‘Niet gelukkig’

Commandant der Strijdkrachten Berlijn heeft gezegd dat het vanaf het begin al vaststond dat de Nederlandse militaire missie in Afghanistan niet alleen voor wederopbouw bestemd was. Hij is daarom niet gelukkig met de term opbouwmissie. Volgens Berlijn was meteen al duidelijk dat er ook gevochten moest worden.

De hoogste Nederlandse militair sprak in Den Bosch 1600 militairen toe die in Afghanistan hebben gediend.

Berlijn verzet zich tegen het beeld dat er geen opbouw mogelijk is, en dat de missie in Uruzgan daarom een mislukking is. Het verbeteren van de veiligheid en de wederopbouw gaan samen, zei Berlijn. (NOS)

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.
Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 05 oktober 2007 :: 22.02 uur

84 Comments

84 reacties

 1. Lies

  You told me this, you told me that
  You try to tell me, tell me where it`s at
  You said you are good to me, I can see through that
  Lies, lies, lies
  You left me hangin`, hangin` from a limb
  You said you know what is good for me, then you VOCCED me
  Lord, JPB did it to me, I see it in his eyes
  Lies, lies, lies
  Tell me VOCCER, why you take my time
  You get a thrill off playing with my world
  Lord, you did it to me, I see it in your eyes
  Lies, lies, lies
  Lies

  Reactie door L´écologiste — vrijdag 5 oktober 2007 @ 22.13 uur

 2. Tsja, moeten we hier verbaasd over zijn? Is er nog iemand die serieus denkt dat de missie niet wordt verlengd? Er komt geen referendum, er komt een verlenging van de missie in Afghanistan. Maar wees gerust deze week komt er wel De week van de democratie! Zodat we allemaal goed nadenken over wat dat betekent. U weet wel democratie. Kent u dat woord?

  Reactie door Berend — vrijdag 5 oktober 2007 @ 22.19 uur

 3. Nog even, en ze roepen dat de SP ons in een een zinloze vuile oorlog heeft gerommeld………………

  Hanz (moet denken aan het spotje van die oude muppets, dat Giel Beelen al sinds jaar en dag gebruikt als afsluiter van z’n programma: “great show…………booohhh!!!”

  Reactie door Hanz — vrijdag 5 oktober 2007 @ 22.42 uur

 4. Defensie is alleen goed in geld verspillen.Wat is er terecht gekomen van die goeie ouwe uitspraak ‘maak het leger leger?’
  En dat is een ding maar ze missen dynamiek, hun reclame spotjes op tee vee slaan nergens op, en van hoog tot laag ontbeert eenieder ook maar het kleinste beetje zelfkritiek.

  Defensie is net zo overbodig als het koningshuis, maar de traditie en oubollige onzinnigheid moet natuurlijk tot in den eeuwigheid blijven bestaan, net als klompendansen en kantklossen.

  Reactie door QuestionMaster — vrijdag 5 oktober 2007 @ 22.42 uur

 5. Het terugkrabbelen begint. Is die man soms lid van de PVDA ?

  Reactie door Willem — vrijdag 5 oktober 2007 @ 22.50 uur

 6. Meer draaikonterij en nog meer leugens.

  Reactie door Khosrow — vrijdag 5 oktober 2007 @ 23.08 uur

 7. Het lijkt er op dat verbetering van de “veiligheid”als een vorm van wederopbouw wordt verkocht.Het is intussen veel onveiliger geworden,doordat de Taliban sterker en een slimmere tactiek volgt.Dat betekend dat de bevolking minder vertrouwen in de NAVO alliantie heeft.Doordat onze millitairen feitelijk niet meer weg kunnen,daar anders alles ter plaatse als een kaartenhuis instort,zijn wij nog in lengte van dagen gebonden aan deze uitzichtloze oorlog welke straks miljarden gekost heeft met nogal wat doden en gewonden en psychisch gestoorde/getraumatiseerde hulpbehoevende soldaten.Het lijkt BERLIJN 1945 wel!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 5 oktober 2007 @ 23.21 uur

 8. leuke uitspraken kun je de komende tijd horen van bert koenders (p.v.d.a. draaikontenpartij)van opbouw missie is het nu getransformeerd naar ,stabiliteits,?missie.nog ff dan word het een sollidariteits missie.en betalen we een sollidarteits belasting betalen aan defensie .is gewoon gelul we zijn in oorlog!! punt

  Reactie door h.verbeek — vrijdag 5 oktober 2007 @ 23.24 uur

 9. her berlijn.
  geschikt
  ongeschikt #
  en allen in de stijd?,macht?die nu in die landen de usa? steunt,,
  ongeshikt #

  Reactie door ad — vrijdag 5 oktober 2007 @ 23.29 uur

 10. Het zou pas echt interessant zijn als iemand (met veel tijd en zin) de evolutie van de berichten aangaande deze missie in kaart brengt. Ik zit me al tijden te verbazen over telkens die kleine beetjes die men opschuift van “Nee…. we gaan daar hartstikke opbouwen en ja… misschien moeten we ook wel eens vechten” tot deze berichten. Over het geheel genomen is er een enorme verschuiving, maar aangezien de media (maar ook wij, de nieuws-consumenten) maar een geheugen hebben van een week of twee, lijkt het alsof er bijna niets verandert. Misschien is het tijd voor een nieuw boekje van Harry van Bommel (net als over Irak: Onverantwoord goedgelovig of welbewust misleidend?).

  Reactie door Martijn — vrijdag 5 oktober 2007 @ 23.39 uur

 11. @ Martijn,

  die is er al:

  http://www.sp.nl/nieuws/0709Afghanistan.pdf

  Reactie door Rita — vrijdag 5 oktober 2007 @ 23.48 uur

 12. Goed, en dan trekt Nederland zich terug uit Afghanistan (even los van de vraag of we wel of niet hadden moeten gaan); en dan?

  Reactie door Rob — zaterdag 6 oktober 2007 @ 0.03 uur

 13. Wie lacht niet, die de mens beziet.
  Ik kan wel huilen, maar dat staat niet voor grote mensen. Dus dan maar de andere kant opkijken.

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 6 oktober 2007 @ 0.23 uur

 14. wij leven in een democratie met een addertje onder het gras,

  het is wel zo dat wij mogen gaan stemmen.

  maar daar houd het ook bij op.
  na het stemmen kan zo maar de kleinste partij in de tweede kamer komen.

  dat noemt de politiek coalitie
  .

  en tja de oorlog haal je toch niet uit de mensen,
  wel het leven,

  Reactie door anna — zaterdag 6 oktober 2007 @ 0.26 uur

 15. In de Sovjet Unie zeiden Brezjnev, Andropov en Tsjernenko ook hetzelfde als wat Balkenende nu zegt. Toch vluchtten die lui na tien jaar, na miljarden ‘hulp’ en na veel ellende met de staart tussen de benen.

