Bangladesh

Bangladesh

Een olifant helpt mee de weg vrij te maken. Zie voor een foto-reportage Yahoo.

De cycloon die Bangladesh teistert, heeft tot nu toe 629 levens geëist.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 16 november 2007 :: 17.25 uur

22 Comments

22 reacties

 1. Dit land heeft al 40 jaar lang hetzelfde probleem dus onoplosbaar zonder delta werken, en die zijn erg duur dankzij onze Euro!
  We kunnen het wel, maar we zijn te duur, wie in deze rivier delta gaat wonen zoekt naast vruchtbare grond de risico’s op, daarom woon ik niet in het zuiden naast de rivieren in de winterbedding!
  Deze overstroomgebieden waren ooit voor het water dus niet klagen als je daar toch wilt wonen!

  Reactie door Gozik — vrijdag 16 november 2007 @ 19.49 uur

 2. Bangla Desh ligt er erg kwetsbaar bij m.b.t. dit soort stormen.

  Deltawerken bouwen kan niet – dat zou zelfs voor een rijk land (vrijwel) onbetaalbaar zijn.

  Immers: Zo’n categorie IV storm (~240 km/h) geeft – afhankelijk van het getij – een wateropzet van 5 à 10(!!) meter. Daarbij vergeleken was de stormvloed van februari 1953 bij ons niet meer dan “enige verhoging”.

  Tel daarbij dat de omvang van de watermassa’s in de Ganges-Brahmaputra Delta minstens een orde 10 groter is dan in Zeeland en het wordt duidelijk.

  Overigens is Bangla Desh tegenwoordig beter op zware tropische stormen voorbereid dan vroeger. Op 13 november 1970 vielen er bij een soortgelijke storm minstens 500.000 doden.

  Wel zal het land goed hulp kunnen gebruiken, want de schade zal zeer groot zijn, en het aantal daklozen zal in de talloos miljoenen lopen.

  Mazzel & broge, Evert

  PS: Voor een voorbeeld van “borrelpraat” à la “ze moeten eens dijken bouwen”, zie hier

  Reactie door Evert Wesker — vrijdag 16 november 2007 @ 20.35 uur

 3. Reactie op Gozik 19.49u

  De welvaart welke wij kennen is in Bangladesh net even iets anders. Dat deze mensen noodgedwongen in deze gebieden dien te (over)leven moet er wel bij gezegd worden. Hebben ze in Bangladesh misschien ook last van een megavliegveld ter vergelijken met Schiphol?

  Reactie door Marc — vrijdag 16 november 2007 @ 23.23 uur

 4. Inderdaad een altijd terugkerende ramp. Vreselijk voor de mensen daar. Wat eraan moet geneuren en wat er wel mogelijk is weet ik niet maar laat de wereld in ieder geval dat dan ook doen. Als ik die beelden zie probeer ik me voor te stellen hoe ik dat zou overleven, we weten niet meer wat dat is denk ik dan.

  Reactie door Henny — vrijdag 16 november 2007 @ 23.55 uur

 5. Moet je in Zeeland gaan wonen….

  Reactie door Johan Kivits — vrijdag 16 november 2007 @ 23.59 uur

 6. Gozik — vrijdag 16 november 2007 @ 19.49:

  Ben je werkelijk niet op de hoogte van de geweldige problemen van het arme en zeer volkrijke Bangladesh, of…val je nu echt door de mand en ontbreekt het je aan begrip en barmhartigheid want, deze mensen hebben GEEN keuze.
  In ieder geval zou een rechtgeaarde SP-er, met deze wetenschap, zulks niet gezegd hebben…!

  harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 17 november 2007 @ 2.10 uur

 7. zelf was ik 10 jaar toen de watersnood 1953
  zeeland ons overspoelde en dat vergeet je niet water, overal water. laat die strijkstokken van alle goededoelen eens wat
  meer op zijn plaats komen.
  coco.

  Reactie door coco — zaterdag 17 november 2007 @ 3.11 uur

 8. @2 Evert Wesker

  Ik heb je prietpraat gelezen. Inderdaad, wat een gebrek aan info en arrogantie wordt daar wijlen PF verkondigd.
  Dat er direct nood hulp en opvang van ook de internationale gemeenschap nodig is, is overduidelijk. Laten we ons leger daar naar toe sturen om te helpen met kampementen en meer! Er zouden inmiddels mogelijk duizenden doden te betreuren zijn.
  Ik heb verder geen enkele idee of en hoe de bevolking van deze tragedies,natuurrampen verlost kan worden.

