Irma — dinsdag 18 september 2007 @ 18.20 uur

 5. @1 koen

  Volkomen eens!

  Jan, succes morgen bij de Algemene Beschouwingen.
  Wat mij betreft liever geen diplomatieke schouderklopjes.
  En vergeet niet: Een dag niet gelachen is een dag meegeleefd met de armsten die bikkelhard ondergeschoffeld zijn in deze Troonvorstelijke Grafrede.

  LEVE DE KWIEN EN HAAR REGERINGSBENDE.

  Reactie door Gloria — dinsdag 18 september 2007 @ 18.25 uur

 6. Jan? “teleurstelend”,
  Wat denk jij dat een beetje teleurstelend is?
  En wie is niet in staat wat te doen?
  en ik eet geen dieren btw,
  En 2 landen “helpen” is ok,maar drie niet,kan Iran er niet bij?

  Reactie door gaf — dinsdag 18 september 2007 @ 18.29 uur

 7. We denderen gewoon naar het economisch niveau als in de Oostbloklanden t.a.v. de lonen :hier ligt het minimum rond de 1155 euro en in Polen rond de 250 euro : door de grotere belasting op het inkomen door verhogingen van de belastigen , btw en zorgpremmie wordt het beschikbaar inkomen om van te leven stedds kleiner : het geinde geld komt weer terug in de staatskast , waardoor de bedrijven minder belasting behoeven te betalen . ook de sociale premies komen meer op de schouder van de werknemer en minder op die van de werkgever .

  Reactie door Fred — dinsdag 18 september 2007 @ 18.30 uur

 8. Net op Eenvandaag, “wat Rutte zegt is niet altijd waar”…. Jan, ik lag in een deuk…… bedankt, je hebt m’n avond goedgemaakt!!!

  Reactie door Ach ja — dinsdag 18 september 2007 @ 18.41 uur

 9. Verhogen van de accijnzen op alchohol is een goed idee, verhoging van het hoge BTW-tarief treft de verkeerden. Laat de politiek eindelijk eens een Tobin-tax invoeren.

  Reactie door Gerrit Holl — dinsdag 18 september 2007 @ 18.48 uur

 10. Na het zuur zit ik nog steeds te wachten op het al jaren beloofde zoet door Zalm en ondertussen lekt het hier ondanks dat volgens Bos `het dak pas kan worden gerepareerd bij mooi weer.’
  Ik laat er maar een zwartklusser voor komen, anders wordt het niks. En ondertussen eet ik wel een portie zure importaugurken uit Venezuela nu het zoet nog altijd teveel gevraagd is.

  Tip: Diesel wordt duurder maar kan je bij dieselmotoren ouder dan vijf jaar volgens mijn personal carserviceman probleemloos 1 op 1 mixen met Aldi frituurolie, rij je omgerekend voor nog geen 90 euricent per liter.

  Reactie door Haq — dinsdag 18 september 2007 @ 18.50 uur

 11. Helemaal mee eens dat die marktwerking uit de zorg moet en het onderwijs weer kleinschaliger moet.

  Kritische noot: Echter de SP roept vanaf de zijkant maar heeft zelf de grootste kans laten liggen door niet in de huidige regering deel te nemen.

  Het nieuwe regeringsbeleid had er een stuk socialer, eerlijker en anders uitgezien als de SP het lef had getoond om te regeren.

  Met andere woorden, draagvlak voor een socialer beleid was er wel degelijk, zie het groot aantal kiezers dat SP heeft gestemd. Maar als puntje bij paaltje komt ontbreekt het de SP dus aan lef en daadkracht en /of de juiste mensen die het moeten uitvoeren.

  Werk aan de winkel voor SP, zeker nu, om in een volgende regeringsronde zelf de bakens te kunnen verzetten. Zorg dat je er klaar voor bent!

  Reactie door Gerrit — dinsdag 18 september 2007 @ 19.04 uur

 12. Als al die á-sociale Nederlanders gewoon wat socialer zouden zijn dan zou deze regering er niets eens zitten.

  Dit kabinet is sléchts een symptoom. De ware kwaal is de psychopathie van die vele rijken.

  Reactie door Lezer — dinsdag 18 september 2007 @ 19.10 uur

 13. Het lijkt mij wel, dat het kabinet terugkomt van de schaalvergroting in het onderwijs. Verder vind ik verhoging van de accijnzen op alcohol en tabak een goede zaak. Al lust ik zelf ook wel een biertje op zijn tijd. Of er genoeg wordt gedaan tegen de graaicultuur, kan ik niet beoordelen. Er wordt wel iets aan gedaan, heb ik het idee. Maar of dat genoeg is, ik weet het niet. Verder heb ik een minimum inkomen, maar ben dik tevreden. “Ain ‘t plenty of nothing, but nothing is plenty for me”. Dat wordt natuurlijk anders als je ziek en hulpbehoevend bent. Daarom denk ik ook dat marktdenken in de zorg een slechte zaak is. Er mag best wat meer geld naar de zorg en de mensen die daar hun best doen.

  Reactie door reint — dinsdag 18 september 2007 @ 19.11 uur

 14. bos komt van shell!

  Reactie door mcniel — dinsdag 18 september 2007 @ 19.13 uur

 15. @reint “Ain’t got plenty of nothing and nothing is plenty for me” No use complainting.

  Reactie door reint — dinsdag 18 september 2007 @ 19.15 uur

 16. Ik hoor zojuist dat de hoge ambtenaren onder wie onze kwien er 30% bijkrijgen.

  Kwien krijgt er 30.000 euro netoo bij, vrij te besteden.

  W.A. en Maxima krijgen ieder 9.000 netto erbij, vrij te besteden

  Het vrij te besteden salaris van Bea is 752.000 per jaar.

  Van W.A. 252.000 per jaar

  Van Maxima ook 252.000 per jaar.

  Waarom weigeren deze mensen hun salarisverhoging niet uit solidariteit? ze hebben toch al genoeg?

  Reactie door Carla — dinsdag 18 september 2007 @ 19.19 uur

 17. Simpel : ze zijn geheel niet solidair met het domme voetvolk .

  Reactie door Fred — dinsdag 18 september 2007 @ 19.21 uur

 18. Ik vindt het echt jammer dat ook nu weer de hard werkende niet dat extratje krijgen wat ze verdienen.

  Waar ik mij onderhanderen helemaal boos over kan maken is dat ook nu weer de premies van bv de zorg weer omhoog gaan het is gewoon weg bijna niet meer op te brengen.
  Op dit moment gaat 3/4 van mijn salaris op aan vaste lasten en blijft er maar een klein budget over om van te leven , sparen zit er gewoon weg niet in.

  Dit zal er dus ook het komende jaar niet van komen en in 2009 zullen er wel weer andere oorzaken zijn waardoor we er weer niets van merken.

  Het belangrijkste is dat heel het gezin gezond is en verder moeten we toch afwachten wat komen gaat.
  Gelukkig geeft de SP mij wel het gevoel dat het allemaal beter kan dus daar blijven we maar hoop uit putten dat Jan dit met zijn club in de toekomst mag verwezelijken.

  Reactie door klaas — dinsdag 18 september 2007 @ 19.27 uur

 19. @13 reint

  Sure!?
  Sorry, maar ik toets nog even dat sociale hart.
  Fijn dat jij dik tevreden bent met het minimum. Dan is dit kabinet dik tevreden met jou!
  Schijnbaar zijn de graaiers niet dik tevreden, dus daar wordt hard aan gewerkt binnen dit kabinet. Die Top ingenomen gabbers komen er weer het beste vanaf.
  Van bonus op bonus vullen zij hun begerige gaatjes.
  In mijn ogen zijn mensen die onder de huidige omstandigheid roepen dat ze dik tevreden zijn met het minimum ingehuurd door maximum rechts!

  En wat betreft de zieken en hulpbehoevenden… zeer mee begaan!
  Maar laten we er tevens voor zorgen dat de arme gezonden zich staande kunnen houden en niet van hun graat vallen.
  Maar als het aan jou ligt moeten die niet zeuren?
  Ben je nou slim of dom?

  Reactie door Gloria — dinsdag 18 september 2007 @ 19.31 uur

 20. @10 Haq,

  Bedoel je de vloeibare of de blokken??? :)

  Reactie door tom — dinsdag 18 september 2007 @ 19.32 uur

 21. reint dus van de manergers veel afpakken en naar de werkelijke werkers in de zorg.
  nederland wordt wakker,en pak de macht terrug van de bleebs.
  zet dat wijf aan de dijk en het kabinet erbij.en dan een verme duw in de rug,zeg maar het zelfde wat die hufters al jaren doen met het werk volk.

  Reactie door ad — dinsdag 18 september 2007 @ 19.33 uur

 22. Haq — dinsdag 18 september 2007 @ 18.50:

  Goedenavond,

  Inderdaad!, maar:

  Zoals ik in een reactie (nr.56) over graaiers al opmerkte, spijsolien zullen belangrijk duurder gaan worden, juist als gevolg van het feit dat een toenemend areaal van goede -voor broodnodige levensmiddelen geschikte!- landbouwgrond aan de levensmiddelenproductie wordt onttrokken….ten behoeve van voertuigenbrandstof zoals biodiesel.
  Ik zou alleen al om die reden de term BIOdiesel niet in de mond willen nemen.

  Ik heb zelf een kleine, relatief weinig bereden en zowat de zuinigste auto die er is, maar ben fel tegen het gebruik van schaarse levensmiddelenlandbouwgrond ten behoeve van mobiliteit.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 18 september 2007 @ 19.40 uur

 23. Het kabinet van CDA,PvdA en C.U.spiegelt de bevolking de noodzaak van sparen in de toekomst voor.Daarvoor dient een overschot op de begroting te komen.Dat is de drijfveer van de bezuinigings-woede op de sociale zekerheid en de verhoging van belastingen.Het kabinet bedriegt echter de bevolking,doordat,uitgaande van de staatsschuld van meer dan 250 miljard euro,2% inflatie volgens het CBS,aan koopkracht op de staatsschuld”verdiend)”wordt!!Dat is meer dan 5 miljard Euro!!En dat ieder jaar!!Ten koste van de kleine spaarder en de pensioenfondsen,welke staats-obligaties hebben,welke ieder jaar,via koopkrachtverlies,door inflatie,minder waard worden.Ik geloof echter niet in de CBS-cijfer van 2%.De laatste vijf jaar heeft de euro de koopkracht van de gulden bereikt en dat betekend niet 2 maar 20%!!!inflatie per jaar.Dus dat was ieder jaar een slordige 50 miljard euro “overschot”vanwege de koopkracht-winst van de staatsschuld.Dit hypokriete (hervormde)kabinet moet eens eerlijk zijn tegenover de bevolking.Jan ik hoop dat je dit domme of boerenslimme kabinet eens de eerste beginselen van de economie bijbrengt in het debat over de begroting.Dan zijn al deze onzinnige belasting verhogingen en bezuinigingen op de sociale voorzieningen niet nodig.Overigens hoeft het kabinet niet te sparen voor de AOW.Deze extra uitgaven voor de toekomst betalen de ouderen zelf,via de scherp stijgende successierechten.Jan ik hoop dat bepaalde leugens ontzenuwd worden.Voor commentaar houdt ik mij aanbevolen!!!!!!!!!!!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 18 september 2007 @ 19.43 uur

 24. na zuur komt zuurder?

  Reactie door ipuntje — dinsdag 18 september 2007 @ 19.49 uur

 25. Nog steeds geen revolutie?

  Op de vakbonden hoeven we in iedergeval NIET te rekenen!

  Reactie door ACCEPT — dinsdag 18 september 2007 @ 19.52 uur

 26. 20, na zuur komt zuurder?

  rennies helpen niet meer

  Reactie door lapper — dinsdag 18 september 2007 @ 19.56 uur

 27. Iedereen zou verplicht moeten worden om eens naar ‘The Corporation’ (http://www.thecorporation.com/) te kijken. Je kunt deze zeer goede film ook gemakkelijk via YouTube of bijvoorbeeld torrents vinden. Dan zie je dat Jan Marijnissen groot gelijk heeft met zijn opmerking dat beleid dat is gebaseerd op verkeerde keuzes uit het verleden overboord moet.

  Dit blijkt ook maar weer eens uit het ‘nieuwe zakendoen’. Je koopt het bestuur van een onderneming om met het vooruitzicht op miljoenen euro’s aan bonussen om het bedrijf in de uitverkoop te doen. Vooral de Amerikanen lachen zich in het handje. Ze drukken onbeperkt grote hoeveelheden waardeloos papier (dollars) en ruilen dit vervolgens tegen een fysiek waardevol object als een goed renderende onderneming.

  Reactie door Berend — dinsdag 18 september 2007 @ 20.09 uur

 28. lapper — dinsdag 18 september 2007 @ 19.56:

  Goedenavond,

  Tijdens de scheikundelessen op de middelbare school leerden wij o.a. het onderscheid tussen z.g zwakkke en sterke zuren: de sterke zijn dan bijv. zoutzuur,zwavelzuur en salpeterzuur.
  Deze sterke zuren hebben een zeer sterk etsende, wegvretende en verwoestende uitwerking op heel veel waarop ze terecht komen.

  Aldus krijgen we van Balkenende c.s. het sterke zuur toegediend: dat heeft al zowat de hele sociale zekerheid, de solidariteit, de tevredenheid, het levensgeluk, de moraal en ethiek en het geweten van Nederland weggevreten….

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 18 september 2007 @ 20.11 uur

 29. Inzake Balkenende moest ik vandaag aan eigenwaan denken.

  ff googlen leert me dit,synoniemen van :

  eigenwaan: arrogantie
  eigenwaan: egotisme
  eigenwaan: eigendunk
  eigenwaan: gevoel van eigenwaarde
  eigenwaan: hoogmoed
  eigenwaan: ijdelheid
  eigenwaan: pretentie
  eigenwaan: trots
  eigenwaan: verwaandheid
  eigenwaan: zelfgenoegzaamheid
  eigenwaan: zelfingenomenheid
  eigenwaan: zelfoverschatting

  Reactie door gerrit — dinsdag 18 september 2007 @ 20.27 uur

 30. Voor de gewone man en voor de echte minima zal dat beetje extra hard nodig zijn om niet nog verder in de schulden terecht te komen. Meedoen aan de groene energie zal alleen, weer door de goed bedeelde zijn op te brengen.
  En wat is men dan wel van plan om die 300 (600) duizend kinderen in armoede te steunen. De oorzaak van de ellende en uitzichtloze situaties waarin deze kinderen zich begeven, ligt aan het feit dat de instanties de onbehagelijke situatie in die gezinnen niet hoort of naar behoren ondersteunt.
  Een kind voelt zich veiliger en zekerder als ook zijn ouders zich weer geaccepteerd voelen in de maatschappij.
  Voor iedereen een baan? Maar wat gebeurt er weer als je op straat staat? Jawel dan gelden alle subsidies en kwijtscheldingen op reducties niet voor jouw daar je het jaar daarvoor iets te veel heb verdient. Contracten kunnen niet worden verbroken. Etc. Het gevolg is weer een sanering aanvragen waar je 5 jaar aanvast zit, als je die dan nog krijgt. Ik heb er een zwaar hoofd in. Voor mij zal die BTW verhoging er voor zorgen dat ik bepaalde aankopen gewoon weg niet meer kan doen. Een biertje en een sigaretje is me ook niet meer gegunt en mijn overburen kunnen hun kleine autootje ook naar de sloop brengen. Jammer geen weekendje meer naar zee.
  Ik wacht maar weer af.

  Reactie door Kbo — dinsdag 18 september 2007 @ 20.27 uur

 31. Haq, Harrieke,en de rest

  Wil geen reclame maken,maar kijk zelf wat er zoal mogelijk is.
  http://WWW.BIOKING.NL

  Reactie door tom — dinsdag 18 september 2007 @ 20.38 uur

 32. http://www.stand.nl/

  (met dank aan Alex)

  Reactie door gerrit — dinsdag 18 september 2007 @ 20.39 uur

 33. Wat een misbaksel en demagoog is die Maxime Verhagen trouwens. Ik hoorde hem vandaag weer eens onbeschaamd liegen over het voortreffelijke opbouwwerk dat Nederlandse militairen in Afghanistan verrichten en hoe die arme bevolking toch zoveel beter af is nu ze niet door de Taliban maar door coalition forces worden afgeschoten. Deze neoconservatieve (C)DAer heeft ondertussen ook al ingestemd met plannen om via de EU Iran strafmaatregelen op te leggen, zelfs als de VN dit niet zou willen doen. Hoopt hij er misschien op een wit voetje bij george bush te halen zodat hij ooit nog eens Gauleiter mag worden in bush’s Viertes Reich. Reken er maar op de Nederland weer vooraan zal staan om in de een of ander nieuwe Coalition Of The Stupid de VS te dienen als Iran straks wordt aangevallen. Balkenende en consorten zijn vanwege hun misdaden inderdaad rijp voor het oorlogstribunaal.

  Reactie door Berend — dinsdag 18 september 2007 @ 20.50 uur

 34. (10-20)toets op een zoekmachine ppo in (puur plantaardige olie) en je vind veel informatie over bio brandstof .rijd zelf al jaren op zonnepitten olie zonder ombouw op 50/50 basis .(fiat ducato bj 90 2500 diesel)100% is mogelijk .is beter voor het milieu o.a minder roetuitstoot en co neutraal en nog goedkoper ook .f*ck bos en shell.

  Reactie door h.verbeek — dinsdag 18 september 2007 @ 20.55 uur

 35. Wees eens eerlijk, had iemand het dan anders verwacht?
  Wat wij nog het meest verbaasde is dat de SP nog geen draaiboek heeft klaarliggen voor actie, wij wisten toch dat dit er wederom aan zat te komen.
  Hieraan gekoppeld kunnen we dan ook vragen hoe groot de actie-bereidheid is van ons de achterban van de SP en als wij met actie’s beginnen of de SP dit zal overnemen, voordat dit land helemaal naar de kl*ten is.

  Goedenavond trouwens

  Reactie door tukkersterror — dinsdag 18 september 2007 @ 21.16 uur

 36. Het valt mij steeds zwaarder om positief te blijven. ( zinfo.nl)!!!

  Vrolijk rond dartelen en mijn restje verstand nog op nul zetten ook?

  Hoorde ik Tichelaar zeggen over Marijnissen : Rupsje nooitgenoeg.? Heb ik het toch goed gehoord.

  Goedenavond overigens. Ik denk er hard over om mij maar eens te gaan bezatten. Bah, wat een regering.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 18 september 2007 @ 21.23 uur

 37. Ik was een dikke week in Spanje met de voeten omhoog….heerlijk. En het liefste was ik er gebleven. Zoals altijd.

  Dan zijn er van die zaken die me altijd weer opvallen. Zoals de prijzen van bepaalde zaken in vergelijking tot hier. Zo was de benzine in Spanje 1 eur 06 cent. En hier is het inmiddels 1 eur 40 dacht ik. Hoe komt het dan daar toch zo goedkoop? De regering hier heeft ALTIJD geld gebrek en in een veel armer land als Spanje is het onderwijs prima, de zorg en de ouderenzorg top. En daarnaast is het openbaar vervoer daar een schijntje vergeleken met Nederland. Hoe krijgen ze het hier dan voorelkaar om financieel er zo’n puinzooi van te maken? Waar blijft al dat geld van die accijzen en die BTW en die belastingen? Wij Nederlanders zijn stapelgek, dat we dat niet inzien; dat ons geld steeds toch weer verdwijnt als sneeuw voor de zon. De minima worden ontzien…is er dan bij elke winkel een aparte kassa waar minima tegen een 17 of 19 procents BTW tarief mogen afrekenen? Trappen we weer massaal in deze leugens? Het dak moet gerepareerd worden als de zon schijnt…dat zegt Bos…Hoezo…als dat dak gerepareerd is, worden dan maatregelen zoals de accijnsverhogingen en de BTW weer naar de oude toestand terug gezet?? Nee mensen…dit is permanent. Ik heb zoiets althans nog nooit meegemaakt. Maar ik heb weer eens te meer redenen om mijn grote inkopen en boodschappen te halen over de grens waar het BTW tarief wat meer sociale vormen heeft en ook heb ik nóg meer redenen om mijn zinnen te zetten om te emigreren. Miljoenen vrijmaken voor oorlogje voeren en tegelijk iedereen weer laten echt laten bloeden; behalve die het kunnen hebben; dat is een grote schande.

  Men maakt ons steeds wijs, dat alles weer duurder is geworden; de zorg, de ouderen en het onderwijs. Maar hoe fikst een ander land het dan met veel minder inkomsten het wél voor elkaar? Geen politicus die daar ooit een zinnig antwoord op wil geven. En tot zolang blijft dit land zo ziek als het nu is. De regering zegt en manipuleert althans dat het doodziek is en neemt steeds hardere maatregelen. Maar wat er gebeurd elke keer, dat is te vergelijken met het aderlaten uit de middeleeuwen. Toen ging men iedereen die ziek was flink bloed aftappen. Daar werd men vaak niet beter van.

  Dat is hetzelfde als je de koopkracht wil verbeteren en vervolgens verhoog je de accijnzen en de BTW en de gemeentelijke lasten. Sterk en sociaal of iedereen meedoen; het is in feite meer pompen en verzuipen.

  De huidige politici hebben niet meer inzicht en verstandelijk nivo; dan de chirurgijnen uit de tijd van de Bataven en Floris V. Maar die konden het niet beter weten.

  Reactie door ReneR — dinsdag 18 september 2007 @ 21.24 uur

 38. @11 Gerrit,
  Moet het nu voor de duizendste keer gezegd worden: “De SP had niets te willen.”

  Balkenende maakte de dienst uit, het was geen keus van de SP. Ik dacht dat iedereen inmiddels wist hoe de vork toen in de steel zat maar jij weet het blijkbaar nog niet.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 18 september 2007 @ 21.30 uur

 39. Kbo #30

  De beter bedeelden zijn altijd beter af.

  Die kopen zich gewoon een dure hybryde wagen en die schaffen zich zó even zonnepanelen aan plus mischien nog een windmolen in de tuin of graven een aardwarmteput zoals Annemarie Jorritsma. Ze schijnen al in Duitsland te koop te zijn voor particulieren. Die lachen zich dus slap bij elke lastenverhoging als het op energie aankomt.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 18 september 2007 @ 21.31 uur

 40. We sparen helemaal niets met dit land de bezetting oorlog in Afghanistan vreet alles op.
  CNV is als vakbond tevreden die hebben al schijnbaar hun leden geraadpleegd. FNV geeft een zesje maar dat toneelspel kennen we die gaan helemaal hun leden niet raadplegen.
  FNV is nog bezig met hun eigen erectie hoe gaan we de leden in de maling nemen daar zijn ze al mee bezig door een schamele 3,5 % loonsverhoging te eisen zodat ze wat makkelijker het kont werk bij deze regering kunnen doen, met natuurlijk hun liefste favorieten achterste dat van de PVDA.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 18 september 2007 @ 21.34 uur

 41. Beste Jan, Je spreekt van een gemiste kans en dat vind ik raar, nee laf zelfs. Je had alle opties om regeringsverantwoording te nemen na de verkiezingen maar koos ervoor om je direct af te melden en op de achtergrond te houden. Strategisch slim, laat de PvdA het maar doen want dat levert jou bij de volgende verkiezingen meer kiezers op. Maar kritiek uiten terwijl je zelf wegloopt….

  Reactie door Fred — dinsdag 18 september 2007 @ 21.46 uur

 42. @16 Carla

  De hoge ambtenaren en de kwien er 30% bij?

  Hebben zeker geklaagd over die schrikbarend dure euro!
  Zoiets onttrek je dan natuurlijk aan het volk!! Die zet je dan gewoon op plus 0.

  En het volk blijft zwaaien… en zo krijgt het wat het verdient.

  Reactie door Gloria — dinsdag 18 september 2007 @ 21.49 uur

 43. Sorry, ik begin echt steeds meer te walgen van dit land..Vanavond om half negen gezien wat Nibud voor nieuws had voor alleenstaande moeder met kinderen, weduwe met AOW en pensioentje en modaal gezin met kinderen. Nr 1 en 2 gingen erop vooruit.

  Ja, dankzij onze BOS! EN HOE? 8 tot 12 euro per maand. Maar jongens, dat is toch pas een echte vetpot,zie je wel dat Bos het voor de minima goed opneemt. Man, hoe durft men dit als een verbetering te zien.

  En dan te bedenken dat de genoemde twee voorbeelden genoemd worden door BOs als DE GROEP DIE HET MEEST PROFITEERT. Schaam je, 8 tot 12 euro. Wat koop je daar nu voor? Ja, 4 of 6 broden meer op maandbasis jippie..Te schandalig voor woorden.

  Van Geel durfde het vorige beleid al sociaal te noemen en nu zei hij zijn ze nog socialer.
  Potverdikke, dan breekt me de klomp en heb ik moeite om me in te houden.

  Door de WAO-verslechtering van Kok maakte ik als jongere tien jaar geleden een inkomensduik van 3500 netto naar 900 euro netto i/d WAO.
  Door de verscherping van de vorige zure Balkenende werd ik uit de WAO gedumpt en kreeg te maken met wet Walvis in de WW. Weer 70% van WAO, gedurende 1,5 jaar. Dat is nu voorbij: vanaf afgelopen maand ga ik vervolguitkering WW krijgen gedurende twee jaar: 70% daarvan. Heeft u uw rekeningmachine nog bij de hand????

  In tien jaar tijd geduikeld van 3500 euro netto naar ruim 300 euro netto. En na beeindiging van WW volgt niets. Ja, moet je je partner maar dumpen en het gedeelte wat van je zogenaamde eigen huis van je zelf-eigen is opeten.

  En waarom, door wie door wat? Doordat je een bedrijfsongeval hebt gehad en de werkgever/verzekeraar je met een schikking het BOS instuurt.

  En zo is de cirkel weer rond: BOS is nu verantwoordelijk.

  Weg met dit zooitje, waar gaat overigens de vliegtax naartoe? niet naar het milieu is gebleken, waarom dan verhoging??? Zelfde als kwartje Kok destijds, waar is dat voor gebruikt? Wat voor nut heeft het??? Mensen gaan vaak doelbewust met vliegtuig omdat per auto reizen vaak duurder is, logisch he als de brandstof duurder wordt is het voordeliger om te vliegen. Maar nee, dat mag niet. Zgn. om het milieu???En dat milieu eindigt bij de grens??

  Wat een jokerkabinet heeft dit land toch, maar ja Het Goede Doel zong al “waar kan ik heen, heb getwijfeld over Belgie” maar daar kan men na ruim 100 dagen nog niet eens een kabinet formeren…

  De groeten van KALK.

  Reactie door Kalk — dinsdag 18 september 2007 @ 21.51 uur

 44. Ik weet niet of je ooit wel reageert op deze log maar ik snap iets niet. Ik ontmoette laatst een oude schoolvriend van de MAVO zo’n 25 geleden. Na de MAVO heb ik in mijn eigen tijd mijn grafische vakdiploma’s, calculatie diploma, grafisch middenstand, Nima A en Nima B gehaald. Dit betekent ruim 8 jaar blokken in de avonden en weekenden. Hij daarentegen is doorgegaan met partyen en is aan de produktielijn van Bols bessenjenever gaan werken. Inmiddels heb ik mijn eigen bedrijf en heb ik een goed inkomen. Hij is inmiddels werkloos want de Bolsfbriek is gesloten. Hij is dus een minima gebleven en nu zelfs kansarm. Jij komt voor hem op en vind dat je “mijn inkomen aan moet pakken”. Mijn vraag is: waarom pak je mij, na jarenlang blokken en hard werken en waarom geef je hem geen veeg uit de pan omdat hij van zijn (arbeids)leven een zooitje heeft gemaakt. En wat is er eerlijk aan dat ik nu voor hem moet inleveren en betalen?

  Reactie door Fred — dinsdag 18 september 2007 @ 21.55 uur

 45. Ik word doodziek als ik dit lees over de reserves van de Nederlandse bank in 2003. (was het toen de eerste en tevens laatste keer??)
  In een vierkant in http://www.acddialogue.com/download/related_activities/subitem2/85.pdf
  staat op pag. 2
  “France also reduced their holdings of US Treasury securities while the UK, Germany and the Netherlands increased theirs. 12 menbers
  of the Euro-Zone financed only 3.9 % of the US deficit.”

  Betalen wij nu met allerlei belastingverhogingen het Amerikaanse begrotingstekort dubbel door de val van de dollar???

  Het hele pdf-document gaat over de gemeenscahppelijke Aziatische munt die er ook nog eens aankomt!

  kan iemand mij uitleggen waarom de Nederlandse bank dollars gaat kopen om de VS-economie te ondersteunen, terwijl iedereen weet dat die dollars steeds minder waard worden en dat op kosten gaat van de Nederlandse belastingbetaler???

  OOO ja.. wat doet het kabinet met de verouderde rioleringsstelsel en het versneld afsmelten van het landijs op Groenland en West-antartica? Het oostelijk deel houdt nog het evenwicht tussen vriezen en dooien. Reserveert het geld voor bedrijfsverplaatsingen als er meer overstromingen komen???

  Ik geloof dat ze hun kop in het zand steken of Nederland al opgegeven hebben.

  Ook een eventuele inval in Iran kan nog wel eens helemaal uit de hand lopen, maar daar houdt het ook geen rekening mee!

  Er klopt helemaal niks van het aangekondigde beleid. De prioriteiten liggen totaal verkeerd.

  Reactie door Ineke van der Maat — dinsdag 18 september 2007 @ 21.58 uur

 46. Beste KBO, Lees mijn stukje hierboven. Jij praat over “mijn soort” als goed bedeelde… Alsof het er zo maar ineens was en daarom ben jij nu zielig!?! En alsof iemand die “beter bedeeld” is geen gewone man meer is. Ik ken je situatie niet maar moet je ook niet eens de hand in eigen boezem steken? Of ben je ook ineens kansarm en van arme komaf!? Als je spreekt of schrijft over “beter bedeelden” denk dan ook eens dat zij er wellicht veel voor hebben gedaan en gelaten om daar te komen.

  Reactie door Fred — dinsdag 18 september 2007 @ 22.02 uur

 47. Ik moet Fred wel gelijk geven: beter bedeelden zijn ook mensen net als iedereen. Niet iedere beter bedeelde is met een gouden paplepel i/d mond geboren KBO! Ik kan me vaker ergeren dat wanneer men door hard knokken, veel gedaan en gelaten te hebben, beter bedeeld te zijn geworden, sommigen dan vinden dat deze mensen zich hiervoor moeten verantwoorden. Dat gaat me echt te ver, dus Frits jongen geniet ervan. Ik ben jaloers op je, en dan niet om je slechts omdat je wellicht beter bedeeld bent evt. maar omdat je waarschijnlijk een gezondheid hebt die het toelaat om kansen te benutten om beter bedeeld te worden. Ik gun het jou en overigens iedereen echt van harte en ben van mening dat men op niemand moet neerkijken: ook beter bedeelden moeten zich thuis kunnen voelen bij de SP. Geen discriminatie om inkomen naar onderen of naar boven toe.

