Afbraak ontslagrecht van de baan!

De uitholling van de ontslagbescherming is van de baan. Dit is een overwinning voor alle werknemers in Nederland! Grote politieke en maatschappelijke druk heeft ervoor gezorgd dat Donner een forse nederlaag heeft geleden. Werknemers worden niet gedegradeerd tot wegwerpartikelen.

Gisteravond besloot de regering een commissie in te stellen die moet onderzoeken hoe 200.000 werklozen het beste aan een baan geholpen kunnen worden. In juni 2008 moet deze haar plannen presenteren. Voor ideeën mogen ze altijd bij de SP aankloppen. Wij hebben hier goede plannen voor klaar liggen!

De acties die de bonden voor zaterdag hadden georganiseerd zijn afgeblazen. Allen die hadden besloten te komen: bedankt. Gelukkig was de dreiging van actie al genoeg!

(Op haar eigen site geeft de PvdA aan dat de plannen van Donner van de baan zijn. Als ‘n regeringspartij zo iets zelf zegt, nemen wij het voor waar aan. Mocht blijken dat de PvdA toch weer gaat draaien, dan zien we dat in de zomer van 2008.)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 21 november 2007 :: 19.22 uur

108 Comments

108 reacties

 1. Uitstel van executie noemen we dat.

  De dreiging van actie heeft er volgens mij geen invloed op gehad. Ze waren eerder bang dat het kabinet zou vallen en vervolgens Wilders en Verdonk het voor het zeggen krijgen.

  Reactie door ACCEPT — woensdag 21 november 2007 @ 19.28 uur

 2. Eigenlijk is het gek dat een waardeloze minister als Donner nu gewoon kan blijven zitten. Eerst konden volgens hem de 200.000 werklozen niet aan het werk komen zonder dat zijn flutplan zou worden uitgevoerd, maar nu ziet hij ineens andere mogelijkheden om deze mensen aan het werk te krijgen. Wat een verliezer zeg. Een motie van wantrouwen zou nu toch op zijn plaats zijn en dan speciaal voor hem een flitsontslag.
  Ach wat zit ik toch te dromen……in Nederland kunnen dit soort politici toch overal mee wegkomen….. Dus niet te euforistisch, de knakker die eerst deze comotie heeft veroorzaakt blijft gewoon zitten.

  Reactie door Gerard Lettinck — woensdag 21 november 2007 @ 19.37 uur

 3. Het is gepast om heel sceptisch te blijven bij dit Kabinet en niet te erg te juichen .
  ( Die lui zijn gewoon niet te vertrouwen )
  Een rat verliest af en toe zijn haren maar niet zijn streken !

  Reactie door Fred — woensdag 21 november 2007 @ 19.37 uur

 4. Uitstel is nog geen afstel, er gaat eerst een commissie aan de slag. Ik had al rekening gehouden met een val van het kabinet. Blijkbaar wilde het CDA geen risico op een kabinetscrisis lopen. Rechts raakt steeds meer versnipperd en de PvdA zou een flinke verkiezingswinst kunnen boeken door het kabinet te laten vallen op het ontslagrecht. Veel mensen zijn immers tegen versoepeling. Premier Balkenende zou dan zomaar zijn positie kunnen verliezen aan Wouter Bos. Persoonlijk kan ik niet wakker liggen van dit onderwerp maar dat is een afweging die iedereen voor zichzelf moet maken.

  Reactie door Martin van Rijnstraete — woensdag 21 november 2007 @ 20.02 uur

 5. Dat is goed nieuws. In een artikel in Economische & Statistische berichten (ESB, 7 Sept 2007) door S. Storm & R. Naastepad getiteld “Ontslagrechtversoepeling mist doel” laten de auteurs zien dat er geen aantoonbaar economisch verband bestaat tussen ontslagrechtversoepeling,arbeidsproductiviteit en werkgelegenheid. Het is meer een soort ideologie of dogma dat intervenieert in de krachtsverhouding tussen werknemer en werkgever.

  Reactie door Jurriaan Bendien — woensdag 21 november 2007 @ 20.15 uur

 6. van de baan?!
  vandaar zeker dat spoeddebat morgen om 21.00u over het ontslagrecht..

  dit slaat nergens meer op.

  Reactie door iew — woensdag 21 november 2007 @ 20.18 uur

 7. VOLKOMEN ONTERECHTE BERUSTING

  De SP verliest hier de volgende verkiezingen.

  De commissie die aan de slag wordt gezet om het ontslagrecht te gaan bekijken, komt over 6 maanden tot de volgende conclusie :

  De werkgever is niet meer verantwoordelijk voor financiële schade van de werknemer maar de werkgever wordt verantwoordelijk voor werk van de werknemer na zijn ontslag.

  Het werknemersrechten zullen niet meer in geld maar in natura worden gegarandeerd.

  Pvda en Cda zullen dit overnemen en dwepen met met het feit dat ze de arbeidsmarkt hebben gemoderniseerd en geflexibilliseeerd met wezenlijke in standhouding van de werknemersrechten.

  De SP staat er bij en kijkt er naar en haar boycot op de discussie over het ontslagrecht zal als dom worden ervaren door het volk.

  Gisteren is de socialitische strijd tussen SP en Pvda beslecht en daarmee de kansen voor de SP om de grootste socialistische partij te worden verkwanseld.

  Slaap zacht.

  Reactie door ACE — woensdag 21 november 2007 @ 20.20 uur

 8. Ik geloof er niets van dat die plannen echt van de baan zijn.
  Ze zullen vanzelf weer terugkomen op de agenda of er (in iets aangepaste vorm) even slinks doorheen gesluisd worden.

  Blijf wakker daar in die kamer SP-fractie!!!

  Reactie door Paul B. — woensdag 21 november 2007 @ 20.32 uur

 9. Ben het eens met Paul B.
  We zijn al vaker al eens met een omweg bedrogen. Houdt het scherp in de gaten, zou ik zeggen.

  Reactie door Helma D. — woensdag 21 november 2007 @ 20.39 uur

 10. Ik denk eerder dat de arbeidsproductiviteit slechter wordt t.g.v. LOYaliteits uitholling van de werknemer t.a.v. de werkgever .
  een werknemer is dan per definitie niet meer gebonden met een bedrijf en er ontstaat een verharding en onverschilligheid bij werknemers ; dat is overigens toch al het geval door bijzonder slecht management bij o.a. het onderwijs en “geprivatiseerde “overheidsbedrijven .

  Reactie door Fred — woensdag 21 november 2007 @ 20.44 uur

 11. Ach ach.
  Er is niets gebeurd. Gebakken lucht, manoeuvres, tangos, etc.
  De PvdA en FNV kunnen weer met opgeheven hoofd… ha ha ha.

  Reactie door Lef — woensdag 21 november 2007 @ 20.47 uur

 12. Jan,helemaal top..!! Dat heb je erg sterk gedaan..!! Goed uitgelegd bij Pauw en Witteman gisteren..mooie oneliner gooide je eruit tegen de diamantair…”dat was een grapppje..” (ik hang hem echt op Delfts Blauw..)
  je optreden stond weer als een huis..wel jammer,dat ik je niet meer kan “volgen”via de agenda va Weblog..zal zijn reden hebben,denk ik.

  Reactie door eric — woensdag 21 november 2007 @ 21.05 uur

 13. Die 200.000 die aan het werk moeten,zijn dat;
  - ex WAO-ers( herkeurd )waarvan de werkgevers bang zijn dat ze ziek worden?
  - De door oost-europeanen verdrongen nederlandse arbeider

  Men dient flexibeler te werken,dit komt er op neer dat 1 persoon meer/langer moet werken en zo anderhalve arbeidsplaats vervult.
  Nederland vergrijst, dus meer met pensioen,dus meer vrijgekomen arbeidsplaatsen.

  Het is een grote farce,men probeert alleen maar de loonkosten te laten dalen,en heeft totaal geen intentie om meer mensen aan de bak te helpen.