  Reactie door Maria — zaterdag 17 november 2007 @ 8.28 uur

 9. @8 Maria

  Hallo Maria. Alles goed?
  Ik ben het met je eens dat we daar ons leger voor behoren in te zetten. Het is een RAMP!
  Drastisch hulp moet er geboden worden om mensen in directe veiligheid te brengen.
  En verder kom ik ook niet… mijn God hoe is dit op te lossen in de toekomst…
  Nee, niet op z’n Pim Fortuyn!

  Reactie door Gloria — zaterdag 17 november 2007 @ 15.22 uur

 10. Ik vind het erg voor die mensen daar! Maar laten we eerst onze dijken maar in de gaten houden. Wij Nederlanders vinden andermans problemen altijd erger. Hier loopt ook jaarlijk de huizen onder water in Limburg. Ik heb een hele site gehad over milieu niemand die er naar keek. in Afrika is het al 30 jaar kloten, wij moeten ons weren tegen water daar moeten zij het vast zien te houden. als daar waterputten gemaakt worden moet er ook naar gekeken worden of zij blijven functioneren, gezien bij groeten uit de rimboe, waterput al 3 kapot, zelf kunnen zij dat niet maken. We kunnen de wereld niet helpen als het hier nog zo’n puinhoop is.

  Reactie door Herman — zondag 18 november 2007 @ 21.13 uur

 11. Jan doe wat aan je weblog vaak schrijf ik en komt het er niet op, nu weer het zelfde.

  Reactie door herman — zondag 18 november 2007 @ 21.17 uur

 12. Jan: ik vind de problemen te groot in ons eigen land om anderen te helpen. al jaren lang loopt limburg onderwater, hoe zit het met onze dijken en duinen?

  Reactie door Herman — zondag 18 november 2007 @ 21.22 uur

 13. beetje geduld herman, komt goed. 3x vanavond zelfs! maar vind het erg raar om de problemen elders te vergelijken met jouw problemen in Limburg. SP moet zich gewoon inzetten voor de ellende in Bangladesh.

  Reactie door hans — zondag 18 november 2007 @ 22.02 uur

 14. ik heb het journaal gezien de huizen merendeel wandplaten liggen om het vee is verdronken er is een gebrek aan alles ik hoop dat er snel hulp komt voor
  deze mensen en in de toekomst een delta plan met Nederlandse
  hulp er zijn daar mensen genoeg die daaraan kunnen meewerken.
  vg jack Heijmans

  Reactie door jack Heymans — maandag 19 november 2007 @ 1.07 uur

 15. Daar kunnen we pas echt gaan opbouwen.

  Reactie door Henny — maandag 19 november 2007 @ 15.51 uur

 16. Er zal een buffering in zee gebouwd moeten worden , maar ja daar is geen economisch belang aan te behalen ; dus het zal nog wel eeuwen duren , voordat ze dit gaan inzien dat een mens misschien toch wel meer waard is ?

  Reactie door fred — maandag 19 november 2007 @ 18.25 uur

 17. Hierbij een gepast VOC mentaliteit; opbouwen die dijken, of een andere oplossing vinden. (En die zijn er legio;) Dan kunnen we laten zien waar we toe in staat zijn. Uiteraard denk ik dat er nog al wat struikelblokken zijn maar dan kunnen we er in ieder geval eerlijk over zijn.

  Onbetaalbaar is niet van toepassing; het duurt alleen wat tijd. “Onbetaalbaar” is ook maar erg relatief, het is hoe je het bekijkt. Ik denk ook dat het meer zin heeft om in Bangladesh op te bouwen dan om in Afganistan geen of weinig resultaat te boeken. We kunnen trouwens wel wat leren van de huidige situatie in Bangladesh, om maar van de nood een deugd te maken, kunnen we zien hoe de zee zich verhoudt ten op zichte van het land; dat is wel iets wat we terug mogen nemen naar ons eigen landje. Doe daar dus uw voordeel mee. En neem die uitdaging aan. (Er zijn alternatieven denk ik in aanpak en oplossing, maar een thema ‘mensen helpen mensen’ zou een goed uitgangspunt moeten zijn.)

  Mijn stelling is: we hebben niet alléen in de zin van een afnemersmarkt, een economisch belang in de opbouw van Bangladesh.

  Aan de hand van de situatie hoe het op een ander plekje op aarde is, kunnen we zien hoe we het bij onszelf werkelijk voor elkaar hebben gekregen (groepskarma).

