Het 15e Congres

Vandaag houdt de SP haar 15e congres. Vanaf tien uur tot in de avond zijn zo’n 1100 afgevaardigden en gasten bijeen in de oude Van Nellefabriek in Rotterdam.

Het congres is het sluitstuk van een proces van een half jaar waarin de partij door de leden binnenstebuiten is gekeerd op ledenvergaderingen en regiobijeenkomsten. Allemaal met als doel de aanpak en de organisatie van de SP te verbeteren.

Naast een nota van de congrescommissie komen ook bijna driehonderd amendementen van de afdelingen in stemming. Er wordt ook een nieuw partijbestuur gekozen.

Hier kun je het congres volgen.

Up-date: Een uitgebreid gesprek met RTL-nieuws over de situatie binnen de SP en de rol van de media vind je hier.

Vanavond had ik een gesprek met Stephan Sanders bij ‘Met het oog op morgen’ op Radio 1. Je kunt het gesprek hier vinden.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 24 november 2007 :: 10.00 uur

184 Comments

184 reacties

 1. Wat een mooie dag was ‘t. En dat het NOS het weer verneukt dat verbaast me niet meer. Ik ga nu nova kijken, ben benieuwd… Die journalisten lijken wel brood te verdienen met SP bashen

  Reactie door Regina — zaterdag 24 november 2007 @ 22.16 uur

 2. Wat een fantastisch congres.En dan zie ik het Nos journaal.Als er iets is dat de sfeer op het congres niet weergeeft dan is het dit journaal.Schandalig.2 mensen die bij de andere 998 congresgangers geen poot aan de grond kregen worden in dit journaal opgevoerd.
  Er zijn verschillende amandementen en moties aangenomen.Slechts bij 1 was er een gespleten congres.Een voorstel dat eigenlijk iedereen wel goed vindt maar waarbij velen twijfelen aan teveel bureaucratie.Jan is met procentueel nog nooit zoveel stemmen gekozen als partijvoorzitter.Alle andere leden van het partijbestuur haalden ook een hele dikke meerderheid.En dan die journalisten op de gangen:Vraag: heb je nog iets negatiefs over marijnissen te melden? Vind je Marijnissen autoritair? Zodra er een “tegenstemmer”was vlogen ze als bijen op honing om een nagatief geluid te kunnen horen!!
  nee we gingen allemaal (op een stuk of 10 na) goedgemust en vol energie naar huis om komende week te starten met de ledencampagne
  Oh ja, organisatoren, fantastisch en Marga, nog bedankt

  Reactie door Marieke — zaterdag 24 november 2007 @ 22.35 uur

 3. Ik was erbij vandaag in de Van Nelle fabriek.
  En als je dan de verslagen ervan ziet bij de NOS en NOVA, zie je, dat de media nog steeds niet luistert. Het congres heeft mij alleen maar gesterkt in de gedachte, dat ik bij de goede partij zit.

  Reactie door Marco Mulder — zaterdag 24 november 2007 @ 22.57 uur

 4. Net terug van een geweldige dag congresseren!
  Inspirerend en motiverend.

  Bedankt SP.

  Reactie door kitje — zaterdag 24 november 2007 @ 22.57 uur

 5. Misschien is het toeval, maar ik vraag me wel af waarom ik juist het betoog van Agnes niet kan beluisteren?? Is mijn eigen pc ineens “gek” aan het doen of hebben anderen daar misschien ook last van?

  Reactie door ToN — zaterdag 24 november 2007 @ 23.40 uur

 6. Wat ik er van heb gezien deed toch wat Oost-Europees aan. Net iets teveel eensgezindheid, voor mijn gevoel. En boe-geroep bij een ‘dissidente’ spreker. Maar, eerlijk is eerlijk, die zou in oost-Europa niet eens aan het woord zijn gekomen.
  Helaas ben ik bang, dat het image van gelijkhebberigheid en intolerantie tegenover afwijkende standpunten een verdere groei moeilijk zal maken. Jammer, want de ideeën van de SP vind ik nog steeds goed.

