Wereldvoedseldag

16 oktober is in 1979 uitgeroepen tot Wereldvoedseldag. Op dit moment zijn ongeveer 800 miljoen mensen ondervoed, bijna twee miljard mensen hebben voedingsproblemen. In de millenniumdoelen is vastgesteld dat het aantal mensen dat lijdt aan honger in 2015 gehalveerd moet zijn. De grote vraag is of dit gehaald wordt.

Het wrange is dat er genoeg voedsel in de wereld is. De verdeling ervan laat echter zeer te wensen over. Honger is het gevolg van armoede en dit wordt verergerd door het beleid van de Wereldbank van het IMF en de Wereldbank en de vrijhandelsverdragen. (zie ook: De wereldhandel is net Balletje Balletje) De nieuwe handelsverdragen die Europa wil afsluiten zullen dit er niet beter op maken.

Meer informatie:

Wereld Delen (SP)
Wereldvoedseldag

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 16 oktober 2007 :: 19.58 uur

94 Comments

94 reacties

 1. Koenders van de PvdA gooit weer eens 4,5 miljard euro weg.
  Hij besteed dit voor armoede bestrijding in Afrika,… hoe vezin je het
  O ja hier in ons land is geen armoede we hebben geen voedsel- en kledingsbanken. schuldhulpverlening is een droom, mensen kunnen niet rondkomen van hun te lage salaris, ouderen eten maar 2 maal per week een warme maaltijd, enz. enz.
  Armoede bestrijden prima,.. eigen land eerst.

  Reactie door Pool — dinsdag 16 oktober 2007 @ 20.18 uur

 2. Ik zit me altijd af te vragen waar al dat geld van goede doelen en ontwikkelingshulp naar toe gaat?

  Reactie door Jan Pruimboom — dinsdag 16 oktober 2007 @ 20.47 uur

 3. @ Pool

  Daar ben ik het volledig mee eens.

  Reactie door Jan Pruimboom — dinsdag 16 oktober 2007 @ 20.47 uur

 4. Kunnen we geen voedselbanken in de derde wereld oprichten? vijf vliegen in een klap. 1. We raken van onze producten over datum af. 2. Iedereen kan aan het werk. 3. Dictators eigenen het zich niet meer toe. 4. We hoeven geen ontwikkelingsgeld meer te betalen. 5. Minder assielzoekers omdat ze in eigen land te eten hebben. Wel moeten we fraude streng bestraffen maar ja we hebben ervaring in Irak en Afghanistan. In plaats van democratie gaan we de buiken vullen.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — dinsdag 16 oktober 2007 @ 20.59 uur

 5. @1
  Nou,nou Pool er zit toch wel een beetje verschil hier tussen.
  Althans een beetje vreten is toch nog wat anders als niets te vreten.
  Van mijn mag het wel 9 miljard zijn maar ik denk dat ook bij jou de vraag leeft waar komt dat geld terecht.
  En dan komen we bij een heel treurig verhaal terecht denk ik.
  Maar ook jij bent denk ik toch blij als van een door jou geschonken boterham in Afrika een klein hongerig mondje een hapje krijgt van wat nog is over gebleven is van de grote boterham.
  Of vergis ik me?

  Reactie door De Hakker — dinsdag 16 oktober 2007 @ 21.00 uur

 6. O eh dacht er even niet aan. Het voordeel is nog groter wat dacht je van overjarige medicijnen, kringloopwinkels, politici en ons grootste wapen Jan Peter Balkenende, Plasterk, Donner en consorten om ze waarden, normen ethiek en dankbaarheid bij te brengen.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — dinsdag 16 oktober 2007 @ 21.16 uur

 7. Toen ik een kind was, hoorde je van afrika en zijn inwoners van de paters en missiezusters, die elk jaar op bezoek kwamen. Wij moesten zilverpapier sparen voor “de arme zwartjes”en héél veel bidden.
  Daarmee doende waren er anderen die een heel ander beeld hadden van afrika. De leiders van westerse regeringen en grote bedrijven lieten hun begerig oog vallen op afrika. Rijk als het continent is aan mineralen, diamanten, uranium, goud en al die grondstoffen die zij goed konden gebruiken. En ook, niet te vergeten, de vruchtbare grond in het midden van afrika.
  Tot de jaren 60 konden ze onbelemmerd hun gang gaan: zowat heel afrika was gekoloniseerd. Alle grondstoffen gingen linearecta naar het rijke westen. Op de vruchtbare bodem groeiden pinda’s en ananassen voor de onverzadigbare westerse markt. En de bevolking? De westerse overheersers hadden het continent verdeeld in lijnrechte “landen” waardoor stamverbanden uit elkaar waren gerukt, eeuwenoude teretoria respectloos aan de kant waren gegooid en de bevolking dom en arm werd gehouden.
  Nadat de kolonisators vetrokken waren werden de afrikaanse landen in naam onafhankelijk. In naam, want het rijke westen liet zich de kip met de gouden eieren niet zomaar afnemen. Het imf kwam er voor in de plaats: torenhoge leningen met een fikse rente gijzelden de jonge, nu “onafhankelijke”landen.
  opgedrongen democratie, in afrika met zijn sterke stamverbanden een wezensvreemd verschijnsel bracht corruptie, moord en doodslag. En ziekte, want wat een levend lab is afrika voor de farmaceutische industrie!
  De honger, zeker in dit werelddeel, is het gevolg van dit respectloze optreden.
  Wat kan ik daar als individu aan doen? Ik kan stemmen voor politieke partijen, die dit schandaal aan de kaak stellen. Ik kan elke mens, ongeacht zijn afkomst, als mijn gelijke erkennen. Ik kan kiezen voor producten die op een eerlijker manier op de westerse markt komen. Ik kan mijn mening verkondigen. Ik kan blijven geloven dat ten lange leste de geldzucht het zal verliezen van de medemenselijkheid.

  Reactie door margriet — dinsdag 16 oktober 2007 @ 21.16 uur

 8. Het gaat nog erger worden , met voedsel tekort en prijzen. In de USA is men helemaal gek van Ethanol uit Mais, maar een volle tank van een grote auto daar kunnen 2 mensen 1 jaar van eten. De hele maisproductie van dat land is amper genoeg voor 10% van de energie behoefte voor hun auto”s.

  Reactie door Harry Sangers — dinsdag 16 oktober 2007 @ 21.37 uur

 9. @ 5 De Hakker

  Ik heb met eigen ogen gezien dat hulpgoederen die bestemd waren voor de hongerigen in diverse Afrikaanse landen werden verpatst aan zwarthandelaren,.. ik heb gezien dat ontwikkelingsgeld gebruikt wordt voor het bouwen en verbouwen van luxueuse bordelen, geld gebruikt wordt voor het opzetten van hypermoderne vakantieparken, het geld gebruikt wordt om het wagenpark van functionarissen uit te breiden,… dus lul me niet over ontwikkelingshulp/geld want deze en voorgaande kabinetten weten dat het geld niet daar komt waar het eigenlijk zou moeten komen.

  Deze Koenders geeft zelfs geld aan een fout regeringshoofd om alleen maar met hem te kunnen praten.
  Hoe diep kan je zinken.

  Reactie door Pool — dinsdag 16 oktober 2007 @ 21.57 uur

 10. harry en de etanol productie is nu nog vervuilender als de winst die je maakt op het schoner rijden van/op etanol.altands zoiets heb ik eens gehoordt op discovery channel,of zoiets.
  en eeu ontoppic??
  wordt het niet eens tijd gewoon de voetsel overschotten,te dumpen,in plaats van een grote navo/nato enz ovening in europa te doen dat te verplaatsen naar afrika,
  en inplaats van bommen en munitie te verknallen,(en de enome schade aan land en gebouwen/wegen enz)
  te vervangen door kratten met eten drinken,zaden enz,en dat op doelen te gooien,inplaats van geld te doneren,waarvan de helft opgaat aan de derectie,en een kwart aan de plaatselijke ahum leger leider,
  en waarom moet de us een nieuwe basis in duitsland,ga naar huis jankie doodle,of ga naar afrika,met je mackdonalds en je geld,,ooo daar kun je niets doen tegen het ahum oostblok,tip je zit wel dichter bij de as van het ahum kwaad,toch,
  de koude oorlog was toch voor bij her boes?

  Reactie door ad — dinsdag 16 oktober 2007 @ 22.22 uur

 11. 21 Pool, deze keer helemaal met je eens.

