Over de zorgkosten

‘Meer concurrentie tussen zorgverzekeraars is goed voor alle burgers’, sprak oud-minister Hoogervorst in september 2004. Toch betaalt een gemiddeld gezin komend jaar 542 euro meer zorgkosten dan in 2006. (…)

‘Er is een hoop propaganda geweest voor de invoering van de wet, maar ik geloof niet dat iemand het gevoel heeft dat het er beter op geworden is. In Zwitserland, waar een vergelijkbaar systeem is ingevoerd, zijn de premies na jaren nog veel forser gestegen.’

Vraag is of Kant zich bedonderd voelt. ‘Het zou allemaal goed komen in de zorg, maar we hebben er vooral een hoop poeha bij gekregen. Het debat gaat nu over financiële knelpunten. Het geschuif met geld, je wordt er horendol van.’
(De Pers)

Het loopt tegen het einde van het jaar en dus mag er weer gekozen worden voor een zorgverzekeraar. De markt doet vooral zijn best om mensen in te schrijven en reclame te maken. Maar het maakt de zorg niet beter of goedkoper.

Belangrijk verschil dit jaar is dat de no-claim wordt afgeschaft. Het eigen risico komt ervoor in de plaats. De no-claim werd bekostigd uit een 90 euro extra bijdrage op de basisverzekering, die betaalde iedereen. Werd je niet ziek, (alsof je daarin een keuze hebt) dan kreeg je 255 euro terug. Met het eigen risico is de 90 euro die iedereen betaalde van de basiszorgverzekering verdwenen. Wordt je onverhoopts ziek (dit keer met uitzondering van chronisch zieken) dan betaal je de eerste 150 euro zelf. De SP zal blijven strijden tegen deze omgekeerde solidariteit, waar ziek betaald voor gezond. Gisteren nog, ditmaal in de Eerste Kamer.

De basisverzekering daalt volgens berekeningen gemiddeld met 51 euro. Hierin is de 90 euro van de afschaffing van de no-claim al inbegrepen. De aanvullende ziektekostenverzekeringen stijgen gemiddeld met 10%. Mocht je onverhoopts zorg nodig hebben dan moet je nog 150 euro eigen risico betalen. De zorgtoeslag – als je daar recht op hebt – zal dit niet volledig compenseren.

Om goedkoper uit te zijn sluiten steeds meer mensen zich aan bij een zorgcollectief. Via het werk, een vereniging of gewoon op internet. De redenatie erachter klopt. Hoe meer mensen zich samen verzekeren, hoe goedkoper. Maar aangezien niemand zonder zorgverzekering mag zijn, is het toch niet raar gedacht dat we met 16 miljoen Nederlanders, het grootste collectief vormen?

Goede zorg is niet goedkoop. Dat de zorgkosten – mede door de vergrijzing – stijgen zal niemand ontkennen. Maar marktwerking is niet de remedie, noch de afremmer hiervan. Het heeft voor een enorme bureaucratische rompslomp gezorgd en de zorg is er niet beter op geworden. Inmiddels zijn er verschillende verzekeraars gefuseerd en zijn er nog maar een paar over, die steeds machtiger worden, en uiteraard alles doen om de aandeelhouders tevreden te houden (lees: winst maken).

Duizenden mensen die zorg verlenen hebben zich inmiddels aangesloten bij zorg geen markt.nl. Marktwerking in de publieke sector maakt meer kapot dan je lief is. Het kost geld en kwaliteit, maar van reflectie wil ook dit kabinet niets weten. Stel je voor.

De SP heeft de afgelopen jaren erop gewezen dat het anders kan in de zorg. Marktwerking zorgt niet voor lagere kosten. Betere organisatie en minder bureaucratie wel. Lees daarom ook onze alternatieven.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 07 november 2007 :: 22.46 uur

217 Comments

217 reacties

 1. Voor VVDer Hoogervorst heb ik maar een kotsend gebaar in petto.

  Reactie door kebe — woensdag 7 november 2007 @ 23.09 uur

 2. Doordat de zorgkosten in verhouding tot de koopkracht en povere loonsverhoging de spuigaten uitlopen,zullen steeds meer mensen,de premies niet meer kunnen betalen.Daardoor zullen deze onbetaalde premies verdisconteerd worden onder die mensen welke de zorg wel nog kunnen betalen.Dat betekend dat deze kosten onevenredig stijgen.Voorts hebben de farmacie fabrikanten nog veel macht via afspraken.Hans Wiegel zit als spin in het web.De hele privatisering is verordend vanuit Brussel via de lobbyisten van het groot-kapitaal.Deze miskleun kan uiteindelijk tot sociale onrust leiden.Intussen is Hans Hoogervorst met een dik salaris van 325.000, euro per jaar bij het AFM gedropt.Daar speelt hij zijn VVD spelletje als toezichthouder m.b.t.financieele kronkels,welke het daglicht net kunnen verdragen.

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 7 november 2007 @ 23.15 uur

 3. En vergeet niet de spontane actie van de SP om de No-Claim om zeep te helpen.
  Weleenswaar niet met de bedoeling dat iedereen er slechter op wordt,maar hun doel het onrecht is weg.
  Ze hebben als het waren de verzekering en de maffia in den Haag het pistool met de kogel gegeven deze hoefde hem alleen nog maar af te schieten.

  Reactie door De Hakker — woensdag 7 november 2007 @ 23.23 uur

 4. Nieuw soort armoede… Zorgarmoede.

  Ik hoor het kabinet en VVD al roepen… eigen schuld moet je maar niet ziek worden.

  Reactie door Pool — woensdag 7 november 2007 @ 23.29 uur

 5. 3.

  ja mee eens; ik had de SP eral voor gewaarschuwd destijds. De premies zullen de komende jaren net zo exlosief blijven stijgen als de olie.

  Leuk dat ideeetje van de VVD om iedereen blauw te laten betalen en te storten in de zorgen om de zorgkosten nog te kunnen opbrengen.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — woensdag 7 november 2007 @ 23.32 uur

 6. @ Hakker,

  Dit soort comments heb ik nu al vaak op het weblog voorbij zien komen. Het is ontzettend oneerlijk verdeeld op dit moment, maar het eigen risico is in essentie net iets minder ziek betaald voor gezond (door uitsluiting van chronisch zieken) dan de no-claim.

  Kortom, het doel is al iets dichterbij gekomen. Een solidair systeem. Er moet nog veel gebeuren voordat het echt zover is, maar de afschaffing van de no-claim en de uitsluiting van chronisch zieken van het eigen risico is een beginnende overwinning voor de SP.

  Dit was nog maar een kleine slag.

  Reactie door Rita — woensdag 7 november 2007 @ 23.33 uur

 7. En nu maar hopen dat al die lieden die zo laaghartig en laatdunkend kunnen praten over minder bedeelde mensen die het veel moeilijker hebben, nu eens ruiterlijk erkennen dat de door HUN GESTEUNDE partijen CDA VVD en D66 (en ook PVV van WILDERS, PVDA en CU) deze enorme kostenstijging feitelijk gesteund, want totaal niet tegengewerkt, en dus feitelijk bewerkstelligd hebben.
  En laat ze dan ook niet de verdere kostenstijgingen van energie en wonen vergeten die ons volgend jaar te wachten staan.

  (Naast de forse stijging van diverse levensmiddelenprijzen, maar daar heeft “onze” politiek niet direct schuld aan)

  En het niets doen aan de enorme graaiersvergoedingen, maar wel een leger controleurs en portemonnee- wasmand en tandenborstelgluurders sturen als een bijstandsgerechtigde eens enkele euro’s “te veel” zou hebben: Let wel die honderden miljoenen voor graaiers worden merendeels in mindering gebracht op de winstbelasting van bedrijven, in feite speelt dat soort lieden dus mooi weer van u en mijn belastinggeld!!

  En het de hele bevolking blootstellen aan nog verdergaande werkgeversmacht- en willekeur, door niet aflatende voordelen voor hen en paaigedrag, uiteraard ten koste van de werkende bevolking. (nu weer ligt het ontslagrecht onder schot), Voorts:

  Vele, vele kleine en grote wettelijke regelingen, voorstellen, enz., in de 2e kamer behandeld, die bijna zonder uitzondering voordelig zijn voor de rijken en sterkeren en nadelig voor het gros van de bevolking: verifieerbaar en controleerbaar op:

  http://www.politix.nl/partij.php

  Maar ik vrees -weet welhaast zeker- dat deze politieke partijen veel te veel opportunistische “medeplichtigen” weten te behagen…hoewel als deze meelopers eens echt “hun” politici gingen controleren op stemgedrag in de 2e kamer en hun dan eens op de huid gingen zitten?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 7 november 2007 @ 23.43 uur

 8. Wanneer wordt de zorgpremie weer eens betaalbaar? Ik ben student en maak ook gebruik van de zorg, dus de no-claim was voor mij niks, maar volgend jaar wordt het ook alleen maar weer duurder. Moet ik dan maar op een houtje gaan bijten om de zorg die ik dan ZEKER nodig zal hebben te kunnen betalen? En ik praat hier niet alleen voor mezelf, er zijn talloze anderen die worden uitgekleed om maar te mogen ‘profiteren’ van onze ‘verzorgingsstaat’!

  Reactie door Pascal Obma — woensdag 7 november 2007 @ 23.53 uur

 9. buziness?

  Reactie door gaf — woensdag 7 november 2007 @ 23.55 uur

 10. geen C team Aub.

  Reactie door gaf — woensdag 7 november 2007 @ 23.59 uur

 11. Natuurlijk is er nu een eigen risico, maar ik ga maar een of twee euro per maand meer betalen….

  Reactie door Johan Kivits — woensdag 7 november 2007 @ 23.59 uur

 12. Donder toch op met die zorg verzekering, want je krijgt er inderdaad zorgen van dus de naam is goed gekozen.

  Misschien is het een idee om met zijn allen deze zorgverzekering niet te betalen als burgelijke ongehoorzaamheid.
  Als 16-17.000.000 mensen deze verzekering niet betalen, word de zorgverzekering misschien terug gedraaid en krijgen we met zijn allen een generaal pardon, want het lijkt mij niet dat de overheid iedereen voor de rechtbank gaat dagen.

  Ik zeg dus niet dat jullie het moeten doen, het is maar een idee. (mezelf even juridisch indekken ;)

  Reactie door TT — donderdag 8 november 2007 @ 0.00 uur

 13. Waar vroeger het ziekenfonds,met een bestuur, de zaken regelde,hebben we nu een heleboel bestuurtjes en bedrijfjes die het regelen. Geen wonder dat de kosten stijgen.
  Het mooiste van al is dat het de bedoeling is te concureren,terwijl de klant verplicht is om af te nemen.

  Reactie door tom — donderdag 8 november 2007 @ 0.00 uur

 14. De Hakker — woensdag 7 november 2007 @ 23.23:

  Ik dacht dat de SP NIET meeregeerde….?

  Denk jij nu werkelijk dat al dan niet opmerkingen van de OPPOSITIONELE SP ten gunste van of juist niet ten gunste van die no claim, enig effect op die neoliberale plannen zouden hebben gehad, daar waar een werkelijk granieten hardnekkigheid heerst om de zorg en de financiering daarvan de kant op te jagen die we nu waarnemen…?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 8 november 2007 @ 0.03 uur

 15. Ik heb recentelijk Michael Moore’s treffende documentaire ‘Sicko’ gezien. Als hierin een ding duidelijk naar voren komt, dan is het wel dat je nooit en te nimmer marktwerking en winstoogmerk in de zorgverlening moet toestaan. Anders worden binnenkort ook hier onze meest kwetsbare broeders en zusters op een Nederlandse ‘Skid row’ gedumpt…

  Embers

  With a heart full of sky, eyes full of moon.

  Reactie door Embers — donderdag 8 november 2007 @ 0.03 uur

 16. @TT ….allang wereldvreemd?

  Reactie door Johan Kivits — donderdag 8 november 2007 @ 0.14 uur

 17. Beste Jan,

  Hartverwarmend om weer eens een bericht over de Zorg te zien van je. Er is maar één remedie on de zorg weer beter te maken, dat is TERUG NAAR HET ZIEKENNFONDS! Ik ben bereid om hier desnoods maandenlang actie voor te voeren. Zorg naar draagkracht is de enige oplossing.

  Met vriendelijke groet,

  Reactie door Niek van Aurich — donderdag 8 november 2007 @ 0.15 uur

 18. @ Niek…..men moet terug naar betalen via inkomen!

  Reactie door Johan Kivits — donderdag 8 november 2007 @ 0.17 uur

 19. En alle overbodige managers schrappen!

  Reactie door Johan Kivits — donderdag 8 november 2007 @ 0.17 uur

 20. Ons zorgstelsel wat wij nu kennen is een voortvloeisel uit het neoliberale systeem.
  Mankeert je wat, dan eerst kijken naar de bankrekening van de patient is die welvallig dan verlenen van hulp. Met andere woorden dienstverlening tegen contante betaling anders basta, een kwestie van verantwoordelijkheid zoals Balkenende het verkondigde. De schuldvraag ligt zo’n 25 jaar in het verleden op de derde weg.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 8 november 2007 @ 0.20 uur

 21. zorgsysteem,een stuk beschaving.
  hoogerworst heeft voor zijn achterban,de zaakjes goed geregeld,er worden vast wel stiekum prijsafspraken gemaakt.
  marktwerking is een illusie,maar het systeem is ingevoerd,het is wachten op een regering,die het weer afbreekt.
  het zweedse model lijkt heel geschikt.
  als je toch iets veranderen wil kijk je toch naar hoe anderen het deden,
  nee hoogerworst met zijn bevroren grimas
  voerde een lastenverzwaring in voor een deel van de bevolking,waarvan het eind nog niet van is te overzien.
  en balkie zat er bij en keek er naar.

  Reactie door hw.rademaker — donderdag 8 november 2007 @ 0.30 uur

 22. @4 Pool.

  Om de armoede te besrtijden heeft men in de loop der jaren het volgende bedacht.
  Kindertoeslag
  Huurtoeslag.
  Zorgtoeslag.

  Die toeslagen zijn in het leven geroepen, anders moet het minmuminkomen omhoog, en dat kan niet anders kunnen wij niet concureren met het buitenland.
  Weet je, wij wonen in een zielig neo-liberaal landje, waar het inkomen moet komen uit dienstverlening. Vrij vertaald betekent dat, de ene helft van de Nederlandse bevolking, geld uit de zak van de andere helft aan het troggelen is, daar de werkgelegenheid naar het buitenland vertrokken is. VLUCHTEN KAN NIET MEER IK ZOU NIET WETEN HOE. Groeten Henk en Dee.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 8 november 2007 @ 0.36 uur

 23. De grote klap komt nog: vanaf 2009 zullen ziektekosten niet meer als buitengewone lasten opgevoerd mogen worden.

  Sjors

  Reactie door Sjors — donderdag 8 november 2007 @ 1.01 uur

 24. zolang mijn arts in het ziekenhuis nog 568 euro kan rekenen voor een consult van 10 minuten waarin hij me alleen verteld dat er geen behandeling is….. uhh hoeveel is dat ook alweer per uur….. dit is toch van de gekke… geen wonder dat de ziekenzorg onbetaalbaar wordt.

  Reactie door G. — donderdag 8 november 2007 @ 1.22 uur

 25. we gaan naar amerikaanse toestanden… meer dan 30 miljoen amerikanen zijn onverzekerd omdat het niet op te brengen is… miljoenen amerikanen wordt jaarlijks de benodigde therapieen ontzegd omdat het goedkoper is om iemand te laten sterven dan behandelen.
  Vanmiddag op Oprah.

  Reactie door G. — donderdag 8 november 2007 @ 1.24 uur

 26. @14 G.

  568 euro is een bom geld voor een bezoekje aan de arts.
  Misschien is het een idee om een gespecificeerde nota te vragen.
  In een ziekenhuis rekening moeten wij als arts alles doorberekenen, ook een arts moet de kamers die hij gebruikt betalen per uur.
  Verder wordt er van alles berekend zelfs de stoel die u gebruikt in de wachtkamer.
  Het word dan ook hoogtijd dat de overheid hier eens ingrijpt en wel direct.
  Want een consult alleen kost tussen de 30 en de 120 euro afhankelijk van de arts en specialistme.

  Reactie door TT — donderdag 8 november 2007 @ 1.32 uur

 27. Dit is nu wat Nederland wil. Deze zorg problemen hebben we allemaal aan ons zelf te danken. Wij kozen voor het CDA en de Pvda regering. Wij gaven hun de macht ( slechts 6,3 procent stemde SP ). Dus het is allemaal de schuld van onze eigen mensen.

  Als alle arbeiders SP zouden stemmen dat hadden we zeker een meerderheid in de tweede kamer. Maar de rechtse media probeert de kiezer vaak te overtuigen dat de SP ondemocratisch en Maoïstisch is. Het Kapitalisme probeert alles om de kiezer er van te overtuigen dat Socialisme fout is en dat Liberalisme het symbool voor democratie en welvaart is. Dus slechts de arbeiders kunnen een einde maken aan deze oneerlijke manier van leven in Nederland.

  Reactie door Jorein Versteege — donderdag 8 november 2007 @ 1.34 uur

 28. Toch valt het mij steeds weer op dat de verschillen m.b.t. de premie, voor de deadline van 15 november, wel uiterst klein zijn tussen de verschillende zorgaanbieders..Maken ze soms stiekem prijsafvragen? Zo ja, dan is het concurrentiemiddel bij voorbaat alweer gedoemd te mislukken en hoe en door wie wordt zoiets eigelijk gecontroleerd?!

  Reactie door ToN — donderdag 8 november 2007 @ 1.46 uur

 29. Mensen, laat je niks wijsmaken: no claim en eigen risico is precies hetzelfde. De term ‘no claim’ is destijds door Hoogervorst bedacht om het wat vriendelijker te laten overkomen.
  Typisch 1984 newspeak.

