De deling

Bijna twee op de drie Vlamingen (63 procent) verwacht dat België op den duur uit elkaar valt. Bijna de helft (44 procent) wenst dat ook zelf. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws maandag. De opdeling van België is actueel omdat het de Vlamingen en Walen nu al 148 dagen niet lukt om een nieuwe regering te vormen, de evenaring van een record uit 1988. (Nu.nl)

Al ruim 125.000 Belgen hebben een petitie getekend voor de eenheid van België. De Belgen protesteren zo tegen oproepen om het land te splitsen, onder meer geuit door het Vlaams Belang en het Vlaams-nationalistische N-VA. (Nu.nl)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 05 november 2007 :: 16.51 uur

64 Comments

64 reacties

 1. Hoop toch werkelijk dat België een éénheid blijft en dat Vlaanderen niet onder Nederlandse “normen” komt te ‘ver’vallen.
  Ook al betaal ik hier dubbel, alle premies voor Nederland en België, ik heb Nederland niet voor niets verlaten en de rug toegekeerd.
  Maar zo als ik heb begrepen en gesnopen uit de laatste topics, ook de rijkere
  Nederland(s)e)r in bij de SP welkom toch?
  Maar goed, ook hier is niet alles perfecto!
  Saluut!

  Reactie door Anja (B) — maandag 5 november 2007 @ 17.07 uur

 2. Zal de koning, een nieuw andorra van brussel maken,belasting vrij maken ,terwijl,iederen verdient ervaan,leuk !!!!!!!
  Waaneer zal vlamingen weer linmburg in hand neemen terwijl de graap word bevestigt?,
  Laat zij maar ,waals of vlaming zijn,
  hoe cares? belgie 1830? en een konning
  Back to Gallie belgica,tenminsten was cesar niet blij,.
  BELGEN,cassez l’union.lol

  Reactie door gaf — maandag 5 november 2007 @ 17.33 uur

 3. Anja, sinds xenos, miss etam en al die andere winkelruft in belgie de kleine middestand verdrongen heeft, en de sfeer een stuk minder gezellig, is het sowieso niet duidelijk waarom je juist dáárnaartoe zou moeten emigreren? Belgïe lijkt zo steeds meer een filiaal van nederland te worden.Ik vind dat zeer spijtig hoor, daar niet van.

  Reactie door QuestionMaster — maandag 5 november 2007 @ 18.10 uur

 4. Is er leven op Pluto?
  Kun je dansen op de maan?

  Reactie door Trevor — maandag 5 november 2007 @ 18.41 uur

 5. Als de splitsing van Belgie doorgaat ,stel ik voor om het noordelijke deel Bobbejaanland te noemen ,en het zuidelijke deel Parc du Plop.
  De kern wat nu brussel heet zal niet misstaan met de naam “de bedriegertjes”

  Reactie door tom — maandag 5 november 2007 @ 18.41 uur

 6. Ik hou van het tweetalige België. Voor mij is een opdeling in Vlaanderen en Wallonië onbespreekbaar. Ik moet er niet aan denken dat Europa wordt opgesplitst in allerlei regio’s, die zo nodig autonoom willen zijn. Als het onverhoopt zover komt, dan ga ik voor een zelfstandig Friesland en Limburg met hun eigen talen (dialecten).
  Waar blijft overigens het gezonde verstand bij onze zuiderburen??

  Reactie door André Vermeulen — maandag 5 november 2007 @ 19.27 uur

 7. Friesland bij ons er uit voor we weer een taal probleem krijgen met de Noordelingen en een deel van Belgie er in.
  @1
  Ik zou me daar maar eens aan gaan passen,want waarom moet je nog steeds hier met je kwebbeltje zitten als je het toch gehad heb met Nederland.
  Of heb je gelijk zijn de Belgen verstandiger en lezen ze jou onzin niet.

  Reactie door De Hakker — maandag 5 november 2007 @ 19.56 uur

 8. Belgigue het land van de compromis.
  Een dubbel parlement omdat ze er overal twee van hebben een Franstalige en een Nederlandstalig. Hoe ze nog kunnen regeren is werkelijk een mirakel en ze doen het nog goed ook. Belgigue het land van lekker eten en drinken en waar Brell vandaan kwam. Belgigue een bastion die zijn basisindustrien beschermde. Belgigue hoffelijk en met respect voor andermans mening. Belgigue het land van de fraude hoewel het niet zo gezien wordt.Belgigue voegen bij de diknekken zou feitelijk een misdaad zijn. Aan de ander kant zou het wel een verademing en verijking betekenen als deze levenskunstenaars zich bij Nederland zouden voegen. Ik zie de discussie’s in het parlement al. Zou Belgigue Nederland kunnen redden? Belggigue ten onder, nefer en nooit niet, ze eten een hapje, drinken een watertje en discuseren eindeloos en alles komt op zijn pootjes terecht. Belgigue het land van de compromis en zo zal het altijd blijven. Gelukkig maar!
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — maandag 5 november 2007 @ 20.30 uur