  Waarom krijgen we eigelijk geschiedenislessen? We doen er toch niets mee…

  Reactie door Farshad — zaterdag 6 oktober 2007 @ 0.46 uur

 16. balkenende weet wat er met de mensen gebeurd,als wij ons terug trekken,hij is het fundamenteel oneens,met het standpunt
  van de sp,hij wil doorgaan met de wederopbouw,op de inktvlek,die is uitgekozen.
  dat niemand van de bondgenoten,het stokje wil overnemen,heeft hij zelfs begrip voor.
  dat wij alleen de kosten moeten dragen,vindt hij ook goed.
  wat de bevolking er van denkt zal hem een rotzorg zijn,misschien kijkt hij de niet cristelijken ook wel aan voor talibans,
  geen referendum,dat is de knuppel in het hoenderhok gooien,van het kabinet,dat kun je ook niet maken,als je de bevolking wil overheersen.hoe lang nog?
  het wordt tijd,dat jezus,en allah eens met elkaar in gesprek gaan,wordt er nou oorlog gevoerd om de mensen,of gaat het om olie

  Reactie door hw. rademaker — zaterdag 6 oktober 2007 @ 0.54 uur

 17. De rules of engagement ‘de geweldsinstructies’ welke zo’n belangrijke rol speelden ten tijde van het Afghanistan-debat zijn ineens losgelaten en vergeten?
  De doctrine van een scheiding tussen Enduring Freedom (OEF) en ISAF-III en de omschrijving van ISAF als primair gericht op ‘opbouw’ en ‘stabilisatie’ was dus alleen voor de bühne?
  Een strikte scheiding van OEF en ISAF was destijds de voorwaarde waaronder de PvdA instemde met het sturen van Nederlandse troepen naar Uruzgan. Het CDA en de VVD hechtten dest(r)ijds sterk aan het ‘opbouw’-karakter van ISAF.
  Was het niet zo dat Arnold Karskens die tijdens de hoorzitting toen in de aanloop naar het Uruzgan-debat, door voorzitter van de kamercommissie de Haan de mond werd gesnoerd?
  De realistische visie van Karskens van destijds kan nu blijkbaar niet langer worden ontkent, is door de realiteit ingehaald. En dus lapt men gemakshalve de gehele besluitvorming, de afwegingen die toen zijn gemaakt maar aan de laars.
  Het stond van meet af aan al vast dat de Nederlandse militaire missie in Afghanistan niet voor wederopbouw bestemd was. De term opbouwmissie is door het vorige kabinet Balkenende met doorslaggevende steun van de PvdA schandelijk misbruikt en is alleen maar opbouwmissie genoemd om bijna humanitair te klinken.
  Echter Nederland is dankzij Balkenende en Bos in een OORLOG verzeild geraakt! Ja, lees het goed! Het moge dan ver van ons bed geschieden maar Nederland is partij in een OORLOG!
  Nederland voert OORLOG!
  Niks humanitairs! Niks de intentie hebben democratie te brengen! Gewoon aan de leiband lopen van die daar aan de andere kant van de oceaan. Belangen, belangen. Daar ging, daar is het om begonnen en daar gaat het om!

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 6 oktober 2007 @ 1.11 uur

 18. Hou toch op. Iedereen weet dat de beslissing dat we moeten blijven al lang genomen is. Wij zitten daar immers opdat Bush zijn handen vrij zou krijgen en nu houden om in Irak, straks misschien ook nog in Iran, verder aan het USA imperium te werken. Al het andere is politieke poppenkast. Daar moet je niet aan meedoen, die moet je ontmaskeren. Met democratie heeft het helemaal niks te maken.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 6 oktober 2007 @ 1.20 uur

 19. Voor 2001 was Afganistan totaal geen probleem voor de Nederlandse rechte rug christen.Nu echter oreert de hoogste nederlandse militair dat er niet alleen voor de opbouw wordt gestreden maar ook dat het hand in hand gaat met oorlogshandelingen voor de broodnodige veiligheid.Wij vreten alles wel hoogste militair,maar hopelijk heeft u geen kritische kinderen.

  Reactie door Gerard Postma — zaterdag 6 oktober 2007 @ 1.51 uur

 20. Volgens Berlijn was meteen al duidelijk dat er ook gevochten moest worden.
  Volgens mij was meteen al duidelijk dat het enige wat de Nederlandse militairen echt zouden kunnen opbouwen, is: hun eigen kampementen.

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 6 oktober 2007 @ 1.53 uur

 21. De inktvlekstrategie, Rohrschach, psychodiagnostisch, projectie, inderdaad een misperceptie. Een inktvlek is een inktvlek. Hoe mooi deze regering dit middels gewetenloze inktvermorsers wil laten verwoorden en wil laten schijnen te zijn, de realiteit leert ons iets anders. Deze inktvlek is een schandvlek! Geschreven met bloed van de onmachtigen en onschuldigen.
  De realiteit is dat deze zogenaamde inktvlek alleen op papier bestaat. Er wordt getracht ons wijs te maken dat door militair ingrijpen men the hearts and minds van de bevolking aldaar voor zich kan winnen. Hoe naïef!
  Wake up Balkenende c.s.! Nog nimmer is democratie uit de loop van een geweer gekomen. Kogels afvuren en slachtoffers maken brengen geen democratie.
  Wanneer je wordt geconfronteerd met een buitenlandse bezettingsmacht welke zegt het goed te bedoelen maar ondertussen je vader, je broer of je buurman vermoord, dan werkt die gehanteerde strategie van winning hearts and minds niet!
  Deze zal slechts contraproductief uitpakken!

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 6 oktober 2007 @ 2.04 uur

 22. Raadsel:
  Ik wordt later soldaat en weet je waar die gelukkig van worden?
  Dick Berlijn geeft het zelf al aan dat hij ongelukkig is.
  Er moet gevochten worden
  Simpel he!

  Reactie door che — zaterdag 6 oktober 2007 @ 3.36 uur

 23. 11 doden, en dat voor het opbouwen van een paar tentjes, om te lachen, wat een amateurs, en we blijven mischien nog een jaar langer omdat er nog plek is om meer tentjes op te bouwen.