  Laten we er de tijd voor nemen, in positieve zin, zoals gelukkig al velen doen. Bedankt voor de goede reacties hier (met een aantal oplossingen), ook die zijn nodig dunkt me voor de hulpverleners die aldaar de realiteit onder ogen kunnen zien; ik denk dat de TV toch wel een iets ander beeld laat zien, dan dat wij willen zien. (Maar kom maar op met een oplossing, of een visie, of een oorzakelijk verband, waaruit blijkt wat er werkelijk aan de hand is.) Laten we er een studie van maken dat voor ieder toegankelijk is, en niet meer gebonden is aan het voordeel van de een, en het nakijken van de ander, want dan gaan we weer terug in de tijd, of niet dan?

  Reactie door Bas Schoutsen — maandag 19 november 2007 @ 19.35 uur

 18. Even voor de duidelijkheid:

  - zet de VOC mentaliteit om in iets positiefs
  - brainstormen voor oplossingen
  - eerlijkheid over Afganistan (boven beroepsgeheim)
  - laat hulpverleners weten dat we er voor hen zijn
  - laat uw meningen en constructieve ideeën horen, hier of op een andere weblog (bedankt voor dusver zou ik willen zeggen)
  - laten we er de tijd voor nemen om bedachtzaam op te treden
  - we kunnen veel van hun situatie leren
  - mensen helpen mensen; als u iets kunt betekenen, graag, er is soms weinig voor nodig (maar vergeet ook uw eigen leven niet, die is ook belangrijk, om in staat te kunnen zijn een ander te kunnen helpen;)

  Verder denk ik dat we best wat kunnen, een probleem van een ander hoeft voor ons geen probleem te zijn:
  - we maken er geen probleem van, we lossen het op. Mag ik de bal nu even schuiven in de richting van het kabinet? ;)

  Reactie door Bas Schoutsen — maandag 19 november 2007 @ 19.49 uur

 19. Het is nog niet duidelijk vind ik, driemaal is scheepsrecht:

  Stelling:
  We moeten ons in staat stellen, een ander van dienst te kunnen zijn. Ongeacht de situatie; we zetten ons beste beentje voor, met de realiteit in de ogen. We moeten de hulp ook toe kunnen vertrouwen aan een ander. (Wel goed kijken hoor, dat hoort er ook bij!)

  Reactie door Bas Schoutsen — maandag 19 november 2007 @ 20.00 uur

 20. Inzicht en herkenning

  Daar in Bangladesh zijn de huizenprijzen niet zo hoog als hier (ie. economisch gegroeid?)*, maar dat kan snel de zelfde kant op gaan waar wij in Nederland nu mee te maken hebben. (*al kan niemand daar een huis kopen)

  ..

  Nou, laat me dat anders zeggen: Daar in Bangladesh zijn de huizenprijzen net zo hoog als hier, maar gezien dat exclusief comfort is, moeten zij dan niet meer betalen..? Allemaal leuk en aardig; mits uitdagend of verhelderend, is dit mijn stelling nu:

  » De reden waarom de huizenprijzen zo hoog zijn, in Nederland, los van de financiële noodzaak, is omdat we er teveel bíj** willen verkopen. « (**dat kan van alles zijn)

  Ten goeder danwel kwader trouw, bewust of (gedeeltelijk) onbewust, maar dat spreekt voor zich, en zonder te oordelen uiteraard, is bewust goed toch het beste.

  Dit ter bevordering van inzicht (beknopt, zo goed als ik kan), geestelijke voeding zo je wilt, is het geld in Bangladesh: nog altijd bij gebrek aan beter. Hopelijk valt het spreekwoordelijke kwartje, weet je het daarna te vinden; Als we weten waarom onze eigen huizenprijzen zo hoog zijn, in zijn eenvoud en overredingskracht (als het goed is), kunnen we daarmee weer naar Bangladesh, om een extra steentje bij te kunnen dragen, al is het maar dat de rijst niet wegwaait.

  De stelling staat tussen » en «

  Reactie door Bas Schoutsen — dinsdag 20 november 2007 @ 19.19 uur

 21. Onmiddelijk stoppen met die flauwekul in Uruzgan en het vrijgekomen geld en onze ervaring besteden aan een echte humanitaire opbouwmissie: Bangladesh helpen met goeie waterstaatkundige werken…

  Ziezo. Daar zou ik nou eens trots op Nederland van worden. Maar helaas….

  Reactie door olav ten broek — donderdag 22 november 2007 @ 0.54 uur

 22. 21. Olav ten Broek

  Niets aan toe te voegen.

  Reactie door Henny — zaterdag 24 november 2007 @ 10.33 uur