 9. Naschrift,
  En die volgevreten Holander uit Brasschaat met zijn gestolen vermogen vertrekt maar naar een ander belastingparadijs, in Nederland is hij ook niet meer welkom. Met geld kun je niet alles kopen. Gelukkig maar.
  christof

  Reactie door Chris Sandee — maandag 5 november 2007 @ 20.44 uur

 10. Beste Jan,
  Laat de reactie van Chris Sandee ons voor eens en altijd besluiten de Belgen buiten de deur te houden. By the way Chris: dat de Belgen het Nederlandse taal quizje met regelmaat winnen ligt niet aan u! Wallonier toch zeker en vast?

  Reactie door Fred — maandag 5 november 2007 @ 22.41 uur

 11. Chris Sandee reactie 9
  U weet zeker dat dat vermogen gestolen is ? Soms is er ook wel eens iets ” eerlijk verdiend ” hoor !

  Reactie door Teun — maandag 5 november 2007 @ 22.52 uur

 12. @11 Teun

  Jazeker Teun, maar dan meestal wel over de rug van een ander….

  Reactie door Cees — maandag 5 november 2007 @ 23.16 uur

 13. Toelichting;
  Sinds een rijk geworden Hollander uit Brasschaat mijn stamkroeg binnenkwam en met bekakte stem de AOWers die van hun schaarse dubbeltjes een biertje kochten zwaar beledigde en ze ook nog neerbuigend een biertje aanbood moet ik ze niet meer. Hij is er trouwens ook uit gegooid. Hier horen ze niet meer thuis en in Belgie ook niet. Als ze leren hoe ze zich moeten gedragen kunnen ze terug komen. Natuurlijk winnen Belgen Nederlandse taal quisjes omdat zij beter Nederlands praten dan wij. Verder ben ik blij te horen dat er soms ook nog wel eens iemand iets eerlijk verdiend. Geeft me weer een sprankje hoop in de goedheid van de mens. De Belgen buiten de deur houden? Ik kan me niet voorstellen dat ze zich bij die diknekken aan willen sluiten.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — maandag 5 november 2007 @ 23.17 uur

 14. Ps. Persoonlijk heb ik niets tegen rijke mensen maar ze moeten zich wel gedragen net als ieder ander. Indien zij dat niet doen horen zij thuis in het alphabet der enge mensen.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — maandag 5 november 2007 @ 23.24 uur

 15. #1 Anja B

  Belgie vond ik altijd een beetje een schizofreen land; ook ik proefde het verschil qua omgang tussen walen en vlamingen. Ik denk dat het beter is om belgie te splitsen vanuit optiek van de vlamingen. Vanuit de waalse optiek is dat rampzalig. Ik zou verder ook graag dit land willen ontvluchten en in Belgie gaan wonen en werken. Belgie moet geen Nederland worden. Als je bekijkt dat het ministerie van Soc zaken onder de christenen Donner en de Geus stalinistische praktijken erop na hielden en in de computer van de pers zaten te hacken, dan verbleekt elke vergelijkenis van critici van de Sp met dergelijke gruwelen uit het verleden. Volgens mij hebben zogenaamde rechtse politici zelf inspiratie opgedaan vanachter het oude ijzwer gordijn.

  Anja B

  Even nog aangeven; dat je posting blijkbaar om technische redenen was misgegaan van een week terug. Las het pas gisteren. Probeer het gewoon even opnieuw als je dat nog wilt. oke?

  Reactie door ReneR — maandag 5 november 2007 @ 23.25 uur

 16. De Belgen lossen dit zelf wel op. En zo hoort het.

  Reactie door Johan — maandag 5 november 2007 @ 23.40 uur

 17. Ik vraag me af hoe wij de belgen moeten uitleggen dat de fles die bij hun half vol is, dat die hier half leeg is?

  Mensen slaap lekker en tot murgen!!

  how doe.

  Reactie door Tukkerterror — dinsdag 6 november 2007 @ 1.18 uur

 18. @1 Dacht dat jij zwaar ziek was?