  Omdat je de no claim vooraf moest betalen was het voor de armen zelfs nog iets nadeliger maar om de vervanging door een eigen risico nu als een verbetering voor te stellen gaat me echt te ver. Ze houden ons gewoon voor de gek.

  Wat er wel en niet onder dat eigen risico valt is een aparte kwestie.

  Verder merk ik op dat een eigen risico over 2007 van 255 euro overeenkomt met een premieverschil van méér dan 90 euro. Ik zal u dat ruwweg voorrekenen.
  Verzekeraars bieden bij een verhoogd eigen risico een korting op de premie gelijk aan ca. de helft van dat extra eigen risico. Zo kom je op 127,50 premiekorting maar daar moet je twee correcties op aanbrengen:
  1. De huisarts was uitgesloten van het eigen risico, waardoor het premievoordeel minder wordt;
  2. Die factor 1/2 is gebaseerd op een populatie patiënten die behoorlijk gezond is, anders kiezen deze boffers niet voor zo’n hoog eigen risico. Voor de populatie van geheel Nederland is het voordeel voor de verzekeraar veel hoger dus moeten ze ook een hogere premiekorting geven. Dat klopt ook, want de echte premiekorting was 255 – 90 = 165 euro.

  Ik ken niet de exacte cijfers maar ik schat de tweede factor hoger in dan de eerste en kom zo tot een schatting van effectief ca. 150 euro bij het oude eigen risico (newspeak: no claim) van 255 euro. Voor het nieuwe eigen risico over 2008 van 150 euro kom je met dezelfde verhouding op een premiekorting van 88 euro. Voor de onzekerheid in de risico’s en de uitsluitingen neem ik even een ruime marge van ± 20 euro. We zouden dus theoretisch 255 – 150 + 88 = 193 euro premie terug moeten krijgen. In werkelijkheid is dit 51 euro. In feite worden we dus geconfronteerd met een premiestijging van 193 – 51 = 142 ± 20 euro.

  Zie hoe we belazerd worden!

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 8 november 2007 @ 2.01 uur

 30. Er zijn heel veel bezwaren aan het nieuwe systeem maar een van de grootste onrechtvaardigheden vind ik de collectieve contracten. Ik heb er zelf een en ik schaam me dood.

  Het gaat hier namelijk om mensen die een baan hebben, bij een sportvereniging zijn enz. Kortom, om de meest gezonde mensen. Die betalen 10 % minder. Alle mensen met een vlekje komen hiervoor niet in aanmerking en betalen het volle pond, dus teveel. Dit is op geen enkele manier te rechtvaardigen, behalve vanuit een mentaliteit van ieder voor zich en G** **** …

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 8 november 2007 @ 2.11 uur

 31. @6 Rita

  Jouw comment heb ik hier ook al een paar keer voorbij zien komen. Ik vind het een belediging voor de armsten in ons land! Dat zoethoedertje van die solidariteit naar de zieken vind ik een drogreden! Want die exorbitante premie MAAKT zieken! Ik vind het heel erg dat de SP de No Claim eruit heeft weten te werken en ons in hiermee in het diepe heeft gegooid. Jawel: eigen risico er bovenop! Dat verhaaltje van zieken en gehandicapten doet het altijd erg goed. Het wordt tijd dat gezonden ook gezond mogen blijven en dat wordt successievelijk afgebouwd door al die gruwelijke marktwerkingsplannen. Ik zou zeggen Rita en SP: bekijk eens dat hele plaatje! Van huur naar energie naar zorgkosten en de gigaprijzen in de supermarkt : WE ZIJN GEF*CKT! Komen we dan nooit in opstand?
  Weg met die diplomatie!!

  Reactie door Gloria — donderdag 8 november 2007 @ 2.12 uur

 32. @16 ToN

  Ik zeg het maar ronduit: natuurlijk maken ze prijsafspraken! Of het nou bouwers zijn of zorgdirecteuren: een pot nat! Die geldduivels maken ons het leven zuur voor hun eigen zoet. De zorgverzekering kunnen ze zo duur maken als ze willen, ze passen hun vette salarissen daar gewoon op aan en schuiven er een bonusje achteraan! Ik weet maar een plek voor die criminele volksverlakkers: JAIL! Voor de rechter!!

  Reactie door Gloria — donderdag 8 november 2007 @ 2.21 uur

 33. we kijken altijd zo graag naar het buitenland, waarom zijn de premies voor ziektekostenverzekeringen in landen om ons heen zo veel lager voor net zo goede zorg?

  @13 sjors
  ze moeten die 5% verhoging van de wao toch ergens van betalen, heeft iets met sigarendozen te doen geloof ik.

  Reactie door ipuntje — donderdag 8 november 2007 @ 6.22 uur

 34. Wanneer komt er een parlementair onderzoek naar kartelvorming binnen de zorgverzekering.

  Zo begon het ook met de kartelvorming in de bouw, en iedereen weet wat daar het resultaat van is.

  Verzekeringsmaatschappijen verdien goud aan de zorgverzekering en nog is het niet genoeg.

  Precies zoals TT het scgrijft in @ 8,… gewoon de zorgverzekering niet betalen. laten ze eerst de premie inkomensafhankelijk maken, daarna kunnen we verder zien.

  Door de afschaffing van de particuliere verzekering heb ik wel bijna 600 euro meer p/m, ondanks dat wil ik graag het oude systeem terug, gewoon weer het oude vertrouwde en betaalbare ziekenfonds.

  Reactie door Pool — donderdag 8 november 2007 @ 7.11 uur

 35. De zorgverzekering is gelegaliseerde diefstal.
  Dat is wat neoliberaaltjes doen.
  Diefstal legaal maken en feest vieren met de buit.

  Reactie door koen — donderdag 8 november 2007 @ 8.14 uur

 36. ja als de politiek zich ergens mee gaat bemoeien dan gaat het geld kosten ! Dan worden er onnodige banen, commissies e.d. gecreëerd en kan de burger gaan dokken . Dus maar flink achter die politici aan blijven lopen en die zorgen wel eerst voor zichzelf!

  Reactie door Teun — donderdag 8 november 2007 @ 8.16 uur

 37. Georganiseerde zorgcriminaliteit. Godfather en voorzitter van de Zorgverzekeraars Nederland Hans Wiegel en zijn hulpje Hans Hoogervorst, die net Arthur Docters van Leeuwen en autoriteit financiele markten is geworden.

  Reactie door Lef — donderdag 8 november 2007 @ 8.46 uur

 38. die net Arthur Docters van Leeuwen is opgevolgd en autoriteit financiele markten is geworden.

  Reactie door Lef — donderdag 8 november 2007 @ 8.47 uur

 39. Tikkeltje te wild amigo?
  Hans & Hans: handel in onderdanen.
  Dát is pas een nieuwe markt!

  Reactie door Lef — donderdag 8 november 2007 @ 8.49 uur

 40. “De vleespotten worden afgeschermt door middel van hoge drempels voor degene die het niet betalen kunnen. Of het nu de zorg is, publieke diensten, wonen of de toegang tot het recht. De jungle waar we nu in terecht gekomen zijn zal op ieder gebied nog veel slachtoffers maken.” Om tot een rechtvaardige samenleving te komen zouden we een volkstribunaal op moeten richten en de verantwoordelijken verantwoording af laten leggen. Tijd voor DEMOCRATIE!!!Tijd voor actie.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — donderdag 8 november 2007 @ 8.51 uur

 41. Ik ben zelf chronisch ziek (ms) maar gebruik daarvoor alleen wiet die ik met korting bij de coffeeshop haal en uit eigen zak betaal. Dit omdat de mediwiet veel te duur is. Op papier gebruik ik dus geen medicatie.
  Ik sta wel 2 x per jaar onder controle bij de neuroloog en er moet om de paar jaar een mri gemaakt worden.
  Omdat ik geen voorgeschreven medicatie gebruik blijk ik opeens niet chronisch ziek en mag ik dus mijn controle bij de neuroloog elk jaar uit eigen zak gaan betalen.
  Ik ben niet de enige MS-er in deze situatie en er zijn al heel wat mensen die nu overwegen alleen nog igv nood naar de neuro te gaan.

  Reactie door eve — donderdag 8 november 2007 @ 9.37 uur

 42. @ 2 Maan Arkenbosch,

  Sorry Maan. Ik had nog niet eens jouw bijdrage gelezen.

  Reactie door Lef — donderdag 8 november 2007 @ 9.46 uur

 43. Het glas is half leeg of half vol.Je kunt m.i. beter kijken naar de zorg die je WEL hebt, ipv niet.En geef de mensen die zich het vuur uit de sloffen lopen eens een compliment, flesje wijn met de kerst ofzo.
  Door negatief te doen straal je negativiteit uit, dat helpt je niet verder.

  Dit waren mijn zalvende woorden :-)
  Iedereen die in de zorgpenarie zit; sterrekte!

  Reactie door QuestionMaster — donderdag 8 november 2007 @ 9.47 uur

 44. @ 27 Jorein Versteege,

  Wat dacht je van de huurders en kleine hypotheekaftrekkers? Dan heb je zondermeer de absolute meerderheid in het parlement.

  Reactie door Lef — donderdag 8 november 2007 @ 9.53 uur

 45. Men zal zien dat er in de komende jaren gevallen voorkomen die, als er op tijd was ingegrepen goedkoper behandelt hadden kunnen worden.
  Ik vraag me af ,als er nu al mensen zijn die elk dubbeltje moeten omdraaien ,waarvan gaan zij die €150,- eurie’s eigen risico van betalen, ziek worden komt dan op een momenten dat je het financieel net even niet kan gebruiken. “eigen schuld dikke bult“zal men zeggen bij de VVD ja toch!!.
  Deze mensen zullen te lang wachten om naar een arts te gaan met alle gevolgen van dien.
  Het is altijd gemakkelijk om met een volgevreten pens en een dikke beurs te oordelen , voorzieningen te wijzigen zodat vooral de mensen die sociaal zwak staan de grond in getrapt worden.
  Maar goed dat is ook wat men wil hier in Nederland een vak afval!! en wel gevuld met mensen die er niets meer van bakken die het niet meer zien zitten ,die de psychiatrie over bezetten die hun gezin ombrengen en ga zo maar door,naar mijn mening gaat het al lang niet meer over ons Nederlanders in de politiek. Viva Eropa

  Reactie door ton de haas — donderdag 8 november 2007 @ 10.16 uur

 46. @34 Pool,

  600 euro per maand meer???

  Ik had als partikulier bij het witte kruis/ DSW in schiedam een premie van 198 euro per maand voor mij, mijn vrouw en twee kinderen.
  Geen eigen risco en alles werd vergoed.
  Mijn goede boekhouder zorgde ervoor dat ik via de belasting zoveel terug kreeg dat het bedrag slecht uitkwam op ongeveer 68 euro per maand.
  Nu betaal ik in Nederland 214 via Menzis en ben eigelijk nergens voor verzekerd en in Rusland 230 Roeble en ben overal voor verzekerd maar krijg niets terug betaald.

  Ik kan alleen zeggen dat ik het gevoel heb dat de maatschappijen mij bestelen en ben ook inderdaad van plan om mijn verzekering in Nederland niet meer te betalen en via het consulaat in St. Petersburg een ziektekosten polis te regelen die de touristen nodig hebben als zij naar nederland gaan, a 26 euro per maand of 243 euro op jaar basis.
  En dan eens zien wat voor een uitspraak een rechter doet in Nederland, want het is een verzekering afgesloten op Nederlands grondgebied!!!

  Reactie door TT — donderdag 8 november 2007 @ 10.23 uur

 47. @41 Eve,

  Inderdaad ook een krome regel!

  Je moet inderdaad iedere twee maanden de man bezoeken om in aanmerking te komen als chronische patient.

  Reactie door TT — donderdag 8 november 2007 @ 10.25 uur

 48. Het is de oude conservatieve garde,dus de VVD,(K.V.P./A.R.P./CH.H.U.)CDA stemmers welke, nu en straks zeker, terecht op hun oude dag de klappen krijgen.Zij hebben hun hele leven op deze conservatieve rechtse partijen gestemd.Nu ze straks echt klappen krijgen van hun rechtse partijen(ook via de AWBZ)komen zij misschien tot inkeer.Liever laat dan nooit.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 8 november 2007 @ 10.29 uur

 49. We hadden gewoon het oude systeem moeten houden, ziekenfonds en particulier, dat werkte heel goed, als dat onbetaalbaar werd dan de premie naar inkomen verhogen, is altijd beter dan deze puinhoop.

  Veel mesen snappen er niks meer van, al dat gedoe met zorg en huurtoeslag, alles moet aangevraagd worden en er zijn mensen die dat niet goed kunnen, raken dus in paniek.

  schandalig, mijn idee is TERUG NAAR HET OUDE SYSTEEM en wel zo snel mogelijk.

  Ik zeg dit niet voor mijzelf want wij maken geen gebruik van deze toeslagen maar ik hoor om mij heen wel schrijnende verhalen.

  Ik vraag me ook af als de SP zou regeren of ze dit in haar onderhandeling meeneemt, zou SP dit kunnen terugdraaien, zoja dat zal ik voor 1 keer SP gaan stemmen.

  Reactie door Carla — donderdag 8 november 2007 @ 10.33 uur

 50. @ 49 Carla

  Inderdaad met het ziekenfonds wist iedereen waar hij/zij aan toe was,.. nu gaan kinderen al niet meer jaarlijks voor controle naar de tandarts, laat staan straks met het eigen risico, ik zie het somber in vandaar dat ik ook het woord “zorgarmoede” aanhaalde, want dat zal het toekomstbeeld zijn voor heel veel mensen.

  Carla stem gerust SP, alleen zo help je mee aan een betere toekomst.

  Reactie door Pool — donderdag 8 november 2007 @ 11.00 uur

 51. Het oude systeem was ook niet alles, als je net rond het omslagpunt verdiende was je mooi de sigaar.

  Beter is om de premie naar draagkracht te berekeken, een percentage van je loon, en dan niet allemaal kleine verzekeraartjes met veel overhead (lees managers) maar gewoon een nutsbedrijf! van de overheid…

  Reactie door Cyb — donderdag 8 november 2007 @ 11.11 uur

 52. Ik verander niks.
  Niet het ziekenfonds, niet het energiebedrijf. Niks. Helemaal niks.
  In alle talen.

  En al is dat naar het schijnt een collectieve verzekering goedkoper, daar trap ik ook niet in.

  Ik blijf zitten waar ik zit. En zoals ik zit.

  Was ik armer, dan zou ik op een schandalige en provocerende manier, mijn armoede en eventuele kwalen, tentoonstellen.

  En de zorgverzekeraars. die van lijkenpikkers,en welke verzekerig ook, die konden dan barsten.

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — donderdag 8 november 2007 @ 11.17 uur

 53. 8: Harrieke:
  (Naast de forse stijging van diverse levensmiddelenprijzen, maar daar heeft “onze” politiek niet direct schuld aan)

  Dacht het wel met de verkoop aan de EU en de divers quota’s etc !!

  Zoals al gezegd op termijn heeft de NL BV een gezondheidsprobleem en zullen de kosten de baten overschrijden, het aantal terminale zal toenemen, door te late constateringen, als was je te laat bij de specialist, maar die was weer eens op vakantie of met studieverlof, waardoo behandeling nog langer onnodig werd uitgesteld.

  Ben benieuwd hoelang het duurt voor die ontbindende passage opgenomen gaat worden in de polis:
  “Indien de constatering van een kwaal eerder opgemerkt had kunnen worden, zullen wij niet tot uitkering overgaan, behoudens de kosten voor euthanasie.”

  Reactie door Sinne — donderdag 8 november 2007 @ 11.29 uur

 54. @46, TT

  Ik hoop dat het lukt,en wens je er succes mee.
  Als het lukt kun je iedereen dan op de hoogte brengen.

  Voor iedereen die niet om het eigen risico heen kan( in januari al een gedeelte zelf betaald),raad ik aan om eerst materiele zaken te declaren(medicijnen,hulpmiddelen).
  Voor deze middelen staat een vaste prijs.Voor diensten kunnen in sommige gevallen bedragen gevraagd worden die gebaseerd zijn op het sluitend maken van een budget.
  Voorbeeld: ingreep kaakchirurg €120,-(een verstandskies) op dezelfde rekening staat ook nog een reservering van een ziekenhuisplaats a € 130,-
  het voorbeeld stamt uit 2006 en er gold een no-claim van €255,- ,( €120 + €150 = €250 ).Zie hier hoe er omgegaan wordt met afgesproken bedragen die in het voordeel zijn van de klant.

