Britten: Verdrag in wezen gelijk aan Grondwet

Een commissie van het Britse Lagerhuis is vanmorgen tot de conclusie gekomen dat het Europese Hervormingsverdrag „in wezen gelijk” is aan de verworpen Europese Grondwet. (NRC)

Ook premier Brown vindt een referendum in Groot-Britannië niet nodig, dit terwijl voorganger Blair het beloofd had. De bonden, maar ook leden uit zijn eigen partij zetten hem al enige tijd onder druk om dit wel te doen, maar vooralsnog kloppen zij vergeefs aan bij Downing Street 10.

Groot-Brittanië heeft met name op justitie- en politiegebied verschillende uitzonderingsposities bedongen op het nieuwe Europese verdrag, zogenoemde ‘opt-outs’. Volgens Blair, en nu dus Brown, is dat een reden om geen referendum te houden omdat daardoor de Engelse souvereiniteit niet wordt aangetast. De commissie is niet overtuigd van deze opt-outs en volgens hen moet de regering nauwkeuriger aangeven hoe ze in staat is zich aan essentiële delen van het Hervormingsverdrag te onttrekken.

Dit geeft precies aan dat Nederland, die deze uitzonderingsposities niet eens bedongen heeft, veel souvereiniteit inlevert. Onder andere op gebieden van energie en klimaat, politie en justitie, en asiel en migratie wordt met het nieuwe verdrag een meerderheidsbesluit ingesteld. Met andere woorden, Nederland kan hier gedwongen worden mee te werken aan iets wat we niet willen, zelfs al is een meerderheid van de Tweede Kamer tegen.

De EU krijgt een vaste voorzitter die de bijeenkomsten van regeringleiders en staatshoofden voorzit en voorbereid. Nu rouleert dat voorzitterschap onder de verschillende lidstaten. Daarnaast komt er ook een soort Europees minister van Buitenlandse Zaken met een eigen diplomatieke dienst. Samen betekent dit een versterking van het federale karakter van de EU.

Of je hier nu voor of tegen bent, dat is aan jou. Maar feit is dat Nederland souvereine zaken overhevelt naar Europa. En dit zou, net als in 2005, onderwerp moeten zijn voor een referendum. Een referendum dat er enkel kan komen als iedereen zijn handtekening zet en we gezamenlijk de Tweede Kamer en de regering onder druk zetten.

Referendum nu

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 10 oktober 2007 :: 11.53 uur

150 Comments

150 reacties

 1. Zeker een Europese afspraak om die domme nee-stemmers nergens nog een kans te geven. Hoe durft de bevolking er ook anders over te denken dan de regenten…. duh.

  Reactie door Irma — woensdag 10 oktober 2007 @ 12.26 uur

 2. Brits parlement: EU verdrag gelijk aan grondwet, Bron: http://www.elsevier.nl

  Reactie door Guest — woensdag 10 oktober 2007 @ 12.47 uur

 3. jaja, de leugen regeert,

  weten we nu wel, vraag is alleen hoelang nog,

  een ding is zeker, na je dood zie je balkenende nooit meer terug, of toch wel?

  de arme lazarus kon toch ook de rijke man in de hel zien?

  en nog wou de rijke man dat lazarus hem water kwam brengen.

  hij zat dus terecht in de hel, (zit bedoel ik).

  Reactie door Gerrit — woensdag 10 oktober 2007 @ 12.53 uur

 4. Het komt doordat de engelsen ook de euro weigeren, maar wij lopen weer met de neus in de reet van Barosso.

  Reactie door Pool — woensdag 10 oktober 2007 @ 12.55 uur

 5. Hebben we nog een bataljon juristen die die
  studie écht hebben gedaan, ipv een vorm van
  een deeltijdcertificaat voor slechts één vorm
  van die zo uitgebreide studie, waarvoor je feitelijk dagelijks je vakliteratuur moet
  bijhouden?

  VAKvoer voor derzulken bij uitstek, insteek
  en in kort bestek ons mede te delen?

  Reactie door Madelief — woensdag 10 oktober 2007 @ 13.09 uur

 6. Maar ik begrijp dat de conservatieven wel een referendum willen. Misschien kunnen ze iets meer druk op labour uitoefenen?

  En in Denemarken kan het ook nog altijd. Lees zelf maar

  Danish opposition leader open to referendum on EU treatyhttp://www.digitaljournal.com/article/239052/

  Reactie door Ineke van der Maat — woensdag 10 oktober 2007 @ 13.23 uur

 7. ad bijdrage 6

  De genoemde url over het eventuele Deense referendum werkt zo niet. Deze moet zijn:

  http://www.digitaljournal.com/article/239052/

  Reactie door Ineke van der Maat — woensdag 10 oktober 2007 @ 13.26 uur

 8. Wat zo bezopen is, dat door het ja-kamp steeds geroepen wordt dat zonder dit verdrag nederland geen toekomst in Europa heeft. Hetzelfde wordt geroepen door de regering in Engeland en ongetwijfeld ook in denemarken en misschien ook Frankrijk. Dat is leuk, want overal zijn de bevolkingen tegen het verdrag, waarmee de machtsbasis voor een nieuw, puur economisch, Europa feitelijk al aanwezig is. Met andere, grote, woorden: de toekomst ligt bij het volk. Alleen denken de ondemocratische leiders dadar anders over.

  Reactie door waskuip — woensdag 10 oktober 2007 @ 13.47 uur

 9. Nu de feiten onomkeerbaar lijken,dient de bevolking zich tegen de E.U. af te zetten.Dat kan door elke E.U. miskleun breed uit te meten.Voorts kunnen kiezers,nu beter op anti-E.U.partijen stemmen bij de E.U.verkiezingen.Financieele trucs,malversaties en corruptie dient aan de kaak gesteld te worden,waarbij straffen mogelijk moet zijn.E.U.burgers,welke in ons land crimineel zijn,dienen voor geruime tijd uitgewezen te worden.Op een later tijdstip als het politieke klimaat er rijp voor is,dient alsnog een referendum gehouden te worden.De huidige beslissing van het hervormde-partij-politieke kabinet is m.i. niet rechtsgeldig.

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 10 oktober 2007 @ 13.54 uur

 10. De enigste hoop ligt bij landen als Denemarken en Frankrijk.

  natuurlijk komt er hier geen referendum

  Er is namelijk al lang gepeilt, dat de wet wéér wordt verworpen en dat willen de grootkapitalisten bij VVD, CDA en PvdA niet. Dus komt er doodsimpel geen referendum. Jammer dat die domme kiezers er weer zoals gebruikelijk erin waren getrapt. Ze hadden beter kunnen weten.

  Reactie door ReneR — woensdag 10 oktober 2007 @ 13.55 uur

 11. Groot Brittannië heeft altijd allerlei uitzonderings posities gehad in de EU.

  Zij wilde geen Euro, kregen geen Euro.

  Zij wilden niet betalen, kregen een rebate.

  Zij wilden geen EU-politie, krijgen geen
  EU-politie.

  Zij wilden geen EU-justitie, krijgen geen EU-justitie.

  Groot Brittannië betaalde een schijntje en doordat het grootste deel ook nog eens terug kreeg middels de rebate, betaalde ze minder aan de EU dan onze AOW’er over zijn pensioen moet gaan afdragen.

  Maar bij de britse mond- en klauwzeercrisis mochten wij dat geintje betalen en niet de britten. Vele miljarden euro’s uit de EU werden in Groot Brittannië wel als leuk betaalmiddel aanvaard.

  En het is nog niet over ; want er staat een nieuwe betaling te wachten, er komt een nieuwe britse mond- en klauwzeerepidemie aan. We mogen weer miljarden gaan dokken.

  Die britten zullen zo’n epidemie toch niet zelf veroorzaken om flinke prijzen voor hun vee te kunnen vangen en vele miljarden uit de EU te willen trekken ?.

  Sinds het verdrag van Maastricht is het de Britten voor de wind gegaan. Hun economie is, met hun uitzonderingen, tien keer sneller gegroeid als de onze en nog sneller dan de rest van europa.

  Ook de agrarische sector uit Frankrijk draait helemaal op op geld van de EU.
  Tientallen miljarden worden door Franrijk bewust geconfisceerd, ONS GELD wel te verstaan. Terwijl Frankrijk nog nooit aan de EMU voorwaarden heeft voldaan en dat ook niet gaat doen voor 2013.

  Het is simpel.

  Nederland betaalt voor de grote landen, Nederland draait op voor de grote landen en betaalt dat met nederlandse armoede.

  En welke landen in Europa draaien verreweg het best, gigantiscvh goed, vele malen beter dan wie ook : …… jawel …… ;

  Noorwegen en Zwitserland.

  Het kan verkeren.

  Reactie door ACE — woensdag 10 oktober 2007 @ 13.56 uur

 12. Quod erat demonstrandum. Dit is al in vele toonaarden gezegd.

  Het lijkt me goed als de SP, naast het initiatief-wetsontwerp referendum, nog actie gaat voeren voor het tweede referendum. Ik zal meedoen.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 10 oktober 2007 @ 14.01 uur

 13. De grootste ontvangers van de EU draaien als een tierelier, de grootste betalers aan de EU zwoegen heftig.

  Van de zwoegers doet Nederland het nog het best en dat is uitsluitend aan het hardwerkende nederlandse volk te danken, niet aan JPB.

  Ik denk best vaak aan de prachtige wegen waarop in heb gereden in landen als Ierland en Spanje, betaald door ons, brede en moderne wegen waarop je kilometers geen tegenligger tegen komt, als ik ………,

  hier in Nederland urenlang in de file sta !.

  Reactie door ACE — woensdag 10 oktober 2007 @ 14.07 uur

 14. Ik ben nog steeds tegen het overhevelen van souvereine zaken, maar ik geloof niet in de democratie de we denken te hebben in Nederland. Een referendum komt er gewoon nooit, en de hoge heren drukken alles toch wel door…

  Reactie door Redstar — woensdag 10 oktober 2007 @ 14.08 uur

 15. Er waren eens twee landen met ieder 10 inwoners. Land N had 600 euro en land F had 1000 euro.

  Deze landen besloten samen één staat te maken en gaven 1600 munten uit van 1 euro.

  In de aanloop naar een verdag spaarde land N zich het eten uit de mond en behield haar 600 euro, land F daarentegen feestte er op los en lol dat ze hadden maar hield maar 600 euro over.

  Aldus was de nieuwe staat 1200 euro rijk en de munt was nog 0,75 euro waard

  Land N bezat 600 munten van 0,75 = € 450,-
  Land F bezat 1000 munten van 0,75 =€ 750,-

  Land N had zich het eten uit de mond gespaard en was € 150,- achteruitgeboerd.

  Land F had € 400,- uitgegeven maar was maar
  € 250,- achteruitgegaan.

  Wel een mooi samenwerkingsverband !.

  Van zo’n staat moeten ze Hans Klok president maken.

  Reactie door ACE — woensdag 10 oktober 2007 @ 14.29 uur

 16. Wat ik zo erg vind aan dit onderwerp is het keihard liegen. Bij andere dossiers (bijvoorbeeld Afganistan) kun je dat gevoel ook hebben (of erger), maar daar hangt altijd nog een bepaalde waas omheen waardoor je misschien wat milder oordeelt omdat je gewoon niet voldoende informatie hebt.

  Bij het EU-referendum is er voor de gewone burger veel informatie beschikbaar. Als je even grasduint in de teksten, het oordeel leest van diverse politici en wetenschappers, het advies van de Raad van State leest… dan is er objectief maar 1 uitkomst: het ‘verdrag’ = de grondwet (modulo wat kleine wijzigingen) en verder dat er ‘macht’ ingeleverd wordt (over soevereiniteit moet je het misschien niet hebben, aangezien dat in de structuur van staten, en de EU, juridisch misschien wat anders ligt).

  Ik zou er (misschien!) meer vrede mede hebben als de regering keihard zou zeggen: “wij willen dit, en daarmee basta. Opzouten met je bezwaren.”. Maar daarvoor in de plaats zien we dat diverse mensen zeer lomp draaien en fractiediscipline doet de rest. (Zie bijvoorbeeld de PvdA, Tichelaar, Timmermans en ook Plasterk, lees zijn Buitenhof-columns maar eens na).

  Reactie door Martijn — woensdag 10 oktober 2007 @ 14.31 uur

 17. de regering heeft toch gelijk. wij zijn toch te dom om het te begrijpen.europa is toch goed voor ons land.het is toch goed dat er buitenlanders hier komen werken. wij moeten toch niet zeuren. wij moeten toch niet zeuren. ik begin het al een beetje te begrijpen!

  Reactie door mcniel — woensdag 10 oktober 2007 @ 14.33 uur

 18. Het geleuter over de grondwet zijn allemaal schetsvertoningen. Volg gewoon het spoor van het grote geld en snap waarom Europa kost wat het kost doorgezet met worden. De inleiding: Het opzetten van een schulden economie met makkelijke hypotheken en credit faciliteiten. Eerste stap: Een Europese Centrale Bank. Check: Reeds uitgevoerd. Tweede stap: Een privatiseringsgolf met een grondwet die tevens de privatisering van de ECB verankerd. Hier wordt aan gewerkt en is wordt de komende jaren afgerond. De derde stap? Het werkelijke roven kan beginnen. De schulden economie kan nu centraal geregeld worden. Het zelfde spelletje is all gespeeld in de verenigde staten met de Federale Bank die in private handen is. Het spelletje van recessie en economische opleving kan beginnen. Fait vos jeux, Mijnheer “Roodschild”!

  Reactie door bilogics — woensdag 10 oktober 2007 @ 15.01 uur

 19. Ik zeg niets meer, ik ben de EU met de Nederlandse overheid spugzat.

  Zal mij alleen benieuwen wanneer de SP nu eens actie onderneemt om dit tuig van de richel tegen te houden.

  Reactie door TT — woensdag 10 oktober 2007 @ 15.02 uur

 20. Ja ACE, daar is geen woord Frans bij, het gaat heel goed met Noorwegen,Zwitserland,ook engeland en Frankrijk vanwege privileges met de handtas van Margaret Thatcher en de grote superieure mond van Frankrijk afgedwongen.
  En de hollandse kaaskoppen, de ferme jongens van stavast, zij zaten i oranje gehuld bij de voetbalwedstrijden te brallen.

