Nee, geen gedraai….

Het spoeddebat over het wel of niet houden van een referendum was een debat vol ontkenning en gedraai. Balkenende wil niets zeggen over een eventueel veto en gaf het startsein voor een nieuwe ronde bangmakerij. Wel een referendum houden zou wel eens heel slecht kunnen uitpakken voor Nederland.

De PvdA vindt het nieuwe verdrag niet grondwettelijk, ook al is het voor 95% hetzelfde als het vorige. Hoewel men steeds gezegd heeft dat als het nieuwe verdrag ook maar iets op lijkt op het oude er een referendum moest komen, nu ziet men dat anders. De bevolking mag best een referendum, maar niet over dit onderwerp. Maar er was geen sprake van ‘draaien’. En er was ook geen sprake van een deal.

De VVD houdt voorlopig de kaarten tegen de borst. Gezien het feit dat zij vorige keer wel voor een referendum hebben gestemd, ga ik er van uit dat zij uiteindelijk ook vóór zullen stemmen. Maar zeker weten doet niemand dat.

De komende weken zal er veel campagne gevoerd worden voor de petitie referendumnnu.nl. Samen met andere partijen gaat de SP een initiatiefwet indienen om een nieuw referendum mogelijk te maken. De hoop is gevestigd op een handvol PvdA-Kamerleden die hebben aangegeven achter de initiatiefwet te staan. Hun stemmen zijn nodig om een meerderheid mogelijk te maken.

Referendum nu

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 05 oktober 2007 :: 11.42 uur

173 Comments

173 reacties

 1. Beste SP ,
  Ik hoop van harte dat jullie dit schandelijk misbruik van mijn recht om zelf te bepalen of ik wel of niet tegen de grondwet ben kunnen veranderen met deze aktie van jullie.
  De arogantie van de macht, de vieze praktijken van de pvd arbeid bevestigen mij nu al voor de zoveelste keer dat jullie en rechte en eerlijke koers volgen.
  Mijn stem zullen jullie niet missen, ik kan niet wachten voor deze regeringstroep zal vallen.
  Jan, Agnes, ga zo door.

  Reactie door Chr.oosterhoff — vrijdag 5 oktober 2007 @ 12.00 uur

 2. Wel of geen referendum, we moeten de EU de rug toekeren.
  We hadden toch al nee gezegd, zijn ze nu zo hardhorend of zijn ze zo imbiciel.

  PvdA … last van aardappelmoeheid??, ze vergeten wat ze beloofd hebben, en na vele leugens en gedraai ook nog hun leden, kiezers en achterban opschepen met verraad.

  Is deze club van veraders nog wel betrouwbaar als politieke partij ?, ik heb sterk mijn twijfels, om geen verder gezichtsverlies te lijden zou ik de PvdA aanraden het politieke toneel te verlaten, want geloofwaardig zijn ze al een lange tijd niet meer.

  Reactie door Pool — vrijdag 5 oktober 2007 @ 12.07 uur

 3. Het geeft maar aan hoe de Nederlandse Democratie werkt : Kiest een heilige , die daarna als een eigenzinnige , arrogante brul aap zijn/haar eigen ambitie bevordert en aan de kiezers geheel MALING heeft .

  Reactie door Fred — vrijdag 5 oktober 2007 @ 12.12 uur

 4. Het ging toch NIET meer om een grondwettelijk verdrag? Dat, althans beweerde Balkenende.

  Als we dan spreken over een UNIE van individuele soevereine lidstaten en NIET over één FEDERALE Europese superstaat met een eigen grondwet, waarom dan meer zeggenschap bedingen voor individuele parlementen?????

  Zit men daar bij de SP wel op te letten?
  Ziet dan niemand die tegenstrijdigheid?!?
  Is het nu WEL of NIET een grondwettelijk verdrag?

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 5 oktober 2007 @ 12.35 uur

 5. Als het dus WEL een grondwettelijk verdrag is waar Balkenende meer zeggenschap voor nationale parlementen bedingt heeft, dan heeft hij de kamer voor gelogen en zou er dus WEL een referendum noodzakelijk zijn.

  Wel of NIET een grondwettelijk verdrag was Balkenende z’n norm voor WEL of NIET een referendum. Toch?

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 5 oktober 2007 @ 12.39 uur

 6. Beste Rob , u hanteert de zuivere logica , die in de politiek niet wordt gehanteerd !

  Reactie door Fred — vrijdag 5 oktober 2007 @ 12.51 uur

 7. Het DRAAIEN van de PVDA is dat zij in 2005 índerdaad een wetsvoorstel VóóR referenda maakten!!
  Zie: http://www.pvda.nl en dan:
  ‘Zoeken’ op het woord ‘referendum’.
  PVDA wilden Referenda omdat 1x per 4 jaar stemmen niet democratisch zou zijn..ja ze wisten het tóen wel!!
  Ik vraag me af of alle Europese lidstaten (ook Frankrijk, mede ‘NEE-stemmer’ zijnde) nu ook ‘iets’ onder de noemer: ‘VERDRAG’ goed te keuren krijgt? Wie dat weet mag t zeggen..
  Dat ‘VERDRAG’, 100% gebaseerd op de EU-Grondwet, ís en blijft gewoon EU-Grondwet, aangepast voor ons land; dus móet er gewoon een Referendum komen.

  Helaas is er voor de burger amper TOEGANKELIJK leesmateriaal beschikbaar
  bv. Folders in Bibliotheken, met voorlichting over wát het ‘Verdrag’ nu precies in zóu houden! Dus VERANDERINGEN voor ons land nadat zo’n ‘Verdrag’ er is.
  **Zelfs Voorlichten doet de ‘regering’ óók niet!**
  Olinda

  Reactie door olinda — vrijdag 5 oktober 2007 @ 13.19 uur

 8. Succes met de campagne! Hoop dat we veel posters en optredens van jullie gaan zien. Het zal wat werk kosten om de burger te mobiliseren. Haal dit onderwerp uit de taboesfeer van het anti-estbalishmentsdenken en bouw er een serieuze campagne op.

  Reactie door waskuip — vrijdag 5 oktober 2007 @ 13.25 uur

 9. Meer opmerkelijke feiten over het nieuwe EU-verdrag vind je hier
  http://www.zinfo.nl/zinfo/2007/10/eu-verdrag-wl-g.html

  Reactie door Zinfo.nl — vrijdag 5 oktober 2007 @ 13.26 uur

 10. De Meeste politici zijn gewoon volledig DEMENT ! wat zij een uurtje terug zeggen , wordt nu volledig ontkent .

  Reactie door Fred — vrijdag 5 oktober 2007 @ 13.33 uur

 11. “Wel een referendum houden zou wel eens heel slecht kunnen uitpakken voor Nederland”

  van achterlijk naar achterlijk in het quadraat.

  Reactie door Gerrit — vrijdag 5 oktober 2007 @ 13.33 uur

 12. Wat trouwens ook raar is, dat niemand nog het nieuwe verdrag zelf kan bekijken en controleren of het wel echt klopt wat de politici en de Raad van State zeggen. Misschien komt dit nog…

  Reactie door Zinfo.nl — vrijdag 5 oktober 2007 @ 13.44 uur

 13. Beste Jan,

  In de aanhoudende discussie over Europa mis ik feitelijk een duidelijke opsomming en uiteenzetting van die punten waarvan Balkende claimt dat deze zoveel verbetering inhouden in vergelijking met het verdrag waartegen de Nederlandse bevolking zich in meerderheid heeft uitgesproken. Persoonlijk kan ik echter met de beste wil van de wereld niet tot een andere conclusie komen dan dat de gevel is gereinigd, maar wel dezelfde gevel is, de muur een ander behangetje heeft gekregen, maar wel dezelfde muur is en de kozijnen en de deuren een ander kleurtje hebben gekregen, maar nog steeds dezelfde kozijnen en deuren zijn. Nu gaat de discussie teveel of alleen maar over het wel of niet houden van een referendum, maar als je als partij hard kunt maken dat Balkenende alleen maar, of in hoofdzaak heeft gescoord op symbolen; Europees volkslied, Europese vlag, andere naam voor Grondwet etc., dan heb je een onoverbrugbaar argument waarop Balkenende uiteindelijk wel moet struikelen.
  De arrogantie die Balkenende via zijn lichaamstaal, in fragmenten die dondergavond 4 okt. werden uitgezonden, uitstraalde, vond ik stuitend en slechts geruigen van machtswellust en bijna dictatoriale trekken. Wat blijft hangen is het groeiende gevoel dat ik als burger slechts mag applaudiseren indien de grote roerganger daarom vraagt of dit toestaat. Maar als ik vraag naar de inhoud dan word ik naar de hoek verwezen. Wie dit nog democratie wil noemen, moet vroeg of laat wel in gewetensnood komen. Aanbevelen kan ik tot slot nog een artikel in het FD van vrijdag 5 okt. “EU-verdrag is landverraad”.

  Reactie door Rien van Ginneken — vrijdag 5 oktober 2007 @ 14.05 uur

 14. Het CDA en de PvdA zijn non-valeurs die alleen geld verdienen aan politiek bedrijf en overheidsbedrijf. Nieuwe plannen telken NIEUWE plannen voor onderwijs, jeugdzorg, woningbouw, ruimtelijke ordening etc. Zichzelf maar aan de gang houden en dat waterhoofd kost de belastingbetaler gigantisch veel. Allemaal witte boordencriminaliteit.
  Een fatsoenlijk product maken kunnen ze niet. Bijv. het Nederlandse paspoort, de stemmachines allemaal bagger.
  Weg met die lui.
  LAten we in Nederland weer gewoon de dingen bij de naam noemen. Spreekt men nu over prereferendum.
  ACTIE DEMO DEMO DEMO NU NU NU!!!
  Kom op Jan Marijnissen trommel een paar goeie collega’s op en timmer een goede maar snelle voorbereiding in elkaar en probeer al die mensen die in de kou staan erbij te krijgen. Meer dan de helft van Nederlanders wil een referendum, meer dan de helft wil onderzoek Irkaoorlog, meer dan helft wil geen ontslagversoepeling etc. etc.
  HET IS BIJNA SCOREN IN OPEN DOEL. Als we nu niet kunnen scoren dan is alles voorbei und vorüber.

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 5 oktober 2007 @ 14.22 uur

 15. We hebben helemaal niets te zeggen of in te brengen over en in Europa. Kabinet: geen preferenda, Bron: http://www.telegraaf.nl. Europa is niet meer en minder dan een stelletje rijke maffia vriendjes die een kartel vormen en achter gesloten deuren van alles bekokstoven om zichzelf te bevoordelen en te verrijken, de bevolking dient ter opvulling en verfraaiing en als werkslaven.

  Reactie door SP — vrijdag 5 oktober 2007 @ 14.37 uur

 16. Hoe moet je je Europeaan voelen als je nergens bij betrokken wordt en geen flikker te zeggen hebt.

  Reactie door SP — vrijdag 5 oktober 2007 @ 14.41 uur

 17. Jan, noem eens man en paard. Laat zien dat je ballen hebt!!!!
  Laat Nederland zien waar je voor staat en eeuwige roem zal je ten deel vallen.
  Spreek niet als een zachte heelmeester.
  Vertel de heren Balkenende cs in duidelijke taal in het parlement dat ze ordinaire landverraders en struikrovers zijn (Euro) en dat ze maar vast een asielland moeten uitzoeken, als ze willen voorkomen dat ze hiervoor in Nederland vervolgd zullen worden.
  Spreek duidelijk over onze nationale nutsnieten en verstop je er er niet achter dat de meerderheid voor deze symbolen is.
  Belastingvrijdom voor deze nietsnutten is echter van een heel andere grootte. Pak dat dan aan.
  Alles anders wat je doet (referendumNu)is voor de landverraders een gelopen race en als rascriminelen zullen ze dit zien als pamperen.

  Reactie door Johan — vrijdag 5 oktober 2007 @ 15.03 uur

 18. Is Nederland een voorbeeld land of worden we door Europa als voorbeeld gebruikt. Volgens mij komt het door Europa dat wij onze financiële draai niet kunnen vinden. Het gaat deze regering niet om of onze arbeiders er op voor uit gaan maar hoe kunnen we ze onderdrukken. Het referendum is eigenlijk een fairs maar heeft de waarde van een democratie en daar gaat het toch om.

  Reactie door Henk — vrijdag 5 oktober 2007 @ 15.04 uur

 19. @3 Fred,

  Bij mijn wteen heb ik tot nu toe niet of nauwelijks op je gereageerd, maar nu ben ik het gehéél met je eens.
  Een christelijk brulaap genaamd JP zal wel even uitmaken wat het Nederlandse volk wil, zonder ze te horen!
  T’is een godswonder dat onze MP over zulke gaven bezit.
  Laat maar komen dat referendum, hoe eerder hoe liever!

  Reactie door Anja (B) — vrijdag 5 oktober 2007 @ 15.19 uur

 20. @14 SP

  Gezien hoeveel Telegraaf-lezers woedend zijn!
  Ik ben benieuwd of 80% van het volk dit gaat nemen? Als dit zo is kunnen we de vlag halfstok hangen. Weer een kans gemist om te evolueren. De macht is bij het volk en als we die laten liggen zijn we machteloze marionetten. Let wel: daar hebben we dan ook zelf voor gekozen!

  Het is duidelijk dat dit EU-misbaksel geboren MOET worden. Het is nog maar het begin van een veel groter sinister plan.
  Het is nu zaak voor dit kabinet om ons tegen wil en dank het EU-licht te laten zien.
  En in DAT licht zullen we zien dat de democratie in diepe duisternis verkeert.

  Dit maakt ons niet alleen schuldig aan onszelf, maar aan ieder nageslacht!
  HIER en NU staan we voor een toekomst die rampzalige geschiedenis gaat schrijven.
  Er is maar een weg en we zullen er trots op zijn:
  ABORTEREN DAT EU-MISBAKSEL!

  Reactie door Gloria — vrijdag 5 oktober 2007 @ 15.22 uur

 21. @14
  Oh, daar was jij ineens op mijn scherm L’ecologiste! Applaus overigens voor je reactie!
  SP zal begrijpen dat het nu @15 is geworden.
  Groet!