  Reactie door Roodkapje — dinsdag 6 november 2007 @ 1.28 uur

 19. Maak je lekker druk over Belgie….NL Is al erg genoeg

  Reactie door Johan Kivits — dinsdag 6 november 2007 @ 2.11 uur

 20. Jazeker zoeken de Belgen het zelf wel uit. Maar toch ergens jammer. Als ze Vlaanderen bij Nederland zouden voegen kunnen we gelijk met terugwerkende kracht alle ontdoken belasting van die namaak Belgen innen. Kunnen we voor de zekerheid niet aan Donner vragen al vast een wetje te maken? Snelheid is dan geboden.
  Houdoe, Christof

  Reactie door Chris Sandee — dinsdag 6 november 2007 @ 7.34 uur

 21. Dat de het economisch welvarende vlaanderen hun eigen geld willen opmaken kan ik me ergens wel voorstellen. Dat ze bij Nederland zouden willen horen zeker niet!

  Het overwegend katholieke vrije België zal zich wel drie keer bedenken voor ze zich in het keurslijf van onze gereformeerde regering laten stoppen. Van de regen in de drup; van de walen naar de ellende, balkenende.

  Ze willen vast niet als alternatief hogere accijnsen, hogere zorgkosten, slechtere inburgeringsfaciliteiten, arbeidsbureaus die wel vangen maar niets doen, onbetaalbaar openbaar vervoer en nog veel meer!

  Reactie door ipuntje — dinsdag 6 november 2007 @ 8.12 uur

 22. Of zullen we gewoon weer teruggaan naar Saxen-Coburg-Gotha en Oranje-Nassau?

  Reactie door L´écologiste — dinsdag 6 november 2007 @ 9.04 uur

 23. de belgen beschouwen de walen als ratten die aan hun economie knagen.
  hoe zou het zijn,als de noordelijke
  provincies,zelfstandig zouden worden,
  we hebben nog een aardig gasbelletje,bij ameland zal ook nog wel een flinke hoeveelheid zitten,onder het eiland zit een
  vulkaan,houdt de bel wel op druk.
  ik zie het wel zitten het nieuwe texas
  van europa,voedselbanken hoezo,niet meer nodig,en als we dan op excursie gaan naar het westen in onze aardgasauto nemen we balki een groningerkoek mee,die houdt wel van zoet,staat zelfs in het regeeraccoord,zoethoudertjes voor de bevolking.
  de regering die we gaan vormen,komen zeer zeker geen wiebelkonten in,geen westersetoestanden hier geen kameleon gedrag
  we doen ook aan het milieu,geen bruine bonen of snert,tast de ozon laag aan.
  het wordt hier kasie utopia is er niks bij.
  en toen werd ik wakker

  Reactie door hw.rademaker — dinsdag 6 november 2007 @ 11.00 uur

 24. Ik ben wel voor een onafhankelijk Vlaanderen dat wellicht aansluiting zoekt bij Nederland. Dat zou goed zijn voor de economie van Nederland en de diversiteit van het land. Bovendien hebben we dan in een klap heel wat lekkere biertjes erbij.
  Cultuur historisch past Vlaanderen ook veel beter bij (Zuid)Nederland dan bij de franstalige Walen.

  Reactie door stan — dinsdag 6 november 2007 @ 11.14 uur

 25. Voeg staten samen
  Nederland is te klein om kosteneffectief te besturen. Ook omdat het leven veel ingewikkelder is geworden dan vroeger. Of liever gezegd, er is veel meer kennis beschikbaar dan vroeger, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, toxicologie, medicijnen, ICT, criminologie, techniek en andere wetenschapsgebieden. En de overheid van een klein land zoals Nederland kan daardoor niet meer voldoende deskundig zijn om genoeg gebruik te maken van die kennis.

  Daarom stel ik voor dat Nederland wordt samengevoegd met Vlaanderen, Luxemburg, Engeland, Zweden, Noorwegen Denemarken en Finland. We wonen dan in ‘Norland’. En laten we dan allemaal Engels gaan spreken, en liever nog Esperanto. Die samenvoeging heeft nog veel andere voordelen, zoals kostenbesparingen op de rijksoverheid, een veel betere onderhandelingspositie ten opzichte van het buitenland en een betere bestrijding van internationale criminaliteit. En het kan een oplossing zijn voor ons gebrek aan woonruimte. Laten we onze blik verruimen. Welkom in Norland.

  wwww.esperanto.startkabel.nl

  ………………
  Ik stem SP.

