Sarkozy en het referendum

President Sarkozy heeft in een besloten vergadering van Europarlementariers nog maar eens bevestigd waarom er geen EU-referenda komen in landen als Engeland, Frankrijk en Nederland… Angst.

“A referendum now would bring Europe into danger. There will be no Treaty if we had a referendum in France, which would again be followed by a referendum in the UK.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 22 november 2007 :: 21.41 uur

43 Comments

43 reacties

 1. Jan wie is bang?de een die in dat gelloofd if de een die wil geloven?
  Er is nooit spraak geweest van referunda,in een representative democratie is het niet nodig,want de geselecteerd een ,zijn al gekozen.

  Reactie door gaf — donderdag 22 november 2007 @ 22.07 uur

 2. Gaf, er is iets danig mis met je toetsenbord.

  Er is ook iets mis met je stelling. Een aantal democratisch gekozen parlementen heeft er ooit namelijk bewust voor gekozen, referenda te houden over dit verstrekkende onderwerp.

  Alleen – de uitslag bevalt ze niet.

  Doet me denken aan de “Duitse Democratische Republiek”: je mag stemmen, maar alleen als je het met ons systeem eens bent. Tja.

  Reactie door olav ten broek — donderdag 22 november 2007 @ 22.44 uur

 3. Maar er wordt ook niks besproken met de bevolking. Het zou goed zijn dat b.v. in de verschillende provincies europese thema’s worden besproken. Misschien een idee voor de SP om hierin het voortouw te nemen.

  @1 gaf,

  Maar in ee representative democratie moet het wel mogelijk zijn om inspraak te hebben.
  Zoals een burger initiatief, waar een bepaald aantal mensen voor nodig zijn.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 22 november 2007 @ 22.59 uur

 4. P L E I D O O I V O O R D E S P O T I S M E

  Is het niet veel eenvoudiger om het woord “despotisme” te omarmen en “democratie” vaarwel te zeggen;
  Afghanistan, Irak, grondwet aka verdrag, schaamteloos collaborerende media, (SP strakkies ook in commissie stiekum??), .. .

  Het is toch niet meer vol te houden, “overleg” over “wel of geen verlenging ” van de ” missie” en al dat tenenkrommende theater.

  Omarm de term “Despotisme”, en al naar gelang “terreurdreiging” oid kan het vergezeld worden met termen als verlicht-despotisme of donner-despotisme.
  Maakt het een stuk doorzichtiger.

  We zijn zo diep gezonken dat het democratie circus zich voor iedereen belachelijk maakt.

  Reactie door kameraad donner — donderdag 22 november 2007 @ 22.59 uur

 5. kijk wat er gebeurd in de latijns amerikaanse landen,allemaal links geworden,lak aan de gevestigde orde,lak aan de grootste agressor van de wereld . De gevestigde orde afgestraft,en het land weer aan de gewone burgers terug gegeven.Waneer begrijpt deze regering dat we ze niet moeten. De verschuivingen in het politieke spectrum zal ze op den duur de kop kosten, daarom zijn ze bang voor nieuwe verkiezingen. Ze maken er zo,n rotzooitje van.

  Reactie door jack — vrijdag 23 november 2007 @ 0.04 uur

 6. Stalin zei eens “Those who cast the votes decide nothing; those who count the votes decide everything.”

  Ik zou daaraan willen toevoegen:
  “Those who decide whether there will be any voting at all, decide really everything.”

  Reactie door Martijn — vrijdag 23 november 2007 @ 0.22 uur

 7. Zo helder als glas. Angst is de achtergrond van al dat gemanipuleer om een nieuw referendum in Nederland tegen te houden. Er is maar één constatering mogelijk: Europese (waaronder Nederlandse) politici drukken het EU-Verdrag door tegen de wil van de meerderheid van de bevolking. Zodat de lidstaten vast komen te zitten aan een Europese macht ten behoeve van de grote concerns en kapitaalsconcentraties, waarvan nog moeilijk is los te komen. De Europese dictatuur komt in zicht.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 23 november 2007 @ 0.23 uur

 8. De Europese dictatuur was al een feit zelfs voordat deze straks officieel een gezicht krijgt. Men gaat ons straks zogenaamd gelegitimeerd alles tegen de wil van de meerderheid opleggen.
  Tja, eens gaan mislukte verdorven plannetjes toch gestalte krijgen, toch lukken. Ooit zeiden we ‘dít nooit meer!’ We laten het toch gebeuren.

