Het gaat om de basis

De film Sicko maakte een hoop los in Amerika. In de film gaat Michael Moore naar andere landen om te zien hoe de gezondheidszorg daar geregeld is. Bijvoorbeeld Engeland waar ze het publieke NHS-syteem hebben (National Healtcare System). De meeste kosten voor behandeling en medicijnen zijn er gratis of voor een zeer klein bedrag verkrijgbaar.

De Guardian liet 16 Britse zorgverleners naar de film kijken en hun mening te geven over het Amerikaanse zorgstelsel en het Britse zorgstelsel.

Alhoewel ook het NHS zeker niet perfect is, zijn ze bijna zonder uitzondering trots op hun systeem en kijken ze met gemengde gevoelens naar de excessen in Amerika. ‘De basis is hier goed’, aldus de Britten.

De toekomst van de gezondheidszorg speelt een belangrijke rol in de campagnes in het kader van de naderende presidentsverkiezingen in de VS.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 24 september 2007 :: 15.46 uur

60 Comments

60 reacties

 1. Misschien is dit nog een interessante aanvulling http://www.zinfo.nl/zinfo/2007/09/wist-je-dat-2.html

  Reactie door Zinfo.nl — maandag 24 september 2007 @ 15.57 uur

 2. Het merkwaardige is dat, indien je in de Verenigde Staten voorstelt om zoiets als een algemene gezondheidszorg in te voeren, een vaak gebezigde reactie is dat dit socialisme of iets voor hippies is. Ze zijn daar dusdanig gehersenspoeld om begrippen als left, liberal, social, etc. als iets negatiefs te ervaren dat ze zich waarschijnlijk niet snel van het ‘Crony Capitalism’ zullen weten los te maken. Erop wijzen dat landen als bijvoorbeeld Zweden, met een humaan sociaal systeem, het in economisch opzicht toch zeer goed doen is vaak aan dovemansoren gericht.

  Ananga

  Reactie door Ananga — maandag 24 september 2007 @ 16.04 uur

 3. Zou wel lachen zijn,

  Nederland imiteert Amerika, en
  Amerika schaft hun systeem af

  typisch paard achter de wagen balkenende intelligentie

  Reactie door Gerrit — maandag 24 september 2007 @ 16.06 uur

 4. Jammer dat wij hier achter Amerika aan schijnen te moeten. Ik heb het tot nu toe nog kunnen betalen… tot nu toe. Ik ben chronisch ziek en moet de rest van mijn leven (ik ben nog geen 30) een arsenaal aan supplementen en medicijnen gebruiken. Ik heb nu nog een aanvullende verzekering, die al niet alles meer dekt. Straks moet ik terug naar een basisverzekering en zal ik wel nog meer zelf moeten gaan betalen; sowieso de eerste 150 euro. Heb ik niet, maar daar heeft Den Haag geen boodschap aan. Voor chronisch zieke minima is Nederland al bijna net zo erg als Amerika.

  Reactie door Chantal P — maandag 24 september 2007 @ 16.22 uur

 5. @iedereen, allemaal onzin, of je de gezondheidskosten nu rechtstreeks betaald of via de algemene pot genaamd belastingen, je moet het toch betalen.

  Elk systeem heeft zijn voor en nadelen.

  Reactie door Ronald — maandag 24 september 2007 @ 16.40 uur

 6. Zorg zwaar gehandicapten Twente in gevaar
  Uitgegeven: 24 september 2007 12:57

  http://www.nu.nl/news/1247193/10/Zorg_zwaar_gehandicapten_Twente_in_gevaar.html

  en hier in NL gaat alles naar de verdommenis…!

  @5 Ronald

  betalen is 1, maar als we veel geld betalen voor de zorg dan moet die ook geboden worden en moet men niet op zorg gaan bezuinigen zoals nu dus wel gebeurd.
  veel mensen raken ook zorg kwijt,zorg die men voor minder geld eerst wel had…

  Reactie door iew — maandag 24 september 2007 @ 17.15 uur

 7. @Ronald,

  Nartuurlijk maakt het WEL verschil hoe de gezondheidszorg betaald wordt.
  Door het via het belastinggeld te doen worden de lasten in principe gelijk verdeeld over alle burgers terwijl als het rechtstreeks gebeurt die lasten niet gelijk worden verdeeld.
  Dan zijn mensen die ‘veel’ zorg nodig hebben de dupe omdat alle kosten zelf op moeten hoesten, kosten die ze niet kunnen opbrengen waardoor ze dus minder zorg krijgen dan ze nodig hebben.

  Reactie door Paul B. — maandag 24 september 2007 @ 17.38 uur

 8. De hele EU is een copy van de USA aan het worden ?

  Reactie door Fred — maandag 24 september 2007 @ 18.14 uur

 9. Er zijn 2 keuzes wat betreft een zorgstelsel:

  1; Alle zorg wordt betaald via de zorgverzekeringen (hmo in de vs). Alle zorg, dus ook de duurdere zorg zoals bestrijding van hart en vaatziektes, kanker, hiv etc.

  De duurdere zorg waaronder oa. die laatst genoemde punten vallen, daar moet je je dus zelf voor verzekeren, en gaat niet naar draagkracht. Een dekking van de verzekering van die dure behandelingen brengt een hoge premie (3000 dollar per maand) met zich mee, dit omdat de duurdere behandelingen niet uit een “naar draagkracht pot” zoals de awbz betaald worden.

  Veel zaken die in nederland uit de awbz wordt bekostigt (zoals tehuizen voor ouderen en gehandicapten) draaien in de vs op charity, oftewel particuliere sponsors.

  Systeem 2 is zoals het in nederland geregeld is.

  Dure behandelingen en opvang (in tehuizen) wordt betaald uit de awbz.

  Nederland maakt echter een grote fout: ze bezuinigen op de zorg, en wel op zo’n manier dat zorg minder toegankelijk wordt.