  Reactie door tom — donderdag 8 november 2007 @ 11.48 uur

 55. Beste mensen, zoals altijd komen de gevolgen na de oorzaak. De gevolgen zullen per jaar meer voelbaar worden speciaal voor de kleine man/ vrouw. Voor hen is de zorgtoeslag bedacht. Maar als ik goed ben ingelicht is de overheid drukdoende met herberekeningen er schijnt teveel betaald te zijn.
  Alles bij elkaar opgeteld de zorg is puur commercie geworden er worden rekeningen voor de zorglijder bedacht dat je niet voor mogelijk houdt.
  Balkenende had het erover, eenieder dient zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen. Zorg voor een goede verzekering anders ziet het er somber voor je uit.
  OORZAAK: Het neo-liberalisme, daarvoor zijn de partijen verantwoordelijk die de laatste 25 jaar onze regeringen samenstelden, waarin in het bijzonder de PvdA. Het heeft geen zin om te blijven janken op deze website.
  Verdiep je in het verleden hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. Een ziekte en dat is het, kun je alleen bestrijden als je de oorzaak kent. Lees eens op je dooie gemak wat Marcel eens op papier zette.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Derdeweg.rtf
  Gezondheidszorg is een Nationale verantwoordelijkheid en die kun je en mag je niet overlaten aan de marktwerking, een mens in al zijn ellende is geen product.
  Men had in het verleden de stijgingen van de kosten moeten bestrijden. Maarja dan hadden onze paarse clubjes ruzie met hun klasse achterban gekregen.
  Alles bij elkaar is het de grootste nederlaag die het gewone volk heeft moeten incasseren sinds een halve eeuw. Onze voorouders zouden zich niet omdraaien in hun graf bij het horen van deze wandaad, maar zij zouden uit hun graf opstaan om deze wandaad te bestrijden. Daar het gewone volk de macht niet meer heeft in opstand te komen daar wij in een politie staat leven.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 8 november 2007 @ 11.51 uur

 56. die concurentie tussen de zorgverzekeraars is niets. zo gauw je bij de andere zit vliegen de prijzen net zo hard omhoog. die Hoogervorst had het zo moeten doen, dat je kunt kiezen, waarvoor je verzekerd wil zijn. wat hebben mensen bijv. aan kraamzorg, als ze geen kinderen hebben. nu betaal je bij de meeste verzekeraars, waar je winig aan hebt. bij de FBTO kun je je eigen pakket nemen, waarvoor je verzekerd wil zijn. dat zou bij alle zorgverzekeraars ook zo moeten. de gezondheidszorg is duurder geworden door de blunders van hoogervorst, zoals ook de No-claim. maar hoogervorst terugfluiten voor die blunders. HO MAAR. nou betalen de burgers voor zijn blunders. dat vind ik kort door de bocht van deze regering. als die ab klink slim is, wat ik betwijfel, dan had hij hoogervorst terug moeten fluiten, zodat hij de rekening kan betalen. helaas is zo’n wet nog steeds niet ingevoerd.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 8 november 2007 @ 11.57 uur

 57. d,olle, goed gesproken

  Het hele zorgstelsel had simpeler gekund, eigen verantwoordelijkheid in de zorg vind ik ook een schande, kun je er wat aan doen dat je ziek wordt? nee dus, hoezo eigen verantwoordelijkheid.

  Het is nu onderdeel van de markt geworden met alle gevolgen van dien, de rijken kunnen zich alles permiteren en de niet rijken dus niet, heel erg dat dit zelfs in de zorg tot uiting gaat komen.

  Reactie door Carla — donderdag 8 november 2007 @ 12.04 uur

 58. Enalapril Maleaat 5 mg. een medicijn tegen hoge bloeddruk, kost in NL 800% (nee geen drukfout) méér dan in b.v Spanje. Noch het ministerie, noch de pharma-industrie, noch de apotheker, noch de arts wensen daaraan ook maar iets te veranderen. Zakkenvullen onder toeziend oog van m.n VVD coryfeeën. OK, tis maar een pilletje. Het is de gedachte die er achter zit. Die is van een ongehoorde brutaliteit. Er is wel een “voordeel”, je bent sneller door je eigen risico heen.

  Reactie door William — donderdag 8 november 2007 @ 12.18 uur

 59. het feit, dat mensen nog steeds gestraft worden voor hetgeen, wat zij mankeren, dat vind ik beneden alle peil. daarom zou ik het niet verkeerd vinden, als er zowel gehandicapten als chronisch zieken mee gaan praten over het beleid. zij weten, waarover zij praten, degene, die nu het “verkeerde beleid” doordrukt niet. het klinkt heel raar, maar ik meen het uit de grond van mijn hart: “Het is jammer, dat de mensen,die samen met de ministerie zelf niets mankeren.” dan zou het beleid er al heel anders uitzien.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 8 november 2007 @ 12.21 uur

 60. Beste mensen, om de stemming erin te houden zal ik een artikel van Prf. Dr. B. Smalhout hier op deze web plaatsen.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Markt.jpg

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 8 november 2007 @ 12.37 uur

 61. Als WAO’er kan ik me bij geen enkel collectief aansluiten en betaal ik dus het volle pond. Wanneer komt er een collectieve verzekering voor SP-leden?

  Reactie door Chantal P — donderdag 8 november 2007 @ 12.52 uur

 62. Typisch Nederlands= Achteraf sorry cultuur. ‘Wegkijken tot dat het te laat is’ is eenmaal geïntegreerd/ ingebed in de cultuur en ook in de politiek.

  We hadden toen een hardere verzet moeten organiseren. Nu zijn we ook achteraf netzo als paard achter de wagon bezig.

  Glossy folders zijn niet goed genoeg. Revoluties worden niet veroorzaakt door die glossy folders en vergadering. Die worden veroorzaakt op straat, onder de volk, door burgerlijke ongehoorzaamheid, door het weigeren om mee te werken, door massaal staking, door politici die uit protest zichtbaar weglopen van een schijn kamerdebat.

  Ik denk dat links moet weer links worden en meer tanden van laten zien. Zijn we minder dan Fransen?

  Reactie door Khosrow — donderdag 8 november 2007 @ 12.53 uur

 63. Wat Chantal zegt klopt helemaal. Als WAOer of WIAer kan je geen collectieve aansluiting vinden. Schandalig natuurlijk om ook op die manier buiten gesloten te worden…

  Reactie door Redstar — donderdag 8 november 2007 @ 12.59 uur

 64. d’olle Henk — donderdag 8 november 2007 @ 11.51:

  Goedemiddag,

  Henk, je zult dan ook begrijpen dat ik hier al een aantal keren het verschijnsel van “relatieve waarheden” heb aangeklaagd: we zijn echt in een situatie beland dat alles “verklaard”, in vakjes geduwd en opgeborgen kan worden en dat ook nog eens pasklaar voor de geestesgesteldheid en politieke voorkeur die daarbij hoort.

  Wat goed is voor de minder bedeelden zou nauwelijks of geen onderwerp van WEZENLIJKE discussie moeten zijn omdat dat al lang geleden afdoende is vastgesteld:
  Maar keiharde waarheden, die dus ook nog eens laten zien welk een letterlijk Godverlaten onrechtvaardig en puur egoistisch economisch systeem dat kapitalisme/neoliberalisem/(libertarisme!!) is, daar houden de machthebbers niet zo van, dus krijgen we hun “waarheden”, kneedbaar als verse stopverf en met de draaibaarheid van een goed geoliede windvaan.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 8 november 2007 @ 13.13 uur

 65. ik wil helemaal niet van verzekeraar veranderen. ik wordt hier dus gewoon ziek van. de kosten in de gezondheidszorg zijn nog nooit zo duur (hoooooooooogervorst) geweest.

  Reactie door mcniel — donderdag 8 november 2007 @ 13.36 uur

 66. We gaan gewoon amerika achterna en niet alleen met de gezondheidszorg maar met alles. je zou gek genoeg denken als je amerika als voorbeeld hebt dat je het juist niet zo doet maar ja…

  Reactie door Winston — donderdag 8 november 2007 @ 13.48 uur

 67. ja, het kapitalisme wordt steeds meer agressiever.
  Elke dag duwt men harder tegen de mensen aan.
  Tot de mensen terugduwen!
  In begin weinig,zoals nu, tot de omslag komt.
  Als men maar blijft doorzetten.

  Reactie door Ben Tarici — donderdag 8 november 2007 @ 14.18 uur

 68. Onderstaande brief heb ik naar de zorgverzekeraar gestuurd en naar VWS, moesten er meer doen

  Geachte zorgverzekeraar,

  Ik zit met een probleem en dat komt door de nieuwe eigen risico bepaling in de zorgverzekeringswet.

  Wat is namelijk het geval. In januari 2008 moet mijn echtgenote op controle bij de oogarts in het Radboudt ziekenhuis in Nijmegen, en ik moet voor controle naar de cardioloog in Tilburg. Verder hebben zowel mijn echtgenote als ik elke dag diverse medicijnen nodig. Misschien ziet u mijn probleem al, in januari zal ik dan namelijk geconfronteerd worden met een eigen risico betaling van € 300,00 voor die twee controle bezoeken en medicijnen. Graag zou ik van u vernemen of daar een mouw aan te passen is omdat ik van een minimum inkomen moet zien te leven. Mogelijk kunt u niet met een kant en klare oplossing komen maar kunt u mij wel iets op weg helpen of handvaten aanreiken om dit op te lossen.

  Met vriendelijke groeten,

  Gerard

  Reactie door Gerard — donderdag 8 november 2007 @ 14.20 uur

 69. Al die klagers moeten maar emigreren naar een land waar het beter is dan Nederland!

  Reactie door jan (andere) — donderdag 8 november 2007 @ 15.00 uur

 70. Ik denk, dat we het allemaal nog niet helemaal begrijpen. Hetvolgende is volgens mijn achterdochtige mening de bedoeling:
  De zorgverzekeraars moeten over onze ruggen vette winsten halen, zodat zij later verkocht kunnen worden aan banken of misschien wel de farmaceutische industrie. Nefarma is toch al sinds haar oprichting de grootste lobbyist in Den Haag.

  Reactie door Dik Evertse — donderdag 8 november 2007 @ 15.05 uur

 71. Er zijn maar weinig mensen die het gegoochel met no claim, eigen risico en premiestelling kunnen overzien. Daarom (nogmaals) de feiten:

  1. Na correctie voor het over 2008 wat lagere eigen risico stijgt de premie met ca. 136 euro (zie onder).
  De gemiddelde premie over 2007 was 1148 euro.
  Weer een stijging van 12 % dus.

  2. Verzekeringstechnisch staat tegenover een eigen risico een korting op de premie. Op basis van gemiddelde kansen kan de premiekorting berekend worden op ca. de helft van het eigen risico bedrag.

  3. No claim is gewoon hetzelfde als een eigen risico. Je kunt het zonder meer omrekenen en dan komt het over 2007 neer op een eigen risico van 255 euro met een premiekorting van 165 euro.

  4. Het enige verschil in no claim is dat je dat zelf aan de verzekeraar moet voorschieten. Een absurde constructie om betalingsproblemen achteraf bij onbedeelden te voorkomen en om (newspeak) het verwrongen gezicht van Ho@&$#vorst te redden.

  5. Je kunt de met het verlaagde eigen risico over 2008 overeenkomende premiekorting vrij eenvoudig berekenen op ca. 97 euro.

  6. De grote truc is dat veel mensen de verborgen premiekorting van 255 euro over het hoofd zien. Die krijgt namelijk straks niemand meer!

  7. De berekening wordt zo eenvoudig. De premieverhoging bedraagt 255 – 165 + 97 – 51 = 136 euro.

  Conclusie: we worden belazerd!

  Toelichting:
  De 97 euro kan berekend worden naar rato, omdat de kansen niet veel anders komen te liggen. Je komt dan op 150/255×165=97.
  De 51 euro is de ingeschatte verlaging van wat u uiteindelijk aan directe premie gaat betalen; zie de SP-inleiding.
  Voor meer details zie mijn inbreng onder @29.
  Ik heb het nu wat vereenvoudigd door de cijfers van de verzekeraars zelf (de 90 euro) aan te houden. Dat scheelt maar 4 euro met mijn schatting @29 van 140 euro premieverhoging. De onzekerheid bedraagt niet meer dan 10 à 20 euro.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 8 november 2007 @ 15.14 uur

 72. Een stukje uit de tekst :

  Om goedkoper uit te zijn sluiten steeds meer mensen zich aan bij een zorgcollectief. Via het werk, een vereniging of gewoon op internet. De redenatie erachter klopt. Hoe meer mensen zich samen verzekeren, hoe goedkoper. Maar aangezien niemand zonder zorgverzekering mag zijn, is het toch niet raar gedacht dat we met 16 miljoen Nederlanders, het grootste collectief vormen?

  He he, dit doet me nu deugd want dit loop ik nu al maanden te roepen op dit sociaalste weblog van het land. Maar niemand die daar serieus op in gaat, iets wat natuurlijk logisch is want wie is nu eigenlijk Peter Mink ?

  Bij de laatste verkiezingen hebben er meer dan een miljoen stemmers op de SP gestemd. Het is misschien nog geen 16 miljoen maar waarom dan voorlopig geen super collectief van een miljoen stemmers vanuit de SP vormen ? Maar dan niet alleen als super collectief op de zorppremies afdingen maar op alles wat maar mogelijk is, zie daarvoor b.v. ook http://www.untitedconsumers.com.

  Als armoede een voedingsbodem is van criminaliteit en alle andere problemen in ons land dan moeten we niet klagen maar links om of rechts om geld maken om die armoede aan te pakken. Dus kom op SP ers en niet SP ers sluit je volgende maand aan bij de nog op te richten super collectief van de SP.

  Oja :

  Worden de boodschappen straks ook weer duurder ? Hebben de heren supermarkten directeuren de strijdbijl eindelijk weer begraven ? Okay, het super collectief doet even massaal zoveel mogelijk hun boodschappen bij supermarkt C ! Wedden dat er dan weer heel snel een prijzenoorlog uit breekt ?

  Reactie door Peter Mink — donderdag 8 november 2007 @ 15.39 uur

 73. @69 Ja, Canada bijvoorbeeld, of Belgie of Duitsland. Wij denken wel dat we hier een goeie gezondszorg hebben. Hier draait het alleen maar om geld, geld en nog eens geld.En dan niet te vergeten die idiote declaraties. Eerst betalen dan maar afwachten of je iets terug krijgt.
  En dan niet te vergeten al die studenten.
  Nee, die hoogevorst heeft er echt een bende van gemaakt.

  Reactie door cor — donderdag 8 november 2007 @ 15.40 uur

 74. Wat zijn of waren de voor en/of nadelen voor de altijd maar zieke mens die voorheen altijd hun noclaim als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen, waarvoor deze hele operatie op gang is gebracht Hermie Kreeft?

  Reactie door gonda — donderdag 8 november 2007 @ 15.50 uur

 75. @69 Die andere Jan,

  Deze klager is het land al ontvlucht, maar omdat ik meer dan 3 maanden per jaar in Nederland verblijft ben ik verplicht om hier mij te verzekeren OF ik moet kunnen aantonen dat ik in het buitenland verzekerd ben voor het hele jaar kosten ongeveer 1200 euro aan vertaling en notariskosten en dan blijkt dat Russische verzekeringen hier niet worden geaccepteerd als rechtsgeldig.
  Dus andere Jan, maak je niet druk, de mensen die kunnen vluchten, die vluchten wel, maar de mensen die moeten achterblijven, de mensen die Nederland niet kunnen of willen ontvluchten, daar strijd ik voor en zet ik me voor in.

  Reactie door TT — donderdag 8 november 2007 @ 15.56 uur

 76. “…And stare back into the eyes that have us chasing fairy tails
  to wipe the dust from the lens that bends and ultimately fails
  to deliver us from the fabricated ethos of ‘this is what you need’
  and walk the path that runs between the house of honourable thought…
  …and the garden of ethical deed.”

  Reactie door gaf — donderdag 8 november 2007 @ 16.04 uur

 77. @72 Cor,

  Goeie zorg?
  Wachtlijsten voor operaties, mensen die overlijden door deze wachtlijsten of die onnodig pijn lijden.
  Mensen die sterven omdat de apparatuur verouderd of ondeugtelijk is.
  Mensen die op zaal/kamer een uur moeten wachten omdat verpleeging is wegbezuinigd.
  Artsen die fouten maken, omdat de werkdruk te hoog word.
  Foutieve ingrepen, omdat er door bezuinigingen onbekwaam personeel de administratie doet.
  Foutieve medicatie door werkdruk.
  Medicijnen die hier 100 tot 1500% duurder zijn dan in de omliggende landen.
  Huisartsen die niet meer op huisbezoek kunnen komen, EHBO, die wachttijden hanteerd van 2 uur en langer.
  Nee het is inderdaad goed gesteld met de Nederlandse medische hulp.

  Reactie door TT — donderdag 8 november 2007 @ 16.06 uur

 78. Even Oprah kijken vandaag……………onze toekomst waarschijnlijk. Al de juiste mensen in de zorg zijn allang weggelopen.

  Reactie door Ninka — donderdag 8 november 2007 @ 16.22 uur

 79. @ 61 Chantal,
  Als WAO’er kun je je, via assurantieadviseur Windig in Amsterdam, wel collectief verzekeren bij Avero Achmea (dat geldt in ieder geval voor hun beste polis, voor de andere polissen van Avero weet ik het niet zeker).
  Voor meer collectieve kortingen zie: http://www.zorgpremiekorting.nl/
  Dit is een initiatief van de Stichting “Zorg voor Koopkracht”.
  Zie ook: http://www.tcfzorg.nl/php/index.php

  Reactie door Anne — donderdag 8 november 2007 @ 16.35 uur

 80. Carla — 8 november 2007 @ 10.33,


  We hadden gewoon het oude systeem moeten houden, ziekenfonds en particulier, dat werkte heel goed, als dat onbetaalbaar werd dan de premie naar inkomen verhogen, is altijd beter dan deze puinhoop.

  Hoewel er van het huidige systeem nog minder deugt, was het oude systeem toch ook niet zonder gebreken. Ik was bijvoorbeeld verplicht particulier verzekerd terwijl ik geen enkel inkomen heb. Elke maand kon ik € 170,- betalen terwijl er geen cent binnen kwam. Aangezien ik uit principe geen deel meer wens te nemen aan de huidige verdoemde maatschappij (dus ook geen uitkering) kwam met dit duur te staan. Dat is namelijk ook de bedoeling. Alle regelingen, toeslagen en voordelen zijn voornamelijk voor mensen die werken. Het neoliberale kapitalistische systeem moet namelijk, ten koste van alles, draaiende gehouden worden. Stel je eens voor wat er zou gebeuren als iedereen zou zeggen ‘genoeg is genoeg’ en zou besluiten uit de rat-race te stappen. Zoiets kan de ‘elite’ absoluut niet waarderen. Dus worden de mensen door middel van hypotheek, ziektekosten en consumptiedrift in hun staat van ‘vrijwillige’ slavernij gehouden, bang om hun mond open te doen omdat dit namelijk wel eens vervelende financiële gevolgen zou kunnen hebben. Ondertussen gaat de decadente, moreel failliete wereld de ondergaan lustig tegemoet.