  Daar gaat het om: gezondheid. Mensen die dat missen hebben geen enkele schijn van overlevingskans meer in Nederland, behalve bedelstaf.

  Reactie door Kalk — dinsdag 18 september 2007 @ 22.15 uur

 48. Fred @36

  Noem eens 3 nee 2 nee 1 optie waar Marijnissen dus de SP regeringsverantwoordelijkheid mee zouden hebben kunnen nemen. Je moet dat verwijt niet aan Marijnissen richten maar aan de andere z.g. sociaal democratische partij m.n de PvdA. Marijnissen heeft al veel maal de
  maffia streken van Bos uiteen gezet .
  De SP is niet teruggetreden tijdens de formatie NEE Bos heeft zoals gezegd het socialisme verloend.
  Fred dat zou jij hebben moeten weten.
  Goede nacht beste man.

  Reactie door Joop.c.s. — dinsdag 18 september 2007 @ 22.19 uur

 49. gaf; jij zegt het mooi: teleurSTÉLEND.
  qua milieu zie ik iig. rood & groen! ongemengd!

  Reactie door numi! — dinsdag 18 september 2007 @ 22.30 uur

 50. vwb rutte’s commentaar over ‘hardwerkende mensen’: Mensen met een minimumloon werken niet hard zeker? weet je wie er hard werkt meneer rutte, die vrouw die bij jou in den haag de vloerbedekking schoonmaakt, met haar pijnlijke rug. Of jouw automonteur die maar net kan rondkomen, de buschauffeurs die genaaid worden door de marktwerking. (Jan, spreek Mark dáár eens op aan aub??)

  Wat ik erg fout vind aan t kabinetsbeleid? Het afschaffen van het thuisblijfbelastingvoordeel van ouders die ervoor kiezen hun kinderen thuis groot te brengen. (vader of moeder) Je kinderen wegbrengen net na hun geboorte moet aangemoedigd worden blijkbaar? Wat DAT de samenleving niet kost!

  En, de onrechtvaardigheid van dit anti-nivellerende zorgsysteem, de echte minima die de premies niet meer kunnen betalen.
  Vandaag mocht ik de belasting zelfs geld terùg gaan geven vanwege teveel betaalde zorgtoeslag (??). Ik kàn die premie nu al maar net ophoesten omdat die zorgtoeslag zo weinig is!

  Ow ja, files en vervuiling aanpakken? óveral gewoon weer 120 km p/u, 100 en 80 km zones werken de stilstand/files + vervuiling in de hand! (in den haag is het al afgeschaft om deze reden, gelukkig!) Gek he dat het ineens zo toeneemt, die files, met die 70 en 50 km borden… zodat zelfs de linkerrijbaan afremt naar deze snelheid, er *niet* meer uitgeweken kan worden voor invoegers… enfin tel uit je verlies. Hou op zijn minst die linkerbaan vrij om tenminste door te kunnen rijden, pas de snelheid voor mijn part aan per baan en hou op met die absurde afremmende snelheden die alle ellende juist in de hand werken! En inderdaad ja Jan, Openbaar Vervoer. hearhear!

  Reactie door imme — dinsdag 18 september 2007 @ 23.01 uur

 51. Het kabinet trekt 5 miljoen euro extra uit voor armoedebestrijding. We praten dan over 640.000 gezinnen met 400.000 kinderen. Als die 5 miljoen alleen bij de kinderen terechtkomt is dit goed voor 12 euro per kind per jaar. Oftewel 1 euro per arm kind per maand.
  En als Jan Marijnissen dit niet genoeg vindt, zegt meneer Tighelaar van de PvdA ‘Jan Marijnissen is Rupsje Nooit Genoeg’.
  Ik zou zeggen: meneer Tighelaar, ga eens aan die 400.000 kinderen vragen of 1 euro per maand erbij genoeg is om uit de armoede te komen. Ik denk dat u het antwoord krijgt: ‘natuurlijk is dat nooit genoeg.’

  Reactie door Hans — dinsdag 18 september 2007 @ 23.02 uur

 52. ReneR 37. Goed stuk! Ik erger me er ook aan,
  woonde zelf jaren in Ledeberg Gent, Vlaanderen: De tandarts kostte nul komma nul, en om het half jaar belachelijk lage eigen bijdragen voor wat extra’s in je gebit, goud of zilver naar keuze. Dokter kleine vaste bijdrage vanaf daar naar ziekenhuis alles gratis! Musea nauwelijks entrée, trein goedkoop. Verlichte, comfortabele, bréde snelwegen; opstopping noch tol.
  (Nêerlands `vierbaans’ zijn de smalste van Europa, verkeerde zuinigheid wat zich met file straft)
  In België is de wegenbelasting redelijk & overzichtelijk en vaste heffingen volgens daagkrachttax. Geen vage gemeentelijke inningen, noch obscurantistische controleurs van wet bijstand op zwartarbeidende kuisvrouwen.

  Leven & laten leven, dat mist hier in Nederland en het wordt steeds moeilijker de knipmesburgers (naam van Écologiste) hiervan te overtuigen. We leven thans helaas in Balkenendië.

  Reactie door Haq — dinsdag 18 september 2007 @ 23.05 uur

 53. @39 Rene R.
  Volgens mij de meest idiote maatregel van dit kabinet..Verhoging van de wegenbelasting voor iedereen, tenzij je een hele schone auto hebt, dan hoef je maar de helft te betalen..En wie betalen dan straks maar de helft? Diegenen die geld zat hebben om een splinternieuwe auto te kopen en dus die belasting ook best kunnen betalen! En het volle pond betalen is weggelegd voor de minima die zich geen nieuwe auto kunnen veroorloven en het met een tweedehandsje van 10 jaar oud moeten stellen..Pff..Ik wordt hier zooo moe van!!

  Reactie door ToN — dinsdag 18 september 2007 @ 23.09 uur

 54. Natuurlijk, het is te weinig wat het kabinet doet om de problemen in het onderwijs en de zorg het hoofd te bieden,
  maar gelukkig, Jan, gaf je Van Geel steun en Rutten van katoen toe de laatste begon te zaniken over de vliegtuigbelasting, net als eerder al zeven maal over zeventien andere belastingen.
  Zowel uit de interviews in Brandevoort als op Eindhoven Airport bleek duidelijk dat de mensen wel een sociaal en milieuvriendelijk beleid willen, maar dat ze vooral twijfelen aan de besteding van de in te leveren gelden. Er moet dus vooral veel uitleg gegeven worden, zodat de mensen het begrijpen! Dit kabinet is geen SP-kabinet, maar wel socialer dan de vorige. Rutten, Verdonk en Wilders moeten meer bestreden worden dan Van Geel, Bos en Balkenende.

  Reactie door Lau Kanen — dinsdag 18 september 2007 @ 23.09 uur

 55. De score van de CDA-kiezers (5,1) is beduidend lager dan die van de kiezers van de ChristenUnie (6,3) en de PvdA (6,2). Van de CDA-kiezers geeft 60 procent aan dat het land met deze plannen achteruit zal gaan.

  Beste schrijvers en lezers, dit hier-boven is de meest logische redenering.
  Daar het CDA vnl. bestaat uit MKB, en die zien nu ook de donkere wolken samentrekken (sommigen zelfs al regenen).
  Met dit “hand op knip” beleid en de lasten voor de burger op alle fronten verhogen tot aan de BTW toe. Zal de MKB dit nml. ook merken tot misschien faillisement op faillisement.
  Ja en Wouter Bos heeft zijn achterban aan het opium-roken, daar het gewone roken wat ons vroeger geleerd is (wat ook goed zou zijn oa tegen zenuwen)bijna nergens meer mag, en voor de gewone man tot een luxe verworden is, maar wel de “achterban hun eigen opium wel te-verstaan”.

  Reactie door gonda — dinsdag 18 september 2007 @ 23.18 uur

 56. Het is duidelijk dat Minister Bos op de winkel past van zijn voorganger.
  Niks nieuws onder de zon, gemiste kansen zijn natuurlijk onderwijs en de zorg.
  Waar al het geld dan blijft is volkomen onduidelijk.
  Mensen in de wao/aow/bijstand zien er uiteindelijk ook weinig van.
  Misschien hebben de ministers een salarisverhoging in het verschiet.
  Voor de mobiele ellende in nederland zijn er maar een paar oplossingen, thuis werken voor iedereen die alleen achter zijn PC zit.(subsidie?)
  Bedrijven motiveren om weer dependances in het hele land te openen ipv de randstad vierhoek(subsidies ??).
  Meer en bredere wegen leid tot niks.
  Het openbaar vervoer mag van mij weer staatsbedrijf worden mits de kaartjesprijs flink daalt en er duidelijk beter service is.
  Ook moeten er gewoon meer trams/metro’s komen vooral hier in de randstad, wat een onzin die logge treinen.
  Help anders die taxi chauffeurs regel een goede subsidie dan gaan alle modale werknemers ook vaker met de taxi.
  Nu is het alleen voor zieke en oude vandagen of declarerende werknemers.

  Reactie door ErwinvK — dinsdag 18 september 2007 @ 23.32 uur

 57. ik ben wederom ongelofelijk teleurgesteld over deze troonrede.ik wordt als invalide met een minimum-uitkering ondamks een groeiende economie weer op 0 gezet het komende jaar.wat betekent dat ik weer mijn maandelijkse kosten niet volledig kan betalen en het ene gat met het andere met dichten.stijgende economie, voor wie?????

  Reactie door lahvanveen — dinsdag 18 september 2007 @ 23.34 uur

 58. Ineke van der Maat — dinsdag 18 september 2007 @ 21.58 schrijft:

  kan iemand mij uitleggen waarom de Nederlandse bank dollars gaat kopen om de VS-economie te ondersteunen, terwijl iedereen weet dat die dollars steeds minder waard worden en dat op kosten gaat van de Nederlandse belastingbetaler???

  Ik persoonlijk denk dat zij het als volgt zien. De wereld heeft de Amerikaanse swaggering cowboy een creditcard zonder limiet gegeven. Deze ‘dry’ drunk cowboy is vervolgens als een waanzinnige ongelimiteerd geld over de balk gaan smijten. Nu kun je twee dingen doen. Je kunt deze cowf*cker failliet laten verklaren met als gevolg dat je zelf ook al je centen kwijt bent (de cowboy is nogal trigger happy, dus je kunt maar beter niet zijn paard en zadel in beslag nemen). Of je kunt hem geld blijven lenen in de hoop dat hij ooit nog eens zijn enige hersencel zal gebruiken, uit de saloon komt en eindelijk iets zal verdienen waarmee hij de lening kan aflossen (liefst met rente).

  Er zijn vergelijkbare zake waarbij ik mij ook afvraag…

  Waarom financieren de centrale banken m.b.v. goedkope kredieten de banken en hypotheekverstrekkers die er in hun ongebreidelde hebzucht zo een puinhoop van hebben gemaakt. Dit is toch het belonen van slecht gedrag.

  Waarom moet er steeds weer lastenverlichting voor het bedrijfsleven komen terwijl deze nu juist de meeste voordelen ondervinden van het gemeenschappelijk bezit zoals een goed opgeleide bevolking en wegennet (de zgn. externality).

  Ananga

  Reactie door Ananga — dinsdag 18 september 2007 @ 23.55 uur

 59. Ineke van der Maat — dinsdag 18 september 2007 @ 21.58 schrijft:

  Er klopt helemaal niks van het aangekondigde beleid. De prioriteiten liggen totaal verkeerd.

  Hun prioriteiten zijn om de corporate masters en George W. Boef de kont te kussen…

  Ananga

  Reactie door Ananga — woensdag 19 september 2007 @ 0.04 uur

 60. Bedankt Jan Marijnissen!
  De eerste ‘linksen’ zijn uitgedeeld bij Nova.
  Morgen op naar knock out. Met dat vuur, met die verve!!
  Jazelfs van Geel weer kleur gegeven… die steeds verder wegzakte in zijn eigen poreuse Partijvoegen.
  En die gulden? Prima! Is die euro dan meer dan die oude piek waard?

  Het zal niet lang meer duren, Jan dat iedere goedwillende Nederlander -van arm tot rijk, van links tot rechts, van atheist tot gelovige- zich politiek aangesproken zal voelen door jou.
  Jij en je SP bent/is gewoon een kwestie van menssierende beschaving.

  En dat betekent: vooruitgang!

  Nou, wie kan daar nog iets op tegen hebben?

  Reactie door Gloria — woensdag 19 september 2007 @ 0.06 uur

 61. @ Ineke van der Maat

  Omdat Nederland jaar in jaar uit meer exporteert dan importeert stroomt er in eerste instantie veel meer buitenlands geld naar Nederland dan er weer uit verdwijnt. Dollars, yens, ponden. You name it.

  Wat moet je met al dat buitenlandse geld? Beleggen dus of buitenlandse bedrijven opkopen. Op die manieren verdijnt dat buitenlandse geld dan weer uit Nederland.
  Waarna we alleen maar kunnen hopen dat dat geld verstandig belegd of geinvesteerd is.

  Soms mislukt dat beleggen en investeren in het buitenland wel eens. Econoom Flip de Kam becijferde een paar jaar geleden al eens dat Nederland sinds 1980 meer dan 200 miljard euro, dacht ik, had verloren aan het buitenland door ongunstige wisselkoersontwikkelingen en mislukte overnames.(Ahold, Numico, KPN bijv.)
  Toch wel jammer. We hadden dat geld waarschijnlijk liever zelf in Nederland besteed.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 19 september 2007 @ 0.11 uur

 62. Idee voor de algemene beschouwingen:
  Een zinvolle oplossing voor het (milieu/ solidariteit)file probleem zou o.a. kunnen zijn om wettelijk te verbieden, dat burgers op wegen van 3 of meer rijstroken niet meer ALLEEN in de auto op de linker rijstrook mogen rijden. In Los Angeles is dit ook zo.

  Reactie door EricB — woensdag 19 september 2007 @ 0.13 uur

 63. 56 noem jij dat een minister?die bos,een geval net als balk en dat c?u geval,met een ton kiezers bedrog aan hun reet,nu nog om hun nek en de plons in,bel me maar en ik leg het knuppie wel.
  wat een volksverlakkers zeg ike ike en de vieze rijken nog rijker.gatverdamme wij leven met moordenaars volkveraders en een martel regering in nl,
  dood aan de staat.

  Reactie door ad — woensdag 19 september 2007 @ 0.14 uur

 64. de leugen heerst
  men moet het dak repareren,als de zon schijnt,dat zal wel een spreuk zijn van confucius,uit de oudheid,bedoeld om indruk te maken,op het klootjes volk.
  wat ze dit jaar in petto hebben voor het
  gepeupel is wel duidelijk.
  maar volgend jaar komt die een procent btw
  er bij,dat is zeker nog een proef ballonnetje,schuift 3 miljard:16 miljoen
  inwoners,dat klopt natuurlijk niet helemaal
  want deze 1% virus is zeer breedschalig
  toen de btw werd ingevoerd,sprak men over
  burgers terreur wet.
  daar begint het op te lijken.

  Reactie door hw.rademaker — woensdag 19 september 2007 @ 0.42 uur

 65. Stand .nl

  (voordat de stelling vervangen wordt)

  Stelling van dinsdag 18 september 2007

  Dit kabinet is goed voor Nederland
  Eens 27%
  Oneens 73%

  Er is door 4550 mensen gestemd

  Reactie door gerrit — woensdag 19 september 2007 @ 0.49 uur

 66. Jan, heel veel sterkte en succes toegewenst tijdens de algemene beschouwingen de komende dagen! Vandaag was je in Netwerk en Nova weer “als vanouds”! Ik heb er vertrouwen in dat je in de komende debatten ook wel weer duidelijk weet aan te geven waar “onze” SP voor staat! Doe je best, heel veel mensen rekenen op jou!

  Reactie door ToN — woensdag 19 september 2007 @ 0.52 uur

 67. De tragiek van de troonrede vind ik dan weer dat Majesteit van blad moet opzeggen wat
  Balkenende al heeft gedicteerd. Zoals dit jaar het motto: `Sparen (lees knijpen) voor de toekomst’.
  Bespaar me zo’n toekomst dunkt me.

  Reactie door Haq — woensdag 19 september 2007 @ 1.06 uur

 68. Ik heb een fijne tv avond gehad vanavond. Het doet me goed Marijnissen te horen opkomen voor de zwakkeren in de samenleving; het geeft toch het gevoel minder alleen te staan.
  Waarvoor, heer Marijnissen, langs deze weg mijn welgemeende dank.
  Overigens valt mij ook vandaag weer op dat mijnheer Marijnissen sportief genoeg is niet alleen af te kraken waar het niet deugt maar ook te complimenteren waar het wel goed gaat.
  Dat zegt mijns inziens iets over iemands karakter.
  Jan, goed gedaan jochie!

  Reactie door G. — woensdag 19 september 2007 @ 1.39 uur

 69. Iedereen zou verplicht moeten worden om eens naar ‘The Corporation’ (http://www.thecorporation.com/) te kijken. Je kunt deze zeer goede film ook gemakkelijk via YouTube of bijvoorbeeld torrents vinden. Dan zie je dat Jan Marijnissen groot gelijk heeft met zijn opmerking dat beleid dat is gebaseerd op verkeerde keuzes uit het verleden overboord moet.

  Reactie door Bart — woensdag 19 september 2007 @ 2.02 uur

 70. @ Berend (33):

  Ook nam Verhagen het volgende “voorschotje”: volgens hem heeft het “nieuwe” Europese Verdrag geen grondwettelijke consequenties.
  (Hij bedoelde duidelijk dat geen referendum zou moeten worden gehouden, terwijl daarover pas op 20 september a.s. door het kabinet wordt besloten. Minister Koenders hield zich hierover braaf op de vlakte. Te vrezen valt dat de PvdA dit als een ruilonderwerp gaat behandelen met het oog op de voorgenomen “modernisering” van het ontslagrecht).

  Hoe dit ook zij, het gaat bij het referendum om een politieke beslissing waarbij de volksvertegenwoordiging altijd nog het laatste woord heeft. Deskundige analisten hebben al lang geconstateerd dat het “nieuwe” Verdrag materieel niet wezenlijk anders is als de oorspronkelijke Europese “Grondwet”.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 19 september 2007 @ 2.09 uur

 71. @54 Lau Kanen

  Oh ja? En die 18 belastingen totaal vind jij wel redelijk? En ga jij het hier nog zitten opnemen voor van Geel, Bos en Balkenende? Socialer?

  Lau Kanen, die 18 belastingen zijn nou net de genadeslag voor heel veel mensen die door de vorige kabinetten consequent te pakken zijn genomen! Er mag in dit land alleen nog maar gewerkt worden en daarvoor moet vet gedokt worden op allerlei primaire levensbehoeften vanwege die duivelse marktwerking en DAARBUITEN wordt de burger door het graaierskabinet per 1 januari 2008 belast met allerlei accijnzen. De consument beboet op verpozingsconsumeren… de gekte ten top!
  En daar zit jij niet mee? Vast en zeker fervent aanhanger van de eerwaarde milieukerk?

  En oh ja… vliegaccijnsuitleg! Zodat mensen het begrijpen?
  Weet je wat beschaafde mensen zullen begrijpen? Dat er gigantisch wordt ingegrepen op de grootste vervuilers aller tijden: de consumenten van de dood. Deze wapenfabricerende ‘heren’ zijn de verzorgers van de meest giftige en dodelijke uitstoot op Aarde. Zij zijn het die beboet behoren te worden! Want zij zijn het die onze wereldbeschaving aan flarden verontreinigen met de vrijbrief van van Geel, Bos, Balkenende, Rouvoet en niet op de laatste plaats Middel(vinger)koop! Om het maar even nationaal te houden…
  En dit zijn nou precies de barbaren die de burgers lopen te treiteren op hun verzetjes waar zij keihard voor gewerkt hebben!

  Om zoiets te bedenken? Daar moet je dan Godverlaten LEF voor hebben!
  Dat heet ronduit: F*CKKABINET

  Reactie door Gloria — woensdag 19 september 2007 @ 3.10 uur

 72. PS

  Gandalf, ik wens je een katerloze goedemorgen!

  Reactie door Gloria — woensdag 19 september 2007 @ 3.17 uur

 73. Ik mis de onderwerpen afghanistan en ontslagrecht.

  Reactie door che — woensdag 19 september 2007 @ 6.20 uur

 74. Ze hebben Irak wel heel goedkoop verkocht!!!!

  Reactie door Henny — woensdag 19 september 2007 @ 7.47 uur

 75. 64. Rademaker

  Helaas heb ik sinds Balkenende een…. en de afgelopen zomer de zon nergens gezien!!!!!

  Vele huizen zijn toen al aan de slagregen ten onder gegaan.

  Reactie door Henny — woensdag 19 september 2007 @ 7.51 uur

 76. Jan,

  Inderdaad dit is een hele slechte begroting maar waarom? Laten we SP-senator Geert Reuten aan het woord;

  Hij schreef het volgende naar aanleiding van de Euro: Door de gehanteerde maatstaven, een financieringstekort van maximaal 3 procent en een nationale schuld van maximaal 60 procént, stijgen of dalen deze percentages in de praktijk mee met de ontwikkeling van het nationaal inkomen. Als de economische groei daalt, stijgt automatisch het procentuele financieringstekort. Met het oog op het EMU-examen moet dan nog scherper in de collectieve uitgaven worden gesneden.De EMU-criteria en stabiliteitspact-verordeningen werken de facto juist een Europees procyclisch beleid in de hand.

  De zucht naar inflatie beperkende maatregelen en lage overheidsschulden, waar vrijwel alle hedendaagse Europese maatregelen op gericht zijn, hebben volgens een aantal auteurs levensgevaarlijke effecten.

  De torenhoge Europese werkloosheid lijkt willens en wetens gebruikt te worden om deze monetaire wurgvoorwaarden -lage inflatie en overheidstekorten- te halen. In het boek wordt regelmatig de vergelijking met de twintiger en dertiger jaren van deze eeuw gemaakt. Ook toen werd een recessie bestreden met uitsluitend monetaire maatregelen. Het gevolg was een gigantische werkloosheid en een gierende deflatie. De recessie werd zo een depressie en de gevolgen waren een totale ineenstorting van de economie.

  Jan, dit kabinet streeft zelfs naar een overschot van 0,5% en een staatsschuld van 37%, dit betekent zoals SP senator Geert Reuten schreef, een procyclisch beleid op weg naar een depressie, gezien de internationale crisis op de krediet- en huizenmarkt.

  Jan, niet bezuinigen tot dat we omvallen, maar investeren!

  Reactie door joseph halevi — woensdag 19 september 2007 @ 8.32 uur

 77. Ergerde ik me vorig jaar aan het letterlijk
  dwars gaan zitten in de stoelen, pal achter
  de interruptiemicrofoon, terwijl hij een voor
  beeld had kunnen nemen aan D.B. die in uni-
  form, aandachtig, en goed gedisciplineerd in
  omgangsvormen de voor hem nieuwe situaties in
  ogenschouw nam, dan moet IK vandaag voor een
  medisch onderzoek de deur uit helaas en van-
  avond laat niét merken, noch horen dat op
  nieuw Verhagen, nu aan de andere kant van DE
  tafel een soortgelijk gedrag van grinneken en
  gein trappen heeft vertoond.
  ER VALT HELEMAAL NIETS MEER TE LACHEN VOOR
  GROTE GROEPEN IN DE SAMENLEVING!

  Blij ben ik met de wijze waarop de SP door
  Jan Marijnissen werd vertegenwoordigd.

  Jezus Jan, die, veel anderen, ook ik, wensen jou vandaag opnieuw veel sterkte en op net
  zo’n indringende wijze als ik gisteren in elk
  opzicht kon ‘zien’ én ‘horen’. Hij en heel
  veel mensen in onze samenleving zijn trots op jou als aanvoerder van de ploeg die we om
  jou heen weten om je te steunen deze twee heel belangrijke dagen: STERKTE! Ook fysiek!
  Madelief.

  Reactie door Madelief — woensdag 19 september 2007 @ 8.36 uur

 78. @70 Exact Olav, er worden kapitale vergis-
  singen gemaakt in vormgeving en uitwerking.
  Het parlement passeren is dan wel de grootste
  van allemaal.De allergrootste is tot op heden
  is dan wel de burger/kiezer het gevoel te ge-
  ven voor sléchts ‘spek en bonen’ mee te mogen
  doen in dit circus van oneigenlijk gebruik van de ‘rechtsrégels’. Verfoeilijk! Madelief.

  Reactie door Madelief — woensdag 19 september 2007 @ 8.42 uur

 79. GRAAICULTUUR

  Ondanks een bloeiend economie er niemand op voorruit !.

  Op dit log is de topmanager dikwijls verweten teveel geld zichzelf toe te eigenen.

  De metafoor GRAAICULTUUR is een benoeming het gewetenloos zichzelf onevenredig veel geld toeeigenen.
  Dit is nu precies wat onze regering ook doet !!!!.

  Onze overheid doet zelf aan GRAAICULTUUR.

  Reactie door ACE — woensdag 19 september 2007 @ 8.45 uur

 80. Er wordt het argument genoemd dat de minima worden gespaard.

  Ja inderdaad, die worden een scherp guillotine-mes bespaard. Het val-mes is losgetrokken maar bot, zodat dit nog een paar keer herhaalt moet worden alvorens de kop in het mandje beland.

  De minima sterven een langzame dood ; en dit is het maximale dat het kabinet heeft weten te bereiken !.

  Reactie door ACE — woensdag 19 september 2007 @ 8.52 uur

 81. As usual loopt iedereen hier weer hard te zeuren dat het allemaal nog lang niet sociaal en groen genoeg is, op rechts lopen ze te zeuren dat het veel te links is.. misschien is dit dan toch wel de gulden middenweg..?

  En nee, ik behoor ook tot die grote groep van middeninkomens met een auto van de zaak, dus persoonlijk sta ik er ook niet om te springen, maar toch…. het moet maar

  Reactie door Niels — woensdag 19 september 2007 @ 8.55 uur

 82. OBG Ongehoord Beschamende Graaicultuur

  Het is de morele plicht van onze regering te zorgen dat alle mensen en met name de minima er dik op vooruit gaan.

  De nederlanders hebben hiervoor kolossaal hard gewerkt.

  Wederom geeft JPB de mensen het zuur in plaats van het zoet waar men recht op heeft.

  Reactie door ACE — woensdag 19 september 2007 @ 8.57 uur

 83. @77 Niels
  Is dat zo? Moet het? Het zou niet hoeven als er andere keuzes werden gemaakt. Agfhanistan alleen al. Topinkomens. Inkomensverhoging regering en Koningshuis, werken zij harder dan jij? Denk je werkelijk dat het zo moet? Het bedrijf waar jij werkt verdient genoeg aan de groeiende economie (neem ik aan), een beetje eerlijker delen zou beter zijn dan de topman nog eens een extra bonus geven. Ik vraag me altijd af hoe die mensen al die miljoenen op krijgen.

  Reactie door Irma — woensdag 19 september 2007 @ 8.59 uur

 84. Graaicultuur en het Zuur.

  Sinds JPB aan de macht is, hebben de nederlanders uitsluitend zuur opgelepeld gekregen.

  Eerst was het excuus een tegenvallende economie, nu is het excuus sparen voor de toekomst, maar links of rechtsom blijven de mensen het zuur toegediend krijgen.

  Reactie door ACE — woensdag 19 september 2007 @ 9.01 uur

 85. Elke verhoging van belasting treft de minst draagkrachtige het hardst. Het uiteindelijke beeld zal zijn dat alleen de rijken hun gewone leventje kunnen voortzetten.

  Ik hoorde eens zo’n Jaguar-type zeggen: laat ze de benzineprijs maar €5 per liter maken, dan wordt het rustig op de weg en kan ik lekker doorscheuren. Ik kan dat makkelijk betalen.Stel je veur zeg!

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 19 september 2007 @ 9.02 uur

 86. Iedereen krijgt van JPB het zuur.

  Als hij het beloofde zoet NU niet kan realiseren, komt het noooiiiit meer.

  Is een calvinistische Balkenende niet gewoonweg synoniem aan het ZUUR.

  Balkenende heeft het volk nog nooit anders dan het zuur gegeven, wat moeten met zo’n jodokus, waarom willen we zo’n jodokus.

  Reactie door ACE — woensdag 19 september 2007 @ 9.06 uur

 87. @ Gloria (60)
  EUR 1 = NLG 2.20371, dus ja, de EURO is meer waard dan de gulden. Vandaar dat alles zo ongeveer 2x zo duur is geworden sinds de invoering.

  Verder zal het nooit gebeuren dat alle “goedwillende Nederlanders” zich tot de SP aangetrokken voelen. Ik ben ook een goedwillende Nederlander, maar zal nooit op de SP stemmen, omdat ik haar programmapunten en idealistische uitgangspunten verwerpelijk vind.

  Ik vind de miljoenennota overigens ook bijzonder slecht, zowel voor de “minder” als de “beter bedeelden”. Het is volslagen idioot dat de begroting sluitend moet worden gemaakt met BTW verhogingen, verhoging bijtelling lease auto, verhogen accijnzen en andere “pleisters”.

  Sowieso is verdere nivellering naar mijn idee schandalig. Met je kop boven het maaiveld uitsteken is in Nederland bijna strafbaar.

  Reactie door Grueber — woensdag 19 september 2007 @ 9.10 uur

 88. @77 Niels “As usual loopt iedereen hier weer hard te zeuren”

  Zodra er kritische opmerkingen worden gemaakt en de vinger aan de pols wordt gehouden t.a.v. de plannen van dit kabinet, verschijnt er altijd wel iemand die dat zeuren noemt. Daarmee elke vorm van kritiek pogen onderuit te halen. Dus wordt er feitelijk gezegd: kop houden.

  Reactie door Gandalf — woensdag 19 september 2007 @ 9.10 uur

 89. Graaicultuur, het zuur en onze economie naar de Filistijnen.

  Het verlies aan koopkracht voor het merendeel van de bevolking ZET een recessie in gang !!!!!,

  dank u wel meneer Balkenende.

  Ik heb het idee dat als je Géén regering zou hebben, het beleid nog beter zou zijn.