  Eerst eigen huis opruimen en dan dat van een ander.

  Er is de laatste 40 jaar al heel veel geld naar Afrika gegaan, heel erg voor die mensen daar maar zolang er regimes zitten die bestaan uit enkel boeven en zelfverrijkers moet er geen cent meer naar toe.

  Eerst de nood hier ledigen, geef elke bijstands vader en moeder er 200 euro bij inplaats van weer miljarden in een bodemloze put gooien.

  Let wel mensen, ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurt in die landen, die arme mensen en kindertjes maar het gaat niet over door die 4 miljard, er is in 40 jaar helemaal niks verandert en we blijven maar geven.

  FOUTE REGIMES , daar ligt het aan.

  Reactie door Carla — dinsdag 16 oktober 2007 @ 22.42 uur

 12. Honger is het gevolg van armoede en daar moet door een eerlijke verdeling iets aan gedaan worden.
  Maar als Unilever een paar fabrieken wil verplaatsen naar lage lonen landen, waardoor daar meer mensen een boterham kunnen verdienen, wordt er gestaakt
  Hoezo eerlijk verdelen Jan?

  Reactie door engine 54 — dinsdag 16 oktober 2007 @ 23.17 uur

 13. Het probleem is macht en geweld. Het willen heersen heeft geleid tot technologische ontwikkelingen waardoor er nu geen 1 miljard zoals 19e eeuw maar 6 miljard mensen op maarde zijn. Ons land is de tweede agrarische exporteur van de wereld. Hoe ziek kun je zijn? Dit is niet in het voordeel van de mensheid en de natuur. Kwaliteit voor weinigen. Nu is het kwantiteit. Unilever is zo’n producent die manipuleert en geen zier geeft om het milieu en de integriteit van de natuur. Het is massaproductie vergezeld van misleidende reklame etc.

  Reactie door L´écologiste — dinsdag 16 oktober 2007 @ 23.18 uur

 14. De mens achter de politicus :

  Wat zou je grote succes in het Kamerwerk zijn de komende periode?

  Dat we eindelijk zorgen dat die 300.000 kinderen die nu in armoede opgroeien ook een eerlijke kans krijgen.

  @ 11 Carla en Pool

  Goed gesproken : ” Eerst eigen huis opruimen en dan dat van een ander “, m.a.w. je moet dweilen met de kraan dicht. Maar ja, de heren en dames in Den Haag van links naar rechts kijken eerst of hun eigen netwerkjes het meer dan oke hebben en dan willen ze ook nog even de z.g.n. beschaafde heren en dames spelen in de hele wereld.

  Armoede bestrijden oke, maar doet dat dan goed met een solide verdediging a.u.b. Zie b.v. Italie bij het voetbal, ze zijn al een paar keer wereldkampioen geworden dankzij een perfecto verdediging.

  Reactie door Peter Mink — dinsdag 16 oktober 2007 @ 23.31 uur

 15. engine 54,
  dat verplaatsen van deze fabrieken heeft niets te maken met eerlijk delen maar met nog meer winst maken,is niet bedoeld om mensen elders te helpen.

  Reactie door lapper — dinsdag 16 oktober 2007 @ 23.31 uur

 16. @9
  Pool ik geloof je graag dat veel van het geld niet juist terecht komt maar moeten we dat kleine beetje wat bij die honger buikjes terecht komt dit hun ook nog afnemen.
  Of jij moet er van overtuigd zijn dat daar helemaal niets terecht komt.
  @12
  Jij geeft het bedrijfs leven een sociaal karakter door dat ze voor de bevolking daar gaan zitten.
  Nee,de bedrijven maken juist gebruik van die mensen door ze voor een habbekrats te laten werken en zo meer winst op te strijken.
  Dus hang dat gezegde van jou maar in de kerstboom want dat is ook gebaseerd op een sprookje.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 16 oktober 2007 @ 23.44 uur

 17. Hoe kunnen we mensen voeden als tonnen aan hulp goederen liggen te verrotten in de havens, omdat de corrupte overheid deze niet toelaat!
  Hoe kunnen we mensen voeden als convoien met hulp goederen door criminelen worden gestopt en leeg geroofd.
  Hoe kunnen we mensen voeden als er geen infrastructuur is om de mensen te bereiken.

  En zo kunnen we nog legio zaken opnoemen die tegenwerken.

  Zo zitten organisatie’s zoals Artsen zonder Grenzen door het toe genomen geweld te springen om personen die willen worden uitgezonden.
  Ook is de continuiteit van negative berichtgeving in de diverse media’s hier debet aan.

  Reactie door TT — dinsdag 16 oktober 2007 @ 23.45 uur

 18. Dat snap ik ook wel Lapper, neemt niet weg dat het wel goed is voor de ontwikkeling van die landen.

  Reactie door engine 54 — dinsdag 16 oktober 2007 @ 23.48 uur

 19. @11
  Dus laat ze maar verrekken .
  Och,misschien is jouw oplossing wel de juiste wat er niet meer is,is er niet meer.
  Wat je wel moet doen is de katholieke kerk aan het kruis hangen die nog steeds tegen voorbehoedsmiddelen zijn want voor massa moordenaars moet je zeker niet zachtzinnig zijn.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 16 oktober 2007 @ 23.49 uur

 20. Beste mensen, ik weet niet wat armoede is, omdat ik nooit honger gekend heb, zelfs niet in de hongerwinter. Maar ik heb nooit mijn ogen gesloten naar mensen die in armoede verkeerde waar ook ter wereld.
  Daarom ik walg van die figuren, die niets anders zien dan militaire macht om hun eigen welvaart overeind te houden.
  Om te beginnen voor een betere wereld, ontneemt de macht van de kerk, dat is niet meer HET instituut voor een betere wereld.
  Het socialisme is het geloof voor de toekomst, ik weet zeker dat Jezus er mee eens is, want hij was en is de grootste socialist op aarde.

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 17 oktober 2007 @ 0.08 uur

 21. Ja Engine, maar ook ten koste van nog meer ellende in eigen land. En daarom doet het mij deugd dat de SP dat ook inziet.

  Goede nacht

  Reactie door Peter Mink — woensdag 17 oktober 2007 @ 1.01 uur

 22. @ 16 De Hakker

  Goedemorgen,

  Het is hartverscheurend als je kinderen ondervoed ziet rondlopen, het doet extra pijn als je weet dat er hulpgoederen / levensmiddelen zijn die nooit op die plaatsen aankomen omdat deze al verkocht en versjacherd zijn.
  Wat dat aangaat sluit ik mij bij TT @ 17 aan.
  Ik heb 3 dagen in een cel doorgebracht omdat ik eten uitdeelde aan de hongerige bevolking, en dat terwijl ik zelf deze levensmiddelen gekocht had, weet je wat er doodleuk gezegd wordt.. ik mag me niet met het hulp / voedselprogramma bemoeien, dat is de taak van de plaatselijke overheden/functionarissen.
  Duizenden miljarden dollars zijn er in Afrikaanse landen gepompt, en zie het resultaat,… ze vreten elkaar nog steeds op.
  Als de wereld nu een 5 jaar geen ontwikkelingsgeld /hulp zou geven, mischien worden de Afrikaanse leiders eens wakker en komen tot de ontdekking dat ze zelf eens wat moeten ondernemen om de armoede en honger in hun landen te bestrijden.
  Nu wordt het ze te gemakkelijk gemaakt, immers we werpen het geld in hun schoot en als er wat naast valt zijn ze te beroerd om het op te rapen.

  Reactie door Pool — woensdag 17 oktober 2007 @ 8.12 uur

 23. Goeden morgen vrienden SP.

  Hoe zit dat Pool@1 ben je in de leer geweest bij het Vlaams Blok?
  Wij hier zijn Socialisten en geen Fascisten of rassisten.
  Een weldenkend mens is voor de mensheid in het geheel, en niet angstig roepen dat er alleen Nederlanders zijn.
  Maar als globalist moet het wel anders!
  Geen geld weggooien aan onzinnige projecten zoals zo vaak gebeurt om in het gevlei te komen bij onmenselijke regimes.
  En geen oorlog voeren om olie.
  Want de kapitalist wordt daar alleen beter van, lees het (volgens betweters “ouderwetse”) boek van Karl Marx er op na, dat is nog volop actueel!

  Geen ouderwetse….