  Reactie door Dropout — donderdag 8 november 2007 @ 16.45 uur

 81. TT,

  vandaar dat ik over een paar maanden dus ook zakelijk weg ben !
  en omdat mijn hoofdinkomen dan bij onze zuiderburen ligt, kan ik me daar tegen zeeeeeer gunstigere tarieven tegen alle gezondheidstoestanden verzekeren.

  Het zakelijke vertek heeft overigens niet daar mee van doen !!1

  Reactie door Sinne — donderdag 8 november 2007 @ 17.06 uur

 82. Hier ook nog weer een weetje van hoe schandelijk we worden belazerd in dit door en door corrupte land:

  Moet je wel eens een servicenummer bellen via een 0900 nummer?

  Kost erg veel geld.

  Nu blijken achter deze nummers ook normale nummers te zitten.

  Alex heeft alles opgezocht en er een site van gemaakt.

  Bij veel van die nummers komen we er niet eens achter dat je via een
  normaal nummer belt!

  Tip van Alex, bel anoniem naar die nummers, kunnen ze helemaal nooit zien
  dat je een alternatief belt!

  http://www.vraagalex.nl/index.php?p=anti

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 8 november 2007 @ 17.23 uur

 83. 69; ander Jan…zullen we zeker doen!
  Naar een land waar schoolnurses heel gewoon zijn, waar een autistisch kind door 9 betrokken mensen geholpen word en op school 1 op 1 begeleiding krijgt…en, o wat een geluk, op REGULIER onderwijs mag verblijven.(hier sloot de dorpsschool de deuren voor hem en verwees ‘m naar speciaal onderwijs…zo bekrompen nederlands)
  Ik geef toe, we zijn mazzelaars, maar dit land met zijn CIZ regeltjes en benepen gedoe jaagt je gewoon weg.

  Reactie door QuestionMaster — donderdag 8 november 2007 @ 17.47 uur

 84. Een persiflage op Bieslog.

  http://nl.youtube.com/watch?v=ICXINZnSxag

  Reactie door Alex — donderdag 8 november 2007 @ 17.49 uur

 85. Het zijn niet alleen de zorgkosten maar ook alle andere kosten die men moet maken om te kunnen leven in de united states of holland.
  de verhouding tussen inkomen en vaste lasten is voor de lagere inkomens ver te zoeken.

  Reactie door che — donderdag 8 november 2007 @ 17.54 uur

 86. Thans vragen dit jaar weer 42.000 gezinnen om een schuldsanering omdat zij gewoon niet meer rond komen.
  Een gezin dat aanklopt bij de NVVK heeft een gemiddelde schuld van 22.000 euro, verdeeld over elf schuldeisers.
  Ongeveer driekwart van hen heeft een uitkering, een kwart heeft een minima inkomen uit werk. Een trieste en gelijktijdig een schandalige zaak voor zo-n rijk land als Nederland!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 8 november 2007 @ 17.57 uur

 87. @80 Dropout

  Dat heb je goed gezien, dropout! Zo zit dat slinkse systeem in elkaar en ondertussen is de ‘vrijwillige’ neoslavernij immens.
  Hoe is het mogelijk dat de burgers zich dit aan laten doen! Keer op keer heb ik hier en buiten hier gepleit om zorgkosten, maar ook energiekosten te boycotten en op een spaarrekening te zetten totdat de zaken verfrist zijn en men maar eens naar ONS gaat luisteren. Dan komen er een paar positieve reacties en that’s it! Nee, dropout het schiet niet op en ik vind het heel moedig om buiten de huidige verdoemde maatschappij te leven. Ik gebruik er het minimale van, maar helemaal zonder? Daar moet je lef voor hebben… misschien wel een held zijn!
  Onbegrijpelijk en volkomen absurd dat mensen zich zo laten beetnemen voor het schrale slijk der aarde en zo moeilijk te bewegen zijn om onze ‘werknemers’ die op kosten van de belastingbetalende burger leven en regeren te ontslaan. Want ZIJ zijn het die die ondernemende geldduivels niet inperken maar vrijbrief geven om SMOES op SMOES de prijzen te verhogen. Wie had ooit kunnen denken dat de ziektekosten in GULDENS rond 300 per hoofd zou gaan bedragen? En NU weer opgezadeld worden met een eigen risico! Zijn we dan helemaal dement geworden in dit land om hier niet tegen in opstand te komen?
  Dit volk wordt door links en rechts in de steek gelaten op de rijke elite na! Zij zijn het die onbarmhartig en genadeloos de burgers meevoeren naar het land van hun sprookje. Goud=geld=olie=macht. En wij? De ‘moeder gans! Laten we maar veilig en gesapig wachten tot de kalveren verdronken zijn. Dit land is nooit amazing geweest. Saai, kleinburgerlijk, laf en hartezuinig.
  Kortom: klootjesvolk.

  Reactie door Gloria — donderdag 8 november 2007 @ 18.02 uur

 88. @85 PS

  300 GULDEN per MAAND!!! Een virus!

  Reactie door Gloria — donderdag 8 november 2007 @ 18.05 uur

 89. Teun — donderdag 8 november 2007 @ 8.16:

  Goedenavond,

  Even een correctie, dat zijn natuurlijk wel RECHTSE politici met een willig oor en een grootmoedig en ruim hart voor alles wat (veel) geld en macht heeft…. juist het niet meer optreden van de overheid tegen waanzinnige prijsstijgingen en het niet intomen van alsmaar brutaler optredende bedrijven gaat “gewone” mensen gruwelijk opbreken.

  En voor zo’n optreden moet je zijn bij …LINKSE politici en die hebben hier al welhaast sinds mensenheugenis niet meer geregeerd.

  Ik hoop dat je beseft dat een steeds verder afkalvende staatsmacht ten gunste van machtige financiele belangen helemaal niet in het belang is van het merendeel van de aardbewoners, WEL in het belang van hebberige egoisten.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 8 november 2007 @ 18.10 uur

 90. @ 72 Peter Mink,

  Yes!

  Reactie door Lef — donderdag 8 november 2007 @ 18.10 uur

 91. WE ZIJN GEWOON GENAAID!!! EN HET EINDE IS NIET IN ZICHT.VOLGEND JAAR ZAL DE PREMIE WEER VERDER STIJGEN. IK WORD KOTSMISSELIJK.

  Reactie door robert rb — donderdag 8 november 2007 @ 18.33 uur

 92. Wisten jullie dat een bril in de hoge categrie van de BTW zit. Mijn vrouw heeft min 10 en mijn dochtertje min 5. beide kunnen niet functioneren zonder bril.Een bril is volgens onze staat luxe en ik betaal daar dus gewqoon 19% BTW over.

  Reactie door robert rb — donderdag 8 november 2007 @ 18.35 uur

 93. Wisten jullie dat een bril in de hoge categrie van de BTW zit. Mijn vrouw heeft min 10 en mijn dochtertje min 5. beide kunnen niet functioneren zonder bril.Een bril is volgens onze staat luxe en ik betaal daar dus gewqoon 19% BTW over.

  Reactie door robert rb — donderdag 8 november 2007 @ 18.35 uur

 94. Wisten jullie dat een bril in de hoge categrie van de BTW zit. Mijn vrouw heeft min 10 en mijn dochtertje min 5. beide kunnen niet functioneren zonder bril.Een bril is volgens onze staat luxe en ik betaal daar dus gewoon 19% BTW over. De verzekering dekt maar 1 keer per twee jaar en dus ben ik de klos.

  Reactie door robert rb — donderdag 8 november 2007 @ 18.36 uur

 95. @58.je zou dit eens voor moeten leggen aan de Europese Unie, want het is natuurlijk van de gekke, dat het enalapril maleaat in Spanje veel goedkoper is dan in Nederland zelf. ik vraag me danaf, waar dat aan ligt. op die manier kan nederland op de vingers getikt worden.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 8 november 2007 @ 18.36 uur

 96. William — donderdag 8 november 2007 @ 12.18:

  Enalapril Maleaat 5 mg. een medicijn tegen hoge bloeddruk, kost in NL 800% (nee geen drukfout) méér dan in b.v Spanje. Noch het ministerie, noch de pharma-industrie, noch de apotheker, noch de arts wensen daaraan ook maar iets te veranderen.

  Wat te denken van een van de talrijke voorbeelden die in Michael Moore’s indrukwekkende documentaire ‘Sicko’ (2007) wordt gegeven. In Cuba moet een Amerikaanse vrouw, die normaal twee maal per maand medicatie van $120 per stuk nodig heeft, slechts $0,05 (5 dollarcent) voor ditzelfde medicijn betalen. In de Verenigde Staten is dit geneesmiddel dus 2400% duurder! Je kunt in de VS dan ook met recht over de medische maffia spreken. Het CDA, de VVD en andere rechtse partijen, vinden het schijnbaar allemaal prachtig wat er uit de VS komt overwaaien en willen dit allemaal het liefst zo snel mogelijk ook in Nederland introduceren. Barmhartigheid, daar hebben deze sociaal Darwinisten helaas nog nooit van gehoord.

  Embers

  With a heart full of sky, eyes full of moon.

  Reactie door Embers — donderdag 8 november 2007 @ 18.37 uur

 97. We staan met zijn allen aan de vooravond van een politieke en maatschappelijke melt down.
  Natuurlijk niet alleen vanwege deze geschiedenis met de zorgkosten.
  Nee er is zoals bekend veel meer.
  Deze op basis van z.g. ‘democratische’ beginselen gebouwde systeemdictatuur zal een collaps ondergaan die zijn weerga niet kent.
  Dit land is gewoon door en door verrot.
  gespeend van elk besef aan normen en waarden, zoals helaas alleen met de mond gepromoot door de uitdrager er van.
  ‘Ons aller’ J.P.B.
  Dit alles geobserveerd en op basis van het verschil tussen het woord en de daaropvolgende daad.

  Reactie door Alex — donderdag 8 november 2007 @ 18.51 uur

 98. @74 gonda – je vraagt hoe het plaatje eruit ziet voor degenen met hoge ziektekosten? Niet zo best, dat wist je al.
  Mijn eerdere inbreng @29 en @71 ging over gemiddelden.

  1. Ik neem nu even als referentiepunt een solidair systeem (het SP standpunt) waar de premie voor ziek en gezond hetzelfde is, er geen eigen risico is en alleen gedifferentieerd wordt naar financiële draagkracht.

  2. Je eerste schadepost is dat je niet voor een collectieve korting (of hooguit een grijpstuiver) in aanmerking komt. Ik ken niet de precieze aantallen maar ik schat dat de helft van de verzekerden 10 % korting krijgt. Dat betekent dat de andere helft, jij dus, 10 % te veel betaalt.
  Dat kost je dus 115 euro.

  3. Over 2007 liep je de no claim van 255 euro mis maar je kreeg een korting op de premie van 165 euro.
  Dat kost je dus 90 euro.

  4. Over 2008 ga je een eigen risico betalen van 150 euro. Je krijgt een korting op de premie van (naar schatting) 97 euro.
  Dat kost je dus 53 euro.
  Ten opzichte van 2007 ga je er wat betreft eigen risico ca. 37 euro op vooruit.

  5. Ten opzichte van 2007 gaat iedereen, dus ook jij, er 136 euro op achteruit. Jij dus in totaal 99 euro.

  6. Samenvattend betaal je over 2008 (ten opzichte van het gemiddelde) nog een bedrag teveel van 115 + 53 = 168 euro.

  7. Uiteraard is het zo dat de mensen met de slechtste gezondheid globaal ook de laagste inkomens hebben. Hoewel dit met de zorgtoeslag gedeeltelijk gecompenseerd wordt betaal je ook te veel vanwege het onvoldoende hanteren van het draagkrachtprincipe.
  Je wordt dus ook nog eens dubbel gepakt.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 8 november 2007 @ 18.58 uur

 99. http://www.nu.nl/news/1306994/37/Nog_steeds_tienduizenden_aanvragen_schuldregeling.html

  Reactie door Alex — donderdag 8 november 2007 @ 19.03 uur

 100. Jan, bedenk eens een ludieke actie, waarmee we een einde kunnen aan deze onzalige VVD-gedrocht!

  Reactie door johan scholte — donderdag 8 november 2007 @ 19.23 uur

 101. @93 robert rb

  Een gotspe toch? Wat voor luxe is er in godsnaam aan om een bril te moeten hebben??
  Natuurlijk zien de neo-liberalen ondernemers dit als luxe. Tenslotte komt het hun beter uit om het volk doof en blind te houden. En wil je het anders? Dan wil de overheid ordinaire accijns om de schatkist te vullen voor hun plannetjes om het volk te rippen op de collectieve en automatische afbraak van het menselijk lichaam. Bloedhonden zijn het!

  HOE IN HEMELSNAAM KAN EEN VOLK ZICH ZO BRAAFJES NAAR DE SLACHTBANK LATEN LEIDEN?

  Reactie door Gloria — donderdag 8 november 2007 @ 19.47 uur

 102. Harrieke reactie 89

  Zo hebben linkse politici niet geregeerd ? Dan heeft U een slecht geheugen ! Ik kan mij anders nog wel een paar cabinetjes waarin PvdA zat herinneren . Maar U bedoelt te zeggen dat SP niet geregeerd heeft ! Ja dat ligt dan wel aan de SP blijkbaar want er zijn partijtjes met minder zetels aan de macht geweest…..Durf !

  Reactie door Teun — donderdag 8 november 2007 @ 20.10 uur

 103. Energie +10 % en dus dubbel zoveel stookkosten bij strenge winter. Hout + 20 % door opkopen Europese wouden door China. Zorg +30%, huur +weethoeveel procent. Benzine en diesel dùs OV +15%, plus verhoging belastingen en accijnzen alsmede extra lik-opstuk-boetebeleid bij kleine overtredingen. Boodschappen +15%, wegens belangen China in graan- en zuivelproductie en daaruit voortvleoiendfe prijsopdrijving. Waterleiding +10%.
  Geen wonder dat hier in mijn koopcentrum zelfs Aldi & Lidl al sinds enkele weken geüniformeerd worden bewaakt. Geld is een schaars goed geworden!
  Loon & uitkeringen omhoog? Noppes. Een ding weet ik zeker, als dit niet snél geschiedt breekt de pleuris uit, er zullen strafkampementen te weinig zijn om muitend `gepeupel’ in op te bergen.

  Reactie door Haq — donderdag 8 november 2007 @ 20.10 uur

 104. Dropout reactie 80

  Voor niets gaat alleen de zon op !

  Reactie door Teun — donderdag 8 november 2007 @ 20.14 uur

 105. @ 46 TT

  Sorry,.. ik bedoel natuurlijk fl. 600,- gulden na 2002 was dat bijna € 300,- op dit moment betaal ik voor ons gezinnetje bijna € 400,- p/m aan zorgpremie.
  Als mijn jongste zoon volgend jaar 18 wordt, zal ik waarschijnlijk boven de 500 euro p/m uitkomen, en als we artsenbezoek en evt. medicijnen ook nog eens zouden mee moeten rekenen dan zijn we ook nog eens € 600 eigen risico kwijt.
  Ik zit er echt serieus aan te denken om te weigeren te betalen, niet omdat ik het niet kan maar omdat ik het niet wil.
  Het is toch een solidariteits verzekering, en de zieken en doden liggen nog niet langs de weg waar je je nek over kan breken, ik den als iedereen zou weigeren te betalen dat deze zorgverzekering gauw vervangen zal worden door het oude ziekenfonds, of men laat je dan toch dood of ziek langs de weg liggen, ik denk het laatste dat ligt meer in de gedachtelijn van dit kabinet.

  Reactie door Pool — donderdag 8 november 2007 @ 20.19 uur

 106. stupide en achterhaald dat men (mondiaal/machthebbers/geldsluizers) nog steeds denkt?! ”economisch” bezig te zijn.
  snel neutraliseren/resetten die hap.
  luce! conoscenza! svegliarsi! cura!
  zorg: etym. verwant:-care-cura!-> is beter maken, nederl. ”zorg”, en meer, onder
  cura-curatele!

  Reactie door pulcinella — donderdag 8 november 2007 @ 20.40 uur

 107. @101 Haq

  De uitkeringen zijn al 6 jaar bevroren!
  Van brood met boter en beleg, naar brood met boter, naar brood, naar kruimeltjes zoeken in het mensenbos… het wordt tijd dat we de HEKS bij de lurven gaan pakken.

  Reactie door Gloria — donderdag 8 november 2007 @ 21.07 uur

 108. @60 D’olle Henk
  Het is weer zo’n avond om aan de Hooghoudt te gaan.
  D.w.z. in zuidelijker gebieden aan de Vieux.
  De regenton loopt hier weer aardig vol.

  Reactie door Alex — donderdag 8 november 2007 @ 21.17 uur

 109. 2102 pulcinella

  Grazie!
  Dit hele kabinet zullen we onder curatele moeten zien te krijgen.
  Arrivederci!

  Reactie door Gloria — donderdag 8 november 2007 @ 21.19 uur

 110. De zorg was ellende en (niet alleen) financieel ontspoord, maar is nog steeds niet in voldoende mate op de rails gezet.
  Met de slechts gedeeltelijke privatisering van onderdelen van de zorg zijn we er dus zeker nog niet.
  Wel wordt het steeds duidelijker dat de ingeslagen weg meer kansen biedt dan de oude situatie, waarin we volstrekt vastliepen.
  Als men nu dus concludeert dat het slecht gaat in de Zorg heeft dit meer te maken met het verleden, waarin geen sprake was, of althans in veel te geringe mate, van marktwerking.