  Reactie door Wattenstaafie — vrijdag 23 november 2007 @ 1.16 uur

 9. 22 november 2007
  Gordon Brown heeft toch een
  probleem met het referendum
  de torries en 100 labour Mp
  zijn voorstander van het beloofde referendum bron daily
  mail van vandaag

  Reactie door jack Heymans — vrijdag 23 november 2007 @ 4.26 uur

 10. Angst is een slechte raadgever.

  Reactie door koen — vrijdag 23 november 2007 @ 6.21 uur

 11. In Denemarken komt zelfs een referendum over de EURO.

  wAT ZIJN WIJ TOCH EEN ACHTERLIJK VOLK.

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 23 november 2007 @ 8.57 uur

 12. Reactie 6 Martijn
  Ja en die Stalin was echt wel een betrouwbaar type hè ? Zo kan ik er nog wel een paar opnoemen , maar als je van dat “soort” mensen uitspraken wilt citeren wordt je er niet geloofwaardiger op !

  Reactie door gerrit — vrijdag 23 november 2007 @ 10.11 uur

 13. Anne @11
  Juist ook over de € had een referendum gehouden moeten worden, want daar is alle ellende mee begonnen. En we zijn toen flink belazerd door Zalm. Maar ja die kwestie hult zich in nevelen hoewel de gevolgen dagelijks merkbaar zijn. Zo zal het ook gaan met de EU grondwet. Over een paar jaar weten we niet beter meer dan dat alles in Brussel wordt bepaalt en leren we op school met geschiedenis misschien nog hoe het ooit was. Dan wordt alles bepaalt door de machtigen der aarde, in dit geval Frankrijk, Duitsland en niet te vergeten, the UK.

  Verkocht en verkwanselt. Balkenende gaat ijzereheinig door, gelijk zijn vrindje Bush. En Sarkozy schijnt ook stevig in het zadel te zitten.

  Ik zou zeggen: “Mannen, te paard we zijn verraden.”

  Reactie door Gandalf — vrijdag 23 november 2007 @ 11.09 uur

 14. Waarom Olav ten Broek er de voormalige DDR bij betrekken. Denk je nu echt dat het er in Nederland eerlijker en democratischer aan toe ging gedurende de Koude Oorlog. Ik heb persoonlijk weinig last ondervonden, maar massa’s CPN-ers zijn door een hel gegaan. Vooral in 50-er en 60-er jaren was broodroof een veelvoudig toegepast wapen. Zelfs verzetshelden van linkse komaf werden lastig gevallen door duistere overheidsdienaren. Het lezen van het dagblad De Waarheid bijvoorbeeld kon je je baan kosten.

  Reactie door Harry Scheltema — vrijdag 23 november 2007 @ 11.41 uur

 15. Als Nederlandse migrant in Frankrijk kan u allen geruststellen. Sarko is alleen voor iets als hij daar zijn voordeel mee kan doen. Of dat nu een referendum is, óf dat hij gebruik makend van de Franse ego- mentaliteit hervormingen uitvoert, dat maakt voor Sarko helemaal niets uit. Verdeel en heers is zijn motto.

  Handig heeft Sarkozy dus gebruik gemaakt van de alom aanwezige mentalité Française die voornamelijk ‘ik gericht’ is. De broodnodige arbeid- en pensioenhervormingen in Frankrijk, worden ingezet met behulp van de alom aanwezige aversie tegen ‘les functionaires’(ambtenaren), verdeel en heers dus. ‘Als het jou raakt, raakt het mij niet’. Dat men zich massaal in eigen vlees aan het snijden is heeft men (nog) niet in de gaten. Sarko zal gebruik maken van het ‘begrip’ dat grote groepen die nu (nog) niet getroffenen worden, voor zijn maatregelen zullen opbrengen. Hij zal handig gebruik makend van de publieke opinie, in eerste instantie stakingen breken. Later, als de rest aan de beurt is, zal men weer moord en brand schreeuwen en zal het land weer massaal, en wellicht extra hevig, door stakingen ontregeld worden.