  Gevolg: mensen gaan te laat naar de dokter en als ze dan uiteindelijk toch naar de dokter gaan is het veel duurder om hen te genezen dan wanneer tijdelijk was ingegrepen.

  Zo ook bij tehuizen en thuiszorg: mensen krijgen te weinig hulp waardoor ze uiteindelijk verder en verder afglijden.

  Cijfermatig bezuinigen (zoals balkenende 1,2 en 3 deden) brengt op korte termijn extra geld op, maar zadeld de samenleving op langere termijn op met veel menselijk leed en daarbovenop een veelvoud aan kosten die vermeden hadden kunnen worden.

  Mijn advies aan ab klink: kleinschalige en overzichtelijke zorg+ ongezonde produkten (zoals tabak alcohol en ongezonde voeding) d.m.v extra accijnzen duurder maken en gezonde produkten (zoals groente en fruit en mager vlees) dmv subsidies goedkoper maken.

  En als de minister daarnaast subsidie geeft op sportclubs (op scholen en daarbuiten voor de andere burgers) dan kunnen we als samenleving een veel betere en gezondere toekomst tegemoet zien.

  Reactie door Rene — maandag 24 september 2007 @ 18.54 uur

 10. @Paul B., nee hoor, lang niet iedereen in dit land betaald belasting hoor.

  Reactie door Ronald — maandag 24 september 2007 @ 18.59 uur

 11. Ronald, wij betalen allemaal op heel veel manieren belasting!!!!
  En als je het over mensen met een uitkering hebt dan hoor je er ook bij te vermelden dat deze mensen toen zij wel werkten ook belasting over hun loon hebben betaald.

  Reactie door cynthia — maandag 24 september 2007 @ 19.05 uur

 12. Er zijn helaas ook mensen die in die positie zitten dat ze boven iedereen kunenn staan en dus stiekem geen belasting betalen mar ook zij moeten eten en drinken ….en ook zij kopen een auto of zelfs een vliegtuig

  Reactie door cynthia — maandag 24 september 2007 @ 19.06 uur

 13. Ronald — maandag 24 september 2007 @ 18.59:

  Goedenavond,

  Hetgeen bij u waarschijnlijk betekent: “in principe geen recht op uit die belasting betaalde zaken”

  Meneer Ronald, ik weet dat het nu volgende links gedachtengoed is (en dat siert links!): maar belasting is in die optiek ook een middel om nog enigszins aan herverdeling van inkomen te doen.
  Dat is wel een heel minieme prijs voor “ondernemerszin”, als je een groot gedeelte van de bevolking eerst blootstelt aan de willekeur van “de markt”, zo vrij mogelijk gelaten kapitalisme dus.

  En heer Ronald, hebzucht slaat daar toe waar zich de gelegenheid voordoet en nogmaals, belasting betalen?, staat het eigenlijk wel vast dat diegenen die dat terecht moeten doen wegens vooral overvloedige, door de overheid niet gedwarsboomde mogelijkheden, dat allen eerlijk doen??
  Ik heb al zo vaak in mijn leven van “financiele constructies”, aftrekposten en -vaak over het hoofd gezien!!- allerlei “lease”trucs gehoord, om maar zoveel mogelijk opgelegde belasting NIET te hoeven betalen…dus…?
  Want, we hebben het hier niet over het gros van de z.g. “gewone” mensen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 24 september 2007 @ 19.17 uur

 14. Ronald — maandag 24 september 2007 @ 18.59, aanvulling:

  Goedenavond,

  Dit had ik nog over het hoofd gezien:
  Zelfs iemand die uitkeringsgerechtigd is, betaalt een groot gedeelte van dat geld weer terug in de vorm van allerlei accijnzen, indirecte belastingen dus!
  Bovendien zijn er ook op die uitkering- net als bij werkenden- directe heffingen zoals ziektekostenpremie, AQW-premie enz.

  Maar, en dat tekent de medogenloosheid van nooit tevreden rechts, elke “geschonken” euro zouden zij het liefst in kas hebben gehouden…voor zichzelf.

  Euro ‘s, die -let wel- uiteindelijk door het volk verdiend zijn!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 24 september 2007 @ 19.29 uur

 15. Cynthia, nee daar heb ik het niet over.

  Reactie door Ronald — maandag 24 september 2007 @ 19.35 uur

 16. De zorg zal ze een zorg wezen ziekenhuizen dreigen failliet te gaan hoe is het in vredesnaam mogelijk, dit is de druppel, de verzekeraars bulken van het geld en de ziekenhuizen kunnen de rekening niet meer betalen de Russen moeten zich toch dood lachen als ze dit allemaal zien nee van ons hebben ze de eerste 10 jaar niets te vrezen vedi vidi futshi.Wat een onkunde op een hoop.

  Reactie door Jolly jumper — maandag 24 september 2007 @ 19.35 uur

 17. @9 Ronald — maandag 24 september 2007 @ 18.59,

  Iedereen betaald belasting hoor, als het geen loon belasting is dan is het wel btw, vliegtuig of file belasting en straks misschien ook nog eet belasting. Over welke mensen heb je het dan wel die geen belasting betalen?

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 24 september 2007 @ 19.55 uur

 18. Mooie beloftes voor de verkiezingen in de V.S.moet je met een korrel zout nemen.De V.S. zitten met een enorme schuldenberg van 8000 miljard $.Dagelijks wordt vanuit het buitenland door de V.S. 3 miljard $ geleend.Iedere maand heeft de V.S. een handelsbalans tekort van ongeveer 60 miljard $.Ik geloof eerder de sprookjes van Moeder de Gans.Dat neemt niet weg dat via de partij-politieke CDA/PvdA/C.U.overheid de bevolking,door de 5 verzekerings-oligarchen, per 1 Januari a.s.de bevolking het vel over de oren getrokken wordt met een basisverzekeringsverhoging van meer dan 15%!!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 24 september 2007 @ 19.58 uur