  Reactie door Tim 76 — donderdag 8 november 2007 @ 21.28 uur

 111. Nederland wordt bij de dag A socialer! ze hebben niet in de gaten dat wij hun inkomstenbronnen zijn. Zonder ons zijn ze helemaal niets, Wij pikken te veel! We zullen met zijn alle het bijltje er eens bij neer moeten leggen, niet meer gaan tanken, gewoon thuis blijven zoek het uit, moeten we zeggen. we moeten ze eens laten voelen als wij niet meer gemotiveerd zijn, slechter dan nu kan toch niet meer, of je nu 100€ tekort komt of meer dat maak ook niet meer uit. blijf binnen mensen stel je voor dat we ziek worden.

  Reactie door Herman — donderdag 8 november 2007 @ 21.46 uur

 112. Michael Moore

  Vandaag zag ik een uitzending van Oprah Winfrey. Een van de gasten was Michael Moore. Keihard werd m.i. weer het idiote van de marktwerking in de zorg aangetoond.

  In Amerika is men gewoon bang voor alle woorden die iets met ‘sociaal’ te doen hebben. Een sociaal zorgstelsel wordt er al snel verward met een communistisch zorgsysteem. De SP waarschijnlijk met de Communistische Partij Nederland.

  Moore’s film ‘Sicko’ zou verplicht op alle kanalen uitgezonden moeten worden.

  Erik Sc

  Reactie door erik — donderdag 8 november 2007 @ 21.47 uur

 113. @102 Teun,

  Het gaat niet om het te durven deelnemen aan een regering,maar door op een smerige manier voor het blok te worden gezet.Sommige partijen houden hun partijprogramma als leidraad tijdens het gesprek met meneer de informateur.Anderen proberen de ander haar partijprogramma dusdanig uit te leggen en de macht op slinkse wijze naar zich toe trekken.

  VAN RUILEN KOMT HUILEN

  Reactie door tom — donderdag 8 november 2007 @ 22.00 uur

 114. @108 Alex

  Dat wordt doemdrinken Alex!
  Maar ik doe mee, al is het met een kelkje Eau de Noordzee via mijn keukentap.

  Henk en Alex: alla salute!!… nu ik toch voor Pulcinella het vakantie/taalgidsje voor mij heb liggen.
  Groet en goede @97 van jou!

  Reactie door Gloria — donderdag 8 november 2007 @ 22.10 uur

 115. Teun — donderdag 8 november 2007 @ 20.10:

  Ik heb niet zozeer een slecht geheugen, alswel dat ik terdege het verschil ken tussen linkse en rechtse politiek: bij jou schort aan die kennis nogal wat… de pvda links….???!!

  En voorts: eeuwige regeerder CDA was er ook, net zoals nu, nagenoeg altijd bij en die partij is soms nog neoliberaler en rechtser dan de vvd.

  En dan D66: domme en niet terzake kundige journalistiek omschreef die ooit als “links”, God mag weten waarom (vanwege enkele, niet veel om het lijf hebbende en het kapitalistische systeem niet veranderende stokpaardjes (gekozen burgemeester, referendum)…??

  Ik weet wel dat ik in de 70-er jaren om die misplaatste kwalificatie erg boos kon worden, omdat ik goed aanvoelde dat zo met kernbegrippen misleidend werd gemarchandeerd: zeker in de koude oorlogperiode was de pers doorgaans braaf en regeringsgezind.

  Nee, was het maar waar, was er maar ooit echt links beleid geweest!

  En het feit dat het slechts 1-malige kabinet den Uyl nu links zou worden bevonden, zegt eigenlijk meer over de nog groter geworden verrechtsing sindsdien, dan over het echte “linkse” gehalte daarvan…
  En ook dat ik daarom nog wel eens daarnaar terug verlang… bij gebrek aan beter!

  En om welke reden werd dit kabinet den Uyl ook al weer, 3 maanden (!!) voor het uitzitten van de rit door het meeregerende CDA onderuitgehaald?: omdat Den Uyl het speculanten onmogelijk wilde maken om grof geld te verdienen met verkwanselen van schaarse grond: dankzij de effectieve obstructie en tegenwerking van het CDA (dat toen overigens nog niet zo heette, het waren toen nog de samenstellende, afzonderlijke “christelijke” partijen) kregen de lobbyisten van grootkapitaal, banken en speculanten hun zin en werd een goede wet tegen grondspeculatie de grond in geboord….

  De enorme prijs -letterlijk HONDERDEN MILJARDEN!!- betaalt de samenleving nu voor veel te dure grond, huizen en veel inflatie.
  Bovendien brengt dat heel veel ellende omdat ook nog eens de woningnood ruim 60 (!!!) jaar na de oorlog nog steeds niet bevredigend is opgelost.

  Ik kan slechts -met velen hier- constateren dat vooral de huichelaars en profiteurs van het CDA dit land langzaam maar gestaag, en van lieverlede steeds sneller, naar de financiele en sociale afgrond voeren.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 8 november 2007 @ 22.11 uur

 116. Teun — donderdag 8 november 2007 @ 20.14:

  Wat een nietszeggende reactie: gelukkig is God geen neoliberale kapitalist, anders had je deze one-liner nog niet eens hier kunnen droppen!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 8 november 2007 @ 22.31 uur

 117. Harrieke 114 en 115
  Het is maar net wat je “links” vindt hè . Blijkbaar heb je daar ook nog “betere” soorten in ? Verder zie ik niet goed wat God met het kapitalisme heeft te maken . Is toch een uitvinding van de socialisten ? Ja anders hebben ze nergens meer over te zeuren !

  Reactie door Teun — donderdag 8 november 2007 @ 23.41 uur

 118. Harrieke — donderdag 8 november 2007 @ 22.11

  Heel juist opgemerkt, 100% correct, het corrupte CDA is de hoofdschuldige, het kan niet genoeg herhaald worden.
  Ik roep ook even in herinnering wie dit kabinet in elkaar gesleuteld heeft.
  Rabobank. Icoon van onze financiële maffia.

  Als niemand meer vragen stelt neem ik aan dat mijn uitleg @ 29, 71 en 98 begrepen is.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 8 november 2007 @ 23.41 uur

 119. Harrieke — donderdag 8 november 2007 @ 22.31:

  Gelukkig is God geen neoliberale kapitalist, anders had je deze one-liner nog niet eens hier kunnen droppen!

  Precies… God geeft om niet, wie zijn wij dan om onze broeders en zusters de rekening te presenteren. Waarom heeft algemeen bezit pas waarde als iemand anders er een hek omheen zet?

  Embers

  My blood is ice, the temperature is rising.

  Reactie door Embers — donderdag 8 november 2007 @ 23.59 uur

 120. @ 117 Hermie Kreeft

  Je hebt het goed berekend, en zeer juist geformuleerd,…. de zwakkeren worden dubbel gepakt.
  Waarom kan ik niet dat gevoel kwijtraken dat volgend jaar zeker ontzettend veel mensen met armoede te maken krijgt, als je zie hoe de prijsontwikkeling in een snel tempo naar een maximum begint te bewegen, de vaste lasten enorm gaan stijgen, dan kunnen we onze lol op.

  Reactie door Pool — vrijdag 9 november 2007 @ 0.39 uur

 121. Pool, ook de middeninkomens worden genadeloos gepakt.
  Dat zij wel een baan hebben, kunnen zij ook niets aan doen. Hoewel daar in geitenwollensokken kringen nog wel eens anders over gedacht wordt.
  Wij betalen nu met z’n tweeen ook e.246 in de maand.
  Ik kan me een jaar of tien geleden nog herinneren dat ik 49 gulden betaalde voor een uitgebreider pakker dan ik nu heb.
  Maar goed, we waren het er al over eens dat de zorg geen markt is.
  Ik ben laatst bij een congres geweest over de kwaliteit in de zorg (overigens geen SP’er te bekennen), waar iedereen die ook maar iets voorstelt in de zorg aanwezig was.
  Klink diste een voorgekauwd riedeltje op. Er werd door de gespreksleider (marktgek en belanghebbende) gevraagd of iemand nog een dringende vraag had aan Klink.
  Ik natuurlijk.
  ” Meneer Klink, kunt u de consument garanderen dat deze kwaliteitsslag niet gaat leiden tot differentiatie in de zorg op weg naar een geprivatiseerd model?”
  Hij deed een Lubbersje en was vertrokken.
  De gespreksleider kwam later nog bij mij terug na een opmerking van de voorzitter van het college van zorgverzekeraars of ik me als afgevaardigde voor de consumenten happy voelde met het verloop van de avond.
  Het antwoord dat ik gegeven heb, waren jammerlijk genoeg geen journalisten bij.
  Het blijft vechten; ik doe dat echter niet meer bottom-up, maar top-top.
  Op strategisch niveau pak je de mensen uiteindelijk wel, dat lukt echt niet meer vanuit een underdog positie.
  Men neemt een stuk meer aan van liede die ze in hun eigen golfclub zien dan van ongewassen straatvolk, bij wijze van spreken.
  Tijd om dat in te zien.

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 november 2007 @ 2.14 uur

 122. Toevoeging op 120. voordat ik daar weer standaard socio reacties op krijg.
  Ik vervul daarin een dubbelrol met een duidelijk doel.
  Ik heb gemerkt dat ik met 2500 huizen folderen (been there, done that)niet half kan bereiken dan met een onderonsje met een collegelid, parlementarier of lobyist.
  Ieder z’n meug, maar ik kies nu voor een iets effectievere en efficientere aanpak.

  Reactie door kaatje — vrijdag 9 november 2007 @ 2.20 uur

 123. @ 121 + 122 kaatje

  De good fellas methode werkt vaak beter dan een week actie voeren.
  Netwerken binnen de kringen werpt ook vaak z’n vruchten af.
  Het meest begrijpende is gewoon met beide benen op de grond te blijven staan, en je mening uiten, maar, je mening uiten en daarmede de verantwoorde persoon met de feiten confronteren is vaak vechten tegen de bierkaaien.

  Reactie door Pool — vrijdag 9 november 2007 @ 7.14 uur

 124. @kaatje en @Pool

  en ondertussen gaat alles gewoon door…
  als zelfs aangenomen moties zonder pardon in de prullebak worden gegooid en dat tegenwoordig ook gewoon kan en word toegestaan,dan helpt er niets meer.

  de hele politiek is een toneelstuk en uiteindelijk maakt de dictatuur de dienst uit.

  Reactie door iew — vrijdag 9 november 2007 @ 8.44 uur

 125. Hoogerworst heeft voor zijn achterban, de zaakjes goed geregeld. Ja, top in de zorg zijn voor 98% VVD-ers…Wiegel, enz…….. (kijk het maar na, TOP bijna allemaal oud-VVD-ers) De Rotzakken. Maar… Nederland blijft vrolijk op het CDA (die het er mee eens was) en de VVD stemmen, dus ze betalen maar lekker HEEL VEEL en in 2008 nog VEEL MEER, dat zal ze leren, de EZELS.

  Reactie door Henk — vrijdag 9 november 2007 @ 8.56 uur

 126. @ 124 iew

  Dus jij begint ook al de dictator trekjes bij Bakellende te ontdekken.
  Meneer maffia grijskrijtstreepjespak verdomde het om gisterenavond in de tweede kamer te verschijnen en zich te verantwoorden voor de onstane situatie m.b.t. de spionage affaire GPD.
  Waarom horen we niets van de PvdA over deze affaire, ze draaien draaien en draaien, en over het flitsontslag zullen we nog meer gedraai tegenkomen.
  Trouwens heeft de PvdA nog wel een achterban ?? anders is het exit.

  Reactie door Pool — vrijdag 9 november 2007 @ 11.03 uur

 127. @105 Pool,

  Inderdaad een solidariteits verzekering, maar dan wel solidear aan de maatschappijen.
  Vanaf het begin is het al fout gegaan en hadden ze de ziekenhuizen en de zorg in een stichting moeten stoppen en niet verkopen aan maatschappen.
  Ik weet nog heel goed dat er vroeger een maatschappij was met de naam UBO, en als je daar verzekerd was kreeg je in februari een winst uitbetaling.
  Je betaalde een vast bedrag per maand dat daar in een pot werd gedaan en aan het einde werd 25% van het restant in een fonds gestort en de rest weer uitbetaald aan de mensen.
  Maar jij had het over de eigen risico, is deze risco per persoon en niet per polis, want dat zou inhouden dat ik ook een 800 euro eigen risico heb?
  En dan zie ik inderdaad als dit waar is straks de burgers aan de kant van de weg liggen!
  Dit land is echt kapot Pool, ik heb medelijden met de bevolking hier, want we gaan zware jaren tegemoet, hele zware jaren.
  Zeker in de gezondheid!

  Reactie door TT — vrijdag 9 november 2007 @ 11.44 uur

 128. @ 121 + 122 kaatje
  ‘Ik heb gemerkt dat ik met 2500 huizen folderen (been there, done that) niet half kan bereiken dan met een onderonsje met een collegelid, parlementariër of lobbyist.
  Ieder z’n meug, maar ik kies nu voor een iets effectievere en efficiëntere aanpak.’

  Zie je dan zelf niet in dat dit een strategie is die prima past in een dictatuur en niet in een democratie?

  Jij hebt het opgegeven met de democratie?

  Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 9 november 2007 @ 12.55 uur

 129. TT — vrijdag 9 november 2007 @ 11.44
  ‘… is deze risco per persoon en niet per polis, want dat zou inhouden dat ik ook een 800 euro eigen risico heb?’

  Zo is het.
  Alle bedragen en eigen risico’s zijn per persoon.
  Alle bedragen die ik genoemd heb in @29, 71 en 98 zijn per jaar en per persoon.

  Dus laat nu de pleuris maar uitbreken.

  Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 9 november 2007 @ 12.59 uur

 130. Het verplicht risico geldt niet voor kinderen tot 18 jaar.

  Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 9 november 2007 @ 13.03 uur

 131. kaatje — vrijdag 9 november 2007 @ 2.14:

  Goedemiddag,

  Als jij dezelfde Kaatje bent (en dat lijkt me wel) die enige tijd geleden hier oprechte verontwaardiging liet blijken vanwege het zeer onrechtvaardige inkomensbeleid van de regering, kan ik je wel waarderen:
  Je gaf zelfs ruiterlijk toe dat je het bewijs ervan zag in je eigen inkomenssituatie (beter dan de laagstbetaalden) die jou -volgens eigen zeggen- tal van voordeeltjes gaf.

  Maar, wat moeten we nu met jouw “strategie” van “eventjes met de hoge heren/dames in discussie gaan”…hoevelen onder ons zijn daartoe in staat…en zou het echt helpen…?:
  Ze weten drommels goed, horen in ieder geval te weten, dat ze tal van mindervermogenden zo genadeloos het vel over de oren trekken dat dat tot onoverkombare betalingsproblemen, sociale problemen en maatschappelijke spanningen leidt/gaat leiden.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 9 november 2007 @ 13.19 uur

 132. Zorgverzekeringen moeten volledig in overheidshanden komen
  Ik stem SP. Het concurrentieprincipe werkt vaak niet bij bedrijven. Want per branche blijven er door de enorme schaalvergroting vaak slechts één of enkele aanbieders over. Die hebben samen hun branche grotendeels in handen. Bijvoorbeeld Blokker, Vendex, Gamma, Kruidvat, Ahold, Microsoft, Google zijn elk heel groot in hun eigen branche. En door de paar bedrijven per branche worden vervolgens vaak onderlinge prijsafspraken gemaakt. Bij Heineken is dat aangetoond.

  En de bedrijven kiezen voor producten die slecht zijn voor het milieu omdat ze een veel kortere levensduur hebben dan technisch mogelijk is en omdat ze vaak heel lastig te repareren zijn.

  De NMA kan prijsafspraken meestal niet controleren wegens gebrek aan tijd, mankracht en wettelijke bevoegdheden. Bovendien zijn de straffen op dat gebied belachelijk laag.

  En politici die pleiten voor vrije concurrentie kunnen daarvoor worden beloond door het bedrijfsleven via een mega-salaris in een volgende baan. Er bestaat een ondoorzichtige lobby van rechtse politici en bedrijfsleven, waarbinnen belangenverstrengeling moeilijk kan worden opgespoord.

  Ik heb zelf de NMA eens benaderd over een heel grote en belangrijke kwestie van vermoedelijke illegale prijsafspraken en ontduiking van andere wetten, die van landelijk belang is, maar ze hadden totaal geen tijd om zich daar in te verdiepen.

  Bij zorgverzekeringen werkt het volgens mij net zo. Bovendien zijn de verzekeringspakketten daar voor de consumenten niet te vergelijken. En wat veel erger is, als een consument eenmaal een ernstige ziekte heeft, kan hij niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar, omdat hij daar dan gigantsch veel moet betalen voor de aanvullende verzekeringen. Op het gebied van zorgverzekeringen werkt het concurrentieprincipe van vrije marktwerking dus totaal niet!

  Bovendien bestaat er het gevaar dat verzekeraars onderling privacygevoelige informatie van cliënten uitwisselen. En er wordt enorm veel geld verspild aan marketing en reclame dat uiteindelijk in mindering komt op het beschkbare geld voor de zorg.

  Daarom vind ik dat zorgverzekeringen volledig in handen moeten komen van de overheid. Wel is het daarbij belangrijk dat de medewerkers van die zorgverzekering prestatiebeloning krijgen. Hun individuele prestaties moeten nauwkeurig worden gecontroleerd, ook via controleurs die zich heimelijk voordoen als uitzendkrachten of klanten, oftewel mystery guests. En er moet een onafhankelijk klachteninstituut voor zorgverzekeringsconsumenten komen met grote bevoegdheden die zonodig zeer zware straffen kan uitdelen. Want we moeten natuurlijk niet een overheidsverzekering krijgen die zich gedraagt als klantonvriendelijke en inefficiënte monopolist.