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 17 oktober 2007 @ 8.34 uur

 24. De lot van mensen is nooit los van elkaar. Uiteindelijk what goes around comes around.

  Laat ons de ellende in dit klein, plat en behoorlijk overzichtelijke land niet onderschatten. Misschien de schijn is anders, maar de kern ellendes blijft dezelfde.

  Voor de rest sluit ik me aan: “Maar als globalist moet het wel anders!
  Geen geld weggooien aan onzinnige projecten zoals zo vaak gebeurt om in het gevlei te komen bij onmenselijke regimes.
  En geen oorlog voeren om olie.
  Want de kapitalist wordt daar alleen beter van, lees het (volgens betweters “ouderwetse”) boek van Karl Marx er op na, dat is nog volop actueel” Ouwe Dirk(23) eens.

  Inderdaad geen geen ouderwets maar wel actueel.

  Reactie door Khosrow — woensdag 17 oktober 2007 @ 10.22 uur

 25. @23 Beste mensen.

  Er is een strijd te winnen, zoniet dan worden wij teruggeworpen naar onder het bestaansminimum. Ik heb een oud boekje uit de kast gehaald, uitgegeven in 1937 door de arbeiderspers, “Kerk en Socialisme” door DR. H. de VOS, tijd en taak-serie onder redactie Dr. W. Banning. Inhoud:
  I. Uiteengaan
  II. Wezen en taak der kerk.
  III. De zin van het Socialisme.
  IV. Ontmoeting.

  Ik heb het eerste hoofdstuk door de scanner gehaald enfin lees het maar.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Kerk-soc

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 17 oktober 2007 @ 11.16 uur

 26. @ 23 Ouwe Dirk

  Ik heb hier geen enkele fascistiche of rascitische uitspraak gedaan, je zou me onderhand toch wel moeten kennen.
  En zou je me niet in een zin samen met het Vlaams Blok willen noemen, want als ik ergens de pest aan heb dan zijn het wel dit soort extreem rechtse clubs.
  En verder lees mijn reactie @ 22 aan de Hakker maar eens en hoop dat je dan tot inkeer komt betreffende je oordeel over mij.

  Fijne dag verder Ouwe Dirk, enne Marx staat bij mij op de boekenplank en wel 10 a 15 keer gelezen en gebruikt als onderdeel bij een studie.

  Reactie door Pool — woensdag 17 oktober 2007 @ 11.48 uur

 27. @22 & 23 Pool en ouwe Henk

  Nee Henk ik denk verre van dat.
  Ik heb Pool nog niet persoonlijk ontmoet, maar door zijn verhalen over en weer merk ik dat hij veelvuldig komt in landen waar armoede nog ten top is.
  Waar je oude mensen langs de straat hun hebben en houwen ziet verkopen om een beetje voedsel te kunnen kopen.
  Waar je oude mensen ziet lopen met takkebossen om in de winter toch nog een beetje warmte te hebben.
  Waar kinderen bedelen om een beetje voedsel, dood langs de kant van de weg liggen of onder je handen sterven omdat er geen medicijnen zijn, want die liggen in de havens.
  Het is me dan ook vreemd dat er altijd word gesproken om de oorlog voor olie en niet over de achterliggende oorzaak
  Het is me dan ook vreemd dat er Christenen uit het westen worden betrokken bij deze oorlogen, terwijl de Christelijke instanties de grootste moderators zijn achter de hulp organisatie’s.

  Denk dat een excusses dan ook wel op zijn plaats is.

  Reactie door TT — woensdag 17 oktober 2007 @ 11.48 uur

 28. @ 23 Ouwe Dirk
  … en weer heb je gelijk en ben ik het helemaal met je eens.

  Reactie door diny — woensdag 17 oktober 2007 @ 12.00 uur

 29. @ 27 TT

  Je zal het wel zelf vaak genoeg gezien hebben, langs vele wegen in het oostblok waar de oudjes hun mandje met appels en aardbeien willen verkopen om zo een beetje te kunnen overleven enz. enz..
  Maar Afrika spant de kroon,.. in 1998 is er geld gestort voor het bouwen van een groot gemeensschapshuis (ik noem geen land en geen namen) in 2001 toen ik daar was ben ik eens gaan kijken naar dat gemeenschapshuis,.. nou je raad het al, er was niets, niente nada noppes zelfs geen grond was er aangekocht, adios 2,3 miljoen gulden het geld was verdwenen, toen ik daar eens ging vragen wie daar verantwoordelijk voor was kreeg ik de naam van iemand die mede verantwoordelijk was voor de bouw, maar als ik hem wilde spreken moest ik eerst wel een fors bedrag betalen.
  Ik heb gezegd dat ik hem niet wil spreken maar hem eens goed de oren wilde wassen, ‘t lijkt wel een kermisactractie,.. eerst betalen voordat je mag spelen in dit geval mag spreken.
  Kijk en daar gaan nou onze belastingcentjes naar toe, en dan wordt ik uitgescholden als ik zegt dat dit geld weggooien is, omdat we het dan beter in ons eigen land kunnen gebruiken om de armoede hier op te heffen i.p.v. het weg te gooien.
  Mensen die zo oordelen zijn nog nooit buiten hun woonplaats geweest.

  Reactie door Pool — woensdag 17 oktober 2007 @ 14.01 uur

 30. Het is wat ik van DE rijken in ons land nooit zal begrijpen… hoe kunnen ze gelukkig zijn in de wetenschap dat er nog zoveel armoede hier is.
  Het een hangt namelijk samen met het ander…

  Het is wat ik van DE rijke landen nooit zal begrijpen… hoe kunnen we gelukkig zijn in de wetenschap dat zoveel mensen honger lijden op Aarde.
  Ook hier hangt het een samen met het ander…

  @23 Ouwe Dirk, ik hoop dat men ooit zo menselijk wordt dat er een ONAFHANKELIJK wereldvoedselbankbestuur komt die, boven alle politiek en regeringen verheven, rechtstreeks en ter plekke de hongerlijdende mens van dienst kan zijn, waar dan ook!!
  Zolang er mensen doodgaan van de honger kunnen we de kerken sluiten! Hebben we niets van Jezus begrepen, dus laten we ook niet doen alsof!!
  Daar koop we ons ook zondags niet mee af! Integendeel:
  Iedere dag is er EEN om te strijden VOOR eerlijke verdeling.
  Het wordt hoog tijd dat de dominees en pastoors en al die christelijke ‘hoogdravers’ inclusief de paus op de barricade gaan en het van hun tempeldaken schreeuwen.

  Reactie door Gloria — woensdag 17 oktober 2007 @ 14.02 uur

 31. @27 TT

  Ik begrijp jouw uitleg, het zijn afspiegelingen van een verkeerde maatschappij.
  Wat ik probeer naar voren te brengen is dat de Kerk (letwel niet het geloof) altijd kiest voor het Gezag. Dat is de reden dat het Gezag al sinds het ontstaan van het christendom daar geen gevaar in zag. Het Gezag dient de bezittende klassse te beschermen tegen het volk. Het Socialisme is de beweging die het volk naar meer invloed zou brengen. Daarom werd het socialisme altijd afgebrand tot hun wortels toe door rechts en daar behoorde de Kerk ook toe. Alleen de openbaarheid daar mankeerde het weleens aan.
  De armen konden bij de kerk een aalmoes ophalen maar dan moesten zij wel ter kerke gaan en plaats nemen in de arme banken. Ik moet wel toegeven, dat de sociale voorzieningen na de tweede wereldoorlog wij te danken hadden aan de confessionele partijen, maar dat was uit angst dat wij naar het communisme zouden afdrijven.
  Ik geef je op een briefje dat die geschiedenis zich zal herhalen en of wij ervan zullen leren, ik weet het echt niet.

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 17 oktober 2007 @ 14.02 uur

 32. @ Ouwe Dirk (23)

  Ben je wel goed bij he hoofd om meteen het woord fascisten erbij te halen. Dergelijke dingen worden hier wel eens vaker onterecht gedaan.
  Met een beetje logisch nadenken kom je ook wel tot de conclusie dat je inderdaad eerst je eigen straatje op moet ruimen. Om te denken voor de hele mensheid is onmogelijk en een beetje dom als je echt denkt dat dat moet, of zelfs mogelijk is.