  Reactie door Jaap Veldkamp — dinsdag 6 november 2007 @ 11.40 uur

 26. Voeg staten samen?
  Ha,ha,ha europa een reus op lemen voeten. Ze hebben trouwens al moeite om Hollanders en Friezen onder een dak te houden.
  christof

  Reactie door Chris Sandee — dinsdag 6 november 2007 @ 11.52 uur

 27. @ 24 Jaap Veldkamp,

  Leuk idee. Ik hou wel van fantasie met waarachtige elementen.
  Misschien kunnen we de politiek-administratieve kaart vaarwel zeggen en op basis van omgevingsfactoren of biogeografische basis een “nieuw land” maken. Bijvoorbeeld het Europa Atlantica (inclusief subatlantica.
  Daartoe behoort dan een groot deel van jouw Norland en aanvulend grote deen van NW Duitsland, Frankrijk en het noorden en westen van Iberië.
  Deze streken hebben behoorlijk veel met elkaar gemeen…
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding:Europe_biogeography_regions.svg

  Reactie door L´écologiste — dinsdag 6 november 2007 @ 12.19 uur

 28. waarom denken die “Ollanders” meteen dat er ook maar 1 enkele Vlaming bestaat die aansluiting bij hun zou zoeken, ze zullen blij zijn als ze van de waalse profiteurs af zijn, en zeker geen aansluiting zoeken bij nog grotere profiteurs

  Reactie door Aad — dinsdag 6 november 2007 @ 17.01 uur

 29. waarom denken die “Ollanders” meteen dat er ook maar 1 enkele Vlaming bestaat die aansluiting bij hun zou zoeken, ze zullen blij zijn als ze van de waalse profiteurs af zijn, en zeker geen aansluiting zoeken bij nog grotere profiteurs

  Reactie door Aad — dinsdag 6 november 2007 @ 17.01 uur

 30. Zou verstandig zijn dat de Vlamingen zich niet aansluiten bij de Balkenelende roversstaat , want dan gaat gelijk de Biersector verloren !

  Reactie door Fred — dinsdag 6 november 2007 @ 18.30 uur

 31. Het is wellicht beter dat Belgie gesplitst wordt.Dat maakt echter,t.a.v.zelfstandigheid weinig uit omdat de E.U. feitelijk de baas is en meer dan 70% van de wetten in elkaar sleuteld.Alleen kan de onrust in Wallonie toenemen,omdat er nogal wat armoe is.

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 6 november 2007 @ 19.56 uur

 32. schiet mij maar lek,hoezo splitsen ,stapt 1 van de 2 dan uit de eu,
  gek maar ik meen het deel wat nu financieel slecht gaat,voor tig jaren terrug het omgekeert was.alles draait weer om geld,ik betaal niet voor jouw ..
  net als nu de juppen in nl niet voor de ouderen willen betalen hier,terwijl dat al zins de 50tiger jaren gebeurt.

  Reactie door ad — dinsdag 6 november 2007 @ 21.05 uur

 33. @ Jaap Veldkamp (25):

  Zoals ik al eens eerder schreef: dat is toch onmogelijk, niet levensvatbaar, zonder IJsland en Groenland? :)

  Wat minder irreëel is, is een veel nauwere band tussen België, Nederland en Luxemburg (BeNeLux). Zoals het geval was direct na de val van Napoleon (1815). Maar dan valt wel opnieuw een opera-uitvoering als “La Muette de Portici” te vrezen, die in 1830 de aanleiding vormde van de opstand tegen (noordelijk) Nederland…..

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 6 november 2007 @ 21.09 uur

 34. @ naamgenoot

  De Koperen Koning hebben we al klaar staan in de persoon van JPB.

  Maarre… Vlaanderen boven, Nederland beneden, zo ziet de Vlaming het. Geen samenvoeging, vergeet dat maar.

  Reactie door olav ten broek — dinsdag 6 november 2007 @ 22.51 uur

 35. En zo, terwijl in Brussel vlijtig geknutseld wordt aan een Verenigd Europa, wordt op het zelfde moment gespeculeerd over het uiteenvallen van Begie zelf.

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 7 november 2007 @ 0.30 uur

 36. @35
  in Brussel heeft ook nog niemand ontdekt dat er sinds de oprichting van de eeg in europa meer staten zijn in plaats van minder

  Reactie door ipuntje — woensdag 7 november 2007 @ 6.25 uur

 37. Als Vlaanderen zich niet bij Nederland wil aansluiten, dan sluit het zuiden van Nederland zich toch gewoon aan bij Vlaanderen.

  Wie wil er dan president worden met een modaal salaris?

  Misschien kan men zich boven de Moerdijk dan voorgoed aansluiten bij de USA.

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — woensdag 7 november 2007 @ 11.52 uur

 38. ondertussen is het conflict al weer verder opgelopen. bij de stemming over de BHV-splitsing zijn de franstaligen kwaad weggelopen en hebben de vlamingen voor de splitsing van brussel-halle-vilvoorde gestemd. het wordt toch spannend.

  Reactie door ipuntje — woensdag 7 november 2007 @ 16.58 uur

 39. Ooit was ik in Brussel voor mijn werk, en ik moest vanaf het centraal station een taxi nemen. Ik sprak de chauffeur in het Frans aan (omdat ik dat overal om me heen hoorde spreken). Hij wilde me niet begrijpen. Dan maar Nederlands. Dat wilde hij na enig proberen dan toch maar zo goed en zo kwaad als het ging, verstaan (en het was geen “buitenlander”!).