  Wij zijn verworden tot sukkels en lummels,passieven,jaknikkers…….
  Verworden in een brei van woorden en papieren regels,waar de honden geen brood van lusten.

  Gelukkig de jongeren die het zwerk zien drijven en gaan emigreren ,naar Noorwegen b.v.

  Reactie door anne hilverda — woensdag 10 oktober 2007 @ 15.25 uur

 21. Bijna HEEL Nederland is tegen de EU, enz.,……….. Maar stemmen even vrolijk weer op het CDA. Je kan er nog wel om lachen ook, de ezels.

  Reactie door Harry — woensdag 10 oktober 2007 @ 15.34 uur

 22. @9 Maan Arkenbosch
  @10 ReneR

  Er al bij gaan liggen?
  Op naar de volgende orde en goede raadgeving hoe wij ons DAN moeten gedragen waar we nog NIET zijn!
  Toekomstvisie?
  Inclusief de frisse start om voor de komende jaren hier verzekerd te zijn van de breeduit gevulde klaagconcerten over de gemaakte EU-miskleunen.
  Tja, zoals we het altijd deden en nu eenmaal gewend zijn…

  Analyse?
  Zonder in het oog te houden dat we HIER EN NU de grootste miskleun maken als Nederlanders.
  Volk in overgave? Hardkeffend kwispelpelvolk?
  Bang om op te staan?

  En zie ReneR, jij verwacht nu alles van omringende buren? Waar het gras wellicht groener is.
  Wist jij dat er zoiets bestaat als:
  “Het is tijd voor revolutie.”
  Ik ken mensen hier die dit hoog in het vaandel droegen binnen hun reacties.
  Nou ja, zoiets zeg je gewoon maar DOE je natuurlijk niet!
  Stoer geintje is altijd wel leuk voor de goegemeente.
  Misschien beter om zo’n standaard zin te schrappen? Of was je al tot het verrassende inzicht gekomen dat als puntje bij paaltje komt we helden op sokken zijn.

  Het is tijd voor… sh*t ik moet weg!
  Tot later.

  Reactie door Gloria — woensdag 10 oktober 2007 @ 15.41 uur

 23. Dictatuur is “hou je bek”
  Democratie is “klets maar door”

  Reactie door gaf — woensdag 10 oktober 2007 @ 15.48 uur

 24. Jongens en meisjes we krijgen het hardstikke druk. Want we moeten nog een heleboel handtekeningen scoren.
  Ik meen trouwens gelezen te hebben, dat de EU er mee accoord is gegaan, om europeanen, die naar de VS zouden willen reizen een formulier moeten invullen. De volgende stap zal natuurlijk zijn, dat de CIA rechtstreeks toegang zal krijgen tot al onze geautomatiseerde bestanden. Dit alles in het kader van de terrorisme bestrijding, maar dat had je natuurlijk al begrepen.

  Reactie door Dik Evertse — woensdag 10 oktober 2007 @ 16.24 uur

 25. Ons rest:
  Armoede en berusting.

  Reactie door Dik Evertse — woensdag 10 oktober 2007 @ 16.32 uur

 26. @ Martijn (16):

  Citaat: “Als je even grasduint in de teksten, het oordeel leest van diverse politici en wetenschappers, het advies van de Raad van State leest….dan is er objectief maar 1 uitkomst: het ‘verdrag’ = de grondwet (modulo wat kleine wijzigingen) en verder dat er ‘macht’ ingeleverd wordt…..”

  Je hebt volkomen gelijk, maar ACE, die hierover nu zwijgt, weet het beter! Zo schreef hij onder “Ondanks alle hindernissen rolt de Europese liberalisering gewoon door” (3 oktober jl.) o.a. (nr. 25, in discussie met mij):

  “Je moet eerlijk zijn ; het schrappen van de oneindige liberalisering, het schrappen uit de tekst van het handvest van de grondrechten en toch ook het schrappen van vlag en volkslied uit het verdrag, maakt dat het verdrag van de grondwettelijke aspecten is ontdaan. Of kan jij nog iets noemen dat onze grondwet raakt ?”
  En:
  “Door dat jij en Gandalf dit punt bagatelliseren en ridiculiseren in slogan als “slechts 4 % gewijzigd ” en ” cosmetisch ” neemt onze opponent ons niet meer serieus…..Maar die honderste promile kans dat er een referendum komt, wil ik niet vergallen door ons op voorhand belachelijk te maken. Jullie verkwanselen met die slogans onze integriteit en dat kan ons later wel eens fors opbreken.”

  Grappig, niet?

  Daarop volgde natuurlijk verdere discussie. Zie aldaar.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 10 oktober 2007 @ 16.34 uur

 27. @ 20 anne hilverda

  Treffender had ik het niet kunnen zeggen, doet de waarheid altijd zo’n pijn ;

  Toch hoop ik nog steeds op een echte leider;

  dan is niets maar dan ook niets grootser dan

  het Nederlandse volk. Dat beloof ik.

  Reactie door ACE — woensdag 10 oktober 2007 @ 16.38 uur

 28. En als TT het zeg:

  “Ik zeg niets meer, ik ben de EU met de Nederlandse overheid spugzat.

  Zal mij alleen benieuwen wanneer de SP nu eens actie onderneemt om dit tuig van de richel tegen te houden.”
  Dat waren mijn laatste lijn overt dit onderwerp
  Het is tijd voor frustration

  Reactie door gaf — woensdag 10 oktober 2007 @ 16.42 uur

 29. het verbaast mij al jaren dat er altijd landen zijn die uitzonderingen krijgen. Een soort van animal farm, alle landen zijn gelijk behalve Groot Brittannië, Polen, Frankrijk,…..

  Onze hielenlikkers van het grootkapitaal leveren ons land graag in voor een goede baan in de toekomst. Eerst de bedrijven (fokker, klm, abn/amro, nutreco, stork, ……)zonder slag of stoot overleveren aan het buitenland en nu is de bevolking aan de beurt.

  maar JPB heeft wat bereikt: geen vlag (want die was er al) en geen volkslied (arme beethoven). nee, geen “Ode an der Freude” voor de gereformeerden, past niet in hun geloofsbeeld.

  En hoe meer ze ons belazeren, des te meer mensen zullen weer nee stemmen. Ik wou dat ik die geheime agenda’s eens kon doorgronden.

  Reactie door ipuntje — woensdag 10 oktober 2007 @ 16.57 uur

 30. Shell wil één Europa
  Unilever wil één Europa
  Philips wil één Europa
  en de schoothondjes Bos en Balkenende knikken uitvoerig Ja en ondermijnen het Nederlandse volk!
  Land verraad hoeveel jaar staat daar voor ?????

  Reactie door Sinne — woensdag 10 oktober 2007 @ 17.02 uur

 31. @26 Sinne,

  Levenslang Sinne levenslang staat erop landverraad.
  Maar wat nog erger is ze gaan buiten onze grondwet om.

  Reactie door TT — woensdag 10 oktober 2007 @ 17.15 uur

 32. Ik heb als SP lid de petitie voor een referendum getekend. Ik wil de kans hebben volmondig ja te zeggen tegen het verdrag/grondwet.

  Reactie door Ton Sijm — woensdag 10 oktober 2007 @ 17.29 uur

 33. Ik vind het een GROOT GEVAAR dat het Europese Parlement niet dezelfde bevoegdheden heeft als hier in Nederland. De Europese Commisie bestaat niet uit gekozen maar benoemde mensen.

  Het Europarlement kan alleen maar JA of NEE zeggen maar neemt zelf geen initiatieven.
  Als dus de foute figuren in de Europese Commissie zitten, dan is het enige om ze af te zetten een rebellie, of een andere illegale methode.

  Dat risico lopen we, en ik wil gewoon niet dat de geschiedenis zich herhaalt dus alleen daarom zou ik al tegenstemmen, en verder omdat de kerk hiermee nog steeds van de staat gescheiden blijft. Tot overmaat van ramp extra.

  Reactie door W6969 — woensdag 10 oktober 2007 @ 17.53 uur

 34. MODERN SPROOKJE

  Er was zo’n 15 jaar geleden eens een achterlijk land. Het was arm en dom en lag ver afgelegen. De mensen leefden er gelukkig en van de landbouw.

  Toen kwam de gigantische subsidiestroom uit de EU op gang. Er werd bijna honderd miljard euro EU-geld in dat kleine landje van 4 miljoen inwoners gestopt.

  Er werden overbodige wegen aangelegd en al snel wist het land van gekkigheid niet meer wat ze met het geld moesten doen. Belastinggeld was niet meer nodig dus verlaagde het land de vennootschapsbelasting naar 12 %. Dat hadden ze ook eigenlijk niet nodig maar ze mochten niet lager.

  De multinationals zagen het lage belasting tarief en richtten allerlei constructietjes op om de belasting te ontduiken. De andere landen moesten dat belastinggeld node missen maar ach. Milieuvervuiling van het volslagen overbodige transport en de kosten daarvan maakte allemaal niet uit.

  Het land goeide vanaf 1993 de eerste 10 jaar met gemiddeld 10 % per jaar, jawel harder dan het fenomeen China en daarna gemiddeld dik 5 % . Het nationale product bestaat nu voor 96 % uit diensten en industrie.

  De bevolking is helemaal afhankelijk geworden van de EU-subsidies, nog steeds maakt de EU jaarlijks 8 miljard euro over aan dat inmiddels bulkende landje.

  Met 100 % zekerheid zal er nergens in Europa een referendum over het EU-verdrag plaatsvinden, ook niet in Denemarken. De regeringsleiders vinden dat niet nodig en niet wenselijk, hoezo afspraak.

  Behalve in dat ene landje, dat zonodig een referendum wil, waarom weten ze ook niet want er zijn voor hun geen nadelen aan een nog grotere EU en de regeringsleiders hebben besloten dat dat landje dat best wel mag doen.

  En ze leefden nog lang en gelukkig, zij wel.

  Reactie door ACE — woensdag 10 oktober 2007 @ 18.02 uur

 35. Wanneer de term landverraad in technisch- juridische zin niet klopt, maar wel het gevoelen is van 60+% van de bevolking? Wat klopt dan niet? De definiëring of het gevoel van al deze mensen? Als ik het goed heb begrepen wordt dit gevoelen in meerdere betrokken landen in meer of meerdere mate als zodanig gedeeld.
  Wat moge dan de conclusie zijn? Dat we hier met krachten van doen hebben die maling hebben aan de mening van de individuele burger. Waar we met deze EU doctrine te maken hebben is de verderfelijke invloed van de moloch mammon.
  De mammon heeft onze leiders verblindt. Heeft ze het gouden kalf als opperste warheid getoond (nee, geen spelfout). Wrang, maar veelzeggend dat juist een Christelijk kabinet het kapitalisme als hoogste goed en als waarheid heeft geannexeerd. Blasfemie! Wellicht dat de term landverraad aan de hand van door mensen gefabriceerde eeuwenoude regeltjes in deze niet van toepassing kan worden verklaart: blijft nog altijd overeind de soevereinheid van de ethiek.
  De ethiek is het die Balkenende zegt uit te willen dragen. “normen en waarden.’

  Helaas zie ik besef hiervan bij deze pleitbezorger zelf niet aanwezig. Eerder is hij het exemplarische tegendeel van hetgeen hij zegt uit te willen dragen.
  Landverraad! Volksverraad! Mensverraad! Dit alles geofferd aan de geldgod.
  Balkenende, U bent voor mij de personificatie van de antichrist.

  @31 Ton Sijm

  Ik heb ook getekend, vóór een referendum, maar ik zal zie bovenstaande volmondig NEE zeggen.
  Westfries?

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 10 oktober 2007 @ 18.24 uur

 36. Krijgen het CDA en Donner eindelijk hun zin als bij meerderheidsbesluit de andere Europese landen besluiten dat het nu eindelijk maar eens afgelopen moet zijn met het tolerante Nederlandse softdrugs beleid. Er zijn nog wel meer Nederlandse liberale verworvenheden die de Duitsers en de Fransen al geruime tijd een doorn in het oog zijn. We kunnen maar beter alvast leren te leven volgens de Frans, Duitse en Engelse wetten.

  Reactie door Harm Dost — woensdag 10 oktober 2007 @ 18.24 uur

 37. @33 Wattenstaafje
  De grote valkuil is, dat wat tegenwoordig met woorden wordt uitgedragen in het geheel niet meer met de inhoud daarvan van doen heeft.
  Dat geldt zeker en o.a. voor de z.g. normen en waarden van Balkenende.
  Maar voor nog veel meer.
  De tragiek is, dat daardoor van de ‘inhoud’
  in brede lagen niets meer als begrepen of zelfs maar rudimentair herrinnerd wordt.
  Met als gevolg een verweesde samenleving als de onze.

  Reactie door Alex — woensdag 10 oktober 2007 @ 20.00 uur

 38. gerrit 3
  jawel die zie ik weer,, hij mij ook,zeg maar hij ziet zijn gezicht in mij alleen ik zit er op,
  aldus een ,,niet?? echte hollander/nederlander,
  altants volgens een koningkluke legbatterij.die als middenklasse opgeleid werdt op de kostschool? om zo hoog mogelijk te scoren.zegt een echte alogtoon.ik vond het woordt alogtoon al jaren een raar woordt maar als de nieuwe net in holland ingeburgert willen worden moet dat soort vooral zo beginnen,WEER onderscheit gaan maken.
  er zijn geen nederlanders,jip dat maakt je gelieft in nederland,
  ik heb naar 40 jaar eindelijk me wagen/motor ducati of lamborgini/ik noem maar een zij weg/ die ik wou hebben,komt er zo’n omhoog gevallen trut voorbij,oooo is dat een daf44 jaa daar maak je echte vrinden mee,

  Reactie door ad — woensdag 10 oktober 2007 @ 20.58 uur

 39. Schandalig=PvdA. Ze weigeren om de volk te raadplegen over iets zo fundamenteel als het inwisselen van onze Grondwet voor een EU verdrag, maar ze hadden wel een referendum georganiseerd voor Utrechtse Burgemeester met keuze uit twee PvdA kandidaten.

  Democratie in dit land is een dure grap.

  Waardeloos waardeloos, draaikont PvdA= normen en waardeloos.

  Reactie door Khosrow — woensdag 10 oktober 2007 @ 21.28 uur

 40. Waarom wil de regering zo nodig dat referendum ontlopen?!

  Reactie door Onno — woensdag 10 oktober 2007 @ 21.42 uur

 41. @ gaf die twee kanten van hetzelfde munt houden elkaar in stand. U hebt gelijk. Het is tijd voor frustration.

