‘Potentieel doodvonnis’

Amerikaanse diplomaten ventileerden woensdag tijdens een bijeenkomst in het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington hun weerzin tegen eventuele gedwongen plaatsingen in Bagdad. „Plaatsing in Bagdad is te vergelijken met een potentieel doodsvonnis”, aldus een van de diplomaten. (RD)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 01 november 2007 :: 18.51 uur

19 Comments

19 reacties

 1. Risico van het vak…

  En als soldaten zoiets zeggen heet dat dienstweigering.

  Jerome Huijbregsen

  Reactie door Jerome Huijbregsen — donderdag 1 november 2007 @ 19.59 uur

 2. 650 duizend gedode Irakezen
  Het Witte Huis schrikt niet echt van een gedode diplomaat denk ik.

  In februari 2007 waren bij de oorlog in Irak al meer dan 650.000 Irakezen uitgemoord en meer dan 3.000 VS soldaten gedood.

  En de oorlog in Irak en Afghanistan had augustus dit jaar al meer dan 600 miljard dollar gekost. Circa 70 procent van het geld ging naar de oorlog in Irak.

  En het resltaat van dit alles is een volstrekte chaos die explosiever is dan ooit. En de haat is wederzijds toegenomen. Het is niet voor niets dat ik pleit voor het streven naar een democratische linkse wereldregering.

  Reactie door Jaap Veldkamp — donderdag 1 november 2007 @ 20.06 uur

 3. Jerome,
  Ze weigeren niet,ze zeggen alleen dat zij het
  niet prettig vinden dat is diplomatie of met
  andere woorden “je eruit lullen”.
  Het spul dat zich onze regering noemt hebben
  dat ook goed onder de knie.

  Reactie door Joop 1 c.s. — donderdag 1 november 2007 @ 20.13 uur

 4. De lafaards, jonge soldaten kunnen ze wel sturen, maar zelf schijten zij hun broek vol bij de gedachte.

  Er is sinds de “Westside Story” veel veranderd in Amerika.

  Reactie door TT — donderdag 1 november 2007 @ 20.17 uur

 5. @ 2 Jaap Veldkamp

  Waanzin die cijfers, wat had er met dat geld veel goeds mee kunnen gebeuren!

  Reactie door ACCEPT — donderdag 1 november 2007 @ 20.42 uur

 6. Deze diplomaten lijken geplaatst te worden in “strafbattelion 999″ precies zoals Hitler dit opgericht had om lastige medewerkers geruisloos kwijt te raken.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 1 november 2007 @ 21.05 uur

 7. Er is (eindelijk) discussie ontstaan over het nut van “mission Irak” en de gevolgen van het buitenlands beleid .
  Bagdad is veel te gevaarlijk voor een ambassade en zou nog meer geweld uitlokken.
  Zet de ambassades in een veilige regio,welke goed onder controle te houden is,en werk vanuit daar aan verdere opbouw.

  Reactie door tom — donderdag 1 november 2007 @ 21.24 uur

 8. Ze hebben zelf aan de doodvonnissen direct of indirect meegewerkt. What goes around comes around.

  Ik ga voor ze niet huilen. Want hun leven is niet meer waard dan alle die onschuldige burgers die zijn omgebracht door de illegale oorlogen.

  Reactie door khosrow — donderdag 1 november 2007 @ 22.47 uur

 9. @2 Jaap,
  ———————————————
  http://dwarslezing.blogspot.com/2007_02_01_archive.html jou bron???
  ———————————————
  mijn bron: RNWereldomroep
  Link: http://www.wereldomroep.nl/actua/regio/amerikas/act20070320_vierjaarirak

  toenmalige minister van Defensie Rumsfeld zei zich niet echt te kunnen voorstellen dat de oorlog langer dan een half jaar zou duren.

  Met diezelfde branie hees president Bush zich twee maanden later in een stoer vliegerspak voor zijn “Mission Accomplished”-toespraak. “Mission Accomplished” lijkt al lang veel meer op “Mission Impossible”. Als een echo van Rumsfelds tijdsprognose van toen klonk gisteren de waarschuwing van Bush dat zijn nieuwe generaal in Irak en de premier daar nog steeds niet één-twee-drie op veel vooruitgang rekenen.

  Het is al vier jaar lang een kwestie van maanden, volgens de Bush-regering. Ook nu wijst Bush weer op hoopvolle tekenen dat over een aantal maanden zijn uitgebreide troepenmacht in Bagdad het geweld onder controle zal brengen. Er zijn inmiddels meer dan 3220 Amerikaanse militairen gesneuveld, en vele tienduizenden, mogelijk honderdduizenden Irakezen (zie ook: kader ). De oorlog heeft de Amerikaanse schatkist inmiddels zeker 320 miljard dollar gekost. Het aanzien van de VS in de rest van de wereld heeft enorme schade opgelopen, zoals een als Uncle Sam verklede demonstrant in San Francisco dit weekeinde betreurde.