  Reactie door Jan Pruimboom — woensdag 17 oktober 2007 @ 14.25 uur

 33. @29 Pool,

  Inderdaad zie ik ze bijna iedere dag en het is helaas niet alleen het voormalig oost-europa.
  Ook in andere werelddelen kom je deze vorm van armoede tegen.
  De enige uitzonderingen zijn eigelijk wel de landen van west-europa waar deze vorm van handel verboden is, anders zou hier het ook zichtbaar zijn (denk ik).
  Maar aan de andere kant is dit slechts een druppel op de gloeiende plaat.
  Misschien een aanrader voor de mensen hier om eens te kijken op de pagina van een organisatie waar ik me veel voor inzet.
  Mission Imposible die persoonlijk de kinderen voed die het echt nodig hebben en gratis medische hulp verleend aan deze vergeten groep mensen.
  Maar waar ik me het meest aan stoort is de ongeloof bij mensen in Nederland (lees veilige landen) dat hulp niet zomaar iets is, maar aan vele voorwaarden moet voldoen, voordat je hulp kunt en MAG bieden.
  Een klein voorbeeld is misschien wel dat Unicef (afd. St. Petersburg) een completen operatie-unit heeft staan overgehouden na de ramp in Beslan.
  Terwijl artsen in Afganistan zitten te springen om een unit, maar je alleen loopt tegen een muur van tegenstand, omdat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd.
  En zo kun je voorbeeld na voorbeeld opnoemen.

  Reactie door TT — woensdag 17 oktober 2007 @ 15.01 uur

 34. Goed gesproken Jan Pruimboom maar ik vergeef het onze ouwe Dirk, de naam zegt eigenlijk al voldoende. Daarmee niet zeggende dat ik onze ouwe Dirk niet serieus neem, integendeel.

  Ik geloof dat 90 % van alle Nederlanders het helemaal niet erg vinden, integendeel zelfs, om belastinggeld te betalen voor ontwikkelingswerk en vredesmissie’s in den vreemden. Maar mogen die belastingbetalers a.j.b. dan ook eens waar voor hun geld zien ? En dat dan met name als ze de armoede in eigen land zien groeien als kool ?

  Reactie door Peter Mink — woensdag 17 oktober 2007 @ 15.04 uur

 35. @31 D’olle Hendrik,

  Ik vind juist, in verhouding tot vroeger, dat de kerk zich juist niet meer bind aan overheden of klasse.
  De laatste jaren heeft de kerk zich juist maatschappelijk opgesteld en is een toevluchtsoord geweest voor vele mensen die hulp nodig hadden.
  Verder heeft de kerk geleerd van de fouten die gemaakt zijn in het verleden.
  Zo zijn hulp missie’s ook echte hulp missie’s en geen verkapte zieltjes winners meer.
  Het is zelfs verboden om maar een toespelling te maken over je geloof als je door de kerk word uitgezonden.

  Alleen zijn het randfiguren zoals Bush, Balkenende, noem ze maar op die door hun woorden de kerk en het geloof in discrediet brengen en blijven wijzen op bepaalde bevolkingsgroepen zoals moslims.
  Terwijl de diverse kerken juist toenadering zoeken tot de andere gelovigen voor een dialoog en vrede.

  Reactie door TT — woensdag 17 oktober 2007 @ 15.12 uur

 36. @30 Gloria,

  Was het maar waar dat dit mogelijk was, dan zouden we namelijk ook snel wereldwijd vrede hebben.

  Reactie door TT — woensdag 17 oktober 2007 @ 15.15 uur

 37. @30 Nou Gloria,
  Ik denk dat veel, heel veel mensen het aan het hard gaat als je leest over honger. En dan heb ik het over echte honger en niet “honger in Nederland” Een wereldvoedselbank, lijkt me een recept voor nog meer ellende. Ik lees er ook niets over in de bijbel, overigens. Als ieder in zijn eigen levensonderhoud voorziet en handelsbarrieres verder worden geslecht, dan kan het wat wordenin Afrika als men daar ietsje verder kijkt dan eigen (Stam)belang.

  Reactie door Appie — woensdag 17 oktober 2007 @ 15.26 uur

 38. @34 TT.

  Dan zouden Kerk en Socialisme heel dicht bij elkaar moeten staan. Waarom krijgen opper CDA figuren altijd weer de kans om het oncristelijke denken uit te voeren. Waarom steeds weer wapens en nog eens wapens. Waarom al dat geld aan oologen en komende oorlogen besteden. Waarom al dat geld niet besteden aan hen die armoede en honger lijden. Kerken en socialisme dienen hand in hand te gaan voor een betere wereld.
  Ik denk dat de supermachten het voor het zeggen zullen blijven. Super Amerika, super China, Super Rusland en Super Europa. Wie als winner uit de bus komt laat nog eventjes op zich wachten. De arme volkeren doen in het superspel niet mee.

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 17 oktober 2007 @ 15.50 uur

 39. Gloria 30@

  iedere dag is er een om te strijden voor eerlijke verdeling, hele mooie gedachten,

  gelezen in de tribune: balk-elende IV geeft slechts 5 mijoen extra voor armoedebestrijding,

  gelezen vandaag in de krant: kabinet wil fragiede landen ook steunen, ze trekken de komende 4 jaar 110 miljoen euro extra uit voor die landen, boven de 1,6 miljard euro die jaarlijks naar ontwikkelingslanden gaat, wat is nederland toch een rijk land, gejat van de arbeider, hel en verdoemenis voor onze fijne regering.

  Reactie door peterN — woensdag 17 oktober 2007 @ 16.39 uur

 40. @32
  Natuurlijk is Pool geen Fascist dat weet Ouwe Dirk best wel en iedereen hier.
  Maar jou denken komt wel overeen betreft dit onderwerp met het standpunt van Wilders.

  Reactie door De Hakker — woensdag 17 oktober 2007 @ 17.00 uur

 41. @36 Appie

  Wat lees jij niet in de Bijbel?
  Nooit gelezen dat Jezus de pest aan armoede heeft? Je, als je 2 hemden hebt, ze kunt DELEN? Dat een kameel nog eerder door de oog van de naald gaat dan de rijke door de smalle Poort van de Hemel?
  Nee Appie, in de Bijbel staat niets over een wereldvoedselbank. Maar Jezus was niet alleen van TOEN, maar ook van NU en STRAKS!
  Dus laat je leiden door Hem, dan kom je vanzelf op oorspronkelijke ideeen. Ook al staan ze niet vast in de Bijbelse letter.
  God is MEER dan de letter!

  Wat ik met wereldvoedselbankbestuur bedoel is een bestuur lees: ONafhankelijk van alle politieke systemen en regeringsinvloeden! Een bestuur dat toeziet op wereldhonger en al het verzamelde geld bijeenhoudt om in te springen waar nodig!
  En dat minachtende toontje naar Afrika laat je hier maar achterwege, want dat VVD-geluidje van “ieder in zijn eigen onderhoud voorzien” kennen we nu wel. Juist dat is allemaal in eigen STAMbelang! Namelijk het belang van het recht van de sterkste!
  Man, stap een uit die primitieve denkjungle!

  Reactie door Gloria — woensdag 17 oktober 2007 @ 17.49 uur

 42. Voor de meeste mensen geldt “eigen buik eerst”. Daarmee voldoet de mens aan de natuurwet van de “survival of the fittest”. Het is overigens wel merkwaardig, dat de landen waar een gebrek is aan voedsel ook de landen zijn met de hoogste geboortecijfers. Voedselschaarste wordt daarmee natuurlijk niet opgelost.

  Reactie door reint — woensdag 17 oktober 2007 @ 17.50 uur

 43. @41 PS

  Moet zijn @37 en niet een, maar eenS.

  Reactie door Gloria — woensdag 17 oktober 2007 @ 17.58 uur

 44. @ 38 d’olle Henk,

  Dat zou eigelijk moeten zijn, althans dat is mijn belevenis als Christenen, dat we de rijkdommen in de wereld moeten verdelen.
  Armoede moeten verbannen net als oorlogen en ziektes.
  Dat ieder mens gelijk is en ieder mens recht heeft op een gelukkig leven.

  Er zit alleen één nadeeltje aan dit.

  Er zijn personen die zeggen Christenen te zijn en een beetje macht hebben in deze wereld,maar verkiezen de macht boven het Christenen zijn.
  Soms stellen zij zich zelfs boven God en plegen wereldwijd moorden om hun macht te vergroten.