  Reactie door ACE — woensdag 19 september 2007 @ 9.12 uur

 90. Normen en waarden.

  JPB heeft de morele verplichting het zoet te leveren dat hij ons beloofde.

  Wederom komt hij zijn afspraken niet na;

  over normen en waarden gesproken.

  Reactie door ACE — woensdag 19 september 2007 @ 9.14 uur

 91. Via het nieuws hoorde ik dat er bezuinigd gaat worden op het MBO. Daarnaast hoor ik telkens weer hoe de tekorten in de zorg gaan oplopen in verband met de vergrijzing. Hoe verzint de regering het om op die scholen te gaan bezuinigen waar het meeste toekomstige personeel voor de zorg opgeleid wordt? Onbegrijpelijk!!

  Reactie door Eva — woensdag 19 september 2007 @ 9.18 uur

 92. Goeden morgen vrienden SP.

  Wouter Bos geheel in de ban van Balkenende!
  Uit alles blijkt dat W. B zich heeft laten inpakken door het CDA.
  Waar hij voor de verkiezing zijn mond vol had over bestrijding van de armoede die Balkenende in zijn vorige regeringen had veroorzaakt, blijkt hij die allemaal vergeten te zijn.
  Nu heeft hij dezelfde slogan over genomen van Balkenende.
  Nu het zuur….. maar over 4 jaar dan is er het zoet, en dat is dan het enige.
  Door het sprookje te vertellen dat tegenover het ene inleveren een belasting verlaging aan de andere kant tegenover staat, geloofd toch niemand, zeker niet door hen die al jaren lang op de min staan.
  Het CDA met de mond van P. van Geel durfde gisteren avond bij NOVA niet te praten over het jaar 2008.
  En probeerde Jan zijn mond te snoeren met er doorheen te praten over 4 jaar dan komt alles goed.
  En al die lasten verhogingen zijn daarmee altijd te verdedigen denken zij.
  Wie geloofd dat? Wie geloofd dat? Wie geloofd dat.

  Ik niet…..

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 19 september 2007 @ 9.19 uur

 93. Afbraak van onze Economie.

  Met bijna 70 % van het BNP gerealiseerd in de interne markt, is het letterlijk levensgevaarlijk de koopkracht te laten dalen.

  De economie gaat een opdonder van gewelste krijgen; kan JPB volgend jaar ons weer het ZUUR toedienen en “verklaren” door het feit dat er in 2008 een recessie heerst.

  Laten we ons dit nou echt allemaal aandoen ?.

  Reactie door ACE — woensdag 19 september 2007 @ 9.20 uur

 94. het zou fijn zijn als de gehele oppositie de handen eens inneen slaat en dit volksverlakkende idiote kabinet een halt toe roept!
  na 4 jaar Bakken-ellende over ons heen te hebben gekregen moet het toch eens genoeg zijn?!
  hoe kan het in vredesnaam dat een incompetente MP die al 2 kabinetten laat vallen en met een 3e door de Koningin overeind gehouden moet worden toch gewoon weer verder kan gaan met waar hij in z’n eerste kabinet al mee gestart was…?!

  maar het zal wel weer uitdraaien op een hoop gekrakeel en men gaat allemaal weer over tot de orde van de dag,en laat het kabinet z’n gang weer gaan.

  “het voordeel van de twijfel” zal de zogenaamde reden wel weer zijn…
  de oppositie lijkt wel een bak vol figuranten die gewoon maar een show opvoeren,het einde van de show is immers telkens weer hetzelfde.

  de gouden kooi politiek.

  Reactie door iew — woensdag 19 september 2007 @ 9.53 uur

 95. Met tranen in mijn ogen,
  zag ik Prinsjes dag, en voel me weer bedrogen.
  Niet gekozen voor deze armoede,
  maar zal weer een jaar moeten bloede.

  Letterlijk en figuurlijk zal deze Balk ons leven verzwaren,
  en de vraag blijf: hoe moeten we het dit jaar weer gaan klaren.
  Aan de andere kant van de grenzen helpen we andere,
  maar in Nederland zal en mag er weinig veranderen.

  Hogere BTW en meer geld voor brandstof
  en dan maar zeggen dat ik zo als Nederlander bof.
  Natuurlijk kunnen zij die regeren ons dit wijs willen maken,
  want zij krijgen immers een mega geld bedrag als ze hun baan kwijt raken.

  En ik, buiten mijn schuld 5 euro onder de minima,
  moet oppassen dat ik niet naar de donder ga!
  Net genoeg geld om de vaste lasten te betalen,
  en om het eten uit de mond van mijn kinderen te halen.

  Kabinet, ik hoop dat u allen vannacht lekker zult slapen,
  terwijl de meerderheid van de bevolking moed en energie bij elkaar rapen.
  Kabinet Balkenende BEDANKT voor uw STEUN en BEGRIP,
  Het water staat al tot aan onze LIP.

  Reactie door M de Beer — woensdag 19 september 2007 @ 9.53 uur

 96. @19 Gloria
  Het valt me wel op, dat zoveel mensen ontevreden zijn. En dat terwijl het in Nederland helemaal zo slecht nog niet gaat, als je het vergelijkt met de rest van de wereld. Dat gezeik over die files. Ik zou zeggen: de werknemers moeten maar wat dichter bij hun werk gaan wonen of anders moet thuiswerken maar gestimuleerd worden. Verder vind dat de mensen vreselijk materialistisch zijn ingesteld. Of ze veel hebben of weinig, dat maakt niet uit. Iedereen wil blijkbaar meer. Terwijl er toch zat mensen zijn, die dik tevreden kunnen zijn.

  Reactie door reint — woensdag 19 september 2007 @ 9.57 uur

 97. Heb helaas geen tijd om de begroting door te lezen.
  Wat ik er van begrepen heb is dat de HPA niet wordt aangepakt. Toch zo’n 15 miljard euro uit openbare middelen naar huizenbezitters en zo indirect naar de banken. Huurtoeslag 2 miljard, naar de huurders. Netto 13 miljard minder aan mensen die het in het algemeen juist meer nodig hebben. Maar ja de rijke “volks”vertegenwoordigers hahaha wonen natuurlijk in vette koophuizen.
  En dan mogen de huurders via de woningbouw”verenigingen” ook nog enkele miljarden bijdragen aan het leefbaar maken van een aantal probleemwijken die juist ontstaan zijn door foute politiek en niet door foute woningbouwverenigingen. De woningbouwverenigingen zouden veel meer hebben moeten bouwen en de overheid veel meer goedkope grond ter beschikking stellen maar dat willen ze niet want dan zakken de prijzen van woningen. Dus ze willen niet dat de prijzen zakken!! Nederland is een politiek moeras en een maatschappij waar straks de ene helft het hoofd boven water kan houden door de andere helft onder water te houden. Gisteren op ARTE gezien wat er kan gebeuren als we verder doorgaan USA te volgen. dat land heeft de grootste staatsschulden van de wereld. Vroeger in Frankrijk bijvoorbeeld werden op een gevene moment de papieren met staatsschulden door de staat nietig verklaard. Maar vóór die tijd kreeg een aantal vazallen te horen dat ze zich snel moesten ontdoen van de papieren obligaties. jajaja. Zou ook weer kunnen gebeuren? En dan de schulden in EU. Je schrikt je kapot. De jeugd kan zijn AOW wel vergeten. En Greenspan zag ik eergisteren op tv beweren dat de huidige werkers in USA straks al hun pensioen vermoedelijk vaarwel kunnen zeggen. De machthebbers en hun politici hebben zichzelf verzekert van goede toekomst maar zijn zo egoïstisch bezig dat ze het land, de natuur en het volk vergeten zijn.
  De gewone nederlanders en amerikanen zijn sukkels dat ze dit circus toestaan op hun kosten.

  Reactie door L´écologiste — woensdag 19 september 2007 @ 10.05 uur

 98. @95 reint

  “Terwijl er toch zat mensen zijn, die dik tevreden kunnen zijn.”

  dus omdat er ook een aantal tevreden mensen zijn,moet het toegestaan zijn om de rest uit te knijpen?
  dit terwijl het goed gaat met de economie ?!
  tsja zo ken ik er nog wel een paar…

  Reactie door iew — woensdag 19 september 2007 @ 10.06 uur

 99. Toch vreemd dat JPB niet zo lang gelden riep het gaat beter mensen moeten niet zo bang zijn en durven te kopen en niet potten.
  Dat was niet nodig maak de spaarcenten maar op was de kreet,het was zelfs nog een vorm van reclame om nog meer leningen aan te gaan want er kwamen gouden tijden.
  Of wel de mensen werden als dom versleten omdat ze hem en Zalm niet geloofden.
  Er werden zelfs maatregelen genomen dat mensen sneller hun centen spaarloon konden op nemen want eigenlijk waren die voor de toekomst niet meer nodig.
  En zie daar het volk kocht zich rot en de verkoop cijfers vlogen omhoog.
  Mensen zijn nu eenmaal goedgelovig en stappen steeds weer in oplichterij.
  En om eerlijk te zijn ze gaan hun gang maar want morgen staan ze weer te zwaaien naar hun
  oplichtertjes.

  Reactie door De Hakker — woensdag 19 september 2007 @ 10.09 uur

 100. + 96,

  En wie behoren tot de grootste investeerders in USA?

  Reactie door L´écologiste — woensdag 19 september 2007 @ 10.12 uur

 101. Laten we Balkenende cs. naar het Veerse Neer sturen. Daar is de goudbrasem gesignaleerd.
  En mijn borreltje haal ik wel weer over de grens. Een ieder die voor accijnsgraaierij op dit artikel is: bedankt. Juist de minima zijn hiervan de klos.

  Reactie door Johan — woensdag 19 september 2007 @ 10.19 uur

 102. Beste Kalk,
  Het is niet dat ik rijk ben ofzo. Ik ben het wel roerend met je eens dat mensen met chronische ziekten en/of handicaps slecht behandeld worden en dat heb ik van nabij meegemaakt. Daar heb ik het niet over. Wel gaat er te veel geld naar “kansarmen” waar deze groep recht op heeft!

  Reactie door Fred — woensdag 19 september 2007 @ 10.26 uur

 103. Als je er nu vanuit gaat dat de werkelijke inflatie niet 2% maar ca. 7% is, dan kun je uitrekenen dat ook komend jaar de koopkracht achteruit holt.

  Sinds enkele jaren wordt de inflatie anders berekend en komt daardoor steeds veel te laag uit!

  Veel financiële experts hebben dat al eens gezegd!

  Reactie door Ineke van der Maat — woensdag 19 september 2007 @ 10.29 uur

 104. @94 iew : “hoe kan het in vredesnaam dat een incompetente MP die al 2 kabinetten laat vallen en met een 3e door de Koningin overeind gehouden moet worden toch gewoon weer verder kan gaan met waar hij in z’n eerste kabinet al mee gestart was…?!”

  Het antwoord is duidelijk. Omdat de Nederlandse kiezer heeft gekozen. En een groot deel van die kiezers noemt zich christelijk. We leven in een christelijk koninkrijk. Ik ben al jaren bezig om die mensen te “bekeren.” Ik spreek hun aan op de misvatting dat het CDA staat voor christelijke waarden. Ik wijs ze ook op de hypocrisie van het CDA.

  Ook zijn er anti socialisten. Die stemmen op het CDA of VVD om te voorkomen dat Nederland socialer wordt.

  De inmenging om het zo maar even te noemen van Lubbers (CDA) en Beatrix om in weerwil van de wens van het volk een rompkabinet te realiseren was op het randje van wat binnen een democratie mogelijk was.

  Laten we hopen dat onze kinderen en kleinkinderen het nog mee maken dat we van Balkenende verlost worden. Ik maak het misschien niet meer mee. Of er moet een wonder gebeuren.
  Een stukje skateboarden misschien?

  Reactie door Gandalf — woensdag 19 september 2007 @ 10.30 uur

 105. @87 Grueber: “maar zal nooit op de SP stemmen, omdat ik haar programmapunten en idealistische uitgangspunten verwerpelijk vind.
  Verwerpelijk? Zou je er een stuk of 3 kunnen noemen?
  2 misschien?
  1 dan?

  Reactie door Gandalf — woensdag 19 september 2007 @ 10.39 uur

 106. Kansarme zijn kansarm gemaakt door de Haagse bende zelf. En wat ze nu willen teruggeven gaat grotendeels waarschijnlijk toch naar incompetente tussenmanagers, schijnprojectontwikkelaars met ons kent ons banden in de gemeente.

  Ik heb een prachtige vrouw(Mooi, representatieve, zorgzame moeder voor vier kinderen, heeft in het buitenland algemeen middel baarschool gedaan, ging zelf aan de slag met Nederlands leren, dat deed ze via en tegelijkertijd als nog een andere vreemde taal, participeert in de buurt activiteiten en doet haar handen uit de mouw bij de school van onze kinderen) Ze wilde haar ervaring met de kinderen omzetten naar een toekomst baanmogelijkheden. Bijna twee jaar geleden heeft ze bij de gemeente Rotterdam een aanvraag ingediend voor een erkende vakopleiding gericht op Nederlandse arbeidsmarkt. Pas vorige week heeft ze een aanbod gekregen. Schrik niet, maar het aanbod bestond uit: een inburgeringtraject. Dit terwijl ze is niet wettelijk verplicht tot deelname aan inburgeringswaan. Bovendien haar taalniveau en maatschappij oriëntatie zit al lang boven de inburgeringniveau. Wij hadden gelijk nee gezegd. Want daar beginnen we niet aan.

  Maar ik deel dit met jullie omdat ik vind het belangrijk dat mensen weten hoe de kansarmen zijn kansarm gemaakt. Er zijn heel veel fatsoenlijke Nederlandse dames(Allochtoon en Autochtoon) die veel in hun mars hebben en dagelijks heel veel voor dit samenleving doen. Maar die mensen worden door de bureaucratie, managers en Haagse bende achter gezet, demotiveert, demoraliseert, diskwalificeert en ongewaardeerd.

  Mensen worden niet kansarm geboren. Iedereen beschikt over wat talent die dient herkend, erkend, gewaardeerd en ontwikkeld te worden. Schandalig dat in dit land zoveel vrouwen worden door de bureaucratie buiten de spel gezet en afhankelijk gehouden. Laat u zich niet wijs maken dat dingen zijn veranderd. Niks is veranderd. De mensen aan de onderkant worden bewust onder gehouden door alle die tussenmanagers, schijnwerkgelegenheid trajecten, landelijk en lokale zakkenvullende politiek.

  Reactie door Khosrow — woensdag 19 september 2007 @ 11.03 uur

 107. @104
  En natuurlijk verlost worden van het Koningshuis die deze spelletjes graag mee spelen voor eigen belang.
  Ik hoop dat mijn kinderen en kleinkinderen nog mee maken dat ze van dit middeleeuws sprookje afkomen en alleen nog in sprookjes boeken er wat over kunnen lezen.
  En dat deze de kop schudden met de opmerking dat mensen er toen nog in geloofden hoe is het mogelijk waren de mensen toe zo dom.

  Reactie door De Hakker — woensdag 19 september 2007 @ 11.11 uur

 108. reint! inderdaad zijn er genoeg mensen met genoeg poen, is er overall geld genoeg..waar wij armeren niets van zien..zelfs hier in ons kleine dorp is een voedselbank!!! waar sommige gerechtigden niet eens naar kunnen afreizen om het op te halen; zelfs daar geen geld voor!! gerechtigden is al een predikaat om terecht van te gaan huilen t/m kotsen in deze verzorgingsstaat..
  hoe voelen de kinderen die de pakketten zien en de uiterste verkoop data lezen zich? 10-e garnituur? en wat kan dat met hen doen qua haat ontwikkeling op termijn?

  kom op! hup! niet meer ”staan erbij en kijken ernaar”!

  immers genoeg realiseerbare verantwoordelijke alternatieven die kúnnen maar maar niet gebeuren!

  hoop dat alex’s voorspelling uitkomt: 2008 kabinetsimplosie.

  Reactie door numi! — woensdag 19 september 2007 @ 11.11 uur

 109. @ Gandalf:
  - verhogingen uitkeringen
  - intact houden ontslagrecht
  - Generaal pardon
  - standpunt topinkomens bedrijven
  - het standpunt en aanzien van software patenten
  - de uitzonderingspositie van artiesten met betrekking tot ww itkering
  - standpunt inzake identificatieplicht
  - standpunt inzake kernenergie
  - standpunt inzake HSL en 2de Maasvlakte

  Reactie door Grueber — woensdag 19 september 2007 @ 11.17 uur

 110. Gandalf,

  zeuren noem ik het als je alleen voor eigen parochie preekt. als ik dat zou doen zou de bijtelling op leaseauto’s omlaag gaan, de uitgaven aan wegen twintig miljard per jaar bedragen, de ozb afgeschaft worden, de hypotheekrenteaftrek gehandhaafd blijven etct.etc.

  Voor de Nederlandse samenleving is het allerbelangrijkste dat er weer goed onderwijs komt, daar betaal ik graag aan mee. Verder betaal ik graag wat extra’s voor de mensen met alleen AOW en de mensen die zorg nodig hebben. Toch vind ik het onterecht dat als je een gezinsinkomen hebt van 45000 euro per jaar je ineens alle lasten moet gaan dragen, daarvoor heb ik niet gestudeerd, geen 60-urige werkweek en tob ik me vaak ook ‘s avonds nog af voor mijn werkgever. Onze baas heeft een’topinkomen’ van 400.000 euro ex bonus (ongeveer een ton). Ik vind het prima. Die topinkomens kosten de samenleving nauwelijks iets, nog geen promille van de totale begroting. Waar ik me veel meer aan erger is aan de ene kant Mark Rutte die zegt dat nivelleren per definitie niet goed is en aan de andere kant Jan Marijnissen en coonsorten voor wie er nooit genoeg genivelleerd kan worden. Dat noemde ik dus zeuren.

  Reactie door Niels — woensdag 19 september 2007 @ 11.22 uur

 111. dat het kabinet van de 6-jes cultuur af wil is hen volgens mij uitstekend gelukt. voor het bevorderen van een nieuwe graai-cultuur, hun eigen graaien en snaaien vooropgesteld, krijgt dit kabinte in plaats van een 5-je een magere vier! het gaat hier duidelijk om niet kiezen uit wat nooddzakelijk is om uit te gen kiezen voor uitbreiding van welvaart en industialisatie zonder het welzijn van de mensen op te merken van de ploeg mensen die het nu nog op moeten brengen door door te arbeiden tot hun 65ste of misschien nog langer wordt notabene verweten dat zij een grote berg last veroorzaken voor de toekomst. Velen van deze berg mensen had door omstandigheden toen niet de gelegenheid om door te studeren, en begonnen al met 14 of 15 jaar te werken. Tegenwoordig heet dat kinderarbeid maar toen kon dat. Veel van deze mensen werken nog, en zijn door maatregelen niet meer in staat eerder pensioen te verkrijgen. de omstandigheden worden er niet leuker op, want de arbeidscultuur wordt met de dag grimmiger. had je al minder kans om na je 35ste aan het werk te komen, het is nu nog steeds slecht, al zitten sommige werknemers met te weinig werknemers, ze vertikken het om ouderen aan te nemen. en daardoor klinken steeds de aanmoedigingen van van ons kabinet:alle, loop eens een stapje harder. wij hebben weer heel wat op ons lijstje om uit te geven. en je ziet dat alle accijnsen die meer geheven worden nu weer op jouw bordje terchtkomen, dat je wel meer voor het ziekenfonds mag betalen, zij het door een verkapte maatregel, terwijl je gestraft word als je denkt daar ook vrij gebruik van te mogen maken. het kabinet grabbelt en brabbelt en laat ons er weer voor opdraaien. ach ze hebben daar een nog groter probllem dan wij, hun rechterhand weet niet wat de linkerhand doet. toch eens in de revisie gaan, kabinet balkenende.

  Reactie door grada — woensdag 19 september 2007 @ 11.23 uur

 112. @ 103 Ineke van der Maat

  Je hebt volkomen gelijk. De foutieve weergave van de werkelijk inflatie is ronduit volkverlakkerij.

  Deze echte inflatie is al jaren tussen de
  5 % en 8 %.

  Reactie door ACE — woensdag 19 september 2007 @ 11.54 uur

 113. Ik wordt helemaal bedroefd van de begroting. Weer gaan de gewone mensen erop achteruit. Ik werk zelf in de thuiszorg, Da’s echt hard werken, kan net de eindjes aan elkaar knopen en dan hoor ik dat ik weer erop achteruit ga! Een milieubewuste auto zou goedkoper zijn zegt men…ik kan hem niet betalen! Tja, dan moet ik maar met het openbaar vervoer! Is ook geen optie want ik werk in de thuiszorg. Mijn verzekering gaat omhoog, de btw gaat omhoog. Alles gaat maar omhoog en omhoog. Ik denk soms wel eens, oh jee hoe moet ik dit toch weer allemaal rondkrijgen. En waarom krijgt dan het koningshuis zoveel geld erbij? Ik begrijp dit niet. Werken in de gezondheidszorg wodt steeds minder aantrekkelijk terwijl het voor ons steeds zwaarder wordt. Waar zijn we toch mee bezig!

  Reactie door A — woensdag 19 september 2007 @ 12.12 uur

 114. @109 Grueber. Negen keer. Dat is nogal wat. Ik neem aan dat u op de hoogte bent van het standpunt van de SP.U bent het er blijkbaar niet mee eens. Uw aangevoerde punten hebben duidelijk een VVD signatuur. Is uw goed recht maar mijn mening staat daar haaks op.

  Reactie door Gandalf — woensdag 19 september 2007 @ 12.42 uur

 115. @ Gandalf: Inderdaad heeft mijn visie een duidelijk rechtse signatuur. Eveneens repecteer ik uw tegengestelde visie.

  Reactie door Grueber — woensdag 19 september 2007 @ 13.08 uur

 116. @46 Fred / 47 Kalk

  Ik schijn wat tenen te hebben bezeerd. Met goed bedeelde bedoel ik de groep die zelfverrijking, kosten wat het kost in stand willen houden.

  Met goed bedeelde bedoel ik de inkomens grens die er eigenlijk alleen maar op voor uit zijn gegaan het laatste decennia. En ik bedoel met voortuit gang niet de promotie op het werk, of met moeite die nieuw binnen gehaalde klant, maar ik bedoel de voordelen die door de regering zijn weggegeven ten kosten van de hulpbehoevende. We noemen ze zo aardig de kansarme. Maar in mijn ogen zijn ze dat niet. Het is een benaming die door de regering is verzonnen. Zij vinden deze mensen in hun begroting schijnbaar kansarm. Zeer tekenend naar mijn inziens.

  Wij zullen geld over moeten hebben voor hen die niet zo hard mee kunnen rennen voor een ritje in die op hol geslagen rollercoaster. Een snelheid die kunstmatig in stand wordt gehouden door het kapitaal. Ik blijf er in geloven dat wanneer wij in Nederland dat akelige wijzende vingertje plus die hele hand eens in eigen boezem steken, verbaasd zullen staan hoeveel kansarme weldegelijk effectief zijn in te zetten in een werkbare maatschappij.

  Ik vind het onmenselijk om de lat zo hoog te leggen. En dan je rug te keren op het moment dat de hulpbehoevende met al zijn energie hierover heen probeert te springen. Sterker nog, zonder enige kennis een oordeel hebben, over de zwakke prestatie van die deelnemer. Deze mensen roepen niet om rijkdom, maar om wat hoop, zelfstandig te mogen zijn, wat rust te krijgen in hun gevecht om in hun levensbehoefte te kunnen voorzien. Mensen die weer geloven, dat het gaat lukken staan ook positiever in het leven en zullen dan ook veel eerder zich inzetten voor de maatschappij.

  Zelf heb ik tot mijn 19e op school gezeten. Ik was helaas geen goede leerling. Toch heb ik kei hard gewerkt om op middelbaar niveau de school te verlaten.
  Daarna ben ik eigenlijk nooit werkeloos geweest en heb in 2000 toch nog een volledige opleiding met twee kinderen en een full-time baan afgerond. Helaas door een desastreuze gebeurtenis ben ik inmiddels een alleenstaande ouder. Mijn baan kwijt 2 kleine kinderen etc etc.

  Ik ben door deze situatie in een aantal jaren van een aardig inkomen weggezakt in een armoedige situatie.
  Wat mij hier nu aan stoort is niet het feit dat ik het nu minder heb. Wat mij wel pissig maakt is dat het in Nederland mogelijk is om iemand die jaar in jaar uit zich de blubber werkt en studeert zo te demotiveren te onderdrukken en met die vieze vinger na te wijzen dat ik wel
  op mijn luie kont zal hebben gezeten anders zat ik niet in deze positie.

  Oke, ik ben nooit verder gekomen dan een MBO opleiding, maar laten we wel wezen, hier heb ik ontzettend voor geknokt. En laten we het dan maar niet hebben over mensen die veel
  meer moeite hebben met studeren, moeten zij zich het dan maar laten wel gevallen, dat ze per gods gratie een baan krijgen aangesmeerd in het kader van, dan ben je in ieder geval uit ons vrijgevige systeem, zelf je centjes aan het verdienen!
  Ik doel op mensen die na hun school (bijv. individueel onderwijs) direct zijn gaan werken en alleen maar hebben gewerkt. In fabrieken of branches die nu zogenaamd niet meer rendabel zijn, maar worden voortgezet in India of Oost Europa vanwege de goedkopere krachten.

  Ik heb nooit gevraagd om die trieste bureaucratie. Zo gauw je je armen uit de mouwen steekt, gaat er een kliktelefoontje rinkelen, zou die persoon wel belasting afdragen. Als je hulp vraagt moet je na 4 maanden wachtlijst dankbaar zijn dat ze noteren wat je zegt. En zeker niet aangeven welke hulp je nodig hebt, want dat beslissen zij voor jouw. Contracten die je in je de goede tijd afsloot zijn na een val niet te verbreken en gaan rustig verder met incasso’s. Subsidie, vergoedingen, kwijtscheldingen vervallen of kun je terugbetalen op momenten dat je juist weer bent terug gevallen in de armoede.
  Wat gebeurt er met die 20% BTW. Tv kijken, tandartskosten, telefoonkosten, noem maar op,
  wordt dus door berekend bij die gewone man.

  Reactie door Kbo — woensdag 19 september 2007 @ 14.14 uur

 117. @ 114 Gandalf

  Wat een slappe reactie. Grueber verkondigt zijn mening en als hij je van repliek dient zeg je dat hij zijn mening mag hebben, nogal logisch.

  Maar op de essentie ga je niet in; verwerpelijk betekent in dat je iets ethisch fout noemt. Daar heeft Grueber natuurlijk volkomen ongelijk.

  Over de standpunten van de SP kun je van smaak en interpretatie verschillen echter geenszins kan gezegd worden dat deze standpunten etisch fout zijn.

  Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je niet van vrouwen houdt maar om vrouwen verwerpelijk te noemen, is verwerpelijk.

  Dit valt me zwaar van je tegen.

  Reactie door ACE — woensdag 19 september 2007 @ 14.25 uur

 118. Dat wordt nog lang bezuinigen.
  http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=878044/sc=e8e413

  Reactie door De hakker — woensdag 19 september 2007 @ 14.31 uur

 119. Harrieke — dinsdag 18 september 2007 @ 20.11

  koningswater? ( = 3:1-mengsel van geconcentreerd zoutzuur en geconcentreerd salpeterzuur.)of in dit geval koninginnewater? (jakkes)

  Reactie door ipuntje — woensdag 19 september 2007 @ 15.25 uur

 120. @87 Grueber

  De euro. Waarmee ik natuurlijk bedoel te zeggen dat wat we vroeger in guldens betaalden, we dat nu in euri betalen. Waardoor idd alles ruim 2x zo duur is geworden.
  Neem daarbij de asociale beslissingen van de kabinetten in de afgelopen jaren, dan moge duidelijk zijn hoe zwaar het volk belast is door de nietsontziende geldronselaars die met genoegen overal de werking van de markt op in willen zetten.
  Dit noem ik: mensontsierende beschaving.

  Het is wel zo dat alle goedwillende Nederlanders zich door Jan Marijnissen aangesproken zullen weten. De vraag blijft hoeveel procent goedwillende Nederlanders er zijn. Tot nu toe staan zij voor 25 zetels in de Tweede Kamer waar de politieke beslissingen vallen.

  Mensen die het gedachtengoed van de SP verwerpelijk vinden zijn bewust of onbewust niet goedwillend.
  Goedwillend wil niet alleen zeggen dat je tig-uren per week draait voor het onderhouden van eigen huis en gezin ofwel je eigen leven.
  Nivellering is eigen aan de beschaafde mens. De mens die zich bewust is van een samenleving waar IEDER de eigen steen bijdraagt tot welzijn van ALLEN.
  Te grote verschillen in inkomen betekent grove disbalans binnen de samenleving.
  Jij Grueber, bent voor de samenleving niet belangrijker of minder belangrijk dan al de anderen. Dat besef staat borg voor nivellering.

  Mensen die dit verwerpelijk vinden hebben een grondig beschavingsprobleem. Zij staan niet alleen de ontwikkeling van zichzelf in de weg, maar van de hele samenleving!
  Mens worden is schaven en schaven aan dat ego = me! En ‘me’ zal tot het besef moeten komen dat het in rechtstreeks sociaal verband staat met ‘ons’.

  Daar is SP en haar achterban zich terdege van bewust.
  Een menssierende partij op weg naar een menssierende beschaving in de ware betekenis van de woorden:
  Samen Leven, Samen Werken.
  In die volgorde.

  Gruebel, ook voor jou gaat die tijd aanbreken, mits je tenminste wilt werken aan innerlijke beschaving.
  Mensen die dit politiek tot uiting willen brengen stemmen op de SP.
  Tot dan!

  Reactie door Gloria — woensdag 19 september 2007 @ 16.48 uur

 121. @ACE

  Ik zie nu pas je reactie op Gandalf.
  Het was niet mijn bedoeling om mij hier t.o.v. Gandalf te profileren.

  Ik was gelijk, nadat ik de reactie van Grueber @87 vanmorgen had gelezen, begonnen aan mijn reactie. Ik werd weggeroepen en besloot mijn laptop niet af te sluiten, zodat ik mijn reactie kon afmaken.
  Ik kwam er zojuist pas aan toe. Vandaar dat ik de andere reacties, waaronder die van jou, niet lezen kon.
  Groet!

  Reactie door Gloria — woensdag 19 september 2007 @ 17.01 uur

 122. @ 121 Gloria

  Keb een zware dag gehad, ben behoorlijk bekaf, hetgeen waarschijnlijk de reden is dat ik niet begrijp wat je bedoelt te zeggen.