  Reactie door tom — woensdag 21 november 2007 @ 21.12 uur

 14. Welliswaar lijkt de ontslagbescherming van de baan,daarvoor in de plaats komt het zwaarder belasten van gouden handdrukken en bonussen in het bedrijfsleven,hetgeen een uitruil van de koehandel tussen het CDA en de PvdA inhoud.
  Deze zwaardere belasting lijkt een dode mus,aangezien via diverze constructies zoals het verhuizen naar het buitenland e.e.a. ontlopen kan worden.De werkgevers/groot-kapitaal blijven Wouter Bos onder druk zetten.
  De in te stellen commissie zal met een “onpartijdig” voorstel/advies komen.Tegelijk donderd de economie omlaag,hetgeen wij nu al aan het ineenstorten van de $,de idioot sterke prijsstijging van de olie en grondstoffenmarkten en de glijvlucht van internationale effectenbeurzen kunnen zien.
  Dat heeft in 2008,een negatief effect op de werkgelegenheid,waardoor de werkgevers sterker komen te staan.Het CDA/Balkenende zal dan zeggen:Zie je wel,de ontslagbescherming werkt averechts.Dat was niet gebeurd bij aanname van afschaffing van de ontslagbescherming.Nu komen de 200.000 extra banen,welke de weerkgevers ons belooft hebben er niet!Een bekend spreekwoord zegt:
  Als de (PvdA/CDA)vos de passie preekt,(SP)boer pas op je kippen!!!!!!!!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 21 november 2007 @ 21.13 uur

 15. Maan Arkenbosch en je kunt een CDA-er ook nooit een hand geven om de boel te beklinken zonder daarna je vingers na te tellen.

  Reactie door anne hilverda — woensdag 21 november 2007 @ 21.29 uur

 16. De commissie krijgt tot 1 juni tijd om te onderzoeken. Komt ze wel weer goed uit, zonnetje schijnt en vakantie in zicht. Een ideaal moment om nog even iets er door te drukken.

  Niet te vroeg juigen Jan!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 21 november 2007 @ 21.59 uur

 17. Vraag: Is het nu definitief van tafel of wordt het als koehandel gebruikt tegen top salarissen of is het tijdelijk afgeblazen ??

  Reactie door Lambert — woensdag 21 november 2007 @ 22.04 uur

 18. JAMMER DAT DE ACTIES ZIJN AFGEBLAZEN, NAAR MIJN MENING HAD ALLES GEWOON MOETEN DOORGAAN.

  Kijk naar de Franse acties van de afgelopen dagen-week. Nog meer de hete adem i/d nek van dit kabinet leggen is beter dan uitstellen. Vind dit ontmoedigend en onbevredigend..

  PvdA vind ik veel linker (dus niet linkser) dan het CDA wat betreft je aantal vingers…

  Reactie door kalk — woensdag 21 november 2007 @ 22.20 uur

 19. Ik geloof er niks van dat de plannen van de baan zijn,ze zijn even in de ijskast gezet en komen 1 juni weer tevoorschijn.
  SP let goed op!

  Reactie door diny — woensdag 21 november 2007 @ 22.24 uur

 20. Ontslagrecht? Dan ook aannameplicht voor werkgever.
  Wie neemt moet ook geven. Dat staat in de Bijbel. Van Schuld naar Saldo. Toch doet een CDA-eindnota niet getuigen van heil voor de arbeider.

  Reactie door Haq — woensdag 21 november 2007 @ 22.37 uur

 21. afgelopen zomer is de vale gier in ons land gesignaleerd,de natuur past zich aan aan de politiek.Dit is een statement die past bij dit kabinet, lijkenpikkers.

  Reactie door jack — woensdag 21 november 2007 @ 22.42 uur

 22. Werknemers worden over een tijdje door ‘Europa’ wel tot wegwerpartikel gemaakt. Krijgt kapitalist Donner via een achterdeurtje toch z’n zin…

  Reactie door Cees — woensdag 21 november 2007 @ 22.54 uur

 23. Inderdaad..200.000 mensen aan het werk..dan moet er ook een echte kans zijn voor mensen die uit de WAO gegooid zijn…maar jammer genoeg zal het toch wel versoepeld worden. Ik denk dat we niet te snel blij moeten zijn…helaas

  Reactie door johan kivits — woensdag 21 november 2007 @ 23.07 uur

 24. Is de SP ‘goedgelovig’ geworden?
  Het CDA legt het heeel anders uit.
  Bovendien is er sprake van koehandel m.b.t. de belastingverhoging voor de hoogste inkomens. Er wordt op alle fronten NIET geregeerd maar gehandeld, ge’koe’handeld.
  De PvdA is hoogst chantabel gebleken en JPB heeft de macht daardoor volledig in handen.

  Reactie door Henny — woensdag 21 november 2007 @ 23.23 uur

 25. Versoepeling van het ontslagrecht werkt juist in het voordeel van veel werknemers die een vaste baan willen. Doordat het nu zo moeilijk is om werknemers te ontslaan zullen werkgevers het niet altijd aandurven om een vast contract aan te bieden. Dat is zeker niet altijd onwil, maar gewoon angst dat de werknemer in de toekomst niet zal presteren. Bij twijfel zal een werkgever dan geen risico willen nemen. Dat is misschien niet altijd even mooi of eerlijk, maar verplaats je eens in de stoel van de werkgever, want die is ook maar gewoon een mens. Loyaliteit tussen werknemer en werkgever ontstaat wanneer er vertrouwen is, over en weer. Bij een langdurige en gezonde werksfeer zijn beide partijen gebaat. Deze sfeer creëer je niet door de werkgever na 3 contracten al zijn “tools” uit handen te nemen. Wanneer een werknemer aantoonbaar niet functioneert dan moet de werkgever in alle redelijkheid en zonder te veel kosten van deze werknemer af kunnen. Geef je de werkgever die mogelijkheid niet, of slechts beperkt, dan dwing je hem om na die 3 contracten een soms moeilijke keuze te maken en die pakt niet altijd in het voordeel van die welwillende werknemer uit. Ik wil ook geen “Amerikaanse toestanden” op de Nederlandse arbeidsmarkt, maar misschien ligt de wijsheid ergens in het midden.

  Reactie door Marco — woensdag 21 november 2007 @ 23.34 uur

 26. Wedden, dat het opschorten van het ontslagrecht-gebeuren nu tussen CDA en PvdA wordt “geruild” tegen een verlenging van Uruzgan?

  Belachelijke poppenkast.

  Reactie door olav ten broek — donderdag 22 november 2007 @ 0.48 uur

 27. Onbetrouwbaar dit kabinet, het is uitstel geen afstel er komt een zogenaamde comissie en de conclusie van deze com. zal misschien de conclusie trekken dat Donner gelijk heeft. Zijn we weer terug bij af alleen in de zomer is het leuker demonstreren als in deze tijd. In de week voor het eindrapport zouden de bonden algemene stakingen moeten afkondigen. Als voorbode op de conclusie.

  Reactie door Harry Sangers — donderdag 22 november 2007 @ 1.06 uur

 28. de poppenkast van dit kabinet is groot. Maar dit neemt niet weg dat de druk van de SP duidelijk heeft gewerkt: het versoepelen van de preventieve toets is (voorlopig) van de baan.
  Dat was nooit gebeurd als de SP niet zo groot was!

  Nu is het zaak om er bovenop te blijven zitten, maar dat vertrouw ik Ulenbelt en Marijnissen wel toe!

  Reactie door Regina — donderdag 22 november 2007 @ 1.06 uur

 29. Nou, vooruit…

  Dan zijn de plannen van Donner misschien van de baan en hoeven we ons ‘alleen nog maar’ te wapenen tegen zijn intenties.

  Zoiets?

  Zelf had Donner het over een “mogelijke” oplossing. Ik ben er uitermate in geïnteresseerd, wat Donner dan mogelijk opgelost ziet/zag. Graag antwoord, dames en heren van NU SP!.

  Maar uiteindelijk moet het antwoord natuurlijk van D. komen, nietwaar?

  Reactie door Wilbert — donderdag 22 november 2007 @ 2.18 uur

 30. De werkgevers reageerden trouwens lekker kinderachtig met: “Nou, dan gaan we – lekker puh – ook geen moeite doen om banen te creëren”.

  Dat betekent, dat ze er wél mogelijkheden toe zien.

  “Goh”, denk ik dan weer….

  Reactie door Wilbert — donderdag 22 november 2007 @ 2.36 uur

 31. Ik vraag mezelf af hoeveel mensen er de afgelopen jaren zonder baan zaten.
  Dit jaar 200000 en voorgaande jaren met kabinet 1,2 en 3 balkenende?
  Zijn we nou vooruit of achteruit gegaan.
  Waar komen deze mensen vandaan ?uit de WAO,
  immigratie of zijn het nederlanders die niet van riante ontslagregelingen/handrukken gebruik konden maken?