 19. Ronald @5 ‘elk systeem heeft zijn voor en nadelen’.
  Inderdaad, maar het één heeft meer nadelen dan het ander.
  Wanneer je dat tegenover elkaar plaatst en het vergelijkt kan je de beste kiezen.
  In Amerika kan je alle gezondheidszorg krijgen die er is, maar… daar hangt een prijskaartje aan. Dus voor de rijken kan alles, en de onverzekerden mogen kreperen.
  Michael Moore laat dat in die film duidelijk zien, wat tegen het zere been is van de kapitalisten. Die hebben die film al in de ban gedaan evenals zijn andere documentaires.
  Gelukkig kunnen wij het wel zien, behalve wanneer het bij de EO getoond zou worden (wat ik betwijfel) dan worden er de meeste delen uit verwijdert of gecensureerd.
  Zo democraties zijn wel!
  Trouwens dat gebeurt ook bij dagbladen of TV journaals, stel je voor dat ze ‘links’genoemd zouden worden.
  Daar wordt alles aan gedaan om dat te voorkomen, wie vind Balkenende links?

  Niemand…..

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 24 september 2007 @ 20.07 uur

 20. Wat jullie dus blijkbaar niet snappen is dat het niet uitmaakt hoe de kosten betaald worden, ze worden toch altijd door de zelfde groep betaald.

  Als men het via de belastingen doet dan heeft de belastingplichtige minder geld te besteden waardoor er meer werkloosheid zal zijn (geld spenderen genereerd werkgelegenheid) en daar door zijn er meer uitkeringsgerechtigden die daardoor het het geld wat daarvoor beschikbaar is met meer mensen moet delen end dus weer armer is.

  Als het rechtstreeks is dan houd de belastingplichtige meer geld over zodat die meer kan besteden wel zal leiden tot een lagere werkloosheid welke zal leiden dat de uitkeringsgerechtigden meer geld kunne n krijgen.

  Hoe dan ook die 30 miljard (zoveel gaat er geloof om in de gezondheidszorg) zal steeds door dezelfde personen (de werkenden) opgehoest moeten worden en of dat nu via de belastingen opgehoest moet worden of direct maakt geen fluit uit.

  Reactie door Ronald — maandag 24 september 2007 @ 20.43 uur

 21. de grootste fout die in Nederland wordt gemaakt is de marktwerking .
  dit drijft de mensen uit elkaar ,zet mensen tegen elkaar op en alleen de graaiers zijn er goed mee.
  Dit begin je ook al in de ziekenhuizen te merken. daar ben je geen patient meer maar een nummer en moet er productie gedraait worden.
  daarbij zijn het de graaiers die aan zorgboulevoirs verdienen , zelfs Joop van den Ende ruikt het geld.

  Terug naar de basis terug naar de zorg , dan staat de patient centraal , zoals het nu gaat is het meer en meer het geld.

  De bureaucratie die steeds maar erger wordt.
  Het wantrouwen vanuit Den Haag veroorzaakt het wantrouwen in het land .Terug naar vertrouwen dat geeft weer vertrouwen.

  Zorgaanbieders hebben het voor het zeggen omdat zorgvragers steeds minder ergens terecht kunnen voor zorg.
  De zorgaanbieders worden onder druk gezet door de zorgkantoren.
  die zorgkantoren leggen de zorgaanbieders op de zorgvragers minder minuten zorg te geven dan geindiceerd.
  dit omdat zorgaanbieders boven de uren zijn gegaan die ze gekregen hebben van het zorgkantoor.
  De kwetsbare zijn hier de dupe van.

  Maar ook de zorgaanbieders maken misbruik van het AWBZ geld waar dan weer de ouderen de dupe van zijn.
  Ondersteunende begeleiding daar vragen zorgaanbieders E40,- per uur voor terwijl de verzorgende die die ondersteunende begeleiding geeft daar bruto E12/13,- per uur voor krijgt.

  het kan niet vaak genoeg gezegt worden de zorg wordt duur gemaakt aan gaat voor een derde op aan de graaiers, een derde aan bureaucratie en een derde voor de zorg.

  Steeds meer mensen in de zorg stoppen met het werk omdat zij met zorg en liefde de zorg willen geven waar ze niet de ruimte voor krijgen.
  Oook worden zij financieel niet gewaarderd, maar Den Haag is en blijft stok doof en stekeblind.

  Maar Klink heeft weer een goeie!
  Sport in het basis pakket en ondersteunende
  begeleiding voor ouderen aan banden leggen.
  wie wordt hier gezond van?

  WAT EEN ZOOITJE ONGEREGELD!

  Reactie door joep — maandag 24 september 2007 @ 21.01 uur

 22. 16 jolli
  Hier zij twee ziekenhuizen samen gegeaan om een faisement te voorkomen.
  Maar in 2005 is de directeur er wel vandoor gegaan met een miljoen.
  Wat blijkt nu de zorg van de twee ziekenhuisen gaat gesplitst worden het ene ziekenhuis gaat de grote operaties doen en het andere ziekenhuis de kleinere operaties die dan een zorghotel krijgt .
  nu ik denk dan toch om over te gaan naar een ziekenhuis waar de zorg niet gesplitst is , ik zie het al voor me de polikliniek daarvoor moet je naar het ene ziekenhuis en moet je vervolgens geopereerd woren moet jenaar het andere ziekenhuis waar mijn voorkeur niet naar uit gaat.
  Nu , zorgland staat echt op z’n kop en ook specialisten, verpleegsters en overig personeel niet alleen het management die denk het ei van Columbus uitgeveonden te hebben en de specialisten lopen om het managemant heen.

  Reactie door joep — maandag 24 september 2007 @ 21.09 uur

 23. @Ronald

  Blijkbaar snap je niet veel van macro-economie.

  Als de overheid meer belasting heft, dan valt er inderdaad door de belastinplichtigen minder te besteden. En minder bestedingen betekent inderdaad minder werkgelegenheid.

  Maar als de overheid meer geld uitgeeft, komt er meer werkgelegenheid. Met andere worden het maakt niet veel uit voor de werkgelegenheid.