  Reactie door TT — woensdag 17 oktober 2007 @ 18.00 uur

 45. Al dat geld verdwijnt in Hulp-bureaucratieen ; slechts eeb klein deel daarvan wordt benut ; De Toko moet wel blijven draaien ; ook daar heb je managers …….enz ; dus er blijft maar een klein deel over , en ook dat is van tijdelijke aard en zorg niet voor opbouw van een economie .

  Reactie door Fred — woensdag 17 oktober 2007 @ 18.20 uur

 46. Goeden avond vrienden SP.

  Daar moet ik toch op reageren…
  Pool@26, Jan Pruimboom@32 en P.Mink@34

  Pool, natuurlijk ken ik je van verstandige opmerkingen, maar waarde heer jouw “Eigen land eerst” is (met permissie) overgenomen van het Vlaams Blok.
  Dus ik neem aan dat het een vergissing (slip of the pen) was.
  J.Pruimboom@32 Helaas voor jouw, maar overgevoelige heer, ik ben goed bij mijn hoofd, ook al ben ik oud.
  Wat miszeg ik wanneer ik beweer dat wij in de SP geen fascisten maar Socialisten zijn?
  Dat verkondig ik met trots, met daarbij dat ik de meeste achting heb voor al onze leden die VRIJWILLIG hun bijdrage leveren aan de kas van de Partij.
  Daar wordt de Partij groot van, want wij kunnen zeggen dat er geen graaiers in de partij zijn, die je bij de anderen in grote getale tegen komt.
  Hierover kan ik nog een lang verhaal over opzetten, maar daar ontbreekt mij de tijd voor.
  En Peter Mink wanneer U vind dat J.Pruimboom goed gesproken heeft, valt U bij mij door de mand, misschien slaat dan die opmerking van J.Pruimboom over mij op U.
  U neem ik NIET serieus.

  Een Socialistische…

  Reactie door Ouwe Dirk — woensdag 17 oktober 2007 @ 18.33 uur

 47. De lot van mensen is nooit los van elkaar. Uiteindelijk what goes around comes around.

  Laat ons de ellende in dit klein, plat en behoorlijk overzichtelijke land niet onderschatten. Misschien de schijn is anders, maar de kern ellendes blijft dezelfde.

  Reactie door Frits — woensdag 17 oktober 2007 @ 18.43 uur

 48. Ouwe Dirk ben je ^&&**^wel goed bij je verstand om Pool op een dergelijke manier aan te vallen, jouw schizofrene opmerking riekt meer naar fascisme dan de betrouwbare
  postjes van Pool.
  POOL corruptie zoals die op dit log omschreven wordt is niet alleen van deze tijd,even een kleine belevenis van mij;
  Midden 1948

  Reactie door Henk c.s. — woensdag 17 oktober 2007 @ 18.46 uur

 49. Ik geloof het meteen dat er wel genoeg voedsel is om de hele wereldbevolking te voorzien van een gevulde buik.

  Echter is de verdeling altijd zo scheef. Machtsmisbruik is hiervan een sterk motief.

  Dictaturen, westerse diplomaten en investeerders hebben hier allemaal boterham van gegeten. Kijk bijvoorbeeld maar naar Oeganda in de regeringsperiode van Idi Amin in de jaren zeventig.

  Reactie door Niels — woensdag 17 oktober 2007 @ 18.53 uur

 50. Er is een duidelijk verschil tussen armoede en het hebben van honger , denk ik , niet wetende dat ….

  Reactie door Fred — woensdag 17 oktober 2007 @ 18.58 uur

 51. Honger in Afrika?
  De Zwart Afrikaanse piramide bouwers ;-), zijn niet instaat om genoeg voedsel voor zichzelf (900mil)the verbouwen?
  Mmmn, Worden er niet, op dit moment in Afrika (Zimbabwe en Zuid Afrika) vlijtige kapabele voor een miljoenen markt overproducerende (blanke)boeren verjaagt onteigent en vermoord?
  De oh zo kundige “plaatsvervangers” hebben nog nooit geen schoffel in de hand gehad en zijn nog niet in staat hun eigen familie van voedsel te verzorgen.
  Afrika? geen cent, laat ze maar doodgang van honger of van Aids,
  Laat het herkolonialiseren maar aan de Chinees over, die zet ze aan het werk, niet werken, niet eten = doodgaan.

  Reactie door Schalkwijk — woensdag 17 oktober 2007 @ 18.58 uur

 52. De Honger en oorlogs-ellende wordt kunsmatig in stand gehouden , om geldstromen te genereren .

  Reactie door Fred — woensdag 17 oktober 2007 @ 18.59 uur

 53. De meeste hulp-organisatie zijn geen lievertjes ; ze consumeren veel geld .

  Reactie door Fred — woensdag 17 oktober 2007 @ 19.00 uur

 54. Foutje,even verdergaand op mijn belevenis;
  Midden 1948 gemonsterd op de “HongKongBanner”
  een ouwe *&^%boot op de wildevaart,in Galveston een grote hoeveelheid rijst geladen
  in mooie witte linnen baaltje met als opschrift “gift from the people of the united states”,je kent ze wel met die twee handjes erop. We hebben gelost in een afrikaans land,naam doet er niet toe.Die mooie witte rijst baaltjes gingen links de hangar, de loods, in en de rijst kwam er aan de andere kant weer uit in bruine balen,
  opschrift “product from ….”)die balen werden gewoon weer in ruim vijf van dat schip
  geladen en aangeleverd in een Europees land.
  Volgende trip een lading magere melkpoeder aangeleverd in een arm land,de mensen daar hadden geen water genoeg om die melkpoeder
  aan te lengen,ze wisten in feite niet eens wat het was,met poelwater en poeder werden de huizen wit geschilderd.
  Veertig ton gratis verkregen graan bestemd voor een landje inde orient, de eerste stuurman moest voor de aanlevering vragen naar…en daar komt ie….de handyman dat was
  de boten baas,een deel moest gelost worden in loods een en de rest in een ander pakhuis,
  (………) ach Pool , de corruptie is niks
  nieuws en gaat nog steeds voort,tegenwoordig wordt e.e.a. geregeld door mensen met een wit boord.

  Reactie door Henk c.s. — woensdag 17 oktober 2007 @ 19.03 uur

 55. @45 Frits

  Precies Frits. Het is allemaal MACHT die mensen kleinhoudt. Hoe anders kan je groot zijn?
  Ik pleit dan ook voor een basisinkomen per hoofd bij aankomst op Aarde. Zorg dat mensen te eten en te drinken hebben, kunnen wonen en zich kleden. Pas dan kunnen we gezond en wel over jobs en de economie nadenken en of we daar wel of niet rijk aan willen worden.
  Het is toch absurd dat we hier op Aarde zijn aangekomen in een oerwoud waar de mens alleen maar gratis recht heeft op ademen!
  Als je hierover nadenkt…zou je er ademloos van kunnen worden.

  Reactie door Gloria — woensdag 17 oktober 2007 @ 19.08 uur

 56. @32 De Hakker

  Dat ik nou niet zit te juichen dat ik in het gedachtegoed van Wilders schijn te verblijven moge duidelijk zijn. Hoe ongegrond en onlogisch dan ook, je mag je mening hebben.

  Armoe in derde wereld landen los je niet op door bakken met geld naar deze landen te brengen dat vervolgens in de verkeerde zakken terecht komt. Die landen krijgen zoveel geld binnen dat deze allang welvarend hadden moeten zijn – op een bepaalde schaal dan -.

  En ja, ik ben solidair aan onze eigen armen in Nederland, en dat zou voor iedereen hier prioriteit nummer 1 moeten zijn. Als iemand dat met fascisme moet betitelen is inderdaad niet goed bij zijn hoofd, of weet in het geheel niet war deze term inhoud.

  Reactie door Jan Pruimboom — woensdag 17 oktober 2007 @ 19.22 uur

 57. Hallo mensen we gaan toch niet onze nestor de Ouwe Dirk aanvallen, ik weet dat onze Ouwe Dirk het niet zo bedooeld zoals hij het hier mischien een beetje ongelukkig liet overkomen.
  Ouwe Dirk kan ook niet tegen onrecht en is ook fel gekant tegen onodig geld verspillen en onze Ouwe Dirk heeft het hart ook op de juiste plaats, een socialist in hart en nieren.
  Ik respecteer zijn persoon en z’n bijdrages enorm dus vanaf mijn kant geen onvertogen woord over Ouwe Dirk, en dat hij deze keer een slipper makkte,… het zij hem vergeven.