  Hoe treffend juist is Brussel gekozen om Europa de wet voor te schrijven! De voorbeeldstad van verdeeldheid… (afgezien nog van die belachelijke verspillende verhuizingen, en ons wel spaarlampen willen verplichten)

  Maar laat Vlaanderen verstandig zijn en zich nooit inlaten met die Hollanders. Ik moet er niet aan denken dat het mooie Antwerpen (of lees Brugge, Gent, Leuven enz) (weer?) een Hollandse stad zou worden…

  Holland is onder het huidige regime een provincie van de USA… (ik wil in dit verband het woord “kontlikken” liever nog niet gebruiken), terwijl de Hollanders nog wel New York hebben gestart.

  Dat gevoel heb ik van Belgie nog niet. (en ook niet van andere Europeese landen; ik denk dat het de Hollandse ziekte is. Moge die niet besmettelijk zijn.)

  Eerder denk ik aan een splitsing van Nederland: dat bijvoorbeeld Nederlands Brabant, en Limburg bij Belgie wordt gevoegd, en ook dat stukje Zeeuws-Vlaanderen, de naam zegt het al. (hou me ten goede, ik wil ze niet kwijt, maar ik heb het gevoel dat het beter is. Ik ben zelf randstedeling, maar kan me goed voorstellen dat bijvoorbeeld iemand uit Remunj zich meer verwant voelt met Vlaanderen dan met Utrecht of Drente, en zeker niet met Olland)

  En wat zouden de Walloniers er op tegen hebben om bij Frankrijk te horen?

  Reactie door wim wejes — woensdag 7 november 2007 @ 16.59 uur

 40. @39 wim wejes.

  Het is een ordinaire centen kwestie.
  Toen die gigantische aardgas voorraad in het noorden van ons landje gevonden werd wilden de Noordelingen ook niet scheiden van Holland. Hoewel als ik nu dieper ga nadenken waren er wel stemmen naar die richting.

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 7 november 2007 @ 20.13 uur

 41. @ 39 wim wejes,

  Separatisme…
  Alles van boven de rivieren?
  Ik geef toe dat ik soms ook mijn buik vol heb van Hollanders met hun grote bekken. Ze denken dat ze Engels kunnen spreken en dat ze weten hoe het zit. Het is inderdaad grotesk, maar ze hebben VOC kwaliteiten en gelukkig ook nog iets extras waar de Belgen dan weer minder van hebben.
  We moeten roeien met de riemen die we hebben, dat geldt voor Vlamingen, Hollanders, Friezen, Limburgers, Brabanders, Zeeuwen…
  Moeten we dit benadrukken?
  Of kunnen we beter eens nadenken hoe de wereld, de wereld zoals die was vóór de mensen er bezit van namen was?
  In die zin zouden we meer met elkaar gemeen kunnen hebben dan dat we nu cultureel wellicht verschillen.
  Hoeveel verschilt de natuur van wat men tegenwoordig Vlaanderen noemt van die van wat men tegenwoordig Nederland noemt?

  Reactie door L´écologiste — woensdag 7 november 2007 @ 20.27 uur

 42. Ik heb drie jaar in Gent gewoond, van `79 tot
  `81, door huwelijk met een Vlaamse. In die jaren speelde de Voerse Taalkwestie. En heb me in die tijd middels veel gesprekken via beide zijden met het probleem bezig gehouden, (in haar familie waren ook Walen) Ja ik ben dus een Nederlands/Franstalige Nederlander geworden, maar nee, geen Belg gelukkig. Zonet zag ik het journaal koppen met: 150 dagen en nog geen kabinet, het moet zijn bijna 150 jaar en nog geen België. Het is geen wonder dat België wereldfaam heeft dankzij surrealistische schilders als Magritte en meesterlijke striptekenaars die de verkniptheid van de mens perfect in beeld brengen. Want stel je voor: in twee taalgebieden in één staat heb je, als elkaar spiegelbeelden precies dezelfde coalitiepartijen: van gristendemocraat tot socialist die elkaar uiteraard bestrijden zoals hier, maar diezelfde gelijkgestemde politieke stromingen bestrijden elkaar in Brussel onderling ook nog eens in Waals-Vlaamse belangen. Om maar te zwijgen van crosslinking Vlaams-Waals op tegengesteld politiek vlak. En dat moet het dan ook eens worden over de EU dat ook eens vanuit Brussel dicteet zonder dat het Koninkrijk Belgen daar iets over te zeggen heeft, maar waar wel op Europees nivo lidstaten elkaar bestrijden, Polen voorop. Plus dan nog rekening houden met de Duitstalige minderheid in het grensgebied Eupen. Plus de Vamingen die elkaar onderling opdelen in Westvlaams, Gents, Antwerps, Turnhouts en Brabants etc. Of de Walen ook dialectregio competetief hanteren, je ne sais pas, maar het zal wel, en ook zullen ze wel hun eigen populistisch-racistische beweging hebben, zoals het fascistoïde VLB voor de Vlamingen.
  Want die vrezen een Arabierenprobleem als vierde volksmacht als vijfde colonne , naast de vlaams/franse/duitse populatie. Je zou van minder geschift raken. Het helpt Yves Leterme niet dat hij een Franse naam heeft, goed geprobeerd. Veel succes toegewenst. Allez-y. De snelwegen zijn er in elk geval goed verlicht en de treinen rijden er op tijd.