  Reactie door Gloria — vrijdag 5 oktober 2007 @ 15.25 uur

 22. ik vond dit wel een goeie….

  wel een referendum houden ,zou wel eens heel slecht kunnen uitpakken voor nederland…..

  wat zou tie daar nou mee bedoelen,,

  ————————

  ik denk dat balkenende de uitslag al weet.

  jammer dat er zulke mensen in de politiek zitten, en de mening van de mensen niet respecteerd, en dat terwijl tie zegt , dat de mensen meer tolerant naar elkaar moeten zijn, en dat we elkaar moeten respecteren.

  wie respecteerd wie niet,,,,
  ik zeg niet dat ik tegen een eu ben.

  maar met de financiele zelfverrijking in de politiek , denk dat het een geldkwestie is, en als de eu er door komt . dat balkie nog meer gaat verdienen, ik ben bang dat balkie het voor de verkeerde dingen doet.

  en dat ik zo denk , heeft tie helemaal aan zichzelf te denken.
  en zolang ik niet weet waarom hij het ondanks de nee stemmen toch door wil drukken , ben ik tegen,

  Reactie door anna — vrijdag 5 oktober 2007 @ 15.36 uur

 23. Gloria — vrijdag 5 oktober 2007 @ 15.22:

  Goedemiddag, beste Gloria,

  Het wordt inderdaad tijd dat mensen eensgezind hun onvrede en walging over het “beleid” UITSCHREEUWEN! (maar ik ken een passage uit een ook jou zeer bekend Boek: “….en ze zullen zich vergeefs afmatten…”, die m.i. minstens zijdelings hiermee te maken heeft, en daarin geloof ik rotsvast…)

  Nu eens niet “gezellige” demonstraties met lievige spandoekjes en vrolijke en vaak nog blij kijkende mensen, alsof ze een dagje uit zijn naar de Eft*eling!

  Nee, grimmig en vastberaden -door opgekropte ergernis en woede gevoed- massaal vertoon, dat vooral niet mis te verstaan moet uitstralen: “Pas op, we zijn uiterst prikkelbaar, tart ons nier verder, we hebben er schoon genoeg van!”
  “En we eisen een samenleving met kansen voor iedereen, in plaats van een arena met (vaak ook letterlijk) medogenloze wedijver, moord en doodslag!!”

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 5 oktober 2007 @ 16.05 uur

 24. DE PVDA = PARTIJ VAN DE DRAAIERS…..

  Reactie door eric — vrijdag 5 oktober 2007 @ 16.08 uur

 25. Medelezers,

  Voor een goede actievoorbereiding lijkt het mij noodzakelijk contact op te nemen met je plaatselijke SPafdeling. Zo kan men daar de actiebereidheid van de leden bepalen en bij het partijbureau in Rotterdam voldoende campagnemateriaal bestellen.

  SAMEN STAAN WE STERKER!

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 5 oktober 2007 @ 16.10 uur

 26. Harry van Bommel tipte gisteren heel even de verwijzing naar het handvest van de grondrechten aan ten einde aan te geven dat het huidige verdrag wel degelijk grondwettelijk is of zou kunnen zijn.

  Ik had het idee dat die poging erg onvoorbereid was.

  Hoe die exacte verwijzing eruit gaat zien weet nog niemand. Het risico dat deze verwijzing zich causaal juridisch op gelijke hoogte met onze grondwet gaat verhouden en daardoor precedentwerking kan hebben jegens onze grondwet, is groot.

  Toch had ik hier graag een motie over gezien die het kabinet vraagt nooit akkoord te zullen gaan met het verdrag als de verwijzing juridische grondwettelijke implicaties zal hebben.

  Voor dit op voorhand uitsluiten van grondwettelijke risico’s zal elke partij mee eens zijn en zou kamerbreed gedragen moeten worden.

  Die motie zou het ook niet gehaald hebben omdat JPB’s antwoord zou zijn dat hij niet kan ingaan op wat hij nog niet weet
  ( let op, risico’s nemen met wat hij niet kan overzien is onrechtmatig !!! ).

  Een dergelijk motie had echter wel expliciet gewezen op fouten die JPB zou kunnen gaan maken. Hij had dan achteraf niet kunnen zeggen;

  Ich habe es nicht gewußt.

  Reactie door ACE — vrijdag 5 oktober 2007 @ 16.13 uur

 27. Check, dubbel check,

  Er komt 100 % zeker geen referendum. De Pvda-fractiediscipline zal strakker zijn dan ooit. De volledige Pvda fractie, niemand uitgezonderd, stemt tegen het referendum.

  Bovendien is het 100 % zeker dat er is afgesproken dat het Kabinet de contraseign zal onthouden. Leuk staaltje staatsrecht misbruik. Hoe vies wil je de democratie maken, kan het nog viezer.

  De hele situatie is van begin( december 2006 ) tot het einde vooraf opgezet en bekonkeld door JPB.

  En alles loopt op rolletjes: Raad van Staten onder controle, Pvda in de pocket, het volk buiten spel, de oppositie machteloos.

  Easy going, simpel binnentikkertje, geen centje pijn, …….

  Dat heeft JPB toch maar knap voor elkaar, eerlijk gezegd moet je toch respect hebben voor de manier waarop JPB zo simpeltjes iedereen opzij zet. Het mag dan wel verschrikkelijk achterbaks, vies manipulatief en ondemocratisch zijn, …

  je moet het toch maar even doen,

  sterker nog het is al de tweede keer, denk maar aan de verkochte Irak enquete.

  Reactie door ACE — vrijdag 5 oktober 2007 @ 16.35 uur

 28. JPB en GWB

  Twee mensen die vervloekt zijn met ellende en teloorgang.

  Twee mensen die hun land uitsluitend achteruitgang hebben gebracht.

  Twee mensen die hun eigen land en de rest van de wereld in het verderf storten.

  Twee mensen die aan illegale oorlog voering doen.

  Twee mensen die de hulpbehoevigen niet helpen maar nog verder in de stront duwen.

  Twee mensen die liever geld aan oorlog besteden dan aan menselijk leed.

  Twee mensen die door het volk zijn herkozen ?, kan iemand mij dat uitleggen ?

  Reactie door ACE — vrijdag 5 oktober 2007 @ 16.44 uur

 29. @28

  Twee mensen die door het volk zijn herkozen ?, kan iemand mij dat uitleggen ?
  =====
  Hier je antwoord op jouw bovenstaande vraag.

  Je gaat er hier wel even aan voorbij dat deze kliek regeert dank zij de ‘cristelijke’ steun van de CU welke partij metéén al heeft gezegd, al voor dat de uitslag van de verkiezingen ècht duidelijk was, als het CDA ons nodig heeft, nou dan zijn we er!!!!
  (ook zo’n hoeksteen van de samenleving en het gezin) kots, kots en mede het slappe gedrag van de pvda, die er alles voor over hebben om in de regering te kunnen zitten.
  Dit zootje zou hun eigen grootje nog verkopen om er zelf beter uit te komen.

  De SP had veel meer recht om te regeren dan het zwikkie wat er nu zit.
  Maar goed alles heeft z’n tijd nodig en voor zover ik het nu in kan schatten zit dit zwikkie ook de volle 4 jaar niet uit.

  Ik denk ook niet dat we bang hoeven te zijn dat de PVV, ondanks het grote aantal stemmen wat ze zullen krijgen van de rascistisch denkenden onder de bevolking een meerderheid zal vormen, want er is goddank géén ènkele partij die met deze malloot een regering wil vormen.
  Zelfs ijzeren Rita gaat dit te ver.

  Reactie door Anja (B) — vrijdag 5 oktober 2007 @ 17.17 uur

 30. Indien de initiatief wet strand, organiseren we als burger toch zelf een BurgerReferendum. Schrijf een mailtje aan me indien dit wat lijkt en of je coordiantor wilt zijn in je gemeente om het praktisch te organiseren. e.westerbeek@hotmail.com

  Reactie door Elbert — vrijdag 5 oktober 2007 @ 17.25 uur

 31. @28 Ace

  vergeet donner en de geus niet,

  ook daar lusten de honden geen brood van.

  Reactie door Gerrit — vrijdag 5 oktober 2007 @ 17.50 uur

 32. Hoe is Balkenende er eigenlijk achter gekomen waarom ik toendertijd nee heb gezegd? Mij heeft namelijk nooit iemand naar mijn reden om tegen te stemmen gevraagd (in elk geval niet vanwege de vlag en dat liedje). Hoe kunnen hij en Timmerman dan weten wat de Nederlandse bevolking precies veranderd wilde hebben? Als men mij niet heeft gevraagd heeft men waarschijnlijk niemand gevraagd.

  Bovendien is het vreemd om een referendum niet uit te schrijven omdat je eigenlijk al weet dat het volk nee gaat zeggen en een nee zou schadelijk zijn. Wie is er ook weer de baas? Het volk heeft beslist, wil wederom beslissen, maar dictator Balkenende wil iets anders. Nederland een democratie? Laat me niet lachen!

  Reactie door Irma — vrijdag 5 oktober 2007 @ 17.51 uur

 33. Eerder schreef ik over de voorgenomen weigerig van het kabinet om een in de volksvertegenwoordiging aangenomen referendumwet te ondertekenen onder het kopje “Saboteurs van de democratie”. Want dat zijn het. Als het inderdaad nog zover zou komen dat de volksvertegenwoordiging zo’n wet aanneemt, kan zij als tegenzet weigeren de nog komende uitgewerkte tekst van het nieuwe Europese Verdrag te ratificeren, zolang niet eerst een referendum is gehouden. Want ratificatie door de volksvertegenwoordiging is ook nog steeds vereist.

  Maar eerst zal zo’n referendumwet nog moeten worden aangenomen. Nog steeds is dat niet geheel en al uitgesloten. Er is nog tijd om actie te voeren en zo’n wetsvoorstel in te dienen. Maar het wordt steeds moeilijker natuurlijk, om het gewenste resultaat te bereiken.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 5 oktober 2007 @ 17.52 uur

 34. Zouden we dat misbaksel van een balkenende niet uit kunnen kopen ?

  Reactie door Gerrit — vrijdag 5 oktober 2007 @ 17.55 uur

 35. @ 29 Anja(B)

  Na vier jaar ellende kiest het volk wederom voor JPB en maakt de CDA tot de grootste partij van Nederland.

  Blijkbaar willen ze hem dan toch terug, maar waarom dan, weet jij daarvoor argumenten ?

  Wat het CDA onder leiding van JPB ons land aandoet is verschrikkelijk, ik heb daar persoonlijk echt een hekel aan, maar aan wie heb ik nou een hekel ?

  Is het electoraat van het CDA niet goed snik, masochistisch ?,kiest het CDA-electoraat op het ambivalente midden of uit christelijke motieven met andere woorden heb ik een hekel aan mensen die geen keuze kunnen maken of aan christenen ?

  Wat betreft de Pvda heb je gewoonweg gelijk, daar is niet één lid meer te vinden die betrokken is of gevoel heeft. Tegenwoordig doen ze ook niet eens meer de moeite de schijn op te houden. Als je gisteren Blom zag, die gewoon volhield dat de pvda niet is gedraaid met betrekking het referendum, is dat mensonterend en staat het kotsen je inderdaad nabij.

  Ik ben altijd van mening geweest dat 10 % van de bevolking racistisch is. Daarnaast ben ik van mening dat slechts 15 % van de bevolking zich kan permitteren volledig liberaal te zijn.

  Toch blijft een herverkiezing van JPB met 41 zetels mij een volkomen raadsel.

  Reactie door ACE — vrijdag 5 oktober 2007 @ 17.56 uur

 36. Draaien, anders ga je gauw naar de haaien
  voor je ‘t weet
  Draaien, laat je maar paaien,
  om eens te graaien
  weg is je leed.

  Dat zal Woutertje gedacht hebben net als Wimpie. Beiden hebbeb laten zien dat ze geen knip voor de neus waard zijn. Valse jongens.

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 5 oktober 2007 @ 18.24 uur

 37. @29
  Anja.
  Onzin bij het vallen van JPB werden met behulp van LPF(partij opgebouwd uit criminelen en bedriegers op dat moment) nog een paar leuke dingen er doorheen gejaagd.
  Dat verbond was snel gesloten.
  De politiek is zo rot als het maar kan in dit land maar jij heb dat nog niet door lees ik.
  Of al die mensen racistisch zijn die op Wilders stemmen is denk ik een kwalificatie die moeilijk waar te maken is net zo als de bewering van rechts dat stalinisten op de SP stemmen.
  Althans ik heb Wilders wel zware beweringen horen maken maar geen racistische(trouwens hoe is het afgelopen met al die rechtzaken die tegen hem gestart werden).
  Ik ben racistisch volgens een paar trouwe bezoekers op deze site maar stem toch SP.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 5 oktober 2007 @ 18.27 uur

 38. Oke…alle commentaren gelezen hebbende vraag ik mij af.
  WAT NU??????????????
  WAT DOEN WE ER AAN???????????
  WIE BEGINT WAT???????????????
  Roept u maar,wij zijn er klaar voor!!!!!

  Reactie door Henk de Bruin — vrijdag 5 oktober 2007 @ 18.31 uur

 39. Ik behoor misschien tot de gelukkigen die op de tv het politieke kanaal heeft.

  Ik heb het debat gevolgd van het begin tot het eind en geloof me het was intressant om te zien hoe Balkende kronkelde en struikelde onder zijn arogantie, van “Ik vind dit en ik vind dat” dus ons lot word bepaald door zijn vinden!
  Kom zeg, hij is nederland niet en zeker mij niet, ik weet wat ik zelf wel goed vind of ik zelf afwijst.
  En dan met zijn blerende vingertje wijzen hoe goed hij het wel niet gedaan heeft om na de afwijzing van Nederland het verdrag op die punten gewijzigd te krijgen zoals het nederlands volk wenste van hem!
  Wat weet hij wat het Nederlands volk wenst?
  We hadden toch al NEE gezegd tegen dit vot papier die ons burgers weer miljarden gaat kosten, we hadden toch al NEE gezegd tegen inmenging in ons bestel en wetten, we hadden toch al nee gezegd tegen de verkoop van Nederland aan Europa, waar ze nog steeds in diverse landen de euro weigeren te accepteren, een europa waar in polen een stukje autobaan is aangelegd waar iedere boer een brug heeft naar zijn eigen weilanden, betaald door ons burgers van Europa en waar wij als burgers dan ook nog eens tol moeten betalen als wij er over willen rijden.
  Is dit de europa die wij voor ogen hebben?
  NEE!!!

  Wij hebben/hadden een Europa voor ons ogen waar mensen en handel vrij van het ene naar het andere land kon gaan, een Europa naar voorbeeld van de BeNeLux, zo was het ook bedoeld en zo zou het ook worden, alleen Mofrika en de Fransekaas willen en kunnen de dienst uitmaken zoals het nu gaat en daar pas ik voor.
  Over 15 jaar wil ik ook nog kunnen genieten van mijn pensioen opbouw en van mijn aardgas en van mijn Nederland en dit land achterlaten in goede conditie voor onze kinderen en kleinkinderen.
  Maar dit land word nu naar de kloten geholpen door een zooitje plicht verzuimende leiders die geen beslissing willen en durfen te nemen in de zaken die ons beloofd zijn.

  Wat onze voorvaderen hebben opgebouwd in 75 jaar word nu even in 12 jaar vernietigd.

  Grr. tukkertje is boos dus sorry van voor of tegen de taal fouten.