  Reactie door che — donderdag 22 november 2007 @ 3.35 uur

 32. Jan,

  alles mooi en prachtig,

  ontslagrecht is een recht in het niet doen!

  Maar vergeet ons aan de onderlaag niet,
  we merken niet zo heel van jullie!

  Vergeet niet dat stemmen net zo snel naar
  iets anders gaan!

  Multinationals, kapitaal gaat binnen seconden over de grens!

  Nederlanders? Ik weet niet wat dat betekent!
  Ik vond dat ‘onze princess’ het toch maar mooi heeft gezegd:

  Er bestaat geen ‘nederlander’
  Tuurlijk is er wel een gemene deler!

  We moeten ons ook zien als een groep mensen, en we moeten het willen het op onze manier te doen..

  En ik weet zeker dat al die ‘marrokanen, we horen wat minder van turken, antillianen of gott weis welke stam dan ook, als ze hier hun grond hebben gevonden, niet mee willen helpen deze spirit levend te houden.

  Ik wil niet eens ingaan op het begrip geloof,
  Opium voor het volk, lijkt me al voldoende in de geschiedenis verklaard.

  Jan! 1 ding moet wel duidelijk zijn:

  niet enkelen kunnen rijk worden, terwijl anderen arm woren!

  Immers alles wat we leren uit de natuur is: dat er balans moet zijn!

  Vraag me eens waarom we als mens hier zijn..

  Groet, Quixote

  Reactie door Quixote — donderdag 22 november 2007 @ 3.49 uur

 33. oeps, er zit een fout in mijn verhaal

  ik denk dat degenen die hier hun roots hebben gevonden, willen dat de ‘free hollandsche’ lebens spirit blijft bestaan!

  Reactie door Quixote — donderdag 22 november 2007 @ 3.53 uur

 34. Ikke denk dat we voor een groot probleem staan!

  Wie/Wat gaat de jeugd sturen?
  MTV?

  Jan Peter Balkeneinde komt lief over hoor, maar hij is een academicus.

  Jan, mensen zijn in nood nu!
  Klap tegen deze coalitie, als ze het niet kunnen doen, en daar ziet het naar uit!

  Sterkte!

  Quixote

  Reactie door Quixote — donderdag 22 november 2007 @ 4.00 uur

 35. op de pvda site staat dat het ontslagrecht van de baan is.

  Op de pvda sit stond na het regeerakkoord ook dat alle woa-ers van de 45+ groep ontzien zouden worden. Donner heeft hier nog behoorlijk wat van af gehaald. er volgt bijvoorbeeld in eerste instantie alleen een herbeoordeling door de arbeidsdeskundige, waardoor het eigenlijke wonder, binnenkomen in een rolstoel en volgens de kwakzalver achter het bureau 20 uur op je benen kunnen staan blijft bestaan.

  DE PVDA SITE IS ZO BETROUWBAAR ALS DE PVDA

  Reactie door ipuntje — donderdag 22 november 2007 @ 5.59 uur

 36. Het CDA heeft zijn ware ,,cristelijke” aard getoond.
  Door de rechtsprocedure bij ontslag te willen gebruiken als wisselgeld om het ontroerend goed van de vermogende nederlanders te vrijwaren van heffingen.
  200000 mensen aan werk helpen was een leuk cliche.

  Reactie door che — donderdag 22 november 2007 @ 6.26 uur

 37. Het is een schandaal dat volksvertegenwoordigers die het volk moet dienen alleen maar bezig zijn met hun eigen belangen en die van hun vrienden.

  Reactie door De Hakker — donderdag 22 november 2007 @ 7.11 uur

 38. Grote politieke en maatschappelijke druk heeft ervoor gezorgd dat Donner een forse nederlaag heeft geleden. DAAR GELOOF IK NIETS VAN, dit is het: Ze waren eerder bang dat het kabinet zou vallen en vervolgens Wilders en Verdonk het voor het zeggen krijgen.

  Reactie door Harry — donderdag 22 november 2007 @ 7.39 uur

 39. Er staat nu onderaan dat de PvdA niet bang hoeft te zijn voor de SP omdat de SP over 10 jaar verdwenen zal zijn als ze niet moderniseert….. hoe komen die PvdA-ers erop!

  Reactie door Irma — donderdag 22 november 2007 @ 7.41 uur

 40. Ruime (ontslag)vergoeding voor Donner door gewoon te blijven zitten. Kan gewoon in Nederland!

  Reactie door kinkel — donderdag 22 november 2007 @ 8.15 uur

 41. Ach die politici ze denken dat we achterlijk zijn, ik durf hardop te zeggen dat we het volgend jaar alsnog door de strot geduwd krijgen.
  In een ander jasje maar op hetzelfde neerkomend en de PVDA zal dan opnieuw overstag gaan en zo worden we telkens weer belazerd door die kluit in Den Haag.

  Reactie door Kobus Kuch — donderdag 22 november 2007 @ 8.31 uur

 42. Ik zie het afblazen van de hervorming van het ontslagrecht niet als een overwinning van alle werknemers in Nederland. Ten eerste niet voor de flexwerkers, want die hadden toch al niets aan het huidige ontslagrecht. Ook niet voor degenen, die graag aan het werk willen blijven. Want het huidige ontslagrecht biedt toch al genoeg mogelijkheden om een werknemer te lozen. Het is wel een overwinning voor de hoogopgeleide veelverdienende oudere werknemer met een langdurig werkverband. Dus de zogenaamde “insiders”. En daarbij zijn er, waarbij inkomen en prestaties niet met elkaar in overeenstemming zijn. En degenen, die verdienen aan de huidige bureaucratie rondom het ontslagrecht zijn voorlopig ook winnaar.

  Reactie door reint — donderdag 22 november 2007 @ 8.41 uur

 43. en dat spoeddebat vanavond over het ontslagrecht is zeker een grapje dan?!

  is iedereen hier dan zo blind?
  het is helemaal niet van de baan!

  of wil de SP graag een overwinning claimen?
  op deze manier word de SP in mijn ogen een stuk ongeloofwaardiger.

  en iedereen hier gaat gewoon als kuddedieren mee in deze discussie,SPOEDDEBAT vanavond om 21.00u over het ONTSLAGRECHT!

  treed verdomme nu eens hard op en heb eens schijt aan dit kabinet net zoals zij schijt hebben aan iedereen!

  ik ben het slappe gedoe zo zat.
  constructief meedenkend oppositie voeren…
  wat een kolder zeg.

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 9.21 uur

 44. “dan zien we dat in de zomer van 2008.”

  25 zetels en lekker gaan zitten wachten… ik heb er zo onderhand m’n buik van vol.

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 9.24 uur

 45. @44iew,

  Wat een bullshit! De zaken die nu op de agenda staan zoals de topinkomens, kotm door jarenlange inzet van velen, ook zeer vele SP’ers, die dagelijks veel goed werk doen, echter in anonimiteit.

  Het gaat misschien langzaam, maar ze kijken natuurlijk wel even of de winst van de SP en het ledental, geen eendagsvlieg is!

  Er zijn veranderingen, denk alleen maar aan de pardonregeling, die duizenden mensenlevens, gered heeft, het gaat echter langzaam, want er is grote rechtse weerstand, kijk alleen maar naar Wiegel, die uit rechtse frustratie, zo’n beetje de VVD wil opblazen!

  Reactie door joseph h. — donderdag 22 november 2007 @ 9.31 uur

 46. Hoera, hoera, hoera…Ruim baan voor al degenen die ‘rechten’claimen omdat ze 20, 30, of 40 jaar bij de zaak zitten….en niet vanwege hun zo zelfgeroemde kwaliteiten.

  Niet flexibiliteit maar starheid heeft de toekomst mense…zitten blijven waar je zit, desnoods tegen de klippen op!

  Tenslotte regeren CDA en CU, dus zullen we dat weten ook.

  Reactie door QuestionMaster — donderdag 22 november 2007 @ 10.03 uur

 47. Donner krijgt vast binnenkort een functie van burgemester of CvK ergens in het land en dan kan een pvda’er het ontslagrecht dossier er door drukken.

  Reactie door Sinne — donderdag 22 november 2007 @ 10.03 uur

 48. Iew,

  Je hebt de blik van een paard met oogkleppen en
  het geduld van ADHD-er.