  Reactie door Khosrow — woensdag 10 oktober 2007 @ 22.24 uur

 42. @28 gaf

  Goed gevonden, gaf!
  Laten we die erin houden!!

  Reactie door Gloria — donderdag 11 oktober 2007 @ 0.30 uur

 43. Ja ik ben gefrustreerd, ik word gek van deze regering, ik word maf van de dingen die worden beloofd en niet worden nagekomen.
  Nederland is langzamerhand net een natte droom, het geeft een warm gevoel maar een verdomde rotzooi.
  Misschien dat ik mijn naam maar moet veranderen (alweer) in TF, Total Frustration

  Reactie door TT — donderdag 11 oktober 2007 @ 0.33 uur

 44. @ 35 Wattenstaafje,

  Inderdaad “Balkenende, U bent voor mij de personificatie van de antichrist” de duivel in eigen persoon.

  Reactie door TT — donderdag 11 oktober 2007 @ 0.35 uur

 45. @35 Wattenstaafie

  Zeer goede reactie!
  En ja, wie had kunnen denken dat de anti-christ uit het christelijke zaad ontsproten is?
  Op de mammon uitgegleden trekken de christelijke wereldleiders hun gruwelijke spoor van bloed en dood. Van samenspanning en bedrog.
  De volkeren laten zich zand in de ogen strooien en huppelen achter het Amerikaanse gouden kalf aan, niet beseffende dat zij hun eigen ondergang tegemoet RENNEN.
  Het Grote Rijk lijkt in zicht? God zal het weten!

  Reactie door Gloria — donderdag 11 oktober 2007 @ 0.55 uur

 46. @ Khosrow (39):

  Wil je niet te geringschattend doen over het Utrechtse burgemeestersreferendum? Verdorie, toch maar liefst bijna 10 % van de stemgerechtigden heeft gestemd, en gekozen kon wordnen tussen een PvdA-burgemeester mét en een zonder bril. Me dunkt!

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 11 oktober 2007 @ 1.56 uur

 47. Jan,
  ja, als die Britten iets zeggen wat ons uitkomt, zijn ze welkom op dit forum, maar diezelfde mensen zijn voor de bezetting van Irak en misschien ook Iran en dan hoort God je brommen.
  En zeuren over de PvdA en christelijke partijen heeft op dit forum geen enkel nut. Dat brengt ons niets. Als er weer verkiezingen komen, moeten we ons inzetten voor de herinvoering van de onze eigen munt. Het bij dragen aan het dempen van financieringstekorten van staten als Frankrijk, Spanje, e.d. drukt ons verder financieel in de put. Uiteraard moet dan ook een herbezinning op de verdragen die de verdervelijke kabinetten in voorgaande jaren hebben afgesloten, al of niet onder dwang, worden bekeken en zonodig verscheurd worden.
  Maar uiteindelijk denk ik niet dat je dit alles zal doorzetten. Als klein land kunnen we alleen overleven door mee te werken met landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk. Beperk het verlies van onze principes zoveel mogelijk en wordt een undercover-speler in deze wereld en probeer zoveel mogelijk te realiseren van waar je voor staat

  Reactie door Johan — donderdag 11 oktober 2007 @ 3.44 uur

 48. Nederland in de uitverkoop. Het wordt tijd dat het volk opstaat en het kapitaal een halt toehoudt. We moeten de barricade’s op, gelijk als in de franse revolutie, om deze “Nep”adel uit te roeien.

  Reactie door Peer — donderdag 11 oktober 2007 @ 8.42 uur

 49. Goeden morgen vrienden SP.

  Ook hier is te zeggen “Nou hoor je het eens van een ander”.
  Aan alles is te merken waarom men de SP buiten de regering heeft gehouden.
  Een referendum over de EU zou niet mogen dat besefte Balkenende al voor de verkiezingen.
  En dat Brown daar nu mee komt is niet meer dan een bevestiging van onze vaststelling.
  Kan je daar Tichelaar mee overtuigen?
  Nee, hij is vastgebonden aan het CDA en moet nu zijn gal spuwen op de SP, om toch iets terug te doen.
  Maar het is van een meewaardigheid die zielig aandoet.

  Ik heb meedelijden met hem, o ja?

  Reactie door Ouwe Dirk — donderdag 11 oktober 2007 @ 9.08 uur

 50. al krijgen we het voor elkaar om nu alsnog een referendum te krijgen,dan word de uitslag via het ELECTRONISCH tellen vast en zeker dat inneens een kleine meerderheid voor is….

  de geesten worden hier namelijk al enige tijd rijp voor gemaakt,dat nu inneens meer mensen voor zouden zijn.

  een leuke bijkomstigheid is dat het burgemeestersreferendum ongeldig is verklaard en dit ons een miljoen kost,dus een referendum is niet meer gewenst,word dan het excuus.
  zo kan ik er nog wel een paar verzinnen etc etc.

  hoe dan ook en welke constructie ze ook moeten bedenken,die grondwet word er doorheen gejast,en iedereen is eigenlijk al te laat om er nog iets aan te kunnen doen.
  en ergens weten we dat nu ook wel,want een regering die al 4 jaar lang doet waar het zelf zin in heeft,en schijt heeft aan de burger,zal nu echt niet meer overstag gaan.

  de rest is ijdele hoop,en gelul om zetelbehoud.
  vertrouwen?!!! waar in ?!!! in leugenaars?!

  Reactie door iew — donderdag 11 oktober 2007 @ 9.25 uur

 51. Laat het ee TROOST zijn, nederland heeft een nieuw volkslied, van Frans Bauer ….

  Reactie door anne hilverda — donderdag 11 oktober 2007 @ 9.28 uur

 52. @ 50 anne hilverda

  Wat is er mis met het Wilhelmus ???

  Daar kun je tenmiste 15 coupletten mee lallen.

  Reactie door Pool — donderdag 11 oktober 2007 @ 10.05 uur

 53. @ TT

  de pest pokken is dat die volksverlakkeraars politieke onschendbaarheid genieten en dat zou per direct afgeschaft moeten worden!

  Misschien moet de media iets meer aandacht aan broer Roland Balkenende schenken!

  Reactie door Sinne — donderdag 11 oktober 2007 @ 11.02 uur

 54. Balkenende is een geniepig mannetje,

  Praat over normen en waarden,maar heeft ze zelf niet
  Praat over fatsoen, maar doet er zelf niet aan
  Praat over harder werken, maar doet zelf niets
  Praat over het niet noemen van God in europees verband, en zegt dat hij dat jammer vindt, het tegendeel is waar

  De duivel heeft via Hitler geprobeerd de joden uit te roeien(het “vroegere”volk van god)

  Denk dat marionet Balkenende ook die kant opgaat.

  Reactie door Gerrit — donderdag 11 oktober 2007 @ 11.52 uur

 55. 52.
  Maar ik ben niet van duytschen bloed,Pool, godzijdank en ik blijf niet trouw tot in de doet,want ik weet niet wat een doet is.
  En horig aan spaanssprekende koningen en self-made prinsessen wil ik niet zijn.

  Ik stem voor het lied van Liesbeth List.

  Reactie door anne hilverda — donderdag 11 oktober 2007 @ 12.47 uur

 56. @52, Tja, het eerste waar ik bij het horen
  van de melodie en cadans aan dacht was:
  Oh Nederland, oh Nederland, jij bent…..enz.
  en ja hoor: tik maar in in Google en ZIE wat
  er dáár staat: ‘voetbal-Wilhelmus’.
  Kijk aan, met dezelfde cadans en een iets an-
  dere melodie, zingt straks gans Nederland, bij alle plechtigheden:
  ********************************************
  Oh Nederland, oh Nederland,jij gaat het voor ons doen,…………,

  Refr.: (2x):
  Wij zijn zo gek op wa-haar-den, no-hor-men
  en ook fatsoen……..
  Wij zijn zo gek op wa-haar-den, no-hor-men
  en ook fatsoen!!!!!!!!
  ********************************************
  Pool, dit Volkslied hebben we er in twee tellen in geramd net zoals de doelpunten.
  DE mantra die dit Kabinet ons éénsgezinds
  gezamenlijk vast voor gaat doen!

  Uiteraard was het enorm goed gevonden vooral
  de melodie van het door Frans Bauer te zingen
  lied zich enorm goed leent om door ook de
  massa meegezongen te worden en het lied ook
  flink te bekorten.
  Echter voor muziekliefhebbers, was de melodie
  ook leuk om te verjazzen, door een iets andere intussen ook bekende melodie, mogelijk
  dat die al in de tweede wereldoorlog gebruikt
  werd en als herkenningsmelodie illegaal werd
  gehanteerd.
  Wat het Verdrag betreft heeft dit Kabinet
  kennelijk een andere gedachte op het oog:
  (Ver-)draagt elkanders lasten en leer incas-
  seren! Dat kan men dus net zo uitleggen als
  men wil en dat kan het Kabinet dus ook!

  Wat doen we met al die mensen die trouw heb-
  ben gezworen aan de Nederlandse Grondwet, die
  heette boven de E U-Grondwet te staan?

  Fijne dag verder, Madelief.

  Reactie door Madelief — donderdag 11 oktober 2007 @ 13.30 uur

 57. Hoe zit het eigenlijk met de Christenunie? Die partij was toch ook tegen de Europese Grondwet?

  Een stukje uit het verkiezingsprogramma van de Christenunie(jullie vast niet onbekend):
  Invoering van de huidige of een nieuwe Europese Grondwet is onnodig en ongewenst. Wel dient een herziening van de Verdragen plaats te vinden gericht op het efficiënter, transparanter en democratischer maken van de bestaande samenwerking binnen een EU van 25 en meer lidstaten.

  Als nu ook door het Britse Lagerhuis de conclusie wordt getrokken dat het Europese Hervormingsverdrag “in wezen gelijk” is aan de verworpen Europese Grondwet, waar staat de Christenunie dan nu?

  Reactie door Anne — donderdag 11 oktober 2007 @ 14.21 uur

 58. @Madelief

  Nou hebben we Duits(e bloed) ingeruild voor Frans (Bauer).

  Reactie door Drob — donderdag 11 oktober 2007 @ 14.43 uur

 59. @ 58
  “ik ben de konijn van nederland”
  Frans de bouwer

  Reactie door gaf — donderdag 11 oktober 2007 @ 15.11 uur

 60. @ 56 Madelief

  Ik heb al moeite met het Wilhelmus, laat staan met een lied van nederlandse bodem of te wel een smachtlap (kwijlende smartlap) van Franske Bauer, beide genres komen beroerd m’n strot uit.
  Waarom nemen we niet het Sari Marijs

  My Sarie Marijs is so ver van mijn hart
  Maar ‘k hoop om haar weer te sien
  Sy het in die wijk van die mooirivier gewoon
  Lang voor die oorlog begin

  O bring my trug naar die ou Transvaal
  Daar waar my Sarie woon
  Daar onder die mielies
  By die groen doringboom
  Daar woon my Sarie Marijs
  Daar onder die mielies
  By die groen doringboom
  Daar woon my Sarie Marijs

  Dat is pas leuk, dit lied dateert nog uit de tijd dat wij slavendrijvers waren.

  http://home.planet.nl/~lind0399/sariemarijs.html

  Reactie door Pool — donderdag 11 oktober 2007 @ 15.37 uur

 61. Hte is de bekende trus ; de truc “van de lange adem ” hanteert de regering .
  Over en sluiten .

  Reactie door Fred — donderdag 11 oktober 2007 @ 17.38 uur

 62. Mooi , ze gaan er al aan denken om het volkslied = Oranje-lied te gaan veranderen , want de gemiddelde inwoner is niet van duitse bloede .

  En zoals we weten heeft de inwoner in vrijstaat balkenelende geen identiteit ; dus allemaal inburgeren ; iedereen weer een boerkiel en klompen en de vrouwen lange rokken en een hoofddoek .

  Reactie door Fred — donderdag 11 oktober 2007 @ 18.22 uur

 63. Ik als nederlands staatsburger blijft trouw aan de nederlandse grondwet, ook al ondertekend de regering duizenden verdragen.
  Ik zal deze verdragen niet erkenen omdat deze in strijd zijn met mijn grondwet.

  Reactie door TT — donderdag 11 oktober 2007 @ 18.25 uur

 64. @60 Een wel heel apart lied, waarvan ik meer
  de wijs ken dan de tekst. Maar of die nazaten
  ons slavendrijvers dat in dank afnemen? Op de
  lagere school werd het eigenlijk onduidelijk
  gebracht, als een soort gegeven van buitenaf.
  De b.o. een postuum schuldgevoel aanpraten was er dus al helemaal niet bij, en nadien werd het feitelijk meer gebracht als ware het
  bijna een vorm van ‘volksverhuizing’ zonder
  dat nadrukkelijk gewezen werd op ons eigen
  initiatief in die tijd….schandelijk hé?

  Wed ik toch dat Drob niet alleen zijn eigen
  speciaal-studie tracht te voleindigen, maar
  in de marge weet hij vast ook hoe verwerpe-
  lijk ook ‘ons’ gedrag van daarvoor was en de
  scholen hielden het bij ‘galei-slaven’ met
  handen en voeten aan kettingen gebonden en
  dat ook Nederlanders daar grif aan mee deden
  vertelt het verhaal, terzijde!!

  Maar onze beestachtige mentaliteit zijn ‘we’
  nog niet verleerd, als nu de bestialiteit van
  n.b. geselecteerde studenten zich richt op het misbruiken van ‘dieren’ …..je zou zo ie
  mand toch, welke studie dan ook, niet eens
  meer gunnen en voortaan inzetten voor zand-
  en graafwerk, ongeacht de fysieke consequen-
  ties,,,,ja, ja,,,ik word hier giftig om!

  Nu al weer zeker dik 20 jaar luid en duide-
  lijk overal zien en horen, hoé men met dieren
  dient om te gaan en dan dergelijk abject ge-
  drag bij ‘ontgroenings-feestjes’….gewoon
  uitsluiten van studie, daar betaalt de belas-
  tingbetaler liever niet zijn aandeel in!