  Frankrijk (Sarkozy) wil behoudens lasten, subsidies en andere voordelen, helemaal niets delen. Frankrijk wil heersen of liever gezegd.., ‘verdelen en heersen’. Een referendum kan het daarbij helemaal niet gebruiken omdat Frankrijk in het Europa zoals Sarko dat voor ogen heeft, een meer dan dominante rol zal spelen. Noem dat maar angst! Ik noem het Napoleonisme en dat is veel gevaarlijker.

  Reactie door Jan Karst — vrijdag 23 november 2007 @ 12.18 uur

 16. @12(gerrit)
  Huh? Dus wat Stalin ook zegt, het is niet waar? Het lijkt me duidelijk dat een waarheid als een koe is. Het feit dat Stalin dit misschien gebruikte in praktische zin, dat maakt hem tot een minder-prettig mens. Niet het feit dat hij zegt je verkiezingen *kunt* manipuleren bij het tellen…. Zie de presidentsverkiezingen in de VS, zie andere verkiezingen in de wereld waar het ook opvallend vaak 49-51 procent is. En zie ook de ontwikkelingen rondom de Nederlandse stemmachines. Als je ook maar iets weet van software, patenten, geheimhouding en die machines, dan moet je JUIST wat Stalin heeft gezegd, goed in je oren knopen.

  Reactie door Martijn — vrijdag 23 november 2007 @ 13.01 uur

 17. Jack 0.04

  Daarvoor zijn ze nu hun zakken al aan het afvullen, om straks als we een NL Chavez krijgen met de noorderon te kunnen vertrekken.
  Dat is ook een van de reden om willens en wetens het EU verdrag er door te krijgen om zo de voedingsbodem te verslechteren voor dat soort scenario’s

  Reactie door sinne — vrijdag 23 november 2007 @ 13.29 uur

 18. Ach de landen rond de Middellandse Zee hebben ongeveer allemaal hun dictators gehad.
  Hier in het noorden zijn de mensen minder emotioneel en is het volk minder levend.
  Manipulatie werkt hier beter.
  Maar in werkelijkheid is het overal hetzelfde: een kleine groep, de elite, legt zijn wil op aan de rest, de zwijgende meerderheid.
  Het kan wel eens fout gaan, zie Geert Mak voor de oosterburen. Als ze het te bont maken namelijk.
  Wanneer Bos en Bakellende zo doorgaan zulen Wilders en Verdonk meer en meer stemmen krijgen. Maar ik weet wat B&B denken: beter dat dan de SP aan de macht.
  Daar hebben ze ANGST voor want dan worden ze ontmaskert als leugenaars.
  En omdat ZIJ angst heben worden wij VERKETTERT.
  Ja de media zijn zogenaamd links. Laat me niet lachen. Links komt gewoon niet aan het woord, daar zorgen de lakeien van het kapitaal wel voor.

  Nederland is kapot en dat weten die VOCCERS donders goed. Men is bezig met meerdere sterfhuisconstructies.
  Over een eeuw zal blijken dat onze 2e Gouden Eeuw onder Den Uyl blijkt te zijn geweest.

  Reactie door Lef — vrijdag 23 november 2007 @ 13.59 uur

 19. Dankzij de Europese samenwerking is er al 60 jaar geen oorlog. Een referendum om nee tegen Europa te zeggen is pure stompzinnigheid. Als je tegen Balkenende bent hoef je nog niet tegen Europa te zijn.

  Reactie door Michael — vrijdag 23 november 2007 @ 15.38 uur

 20. 14. harry Scheltema.

  En een reis naar Cuba leverde je meteen een registratie op bij de BVD.

  15. Jan Karst.

  Zo zie ik het ook en heb het al omschreven in het topic van zijn verkiezing. Ik kreeg toen ook hier nog tegenwind.