  Massaal protest
  Minder dan een derde van de Amerikaanse publieke opinie gelooft nog in de Irak-oorlog. Dat blijkt uit peilingen, meer dan uit de opkomst voor de demonstraties van dit weekeinde in Washington en andere steden. In vergelijking met de anti-oorlogsbeweging tijdens Vietnam lijkt het meer om stille afkeuring te gaan, een afkeuring die afgelopen november wel in een verkiezingsnederlaag voor de Republikeinse partij van Bush leidde. Er is (nog) geen sprake van een massale protestbeweging op straat omdat er een heel belangrijk verschil is met Vietnam, legde een demonstrant uit: er is nu geen dienstplicht.

  De lasten van de Irak-oorlog worden in de VS voor het grootste deel gedragen door relatief een handjevol mensen, een paar miljoen: de beroepsmilitairen en de reservisten en hun familieleden. Juist onder die bevolkingsgroep blijft de steun solide voor wat president Bush in Irak zegt te willen bereiken.

  Ondanks hun opofferingen beginnen de slagkracht en de paraatheid van het Amerikaanse beroepsleger zorgwekkend te worden, erkennen steeds meer generaals. Oud CIA-terreurbestrijder Michael Scheuer concludeert dan ook dat vier jaar Irak-oorlog het tegendeel heeft bereikt van wat president Bush beloofde: de VS zijn er juist minder veilig op geworden.

  Iraakse bugerslachtoffers in vier jaar oorlog

  De meeste slachtoffers van vier jaar strijd in Irak zijn Iraakse burgers. Drie verschillende onafhankelijke bronnen geven uiteenlopende statistieken over de Iraakse bugerslachtoffers.
  Iraq Body Count is een Amerikaanse anti-oorlogsorganisatie, die het aantal door geweld omgekomen Iraakse burgers dagelijks bijhoudt. De organisatie baseert de cijfers op nieuwsberichten van de internationale erkende nieuwsagentschappen. Maandag (19 maart) stond het minimum op 59.326 doden; het maximum was 65.160.

  Het gezaghebbende Britse tijdschrift voor geneeskunde The Lancet heeft in september 2006 een rapport gepubliceerd waarin staat dat sinds de Amerikaanse invasie 665.000 Irakezen zijn omgekomen. De onderzoekers zijn tot deze conclusie gekomen aan de hand van interviews met 1.849 families (12.801 mensen) in verschillende delen van Irak over de sterfgevallen in de familie vanaf maart 2003. Daarna is een vergelijking gemaakt met het aantal sterfgevallen in het laatste jaar van de oorlog, om uiteindelijk te komen tot een schatting van de doden als gevolg van geweld in Irak. Veel critici betwisten de bevindingen en plaatsen vraagtekens bij de gebruikte methode. De onderzoekers zelf zeggen dat deze methode vaker is gebruikt in andere conflictgebieden in de wereld en altijd heeft geleid tot wetenschappelijk verantwoorde schattingen.

  De Verenigde Naties rapporteren regelmatig over het geweld in Irak. Deze rapporten zijn gebaseerd op statistieken van het Iraakse ministerie van Volksgezondheid en de centrale forensische sectie. De conclusies van de VN betreffen altijd een bepaalde periode. Uit die periodieke rapporten blijkt dat het aantal Iraakse doden als gevolg van geweld in vier jaar oorlog ongeveer 150.000 is.

  Het aantal slachtoffers in Irak is in 2006 fors gestegen. Dat jaar escaleerde het sektarische geweld tussen de sjiïeten en de soennieten in Bagdad. Het grootste deel van de slachtoffers kwam om bij aanslagen met autobommen, bij zelfmoordaanslagen en bij aanvallen van zogenaamde doodseskaders. Volgens de Iraq Body Count kwam eenderde van alle slachtoffers om als direct gevolg van optreden van de Amerikaanse en geallieerde troepen.

  Hoewel de beide verhalen overeenkomsten vertonen is het getal van de Lancet (die ik trouwens hoog aanslaat als medische vakblad) natte vingerwerk, ik heb dit stuk gelezen in het blad en daar toen ook mijn mening over gegeven.
  650.000 doden Jaap, zou inhouden tussen de 5.000.000 en de 6.500.000 gewonden.
  Terwijl de Lancet in het zelfde onderzoek aangaf dat er tussen de 300.000 en 600.000 gewonden zouden zijn gevallen.
  Verder heeft The Lancet zelf ook al aangegeven dat de cijfers niet betrouwbaar waren omdat in hun onderzoek bij 12.500 families vermoedelijk slachtoffers dubbel zijn geteld zo is er gevraagd of zij iemand hadden verloren in de familie en kon iemand zijn broer, bij een ander de zoon of oom zijn.
  Maar aan de andere kant ook zou het gaan om één dode, elk gedood mens is er één te veel.