  Goedenavond trouwens :))

  Reactie door TT — vrijdag 5 oktober 2007 @ 18.35 uur

 40. @33 Neem contact op met je plaatselijke SP-afdeling en bestook websites!

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 5 oktober 2007 @ 18.35 uur

 41. @ 20 Gloria,

  Ja ik had het ook gezien. Ik kijk wel eens bij de telegraaf. Het is vaak wel een grote scheldpartij, vaak op links. Ze vinden PvdA links. Dan zal SP wel helemaal fout zijn weet je wel. Het verstand komt met de jaren zullen we maar zeggen. Hoe dan ook de mensen pikken het bijna niet meer. Wat we nodig hebben is een katalysator. En die katalysator kán Jan zijn. Je hebt het natuurlijk ook vaker gehoord: een mens krijgt maar 1-2 een grote kans in zijn leven. Grijpen Jan! En ik zal echt achter je staan. En ik zal een groot spanbord meenemen. Weet nog niet wat ik erop zal zetten maar dat komt wel goed en ik zal me totaal schor schreeuwen en ja Harrieke ben het helemaal met je eens het zal grommig worden.

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 5 oktober 2007 @ 18.38 uur

 42. @33
  Something straight zou niet misstaan NU.

  Reactie door Alex — vrijdag 5 oktober 2007 @ 18.53 uur

 43. Of blijft het bij twist & shout ?

  Reactie door Alex — vrijdag 5 oktober 2007 @ 18.56 uur

 44. Of blijft het bij twist & shout ?

  Reactie door Alex — vrijdag 5 oktober 2007 @ 18.56 uur

 45. Europa heeft de atoombom al op nederland gericht. Ach in oorlog met afganistan zijn we toch al. En jpb maar denken dat we gek zijn en niet moeten zeuren.

  Reactie door mcniel — vrijdag 5 oktober 2007 @ 19.08 uur

 46. Laten we gewoon eens zien of we constructieve
  ideën kunnen bedenken.
  Even een balletje opgooien?
  Het licht uitdoen in NL en in het donker gaan zitten bijvoorbeeld bij romantisch kaarslicht.
  De thermostaat op 11 graden en onder de dekens gaan mopperen bijvoorbeeld.
  Of op de snelweg gaan fietsen en het Pieterpad daar naar toe verleggen.

  Reactie door Alex — vrijdag 5 oktober 2007 @ 19.08 uur

 47. Wat nu te doen….????!!

  In mijn optiek hebben we maar 1 keuz als nederlander en dat is dat zooitje wegmeppen. Ik heb geen zin om daar 4 jaar op te wachten.

  Voor wie dat niet aanstaat, is er nog maar 1 kans.

  En dat ligt denk ik dan niet meer in onze handen. De hoop is dan gevestigd op andere landen, die nog wel democratisch worden geregeert en waar men wel een referendum gaat organiseren. Of heb ik het soms mis?

  Reactie door ReneR — vrijdag 5 oktober 2007 @ 19.08 uur

 48. Natuurlijk als tegen de regulaire verkeersrichting in, amders helpt het niet.

  Reactie door Alex — vrijdag 5 oktober 2007 @ 19.11 uur

 49. @ 36 37 38 40 Alex

  een Full House straks misschien ?.

  Zijn jouw reacties onder @ 36 37 38 en 40 constructieve ideeën ?

  Fatalisme staat je net zo slechts als een roze jurk.

  Cynisme is leuk and now for something completely different : verwijt je me een gebrek aan aggressie, gekker moet het niet worden Lex.

  Reactie door ACE — vrijdag 5 oktober 2007 @ 19.23 uur

 50. @ 41 Alex

  Het klopt dat je alles in bedekte cynische termen brengt. Is lafheid de reden waarom je niet iemand direct durft te vertellen wat je van hem vindt ?

  Ik zoek nog een huisvesting in Limburg, heb jij nog een plekje ?

  Reactie door ACE — vrijdag 5 oktober 2007 @ 19.27 uur

 51. Stemmen?

  Stem je bij de volgende verkiezingen op anderen?
  Denk je nog dat het beter wordt bij nieuwe verkiezingen?

  Je stemt uiteindelijk toch alleen maar de andere club eruit! Meer niet.

  Burgerlijke ongehoorzaamheid lijkt me de enige weg vandaag.
  Gewoon kalme burgelijke ongehoorzaamheid.

  Protesten en demonstraties halen niets meer uit.
  Dat was ooit. Dat hoorde bij de jaren zestig en zeventig. Die zijn voorbij mensen. Dit is de nieuwe eeuw. 11 september 2001 was daar het begin van!!!!!

  Nieuwe wegen moet je bedenken.

  Reactie door verplichte naam — vrijdag 5 oktober 2007 @ 19.40 uur

 52. In het verleden werd ook hel en verdoemenis van de hervormde/gereformeerde kansels geschreeuwd.Dat werkt niet meer.De SP dient te hameren op het regenten gedrag van de PvdA.Partijleden welke het niet eens zijn met de tegenstand van hun elitaire partij-top kunnen beter hun partij-lidmaatschap opzeggen.Daarmee verklaren zij zich sollidair met de overgrote meerderheid van de bevolking.Minachting moet afgestraft worden.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 5 oktober 2007 @ 19.41 uur

 53. Henk de Bruin — vrijdag 5 oktober 2007 @ 18.31:

  De vele reacties hier die lijken te getuigen van een bepaald soort “berusting” (maar dan is de woede en onvrede echt nog niet weg, noem die “berusting” desnoods “de stilte voor de storm”!) bewijzen heel duidelijk:
  1) een of enkele mensen kunnen nagenoeg onmogelijk, vanuit een spontane, vanaf het nulpunt startende, individuele “setting” een groot deel van ons land of zelfs het hele land op de been krijgen, daarom:
  2) Moet een dergelijke grootscheepse actie en waarschijnlijk meerdere actiedagen
  altijd georganiseerd, aangemoedigd en uiteindelijk begonnen worden door een daarvoor geschikte club zoals een vakbond, politieke partij, kerkelijk genootschap of een combinatie daarvan, want die spreken door hun aard veel meer mensen aan en kunnen daardoor velen op de been brengen: zij hebben ook de broodnodige ervaring en contacten en hebben al een “natuurlijke” acceptatie verworven.
  En…als er 1 schaap over de dam is, volgen er meer.

  Ik vind het niet goed dat goede en politiek bewuste mensen zichzelf en anderen van goede wil ook nog een schuldgevoel gaan aanpraten omdat ze zich “in gebreke” voelen vanwege de
  vanzelfsprekende onmacht om alleen of met enkelen zoiets groots op te zetten.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 5 oktober 2007 @ 19.44 uur

 54. @ 45 Maan Arkenbosch

  Hear, hear,

  Dit is een constructieve bijdrage. Dat meen ik.

  Of laten we de Pvda fractieleden aanspreken op hun kiezersbedrog. Volgens Blom moeten we blijkbaar op de kleine lettertjes letten bij de Pvda.

  Reactie door ACE — vrijdag 5 oktober 2007 @ 19.46 uur

 55. @ 46 Harrieke

  Je hebt helemaal gelijk.

  Reactie door ACE — vrijdag 5 oktober 2007 @ 19.51 uur

 56. @ 40 Alex,

  TV, radio uitzendingen overnemen en vertellen hoe het echt zit.
  Gratis openbaar vervoer die dag.
  Tomatensoep (met/zonder balletjes) gratis.
  Pronk zijn hart laten luchten.
  Heel veel ontzettend goede slogans op spandoeken die niet genegeerd kunnen worden.
  Mensen als Donner verkleed p zo’n fiets en die een plek zoeken om te biechten.
  Bakellende die de stier Europa van achteren neemt. Dat soort, dus ook wel ludiek.

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 5 oktober 2007 @ 20.03 uur

 57. ACE

  punten scoren door opslag die niet kan worden teruggespeeld ?

  Reactie door Alex — vrijdag 5 oktober 2007 @ 20.04 uur

 58. Harrieke,
  aardig stukje maar een vakbond,politieke
  partij,etc. bestaat uit individuen dus die
  individuen zouden hun bond of partij moeten “dwingen” actie te ondernemen maar dat schijnen zij dus niet te doen…ergo….
  WAT NU?
  WAT DOEN WE ERAAN?
  WIE BEGINT WAT?
  Prettig week-end

  Reactie door Henk de Bruin — vrijdag 5 oktober 2007 @ 20.04 uur

 59. Mag ik misschien vragen waarom, voor de tweede keer, mijn linken eraf zijn gehaald?

  de gene die ze eraf haalt weet welke dat zijn.

  is het mogelijk mij daar een antwoord op te geven?

  Reactie door verplichte naam — vrijdag 5 oktober 2007 @ 20.10 uur

 60. @ 37 De Hakker

  Wilders is racistisch.

  Ik ben het wel met je eens dat we goed moeten luisteren naar de argumenten van Wilders. Er is immers niets mis om voor jezelf, onze normen en waarden enverworven rechten op te komen en we moeten een linkse doofpot koste wat het kost vermijden.

  Reactie door ACE — vrijdag 5 oktober 2007 @ 20.19 uur

 61. @ 58 verplichte naam

  Ach, dat vind ik leuk. Het is alleen maar om je te pesten, niet meer dan dat.

  Reactie door ACE — vrijdag 5 oktober 2007 @ 20.20 uur

 62. oke, er is maar één link toegestaan.

  http://www.cuttingthroughthematrix.com, voor wie meer over de EU te weten wilt komen en waarom er dit keer geen referendum komt. Een site waar je vooral gesprekken kunt dowlaoden die Alan Watt geeft.

  Vanuit een ander perspectief dan het gebruikelijke.

  Reactie door verplichte naam — vrijdag 5 oktober 2007 @ 20.24 uur

 63. Zo is het, als al eerder werd gememoriseerd op papier geregeld:

  Nederlandse Grondwet, artikel 91, lid 3: “Indien een verdrag bepalingen bevat welke afwijken van de Grondwet dan wel tot zodanig afwijken noodzaken, kunnen de kamers de goedkeuring alleen verlenen met ten minste twee derden van het aantal uitgebrachte stemmen.”

  Nederlandse Grondwet, artikel 92: “Met inachtneming, zo nodig, van het bepaalde in artikel 91, derde lid, kunnen bij of krachtens verdrag aan volkenrechtelijke organisaties bevoegdheden tot wetgeving, bestuur en rechtspraak worden opgedragen

  En zo gaat het in de praktijk:

  Folkert Jensma beschrijft vandaag in de NRC hoe de Europese Unie bezig is een Europees Burgerlijk Wetboek – een Code Civil – te schrijven zonder dat iemand het door heeft, of er controle op uitoefent, en bovendien zonder dat iemand er om heeft gevraagd. En dat het er toch onvermijdelijk komt.

  Er was wat verwarring over het Europees consumentenrecht, en dus leek een soort vakwoordenboek wel handig. Het Britse parlement voelde al nattigeid, en organiseerde een hoorzitting. Hielp niet. Het vakwoordenboek kwam er en in 2005 kregen de ‘onderzoekers’ die het samenstelden de opdracht een ‘boek met regels’ te schrijven. Het project hing nog onder de consumentenbescherming, maar, zei de EU, zou het niet mooi zijn het vele werk van de deskundigen volledig uit te nutten door het toe te passen ‘op alle domeinen van het burgelijk contractenrecht’.

  Er er is dus nu een concept-burgerlijk wetboek voor Europa. Het is geheim, want niet het resultaat van een politiek proces, maar van ‘onderzoek’. Ongeveer vijftien Nederlandse wetenschappers hebben het concept helemaal gelezen. Vermoedelijk geen enkele ambtenaar. De nationale politiek heeft zich er al helemaal niet mee bemoeid.

  En dan komt het. M. Bouwes, gepensioneerd topambtenaar die het proces van totstandkoming heeft gevolgd, voorspelt het vervolg (NRC, 4/10, papieren krant):

  “Hij denkt dat Commissie, Parlement en Raad [van de EU] er na een poosje een zogeheten ‘interinstitutioneel akkoord’ over zullen sluiten. Daarbij verplichten de Europese overheden zich allemaal om het concept-handboek als leidraad bij nieuwe richtlijnen te gebruiken. Dan zal ook het Hof van Justitite in Luxemburg de tekst als rechtsbron gebruiken. Waarna ook de hoogste rechtscolleges in de lidstaten niet aan toepassing ontkomen. Zo schrijft het Europese recht zich vanzelf.”

  Vijf, misschien tien jaar na nu blijkt er dan ineens een Europees Burgerlijk Wetboek te zijn, dat in het geheim tot stand kwam, waar geen enkel parlement ooit een woord aan wijdde, waar geen politicus naar omkeek, waar geen burger ooit van vernam, waar zelfs nauwelijks een ambtenaar aan te pas kwam, maar dat wel de onderlinge verbintenissen tussen alle Europeanen regelt en de nationale wetgevingen terzijde schuift.

  En op dat moment, vijf of tien jaar na nu, komen er verontruste Kamervragen over hoe dat nou ineens heeft kunnen gebeuren.

  De reguliere U-bocht constructie – de backdoor politics van Herzog – waarlangs Europese richtlijnen tot stand komen kenden we al. Daarin zien we, bijvoorbeeld, milieuambtenaren en milieulobbyisten uit verschillende landen die in Brussel regelgeving in elkaar zetten die het in de afzonderlijke lidstaten (waar wel verschillende belangen politiek tegen elkaar moeten worden afgewogen) nooit zouden halen. Hun verzamelde milieuministers zetten er een stempel op, waarna – na een tijdje, via juridische procedures – wordt geconstateerd dat er ineens harde regelgeving ontstaan is die tot grote problemen leidt. Voorbeeld: vogelrichtlijn, habitatrichtlijn, fijnstofrichtlijn.

  De gang van zaken rond deze Europese Code Civil is nog veel vernuftiger. Deskundigen schrijven in het geheim een tekst die zichzelf vervolgens door de nationale wetgevingen heenvreet en deze overneemt. Welkom in het post-democratische Europa.”

  Te lezen op:

  http://dezwijger.blogspot.com/2007/10/europas-wetgeving-via-de-achterdeur.html

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 5 oktober 2007 @ 20.25 uur

 64. Even een reactie op het referendum wat er niet komt. Ik heb het gevoel dat Balkenende ons Europa door de strot duwt met zijn gladde bewoordingen. Ik geloof niet in een Europa; wel in een Europa die samenwerkt, maar ieder land wel in zijn eigen waarde laat en zich niet laat dicteren door Brussel en consorten.
  Dat wou ik even kwijt. Dus opnieuw een referendum!!!!! En niks anders.

  Reactie door Kor Schutte — vrijdag 5 oktober 2007 @ 20.31 uur

 65. @58 Probeer je posts een andere draai te geven.