  Reactie door Pool — woensdag 17 oktober 2007 @ 19.31 uur

 58. @ 54 Henk c.s.

  Ik weet zeker dat u en uw kornuiten meer corruptie op deze aardbol hebben meegemaakt dan ik, in Afrika heb ik ook zoveel corruptie gezien, maar je begint er niets tegen.
  Een regeringsfunctionaris gaf een groot feest ter ere van iets onzinnigs ik werd daar uitgenodigd, en terwijl het feest in volle gang was werden er 2 spiksplinter nieuwe auto’s binnen gereden die zijn betaald met ontwikkelingsgeld, werd mij meegedeeld, want het was weer de jaarlijkse betaaldag.
  Ik heb die knaap de huid volgescholden en ben direct weggegaan.
  Achteraf blijkt dat dit figuur 3 luxe bordelen bezat, die hij financieerde mat ontwikkelingsgeld.
  Zelfs in Ghana zit een limburger Paes die zichzelf tot koning heeft gekroond en van de ene corrupte in de ander corrupte affaire rolt.
  De strijd om het Holland Hotel in Ghana heeft hij d.m.v. mafia praktijken kunnen bemachtigen, daarnaast handelt hij in wapenes e.d. kortom in alles wat maar geld oplevert.

  http://www.rtl.nl/(/programma/jetsetters/home/)/programma/jetsetters/components/home/articles/03homegast.xml

  Maar aan zijn imperium zal een einde komen gelet op het volgende artikel…..

  http://www.stormfront.org/forum/showthread.php/ghanezen-willen-af-van-hun-4981.html?t=4981

  Deze artikelen tonen al aan hoe corrupt men daar is, trouwens ik heb alles zelf meegemaakt in Ghana ten tijde dat ik daar was.

  Reactie door Pool — woensdag 17 oktober 2007 @ 19.56 uur

 59. @ 58 Henk c.s.

  Ik zal even een nieuwe link plaatsen, de vorige wekt niet goed…

  http://www.revu.nl/2250.Uberpatser

  P.s. Hoe gaat het met het team, pakken jullie de draad weer een beetje op.
  Groeten aan iedereen van ‘t klauwen uit de mouwen team.

  Reactie door Pool — woensdag 17 oktober 2007 @ 20.10 uur

 60. Zelfs die bakken met geld komen natuurlijk niet aan !

  Reactie door Fred — woensdag 17 oktober 2007 @ 20.11 uur

 61. @ 46 Ouwe Dirk

  Natuurlijk was dat een beetje ontactisch uitspraak van mij, maar goed het leed is geschied, ik zal er in het vervolg op letten.

  Fijne avond verder.

  Reactie door Pool — woensdag 17 oktober 2007 @ 20.17 uur

 62. @ 46 Ouwe Dirk

  Over fascistische trekjes gesproken : je zou eens moeten weten Dirk waar ik nu al na een paar maanden achter ben gekomen. Ouwe Dirk geloof me, je wordt dan opeens Arme Dirk. En misschien dat dan bij jou dan niet alleen Peter Mink door de mand valt.

  Reactie door Peter Mink — woensdag 17 oktober 2007 @ 20.32 uur

 63. pool hou je vast want ik ga in de aanval,,geintje,,
  zoals ik pool gelezen heb heeft i op nagenoeg alle punten gelijk,,er gaat verschrikkelijk veel geld naar de ahum eigenaren van een streek/land,en niet te vergeten onze goede doelen derectie,die gaarne hun vrije tijd opofferen veur een goed doel als de rijsjes en uitkering van hun maar boven de 150.000 euri zit,makkelijke oplossing de goede doelen gaan gezamelijk te werk en niet als splinter partijtjes,(oud chinees spreekwoord gaat in dit geval niet op,een olifant met watjes dood gooien(dat is dus wat nu gebeurt)je kunt beter een jumbo in een flat boren?,gekke chinesen!)
  en gaan zelf daar aan het werk,,zoniet lijder van een streek/land dan krijg je niets,jammer dan,maar of ze nou langzaam sterven of snel,het lot ligt dan in de handen van hun ahum gekozen leiders,ps wel gesteunt door de eu/usa om een of andere duistere reden,en als het westen zo begaan was met dat steenrijke afrika,dan zaten ze nu niet in afganistan/en of irak of dat terror staatje israel,wat weer irritand aan het jennen is.
  dan konden ze daar veel meer belangrijk werk doen,,inplaats van door toedoen van de nederlandse aanwezigheid zijn er veel burger slacht,offers,ook al beweerden de bleep (w2) leiders totaal wat anders.
  maarja de boer en de kippenboeren de nek omdraaien omwille van een varken uit holland,die zijn afval voor dump prijzen daar verkoopt,of laat groeien,voor 2.50 per dag?of week?,
  dus paus uit rome?,hier je teks voor volgend jaar,,
  bedankte nederland slaven handelaars voor die bluumen,uit afrika und das lekkere kippetje? umnes romanticus demonicus diabelo of zoiets?

  Reactie door ad — woensdag 17 oktober 2007 @ 20.46 uur

 64. @56
  Jan
  Ik ben solidair met elke arme waarbij mijn voorkeur uit gaat naar die gene die het slechts hebben.
  Dit heeft niets met grenzen te maken,maar met mensen.
  Dat is niet zo onlogisch de PVV wil drastisch bezuinigen op ontwikkelingshulp.
  Maar je hoef je niet te schamen ik heb ook wel enkel punten waar ik me eigen wel in kan vinden van Wilders.
  Dat is wat anders dan zijn totale gedachtegoed overnemen.
  @51
  Dat zelfde onzinnege verhaal kun je natuurlijk ook voor de armen in dit land op hangen.

  Reactie door De Hakker — woensdag 17 oktober 2007 @ 21.36 uur

 65. (41)jezus deelde het brood en de vis met de armen .dus een socialist.toch? .jezus had ze ook een hengel kunnen geven zodat ze zelf vis konden vangen .of grond om zelf tarwe te verbouwen voor brood te maken .maar ja dan gaan ze niet meer voor je aan het werk voor een habbekrats .dus jezus was een liberaal !toch? laat alsje blieft de bijbel erbuiten .door dat boekje zijn de mensen in de 3e wereld genoeg bestolen !het kan geen toeval zijn dat onder balkenende en nu rouvoet de voedselbanken draaien als kermissen .god bless america !!(de rest bestaat niet)

  Reactie door h.verbeek — woensdag 17 oktober 2007 @ 21.41 uur

 66. @61 Pool

  Ben blij dat je gereageerd hebt op de aanvallen op ouwe Dirk. Juist hij heeft gelijk en jij stelde het, op grond van ervaring weliswaar, toch wel bot.
  Die corruptie is schandalig en de mensen zijn hiervan de dupe. Vandaar mijn idee over een onafhankelijk bestuur die het geld runt en OVERAL op Aarde toegang moet krijgen. Zoiets als het Rode Kruis, maar dan voor voedsel. Kijk, dat noem ik nou ECHT een job!

  Reactie door Gloria — woensdag 17 oktober 2007 @ 21.53 uur

 67. @Ouwe Dirk

  Bedankt Ouwe Dirk! Voor uw sociale en mensvriendelijke woorden! Het is goed dat u de vinger aan de pols houdt.

  Reactie door Gloria — woensdag 17 oktober 2007 @ 21.56 uur

 68. @ Ouwe Dirk,

  Om anderen te kunnen hulpen moeten we van huis en onze eigen lokaliteit beginnen. Als we niet goed oppassen wordt Nederland ook een hulp behoevende land. Dan kunnen we niemand meer hulpen. Met alle respect voor uw inbreng Ouwe Dirk,,, Ik moet wel zeggen dat de bijdragen van Pool, Jan Pruimboom en Peter Mink lees, komen wel sociaal en pragmatisch over.

  Ik vind het niet fascistisch om te zeggen dat we moeten eerst onze eigen straat vegen voordat we aan de andere gaan beginnen. Ik bedoel we moeten zelf een goede voorbeeld geven.

  Gelet op jullie sociale discussiebijdragen liggen jullie standpunten eigenlijk niet te ver van elkaar. Volgens mij zijn jullie sociale mens. We moeten niet altijd alles te letterlijk nemen. Iedere mens heeft zijn eigen manier van communiceren. Bij onduidelijkheden kan een simpele vraagteken behulpzaam zijn om de echte standpunten van anderen te verhelderen.