  Eventuele verschillen worden bepaald door de hoeveelheid geld die (gecumuleerd) naar het buitenland wegvloeit; terwijl de werkgelegenheid beinvloedt wordt door de gemiddelde lonen van de binnenlandse gecumuleerde werkgelegenheid. Ik hoop dat je deze basisprincipes snapt, maar gezien je beperkte macro-economische redenering vrees ik het ergste.

  Daarnaast is er een ander effect. Als de overheid kans ziet een groter deel van de bevolking arbeidsgeschikt, inclusief de effecten van tijdelijke ziekten, te houden, kan de algemene welvaart groeien.

  Mogen leven in een land met weinig ellende en dus ook weinig ellende door ziekten. is een luxe waarvoor de beterbetaalden best extra mogen bijdragen. En als ze dat niet zint, gaan ze maar in India wonen, waar ze van de luxe mogen genieten om over de stervenden op de trottoirs te mogen struikelen.

  Reactie door Drob — maandag 24 september 2007 @ 21.26 uur

 24. ronald kun jij mij even uitleggen dan waarom je in bv 2000 maar 43 gulden hoefde te betalen en nu 100 euro,5 keer zoveel,,en wie daar de voordelen van had,,juist de wat rijkere particulier,,en waarom is het zo duur geworden,,tip kijk naar de loon?strookjes van alle hoger personeel, van fl naar (even zoeken kan het niet vinden,je zus een nieuw toetsenbordt en $%^&^% geen euro teken.) dus van fl naar euro,en al die manergers die bv in emmeloord docter jansen ziekenhuis moetwillig de boel boycotten wat betreft samenwerking om wille van hun te dikke geld buidel,en al die vet betaalse bnu nog maar 3 zieken verzekerings bedrijven,
  en wat doen veel grote bedrijven,juist veel geld in wijnig jaren,proberen te krijgen,vooral als het ook nog wordt ondersteunt door een c regering.

  Reactie door ad — maandag 24 september 2007 @ 21.33 uur

 25. en ronald wat gaat er verloren behalve mensen levens aan die grote oorlogen veroorzaakt door het grootste terror land van de wereld,en het brille dragende verschoppelingetje van de klas(eu)moet de belastingen verhogen alles duurder maken om het nieuwe nu verloren gegaande/totaal afgeschreven leger spul,te betalen,en om het te verlengen.ja we zijn er om ons land te verdedigen en onze aanwezigheid maakt de wereld veiliger,,vandaar dat ze bodycards nodig hebben.

  Reactie door ad — maandag 24 september 2007 @ 21.43 uur

 26. Ik hoorde vandaag nog iets schitterends: Hoogevorst wil de sportschool in het basispakket hebben. Want dat is goed voor de gezondheid, jawel!
  Maar in het basispakket zit geen fysio. Ikzelf zit nu 4 maanden in een rolstoel, ik heb posttraumatische dystrofie in mijn voet. Voor de behandeling is fysiotherapie noodzakelijk. Zit niet in het basispakket (om financiele redenen heb ik geen aanvullende verzekering). De fysiotherapeut zelf betalen? Lukt niet. Alsnog een aanvullende verzekering nemen? Dan kan ik pas in januari terecht en dat is te laat…
  En ik ben er een van VELEN! Blijkbaar is het belangrijker om mensen op kosten van alle verzekerden lekker te laten trainen voor een wasbordje (en mee te betalen voor al die mensen die zich inschrijven in de sportschool en vervolgens niet gaan sporten!) dan dat er écht noodzakelijke dingen in het basispakket zitten!
  Ik heb nog wel wat suggesties voor Hoogervorst: wat dacht je van alle medicijnen uit het basispakket halen en suikervrije ijsjes erin? Zijn OOK goed voor je! Offe: chirurgie uit het basispakket en vetvrije chips erin!

  Reactie door Monique — maandag 24 september 2007 @ 21.56 uur

 27. Rectificatie, het gaat niet om Hoogervorst maar om minister Klink:

  “Om de Nederlander fitter en gezonder te laten leven zoekt minister Klink van Volksgezondheid naar een manier om de sportschool in het basispakket te krijgen. De minister denkt dat met deze maatregel de kosten in de zorg verlaagd kunnen worden.

  Huisartsen zouden mensen die ongezond leven op recept door kunnen sturen naar de sportschool. De omroep, NOS, meldt dat de pilotprojecten, ‘Bewegen op recept’, binnenkort zullen starten. De sportscholen moeten ervoor kunnen zorgen dat de mensen gezonder gaan leven. Wat uiteindelijk ook weer moet zorgen voor een besparing in de gezondheidszorg.

  In de preventienota staat ook dat de minister van Volksgezondheid de invoering van het rookverbod in de horeca per 1 juli 2008 wil doorzetten. “

  Reactie door Monique — maandag 24 september 2007 @ 22.04 uur

 28. Ronald — maandag 24 september 2007 @ 20.43:

  Nee Ronald, wij SP-ers “snappen niets”: ik zal dit maar uitleggen als -en dat is het ook!- “Wij rechtse lui verfoeien het linkse gedachtengoed van de SP, hebben daarop geen rechtvaardig antwoord (logisch, er is maar een soort rechtvaardigheid, hierin niks geen relativiteit!) en verdedigen ons dan maar aldus…”

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 24 september 2007 @ 22.08 uur

 29. Jaap leeft ongezond. Hij eet junkfood, sport niet, heeft ernstig overgewicht en drinkt ook nog eens teveel. Toen hij kortademig werd meldde hij zich bij de huisarts. Deze schreef een recept uit voor de sportschool. Jaap probeerde het één keer, maar hij vond het te vermoeiend en zuchtend plofte hij op de bank voor de tv met een zak chips en een pilsje. Zijn sportschool-abonnement, op kosten van de gemeenschap, liep nog maanden door.
  Zijn bejaarde en hulpbehoevende buurvrouw krijgt ondertussen geen hulp, want daar is op bezuinigd. Zijn 20-jarige studerende nichtje is ongewild zwanger geworden omdat ze de kosten voor de pil niet kon opbrengen, een collega dreigt langdurig arbeidsongeschikt te worden omdat fysiotherapie niet in het basispakket zit…De uitbater van de sportschool grinnikt en proost op minister Klink.