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 5 oktober 2007 @ 20.41 uur

 66. Ontslagrecht verkwanseld aan Eurofilie.
  Wie wat op de EU-grondwet heeft aan te merklen is voortaan dissident.

  Reactie door Haq — vrijdag 5 oktober 2007 @ 20.55 uur

 67. @ 56 Alex

  ACE is een geheugensteuntje om te onthouden waarneer je de ACE het best kan spelen als je kicker niet al te best is.

  Reactie door ACE — vrijdag 5 oktober 2007 @ 21.34 uur

 68. @ 35 Ace

  Is het electoraat van het CDA niet goed snik, masochistisch ?,kiest het CDA-electoraat op het ambivalente midden of uit christelijke motieven met andere woorden heb ik een hekel aan mensen die geen keuze kunnen maken of aan christenen ?

  de cda-ers laten zich sturen door normen en waarden vanaf de kansel geindoctrineerd.,generatie op generatie.,
  als ze zelfstandig gaan denken, is leiden in last, dus zolang de geloofs-uitmelk-fabrieken bestaan zijn er cda-stemmers.

  Reactie door Gerrit — vrijdag 5 oktober 2007 @ 21.54 uur

 69. Ten eerste begrijpen jullie niet dat JP alleen zijn politieke voorkeuren laat gelden en die zijn anders dan die van SP?
  Ten tweede JP spreekt niet namens het volk, maar namens het CDA en PvdA en CU; dat houdt in zijn / hun normen en waarden (wat anders is dan de SP normen en waarden en helemaal anders dan de mensen rechten).
  Daarnaast zet hij de tweedekamers normen en waarden aan de kant (deze zijn verkregen door 100 jaar regeren en vallen ook onder een gewoonte recht). Door JP nu afgeschaft, wat houdt in dat hij deze gewoonterecht / normen en waarden toepast als het gaat om christelijke gewoonterecht en anders wordt hij aangesproken door dezelfde principe, dan geleden deze niet meer; het is zoals het hun uitkomt.
  Ten derde is de vraag hoe hij zo een goede deal kon maken dat zoveel moeite had gekost n.b. zonder een grondwet; bedenk hoeveel moeite het gaat kosten met een verdrag?
  Momenteel is de enige oplossing om deze door het christendom verkregen normen en waarden om te ruilen naar de mensen rechten die neutraal zijn en voor allen, opdat het recht op leven van ons allen is en deze mensenrecht als eerste verreisten is, zouden we meneer JP oproepen zich te verklaren waarom hij aan de oorlog heeft meegedaan die honderdduizenden mensen het leven heeft gekost? Wij hebben nog steeds een tribunaal in Den Haag. Dus eerst de petitie over de Irakoorlog en dan de rest!

  Reactie door 'la bonbon — vrijdag 5 oktober 2007 @ 21.54 uur

 70. @Rien van Ginneken — vrijdag 5 oktober 2007, 14.05

  Over welke “aanhoudende discussie” heb je het eigenlijk?

  Ik bedoel dit niet lullig/persoonlijk, hoor. Ik bedoel het volgende.

  Als het in Nederland over Europa gaat, gaat het over de doemscenario’s, als we niet ‘mee’ zouden doen. Er is een vooringenomen standpunt, dat geen ruimte laat voor kritische standpunten.
  Vrijheid van meningsuiting is inmiddels een soort gedoogbeleid van laat-ze-maar-lullen-tot-we-er-last-van-hebben.

  Voorbeeldje van hoe het óók zou kunnen:

  Volgens Hirsch-Ballin zijn er successen geboekt met drugsbestrijding door samenwerking tussen Europese staten van – zeg maar – Nederland tot (linksom) alle kuststaten t/m Italië.

  Zonder Europees verdrag of grondwet…

  En dat is ten voeten uit mijn standpunt om tegen een Europees verdrag te zijn.
  Laat ik dat standpunt nog maar eens herhalen:

  Als je zónder verdrag niet Europees kunt samenwerken, kun je dat mét verdrag óók niet.
  Als je zónder verdrag wél Europees kunt samenwerken, heb je geen verdrag/grondwet nodig.

  Mijn NEE in 2005 was dan ook onafhankelijk van de inhoud en ook onafhankelijk van of het een verdrag of grondwet is. En mijn NEE was wéldoordacht.

  Anderen zouden om dezelfde reden NEE hebben kunnen gestemd… Er werd destijds niet om een argumentatie gevraagd…
  Bovendien is het niet aangetoond, dat NEE-stemmers dommer zouden zijn dan JA-stemmers.

  De argumentatie om geen referendum te hoeven houden “steekt dus voor geen hout”… :-)

  Maar juridisch bezien heeft het kabinet natuurlijk alle ruimte, hè…?

  Reactie door Wilbert — vrijdag 5 oktober 2007 @ 22.06 uur

 71. @ 63 Gerrit

  Spreken we dan over de volgzaamheid van de schaapskudde of een hele goeie schapenmelker ?.

  Als de schaapskudde zo’n 30 % groot is waarom zijn de schapenkooien dan zo leeg ?.

  Zijn de schapen dan te mak voor CU en SGP, immers die hebben wel integere leiders ?.

  Reactie door ACE — vrijdag 5 oktober 2007 @ 22.09 uur

 72. Er is inderdaad helemaal geen held meer voor het volk. Niemand waar Nederland massaal achter kan staan in deze donkere tijden. Jammer… Niemand die de weg weet. Daar drijven we dan. Want dat is het. Wie laat de weg zien? Waarheen gaat het dan? Want alleen maar tegen zijn is niet genoeg. Bezielende leiding naar het rechte pad. Weg van de economische uitbuiting. Weg van de wedstrijd wie het eerst de aarde op heeft. Het is bijna zelfmoord om te wachten totdat dit kabinet ophoudt te bestaan. Ik doe alleen maar echt mee als het om eerlijkheid gaat! De rest kan de pot op.

  Reactie door Giel — vrijdag 5 oktober 2007 @ 22.12 uur

 73. ik log net in en lees op mijn kranten-voorpagina: sp nu even groot als pvda.
  volle kracht vooruit maatjes!

  Reactie door G. — vrijdag 5 oktober 2007 @ 22.15 uur

 74. Let wel, als men democratie of socialisme weigert als staatsvorm, dan is er nog slechts één alternatief; en dat is fascisme!!

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 5 oktober 2007 @ 22.17 uur

 75. @ 63 Ed Sorrento

  Met betrekking tot de grondwetsartikelen had je gelijk in de oude situatie toen het handvest integraal was opgenomen in de tekst.
  Het oude verdrag was grondwettelijk.

  In het nieuwe verdrag staat een verwijzing naar dit handvest maar de exacte status van die verwijzing is nog niet bekend. Die verwijzing zou mogelijk grondwettelijk kunnen zijn en dan geldt inderdaad jouw artikel 91. Die status zal mogelijk pas duidelijk worden uit toekomstige jurisprudentie. Ik blijf van mening dat het verdrag op dit moment nooit als ongrondwettelijk mag worden beschouwd ( dit is onrechtmatig ) en er dus een 2/3 meerderheid moet zijn voor ratificatie van het verdrag.

  Wat betreft het europees burgerlijk wetboek kan ik me levendig voorstellen dat het zo gaat. De meeste mensen achten dit echter voor onmogelijk. En dan kom je op het kernpunt : onze democratie wordt naar de klote geholpen terwijl het volk in de hoek is gezet. Walgelijk.

  Reactie door ACE — vrijdag 5 oktober 2007 @ 22.29 uur

 76. @60
  Over onzen normen en waarden heb ik ook wel zo men twijfels en bij het woord Cristijke joodse traditie lopen bij mijn de rillingen over de rug.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 5 oktober 2007 @ 22.38 uur

 77. In de Duitse pers staat vandaag dat Polen het hele verdrag volgende week nog van tafel kan halen en Engeland ook nog eisen heeft. Er is dus helemaal geen vaststaande tekst.

  Lees zelf:
  “In trockenen Tüchern ist der Vertrag bislang aber noch nicht. Das dürfte sich spätestens am 15. Oktober zeigen, wenn die EU-Außenminister in Vorbereitung auf das Gipfeltreffen erstmals über den Text beraten. Zu erwarten ist ein Déjà-vu-Erlebnis, denn der mühselig im Juni unter deutscher EU-Ratspräsidentschaft erzielte Kompromiss für ein Verhandlungsmandat wurde schon kurz darauf von den beiden Ländern wieder in Frage gestellt, die von vornherein die meisten Vorbehalte hatten: Polen und Großbritannien.

  Der Vorsitzende des Verfassungsausschusses, Jo Leinen, erwartet denn auch weiteren Streit in Lissabon. Die polnische Regierung befinde sich mitten im Wahlkampf und mache mit “antieuropäischen Slogans” Stimmung, um ihre Forderung nach mehr Mitsprache im EU-Ministerrat durchzusetzen.

  bron:
  http://www.boerse-online.de/tools/dowjones/20071005LL002718.html

  De actuele verdragstekst staat in het Engels op de EU-pagina van voorzitter Portugal.
  http://www.eu2007.pt/UE/vEN/Noticias_Documentos/20071004tratado.htm

  Maar zonder Nederlanse tekst is een vergelijking met de EU-grondwet onmogelijk.

  Reactie door Ineke van der Maat — vrijdag 5 oktober 2007 @ 22.58 uur

 78. @ 76 De Hakker

  Dat is toch uitsluitend een label dat onze gristen broeders, met name JPB, erop hebben geplakt ten einde ze te claimen

  Reactie door ACE — vrijdag 5 oktober 2007 @ 23.03 uur

 79. Ziet dan niemand de tegenstrijdigheid????

  LET WEL. Balkenende claimt MEER zeggenschap bedongen te hebben voor het NL parlement.
  Maar als dit geen grondwettelijk verdrag is, dan hebben we het over individuele soevereine lidstaten in een Europese UNIE.
  SOEVEREINE INDIVIDUELE LANDEN, LID VAN EEN UNIE.

  WAAROM dan meer zeggenschap bedingen als we het over soevereine lidstaten hebben??
  ALLEEN als het dus WEL een grondwettelijk verdrag is voor de vorming van één supranationale Europese federatie kan Balkenende claimen meer zeggenschap voor het NL parlement te bedingen.

  Meneer Balkenende, u draait en u liegt.

  Reactie door Rob de Kuster — vrijdag 5 oktober 2007 @ 23.04 uur

 80. Rob de Kuster, je hebt gewoon gelijk!

  Reactie door Johan Kivits — vrijdag 5 oktober 2007 @ 23.13 uur

 81. @ 75 ACE

  Ik meen te weten dat de twee aangehaalde artikelen nog steeds deel uitmaken van de Nederlandse grondwet.

  Ik haal artikel 91, lid 3 er nog maar eens bij:

  Nederlandse Grondwet, artikel 91, lid 3: “Indien een verdrag bepalingen bevat welke afwijken van de Grondwet dan wel tot zodanig afwijken noodzaken, kunnen de kamers de goedkeuring alleen verlenen met ten minste twee derden van het aantal uitgebrachte stemmen.”

  en stel jouw de vraag:

  Hoeveel verdragen zou Nederland in EU- verband kunnen sluiten zonder akkoord te gaan met bepalingen die “zodanig afwijken van de Grondwet, dan wel tot zodanig afwijken noodzaken” dat tweederde van de parlement daarmee imstemt?

  Hoe zit het eigenlijk met de verdragen van Maastricht, Amsterdam of Nice? Zijn die wel
  geratificeerd op een wijze die in overeenstemming is met de Nederlandse grondwet? Is het grondwettelijk verdag niet gewoon 1 uit een reeks van verdragen die uiteindelijk niet op de door de Nederlandse grondwet voorgeschreven wijze is gesloten?

  Als je het artikel van Willem de Zwijger op je in laat werken kan uiteindelijk toch nauwelijks anders dan concluderen dan dat de de Europa misbruikt wordt om wetgeving door te drukken die binnenlands niet wordt gepruimd.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 5 oktober 2007 @ 23.33 uur

 82. @71 Ace,

  Ze worden gemolken, maar in de knip.,
  de kudde bestaat uit schapen,geiten en ezels,

  Zijn toch nog veel mensen, die de dokter, de dominee, en de bovenmeester vereren blijkbaar., en daar heeft JP mazzel mee.,
  misschien zijn er ook wel onder die graag lijden., hebben ze wat te klagen, komen we al bij het masochistische.,verder op papier lid van de kerk, stemmen voor de hemel,geweten en gemoedsrust toch maar op het C’tje., met als laatste hoop natuurlijk jp’s diaconie, waarvoor ze dan wel zijn schoenen moeten poetsen natuurlijk.

  Reactie door Gerrit — vrijdag 5 oktober 2007 @ 23.57 uur

 83. Jan Marijnissen, het is NU tijd om op een auto te klimmen en het volk toe te spreken!
  HELDENTIJD!
  Nu niet langer in die Tweede Kamer vertoeven en/of met busjes naar Den Haag. Een dagje demonstreren met spandoekjes raakt niemand meer.
  Het is geen tijd voor demonstratie, maar voor Nederland plat! Nationale Boycotdag(en)!!
  Voor en na de verkiezingen keek iedereen vol verwachting naar de SP. Het mocht niet baten.
  NU IS DE TIJD!!
  Jan, kom samen met je fractieleden tevoorschijn en laten we met z’n ALLEN in Nederland een einde maken aan de 30% die 70% in de tang houdt!
  Het MOET via de SP, wie kan het anders doen?
  De SP kan het niet maken om dit land zonder verzet over te geven aan de bouwers van het Grote Rijk!
  Er moet NU geschiedenis worden geschreven voor LATER:
  HOE NEDERLAND ONTKWAM AAN EEN CATASTROFE.

  Reactie door Gloria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 0.42 uur

 84. @72 Giel

  Je zegt:
  “Het is bijna zelfmoord om te wachten totdat dit kabinet ophoudt te bestaan”

  PRECIES!

  Ik zeg:
  Het is volksmasochisme om dit kabinet te laten bestaan.

  VOLK KRUIP UIT JE SCHULP!
  LATEN WE ELKAAR BEVRIJDEN.

  Reactie door Gloria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 0.53 uur

 85. @ Rob de Kuster (79):

  Jouw redenerng kan ik niet volgen. Volgens mij heeft Balkenende geclaimd dat het parlement in het nieuwe Europese Verdrag er beter afkomt dan in het oorspronkelijke ontwerp. Bepaalde onderwerpen blijven voorbehouden aan het nationale parlement. Een kwestie van subsidiariteit e.d. Het betreft de bevoegdheidsverdeling.
  Zeker zal machtsoverdracht plaatsvinden en verlies aan soevereiniteit. Maar dat kan bij verdrag plaatsvinden.