  Reactie door simbro — zaterdag 24 november 2007 @ 23.56 uur

 7. Sinds mijn lidmaatschap jaren 90 is dit mijn
  eerste keer dat ik niet aanwezig was op het
  congres en ik moet zeggen dat mij dat zwaar
  viel. Niet alleen omdat ik de afdeling niet
  kon vertegenwoordigen, maar ook het gemis
  van de eensgezindheid die veelal aan het eind
  van zo`n dag zich aftekent.
  Ik heb vandaag dan ook belangstellend het
  congres gevolgd in de blokken die tijdens de
  dag aangeboden werden op de site.
  Ik moet bekennen dat ik voorafgaand aan dit
  congres er wel even over ingezeten heb hoe
  één en ander zou verlopen met het oog op
  diegenen die mogelijk alleen zouden gaan om
  onder pressie hun idee van democratisering
  op te dringen, en die gretig gehoor vonden
  bij de pers die een nieuwe sensatie bui wel
  zitten zag. Gelukkig hebben we kunnen vast
  stellen dat aan het eind van de dag de
  gelederen als voorheen weer gezamenlijk in
  het gareel liepen om zo`n dag weer positief
  en toekomstgericht af te kunnen sluiten.
  Proficiat.

  gr,
  Marten.

  Reactie door Marten — zaterdag 24 november 2007 @ 23.58 uur

 8. Wat is dat nou toch voor gezeur over het partijleiderschap van Jan M?
  Luister naar de engelsen: “never change a winning horse”…

  Reactie door @bacus — zaterdag 24 november 2007 @ 23.58 uur

 9. @6 simbro,
  ik vraag me weleens af of de partij en Jan Marijnissen nog steeds hetzelfde is..? Ik ben een hele grote fan van Jan en Remy, maar gaat die partij niet een beetje met hun succes en sociale bewogenheid “op de loop”??!

  Reactie door ToN — zondag 25 november 2007 @ 0.11 uur

 10. Ik woon in het buitenland en gelukkig vaak bezoeker van de SP site..maar ja zo-n congres….zou ik graag bij willen zijn.zag het op TV : een hele hoge pet had ik van NOVA,maar het staat voortaan voor spreekbuis van de PvdA,die geen belang heeft bij een (blijkt) enorm sterke SP !!!!! Wat een doorzichtigheid ,zeg..SPtje pesten was dacht ik alleen voor de Telegraaf,maar nee NOVA mengt zich in het strijdtoneel..niks onafhankelijk..Clairy PvdA Polak en zo is het!! LEVE JAN LEVE SP !!!! Wat een gezeik over dat democratisch gehalte..wat Jan zei klopt…wij zijn ENORM democratisch !!!

  Reactie door Eric — zondag 25 november 2007 @ 0.19 uur

 11. Bij de NOS zijn ze ook al weer lekker bezig:
  http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2007/11/24/241107_sp.html

  Vandaag voor het eerst naar het congres geweest. Best interesant en van een ijzeren Jan wat die NOS er van maakt was niks te merken.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 25 november 2007 @ 0.20 uur

 12. Mooiste uitspraak van Jan bij het slot:
  “de honden blaffen, de karavaan trekt verder “…en winnend..voeg ik toe !!!

  Reactie door Eric — zondag 25 november 2007 @ 0.20 uur

 13. Het succes van de SP is vooral te danken aan het “gezicht” dat daar synoniem voor is..Dat is Jan bij uitstek en Remy Poppe ook…Maar ik zie en hoor ze de laatste tijd zo weinig! Waar zijn ze en waarom zie en hoor ik ze bijna niet? Zou het kunnen zijn dat zelfs deze twee “helden van het eerste uur” toe moeten geven dat “hun” partijtje een beetje GROOT geworden is? (en daarom niet meer zo goed bij hun idealen past, daar zijn anderen toch allang mee op de loop gegaan)?!!