  Reactie door ACE — woensdag 19 september 2007 @ 17.48 uur

 123. Neem nou de gratis studieboeken, Wie heeft daar voordeel aan? Niet de mensen met een laag inkomen, die konden al heel namelijk een studieboeken vergoeding krijgen via “Groningen”. De hogere inkomens hebben hier dus voordeel bij.
  Zijn al die boeken wel nodig? Iedereen met kinderen op de middelbareschool herkent het, veel boeken worden vrijwel niet gebruikt. Hoe komt dat? Een leraar kiest voor een “systeem” dat door het schoolbestuur wordt opgelegd en vervolgens werkt hij/zij dan met de helft van de boeken omdat het programma anders heel overladen zou zijn. Boven wil een leraar ook wel iets voor het bord doen en blijft het boek dus dicht.
  Nieuwe drukken, ook heel bekend. Het boek van vorig jaar zou niet meer goed zijn en er moet perse een nieuwe druk worden aangeschaft. En wat is het verschil tussen oud en nieuw?, een paar pagina’s zijn van plek verwisseld zodat de nummering tussen de twee drukken niet meer klopt, that’s all.
  Vol glans kleurendrukken in studie en werkboeken, is dat nodig? Dacht het niet, ou een boek heel veel goedkoper kunnen maken. En zo kan je nog wel een tijdje doorgaan. Er kan dus heel veel worden bezuinigd zonder ook maar een cent aan kwaliteit in te leveren.

  Reactie door Ellen — woensdag 19 september 2007 @ 17.54 uur

 124. Hoi Jan,
  Wat nou ,de laagste inkomens worden gespaard.
  Als ik het goed heb worden de ziekenfondpremie’s met 150 euro verhoogd + een eigen bijdrage van 150 euro per persoon.
  Dat is dus voor mijn gezin dat leeft van een A.O.W uitkering een bedrag van 600 euro.
  Dus niks gelijke koopkracht.ik vind het schandalig.Laat ze maar wat minder geld aan al die oorlogen uitgeven waar niemand om gevraagd heeft.
  boos!!!

  Reactie door j.Baas — woensdag 19 september 2007 @ 18.26 uur

 125. Het volk slaapt gewoon door ?

  de Minima worden ontzien ? dat is een van de bekende leugens van de PvdA.
  Minima ‘s eten namelijk ook ! en zoals we weten gaat de btw , bandstof accijns zorg-premie ….gaan omhoog : dat betekent dus dat OOK de MINIMA’s moeten inleveren .
  Woutertje Bos ie een gesplepen rat , die graag zijn persoonlijke ambities wil uitvoeren : en om de CDA en CU ook nog wat te geven wordt ook de accijns om tabak en alcohol verhoogd !

  Reactie door Fred — woensdag 19 september 2007 @ 18.46 uur

 126. Er zijn twee Fred ‘s ?

  Reactie door Fred — woensdag 19 september 2007 @ 18.51 uur

 127. ipuntje — woensdag 19 september 2007 @ 15.25:

  Nee, geen koningswater, want als ik me mijn scheikundelessen goed herinner (is wel zo’n 43 jaar geleden!) lost dat zelfs goud op, vandaar de naam.

  En, dat koningshuis zit bij die rechtse galbakken gebeiteld…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 19 september 2007 @ 18.56 uur

 128. dat zuipen door kamerleden en hunadjudanten op het plein in Den Haag , zal natuurlijk toch wel doorgaan ; daar gelden n.l. speciale groepstarieven voor Bobo en subBobo .

  Reactie door Fred — woensdag 19 september 2007 @ 18.58 uur

 129. En te bedenken dat ik 32 jaar continu werk heb gehad en nu 5 jaar werkloos ben .

  Reactie door Fred — woensdag 19 september 2007 @ 19.10 uur

 130. Kbo — woensdag 19 september 2007 @ 14.14:

  Goedenavond,

  Ik ben het met je eens, jouw verhaal demonstreert perfect de immorele hardheid van onze “samenleving”.

  Ik denk wel eens dat die etikettenplakkerij, vooral de etiketten “kansarm”, “laagopgeleid” en “hoogopgeleid”, vooral dient om o.a. de zeer groot geworden inkomensverschillen te rechtvaardigen.

  En, wat zegt tegenwoordig bijv. “hoogopgeleid” nog, ik bespeur dan desondanks nog vaak volslagen leeghoofdigheid.
  (misschien als gevolg van de kwaliteit van het huidige onderwijs, samen met de slechte algemene ontwikkeling en onvoldoende of geen historische kennis en besef?)

  In feite blijkt ook nu weer een al bijna eeuwen oud bekend feit: als de mensen die zich sterk door egoisme laten drijven te vrij worden gelaten, (noem het voor mijn part keihard liberalisme, want dat werkt zo!) zijn altijd de zachtaardiger en bescheidener mensen de klos.
  Mensen met moreel besef hebben daarom keer op keer gepleit voor een sterke overheid die dit soort egoisten met strikte regelgeving en wetten nog enigszins kan beteugelen: er blijft ook dan nog heel veel en meer dan genoeg over om een rijk en royaal leven te leiden.

  Maar, menselijke onvolmaaktheid ligt dan ook bij een goedbedoelende overheid dwars, zodat ook hier wel eens onrechtvaardigheden dreigen.

  Desondanks zie ik liever een goedbedoelende en soms gebrekkig optredende overheid, die duidelijk aangeeft dat ze het iedereen naar de zin wil maken, dan de volslagen doorgeschoten situatie van nu waar in westerse, kapitalistische “samenlevingen” die overheid er vooral is om de rijken en een groeiende, goedverdienende bovenmiddenklasse te behagen TEN KOSTE van een ook steeds groter wordende laag van minder fortuinlijken.

  Al lang geleden werd door verstandige mensen opgemerkt dat je het gehalte aan beschaving van een maatschappij kunt vaststellen door te kijken hoe deze omgaat met de zwakkeren: invaliden, ouderen en overige weerlozen.
  En vooral dus wat deze financieel daarvoor over heeft…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 19 september 2007 @ 19.20 uur

 131. Het is hier al een aantal malen opgmerkt:

  De ziektekostenpremies zullen volgend jaar stijgen.
  Maar, stel dat je boft en gezond bent, de noclaim van 255 euro mis je dan al, terwijl je volgend jaar ook nog eens een eigen risico hebt van 150 euro.
  Ik concludeer daaruit dat, zelfs als je gezond bent, je sowieso al die 255 euro inlevert en dat is op zich al een geweldige hoge premiestijging:
  Waar halen ze #@&^% de rechtvaardiging en de treurige moed vandaan om die toch al torenhoge premies zo misdadig schandalig te verhogen?

  Kan iemand hier eens het fijne van vertellen?

  En, hoe is het mogelijk dat die verdomde rot verzekeringsmaatschappijen maar hoeven te spreken van “kostenstijgingen” en ze kunnen maar hun gang gaan met premieverhogingen?!
  Wordt niet eerst TERDEGE gecontroleerd of zulke woekerstijgingen wel nodig -laat staan gewenst!!- zijn??!

  Ik verwacht van mijn -onze- SP knalhard vuurwerk op dit gebied!!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 19 september 2007 @ 19.47 uur

 132. @ 120 Gloria,

  “Neem daarbij de asociale beslissingen van de kabinetten in de afgelopen jaren, dan moge duidelijk zijn hoe zwaar het volk belast is door de nietsontziende geldronselaars die met genoegen overal de werking van de markt op in willen zetten”.

  Ik moest in één keer het volgende denken.
  De markt wat is dat eigenlijk?
  Dat is vrij verkeer, vrije communicatie, vrije uitwisseling, vrije mogelijkheden, sociaal: het feest, de samenleving, de vrije meningsuiting, de wereld de planten de dieren die vrij met elkaar leven in een door de grote beweger in gang gezette beweging van altijd maar worden.
  In die zin ben ik niet tegen marktwerking. Het betekent telkens weer terugkoppeling.
  Maar kennelijk zijn er mensen die gemuteerd zijn tot roofdieren. Dat is blijkbaar mogelijk. er zijn ook prooidieren, dat blijkt ook mogelijk. Prooidieren die gezellig willen grazen zoals gazelles, zebras, buffels en noem maar op. Dieren die tevreden zijn met de wereld. maar kennelijk heeft de biologie het mogelijk gemaakt dat er gieren en roofdieren konden ontstaan.
  Wij moeten ervoor zorgen dat er een markt ontstaat, een gemeenschappelijk platform waaruit blijkt dat verrijking ten koste van anderen uiteindelijk leidt tot een vermindering van de algehele wereldkwaliteit.
  Wij moeten de egoïsten en schijnheiligen, leugenaars ontmaskeren. Zij praten over de markt maar niet over de sociale en ecologische markt. Bovendien manipuleren ze de economische markt ook nog eens.

  Reactie door L´écologiste — woensdag 19 september 2007 @ 20.02 uur

 133. Hoezo minimaa worden ontzien?

  Goh wat een leugenfabriek die haagse bende.

  Reactie door khosrow — woensdag 19 september 2007 @ 20.06 uur

 134. @121 ACE

  Ik bedoel te zeggen dat, doordat ik mijn halve reactie urenlang had laten staan in het scherm, ik niet kon lezen wat er inmiddels aan nieuwe reacties was binnengekomen hierboven.

  Het zou daardoor de indruk kunnen wekken dat ik mijn best heb gedaan om Gandalf te overtreffen vanwege jouw onvrede naar zijn reactie.

  Dit was dus geenszins het geval, omdat ik vanmorgen al uitgebreid begonnen was aan mijn reactie op Bruegel in het inmiddels afgemaakte @120.
  Met een onafgemaakte reactie in het scherm kan je niet op ‘vernieuwen’ drukken. Die is dan foetsie!

  Snappie?
  Dit wilde ik graag even duidelijk hebben en had ik misschien beter aan Gandalf kunnen richten? Maar die is zich misschien weer aan het bezatten en mensen die bekaf zijn komt ook niets uit. Dus voor wie het wil horen dan maar.
  Slaap innig mannen!

  Reactie door Gloria — woensdag 19 september 2007 @ 22.13 uur

 135. @132 L’ecologiste

  Exact!In die zin ben ik ook niet tegen marktwerking. Dat samenlevingsFEEST mag subiet gevierd worden…WAUW!

  Maar het zal nog duren lieve mededromer! Vooralsnog bepalen de gieren en de roofdieren voor velen de ‘werkelijkheid’ die er bepaald niet rooskleurig uitziet.
  Het zijn de big spenders met het gebruikelijke ellebogenwerk! Zij zijn het die zich het grootste deel van de samenlevingstaart willen toe-eigenen.
  Het zijn ontspoorde asociale geesten. Zo ook hun daden.

  Hoor NU de supermens bij NOVA. De nieuwe mens mag alleen nog geboren worden uit de ‘cleane’ mens. Pas dan ben je een kind waard met de garantie op superintelligentie… heeft men marktbelust bedacht!
  Dat opent weer nieuwe testbureautjes met ingeprogrammeerde betwetertjes voor heel veel geld!
  Laten we vooral uitkijken met de superintelligente mens… als die zich onder de gieren en roofdieren bevindt.
  Deze smetvrezende breinen zullen de wereld rigoreus ‘ontsmetten’ en superasociaal optrekken naar de Ubermensch…

  Zieker dan ziek wordt deze samenleving, wegzinkende in het moeras van de mens die denkt boven God te staan:
  Homo Megalomaniens.

  Reactie door Gloria — woensdag 19 september 2007 @ 22.56 uur

 136. Gandalf, proost. Vanavond ga ik drinken. Vier m’n verjaardag en het feit dat mijn partner en ik er volgend jaar een kleine DUIZEND euro op achteruit gaan alleen al door de zorgverzekering. Wij zijn beiden volledig afgekeurd en zitten 18 euro boven de norm om in aanmerking te komen voor ..zorgtoeslag, huursubsidie, kwijtschelding belastingen, etc. Samen hebben wij ook nog twee kinderen.
  Klagen doe ik nog niet, maar wij hadden graag ons gebit gerenoveerd gezien. Zit er dus weer niet in. Hoe kunnen wij nu als redelijk opgeleide kansarmen solliciteren met een verrotte bek en een slechte adem?

  Wil je proberen ook een zonnige kant in te blijven zien, lees nl altijd graag je bijdragen. Wens je een goede nacht.

  Reactie door Roodkapje — woensdag 19 september 2007 @ 23.55 uur

 137. @117 ACE ik had je reactie verwacht, ja, echt waar.
  Mijnheer Buegel komt op mijn verzoek met een lijstje van opsommingen waarom hij niet op de SP stemt. Hij onderbouwd ook niets. Wordt er dan van mij verwacht dat ik inhoudelijk op alle punten inga? Dat kost mij teveel tijd. Het zal toch wel duidelijk zijn dat heer Buegel mijn uitlokking beantwoord met een uitlokking.

  En Gloria, het is niet elke dag raak.:)
  Vanmiddag lees ik alle reacties nog. Ik moet straks aan het werk.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — donderdag 20 september 2007 @ 6.48 uur

 138. Na het zuur komt de maagzweer!!!! en dat kost 150 euro in je eentje en 300 euro met z’n tweeen. Tel uit je winst.

  Reactie door Henny — donderdag 20 september 2007 @ 9.47 uur

 139. Beste Gloria,

  met alle respect, maar u heeft wel een heel beperkte visie.

  U zier het gedachtengoed van de SP als het hoogst haalbare en velt een bijzonder negatief oordeel over een ieder die dit niet aanhangt, of, zoals ik, elk gedachtengoed gebasseerd op communistische en Mao-istische grondslagen verwerpelijk vind. Iedere niet SP-aanhanger is per definitie niet goedwillend.

  U kent mij niet, u kent mij levensomstandigheden niet, u kent mijn drijfveren niet. Toch meent u op basis van uw visie een oordeel over mij te kunnen vellen. Waarom? Omdat ik een andere mening ben toegedaan dan u.

  Nivelering is eigen aan een beschaafd mens, zegt u. “De mens die zich bewust is van een samenleving waar IEDER de eigen steen bijdraagt tot welzijn van ALLEN.” Als dit werkelijk de situatie in Nederland zou zijn, dan ga ik met u mee. Helaas is de werkelijkheid anders, teveel mensen dragen überhaupt niets bij aan het welzijn van anderen.

  “Te grote verschillen in inkomen betekent grove disbalans binnen de samenleving.” Dit vind ik pertinente onzin. U gaat ervan uit dat iederen gelijk is, gelijke kansen heeft, gelijke capaciteiten heeft, of – indien dat niet het geval is – hiertoe het recht heeft. Mensen zijn niet gelijk. Mensen hebben geen gelijke capaciteiten, motiveringen, achtergronden, kennis, kunde of wat dies meer zij. Ik ben me er terdege van bewust dat ik meer kansen krijg dan menig ander, en daar ben ik oprecht dankbaar voor. Ik ben ook van mening dat ik hierdoor een bijdrage moet leveren aan de maatschappij. De mate waarin is echter het grote punt van verschil. Ik verwerp per definitie en zonder enige uitzondering het gegeven dat een aantal mensen denken het zich kunnen te veroorloven om – terwijl ze de capaciteiten wel degelijk hebben – zonder enige vorm van inspanning een uitkering te kunnen toucheren en op kosten van de staat te leven, en daarmee over de rug van hen die wel (hard) werken. Elk beleid dat dit stimuleert vind ik verwerpelijk. Het verhogen van mimimum loon en uitkeringen, het verruimen van de vangnetten zonder enige stimulans om te gaan werken behoort tot de kernpunten van ondermeer de SP.

  U verwijt mij een grondig beschavingsprobleem. U bent blijkbaar niet in staat om in te zien dat deze gehele samenleving in de huidige vorm enkel en alleen kan bestaan bij gratie van werkende mensen (onafhankelijk van het inkomen) en bedrijven die de mogelijkheid tot werken bieden. Zonder dit bestaat er per definitie geen zorgstaat, om de hele eenvoudige reden dat er geen middelen bestaan om het te financieren. Traditioneel links beleid richt zich met name op het belang van geld uitgeven, maar verwaarloost de noodzaak om geld te generene. Ik vraag me dan ook terdege af wat er dan wel zo sociaal is aan dergelijk beleid en wie er dan een beschavingsprobleem zou hebben.

  U beschrijft mijn punt zelf al: “Een menssierende partij op weg naar een menssierende beschaving in de ware betekenis van de woorden:
  Samen Leven, Samen Werken. In die volgorde.”

  Zonder samen werken is samen leven echter niet mogelijk.

  Door het verhogen van de uitkeringen, het verhogen van het minimum loon en het verruimen van de criteria om voor een bepaalde uitkering in aanmerking te komen (bijvoorbeeld WAjong), alsmede door het verzwaren van de lasten van de werkenden (even de verzwaringen van lasten voor iedereen buiten de WAO beschouwing gelaten), haalt men de prikkels en noodzaak weg om een inspanning te gaan leveren om aan het werk te komen. Dit geldt met name voor mensen met een laag opleidingsniveau, omdat zij in de praktijk alleen kans maken op banen met een relatief laag inkomen. Gevolg is dat er heel erg veel mensen, die wel degelijk in staat zijn om een bijdrage te leveren aan de maatschappij, in de praktijk niets doen.

  De criteria voor de diverse uitkeringen zijn te ruim, de controles te gering. Enkele jaren geleden hadden wij nog 1 miljoen mensen in de WAO. U kunt mij niet wijsmaken dat 1 op de 17 mensen in Nederland niet in staat was om te werken (en dan heb ik gepensioneerden, werklozen, kinderen en andere niet-werkenden buiten de WAO niet eens meegerekend). Een deel van de mensen in de WAO heeft naar mijn stellige overtuiging bewust misbruik gemaakt van de regeling, a) omdat de criteria ruim waren and b) omdat er nauwelijks controle was.
  Ik denk dat de WAjong nu hetzelfde lot beschoren zal zijn.

  Het kernpunt in deze is dat wij waarschijnlijk niet van mening verschillen dat mensen die het nodig hebben (en om legitieme redenen niet aan het arbeidsproces deel kunnen nemen) geholpen dienen te worden. En dat moet ruim zijn. Ik heb een gehanicapte broer in de AWBZ, en als wij hem niet financieel ondersteunen, dan zou hij een zeer beperkt leven leiden.
  In uw visie en in het beleid wordt echter het misbruik geaccepteerd, hetzij omdat het niet gezien wordt, hetzij omdat dat wordt beschouwd als onvermijdelijk. Het grote verschil tussen mijn visie en de uwe is dat ik dit misbruik niet accepteer en hieraan niet wens mee te betalen (dat ik het wel doe is niet mijn keuze, maar een wettelijke verplichting). Ik ben weliswaar niet belangrijker dan een ander, maar een ander is dat ook niet – en dat geldt in het bijzonder voor profiteurs!

  Als er iets is in de samenleving dat voor een disbalans zorgt, is het wel dat een relatief klein deel van de bevolking de lasten draagt voor een een relatief groot deel van de bevolking. Als hiertoe ook nog eens een aantal mensen behoren die ten onrechte van deze steun gebruikmaken, dan is er structureel iets mis met de samenleving.

  Het generaal pardon, waarbij uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog toestemming kregen om in Nederland, alsmede het asielzoekersbeleid in het algemeen lijdt tot een verdere verzwakking van de samenleving, omdat het aandeel van de mensen die niet bij kunnen of willen dragen, toeneemt. Het openstellen van de grenzen voor goedkope arbeidskrachten uit bijvoorbeeld Polen is ook een versterkende factor, omdat hierdoor meer laaggeschoolde Nederlanders geen baan zullen kunnen vinden (voor zover ik weet is dit overigens geen SP standpunt).

  Een van de pijlers van de visie van de SP is dat zij uitgaat van een maakbare samenleving. Hiertoe dient de overheidsinvloed zo groot mogelijk te zijn. Ik ben volstrekt oneens met deze visie. Geen enkele organisatie kan het belang van het individu optimaal dienen. En hoe u het ook wendt of keert, een samenleving bestaat uit individuen die op bepaalde manieren samenwerken/samenleven. Partijen als de SP focussen primair op het “samen”, maar hebben geen oog voor het individu.

  Partijen die een grote overheidsinvloed in de maatschappij nastreven, zien over het hoofd dat de overheid niet in staat is om bepaalde zaken te regelen. Centraal geleide planeconieën – de ultieme vorm van overheidsinvloed – werken niet, zie alle communistische landen. Het is inefficient en niet effectief. Het is het verdelen van armoede in plaats van het verdelen van welvaart. Afgezien daarvan zijn juist deze landen verantwoordelijk voor een groot deel van de milieuvervuiling, omdat zij niet over het geld beschikken om allerlei zuiveringsinstallaties te plaatsen.

  Ik waardeer uw toewijding en respecteer uw mening en veroordeel u niet om het feit dat u een andere mening hebt dan de mijne. Ik vind echter een beleid dat naar mijn idee de basis van een samenleving als de onze in groot gevaar brengt verwerpelijk. De alternatieve miljoenennota van de SP doet dat naar mijn idee.

  @ Gandalf: is dit onderbouwing genoeg?

  Reactie door Grueber — donderdag 20 september 2007 @ 10.04 uur

 140. Vandaag verwacht ik zeker flamboyante uitspra
  ken van de oppositie en in eerste instantie
  van de grootste oppositiepartij, zoals die na
  onderzoek, de Socialistische Partij heet te
  zijn.
  Het is toch eigenlijk om woedend over te wor-
  den, dat daar waar de achterban van de coali-tie al lang hun ‘huiswerk in het land zelf’
  had dienen te doen, en de Tweede Kamer al lang de alarmklok heeft geluid over diverse
  onderwerpen, het Kabinet, daar feitelijk dus
  overheen walst en die kritische geluiden zelf
  gaat ‘controleren’ middels een miljoenen euri
  kostend onderzoek.
  Men had beter de tijd kunnen besteden als Ka-
  binet, hoe de c o o r d i n a t i e te doen
  verbeteren, dat zeggen we hier al zo lang.
  Zei ik elders nog in febr. 2005, op een opge-
  heven weblog, dat de Kamer het Kabinet wel
  naar huis kon sturen om het ‘huiswerk’ te la-
  ten overmaken, dat dan deze zomer geresul-
  teerd heeft in alweer een nieuw Kabinet dat
  verkondigt vooral slagvaardig aan het werk te
  zijn gegaan. Ja zeker, de slágen op grote de-
  len van de samenleving werden ‘vaardig’ aange
  pakt. Klap op klap is er gevallen en men heeft zich er in de 100DAGEN PROMOTOUR er
  kostbaar mee beziggehouden. Dacht ik toch dat
  werkinhalen, niet in overwerktijd en betaling
  kon worden omgezet….Dát kan ook niet voor
  hooggesalariëerden, die werken niet over. Dát
  wordt niet uitbetaald en is inharent aan hun
  uitbetalingen…dus werd er voor een veel
  speelsere oplossing gekozen: gewoon in de
  baas zijn tijd, en door de baas betaald….
  en nogmaals….die baas, DAT ZIJN WIJ, kie-
  zers/belastingbetalers, ook die vele kleintjes die samen die miljardeninkomsten
  maken. What a waste to double their waist!
  Goeie grutte, ook de vvd wil het 60jarig
  feestje a.s. januari 2008 niet missen en zal
  zich in de gekste bochten wringen om ook dat
  niet te missen, al denkt men er Staatkundig
  een oplossing ad interim voor gevonden te hebben, die het op déze manier nooit kan zijn, want wie is nu dan nog de echte VVD-er?
  Laten de ware onder hen opstaan of opstappen,
  desnoods asiel vragen bij een andere politie-
  ke partij, tja dat kan natuurlijk niet bij
  Rita V. zijn. Die zit op deze manier op de
  rozen van haar voormalige partij de PvdA en
  de doornen schijnen het lid Verdonk niet te
  prikken.
  Ik wacht nog steeds op een goede lijstverbin-
  ding door de SP opnieuw aan te gaan, zodat er
  ‘gehandeld’ gaat worden met merkbare resulta-
  ten en de te verwachten waardering vanuit de
  gehele bevolking, hoe gemêleerd dan ook!
  Niet de peilingen gaan de dienst uitmaken,
  maar zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen om
  duidelijkheid te scheppen in de krachtmeting
  van de werkelijke getallen, door de werkelijk
  te vertrouwen stemmentellingen, en dat gaat
  niét digitaal, maar gewóón MONDjesmaat!

  Reactie door Madelief — donderdag 20 september 2007 @ 10.10 uur

 141. @ Gandalf: “Mijnheer Buegel komt op mijn verzoek met een lijstje van opsommingen waarom hij niet op de SP stemt. Hij onderbouwd ook niets. Wordt er dan van mij verwacht dat ik inhoudelijk op alle punten inga? Dat kost mij teveel tijd. Het zal toch wel duidelijk zijn dat heer Buegel mijn uitlokking beantwoord met een uitlokking.”

  Correctie: ik lok u niet uit, ik geef antwoord op uw vraag.

  Reactie door Grueber — donderdag 20 september 2007 @ 10.11 uur

 142. Gandalf en Gloria

  Je hebben Grueber uitgedaagd en er rust nu een zeer zware verplichting Grueber zijn ongelijk aan te tonen om daarmee de SP vrij te pleiten.

  Spreek nu of houdt voor altijd en eeuwig jullie mond.

  Reactie door ACE — donderdag 20 september 2007 @ 11.07 uur

 143. @ 37 ReneR,

  Omdat onze elite het te gemakkelijk krijgt. Omdat ze tientallen jaren ongelukken mogen maken en er telkens weer mee wegkomen.
  Ons land is sociaal en ecologisch aan de rand van de afgrond.
  We kunnen nooit meer concurrren met Duitsland, India, China etc. Ook niet met Spanje.
  Ons land is totaal vastgelopen letterlijk en figuurlijk. Met dank aan de zachte heelmeesters die stiekum hun eigen zakken vullen tenkoste van volk en vaderland dat ze telkens weer verraden.
  Het gaat goed met “de economie”. Wat is de betekenis van die uitspraak? Welke economie wiens economie? Duurzaam? Flitskapitaal zal vroeg of laat uit de bocht vliegen. er zijn al hionderden miljarden extra ingepompt door de centrale banken om een beetje stabbiliteit te houden. Wie garandeert mij dat er niet gewoon stiekum geld wordt gedrukt valse munter stijl?
  Nederland als zinkend schip. De gewone mensen in de boot en de kapiteinen en hofhouding lonken naar verre oorden waar ze nu of tzt gaan genieten van hun “welverdiende” rust in rijkdom.

  Reactie door L´écologiste — donderdag 20 september 2007 @ 11.17 uur

 144. @ 139 Grueber,

  “Te grote verschillen in inkomen betekent grove disbalans binnen de samenleving.” Dit vind ik pertinente onzin. U gaat ervan uit dat iederen gelijk is, gelijke kansen heeft, gelijke capaciteiten heeft, of – indien dat niet het geval is – hiertoe het recht heeft. Mensen zijn niet gelijk. Mensen hebben geen gelijke capaciteiten, motiveringen, achtergronden, kennis, kunde of wat dies meer zij. Ik ben me er terdege van bewust dat ik meer kansen krijg dan menig ander, en daar ben ik oprecht dankbaar voor. Ik ben ook van mening dat ik hierdoor een bijdrage moet leveren aan de maatschappij. De mate waarin is echter het grote punt van verschil. Ik verwerp per definitie en zonder enige uitzondering het gegeven dat een aantal mensen denken het zich kunnen te veroorloven om – terwijl ze de capaciteiten wel degelijk hebben – zonder enige vorm van inspanning een uitkering te kunnen toucheren en op kosten van de staat te leven, en daarmee over de rug van hen die wel (hard) werken. Elk beleid dat dit stimuleert vind ik verwerpelijk.

  Herr Grueber. Natuurlijk is ieder mens verschillend, maar waarom moet de één honderd keer meer verdienen dan de ander. Ieder mens verdient een waardige behandeling.
  U vindt dat mensen met capaciteiten niet een uitkering mogen toucheren. Bravo!
  Maar wanneer er geen werk is wordt het een probleem.
  Wat vindt u ervan dat ambtenaren die hard werken en de doelen van de burgers ondersteunen door hoger in rang zijnde lakeien die geheime doelen nastreven op valse wijze (maar wel legaliseerd door de rechtspraak) uit de organisatie gewerkt worden?
  En wat vindt u van aandeelhouders die op hun krent zitten en met geld over de wereld schuiven en daarmee toucheren over de ruggen van hardwerkende mensen. Wat vindt u daar dan van?

  Reactie door L´écologiste — donderdag 20 september 2007 @ 11.28 uur

 145. @ ACE: Het gaat mij er niet om, om aan te tonen dat de SP ongelijk heeft of niet. Ik wil niemand overtuigen van mijn visie of gelijk, ik heb uiteindelijk niet de waarheid in pacht. Net zomin hoef ik overtuigd te worden van het gelijk van de SP.

  Visies met met betrekking tot politiek beleid is wel een beetje te vergelijken met religies, het is een vorm van geloven, denk ik. Ik hang een ander “geloof” aan dan u, kan me ook niet vinden in uw geloof, maar verwacht geenszins dat u daarom mijn geloof moet volgen.

  Daarnaast ben ik van mening dat de visie van u, Gandalf en Gloria (en inderdaad vele anderen, zoals uit de peilingen blijkt) dermate van elkaar afwijken dat wij elkaar hoe dan ook nooit zullen kunnen overtuigen.
  Ik u niet en u mij niet. Hoewel ik er ook van overtuigd ben dat er wel raakvlakken zijn. Ook ik streef naar een beter milieu, hogere welvaart voor iedereen, betere zorg, betere scholing, hulp voor diegenen die het nodig hebben. Dat ik rechts ben, wil niet per definitie zeggen dat ik egoistisch, onrechtvaardig, niet goedwillend of asociaal ben. Vandaar dat ik bezwaar maakte tegen de post van Gloria.

  Het kernpunt is dat wij verschillen over de wegen die bewandeld moeten worden om tot verbeteringen te komen. De verschillen in visie zitten diep, zowel bij u als bij mij, als ik mij niet vergis. Geen van ons allen weet echter 100% zeker wat de juiste weg is, we hebben alleen onze voorkeuren en vermoedens. Pas achteraf valt definitief de balans op te maken.

  Vandaar dat wat mij betreft Gandalf en Gloria niet de zware verplichting hebben om mijn ongelijk aan te tonen om de SP vrij te pleiten. Vanuit mijn subjectieve denkraam is dat namelijk onmogelijk, met de standpunten waar de SP voor staat.