  Toch begrijp ik je wel. Natuurlijk wil je dat alles in 1 keer goed komt. Maar het simpele feit is dat het niet zo werkt. Dat sommige dingen tijd nodig hebben.

  Het ontslagrecht is voorlopig van de baan. Er is koehandel bedreven. De regeringscoalities klampen zich nog even aan elkaar vast, maar de spanning is hoog.

  Door wie komt die spanning? Juist, de dreiging van de SP. En die spanning zal enkel maar toenemen. En dat zal een betere strategie blijken dan jouw ongeduld, waar je wil dat de SP een land gaat platleggen en uiteindelijk waarschijnlijk met 500 mensen op de Dam staat omdat dit land nu eenmaal geen Frankrijk is.

  Kijk om je heen. Dit land is niet zo als jij bent. Dit land gaat langzaam, in overleg, en met sluimerende processen. En die zijn in gang gezet, dat zie je aan alles. Dat zal je wellicht pijn doen, maar zo is het.

  En over het spoeddebat. Het is nu eenmaal zo dat andere partijen soms wel eens eerder zijn om iets aan te vragen. Net als de SP er ook al als eerste een hoop heeft aangevraagd. Doe niet zo moeilijk zeg, dat is verre van exemplarisch.

  Immers, Paul Ulenbelt heeft week na week in het vragenuurtje Donner het vuur aan de schenen gelegd over het ontslagrecht. Maar dat was je alweer vergeten, of niet?

  Reactie door Rita — donderdag 22 november 2007 @ 10.03 uur

 49. …en dan klagen we over Haagse pluche- plakkers? Die doen exact hetzelfde, dus waar hebben we het over???

  Reactie door QuestionMaster — donderdag 22 november 2007 @ 10.04 uur

 50. @ iew

  als je lid bent, zul je vast wel door je afdeling als afgevaardigde naar het congres gaan.
  Spreek je daar dan eens volmondig uit !

  Reactie door Sinne — donderdag 22 november 2007 @ 10.05 uur

 51. @48Rita,

  Je analyse getuigt van zeer diep inzicht in de Nederlandse politieke en maatschappelijke verhoudingen! Geweldig!

  Reactie door joseph h. — donderdag 22 november 2007 @ 10.21 uur

 52. @48 rita

  wat raar dat ondanks mijn oogkleppen de vele mensen die ik dagelijks spreek er vaak hetzelfde over zeggen.

  geduld? na 2 kabinetten die vallen, een demissionair kabinet en een weer in het zadel gehouden Balkenende 4 die gewoon doorgaat op de VOC koers die 4 jaar geleden onder Bak-ellende 1 is ingezet?
  geduld zegt u? laten we tegen al die stakende mensen van afgelopen tijd en al die stakers die nog komen gaan ook even zeggen GEDULD.
  en tegen al die mensen die het water tot aan de lippen staat de toenames op de voedselbanken en ga zo maar door,ga daar ook maar eens mee praten met uw geduld betoog.

  hoe vaak en hoeveel steun krijgt de SP dan in de oppositie? en van wie? en waarvoor dan?
  de SP is de partij van de steun aan het worden,steun aan moties en spoeddebatten van anderen…

  en denkt u nu echt dat de PvdV en de partij van Verdonk zo groeien omdat die mensen allemaal hetzelfde denken als deze 2 personen over Nederland?
  men had gehoopt op verbeteringen en een socialer Nederland.
  geduld? tot wat? tot de bom barst en partijen daar gebruik van kunnen maken?
  ipv dat de bom snel ontmanteld word zodat er niet nog meer slachtoffers vallen in de maatschappij door dit kabinet en hun volksverlakkers agenda?!

  o ja “dat is politiek” daar moet een blind paard als ik zich niet mee bemoeien natuurlijk,daar ben ik te dom voor…

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 10.22 uur

 53. Dit is slechts uitstel, deze zomer heet het geen “versoepeling van het ontslagrecht” maar “activering van de arbeidsmarkt” of iets dergelijks, in ieder geval iets wat net wat anders klinkt..
  Zoiets als “Grondwet” of “verdrag”, dat klinkt toch héél anders… toch ??!

  Reactie door Janneman — donderdag 22 november 2007 @ 11.07 uur

 54. @ Iew,

  Al dat handjevol actievoerende mensen bedoel je neem ik aan.

  Kom nou toch. Nederland is nauwelijks in beweging te krijgen en dat ligt zeker niet aan de SP.

  Reactie door Rita — donderdag 22 november 2007 @ 11.13 uur

 55. @ iew, rita, joseph.

  zo’n goede drie jaar loop ik al mee op dit log en al die tijd hoor ik niets anders anders als dat we geduld moeten hebben. Zeg dat maar tegen al die mensen die bij de voedselbank in de rij staan. nog een paar jaar geduld hoor.

  Ik heb eigenlijk geen zin meer elke keer dezelfde dingen te zeggen. elke keer diezelfde rotsmoezen te horen. doe het zelf, je kan niet alles tegelijk. als er geen belspelletjes meer komen loopt iedereen te juichen alsof we wereldkampioen zijn geworden, terwijl er echt wel wat belangrijker zaken te verzinnen zijn. maar daarvoor moeten we geduld hebben. Het lijkt het nederlands elftal wel. veel geklets en geen resultaat.

  slaap maar verder, ik hoop dat het wakker worden niet al te pijnlijk zal worden. Aan het eind van alle geduld ligt de dood.

  Reactie door ipuntje — donderdag 22 november 2007 @ 11.29 uur

 56. @50 joseph h

  en wat hebben al die analyses van zeer diep inzicht in de Nederlandse politieke en maatschappelijke verhoudingen,door de jaren heen opgeleverd?!

  nog steeds staat mijn vraag onbeantwoord: is dat spoeddebat van vanavond over het ontslagrecht dan een grapje ?!
  of voor de show?

  als het van “de baan” is zoals hier gesteld word is dat spoeddebat toch niet meer nodig? dan wachten we toch gewoon tot de zomer?
  dan hebben we toch gewoon WEER even geduld,totdat het inderdaad zoals janneman zegt in @52, een ander naampje krijgt en er toch doorgedrukt word…

  een periode van bezinning?! net als bij de grondwet?
  nee lekker blijven aaien hoor!

  ga eens in uw buurt alle huizen langs en vraag eens of ze het weblog hier kennen van Jan Marijnissen.
  wedden dat een overgrote meerderheid er niet eens van weet,en totaal anders denken dan u en vele andere politiek volgende bloggers.

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 11.29 uur

 57. @54 Rita

  Het ligt zeker niet aan de SP dat Nederland niet in actie komt tegen alle misstanden, daar ben ook ik van overtuigd. Maar waar ligt het dan wél aan??? Zijn wij dan zo’n tam volkje wat maar met zich laat sollen….. Waarschijnlijk wel.

  Reactie door diny — donderdag 22 november 2007 @ 11.31 uur

 58. @54 Rita

  o ja dat was ik even vergeten,het ligt altijd aan de burgers.

  die 25 zetels die de SP van die burgers heeft gekregen waren gewoon voor de lol natuurlijk.

  en behoorlijk wat Nederlanders zijn en komen al geruime tijd in beweging,voornamelijk emigrerend naar een ander land.
  ook zijn er steeds meer die daar over na denken.

  maar u heeft gelijk het ligt nooit aan een politieke partij of partijen,het is de burger z’n eigen schuld…

  weer zo dom van mij!

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 11.38 uur

 59. Donner heeft al meer kapot gemaakt dan alleen maar een poging daar toe bij welke partij behoord deze trol ook al weer ik wil hem graag vergeten maar ik denk dat dit er voorlopig nog niet in zit.

  Reactie door Henk — donderdag 22 november 2007 @ 11.48 uur

 60. @ diny,

  de nederlanders zijn dusdanig financieel afhankelijk gemaakt van, daardoor is de actie bereidheid giga afgenomen. Overigens hebben we dit aan Kok te danken.

  En Iew, ik neem aan dat jij je hele omgeving mee zou hebben genomen naar de afgeblazen actie van zaterdag, want in jouw beleving ligt het niet aan de burger dus gaan ze allemaal mee.
  Ik help het je hopen!

  Reactie door Sinne — donderdag 22 november 2007 @ 11.56 uur

 61. @56iew,

  Ter ondersteuning van Rita, wat opfrissing van geheugen!Vanaf 1978 is de VVD in Nederland zeer vaak aan de macht geweest!