  @ Ed Sorrento (81):

  De crux zit natuurlijk in de termen: “bepalingen welke afwijken van de Grondwet dan wel tot zodanig afwijken noodzaken.”

  Die lijken niet te zitten in het Europese Verdrag. De Grondwet blijft zoals die is, en geldt alleen voor Nederland.
  Ook het opnemen van grondrechten dan wel verwijzing daarnaar leidt niet tot enige strijdigheid met de Nederlandse Grondwet. Het is al lang prakijk dat grondrechten geregeld zijn in een internationaal verdrag (bv. Europees Verdrag van de Rechten van de Mens) én de Grondwet.
  Verder prvaleren “een ieder verbindende bepalingen in verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties” altijd boven de nationale regelgeving.

  Op dit onderwerp ben ik uitvoeriger ingegaan onder “Ondanks alle hindernissen rolt de Europese liberalisering gewoon door” van 3 oktober jl.

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 6 oktober 2007 @ 4.30 uur

 86. Het lijkt een ongeluksjaar te worden en zou
  het een reden zijn om a.s. 3 november te ge-
  denken dat de heilig verklaarde Hubertus in
  het na-zonnetje gezet zou kunnen worden.

  Op die zaterdag zouden álle kerkgangers in ons land kunnen besluiten om naar Den Haag te
  trekken, meer dan genoeg hebbend van het week
  in, week uit te ‘bidden voor gerechtigheid en
  koningshuis’. De kerkgangers die uit de be-
  scherming treden van de instituten, en ‘het
  veld ingaan’ de stad Den Haag als het terrein
  van de veldprediking te zien en er trouwhar-
  tig van getuigen dat zij zijn opgestaan, de
  banden brekend die hen knelden en búiten de
  muren zeggen: “sta op en strijd de goede
  strijd”, “wat vlied’ of bezwijk’”, of “beveel
  gerust uw wegen” opdat “heugelijke tijding”..
  uw perspectief mag worden, uw lot, niet uw
  noodlot, luidkeels tonen dat zij als “‘t hijgend hert de jacht ontkomen” zijn en in-
  houd verlangen van wat zij in goeder trouw
  meenden te mogen verwachten en in dáden zien
  omgezet! Oproep dus aan zeker alle ‘rode’
  voorgangers de hun ‘toevertrouwde kudde’ voor
  te gaan naar graziger weiden!

  Nee, geen gedraai verder van achter kansels
  en katheders, of in Kamers met Koudgrepen,
  alsof het Kamers van Koophandel zouden zijn.

  Voor ons allen dient het motto vereenvoudigd
  te vinden te zijn in wat men noemt: “de hoofd
  som van de wet”, matigende de extremen en
  corrigerende de ‘aanmatigenden’, opdat alles in allen één kan worden,maar dan op de meest
  zuivere manier!
  Goede voorbereiding op de zondag toegewenst!

  Kom laten we dan allen eensgezinds op 3 nov.
  althans die goeie ouwe Hubertus gedenken, pa-
  troon van zoveel zaken die hem trouwhartig
  worden toegekend, een ‘lichtend voorbeeld’.
  (P.S. alles tussen aanhalingstekens vermeld,
  wordt eenvoudig in Google nader omschreven).

  Reactie door Madelief — zaterdag 6 oktober 2007 @ 6.33 uur

 87. Goede morgen allen!
  Zou de goede Hubertus enigszins hebben kunnen
  vermoeden dat er 1300 jaar na zijn dood nog
  aandacht aan hem besteed zou worden?
  Zijn geloof in het ‘goede’ heeft hem zelfs tot nu toe ‘behouden’ en ons geleerd dat in
  elk geval ‘de mens’ centraal dient te staan!
  Vandaag in het bijzonder iedereen een fijne
  dag toegewenst, die zijn naam afgeleid weet
  van Hubertus ! Met een hartelijke groet,
  Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 6 oktober 2007 @ 6.42 uur

 88. PvdA de patij van de draai vandaag is het congres van de partij ,de jonge socialisten van die partij zijn het niet met het gedraai van de PvdA eens en ik hoop dan ook dat het congres de rug recht houdt en zich niet laten ompraten door die slappe leiders van die partij en het gedraai van Bos en Tichelaar afwijst dat gedraai om op het pluche te kunnen zitten is een heel groot deel van de kiezers van de PvdA beu en ik wens de SP{ heel veel succes toe met hun acties voor het referendum over Europa

  Reactie door Dirk Schuit — zaterdag 6 oktober 2007 @ 9.26 uur

 89. Ik mis het ten zeerste dat er niet wordt ingegaan op het gegeven dat het nieuwe verdrag voor 96/98% even grondwettelijk is als de verworpen grondwet.
  De buitenlandse media hebben dit van stond af aan al vermeld.
  Waarom hebben de SP en oppositie partijen de MP JPB en zittende regering hier niet mee geconfronteerd?
  Gaat dit nog wel gebeuren, heb ik misschien iets gemist?
  Deze feiten zouden immers de reden van afwijzen van een 2e ref.- geheel onderuit halen.
  B4/JPB moet gedwongen worden openheid van zaken te geven.
  Het dubbelzinnige, vage advies van de 1e kamer waarmee het grondwettelijke aspect van het verdrag en 2e ref. EU omzeild werd, valt dan pas in het niet.
  De kamer schermutselingen lijken alleen maar te gaan over perifere zaken zoals wie A heeft gezegd moet ook B zeggen, de burger het vertrouwen niet geven e.d.
  Het verdrag betreft opnieuw de onverminderde overdracht van onze grondrechten aan de EU.

  Reactie door Maria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 9.59 uur

 90. Deze regering doet wat ZIJ wil en luisterd niet naar de burgers,hier moet een keer de rekening van gepresenteerd worden.
  Wakker blijven en je niet neerleggen bij hun besluiten. Eens komt de dag…

  Reactie door diny — zaterdag 6 oktober 2007 @ 10.34 uur

 91. Ik zou graag een aantal feitelijke gevolgen van het ratificeren van het verdrag in de kamer en media openbaarheid gebracht zien.
  Naar ik het begrijp heeft Ned. zelf niets meer te zeggen over EU defensie, haar doelen, het inzetten van legers en onze economische bijdrage daaraan.
  Ik maak me hier grote zorgen over.
  SP kan hier svp duidelijkheid voor de burger over komen?
  Daar waar het defensie en oorlogvoeren betreft zal de burger toch zeker via een ref. grondwettelijk moeten instemmen besluitvorming over te dragen aan een andere dan de Nederlandse Staat?

  Reactie door Maria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 10.37 uur

 92. @83 Gloria

  ”Er moet NU geschiedenis worden geschreven voor LATER:
  HOE NEDERLAND ONTKWAM AAN EEN CATASTROFE”

  Bravo!
  Er zal niet aan een verdere catastrofe- m.i. the war on terror/olie- te ontkomen zijn, maar wel aan een Nederlandse bijdrage daaraan!
  Sta op Nederland, het echt het kan echt anders!

  Reactie door Maria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 10.46 uur

 93. het vredrag is since gisteren on line beschikbar:
  in het engel,frans en portugues
  http://www.eu2007.pt/UE/vEN/Noticias_Documentos/20071004tratado.htm

  Reactie door gaf — zaterdag 6 oktober 2007 @ 10.51 uur

 94. En waar was de SP vanochtend, ze hadden een statement kunnen afgeven voor de RAI, samen demonstreren voor het referendum.
  Maar nee, geen Sper gezien, wel een toneelstuje van De PvdA over het ontslagrecht.
  SP, als je wat wil , dan moet je nu het initiatief pakken.

  Reactie door toergenjev — zaterdag 6 oktober 2007 @ 11.39 uur

 95. Reactie door Maria — zaterdag 6 oktober 2007 @

  ook het ontslagrecht gaat naar brussel…..
  vandaar dat het toneelspel is wat de PvdA nu opvoert, en ook Balkenende geeft de PvdA graag hun zin, want over 2 jaar komen er richtlijnen uit Brussel, en kunnen ze hun handen in onschuld wassen
  ook al worden ze de volgende verkiezingen afgedroogd, dat maakt niets meer uit, de macht is verschoven naar de EU

  Reactie door toergenjev — zaterdag 6 oktober 2007 @ 11.43 uur

 96. @ 81 Ed Sorrento

  Grondwetartikel 91.3 is bestaand, daar over geen misverstand. Sterker nog een ieder dient bij de beoordeling van de wet rekening te houden met de motivatie van de wet. Dit strekt dus initieel verder dan de kern van de wet op zichzelf.

  Op de verwijzing naar het handvest na ( juridische status is nog onbekend ) ben ik van mening dat het nieuwe verdrag niet afwijkt of noodzaakt af te wijken van onze grondwet.

  Maar misschien overzie ik het niet; weet jij zo’n afwijking of noodzaak tot afwijking te noemen dan ?

  Eerlijk gezeg weet ik niet of de vorige verdragen grondwettelijke aspecten bevatten. Het zou mij niet verbazen als Maastricht inderdaad onze grondwet aantast en dus onrechtmatig zou kunnen zijn. Andere verdagen borduren feitelijk voort op dit verdrag. Maar nogmaals ik moet toegeven dat ik het antwoord op deze vraag eenvoudigweg niet weet.

  Het is overigens wel belangrijk zoiets te weten voordat je weer een nieuw verdrag sluit. Je zou bij motie het kabinet kunnen vragen dit uit te zoeken. De coalitie zal zo’n motie verwerpen op grond van het feit dat voortschrijding van Europa in het algemeen belang wordt gevonden. Met name de jurisprudentie van het Europese Hof speelt hierin een grote rol. Hierin zijn kwestie van persoonlijke integriteit en overtuigingsvrijheid overmatig veel aan de orde.

  Reactie door ACE — zaterdag 6 oktober 2007 @ 12.22 uur

 97. @ 85 Olav Meijer

  Nou wordt je een letterknecht genoemd en voer je je taak niet goed uit. Eerste les in het advokatenklasje : alle lettertjes moeten hetzelfde zijn anders spreek je over produrefouten, let op de motivatie van de wet want die geeft de oorspronkelijke doelstelling aan, let op de kleine lettertjes die ze ook wel subsidiair noemen. Einde van de eerste minuut van een willekeurig eerste advokatenlesje.

  Het handvest van de grondrechten verschilt duidelijk met onze grondwet. Alhoewel het geen goed argument is : dat vind de Raad van Staten samen met mij ook en met betrekking tot het oude verdrag was met name dat aspect dat, dat oude verdrag grondwettelijk maakte in de ogen van de Raad van Staten waardoor een referendum te billijken zou zijn.

  De juridische status van de verwijzing is nog niet bekend, echter ik kan mij niet voorstellen dat het handvest subsidiair wordt gemaakt. Ik zie daar nog de enige mogelijkheid voor aantasting van onze grondwet en dus het beroep op een 2/3 meerderheid. Far Fatched, i know maar toch dat is zo’n beetje ons laatste redmiddel alhoewel je weet dat ik zowieso niet geloof in een democratische oplossing.

  Wel een leuk aspect dat je te berde brengt. Het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens is toch geïmplementeerd in het verdrag van Nice. Klopt dat, weet jij dat ?

  Reactie door ACE — zaterdag 6 oktober 2007 @ 12.36 uur

 98. Volkolmen legitiem van de PvdA om geen referendum te beleggen.

  Uitspraken van sommigen hier dat dat kiezersbedrog zou zijn, slaat nergens op. Maar ja, jullie weten ook niet wat het praktisch betekent om te regeren.

  Reactie door Jan — zaterdag 6 oktober 2007 @ 13.03 uur

 99. @ dhr Jan Marijnissen

  Het is nu of nooit.

  De grote test is nu, om te kijken of SP en iedereen die zich links, democratisch en patriottisch durft noemt,de verzet gaat waarmaken.

  Alles, van hoek tot hoek moet plat, zodat dit uitverkoop kabinet de boodschap door krijgt. Wij willen kost wat kost een referendum. Wij moeten het met of zonder medewerking van dit kabinet gewoon organiseren en massaal nee stemmen(verzet, verzet en nog eens verzet). Balkenende en zijn bende moet op zijn knie, kost wat kost.

  WIJ MOETEN HET NIET LATEN TOT LAST MINUUT.

  EEN GROOTSCAHLIG MASSAL ACTIE TENGEN DIT VERDRAG.

  Dit onderwerp leeft onder de mensen van links tot rechts. We gaan met vriend en vijand verenigen en dit verwaterd, zielloos, uitverkoop middelmatig(middelgrond/overwaard)kabinet ter knie brengen. Om dit te bereiken ben ik zelfs bereid om naast Wilders te gaan demonstreren. Wij moeten iedereen ongeacht hun ideologie bij betrekken. Dit land is moe met water bij de wijn regeringen. Wij willen geen EU grondwet in de jas van nog een verdrag.

  Reactie door Khosrow — zaterdag 6 oktober 2007 @ 13.05 uur

 100. Die lui van de pvda noemen zich dan wel sociaal-democraten maar het sociale EN democratische gehalte van die club is in mijn ogen erg ver te zoeken

  Reactie door Dre — zaterdag 6 oktober 2007 @ 13.13 uur

 101. Verwaterd en verwaarde regering= draaikonterij.

  Ik wilde verward in te tikken en NIET overwaard.

  Reactie door Khosrow — zaterdag 6 oktober 2007 @ 13.14 uur

 102. @toergenjev — zaterdag 6 oktober 2007
  Dat is precies mijn grote zorg.
  Het afrekenen van dit kabinet bij de volgende verkiezingen is volledig bijzaak.
  Ook wat er nu nog even wordt ingeleverd of niet is ondergeschikt.
  Als het verdrag eenmaal is geratificeerd,kan dit in zijn geheel niet meer worden teruggedraaid. Los van of het wenselijk is of niet, is het ook kul dat JPB niet terug naar de onderhandelingstafel zou kunnen.
  De SP zou m.i. hier de nadruk op moeten leggen, m.a.w. met de feiten en gevolgen van dit verdrag in de kamer en media moeten komen.
  Daarmee geef je meteen duidelijk aan waarom het verdrag inhoudelijk een 2e ref. vereist.
  En zullen er meer mensen wakker over worden en voor een petitie willen tekenen.

  Reactie door Maria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 13.33 uur

 103. Dat de PvdA eerdere beloften niet waarmaakt, is geen kiezersbedrog, maar het gevolg van verantwoordelijkheid nemen.

  Ruud Koole
  Vertrekkende interim-voorzitter Ruud Koole

  Dat betoogde vertrekkend interim-voorzitter Ruud Koole van de PvdA op het partijcongres in Amsterdam.

  Kijk dat is nou toveren.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 6 oktober 2007 @ 13.33 uur

 104. Ik herinner me, dat als zóu er een referendum komen, dat er nog een aantal hobbels op de weg liggen.

  Want partijen in de kamer zouden moeten verklaren zich neer te leggen bij de uitslag daarvan…dit hoeft dus niet..