  Reactie door ToN — zondag 25 november 2007 @ 0.24 uur

 14. De SP heeft zich in en met haar congres weer duidelijk geprofileerd. Ook in onze partij is kritiek mogelijk en ook noodzakelijk om ons allemaal bij de les te houden. Maar uiteindelijk worden de voors en tegens op een democratische wijze tegen elkaar afgewogen en worden besluiten genomen. Het congres heeft namens de 50.000 leden voor de komende tijd de koers bepaald. Nu constructief aan de slag in alle sectoren, waar de SP zijn steentje aan een rechtvaardige samenleving kan bijdragen.
  Het is goed zo !!!

  Reactie door André Vermeulen — zondag 25 november 2007 @ 0.51 uur

 15. Mijn gevoel? Kom op mensen, we gaan ervoor!!!
  Democratie is wat de meerderheid beslist, of je het er nu mee eens bent of niet. Zeker in zo’n grote groep is het niet mogelijk het overal over eens te zijn, da’s wel eens wrang, maar niet onverteerbaar. Ik vond het een goed kongres.

  Reactie door Tomatenklets — zondag 25 november 2007 @ 0.58 uur

 16. Goede morgen. Helaas niet aanwezig geweest,
  mischien de volgende keer.
  Gekeken naar Nova,geluisterd naar het programma Met het oog op morgen,waar onze
  JAN,geinterviewd werd over het congres.
  Beiden programma,s probeerde constant,de SP
  aftekraken,bijvoorbeeld ene mevr. Bakker in beeld en geluid.
  Ik heb deze dame, een aantal maanden geleden
  ontmoet in ons politiek cafe Dizzy te Rotterdam.
  Ik heb in mijn politieke leven[69] jaar,nooit zo eng-irritant persoon meegemaakt.
  Een advies aan dit mens,ga naar Wilders,of naar de beweging Verdonk.
  Blijf van mijn SP af.
  Voor ieder weldenkende,een fijn weekend
  toegewenst!!!
  Gerard.v.d.Voort

  Reactie door gerard — zondag 25 november 2007 @ 1.11 uur

 17. Beste TON,ik heb de meeste SP kamerleden,wel ontmoet,dus wat jij beweert,dat Remy en Jan,niet meer zo in beeld zijn,moet je je eigen meer verdiepen,hoe allen taken verdeeld zijn bij de SP.
  PS,Ton je bent toch niet een fan van Rita?
  Groeten Gerard.

  Reactie door gerard — zondag 25 november 2007 @ 1.21 uur

 18. @17 Gerard
  Beetje flauw om mijn naam te associeren met die “beweging” van Verdonk die zich bovendien eerst nog maar es moet bewijzen! En lezen is bovendien ook nogges een kunst hoor, ik ben hier ToN en NIET voor niks! misschien kun je de hoofdletters van de kleine onderscheiden? Ik zou zeggen, doe je best en blijf vooral goed op dit weblog lezen..dan was je mij ongetwijfeld in het verleden vaker tegengekomen en had ik jou evt. twijfels bij voorbaat kunnen besparen! Dat neemt echter niet weg dat je soms best oprecht kritisch kan en mag zijn over de manier waarop je behandeld wordt en dan heb ik het niet over de media hoor..!

  Reactie door ToN — zondag 25 november 2007 @ 1.50 uur

 19. Het was een geweldig congres! En wat weten die media er weer een klets-verhaal van te maken, werkelijk ongelofelijk. Iedereen mocht het woord voeren en kon zeggen wat ie wilde. Ik hoop dat mevrouw Bakker uit amsterdam snel haar lidmaatschap opzegd want zo’n klets heb ik nog nooit gehoord. Ze zal het wel erg interessant vinden om haar zegje in nova etc te doen. valt me erg van deze media tegen dat ze hierop happen want het is totaal niet representatief voor wat er onder de leden vd sp leeft, dat bleek gisteren wel! Jan succes.