  Toen Paars inelkaar klapte, werd het geen socialisme, maar kozen ze massaal…LPF…

  In de jaren 90 had de SP 2 à 3 zetels in de 2de Kamer, dit is pas vanaf 2001 duidelijk veranderd.

  Als Nederland massaal jarenlang zo rechts gestemd heeft, kan het natuurlijk niet in 1,2,3 veranderen in socialistische richting…

  Omdat Wiegel ziet dat hij op hoge leeftijd toch nog ongelijk krijgt, Nederland wendt de steven langzamerhand naar links, wil hij de VVD opblazen en ruimte scheppen voor een rechtse contra-revolutie….

  Volgens mij is er in Nederland, door het toedoen, van o.a. de SP, toch iets aan het veranderen….

  Reactie door joseph h. — donderdag 22 november 2007 @ 12.01 uur

 62. @59 Sinne

  achteraf is het makkelijk praten natuurlijk,u weet helemaal niet hoeveel mensen er misschien wel waren gekomen.

  door steeds maar te blijven zeggen dat men toch niet bereid is,en de politiek die de mensen niet serieus neemt,daarbij een oppositie die in de ogen van de burger er niets van bakt [het geduld proces] zakt de bereidheid inderdaad steeds verder weg.

  dat is volgens mij ook één van de redenen waarom partijen zoals PvdV en Verdonk steeds meer aanhangers krijgen.
  ook al kramen die dan een heleboel onzin uit zijn ze wel zichtbaar in beeld bij de burger.

  je hoeft geen onzin uit te kramen om daadwerkelijk in beeld te komen,dat kan ook met keihard het voortouw nemen voor de mensen door een oppositiepartij zoals de SP.
  en nu niet komen met “de media schenkt geen aandacht aan de SP” want die aandacht kan je zelf creeren,ook zonder populisme.

  ik vind gewoon dat de SP teveel op de achtergrond beweegt.
  laat ik het dan zo zeggen: de SP doet veel maar het is niet zichtbaar,en nu word er een succes geclaimd dat er nog niet is en daar stoor ik mij aan.

  nogmaals voor de 3e keer: waarom dan dat spoeddebat vanavond over het ontslagrecht als het van de baan is zoals het succes nu geclaimd word?!

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 12.11 uur

 63. @61 nederland wendt de steven naar links?

  als we rechts vvd/pvv en verdonk hebben en links Sp dan ligt volgens de politieke barometer tussen verkiezingen de verhouding rechts:links= 31:25 en nu 43:23, dat is inderdaad een stevige ruk naar ….. rechts.

  Reactie door ipuntje — donderdag 22 november 2007 @ 12.20 uur

 64. @iew,

  Dat spoeddebat is er,om de volgende reden:Rechts kan de uitslag niet accepteren:Zie Wiegel, hij merkt dat Joop den Uyl toch nog gelijk krijgt!

  Reactie door joseph h. — donderdag 22 november 2007 @ 12.22 uur

 65. @61 joseph h.

  dat klopt allemaal wat u zegt,maar dat is niet waar het NU om gaat.

  even een vraag: wat denkt u dat de burgers verwachten van een SP die 25 zetels heeft gekregen met de verkiezingen waarin campagne gevoerd is met de slogan, NU SP!?

  geduld ja dat kennen we maar al te goed,maar is er nog tijd voor geduld?
  als je genoeg kennis hebt over de Nederlandse politiek en geschiedenis ervan van de laatste 10 jaar dan kan iemand misschien veel begrijpen.

  het punt is dat de meerderheid van de mensen dit niet heeft.
  nogmaals die 25 zetels daar wil men dus ook iets ZICHTBAARS van terug zien.
  anders is het met de volgende verkiezingen [die misschien wel eens eerder kunnen zijn dan na 4 jaar] weer terug naar af.

  ik denk namelijk dat de partij die laat zien dat men dit kabinet met hun plannen een halt toe kan roepen veel winst zal boeken bij de eerst volgende verkiezingen.

  peilingen zeggen niet alles maar Verdonk en Wilders groeien nog steeds,niet omdat ze zoveel goede plannen hebben of omdat ze zo lekker populistisch doen,maar omdat ze telkens zichtbaar zijn.

  de SP kan en moet dat ook,en dat kunnen ze ook volgens mij zonder daarbij te gaan brallen zoals Verdonk en de PvdV.
  voor u en mij hier is de SP wel zichtbaar,en wij volgen het ook hier.
  maar de meeste mensen dus niet,en dat kon wel eens flink gaan opbreken.

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 12.26 uur

 66. @64 joseph h.

  nog NIET van de baan dus!
  of denkt u dat het CDA het vervelend vind dat de VVD het niet accepteerd…

  als het van de baan was geweest zoals hier gezegd word dan was dat spoeddebat niet gehonoreerd door de voorzitter en was er gezegd we gaan er in 2008 pas weer over verder zoals is afgesproken.

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 12.30 uur

 67. @35. oet dat niet zijn: “pvda is net zo onbetrouwbaar als het cda?”

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 22 november 2007 @ 12.34 uur

 68. IEW,

  Bedankt dat je een aantal inzichten deelt, in een democratie met parlementaire verhoudingen kun je geen ijzer met handen breken.

  Natuurlijk vind ik die voedselbanken een schande, en wat te denken van de vele kinderen in armoede, die Jan regelmatig noemt, die kunnen natuurlijk ook na een kadootje fluiten, als ze al niet met honger naar bed gaan!

  Maar dit ligt niet aan de SP, de Pvda en/of de vakbeweging, er is jarenlang rechts tot zeer rechts gestemd!

  Reactie door joseph h. — donderdag 22 november 2007 @ 12.36 uur

 69. Iew,

  noem mij één partij die dit tot nu toe al gelukt is ?

  Daarnaast hebben veel kiezers hun burgerlijke fatsoen gebruikt en hun stemrecht gebruikt om de voor hun belangrijke partij in het zadel te houden.
  Spijtig genoeg waren er niet meer SP stemmers, omdat men nog te vaak de associatie heeft met het communisme en het oer socialisme.
  En je gaat geen stem uit brengen op een partij die je net te weinig vertrouwen (door die beeldvorming) schenkt.

  Daarnaast, wat hebben we aan een SP met 85 zetels?
  We kunnen al onze idealen uitvoeren en hebben geen andere partij nodig om te regeren.
  Ik begrijp dat dat je droombeeld is, maar daar gaat een zeer lange termijn overheen.
  Helaas!

  Reactie door Sinne — donderdag 22 november 2007 @ 12.43 uur

 70. Nog even en een werknemer wordt op de markt verhandeld om hem/haar voor het laagst te betalen loon te laten werken.

  Reactie door lapper — donderdag 22 november 2007 @ 12.55 uur

 71. @68 Joseph h

  “in een democratie met parlementaire verhoudingen kun je geen ijzer met handen breken.”

  aangenomen moties worden gewoon niet uitgevoerd of verdwijnen in de prullebak.
  verantwoording over deelname aan oorlogen,iets wat een regering verplicht is naar de burger toe,word geweigerd.
  verkiezingsbeloften worden gebroken onder het mom van geven en nemen.
  parlementair is het allemaal monddood gemaakt.

  welke parlementaire democratie heeft u het over?!

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 12.57 uur

 72. @ Marco (25)

  een slecht presterende werknemer is nu al heel snel en simpel op straat te gooien, dat is het probleem niet.

  Ontslagversoepeling is alleen handig als men werknemers op straat wil gooien die hun werk goed doen want daar kom je minder gemakkelijk vanaf. Buiten dat is het voor de werkgever ook een stuk goedkoper.

  Als een werknemer niet wil ondernemen dan moet hij zelf een baantje gaan zoeken en niet gaan spelen met andermans leven.

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 22 november 2007 @ 13.09 uur

 73. @69 Sinne

  ik heb helemaal niet gezegd dat mijn droom beeld is dat de SP het alleen voor het zeggen krijgt.

  en welke partij het gelukt is om zichtbaar in beeld te blijven?
  dat zijn de 2 partijen van Verdonk en Wilders.
  daarom groeien ze namelijk….

  ik ga uit van “het lukt wel” u geeft de SP wat dit betreft wel erg weinig credits.
  waar een wil is is een weg!
  en dat hoeft niet met populisme oid.

  maar mijn stelling: dat het ontslagrecht nog niet van de baan is,blijft u omzeilen.