  Vanuit welk milieu mensen komen lijkt er niet
  meer toe te doen, iedereen kan zich aan van
  alles en nog wat grijpen, maar veel studies
  sturen toch ook vaak aan op leiding geven en
  ik ril er van, ook als mijn kinderen met der-
  gelijke studiegenoten van dergelijke ‘spelen’
  getuigen hadden moeten zijn, hetgeen hun lich
  ting dan toevallig zeker net bespaard bleef.

  Heren, heren, wie vertelt me wat voor mens ‘n
  dergelijk ‘gen’ heeft en welke de psycho-sociale faktoren waren die ook heden ten da-
  ge tot zulke excessen wisten te leiden.

  Het kersverse nieuws brengt me even helemaal
  af van dit topic, ook zeer belangrijk, maar
  nu even niét!

  Goede avond allen ondanks opnieuw aan alle
  kanten ‘verbijsterend’ nieuws! Madelief.

  Reactie door Madelief — donderdag 11 oktober 2007 @ 18.38 uur

 65. een vraag,what is nethe(de)erland?
  TT de een die in Afghanistan is onder het nato bevind,de een die tegen het JSF project is of de een die ,met koushner servie bombaardeerd.
  Ik ben niet trouw aan een illusie, heet het frankrijk of netherland,..
  TT, daar over val meer over te praten,maar het rook scherm is dik,hoe ga wij dat doen,zonder taboe te breken…

  Reactie door gaf — donderdag 11 oktober 2007 @ 19.18 uur

 66. en tesloot TT.heb jij iets toegevoergd aan de NL duitse bloed whileminus,je m’aintiendrais en alle jode die daarmee ongekomen zijn.straks moslim.and you and me

  Reactie door gaf — donderdag 11 oktober 2007 @ 19.30 uur

 67. @ 65&66 Gaf,

  Heb ik iets gemist?

  Reactie door TT — donderdag 11 oktober 2007 @ 20.34 uur

 68. Ik zie bij deze G-3 coalitie weinig respect voor de burger.
  Zij beschouwen het volk als tweederangsburgers die beter maar niet kunnen beslissen, omdat ‘ze het toch niet begrijpen.’
  Eerst, na het eerste referendum zou het hele Europa -verhaal ‘beter uitgelegd’ dienen te worden. Nu wordt niks meer uitgelegd en wordt ons als volk niks meer gevraagd.
  Flauwekulargumenten als zou aan de bezwaren van destijds tegemoet zijn gekomen door het opgeven van slechts symbolische aspecten worden als mantra herhaald. Daar was de scepsis en afwijzing niet voornamelijk op gebaseerd of tegen gericht.
  Tegenstanders van toen maar nu voorstanders in het heden, bij naam genoemd; PvdA en CU: U hebt zich inconsequent getoond! U heeft Uw kiezers belazerd!
  Geknecht door het coalitieakkoord maakt U zich schuldig aan achterkamertjespolitiek.
  Mensen hebben niet gestemd op PvdA en CU om achteraf iets anders door de strot geduwd te krijgen PvdA en CU! Zij hebben op basis van zwart op wit staande beleidsvoornemens welke opgetekend in Uw verkiezingsprogramma staan partij op Uw gestemd.
  Ja, het lijkt al weer lang terug hé? Konden jullie maar met zwarte stift passages, beloften gedaan, maar niet geschreven en dus niet toegezegd doen lijken. Ik zie jullie het nog doen ook!
  Zoals jullie je nu achter geen hout snijdende argumenten en interpretaties verschuilen, verschuilen achter woordjes die tussen haakjes staan en daarmee denken dat de burger zich daardoor niet ontzettend gepiepeld voelt dan illustreert deze gedachtegang eens te meer de enorme kloof tussen politiek en achterban. Alles voor het pluche!
  Voksvertegenwoordiger is een kwalificatie die op jullie niet van toepassing is.

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 11 oktober 2007 @ 21.08 uur

 69. @Madelief

  We hebben de slavenhandel geleerd van de Spanjaarden en de Portugezen, die het weer van de Arabieren hebben geleerd.

  Het is voor Nederland begonnen met de kaapvaart (Geuzen) tegen de Spanjaarden. Toen is een slavenschip in Nederlandse handel gevallen. Ze konden de slaven niet terug naar Afrika sturen, want ze wisten niet waar ze vandaan kwamen. Naar Nederland brengen kon ook niet. Even is overwogen om ze te laten verzuipen, maar uiteindelijk viel de keuze op verkopen in Zuid Amerika. Tot hun verbazing was dat erg profijtelijk.

  Nederland heeft toen de driheokshandel uitgevonden: textiel uit Nederland naar Afrika, slaven naar Zuid Amerika en Amerikaanse producten naar Nederland. Zo werd extra veel verdiend. Dat spelletje hebben de Engelsen vervolgens gekopieerd, maar dan met een vierhoekshandel (hoe precies weet ik niet). Uiteindelijk zijn de Engelsen de grootste slavenhandelaren geworden; gevolgd door Nederland en Spanje en later Frankrijk. Overigens verdienden de Arabieren aan de tussenhandel (slaven uit het binnenland ophalen, waar de lokale vorsten verdienden aan de verkoop van hun eigen volk, en aan de kust afleveren).

  Overigens hadden de slaven op de schepen een grotere overlevingskans dan de benanningsleden (vaak Duitsers, Fransen, Scandinaviers en Oost-Europeanen). Slaven waren geld waard en bemanningsleden niet.

  Het Zuid-Afrikaanse liedje werd enige decennia geleden geassocieerd met slavenhandel en apartheid.

  Reactie door Drob — donderdag 11 oktober 2007 @ 21.12 uur

 70. Wat is netherland?
  De een die vaseline verkocht.of de een die het prachtig find…
  ik begrijp het zonder napoleon was the revolutie nooit a konijn geworden.
  Analyse that

  Reactie door gaf — donderdag 11 oktober 2007 @ 22.36 uur

 71. Anvullend gaf
  Reactie =
  vul maar,correct blijven.
  AUB

  Reactie door gaf — donderdag 11 oktober 2007 @ 22.38 uur

 72. Beste Gaf, misschien een domme vraag…maar waarom zoveel Engels (of wat daar voor moet doorgaan) in je reacties?

  Reactie door Johan Kivits — donderdag 11 oktober 2007 @ 22.51 uur

 73. best@Kivits@twee en zeventig,negen voor elf
  Wat begrijp jij niet?

  Reactie door gaf — donderdag 11 oktober 2007 @ 22.56 uur

 74. @22 Gloria

  Je weet donders best dat ik als persoon niks alleen kan beginnen. En gezien het stemgedrag en het zeer korte termijn geheugen van de nederlanders denk ik helaas, dat revolutie zeer ver weg is. Maar ik blijf iedereen er godverdomme wel aan herinneren.

  Weet je Gloria

  Ik heb als OR lid in het verleden me kapot gelobbiet voor mijn collega’s. Ik was degene die voor hun rechten en fatsoen opkwam.

  En toen het erop an kwam hebben dezelfde personen voor wie ik mijn handen in het vuur stak; me voor 1 voor 1 in de steek gelaten toen mijn baas me wilde ontslaan.

  Dat is in generaliserende zin kenmerkend voor dit hele volk.

  Weet je Gloria; het moet nog veeeeel slechter worden hier, daar zit ik mischien wel op te wachten. Maar eerst moet het tussen de oren goed komen. Daar begint de revolutie.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 11 oktober 2007 @ 23.10 uur

 75. @ 53 Sinne,

  Klopt, maar deze regel geld niet als zij de grondwet overtreden, maar ik ben helaas geen advocaat en niet zo heel goed op de hoogte met de wet hier in Nederland.

  Maar volgens mij is deze verdrag in strijd met artikel 97 van onze grondwet.

  Reactie door TT — vrijdag 12 oktober 2007 @ 0.26 uur

 76. Goh, het lijkt wel een sentimental journey.Naar aanleiding van Sari Marijs,heb ik de hele avond Sarina het kind in de dessa
  Zij stampte haar padi tot moes, de rest weet ik niet meer, lopen zingen tot iedereen er tureluurs van werd.
  en wie had het al weer over geschiedenislessen; wij kregen nog altijd verhalen met plaatjes van negertjes met hele dikke lippen en gouden oorringen in.
  De bedoeling was dat ieder kind twee en halve cent per maand offerde,dat werd dan opgehaald bij de ouders door zelatrices van de H.Kindsheid.

  Zou dat nu met onze identiteit te maken hebben, die min of meer gemeenschappelijke herinneringen.
  wij kregen bezoek en ik heb van schrik gevulde koeken bij de thee aangeboden van de warme bakker en kersenbonbons.
  Normaal doen wij altijd kale thee,maar ja …..

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 12 oktober 2007 @ 1.08 uur

 77. @74 ReneR

  Weet je ReneR, dat is met mij precies zo!
  Ik kan het ook niet in m’n eentje! Zelfs niet met een paar 1000 andere eentjes…
  Maar ik geef niet op en ben ervan overtuigd dat de SP bezig is met een goede voorbereiding op een massaal Nationaal Protest.

  Weet je ReneR, ik kan dat niet eerder opgeven totdat ik met eigen ogen zie dat we Nationaal NALATIG zijn geweest.
  Het kan niet waar zijn dat de SP, waarvan 25 zetelen in de Tweede Kamer, DAAR in die Kamer er genoegen mee heeft genomen dat de burger is uitgeleverd aan de tirannie van de Haagse onverzettelijke macht. Zij maken MISBRUIK van democratie!

  Weet je ReneR, dat als er nu verkiezingen zouden zijn dat die macht flink is afgenomen. Maar waarom zouden we wachten op verkiezingen? Dat is het volk tot het uiterste ‘koest’ houden tegen diens wil in. Maar iedereen kan het niet in z’n eentje en daar zit nou juist het dilemma.

  Weet je ReneR, we kunnen niet wachten totdat we het veeeeel slechter hebben, want dan wacht je op het Verdrag dat zonder de toestemming van het volk NIET verdragen kan worden. Een onverdraaglijk Verdrag kan de SP niet aanbieden aan de Nederlandse burger.
  Nee, ook niet met die zogenaamde democratie!
  Zo kunnen we ons daar niet vanaf maken. Democratie vraagt om democratie! En het zou toch een gotspe zijn als de democratie 80% van het volk negeert. En een volk gedwongen wordt dat te nemen.
  Wie neemt dat nou!

  Weet je ReneR, hoeveel slechter wil je het nog hebben?
  Nu 20% die we dienst uit laten maken? 10? 5? Wil je echt tijd voor gewetensfrustratie? Een volk tot op het bot onteren?
  Nee, ik weet dat jij revolutie wil. Ik noem dat Nationale Onthoudingsdag. Misschien heeft de SP een ander idee. Een ding is zeker: als we nu niet opstaan worden we straks onze eigen nachtmerrie.
  Laten we het voor eens en altijd GROOTS aanpakken. Samenwerking voor democratische democratie! Zie je het voor je? Alle Europeanen hun Nationale Onthoudingsdag… op dezelfde dag! De totale Europeese Totale Anti-Consumeerdag.
  Daar kan ik nu al van smullen.

  Weet je ReneR, het is overal tijd voor.
  Behalve voor gewetensverkwanseling!
  Dat kan je als bloedserieuze socialistische oppositie 80% niet aandoen. We zullen er gezamenlijk verantwoordelijkheid voor moeten nemen.

  Reactie door Gloria — vrijdag 12 oktober 2007 @ 2.24 uur

 78. @ Pool (52):

  Citaat: “Wat is er mis met het Wilhelmus???”

  Wat mij betreft niets met de melodie, maar alles met de tekst. Daarom zou uitsluitend een nieuwe, passende tekst volstaan. (Eén couplet is voldoende).

  (60):

  Dan kunnen we ook de Apartheid blijvend in osn hart sluiten.

  Overigens: het lied dat Liesbeth List zong vond ik veruit het fraaiste.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 12 oktober 2007 @ 4.25 uur

 79. @ 76 anne hilverda

  Goeiemorgen

  Om de dag muzikaal te starten heb ik alvast de complete tekst voor je geplaatst zodat je de heledag kan galmen….. ik heb medelijden met je huisgenoten

  Sarina het kind uit de Dessa
  Die stampte haar padi tot bras
  Zij zong daarbij heel leuke wijsjes
  En Cronjo die lag in het gras
  En Cronjo die hield van Sarina
  En sloop daarom steeds dichter bij
  Sarina die zei met een lachje
  Zeg Cronjo, ik mag jou wel lij

  refrein:

  Sarina, Sarina, waak voor de liefde
  Pas goed op je hart
  Sarina, Sarina, liefde brengt enkel maar smart

  Toen gingen zij naar Alang Alang
  En zetten zich op de sladang
  Zij hielden zooveel van elkander
  En waren voor tijgers niet bang
  Toen kwam er een tijger gesluip sluip
  Die nuttigde hen voor diner
  De botjes die liet hij maar liggen
  De rest nam hij stilletjes mee

  refrein

  De zon kwam toen op in de Dessa
  Daar stonden de boomen in rouw
  Want onder hen lagen de botjes
  Van een man en van eene vrouw
  Zij hadden elkander gevonden
  Helaas op zoo’n droeve manier
  En stierven voor eeuwig verbonden
  De wind ruist: Zij zijn niet meer hier.

  Reactie door Pool — vrijdag 12 oktober 2007 @ 7.49 uur

 80. @sarie marijs, @pool, @madelief, @drob

  Sarie Maré (1869 – 1939), na een overschrijffout Sarie Marais genoemd, was bekend als Tante Massie in haar wijk van Mooirivier. Haar ouders waren Voortrekkers. Een journalist, J.P. Toerien, was op slag verliefd op haar, toen hij haar ontmoette na een interview met haar vader. Ze trouwden en kregen 16 kinderen, van wie er 8 volwassen werden.
  In de tijd tussen de Eerste en Tweede (Blanke) Vrijheidsoorlog vertaalde hij een Amerikaans liedje (De muziek en tekst zijn afkomstig van het lied Ellie Rhee (van de Amerikaanse burgeroorlog)) en schreef het toen naar zijn vrouw toe.
  Hij stierf in 1920 en zij ging bij haar dochters in Bloemfontein wonen tot haar dood in armoede op 22-12-1939

  kwam dus geen (nederlandse) slavendrijver aan te pas.

  als NEDERLANDS volkslied lijkt mij een uit het AMERIKAANS vertaald lied uit ZUID-AFRIKA niet zo’n verbetering tov het huidige. “ben ik van amerikaanschen bloet”, “de president van Suit-africa heb ik altijd geëert)”?

  lees ook:
  http://www.geocities.com/paulmare69/stories/sarie_marais.htm

  Reactie door ipuntje — vrijdag 12 oktober 2007 @ 8.13 uur

 81. voor het zangkoortje:

  ELLIE RHEE [or CARRY ME BACK TO TENNESSEE] by Septimus Winner (1827-1902)

  Sweet Ellie Rhee, so dear to me,
  Is lost forever more;
  Our home was down in Tennessee.
  Before dis cruel war.
  Then carry me back to Tennessee,
  Back where I long to be,
  Among the fields of yellow corn,
  To my darling Ellie Rhee.