  Reactie door Monique — maandag 24 september 2007 @ 22.36 uur

 30. @20 Ronald
  Dat belastingopbrengsten alleen maar door de werkenden bijeen gebracht worden, dat zie jij toch echt fundamentaal fout hoor! Dat is niet zo…Neem nou een gemiddelde bijstandstrekker (voor jou misschien een “vies” woord), ook die betalen btw over de boodschappen die ze doen, ook die betalen accijns op benzine, een pakkie shag, een pilsje op z’n tijd…! Jij ziet blijkbaar het verschil tussen directe belastingen (met name de IB) en de indirecte belastingen niet! We betalen uiteindelijk allemaal belasting naar draagkracht, voor zover het de IB betreft. Indirecte belastingen worden bij iedereen in rekening gebracht, ongeacht omstandigheden of inkomen… en daar waar we die belasting allemaal betalen, vind ik het niet meer dan redelijk dat we het beschikbare geld (omgekeerd evenredig) ook naar draagkracht weer uitgeven..!!

  Reactie door ToN — maandag 24 september 2007 @ 23.18 uur

 31. @ 24 ad

  Het euro teken € kun je door de Ctrl + Alt tegelijk ingedrukt houden terwijl je op de 5 toets drukt.

  Succes ad

  Reactie door Pool — dinsdag 25 september 2007 @ 0.02 uur

 32. Naar draagkracht gerekend betalen uitkeringsgerechtigden, WOA-ers en AOW-ers zelfs beduidend meer dan de rijken.

  Reactie door G. — dinsdag 25 september 2007 @ 1.11 uur

 33. gezondheidszorg prioriteit no 1
  het wordt onbetaalbaar,voor een heleboel mensen,voor mij is het een onderdeel van de beschaving,het was altijd goed geregeld.
  gezondheidzorg in amerika,als inzet voor de verkiezingen,met manipuleerbare stemcomputers,de uitvinding van van de eeuw.
  de uitslag is van te voren bekend.
  sind het commercieel maken van het ziekenfonds in nederland vliegen de kosten de pan uit,het cartel van de verzekeraars
  zal de prijs nog wel verder opdrijven
  er moet flink winst gemaakt worden
  zo werkt dat nu eenmaal,als je een stuk beschaving in handen geeft van woekeraars.

  Reactie door hw.rademaker — dinsdag 25 september 2007 @ 1.26 uur

 34. @32 hw.rademaker

  Precies! Marktwerking? Ordinaire prijsafspraken!
  In een woord: Marktbevlekking.

  Precies als die stemcomputers:
  Democratie verkracht en zwanger van een misbaksel: demon-cratie.

  Plaag op plaag met die rechtse dictatuur.

  Reactie door Gloria — dinsdag 25 september 2007 @ 2.09 uur

 35. @chantal p
  Zwaar *** voor je, ik leef met je mee!

  In principe zou gezondheidszorg gratis moeten zijn, elementairder kan bijna niet… snap niet dat Balk de weg van de VS in wil slaan in deze…jammer……echt jammer!

  Reactie door Ach ja — dinsdag 25 september 2007 @ 2.54 uur

 36. @ iedereen en vooral Ronald,
  Niet geheel on topic maar ik heb het al eerder gezegd.
  Iemand met een forse hypotheek brengt door de renteaftrek zijn belastbaar inkomen naar beneden en profiteert van zaken als tegemoetkoming studiekosten en berekening zorgtoeslag. Maar bovenal belast hij de gemeenschap omdat wij met z’n allen dat voordeel moeten betalen, ook mensen met een bijstandsuitkering.

  Iemand met een huurwoning en het zelfde inkomen kan dat niet en is duurder uit. Maar belast de gemeenschap dus niet.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — dinsdag 25 september 2007 @ 7.05 uur

 37. @36 Toch is er nog een kanttekening bij te
  maken Gandalf. Mensen die van een woning ge-
  bruik maken die in huurprijs boven hun kracht
  ligt en niet in verhouding is met het percen-
  tage dat men geacht wordt te verwonen, ont-
  vangen een huurtoeslag en zijn van alle onder
  houdslasten af, behalve een nieuw behangetje
  en het inpandige sanitair.
  Mensen in een koopwoning (eenvoudige rijtjes
  woning of flat) en een sterk gedaald inkomen,
  tegen een bijstandsinkomen aan, mogen dan wel
  iets terugontvangen door het aftrekken van de
  hypotheekrente, maar hun ‘onderhoudskosten’
  die niet door een beunhaas gedaan mogen wor-
  den volgens de Wet, zijn verhoudingsgewijs
  aanzienlijk meer kwijt dan dat terug te ont-
  vangen bedrag. Dat is niet incidenteel, maar
  geldt voor massa’s mensen met bescheiden tot
  zeer bescheiden inkomens. Zelfs de bank waar
  de hypotheek gesloten werd kan/kon in de klei
  ne lettertjes opgenomen hebben, dat onderver-
  huur werd verboden. Echter ook daar worden de
  kamerverhuurders niet rijk van, als zij een
  redelijk bedrag eisen voor huur, verzekering,
  onderhoud. Ook het mede bewonen van een pand
  wordt door bijv. de milieubelasting extra in
  rekening gebracht (aantal personen!). Het ook
  zonder toestemming door onderhuurders toch
  laten logeren, die mede de energiekosten om-
  hoog doen helpen, bevordert niet de kamerver-
  huur en is de hoofdbewoner ook zijn vrijheid
  kwijt en loopt niet zelden de eigen kosten
  van ‘representatie’op. Op die manier worden
  én studenten niét geholpen, maar ook de huis-
  eigenaar niet die zich liever niet in het cir
  cuit van de bijstand geplaatst zou zien.
  Het simpele feit, dat kamerverhuurders soms
  nog net een baantje hebben, maar de kachel
  hoog moeten stoken voor de thuislerende ka-
  merhuurder is eveneens een behoorlijke kosten
  post en de electrische hulpmiddelen op de
  kamer, het ongemak van het om beurten gebruik
  maken van badkamer en keuken een behoorlijk
  ónvrije zaak geworden. Het wordt dus ook in
  een aantal gevallen de VERhuurder behoorlijk
  ontraden en tegen gemaakt om te helpen er een
  oplossing voor te vinden. Bovendien worden de
  verhuurinbrengsten gezien als ‘inkomsten’ door de belasting, ook al ben je meer dan de
  helft daarvan kwijt aan te maken onkosten.
  Dit probleem is dus ook landelijk veel com-
  plexer dan je denkt. Ook is niét iedere stu-
  dent even goed ‘opgevoed’, helaas. Tijden van
  thuiskomst en de sterkte van de geluidsboxen
  doorbreken al snel de normale tolerantie!
  Mensen met een gering inkomen krijgen geen
  forse hypotheek, en het terug te ontvangen be
  drag van een ooit gekochte eenvoudige woning
  is dan ook géén vétpot en dient dan als re-
  serve voor onderhoud, c.v.’s etc. Mensen wier
  inkomen door omstandigheden sterk daalt hebben een stuk van hun inkomen in het ‘eigen
  huis’willen steken, daar waar anderen hele-
  maal niets aflosten, maar wel riant met va-
  kantie gingen en eens houdt dan die rente-
  vrije hypotheek op en is het betálen geblazen
  maar mensen die buiten hun wil en schuld om
  in ernstige ziekten en invaliditeit (waar men
  zich overigens wel voor verzekeren kan) zijn
  verzeild, zouden toch stuk voor stuk aan een
  oplossing dienen te worden geholpen in alle
  redelijkheid. Dit probleem is dus veel com-
  plexer dan het zo ogenschijnlijk lijkt.