  Reactie door Haq — woensdag 7 november 2007 @ 21.01 uur

 43. L’ ecologiste — woensdag 7 november 2007 @ 20.27:

  Ik vind al die separatistische tendenzen zorgwekkend: ze zijn alle gebaseerd op het egoisme als gevolg van enorm toegenomen individualisme, dat niet langer meer eigen rijkdom en overdaad wil delen met minder bedeelden met in feite grotendeels dezelfde cultuur en veelal dezelfde historische achtergrond: het is in wezen op politiek niveau ook een vorm van solidariteitsondermijning- en zelfs afschaffing.
  Bovendien creeert men zo ook nog eens grote politieke spanningen die gevaarlijk en conflictueus kunnen worden, daarbij vergetend dat de rollen ook wel eens omgekeerd waren of kunnen worden.
  (Zie bijv. zo’n 100 jaar geleden in Belgie, toen de franstalige cultuur de overheersende was!)

  Ook bijv. de Liga Nord in Italie is zo’n egoistische en verbeten beweging die het liefst ZuidItalie aan zijn economische lot zou overlaten.
  Het is te “gemakkelijk” om een hele deelbevolking te laten boeten voor de corruptie zelfverrijking, wanbeleid enz. van enkelen, daarbij gesteund door machtige criminele en politieke belangen.
  (In het geval van Italie mag dan ook zeker niet de intensieve rol van de CIA, beducht als die was voor de zeer invloedrijke -ooit 40& % van de stemmen!- communistische partij PCI, worden onderschat, ik vraag me af in hoeverre die remmend heeft gewerkt op de ontwikkeling van het zuiden, vriendjes als de CIA altijd is met de bezitters en machtigen!)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 7 november 2007 @ 21.32 uur

 44. Net even over de Nederlandse zenders gezapt.
  Wordt je niet vrolijk van.
  Vluchten naar België kan ook al niet meer…

  Reactie door L´écologiste — woensdag 7 november 2007 @ 21.38 uur

 45. ….Ik vind het ook te gemakkelijk om taalverschillen -en in Italie’s geval min of meer gedwongen samenvoeging van allerlei koninkrijkjes, nog niet zo heel lang (19e eeuw) geleden- als rechtvaardiging aan te voeren voor min of meer “gerechtvaardigde” gevoelens van nationalisme: men zou minstens verplicht moeten worden om de vaak grote voordelen van de huidige status quo niet uit het oog te verliezen.

  E.e.a. is overigens ook nog eens strijdig met “de” Europese gedachte van verbondenheid (En daar heeft neoliberalisme/kapitalisme en zijn verwoestende gevolgen dus kennelijk een duidelijke splijtzwamfunctie, reden temeer om dit niet uitdrukkelijk te benoemen als samenbindend en vormgevend voor een toekomstig samenwerkend Europa!!)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 7 november 2007 @ 21.51 uur

 46. ….kort en krachtig samengevat: daar waar neoliberalisme/kapitalisme verschijnt, de vaak moeizaam bereikte eenheid en eensgezindheid verdwijnt…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 7 november 2007 @ 22.13 uur

 47. 42. volkomen gelijk maar dat is nu eenmaal de charme van de Belgen. Nee ik ben geen Belg en zou het ook niet willen worden. Wel kom ik er graag. Ik denk persoonlijk dat het Nederlandse gezegde wel op hun van toepassing is “ ze drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was” De fout die veel Nederlanders maken is dat Vlamingen en Hollanders een gemeenschappelijke taal hebben, wat waar is, maar qua denkpatroon niet zoveel met elkaar gemeen hebben. De Belgen hebben 150 jaar ervaring in het sluiten van compromissen dus het lijkt mij niet waarschijnlijk dat daar nu opeens een eind aan komt. De tijd dat ik er doorbracht bij den UCO in het Gentse denk ik in weemoed aan terug. Lang leve Belgium.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — woensdag 7 november 2007 @ 22.15 uur