  CHORUS:Then carry me back to Tennessee,
  Back where I long to be,
  Among de friends of yellow corn,
  To my darling Ellie Rhee.

  Oh why did I from day to day,
  Keep wishing to be free;
  And away from my massa run away
  And leave my Ellie Rhee.
  Then carry me back to Tennessee,
  Back where I long to be,
  Among the fields of yellow corn,
  To my darling Ellie Rhee.

  CHORUS

  They said that I would soon be free
  And happy all de day.
  But if dey take me back again,
  I’ll never run away.
  Then carry me back to Tennessee,
  Back where I long to be,
  Among the fields of yellow corn,
  To my darling Ellie Rhee.

  CHORUS

  The war is over now at last.
  De color’d race am free,
  Dat good time comin’ on so fast:
  I’m waiting for to see.

  CHORUS

  Reactie door ipuntje — vrijdag 12 oktober 2007 @ 8.48 uur

 82. @74 ReneR, ik weet helaas precies wat je bedoelt. Ik heb nagenoeg dezelfde ervaringen als die jij beschrijft. Toch heeft Gloria ook gelijk om te blijven geloven dat het ook beter kan.

  Ook ik ben nog nooit zo revolutionair geweest!

  Reactie door Gerard Lettinck — vrijdag 12 oktober 2007 @ 9.32 uur

 83. Beste Gloria, als ik mij goed herinner ben jij ook een gelovig mens. Jij moet dan net als ik weten dat Europa een in de bijbel geprofeteerd machtig militair blok gaat vormen dat zal worden geleid door de antichrist. Het Beest zal geleid door Babylon de Grote(de moederkerk uit Rome) worden bestuurd, om de wereld aan haar voeten te leggen. Ik weet dat er mensen hier zijn die dit onzin vinden, prima, hopelijk reageren ze er niet op, maar heeft het er niet alle schijn van dat deze profetie aan het uitkomen is?

  Bovenstaande is een contrast met mijn revolutionaire gevoelens. Zo hinkt een mens soms op twee benen.

  Reactie door Gerard Lettinck — vrijdag 12 oktober 2007 @ 9.38 uur

 84. @ 79 ipuntje

  Bedankt voor de link,… maar waarom heb ik zo’n onbehagelijk gevoel telkens als de woorden,.. apartheid, zuid-afrika, kaap de goede hoop enz. ergens opduiken ik dan direct mijn oordeel heb geveld dat wij de apartheid in het leven hebben geroepen, en dat associeer ik altijd weer met onze slavernijperiode, dat gevoel gaat er bij mij niet uit, zou het komen dat ik niet tegen onrecht kan, en elk mens ziet als het kostbaarste wat op de aarde beweegt.

  Reactie door Pool — vrijdag 12 oktober 2007 @ 11.19 uur

 85. Pool, dank je wel voor de complete tekst van Sarina. Ach ja, ik herinner me nu die Cronjo weer en het woord “bras”en wat hebben we het veel gezongen, met een broer die op de banjo speelde en maar drie liedjes kende.
  En wat een treurige afloop.

  82. Gerard Lettinkck:
  Ik denk niet dat met Babylon de Grote de “moederkerk uit Rome”wordt bedoeld maar eerder de Navo,die volgens diverse voorspellingen hoofdkwartier uiteindelijk naar Rome zal verplaatsen.
  tijdens die schermutselingen/oorlogen zullen in Italie en Frankrijk bloedige revoluties uitbreken.Waarbij de stad op de 7 heuvelen rome zal worden verwoest en Parijs zal verbranden zodanig erg, dat het later niet meer opzelfde wijze kan worden opgebouwd.
  Omdat de natuur het na 50 jaar weer overneemt,zal er waarschijnlijk weer begroeiíng komen over de puinhopen.
  Een zelfde lot wacht b.v. Praag.Meerdere grote steden zullen in zee verzinken: genoemd worden Marseille Londen.Ook het broeinest van mafia Sicilie zal in zee verdwijnen.

  Niet dat dit zou moeten gebeuren, profeten zijn er om te waarschuwen.Men kan het tij keren door totale mentaliteitsverandering.Die zal pas komen als de leiders van die landen zullen veranderen in “Leeuwen van Wijsheid”
  aldus de profeet Jakob Lorbeer,die tijdens zijn leven 25 boeken door het Innerlijk Woord kreeg gedikteerd,waarvan het uigebreide ll-delig Joh.Evangelie het voornaamste werk is.
  Gelovige mensen doen er goed aan om deze boeken te gaan levzen,verkrijgbaar in bibliotheken en boekhandel (op bestelling) uitg.SigmaPress Tilburg of in eigen beheer door Jakob Lorber Stichting voor Nederl.Taalgebied.

  Ook hedendaagse paragnosten zien het uiteenvallen van de EU.
  Iedereen die zich nu verzet tegen de EU, het monetaire en militaire systeem heeft weliswaar gelijk,maar de slechte krachten lijken aan de winnende hand onder aanvoering van o.a. de gristen-fundamentalisten.Niet te verwarren met Christenen.

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 12 oktober 2007 @ 12.09 uur

 86. P.S. Gerard Lettinck.
  Inderdaad,Gerard , zijn revolutionaire gevoelens die ik ook heb in strijd met juist de geestelijke manier van leven die we zouden moeten gaan leiden,een leven geloof,bidden, mediteren,mensen geestelijk bijstaan.
  In de “Wederkomst van Christus”,ook een juweeltje van Jakob lorbeer,staat het ook zo beschreven.
  “De machthebbers zullen de mensen wederom als dieren behandelen en zullen ze koelbloedig en gewetenloos laten afslachten…..
  De machtigen zullen de armen plagen met allerlei druk en iedere vrije geest met alle middelen vervolgen
  “Daardoor zal er een leed over de aarde komen als nog nooit is geweest.In die tijd zullen de dagen worden bekort …..
  “Maar dan zullen de naar de geest doodgemaakte mensen van de aarde als het ware uit de graven van hun nacht ontwaken en miljoenen “gewekten” zullen zich storten op die wereldmachten en niemand zal hen nog weerstand kunnen bieden…..

  Daarna (in het kort) zal de gereinigde aarde weer paradijselijk worden,waar Crhistus in de harten van de mensen zal leven (geestelijke wederkomst)

  Ook staat er geschreven:Ik (Crhistus dus) zeg u,bemoei u met niets,blijf thuis, ga in uw binnenkamer,opdat Ik u ook thuis aantref etc.

  Maar dat is dus die tegenstrijd, want iemand moet toch de kat de bel aan binden. En profeten moeten blijven getuigen.Vind ik.

  Het zou goed zijn als Jan-Peter op water en brood werd opgesloten met het werk van Jakob Lorbeer ipv met de Bos atlas,hoe mooi die ongetwijfeld is.

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 12 oktober 2007 @ 12.38 uur

 87. PS PS , het moet natuurlijk zijn: Christus. Sorry.

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 12 oktober 2007 @ 12.40 uur

 88. Als we toch een nieuw volkslied moeten kiezen ga ik voor John Lennon’s song, War is over now.

  Reactie door TT — vrijdag 12 oktober 2007 @ 13.26 uur

 89. TT — vrijdag 12 oktober 2007 @ 13.26:

  Niet slechts door de diverse verwijzingen hier naar ons “volkslied”, maar al sinds mijn jeugd vond ik het vreemd en ergerde het mij dat een volkslied een verheerlijking moest zijn van een voorvader (?) van de huidige monarch.
  En, alsof dat nog niet genoeg -eigenlijk veel te veel!- eer is, de beginletters van het eerste woord van ieder couplet -zo leerden wij- vormen aaneengeschreven ook nog eens de naam van deze voorvader: het lied is een z.g. acrostic(h)on, een naamdicht.

  Nee, dan is bijv. de Franse Marseillaise heel wat pittiger en tenminste echt een volkslied!!

  Nog vreemder is -maar wel veelbetekenend!- dat niemand kennelijk ooit deze rariteit heeft willen of kunnen betwisten.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 12 oktober 2007 @ 16.01 uur

 90. Wel willen Harrieke, maar de oranje arm is lang en reikt tot in alle uithoeken,dus kunnen was er niet bij; werd in kiem gesmoord.

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 12 oktober 2007 @ 16.37 uur

 91. anne hilverda — vrijdag 12 oktober 2007 @ 16.37:

  Goedemiddag,

  Maar dat zou dan betekenen dat…….??!!

  (democratie….medezeggenschap….. enz…??)

  Ter verduidelijking, voor MIJ zijn de vraagtekens niet nodig!!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 12 oktober 2007 @ 16.45 uur

 92. Ik vind … Mijn wiegje was een stijfselkissie of De dood van een clown, ook wel passend als nieuw volkslied, beide staan in de crematie top 10.
  ‘t Is droevig gesteld in dit land, du vandaar deze passende volksliederen
  Het is altijd nog beter dan de touristische hit….. ik heb een potje met vet.

  Reactie door Pool — vrijdag 12 oktober 2007 @ 16.48 uur

 93. @53 Sinne,

  Kon vandaag toch even niet mijn nieuwsgierigheid bedwingen en heb dus even gegoogeld op internet onder de naam Roland Balkenende, tjee oeps, wat een ellende.
  En ik maar denken dat alle leden van het kabinet iedere schijn van belangen-verstrengeling moesten vermijden.
  Misschien dat JP toch iets meer uit te leggen heeft over zijn broertje Roland.
  De nederlandse overheid begint zo langzamehand op een soap serie te lijken.
  Deel 1, JP en de Irakbende, Deel 2, JP en de afgaanse windhonden, Deel 3 JP en hoe ik het volk bedroog, Deel 4 JP en het einde (deze laatste komt volgende maand uit)

  Reactie door TT — vrijdag 12 oktober 2007 @ 17.28 uur

 94. @89 Harrie V,

  Ik denk dat het eerder te maken heeft met de mensen die goede gevoelens hebben met het koninlijkhuis.
  Tevens is het een gewoonte die er ingeslopen is door de jaren en ach er zijn wel ergere volksliederen op de wereld.
  Als dit nu het enigste probleem was op deze wereld, een lied, dan was het leed snel geleden.

  Reactie door TT — vrijdag 12 oktober 2007 @ 17.32 uur

 95. @92 Pool,

  Je klinkt nu wel heel depresief, ligt dit aan het weer of aan het kabinet?

  Dan zet ik de joker in en ga voor het volkslied der volksliederen, “Er ligt tussen dinkel en regge een land, ons schone en nijvere Twente, het land van der arbeid het land der natuur, etc. etc. etc.

  Nou schiet me ineens weer het liedje door mijn hoofd van “Wat ruist er door het struikgewas” en zie beelden voor me van Balkenende?!
  Misschien dan voor alle zekerheid dan toch maar de jokker zetten op Corry en de Rekels met “Huilen is voor jou te laat, ik kom niet meer” en dan JP maar een link geven van een site waar ze Viagra verkopen.

  Reactie door TT — vrijdag 12 oktober 2007 @ 17.42 uur

 96. TT — vrijdag 12 oktober 2007 @ 17.32,

  Goedenavond,

  Ik ben het slechts gedeeltelijk met je eens, want: onderschat niet de kracht van symbolen en (strijd)liederen!!: zij vatten -als het goed is- kernachtig en herkenbaar het wezen van een beweging, streven, organisatie etc. samen.

  In die zin is het Wilhelmus -hoewel we er aan gewend zijn- daarmee niet te vergelijken.
  Denk ook maar eens aan die mooie, rode strijdliederen die lang geleden op de VARA-radio ‘s morgens te horen waren: in een gehorig rijtjeshuis kon mijn moeder dat zo rond acht uur ‘s morgens bij een der buren horen, maar het ergerde haar niet omdat die haar ontroerden en aanspraken.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 12 oktober 2007 @ 17.50 uur

 97. @Harrie V.

  Het Wilhelmus wordt tegenwoordig niet meer begrepen. Maar eigenlijk is het een zeer revolutionair lied voor die tijd. Het zegt dat je het ‘door god gegeven’ koninklijk gezag niet hoeft te accepteren als de koning zich niet aan de regels houdt. Dat was vor die tijd heel uniek in de wereld. Wij hebben er een stdhouder aan overgehouden; een stadhouder is de zaakwaarnemer (plaatsvervanger) van de koning als die niet aanwezig is. Meestal is een koning afwezig door dat hij in een ander land aan het regeren is of aan het oorlogje voeren. Maar in dit geval was er geen koning. Nederland had dus een zaakwaarnemer voor een niet bestaande persoon.

  ‘De acte van verlatinge’ is helemaal een prachtige tekst (geen lied!). De Amerikanen hebben hem uitvoerig gebruikt voor hun oafnahkelijkheidsverklaring twee eeuwen later. De Amerikanen zijn er nu nog steeds uiterst trots op. En wij …, bijna niemand kent die ‘acte van verlatinge’.

  Reactie door Drob — vrijdag 12 oktober 2007 @ 18.06 uur

 98. Beste Gloria,

  Goedenavond,

  Een nationale onthoudingsdag, of misschien een nationale “wij zijn het zat”-dag en beter, dagen, is/zijn een prima idee.

  P.S. naar aanleiding van…..: ik vind mezelf niet zo’n held maar ben allerminst “verdoofd”!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 12 oktober 2007 @ 18.45 uur

 99. Ja Morgenrood, ‘s morgens om 7 uur als ik de wacht had, in de messroom bij de Kon. Marine. Wauw! Die gezichten.
  Vwb het onderwerp: In deze Week van de democratie is dit natuurlijk een lachertje. De PvdA is echt het hulpje van Big Brother. Het is opvallende hoeveel van Orwell’s boek uitkomt. En hoever we reeds gekomen zijn met het onderdrukken van afwijkende meningen (ze negeren), met het observeren en continu volgen van burgers (telefoon/internet luisteren cq bewaren), de bewakingscamera;s en de mobiele telefoons. Spoedig zal iemand die 5 minuten niet gezien wordt berdacht zijn. Let op mijn woorden.