  Wel moeten de lonen van laagopgeleide medewerkers sterk worden verhoogd. (Ik vind sowieso dat niemand meer zou moeten verdienen dan driemaal het minimumloon.)

  Het huidige zorgstelsel is een monsterlijk wangedrocht, waar patiënten het slachtoffer van zijn.

  Hoogervorst is niet meer verantwoordelijk voor zijn omgevallen bouwsel. We mogen nu zelf puin ruimen?

  http://zorgverzekering.startpagina.nl

  Reactie door Jaap Veldkamp — vrijdag 9 november 2007 @ 13.45 uur

 133. Allez, we zijn toch allemaal mensen van het goede leven hier, of wat?

  Tegen de almaar stijgende ziektekosten helpt maar een ding; Relax, pak un borreltje en een blokje kaas en always look at the bright side of life.
  Al besteelt het haagse dievengilde ons van de laatste broeknaad…we blijven lachen, en hopen op betere tijden!

  Reactie door QuestionMaster — vrijdag 9 november 2007 @ 14.11 uur

 134. Wat een gelul zeg,betaal nu 100% meer. Gewoon terug draaien die hap.
  http://nl.youtube.com/watch?v=5kiKbqqwPnE

  Reactie door cor — vrijdag 9 november 2007 @ 14.20 uur

 135. Een paar weken geleden werd ik uitgenodigd door Menzis, mijn zorgverzekering.
  We zouden met een groepje mensen in de “Hongerige Wolf” in de buurt van Ommen een bijeenkomst hebben. Menzis zou aan ons (hun klanten) vragen wat ze konden doen om beter te functioneren ten opzichte van haar klanten. Ik moet zeggen dat het een interessante bijeenlomst was, maar dat wilde ik niet aankaarten.
  We kregen van Menzis een uitgebreide lunch, per persoon een groot boeket bloemen en voor 40Euro aan cadeaubonnen, ook per persoon.
  We konden ook nog vergoeding krijgen voor de verreden kilometers, maar dat heb ik geweigerd. Voor 10km hoef ik geen vergoeding te krijgen.
  Mijn punt is eigenlijk; De zorgpremie is veel te hoog, maar als je als verzekeringsmaatschappij zulke stunten gaat uithalen dan moeten we wel meer gaan betalen.
  Er zijn ook maatschappijen die allerlei stunts uithalen om maar klanten binnen te halen, dat betalen wij natuurlijk ook.
  Ik denk als de verzekeringsmaatschappijen, de artsen, de ziekenhuizen en de apothekers wat efficienter zouden werken, wij veel minder premies zullen gaan betalen.
  Harry van Laak

  Reactie door harry van laak — vrijdag 9 november 2007 @ 14.34 uur

 136. harry van laak — vrijdag 9 november 2007 @ 14.34:

  Goedemiddag,

  En dat is je enige punt van kritiek…?

  En niet de veel wezenlijker kwestie dat het nu opgedrongen systeem van private zorgverzekeringsmaatschappijen een nachtmerrie dreigt te gaan worden en daarom zo snel mogelijk moet worden vervangen…?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 9 november 2007 @ 14.51 uur

 137. @ Hermie,

  Dank je voor deze info, jezus 200 euro is veel geld.
  Begin nu ook te begrijpen waarom de overheid de euthanasie wet wil aanpakken, anders zou Nederland uitsterven.
  Ik heb een beetje achtergrond informatie opgevraagd en ben van mening dat dit geld op een andere manier makkelijker binnen te halen is voor deze regering.
  Namelijk sommige cosmetische ingrepen niet meer te vergoeden.
  Zo kost een oorcorrectie 1500 per oor en word gemiddeld 2500 keer per jaar uitgevoerd.
  Litteken correctie word landelijk 9000 keer uitgevoerd a 1250 euro per keer.
  Ombouw man/vrouw en vrouw/man 140.000 euro en vorig jaar 32 keer uitgevoerd.
  Verder zou door betere voorlichting miljoenen kunnen worden verdient, namelijk in 2005 zijn er 20.149 abortussen gepleegd zijn er 7239 herstel operaties gedaan (maagdevlies) 3278 neuscorrecties gedaan, 1212 kaak correcties.
  Misschien moeten we eens gaan kijken wat medische zorg is en daar eens op inspelen.
  Ben je ziek gewoon alles vergoeden, heb je een probleem niets of gedeeltelijke vergoeding.
  Maar niet zoals nu de zorg voor de gewone burger ONbetaalbaar maken, met levensgevaarlijke gevolgen.

  Reactie door TT — vrijdag 9 november 2007 @ 15.17 uur

 138. ondertussen heb ik bericht binnen van de belastingdienst. de voorlopige teruggave ivm ziektekosten wordt geheel stopgezet in verband met de nieuwe belastingwetgeving, die er nog niet is.

  Reactie door ipuntje — vrijdag 9 november 2007 @ 15.19 uur

 139. Zo zie je maar, ipuntje…TE is nooit goed behalve Te weinig, tewerkstelling, en Tevredenheid…

  Cheers,

  Reactie door QuestionMaster — vrijdag 9 november 2007 @ 15.24 uur

 140. @132 Jaap,

  Prijs afspraken worden overal gemaakt, zelfs door buurt cafe’s.
  Een ieder kijkt naar de prijs van een ander en gaat op de zelfde prijs zitten, omdat je als ondernemer weet dat hij zijn prijs heeft berekend naar zijn kosten en die liggen per branche gelijk of bijna gelijk.
  En ben het dan ook volledig met je eens dat zaken die te maken hebben met de eerste levensbehoefden terug moeten naar de overheid.
  Zoals Energie, Water, Zorg, Ziekenzorg, maar ook de sociale woningbouw.
  Ook zouden deze bedrijven eens moeten worden gecontrolleerd op de inkomsten en uitgaven sinds het privaticeren van deze oude overheids bedrijven.
  Een voorbeeld is namelijk dat Stichting St.Joseph en ons belang in Hengelo jaren lang verlies leed op hun woning verhuur en continue geld werd toegestopt door den haag om de gaten te repareren.
  Maar nu zij een vereniging zijn ineens miljoenen winst maken?

  Reactie door TT — vrijdag 9 november 2007 @ 15.30 uur

 141. @121/122 Kaatje

  Het verbaast mij, Kaatje.
  Er is natuurlijk verschil tussen SP stemmen, of vanuit dat gedachtengoed leven.
  Het verschil is dat je vanuit allerlei luxe posities, meesjouwende met de top-toppers, wel kan proberen links te beinvloeden. Ondertussen geniet je de voordelen van zo’n leven. Want geef toe. Je kunt links stemmen en onderweg met je top-topbaan het voordeel genieten van de rechtse kabinetten…
  Als SP-er leven is in woord en daad niet meeheulen met de top-toppers en niet van 2 walletjes eten! Nogal een luxe en dubieuze positie Kaatje. Waar je mee omgaat word je door besmet.
  Enfin, het is jouw leven.
  Groet.

  Reactie door Gloria — vrijdag 9 november 2007 @ 15.40 uur

 142. @69 andere jan,
  als jij nou zelf emigreert en je neemt meteen alle gelijkdenkenden mee, hebben wij hier straks weer een land met fatsoenlijk-denkenden.

  Reactie door G. — vrijdag 9 november 2007 @ 15.50 uur

 143. Ook woningbouwverenigingen moeten in overheidshanden

  @ 40 TT

  Ook woningbouwverenigingen moeten inderdaad in handen komen van de overheid. Want in gebieden met grote woningnood is geen sprake van vrije marktwerking. De woningzoekenden zijn vaak al blij als ze na jaren wachten een huurwoning kunnen vinden. En de huurwoningen in een bepaalde regio worden vaak beheerd door slechts enkele grote woningbouwverenigingen die daardoor veel teveel macht hebben.

  En zij kunnen het zich daardoor permitteren om slechte service te bieden aan hun huurders, niet klantvriendelijk te zijn en de woningen niet goed te onderhouden. En laagopgeleide, allochtone of chroninsche zieke mensen zijn vaak niet in staat om daartegen in beroep te gaan of een proces te beginnen.

  De privatisering heeft in veel sectoren de rijksten veel rijker gemaakt ten koste van de armsten en meest kwetsbare mensen. Ik vind dat daartegen vaker grote protestdemonstraties moeten worden gehouden. Maar het is ook effectief om protestfilmpjes daarover op internet te zetten.

  Reactie door Jaap Veldkamp — vrijdag 9 november 2007 @ 16.14 uur

 144. Harieke,
  Natuurlijk is dat niet mijn enige punt van kritiek. We zijn allemaal belazerd door Hoogevorst en naderhand door Bak-ellendelV die samen met de draaikontenpartij PvdA er voor zorgt dat we volgend jaar nog meer uitgekleed worden. En als de zorg nu beter zou worden, dan zou ik het onder protest nog kunnen billijken.
  Jan met de korte achternaam bleef, blijft en zal altijd de rekening blijven betalen.
  De managers en directeuren moeten natuurlijk een heel goed salaris hebben anders gaan ze ergens anders naar toe.(gut, wat jammer nou)
  Harry van Laak.

  Reactie door harry van laak — vrijdag 9 november 2007 @ 17.32 uur

 145. @ Jaap,

  Inderdaad hierdoor komen mensen in de problemen, ook al door de afspraken onderling dat zij bewoners een bewijs meegeven van goedgedrag, en dat anders je een huis/woning kunt vergeten.
  Er kan zo nog veel worden veranderd in dit land ten gunste van de burger en zo ook voor het land zelf.

  Reactie door TT — vrijdag 9 november 2007 @ 18.13 uur

 146. @ 137 TT

  Jij schrijft,…

  Zo kost een oorcorrectie 1500 per oor en word gemiddeld 2500 keer per jaar uitgevoerd.
  Litteken correctie word landelijk 9000 keer uitgevoerd a 1250 euro per keer.
  Ombouw man/vrouw en vrouw/man 140.000 euro en vorig jaar 32 keer uitgevoerd.
  Verder zou door betere voorlichting miljoenen kunnen worden verdient, namelijk in 2005 zijn er 20.149 abortussen gepleegd zijn er 7239 herstel operaties gedaan (maagdevlies) 3278 neuscorrecties gedaan, 1212 kaak correcties

  Lijkt me toch dat een burka goedkoper is.

  Reactie door Pool — vrijdag 9 november 2007 @ 19.25 uur

 147. Zelf ben ik werkzaam in de zorg. Wat ik zie zijn steeds meer overbetaalde managers die of geen kennis hebben van zorg of geen kennis hebben van management. Spelen het “wie heeft de grootste spelletje” met elkaar en zitten er stevig in bij de Raden van Bestuur. Afdelingshoofden, verpleegkundigen en andere deskundigen worden niet gehoord want die zouden pijnlijk de onkunde van deze managers kunnen blootleggen. Patienten die ik zie liggen in bed en hebben behoefte aan deskundige verpleging behandeling en aandacht. Die bereik je niet met een zoveelste notitie ICT beleid of een beleidsnotitie schoonmaak. Maak de lijnen korter, donder de bedrijfspolitiek overboord en laat de mensen hun werk weer doen. Afdelingshoofden daar waar ze horen op de afdelingen! Managers en directieleden beperken! En laat zorg weer zorg zij met een grote Z.

  De verzekeraars moeten zoals hier al aangegeven inderdaad eens onderzocht worden door de NMA. Want de kosten liggen wel erg dicht bij elkaar. Daarnaast zijn de onderhandelingen met de ziekenhuizen uitermate NIET transparant. De verzekeraar mag bepalen hoeveel productie gemaakt mag worden, belachelijk gewoon bij te veel geholpen mensen krijgt een ziekenhuis dus straf!! De wereld op zijn kop gezet door zogenaamde naasteliefde naastrevende christenen en liberalen. Dat de eerste groepering ver is gedwaald van de zorg zoals deze voeger door de nonnen werd gegeven is wel duidelijk geworden.

  Reactie door Ton — vrijdag 9 november 2007 @ 20.07 uur

 148. Ton — vrijdag 9 november 2007 @ 20.07:

  Goedenavond,

  Nochtans weet ik me te herinneren dat de politiek nog niet zo lang geleden (toen ze nog in de “verdedigingsfase” van het invoeren van marktwerking zat) MET KLEM verzekerde dat artsen en andere medische hulp- en zorgverleners niet dwars zouden worden gezeten door de baas spelende zorgverzekeraars: zij zouden bijv. “niet op de stoel van de dokter gaan zitten”…

  Desondanks hoorde je al snel dat ze zich overal DWINGEND mee gingen bemoeien, van het medicijnenvoorschrijfgedrag van artsen t/m de behandelingen die patienten in bijv. zieknhuizen mogen ondergaan.

  Ik vind dat dergelijke grove en ontoelaatbare leugens onverbiddelijk afgestraft dienen te worden en raad de SP en ook andere partijen aan daarover dringende vragen te stellen in de 2e kamer.
  Dan kan de SP gelijk nog eens benadrukken dat we van het onrechtvaardige en geldverslindende wangedrocht dat private ziektekostenverzekering heet afmoeten en ook de pvda nog eens aan haar beloften op dat punt herinneren, n.l. dat die ook grote moeite zei te hebben met bepaalde aspecten van dit wangedrocht…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 9 november 2007 @ 21.00 uur

 149. @ 147 Ton

  De ziekenhuizen verzorgings en verpleeghuizen hebben woord gehouden toen de vorige regering zei dat er geen geld was, maar dat de ziekenhuizen verzorgings en verpleeghuizen maar efficienter moeten werken. en zie nu werkt men efficienter door voor elke verpleegkundige 5 managers in dienst te nemen en een stopwatch en dan is het ook niet goed.

  Raar volk die nederlanders.

  Reactie door Pool — vrijdag 9 november 2007 @ 21.13 uur

 150. Verder moeten ook zorgverzekering meer geld halen bij het tuig.
  Mensen worden in elkaar geslagen en de verzekeraars betalen wel en hebben vaak geen zin om in procedures dit geld terug te halen.
  Natuurlijk zeg het tuig dat ze geen geld hebben.
  Tot op het bot uitkleden dit tuig en opbergen tot dat men door verplicht en hard werken in
  werkgevangenissen alles terug betaalt heeft.
  Hoe harder men werkt hoe sneller men vrij is.
  Dan kunnen mensen in de sociale werkplaatsen wat kalmer aan doen,door daar een hoop en het vieze werk weg te halen en dit door tuig te laten doen.
  Heeft men aan deze verplichting voldaan dan mag men de maatschappij weer in met blanco, dus het is aan hun zelf of ze weer tuig worden.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 9 november 2007 @ 21.25 uur

 151. Met elkaar
  @ Ton 147
  Je stuurde een interessante reactie. Als je deskundig bent op het gebied van zorgfinanciering, zou je je visie in een email kunnen sturen aan Agnes Kant. Ik kan niet namens de SP spreken, maar het lijkt me dat de SP bovendien open staat voor mensen die op basis van expertise vrijwillig willen meedoen met een werkgroep. Ofwel mogelijk kun je samen met anderen een nieuwe werkgroep opzetten binnen de SP op het gebied van gezondheidszorg?

  Sowieso kan iedereen zich op allerlei manieren inzetten voor de plaatselijk afdeling van de SP. Als alle sympathisanten van de SP actief gaan meeknokken, kunnen we met elkaar heel veel bereiken. Dat is ook leuk en gezellig om te doen. Samen sterk.

  http://www.sp.nl/interact/werk_mee

  Reactie door Jaap Veldkamp — vrijdag 9 november 2007 @ 23.27 uur

 152. @ Pool,

  Inderdaad, is een burqa goedkoper!

  Ik denk dat ik vanaf nu mensen in een Burqa nu anders ga bekijken.
  Maar helaas vallen niet alle littekens te verbergen door een lapje stof.

  En ik begin me steeds meer af te vragen waarom ze bij het vereniging van Europa de overheid altijd het slechte overneemt en niet het goede?
  Ik vond in het begin het een goed idee, maar voel de laatste twee jaar alleen maar afschuw en ongeloof.
  Het is een mooi kind met een slecht karakte denk ik.

  Reactie door TT — vrijdag 9 november 2007 @ 23.27 uur

 153. @150 De Hakker,

  Een sterk punt maak jij daar, hier kan ik mij wel in vinden.

  Reactie door TT — vrijdag 9 november 2007 @ 23.29 uur

 154. @ 150 De Hakker

  Moet deze methode van jou ook worden toegepast bij de witte boorden criminaliteit, ik bedoel tot op het bot uitkleden, verplicht en hard werken in
  werkgevangenissen totdat men alles terug betaalt heeft.

  Ik ben wel voorstander van deze straf, ik zie Eelco Brinkman al in z’n kloffie z’n eigen te pleuris te werken.

  Reactie door Pool — vrijdag 9 november 2007 @ 23.54 uur

 155. @154

  Zijn die schandpalen nog te koop, Pool?
  Lijkt mij geen gek idee om Balkenende een dagje tentoon te stellen aan het volk.

  Reactie door Gloria — zaterdag 10 november 2007 @ 0.35 uur

 156. Als jullie medicijnen nodig hebben tegen chronische aandoeningen zoals hoge bloeddruk, exceem etc, dan raad ik je aan voor het einde van het jaar wat extra in te slaan; dat ivm het eigen risico. Veel huisartspraktijken, zoals de mijne verlengen klakkeloos na een telefoontje de receptuur en kan ik de volgende dag afhalen bij de apotheek. Heb al aardig wat.

  Sjors

  Reactie door Sjors — zaterdag 10 november 2007 @ 0.36 uur

 157. @155 PS

  En Donner in zijn overall het onkruid uittrekken tussen de tegeltjes van het Binnenhof? Kniekussentje toegestaan.

