Monnikenwerk

De Onzichtbaren

Voor de zevende opeenvolgende dag protesteren monniken tegen de junta in Birma. Zeker 50.000 mensen zijn vandaag in de hoofdstad Rangoon aan een mars begonnen tegen het bewind. (Parool)

In 2006 riep de SP samen met het Birma-centrum op tot een boycot van oliegigant Total. Total stuurde een brief terug met hun kant van het verhaal.

Karel Glastra van Loon schreef het boek ‘De Onzichtbaren’ over de vluchtelingen van Birma. Fotograaf Jan Bogaerts maakte tegelijkertijd de tentoonstelling ‘de onzichtbaren in beeld’. Ik mocht er vorig jaar spreken bij de opening. Boek en tentoonstelling maken op indrukwekkende manier het leven van de Birmese vluchtelingen inzichtelijk.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 24 september 2007 :: 19.52 uur

22 Comments

22 reacties

 1. nog steeds volg ik met warme belangstelling de ontwikkelingen in Birma. de vorige keren was ik het al niet eens met de boycot en dat ben ik nog steeds niet. ik zie de ontwikkelingen met een ander oog omdat ik in Birma ben geweest en uitgebreid heb gesproken met oppositiemensen. de toeristen durven ze te vertrouwen en de sfeer is nu kennelijk aan het omslaan. zonder onze steun zullen de militairen echter gewoon blijven zitten. er is een andere oplossing nodig dan het Birma centrum bepleit. een boycot helpt niet. ga er heen en maak contact met de mensen. de birmezen zijn een fantastisch volk en willen onze steun graag ZIEN!

  Reactie door Hugo — maandag 24 september 2007 @ 20.06 uur

 2. Nu de voedsel en brandstof prijzen fors stijgen in Birma,kunnen m.i.de millitairen hun macht niet meer houden.Een op holgeslagen hongerige bevolking is gevaarlijk.Voorlopig worden de generaals nog gesteund door China,welk in troebel water vist via zijn gas importen uit Birma.Mogelijk wordt er onderhuids reeds onderhandeld onder druk van de Chinezen,welke deze onrust,zo vlak voor de Olympische Spelen niet kunnen hebben.

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 24 september 2007 @ 20.36 uur

 3. Het is bij uitstek monnikenwerk tegen de verdrukking in te strijden.
  Lees: Vissen op het droge helpen
  van Amy Tan.

  Reactie door Alex — maandag 24 september 2007 @ 21.04 uur

 4. Dat birmezen een fantastisch volk is, geloof ik direct. Ook Dalai lama is een zeer warme en wijze persoonlijkheid, die ik graag hoor spreken. Ben een keer 4 weken aan het backpacken geweest in Thailand zo’n 15 jaar geleden. Het heeft diepe indruk op mij gemaakt, wat een fantastische volk is dat toch. De trotse levensstijl van het boeddhistisch volk, daar kan de hele wereld nog wat van leren. Ik hoop dat de monniken in Birma zegevieren.

  Reactie door ACCEPT — maandag 24 september 2007 @ 21.12 uur

 5. hugo wat moet je dan?? zeggen ja we steunen jullie,, maar we blijven total kopen..
  en wat in heel veel afrikaanse landen gebeurt ja we staan helemaal achter jullie,en ooo wat erg he die wapens,enz,maar we blijven ze leveren via omwegen,,
  total en elke olie maatschappij zit er maar voor 1 reden,geld en het kan ze geen donder schelen wat er met de bevolking gebeurt of het land of de zee,zoals shell tekeer gaat in een deel van afrika,of in een kuststreekje waar alles maar ook alles naar de donder gaat.waar dus de bevolking sterft van de honger en de minister/burgemeester?in dienst van de olie handel in een woning woont van tig milj.waar de mensen maar eigen rechter gaan spelen en pijpleidinge i/leegaal aftappen,maar dan heten ze bandieten,,je weet wel het zelfde met terroristen,de naam wordt door het blanke/witte boorden tuig gegeven,aan mensen die meestal terregt in opstand komen.

  Reactie door ad — maandag 24 september 2007 @ 21.13 uur

 6. Overwinnen door geweldloos verzet, burgerlijke ongehoorzaamheid.

  Waar heb ik dat eerder gehoord, lijkt me succesvol, misschien ook in Nederland uitvoeren?

  Reactie door Shaman — maandag 24 september 2007 @ 21.32 uur

 7. nee een orange revolutie(Overwinnen door geweldloos verzet, burgerlijke ongehoorzaamheid),will not be televised

  Reactie door gaf — maandag 24 september 2007 @ 22.02 uur

 8. Of we willen of niet, maar volgens mij heet het land sinds 1989 Myanmar.

  Reactie door engine 54 — dinsdag 25 september 2007 @ 0.11 uur

 9. @8 het land heet birma maar is door de militaire dictatuur myanmar genoemd. birma is dus een “verzetsnaam”.