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 13.28 uur

 74. Toch zou het goed zijn juist wél het ontslagrecht te versoepelen, en niet alleen in het belang van de werkgevers, maar ook in het belang van de werknemers.

  Kijk nou om je heen. Overal zie je mensen 25+ jaar HETZELFDE werk doen, vooral omdat ze niet durven wisselen. Er moet veel meer doorspoeling komen. Laat mensen niet langer dan 5 jaar hetzelfde doen. Uiteindelijk wordt je daar gelukkiger van. echt.

  Reactie door Roland — donderdag 22 november 2007 @ 14.07 uur

 75. Iew houdt van woordspelingen:

  eerst stel je dat de partij die dit kabinet een halt weet toe te roepen een verkiezingswinst zal gaan boeken en vervolgens maak je er van welke partij er zichtbaar is.
  Iew wel je eigen teksten blijven volgen joh.

  Daarnaast eens een keer goed lezen en niet selectief:

  Jan schrijft
  quote:
  Gisteravond besloot de regering een commissie in te stellen die moet onderzoeken hoe 200.000 werklozen het beste aan een baan geholpen kunnen worden. In juni 2008 moet deze haar plannen presenteren.
  einde quote

  Men gaat met een nieuwe aanpak verder om 200.000 werkzoekende aan een baan te helpen, die commissie heeft dus de opdracht hoe men die 200.000 banen moet creeren en niet hoe men alsnog de versoepeling van het ontslagrecht toe moet passen.

  Reactie door Sinne — donderdag 22 november 2007 @ 14.23 uur

 76. @Sinne

  “Jan schrijft
  quote:
  Gisteravond besloot de regering een commissie in te stellen die moet onderzoeken hoe 200.000 werklozen het beste aan een baan geholpen kunnen worden. In juni 2008 moet deze haar plannen presenteren.
  einde quote”

  waarna JPB vrolijk voor de camera nog eens benadrukte dat de commissie ook het advies zou kunnen geven dat het ontslagrecht toch versoepeld moet worden.

  over selectief gesproken…

  ik volg mijn eigen teksten,je zal eerst zichtbaar moeten worden om dit kabinet werkelijk een halt toe te kunnen roepen met de steun van de mensen die je dan WEL krijgt en die dan WEL op komen dagen in grote getalen op demonstraties/manifestaties.
  ik heb het niet over het kabinet ten val brengen dat is iets anders,alhoewel dat misschien nog wel beter zou zijn als dat gebeurt.

  misschien ben ik niet zo’n best geschoold schrijfwonder,maar probeer eens te begrijpen wat iemand bedoelt te zeggen ipv alles letterlijk te nemen,of iemand iets in de mond te leggen wat die persoon niet bedoeld
  een beetje tussen de regels door lezen heet dat.

  mijn stelling blijft dus nog steeds overeind wat mij betreft, het IS nog NIET van de baan.

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 14.35 uur

 77. @75

  En als de uitslag van de nieuwe aanpak van deze commissie is dat er een heroriëntatie op het ontslagrecht noodzakelijk is en zowel cda, pvda als cu daar 100% achter gaan staan omdat het heroriëntatie en niet vesoepeling heet dan bent u zeker uitermate verbaasd?

  Al tientallen jaren zijn regeringen bezig het probleem van de werkeloosheid aan te pakken. vreemd genoeg gaat dit makkelijker als de economie meezit, daar hebben vele kabinetten zich dan voor op de borst geklopt.

  Ondertussen vervullen wij al tientallen jaren vacatures door mensen uit het buitenland te laten komen, veel meer als die 200000. We willen zelfs onze immigratiewetten aanpassen om hoger opgeleiden hier naar toe te halen om de vacatures in te vullen. Dat willen de werkgevers en de regering. een nieuwe aanpak zou dan zijn dat we deze mensne niet binnen laten komen en ze vanuit de werkelozenbank te vullen.

  Het niet goedkeuren van wao-ers die niet kunnen werken had ook een behoorlijk aantal werkelozen gescheeld. maar nee, de ontslahbescherming moet er aan. Het zou mij verbazen als dat niet door dit kabinet gebeurt, maar anders zeker bij het kabinet balkenende 500.

  Reactie door ipuntje — donderdag 22 november 2007 @ 15.10 uur

 78. In de opdracht aan de commissie komt het woord ontslagrecht niet meer voor!

  Wordt dat net zo iets als met de Europese grondwet.

  Dingen anders benoemen en dan toch doordrukken.

  Zomers is het in ieder geval warmer om acties te voeren.

  Blijf wakker!

  Want het blijft donneren.

  Reactie door Freddie B — donderdag 22 november 2007 @ 15.14 uur

 79. aan de slag zegt dit kabinet,en doet niets aan de armoedebestrijding.
  men wil ook nog eens het ontslagrecht versoepelen,maar nu moet een commissie een oplossing gaan zoeken voor de 200.000 werkelozen.

  maar helpt dat mensen uit de armoede?!
  neen dus, blijkt uit dit artikel:
  http://www.ad.nl/binnenland/article1842060.ece

  vooral dit stukje uit het artikel zegt al een hele boel!

  “Volgens de FNV Vrouwenbond, de Sociale Alliantie en De Arme Kant van Nederland, alle drie belangenbehartigers van mensen in financiële nood, zijn het allang niet meer alleen de mensen zonder werk die rond het minimum leven. Vooral de werkende armen (nu circa 250.000) nemen in aantal toe. ,,Dat zijn de mensen die van de ene baan naar de andere gaan. Hier een paar uurtjes werken, daar een paar uurtjes,’’ zegt directeur van FNV Vrouwenbond Tineke van der Kraan. ,,De mensen met sprokkelbaantjes.’’

  geduld zeggen sommige mensen dan….

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 15.55 uur

 80. Ipuntje,

  en uit alles concluderend blijkt wel dat het groot kapitaal het nu nog steeds voor het zeggen hebben.

  Zoals ik in een ander topic al stelde, zij zijn te beroert om in mensen te investeren, dat kost geld, dus dat kost dividend dus dat kost hen de kop op een aandeelhouders vergadering.
  Lang leve het groot kapitaal en de marionetten in het Haagse.

  Iew en ipuntje ik stel ook nergens dat het niet van de baan is. die gniepige huichelaars zijn tot alles in staat.
  Balkenende zou zijn moeder nog verpatsen, als hij er beter van zou worden.

  De commissie heeft een opdracht mee gekregen en daar heeft men zich aan te conformeren en als zij als dat blijkt nit gedaan hebben, dan zal er echt vuurwerk plaats gaan vinden.
  en
  iew
  Balkenende probeert zijn verlies in een interview wat weg te moffelen met een politiek correct verhaal, maar dat is niet de opdracht die de commissie mee heeft gekregen.

  Reactie door Sinne — donderdag 22 november 2007 @ 15.57 uur

 81. Iew,

  goed dat je dat stukje even plaatst.
  Lees het eens goed
  en nog eens
  en nog eens.
  Denk je dat die mensen die strohalm die ze nu nog hebben los laten om actie te gaan voeren.

  Als het aan mij lag, maar ik heb net zoveel te vertellen als jij en ieder ander, werd armoede bestrijding verheven tot prio 1.
  Iedereen (behalve de hypotheekschuld)naar de nul gebracht, zodat alle financiele instellingen weten waar ze die gouden bergen door verdiend hebben, wedden dat ze dan nog genoeg geld over houden.
  Vroeger verdiende de bank aan rente en speculaties, tegenwoordig moet je zelfs al betalen voor een scheet die je bij de bank laat.

  Reactie door Sinne — donderdag 22 november 2007 @ 16.07 uur

 82. @ Sinne

  Bak-ellende had “moeten” zeggen dat de commissie niet met het oordeel zou kunnen komen om alsnog het ontslagrecht aan te passen of te versoepelen”

  dan was het van de baan geweest.
  wie denkt u dat gaat proberen die commissie te beinvloeden?
  en waarom moet dat een half jaar gaan duren?
  vieze spelletjes speelt het CDA namelijk maar al te graag,de katjes in het donker knijpen.

  vroom naar de buitenwereld maar kijk er maar niet achter de voordeur.
  dat doen ze bij liever bij een ander.

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 16.10 uur

 83. @71Iew,

  Deze parlementaire democratie, is een kapitalistische of burgerlijke democratie, inderdaad vol gebreken, aan U en andere socialisten om er een socialistische democratie van te maken.