  Reactie door Gloria — zaterdag 10 november 2007 @ 0.40 uur

 158. @138 ipuntje

  Is dat zo? En dan? Geen zorgtoeslag, maar wel het volle pond van de zorgverzekering van mijn rekening grijpen?
  Dat zou toch helemaal ongehoord zijn!

  ipuntje, we kunnen boycots op allerlei gebied (zorg- energiekosten) schudden. Nergens wordt doorgepakt bij de SP. Nergens komt feed-back op onze voortdurende roep. Je zult het zien… de neoliberale trein dendert door en door en door.
  Dit land gaat ten onder aan laffe politiek en de zgn diplomatie. Waar zijn die woedende arbeiders gebleven? Of zitten die ook alleen maar in de witte boorden, eigen huisjes en hun dikke auto’s? Waar zeuren we dan nog over? Blijft over de armen en ach ja, die kunnen bij iedere partij gemist worden als kiespijn op verkiezingstijd na!

  Reactie door Gloria — zaterdag 10 november 2007 @ 1.07 uur

 159. @155, Gloria,

  Mag ik dan de tomaten gooien?

  Please, als je blief, toe nou, ik wil zo graag Gloria!

  Ok jij en Pool mogen er ook een paar gooien.

  Slaap lekker allen tukkertje gaat ook, welterusten en morgen allen weer gezond op.

  Reactie door TT — zaterdag 10 november 2007 @ 1.36 uur

 160. “De SP zal blijven strijden tegen deze omgekeerde solidariteit, waar ziek betaald voor gezond.”

  Ik maak geen gebruik van de zorg, maar betaal zonder de inkomensafhankelijke premie meegerekend toch bijna €400 aan premie verminderd met volledige zorgtoeslag en no-claim. Het lijkt mij dat ik als gezonde voor de zorg van de zieke betaal, niet andersom. Daar heb ik zeker geen problemen mee, wel met een onjuistheid dat een zieke voor een gezonde betaalt. De gezonde betaalt mee voor de zieke, alleen niet zoveel als de SP wilt. Althans, in bepaalde gevallen, want ik zou waarschijnlijk minder gaan betalen bij het door de SP gewilde systeem. Daar gaat mijn solidariteit…

  Ik snap dat het inkomensafhankelijke deel van de zorgpremies minder goed in het straatje van de SP passen, maar die stijgt komend jaar met 10,8% (van 6,5% naar 7,2%).

  Reactie door Stef — zaterdag 10 november 2007 @ 2.24 uur

 161. @gloria
  het gaaat hierbij niet om de zorgtoeslag. Doordat chronisch zieken en wao-ers vaak hoge ziektekosten hebben en dan praat ik over duizenden euros boven op de verzekeringen, kunnen ze die aftrekken van de belasting. Veel mensen laten zich deze teruggave per maand uitbetalen, net als de hypotheekaftrek, de zogenaamde voorlopige teruggave. Aan het eind van het jaar wordt dan definitief afgerekend. Sommige vaste kosten zoals de verzekeringen, dieetaftrek, invaliditeitsaftrek of bejaardenaftrek kun je dus al te voren krijgen. voor velen toch weer meer dan 100 euro per maand extra, om die extra kosten op te vangen

  Nu heeft onze christelijke, heb uw naaste lief regering in haar wijsheid beslist dat ergens in de loop van volgend jaar deze aftrek van ziektekosten gekort moet worden, omdat te veel mensen geld terug vragen en ze ergens de verhoging van de wao van 70% naar 75% van moeten betalen. Deze wijziging is wel niet door de tweede kamer aangenomen, dat moet ergens in 2008 gebeuren, maar omdat de tweede kamer er alleen zit voor spek en bonen wordt deze wet nu alvast gehanteerd. Ergens in december 2007 kun je dan kijken of je alsnog in aanmerking komt voor deze voorlopige teruggave.

  Na 2008 willen ze trouwens alles in handen leggen van de gemeente, zodat je tenminste zeker weet dat je niets meer krijgt.

  Reactie door ipuntje — zaterdag 10 november 2007 @ 7.20 uur

 162. als aanvulling.

  het verdwijnen van de aftrek heeft natuurlijk wel invloed op je belastbaar inkomen en dus via die kant op uitkeringen die daar afhankelijk van zijn zoals, zorgtoeslag, huursubsidie, studiebeurs van je kind, eigen bijdrage wvg enz. enz.

  Reactie door ipuntje — zaterdag 10 november 2007 @ 7.30 uur

 163. @154
  Pool je moet zo langzamerhand toch wel weten hoe ik daar over denk.
  Ook dit tuig moet werken totdat ze alles terug betaald hebben.
  Maar ben bang als ik kijk hoeveel dat tuig in de zakken steek dat ze wel 10000 Jaar oud moeten worden voor ze het met werken terugbetaalt hebben.
  Dat is mooi want dan zijn ze definitief op geborgen.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 10 november 2007 @ 9.18 uur

 164. De oplossing voor de mensen die de premie niet meer kunnen betalen is bijna voorbij.
  Raad voor Volks gezondheid komt met een voorstel als je een Donor nier geeft dat je dan je helen leven een gratis ziekenzorgverzekering krijgt.
  Mag ik even een teiltje.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 10 november 2007 @ 10.06 uur

 165. Stef, je ziet dat verkeerd. Je betaalt voor managers, directeuren,papierwerk, papierwerk, papierwerk en nieuwe technologische apparaten. Mensen die ziek zijn betalen premie, krijgen geen no-claim, zijn dat dus ook al kwijt en moeten bijbetalen als ze boven een bepaalt bedrag uitkomen. Zij betalen dus 3 keer. Ziek betaalt meer dan gezond

  Reactie door cynthia — zaterdag 10 november 2007 @ 10.17 uur

 166. Als we het ziekenfonds nog hadden dan betaalde een verplicht verzekerd gezin met 3 kinderen onder de 18 jaar voor het basis fonds met aanvullende verzekering € 121,- p/m en geen eigen bijdrage enz. enz.
  Nu betaald dat gezin met de huidige uitbuitverzekering € 256,- p/m en dan nog het eigen risico en voor sommige medicijnen en hulpmiddelen nog een extra eigen bijdrage.

  Reactie door Pool — zaterdag 10 november 2007 @ 10.35 uur

 167. @155.niet alleen balkenende, maar ook hoogervorst, die de boel onder leiding van balkenende de boel heeft moeten VERZIEKEN, en waar ab klink nu verder de boel moet VERZIEKEN. kortom: alle kabinetten balkenende moeten hangen.

  Reactie door maayke jong-doppen — zaterdag 10 november 2007 @ 12.50 uur

 168. @161/62 ipuntje

  Ah, nu begrijp ik het. Wist hier niets van.
  Heel bedankt voor de goede uitleg.
  Groet!

  Reactie door Gloria — zaterdag 10 november 2007 @ 13.38 uur

 169. @24

  Niet alleen artsen worden duur betaald.

  Ook diverse adviesburo’s en advocaten. Wie zijn recht wil halen, die loopt risico om zijn leven lang bankroet te worden. ja tenzij je bijstander bent…

  Reactie door ReneR — zaterdag 10 november 2007 @ 13.39 uur

 170. @ ..aanvulling op 164

  Waarbij de chirurg een 1e jaars student is.(lekkergoedkoop).Maakt deze een grove medische misser heb je ineens twee nieren gratis.
  En bij algemene complicatie hoeft er maar rekening gehouden worden met een maandje of twee premie.

  Reactie door tom — zaterdag 10 november 2007 @ 15.50 uur

 171. @164 de Hakker

  Kunnen we dan niet beter overgaan tot het Chinese systeem. Een aantal gelovigen die niet in het plaatje passen zet je in de cel.
  Bij voldoende vraag naar lever, nieren, hart, etc. ga je over tot executie. En voila,
  geld in het laadje van de overheid. Een welgestelde zieke voorzien van orgaan en niet te vergeten..de andersdenkende is op een ‘fatsoenlijke’ manier hergebruikt.

  Reactie door Roodkapje — zaterdag 10 november 2007 @ 15.53 uur

 172. 16.03h

  CDA gaat door met ontslagrecht. CU is tegen?

  Waar wacht de partijleiding (lijding) SP nog op?

  SP ben je zelf. Socialist ben je zelf. Emp(h)atisch ben je zelf. Je kunt zelf niet leven met wat er om je heen gebeurt. Je staat alleen.

  Zoals een ieder weet, die dit log langer volgt, zijn degenen die lid zijn van de SP murw geslagen. VIJFENTWINTIG zetels!!!!!!

  Waarom zou ik een nieuwe SP-afdeling steunen c.q. oprichten?

  Energie instoppen, mijzelf afpeigeren voor het ‘goede doel’?

  Op tijd gemeld naar bureau R’dam dat alles klaar moet staan.

  Vraag me af of deze bijdrage wordt geplaatst.

  Het binnendringen van PC ook meegemaakt. Er zou zelfs een fishingnet voor computer PC SP zitten.

  Waar wacht de SP op? Dat het handjevol mensen die zich nog ergens DRUK om maakt, de partij naar 30 zetels gaat brengen? Gaat de SP splitsen? Of.. dat het handjevol SAMEN gaat werken?

  Ik ben het spoor zo ‘ongeveer’ verloren?

  Wie geeft mij het inzicht?

  Reactie door Roodkapje — zaterdag 10 november 2007 @ 16.20 uur

 173. Kan trouwens bij bv @167 bij aanklikken niet bij site komen.

  Reactie door Roodkapje — zaterdag 10 november 2007 @ 16.34 uur

 174. Doordat de zorgkosten in verhouding tot de koopkracht en povere loonsverhoging de spuigaten uitlopen,zullen steeds meer mensen,de premies niet meer kunnen betalen.

  Dat is allemaal mooi en leuk, maar velen stemmen toch weer op de VVD. Maak eerst maar eens duidelijk dat het van de VVD kwam!! Dan zien we wel weer.

  Reactie door Harry — zaterdag 10 november 2007 @ 17.29 uur

 175. 167. Maayke

  Ab Klink is de geestelijk vader van het nieuwe zorgstelsel. Hij heeft dit bedacht op het wetenschappelijk bureau van het CDA.

  Verder.

  Als je de zorgkosten niet kunt betalen dan verkoop je toch gewoon je nier.
  In wat voor maatschappij leven wij hier in Nederland heden ten dagen. Hoe ziek moet je zijn om dit in je hoofd te laten opkomen.
  Ik ben donor van het eerste uur maar ga binnenkort mijn codocil intrekken.
  Ik doe niet meer mee met de gezondheidszorgmaatschappij, ik haak af.

  Reactie door Henny — zaterdag 10 november 2007 @ 18.20 uur

 176. Ons nieuwe zorgstelsel is gebaseerd op dienstverlening, maar laat eerst zien wat er in je portemonnee zit. Maar dat was al veel langer bekend.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Bourpro.jpg

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 10 november 2007 @ 18.25 uur

 177. het zijn maar kost,waar is de zorg?

  Reactie door gaf — zaterdag 10 november 2007 @ 18.40 uur

 178. Laten wij met z’n alle decadentie vieren,of het eind van het begin,want het is net begonnen.
  Nu emancipatie

  Reactie door gaf — zaterdag 10 november 2007 @ 18.44 uur

 179. Wat zijn het van mensen die rond willen lopen met de lichaamsdelen van de hongerigen
  Ooit was er een mens die voedde hongerigen met brood en vis, die mens stak toch ook niet eerst in je donder om er een nier uit te halen. Nu in navolging, eerst arm maken door vaste lasten zo hoog op te schroeven, dat steeds meer mensen honger lijden en uit nood naar de voedselbank gaan, en straks misscchien de keus krijgen 1 nier of honger lijden.(is toch hetzelfde als de zorgkosten niet meer kunnen betalen)

  Reactie door gonda — zaterdag 10 november 2007 @ 19.31 uur

 180. Beste mensen, als er onder jullie willen weten hoe verschillende vorken in de steel zaten dan kun je hier het een en ander nalezen. Let wel de politiek heeft in opdracht van de verzekeraars de zaak volkomen verziekt en hoe worden wij beter dat zal hen een zorg zijn, dat zit in het basis pakket.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Plan-Simons.mht

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 10 november 2007 @ 21.18 uur

 181. Als men orgaandonatie gaat belonen verminderd de waarde van het leven.

  Reactie door Pool — zaterdag 10 november 2007 @ 21.22 uur

 182. @ 176 Henk H

  Mooi 1 mei gedicht, bewaarheid precies wat er toen en nu nog speelt.

  http://histoforum.digischool.nl/industrie2/spot26.htm

  Doe de groeten aan Dee

  Reactie door Pool — zaterdag 10 november 2007 @ 22.06 uur

 183. Als je de zorgkosten niet kunt betalen dan verkoop je toch gewoon je nier. In wat voor maatschappij leven wij hier in Nederland heden ten dagen. Hoe ziek moet je zijn om dit in je hoofd te laten opkomen.

  Inderdaad. Ik heb mij vandaag bijzonder aan de propaganda-zender genaamd NOS journaal geërgerd. Eerst wordt er ten onrechte gesuggereerd dat degene die hun zorgverzekering niet (kunnen) betalen voornamelijk verslaafden en psychiatrische patiënten zijn. Het valt me nog mee dat ze niet als terrorist bestempeld worden.

  Vervolgens wordt er voorgesteld dat de belastingdienst moet worden ingeschakeld om, als een soort maffia enforcer, ook nog de laatste materiële bezittingen van deze minvermogende af te pakken. Er moet namelijk een streng voorbeeld worden gesteld om de uit de pas lopende schapen weer snel en met harde hand in het gareel van de kudde te brengen.

  Als zout in de wonde wordt er daarna een plan geopperd dat inderdaad niet ver af staat van de Chinese praktijk om gevangen voor orgaandonatie te oogsten. Alleen worden nog net geen gevangen gebruikt, maar mensen in financiële nood die orgaandonatie en een levenslange gratis ziektekostenverzekering als een uitweg uit de ellende beschouwen.

  Ik ben me zo langzamerhand serieus aan het oriënteren in welk beschaafd land ik mij kan gaan vestigen. De huidige Nederlandse regering heeft zijn ziel verkocht en kan alleen nog maar meer volharden in het volgen van George Bush en zijn neoconservatieve bende richting afgrond en ondergang.

  Embers

  I, too, have been covered with thorns.

  Reactie door Embers — zaterdag 10 november 2007 @ 23.23 uur

 184. “Ziek betaald voor gezond”, “Gezond betaald voor ziek”. Wat heb je aan kraamzorg als je geen kinderen hebt? “

  Zorgpremie collectief opgehoest voorziet als het goed is in de (alle) medische kosten van een ieder die zich heeft verzekerd. Bepaalde behandelingen of voorzieningen kunnen, wanneer het een individu of een gehele specifieke groep aangaat, lang niet (de meeste) gedekt worden door de door het individu of door die specifiek betreffende groep afgedragen premie. Die kosten afgedragen door die specifieke groep zouden nooit kostendekkend kunnen zijn.
  Daarvoor is juist de collectieve verzekering in het leven geroepen. Je betaald bv. ook voor steunkousen die je wellicht nooit nodig zult hebben. Middels het betalen van deze premie poogt de verzekerde een risico af te dekken wat hij zelf niet kan of wil dragen. Indien dit niet zo geregeld zou zijn, zouden bepaalde risicogroepen met een nóg meer onbetaalbare premie geconfronteerd worden.
  Als voorbeeld de brandverzekering. Door deze verzekering aan te gaan dek je het risico af dat je na onverhoopte brand de daar uit voortvloeiende kosten niet kunt betalen. Zeg je dan ook “ja maar diegenen die geen brandschade hebben ondervonden, of, ja maar diegene die wel brandschade heb ondervonden dienen een andere (hogere) premie te betalen?”
  Zorgverzekering is een solidariteitsverzekering. Gezamenlijk hoesten we de eventuele schade van welke deelnemer dan ook op. Ook u kunt zomaar een beroep op deze verzekering moeten doen.

  Overigens op het journaal vanavond: “het aantal wanbetalers welke de zorgpremie niet wil betalen is gegroeid naar 250.000. Naast daklozen en jongeren weigeren steeds meer mensen om de zorgpremie te betalen”
  Nooit bij de redactie opgekomen dat deze absurde premie eenvoudigweg voor een steeds groter wordende groep mensen niet meer valt op te hoesten?
  Of is dit weer een stemmingmakend verslag ingegeven door staatsbeleidsverheerlijkende propagandisten die zelf aan de “goede” kant zitten?

  Reactie door Wattenstaafie — zaterdag 10 november 2007 @ 23.39 uur

 185. @182 Pool

  Dat is mooi, heel mooi, ik zet in mijn archief, bedankt. Gr. Dee en Henk.

  Reactie door d'olle Henk — zondag 11 november 2007 @ 0.09 uur

 186. @183 Embers

  Geheel mee eens!
  En daarbij… wanbetalers in de zorg?
  Hoe het Staatsjournaal het weer weet te verwoorden!
  In plaats dat zij spreken van WANKOSTEN in de zorg!!

  Reactie door Gloria — zondag 11 november 2007 @ 0.16 uur

 187. @183 Inderdaad Embers,

  het NOS journaal noemde niet ‘daklozen en jongeren’ zoals ik in @184 abusievelijk neerpende, maar het waren volgens het bericht daklozen, verslaafden en psychiatrische patiënten die wanbetaler zijn.
  Nog even en ik wordt straks ook ten onrechte tot die categorie gerekend. Hoewel dakloos zijn zal voor mij wel het laatste zijn. Liever niet verzekerd dan dakloos; de meeste mensen sterven toch liever thuis…

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 11 november 2007 @ 0.30 uur

 188. Ik heb nog iets heel anders begrepen.

  Het waren juist niet alleen daklozen etc. maar ook mensen die wilden profiteren (lees het wel konden betalen), zeiden ze. Ik vraag me echt af of dit zo is, want volgens deze regering m.n. Klink kan iedere minimum’lijer’ dat gemakkelijk betalen.
  Het is toch wel typisch dat met het steigen van de deelnemers aan voedselbanken ook het aantal niet betalers steigt.
  Niemand, ook de pers niet, wenst een op zich normale link te leggen en zich dit ten minste af te vragen. SP stel eens een kort onderzoekje in. Is er een verband? Ik denk het nl. wel in tegenstelling tot de napratende niet onderzoeksjournalistiek maar napratende…. wel, maar wie ben ik.
  M.i. heeft de SP dit reeds lang voor invoering voorspeld en om maatregelen gevraagd.