  19. Michael

  Tegen Europa is te algemeen gesteld. Het ligt wel wat genuanceerder dacht ik zo.
  Europa IS marktwerking IS grootkapitaal en bestaat t.b.v. datzelfde grootkapitaal en de aandeelhouders.
  Het gereformeerde denken vanwaaruit het kapitalisme begon is vervangen door het Europese marktdenken wat alles weer tergdraait zoals het toen was.
  Die christelijke grondslag zegt zoveel meer dan de betekenis die mensen er vanuit een wat betere periode aan hechten.
  Zelfs regeringen geven toe dat er de komende jaren wederom een veel groter verschil zal zijn tussen arm en rijk maar doen alsof zij daar niets mee te maken hebben wat alleszins onzin is, dat is een bewuste keuze die gemaakt is.
  En dat hebben we alleszins aan Europa te danken en is geen gevolg van globalisering maar een keuze. Globalisering is de excuustruus.

  Reactie door Henny — vrijdag 23 november 2007 @ 16.24 uur

 21. Michael nog een aanvulling. Balkenende en Bos lopen daarin VOOROP.

  Reactie door Henny — vrijdag 23 november 2007 @ 16.25 uur

 22. @(19)Michael

  Tja… als de Europese samenwerking er al 60 jaar voor zorgt dat er geen oorlog is (wat ik een beetje stellig vind, maar ja) dan zou je ook kunnen zeggen dat dat dus ook komt doordat we 60 jaar geen Europese grondwet hebben gehad. En dan zou je ook kunnen zeggen dat we dat dus vooral niet alsnog moeten gaan doen….
  En behalve het argument ‘Balkenende’ zijn er 1001 andere redenen, en de meeste hiervan zijn al wel eens in dit forum gemeld. Als u enkel het ‘Balkenende’-argument kent, tja dan zal zo’n referendum u wel als een ‘stompzinnigheid’ overkomen. Dat kan.

  Reactie door Martijn — vrijdag 23 november 2007 @ 16.33 uur

 23. Michael (19)

  Europa staat niet los van het Balkenende denken en zijn CDA.
  U moet wel heel stompzinnig zijn om hier geen verband te zien. Het is zaak om dit vulgaire economische eenheidsverdrag kost wat kost om zeep te helpen want het staat niet in dienst van de europese samenlevingen.

  In wiens dienst dan wel? Laat mij raden:
  U hoort ook bij de leeghoofdige aanhangers van het despotenkabinet? En wat oorlog betreft, daar zitten we middenin. Maar dat kan uw hachie niet schaden?
  Kan het bekrompener?

  Reactie door Atheist — vrijdag 23 november 2007 @ 16.50 uur

 24. Ook lekker. De mevrouw die soms ook wel ‘Bilderberg-Bea’ wordt genoemd, u kent ‘r wel, die mag vandaag dan ook weer nog even extra reclame maken voor het project Europa door het schrijven van een voorwoord. Maar… zo werd ons verzekerd… het is vooraf door de ministers goedgekeurd en het is ‘in lijn met de ideeen en plannen van het kabinet’,… of was het nou omgekeerd? Hmm… nou weet ik het niet meer.

  Reactie door Martijn — vrijdag 23 november 2007 @ 19.14 uur

 25. @19 Michael — vrijdag 23 november 2007,

  Zeker, Europa heeft goede dingen gebracht maar dat betekend niet dat alles van Europa goed is. Wat Balkenende en co ons willen geloven dat er maar twee opties zijn, voor of tegen. Op die manier proberen ze makke lammetjes van ons te maken zodat ze makkelijk hun tegen standers weg kunnen zetten dat ze tegen al het goede van europa zijn.

  Dus laat je niet dom maken, blijf denken.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 23 november 2007 @ 19.28 uur

 26. Nogal wat reacties losgemaakt:)

  Europa is niet democratisch genoeg, daar ben ik het mee eens.
  Globalisering heeft bedrijven machtiger gemaakt dan regeringen en ook Europa helpt daar niet tegen (want ze verplaatsen de productie toch naar Azie).

  Vrij verkeer van kapitaal EN arbeid zorgt naast een bedreiging ook voor een betere verspreiding van geld binnen de unie, denk maar eens aan al dat geld dat richting Polen gaat, waardoor daar de lonen nu al stijgen.

  En voor of tegen Europa heb je nu juist met een referendum, daar kan je alleen maar voor of tegen zijn.

  Reactie door Michael — vrijdag 23 november 2007 @ 19.43 uur

 27. 26.