  Daarvoor heb je wel de steun van de bevolking nodig en delen van het parlement, meestal wordt dan burgelijke recht aangevuld met nieuwe vormen van sociaal recht, die onder een burgerlijke democratie niet worden toegepast.

  Vormen van sociaal recht zijn, algemeen kiesrecht, vrouwenkiesrecht, sociale zekerheid, arbeids- of sociaal recht. Er zijn nu vormen van sociaal recht, het ontslagrecht overeind gebleven. Dit zijn kleine stukjes socialistische democratie.

  We zijn er nog lang niet, en inderdaad er kan nog een hoop verbeterd worden, maar zoals U heeft kunnen waarnemen zijn ook deze kleine stukjes voor zo iemand als Wiegel al voldoende om de contra-revolutie te predigen.

  Reactie door joseph h. — donderdag 22 november 2007 @ 16.16 uur

 84. Leuk doordenkertje. Volgend jaar heet ik geen Henk meer maar Klazina 13. Donner krijgt volgend jaar toch op een of andere manier zijn zin. ik ken die boef maar al te goed.

  Reactie door Henk — donderdag 22 november 2007 @ 16.25 uur

 85. @83 Iew Ik zou niemand uit deze regering op mijn kind laten passen.

  Reactie door Roodkapje — donderdag 22 november 2007 @ 17.14 uur

 86. @ Roland

  Weet je waar ik gelukkig van wordt?

  Weten dat ik een vaste baan heb en niet elke 5 jaar een nieuw baantje aan moet leren.
  Weten dat ik een goed pensioen opbouw.
  Weten dat ik ook morgen mijn rekeningen kan betalen.
  Weten dat ik mijn hypotheek af kan lossen.
  Weten dat ik niet alles waar ik voor gewerkt heb “op moet eten” om financiële steun te krijgen.

  En ga maar door.

  Da’s nou mijn kleine geluk.

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 22 november 2007 @ 17.15 uur

 87. @81 Sinne

  “Denk je dat die mensen die strohalm die ze nu nog hebben los laten om actie te gaan voeren.”

  kijk hier komt de aap uit de mouw…
  het word de burger door angst onmogenlijk gemaakt om deel te durven/willen nemen aan manifestaties of demonstraties.
  zeg maar een soort boycot cultuurtje vanuit Den Haag.

  de bereidheid is er wel denk ik.
  maar men kan nergens op terugvallen nadien.
  als een politieke partij dus zichtbaar voor de mensen de strijd aan gaat met dit kabinet,dan durven ze dus wel.
  een partij die openlijk het voortouw durft te nemen VÓÓR de mensen.

  maar nu is het andersom,de bonden en oppositie wacht op de mensen die daarin het voortouw moeten nemen,terwijl die mensen nu juist “die” partijen een flinke zetelwinst hebben gegeven in de hoop dat die partijen ook ZICHTBAAR iets voor ze gaan doen.
  dan volgen de mensen echt wel.

  nu durven veel mensen inderdaad niet,ik geloof dat er wel bereidheid is.
  misschien is daarom de zaak wel verschoven over het ontslagrecht,omdat men misschien wel wist of vermoedde dat er dit keer WEL een hele grote opkomst op stapel stond…

  ik vertik het namelijk om alles enkel en alleen vanuit politiek oogpunt te bekijken,daarvoor spreek ik dagelijks te veel mensen.

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 17.15 uur

 88. @83 Het recht van het maken van een kind is niet alleen het recht van de ‘baarmoeder’. Afschaffen die handel. Of zijn al deze vrouwen ‘onbevlekt’ ontvangen?

  Reactie door Roodkapje — donderdag 22 november 2007 @ 17.16 uur

 89. Iew,
  Vanuit mijn denken en voelen heb je compleet gelijk. Uitstel is geen afstel.
  Het is op dit moment oftewel NU noodzakelijk dat er wordt opgetreden. Vanuit mijn ‘zijn’ zijn er nog enkele opties. SP gaat er tegenaan en wel NU. Voor deze partij doe ik momenteel NIETS. Ga niet folderen, afdeling opzetten etc. Laat de SP NU maar zien waar het voor staat.
  Armoede is het gevolg van de rattenwedstrijd.

  Wij vragen om antwoorden SP!

  Reactie door Roodkapje — donderdag 22 november 2007 @ 17.24 uur

 90. Iew
  Zijn we het in ieder geval daar over eens.
  Waarvoor denk je dat ze de demonstratie zelfs al op zaterdag gepland hadden.
  Hoeven ze alleen maar eventueel kinderopvang te regelen of de kids gezellig mee nemen!
  Laten die bonden eens ballen tonen en de decennia lang opgestreken gelden aan iedereen besteden die naar een protest bijeenkomst komt een dag salaris voor 50% te vergoeden. in plaats van de destijds gevoerde verkiezingscampagne voor Kok te financieren, daar plukken we nu nog het rotte fruit van.
  Ik denk dat dan een actie op een door de weekse dag wel aan zal slaan.
  Men is in Nederland met dank aan de PVDA financieel afhankelijk gemaakt!

  Reactie door Sinne — donderdag 22 november 2007 @ 17.32 uur

 91. aanvullend op 17.32 en Donner probeert die afhankelijkheid nog verder te beslechten, zodat iedereen ja en amen knikt naar het groot kapitaal om te mogen blijven

  Reactie door Sinne — donderdag 22 november 2007 @ 17.35 uur

 92. @91 Op zaterdag besloten Sinne…. Enkel en alleen om te zien of ….mensen Sinterklaasinkopen doen of….nadenken hoe de situatie in Nederland werkelijk is.

  Reactie door Roodkapje — donderdag 22 november 2007 @ 17.52 uur

 93. @90Sinne,

  Het grootkapitaal heeft nu eens een keer niet haar zin gekregen, want het VNO-NCW wilde een zo volledig mogelijke afbraak van de ontslagbescherming en als klap op de vuurpijl ook nog alle excessieve topbeloningen instandhouden! Dit laatste deden ze middels een brief van de 4 grote jongens!

  Op beide punten hebben ze bakzeil moeten halen, en Wiegel, vertegenwoordiger van het financiële grootkapitaal, de verzekeringen, draaide opslag door, en gelijk Troelstra, verkondigt hij meteen de contra-revolutie, maar ach we leven in een parlementaire democratie en ook Wiegel zal zich aan haar spelregels moeten houden!

  Reactie door joseph h. — donderdag 22 november 2007 @ 18.17 uur

 94. Ja Joseph en VNO begon direct te simmen dan hebben wij gen 200.000 baantjes voor jullie !!
  Zullen sommige marionetjes al een brief hebben ontvangen van het groot kapitaal, uw toekomstige baan heeft u inmiddels verspeeld.
  Geloof dat maar niet, er zal wel een subsidie regeling komen om zo bij die werkgevers die 200.000 baantjes te creeren.
  Ze zijn gewoon te A-sociaal en te beroert om gewoon mensen op te willen leiden.
  Zolang het hen maar geen extra geld kost.

  Reactie door sinne — donderdag 22 november 2007 @ 18.41 uur

 95. @Sinne

  waar moeten die bedrijven dan anders straks de btw van betalen?

  dat is dat geld dat in opleidingen gestoken zou moeten worden.

  lees hier: http://www.vrijspreker.nl/vs/item/2007/11/koopkracht-geen-btw-verhoging

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 20.16 uur

 96. oh en hier haalt het kabinet 2 miljard extra op…
  kan daar dan niet een miljard af voor het onderwijs?!

  of extra banen?

  http://www.vrijspreker.nl/vs/item/2007/11/de-overheid-blijft-sjoemelen

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 20.24 uur

 97. Nu de werkgevers moedwillig 200000 man thuis laten zitten is er geen enkele aanleiding dat mensen meer uren in de week moeten gaan werken.
  Zoals al ook vaak door de werkgevers aangegeven dat dit moet i.v.m tekorten aan werknemers.
  Verder moeten de werkgevers gestraft worden om hun moedwillig beleid dat ze de staat schade aandoen door bewust mensen thuis te laten zitten.
  Dit kost iedereen een hoop geld leg die kosten bij de werkgevers neer door de winstbelasting die terug gedraaid is weer omhoog te doen totdat die 200000 man aan genomen zijn.

  Reactie door De Hakker — donderdag 22 november 2007 @ 20.48 uur

 98. Niks geen overwinning….uitstel en later komt het gewoon weer bovendrijven. En zal zelfs de PvdA het sloopwerk van Donner voortvarender doorzetten dan Rutte lief is.