  Reactie door Madelief — dinsdag 25 september 2007 @ 9.10 uur

 38. ik denk dat het wel zo ver komt dat mensen hun premie niet meer kunnen betalen , en dan niet meer naar een dokter gaan, dat gebeurd in amerika ook,
  het probleem is dan heel erg groot,
  je zal maar seropositie worden ,en het niet weten omdat je niet naar een dokter gaat.
  dat zijn amerikaanse toestanden ,
  maar dat word hier ook werkelijkheid.

  Reactie door anna — dinsdag 25 september 2007 @ 10.15 uur

 39. achter seropositie moest natuurlijk een f staan

  Reactie door anna — dinsdag 25 september 2007 @ 10.17 uur

 40. Zo doen ze dat soms in Amerika met mensen die arm zijn en medische zorg behoeven…

  The first rule in medicine is: do no harm. But doing harm is precisely what some Los Angeles hospitals are being accused of when it comes to patients who happen to be homeless.

  As CNN’s Anderson Cooper reports, the claim is that hospitals don’t like dealing with homeless patients, who are often uninsured and sometimes unpleasant to treat. So they literally dump them on the streets of Skid Row, even if the patients come from other places in Los Angeles, and are in no condition to fend for themselves.

  Dumped On Skid Row

  Police and hospitals are dumping released offenders and patients on some of the worst streets of Los Angeles

  Down and out in Skid Row

  Ananga

  Reactie door Ananga — dinsdag 25 september 2007 @ 13.00 uur

 41. Hetzelfde geldt hier binnenkort weer als ge-
  merkt wordt dat er veel mensen überhaupt niet
  bij een zorgverzekeraar zijn aangesloten, of
  alleen voorzichzelf maar niét de mede gezins-
  leden. Er zullen wel weer ineens tot ieders
  verrassing, maar niet tot die van mij, weer
  explosies van t.b.c. gemeld (dienen) te wor-
  den, en opnieuw houd ik m’n hart vast voor de
  verloedering die langzaamaan gaat toenemen.

  Reactie door Madelief — dinsdag 25 september 2007 @ 13.30 uur

 42. Wat moeten we met een overheid, die zich uit de zorg wil terugtrekken? Zijn ze bang om teveel werk te krijgen? Straks allemaal op naar de zorgboulevard, die je zelf moet betalen. En waar van der Ende wel een leuke soap van je gaat maken. Daar heeft hij het scenario natuurlijk allang voor klaar.

  Reactie door Dik Evertse — dinsdag 25 september 2007 @ 13.30 uur

 43. @40 Ananga, dank voor deze schrikbarende link.
  Kunnen we dat hier in de toekomst ook verwachten?

  Reactie door Gandalf — dinsdag 25 september 2007 @ 13.33 uur

 44. Ronals, ik neem aan dat je dezelfde bent er komt nl. dezelfde taal uit als die op de SP site altijd meediscussieert met kamerleden. Indien dat zo is, hebben wij die duscussie reeds lang genoeg met je gevoerd en laat ik me niet weer voor dat karretje spannen.
  Graag uitsluitsel.

  Reactie door Henny — dinsdag 25 september 2007 @ 16.38 uur

 45. Gandalf — dinsdag 25 september 2007 @ 13.33 schrijft:

  Kunnen we dat hier in de toekomst ook verwachten?

  Ik hoop alstublieft niet. Dit soort excessen krijg je onvermijdelijk wanneer mensen verworden tot slechts een cijfer/statistiek in de een of andere begroting. Nu is Amerika wel de belichaming van het meedogenloze roofridder kapitalisme, maar onder neoliberale, kortzichtige en verraderlijke egoïsten als Balkenende ben ik bang dat het hier ooit ook zou kunnen gebeuren.

  Wanneer je vele grote bedrijf onderzoekt aan de hand van een psychologisch checklist, dan blijkt dat deze vaak de prototypische kenmerken van een psychopaat vertonen. De samenleving blootstellen aan dergelijke psychopaten door o.a. privatisering is mijns inziens een misdaad (zie The Corporation).