  En de regering op zijn beurt, die kan de uitslag van een referendum oook nog eens naast zich neerleggen, net zoals ze trouwens een motie naast zich neer kunnen leggen. In principe kunnen ze zelfs een motie van wantrouwen naast zich neer kunnen leggen.

  En dan nog heeft men het over ons democratisch bestel. Het heeft veel eigenschappen die een diktatuur ook heeft.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zaterdag 6 oktober 2007 @ 13.53 uur

 105. Kan de SP geen onafhankelijke expertise betrekken, deze uit de partijkas betalen, om
  met de feiten en gevolgen over dit verdrag naar buiten te komen?
  De NRC heeft al een paar keer haar juridische steentje over het verdrag bijgedragen.
  Als politieke regerings partij is de SP m.i. juist verantwoordelijk dit ook te doen en ze moet daar heel erg snel mee zijn!

  Reactie door Maria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 13.54 uur

 106. @ 96 ACE

  “…. weet jij zo’n afwijking of noodzaak tot afwijking te noemen dan”

  Nee, ben geen jurist, maar het wil er bij mij gewoon niet in dat internationale verdragen die gaan over de verdeling van wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht niet bijna per definitie vallen onder de werkingssfeer van artikel 91.3.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 6 oktober 2007 @ 14.29 uur

 107. @ 85 Olav Meijer.

  Zie mijn reactie op 104 ACE.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 6 oktober 2007 @ 14.31 uur

 108. @103 De Hakker

  Hij betoogde ook dat de PVV van Geert Wilders en de SP van Jan Marijnissen de PvdA ten onrechte wegzetten als bedriegers. “Aan de kant blijven staan, dat is pas kiezersbedrog”, aldus Koole.

  Deze man is net als de rest van zijn partij geheel de weg kwijt. De lafheid die de PvdA tentoonspreidt tav haar eigen draaikonterij door maar hard te roepen dat andere partijen populistisch zijn, is tekenend voor een club die de weg totaal kwijt is.

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 6 oktober 2007 @ 14.33 uur

 109. @ 103 Hakker

  “Kijk dat is nou toveren.”

  Lijkt meer op goochelen. Jongleren met woorden.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 6 oktober 2007 @ 14.34 uur

 110. De burger hoort te weten wat hij/zij overdraagt aan de EU overdraagt.
  Centrale issues zoals defensie, milieu, immigratie,terrorisme bestrijding, arbeidsrecht, dienen aan de burger met een ja of nee voorgelegd te worden.
  Gezien B4 dit niet doet en dit ook niet is gebeurd bij vorig referendum, is dit de integriteits troef voor de SP, cq inhoud, nadenken en keuzes daarover aan de burger te weergeven.
  Een souvereiniteits overdracht hoort al helemaal geen binnenlandse politieke bijsmaak of kleur te hebben.

  Reactie door Maria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 14.43 uur

 111. @35 Ace, geprobeerd om je te antwoorden, maar de reactie’s vallen elke keer weg, pagina niet bereikbaar, of je moet wel een reactie invullen.
  Heb geen zin om het voor de 5e keer te doen.

  En Hakker,

  Stom van mij zeg, hoe kan ik toch vergeten dat jij als énige slime hier de politiek door hebt. Neem me vooral niet kwalijk.

  Fijn weekend gewenst met z’n allen, ik ga weer iets anders doen.

  Reactie door Anja (B) — zaterdag 6 oktober 2007 @ 14.50 uur

 112. @100
  Nog erger,het is niet meer te vinden.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 6 oktober 2007 @ 15.09 uur

 113. @ 104 Ed Sorrento

  Ben maar blij dat je geen jurist bent.

  Ik ben tegen een nieuw verdrag op grond van legio argumenten. Ik ben echter ook voor een referendum en leg mij ook bij de uitslag neer als het antwoord JA is.

  Eventuele grondwettelijke aspecten in het nieuwe verdrag worden gezocht omdat het dan eenvoudig is tegen te houden of het dan op zijn minst een referendum zou legitimeren op “morele” gronden( dit is overigens dan ook niet de koninklijke weg ).

  Kortom ik zou willen dat ik een grondwettelijk aspect wist in het nieuwe verdrag. Er is een kleine kans dat de verwijzing soulaas biedt. Ik vind dat we met dat aspect meer oppotunistisch mogen omgaan.

  Onze grondwet is maximaal 2 A4-tjes, waarom lees je die niet even, dat kost hooguit 10 minuten of zo en die zal toch wel ergens op het net te vinden zijn.

  Reactie door ACE — zaterdag 6 oktober 2007 @ 15.16 uur

 114. Ed Sorrento — zaterdag 6 oktober 2007 @ 14.34:

  Goedemiddag,

  Ik begrijp jouw en Hakkers bedoeling, maar laten we hier geen verdere bijdrage leveren aan de taalvervuiling: ik zou het gewoon met een goed Nederlands woord LIEGEN willen blijven noemen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 6 oktober 2007 @ 15.39 uur

 115. We wijten het nu nog aan Bos en kruiper Tichelaar c.s.
  Maar straks, na het partijcongres, zullen we weten of de HELE PvdA zich medeschuldig heeft gemaakt aan burgerverloochening en landsverraad.
  Het is tijd voor de waarheid.

  Reactie door Gloria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 15.50 uur

 116. @ 113

  “Onze grondwet is maximaal 2 A4-tjes, waarom lees je die niet even, dat kost hooguit 10 minuten of zo en die zal toch wel ergens op het net te vinden zijn.”

  Gaat dit weekend gebeuren.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 6 oktober 2007 @ 16.26 uur

 117. @ 114 Harrieke,

  Ik gebruikte een EUfemisme.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 6 oktober 2007 @ 16.34 uur

 118. @ 115 Gloria

  Het PVDA congres heeft allang ingestemd en dat ging eigenlijk erg soepeltjes.

  Reactie door ACE — zaterdag 6 oktober 2007 @ 16.40 uur

 119. @12 Zinfo.nl — vrijdag 5 oktober 2007 @ 13.44,

  Ja, we hebben het recht op deze te kunnen inzien (wet openbaarheid van bestuur (WOB)).

  @Jan Marijnssen,

  Vraag die JP maar naar dat papier werk (met behulp van de WOB) en plaats het maar op sp.nl zo dat iedereen het daar kan lezen.

  Openheid NU!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 6 oktober 2007 @ 16.46 uur

 120. Waar ik helemaal niets van snap is dat de PVDA na alle bedrog, zoals verkoop van de Irak-enquete, sovjetaanwijzing van de voorzitter, verkwanseling van het referendum,……

  nog gewoon op 21 zetels staat in de peilingen.

  Reactie door ACE — zaterdag 6 oktober 2007 @ 17.17 uur

 121. Dit is dus de waarheid:

  Eendrachtig is op het Partijcongres besloten dat de gehele PvdA zich achter de besluiten van de bewindslieden schaart.
  Zo te horen NIEMAND opgestapt, ZELFS geen heldhaftige dissidentjes?

  Tekenend gebleken voor deze partij:
  LAF EN ONBETROUWBAAR.
  Een partij bestaat uit mensen… en de mens zegt iets van de partij.

  NOOIT zal vergeten worden dat dit ‘soort’ mensen hun ziel hebben verkocht aan de macht.
  Negerende het volk dat snakt naar een referendum en naar waarheidsgetrouwe informatie rond de smerige oorlog in Irak.

  Door HEN is het mogelijk gemaakt onze soevereiniteit in te leveren! ZIJ staan van nu af aan voor LANDVERRAAD.
  Oorlog of niet… NSB-achtigen zullen er altijd zijn! En zie: Ze zijn in levende lijve tevoorschijn gekomen. En bloc!
  We weten nu wat voor vlees we in de PvdAkuip hebben: laffe, onbetrouwbare landverraders.

  Het wordt tijd om in te grijpen!
  Wie zwijgt stemt toe.

  Reactie door Gloria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 17.20 uur

 122. Vanaf de dag dat JPB zei: U liegt meneer Bos, U liegt en U draait,

  heeft JPB het voor elkaar gekregen de PVDA 40 zetels te laten dalen.

  JPB is er toch maar mooi in geslaagd zijn grootste opponent tot een onbeduidend meelopertje te reduceren.

  Reactie door ACE — zaterdag 6 oktober 2007 @ 17.25 uur

 123. 118. Ace

  Ik had niet anders verwacht. Het zijn altijd dezelfde ‘leden’ die bij een congres ook komen opdagen. The old boys network. Bovendien zijn ze enorm bang (gemaakt) voor een eventuele breuk en verkiezing nu en kiezen ze eieren voor hun smeergeld.

  Reactie door Henny — zaterdag 6 oktober 2007 @ 17.28 uur

 124. @118 ACE

  Maar zo ‘soepeltjes’ gaan ze er niet vanaf komen.
  Vanaf NU horen we bij de verzetstrijders, toch?
  OP samen naar de grote Platlegdag!
  NU of NOOIT.

  NU = Niet Uitstellen
  NOOIT = Nooit Ooit Opstaan In Tegenwoordigheid.

  Dat laatste wens ik nooit mee te maken!
  Op naar SOCIALISME in de PRAKTIJK.
  Willen we elkaar nog recht in de ogen blijven kijken… dan zijn we zo flink om OP TE STAAN.
  Niets meer of minder dan SOCIALE verplichting!

  Reactie door Gloria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 17.47 uur

 125. @120 ACE

  Dat zijn dus 21 zetels voor dat ‘soort’ mensen.
  Hoog tijd dat ‘ons soort’ mensen de poten onder hun zetels komen wegzagen.
  Op de wagen en kaalscheren die handel!

  Reactie door Gloria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 17.54 uur

 126. Zo is het landverraders zijn Wouter Bos en zijn kliek – laten we nooit vergeten hoe ze ons finaal in de zeik genomen hebben – de dag des oordeel zal komen – ik vraag me nu alleen af waar blijft in godsnaam de harde actie van de SP – de partij waar zoveel mensen hun hoop op hadden gevestigd – volgens mij is er zoals gewoonlijk niets veranderd

  Reactie door D Sanders — zaterdag 6 oktober 2007 @ 18.04 uur

 127. @ 123 Henny

  Ik kwam vandaag een Pvda partijlid tegen.

  Hij vermeldde dat ik er niets van begreep;

  staatrechtelijk was het de enige juiste weg,

  de SP waren verraders omdat wij bewust de verantwoordelijk van regeringsdeelname hadden ontlopen en

  de Pvda had haar kiezers helemaal geen referendum beloofd.

  wie ik wel niet was !. Voor het eerst in mijn leven heb ik niet meer geargumenteerd en heb hem gedag gezegd. Het kan verkeren.

  Reactie door ACE — zaterdag 6 oktober 2007 @ 18.06 uur

 128. Wat nu de PVDA is zijn eigen aan het vernietigen door enkele sukkels die niet begrijpen wat democratie is. Vervolgens hoor ik net zeggen dat de PVDA de SP niet nodig heeft. Ik begin de PVDA een misselijke bende te vinden een die voor mij als ras socialist zelfs een gevaar voor de democratie begint te lijken.

  Reactie door Henk — zaterdag 6 oktober 2007 @ 18.13 uur

 129. http://www.gelderlander.nl/discussie/article1944098.ece

  Reactie door Totempaal — zaterdag 6 oktober 2007 @ 18.44 uur

 130. Het schijncongres van de sociale maffia!!!!!
  #$%%^&*dit kan toch niet.
  Het kan toch niet zo zijn dat de leden en de
  kiezers van/op de PvdA zich zullen herkennen op het list en bedrog van die partij.
  Het is toch onmenselijk wat die hotemetoten
  staan te beweren.
  Die kleine Tichelaar met een muil zo groot
  als de maastunnel kan toch niet de leden van die partij zo blijven beliegen en bedriegen zoals hij nu doet ,hij probeert zijn zielige
  hachie te redden maar dat kan toch niet meer
  zolang duren.
  Leden van en kiezers op die partij WORDT ^^**% WAKKER!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Die jongen Bos had ook nog iets onnozels te melden,daar kon je zonder blikken en blozen doorheen prikken…jonge…wat is die partij opgescheept met een stelletje mafkikkers
  Ik heb plaatsvervangende schaamte!
  Maar ik blijf hopen, vraag me niet waarop.

  Reactie door Henk de Bruin — zaterdag 6 oktober 2007 @ 18.45 uur

 131. …Partijcongres steunt PvdA-koers

  De PvdA vindt het niet nodig dat er een referendum wordt gehouden over het nieuwe EU-verdrag. Op het partijcongres in Amsterdam werden alle moties voor zo’n volksraadpleging verworpen.

  Het congres steunt zo de Kamerfractie en de PvdA-bewindslieden. Een motie om de missie in Uruzgan niet te verlengen haalde het ook niet. Wel wil het congres dat er debatten worden georganiseerd over de ISAF-missie in Afghanistan.

  Op het congres werd Lilianne Ploumen officieel benoemd tot partijvoorzitter. Ze was al gekozen door de leden. In haar eerste toespraak zei Ploumen dat de PvdA linkser moet worden….

  PvdA linkser, ze zijn door hun liegen en verraad de VVD op rechte al gepasseerd.
  Rot op met dat stelletje nep socialisten, Jongerius was ook van de partij, waarschijnlijk zal de versoepeling van het ontslagrecht ook wel door de strot geduwd worden.

  Begint hier al aardig op een dictatuur te lijken, en die Bildermuts houd zich wel gedeisd met haar opslag.

  Reactie door Pool — zaterdag 6 oktober 2007 @ 18.54 uur

 132. @ Madelief (86):

  Is het dan ook de bedoeling dat de gelovigen op jacht gaan naar de leden van het kabinet? Al of niet met een lichtend kruis tussen beide oren? :)

  @ ACE (97):

  Het feit dat het noemen van grondrechten een grondwettelijk aspect is, betekent nog niet, dat die IN STRIJD ZIJN MET de in de Nederlandse Grondwet genoemde grondrechten. Dat is een fundamentele denkfout.

  Maar ik ga hier echt niet NOG EENS in op je beweringen. Heb ik elders genoeg gedaan, zoals je weet.
  Overigens: het EVRM is veel ouder (dateert nl. uit 1950, is sindsdien van kracht in Nederland, en is sinds 1998 bindend voor alle lidstaten van de Raad van Europa).

  ReneR (104):

  Het klopt wat je zegt, behalve het laatste:
  “In principe kunnen ze zelfs een motie van wantrouwen naast zich neerleggen.”

  Een minister kan wel een gewone aangenomen motie naast zich neerleggen, maar zodra het -eventueel als reactie daarop- om een motie van wantrouwen gaat die is aangenomen, moet hij/zij persoonlijk en in bepaalde gevallen ook het hele kabinet opstappen.