 48. “Allez-y. De snelwegen zijn er in elk geval goed verlicht en de treinen rijden er op tijd.”
  ik weet de graap over de verlicht snelweg,wat is de een over de treinen?
  ik ben curieu…

  Reactie door gaf — woensdag 7 november 2007 @ 22.16 uur

 49. 42. Ps. Je bent Oost Vlaanderen vergeten in je rijtje.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — woensdag 7 november 2007 @ 22.35 uur

 50. @47, 49
  “De Belgen……eind aan komt”
  Dan heb je nog nooit van polderen gehoord zeker?
  (Zuid)Nederland en Vlaanderen horen bij elkaar. Zelfs de namen kloppen: Limburg, Brabant en Zeeuws Vlaanderen.
  “maar qua denkpatroon…gemeen hebben”
  Limburgers zijn anders dan Zuid Hollanders, Friezen anders dan Brabanders, Noord Hollanders weer anders als mensen uit de Achterhoek (Gelderland). Ook in Nederland zijn er veel verschillen in denkpatroon.
  Ik heb het altijd al vreemd gevonden dat Vlaanderen niet bij Nederland of andersom hoort. We hebben zoveel gemeen. Dat komt misschien ook omdat ik uit het “katholieke” zuiden kom en voor mij die stap in denkpatroon gemakkelijker te maken is.

  Reactie door stan — donderdag 8 november 2007 @ 10.48 uur

 51. @43 Harrieke. Wat je zegt: Lega Nord. De Povlakte Noord Italië (waar ik regelmatig moet zijn) doet me veel denken aan Vlaanderen. Zelfde troosteloze landschap en dorpen met kwezelachtige Mariamentaliteit. Want wat ik nog vergeten was in 42 is dat Rooms Katholieken er de cultuur domineren en altijd hun harnassen aanhebben en hun arsenaal klaar hebben liggen tegen socialisten en alternatief- en/of andersdenkenden. Dat maakt de cultuur in genoemde streken ook zo grimmig: stalen luiken voor de ramen, hoge hekwerken om de huizen, dubbele garages als bunkers, altijd niéuwe dure auto’s, liefst BMW of Mercedes, met veel alarm, waar ze met tachtig mee door de bebouwde kom rijden, (als je met een oud barrel door zulke kleinburgerlijke roomse dorpen rijdt bellen ze het liefst de Rijkswacht of Carabinieri) Wapenbezit, makkelijk te koop. Grenzelooos opkijken naar en imiteren van de zg. `chique’ en dure dikdoenerij. Een ordeloze bebouwing op corruptief verkregen kavels, (huishúúrders zijn verwerpelijke paria’s) en vooral een xenofobie van een omvang die we zelfs in Nederland nog niet kennen, en dan vooral in gehuchten waar ze nog nooit een arabier of neger hebben gezien.
  Ik ben toch blij dat ik altijd weer in Friesland terug ben na zulke uitstapjes.

  Reactie door Haq — donderdag 8 november 2007 @ 11.05 uur

 52. 50.Wat is dat nou? Bestaat de Belg niet meer? Heeft hij geen eigen indentiteit, zou dat dan voor alle volkeren gelden. Dan heeft Maxima toch gelijk. In dat geval kunnen we alle grenzen opheffen, regeringen naar huis sturen, legers ontbinden en ons scharen achter één Europa. Nog nooit vrijwillig in de geschiedenis voorgekomen en zal niet gebeuren ook. Hoewel, zou internet in staat zijn van alle volkeren een éénheidsworst te maken?
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — donderdag 8 november 2007 @ 12.11 uur

 53. 51. Wat Friesland betreft, zij streven toch nog altijd naar zelfstandigheid. Laten we ze die geven. Vroeger werden de politieagenten in Amsterdam geronseld in Friesland vanwege hun postuur. Friesland zelfstandig hek eromheen en alles wat we in Holland niet gebruiken kunnen kieperen we erover heen. De Friezen weten er wel raad mee. Nu we toch bezig zijn kunnen we gelijk even de Antillen aan Venezuela geven. Alle problemen opgelost. Christof for president.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — donderdag 8 november 2007 @ 12.22 uur

 54. Nou ja Chris Sandee, best een opwindend idee om Friesland en zustergemeentes Drenthe en Groningen zelfstandig te maken; want wij hebben het aardgas.Kunnen we ook eens eisen stellen.

  Maar voorlopig moeten we eerst de kust bewaken want de waddendijken zijn de zwakste plek van Nederland momenteel en misschien stroomt er morgen alleen maar de goede trouwe waddenzee……. en hoeven we niet meer te kissebissen.