  Capitalism is the astounding belief that the most wickedest of men will do the most wickedest of things for the greatest good of everyone. – John Maynard Keynes

  Ananga

  Reactie door Ananga — dinsdag 25 september 2007 @ 16.56 uur

 46. € pool kijk de euro € € € € joegee ..bedankt ;-)
  maar een nieuw toetsen bord en wel een dollar teken en geen euro,,zucht.

  Reactie door ad — dinsdag 25 september 2007 @ 19.29 uur

 47. @31 Pool

  Werkt bij mij weer eens niet rechtstreeks!
  Wel alles via WORD incl. spellingsfouten!
  Maar heb daar geen zin in. Het verliest in mijn gevoel aan spontaniteit en zo houd ik nog contact met mijn woordenboek als ik twijfel.
  Dit betekent dat ik het zonder puntjes en accents moet doen. Ben nu eenmaal eigenwijs en bovenal houd ik niet van keurig!

  Wel tof dat je het hier allemaal doorgeeft.
  Met een oudere computer werkte het wel rechtstreeks met links beneden zo’n cijferblok.
  Sinds de laptop moet ik hiervoor weg van het weblog en via Word mijn verhaaltje doen en dan weer terug.
  Niet dus!
  Dag lieverd!

  Reactie door Gloria — woensdag 26 september 2007 @ 16.48 uur

 48. Mooie beloftes voor de verkiezingen in de V.S.moet je met een korrel zout nemen.De V.S. zitten met een enorme schuldenberg van 8000 miljard $.

  Reactie door Bart — woensdag 26 september 2007 @ 16.51 uur

 49. @ 47 Gloria

  Als je nog steeds met Windows 98 werkt dan gaat het niet, omdat het euroteken pas omstreeks 2001 met de nieuwere versies van windows is ingebakken.

  Probeer eens een Windows ME pakket te bemachtigen, die zal het goed doen op je oude laptop en dan heb je ook het €€€€ teken erbij plus alle puntjes en accents, dit heeft niets met keurig te maken, ‘t zijn gewoon hebbedingtjes.
  Ik heb hier nog wel een exemplaar voor je liggen, als je intresse heb dan moeten we maar iets zien te regelen met de TNT o.i.d.

  Fijne nacht verder ☺

  Reactie door Pool — woensdag 26 september 2007 @ 23.27 uur

 50. Wat een mop, die Pool, er staat een auto op
  je oprit met iemand erin die een laptop op
  schoot heeft en je vraagt of het je NU gele-
  gen komt haar jouw €€€€€€ tekens te laten
  zien, ha ha ha….Bedankt Pool, mij dus hier-
  mee dubbel en dwars een digitale les verkocht
  nu de dollartekens nog,….toch? Wel nee, die
  staan gewoon boven de toets 4 ! Tja dat zou-
  den we structureel moeten zien te verwisselen
  wel zo aardig op Nederlandse bodem.
  ——————————————–
  OFF TOPIC, maar toch, 11.15 uur:

  IEW groot nieuws, de commissie die het ‘stem-
  men’ moet verbeteren is nu bedacht door de
  cie Korthals Altes (die gisteravond bij Rita
  op bezoek was in het hotel, overigens ook
  met Vohof en Terpstra) dat de stem eerst digi
  taal verwerkt wordt en daarna door een andere
  machine ‘geteld’ zou moeten worden.
  Laat weten iew of jou dat ‘waterdicht’ ge-
  noeg overkomt, ik wéét dát ook graag van jou
  die hier al zo lang over bezig is…bedankt!

  Fijne dag allemaal, werkzaam of niet, in welk
  bolwerk dan ook, of gewóón de bol het werk
  laat doen! Groet, Madelief.

  Reactie door Madelief — donderdag 27 september 2007 @ 11.20 uur

 51. @ 50 Madelief

  Neem mij niet kwalijk dat ik even reageer, van iew zullen we meer hoop ik nog duidelijker commentaar krijgen maar even dit,… volgens mij maakt het geen rot moer uit, de eerste stemming wordt al gemanipuleerrd en dan worden deze geteld, of tewel het paard achter de wagen spannen, de grootste onzin.
  Je moet het zien als het volgende voorbeeld….. je gaat de eerste keer vals geld drukken en de tweede keer ga je het tellen,.. maar dan blijft het nog steeds vals geld…. of werkt zo’n stemcommisie anders.
  Enfin ik zal eens bij de club van wijvertrouwenstemcomputersniet gaan informeren.

  Reactie door Pool — donderdag 27 september 2007 @ 12.54 uur

 52. @49 Pool

  Ha,ha Pool dat was lachen!!
  Natuurlijk kon ik dat Euroteken niet hebben met mijn ’98. Niet eens aan gedacht.

  En wat een verrassing dat ME pakket! Zou geweldig zijn. Zie maar hoor hoe dit in orde gaat komen. Voor TNT moet je mij even laten weten wanneer en hoe je mijn adres wilt hebben.
  Zal inmiddels om mij heen vragen wie dat kan installeren + uitleg! Ik wacht even op antwoord van mijn zoon. Mogelijk weet hij daar alles van.
  Pool, kijk af en toe hier. Dan kan ik ‘t je laten weten. Want alleen met het pakket zit ik alsnog met de handen in het haar!
  Wel heel tof van je hoor!!!!
  Dag leuk mens.