  Reactie door TT — donderdag 1 november 2007 @ 23.11 uur

 10. kunnen de iraki,s ook de mensen achter de schermen eens te zien krijgen
  ,,dead or alive”

  Reactie door che — vrijdag 2 november 2007 @ 6.12 uur

 11. Wat ik altijd heel knap vind is dat mensen hier vanaf de zijlijn van alles roepen over mensen die in het veld staan. Ik heb met de betoging meegelopen tegen de oorlog in Irak. De motivatie was olie en geen vrijheid voor de burgers. Over soldaten die er naar toe gestuurd worden doe ik geen uitspraken, dan alleen respect voor hun missie en ik buig diep voor de moed die deze mannen en vrouwen hebben.

  Reactie door Ton Sijm — vrijdag 2 november 2007 @ 8.13 uur

 12. Ja ik snap het wel. Natuurlijk vrezen ze hun hachje. Deze Amerikaanse diplomaten weten beroepshalve meer dan wij: nl. dat Bush binnenkort bommentapijten gaat leveren aan Iran!
  En wat doet Iran dan? Zich verdedigen natuurlijk. En wat zal het eerste doelwit zijn van Iranse raketten? Ik weet het nu al: de nieuwe Amerikaanse ambassade in Baghdad, de grootste ter wereld met een oppervlak van meer dan drie vierkante kilometer.

  Opmerkelijk overigens dat volgens peilingen een derde van de Amerikanen nog maar voorstander is van bezetting van Irak, maar dat blijkens de laatste cijfers meer dan 52% voorstander is van oorlog met Iran.
  Maar ik neem aan dat die meerderheidscijfers gemanipuleerd zijn en vooral aantonen dat
  Bush staat te popelen om Iran aan te vallen,
  alleen al omdat hij heeft nog maar een klein jaar heeft als `commander in chief’.

  Reactie door Haq — vrijdag 2 november 2007 @ 8.56 uur

 13. Wel de gewone soldaten naar irak sturen, maar de grote jongens proberen zoals vanoudst er weer onderuit te komen, je moet dat diplomaten vullis ook buiten de groene zone plaatsen moet je opletten hoesnel die oorlog in irak over is maar het kapitaal en old mans network zal wel weer zijn werk doen

  Reactie door kebe — vrijdag 2 november 2007 @ 12.05 uur

 14. Ook onze soldaten in Afghanistan moeten leven met een potentieel doodvonnis.Ook al zit hun tijd in Afghanistan er op,dan nog is het maar de vraag of hun longen en lijf niet vol met VERARMD URANIUM zit.Het is onverantwoord dat munitie met verarmd uranium versterkt wordt.Hierdoor is bij een millitair al blaaskanker voorgekomen.Deze honderden miljoenen kostende oorlog kan,nadat hij afgelopen is nog honderden miljoenen gaan kosten aan traumatische en kanker begeleiding/hulp van afgezwaaide (oud) millitairen.Daarmee hebben deze CDA/C.U./PvdA/VVD oorlogs-scherpslijpers zich een hoge verantwoordelijk op hun nek genomen.Overigens moet Jan Modaal via de belasting weer voor deze miskleunen opdraaien.

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 2 november 2007 @ 17.24 uur

 15. Als het aan de neocons ligt, dan kunnen alle Irakezen en Afghanen doodvallen. Die hebben ze niet nodig.

  Het gaat niet om mensen, maar om grondstoffen, instalaties en (in Afghanistan) prachtige papavervelden.

  Dus laat ze alsjeblieft stoppen met te zeggen dat ze “the Iraqi people” en “The people of Afghanistan” te “bevrijden”. Ze komen om te jatten, da’s alles.

  Hee, nog geen log over dat uiterst curieuze bezoek van onze Condy Rice aan Erdohan? Daar is heel wat meer bekokstoofd dan we nu mogen weten, dacht ik zo..

  Reactie door olav ten broek — vrijdag 2 november 2007 @ 23.05 uur

 16. Diplomaten zijn geen soldaten,
  en als soldaten diplomaten waren waren er geen
  honderduizenden doden gevallen.

  Reactie door che — zaterdag 3 november 2007 @ 8.27 uur

 17. TT, als je het echt wil weten ga je er heen. Vanuit het veilige Hengelo heb je er echt geen kijk op. Reageren op artikelen in medische tijdschriften brengt ook al geen duidelijkheid, dus verwacht ik van jou dat je bericht vanuit Bagdad.

  Reactie door Harry Scheltema — zaterdag 3 november 2007 @ 18.08 uur

 18. Bush moet daar maar naar toe gan.

  Haras.

  Reactie door Haras — zondag 4 november 2007 @ 12.42 uur

 19. @17 Harry Scheltema,

  Ik ben er geweest in 2005, 2006, ik denk Harry dat ik één van de weinigen ben die inderdaad er ook heen ga.
  Alleen 2007 heb ik in Afghanistan gezeten wat mij problemen opleverde met het opnieuw een visa te verkrijgen voor de inreis naar mijn vrouw in Rusland.
  Dan heb jij gelijk, het is makkelijk praten/schrijven vanachter een computer, maar ik ben in de 17 jaar zeer goed op de hoogte Harry.

  Reactie door TT — zondag 4 november 2007 @ 20.43 uur