  Reactie door Grueber — donderdag 20 september 2007 @ 11.45 uur

 146. 67. zo zie je toch maar weer,hoe balkenende niet alleen bij de bevolking, maar ook de majesteit een rad voor ogen draait. als de koningin de troonrede zelf had geschreven, dan had dat er heel anders uit gezien.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 20 september 2007 @ 11.56 uur

 147. Grueber — donderdag 20 september 2007 @ 10.04:

  Goedemorgen,

  Uw verhaal was weliswaar aan Gloria gericht, maar ook ik voel me geergerd aangesproken.

  Mensen als u hebben t.a.v het recht op een uikering altijd dezelfde stemmingmakende borrelpraat: er zou misbruik worden gemaakt en daarom “alleen een uitkering als daar recht op is”.

  Beste ultrarechtse persoon: daar hebben we dus instanties voor die dat beoordelen en over dat recht hebt U (gelukkig!!) NIETS te zeggen.

  Het is o zo makkelijk om altijd maar weer met het “argument” van misbruik eigenlijk te willen verhullen dat u het liefst helemaal geen uitkeringen of wat dan ook meer zou willen zien.
  Maar u bent te laf om dat rechtstreeks te zeggen en doet u schijnheilig veel mooier voor dan u in werkelijkheid bent: u komt dan met dat aloude overbekende borreldrogredenpraatje van het-recht-op en het “vele” misbruik…

  U moet uw ogen uit uw harteloze kop schamen om na zoveel jaren rechtse financiele terreur(!!) jegens de mensen die toch al weinig hebben, nog met zo’n verhaal te komen.

  U blijkt ook totaal niet te weten waarover u praat: uw wensen om de door u zo verfoeide doelgroep tot het uiterste af te knijpen zijn al ruimschoots in vervulling gegaan, maar er kan wat u betreft niet genoeg naar beneden worden getrapt?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 20 september 2007 @ 12.03 uur

 148. Beste Jan,

  Het was weer pet met de troonrede, hieronder
  het schrijven wat ik aan CDA en de PVDA heb aangeboden:

  Omdat er nogal wat misverstanden bestaan over “Normen en Waarden”, hieronder een aantal voorbeelden van zaken waarin men bijzonder weinig tot geen normen en waarden heeft getoond.

  Indien u in navolging van dit schrijven ook interesse heeft in het volgen van de cursus “Hoe leer ik wat Normen en Waarden zijn”, ben ik u gaarne van dienst.

  Nederland:

  1. Het enige eu-land welke wegenbelasting
  heft, de hoogste accijnsen, en haar
  burgers bekeurd bij overtredingen van
  4km per uur, met een bijzonder aggressief
  inningsbeleid door het CJIB !
  U begint een beetje eng te worden, zelfs
  Fidel Castro past deze dictatoriale
  tactieken niet toe……Kruip in een
  hoekje en ga u heeeel erg diep schamen !
  Neem de zin “Normen en Waarden” nooit
  meer in de mond !!! U bent een veelvraat
  zonder enige moraal…………….

  2. Ontslagrecht bijdragen aan
  werkgelegenheid, gij geleuft het zelf ???
  Ik stel versoepeling voor bij aantoonbaar
  disfunctioneren van de medewerker, maar
  verzwaring van het ontslaggrecht bij
  aantoonbaar bezwaarlijk handelen van de
  werkgever. Zo komen we weer tot
  tweerichtings verkeer ipv eenrichtings
  verkeer, en komen we dichter bij
  democratisch handelen ipv dictatoriaal
  handelen.

  3. De woningmarkt is niet vrij toegankelijk,
  terwijl ieder land gewoon huizen tussen
  de 400 – 1200 euro in de aanbieding
  heeft, en iedereen die betaald daarvoor
  in aanmerking komt. Nee in Nederland
  hebben we daar regeltjes voor, en als
  we huizen bouwen zijn dat of uitgemolken
  projecten met weinig vierkante meters
  “zeer luxe (luxe is hier een grap)”
  opgezet of je gaat containers bouwen
  voor studenten. Volgens mij is men in
  Den Haag of compleet gestoord, of ze
  hebben allemaal aandelen in containers
  en projectontwikkelingsbureaus !

  4. Ik woon nu even in Hoofddorp, een dorp
  welk ieder behoorlijk knus centrum mist.
  Besteld mijnheer de Burgermeester wel
  twee Calatrava bruggen die zich op
  afgelegen boerenweggetjes bevinden, waar
  je gerust een loopplank kunt neerleggen,
  en niemand heeft het in de gaten.
  Vervolgens blijkt dan drie maanden later
  nog eens dat er binnenlamp armaturen, en
  verf voor binnenshuis is gebruikt bij de
  fabricage van deze brug. Volgens mij valt
  er nog wel wat te leren met openbaar
  aanbesteden ! Nou goed ik hoop dat de
  burgermeester een fijne vakantie in de
  vila van Calatrava heeft gehad, maar had
  het meer gewaardeerd als deze centjes
  waren besteed aan een leuk pleintje met
  een mooie fontein en wat terrasjes.
  Zou dat de criminaliteit en
  verhardende maatschappij wat verzachten,
  zo’n gezellig terrasje met fonteintje ????
  Ik vraag het me af ??? Is een cursus
  fantasie en creativiteit wellicht ook
  iets voor Den Haag ???

  Vreemd trouwens…………in Frankrijk,
  Belgie, Duitsland, Spanje, Portugal en
  Italie, barst het van de mooie pleintjes
  met fonteinen, en lukt dit dus prima.
  Mijn god ! Heb je het Max Eeuweplein in
  Amsterdam wel eens bekeken ?
  Hebben ze ook een “fontein” gebouwd….
  Ik raad u overigens voor fonteinen wel
  aan om Spanjaarden als Calatrava in te
  huren, want Nederlandse architecten
  hebben of stront in de ogen, of gewoonweg
  geen enkel gevoel voor sfeer !!!

  5. De stoplicht en verkeersborden dichtheid
  is in Nederland groter dan waar ook ter
  wereld. Kunt u geen betere bestemming
  voor de overheidsgelden bedenken ?
  Een leuk fonteintje op een plein ofzo
  (zie punt 4) ?

  6. Gezondheidszorg is nog nooit zo’n
  zooitje geweest, verzekeringen
  en staat maken zich hier schuldig aan
  oplichting en maken zaken onnodig
  lastig voor de burger.
  Je betaald eerst je verzekering, die
  verplicht is, en dan nog ……% voor
  iedere behandeling bij de tandarts.
  Tip: Praat eens met Raul Castro, ik
  geloof dat die nog vele doktoren en
  tandartsen beschikbaar heeft van goed
  niveau voor een mooie prijs. Kan dan
  best nog een intensief taalcursusje bij.
  Onze doktoren en tandartsen vertrekken
  dan vanzelf naar de states of saudi
  arabie om meer te gaan verdienen, en
  wij hebben in Nederland ook waar voor
  ons geld. Kunt u gelijk de muren van
  het ziekenhuis een leuk kleurtje geven,
  goed om de psychische druk bij patienten
  te verminderen !

  Meer tips of de cursus “Hoe leer ik wat normen en waarden zijn volgen” ?
  schrijf naar erwinoverdijk@hotmail.com

  met vriendelijke groet,

  Erwin Overdijk

  Reactie door Erwin Overdijk — donderdag 20 september 2007 @ 12.12 uur

 149. Geachte Harrie V,

  Tegen argumenten als “ultrarechts”, “laf”, “schijnheilig”, “hartloze kop”, “wens om mensen af te knijpen”, “kan er niet genoeg naar beneden worden getrapt”, “borrelpraat” kan ik niet op.

  Ik ben wel teleurgesteld dat een discussie blijkbaar niet mogelijk is zonder beledigingen, zonder inhoudelijk te reageren, of zonder zelfs maar een poging te doen om aan te nemen dat iemand met een rechtse politieke opvatting ook oprecht kan zijn.

  Ik wens u verder een prettige dag.

  Reactie door Grueber — donderdag 20 september 2007 @ 12.29 uur

 150. Grueber — donderdag 20 september 2007 @ 12.29:

  Geachte Grueber,

  Nog eens uw verhaal gelezen en dat bleek niet eens nodig, ik heb het

  snel tot me nemen van dergelijke “standpunten” nog niet verleerd:

  Ik kan op zo’n verhaal slechts reageren zoals ik deed, omdat uw betoog

  nauwelijks anders dan rechts inhoudsloos is te noemen: de bekende

  trappen naar mensen die het al moeilijk hebben zonder oog te hebben

  voor de schandalig en misdadig hoge inkomens die steeds meer graaiers

  (een ander woord is echt niet nodig, ze hebben het er naar gemaakt)

  zich ongevraagd toeeigenen:
  (Het schijnt zelfs zo te zijn dat een groot gedeelte van dat gegraaide

  ook nog eens in mindering wordt gebracht op de toch al riant verlaagde

  winstbelasting: de belastingbetaler kan er dus voor opdraaien!)

  En uw “pleidooi” voor individualisme is een verhulde poging om

  sympathie te kweken voor het aloude keiharde rechtse liberale verhaal,

  waarvan al bijna 2 eeuwen geleden werd vastgesteld dat daarvan de wat

  zachtaardiger en minder hebzuchtige mensen altijd de dupe zullen

  worden.

  Dan is het socialistische (en christelijke!!) pleidooi voor sociaal en

  solidair voor verstandige en redelijke mensen toch heel wat

  aantrekkelijker: de egoisten hebben zich de laatste jaren toch al

  nagenoeg ongeremd kunnen bedienen ten koste van heel veel dat juist die

  verstandige en redelijke mensen de moeite waard vinden.

  Mogen we a.u.b. weer een wat menselijker en beschaafder samenleving

  krijgen: degenen die het meer dan goed hebben zullen er ook dan nog

  goed toe in staat zijn om hun verworvenheden te koesteren.
  Maar…hun probleem is hun materiele onverzadigbaarheid en de voor hen

  onverdraaglijke gedachte dat de eigenlijk door hen ten diepste verachte z.g. “onderklasse ” ook eindelijk eens aan zijn trekken komt.

  Enfin, waarom zou ik me voor u nog verder uitputten…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 20 september 2007 @ 13.08 uur

 151. Excuses voor de wat rommelige opmaak die het resultaat was van rechtsreeks kopieren vanuit Kladblok naar hier…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 20 september 2007 @ 13.11 uur

 152. Goede middag Grueber ik citeer een gedeelte uit uw schrijven van
  “Grueber —— donderdag 20 september 2007 @ 10.04″

  Nml. :: Mensen zijn niet gelijk. Mensen hebben geen gelijke capaciteiten, motiveringen, achtergronden, kennis, kunde of wat dies meer zij. Ik ben me er terdege van bewust dat ik meer kansen krijg dan menig ander, en daar ben ik oprecht dankbaar voor.

  Het getuigd van klasse van degenen die dit zo zien en dit in oprechte dankbaarheid aanvaarden.
  Want alle mensen met al hun beperkingen & tekort-komingen hebben ook hun talenten, hun goede en slechte gewoontes.

  Ook gonda is zich hier terdege van bewust, daar ik alleen een lagere opleiding genoten heb en een hand-beroep (metselaar) uitgeoefend heb, maar wil je dit vak in al z’n facetten onder de knie hebben ben je ook z’n 2jaar school & 6 jaar praktijk ervaring verder,

  Grueber: Je schrijft verder::- zonder enige vorm van inspanning een uitkering te kunnen toucheren en op kosten van de staat te leven, en daarmee over de rug van hen die wel (hard) werken. Elk beleid dat dit stimuleert vind ik verwerpelijk. Het verhogen van mimimum loon en uitkeringen, het verruimen van de vangnetten zonder enige stimulans om te gaan werken behoort tot de kernpunten van ondermeer de SP.

  Ik zou me niet in kunnen denken dat de SP voor “misbruik van de sociale wetten zou zijn.”
  Sterker nog die zou ook eens beter gaan kijken in de gaarkeuken van al die bonusjes, en overtolligge managers en andere mensen die het leven en werken voor een groot gedeelte naar de bliksem helpen.
  excuus excuus daar ging mijn” never ending song” door mijn koptelefoon even uit, ja Grueber vroeger toen ik mijn beroep uitoefende draaide ik in m’n hoofd een knopje om en zette dit in stand nul, dat getal is in een binair-getal geen stroom doorvoer, nu ben ik Aow’er en luister altijd naar muziek ook op dit moment,

  Grueber zou u me uit kunnen leggen waarom in ėėn van de kleinste en rijkste land ter wereld, (waar bijna alle ouders zowel man als vrouw en niet te vergeten al die oppassende oudjes voor de kinderen, waarbij ik mezelf nu ook bij kan rekenen aan het werk is voor de maatschappij) voedselbanken moeten bestaan. Als het aan u ligt komen er steeds meer mensen die daar gebruik van moeten maken.????? Is dat dankzij het ekonomisch tijdperk anno 2007 of is dit misschien zoals sommigen beweren het tweede VOC-tijdperk.

  Nu, verschillen van inkomen ook ik ben daarvoor, stimulans en concurentie is heel goed (op de goede manier) maar wat is er nu goed aan om Nederlandse-werknemers te laten concurreren met Poolse arbeiders tot lonen aan het minimumloon terwijl heel Polen ėėn grote bouwput is.
  En vakmensen in de zorg te ontslaan en als schoonmaakster weer aan te nemen??????

  Reactie door gonda — donderdag 20 september 2007 @ 13.26 uur

 153. @ 145 Grueber

  Onder nr. 87 zeg je : ” ik vind de SP- programmapunten en SP-idealistische uitgangspunten verwerpelijk ”

  Verwerpelijk betekent dat je iets ethisch fout noemt. Ik heb al eerder een voorbeeld gegegeven van de nuance tussen verwerpelijkheid en smaak ( jij noemt het geloof ) : je kunt zeggen dat je niet van vrouwen houdt, maar je kunt niet zeggen dat vrouwen verwerpelijk zijn, dat is gewoonweg verwerpelijk.

  Nu zeg je : gelijk hebben bestaat niet, gelijk krijgen is hooguit de gunst van de ander. Ben ik met je eens.

  Het was ook niet Gandalf, Gloria of ik die jouw standpunten verwerpelijk hebben genoemd.

  Als je je mening nu verandert en zegt : ik geloof niet in de standpunten van de SP, zodanig je verwerpelijkheid terugnemend, heb je met mij geen onenigheid.

  Dan laat ik de inhoudelijke discussie graag aan Gandalf en Gloria over omdat ik ronduit mijn energie niet besteed aan discussies met vooringenomen rechtse mensen, temeer omdat ik alle rechtse mensen dom vind.

  Reactie door ACE — donderdag 20 september 2007 @ 13.40 uur

 154. @ Grueber,

  1- Volwassenen moeten zich niet te snel beledigd voelen. Ze moeten ook wel eens naar de context te kijken.
  2- Soms is het wel noodzakelijk(praktischer) om de zaken bij de juiste naam te roepen.
  3-Oprechtheid is geen breed gedeelte eigenschap uit rechtse kringen.Hoewel uitzonderingen zijn altijd mogelijk.

  Maar nu dat u het over oprechtheid heeft, waarom vind u het onrechtwaardig dat mensen die buiten eigen toedoen niet aan werk kunnen een uitkering mogen ontvangen?

  Wanneer de nalatigheid van de staat ter grondslag van 26000 opgestapelde zakken ligt, is het dan niet rechtvaardigt om de fouten en nalatigheid van de staat te erkennen en rechtzetten?

  Waarom hoor ik de rechtse heren klagen over de disfunctioneren noch de kosten van ambtelijke molen?

  U hebt het over oprechtheid maar u probeert zelf om de mond van de burgers dichtsnoeren. De rechtse heren zijn zo snel om de uitkeringsgerechtigden bij voorbat als lui, fraudeurs, uitkeringtrekkers te bestempelen maar u vind “borrelpraat”, “schijnheilig”, “ultrarechts” beledigend. Maar ik vraag aan u hoe oprecht is meten met twee maten?????????????

  Reactie door Khosrow — donderdag 20 september 2007 @ 13.46 uur

 155. Goh, weer een woord verwijderd, hier volgt mijn vraag aan Grueber:

  Waarom hoor ik de rechtse heren NIET klagen over de disfunctioneren noch de kosten van ambtelijke molen?

  Reactie door Khosrow — donderdag 20 september 2007 @ 13.50 uur

 156. @142 ACE

  Ik zou zeggen, neem je eigen verantwoordelijkheid! Schuif niets af!!
  Ik neem nu de mijne. Mensen die door dit mensontsierende beleid volkomen in de kou staan wachten op mij.
  Het is moeilijk achter de rolstoel mijn laptopje te bedienen. Zij zijn voor mij belangrijker dan een PR-gier van de VVD.

  Dus aan het werk! En ieder die NU de tijd en de mogelijkheid heeft Herr Grueber van repliek te dienen moet dit beslist niet laten. (Applaus Harrie!)
  Na mijn werk zal ik zien wat ik nog aan e.e.a. kan toevoegen.
  Tot later.

  PS Herr Grueber

  Probeer je wat meer vertrouwd te maken met nivellering. We schrijven dit vreemde woord voor u namelijk met dubbel el.
  U zult hard aan uzelf moeten werken om vooruit te komen. Kwestie van beschaving!
  U kunt daarmee een beginnetje maken door allerlei verspillende cadeautjes van de Overheid, die over de hoofden van de armen gaan, pertinent te weigeren. Zoals o.a. hypotheekrenteaftrek boven de 3 ton, kinderbijslag en allerlei ongure belastingvoordeeltjes. Ook de de gratis studieboeken zijn weer presentjes voor de aasgieren.
  Verbeter de wereld begin bij uzelf:
  STOP MET UW HANDJE OP TE HOUDEN BIJ DE OVERHEID!
  Vermogende mensen moeten maar eens leren op eigen benen te gaan staan en niet te leunen op de mensen die het zwaarste werk doen in ons land voor een habbekrats.
  Uw rechtse signatuur heeft te veel trekken ontwikkeld van ontvreemding. In volkstaal:
  nietsontziende jatmozen!
  Advies: Blijf met uw tengels van andersmans verdiensten af. De samenlevingstaart schreeuwt om EERLIJKE VERDELING en geeft u en de uwen niet het recht om dit uit de monden van anderen te nemen.
  Dit heet: asociaal!

  Reactie door Gloria — donderdag 20 september 2007 @ 13.58 uur

 157. Voor diegene die het gekissebis gevolgd hebben, Grueber heeft gelijk. Dat wil zeggen met de volgende zinsnede:

  “Daarnaast ben ik van mening dat de visie van u, Gandalf en Gloria (en inderdaad vele anderen, zoals uit de peilingen blijkt) dermate van elkaar afwijken dat wij elkaar hoe dan ook nooit zullen kunnen overtuigen.
  Ik u niet en u mij niet.” Aldus Grueber.

  Waarmee hij mogelijk bedoelt dat zijn mening niet de onze is en visa versa. Hoewel door hier te reageren met opmerkingen als “verwerpelijk en schandalig” hij welzeker uitlokte.

  Ik wist vooraf dat er zich zoiets voor zou doen. En dat betekend welles nietes. Ik verwacht ook niet dat iedereen in Nederland het SP gedachtegoed aanhangt. De reactie van Harrieke @147 lijkt mij scherp genoeg hoewel het niet mijn woordkeuze is.

  @142 ACE “Spreek nu of houdt voor altijd en eeuwig jullie mond.”

  Hij is fijn ACE. Een dubbel commando in een regeltje. Ik splits het even op als dat mag.

  “Spreek nu” zeg je. Nou, dat maak ik zelf wel uit.

  “Houdt voor altijd en eeuwig je mond.” Ook dat maak ik zelf uit, maar ik wil je wel ter wille zijn voor wat dat laatste betreft. Dat is voor mij geen enkel probleem ACE, ik heb genoeg andere activiteiten.

  Gegroet.

  Reactie door Gandalf — donderdag 20 september 2007 @ 14.14 uur

 158. @ Harrie V: Ik ben blijkbaar niet in staat om mij zo uit te drukken, dat u begrijpt wat ik voor ogen heb. Overigens houd ik geen pleidooi voor individualisme, maar geef ik alleen mijn mening.

  @ Gonda: Ik stel niet dat de SP voor misbruik van uitkeringen is, ik stel alleen dat de voorstellen van ondermeer de SP misbruik in de hand werkt. Ik neem niemand kwalijk dat zij gebruik maken van de mogelijkheden die de overheid biedt. Ik neem het de overheid wel kwalijk als zij misbruik mogelijk maakt, dan wel onbewust lijkt te stimuleren.

  “Want alle mensen met al hun beperkingen & tekort-komingen hebben ook hun talenten, hun goede en slechte gewoontes.” Hier ben ik het helemaal mee eens.

  Voor wat betreft de voedselbanken, ik kan u dat niet uitleggen. Ik weet het ook niet. Gezien de enorme budgetten van de overheid en de in vergelijking met andere landen bijzonder goede sociale voorzieningen, begrijp ik het ook niet. Ik denk dat de overheid onvoorstelbare hoeveelheden geld verkeerd besteed, van Betuwelijn, JSF straaljagers, ondoelmatige ontwikkelingshulp, bureaucracy, wachtgeldregelingen tot feestjes in Schokland.

  @ ACE: als ik u (of anderen) heb beledigd door het gebruik van het woord verwerpelijk, dan biedt ik u mijn verontschuldigingen aan en neem dat woord terug. Laat mij dit dan nuanceren: Ik vind de standpunten en de visie van de SP in het algemeen zeer onwenselijk en zeer onverstandig. Misbruik, in het algemeen, vind ik verwerpelijk, en daarmee maatregelen die dit stimuleren ook. Dat veranderd mijn mening niet wezenlijk, maar doet wel recht aan een nette manier van omgang met elkaar. U heeft gelijk mij hierop te wijzen.
  Dat u iedereen die rechts is als dom betiteld, vind ik jammer, maar het zij zo.

  @ Khosrow: begrijpt u mij alstublieft niet verkeerd, ik ben mogelijk niet duidelijk genoeg geweest: Iedereen die buiten hun toedoen niet aan het werk kunnen MOETEN een uitkering kunnen krijgen. Maar mensen die wel degelijk aan het werk kunnen, maar bewust verkiezen dit niet te doen, die hebben naar mijn mening geen recht op een (volledige) uitkering.

  Ik bestempel niet iedereen met een uitkering als lui of fraudeurs, maar ik stel dat er in ieder geval een (groot) aantal zijn, en dat dit aantal te beinvloeden is door middel van het beleid. Om een voorbeeld te geven: ik ken uit mijn directe omgeving (zowel van werknemers als werkgevers) erg veel voorbeelden van mensen die zich vanwege een arbeidsconflict ziek melden. Deze mensen zijn/waren niet ziek, maar misbruiken de wetgeving wel degelijk – hoe terecht hun onvrede over het arbeidsconflict ook zijn mag. Volgens mij wordt er te vaak vergeten dat rechten ook plichten met zich mee brengen.

  Voor wat betreft de ambtelijk molen en het functioneren cq de kosten daarvan, ik ben het daar ook niet mee eens. Ik ben voorstander van het verlagen van het aantal ambtenaren, het verminderen van alle formaliteiten en in het algemeen het verminderen van de bureaucratie. De inkomens van topbestuurders bij met name de energiebedrijven zijn mij ook een doorn in het oog, en de bonussen voor topbestuurders van private bedrijven zijn buitensporig en zouden wat mij betreft veel zwaarder belast mogen worden. Maar de topinkomens betreft uiteindelijk maar een klein clubje mensen en het effect op de Nederlandse economie is nauwelijks meetbaar en kan daarom geen speerpunt van overheidsbeleid zijn.

  Tenslotte, ik wil niemand de mond snoeren. Maar het vermijden van beledigingen maakt de dialoog toch een stuk prettiger, vind u niet?

  Reactie door Grueber — donderdag 20 september 2007 @ 14.52 uur

 159. Nu de economie goed gaat moet er gespaard worden voor als het slecht gaat.
  Als het slecht gaat met de economie, dan moet er bezuinigd worden.De kapitalist heeft altijd smoesjes klaar liggen.
  De meesten mensen gaaan er flink op achteruit,dat ziet een blinde nog.
  Dit kabinet staat niet in de samenleving.
  Dit kabinet maakt de tegenstellingen groter en gevaarlijker.

  Reactie door Ben tarici — donderdag 20 september 2007 @ 15.38 uur

 160. @ Gandalf (157):
  “Waarmee hij mogelijk bedoelt dat zijn mening niet de onze is en visa versa. Hoewel door hier te reageren met opmerkingen als “verwerpelijk en schandalig” hij welzeker uitlokte.”

  Ik bedoel inderdaad dat uw mening niet de mijne is en andersom. In de betreffende post stond het er wat knullig, omdat er een paar woorden ontbraken.

  Voor wat betreft het uitlokken, dat was niet de bedoeling, maar u heeft gelijk dat de woordkeuze (te) provocerend was.

  @ Gloria: Ik heb a) geen hypotheekaftrek boven de 3 ton, b) geen kinderen dus geen kinderbijslag of gratis studieboeken, c) en vrijwel geen belastingvoordeeltjes.
  Mijn hand minder ophouden dan ik nu doe is onmogelijk.

  En Gandalf heeft nogmaals gelijk, het is een welles, nietes spelletje, en ik verdoe zowel uw als mijn tijd door nog verder te posten.

  Ik wens u het beste.

  Reactie door Grueber — donderdag 20 september 2007 @ 15.39 uur

 161. @ 156 Gloria

  Ik heb de confrontatie niet gezocht met Grueber. Gandalf heeft Grueber geprovoceerd met ; noem mij 3, 2, 1, argumenten. Grueber doet dit en als je er vervolgens dan niet op ingaat, leidt deze nalatigheid tot de indruk als zou Grueber gelijk hebben. Maar het inhoudelijke aspect is in de eerste plaats niet mijn verantwoordelijkheid omdat ik mij niet in de inhoudelijke discussie heb gemengd. Dit omdat ik al meteen vond dat het geen enkel nut heeft te trachten een vooringenomen rechtse mens te overuigen.

  Iedereen kan over de standpunten van de SP van mening verschillen. Ik ben de eerste die toegeeft dat je over smaak kunt verschillen. Ik heb alleen gezegd dat Greuber, ook als hij er anders over denkt, géén gelijk heeft om deze standpunten verwerpelijk te noemen.

  Reactie door ACE — donderdag 20 september 2007 @ 15.46 uur

 162. @ 157 Gandalf

  Ik gebruik die beladen woorden : ” Speak now or forever hold your peace “, als metafoor voor de morele verplichting die je op je hebt gehaald de SP te verdedigen.

  Je hebt Grueber uitgedaagd. Die dient je van repliek en derden zouden uit jouw nalatigheid te reageren, kunnen concluderen dat Grueber nog gelijk heeft ook. Door je provocatie heb je de morele plicht de SP te verdedigen, is mijn mening.

  Reactie door ACE — donderdag 20 september 2007 @ 15.51 uur

 163. Grueber — donderdag 20 september 2007 @ 14.52

  Citeer: “Voor wat betreft de voedselbanken, ik kan u dat niet uitleggen. Ik weet het ook niet. Gezien de enorme budgetten van de overheid
  in de in vergelijking met andere landen bijzonder goede sociale voorzieningen, begrijp ik het ook niet. Ik denk dat de overheid onvoorstelbare hoeveelheden geld verkeerd besteed, van Betuwelijn, JSF straaljagers, ondoelmatige ontwikkelingshulp, bureaucracy, wachtgeldregelingen tot feestjes in Schokland.”

  Grueber: Deze argumenten die u aanhaalt
  zouden toch al mmeer dan voldoende zijn om voor de “SP een socialer Nederland te gaan”

  Reactie door gonda — donderdag 20 september 2007 @ 16.12 uur

 164. @ 158 Grueber

  Het gaat niet om het beledigen. Ik ben niet te beledigen, zo eenvoudig is het.
  Het gaat om respect voor elkaars mening. Je kunt het niet eens zijn met de standpunten van de SP maar daarmee zijn ze niet verwerpelijk.

  Misbruik is altijd verwerpelijk. Dat misbruik blijft echter altijd de verantwoordelijkheid van het individu. Daar is internationale jurisprudentie over ontstaan tijdens de Nurnbergprocessen. De aangeklaagden voerden daar het argument aan : ” Kon ik er wat aan doen, ik heb het niet geweten “. De rechter heeft daarvan gezegd dat een individu ten allen tijden verantwoordelijk blijft voor zijn daden ongeacht de omstandigheden en zelfs dat die individu daarbij de nodige zorgvuldigheid moet betrachten.

  Kortom als er SP-standpunten zijn waar mensen misbruik van maken ligt dat niet aan de SP en zijn die standpunten nog steeds niet verwerpelijk.

  Ik betitel rechtse mensen niet als dom. De nuance is : ik vind rechtse mensen dom. Dat is mijn eerlijke en oprechte mening. Deze mening was ondermeer voor mij reden om niet inhoudelijk op jou te reageren en vond dat ik je dat uit oogpunt van eerlijkheid moest vermelden.

  Reactie door ACE — donderdag 20 september 2007 @ 16.15 uur

 165. Beste Grueber,

  Ik citeer enkele alineas:

  “En hoe u het ook wendt of keert, een samenleving bestaat uit individuen die op bepaalde manieren samenwerken/samenleven. Partijen als de SP focussen primair op het “samen”, maar hebben geen oog voor het individu.”

  IS het niet zo daar waar veel armoede heerst,
  In landen en samenlevingen waar het nog veel erger kan,
  plekken op de aarde waar naar gewezen wordt, als men in Nederland zegt, help ik kom niet rond,
  JUIST het kapitaal de scepter zwaait.

  Daar waar juist die individu de marktwerking ozo graag uitbreid naar Europa en de USA.
  Ik geloof dat we daar heel duidelijk kunnen zien dat het daar “de echte arme” (voor de wijzende vinger, duidelijkere taal) niet voor de wind gaat.
  Sterker nog deze armoede wordt in stand gehouden. Daar heerst geen overbevolking van omdat men het zo goed heeft, nee daar heerst overbevolking door gebrek aan bescherming en ondersteuning voor deze mensen door de regering en de zakenlui “De individuen!”.

  U wijst alsmaar in de richting van het Communisme, is dat de SP?
  Is het zo dat u denkt dat de SP de armoede graag verdeelt in plaats van het verdelen van welvaart.
  Het klopt dat deze landen met deze regeringsvorm zich ook schuldig hebben gemaakt aan de milieuvervuiling.
  Maar kwam dat niet omdat beide regeringsvorm niet met elkaar wilde SAMEN LEVEN en daardoor zij niet over het geld beschikken om allerlei zuiveringsinstallaties te plaatsen. Als je niet wil SAMEN LEVEN wordt er ook niet SAMEN GEWERKT.