  Ik zal pas de overwinning als arbeider gaan vieren als we al dat CDA en PvdA schorriemorrie de macht gaan ontnemen.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 22 november 2007 @ 20.48 uur

 99. Laten we trouwens eens iets ondernemen tegen het echte onrecht inzake ontslagbeschreming.
  Want dat bestaat al jaren niet meer.

  Onlangs heeft de onbudsman het CWI verwittigd (teletekst), dat het veelal partij kiest voor de werkgever. Maar daar kunnen we de rechterlijke macht ook aan toevoegen. Want in de praktijk is verzoek om ontslag meer een formaliteit voor de rechter en CWI geworden dan dat er daadwerkelijk kritisch wordt gekeken naar het hoe en waarom! En dat noemen ze nog ontslagbescherming….voor je leven getekend met een paar centen extra.

  Reactie door ReneR — donderdag 22 november 2007 @ 20.54 uur

 100. volgt iemand het spoeddebat?
  van de baan ?! dacht het dus niet!

  geen enkel antwoord van de PvdA of het nu echt definitief van de baan is.
  ach we kennen het zo onderhand wel hé…

  draai draai draai.
  en waar is Jan Marijnissen nou ?

  Reactie door iew — donderdag 22 november 2007 @ 22.50 uur

 101. OK, we zijn een etmaal verder en inderdaad:

  Uitstel van de verruiming van het ontslagrecht door CDA is 1:1 geruild tegen de verlenging in Uruzgan door PvdA.

  Bananenkoninkrijk Nederland.

  Reactie door olav ten broek — donderdag 22 november 2007 @ 22.50 uur

 102. Waarom kunnen jullie niet eens gewoon blij zijn? Altijd weer beren op de weg zien…

  Reactie door Jan — donderdag 22 november 2007 @ 23.09 uur

 103. @ Jan,

  Horen, zien en zwijgen?
  Da’s niks voor de SP, dat weet je toch?

  Reactie door olav ten broek — donderdag 22 november 2007 @ 23.28 uur

 104. Ben je niet blij dat de versoepeling het ontslagrecht van de baan is, Olav?
  Gewoon blij, weetjewel…

  Reactie door Jan — donderdag 22 november 2007 @ 23.30 uur

 105. Jammer dat Frans Weisglass geen Kamervoorzitter meer is,want die wilde graag een levendig debat.
  Ik heb vanaf dinsdag de debatten en spoeddebatten gevolgd en levendigheid was er eigenlijk meer dan genoeg.
  Ik erger me steeds aan het feit dat Balkenenede nooit echt antwoord op vragen die uit de Kamer aan hem gesteld worden.
  Hij draait steeds om het antwoord heen en reageert lichtelijk gepikeerd,als de Kamer hem op vragen doorzaagt.
  Er word gezegd dat Donner met aftreden heeft gedreigd,op het ontslagrecht,maar hij bevestigde het niet,ontkende het ook niet,maar zei dat we niet teveel op berichten in de media en de kranten moeten hangen,maar in iets andere woorden.
  De PVV en Rutte waren al van mening dat dit Kabinet eigenlijk maar moest opstappen,maar voorlopig zitten ze er nog,of ze moeten vannacht nog vallen,wat een grote verademing zou zijn.
  Vroeger gingen we om de vier jaar naar de stembus,maar zolang Balkenende er zit gaan we vermoedelijk jaarlijks naar de stembus.
  Er is een Kabinet Balkenende geweest dat door Jan Marijnisen het Spruitjeskabinet werd genoemd,weet niet meer welk Kabinet,maar van het huidige is niets fatsoenlijks meer te maken.
  Bijna wekelijks komt er weer een verbod voor de samenleving bij,de zorg is een grote ramp en word een nog grotere ramp,misschien dat dit Kabinet beter een lijstje kan maken wat we in dit fijne land nog wel mogen,want dan zijn ze veel sneller klaar.
  We mogen niet weten hoe we de oorlog in Irak ingeloosd zijn,we mogen geen nieuw referendum over de nieuwe Grondwet en nu we een jaar een nieuw Kabinet hebben is er nog steeds niet echt geregeerd,alleen maar praten in het land en bezig zijn met het speeltje van Donner.
  Verder word het de burger zo onaangenaam mogelijk gemaakt door wekelijks een nieuw verbod kenbaar te maken en hoewel ik geen auto en rijbewijs heb,worden de automobilisten ook nog even gepest,met allerlei onaangename maatregelen.
  Wie het doet maakt mij niet uit,vorige keer was het D,66,maar maak een eind aan dit Kabinet en laat Balkenenende alstublieft niet terug komen als Premier

  Reactie door Edje958 — vrijdag 23 november 2007 @ 0.24 uur

 106. @104 Jan

  Blij Jan? Nee ik ben niet blij Jan! Niet blij met dit resultaat Jan!
  Van de baan Jan?
  Is het nu werkelijk van de baan Jan? Straks zijn de vaste banen tóch van de baan Jan! Daarvoor wordt nu via een ander baan vrij baan gemaakt Jan! Is deze door jou ervaren euforie niet iets anders dan iets op de lange baan schuiven Jan? De doortocht baanbrekend via een andere baan vrij maken? Via een ander baanvak iemand met een vak (met name de ouderen) straks baan- en zekerheidbrekend toch tot een andere baan of baanverlies dwingen Jan? Waarom papegaai je ook al mee over ontslagrecht Jan? Waarom heb je het niet over te verdedigen rechten, het recht om te werken, het recht op baanbehoud, waarom ga je mee in deze verdwazende discussie welke in essentie ba(a)naal is Jan?
  Nee geen beren op de weg Jan! Het is meer het toekomstig ontberen wat ons voor ogen staat Jan.

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 23 november 2007 @ 0.54 uur

 107. 98. Beste Rene. Helemaal met je eens[Revolutie].
  Maar mijn klootjes volk,is zo verschikkelijk dom,we lijken wel klonen van de Amerikanen. Maar helaas de Amerikanen, zijn klonen,van de ons[Europianen]!!!
  Big shame. Kijk naar Frankrijk,gooi de boel plat.
  Maar mijn medenederlanders,hebben geen tijd.
  Voetbal-tv-winkelen,dus desinteresse
  Ik schaam mij,dat ik in dit kl. land woon en leef.
  Maar die paar jaar ,die ik nog hebt te gaan,kom ik wel door.
  Maar wat te denken,voor onze jeugd,we staan aan de vooravond,van de derde wereld oorlog.
  Slaap maar lekker,domme massa.
  Liefde daar draaid alles om.
  Groeten en Liefs.
  Gerard.v.d.Voort.

  Reactie door gerard — vrijdag 23 november 2007 @ 1.14 uur

 108. “De PvdA maakt het verschil, dat is duidelijk”, zegt PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen. Nu had de PvdA-top weinig keus, als ze niet politieke zelfmoord wilde plegen, met de hete adem van eigen leden, vakbonden en de SP in de nek.
  De beslissing over de wijze waarop meer mensen aan het werk kunnen komen is dus vooruitgeschoven. De voorgenomen “versoepeling” of “modernisering” van de ontslagregeling was, zoals al lang duidelijk was, sowieso een ondeugdelijk middel daarvoor, en diende dan ook uitsluitend werkgeversbelangen.
  Het lijkt me voorbarig nu al met stelligheid te beweren waarmee de nieuwe commissie in juni zal komen. Maar vanzelfsprkend blijft he opletten geblazen. Want het is zeker mogelijk dat een nieuwe vorm van “versoepeling” of “modernisering” van het ontslagrecht zal worden voorgesteld.

  @ Olav ten Broek (26 en 101):

  Uruzgan kan, net als het terugschroeven van de aanpak van de topinkomens, in de “deal” zitten, maar het was m.i. al lang duidelijk dat de PvdA met verlenging van de “missie” in enigerlei vorm akkoord zou gaan.

  @ iew (62 en 66):

  Waarom doe je zo moeilijk over dat spoeddebat vanavond? Je miskent de functie die het parlement behooort te hebben. Het is logiosch dat toch een debat wordt gehouden, want het parlement dient de regering te controleren en dus ook precies te weten waarom, op welke wijze en met welke eventuele bijkomende afspraken een belangrijk regeringsbesluit is genomen. En de oppositie hoopt er natuurlijk ook garen bij te spinnen.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 23 november 2007 @ 1.16 uur