  Reactie door Dennis — zondag 25 november 2007 @ 1.55 uur

 20. Sorry,ToN,je moet het wel een zien als woordspeling.
  Als nog de groeten.
  Gerard.

  Reactie door gerard — zondag 25 november 2007 @ 2.05 uur

 21. @19 Gerard
  Neem je niks kwalijk hoor, ik zeg alleen graag wat ik denk en vind en volgens mij past dat uitermate goed bij de principes waar de SP voor staat..!
  Vandaar dat ik niet wil dat anderen met mijn naam “ton” aan de loop gaan, net zo min als dat Rita er “TON” van maakt..!
  Daarom ben ik al een hele tijd juist daarom “ToN”..Passend voor het feit dat ik sta voor wat ik vind, vandaar de hoofdletters..Het kleine “oo’tje” ertussen geeft ruimte aan andersdenkenden, dat vind ik ook prima!

  Reactie door ToN — zondag 25 november 2007 @ 2.21 uur

 22. Beste mensen, ik versta één woord en dat is socialisme.
  Als je de deur op een kier zet, dan staan de de sociale vrijdenkers in de rij om te vertellen, hoe het sociale gebeuren ingedeeld dient te worden. Dan valt de SP in de val die de PvdA overkomen is.
  Socialisme is verantwoordelijkheid voor de hele maatschappij!

  Reactie door d'olle Henk — zondag 25 november 2007 @ 2.25 uur

 23. Juist Henk!

  Ben blij dat je weer meedoet! Jij als rasSocialist werdt door mij node gemist.
  Man ik ben blij je stem weer te horen!

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 25 november 2007 @ 3.25 uur

 24. Ik vond het een tof congres. Iedereen heeft de amandementen kunnen indienen. Ook al werd 5x hetzelfde voorstel ingediend door verschillende afdelingen/personen: alle voorstellen werden ter stemming gebracht.

  Het was een aardig boekwerk, bijna 300 amandementen, maar ik heb het met plezier gedaan.

  Ik wil hierbij ook Hans van Heijningen nogmaals bedanken voor zijn goede inzet de afgelopen maanden.

  Een conflict heeft altijd 2 kanten, en ondanks dat mensen die in een conflict waren ervoor kozen om dit via de pers uit te vechten heeft Hans ervoor gekozen om dossiers van mensen in de partij niet in de media te mieteren. Hij heeft zijn hoofd koel gehouden en hij heeft zich niet verlaagd tot dat nivo.

  Zoals hij op de laatste partijraad zei: het is a.h.w. “vechten met een hand op de rug”. Maar hij heeft gekozen voor beschaafd handelen en heeft het conflict besproken op de ledenvergadering, waar je (zoals Agnes Kant vandaag zei) elkaar in de ogen kunt kijken.

  Daarvoor mijn respect. En de journalist die me hierom een hielenlikker noemt: in deze is me dat een geuzenaam.

  We gaan ervoor; dat doen we, dat deden we en dat blijven we doen.

  Met vriendelijke groeten,

  Rene Veerkamp

  Reactie door Rene Veerkamp — zondag 25 november 2007 @ 4.11 uur

 25. 21 d’olle Henk, met de laatste zin heb je ten
  diepste verwoord wáár de kérn ligt.
  Met die gedachte in het vaandel kan ook mijn
  zondag niet meer stuk. Als dat de sfeer van
  het congres was, waar ik helaas niet bij kon
  zijn, dan was warmte en bewogenheid voelbaar.
  Hoewel ik helaas er niet dichtbij betrokken
  kan zijn, voel ook ik me door 95 % van de SP-
  aanhangers….geféliciteerd!!
  Fijne voortzetting van deze zondag Henk en de
  heel hartelijke groeten aan Dee, vandáág!
  Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 25 november 2007 @ 4.55 uur

 26. Net zoals de klok tikt schrijven jullie ook geschiedenis. De SP leeft en laat leven. Ook al wordt je oud en krijg je allerlei kritiek over je heen blijf jezelf en ga zo door.

  Op naar het Kabinet Marijnissen!

  Reactie door Ali Illegali — zondag 25 november 2007 @ 6.35 uur

 27. met alle respect voor JM maar hij is niet de SP en moet dat ook niet worden. Dat vergelijkt de SP met de LPF en impliceert dat, als JM er om wat voor reden dan ook mee ophoudt, de SP ophoudt te bestaan.