  Ontbossing, papaver velden, vervuiling, overstromingsgebieden? Zijn het eigenlijk niet gewoon allemaal aspecten die de armoede treft?
  Het loont om een of andere reden toch altijd weer om die individu te voorzien in zijn overmatige behoefte. Dat heeft niet alleen te maken met het communisme of welke regeringsvorm dan ook of religie, maar heeft alles te maken met die individu die zich deze verminking van onze natuurgoed en samenleving schijnbaar kan permitteren, en dat onder de noemer “Marktwerking”. Is het niet zo dat drie kwart van de bevolking maar net zijn kop boven water kan houden en er inderdaad alles voor over heeft voor een boterham en wat water voor zijn kroost?
  Is het niet zo, dat juist die individu letterlijk over de rug van die hardwerker zijn geneugten maar weer al te graag afkoopt.
  Ik vraag me nu dan ook echt af, wie er hard werkt.

  Het is uit onze welvarend systeem verbannen, te weten: bedelen, schoenpoetsers op straat, of afgerostte kinderlichaampjes die voor een prikkie meegaan met die trieste welvarende individu. Denk aan de Fillipijnen, Brazilie (NL zogenaamd legaal) of het onderdrukken van buitenlandse arbeiders.

  Gelukkig, wordt dat hier waarschijnlijk niet gedoogd.
  Wij hebben nl. alles in regels en wetten verpakt.
  De derde dimensie “gevoel”, word omgezet in kapitaal
  Er wordt een platte struktuur gecreëerd waardoor het gevoel alleen nog maar terug is te vertalen in geld.
  Arbeid wordt verdeeld in clusters en de lat wordt alsmaar hoger gelegd, om zo efficiënt mogelijk het geld te leiden naar de wijdst opstaande snavel bovenin het arendsnest.

  Alles wat uit het nest valt is niet meer per definitie een verlies maar een noodzakelijk kwaad.
  De prijs voor inspanning is vertaald naar het nut van investeringen voor de individu.
  Prikkels en de noodzaak om inspanning te leveren om aan het werk te komen worden een gedragscode om je binnen de maatschappij in te kopen.
  Wanneer “met name mensen met een laag opleidingsniveau, in de praktijk alleen nog kans maken op banen met een relatief laag inkomen”, uitgeput na een mislukte klim op de rand van afgrond neerkomen, ziet de individu niet het nut van verzorging daar die derde dimensie niet meer wordt waar genomen.
  U staat er nl. boven en niet naast uw medemens.
  Kortom eerst SAMEN LEVEN dan SAMEN WERKEN is u geheel vreemd.
  Superioriteit kent immer geen mededogen.

  Daarom kan u zeggen dat zij in de praktijk niets doen.
  Dat ze het “het minimum loon en uitkeringen verhogen, en dat ze de vangnetten verruimen zonder enige stimulans om te gaan werken. Dus in de praktijk niets doen.
  Dat het SP beleid gericht zou zijn op het geld uitgeven maar de noodzaak verwaarlozen om geld te genereren.
  Dat het misbruik wordt geaccepteerd, of wordt niet gezien, hetzij omdat dat wordt beschouwd als onvermijdelijk.

  Dat de gehele samenleving in de huidige vorm enkel en alleen kan bestaan bij gratie van werkende mensen (onafhankelijk van het inkomen) en bedrijven die de mogelijkheid tot werken bieden.

  U zit duidelijk met een groot probleem. U kan niet meer met gevoelens praten, U blijft hangen in dat platte systeem. U kijkt niet meer naar opzij. U wilt alleen nog maar omhoog en durft niet meer naar beneden te kijken. U geloofd werkelijk dat de een relatief klein deel van de bevolking de lasten draagt voor een relatief groot deel van de bevolking.
  Dat juiste het gewone gepeupel heel hard werkt, u voor wonden en blaren behoedt is u geheel vreemd.
  Dat u gevangen zit in een illusie kan U nog eens DUUR te komen staan.
  Wat U straks geld gaat kosten, zal de mens met wat mededogen niks gaan kosten.
  En dat heet echt SAMEN WERKEN.

  Reactie door Kbo — donderdag 20 september 2007 @ 17.01 uur

 166. @ Grueber,

  Verantwoordelijkheid dient breed gedragen te worden. Als een deel van de volk continue aangesproken en benadeelt wordt terwijl de anderen ontzien worden dan zal dat leiden tot onderuit halen van het beleid.

  Reactie door Khosrow — donderdag 20 september 2007 @ 17.06 uur

 167. Verantwoordelijkheid is een woord die in de rechtspraak graag wordt gehanteerd , om iemand te kunnen berechten en waar dus ook een overheid graag gebruik van maakt om een burger aan te pakken .

  Reactie door Fred — donderdag 20 september 2007 @ 18.54 uur

 168. Om te voorkomen het stempel “laf”opgedrukt te krijgen, nog eenmaal mijn mening over het gekissebis.

  Grueber heeft door zich als anti SP er te profileren zich provocerend opgesteld. Op zich vind ik dat niet erg.

  Mijn reactie was : noem 3,2,1. Er kwamen er 9 maarliefst. Iedereen en ook ACE weet dat zijn argumenten weerlegt kunnen worden als je de moeite neemt om het SP program en ook de speech van JM te lezen en te horen. Ik voelde mij niet geroepen om puntsgewijze Grueber van repliek te dienen.

  Zelf zegt ACE : “Dan laat ik de inhoudelijke discussie graag aan Gandalf en Gloria over omdat ik ronduit mijn energie niet besteed aan discussies met vooringenomen rechtse mensen, temeer omdat ik alle rechtse mensen dom vind.”

  Dus mijnheer ACE denkt op de achtergrond te kunnen blijven maar wel zijn wil dicteren!
  Sorry hoor ACE maar dat vind ik niet fair. Sterker nog, ik vind het gewoon lullig. Zo gaan we niet met elkaar om.

  Wat betreft heer Grueber, die gaat wel weer. Toch heeft hij zich fatsoenlijk geuit. Maar zijn standpunten vind ik niet fatsoenlijk. Samenleven doe je namelijk samen, het woord zegt het al.

  En ACE, Je hebt je hart op de goede plaats, Denk eerst even na voordat je schrijft, dan hoef je jezelf niet steeds te verdedigen en /of bakzeil te halen.

  Al die energie weer. Pfffffffffff.

  Goedenavond overigens.

  Reactie door Gandalf — donderdag 20 september 2007 @ 19.22 uur

 169. Over het milieu gesproken.

  De Engelse sociaalliberalen debatteren over 0 emissie in 2050 en dat zonder kernenergie!

  Null Emissionen bis 2050

  Die britischen Liberaldemokraten beraten auf ihrem heute beginnenden Parteitag ein ehrgeiziges Klimaschutzprogramm. Bis 2050 sollen die Treibhausgasemissionen des Landes auf Null runtergefahren werden. Erreichen will die Partei unter anderem durch die Förderung und Verbesserung der Bahn, den Bau von Hochgeschwindigkeitsverbindungen und der schrittweisen Abschaffung von Autos mit Verbrennungsmotoren. Ab 2040 soll nach dem Willen der dritt stärksten Partei des Landes auf britischen Straßen kein Benzin- und kein Dieselfahrzeug mehr unterwegs sein. Strom soll spätestens 2050 zu 100 Prozent aus erneuerbaren Quellen gewonnen werden, wobei Plänen zu einem Revival der Nuklearindustrie ausdrücklich eine Absage erteilt wird. Erreicht werden soll das unter anderem mit einem Umbau des Steuersystems, das Emissionen verteuert und die Bürger gleichzeitig bei der Einkommenssteuer entlastet. Umweltschonende technische Entwicklungen sollen gezielt gefördert und der Emissionshandel wirksamer gemacht werden, indem die CO2-Zertifikate versteigert werden. Die internationalen Klimaschutzverträge müssten ehrgeizigere Ziele festlegen und langfristig die Pro-Kopf-Emissionen zur wesentlichen Messlatte für die Verpflichtungen der Staaten machen.

  bron: http://www.heise.de/tp/blogs/2/96098

  En daaarmee wordt meteen duidelijk hoe armetierig het Nederlandse milieubeleid tegenwoordig is door gebrek aan creativiteit!

  Reactie door Ineke van der Maat — donderdag 20 september 2007 @ 20.31 uur

 170. @ Gonda (163): Ik denk niet dat de wegen die de SP kiest de juiste zijn. Ik zal daarom geen SP stemmen.

  @ Khosrow (166): Ik ben het met u eens dat de verantwoordelijkheden (evenals de lasten en geneugten) breed gedragen moeten worden. Ik denk alleen dat wij van mening verschillen welke verdeling wel of niet rechtvaardig is.

  @ Gandalf (168): Ik heb mij laten verleiden tot een te provocerende (met name) eerste reactie, hetgeen niet netjes is aangezien dit een SP forum is en ik als buitenstaander gast ben. Daarvoor mijn excuses aan de betrokken. En u heeft gelijk, ik verdwijn wel weer.

  @ 165 Beste Kbo,
  Dank voor uw uitgebreide reactie.
  Ik zal het kort proberen te houden, want mijn aanwezigheid wordt in ieder geval door een aantal mensen niet op prijs gesteld (en gezien het verschil in opvatting misschien ook wel terecht).

  Ik voel me niet superieur ten opzichte van wie dan ook. Op sommige punten ben ik misschien wat beter dan gemiddeld, op de meeste punten niet. Ik heb veel gereisd, en helaas erg veel armoede gezien. Armoede zoals wij dat in onze welvaartswereld niet kennen. Dat doet je wel beseffen, dat je jezelf gelukkig mag prijzen als je gezond van lijf en verstand op mag groeien in Nederland. Dat je kansen krijgt die elders niet aanwezig zijn. Noch ik, noch iemand anders hier in het Westen kan zich op de borst kloppen en zeggen: “Het is mijn verdienste dat ik hier ben geboren en opgegroeid”. Zoals eerder aangegeven, ik heb een gehandicapte broer. Hij mag dan wel in het rijke Nederland zijn opgegroeid, maar hij heeft geen kans op een zelfstandig en welvarend bestaan. Ik heb dat wel, en ik zie het als mijn plicht om die kansen te benutten, zo goed en zo kwaad als dat kan. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik heb kunnen studeren, dat ik een goede baan heb, dat ik me een huis kan veroorloven. Dat is me niet cadeau gedaan, net als ieder ander heb ik daar hard voor moeten werken, en werk ik daar nu en in de toekomst ook heel hard voor.

  Alleen al op basis van deze 2 punten:(armoede en een gehandicapte broer) bepaal ik voor een belangrijk deel mijn standpunten. Daarom reageer ik zo fel op mensen die wel mogelijkheden hebben, maar ze niet wensen te benutten. Ik vind dat namelijk een schande ten opzichte van de mensen die de mogelijkheden niet hebben. Als je de mogelijkheden hebt, dan heb je de morele plicht alles in het werk te stellen om het te doen.
  Daarom raak ik geirriteerd over het gebruik van het woord armoede in Nederland. Ik bagatelliseer op geen enkele wijze het moeilijke bestaan van mensen die van een bijstand, WW-uitkering, mager pensioen of de AWBZ moeten leven. Ik weet dat het moeilijk is om het hoofd boven water te houden, zeker met kinderen. Maar het woord armoede is niet op zijn plaats, niet met de situatie elders in de wereld in gedachten.

  Misschien kunt u zich nu ook een beetje voorstellen waarom het mij tot op het bot ergert dat er misbruik wordt gemaakt van bepaalde regelingen. Dat er misbruik wordt gemaakt is een feit, evenals dat het een feit is dat heel veel mensen wél terecht middels uitkeringen of subsidies worden gesteund. Dat ik me kwaad maak over maatregelen die misbruik eerder lijken te stimuleren dan datgene te doen waarvoor ze bedoeld zijn: die mensen helpen die het nodig hebben.

  Ik verheerlijk het kapitalisme niet, in tegendeel. Dictatoriaal kapitalisme zoals veel in Afrikaanse landen zichtbaar is, vind ik verwerpelijk (inderdaad: verwerpelijk). De volslagen mislukte communistische regimes idem dito. Daar werd de armoede wel degelijk verpreid, onder het mom van verdeling van welvaart.

  De SP wil natuurlijk alles behalve armoede verspreiden, en ik wil ook niet het tegendeel suggereren. Maar ik ben er niet van overtuigd dat het beleid van de SP niet juist tot dat resultaat zou leiden.
  Ondanks de excessen van het kapitalisme, ben ik van mening dat een “rechts” of liberaal beleid ten alle tijden te verkiezen valt boven het beleid dat de SP voor staat.

  Voor wat betreft de link tussen het communisme en het Mao-isme komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Als ik me niet vergis heeft de heer Marijnissen van oudsher banden met deze stromingen. Voor een buitenstaander zijn in de partijstructuur en reglementen contouren van deze stromingen terug te vinden (bijvoorbeeld afdracht van inkomen).

  Mocht u nog steeds vinden dat ik niet met gevoelens kan praten, of in het platte systeem vast zit, dan heb ik gefaald in mijn uitleg.

  Het is toch weer een lang verhaal geworden, maar ik hoop dat u mij dat niet kwalijk neemt. U heeft de moeite genomen om uitgebreid op mij te reageren, dus lijkt het me gepast om u ook te antwoorden.

  Ik wens u het beste.

  Reactie door Grueber — donderdag 20 september 2007 @ 21.31 uur

 171. @ 168 Gandalf

  Nimmer herhaal of bevestig de aantijgingen van de tegenpartij. De rechter en de jury horen het te vaak en kunnen het daardoor niet meer van de realiteit onderscheiden.

  Trieste poging ; al die complimenten aan mijn adres, ik ben er immuun voor, ik krijg er teveel. Die trieste poging geeft mij een dubbele dosis energie om met je te discussiëren, om je van mijn gelijk te overtuigen. Dat heb je jezelf aangedaan en nu heb je spijt als haren op je hoofd. Wellicht ben je te goed voor deze wereld.

  Ooit zullen we een vuurwerk maken van al mijn ijdelheden maar voorlopig op naar het volgende meningsverschil.

  Als altijd was het mij uiterst aangenaam en jij was ook niet de domste.

  Jij ook een fijne avond.

  Reactie door ACE — donderdag 20 september 2007 @ 22.04 uur

 172. Berend — dinsdag 18 september 2007 @ 20.09 schrijft:

  Iedereen zou verplicht moeten worden om eens naar ‘The Corporation’ (http://www.thecorporation.com/) te kijken. Je kunt deze zeer goede film ook gemakkelijk via YouTube of bijvoorbeeld torrents vinden.

  Berend, bedankt voor de tip. Ik heb zojuist ‘The Corporation Filmmakers Official Download Edition’ via een torrent gedownload en het eerste deel bekeken. Inderdaad heel erg goed. Voor velen zal dit denk ik wel een zgn. eyeopener zijn. Het wordt tijd dat we niet meer 24/7 gemanipuleerd worden tot willoze consumptie automaten.

  Ananga

  Reactie door Ananga — vrijdag 21 september 2007 @ 1.10 uur

 173. beste Ananga,

  Ik heb drie jaar in Cuba gewoond, en geen tv gekeken, wellicht drie uur castro per maand.

  En……ik kan niemand iets beters aanbevelen om de gedachten op te schonen, verlos u van de televisie, het indoctrinatie apparaat bij uitstek ! Gooi uw televisie uit het raam, en kijk minimaal een jaar geen tv.

  Uw geest is nu weer nieuw, en in staat te denken….

  Laat u niet foppen door het medium wat tv heet, het is slechts uitgevonden om u verder te ondoctrineren……….

  Reactie door Erwin Overdijk — vrijdag 21 september 2007 @ 2.26 uur

 174. @170 Grueber

  Waar ik mij altijd zo over verbaas is dat mensen van rechtse signatuur zich alleen en uitsluitend drukmaken over maatregelen van links die misbruik lijken te stimuleren. Wetende dat ze bitterhard nodig zijn voor de gewetensvolle mens die in het nauw is gekomen.
  Dan is altijd het stokpaardje van rechts om deze maatregelen zoveel mogelijk af te knijpen en mensen van controle op controle te sturen en hen hiermee tot op het bot te vernederen door ze tot op hun ‘nakie’ bij de desbetreffende instanties te laten ‘scannen’.

  De vrijheidslievende liberaal!

  Maar!
  Zij voortdurend vergeten in eigen spiegel te kijken, door zich veel grotere zorgen te maken over de maatregelen waarin rechts zich zo graag laat voorzien.
  Op grote, maar verkapte wijze weten de toch al vermogenden zich hierdoor nog vermogender te frauderen. En dat loopt echt in de megapapieren!
  Door vriendjespolitiek en allerlei wederzijdse gunsten en talloze zakelijke afschrijvingen en velerlei afdrachts-ontduikingen en niet te vergeten de terreur van prijsafspraken… begeven zij zich dagelijks op, binnen nauwelijks te controleren, frauduleuze paden.
  Daarbij geeft de VVD de topinkomens alle vrijbrief en maakt het mogelijk om de topman in weelde te laten leven en diens ingehuurde toppers te laten kreperen.
  Noem dat maar niet verwerpelijk!

  De afkeer die ik heb van mensen van rechtse signatuur is hun gebrek aan samenleven.
  Hun ego = me!
  En geloof mij, ik heb mij uit deze kring ontworsteld! Ik weet er alles van!!
  Net zoals u, doen zij hun best om de buitenkant op te poetsen en beleefdheidsvormen in acht te nemen… maar wacht u voor de hond!
  Zoals ik u al eerder heb duidelijk gemaakt ontbreekt het hen aan innerlijke beschaving.
  Zij leven alleen voor eigen ‘huis en haard’ en werpen de armen op HUN tijd wat kruimels toe.

  De vrijheidslievende liberaal!

  Let op!
  Armen maken mensen niet rijk, maar rijken maken mensen arm! Die schuld dient u op zich te nemen, want u stemt op een partij die dit toestaat. Uw liberale vrijheidslievende drang verdringt velen. DAT is wat ik tegen heb op uw ‘soort’. Het sociaal onderontwikkelde gehalte is in feite uw eigen armoede. Het verzamelen van aardse schatten over de ruggen van de hongerigen, de verdrukten en de vernederden is van wanstaltige signatuur.
  Nee heer Gruebel! Niet dat smoesje dat u er hard voor gewerkt heeft… want wie doet dat niet? De waarheid is GELD=MACHT! En hiermee doet u de waarheid geen recht.
  Geld is een ruilmiddel waarmee u de mogelijkheid hebt zaken aan te schaffen die u waardeert. Zelfs zonder geld geen leven! Hoe kunt u er dan mee leven dat mensen bijna geen leven hebben?

  Door de vrijheidslievende liberaal!

  Zij willen zich de macht verschaffen over levens te heersen en het geld te beheersen. Het zijn potentiele dictators en velen in spe. Van geslacht op geslacht hebben zij en jawel velen met de Bijbel in de hand het volk beprostitueerd. Hebben de voorste kerkbanken in bezit genomen en de armen naar achteren verdrongen.
  Jezus zei het al: een kameel komt nog eerder door het oog van de naald dan de rijke om het Koninkrijk van God binnen te komen.

  Een gewetensvraag: Gelooft u in God?
  Zo ja, waarom neemt u dan een loopje met Hem?

  Zo nee, besef dan in uw geloof dat de mens maar 1x leeft en daarna basta! en dit juist u zou moeten beroeren zich binnen een partij te begeven die dat ene leven van veel mensen verziekt. En een partij zegt iets van de mens…
  U dacht wellicht aan het recht van de sterkste?
  Onderzoek uw stuit! Ontdaan van staart. Dus dat kunnen we achter ons laten. Wat voor ons ligt is de gewetensvolle mens (homo conscientieusiens in tegenstelling tot de sapiens)en u weet dat de toekomst een uitvloeisel is van het verleden. Het is daarom NU om ons druk te maken voor STRAKS.
  Dat betekent uw brein niet alleen te laten werken voor goud=geld=olie=macht.
  Integendeel! Geld is de taart van de hele gemeenschap en die taart moet EERLIJK verdeeld worden. Ongeacht de aard van het werk, want werk=werk!

  Hier schiet uw partij schromelijk in te kort gezien haar gedachtengoed. Het is blijkbaar ook uw gedachtengoed en dat maakt van u een niet goedwillend mens ook al wilt u dit doen voorkomen. Hiermee staat u onze beschaving in de weg, want het is niet beschaafd om mensen te verdringen voor uw liberale vrijheidsliefde.
  U denkt dat ik generaliseer? Geenszins!
  Geloof mij! Er waren zeker ook goedwillende liberale vrijheidslievenden, maar die hebben hun partij verruild voor de SP.
  Kijk, dat zijn de rijksten der rijken.
  Vaak zeer vermogend, maar willen hun geld naar eer en geweten besteed zien en de gemeenschapstaart tot welzijn van allen laten zijn.
  U begrijpt het al: Laat dat maar aan de SP over!
  Kon u dit nou maar eens echt begrijpen. Dat geeft toekomstperspectief.
  Zeg niet nooit! Want ook u bent een wonder en wonderen zijn de wereld niet uit.
  Ik neem aan dat u dit net als ik een goede afsluiting vindt van dit overurige nachtwerk?

  Ik wens u welterusten met hoopvolle groet.

  Reactie door Gloria — vrijdag 21 september 2007 @ 3.22 uur

 175. Erwin Overdijk — vrijdag 21 september 2007 @ 2.26 schrijft:

  Laat u niet foppen door het medium wat tv heet, het is slechts uitgevonden om u verder te ondoctrineren……….

  Daar ben ik het voor een zeer groot gedeelte mee eens. Ik kijk zelf ook zelden nog televisie. Maar een film als The Corporation gaat er nu juist over hoe de mensen, dag in dag uit, via o.a. de televisie worden geïndoctrineerd. De psychologie wordt bijvoorbeeld door de commercie en de politiek enorm misbruikt om mensen te beïnvloeden zonder dat ze zich hiervan bewust zijn. Dit gebeurd al vanaf zeer jonge leeftijd. Het is de hoogste tijd dat mensen zich losmaken van de corporate brainwashing machine genaamd televisie. Een met onderscheidingen overladen documentaire als The Corporation toont dit nu juist haarscherp en goed onderbouwd aan.

  Ananga

  Reactie door Ananga — vrijdag 21 september 2007 @ 3.44 uur

 176. @ 174 Gloria

  Beste Gloria,

  Dank dat u de moeite heeft genomen te reageren. U plaatst mij echter in een hokje en wijst alles af wat niet binnen dat hokje past. U beschuldigt mij van smoesjes, leugens, onoprechtheid en ik sta verder uw beschaving in de weg. Ik onderdruk anderen en ik werk zeker niet harder. Tenslotte houd ik mijn hand op bij de overheid en maak misbruik van de sociale voorzieningen (zie uw eerdere post). En dit alles over de rug van anderen.

  Zolang u niet in staat bent om buiten uw hokjesgeest te denken en mensen met een andere mening dan de uwe zelfs maar het voordeel van de twijfel te geven, is elke dialoog zinloos.

  Het spijt mij dan ook dat ik uw kostbare tijd verknoeid heb.

  Nog even twee antwoorden:
  - ik ben atheist
  - ik heb in de laatste keer inderdaad VVD gestemd, niet omdat ik achter hun ideëen sta, maar enkel omdat ik geen beter alternatief heb en niet stemmen is geen optie. Het minst der kwaden is dan de keuze.

  Uw reacties (en die van een aantal anderen)geven mij in ieder geval de bevestiging dat de SP in ieder geval niet de juiste keuze voor mij is.

  Ondanks onze meningverschillen wens ik u het allerbeste.

  Reactie door Grueber — vrijdag 21 september 2007 @ 10.58 uur

 177. @ 176 Grueber

  Typisch, iemand die het meest egoïstische geloof van allemaal aanhangt; atheïsme.

  Reactie door ACE — vrijdag 21 september 2007 @ 11.23 uur

 178. @174 Gloria

  De naakte mens!
  Amen!

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 21 september 2007 @ 11.29 uur

 179. @ 177 ACE:

  Merkwaardig, dat Karl Marx volgens u het meest egoïstische geloof van allemaal aanhangt; atheïsme.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_prominente_athe%C3%AFsten

  Fijne dag verder.

  Reactie door Grueber — vrijdag 21 september 2007 @ 11.54 uur

 180. Herr Grüber, het getuigt mijns inziens toch van weinig fatsoen om op het weblog van een royale gastheer diens politieke standpunten verwerpelijk te noemen! Ik wil ook u er op wijzen dat noch uw VVD, noch het CDA, noch PvdA, ja zelfs Groen Links niet, op een forum meningen plaatsen die afwijken van de partijlijn. Dus u mag wat mij betreft op gelikte wijze hier voor onheus bejegend slachtoffer spelen, daar trap ik niet in!
  Ik vind u behoorlijk respectloos in uw reactie 176 op Gloria, en die getuigt zeker niet van het `heer’ zijn dat u tracht te doen voorkomen. Uw reacties mogen een nette manier zijn van fulmineren tegen ethisch goed geformuleerde socialistische doelstellingen, de boodschap is besmet met een ietwat ziekelijk aandoende eigendunk.

  Reactie door Haq — vrijdag 21 september 2007 @ 12.34 uur

 181. @ 179 Grueber

  Typisch, iemand die niet zijn eigen stellingen verdedigt en beargumenteert maar zijn opponent slechts verteld dat deze ook tekortkomingen heeft.

  Zal ik je het argument voor de toekomst uit handen nemen : Ja, Grueber ik heb tekortkomingen, ja grueber de SP heeft ook tekortkomingen maar al die tekortkomingen betekenen niet dat wat wij nastreven fout is.

  Het onderhavige voorbeeld is een van de 4 op de 1000 fouten die er in wikipedia zitten. De makers trekken de conclusie uit het feit dat Marx fel tegen de godsdiensten te hoop liep, deze een middel beschouwde om de mensen dom te houden. Marx was fel tegen die strategie gekeerd. Marx was een agnost.

  Blijft onverlet dat jij een Atheïst bent en dat atheïsme het meest egoïstische geloof is en dat is zeer typisch.

  Reactie door ACE — vrijdag 21 september 2007 @ 12.42 uur

 182. @ 179 Grueber

  Mag ik je vragen waarom je je reacties hier op het log schrijft ?

  Je staat duidelijk niet open voor argumenten van andersdenkenden, wil je dan met je reacties enkel provoceren ?

  Reactie door ACE — vrijdag 21 september 2007 @ 12.47 uur

 183. @ 180 Haq

  Ik begrijp uw punt, maar was mij niet bewust dat afwijkende meningen überhaupt niet op prijs worden gesteld.

  Daarvoor mijn excuses, en ik zal verder niet meer op dit forum posten.

  Reactie door Grueber — vrijdag 21 september 2007 @ 12.57 uur

 184. @ 179 Grueber

  Typisch, mensen die niet goed nadenken voordat ze wat neerschrijven.

  Het is namelijk mijn mening dat jij ook een agnost bent en geen atheïst.

  Reactie door ACE — vrijdag 21 september 2007 @ 13.10 uur

 185. @ 183 Grueber

  Typisch, mensen die weglopen als het te moeilijk wordt.

  Reactie door ACE — vrijdag 21 september 2007 @ 13.11 uur

 186. ACE — vrijdag 21 september 2007 @ 12.42:

  Goedemiddag,

  Het feit dat je je fel kunt keren tegen welke gevestigde wereldreligie maar ook, is nog helemaal geen “bewijs” dat je dan per definitie geen geloof in een Opperwezen kunt hebben, dus dat argument doet er in een discussie als deze nog niet eens toe.

  Ik ben zelf gelovig en voldoe desondanks aan het bovenstaande!
  Ook Gloria heeft zich hier al heel wat keren -en ik was het daar nagenoeg altijd volledig mee eens!- met name tegen het gevestigde z.g. “christendom” en zijn “gelovigen” gekeerd: een argument te meer!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 21 september 2007 @ 13.56 uur

 187. @170 Hallo Grueber,

  Ik noem U niet per definitie superieur alswel het gedachten goed achter de keuze die u maakt.
  Uiteraard is iedereen geheel vrij in zijn keuze, met alle respect! Ook mijn wijlen partner heeft veel gereisd en geleefd in gebieden waar ik eerder over heb geschreven. Echter heb ik deze armoede aangehaald als voorbeeld dat waarneer zelfverrijking zich kan verschuilen achter “marktwerking” zogezegde economische groei waar elk lid in de samenleving beter van wordt, naar toe kan leiden.

  Wat is armoede?
  En bestaat er armoede in Nederland?
  De kreet armoede is door de maatschappij al vertaalt, namelijk dat je dan niets meer bezit, amper kan voeden of verzorgen en dus daardoor verkeerd in een ongezonde toestand.

  Armoede in Nederland, wordt dus door vele tegengesproken, maar veel mensen klagen toch over armoede.
  De vraag blijft rijzen.

  Hebben wij gebrek aan de EERSTE levensbehoefte?
  Zitten wij in een toestand dat iemand vrijwel NIETS bezit?
  (Deze twee beschrijvingen staan in het woordenboek voor, armoe of armoede.)
  We krijgen vaak de troostende woorden te horen!
  Dat wij, hier niet dakloos hoeven te zijn.
  Of sterker nog geen honger hoeven te lijden.
  Er zijn vele extra’s waar je aanspraak op kunt maken,
  plus het feit dat je niet zonder stroom of water hoeft te zitten.
  Er is ook een zorgverzekering waar je recht op hebt.
  Er is een crisisopvang, er zijn hulporganisaties die u te woord staan of opvangen.
  Er is ook voor elke gevallene een uitkering.
  Arm zijn wordt maar al te vaak vergeleken met 3e wereldlanden of landen zoals binnen bijv.: Europa, Roemenie, Albanie en onze vakantieland Portugal en Griekeland “toen”.
  Arm zijn wordt gerelateerd aan bedelen en weggestuurd worden van de EHBO na een ongeval.
  Arm zijn wordt gezien als een bevolkingsgroep die vertoeven in een sloppenwijk, zoals we die kennen in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

  Om het woord AR-M, (arm zijn dus)
  in Nederland toch als een serieus probleem te erkennen en te scheiden van het idee dat je alleen maar arm kunt zijn buiten Nederland,
  zou ik zeggen dat je met een woordenboek aardig verder komt.

  Als we dan alle definities op een rijtje zetten of in een diagram,
  kun je dus constateren dat armoede, hongerlijden weldegelijk een nationaal probleem is geworden, hier in ons Nederland.
  Het is inherent aan de kaders van leefgemeenschap.