  Reactie door Klaas. — vrijdag 12 oktober 2007 @ 18.50 uur

 100. Drob — vrijdag 12 oktober 2007 @ 18.06:

  Goedenavond,

  “door God gegeven koninklijk gezag”…?

  Ik wil je er op wijzen dat in het oude testament van de bijbel (in “Richteren”) het joodse volk zeurde om een koning, omdat ze verblind waren door de bij buurvolken waargenomen, koningen omringende pracht en praal, waardoor een aldus “geleid” volk machtiger en grootser leek dan het feitelijk was.
  Een koning TEGEN Gods uitdrukkelijke gezag en wijsheid, in plaats van de toen als leider aangestelde Richter (rechter) die letterlijk het volk moest “richten”, op het goede spoor houden, de weg wijzen.

  Ik denk dat daarmee niet mis te verstaan werd gezegd dat het juist niet Gods wens was om de mensen door koningen te laten regeren, maar hij heeft ze -indachtig de hun gegeven vrijheid- toch maar hun zin gegeven: de eerste joodse koning werd zodoende Saul, die al snel goede Goddelijke raad in de wind sloeg…

  Dat is dus heel wat anders dan “aan God ontleend”, integendeel zelfs zoals hierboven wordt aangegeven, de mensen wensten ZELF een koning en uiteindelijk ontlenen koningen dus gewoon en ordinair hun gezag aan menselijke begeerte:
  We weten allemaal (mag ik hopen!) waar die inmiddels al toe geleid heeft!!

  Omdat een monarchie uitsluitend voordelig is voor de heersende elite en hun opportunistische hielenlikkers zal die -waar ze nog aanwezig is- niet gauw verdwijnen.
  Immers, zo’n in feite revolutionaire verandering van de staatsvorm is bij uitstek de gelegenheid om ook in andere zaken “schoon schip” te houden en dat wenst de elite niet.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 12 oktober 2007 @ 19.06 uur

 101. @ 95 TT

  Helemaal met je eens, laten “huilen is voor jou te laat” maar nemen, alhoewel het achterhoeks mij ook wel aanspreek, dat komt door dat een leraar Nederlands vroeger tegen mij zei: waar ter wereld je ook maar komt, spreek achterhoeks en ze begrijpen je… hij kwam uit Losser.
  Even terzijde,.. ik vertrek donderdag richting mijn dacha, de kids hebben dan vakantie dus even snel een klein weekje weg, voor zondag en maandag hebben we St Petersburg gepland, de kids zijn daar nog nooit geweest.

  Reactie door Pool — vrijdag 12 oktober 2007 @ 19.33 uur

 102. @101 Pool,

  Wou dat ik met je mee kon, zit nu nog te wachten op mijn Family-visa en moet volgende week weer naar het Consulaat in den Haag.
  De russische OVIR doet toch nog moeilijker dan de NL- Buitenlandsezaken.
  Dacht alles compleet te hebben maar moest wachten op een Notarieel ondertekend en gestempeld exemplaar van de notary dat wij inderdaad getrouwd zijn.
  Maar neem in iedergeval antigriep tabletten mee want er heerst momenteel een vervelende griep in St. Petersburg en omstreken.
  En als je toch in de buurt bent ga dan even met de kinderen naar Peterhoff, het zomer verblijf van Peter1.
  Is echt met zijn tuinen en uitzicht op zee de moeite waard.
  Denk al met al dat het voor mij nog wel een twee weken duurt voordat ik daar weer zit.
  Helaas………

  Reactie door TT — vrijdag 12 oktober 2007 @ 20.16 uur

 103. @101 Pool

  Inderdaad er was en taal Plautdietsch (Nederduits) die werd gesproken van Vlaanderen tot Finland, werd later vervangen in Duitsland door Hochdeutsch, Plattdeutsch werd verboden. Daar stamt het engelse woord Dutch vanaf. Plautdietsch is nog steeds de wereldtaal van de Mennonieten.
  Een goed volkslied vind ik “Op de blanke top der duinen”, maar dat werd ook gezongen door de NSB, dus oppassen met die handel. “Morgenrood” doet het ook goed, de woorden zijn van Jelle Troelstra. Wat denk je van de Internationale, dan breekt de pleuris uit, laten wij het maar bij het Wilhelmus houden, tenslotte is Willem een oer degelijke Hollandse naam. Met een beetje meer Swung kan die nog jaren meer. De link werkt goed, maar deze staat er niet op.
  Silence no more. Wij moeten meer onze stem laten horen anders hoor je alleen gesnurk in de lage landen.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Silent.jpg

  Goede reis met je kids naar jullie Dacha, ik drik en Wodka op jullie gezondheid met toestemming van Gloria.
  Groeten van ons in het hoge noorden, de boom is plat, prinses Irene heeft met hem gesproken.

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 12 oktober 2007 @ 21.21 uur

 104. @Harrie V.

  Over ‘god’ ga ik niet discussieren. Dat is de zinloosheid ten top.

  Maar ik refereer aan de in Europa algemeen geldende opvatting van de vijftiende eeuw.

  De verhalenbundels leg ik terzijde.

  Reactie door Drob — vrijdag 12 oktober 2007 @ 21.34 uur

 105. De eu is geweldig – zoals heb ervaren in spanje – daar wordt met ons geld in de pyrineeen een prachtige weg door de bergen gebouwd – jaren achter op schema – maar dat geeft niks want jan met de pet in nederland is wel zo gek die mag betalen – en bij ons kan intussen iedereen verrekken – HULDE AAN DEN HAAG – hoezee hoezee hoezee

  Reactie door D Sanders — vrijdag 12 oktober 2007 @ 21.41 uur

 106. @100 Harrie V.

  Zeer goede reactie! Zoals God vaak aan wensen tegemoet komt… maar wat is in goede handen bij de van ‘huis uit’ begerige en snel verveelde mens.

  Ik ben op zich niet domweg tegen een koningshuis, mits zo’n huis gevoel voor beschaving heeft dus een hoog ontwikkelde feeling heeft voor solidariteit en menswaardigheid.
  Een volk met een koningshuis zou een koninklijk voorbeeld aan zo’n huis moeten hebben. Koninklijk in zorg, aandacht en bovenal compassie.
  Een koningin altijd onderweg naar de zwakste ‘plekken’ van de samenleving… uit betrokkenheid, uit liefde. Niet eerder rustende voordat het volk een blij en tevreden volk is. Een soort ‘moeder Beatrix’ ipv Theresa!
  Dat zou op z’n minst een koninklijk doel moeten zijn…

  Maar zie, waar we mee te doen hebben! Ons koningshuis. Er straalt zelfs geen intelligentie vanaf.
  Niets bezielends, niets van harte! Domme, kille plicht, een vrouw met handschoenen, tas en een hoed, een rijtuig en een voorgekauwd epistel, een zeilboot en een vakantiehuis.
  Prima als we zonodig een gastvrouw voor ons land willen laten opdraven, maar om nou met z’n allen de pracht en praal van hun leefstijl te onderhouden inclusief de kinderen en de kleinkinderen… is ronduit parasitair.
  Ik bedoel 80 miljoen (toch?) … los van al die afschrijvingen op de ‘nederlandse zaak’!

  Geloof maar dat God dit voorzien heeft. Maar het volk is eigenwijs en krijgt wat het wil.
  Hun eigen boze sprookje.

  Voor wat je laatste deel van je reactie betreft: Stay free! Stay good ‘old’ Harrie!
  Groet.

  Een koninklijk

  Reactie door Gloria — vrijdag 12 oktober 2007 @ 22.58 uur

 107. @ 102 TT

  Ik zal die griep epidemie niet onderschatten, dus bedankt voor de tip,
  Zeker ga ik de kids Peterhof laten zien, ik vind het mooier dan Versailles, ondanks dezelfde architecten.
  Sh#t dat je problemen hebt met de ambassade, ik haal m’n visa in Oekraine en kan er op wachten, nooit geen problemen, mischien komt het dat ik een zakelijk visum aanvraag voor een jaar, 3 telefoontjes naar de NL ambassade in Kiev en twee uur later is m’n visa gereed, ik hoef mij zelfs in Rusland niet te laten registreren, waar ik verblijf.
  In ieder geval succes, en wie weet treffen we elkaar wel eens in Санкт-Петербург.

  @ 103 Henk H

  Wat krijgt Irene niet plat, of moet ik zeggen wat gaat niet plat met Irene.
  Gelukkig is het dak in tact gebleven, anders had je in het buitenhuis moeten slapen.
  Ik wilde de Internationale niet aanroeren want als er dan massaal gezongen moet worden zingt een groep perfect terwijl een andere groep alleen maar boe roepen.

  Reactie door Pool — vrijdag 12 oktober 2007 @ 23.03 uur

 108. @103 d’olle Henk

  Mijn fiat heb je! Op Pool kan dat nooit verkeerd zijn. Geloof maar dat ik binnenkort een wijntje op hem ga drinken. Samen met Sicko!
  Wat dacht je van deze? Een mens moet ook eens niet nuchter durven zijn. Toch?
  Dag Henk!

  Reactie door Gloria — vrijdag 12 oktober 2007 @ 23.05 uur

 109. @106 PS

  Help!! Dat had niet moeten blijven staan en slaat zeker niet op deze assepoester!
  Sorry voor deze nalatigheid.

  Reactie door Gloria — vrijdag 12 oktober 2007 @ 23.08 uur

 110. @106

  Ik bedoel dus: een koninklijk (onderaan)

  Reactie door Gloria — vrijdag 12 oktober 2007 @ 23.09 uur

 111. 77 Gloria

  Gloria natuurlijk heb ik mijn idealen, maar ik ben ook realist. En ijzer moet je nu eenmaal smeden als het heet is en het is blijkbaar niet heet genoeg hier.

  En dan kun jij je wel van alles wensen en je gebruikt soms het woord “we”. Maar wie zijn dat? Ik voel mij niet zo “we”. Deze maatschappij vervreemd zich steeds meer van mensen zoals ik, maar ook wel van meer. deze mensen zijn laconiek geworden. met Fortuyn kwamen ze ineens tevoorschijn om met zijn dood en het debacle van de LPF weer te verdwijnen. Die motiveer je niet zomaar meer.

  Blijf vooral jezelf Gloria, dan is er al heel wat gewonnen.
  Nogmaals en daar ging je niet op in:

  De revolutie moet zich hier eerst tussen de oren van de mensen afspelen. Een denkomslag van het egoistische en geldzuchtige naar het sociale.

  Maar hoe leer je de komende generaties delen en zorgen voor elkaar als je weet dat het gezinsgemiddelde 1.5 kind is? Hoe leer je kinderen delen met deze cijfers. Kinderen met een sleutel om de nek en red je maar. Pa en ma willen elke 3 of 2 jaar weer een nieuwe auto. Dat is de maatschappij. Ieder op zichzelf aangewezen en Balkenende mag God er nog bijhalen. Tussen mijn oren zit het wel goed maar jij en ik, we kunnen niemand ertoe dwingen die omslag te maken omdat het verdomd erop lijkt dat het gezonde liefdesgevoel bij diverse personen op slot zit en vervaagd is door het materialisme waarvan de hele leefomgeving mee is doordrenkt.

  Mijn gezin heeft ernstig geleden omdat ik voor anderen opkwam. Neem me niet kwalijk. Maar ik zweer je dat ik die Balekenende persoonlijk ga tegen komen als dankzij hem dit gezin niet meer kan functioneren omdat het op straat komt te staan.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 12 oktober 2007 @ 23.54 uur

 112. Gloria — vrijdag 12 oktober 2007 @ 23.08:

  Beste Gloria,

  Goedenavond,

  Maar, sprookjes zijn heel vaak “gecondenseerde” volkswijsheid en:
  Is het niet toevallig dat -zeker in het sprookje van Assepoester- de koning heel innemend is en dat het glazen muiltje eigenlijk maar 1 waarlijk “koninklijk” voetje vindt, dat van de “gewone”… en sympathieke Assepoester?

  Je zou ook kunnen zeggen dat juist de voortdurende confrontatie met -zacht uitgedrukt- de onvolmaaktheid van talloze koningen, in mensen de sterke wens deed ontstaan naar rechtvaardige en voorbeeldige leiders: zo bezien is’” Assepoester” een soort damesromannetje avant la lettre, maar ook ik las dat als kind haast ademloos!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 12 oktober 2007 @ 23.56 uur

 113. Wanneer gaan we eens beseffen dat dit zooitje ongeregeld ons contineu naait.Voor dat de haan drie maal gekraai,d heeft zijn we al veraden,back to the future.Tegen deze regenten moeten we opstaan ,anders raken we alles kwijt waar onze voorouders voor gestreden hebben. in de jaren veertig, vijf en veertig was er een man die een europa wilde ,maar hij werd met alle macht bestreden.Nu wordt het (democratisch geregeld via een referendum)door de regeringen opgelegd,bang dat ze zijn,dat de burgers nee zeggen tegen deze globalisering van het een europa.

  Reactie door jack — zaterdag 13 oktober 2007 @ 0.02 uur

 114. ReneR — vrijdag 12 oktober 2007 @ 23.54:

  Goedenacht,

  Ik denk dat Fortuyn zoveel aanhang had omdat hij op een geraffineerde manier de oren van -het veelal goed hebbende- mensen kietelde:
  Hij maakte als het ware egoisme minstens een beetje aanvaardbaar.
  Dat hij daarnaast terecht andere totaal scheef gegroeide zaken -vaak ironisch- aan de kaak stelde “omhulde” zijn in de kern toch eigenlijk wel gemakkelijke en aan het egoisme appellerende politieke visie met een aanvaardbaar “moreel” jasje: desondanks was dit verdienstelijk van hem.
  En eigenlijk het allerbelangrijkste dat je van het fenomeen Fortuyn zou kunnen zeggen: zijn knallende succes zei heel veel over het morele en wijsheidsgehalte van diverse opeenvolgende regeringen en eigenlijk ook veel over een groot deel van het volk zelf…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 13 oktober 2007 @ 0.18 uur

 115. Nederland…O… Nederland….

  Wannéér ‘n vólk…
  slecht leugens heeft te slihíkken…..
  Wannéér ‘n volk…
  niet langer wordt gehóórd…
  Wannéér ’n volk…
  door majesteit níet wordt verhóórd…..