  Globalisering heeft bedrijven machtiger gemaakt dan regeringen en ook Europa helpt daar niet tegen (want ze verplaatsen de productie toch naar Azie).

  Europa werkt daaraanmee en daarnaartoe. Europa heeft zelf de bedrijven machtihger gemaakt, ze doen nl. niet anders dan dat.

  Reactie door Henny — vrijdag 23 november 2007 @ 20.29 uur

 28. machtiger gemaakt dan regeringen.

  Reactie door Henny — vrijdag 23 november 2007 @ 20.30 uur

 29. @Henny (20)

  Bewijzen ervoor dat een reisje Cuba een registratie bij de BVD (die overigens sinds 2002 AIVD heet, maar dat geheel terzijde). Een reisje Noord-Korea heeft mij nu niet bepaald in problemen gebracht.

  @Jack (5)

  Het land teruggeven aan de bevolking mooie woorden, maar dat was ook wat men in Noord-Korea zit te verkondigen, maar ondertussen wordt het land volgestouwd met beelden van de “Grote” Leider, heeft men de ziekelijke drang om op alle gebieden de grootste, breedste, hoogste of langste te hebben, mag niets gefilmd worden dat ook maar enigszins negatief geïntepreteerd kan worden en zit de echte bevolking te verhongeren. En dat allemaal vanwege dat geweldige socialisme.

  Wat dat betreft mag Europa misschien niet democatisch genoeg zijn, maar het is in ieder geval een stuk democratischer dan het voormalig Oostblok, Noord-Korea, China, Sovjet-Rusland en andere landen waar de leugen al in hun officiële landsnaam begon.

  Reactie door Dre — vrijdag 23 november 2007 @ 20.34 uur

 30. Lekker vage reactie, over een onbenoemd gevaar. Kennelijk zit het bij Sarkozy zelf niet helemaal duidelijk in zijn hoofd als hij het zo vaag brengt, anders had hij het juist heel graag uitgelegd met voorbeelden als hij het zo goed had geweten wat er nou precies of specifiek zo gevaarlijk is. Zolang mensen geen voorbeelden noemen:
  1) dan lééft iets niet wat ze zeggen
  2) dan is het zweverig, vaag (algemene termen)

  Reactie door W6969 — vrijdag 23 november 2007 @ 22.05 uur

 31. @26 Michael — vrijdag 23 november 2007 @,

  Niks mis mee. Discussie zet aan tot nadenken.
  Bij een referendum over europa gaat het over het geheel (b.v. de eu grondwet als geheel), niet over de verschillende onderdelen als samenwerking of machtsoverdracht naar Brussel (of Straatsburg).

  Het zou goed zijn als er weer discussie zou zijn over europa inplaats van afwachten tot ze in Brussel weer wat verzinnen. Het zou goed zijn als de SP hier voor het initiatief voor zou geven. Slaan we direct twee vliegen in een klap.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 23 november 2007 @ 22.14 uur

 32. @ 27
  Globalisering heeft niks met regeringen te maken maar wel met techniek. Vroeger was bellen naar India 5 gulden per minuut en nu -door internet en skype- 0 cent.

  @ 30
  Organiseerde in 1993 een congres, voor jongeren, over verbreding of verdieping in Europa. Verbreed is er zeker, maar de betrokkenheid van burgers is nihil.
  Ik zie of hoor nooit een europarlementarier uitleggen welke keuzes er ooit gemaakt worden. Het lijkt soms eerder alsof het een parkeerplek is voor afgedankte locale politici.

  Reactie door Michael — vrijdag 23 november 2007 @ 23.27 uur

 33. Globalisering komt door techniek, vroeger kostte een minuut bellen met India 5 gulden en nu 0 cent. Bedrijven kunnen zich daardoor onttrekken aan nationale of zelfs Europese regels en DAT is wat er eng is (in mijn ogen).

  Euro is hard op weg de nieuwe dollar te worden, lijkt het. En dat is uiteindelijk goed voor alle landen in Europa.

  Europa is een black box nu en dat is heel erg slecht. Europese Commissie lijkt haast ongecontroleerd en wat het europarlement doet (behalve twaalf keer per jaar verhuizen naar Straatsburg)? Ik heb geen enkel idee, mag er alleen op stemmen.