  Reactie door anne hilverda — donderdag 8 november 2007 @ 13.06 uur

 55. is er een land in europa waar er niet een soort haat over en weer is. meest duidelijke voorbeeld sijn de basken in spanje, maar ook in ierland schijnen er wel een conflictjes te zijn. De gemiddelde oostenrijker heeft iets tegen de bewoners van wenen en de gemiddelde bayer ziet de bewoners van de noordelijke landen van duitsland (de pruisen) niet zitten. tsjechië heeft zich al ontdaan van Slowakije, en onze Turkse, ze moeten zo nodig bij de eu, vrienden vinden de koerden niet compatibel met hun land. Van andere landen weet ik het niet, maar het zou mij niets verbazen als dit “friese” gevoel in nog meer landen te vinden is

  Reactie door ipuntje — donderdag 8 november 2007 @ 13.30 uur

 56. 54.
  Groningen, Friesland en Drente samenvoegen tot één Staat,OKE.jA MAAR HET HEK BLIJFT WEL OM FRIESLAND STAAN,daar doe ik geen concessies aan. De pensioenadas in Drente en de Hollandse ambtenaren in Groningen krijgen de keus terug naar Holland of anders naar Friesland. Balkenende wou ik in eerste instantie opper/hoofdbewaker in Friesland maken.Kan hij ze gelijk normen en waarden bij brengen. Achteraf kunnen we dat de criminelen die we daar deporteren niet aandoen vanwege humanitaire redenen.Wat de dijken betreft maak je geen zorgen, we gaan met zijn allen gewoon weer op een terpje of wierde wonen.Belastingen schaffen we af en de aardgasinkomsten verdelen we. Zie je wel een betere wereld is mogelijk. Christof for President.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — donderdag 8 november 2007 @ 14.23 uur

 57. @54
  Belgie:
  Er is maar een Belg en dat is de koning!

  Reactie door stan — donderdag 8 november 2007 @ 19.06 uur

 58. stan — donderdag 8 november 2007 @ 19.06:

  Goedenavond,

  En die ene Belg heeft de echt Belgische achternaam von Sachsen-Coburg…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 8 november 2007 @ 22.52 uur

 59. Nou Chris Sandee, jij hebt geen Friese naam dus for presidency kom je natuurlijk niet in aanmerking.Kun je wel de beroemde spreektest afleggen: butter brea en greane tzies ……
  En Balkenende gaat ongefrankeerd retour. De criminelen die wij misschien dan voor een deel moeten opnemen gaan naar Rottumeroog,De verloren gegane vissersvloot wordt weer bij elkaar gerommeld en gaat in een ring om Rottum liggen ter bewaking.En reken maar niet dat een rechtgeaarde Fries een echte crimineel laat ontsnappen.
  En zo hebben wij nog wel enkele zeer praktische en nuchtere ideeën. En wat wij met Donner aan moeten, daar moeten wij ons nog eens goed op beraden.Waarschijnlijk een langdurige werkstraf ter verbetering van de Afsluitdijk.

  Frysân boppe!

  Reactie door anne hilverda — donderdag 8 november 2007 @ 23.57 uur

 60. Fryslân vanzelf.

  Reactie door anne hilverda — donderdag 8 november 2007 @ 23.58 uur

 61. 59. Shit, hoe is het Balkenende dan gelukt.Volgens mij discrimineren die Friezen ook nog. Omdat je geen Friese naam hebt mag je geen president worden.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — vrijdag 9 november 2007 @ 7.15 uur

 62. Jaaa, Chris, Friezen zijn konsekwent. De tweede volkshymne wordt dan ook: Wiens Frie–ies bloed door d’aadren vloeit, van vreemde smetten vrij…….
  De Fryske Rechtbank heeft omstreeks middernacht vonnis gesproken over Donner (bij verstek) en de taakstraf op de Afsluitdijk gaat door. Inmiddels heeft het Fryske kabinet ingebroken bij Wikipedia en het vonnis gewijzigd; hij krijgt tijdens de werkzaamheden een ijzeren bal aan de voet, wegens allesovertreffende en ongemene sluwheid van betrokkene en om te voorkomen dat hij door een groepje vooraanstaande gristenen ,die per roeiboot langszij zouden kunnen komen, zou worden uitgered.

  En daarmee is in Fryslân de kous af en gaat iedereen weer aan de supenbrij.

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 9 november 2007 @ 13.22 uur

 63. Verkoop van de Frieten ?

  Reactie door Fred — maandag 12 november 2007 @ 20.47 uur

 64. Laat Belgie lekker doen..als ze Limburg maar willen overnemen!

  Reactie door johan kivits — donderdag 22 november 2007 @ 0.01 uur