  I..hís dát…
  dan Néééderlánd….?
  I..hís dáhát…
  dán míjn lánd….?
  Díe vlááág nog in míjn hánd…..?

  Wannéér ‘n partij…
  de éérste letter…van haar náám bescháámd…..
  Wanneer ‘nándere partij…
  níet voor de láátste létter gáát…..
  Wanneer ‘nándere partíj slinks wordt… gewéérd…..

  I..hís dát dan Néééderlánd….?
  I..hís dáhát dán míjn lánd….?
  Díe vlááág nog in míjn hánd…..?

  I..hís dáhát…
  dán míjn lánd….?
  I..hís…
  dáhát dán Nederland…?

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 13 oktober 2007 @ 0.30 uur

 116. Een geweldig boekje met de verschillen tussen oude en nieuwe verdrag: http://www.openeurope.org.uk/

  Reactie door christian — zaterdag 13 oktober 2007 @ 1.31 uur

 117. @115 Wattenstaafie…O… Wattenstaafie….

  Wanneer ‘n volk…
  die leugens niet meer slikt…..
  Wanneer ‘n volk…
  die macht niet meer pikt…
  Wanneer ‘n volk…
  die majesteit niet meer jaknikt…..

  I..his dat…
  dan Neeederland….?
  I..his dahat…
  dan mijn land….?
  Met vlaaag en wimpel HELDENLAND…..?

  Wanneer ‘n partij…
  de eerste letter…van haar naam afstraalt…..
  Wanneer n’andere partij…
  met hart en ziel de laatste letter zegepraalt…..
  Wanneer n’andere partij oprecht van harte wordt…binnengehaald…..

  I..his dat dan Neeederland….?
  I..his dahat dan mijn land….?
  Met vlaaag en wimpel HELDENLAND…..?

  I..his dahat…
  dan mijn land….?
  I..his…
  dahat dan Nederland…?

  Wattenstaafie…O…Wattenstaafie….
  Ja DAN hebben we waarlijk een VADERLAND!

  Reactie door Gloria — zaterdag 13 oktober 2007 @ 5.03 uur

 118. @ Pool,

  Je moet me toch maar eens uitleggen hoe jij dit doet, because tot voor 2 jaar terug haalde ik ook mijn visa in Talin, maar werd daar de laatste keer terug gestuurd met het antwoord dat wij alleen nog in onze eigen landen het visum konden aanvragen en deze ellende duurt hier tussen de 5 en de 7 werkdagen en geeft altijd problemen.
  Wens je een goede reis en rij rustig en geniet in Polen van ons stukje EU/autobaan.
  Nog 1 tip, pak de vleugelboot, die gaat vanaf het fortress naar Peterhoff.
  En we spreken zeker een keer af in onze Санкт Петербург.

  Reactie door TT — zaterdag 13 oktober 2007 @ 9.43 uur

 119. @ 118 TT

  Bedankt, maar je denkt toch niet dat ik met de auto ga, dat heb ik 1 X gedaan en dat was direct de laatste keer.
  Nee ik ga altijd vliegen, 3 uurtjes en ik ben er.
  Ik zal je het e.e.a. wel eens een keer uitleggen waarom ik een voorrangspositie heb op div. ambassades.
  Zeker moeten wij elkaar eens ontmoeten in St Petersburg, of in m’n dacha in Oekraine.

  Reactie door Pool — zaterdag 13 oktober 2007 @ 12.40 uur

 120. Inderdaad TT ; de wereld van smeur Balkenende gaat open !

  Reactie door Fred — zaterdag 13 oktober 2007 @ 15.10 uur

 121. #114 Harieke

  Er zijn meerdere theorien over Fortuyn. Die van jouw is er eentje van en deze werd graag gedoceert en geventileert door alles wat macht had en dit tussen de vingers weg voelde glijden.

  Deze krachten hebben de moord ook in werking gezet. Er zijn altijd wel gekker voor te vinden in een kelder van Groenlinks, waar je af en toe ook nog onderdelen tegenkomt voor een explosief. Maar zoals je weet is dit soort nieuws snel weer in de doofpot gedrukt. Want Dáááár zou ik als AIVD graag wat meer over willen weten. Maar moslims zijn nu een dankbare bliksemafleider dus komt die Tjibbe weer met een uitspraak in de krant zó werkt dat. En zo zijn er wel meer van dat soort zaken.

  Ik zag gewoon een heel intelligente man; die de ellende in Rotterdam in elk geval kende aan den lijve en de heersende strukturen binnen partijen. Dit durfde te verwoorden; zichzelf bleef en heel spontaan en natuurlijk overkwam.

  vergelijk dat maar eens met een Tichelaar. Dan weet je waarom de mensen gek met hem waren. Hij zette gasten als Melkert; waar zelfs de beste fotograaf nog geen kleurenfoto van kon maken; kompleet voor schut. En daar zaten we jarenlang op te wachten.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zaterdag 13 oktober 2007 @ 15.37 uur

 122. @98 Harieke

  Een nationale onthoudingsdag??

  Sorry, maar dat is niet haalbaar.

  Als het tegenwoordig al paasweekend is, dan is het gewoon een gekkenboel in sommige winkels voor die tijd. Effect zal hetzelfde zijn voor wie mee doet. En de rest zal gewoonweg niet meedoen omdat ze gewoon niet gemoriveert zijn of simpelweg “het goed hebben”.

  Wat wel effect zal hebben is dat je als partij enof vakbond een keer ophoud met foldertjes uitdelen en met spandoeken gaat lopen en botweg de boel lam gaat leggen en gaat zorgen dat de aderen van deze economie dicht gaan slibben door de wegen te barricaderen met alle rotzooi wat we bij de weg kunnen vinden. Pleur al het vuilnis eens om in te villawijken. Dat zou een mooi gebaar zijn om hen duidelijk te maken dat we het niet meer pikken.

  Reactie door ReneR — zaterdag 13 oktober 2007 @ 15.50 uur

 123. ReneR — zaterdag 13 oktober 2007 @ 15.37:

  Goedemiddag,

  Nou, de gedachte dat Fortuyn egoisme aanvaardbaar maakte voor veel mensen (o.a.) is toch ECNT MIJN gedachte (ik kan/kon ook niet alles lezen en horen): mocht die bij anderen zijn opgekomen dan is ze alleen maar waarschijnlijker…!

  Voorts, het komt zelden voor dat ik het gedeeltelijk en eigenlijk nooit dat ik het geheel eens ben met politieke analyses van de machthebbers, zou ook wel vreemd zijn als overtuigd SP-stemmer!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 13 oktober 2007 @ 16.11 uur

 124. Jawel ReneR , dat is inderdaad de oplossing : al die carneval-achtige zaken op het Plein in den Haag wordt door kamerleden gewoon gezien als vermaak .
  Zag een eikel , met een pak papier onder de arm oversteken vanuit het tweede kamer gebouw , naar aan de overzijde liggende zijpcafe’s , wat had hij een lol op die demonstratie van de SP , CNV .

  Er waren meer politie-agenten dan demonstranten .

  Reactie door Fred — zaterdag 13 oktober 2007 @ 16.48 uur

 125. @122 ReneR

  By the way…
  Nou niet zo geringschattend over de Nationale Onthoudingsdag, ReneR!
  Het gaat niet alleen om dat vege lijf, maar op ZO’N dag geen gebruik van winkel, auto, bus, trein: dus NIET naar de jobs. Minimaal gebruik van energie, dus broodjesdag met kaarsje. Anti-Paasdag!
  Geloof maar dat er dan sprake is van een economisch dalletje…
  Wie niet horen wil moet maar voelen!
  Kom op ReneR, als we het dan toch over revolutie hebben… believe it!

  Reactie door Gloria — zaterdag 13 oktober 2007 @ 17.22 uur

 126. Mij lijkt een nationale onthoudingsweek veel beter – maw het hele land een week plat -kijken hoe dat stel in den haag dan reageert ipv regeert wat ze ook al niet kunnen die zielepoten

  Reactie door D Sanders — zaterdag 13 oktober 2007 @ 19.25 uur

 127. Alsof de Oblasten ooit in het Politburo enig inspraak zouden mogen hebben…

  Reactie door Harry — zaterdag 13 oktober 2007 @ 21.16 uur

 128. Het CDA en de PVDA moeten zich de ogen uit de kop schamen om zich “volksvertegenwoordigers” te noemen.
  Laten ze eerst een in eigen land eens orde opzaken stellen.
  Het vertrouwen in de politiek is nu echt wel tot het nulpunt gezakt.

  Reactie door André — zaterdag 13 oktober 2007 @ 23.06 uur

 129. @98
  Ik ben meer voor een realisten dag,het geloof zou als begin een mooi thema zijn.

  Reactie door De Hakker — zondag 14 oktober 2007 @ 11.09 uur

 130. Kiezersbedrog

  De PvdA-fractie vindt dat het EU-verdrag geen grondwettelijk karakter heeft en dat er daarom ook geen referendum nodig is. Het advies van de Raad van State heeft daarbij zwaar meegewogen.

  Uit verkiezingsprogramma PvdA:
  Europa is er voor de burgers. De uitslag van het referendum over de grondwet was glashelder. Voor een nieuw (grondwettelijk) verdrag is een nieuw referendum nodig. De PvdA zal niet accepteren dat er via een omweg toch aan gemorreld wordt.

  Het feit dat grondwettelijk tussen haakjes is gezet geeft toch JUIST aan dat bedoeld wordt dat het om een verdrag gaat, al dan niet grondschappelijk van aard. Er zouden immers geen haakjes staan als men uitsluitend doelde op een grondwettelijk verdrag.

  Als er inderdaad sprake is van kiezersbedrog kan en mag dat toch niet worden geaccepteerd? Dat zou immers betekenen dat in de toekomst iedere willekeurige partij vooraf van alles kan beloven en daarna het tegenovergestelde kan doen.

  Kiezersbedrog (Wikepedia)
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kiezersbedrog

  Reactie door Anne — zondag 14 oktober 2007 @ 11.12 uur

 131. @130 anne

  Juist de PvdA bij uitstek is haar belofte op vele terreinen niet nagekomen.
  Kiezersbedrog moge ruimschoots bewezen zijn.
  Regeren sluit sowieso kiezersbedrog in, anders had ‘De Democratie’ allang een Onafhankelijke Commissie* ingesteld die boven de regeerders uitgaat om hun leugenbrij ter verantwoording te roepen evt met onmiddelijk ontslag!
  * Zo’n Commissie bestaat natuurlijk uit alle lagen van de bevolking.
  Het feit dat deze mensen ‘soeverein’ regeren is anti-democratisch.
  Zij kunnen pas na 4 jaar ontslagen worden en ondertussen een heel land ontwrichten.
  Zij kunnen medeplichtig zijn aan moord, zonder aangeklaagd te worden op moord met voorbedachte rade.
  Zij kunnen 80% van de bevolking negeren door een referendum te weigeren, die zij bij verkiezing beloofd hebben.
  Kortom: zij kunnen ongebreideld liegen en bedriegen, zodra zij de macht hebben.
  Erger, zij wijzen terug naar het volk: Koppen dicht, je hebt ons zelf gekozen!

  Democratie is niet zuiver, omdat zij zichzelf onzuiverheden toestaat. Nogal logisch… zij is bedacht door de mens!

  Zolang een dergelijke Commissie niet in het leven is geroepen zullen we als volk zelf de vinger aan de pols moeten houden.
  Vanzelf vormt zich dan een ‘Commissie’ uit alle lagen van de bevolking.
  Zij kunnen zorgen voor OPSTAAN tegen de gevestigde leugenorde en ZORGdragen voor een revolutionaire omwenteling die De Democratie weer in zuiver licht stelt.
  Althans, zo verantwoordelijk zou een volk moeten zijn…

  Reactie door Gloria — zondag 14 oktober 2007 @ 13.24 uur

 132. De echte machthebbers dwingen het pluche in hun straatje te lopene en als zij dit niet doen? dan hebben zij niets meer te zeggen! En vooral niets meer te vergaren! Vandaar dat de SP niets te zeggen heeft. De SP moet denk ik buiten de politiek gaan opereren en openlijk naar buiten brengen dat politiek geen politiek meer is maar ordinair machtsmisbruik. Sterker nog, als de SP zo doorgaat zal het denk ik al haar geloofwaardigheid verliezen. Het is tijd voor een omslag!!!Mensen zijn het zat maar kunnen niets beginnen, vastgebonden als ze zijn aan vaste lasten..SP maak SP voorzieningen. Een SP bank zoals de Triodos bank, een SP verzekeringsmaatschappij, SP verpleeg en verzorgingshuizen…laat zien hoe het anders kan en de zittende garde en de machthebbenrs zullen moeten volgen omdat ze dan compleet in hun hemd staan. En ik denk dat het draagvlak groot is ook al zal het eerst moeten groeien..de SP moet heel kort gezegd meer naar zich toe halen!!

  Reactie door cynthia — zondag 14 oktober 2007 @ 13.30 uur

 133. Op internet is te zien dat de SP heel veel doet..toch lang niet iedere Nederlander heeft internet! Verspreid materiaal van de SP in bibliotheken..met het oog op het milieu! En geef leden niet de tribune maar verkoop het in een kiosk voor een schappelijke prijs. Leden lezen het op internet denk ik wel! Zoek iemand in de TV wereld die de SP uitzendruimte wil geven..LLINK?? Er zullen vast wel idealisten rondlopen met ideeen en geld…

  Reactie door cynthia — zondag 14 oktober 2007 @ 13.35 uur

 134. @ Gerard Lettinck (83):

  Citaat: “Ik weet dat er mensen hier zijn die dit onzin vinden, prima, hopelijk reageren ze er niet op, maar heeft het er niet alle schijn van dat deze profetie aan het uitkomen is?”

  Als je niet wil dat mensen die het onzin vinden erop reageren, moet je het vooral niet hier neerschrijven!
  Voor alle duidelijkheid: ik vind het onzin.
  (Evenals wat Anne Hilverda in nr. 85 zegt). Maar dit weblog is geen geschikte plaats voor discussie daarover.