  Reactie door Pool — zaterdag 6 oktober 2007 @ 9.50 uur

 24. “Opbouwmissie”…. wie heeft hier ooit aan geloofd? Dan zou je wel erg naief moeten zijn. Het is gewoon een ordinaire oorlog en niks anders,dat was en is toch wel duidelijk. Een oorlog waar het Afghaanse volk het slachtoffer is, net zoals het Iraakse volk het slachtoffer is van de smerige oorlog. Meneer Berlijn kan mij nog meer vertellen. Gelukkig kan ik zelf mijn mening vormen….. de Nederlandse soldaten moeten daar weg.

  Reactie door diny — zaterdag 6 oktober 2007 @ 10.26 uur

 25. @20 Ja Olav, bij alles wat ik inmiddels zie
  worden afgebroken door de zichzelf opvolgende
  Kabinetten, begrijp ik niet dat eenzelfde
  consequent gedrag ook niet voor onze troepen
  kan gelden die, niet als gelouterde missiona
  rissen hun werk beëindigen, maar als ‘oorlogs
  helden’ straks verwelkomd moeten worden….
  want intussen zijn wij ook in Uruzgan in een
  oorlogssituatie beland, die geheel en al werd
  voorspeld, ook en juist hier op dit weblog.
  Als zodanig dient er dus te allen tijde een
  referendum mogelijk gemaakt te worden bij dit
  soort escalaties, want nu voel ik me dus hele
  maal medeplichtig gemaakt en zitten we toch
  echt niet meer in de periode dat we ons best
  gingen doen met kadootjes en spiegeltjes om
  mensen allengs te bewegen niet meer elkaar
  op te willen eten. Die kultuur echter lijkt
  dus toch een voedingsbodem gevonden te hebben
  in onze samenleving en werkt het opgelopen
  virus van 50 jaar terug nu wel hier, waar
  mensen elkaar werkelijk met huid en haar we-
  ten te verslinden, hebben en houen afpakken,
  en méér dan de mens op zich vernietigen en
  vernielen,’n een gat slaande in de te evolue
  ren mens, zijn psyche verminkend, diverse
  stáppen áchteruit in de mensheid, en niét zó
  bedoeld getrokken plan.
  (P.S. was de bespreking naar het zin?)

  Reactie door Madelief — zaterdag 6 oktober 2007 @ 10.47 uur

 26. Beste Jan Marijnissen,
  Een heel groot compliment voor dit stukje standvastig en steeds goed onderbouwd debat met landsleider JPB!

  Reactie door Maria — zaterdag 6 oktober 2007 @ 10.54 uur

 27. Daar blijven houdt nu duidelijk in MOETEN vechten om te overleven en de bevolking te beschermen. Opbouwwerkzaamheden gaan mondjesmaat en worden in bepaalde situaties net zo snel weer afgebroken of afgepakt.

  Geheel onterecht is ons twee jaar geleden dit pakket verkocht als zijnde een opbouwmisie. Het is iedereen zo langzamerhand wel duidelijk dat opbouwen in dat gebied momenteel meer bijzaak is dan hoofdzaak.

  Daar vertrekken en de bevolking aan haar lot overlaten is ook geen optie. We horen regelmatig welke vreedheden daar plaatsvinden.

  DE Navo zou zich sterk moeten maken dat een andere bondgenoot het stokje overneemt.

  Reactie door Gerrit — zaterdag 6 oktober 2007 @ 10.58 uur

 28. geachte aanwezigen,we rijden hier op een missie,zoals eerder omschreven in jullie speed(ook bekent bij velen onder jullie,als,drugs)cursis.
  en dat is hier volop te verkrijgen grapje manne,lachen mag,haha,ha,ahum.
  manne,waarom manne omdat er maar 1 ahum vrouwelijke comando is in het hele leger,ahum.maar die is hier niet.
  maar verder met de missie,we zien daar een gebouw,ja.
  we richten ons kanonnetje er op,ja,
  met wat lichtere munitie als voorheen.
  kijk op jullie gps/tomtom,en je ziet staan hier links bij de volgende rotonde rechts,maar het is hier 1 grote rontonde, mannen,grapje, lachen mag,haha ahum ha.
  maar verder met onze missie,
  kijk daar staat onze target eeuu teergeth,zeg maar doel,ok
  laden en schieten maar,
  eeuuuu overste von beudevelt,is dat geen school?
  ja soldaat,maar daar zit de talieban meestal he,die verschuilen zich onder de eeuu bevolking guareteral damige of zoiets,niet opgelet zeker in de school he soldaat,,klop klop beetje leeg he die boven kamer?voor leger begrippen dan he!
  eeuu we Zijn hier om op te bouwen,manne,dus wat moet je doen om op te bouwen,,juist eert plaats maken voor????
  allemaal(om iets nieuws op te bouwen her von bedeveld)

  Reactie door ad — zaterdag 6 oktober 2007 @ 11.12 uur

 29. moraal van dit verhaal,,er was er maar 1 die nadacht.klop klop.

  Reactie door ad — zaterdag 6 oktober 2007 @ 11.20 uur

 30. Dus de opbouwmissie is een vechtmissie. Dan heeft de regering blijkbaar gelogen. Gelogen tegen de kiezer. Gelogen tegen het parlement. Is liegen door de regering geen parlementaire enquete waard? Behoort een ministerpresident die tegen het parlement gelogen heeft, niet af te treden?

  Het wordt hoog tijd dat het parlemnt aantoont dat niet alleen een ouwehoerclub is, zoals zijn naam aangeeft, maar ook daadwerkelijk iet te betekenen heeft.

  Reactie door Drob — zaterdag 6 oktober 2007 @ 11.25 uur

 31. Er is helemaal niets nieuws onder de zon.
  We wisten dit allang, vanaf den beginne toen het kabinet en de kamer de mogelijkheid schiepen via indoctrinatie, de uitgeslecteerde voorstanbders die kwamen opdraven daar waar de tegenstanders wetenschappers, kenners uitgeschakeld werden, met dank aan de PvdA.

  De leugen regeert enkel bij mensen die bereid zijn de leugen voor lief te nemen.
  De leugen regeert enkel bij de mens die goedgelovig is en zonder meer aanneemt dat wat de prediker vertelt omdat hij zo goed overkomt, wij zo graag willen geloven of geloven gemakkelijker is dan zelf nadenken.
  Wat moet ik hierover nog zeggen.