  Reactie door Henny — zondag 11 november 2007 @ 7.49 uur

 189. Hmmm…levenslang gratis verzekerd als je een nier afstaat? Ik betrap mezelf er op dat ik nog nadenk over dit voorstel ook. En ik zal niet de enige zijn. Het is te gek voor woorden maar ik kan me levendig voorstellen dat er mensen zijn die de kans aangrijpen; het neemt immers een hoop zorgen weg.

  Reactie door Chantal P — zondag 11 november 2007 @ 10.53 uur

 190. Valt me nog wel mee 250000 man die de premie niet betalen,van de totale Nederlandse bevolking is dat 1,5%.
  Volgens mij moet je daar altijd rekening mee houden dat een percentage niet kan,niet wil en het vergeet te betalen.
  Natuurlijk betekent dit niet dat het makkelijk te betalen is.
  Het zijn met name ook de modale inkomens met medere studerende kinderen die in moeilijkheden komen ,vaak omdat deze buiten elke subsidie vallen.
  De vraag is dan ook of het inkomen altijd een rol spelen en niet de omstandigheden.
  Ik merk ook een onverschilligheid bij jongeren,nog laatst een jongere als slachtoffer die wel een auto had met verzekering maar geen verzekering voor zich zelf en student was.
  Daarom moet goed een inventarisatie gemaakt worden van mensen die het werkelijk niet kunnen betalen en met deze mensen een oplossing zoeken.
  En deze mensen duidelijk maken dat dit gedrocht van systeem er nu eenmaal is en dat de gezondheid toch boven alles gaat, en dat men dingen moet laten staan die de gezondheid negatief beïnvloeden als dit het geval is natuurlijk.

  Reactie door De Hakker — zondag 11 november 2007 @ 11.12 uur

 191. @175. daar gaat het niet om.met het betalen van medicijnen heb ik geen problemen, want ik krijg het vergoed. maar juist, de manier, waarop de regering met de gezondheidszorg om gaat. dat stuit mij tegen de borst, omdat alle regeringen balkenende net doet, alsof wij om onze handicap/ziekte hebben gevraagd.nou, ik kan je wel vertellen, dat ik er NIET om heb gevraagd. en om nou mijn nier af te staan,omdat ik het niet kan betalen, dat vind ik te ver gaan. iedereen moet gewoon AUTOMATISCH DONOR zijn. mensen, die dat niet willen moeten dat dan aangeven.wat zit de regering moeilijk te doen. BNN heeft de eerste aanzet gegeven, hoe ernstig het probleem is en nog wordt het van tafel geveegd. dat is kabinet Balkenende kort door de bocht. zij moeten het voorbeeld geven en beginnen met zichzelf als DONOR op te geven. dat heb ik nog niemand zien doen in deze regering. laten ze daar eerst eens mee beginnen. nu zouden wij het voorbeeld moeten zijn van het kabinet. het is hier de omgedraaide wereld in Nederland. wij hebben ons,na veel praten en uitzoeken,na die DONORSHOW van BNN, opgegeven als DONOR. wie van dit kabinet volgt????

  Reactie door maayke jong-doppen — zondag 11 november 2007 @ 12.24 uur

 192. nu zouden wij het voorbeeld moeten zijn VOOR het kabinet, in plaats van van.

  Reactie door maayke jong-doppen — zondag 11 november 2007 @ 12.28 uur

 193. gelukkig dat ik ‘alleenstaand’ ben, en nog best wel wat geld over heb om leuke dingen te doen, moest er niet aan denken dat ik met die minium (sw-loon), ook nog een x-aantal kinderen en een vrouw zo moeten onderhouden.

  Reactie door Macros — zondag 11 november 2007 @ 12.40 uur

 194. @ 187 Wattenstaafie

         Liever niet verzekerd dan dakloos

  Precies zoals je het schrijft hoor ik nog weleens van mensen die een baan hebben of een minimum inkomen.
  Gezien de totale lastenverzwaring die volgend op ons afkomt zal het aantal mensen wat de premie niet meer kan betalen fors stijgen.
  Ik denk overigens dat er maar een handjevol mensen zijn die hun premie niet wil betalen, maar de allergrootste groep mensen kunnen de premie eenvoudigweg niet betalen, wanneer ziet de regering dat nou eens in.
  En volgens Klink liggen na 1-1-2009 de zieken en doden langs de weg, ach is het orgaanprobleem ook direct opgelost.

  De een zijn nood de ander zijn brood.

  Reactie door Pool — zondag 11 november 2007 @ 13.27 uur

 195. stijgen……!!!!!! sorry

  Reactie door Henny — zondag 11 november 2007 @ 14.16 uur

 196. 194. Pool

  Eigenlijk zouden we die mensen juist moeten belonen, zij zijn zeer preventief bezig m-b-t- reducering van de kosten van gezondheidszorg.
  Het risico om ziek te worden is immers veel groter als je niet voldoende eet, het niet warm kunt stoken, op straat leeft etc…etc…stress ook een bekende factor dan tengevolge van het niet betalen van je ziektekostenverzekering.
  De eerste levensbehoefte van een mens is bij dit kabinet verworden tot het betalen van je ziektekostenverzekering, terwijl geen maag dat kan verteren, er geen enkele vitamine, mineraal etc… in te bekennen is laat staan enige door de maag en darmen te verteren ingredient. Hier wordt preventie niet beloond. ´Eerst betalen dan sterven.´

  Reactie door Henny — zondag 11 november 2007 @ 15.13 uur

 197. De lachende derde:
  http://pacopainter.punt.nl/index.php?r=1&id=325426&tbl_archief=1

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Hoogervorst

  Die gast zat ook ooit in de P.v.d.A :(

  Reactie door Alex — zondag 11 november 2007 @ 20.32 uur

 198. But live goes on……

  Nederland hoeft niet bang te zijn voor een hypotheekcrisis, net zoals we niet bang moesten zijn voor een explosie in de kosten van de zorg…… lol :(

  http://www.nrc.nl/economie/article799735.ece/Hoogervorst__In_Nederland_geen_hypotheekcrisis

  Reactie door Alex — zondag 11 november 2007 @ 20.40 uur

 199. Let vooral op het typische uitgestreken smoelwerk en doe er je voordeel mee.
  (Wanneer je weer in de gelegenheid komt)

  Reactie door Alex — zondag 11 november 2007 @ 20.53 uur

 200. ingelaste toevoeging:
  tussen uitgestreken en het smoelwerk
  hoort ‘archetypische’ te staan.

  Reactie door Alex — zondag 11 november 2007 @ 20.59 uur

 201. Alex — zondag 11 november 2007 @ 20.40:

  Goedenavond,

  Ik denk dat je vergeet dat Hoogervorsts geruststelling is gericht aan een grote groep die nu juist wel (qua premiebetaling) de voordelen van het nieuwe zorgstelsel plukt, velen van die groep betalen nu juist minder premie, als gevolg waarvan de armsten zich blauw kunnen betalen of zelfs helemaal niet meer kunnen betalen….

  In de wetenschap van al eerder door Hoogervorsts “beleid” verkregen voordeel, zullen velen die “geruststelling” dus vertrouwenwekkend vinden!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 11 november 2007 @ 22.17 uur

 202. ik heb 10 jaren op straat geleefd…niet altijd leuk maar wel duidelijk,iets dat volkomen mank is momenteel,ben ik aan het leven of overleven?

  Reactie door gaf — maandag 12 november 2007 @ 1.58 uur

 203. @201

  Precies Harrie!!
  The rich man takes it all.

  Reactie door Gloria — maandag 12 november 2007 @ 2.35 uur

 204. @202 Gaf,

  Soms is de straat veiliger dan de werkelijkheid Gaf en is het aan je eigen wat je verwacht van het leven, om te stellen dat je leef of overleef in deze maatschappij.

  Reactie door TT — maandag 12 november 2007 @ 10.54 uur

 205. TT, i know,daaroom kijk ik nooit waar het grass groener is,maar wel verder dan mijn neuze lang is.

  Reactie door gaf — maandag 12 november 2007 @ 16.02 uur

 206. en de straat is werkelijkheid,anders haden wij geen rech op geheisd,recht staat?
  Sorry cynism

  Reactie door gaf — maandag 12 november 2007 @ 18.14 uur

 207. De Zorgpremie is een vorm van staats-maffia .

  Leuk voor doorgezakte renteniers (ex-politici) in de raden van bestuur van de zorgbedrijven .

  Reactie door Fred — maandag 12 november 2007 @ 20.39 uur

 208. @ 201 Harrieke

  Ik pluk inderdaad de financiele voordelen van het nieuwe zorgstelsel, ik betaal veel minder premie nu,… MAAR ….MAAR .. op de manier hoe de minder draagkrachtigen nu geplukt en uitgekleed worden, en daardoor in de financiele ellende terechtkomen, zou ik graag het oude vertrouwde betaalbare ziekenfonds weer terug willen, ondanks dat ik dan meer moet betalen, maak desnoods de premie inkomensafhankelijk dan wordt het nog enigzins gelijkwaardig verdeeld uitgaande van de premie die men vroeger voor het ziekenfonds betaalde.

  Reactie door Pool — dinsdag 13 november 2007 @ 0.42 uur

 209. Lieve mensen doe mijn een lol,
  het ziekenfonds kosten ons vroeger geen drol.

  Een ieder was gezond van lijf en leden,
  soms gingen we de straat op en hebben we gestreden.

  Nu is een ieder ziek van kommer en zorgen,
  en kost ons deze armoe een nier vandaag of morgen.

  Daarom mensen die zitten in de ellende,
  Zeg nee tegen het zooitje van Balkenende.

  Daarom Jan Marijnissen kijk zowaar,
  jou Sinterklaas gedichtje is al klaar.

  Reactie door TT — dinsdag 13 november 2007 @ 14.09 uur

 210. Hoiiii allemaaaal,

  Vorige jaar was er sprake van een leger onverzekerden. Bestaat het nog hetzelfde? Groter? Of minder?

  En nog een vraag: We horen niks van de politici over het nieuwetje die ‘eigen risico’ heet. Het is maar de tweede keer betalen (na de eerste met de basis & aanvlnd) voor dezelfde dienst, … en de zorg wordt minder.
  Ik ga al achteruit met mijn salaris.

  Reactie door Hong'rigg — dinsdag 13 november 2007 @ 20.48 uur

 211. Hoiiii allemaaaal,

  Vorige jaar was er sprake van een leger onverzekerden. Bestaat het nog hetzelfde? Groter? Of minder?

  En nog een vraag: We horen niks van de politici over het nieuwetje die ‘eigen risico’ heet. Het is maar de tweede keer betalen (na de eerste met de basis & aanvlnde) voor dezelfde dienst, … en de zorg wordt minder.
  Ik ga al achteruit met mijn salaris.

  Reactie door Hong'rigg — dinsdag 13 november 2007 @ 21.01 uur

 212. Even het laatste meest bezopen voorstel van dit kabinet,…

  …..Extra premie voor wanbetalers zorg

  Minister Klink van Volksgezondheid wil de zorgpremie van wanbetalers met zeker 30% verhogen. Een speciaal orgaan moet de hogere premie gaan inhouden op het inkomen, de zorgtoeslag en eventueel het vermogen, vindt de minister.

  In een brief aan de Tweede Kamer staat dat de opbrengst van de maatregel ten goede moet komen aan de verzekeraars die met gederfde inkomsten te maken hebben. Maar de verzekeraars moeten wel zelf blijven proberen de achterstallige zorgpremies te incasseren.

  Op 1 oktober hadden 250.000 verzekerden zeker zes maanden geen premie betaald. Dat komt neer op ruim 370 miljoen euro….

  Deze mensen hebben al geen geld om de zorgpremie te betalen, en dan ga deze Klink er nog eens 30% premie verhoging bovenop gooien omdat je niet in staat ben je premie te voldoen.
  Dat betekent dat de verzekeringen niets binnenhalen en ruim 300.000 mensen met een nog grotere schuld blijven zitten, die ook niet door de verzekeringen te incasseren valt.
  Het bewijst weer eens dat de grootste imbicielen toch in dit kabinet zitten.

  Reactie door Pool — dinsdag 13 november 2007 @ 21.12 uur

 213. 141. Gloria,

  Daar ben ik zo verschrikkelijk zat van, al die insinuaties dat je wel ” meelift op het mooie leven”.
  Daar komt het toch op neer Gloria.
  Moet ik me dan schamen dat ik toevallig een universitaire opleiding heb en nu eindelijk goed verdien na alle ellende die ik al heb meegemaakt in mijn leven.
  Hoor ik er dan niet meer bij, omdat ik toevallig op dit moment een opdracht bij de KLM heb en hiervoor bij de ING?
  Heb ik dan 2 gezichten omdat ik mee zou draaien in de kapitalistische riedel?
  Doe je dat niet ten aller tijden, wat je ook doet en wie je ook bent?
  Wake up darling!

  Ik ben al een tijdje bezig met een clubje intellectuelen om te kijken hoe we onze specialistische kennis kunnen gaan inzetten voor een betere wereld.

  It keeps me up at night, jou ook?

  Reactie door kaatje — zaterdag 17 november 2007 @ 4.35 uur

 214. 141. Gloria,

  Daar ben ik zo verschrikkelijk zat van, al die insinuaties dat je wel ” meelift op het mooie leven”.
  Daar komt het toch op neer Gloria.
  Moet ik me dan schamen dat ik toevallig een universitaire opleiding heb en nu eindelijk goed verdien na alle ellende die ik al heb meegemaakt in mijn leven.
  Die jij toch ook hebt kunnen lezen door de tijden heen.
  Dat ik eindelijk mijn studieschuld echt kan gaan aflossen in mijn 36e levensjaar.
  Misgun je mij dat dan?

  Heb ik dan 2 gezichten omdat ik mee zou draaien in de kapitalistische riedel?

  Ik ben al een tijdje bezig met een clubje intellectuelen om te kijken hoe we onze specialistische kennis kunnen gaan inzetten voor een betere wereld.
  Wij ondernemen daarin stappen, wat doe jij?

  It keeps me up at night, jou ook?

  Reactie door kaatje — zaterdag 17 november 2007 @ 5.34 uur

 215. Alle hulp kan gebruikt worden, ieder op de eigen manier m.i. Samen sterk.
  Het is hopelijk geen ‘voorwaarde’ tot de doelgroep der arme lieden te behoren om het gedachtegoed erdoor te krijgen en het doel te bereiken. Als de werkende mens alleen aan zichzelf denkt schelden we hem de huid vol, doen ze het tegengestelde is het ook niet goed. Wanneer wel dan.
  Ervanuitgaan dat het in die kringen gemakkelijk is is ook gemakkelijk. In het hol van de leeuw is het vechten vaak moeilijk en direct voelbaar.
  Enkel vechten om het zelf beter te krijgen vanuit enkel de eigen behoeften doen ze bij de VVD en het CDA ook. Vechten voor de ander en zoals ik hierboven begrijp als ik de zaken omkeer terwijl je zelf voordeel zou hebben het niet te doen getuigt juist van betrokkenheid.
  Beiden hebben elkaar nodig.
  Gloria jouw zoon werkt als advocaat. Zoals je schreef heb je hem goed opgevoed en ben je trots op hem en terecht.
  Maar wijs je hem nu ook af als sociaal mens die een steentje bijdraagt aan de samenleving OMDAT hij als advocaat werkt. Of zit hij in de sociaal-advocatuur. Durft hij ook daar het SP gedachtegoed te verspreiden?
  Aan de andere kant Kaatje; ieder ander als sjofel gekleed etc… afschilderen en daar een kaartje aanhangen? Kijk wel uit dat je niet besmet raakt.

  Reactie door Henny — zaterdag 17 november 2007 @ 8.42 uur

 216. @214 Kaatje

  Ik kom uit die kringen, believe me!
  Heb jarenlang alleen maar met ‘bovendanen’ te maken gehad. Maar juist daar kreeg ik mijn bedenkingen en mijn overdenkingen.
  Enfin Kaatje, ik heb mij losgewerkt en vrijgemaakt weliswaar niet zonder moeite.
  Ik kan daar niet verder op ingaan, lieverd!

  Kaatje, eerlijk gezegd… ik vertrouw wel op jou dat je het integer aanpakt en ik ben benieuwd hoe het je vergaat. Laat het svp bij tijd en wijle weten.

  Yes, it keeps me up at night!
  Groet!

  @215 Henny

  Ik heb mijn kinderen opgevoed tot zelfstandige denkers. Wij zijn geen eenhapsworst. Zij zitten middenin het ‘zakelijke’ leven en ik beschouw het op afstand en heb mijn bedenkingen zo hier en daar. Zij zijn minder politiek bewust dan ik en sociaal bewogen op eigen wijze. Op die leeftijd(en) was ik ook niet waar ik nu ben. De weg gaat…
  Natuurlijk heb ik waardering voor hun steentje in de maatschappij, zij ook voor de mijne.
  Liefde voert de boventoon. Wat ze ook gedaan hadden of gaan doen.
  Motherhood!

  Reactie door Gloria — zondag 18 november 2007 @ 3.51 uur

 217. 216. Gloria

  Een goede bijdrage. Ik heb daar niets aan toe te voegen, ben het volledig met je eens.

  Reactie door Henny — zondag 18 november 2007 @ 11.26 uur