  Dit geldt voor Wilders en Verdonk en Fortuin en het beeld dat het bij de SP net zo is moeten we vooral niet naar buiten toe versterken. Wil de SP een partij worden die zich profileert tussen de andere partijen die het langdurig gemaakt hebben, dan moet de kiezer ok het idee hebben dat het niet ophoudt na 1 persoon.

  Reactie door ipuntje — zondag 25 november 2007 @ 7.53 uur

 28. Ton ik had het zelfde probleem ik kon Agnes Kant ook niet goed ontvangen.

  Reactie door wem — zondag 25 november 2007 @ 10.24 uur

 29. @23 Ipuntje, om nu even het puntje op de i te
  zetten, wil ik je toch graag mededelen, dat
  zeker ook het afgelopen jaar, Jan Marijnissen
  zélf niet nagelaten heeft, in diverse vraagge
  sprekken, te melden, dat dé Partij niet valt
  of staat door zijn aanwezigheid. Het is een
  heel goed en goedopgeleid team dat ook nog
  eens een ínterne cursus heeft doorlopen waar
  de partij door gedragen wordt. Hij is er ook
  trots op, dat ook zonder zijn aanwezigheid de
  Partij van wanten weet en zal hem m.i. zeer
  zeker ook een geruststelling zijn.
  Het is telkenmale de media, die hem in de
  ‘verkeerde’ hoek lijkt te drukken, maar je
  kan er niet omheen, dat er bij een goedlopen-
  de partij er maar één de leiding in handen
  moet houden om niet ‘stuurloos’ te boek te
  komen staan. Dat hij én partij én fractie aan
  stuurt heeft wel degelijk een funktie en ge-
  zien het Kabinetsgedrag lijkt dit momenteel de meest geëigende oplossing om ‘van de hoed
  en de rand’ geheel op de hoogte te zijn. Met
  intimi binnen de partij zullen die zaken ge-
  deeld en gecommuniceerd worden die daarvoor
  in aanmerking komen.
  Juist de presentatie van bijv. ook de SP-2e-
  kamerclub, zal de burger/kiezer ongetwijfeld
  het aanzien doen geven van een zeer hechte
  partij, een club met visie en hándelingsbe-
  kwaamheid waar men jaloers op zou kunnen zijn
  binnen de eigen organisatie.
  De heer Jan Marijnissen is er niet de figuur
  naar ‘lippendienst’ te verrichten voor de
  camera en daarbuiten een dwars daarop staande
  regie te voeren.
  Het heeft allemaal iets weg van een directeur
  van een enerzijds toch besloten vennootschap,
  waarvan wij, kiezers, ons aandeelhouders mo-
  gen weten, waarbij de winst louter en alleen
  bestemd is voor de burgers die mede binnen
  dit funktioneren een niét ONbelangrijk aan-
  deel léveren en er derhalve ook in hébben!
  Een socialere wisselwerking kan IK me nauwe-
  lijks voorstellen.
  Overigens de SP IS ál een partij en kan idd
  alleen nog maar groter worden. Naarmate de
  kiezer ziet én doorziet, wikt en weegt en tot
  de slotsom komt, dat (gezaaide) verdeeldheid
  binnen een partij, niét de objectieve kriti-
  sche noot is die men zich ziet voorschotelen,
  maar zich er terdege van bewust is dat lei-
  ding binnen een partij, kans moet zien zich
  niét’n ‘koekje van éigen deeg te zien bakken’
  zoals inmiddels al diverse andere partijen
  dus precies het verkéérde voorbeeld gaven en
  er behoorlijk mee achterop zijn geraakt, den
  kende met’democratie’ bezig geweest te zijn.
  We hebben de afgelopen jaren gezien wat het
  profileren van partijen in de praktijk heeft
  voorgesteld, nadat zij dáchten het lángdurig
  gemáákt te hébben. Veelal hebben splijtstof-
  jes er lángdurige schade berokkend die niet
  zelden onherstelbaar bleek. Zoals de SP zich
  tot héden profileert is het uitgesloten dat
  het een groep SPijtoptanten wordt, geenszins!
  Nogmaals, de kiezer loopt niet achter, de
  kiezer loopt in, maar lóópt er niét (meer)in!
  Overigens versterken wij niet een verkeerde
  mening in de media, dié wordt kennelijk door
  een niet transparante club aangevoerd zo te
  zien en zou zich verre van dat soort praktij-
  ken dienen te houden en zich niet moeten laten intimideren, met welk vooruitzicht dan
  ook in het verschiét gesteld! De SP gaat het
  wel redden, mede dankzij de waardering die er
  in het hele land voor IS !
  De andere partijen gaan maar eens iets doén
  aan hun profielbánden, want zo glijden ze één
  voor één van het politieke wegdek af!
  FIJNE dag allemaal en tot kijk! Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 25 november 2007 @ 10.28 uur