  De indoctrinatie van de niet zelfdenkende of zizhzelfonderschattende mens ( zij hebben gestudeerd dus zullen het wel beter weten) is reeds lang ingezet via de staatsmedia die OOK niet meer zelf willen denken omdat het een stuk gemakkelijker is je broodheer te dienen en vooral een LEUK leven te leiden van je niet karige loon en bijverdiensten op de ministeries, te behoren tot het old-boys network is natuurlijk nooit weg met het oog op de toekomst. Een nieuwe ‘KRING’ zal ik maar zeggen.
  Zullen we ze eens op de man af vragen hoeveel van hun zonen en dochters (dezelfde elite) zich aangemeld hebben voor de ‘opbouwmissie’ in Afghanistan?
  Ach nee he we hebben immers een fantastische economie en we houden van shoppen…….en het vertellen van de boodschap hoe opofferingsgezind en begaan we toch niet zijn met onze soladten, die mogen toch vooral niet voor niets gestorven zijn doet het Nederlandse hart sneller kloppen.
  De Afghaanse burgerslachtoffers, doel van de missie en het mandaad, zijn dan even uit het vizier verdwenen.
  Zelectief spelen op de emotie die ‘het volk’ in de verdere politiek verweten wordt.
  Dat is enkel toegestaan ter bevordering van de uitvoering van het politieke programma van de kabinetspartijen.
  Andersom moeten ZE het daar vooral niet van hebben maar doortastend zijn tegen de wens van het volk in.

  Gisteravond zitten kijken naar Nova.
  Guusje ter Horst om te kotsen.
  Elitair gelul over democratie.
  Zoals met de lessen over Afghanistan de politieke democratie in het basisonderwijs geimplementeerd dient te worden. Zie daar uw antwoord op de vraag naar democratie. Indoctrinatie vanaf uw 4e verjaardag.
  De werkelijkheid zegt dat de Tweede Kamer GEEN volksvertegenwoordiging is, NIET een controlerende functie van het kabinet behelst omdat het kabinet de fractie OPLEGT te stemmen zoals ze doet,is verworden tot een verlengstuk van het kabinet zelf. Ingelijfd en weg democratie en mandaad. Geen geweten in de Tweede Kamer waarnaar gestemd dient te worden maar een dictatoriaal opgelegde kabinetsstem.
  Jammer dat de heren van Nova dit gisteren misten, dit besef. Of wilden ze het niet aankaarten, juist omdat ze het wel wisten maar u en ik onwetend moesten blijven over het functioneren van en onderuithalen van de op papier zo leuk voorgestelde democratische inrichting van Nederland.

  Reactie door Henny — zaterdag 6 oktober 2007 @ 11.29 uur

 32. Selectief…. etc. vergeef me de typefouten het goede woord is met enig vermogen te lezen.

  Reactie door Henny — zaterdag 6 oktober 2007 @ 11.31 uur

 33. Wedden dat de strenge islam het daar zo weer overneemt, na vertrek van de navo.,
  de buren zijn aan alle kanten islamitisch,
  iran,pakistan,die noordelijke landen,

  dus dweilen met de kraan open, en leuk voor de zelfverijkking van enkelen,waaronder balkenende’s broer, en misschien balkenende zelf wel.,voor een toekomstige baan in de olie

  wel beroerd dat je in de krant dan foto’s ziet van een medaille-uitreiking ,waar een vrouw bijstaat, die haar linkeronderbeen is kwijtgeraakt.

  Reactie door Gerrit — zaterdag 6 oktober 2007 @ 11.53 uur

 34. Puur geldverslindend om daar militairen heen te sturen. Hadden ze beter de minimumlonen flink omhoog kunnen gooien. En natuurlijk liegen en bedriegen de heren politici het volk. Dit kabinet zijn grote slijmballen bij Bush!

  Proberen vrede te krijgen in islamitische landen is bij voorbaat al kansloos, dat weet iedereen toch. Liever zie ik millitairen naar Birma gaan om daar orde op zaken te stellen, dat heeft wel nut!

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 6 oktober 2007 @ 12.12 uur

 35. @11 (Rita)
  Dat krantje ken ik ja. Heb het meteen op de dag van uitkomen gelezen. En hoe interessant het ook is (1) het is niet erg aangeslagen, geloof ik. Heb er twee dagen later niets meer van vernomen. en (2) wat ik bedoel is een veel completer overzicht van feiten en uitspraken over de afgelopen jaren. Iedereen (…) weet wel dat er een enorme verschuiving is, maar de communicatiestrategie (ook wel, propaganda) van Balkenende en kornuiten is vrij goed en aggressief en de enige manier om (bijvoorbeeld bij een interruptiemicrofoon) iemand echt het vuur aan de schenen te leggen is zoiets.

  Je ziet nu bijvoorbeeld dat de logica compleet wordt omgedraaid. Ik hoor soldaten nu zeggen dat mensen totaal niet aan dat vechten dachten en dat ze nu met die NOS-beelden eindelijk kunnen zien dat ze ook vechten. Defensie neemt nu op een vreemde (maar zeer handige) manier het initiatief en zegt eigenlijk “hee… iedereen wist toch al dat we ontzettend gingen vechten, maar blijkbaar zijn jullie dat vergeten en wij zijn zo eerlijk om dat te laten zien”. Terwijl juist iedereen aan het begin als voorwaarde stelde dat we dat juist niet wilden, en dat opbouw als eerste voorwaarde werd gesteld (bijv PvdA).

  Reactie door Martijn — zaterdag 6 oktober 2007 @ 12.40 uur

 36. 35. Martijn

  Toen ik je eerste reactie schreef dacht ik precies hetzelfde als jij.
  Het mooiste zou zijn om per persoon de achtereenvolgende reacties in volgorde te zien. Je zou versteld staan.

  Reactie door Henny — zaterdag 6 oktober 2007 @ 12.52 uur

 37. Martijn, je eerste reactie las moet het natuurlijk zijn.Ik zou het inderdaad zelf geschreven kunnen hebben.

  Reactie door Henny — zaterdag 6 oktober 2007 @ 12.53 uur

 38. Ik hoorde bij een nieuws uitzending mensen huilend om hulp vragen in Birma omdat er mensen levend werden verbrand door het leger. Een prestatie om te helpen kunnen we door die zogenaamde hulp in afganistan niet eens geven schande gewoon. Balkenende en zijn bende Ik baal van jullie.

  Reactie door Henk — zaterdag 6 oktober 2007 @ 13.21 uur

 39. we zjn toch aan het weder opbouwen daar ?

  De cocaïne oogst was nog nooit zo hoog geweest afgelopen jaar.

  Reactie door Sinne Tolsma — zaterdag 6 oktober 2007 @ 13.31 uur

 40. Het enige dat ons daar weg zal krijgen, zijn doden – meerdere doden. Aan ons kant, wel te verstaan. Aan de kant van de Afghanen vallen ze als vliegen maar ALS we daar nog wat van horen, zijn het alleen statistieken.

  Ja we zijn ze wat verschuldigd. We hebben ze laten vallen collectief, toen de Amerikanen zo nodig Irak binnen “moesten” vallen. Op dat moment was er een zg window of opportunity om het land op zijn pootjes te helpen. Dat is nu voorbij, die kans. Echter, door als militair macht in het land te blijven betalen we onze schuld niet af. We maken het waarschijnlijk op termijn alleen maar erger.