  Reactie door Khosrow — woensdag 17 oktober 2007 @ 22.23 uur

 69. @65
  Ik ben zeker met je eens dat men met zulke serieuze en droevige zaken er geen sprookjes bij moet halen.
  Daarvoor is al het leed te realistisch.

  Reactie door De Hakker — woensdag 17 oktober 2007 @ 23.05 uur

 70. Mijn excuses, als een ander reeds iets dergelijks heeft gezegd als onderstaande.

  In de millenniumdoelen is vastgesteld dat het aantal mensen dat lijdt aan honger in 2015 gehalveerd moet zijn. De grote vraag is of dit gehaald wordt.

  Als we hongerlijders vóór 2015 niks te eten geven, vrees ik dat we dit cijfermatige millenniumdoel ruimschoots zullen halen. De hongerdood zal de hongerlijders dan vóór die uit hun lijden verlossen.

  Dat zou dan een soort van “creatief boekhouden” zijn van lieden, die cijfertjes belangrijker vinden dan mensen.

  Waar God (of een andere Hogere Macht) m.i. – als enige – over Leven en Dood gaat, gaat De Onvolkomen Mens over Lijken. Bijna goed, maar nét niet helemaal…

  Reactie door Wilbert — woensdag 17 oktober 2007 @ 23.20 uur

 71. @65 h.verbeek

  Je bent hier nu lang genoeg aanwezig om te weten WAAROM ik de Bijbel er af en toe bijhaal!
  Geef de Bijbel en /of Jezus niet de schuld, maar de mens die zich er geen MOER van aantrekt en dolgraag leesblind is.
  Netzogoed als je het geheel van mijn reacties moet lezen om te begrijpen wat daar de essentie van is, is het goed om dit ook met de Bijbel te doen. Zinnen eruit halen en met de loep ontleden heeft geen zin.
  Het geheel komt neer op de Bevrijder! Maar weet dat Zijn (uiterlijk) Rijk niet van deze wereld is. Vanbinnenuit is de verlossing gaande en werkt uit naar buiten… DAAR waar geen oog het gezien heeft en geen oor het gehoord heeft. Dat Rijk…Amazing!
  Dat de mens diep teleurstelt, ja daar kunnen wij niet omheen! Maar om van God de boeman te maken is DE vlucht uit de werkelijkheid.
  Groet!

  Reactie door Gloria — woensdag 17 oktober 2007 @ 23.42 uur

 72. @70 Wilbert

  Vooral je laatste alinea: prachtig gezegd!
  En m.i helemaal goed. Waar ontbreekt het volgens jou?

  Reactie door Gloria — woensdag 17 oktober 2007 @ 23.48 uur

 73. @69 De Hakker

  Ach Hakker, geloof jij maar in je eigen sprookjes. Dan komt het vast goed met de wereld…toevallig?
  De aan toeval overgeleverde mens moet dan ook niet zeuren als er bij toeval rijken en armen zijn. Is gewoon een kwestie van een toevallige, ongelukkige omstandigheid waar de uit toeval ontstane mens nu eenmaal geen grip op heeft. Dat zijn nu eenmaal de grillige wetten van de menselijke natuur.
  De een neemt, de ander geeft. En wat zullen we ons verder druk maken als we alleen nog een toevallige herinnering zijn van een toevallige geschiedenis zonder toekomst.
  Tja, dat heb je met zo’n toevallige oerknal-theorie. Toch?

  Reactie door Gloria — donderdag 18 oktober 2007 @ 0.01 uur

 74. @Gloria — woensdag 17 oktober 2007, 23.48

  Toch maar even beginnen met een … :)

  Wáár het ontbreekt? Bij de hongerigen, denk ik.

  Reactie door Wilbert — donderdag 18 oktober 2007 @ 0.01 uur

 75. @74 Wilbert

  Eerst even op m’n papiertje gekeken waar die puntjes en dat haakje voor staan? Het is een lach(je)! Nu bij deze :)
  Zo zie je maar weer, Wilbert. Een mens krijgt wat ie geeft… doe een ander wat je wilt dat jou wordt gedaan. (Of hoe zeg je dat?)
  Jij kunt het vast mooier zeggen ;) (knipoog)

  Wilbert, in mijn gevoel ontbrak er niets aan. Gezien het feit dat De Onvolkomen Mens over Lijken gaat. En dat impliceert dat de hongerige mens dood kan vallen, als puntje bij paaltje komt.

  Reactie door Gloria — donderdag 18 oktober 2007 @ 0.20 uur

 76. Goéde morgen Ouwe Dirk!

  Een – joú – ……verwachtende….Madelief:

  ik wéét dat er méér zijn in het héle lánd!

  Reactie door Madelief — donderdag 18 oktober 2007 @ 3.41 uur

 77. @4+6 Chris Sandee.
  Overjarige geneesmiddelen gaan er al tientallen jaren heen. Maar die gaan niet gratis hoor, die worden er verkocht.

  Reactie door Dik Evertse — donderdag 18 oktober 2007 @ 14.33 uur

 78. @77 Dik Evertse,

  Onzin en wel om twee redenen.

  Ten eerste krijg je een medicijn waarvan de datum is verlopen nooit het land uit, omdat deze verplicht en geregistreerd moet worden vernietigt.

  Ten tweede, is er een afspraak met diverse fabrikanten om medicijnen eerder terug te halen en deze te schenken aan diverse hulp organisatie’s.

  Natuurlijk komen we ook regelmatig medicijnen tegen waarvan de expl. verlopen is, maar dit doet niets af aan de kwaliteit van deze medicamenten.

  Verder worden deze medicijnen wel gratis (meestal) verstrekt en soms moet er een klein bedrag worden betaald als het gaat om gevraagde medicijnen.

  Maar vermoedelijk bedoel jij het probleem waar de hulporganisaties mee kampen dat veel medicijnen door overheden inbeslag worden genomen en dan worden verkocht in het illegale circuit en waar niemand het tegen durft op te nemen.

  Reactie door TT — donderdag 18 oktober 2007 @ 14.55 uur

 79. Even een reactie naar Dik Evertse.
  Zie je wel Jan Peter en zijn vriendjes moeten er nodig heen om die mensen nederigheid en dankbaarheid bij te brengen. Kunnen wij onze democratie herstellen.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — donderdag 18 oktober 2007 @ 22.52 uur

 80. Jezus was een rebel !

  Reactie door Fred — vrijdag 19 oktober 2007 @ 11.41 uur

 81. @Gloria — donderdag 18 oktober 2007, 0.20

  Als we maar blijven “:) -en”…

  Ik denk, dat we een misverstand hebben/hadden. Jouw vraag (“Waar ontbreekt het volgens jou?”) lijk je te stellen n.a.v. mijn opmerking: “Bijna goed, maar nét niet helemaal…”. Zo interpreteerde ik het tenminste althans, omdat ik het anders niet begreep.

  Mocht ik dat goed interpreteren, dan kan ik wel wat verduidelijken.

  Met mijn opmerking bedoelde ik eigenlijk alleen maar aan te geven, dat zaken aangaande de dood (oftewel: lijken) wel aardig zijn belegd (zolang het althans maar andermans dood betreft). Maar als het over leven gaat, zijn anderen ineens weer niet interessant, zolang zaken omtrent het eigen leven maar goed zijn belegd. Zoiets.

  En v.w.b. “ontbreken”: Ik bedoelde “hongerigen” als algemene categorie. Als iemand, die te weinig te eten heeft, onder een bewind vertoeft van iemand met machtshonger, zullen onderdaan en bewindsvoerder altijd hongerig blijven, vermoed ik.
  Ook in Nederland…

  Hopelijk heb je hier wat aan, want ik weet het af en toe ook niet meer.