  Reactie door Michael — vrijdag 23 november 2007 @ 23.39 uur

 34. Evert,

  De SP weet van de hoed en de rand.
  De SP weet wat de ware aard is van de EU onder de Bilderbergers.
  De SP jammert over de kleine voortvloeiselen van o.a. diezelfde club met een voorspelbare en aanwijsbare agenda.
  MAAR DOET ER GEEN FLIKKER AAN!!!!

  Reactie door Rob van der Zon — zaterdag 24 november 2007 @ 2.14 uur

 35. Olav: “Gaf, er is iets danig mis met je toetsenbord.

  Er is ook iets mis met je stelling. Een aantal democratisch gekozen parlementen heeft er ooit namelijk bewust voor gekozen, referenda te houden over dit verstrekkende onderwerp”
  minst ben jij sarcastic,of gelovig in parlementaire revolutie,
  “Maar in ee representative democratie moet het wel mogelijk zijn om inspraak te hebben.”
  Waar?in eindeloose gebateerd in de zo veel kamer?
  Zullen wij een commissie opstelen ten gunts van Elitocratie?
  Alles is doom zonder achter band,leer van de baas zou ik zeggen.

  Reactie door gaf — zaterdag 24 november 2007 @ 17.17 uur

 36. @ Harry Scheltema,

  Je hebt gelijk.

  Maar wat ik bedoelde, is dat zelfs een land wat zich zelfs in zijn officiele naam betitelde als “democratisch”, alleen inspraak duldde als dat binnen de heersende politieke lijn was.

  Dus: binnen de v.m. oostbloklanden werd wel degelijk gestemd, maar slechts binnen het kader van het heersende beleid en altijd pro-Sovjetunie.
  Hier is het niet anders: we mogen enkel pro-kapitalistisch stemmen, en alleen pro-V.S.

  En anders niet, zoals dat blijkt…

  Reactie door olav ten broek — maandag 26 november 2007 @ 0.18 uur

 37. Parlementaire democratie?? = de individuele mening van een parlementarier gevangen in een partijstandpunt dat zich volgens die partij vertaald als de wil van het volk.

  Hoe noemde ze dat in Rusland vroeger?

  Reactie door Jan Karst — dinsdag 27 november 2007 @ 12.39 uur

 38. Dit heeft niets met het oostblok of noord korea te maken ,als jij denkt dat ze er geen zooitje van maken dan wil ik wel eens iets anders horen van jou. In 1940 kwam adolf aan de macht en niemand wilde dit ,hij is door amerika en engeland bestreden,waardoor er nog steeds geen een europa is,toen wilden we het niet en nu worden we er toe gedwongen.

  Reactie door jack — woensdag 28 november 2007 @ 0.47 uur

 39. Jasck het was 1933,de

  Reactie door gaf — woensdag 28 november 2007 @ 2.11 uur

 40. Het zo genoemde Pralementair democratie laat hem loos,snaap jij?

  Reactie door gaf — woensdag 28 november 2007 @ 2.13 uur

 41. “liet”hem loos

  Reactie door gaf — woensdag 28 november 2007 @ 2.16 uur

 42. 38, 39, 40,41.

  Wat ik heb proberen duidelijk te maken is dat ik niet in een referendum geloof zolang de parlementaire democratie het mogelijk maakt om de uitkomst van die VOLKSRAADPLEGING naar eigen inzicht te manipuleren door een nee tegen een Europese grondwet ongegeneerd te vertalen in een JA tegen een Europees verdrag met nagenoeg de zelfde inhoud. Dan heeft de DEMOCRATIE het namelijk van de Parlementaire democratie verloren. Weltrusten nachtfilosofen!!

  Reactie door Jan Karst — woensdag 28 november 2007 @ 15.06 uur

 43. Sarkoleon noemden de relen in de parijs buitenwijken,een “boefjecratie”voyoucratie.lol die vent verdient manager van een schonnmak bedrijf te zijn,nu zit hij te l;ullen on the Staat televizie,leuker kunne zij het niet maken.laat maar de karsher los.
  Van hongarij,gevlucht van het communist,ja duke,hij kan alle dicken liken,minst de eikels rijp zij.
  Wat een nuller!

  Reactie door gaf — donderdag 29 november 2007 @ 20.48 uur