  We gaan voorlopig nog niet weg, dat is duidelijk. Het zou verstandig zijn, en eerlijker naar de Afghanen als we het zouden doen maar tja… we hebben niet zoveel meer te vertellen, he.

  Opbouwmissie, dat was een soundbite voor het Nederlands publiek, zodat ze het zouden slikken. En dat deden ze braaf…

  Reactie door Anja — zaterdag 6 oktober 2007 @ 13.32 uur

 41. Sinne ,cocaine is niet in afghanistan te vinden.echter is opium daar gekwekt,vergeet niet de liters kerosen die nodig is om deze twee white shit ,cocaine en heroine in de markt te krijgen…
  Voor de duidelijkheid,coca is een plant,papaver ook,zonder kerosen krijg jij echter the cola noot effect,caffein effect,als de kat in yemen en djibouti…
  Het gaat toch om geld en macht,en voor de boeren om overleven.

  Reactie door gaf — zaterdag 6 oktober 2007 @ 15.07 uur

 42. @39 Sinne Tolsma

  In Afghanistan wordt geen cocaïne (wordt van de cocaplant gemaakt) verbouwd maar papaver waar morfine en heroïne wordt gemaakt.
  .

  Reactie door Joop de Schaap Beffer — zaterdag 6 oktober 2007 @ 15.43 uur

 43. Iets met geweld afdwingen is als jezelf in het gezicht slaan. Pijnlijk en niet erg verstandig.

  Reactie door stan — zaterdag 6 oktober 2007 @ 16.22 uur

 44. schreef ik cocaine sorry snelheidsfoutje geweest maar de weegschaal zal ook net als hier bij het OM wel een afwijking hebben, zodat er het nodige in de zakken van de bobo’s kan verdwijnen.

  Hoe gaat Balkenende zich nu trouwens verdedigen over onze bovenwindse doorsluis eilanden????

  Reactie door Sinne Tolsma — zaterdag 6 oktober 2007 @ 16.25 uur

 45. Laten we Ayaan Hirsi Ali er als versterking op af sturen. Twee vliegen in een klap. Taliban lacht zich rot en de beveiliging van Ayaan is ook geregeld.

  Reactie door tom — zaterdag 6 oktober 2007 @ 16.28 uur

 46. Het is ook drama-zooi,

  Vergeet niet de Y2K ellende die er zou komnen, en uiteindelijk helemaal uitbleef,

  Dat gedoe over het Internationale Terrorisme is net zoiets.

  Reactie door Gerrit — zaterdag 6 oktober 2007 @ 17.04 uur

 47. @12 Rob
  Je krijgt geloof ik geen antwoord op je vraag. Als andere NAVO-landen ook weggaan zal de Taliban daar weer aan de macht komen. Misschien eerst nog wat gevechten met andere krijgsheren, maar de Taliban zal het grootste deel van het land in handen krijgen.
  Vrouwen mogen dan niet meer naar school, de sharia wordt ingevoerd, alles wordt weer zoals het was voor 2001. Veel Afghanen zullen zich in de steek gelaten voelen en proberen te vluchten. Het land zal een thuisbasis voor Alqaida en andere terroristen worden. Is dat erg ? Voor de meeste Afghanen wel. Misschien moet het zo, en dan maar wachten tot in het land zelf genoeg verzet tegen de Taliban ontstaat om die eruit te knikkeren, maar dat kan heel lang duren. Ik was ook tegen bemoeiienis van de NAVO met Afghanistan (de VS hebben de NAVO erin geluisd), maar om op dit moment daar de boel de boel te laten en er van tussen te gaan ? Het is natuurlijk heel gemakkelijk om te zeggen: inpakken en wegwezen (hoewel zelfs dat nog een hele toer zal zijn, heb ik gelezen).Maar of dat nou een ideale oplossing is betwijfel ik. Dus Rob, ik heb geen antwoord op je vraag. We hadden er gewoon nooit aan moeten beginnen.
  Misschien is de beste oplossing er een VN-strijdmacht heen te sturen, maar zie maar eens een VN-leger te formeren, dat sterk genoeg is. In dat geval zou ons leger er moeten blijven maar dan onder bevel van de VN. Vervolgens onderhandelen met de Taliban en proberen een regering van de verschillende groeperingen te vormen, Anders zou ik het ook niet weten.

  Reactie door simbro — zaterdag 6 oktober 2007 @ 17.11 uur

 48. Een hoop oude mensen die zich na de oorlog kapot gewerkt hebben om dit land op te bouwen wentelen ze zich eigen nu om in hun eigen stront.
  Terwijl het tuig en voor een groot deel fout Christentuig(Harrieke dus niet jij)de centen die voor deze mensen bestemd waren voor een goede oude dag er doorheen jagen, voor hun eigen belangetjes.
  Het zooitje bij de PVDA noemt dat geen bedrog maar verantwoording nemen.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 6 oktober 2007 @ 17.15 uur

 49. 38. Henk

  Ik deel je zorg. Tevens omdat onder een ander item Monnikenwerk amper gereageerd wordt terwijl China de grootste bondgenoot vraagt om enkel ‘stabilisering’ van wat vraag ik me dan af.

  Reactie door Henny — zaterdag 6 oktober 2007 @ 17.25 uur

 50. @ 48 De Hakker

  Heb jij het licht gezien.

  Jouw reacties de laatste dagen zijn in een woord geweldig.

  Reactie door ACE — zaterdag 6 oktober 2007 @ 17.44 uur

 51. @24 Diny: het Afghaanse volk is slachtoffer van baardmannen die het land willen terugvoeren naar de Middeleeuwen. Net zoals Irak het slachtoffer is van geweld tussen muzelmannen.
  @34 ACCEPT: ja, het is tamelijk kansloos vrede te stichten in een gebied dat geteisterd wordt door Islamitische geweld. Dat is al 500 jaar zo. Sowieso is het ondoenlijk vrede af te dwingen als partijen dat niet willen.

  Reactie door HARSAN — zaterdag 6 oktober 2007 @ 17.48 uur

 52. “dit land op te bouwen ”
  hadden zij oost indie en hun slaven nodig?

  Reactie door gaf — zaterdag 6 oktober 2007 @ 17.53 uur

 53. Natuurlijk willen ze langer in Afghanistan blijven, dit in verband met het klussen of te wel, hun neveninkomsten, welke gek denk dat de papaverteelt niet loont, en nu wil men inruil daarvoor safraan verbouwen.