  Reactie door Wilbert — vrijdag 19 oktober 2007 @ 20.42 uur

 82. 20 d’olle Henk

  Zeven jaar terug kwam ik alleen te staan met twee kinderen van 6 en 8 jaar. Dit vanwege een scheiding. Op dat moment was ik zelfstandig ondernemer. Je hebt dan een uitkering nodig. Er is er een voor ondernemers. Deze duurt echter maar heel kort, je moet dus heel snel een succes van je zaak maken en er van kunnen leven. Verwerk even in drie maand je scheiding en maak in diezelfde tijd een succes van de eigen onderneming. Ze laten je net zolang zonder geld zitten totdat je de eigen onderneming beeindigd en in de bijstand gaat. We hebben zonder gas electra en warm water gezeten hartje winter. We hebben ook zonder eten gezeten. Gelukkig besloot de rechter dat ze mij met terugwerkende kracht een bijstandsuitkering moesten uitbetalen. Ze lieten gewoon mijn kinderen verhongeren, in Nederland. Vandaag hebben mijn kinderen te kampen met overmatig eten, ja vind je het gek. Maar dat komt natuurlijk allemaal omdat ik een slechte moeder zou zijn. Als ik ook maar een euro over heb dan gaat dat naar hongerende kinderen. Ik zou alleen willen dat ik het er zelf zou kunnen brengen.

  Reactie door J Vrolijk — vrijdag 19 oktober 2007 @ 22.44 uur

 83. @81 Wilbert

  Oooooh zooooo!!!
  Ja… dan kunnen we stellen dat deze wereld ten onder gaat aan HONGER.
  De hongerige onderdaan en de hongerige bovendaan… waar naar mijn idee bovendaan de grootste kans heeft op overleven. Dat is inherent aan onderdaan zijn… zij zorgen dat die kliek bovenjan blijft.

  Voor hen die in re-incarnatie geloven… wie weet in het volgende leven? Rollen omgedraaid? Je vraagt je af waarom mensen zo gelukkig worden van terugkeer naar dit planeetje waar niemand verzadigd kan raken.
  Ja, daar ontbreekt het wel degelijk bij nader inzien…
  God zij dank hoef ik van Jezus niet meer terug. Dat was EEN maal, maar NOOIT weer!

  Reactie door Gloria — zaterdag 20 oktober 2007 @ 0.06 uur

 84. @82 J Vrolijk

  Te kampen met overmatig eten? Ben je weer ondernemer geworden?

  Ik houd geen euro over. Maar armoede beseft armoede. Als het moet ga ik daarvoor in de min. Minder kan ik het niet maken.

  Wel blij voor jullie dat betere tijden zijn aangebroken! Toch sterkte.

  Reactie door Gloria — zaterdag 20 oktober 2007 @ 0.17 uur

 85. @Gloria — zaterdag 20 oktober 2007, 0.06

  Ja, zo.

  Met

  Ja, daar ontbreekt het wel degelijk bij nader inzien…

  laat je blijken, dat we geen misverstand meer hebben.

  Jouw “bovendaan” vond ik leuk gevonden. Het getuigt voor mij ook van een welkom inzicht in het wezen der dingen, voorzover ik daar verstand van heb, natuurlijk. Simpel gezegd worden “ondersteboven” en “revolutie” zo eigenlijk zelfs zo’n beetje synoniemen.

  Je hebt het ook over geloven in “reïncarnatie”. Letterlijk betekent dat woord volgens mij “opnieuw vlees worden”. Maar wat wordt dan opnieuw vlees? Is dat het collectief onbewuste van C.G. Jung, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, zij het d.m.v. soms wisselende, tijdsafhankelijke symboliek?
  Zo ja, dan is het wellicht niet de vraag, of je in reïncarnatie gelooft, maar eerder hoe je er van af komt, zoals een goede vriend van mij me – met toenemend succes – steeds probeert te vertellen.

  Ik snap er zélf nog steeds niks van, hoor, maar ik ben geen hongerige bovendaan en geen hongerige onderdaan en ik wil het alletwee ook niet worden. Met het één doe ik immers een ander tekort en met het ánder mezelf.

  Reactie door Wilbert — zondag 21 oktober 2007 @ 19.23 uur

 86. @85 Wilbert

  Je open, intelligente geest is een vreugde om jou hier af en toe te ontmoeten.
  Het voelt relaxed en geeft ruimte in de strijd om het… weblogsocialisme. Bovendaan/onderdaan. Benauwde hokjesgeest en vermanende vingers. Zoals dat in het leven gaat…
  Altijd tegen in opstand gekomen al vrij snel na mijn geboorte.
  Wat leeft alles veel aangenamer met ontvankelijke geesten die nieuwsgierig zijn naar elkaars kennen en kunnen. Elkaar met een glimlach benaderen. Die glimlach voel ik bij jou en dat niet alleen, je verwoordt die ook. Altijd een nadenker doorregent met zonnestralen die mij toeschijnt als een regenboog.
  Dag Wilbert.

  Reactie door Gloria — zondag 21 oktober 2007 @ 22.25 uur

 87. @84 Gloria,

  PvdA =
  P lukken
  v an
  d e
  Arbeiders

  Reactie door TT — zondag 21 oktober 2007 @ 23.02 uur

 88. @Gloria — zondag 21 oktober 2007, 22.25

  Nou moe!

  Guust Flater

  Reactie door Wilbert — zondag 21 oktober 2007 @ 23.41 uur

 89. @Gloria — zondag 21 oktober 2007, 22.25

  Ter verduidelijking, Giga-Gloria…, Nogmaals: Nou moe…!

  Reactie door Wilbert — maandag 22 oktober 2007 @ 0.44 uur

 90. @89 Wilbert

  Nou moe…?
  Ik zit naar een prachtige documentaire te kijken op Ned.2 “Into the great silence”
  Het gaat over de stilte in het leven van de monniken van de Kartuizer Orde in La Grande Chartreuse. De film duurt 3 uur.
  Nou moe…? Nee, misschien straks.
  Het zien hiervan werkt vrede en rust uit.
  Wel tof.
  Leuk plaatje trouwens.
  Groet!

  Reactie door Gloria — maandag 22 oktober 2007 @ 1.48 uur

 91. Gloria, ik heb erover gehoord, wilde ook kijken maar voor mij werd het iets te laat, en ook nog eens vergeten op te nemen.

  3 uur stilte op TV moet wel een ervaring zijn, er werd gezegd dat je je moet installeren in een makkelijke stoel en als je chips eet neem er wat water bij, zodat je het kraken niet hoort.

  Ik ben benieuwd hoe jij het ervoer haha, hoor ik het nog?

  Gr. Carla

  Reactie door Carla — maandag 22 oktober 2007 @ 10.37 uur

 92. Gloria,

  Tja zo’n klooster, daar zou ik wel eens in willen en rondwandelen, een hele andere wereld en die rust, ik ben er helaas nooit ingeweest maar misschien kan dat nog?

  Ik weet niet of er nog kloosters zijn waarin je een rondleiding kunt krijgen, ik ga eens op google kijken naar kloosters wieweet, als het is gelukt dan zal ik erover berichten.

  Ik ga nu mijn hondje even doen en dat een wijntje, o ja, ik heb ooit bij een soort klooster een warm wijntje gedronken, dat was rond de kerst, je weet wel zo’n commercieel gebeuren, maar dat is weer heel iets anders.

  goede nacht en tot schrijvens.

  Reactie door Carla — maandag 22 oktober 2007 @ 22.15 uur

 93. @93 Carla

  Ik heb de Achels Kluis even voor je opgezocht. Het is op de grens van Nederland/Belgie en een waar genoegen om die rust en vrede op te zoeken die wacht in een ieder.
  Je kunt ook een dag, of een week-end. Het is fijn om zoiets samen met je man te doen. En vergeet niet die prachtige natuur daaromheen. Ik heb daar ook veel gewandeld in die week.
  Hier is een link en dan kan je alles lezen over het klooster. Druk ook bij “gastenhuis”.

  http://www.achelsekluis.org/general/contents_nl.htm

  Carla, ik weet dat heel veel kloosters in Nederland gastenverblijven hebben. Dus je kunt ook dichterbij R’dam zoeken. Maar geloof mij… Achel is heerlijk!
  Als ik geld had zat ik er al! Een luxe voor de menselijke geest. En toffe gasthuismonniken die een goed gesprek niet schuwen.
  Laat weten als je ooit, naar welk klooster dan ook, gaat.

  Aai voor je hondje en lieve groeten!

  Reactie door Gloria — dinsdag 23 oktober 2007 @ 0.10 uur

 94. Gloria,, Bedankt voor de link, prachtig klooster, ik ga er zeker een keer heen.

  En ik laat het je zeker weten.

  Zal wel voorjaar worden.

  Reactie door Carla — dinsdag 23 oktober 2007 @ 12.35 uur