  @ Pool (92):

  Waarom niet Ketelbinkie? Zijn naam moet natuurlijk dan wel veranderd worden in die van de koning(in). :)

  Overigens: Sint Petersburg krijg ik nog steeds moeilijk uit mijn strot en pen. Toen ik daar was heette het nog fier Leningrad! (Nadat het vroeger nog enkele jaren Petrograd had geheten).

  @ D’olle Henk (103):

  Bovendien lijken mij de woorden “van vreemde smetten vrij” bepaald niet geschikt.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 14 oktober 2007 @ 20.18 uur

 135. @Olav Meijer

  Bij het schaken heb je bij de Hollandse opening(!) de Leningrader variant. Tja, over een poosje weet niemand meer waar die naam vandaan komt. Maar Sint Petersburg is de naam waaronder die stad gesticht is. Daar hebben de Nederlanders nog aan meegeholpen. Dus ik vind het terecht dat die naam weer terug is, na een intermezzo van enige decennia.

  Van Stalingrad vind ik het erger dat de naam veranderd is. Niet dat ik veel met Stalin op heb, maar die stad is bepalend geweest voor de afloop van de Tweede Wereldoorlog. Daarbij vergeleken was D-day maar een armzalige schermutseling (toch heb ik veel bewondering voor de vele strijders en gevallenen van D-day). En de huidige naam Wolgagrad is niet eens de oude naam, want die was Tsaritsyn.

  Reactie door Drob — zondag 14 oktober 2007 @ 20.34 uur

 136. @ 134 Olav Meijer

  De meeste Russen zijn blij met de de huidige naam St Petersburg, de stad is vernoemd naar de apostel Petrus.
  Velen willen de naam van Leningrad uit de geschiedenisboeken hebben.

  Reactie door Pool — zondag 14 oktober 2007 @ 22.16 uur

 137. Beste Drob, Olav Meyer en Pool.

  Ik ben jarenlang lid geweest van de vereniging Nederland- USSR en ervaren hoe Rusland-USSR-Rusland gefunctioneerd heeft. Ik heb totaal geen behoefte hieraan text en uitleg te geven, dat is aan de Rus zeker toe vertrouwd. Met al zijn emotionale gevoelens is het een mens die alle respect verdient.
  Als er een misstand gezocht dient te worden laten wij die eerst zoeken in de westerse wereld.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 15 oktober 2007 @ 0.00 uur

 138. @ 137 Henk H

  Precies Henk, de anti Rusland propaganda machine heeft hier in het westen en de VS volop gedraaid, en nog steeds alhoewel erg afgezwakt.
  Mensen spraken over Rusland of het een achter gebleven gebied was, gelukkig is dat allemaal verleden tijd ondanks dat er gebieden zijn waar inderdaad de economische hervormingen en modernisering nog niet zijn ontplooit… maar dat hebben we in het westen ook nog steeds van die gebieden.

  De Rus zelf is een betrouwbaar hardwerkend sociaal persoon, dat is mijn ervaring, helaas hebben vele Russen hun betrouwbaarheid gedwongen moeten inleveren aan mafia figuren die al jaren en jaren aan de top zitten.
  Helaas wordt dit negatieve aspect van de Rus breeduit gemeten in de westerse landen.

  Reactie door Pool — maandag 15 oktober 2007 @ 1.04 uur

 139. Als je de geschiedenis van de PvdA nagaat , zal blijken , dat deze partij al sinds Toelstra , geen Sociale partij is en zeker het heeft gemund op valsstrikken : Noem mij een reden op op een PvdA te stemmen ? ( hahahah ) .

  Reactie door Fred — maandag 15 oktober 2007 @ 12.32 uur

 140. Heeft de SP geen burgemeesters die het betere werk kan leveren in plaats van de PVDA.
  Wat een flutbenoemingen weer in utrecht.
  Keuze uit niks.

  Reactie door sanli — maandag 15 oktober 2007 @ 13.49 uur

 141. @136 Pool,

  Is St. Petersburg niet vernoemd naar zijn oprichter Peter de 1ste?
  Er staat me namelijk iets van bij dat de benaming Sint, is voort gekomen uit de naam St. Nicolas de beschermheiliger van de reizigers.
  Althans dit is mij ooit eens verteld door iemand en kan het natuurlijk mis hebben.

  @ Olav en dólle Henk,

  Inderdaad hebben de inwoners van Sint Petersburg massaal gekozen voor hun oude naam.
  En zijn alle beelden van Lenin en Stalin bijna uit het straatbeeld verdwenen.

  Verder ben ik zelf een paar keer met mijn auto naar Rusland gereden en kun je als je de oude weg volgt van de “ruslui” uit 1826 terecht met het platte duits en twents dialect.
  Deze route kan ik trouwens iedereen aanraden die ooit eens met een auto naar Rusland wil gaan, het is een prachtige route met goede wegen tot aan de M15 in Rusland.

  Reactie door TT — maandag 15 oktober 2007 @ 16.04 uur

 142. 132 en 133 Cynthia. Je hebt gelijk, maar wie is de SP? De SP zijn de leden, dus mocht je lid zijn, laat je niet tegenhouden.

  134 Olav. Mijn onzin schrijf ik niet voor jou, dus waarom toch reageren? Omdat het leuk is je af te zetten tegen alles wat met geloof te maken heeft.

  Reactie door Gerard Lettinck — maandag 15 oktober 2007 @ 16.34 uur

 143. @140 Met respect voor de ‘concurrent’, maar
  liever noem ik dat een ándersdenkende collega
  politicus, moet ik toch duidelijk zeggen, dat
  er gelukkig alsnog gekozen kon worden en om
  enkele uitgedragen nuances over de taakopvat-
  ting ben ik er heel blij mee.
  Gek idee, maar evengoed leuk, dat ook Jan
  Marijnissen voor een dergelijke funktie ge-
  vraagd had kunnen zijn, met zoveel zetels.
  We moeten maar even afwachten hoe het verder
  gaat met de ‘wisseling van de wacht’ over de
  gróte steden, want de huidige coalitie kan nu
  niet elke ‘post’ nog gaan bezetten, naar eigen(gereid) goeddunken.
  Vertrouwen kan men zeker in de heer A.Wolfsen
  hebben en die weet als geen ander dat je maar
  niet wat roepen kunt op Regio TV Utrecht en
  het dan nadien niét gaan waarmaken.
  Hij is vast van plan zijn doelstellingen erg
  goed en gericht te gaan aanpakken, zonder
  dralen en hier en daar met grote spoed!
  Het past de Utrechtse bevolking niet hem voor
  af reeds in een ‘hokje’ te plaatsen.
  Aleid is zeker in menig opzicht uniek te noe-
  men en wordt de eerste burgemeester die zijn
  qualificaties meebrengt vanuit andere gezichtshoeken, dan de Secretarie-tredmolen!
  De aangrenzende gemeenten kijken danook met
  grote belangstelling uit naar zijn voornemens
  en zien die vooralsnog met vertrouwen tege-
  moet. Madelief.

  P.S. Sanli, waarom de heer Aleid Wolfsen
  kielhalen, nog voordat hij definitief is
  aangemeerd? Moet dat nou, en van wie?
  De S.P. komt heus wel aan de bak, straks op
  ander gebied, óók in Utrecht !.

  Reactie door Madelief — maandag 15 oktober 2007 @ 16.46 uur

 144. @142 Gerard Lettinck

  Laat je vooral niet weerhouden! Ik vond het een zeer interessante reactie, waarvoor nog dank.
  Groet!

  Reactie door Gloria — maandag 15 oktober 2007 @ 23.46 uur

 145. @ Drob (135), Pool (136/138), d’olle Henk (137) en TT (141):

  Het is me geheel en al bekend dat de vroegere hoofdstad van Rusland oorspronkelijk Sint Petersburg heette en door tsaar Peter I (de Grote) is gesticht (1703). En wel genoemd naar de apostel Petrus. (Vandaar: Sankt). Maar dat was nog vóór de revolutie, niet?
  Ik bedoelde te zeggen dat ik het “wegschrijven” van de Russische revolutie, welke toch een zeer belangrijke historische gebeurtenis is geweest, niet toejuich.
  En ik heb veel op met de Russische taal en cultuur.

  @ Gerard Lettinck (142):

  Citaat: “Omdat het leuk is je af te zetten tegen alles wat met geloof te maken heeft.”

  Dan heb je niet goed opgelet. Dat doe ik nl. juist helemaal niet. (Toon maar eens het tegendeel aan).
  Ik vind het alleen nogal ongerijmd om hier een commentaar te schrijven en daarbij expliciet te vermelden, dat je hoopt dat bepaalde mensen NIET reageren.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 16 oktober 2007 @ 19.18 uur

 146. @131 Gloria

  Nog bedankt voor jouw reactie. Ik vind dat je gelijk hebt met alles wat je schrijft.

  Het is een grote fout dat er nooit een onafhankelijke controlerende commissie in het leven is geroepen. Is dat niet het eerste dat een Democratie die zichzelf serieus neemt zou moeten doen, juist ter bescherming van de democratie, juist om te voorkomen dat de democratie in verval raakt?!

  Ik begrijp dat regeringspartijen in een coalitie moeten schipperen en hun verkiezingsbeloften niet altijd helemaal kunnen waarmaken. Dat hoeft nog geen kiezersbedrog te zijn.
  Ik begrijp ook dat er gedurende een regeerperiode door veranderende omstandigheden of nieuwe informatie soms compromissen moeten worden gesloten. Ook dat hoeft nog geen kiezersbedrog te zijn.
  Maar aangezien de PvdA al op meerdere punten belangrijke verkiezingsbeloften niet heeft waargemaakt, en aangezien het om zoiets fundamenteels gaat als het Eu-verdrag (inleveren van Nederlandse soevereiniteit), zou die partij inderdaad ter verantwoording moeten worden geroepen door een onafhankelijke commissie.

  Je zou denken, als politicus probeer je je principes en je idealen te verwezenlijken. Daarvoor ben je in de politiek gegaan. Dat de PvdA tegen haar verkiezingsbelofte in, en nadat zij op een aantal belangrijke punten al concessies had gedaan, ook nog eens de doorslag heeft gegeven om het referendum definitief de nek om te draaien, is onbegrijpelijk en onverteerbaar.
  De PvdA had er beter aan gegaan om op een kabinetscrisis aan te sturen dan om, zonder uitgesproken steun van de bevolking, een dergelijk grote verantwoordelijkheid op zich te laden en bovendien volkomen ongeloofwaardig te worden.

  Tot nog toe gaat het Balkenende voor de wind. Dagbladen en TV werken goed mee. Behalve het NRC heeft (als ik het goed heb gezien) geen enkel landelijk dagblad aandacht besteed aan de conclusie van de commissie van het Britse Lagerhuis. Ook in het NOS journaal van 20.00 uur is het niet aan de orde geweest.

  De Nederlandse bevolking is onvoldoende geïnformeerd over het EU-verdrag en de gevolgen die het verdrag voor Nederland zal hebben. Er is op radio en TV en in de landelijke dagbladen veel te weinig aandacht geweest voor het verdrag. Veel Nederlanders weten daardoor echt niet precies waar het over gaat. Maar heeft de politiek niet de verantwoording stukken zoals het EU-verdrag in begrijpelijke taal voor te leggen aan de Nederlandse bevolking?
  Het verdrag is, gezien de consequenties die het voor Nederland heeft (o.a. het opgeven van soevereiniteit) toch een zaak die ALLE Nederlanders aangaat en niet alleen de partijen die op dit moment in de regering zitten?

  Reactie door Anne — woensdag 17 oktober 2007 @ 10.02 uur

 147. @146 Anne

  Geweldige toegelichte reactie!
  Ik ben het roerend met je eens!
  Er is maar EEN ding wat mij het meest verbaasd heeft tot nu toe:
  NIET dat leugen kabinet! Ooit iets christelijks gezien van die C-partijen?
  NIET de PvdA wiens principe en ideaal is de MACHT te grijpen. Want DAAR gaat het hen om! Als zij echte linkse principes en idealen hadden, was NU het moment om dit kabinet van hun elitaire troon te stoten.
  NEE, dat alles heeft mij niet verbaasd. Dat is zoals het altijd maar gaat… griezelige geesten die de scepter in een land willen zwaaien. VOC- geesten!

  Maar wat mij WEL heeft verbaasd is dat NIEMAND zit te popelen om OP te staan.
  Heb jij al iets gehoord van de Nationale Stakingsdag?
  Kijk Anne, daarom krijgt een volk de leider die het verdient.
  ‘We’ laten het er letterlijk bij ZITTEN.
  En dat is echt kwalijk.
  Groet!

  Reactie door Gloria — woensdag 17 oktober 2007 @ 22.52 uur

 148. Gloria, met je goede hart, als “gewone” mensen gaan staken zal dat niets uitmaken omdat zij de touwtjes niet in handen hebben. Multinationals zullen hun prijzen omhoog gooien
  Een staking van een jaar lijkt mij een goed plan maar je raadt het al … dit pakt ook de gewone mens die geen reserve heeft. Tenwij we bereidt zijn elkaar te helpen, tenzij wij bedrijven gaan oprichten en samenwerken en je raadt het al, dan komt oom agent omdat je geen prijsafspraken mag maken en doe hier inhalerige mensen bij en het systeem faalt ook. Ik denk dat boontje om zijn loontje komt en dat het nog wel even duurt voordat er verandering komt. Er moeten meer mensen benadeelt worden wil er iets gaan veranderen en zoals het nu lijkt gaat dat snel. Gloria, ik wil ook heel graag verzet maar hoevelen met mij? Wat als je kinderen hebt? een hypotheek? En zo zit je vastgebonden aan de eisen van de maatschappij. Alleen samn staan we sterk en ik verwacht dan ook dat de SP haar voortrekkersol gaat nemen

  Reactie door cynthia — maandag 29 oktober 2007 @ 9.43 uur

 149. En ze hebben wéér gelogen!!!

  http://www.rtl.nl/(channel=rtl4,progid=rtlnieuws,zone=rtlgemist.rtl.nl/rtlnieuws,vm=/actueel/rtlnieuws/binnenland/,ord=1193861558031)/system/video/wvx/components/actueel/rtlnieuws/miMedia/2007/week44/wo_1930_eu_referendum.avi_plain.xml/796.wvx

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 31 oktober 2007 @ 21.15 uur

 150. sorry, opnieuw:
  En wéér wordt er gelogen:

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 31 oktober 2007 @ 21.33 uur