  Hoe dom kun je zijn, welke Afghaanse papaverboer tippelt daar in.

  Reactie door Pool — zaterdag 6 oktober 2007 @ 19.04 uur

 54. Bush wil eigenlijk,i.v.m.de presidentsverkiezingen,t.a.v.de publieke opinie voor de republikeinen,weg uit Irak.Dat kan hij eigenlijk niet,omdat de sjehieten (60% van de bevolking)samen met de Iran dan de kans grijpen om 2 sterke sjehieten staten,gedomineerd door Iran, te vestigen.In het Midden Oosten zijn inmiddels veel Arabische Staten hun munt,welke gekoppeld is aan de $,aan het ontkoppelen.Dit i.v.m.de drukpers creatie van $ welke de waarde met de dag laat dalen.Deze landen zijn de inflatie-import via de $,op straffe van sociale onrust, meer dan zat.Dat betekend dat de import van olie straks naar de V.S.mogelijk betaald moet worden in een valuta mandje met o.m.de Euro,Yen,Remibi,Zwitserse Frank etc.Daarmee importeerd de V.S. een forse inflatie,immers deze munten worden steeds duurder dan de $.Wanneer Bush Iran aanvalt,dan is in zijn ogen het probleem grotendeels opgelost.En wel uit de volgende oogpunten:1)Irak blijft (goedkope)olie leveren aan de V.S.2)Bij een oorlog zou de $ als vluchthaven gezien kunnen worden.3)Iran kan de Taliban niet meer goed steunen.4)De Iraanse atoombom kan opgeschort worden.5)Israel is verlost van een atomaire dreiging en heeft minder last van Syrie en Libanon/Hezbollah.6)De V.S.kunnen de controle op de olie toevoer vanuit het Midden Oosten vergroten,waarbij het de vraag is of de NAVO mee moet doen,teneinde ook te kunnen delen in de olie toevoer (minder afhankelijk van Rusland).Kortom,er staan nog veel zetten te doen,op het Midden-Oosten schaakbord.Een onverhoetse aanval op Iran is niet uit te sluiten,aangezien Bush niet veel tijd meer heeft als president.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zaterdag 6 oktober 2007 @ 19.17 uur

 55. @ Madelief (25):

  Je drukt het precies uit: “…nu voel ik me dus helemaal medeplichtig gemaakt…”

  Zo ervaar ik dat ook. Net zoals vroeger met die oorlogsvoering in Zuid-Oost-Azië, de Griekse junta, enz. Daarom deed ik mee aan het verzet daartegen.

  We moeten dus blijven strijden voor terugkeer van onze jonge militairen!

  (En o ja: die bespreking was naar wens, en heeft nog een hele nasleep. Bedankt!Misschien meld ik hier nog wel eens het e.e.a. erover).

  Deskundige Ko Colijn sprak Taring Kowt vroeger steeds uit als: “teringkot”! Is je dat toen ook opgevallen? Missschien had hij meer gelijk dan hij zelf toen dacht! :)

  Reactie door olav Meijer — zaterdag 6 oktober 2007 @ 19.30 uur

 56. @ 54 Maan. Goed stuk. Ik ben het helemaal met je eens.
  Probleem voor Nato is dat Iran veel te sterk is. Niet eens zozeer in wapens maar in hightech electronica, dat een oliewinstenland als Iran ook kan betalen.
  De Amerikanen moeten knarsentandend toezien dat Ahmadinead bijna dezelfde satellietfaciliteiten en technisch- strategische defensie-knowhow heeft als het Pentagon zelf tot haar beschikking heeft. Wat dat betreft is Iran geen Irak dat onder
  Saddam Hoessein het aspect van electronische weerbaarheid verwaarloosde, een cruciale fout die hem de kop kostte.
  Ik denk ook niet dat Bush dit keer een zegegrijns kan vertonen op tv na zijn eerste bombardement op Iraanse doelen waar hij en zijn neoconclique zo naar hunkeren.

  Reactie door Haq — zaterdag 6 oktober 2007 @ 20.35 uur

 57. Ach ja we hebben mensen geleerd schoolbankjes te maken. Maar helaas hebben we de schooltjes platgegooid, omdat een of andere idioot een man met een lange baard die gekleed was in burnus voor Taliban aanzag.

  Reactie door Dik Evertse — zaterdag 6 oktober 2007 @ 21.11 uur

 58. De oliepijplijn komt er, wat het ook kost.

  D ehoge heren betalen toch niet, dat doen wij, het domme klootjesvolk. Het interesserd hun niet of er militairen sterven, die zein zij slechts als wegwerpartikel.. dat is wel duidelijk nu ze Depleted Uranium munitie gebruiken. Als “onze jongens”" het al overleven dan worden ze alsnog doodziek.

  En Afghanistan is voor miljarden jaren radioactief besmet gebied, hoe rijm je dat met “opbouwen?”. In 10 jaar is daar het grootste gedeelte van de bevolking aan de kanker (incl. onze jongens – die JPB zo hoog in het vaandel heeft). Nee, onze jongens krijgen een medaille en een schouderklopje… en staan recht in get gelid. Ik moet zeggen het is wel een demonstratie hoe indoctrinatie van een mens een dodende robot kan maken.

  Want oorlog is gewoon een slachtpartij, niets meer, niets minder. Met als doel macht en geld. Het feit dat zoveel mensen oorlog als iets aanvaardbaars zijn gaan zien zegt veel over “onze samenleving”. Onze civilisatie is niet meer dan een vernis laagje over de barbaarsheid van het recht van de sterkste.

  Ik vraag mij af wanneer de mensheid eens volwassen wordt?

  Reactie door Zarathustra — zaterdag 6 oktober 2007 @ 21.44 uur

 59. Wie is toch die kale man die een heldere en evenwichtige analyse over de Afghanistan-crisis geeft? Zou dat misschien de volgende minister-president kunnen zijn?

  Als ik Jan zo hoor praten weet ik zeker dat het tijd wordt dat we zelf aan de knoppen draaien, dat we er klaar voor zijn en dus het land gaan mee besturen!

  Reactie door Erik Manders — zondag 7 oktober 2007 @ 0.00 uur

 60. @54 Maan Arkenbosch
  @56 Haq

  Sublieme reacties! Bedankt!!
  Overigens: gruwelijk scenario.

  Reactie door Gloria — zondag 7 oktober 2007 @ 0.44 uur

 61. Zijn onze jongens daar omdat shell daar geïnvesteerd heeft?
  Of
  Heeft Shell daar geïnvesteerd omdat onze jongens daar zijn??