  @ Ed Sorrento (107):

  De crux is: is wijziging van de Grondwet noodzakelijk? Dat zie ik niet in het geval van het Europees Verdrag, ook al vinden machtsoverdracht en verlies aan soevereiniteit plaats. De Grondwet regelt bijna uitsluitend interne verhoudingen in Nederland.

  Voor degenen die PvdA-er hier “landverraders” noemen:
  hoezeer ik ook de PvdA-politiek en -draaierijen verafschuw, deze term is niet van toepassing. Juridisch sowieso al niet, maar politiek-moreel in mijn ogen ook niet.
  Misschien moeten we eerder zeggen: “vergeef hen, want ze weten niet wat ze doen”?
  Het is wel bar en boos, dus voorlopig ben ik zelf ook niet aan vergeven toe…..

  Reactie door olav Meijer — zaterdag 6 oktober 2007 @ 20.15 uur

 133. Het Motto van de PVDA is zitten blijven waar we zitten en zieltjes winnen over de rug van de democratie hier doe ik niet aan mee en discussies vind ik ook niet meer waardig over deze kliek malloten. Sorry als voormalig PVDA leden bij de SP dit lezen dit is mijn echte mening Ik heb dat idiote congres gevolgd en diegene die dat heeft bijgewoond zal zich schamen om Nederlander te zijn.

  Reactie door Henk — zaterdag 6 oktober 2007 @ 21.36 uur

 134. Beste toekomstige ex bewoners der lagelanden, wij die ons eigen land gemaakt hebben, want God was het vergeten.
  De PvdA, de partij van de slingeraars, zouden zij van de apen afstammen, zijn eens gestart als een Partij zonder een verkeerd verleden. Zij zijn opgericht in 1946, hoe zag het socialisme er uit en hoe zijn zij van de weg afgeraakt, wie heeft het kompas verduisterd. Enfin lees het met aandacht, en geeft aan (indien mogelijk) wat fout gegaan is met die partij. Ik kan het vertellen maar ik wil het van jullie horen.

  http://members.home.nl/h.hiensch/Soc-tot.rtf

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 6 oktober 2007 @ 21.38 uur

 135. @ 132 Olav Meijer

  Dat ben ik in principe met je eens, ik zeg ook alleen maar dat het wel kan. De vergelijking gemaakt hebbende ben ik van mening dat dat ook zo is. Hierover verschillen wij inderdaad van mening.

  Maar kijk naar het advies van de Raad van Staten. Daaruit kun je concluderen dat zij uitsluitend op basis van dat handvest beoordeelden dat het oude verdrag wel grondwettelijk was. Ik ben het met je eens dat het zwak is om de Raad van Staten aan te voeren maar blijkbaar sta ik in die mening niet alleen.

  Toch nog even de vraag: klopt het dat het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens is geïmplementeerd in het verdrag van Nice ?.

  Reactie door ACE — zaterdag 6 oktober 2007 @ 21.39 uur

 136. @132 Olav Meijer

  Brave jongetje van de klas Olav?
  Natuurlijk heb ik het hier niet over een juridische en politiek-morele kwestie.
  En ik weet nu inmiddels wel dat je jurist bent!
  Ik heb het hier over een mentaliteit. Het is wel degelijk zo dat door de PvdA het Verdrag realiteit wordt omdat zij tegen het referendum zijn.
  Met deze wetenschap ben je niet alleen je land aan het uitleveren , maar verloochen je ook de burgers in dit land.
  Zulke mensen noem ik landverraders, of de ‘wet’ er nu wel of niet in voorziet!
  So what.

  Reactie door Gloria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 23.11 uur

 137. Op de WET zullen we het niet redden!
  Wel op ons gevoel voor LIEFDE met een land en een volk dat zich verraden voelt.
  Is er meer om in opstand te komen?

  Reactie door Gloria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 23.53 uur

 138. ‘Vader vergeef hen, want ze weten niet wat ze doen”, zei Jezus bloedende en stervende aan het Kruis.
  Maar niet VOORDAT Hij de juiste strijd had geleverd!

  Opmerkzaam dat Zijn Woorden door velen worden gebruikt om moeilijkheden uit de weg te gaan…
  De goede lieve vrede? We kennen het! Vandaar dat we door de ‘brave’ zondagschristenen midden in het neoliberalisme zitten en we aan de vooravond van een Eenheid staan die de volkeren zal splijten van geslacht op geslacht.
  Nee! Geen gedraai!!
  Geen: “Vader vergeef ons, omdat we niet doen wat we moeten doen!”
  Het is nog niet te laat… voor wat we moeten DOEN.

  Reactie door Gloria — zondag 7 oktober 2007 @ 0.19 uur

 139. PVDA hoe durven ze het recht en de democratie zo te veraden !!!!

  Het PVDA staat dat soms voor Partij Voor De Achterlijkgewordenlieden ?

  Ze hebben zero respect voor de Nederlandse bevolking , hoogveraad en volksvelakkerij no 1 !!!!!

  Hoe durven ze NEE te zeggen tegen een volksreferendum ?

  Ik zie liever dat ze NEE zouden zeggen tegen dat hele 1 Europa gedoe ,dat is door de eeuwen heen al gebleken dat het 1 grote Titanic tragedie is !

  zie ;
  http://nl.youtube.com/watch?v=JfDS1EnbIHU

  Beter kan het volgens mij niet uitgelegd worden !

  Reactie door Opa — zondag 7 oktober 2007 @ 0.32 uur

 140. @139 Opa

  Goed filmpje! Bedankt Opa!!

  Reactie door Gloria — zondag 7 oktober 2007 @ 3.44 uur

 141. @ 134 Henk H

  Juist Henk, dit bedoel ik nou, ze zijn het zeker vergeten bij de PvdA, of willen er niet meer aan herinnert worden, en verkiezen zelfgewin boven alles.
  Hieruit blijkt dat veraders de juiste benaming voor de PvdA is.

  Lees wat er in de oprichtings-statuten stond,…

  …Men moet bovendien zijn steun zoeken bij die protestanten en katholieken, die zich van het politieke christendom hebben gedistancieerd.
  Men dient in geen geval samenwerking aan te gaan met de reactionnairen zowel uit het katholieke als het protestantse als het liberale kamp, tenzij zij zich aan het socialistische regeringsprogram wil¬len onderwerpen.
  Een regering, welke steunt op die massale Partij van de Arbeid, moet zich allereerst ontdoen van die duizenden elementen uit het regeringsapparaat, die uitgesproken reactionnair zijn. Met een volkomen gezuiverd apparaat dient men vervolgens aan de uitvoering van zijn program te beginnen. De band tussen regering en volk moet stevig worden ge¬maakt, opdat de regering op het volk steeds een beroep kan doen, wanneer de reactie zou pogen het op deze wijze ver¬loren gegane terrein weer te heroveren.
  Het socialisme heeft een toekomst. Wie de kansen niet benut, zal door de ont¬wikkeling opzij geschoven worden. Wij zijn nog niet te laat. Doch er moet snel worden gehandeld. Laat 1946 staan in het teken van de socialistische renais¬sance en de socialistische macht….

  Henk, bedankt voor je documentatie, ik kende het niet, in ieder geval de PvdA top zijn niet meer dan een stelletje egoïstiche zelfverrijkers, die leuk naar hun leden wil overkomen om zo naar hartelust in de partijkas te kunnen blijven graaien.

  Reactie door Pool — zondag 7 oktober 2007 @ 8.46 uur

 142. Môge gentlemen er valt nog van alles op aan
  te vullen maar die metaalmoeheid moet geen
  virus worden voor mentale moeheid.
  De wet van oorzaak en gevolg voltrekt zich
  aan de maatschappij waar wij met z’n allen
  bovenop staan en de mens moet er alles aan
  doen om niet dull te worden en dat kost veel
  inspanning. Voor vandaag dan verder maar vol-
  staan met de zekerheid dat ik niet van plan
  ben rode kool te eten. Die mogen zich voor de
  rest van de maand opstapelen om weer opnieuw
  aan de ‘veiling’ aan te bieden aan de hoogst
  biedenden, die zullen wel beursgenoteerd kun-
  nen staan, meer in de stemming voor appélflap
  jes met een vleugje esprit erin…bedankt
  weer d’olle voor het tevoorschijn toveren!
  Met zondagse groet, Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 7 oktober 2007 @ 9.36 uur

 143. 139. Opa

  Inderdaad het leven is…. en anders is het… prachtig in beeld gebracht.

  Reactie door Henny — zondag 7 oktober 2007 @ 9.57 uur

 144. Pool is zo gek als een loden deur bij -20 graden!

  Reactie door Jan — zondag 7 oktober 2007 @ 10.13 uur

 145. In de basis ben ik voor het houden van een referendum.

  Echter waar het staatskundige beslissingen betreft ben ik er tegen.

  Zeker in dit geval. Het was toen al niet verstandig om een referendum te houden en nu al helemaal niet.

  Door negative politieke en negative media aandacht die op sommige punten best goed waren is er naar mijn idee een tekort beeld bij de nederlander ontstaan ten aanzien van de voordelen die europa ons hebben gebracht en bieden.

  Ook op de websites van de diverse politieke partijen ben ik niet of nog niet een duidelijke uitleg tegen gekomen over alle zaken die in dit verdrag zijn opgenomen. Ook is er geen onafhankelijke organisatie te vinden die dit voor de burger heeft gedaan.

  Uit de diverse berichten die lezers op internet plaatsen is al aardig op te maken wat een referendum als uitkomst zal geven maar is die uitkomst wel gebaseerd op de tekst en de gevolgen die deze hebben? Op de voordelen en ook de nadelen? Of zou het zo zijn dat het merendeel van de bevolking zou stemmen op basis van gevoel?

  Als je het advies van de raad van staten leest [http://www.minbuza.nl/binaries/kamerbrieven-bijlagen/2007/09/1316die-bijlage2.pdf] dan begrijp ik in elk geval hun beslissing om geen referendum te houden. Misschien dat zij juist de kern van het verhaal raken. Immers Nederland kan niet zonder Europa.

  Als ik nu zou moeten kiezen dan zou ik op halve informatie en gevoel mijn stem moeten uitbrengen. Één ding is dan zeker ik stemde niet op het verdrag maar op mijn beeld van Europa.

  Er zullen best onder alle stemmers mensen zijn die weten waar het over gaat maar de meesten zullen dat niet. Is dat dan de manier waarop onze toekomst moet worden bepaald?

  Reactie door bedenk — zondag 7 oktober 2007 @ 11.40 uur

 146. @bedenk — zondag 7 oktober 2007, 11.40

  Immers Nederland kan niet zonder Europa.

  Maar wél zonder Europees verdrag.

  Er zullen best onder alle stemmers mensen zijn die weten waar het over gaat maar de meesten zullen dat niet. Is dat dan de manier waarop onze toekomst moet worden bepaald?

  Bij verkiezingen voor de Tweede Kamer en de gemeenteraad is het niet anders.

  Reactie door Wilbert — zondag 7 oktober 2007 @ 12.47 uur

 147. Referendum, een ideaal idee, is het niet dat Grieken het uitgevonden hebben of zo… Effin ik heb het ingevuld, kan best zijn dat ik deze keer wel voor stem, maar een Referendum vind ik juist iets wat precies in ons landje past.

  Reactie door Macros — zondag 7 oktober 2007 @ 14.39 uur

 148. @ 145 bedenk

  Volgens mij kom jij van buiten europa of een planeet, met je .. nederland kan niet buiten europa …. Ons land kan prima buiten europa en buiten de euro, ik heb de argumentatie van de raad van state gelezen, en het is niets meer dan een nietszeggend stuk papierwerk.

  Men wil de burger monddood maken ten gunste van zelfverrijking, en daar werkt de raad van state heel hard aan mee, het lijkt wel een vooraf gedicteerd stuk papier, je kan er zo je reet mee afvegen, zonder dat het inkt afgeeft zo nietszeggend is dat advies van de staten.

  Reactie door Pool — zondag 7 oktober 2007 @ 16.01 uur

 149. Bulgarije en Roemenie zijn in januari toegetreden tot de (EU). Maar hun gegevensbanken en boekhouding van de miljarden euro’s landbouwsteun zijn een grote puinhoop. Vooral Roemenië is door en door corrupt.
  In de toetredingsverdragen was afgesproken dat Brussel het recht heeft om 25 procent van de landbouwsteun te korten.
  Deze voorwaarde was ingevoerd na problemen rond de toetreding van Griekenland in 1981. Dat land heeft nog steeds geen deugdelijke grondregistratie.Het is onverantwoord dat het CDA en de PvdA ons de E.U.grondwet door de strot duwen.Het moet afgelopen zijn met het geknoei door de E.U. regenten met belastinggeld.De E.U.regenten hebben deze landen gewoon met een vette geldbuidel ingellijft,terwijl dat onverantwoord was.Daarme is bewezen dat de E.U.stommiteiten uithaald t.o.v.een zorgvuldig financieel beleid.Ik roep de PvdA-ers,welke het niet eens zijn met het E.U.geknoei,hun lidmaatschap op te zeggen!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 7 oktober 2007 @ 18.25 uur

 150. @148 Pool,

  Is dat ergens gratis af te halen?
  Altijd goedkoper nog als plee-papier toch?
  En met zulke dingen veeg ik m’n gat met plezier af! (of voelt het hard aan?)
  Ik ben zachtheid gewend, maar heb het er deze keer graag voor over.

  Sorry voor m’n taalgebruik, maar van deze politiek wordt een weldenkend mens als ik vanzelf grof in haar uitspraken.

  Fijne avond verder gewenst.

  Reactie door Anja (B) — zondag 7 oktober 2007 @ 18.47 uur

 151. @ Glora (136/137):

  Als je het niet over een juridische of politiek-morele kwestie heb, moet je al helemaal niet het woord “landverraders” gebruiken. Dat is overtrokken, uiterst suggestief, loos geschreeuw en daardoor zeer schadelijk. Ht levert totaal niets op.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 7 oktober 2007 @ 19.32 uur

 152. @ ACE (135):

  Het EVRM daeert van 1950 en is sindsdien van kracht in Nederland. In 1998 is het bindend geworden voor de lidstaten van de Raad van Europa. (Veel uitgebreider dus alleen de EU).

  Reactie door Olav Meijer — zondag 7 oktober 2007 @ 19.34 uur

 153. Enkel een PvdA-stemmer kan zich m.i. verraden voelen en een beetje de mensen die dachten wat hulp te krijgen uit’ linkse’ hoek. Die hebben er een rechtse bijgekregen.
  Daarom staan ze nu nog steeds flink te tollen.