  Armoede is wanneer je dusdanig het minimale bezit, en
  daardoor niet meer kunt anticiperen in je eigen leefgemeenschap,
  Nederland.
  De honger in dit geval is misschien niet het behoefte aan voedsel en water, maar naar gezondheid. Zowel lichamelijk als geestelijk.

  Ik doel dus niet op lage drempels in de bus die het de gehandicapten mogelijk maken mee te reizen. Dit is dus rijkdom.
  Al deze vormen van rijkdom slaan de spijker mis als de lat zo hoog wordt gelegd, dat voor een hele grote groep mensen met hun daadwerkelijke capaciteiten, de pas wordt afgesneden tot het benutten van hun mogelijkheden.

  Om maar in uw terminologie te blijven spreken, als er dus in het spel meerdere of nieuwe handicaps worden gebracht, zal het spel ook anders moeten worden gespeeld.
  Dit gevolg is nou net wat de makers van het spel niet zien zitten. Mensen raken gedesoriënteerd en gedemotiveerd waardoor deze grote groep zijn pion uit het veld haalt en dus aan de rand staan en mogen incasseren hoe zij worden uitgescholden voor spelbreker of verrader.
  Hiermee vergroot men mede “Handmade” de instabiele geestelijke en lichamelijke ongezonde situatie, en dus spreekwoordelijke hongersnood. U kunt zich dan wel ergeren aan deze spelbrekers of is het misschien mogelijk dat zij met hun schijnbaar nutteloze kennis dit spel gewoon weg niet meer mee kunnen spelen. Ligt die lat dan misschien toch net iets te hoog.?

  Zoals u spreekt over de misbruik die er gemaakt wordt, zal u mij in geenzins horen tegenspreken, maar nu vergeet u toch even, het mega misbruik wat er wordt gemaakt van de regelmakers zelf.
  Het kapitaal dekt het kapitaal. Wij hebben de uitkeringen, subsidies of uitkering-ondersteunings projecten, maar voor de mensen die het absoluut beter hebben zijn allerlei, teruggaven, verrekingen en bonussen in het leven geroepen die mogelijk op papier het geld laten rollen maar uiteindelijk in de hoge salarissen als zelfverrijking in hun privé buidel verdwijnen.
  En ECHT niet alleen door hard werken verdient, maar slim speculeren, of (af)kopen van slimme kruiwagens.

  Kapitalisme en communisme wordt ook iets te makkelijk mee gestrooid.
  Democratie is het beste schaduw systeem, waar dictatoriaal kapitalisme zich achter kan verschuilen. Kortom wat u verafschuwt leeft hier tierig in Nederland.
  Communisme? Noem mij eens een land waar dat heeft kunnen regeren. Een regeringsvorm waar het volk de totaal gelijke macht bezit, zeer close Anarchisme. Nog nooit heeft echte communisme bestaan. Eerder spreekt men over socialisme.
  Zoals in dat geval dichter bij het Mao-isme komt.
  En ook dat bleef niet over eind.

  Echter zou u eens wat meer moeten gaan verdiepen hoe de SP zich in de jaren heen heeft ontwikkelt. Het heeft geen zin om alsmaar te blijven hamer op allerlei overtuigingen die ooit een rol gespeeld. Er zijn hiervoor genoeg boeken en stukken te verkrijgen.
  Zou het mogelijk zijn dat afdracht van inkomen, meer in het kader gezien moet worden, zoals: wie het wat beter heeft hoeft niet nog eens extra voordelen zoals boven genoemd, ook nog eens in zijn zak te steken.
  Zou het mogelijk zijn dat de SP graag ziet dat er van die extra’s investeringen worden gedaan om die handicaps weg te nemen zodat iedere lid van de maatschappij de kans krijgt om zijn capaciteiten te benutten.

  Als laatste wil ik u zeggen dat u echt niet hebt gefaald in uw uitleg. Die is mij duidelijk.
  Maar, waarschijnlijk heb ik gefaald. Het platte systeem laat zich helaas leiden door een bedrieglijke systeem. Kapitalisme is het meest hongerige systeem wat ik ken. Het is een verslaving en het verrijkt de egoist. De lat (de uper) moet steeds hoger gelegd worden om alsmaar die kick te krijgen. Er is geen plaats voor die downer. Het maakt je depressief en je zinkt weg in een zelfverwijt, de buitenstanders is domper, de oorzaak, de verpester de misbruiker. Plat systeem, eenrichtings verkeer, veelbeloven. (aldus Jelinek).
  Geen constructieve opbouw voor de omgeving er alleen maar in geloven, en klakkeloos volgen de neus achterna.
  (aldus Jelinek).

  Ook ik wens u het beste,

  Reactie door Kbo — vrijdag 21 september 2007 @ 14.01 uur

 188. 182 Ace:

  Ik ben in eerste instantie op deze website gekomen om me een beter beeld van de SP te vormen. Dit niet om te provoceren, ook niet om mensen te kwetsen of te beledigen. Wel omdat het me interesseert hoe andere mensen over zaken denken, met name ook als dit (sterk) afwijkend is van mijn mening.

  Hoewel ik het niet met de heer Marijnissen eens ben, heb ik wel groot respect voor de wijze waarop hij de boodschap brengt.

  Ik ben met name bij de eerste post van mij uit het oog verloren dat ik hier te gast ben, en een aantal mensen hebben mij hier terecht op gewezen.

  Het is duidelijk dat een aantal mensen zich aan mijn posts storen. Deels ligt dat aan mijzelf, deels reageert men misschien zelf ook feller dan de bedoeling is. Hoe dan ook, als ik als buitenstaander de gedragscodes van dit forum overtreed, dan vind ik het niet gepast om verder van mogelijkheden van dit forum gebruik te maken.

  Reactie door Grueber — vrijdag 21 september 2007 @ 14.34 uur

 189. @ 186 Harrieke

  Ik ken het standpunt van jou en Gloria. Ik waardeer en respecteer dat ook. Over de combinatie socialisme em christendom is veel geschreven.

  Ik ben van mening dat die twee stromingen elkaar geenszins hoeven uit te sluiten, sterker nog veel normen en waarden komen overeen.

  Ik weet dat jij en Gloria het formalistische en met name de formalistische uitwassen van jullie geloof afzweren, dat jullie het daar volkomen mee oneens zijn.

  Marx daarentegen zag met name het formalistische en de overgave van het christendom als de grootste drempel in het streven naar gelijkheid.

  Echter ook tegen Gloria heb ik al eens gezegd, dat jullie geloof echter wel indirect ( toegegeven het is minimalistisch en voornamelijk virtueel theoretisch ) status en statuur verleent aan organisaties voorvloeiend uit dit christendom. JPB legitimeert zijn beleid feitelijk op jouw geloof, doet dat uit jouw naam.

  Kort gezegd : het je ondergeschikt maken verhoudt zich niet met het streven naar gelijkheid. Dat is simpelweg een ethische dilemma.

  Ik begrijp echter niet echt wat je bedoelt te zeggen, verwijt je me iets ?, dan moet je me het iets concreter aangeven.

  Reactie door ACE — vrijdag 21 september 2007 @ 15.09 uur

 190. @187 Kbo

  Ik wil nog even kwijt dat ik elke discussie welkom vind en dat ik niet op de man speel. Ik heb het over een overtuiging en een bepaald beleid, waarin ik totaal niet het gevoel heb dat ik (beperk het even tot mijzelf) enig deel van uitmaak in het nu en de toekomst.
  Wat mij ook opvalt en betreur,is dat er eigenlijk nergens zich een site bevind ondersteund door rechtse partijen waar je in een soort van open form kunt discusseren of reageren. Alles gaat via de Email.

  Heel jammer en wil dan toch weer maar even zeggen, tekenend voor de band tussen partij en de gewone man. Ik zou het zeker niet laten om daar een balletje op te gooien. Vanuitgaande dat ook ik daar mijn post mag plaatsen.

  Reactie door Kbo — vrijdag 21 september 2007 @ 15.31 uur

 191. @ 188 Grueber

  Laat ik voorop stellen dat het mij in het geheel niet gaat over de manier waarop. De manier waarop zal mij een zorg zijn.

  Om je te oriënteren zou het lezen van dit log volstaan dus je hebt nog geen antwoord gegeven op mijn vraag : wat is jouw persoonlijke reden dat je actief reacties plaatst, wat is initieel jouw persoonlijke argument daarvoor, je kunt toch voor jezelf wel bepalen wat je beweegreden daarvoor zijn. Dat is wat ik zou willen weten.

  Ik kan me voorstellen dat je mensen probeert te overreden van je gelijk maar je stelt zelf dat je dat niet mogelijk acht.

  Je hebt gelijk dat het noodzakelijk is je mening te toetsen juist aan de argumenten van andersdenkenden. Anders ben je geen knip voor de neus waard. Het is daarom van een ieder volkomen fout bijvoorbeeld Wilders’ argumenten te negeren of zelfs weg te honen. Persoonlijk houd ik mij dan ook onevenredig meer bezig met de analyse van de meningen van andersdenkenden, met name rechtse ideeen. Als een soort relativiteitstherapie zeg maar. Hierover ben ik het dus volkomen met je eens.

  Ik persoonlijk zou het jammer vinden als je weggaat van dit log. Echter ik zal je wel altijd, zoals iedereen, kritisch benaderen en ik schroom mij er niet voor dit hardvochtig of wellicht manipulatief te doen.

  Reactie door ACE — vrijdag 21 september 2007 @ 15.32 uur

 192. Kbo — vrijdag 21 september 2007 @ 14.01:

  Goedemiddag,

  ik heb jouw bespiegelende betoog met instemming gelezen en moest daardoor denken aan de vermelding van een zekere Nimrod in het oude testament van de bijbel: hij BEGON er mee een geweldige te zijn, gekant tegen God en ZONDER SCHAAMTE tegnover andere mensen die hij naar believen gebruikte en misbruikte. In de oorspronkelijk tekst staat “een geweldig jager”, maar al eeuwen geleden hebben bijbeldeskundigen (die de z.g “Statenvertaling” maakten) daar de kanttekening bij geplaatst dat uit de hele tekst en contekst blijkt dat dit geduid kan worden als tegen God gekant en ook “jager op mensen”: hij deed met hen net als een jager met dieren doet, desnoods doden!
  Hij schijnt ook de de eerste stedenbouwer te zijn geweest en eigenlijk zo’beetje de grondlegger van veel wat moderne “samenlevingen” “draaiend” houdt.

  Je zult zeggen, daar heb je de christenen weer met hun bijbel, maar bezie bovenstaande eens onbevangen en bijv. als een stuk geschiedschrijving: het is dan opmerkelijk en zeer interessant dat al ruim drieduizend jaar geleden het mensen opviel dat er kennelijk voor het eerst van de gevestigde orde werd afgeweken, en wel in hun ogen in zeer ongunstige zin.
  Vergeet niet dat toen geloof in en respekt voor de kracht van het bovennatuurlijke algemeen was en dat zulk gedrag eigenlijk “wereldschokkend” was!

  We zijn nu duizenden jaren verder en wat blijkt, als je Nimrod met moderne ogen beziet, is hij eigenlijk de eerste die datgene praktizeerde wat tegenwoordig algemeen als behorend tot kapitalistische deugden wordt beschouwd, ook al is dit dan in een “beschaafd” jasje gestoken. (o wee, als dat jasje wordt uitgetrokken, berg je dan!)
  Maar o.a. oorlogen zijn er wel het gevolg van en die overtreffen Nimrod vele malen in moordzucht, wreedheid, hebzucht en nog veel meer negatieve gevolgen.

  In feite blijkt dus dat mensen zich al duizenden jaren moeten verdedigen tegen de roofdieren onder hen die hun roofzucht tegenwoordig eufemistisch benoemen met “ondernemingszin”, als ze zonodig weer eens met veel brallerige poeha en propaganda het kapitalistische systeem als “winnaar en enig mogelijke alternatief” benoemen.
  En, ons grote probleem is dat zelfs democratie -of moet ik eigenlijk zeggen ZOGENAAMDE democratie!- geen bescherming biedt tegen die roof- en moordzucht.

  Het lijkt er op dat vooral Westerse maatschappijen draaiende worden gehouden door zoveel mogelijk mensen te “scholen” in roofdiergedrag, ook al lijkt het in de dagelijkse praktijk te gaan om eigenlijk heel onschuldige zaken “die iedereen zou doen” en “je zou wel gek zijn , als je de jou geboden kansen niet greep”
  Door vooral het “wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe (wens) dat ook een ander niet” volkomen buiten beeld te laten en houden, worden aldus heel veel -in wezen best wel goedwillende- mensen steeds meer “medeplichtig” gemaakt aan onbarmhartige liefdeloosheid en hebzucht, ook al wordt die door die z.g. democratie -schijnbaar!- gerechtvaardigd.

  Maar ja, als je het beginsel van democratie uitlegt en toepast met uitsluiting van juist die morele principes en maatstaven die in wezen ALTIJD ten diepste leidraad en spiegel waren voor het geweten: verwonder je dan vooral niet over de SCHIJNBARE tegenspraken em morele dilemma’s die zo’n aldus functionerende “democratie” steeds weer, en in toenemende mate oproept.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 21 september 2007 @ 15.39 uur

 193. ACE — vrijdag 21 september 2007 @ 15.09:

  Nee, hoor, ik verwijt je helemaal niets:
  Ik wilde alleen maar weer eens -voor zover dat nog nodig was- benadrukken dat het lid zijn van een gevestigd religieus genootschap je nog niet tot een gelovige in de strikte zin van het woord bestempelt.
  Dit kan eigenlijk niet genoeg benadrukt worden, de hier gevoerde discussies bewijzen dat keer op keer!

  En -heel belangrijk!- bedenk dit ook eens als het over de dagelijkse actualiteit van het z.g. Islam-extremisme gaat.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 21 september 2007 @ 16.13 uur

 194. @ ACE (191)

  Het doet me deugd om te zien dat wij in ieder geval op een aantal punten het met elkaar eens zijn. Mijn eerste reactie op dit forum werd getriggerd door een opmerking van Gloria, waarin zij stelde dat alle goedbedoelende Nederlanders weldra tot de SP zouden behoren of reeds behoren. Ik vind mezelf ook een goedbedoelende Nederlander, maar ben dat blijkbaar niet. Dat heeft de eerste reactie bij mij uitgelokt, alles daarna was reageren op reacties.

  Zoals u al aangeeft, ik ben hier niet om mensen te overtuigen of om welke partij dan ook te promoten. Het discussiëren over zaken vind ik wel zinvol, als is het maar om ook eens het verhaal van de andere kant te kunnen bekijken. Nogmaals, ik heb de waarheid niet in pacht, maar geef alleen mijn mening. Hoewel dat misschien niet geloofwaardig klinkt, wil ik niet provoceren. Daarvoor vind ik forum niet geschikt, én vind ik de onderwerpen te belangrijk.

  De eerste reactie werd weliswaar getriggerd, maar in het algemeen vind ik reageren op een forum zinvoller dan alleen het forum lezen. Het wordt dan mogelijk om dieper op zaken in te gaan, verheldering te vragen indien zaken onduidelijk zijn, etc.

  Dat neemt niet weg dat ik in ieder geval wat voorzichter met mijn woordkeuze om moet gaan. U vind de manier waarop niet zo belangrijk, maar ik vind dat wel – evenals anderen, zoals ze duidelijk hebben aangegeven.

  Tenslotte: ik sta open voor alle kritiek, hoewel ik het wel op prijs stel als dit enigzins netjes zou kunnen. Anderzijds, ik heb een dikke huid…

  @ 187 / 190 Kbo:
  Hallo Kbo,
  uw reactie had ik niet gezien voor het posten van mijn vorige reactie, soms lijken posten elkaar op een of andere manier in de weg te zitten op de server.

  Ik heb niet de indruk gekregen dat u op de man speelt en ik vind dat u een prettige manier van het voeren van de dialoog heeft. Politiek rechts heeft inderdaad geen eigen fora, in ieder geval niet zo open als deze. Afgezien daarvan ken ik de punten en gedachten van de VVD, PVV en Verdonk voldoende.

  Voor wat betreft u hele uitgebreide post, ik heb helaas nog niet de tijd gehad om deze goed te lezen. Mag ik dat op een later tijdstip alsnog doen?

  Reactie door Grueber — vrijdag 21 september 2007 @ 16.22 uur

 195. Your welkom

  Reactie door Kbo — vrijdag 21 september 2007 @ 16.52 uur

 196. @ 187 Beste Kbo,

  Ik heb u uitgelegd waarom ik moeite heb met het begrip armoede in Nederland. Het is misschien muggenzifterij, ik weet het, maar armoede vertaal ik naar situaties in menig derde wereldland.
  Daarmee ontken ik niet dat er mensen in Nederland zijn die arm zijn. Dat veel mensen in Nederland nauwelijks rond kunnen komen en zich al helemaal geen extra’s kunnen veroorloven. Er zijn inderdaad veel mensen niet in staat om deel te kunnen nemen aan het arbeidsproces en die “buiten spel” zijn komen te staan. En het is natuurlijk waanzin dat dit in Nederland mogelijk is.

  Onafhankelijk van mijn politieke opvattingen, vind ik dat je in beginsel gebruik moet maken van je talenten en vaardigheden, en dat je probeert bij te dragen aan de maatschappij. Of dat is via vrijwilligerswerk of een baan of anderzijds, dat maakt mij eigenlijk niet uit. Het klinkt wat oubollig misschien, maar “ledigheid is des duivels oorkussen”.

  Ik denk dat u gelijk heeft als u zegt dat voor veel mensen de lat te hoog ligt. De eisen die worden gesteld zijn denk ik ook heel hoog. Voor diegenen voor wie de lat te hoog ligt, moeten er voorzieningen zijn, die het voor hen mogelijk maakt om een menswaardig leven te leiden. Ik kan me moeilijk voorstellen dat iemand, die om welke reden dan ook, gebruik moet maken van deze voorziening, dit met plezier doet en dat geloof niet dat iemand van deze mensen vrijwillig gebruik maakt van deze voorzieningen.

  Ik heb, om redenen die ik eerder gaf, moeite met mensen die gebruik maken van de sociale “vangnetten”, alleen omdat ze niet willen werken. Hoeveel mensen dat er zijn weet ik niet, maar dat het gebeurt is voor mij duidelijk (daarvoor heb ik het te vaak gezien in mijn directe omgeving). Ik vind dit een probleem, omdat hierdoor andere mensen meer moeten bijdragen, maar anderzijds vind ik het beledigend naar mensen die de voorzieningen echt nodig hebben (vanuit mijn referentiekader denk ik dan bijvoorbeeld aan gehandicapten).

  Zoals u terecht aangeeft, wordt er ook aan de top ernstig misbruik gemaakt van de mogelijkheden die er zijn. Dat vind ik net zo kwalijk dan wel verwerpelijk. Het beloningsstelsel – bijvoorbeeld – van een aantal topbestuurders staat niet in verhouding tot hun prestaties en hier moet wat aan gedaan worden.
  Ik heb nooit begrepen waarom er enerzijds een hoog tarief wordt geheven op inkomens in de hoogste schaal, terwijl dit teniet wordt gedaan door allerlei aftrekposten.

  Ik ben ondernemer, dus geloof ik in principe in het beginsel van marktwerking. In principe, want in een ideale wereld heeft marktwerking een zuiverende invloed op het gedrag van mensen, waardoor misbruik in welke vorm dan ook wordt gestraft. Maar, we leven niet in een ideale wereld, en zuivere markteconomieën bestaan niet. Vandaar dat misbruik wel degelijk bestaat en marktregulering nodig is. Toch moet het volgens mij mogelijk zijn om ook via marktwerking tot een eerlijker systeem te komen (hier zullen we waarschijnlijk het niets eens zijn over de definitie van eerlijk – maar ik doel niet op een verhoging van de topinkomens).

  U stipte anarchie aan, wat in een ideale wereld misschien ook zou kunnen werken. Het zuivere communisme (inderdaad niet het socialisme wat onder die naam bekend is geworden), zou in een ideale wereld waarschijnlijk perfect zijn.

  Op basis van mijn wereld- en mensbeeld, kan ik niet inzien hoe ofwel anarchisme ofwel zuiver communisme ooit zou kunnen werken. De reden hiervoor is dat er volgens mij nooit genoeg draagkracht voor zal kunnen bestaan. Diezelfde mensen die nu op kleine of op grote schaal misbruik maken van het systeem, zullen dat dan ook doen. Volgens mij kan het alleen werken als het echt “allen voor één, en één voor allen” is. Ik ben bang er teveel mensen zijn die zich hier aan zullen ontrekken. Misschien niet eens zozeer om er zelf financieel beter van te worden, maar meer omdat er nu eenmaal mensen zijn met een wil om meer te presteren dan anderen.

  In zekere zin denk ik dat een (groot?) deel van de grote problemen in de maatschappij door ons beide erkent worden. Misschien met een verschil in intensiteit en prioriteit, maar toch.

  Over de beste manier waarop deze opgelost en voorkomen kunnen worden, zullen wij het denk ik nooit eens worden. Ondanks zijn beperkingen, heb ik het meeste vertrouwen in de marktwerking.
  U heeft dat om duidelijke redenen niet.

  Sorry voor de lange tekst en mogelijk wat warrige volgorde.

  Ik wens u een fijne avond.

  Reactie door Grueber — vrijdag 21 september 2007 @ 19.22 uur

 197. @ 196 Grueber

  Armoede is natuurlijk een relatief begrip.
  Definieer dan eens wat volgens jou armoede is in Nederland.

  Jouw gevolgtrekking (“dus”) dat elke ondernemer in marktwerking gelooft is volstrekt niet waar. Zeker niet elke ondernemer is uit op oneindige winst ongeacht de consequenties.

  Sorry voor de kort tekst.

  Reactie door ACE — vrijdag 21 september 2007 @ 20.32 uur

 198. 196 Grüber:`Ik wens u een fijne avond.’
  Je wenst alleen je zelf een zelfvoldane avond, zelfingenomen minkukel!

  Reactie door Haq — vrijdag 21 september 2007 @ 20.57 uur

 199. @kbo

  Zo subtiel als je probeert om te gaan met Grueber, zo hard zet jij de uitkeringsgerechtigde neer als: gevallene!

  Vergis je niet!
  Ik zal hier niet verder over uitweiden maar zolang de achterlijke kabinetten en de oppositiepartijen geen enkele moeite doen om fundamenteel zeer belangrijk werk als werk te zien, zitten velen die zich te pletter werken in een vangnet waar zij verplicht in moeten spartelen.

  Het is dan kiezen of delen:
  Of je oren laten hangen naar de nietsontziende kabinetten die met mensenlevens spelen,
  Of rechtop blijven staan en heldhaftig je door armoede heenworstelen om trouw te zijn naar je taken en geweten.

  Het lijkt mij dan ook niet nodig om voor jouw doel met Grueber mensen hier ernstig tekort te doen.

  Dit zijn gevallenen:
  Dit asociale mensontsierende onbeschaafde kabinet van hun troon stoten en GO HOME te sturen. Met liefde!

  @Grueber

  Er is verschil tussen goedbedoelende mensen en goedwillende mensen.
  Denk daar zelf maar eens over na.

  Reactie door Gloria — vrijdag 21 september 2007 @ 23.02 uur

 200. PS kbo

  Ook bagatelliseer jij armoede in Nederland.
  Het heeft wel degelijk met voedsel te maken.
  Maar dat is voor hen die weten waarover zij spreken! Kwestie van ervaring.

  Grueber redeneert precies zoals die Zalmellendeling:
  Kijk eens naar de derde wereld! En zo wijst hij alle ellende van zich af…
  Dat is nou rechts! Goedwillend?

  Reactie door Gloria — vrijdag 21 september 2007 @ 23.12 uur

 201. armoede is niet meer rond kunnen komen van je geld,dat geld in nederland al ook in bv afrika,
  in bv nederland heb je nodig zeg maar 1000 euri,
  in delen van rijk afrika heb je nodig 12.50 eurie,
  kom je onder die grens,dan leef je in armoe.
  vooral als je om je heen de rijkdom van de machthebbers kunt zien,en ziet sterven aan vetzucht/hard kwalen door toedoen van overmaat.
  ps ik heb het niet over darfur of iets in die trand,alhoewel?
  ik heb het over landen die zwemmen in het geld,van de olie opbrengs en goud en diamanten.
  en nederland zwemt in het geld omdat het de olie en goud en diamanten voor een prikkie koopt en er wapens en bommen(klustertjes/landmijnen uit bv polen via nl er aan verkoopt,om de rijke regeringen daar van wapens te voorzien,om in iedergeval hun olie/goud en diamantjes veilig te stellen.
  en natuurlijk goedkope kippetjes,om de plaatselijke boer ook nog even de nek om te draaien.
  en wie doen dat dan meestal ,die gene die de opmerkingen hanteren van het vvd orakel zalm.

  Reactie door ad — vrijdag 21 september 2007 @ 23.59 uur

 202. Gloria — vrijdag 21 september 2007 @ 23.12:

  Beste Gloria,

  Ik schrok van jouw reactie naar KBO want ik dacht: “zou ik die dan verkeerd gelezen en begrepen hebben”?:

  Na herlezen kan ik eigenlijk niet anders concluderen dan dat KBO beschrijft dat juist onze “samenleving” de zwakkeren laat vallen en zich vervolgens schijnmededogend laat voorstaan op al de sociale verworvenheden waarop dan vervolgens door de “gevallenen” aanspraak mag worden gemaakt: alleen…. de prijs, zowel in geld als lichamelijk en geestelijk daarvoor!

  Maar…mogelijk kan KBO dat beter zelf verduidelijken!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 22 september 2007 @ 0.58 uur

 203. Tja het was even wachten maar daar ben je dan toch.

  Ik heb bijstand als een alleenstaande ouder met 2 kinderen.
  Ook ik kom uit een 1-ouder gezin met bijstand, te weten sinds 1972.
  Jaren droeg ik tweede hands kleertjes en brachten de overburen 2x in de week eten.
  Later (tot mijn 19e op school gezeten) heb ik eigenlijk altijd gewerkt, daar ik alles aanpakt,e bijgestudeerd etc. Uiteindelijk kwam ik in een eenmanszaak terecht waar ik een vriend 7 jaar heb bijgestaan zijn zaak, waarvan de eerste drie jaar vrijwillig en later vanwege de opleiding 4 jaar in loondienst.
  Inmiddels ben ik al weer een lange tijd werkeloos wat ik hier nu niet toelicht, maar geloof me het was een vreselijke periode voor mijn gezin.

  De laatste jaren zijn overigens veel mensen in mijn omgeving een eigen bedrijf begonnen. Deze mensen ploeteren 60 a 80 uur per week en voor een loon waar je echt geen huis van kan kopen. Want ook in Nederland heb je het hard te halen in deze arbeids omstandigheden. Ook ken ik mensen die zich de blubber werken voor een minimumloontje een gezin onderhouden en niet elke dag vlees op tafel kunnen zetten. Alleenstaande gehandicapten + mantelzorgers etc. Maar ook oudere mensen met een AOW-tje die maar niet meer naar de tandarts gaan.

  Ik schrijf trouwens dat we de armoede zoals wij die ervaren in Nederland, niet met de armoede van de derde wereld moeten vergelijken. De armoede hier is een andere vorm van honger.
  Jij hoeft niet weken te wachten op een vrachtwagen voor een paar gram meel per kind en een kannetje melk, wachten tot het Rode Kruis je volledig beschadigde lichaam onderzoekt, of een ziekte oploopt om dat iedereen in je tuin zijn behoefde doet.
  De armoede is inherent aan de welvaart status van een land.

  Dus over het woord Armoede schijnen de meningen nog al te verschillen. Vandaar dat ik een beeld trachtte te schetsen
  hoe die dovenmansoren meten, te weten: met twee maten. Ik geloof wel dat er armoe(de) is. Maar het is inderdaad niet zo dat WE totaal Niets hebben.

  De armoede in Nederland is dus: het minimale bezit, en
  daardoor niet meer kunt anticiperen in je eigen leefgemeenschap.
  Dit verlamd mensen met het gevolg dat zij zichzelf niet meer zelfstandig kunnen voorzien in hun levensbehoefde.

  Ik vind nl. het Gebrek aan de eerste levensbehoefte, en
  zitten in een toestand dat iemand VRIJWEL niets bezit, hier in Nederland even goed Armoede is en dat het verdomde moeilijk is om met dat beetje geld, goed en gezond eten op tafel te zetten.

  Ik ben dus de laatste die mensen met een uitkering en dus armoe als gevallene zal bestempelen.
  Overigens zou ik hiermee mijn roots als wel mjin omgeving inclusief mijzelf verloochenen.
  Als je goed leest, zul je lezen dat ik juist stront ziek wordt om zo gezien te worden juist door die mensen, die mij en andere, graag nawijzen om hun gelijk te krijgen en zo hun beurs kunnen vullen.

  Ik schrijf tevens, dat ik blijf geloven, als (de door jouw, aan mij toebedeeld term maar te gebruiken) de gevallene gewoon voor vol worden aangezien en hiervoor de middelen krijgen aangeboden, ze zich tien keer prettiger voelen en niet geremd, als ze vinden dat zich nuttig kunnen maken op de arbeid markt. Wanneer dat absoluut niet mogelijk blijkt, dan even goed goeie vrienden, want dan horen wij met elkaar, deze mensen de ruimte te bieden zodat zij zichzelf zonder een onmenselijk gevecht kunnen voorzien in hun levensbehoefte. Ik besef en weet dat maar al te goed.
  In mijn stad zet ik me al enige jaartjes in voor mijn leefomgeving binnen de SP.

  Kijk, zo subtiel probeer ik nu ook met jouw om te gaan.
  Ik vind het namelijk niet onaangenaam een dialoog met iemand aan te gaan ongeacht zijn komaf of ideeen. Ik ben zeker niet gelukkig hoe het op dit moment er aan toe gaat binnen het kabinet, al weer niet.

  Iedereen weet, zowel links als recht dat die andere partij niet is weg te denken, net zo als dat Wilders Never de Koran uit de handel krijgt zo zullen wij ook niet de pretenties moeten hebben om anders denkende van de troon te stoten. Ze blijven toch wel, zo niet bovengrond dan wel ondergronds. Ik zie ze liever bovengronds, zodat ik mijn tegenstander kan zien horen, en graag op gelijke ooghoogte, aan de tafel bijv.