  @5 wat je dan moet als een boycot niet werkt? politieke druk uitoefenen zoals frankrijk net heeft gedaan. de sp dient de regering te vragen een stevig signaal af te geven aan de birmese regering dat de veiligheid van de bevolking niet in gevaar mag komen.

  waarom werkt een boycot niet? om twee redenen. 1. china doet niet mee en via de achterdeur komt van alles binnen. toen ik er was krioelde het van de chinese investeerders in het land. 2. een boycot leidt tot armoede en ontslag voor de bevolking en arme mensen komen niet in opstand. de door westerse regeringen gesloten fabrieken hebben een toevloed aan kindsoldaten opgeleverd ten gunste van het leger.

  wat dan? a. economische macht laten ontwikkelen door de bevolking zelf. in delen van het land waar toerisme is, zoals bij het inle- meer, zijn etnische minderheden bezig finaciele imperia op te bouwen. economische macht is politieke macht.

  b. het toerisme bevorderen. dat heeft weliswaar twee kanten maar de voordelen zijn dat de birmanen hun ongenoegen kunnen uiten en dat de sfeer minder grimmig wordt. tegen de eigen mensen uiten de birmanen zich niet omdat er veel undercover geheime dienst rondloopt. zodra ze een toerist zien, beginnen ze te praten over de politieke situatie. vandaar dat ik vrij snel contact greeg met verzetsgsgroepen, zelfs gewapende groepen.

  de hier heersende mening hier in het westen is de mening van de politieke partij van de respectabele aung san suu kyi. in nederland verwoord door het burma centrum nederland. ik heb zelf ervaren dat er veel meer politieke oppositie is en dat die andere meningen zijn toegedaan. daarmee is niet gezegd dat een van die partijen speciaal de wijsheid in pacht heeft.

  hoe dan ook: ik roep de sp op de nederlandse regering te vragen een signaal af te geven!

  en als je naar birma gaat: loop dan met een groep naar het huis van aung san suu. je wordt tegengehouden door kindsoldaten die er ook niets aan kunnen doen dat ze daar staan…

  Reactie door Hugo — dinsdag 25 september 2007 @ 8.29 uur

 10. Goeden morgen vrienden SP.

  Prachtig van de monniken om zo te demonstreren
  hoelang wordt het getolereerd?
  Ik hoop dat ze het winnen, het maakt grote indruk.

  Reactie door Ouwe Dirk — dinsdag 25 september 2007 @ 8.58 uur

 11. M.b.t. bovenstaande. Degene die de invloed heeft China moet geboycot worden maar helaas zijn wij en de wereld in het land van de onbekende student niet meer zo wars van mensenrechtenschendende situaties en/of niet democratie en is het totaal afhankelijk van het economisch belang of wij hechten aan mensenrechten democratie etc… danwel de schendingen gewoon accepteren en wegkijken.
  Er is geen norm meer die de waarden in het westen verdedigt. Daar waar geld in het geding is zijn de waarden ver te zoeken en zijn de normen niet mensenrechterlijk geinspireerd en/of vastgesteld.
  We praten altijd over noremen en waarden alsof deze automatisch van hetzelfde gehalte zijn terwijl de norm gewoon een door de overheid vastgesteld en opgelegd begrip zijn en alle kanten op kan tegen ieder mensenrecht in zal ik maar zeggen omdat hij de waarde niet volgt. Vooral niet als het gaat om geld te verdienen.

  Reactie door Henny — dinsdag 25 september 2007 @ 10.12 uur

 12. correctie. Terwijl de norm een gewoon door de overheid opgelegd begrip is…….die alle kanten op kan…..

  Reactie door Henny — dinsdag 25 september 2007 @ 10.15 uur

 13. Je kunt deze petitie ondertekenen:
  http://www.avaaz.org/en/stand_with_burma/a.php?cl=19977763&signup=1

  Reactie door Roodkapje — dinsdag 25 september 2007 @ 12.35 uur

 14. Jan: bij wie moet ik dan tanken Jan?…

  Bij Shell dat samenwerkt met de gruwelijke dictatuur van Saudi Arabie?…

  beetje hypocriet om Total eruit te lichten..

  Reactie door Daan — dinsdag 25 september 2007 @ 12.40 uur

 15. Als je als dictatuur bij monopolie allerhande machtsmiddelen tot je beschikking hebt… dan is het wel heel erg frustrerend en vooral knullig als je ze niet te pas en te onpas kunt gebruiken omdat het Volk eigenlijk heel erg braaf is.