  Reactie door skinny — zondag 7 oktober 2007 @ 11.25 uur

 62. @12 Rob
  “Goed, en dan trekt Nederland zich terug uit Afghanistan (even los van de vraag of we wel of niet hadden moeten gaan); en dan?”
  Een terechte vraag, waar ik in 47 al geprobeerd heb een antwoord op te geven.
  Het is zo gemakkelijk om te zeggen: we moeten daar weg. Maar moeten we de Afghanen dan laten barsten ? Zoeken jullie het zelf maar uit ? Dat zegt de SP hier toch ook niet tegen mensen die het moeilijk hebben ?
  Misschien hebben sommigen ook ideeën voor wat er na eventuele terugtrekking moet gebeuren ?

  Reactie door simbro — zondag 7 oktober 2007 @ 11.52 uur

 63. Meneer Marijnissen, mijn complimenten.

  Een zinnig betoog.

  Reactie door Jimmy — zondag 7 oktober 2007 @ 16.18 uur

 64. @ Simbro (62):

  Vanmiddag betoogde een onverdachte militair historicus in het TV-programma “Buitenhof” dat opbouwwerk wezensvreemd is aan de krijgsmacht en door ontwikkelingswerkers moet worden gedaan. Met militaire middelen kan geen democratie tot stand worden gebracht, betoogde hij. De Nederlandse militairen moeten uit Afghanistan worden teruggetrokken, en daarvoor moet een exit-strategie worden ontwikkeld.
  Hij kon daarvan de details niet aangeven; dat was ook niet zijn taak, zei hij. Maar hij maakte zeer duidelijk dat die terugtrekking wél MOEST gebeuren, omdat de huidge situatie uitzichtsloos is.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 7 oktober 2007 @ 18.27 uur

 65. simbro — zondag 7 oktober 2007 @ 11.52:

  Goedenavond,

  “Misschien hebben sommigen ook ideeën voor wat er na eventuele terugtrekking moet gebeuren ?”

  Een opportunistische “ad hoc”-redenering: eerst heel veel mensen -geheel tegen hun zin- betrekken in een heilloze oorlog (ja, dat is het, en niets anders!) en hun dan aldus voor een voldongen feit plaatsend en als dan het gelijk van die tegenstanders steeds duidelijker wordt, juist hun verwijten dat ze weg willen…

  Alsjeblieft zeg, vraag dat liever aan de veroorzakers van deze ellende…!
  Niet dat het ons in het algemeen aan ideeen ontbreekt, overigens!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 7 oktober 2007 @ 18.52 uur

 66. Olav, ‘t is kennelijk erg druk en mijn ant-
  woord aan jou is van de band gevallen, vol-
  gende week dan maar. Sterkte en succes ermee.

  Reactie door Madelief — zondag 7 oktober 2007 @ 20.20 uur

 67. @64 Olav
  Ik heb het ook gezien en ik ben het met hem eens. Mijn vraag ging juist over de exit strategie, welke ideeën zijn daarvoor ? Is ook niet mijn taak maar het lijkt me netjes om de Afghanen niet weer in de ellende te storten.
  @65 Harrieke
  Misschien heb ik niet goed gelezen, maar jouw reactie klinkt een beetje als een verwijt naar mij toe. Je hebt kunnen lezen dat ik geen voorstander ben geweest om naar Afganistan toe te gaan en wel wil dat we daar weggaan. Het enige wat ik vraag is wie er een idee heeft om op een goede manier te vertrekken zonder de Afghanen daar opnieuw de dupe van te laten zijn. Dat lijkt me een menselijk uitgangspunt wat goed bij de SP past.

  Reactie door simbro — zondag 7 oktober 2007 @ 21.27 uur

 68. Balkenende doet wat Bush wilt.
  De Nederlandse regering heeft nogal wat belangen in Amerika, daarom durft Balkenende niet op de lange tenen te staan van zijn vriend.
  Het is ook een roeping van god, vinden zij.

  Reactie door Ben tarici — maandag 8 oktober 2007 @ 8.36 uur

 69. Een leger kan nooit dienen voor een weder-opbouw ; wie daar in trapt gelooft in fabeltjes ;
  De Taliban is tegen , dat het NL. BV. leger daar aanwezig is emn zal zich daartegen verzetten ; d.w.z. het leger zal zich moeten handdhaven en moeten gaan schieten .

  Bovendien is er nog steeds oorlog ; en in een oorlog gaat je niet denken aan de weder-opbouw . Dat is namelijk water naar de zee dragen .( ofwel , daar hoef je niet een hoge opleiding voor te hebben omdat te bedenken )

  Reactie door Fred — maandag 8 oktober 2007 @ 9.45 uur

 70. Het Balkene-lende kabinet en rest van het kapitalisch gepeupel , hoop hiermee bij de Amerikanen in een goed blaadtje te blijven staan , zodat Amerikaanse bedrijven investeren in NL. BV.

  Reactie door Fred — maandag 8 oktober 2007 @ 9.48 uur

 71. Doordrijven van oorlogvoeren gaat gewoon door .
  Doordrijven van een EU-grocdwet gaat gewoon door .
  Doordrijven van een versoepeling van ontslagrecht gaat gewoon door .
  Doordrijven van beledigen van andere geloofsgroeperingen gaat gewoon door .

  Doordrijven van de Nederlande identiteit , in de vorm van een keurmwerk gaat gewoon door .

  Wat is uw identiteit : antwoordt Nederlands : hahahah ;die bestaat niet ; ga de re-integratie-toets maar weer opnieuw doen of anders het land uit .

  Reactie door Fred — maandag 8 oktober 2007 @ 10.07 uur

 72. keurmwerk = keurmerk .

  Reactie door Fred — maandag 8 oktober 2007 @ 10.50 uur

 73. Wat heeft de NAVO eigenlijk met Afghanistan te maken. Di Taliban opereert toch niet op het Noordelieke deel van de Atlantische Oceaan. Wij moeten zo snel mogelijk uit de NAVO Die heeft ons sinds de oprichting alleen maar geld gekost. Ik weet niet of jullie het gemerkt hebben De belastingdienst is al bezig de voorlopige aanslag voor 2007 te innen. Hebben ze dat alvast binnen om de oorlog volgend jaar te bekostigen.

  Reactie door Dik Evertse — maandag 8 oktober 2007 @ 11.34 uur

 74. Ja Dik Evertse, dat heb je dus ook gemerkt. Alvast voorlopige heffingen en als ze wat terugmoeten betalen geschiedt dat anderhalf jaar later.

  En dan ook nog dreigen dat je je aanifte niet tijdig hebt ingediend,terwijl dezelfde dag de voorlopige aanslag naar aanleiding van de betreffende aangifte in de bus ligt, ra ra hoe kan dat?