  Reactie door Gloria — donderdag 27 september 2007 @ 14.33 uur

 53. @51, In ‘groot geld’ ben ik al zeker geen
  wonder van begrip, maar bedoel je het zoals
  men zegt dat de USA zijn dollarbiljetten
  drukt, nl. meer dan het goud wat er als tegen
  waarde voor op de bank zou moeten staan?
  Als het procedé hetzelfde drukinkt gebruikt
  als de bonnen bij de div. warenhuizen, dan
  valt er nooit meer wat te controleren, want
  de inkt van die bonnen moet je én niet aanra-
  ken, én de bon niet langer dan 3 maanden be-
  waren, anders is de inkt al aan het vervlie-
  gen. Doet me eraan denken dat ik iedereen aan
  raad van belangrijke dure aanschaf altijd een
  goede fotocopie op eigen printer of bij een
  warenhuis te maken, waar men wel goede bruik-
  en houdbare exx aan overhoudt.
  Het onrecht wat de consument soms op korte
  maar soms op langere termijn wordt aangedaan
  is vaak niet gering, en weer goed voor pro-
  gramma’s als Kassa, Radar, Prem, etc. maar
  in ieder geval eigenlijk ook kost op hoger
  nivo voor het Ministerie van Economische Za-
  ken. Belangrijke aankoopbonnen van vroeger be
  waar ik soms nog uit nostalgische overweging
  en maar dat hoef je tegenwoordig niet meer te
  proberen.
  T.a.v. die telling zou ik misschien me zelfs
  nog een veel eenvoudiger fraude kunnen voor-
  stellen, maar mocht ik die kunnen bevroeden
  mail ik dat wel privé aan Jan Marijnissen.
  Fijn dat jij er, met technische kennis, vast
  achteraan wilt gaan.

  Iew maakte zich op dit log hier lang genoeg
  flink zorgen om, vandaar dat IK hém dat van-
  middag bij voorrang wilde melden, niet wetend
  wanneer en of hij binnenkort ook weer eens
  langs komen zou, maar je hebt de honneurs
  weer keurig waargenomen, bedankt! Madelief.

  Reactie door Madelief — donderdag 27 september 2007 @ 18.24 uur

 54. @ Pool

  Help! Mijn familie begint te steigeren. Mijn zoon en schoonzoon zeggen: niets doen!
  Waarom? De laptop was bij aankoop (Hanze Hogeschool) helemaal afgesteld op de te volgen studie van mijn zoon. Ze hebben een giga-probleem gehad met het installeren van windows 98, toen ik ‘m kreeg. Ze voorzien dus weer allerlei problemen.
  Eerlijkheid gebied te zeggen dat we geen computer-experts hebben in de familie… dat zal er vast mee te maken hebben!
  Ze beloven mij over niet al te lange tijd een versere laptop/computer.
  Dus leuk mens, ik laat het maar bij het oude voorlopig. Zonder al die hebbedingetjes.
  Maar zoals gezegd kan alles wel via Word en barst het van de hebbedingetjes, op het euroteken na dan. Moet daar alleen nog zin in krijgen. Ik vind het prettiger om direct op het log te reageren. Voelt meer levendiger.

  Hoe dan ook Pool: Never forget.
  With love!

  Reactie door Gloria — donderdag 27 september 2007 @ 23.54 uur

 55. @ 54 Gloria

  Graag gedaan, leuk dat je een nieuwere compute krijgt, en inderdaad met direct op het log reageren blijf je ook betert bij het item betrokken zonder dat je weer eerst andere proggies moet opstarten en plakken en knippen.
  In ieder geval ik had je graag geholpen.

  Fijne dag verder,

  Trouwens,… Goedemorgen allen

  Reactie door Pool — vrijdag 28 september 2007 @ 8.26 uur

 56. @ 53 Madelief

  Stand van zaken tot nu toe

  http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/Wij_vertrouwen_stemcomputers_niet

  Een stukje geschiedenis

  http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/Wat_is_er_gebeurd

  Fijn weekend verder

  Reactie door Pool — vrijdag 28 september 2007 @ 8.41 uur

 57. @56 Pool bedankt en vwb je wens: dat gaat
  grandioos lukken. Uiteraard voor jullie,
  ‘thuis’ én ‘uit’ hetzelfde gewenst.
  Heeft je zoon de tandarts overleefd?
  Kan heel vervelend zijn als je na bijv. het
  moeten laten verwijderen van ‘verstandskie-
  zen’ al direct ook een recept meekrijgt voor
  (ook)de koorts waarop gerekend moet worden
  voor een flinke week lang. Enfin, je had vast
  wel drinkrietjes in huis voor alle zekerheid.
  Het broeit, sinds de uittocht van Kamerleden,
  al langer in het badhuis aan de Hofvijver;
  de handdoeken om af te drogen zijn bijna op!
  Menigeen koos zich al snel een andere funktie
  destijds en nu zullen diverse gegadigden die
  andere funkties ambieren de bui hebben zien
  hangen die hen in een stortvloed van kritiek
  deden belanden. Het natte zweet breekt ze uit, de aftrekbare hypotheekjes staan op los-
  se schroeven, maar……het wachtgeld blijft.
  Tja als de burger die voor hen nu ook nog ge-
  kort wil zien, loopt de Hofvijver over en kan
  er nog veel meer geschaatst worden op lokatie
  en aangezien de temperatuur ook daar aardig
  dalende is, mag je je op alles voorbereiden!
  We zullen vanavond de barometer weer eens even bekijken, zien wat die in de peiling zou
  kunnen hebben. Succes, Madelief.

  Reactie door Madelief — vrijdag 28 september 2007 @ 11.12 uur

 58. We kunnen ook terug naar de spartaanse manier ze we iedereen die een lichaamlijke afwijking heeft maar meteen in een ravijn gooien is toch maar een kostenpost en brengt niets op af en toe heb ik wel eens het gevoel dat daar heen gewerkt wordt slapen ,werken,sex als je daar de energie nog voor hebt en werken en vooral je mond dichthouden want wij zijn de baas wie ze daar mee bedoelen is me nog steeds een raadsel.Kan me dat iemand uitleggen?

  Reactie door Jolly jumper — donderdag 4 oktober 2007 @ 20.45 uur

 59. Beste mensen, dit is dus een goed voorbeeld van macht van het volk want er gaat gestemd worden met potlood!

  Reactie door Cynthia — dinsdag 30 oktober 2007 @ 10.30 uur

 60. Nog een heel belangrijk iets is de media! De druk die hierdoor ontstaat op politici is erg groot!

  Reactie door Cynthia — dinsdag 30 oktober 2007 @ 10.31 uur