  Reactie door Lezer — dinsdag 25 september 2007 @ 14.48 uur

 16. Ik vind het schrijnend dat hier zo weinig reacties komen. Solidariteit gaat over meer dan je eigen portemonnee alleen. Alles in het leven is en/en.

  China India Europa Frankrijk met z’n Total ze investeren maar raak in Birma.Een reden temeer om tegen Europa te zijn. Handel en economische belangen gaan voor. Staan ze bij de VN voor de camera te roepen als het erop aankomt zegt Starkozy in Frankrijk m.b.t. Total te zeggen om enigszins te matigen in NIEUWE inversteringen. Het begint aardig lachwekkend te worden.
  Mensen aan de pomp bij Total, ja ze konden niet anders ze moeten nu eenmaal tenken en ja… Het interesseert het westen niet.

  Reactie door Henny — vrijdag 28 september 2007 @ 13.15 uur

 17. tanken……..

  Reactie door Henny — vrijdag 28 september 2007 @ 13.16 uur

 18. Als Timmermans het op de EU laat aankomen zijn we mooi gen*id.

  Reactie door Henny — vrijdag 28 september 2007 @ 13.19 uur

 19. Tragisch dat weer zo’n geweldloos verzet van pacifistische boeddistische monniken lens wordt geslagen door Birmese uniformen op SS-wijze, zie topic hierboven. Deze pure, bewustzijnsrijke mensen worden ongetwijfeld op een ongeneselijke manier gemarteld.
  `k Weet overigens niet eens of de knoet van het regime rechtsom of linksom slaat, maar laat ik ook eens wat positiefs zeggen over Balkenende, ik ben blij dat hij er wat van zei op zijn VN-spreekbeurt.

  Reactie door Haq — vrijdag 28 september 2007 @ 17.59 uur

 20. Ik had hier eigenlijk wel commentaar verwacht op het feit dat De Volkskrant sympathie tussen Jan Marijnissen en het regime in Myanmar suggereert. In een karikatuur komt een wegwijzer voor met daarop Myanmarijnissen.

  Je mag van mij veel in een karikatuur doen, maar het is mijns inziens buitengewoon onfatsoenlijk iets te suggereren dat totaal bezijden de waarheid is.

  Reactie door Drob — vrijdag 28 september 2007 @ 22.48 uur

 21. @20 Duidelijk Drob, zo zie je ook mensen de
  ‘vrije meningsuiting’ tot en met geweld aan
  doen, door zich rekenschap te geven, dat er
  absoluut grenzen aan zijn. Immers, dan zou er
  ook nooit meer een aanklacht wegens smaad en/
  of laster mogelijk zijn? Echter, jammer om te
  zien, dat mensen zich pas dan uiteindelijk te langen leste daardoor willen doen corri-
  geren, ‘gas terugnemen’, omdat het hen anders
  een ‘smak geld’ zou kunnen gaan kosten.
  Laconiek reageert dus de mens, die meent dat
  hij zélf dan maar boven die uitgekraamde on-
  zin moet gaan staan en overgaat tot de orde
  van de dag. Slechts ‘ongerémde’, zichzelf
  niet disciplinerende mensen gaan zich stelsel
  matig te buiten aan dit soort ‘onfatsoenlijk-
  heden’ en leer je na verloop je pappenheimers
  wel kennen en zie je wie je voor je hebt.
  Dát is de kijk van nuchter Nederland daarop!
  Overigens als je je realiseert hoe de histo-
  rie van de Volkskrant eruit ziet, moet je je
  niet verbazen van een ‘losse flodder’van die
  kant. Ik vermoed dat ook daar ‘afkomst zich
  niet verloochent’ en is er géén sensatie dan
  máken we toch sensatie, lijkt de gedachte.
  Laat ze maar met een andere ‘kop’ komen: als
  het telwerk van de laatste stemming door mon-
  niken was gedaan, was mogelijk de SP de aller
  grootste, of op één na de grootste geweest.
  Maar let maar op, dat we, zodra er weer met
  het potlood wordt gestemd en handmatig wordt
  geteld, er niét in de maand ervoor diverse
  stroom- en internetstoringen zullen zijn. Het
  leek wel of de duvel(s) ermee ‘speelden’ en
  er een ‘generale’ op toepasten. Toevallig?
  Niets is nog ‘toevallig’ te noemen, nu dus ook in eens redelijk betrouwbaar te noemen
  Nederland. Bedroevend om je dat te moeten re-
  aliseren. Goed weekend gewenst, Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 29 september 2007 @ 4.24 uur

 22. Niemand zal me hier wel horen want de reacties zijn schaars maar ga naar de pagina van Amnesty International en teken de petitie voor Birma.

  Reactie door Henny — dinsdag 2 oktober 2007 @ 19.09 uur