  Het is dweilen met kraan open, het ene gat dichten met het andere ……..
  .
  Ik heb ook Buitenhof gezien en de analyse van de betreffende historicus. Nl. wachten op een “groot incident”want l dode (helaas) krijgt nauwelijks nog aandacht in de pers.Dat is de gewenning van het volk.
  Of tussentijds maar groepjes terugtrekken.

  Ko Colijn liet vorige week al doorschemeren dat dat heel moeilijk gaat worden. Niet dat er meteen doodsgevaar zou zijn voor de ned.militairen daar, want er is altijd nog luchtsteun maar verder ……

  Al zouden ze er in slagen iedereen veilig weg te krijgen, dan kun je denk ik het materieel wel als verloren beschouwen en kan de Taliban , goed voorzien op kosten van ned.belastingbetaler, verder oprukken.

  Heilloos,heilloos. En zeg niet dat we dit niet hadden kunnen voorzien,want dat zagen we wel, alleen de regering had oogkleppen op.

  Reactie door anne hilverda — maandag 8 oktober 2007 @ 15.59 uur

 75. @47 Simbro

  Je reactie getuigt van realisme. De situatie is zoals hij is en vanaf dat vertrekpunt dient de beste oplossing gekozen te worden.
  Met achteraf het gelijk halen is dit probleem niet opgelost.
  Hopelijk denken Jan Marijnissen en z’n collega’s langs dezelfde lijn als het in de Kamer over de eventuele verlenging van de missie gaat; dus niet terugkijkend (niet teveel althans) maar vooruitziend.

  Reactie door Rob — maandag 8 oktober 2007 @ 19.04 uur

 76. NAVO is voltooid verleden tijd !

  Reactie door Fred — maandag 8 oktober 2007 @ 19.16 uur

 77. @ Gloria 60. Bush zal de korte tijd die hem rest als president benutten om Iran met grof geweld de oorlog te verklaren. Vergeet Hillary Clinton maar en de verkiezingstournees van fatsoenlijke presidentskandiaten met eerlijke stromannen. Amerika gaat per decreet geregeerd worden door het Pentagonin plaats van per Capitool (& Wall Street)
  Ik vrees Martiale Wet in de US, zodra de eerste bombardementen op Teheran aanvangen. Uitgevoerd door een clique van old boys neocons, kopstukken uit Joods-Christelijke lobbies, en aggressief financieel targettuig.
  De machiavellistische impact hiervan zal het hele kabinet hier in dit land mee op sleeptouw nemen, want Nederland is altijd bereid de kant van de sterkste te kiezen, zo bleek ook in WO 2 toen het `Driemanschap der Nederlandsche Unie’ werd opgericht om de NSB-ers de wind uit de zeilen te nemen, onder het motto `Verzet jegens de bezetter schaadt het Nationaal belang’. Over de leden van dit Driemanschap valt helaas te vertellen dat ze na de oorlog nog zeer hoge overheidsposten bekleedden tot in 1961.
  Maar goed, om bij het onderwerp te blijven: Helaas, ik ben teleurgesteld in het Amerika dat me in mijn jeugd zo vernieuwend en hoopvol toescheen en het ook wàs! `The land of the Free’ is veranderd in een politiestaat waarin elk dissident geluid van de inwoners wordt geregistreerd om daarna te worden geregisseerd in scenario’s voor propaganda voor positief denken en handelen, verspreid door overheid en zichzelf censurende vazalmedia, in geval van verspreide wanklank immers geen staatssubsidie.
  En als de regering van mijn eigen land er niet zo kwijlend naar zou kijken, zou het me eigenlijk geen bal kunnen schelen. Maar dit kabinet is Amerikafiel! Hopelijk blijkt de wereldorde ook in mijn dorp minder somber als het snel naderbijkomend lijkt.

  Reactie door Haq — maandag 8 oktober 2007 @ 20.55 uur

 78. Geen vredesmissie slaagt zonder goedkeuring van beide, strijdende, partijen.
  Dus treedt in contact met de Taliban.

  Het lijkt me goedkoper, gelet op de kosten van onze legerinzet, de gehele papaveroogst op te kopen, aan te wenden voor medicinale doeleinden of geheel, dan wel gedeeltelijk te vernietigen.
  Dit geeft de bevolking een echt perspectief

  Reactie door tom — dinsdag 9 oktober 2007 @ 10.06 uur

 79. Tom , dat is inderdaad de enige manier om te komen tot een mogelijke wapenstilstand en daarna kan men overgaan tot weder-opbouw .

  Reactie door fred — dinsdag 9 oktober 2007 @ 19.11 uur

 80. nederlandse troepen terug halen! moet je zien hoeveel geld dat wel niet kost. de hard werkende man kan er voor betalen!! wat intresseerd ons dat nou dat ze elkaar daar afmaken.. nee nederland moet er weer verschrikkelijk veel geld in pompen :S

  Reactie door dennis — zaterdag 13 oktober 2007 @ 10.19 uur

 81. Zo is het Dennis kan ons dat nou schelen -laat ze de wegen bij Amsterdam maar 4 baans maken – meer asfalt en meer geld voor onszelf – wat denk je – al die autos die in de file staan das goed voor het milieu – en schaf het openbaar vervoer maar af -dat wordt toch niks en is zo bij zo veel te duur – en wat denk je van de ouden van dagen – die kunnen allemaal stikken in het bejaardentehuis – nee het geld moet naar het buitenland – daar hebben ze het slecht – laat balkende maar ns een paar maandjes in het bejaardentehuis mat een aowtje .

  Reactie door D Sanders — zaterdag 13 oktober 2007 @ 19.09 uur

 82. Grappig Dennis dat je dit vermeldt want de hardwerkende man betaalt per dag! dat Onze Soldaten daar zijn zo ontzettend veel geld. Terugtrekken zou dus enorm veel besparen

  Reactie door cynthia — zondag 14 oktober 2007 @ 13.43 uur

 83. Zou een cursus nederlands geen verplichting moeten worden voor de SP leden die reageren op dezeweblog?

  Reactie door tom — maandag 15 oktober 2007 @ 22.35 uur

 84. Tom, heb je er weleens bij stilgestaan dat er geen de SP-leden zijn en dat een ieder ongeacht geloof of politieke overtuiging op dit weblog zijn zegje kan typen?
  Heb je ook een inhoudelijke mededeling? Of vindt je het belangrijker om kritiek te uiten op zoiets onbelangrijks als typefouten?
  Gaat het bij jou meer om de vorm dan om de inhoud? En dat terwijl om de 10 jaar Onze Taal wordt verandert? Dat is toch idioot?!

  Reactie door Cynthia — dinsdag 30 oktober 2007 @ 9.44 uur