  De strijd blijft dan onderbouwd. Als je mijn laatste alinea hebt gelezen hoe ik over het kapitalisme denk en wie dat systeem kosten wat het kost in takt wil houden dan kun je niet anders hebben gelezen dat ik daar zeer en zeer op tegen ben. Ook de marktwerking die in deze tijd inderdaad gereguleerd wordt, zou naar mijns inziens met veel meer empathie mogen worden bestuurd maar absoluut geen rol mag spelen binnen de gezondheidssector,

  Maw net zo als in mijn kennissen en vriendenkring en gezin zullen wij als verschillend denkende een weg moeten vinden zodat we door een deur kunnen. Dat doen we omdat we met elkaar willen samen leven. Niemand hoeft zijn gezicht te verliezen. Maar je moet niet elkaar alleen maar horen, maar luisteren en elkaar willen begrijpen.

  Kortom Gloria, je plaats mij nogal eens in hokje waar ik echt niet thuis hoor. Ik lees jouw reactie graag en intensief en met een soms met een verkneuterende grijns. Je kunt goed formuleren wat je voelt en je bent nogal scherp. Maar wat ik jammer vind is dat ik nooit de indruk heb dat je in ieder geval mij reacties hebt begrepen.
  Je stoomt jouw gerieven en overtuiging af, als een snelkook pan die al jaren op het vuur heeft gestaan, met het gevolg dat de aardappelen tegen het plafond zitten geplakt, en we alleen maar tijd hebben verloren aan de schoonmaak.
  Ook ik schrijf wat ik denk en geloof, hoop of me afvraag.
  En geloof mij rustig, met welke overtuiging ik dan ook voor de SP stem, het is een stem maar dan wel mijn stem.

  Reactie door Kbo — zaterdag 22 september 2007 @ 2.06 uur

 204. @ 197 ACE

  Absolute armoede is volgens mij het niet in staat zijn of het niet in staat gesteld worden om te kunnen beschikken over de minimale middelen die je nodig hebt om te kunnen overleven. Dus het ontbreken van voldoende voedsel, drinkwater, onderdak en in ieder geval minimale medische zorg.

  Relatieve armoede is volgens mij het niet in staat zijn of het niet in staat gesteld worden om te kunnen beschikken over de minimale middelen om een bepaalde minimaal acceptabele levensstandaard te kunnen bereiken. Wat minimaal acceptabel is, is ondermeer afhankelijk van de welvaart van het land. In Nederland moet de grens hoger liggen dan in bijvoorbeeld Portugal. Voor mij betekent dat in ieder geval: voldoende voeding om gezond en gevarieerd te kunnen eten en drinken, kunnen beschikken over een woning, toegang hebben tot minimaal het middelbaar onderwijs, toegang hebben tot basiszorg en de mogelijkheid om kinderen te kunnen krijgen en opvoeden. En eigenlijk hoort toegang tot Internet daar ook bij. Voor mensen met een handicap of een chronische ziekte zijn extra voorzieningen nodig.

  Ik kan ondernemerschap en de marktwerking niet helemaal los van elkaar zien, maar geloof ook niet de marktwerking op zich gelijk staat aan winstmaximalisatie ten koste van alles.

  Reactie door Grueber — zaterdag 22 september 2007 @ 12.00 uur

 205. @ 198 haq:
  Als ik alleen zelfingenomen zou zijn, zou ik niet de moeite nemen om op deze site te komen en te posten. Als ik zelfingenomen overkom, dan is het omdat ik niet weet hoe ik me beter kan uitdrukken. Ik denk na over wat men hier schrijft, hoe en waarom men reageert en waarom men bepaalde standpunten heeft. Ik weet uit eigen ervaring niet wat het is om uitkeringsgerechtige te zijn, wat het is om niet rond te kunnen komen, wat het is om als gevolg van een handicap of ziekte beperkingen te hebben of om geen baan te kunnen vinden.
  Ik ben echt niet roomser dan de paus, maar wil proberen te begrijpen wat er speelt bij groepen mensen in omstandigheden waar ik niet dagelijks mee in aanraking kom.

  Reactie door Grueber — zaterdag 22 september 2007 @ 12.18 uur

 206. @ Gloria
  Misschien bagatelliseer ik armoede inderdaad, maar niet uit onwil, hooguit uit gebrek aan kennis. U spreekt uit ervaring en uit datgene wat u dagelijks ziet en hoort. Ondanks dat wij allemaal in Nederland wonen, leven we in verschillende werelden en spreken we misschien zelfs wel een andere taal, zo voelt het in ieder geval wel een beetje.
  De manier waarop ik invulling geef aan goedbedoelend en goedwillend, zal voor u waarschijnlijk niet genoeg zijn. Ik wil ook niet alle ellende van me afschuiven, dan ging ik wel bij Wilders op de site kijken.

  Hoewel onze standpunten ver van elkaar verwijderd zijn, kunt u het met me eens zijn dat als ik werkelijk een idee wil krijgen van waar links voor staat, dat ik dan bij de SP moet zijn? De PvdA neem ik als linkse partij niet serieus en van GL weet ik het eigenlijk niet. Van de linkse partijen heb ik alleen bij de SP het idee dat ze echt staan voor wat ze zeggen, ook al ben ik het er niet mee eens (deels).

  Reactie door Grueber — zaterdag 22 september 2007 @ 12.39 uur

 207. Rijkdom is eveneens een zeer relatief begrip. Waarom er dan zo angstvallig aan vasthouden ten koste van bijvoorbeeld de aanschouwde afrikanen?
  Hard werken is ook een zeer relatief begrip evenals de inhoud van het woord verdienen. Waarom jezelf er dan zo op voor laten staan?
  Waarom schrijven dat je veel gezien hebt van de wereld en tegelijk dat je zelf je leefsisuatie nog meer ik noem maar i.p.v. 50x 100x beter willen maken dan die van de afrikaan als je toch zoveel gezien hebt en daar relatief van wordt…..
  Er zijn mensen die voor zichzelf en de afrikaan opkomen en er zijn zeer veel mensen waarvoor zeuren een zeer relatief begrip is t.o.v. de noodzaak tot…..
  De noodzaak tot een auto is zeer relatief m.b.t. je eerste levensbehoefte waarom zeuren VVD-ers er dan zo over.
  Relativeren is goed, overrelativeren is kapotpraten en wegpraten van wat er wel is,jezelf niet willen verantwoorden voor je eigen gedrag. Dat heeft helemaal niets meer met relatief in de zin van het woord te maken. Oh mijn vrouw wordt afgerammeld dat is niet zo erg als je ziet wat er in Afrika met vrouwen gebeurt. Dat zal de mishandelaar zeggen om datgene wat hij doet te rechtvaardigen enkel voor ziczelf.
  En meer heb ik niet nodig om op de heer Grueber te reageren. Indien je een echte discussie wil aangaan zonder aannames en subjectief geuite relativeringstheorien danwel die ook op jezelf toe te passen dan ben ik bereid deel te nemen in de discussie maar ik denk dat dat niet nodig is.

  Reactie door Henny — zaterdag 22 september 2007 @ 13.22 uur

 208. @ 204 Grueber

  Je definitie van absolute armoede slaat kant noch wal. Blijkbaar heeft volgens jou iedereen die overleeft voldoende middelen. Absolute armoede bestaat dus niet onder levende mensen.

  Echter niet zo belangrijk omdat ik armoede altijd als een relatief begrip kenmerk.

  “voldoende voeding om gezond en gevarieerd te kunnen eten en drinken”; honderdduizenden gezinnen in nederland kunnen geen vlees of vis op tafel zetten, moeten het s’ochtends hun brood besmeren met chocopasta omdat ze vleeswaren niet kunnen betalen

  ” kunnen beschikken over een woning”; duizenden gezinnen in Nederland wonen uit nood bij ouders of familie in, wonen met meerdere gezinnen in één huis, wonen in opvangtehuizen en enkele zijn zelfs zonder woning

  “toegang hebben tot minimaal het middelbaar onderwijs”; tienduizenden gezinnen in Nederland kunnen de schoolkosten en het boekengeld niet betalen zonder in problemen te komen, duizenden gezinnen in Nederland zijn genoodzaakt hun kinderen zo snel mogelijk te laten gaan werken omdat ze de kost voor hun kinderen niet kunnen verdienen

  ” toegang hebben tot basiszorg “; 300.000 mensen in Nederland zijn onverzekerd voor ziektekosten, velen omdat ze dat niet kunnen betalen en kunnen niet met kleine ziektes of tekortkomingen naar een huisarts of anderzijds, zij worden uitsluitend geholpen in levensgbedreigende situaties

  In ben nu even het spoor bijster.

  Is er volgens jou nou armoede in Nederland of niet

  Reactie door ACE — zaterdag 22 september 2007 @ 14.03 uur

 209. @ 204 Grueber

  ” Ik kan ondernemerschap en de marktwerking niet helemaal los van elkaar zien”; Dat is een hele grote beperking, typisch voor het rechtse gedachtengoed. Ondanks dat je hiermee mijn mening over rechtse mensen bevestigt, heb ik medelijden met je.

  Heb je wel eens gehoord van : Maatschappelijk verantwoord ondernemen of de code Tabaksblat ?

  Dit zijn twee zeer beperkende maatregelen die het bedrijfsleven zichzelf heeft opgelegd. Niet omdat ze de Nobelprijs van de vrede willen behalen maar omdat ze donders goed inzien dat zonder sociale cohesie een ondernemer compleet machteloos is.

  Reactie door ACE — zaterdag 22 september 2007 @ 14.12 uur

 210. @ 204 Grueber

  Mag ik je vragen hoelang je al ondernemer bent ?

  Reactie door ACE — zaterdag 22 september 2007 @ 14.13 uur

 211. Beste ACE : enkele zonder huis :wat dacht je van mistens een paar tien/honderd duizend ?

  Reactie door Fred — zaterdag 22 september 2007 @ 16.37 uur

 212. mistens = minstens

  Reactie door Fred — zaterdag 22 september 2007 @ 16.38 uur

 213. Grueber en Kbo.

  Wat proberen jullie ons nou te vertellen c.q. wijs te maken,zijn jullie nou volwassen kerels hebben jullie ook onderwijs gevolgd,lezen jullie de kranten,kijken jullie naar de opinies op de Tv, praten jullie weleens met andere mensen ???
  Wat een enorme mails met niets,zijn jullie wel goed wijs,is jullie bijdrage niet een kleine log vervuiling.
  Wij met zijn achten zijn tachtig of ouder dan tachtig, bijna negentig.Wij hebben alle rottigheid in deze wereld meegemaakt, de armoede in de dertiger jaren van
  de vorige eeuw,de tering moffen(nu Duitsers),
  de bombardementen op onze stad de hongerwinter, de werkeloosheid, het gaatje in het belastingplaatje op onze fiets,de klerenkaart,de klompenkaart,de eetzaal,de
  schurft,de hongermars naar Overijssel,etc.
  Waar hebben jullie het nou eigenlijk over,
  ga #$%^%^& gewoon aan je werk,heb je geen werk zoek het dan maar val ons niet lastig met je onvolwassen nix.nax.noppes postjes.
  Doe gewoon,wees een kerel!!!!!!!!
  Een tip, met de schaamlappen van de mensheid,
  het z.g. kabinet onder de strontvlag van Balkenende/Bos en de Gristen Rouvoet heb je
  grote kans dat we gauw weer in dezelfde situatie zullen belanden. Dus trek je plan.
  Groet en tot lees.

  Reactie door Toon c.s. — zaterdag 22 september 2007 @ 19.03 uur

 214. @203 kbo

  Waarom die intro? Het maakt mij niet uit wie, maar ik lees altijd extra zorgvuldig linkse mensen die opkomen voor achtergestelde groepen in de wereld. Ons land…
  Je hebt daar je best voor gedaan en dat is beslist te waarderen!
  Echter, het is ooit weleens voorgekomen dat ik je wees op een steekje die je liet vallen. Dat is erg lang geleden en blijkbaar zit jij daar nog mee. Dat betekent dus dat ik jou ook moet gaan ontzien. Zoals je wilt.

  Nee kbo, ik dicht jou geen term toe. Bij lezen stuitte dit, door jouzelf gebruikte, woord mij tegen de borst.
  Je antwoord hierop was het volgende:
  “Ik ben dus de laatste die mensen met een uitkering dus armoe als gevallene zal bestempelen.”

  Lees dan even je eigen @87 terug en zie op de 35e regel:
  “Er is ook voor elke gevallene een uitkering”.

  Voor deze groep wilde ik graag opkomen, temeer omdat velen zich niet ‘gevallen’ voelen, maar pal rechtop zijn blijven staan doordat zij zich niet hebben laten verleiden door het ongure politieke mensverwaarlozende beleid, waar vooral kinderen en oudsten de dupe zijn. Opberg’materiaal’!
  Juist omdat onze regering deze groepen laat vallen is het belangrijk dat er mensen zijn die liever armoede verkiezen dan mee te heulen met deze sinistere beleidvoerders.

  Enniewee: groet!

  Reactie door Gloria — zaterdag 22 september 2007 @ 19.39 uur

 215. Ach Gloria ik zit daar niet mee, maar ik zie nu wel dat het aan mijn schrijfstijl ligt of dat niet iedereen mijn schrijfstijl aanvoelt.

  In het lijst wat we vaak te horen krijgen als we over armoede praten stond deze zin tussen nog meer excussen die die dovenmansoren ons altijd naar het hoofd slingeren.

  Te weten: “We krijgen vaak de troostende woorden te horen!”

  En tussen de opsomming stond deze zin:

  “Er is ook voor elke gevallene een uitkering”.

  Maw, dit vinden deze mensen van ons.
  Ik schrijf dan misschien niet zo makkelijk als jij, toch probeer in mijn reacties zo nu en dan een synisch tintje te geven.
  Het is dan niet de bedoeling dat men dit leest als mijn menig (het is geen gevallen steekje dus). Ook ik sta met rechte rug en hoop alle “uitkeringsgerechtigen”.

  Dito gegroet,

  Reactie door Kbo — zaterdag 22 september 2007 @ 21.24 uur

 216. @206 Grueber

  Ja Grueber, u bagatelliseert armoede inderdaad! Het feit dat u het gebrek aan kennis noemt is uw goedbedoelende aard. U wilt wel openstaan voor kennis en niet domweg de deur dichtslaan met al uw verzamelde vooroordelen over het socialisme.
  Zo heb ik ook willen afrekenen met allerlei vooroordelen door kennis op te doen.

  In tegenstelling tot kbo heb ik geen armoede gekend van huis uit. Mijn vader had een top-functie en mijn moeder ook. Zij managede een gezin met 4 kinderen en mijn vader had haar hoog in zijn vaandel. Vond haar werk zelfs belangrijker dan het zijne! Zoiets als ‘aanrechtsloof’ zou hem alsnog doen omdraaien in zijn graf.
  Mijn ouders waren zeer muzikaal en buiten de werken was mijn vader dirigent en mijn moeder violiste. Met allerlei geestverwanten over de vloer luisterden wij als kinderen naar de vurige gesprekken die over de grote wereld gingen…

  Met een atheistische vader en een gelovige moeder leerden wij al vroeg dat het leven van mensen geen eenheidsworst is. Wat mijn ouders buiten de ‘muziek’ gemeen hadden was hun bewogenheid naar een zeer onrechtvaardig geregeerde wereld. Samen waren zij lid van de PSP.
  In feite stemden mijn ouders tegen hun kapitaal in. Uit welzijn voor allen! De lessen die zij uit de tweede wereldoorlog hadden getrokken waren die van: geweldloosheid!

  Zo opgroeiende gaat het leven zijn gang… meisjes worden groot. Afgestudeerd. Baan. Blos op de wangen… ontmoeting. Vriend econoom. Huwelijk. Kinderen. Money!!
  Huis. Auto’s. Paarden. Vakanties.
  Leven in welzijn… reizen, reizen en mijn God! Wat een armoede!! Dat kan niet waar zijn!! We moeten die mensen helpen!!!

  Discussies, optrekkende met het ‘ondernemende’ gedeelte van Nederland. Topfuncties, directeuren , managers! Mijn God!! Die mensen moeten geholpen worden!! Ego = me! Erger: over lijken…
  Wostelen, worstelen, ontworstelen…

  Enfin Grueber, om een lang bewogen verhaal kort te maken… ik kwam er tenslotte alleen voor te staan. Alleenstaande moeder van 3 kinderen en ouders die uiteindelijk totaal afhankelijk werden van hun enige dochter.
  Dan is het kiezen of delen. Carriere buitenshuis of ‘binnenshuis’? Voor het laatste heb ik gekozen.
  Kennis gemaakt met het onterende beleid van de door het feminisme ingefluisterde regeringen. Ontaard! Wilde beslist geen financiele zijdelingse hulp, want kennis en ervaring zouden mij recht van spreken geven.
  Wat is de beloning van mensen die het preventieve WERK doen voor deze maatschappij en er alleen voor staan? Wat is het waard om ouders buiten de opbergstallen te houden en hen een menswaardige verzorging thuis te geven?
  Nou Grueber dat is voor de beleidmakers geen beloning waard, maar een ordinaire afranseling! Weggestrapt in het vangnet voor WERKELOZEN! Wat is Werk????

  Nu mijn jongste ook het huis heeft verlaten en de dagelijkse zorg voor mijn ouders sinds kort is gestopt door overlijden, weet ik nu pas echt wat armoede is! Om van 830 euro per maand te moeten leven met al die hoge vaste lasten is het geen leven meer… een paar tientjes in de week blijven over voor algehele verzorging incl. eten en drinken!
  Kennis en ervaring… ik weet waarover ik spreek.

  En nu? Carriere buitenshuis?
  Moe van al dat alleenwerken van s’morgensvroeg tot heel laat in de avonden heb ik nu met mijn gemeente afgesproken dat ik mij voorlopig inzet voor al die oudsten wiens kinderen aan de carriere zijn! Verlaten mensen, stil verdriet…
  Kennis opdoen. Erbij willen horen, bij die mensen die zo verdomd in de steek worden gelaten! Zoals die mevrouw vanmiddag die zo graag met de rolstoel naarbuiten wilde en kinderen heeft aan de overkant in een kast van een huis. Wie heeft nog zin en tijd in dit ego = me land? Rechtse rakkers met hun carrieres en exorbitante topinkomens.
  Die mevrouw… zo verdrietig trots op haar kinderen… de lieverd! Je wilt niet weten hoe blij zij was toen we, na 3 uur gezellig gewandeld en geboodschapt, weer terug waren.

  Zeg eerlijk Gueber. Zit jij nou echt goed in je rechtse vel? Denk er eens over na. Met goedbedoelde mensen schiet de wereld niet op.
  Goedbedoeld… is het excuus van velen als de boel weer eens verkeerd is gelopen.
  Goedwillende mensen gaan daar niet voor! Zij dragen verantwoordelijkheid en laten hun geweten spreken. Ook als het tegen de geldstroom ingaat…
  Gueber, ik hoop dat je blijft. Lees mee en zie en help mee onze wereld via de SP te veranderen.
  Keer je niet tegen, maar kom mee naar welzijn. Niet alleen voor jou en de jouwen, maar voor allen. Ook al kost het jou een ‘rib uit je lijf’. So what?
  Eerlijk delen is de wil die ertoe doet. Met hart en ziel mens zijn.

  Dag!

  Reactie door Gloria — zaterdag 22 september 2007 @ 23.44 uur

 217. @215 kbo

  Oke kbo, dan heb ik het verkeerd begrepen.
  Sorry hoor.
  Berouwvolle groet!

  Reactie door Gloria — zaterdag 22 september 2007 @ 23.49 uur

 218. @216 Gloria,

  Deze pijl was van Cupido, recht in het Hart!!!

  Reactie door Kbo — zondag 23 september 2007 @ 11.48 uur

 219. @ 144, @ 139 Grueber,

  U hebt iedereen geantwoord maar mij niet.
  Herr Grueber. Natuurlijk is ieder mens verschillend, maar waarom moet de één honderd keer meer verdienen dan de ander. Ieder mens verdient een waardige behandeling.
  U vindt dat mensen met capaciteiten niet een uitkering mogen toucheren. Bravo!
  Maar wanneer er geen baan is wordt het een probleem. En dat terwijl er zoveel werk te doen is!
  Wat vindt u ervan dat ambtenaren die hard werken en de doelen van de burgers ondersteunen door hoger in rang zijnde lakeien die geheime doelen nastreven op valse wijze (maar wel legaliseerd door de rechtspraak) uit de organisatie gewerkt worden? Die mensen hadden een baan en werkten hard maar worden aan de kant geschoven.
  En wat vindt u van aandeelhouders die op hun krent zitten en met geld over de wereld schuiven en daarmee toucheren over de ruggen van hardwerkende mensen. Wat vindt u daar dan van?
  Wat vind u van onze elite? Ik lees in De Volkskrant: Verwijnen ABNAMRO was onnodig. Nederlande politiek-economische cultuur faalde.
  Onze eliet denkt alleen aan zichzelf en daarom is Nederland een onvolwassen schoffie in EU-land gebleven. Dat hebben we te danken aan de egoisten van VVD, CDA en PvdA die hun eigen families belangrijke vinden dan voor het landsbelang, het volksbelang, de natuur van dit stukje aarde te gaan. Dat is de realiteit, maar wanneer u het anders ziet hoor ik het graag.
  Maar wanneer er geen werk is wordt het een probleem.
  Wat vindt u ervan dat ambtenaren die hard werken en de doelen van de burgers ondersteunen door hoger in rang zijnde lakeien die geheime doelen nastreven op valse wijze (maar wel legaliseerd door de rechtspraak) uit de organisatie gewerkt worden?
  En wat vindt u van aandeelhouders die op hun krent zitten en met geld over de wereld schuiven en daarmee toucheren over de ruggen van hardwerkende mensen. Wat vindt u daar dan van?

  Reactie door L´écologiste — zondag 23 september 2007 @ 17.58 uur

 220. Er is iets fout gegaan met plakken en knippen, mijn excuses voor de dubbele tekst in laatste alinea.

  Reactie door L´écologiste — zondag 23 september 2007 @ 18.01 uur

 221. L’ecologiste — zondag 23 september 2007 @ 17.58:

  Goedenavond,

  Ik ben het met je eens en moest, door jouw verhaal, denken aan die jaren geleden de actualiteit beheersende mevrouw van “World-On-Line” die -rijk geworden van eigenlijk niets anders dan onvervalste gebakken lucht- zich verdedigde tegen de gigantische rijkdom die aldus was vergaard:

  Zij (ze had aan dat avontuur ruim 500 miljoen gulden overgehouden!) vertelde dat ze dat “voor haar kinderen” had gedaan….

  Juist zulke mensen zouden dan eigenlijk helemaal geen moeite moeten hebben met de constatering dat het huidige sociale minimiem dan wel heel erg schamel is…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 23 september 2007 @ 18.41 uur

 222. …minimiem –> minimum

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 23 september 2007 @ 18.42 uur

 223. … haar naam schiet me nu ook weer te binnen, Nina Brink, die in perfect harmonierende, geel met grijze “outfit” haar verhaal vertelde.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 23 september 2007 @ 18.50 uur

 224. Als alles relatief ‘gemaakt’ wordt waarom dan niet de inbreng van sommigen hier relativeren en terugbrengen tot dat wat het is.
  “Wegpraten” en zoeken naar rechtvaardiging voor het ontlopen van eigen ‘ethische’ verantwoordelijkheid.

  Reactie door Henny — maandag 24 september 2007 @ 0.19 uur

 225. Als ze nou in het vervolg, zoals bij iedere goede vergadering, beginnen met een terugblik en een evaluatie van de vorige troonrede? Dan klonk het al veel minder Disneyachtig.

  Reactie door Bart — maandag 24 september 2007 @ 3.06 uur

 226. @ 219 L´écologiste: Het spijt me, ik had uw reactie niet gezien. Soms lijken reacties te verspringen of met vertraging te komen.
  Wanneer er geen werk is er inderdaad een (heel groot) probleem. Voor de mensen die geen werk kunnen vinden, maar ook voor de samenleving als geheel.

  Met aandelen zelf heb ik geen probleem. Ik ben het niet eens met het feit dat aandeelhouders in beursgenoteerde ondernemingen niet of nauwelijks zeggenschap hebben over dat bedrijf. De wijze waarop het nu gebeurt, is niet in het voordeel van die bedrijven (of hun personeel), maar ook niet in het voordeel van (kleine) beleggers. En leidt absoluut tot misbruik door een aantal mensen.

  Mede hierdoor heeft een kleine groep mensen inderdaad veel te veel macht. De overheid heeft daaraan meegewerkt door taken die haar verantwoordelijkheid moet zijn, te privatiseren. Bijvoorbeeld openbaar vervoer en de nuts voorzieningen.

  Ik ben het alleen niet met u eens dat VVD, CDA of PvdA per definitie egoistisch zijn.

  Reactie door Grueber — maandag 24 september 2007 @ 9.46 uur

 227. @ 208-209-210 ACE:
  Er is inderdaad armoede in Nederland.
  Ik ben 10 jaar kleine ondernemer zonder personeel en ja, ik heb natuurlijk gehoord van Tabaksblat. En ik vind het vrij stom dat zo’n code nodig is om op een gezonde en verantwoorde manier een bedrijf te leiden.

  Reactie door Grueber — maandag 24 september 2007 @ 9.55 uur

 228. @ 216 Gloria:
  Ten eerste spijt het me dat ik in vorige posten naar mijn idee te fel op u heb gereageerd. Ik vind dat u dat moet weten en bied mijn verontschuldigingen aan u aan.

  Ik zal dit forum blijven bezoeken en lezen wat hier geschreven wordt, en waarschijnlijk ook wel af en toe posten.

  Ik kan me nu niet voorstellen dat ik SP ga stemmen, maar misschien dat dat ooit veranderd. Het is in ieder geval goed om hierover goed na te denken.

  Reactie door Grueber — maandag 24 september 2007 @ 10.09 uur

 229. @ 226 Grueber,

  Bedankt voor uw reactie.
  Werk is er wel, heel veel zelfs aleen te weinig banen. Dat komt doordat ons sociale en ecologische kapitaal nog steeds niet economisch gewaardeerd wordt.
  Daarom zijn er te weinig goede banen. Een goede baan houdt werk in dat bijdraagt aan de verhoging en verbetering van kapitaal. Er zijn te veel slechte banen. Dat is werk dat bijdraagt aan versluiering van echte (werk)problemen. Dat is politiek. Wanneer we bijv. echt in een democratie zouden leven zou de regering luisteren naar de bevolking en een referendum toestaan. Nu is de regering ermee bezig van ales uit de kast te halen om ons te doen geloven dat een referendum niet nodig is. De mensen die dat werk doen hebben wel banen en worden goed betaald, terwijl mensen die echt goed werk doen door te wijzen op de noodzaak va een referendum worden er niet voor betaald. En zo zijn er heel veel voorbeelden van werkzaamheden die niet beloond worden maar wel bijdragen aan een gezonde samenleving en omgekeerd heel veel voorbeelden van werkzaamheden die wel beloond wrden maar juist niet bijdragen aan een gezonde samenleveing. En daar werken partijen als CDA en PvdA hard aan mee. “Onze” overheid maakt zich dagelijks op grote schaal schuldig aan het actief afbouwen van onze samenleving terwijl ze juist het tegengestelde zou moeten doen.

  Reactie door L´écologiste — maandag 24 september 2007 @ 10.18 uur

 230. @228 Grueber

  Bedankt en dag Grueber! Moge het u goed gaan.
  Door alles heen ben ik toch een beetje van u gaan houden.
  Daar heeft u het zelf naar gemaakt gezien uw reacties naar allen. U bent een gentleman door alles heen gebleven. Zelfs bent u bereid goed na te denken over de SP.
  Goed dat u blijft openstaan voor veranderingen in uw leven. Dat hebben we gemeen. Leven is leren en laten we elkaar succes wensen op onze pelgrimstocht.
  Fijn dat ik hier even met u op mocht lopen.
  Groet!

  Reactie door Gloria — maandag 24 september 2007 @ 20.54 uur

 231. @ 229 L´écologiste: Helemaal met uw reactie eens. Voor wat betreft het referendum: met name CDA en VVD met de letter D in hun naam moeten zich volgens mij diep schamen. De PvdA… ach, weer eens gedraaid, zoals zo vaak. De SP en GL hebben gelijk gehad hier tegen te protesteren.

  @ 230 Gloria: Ik wens u ook het allerbeste en het genoegen is geheel wederzijds! U bent oprecht een eerlijk en goed mens.

  Reactie door Grueber — dinsdag 25 september 2007 @ 8.20 uur

 232. @ Gloria (216):

  Dat is een helder, aangrijpend verhaal. Sommigen kunnen of willen helaas domweg niet inzien dat ook in Nederland armoede bestaat.

  Zo schrijft Arend elders:
  “Maar in Nederland is geeneens echte armoede; ook met een bijstandsuitkering kun (zonder te stelen!) wonen, eten, roken en computeren, zelfs autorijden.”
  Wat een bagatelliserende onkunde. Alsof niet velen, ook als ze zuinig leven, toch tekort komen en veroordeeld zijn tot de voedselbank e.d.

  Deze personen beweren en beweren maar, zonder kennis van en ervaring met de praktijk van alledag.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 25 september 2007 @ 18.28 uur

 233. 216. Gloria

  Zeer helder verhaal.
  Een geluk….”Wat je gehad hebt pakken ze je niet meer af.”

  Reactie door Henny — dinsdag 25 september 2007 @ 18.47 uur

 234. @232 Olav
  @233 Henny

  Fijn dat jullie meegelezen hebben en bedankt voor jullie reacties.
  Ja Olav er is armoede in ons land. Door het weblog durf ik steeds opener te worden en het moet gewoon gezegd worden.
  Dat ervaring mijn leermeester is geweest moge duidelijk zijn. Destemeer ben ik geschrokken vanwege de grove onderwaardering van de alleenstaande ouder. Mijn God wat een werk in je eentje!!
  Inderdaad Henny! Wat ik gehad heb pakken ze me niet meer af. Maar toch… wat voel ik me gepakt in dit land! Vernederde politiek voor degenen die zich nergens vanaf hebben gemaakt en diepserieuze verantwoordelijkheid hebben gedragen.
  Henny, je weet er alles van! Het is ook je man en jou niet in de koude kleren gaan zitten. Wees blij dat jullie het SAMEN goed hebben en door alles heen bij elkaar gebleven zijn. Dat pakken ze jullie niet meer af!

  Olav en Henny, ik heb geen woorden voor die PvdA.
  N.a.v. P&W gisteravond heb ik vannacht in een off topic Plasterk ‘aangepakt’ hier! De man vond het niet nodig dat er een referendum komt. Helaas is het verwijderd zag ik zojuist. Ik heb het vast te bont gemaakt. Ik stond idd op tilt!

  Met vredelievende groet!

  Reactie door Gloria — dinsdag 25 september 2007 @ 21.28 uur