  Reactie door Henny — zondag 7 oktober 2007 @ 19.48 uur

 154. Olav Meijer — zondag 7 oktober 2007 @ 19.32:

  Goedenavond,

  Als het hoogstwaarschijnlijk is dat bewust wordt gestreefd naar verkleining van de soevereiniteit van een land (ons land), waardoor de -aan die oorspronkelijke soevereiniteit ontleende- historisch gegroeide voordelen voor de bewoners in het geding kunnen komen ten gunste van een globale ontwikkeling naar steeds meer macht voor een kleine elite…dan vind ik minstens de verdenking van “landverraad” gewettigd, als dat zonder die bevolking te raadplegen wordt doorgedrukt.
  Zeker omdat landverraad gewoon betekent het BEWUST schaden van het landsbelang.
  De belangen van het gros van de bewoners van dat land dus, immers de bevolking vormt “het land”.
  Hier is dat ten gunste van een buiten ons land gelegen supranationale soevereiniteit (“Brussel”) die uitdrukkelijk sympathie betoont met liberalisme/kapitalisme.
  En daarvan is al heel lang overduidelijk dat dat het belang van het overgrote deel van de mensen niet dient.

  Jouw opvatting van landverraad is kennelijk ietwat “romantisch” en misschien te veel verweven met schimmige en duistere praktijken van enkelingen tijdens een openlijke oorlog.

  Bovendien, als het om juiste begrippen moet gaan:
  Al heel lang moeten wij aanhoren dat “de economie” zo goed gaat.
  Men roept dat kennelijk in de veronderstelling dat overduidelijk en onbetwistbaar “wij de economie zijn en vertegenwoordigen”.
  En….merken ALLE mensen, nou vooruit HEEL VEEL mensen, nou nog een keer, het merendeel van de bevolking daar wat van …?
  En als het dan uiteindelijk een minieme meerderheid is, waarom dan toch bijna evenveel mensen niet?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 7 oktober 2007 @ 20.24 uur

 155. @144 Hoe doe je dat toch Jan?
  Marijnissen heet je niet, maar hoe JIJ een
  blik met 12 dozijn fratsen weet open te trek-
  ken? Wat mankeert eraan behalve balorigheid?
  Geen PK om er op uit te trekken, maar wel ‘n
  Politieke Kater opgelopen? Een klontje suiker
  wil ook nog wel eens helpen tenzij de arts je
  dat nu al heeft verboden. Geen zuur, maar veel zoet gun ik je als je even je bloedsui-
  kerspiegel laat natrekken, kan levensreddend
  zijn, wist je dat? Succes en vooral je kracht
  spáren, kun je nog hard nodig hebben!

  Reactie door Madelief — zondag 7 oktober 2007 @ 20.30 uur

 156. Een referendum houden kost geld en dan krijgen de heren en dames geen 10 procent loonsverhoging. Worden zij alleen maar rijker en de gewone man alleen maar armer. Want dat is wat deze regering wil, ons proberen onmondig te maken. Helaas voor dit kabinet, we leven wel in 2007, we kunnen niet meer teug naar 100 jaar geleden. Wil deze regering dichter bij de burger staan dan moeten ze op deze manier door blijven gaan. Mijn hele leven wil ik niet betutteld worden en dat wil ik graag zo houden. Het is toch van de zotte dat ik en iedereen niet meer mag stemmen op iets wat met ons leven te maken heeft?! A.u.b. SP doe er wat aan ga met al deze inbreng aan de gang en laat wat van je horen.

  Reactie door gerda — zondag 7 oktober 2007 @ 22.39 uur

 157. Onderstaande tekst is van ene James. Hij reageert in een andere weblog op een Deense europarlementarier die het verdrag wel degelijk als grondwettelijk beschouwt. James ziet in het “verdrag” aantastingen van onze eigen grondwet:
  Nederlandse Grondwet, artikel 91, lid 3: “Indien een verdrag bepalingen bevat welke afwijken van de Grondwet dan wel tot zodanig afwijken noodzaken, kunnen de kamers de goedkeuring alleen verlenen met ten minste twee derden van het aantal uitgebrachte stemmen.”
  Nederlandse Grondwet, artikel 92: “Met inachtneming, zo nodig, van het bepaalde in artikel 91, derde lid, kunnen bij of krachtens verdrag aan volkenrechtelijke organisaties bevoegdheden tot wetgeving, bestuur en rechtspraak worden opgedragen.”
  De Eerste en Tweede Kamer zouden dit verdrag met 66.6% van de stemmen moeten goedkeuren, in tegenstelling tot de reguliere 50%. Dat zie ik niet gebeuren met de huidige Tweede Kamer.

  Reactie door Matt Delahaij — maandag 8 oktober 2007 @ 0.10 uur

 158. @ 144

  Dankjewel zoveel eer had ik niet verwacht, ik moet er gewoon van blozen.

  Reactie door Pool — maandag 8 oktober 2007 @ 0.11 uur

 159. @ 150 Anja(B)

  Vorig jaar nog voor de verkiezingen bracht de VVD een krantje uit, nou je wil niet weten hoe zacht papier dat was, het enigste nadeel was dat ze bij de VVD wisten wat er met dat krantje ging gebeuren, dus hadden ze voor de tekst een inktsoort gebruikt die na het afvegen op je billen leesbaar bleef.

  Wat ook erg goed helpt is een portret van Bakellende in je toilet hangen, je ontwikkelt dan zo’n kracht dat het schijten bijna vanzelf gaat.

  Prettige nacht verder.

  Reactie door Pool — maandag 8 oktober 2007 @ 0.27 uur

 160. Beste Olav Meijer,

  Eigenlijk is de term landverrader is zeer beschrijvend voor meneer Balkenende en zijn bende. Want verraad kan op allerlei manieren gebeuren. Inruilen van grondwet voor een onvoldoende toegelichte verdrag zie ik toch als een verraad. Om even politieke steun aan een illegale oorlog te verzwijgen.

  Reactie door Khosrow — maandag 8 oktober 2007 @ 10.16 uur

 161. Ook PvdA en Bos komen in aanmerking voor de title landverrader.

  Reactie door Khosrow — maandag 8 oktober 2007 @ 10.17 uur

 162. Wat weet men over de christelijke goddienst strijd in NL. BV. ?
  Niet zoveel !
  Het Oranje instituut waren zuiver protestant en wensete niets te maken te hebben met Katholieken en eigenlijk is dat nog steeds het geval : Waar stampt Jan uit voort : yes , Waar stamt het balkenelende trio uit : YES protestant : dat is ook een oorzaak waarom de SP niet geleifd is bij het Oranje instituut , dat was overigens ook de PvdA niet in de tijden van Toelstra .

  Goede kennis van geschiedenis is nodig om te begrijpen waarom de SP rechts wordt gepasserd . : waarom is de meeste armoede in de zuidelijke provincies ? Yes ….

  Reactie door Fred — maandag 8 oktober 2007 @ 10.25 uur

 163. De strijd wordt zelfs gevoerd op grote schoo,l-organisaties , zoals ROC’s die zijn ontstaan uit scholen met een cristelijke achtergrond : daardoor is er zelfs strijdt tussen docenten : “men spreekt elkaars taal “niet .

  Reactie door Fred — maandag 8 oktober 2007 @ 10.27 uur

 164. Zoals bekend is elke leider in het geloof , aangesteld door God , daarom gedragen die lui in de Tweede kamer zich zo arrogant en streven naar een samenleving die lijdt aan armoede , want is den hemel , zullen zij eindelijk in het paradijs zijn ….Daarom al dat zuur !

  Reactie door Fred — maandag 8 oktober 2007 @ 10.30 uur

 165. @ Fred

  Jij hebt het goed begrepen!
  De Calvinistische dictatuur ademt dit land in grote nood!
  Die mensen weten echt niet wat LEVEN is!
  Brrr… wijsvingerige benepenheid en vooral voc-schijnheiligheid! Hereboerenmentaliteit, Fred. Je kent het wel… de slaafjes in de schuur en de familie in het grote huis. EN MAAR SPAREN in die stiekeme sok!
  Maar vreugde en ruimschoots delen? God moge het behoeden!

  Fred, die God ken ik niet!!

  Reactie door Gloria — maandag 8 oktober 2007 @ 19.35 uur

 166. @ Harrieke (154) (en good old Khosrow (160/161)):

  Nee, mijn opvatting over landverraad is allerminst “romantisch”, maar de term is te ernstig om niet letterlijk te nemen.
  Al ben ik ook een sterk tegenstander van het EU-verdrag, zoals je weet, die term vind ik NIET toepasselijk.
  In jouw redenering zal, als het EU-verdrag wordt aangenomen, de meerderheid van de volksvertegenwoording louter uit “landverraders” bestaan. Bovendien zouden zij bij vorige verdragen dan ook al “landverraders” zijn geweest. Het ratificeren van een verdrag door de volkvertegenwoordiging kan, hoe te betreuren ook, per definitie geen “landverraad” zijn. Het gebruik van deze term toont m.i. inderdaad weinig kritisch besef van de historie. En verder is dat hetzelfde gedragspatroon als dat van Wilders: telkens een schepje er bovenop doen, met de bedoeling meer indruk te maken, maar met het tegenovergestelde effect.

  Ik vind het schadelijk voor de SP als ze hiermee geassocieerd wordt.

  @ Matt Delahaij (157):

  De crux zit in de woorden: afwijken van de Grondwet, of noodzaak daartoe. Dit is niet het geval. Dus die redenering gaat niet op.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 9 oktober 2007 @ 3.35 uur

 167. @ 166 Olav,

  Volksverlakkers dan.
  Feit blijft dat het wantrouwen van de ‘kiezer’ in haar ‘volksvertegenwoordigers’ verder en verder onder het nulpunt aan het dalen is. Dit zie je aan politiek minder correcte kreten als ‘landverraad’.
  Mensen voelen zich terecht verraden en geven daar uiting aan, ja.
  Uiteraard is wat minder geschreeuw vanaf de zijlijn, of wat minder gebruik maken van perfect verwoorde protesten en wat meer lijfelijke actie minder comfortabel, maar beter op zijn plaats.
  Nationale Onthoudingsdag zoals Gloria voorstelt, spreekt me in ieder geval wel aan.

  Reactie door Chaki — dinsdag 9 oktober 2007 @ 12.50 uur

 168. correctie @ 167 wantrouwen m.z. vertrouwen

  Reactie door Chaki — dinsdag 9 oktober 2007 @ 12.57 uur

 169. Beste Gloria , ik weet er alles van en ik haat deze gedachten . Paradijs is op aarde ;helaas wordt deze grondig verziekt ;zie maar hoe de BBR-team in volle teugen hiervan geniet .

  Reactie door Fred — dinsdag 9 oktober 2007 @ 17.50 uur

 170. We hebben een volksvertegenwoordiging gekozen om in meerderheid over deze en andere zaken te beslissen na zich daar in verdiept te hebben. Stop daarom het eindeloze gezeur over het referendum. Het overgrote deel van de kiezers weet totaal niet waar het over gaat en laten zich alleen leiden door enkele kreten van een minderheid in de 2e kamer

  Reactie door P.v. Leijsen — woensdag 10 oktober 2007 @ 10.28 uur

 171. @170 P.v. Leijsen.

  Zie:
  http://members.home.nl/h.hiensch/Jac.jpg

  http://members.home.nl/h.hiensch/Jac-1.jpg

  Soms moet je verder kijken dan dat je neus lang is.

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 10 oktober 2007 @ 17.56 uur

 172. @132 JA OLAV, IK dénk van wél? Voor een derge
  lijk manifestatie volstaat echter ook, de bij
  huishoudzaken te verkrijgen, ‘theelichtjes die op ledlight licht geven’ en dus volstrekt
  ménsvriendelijk zijn.

  Ja Olav, van mij mag uiteraard verwacht worden dat ik volstrekt tégen ‘erewraak’ ben
  niets is meer onaanvaardbaar dan juist dát!
  Echter dit mensvriendelijk manifest dat ik me
  in gedachten op 3 nov. a.s. op het Binnenhof
  in Den Haag had voorgesteld, mag ook op het
  Neude, of in optocht door het centrum lopend,
  en blijk geven in Den Haag van ongenoegen ge-
  zien worden als een beeldspráák/zicht als
  variant op die ‘erewraak’, nodig om zwaar af-
  gegleden ‘broeders-in-het-geloven’ dus het
  LICHT te doen ZIEN.

  Dit Kabinet dat middels een vorm van knuffel-
  politiek hárde woorden bréngt in een tactiek
  van zácht heelmeesterschap binnen eigen kring
  is de samenleving in diezelfde redeneertrant
  en trend wel een flink zoenoffer schuldig!
  Dit Kabinet heeft met KLINKende mond en munt
  veel goed te maken aan de zwaksten in onze
  samenleving.

  Nee, nee, géén gedraai verder dat nog meer en
  duidelijker aangeeft te getuigen van onrecht-
  matig bestuurstechnisch handelen, vandaar m’n
  bloedserieus gedane voorstel onder @ 86.
  Moeten we dan nu ook nog 70 jaar terug in de
  tijd en ook de ándersdenkenden/gelovigen nog
  hun eigen bundel in handen drukken met gezáng
  86?

  De liederen die mogelijk onder de húidige vol
  wassenen béter zijn blijven hangen, dan de
  vervormde teksten van het nieuwe liedboek en
  men mensen ook letterlijk ‘van de wijs’ wist
  te brengen, door met het gegoochel van noten,
  er een ándere melodie aan dacht te moeten
  verbinden!

  Niet elke verandering is een verbetering maar
  moet dat altijd suggereren en binnen de poli-
  tiek handelt men niet béter dan vroeger!

  Maar jouw suggestie is er tenminste één van
  het máákbare soort: 2 latjes haaks op elkaar,
  het éne langer dan het andere en met wat kit
  is het eenvoudig ledlichtjes aanbrengen op
  batterij! (In de aanbieding: 2st. voor € 0,99
  Héél Nederland heeft trouwens huishoudzaken
  en dorpspleinen.

  Vorig jaar stelde ik voor op Kerstavond, 1
  uurtje álle Kerstbomen voor de ramen UIT te
  doen, ten teken zich ‘de duisternis voor
  velen’ bewust te worden, maar het is nog
  steeds zo Olav: m.v.d., q.e.d. ! Vind je dat
  dit jaar wél goed? Fijne dag gewenst!
  Madelief.

  Reactie door Madelief — donderdag 11 oktober 2007 @ 8.43 uur

 173. P.v.Leijsen, hoe komt u erbij dat dit kabinet gekozen is? Het heeft zichzelf gevormd met vooral partijen die stemmen verloren hadden! Wij moeten af van het systeem, de meerderheid bepaalt!
  Hoe kunt u weten wat de meerderheid van de bevolking denkt? Lijkt me onmogelijk. Jammer dat u zo bevooroordeeld bent. Generaliseren is de werkelijkheid vervormen

  Reactie door Cynthia — dinsdag 30 oktober 2007 @ 9.48 uur