 30. Andre Vermeulen reactie 14

  “Kritiek mogelijk” ?? U leeft zeker op een andere planeet ?

  Reactie door gerrit — zondag 25 november 2007 @ 10.32 uur

 31. Hoogmoed komt vóór de val

  Reactie door sjvd — zondag 25 november 2007 @ 10.53 uur

 32. JAN, wat een dag heerlijk , ging moe maar tevreden naar huis > dichtbij dit keer heel de dag zoeken naar een spelt in de hooiberg

  Reactie door ben oskam — zondag 25 november 2007 @ 11.22 uur

 33. Laat ik nu ook eens een positief geluid horen m.b.t. de media. Ja ik sta er zelf ook van te kijken.

  Ik heb de verslaggeving gevolgd via radio 1. Weet bij god niet welke omroep op dat moment verantwoordelijk was. Ik vond de benadering daar en de verslaggeving goed, objectief en zelfs het positieve bericht (m.b.t. democratisch) in deze van de indiener van het amendement werd uitgezonden. Kwamen tot de conclusie dat het er zeker WEL democratisch aan toeging en het democrarisch verworpen was.

  Nova heb ik niet eens naar gekeken, kijk steeds minder naar was ooit geheel anders. Daar waar objectiviteit en integriteit verlaten lijkt te worden en verslaggeving ‘eenzijdig’ en tendentieus is heb ik weinig meer te ‘zoeken’
  Het NOS-journaal wederom zeer tendentieus.
  Het begint overigens steeds meer en meer met een eigen ‘statement’ waarvan de essentie is dat het niet onderbouwd behoefd te worden waardoor de rest er al niet meer toe doet. Hoezo objectieve berichtgeving?
  Dat is overigens niet alleen zo m.b.t. de SP maar op vele andere vlakken.
  De directeur zal wel weer doorstromen naar de Rijksvoorlichtingsdienst, de relatie in de aanloop daarnaartoe moet vooral ‘warm’ gehouden worden denk ik. Ik heb er geen andere verklaring voor.

  ToN bedoel jij dat de PvdA tenondergegaan is aan haar eigen succes. De mensen die het beter kregen dankzij alsmede de zonen van zal ik maar zeggen, en NU het geld verdienen en de baantjes bezetten, ineens daarmee ook anders zijn gaan denken en ineens zo sociaal niet meer zijn als het om de maatschappij NU gaat. De partij verandert met( de inkomsten van?)haar leden en verloochent daarmee haar bestaansrecht en principes, “de vlag” waaronder ze dat doen. Die vlag is totaal van kleur verschoten.

  d’olle Henk je hebt gelijk. Ik hoop dat daar waar ik dat los zou laten in jouw opinie je me daarop aanspreekt? Vraagje d’olle Henk, in alle eerlijkheid, strekt de maatschappij in jouw visie zich verder uit dan de Nederlandse maatschappij. Ik denk dat het voor mij een open deur intrappen is maar toch?

  Reactie door Henny — zondag 25 november 2007 @ 11.25 uur

 34. Heb bij veel jounalisten over hun schouder meegekeken ,wat een ramp als je zo je brood moet verdienen–Heel de dag zoeken naar een spelt in de hooiberg .

  Reactie door ben oskam — zondag 25 november 2007 @ 11.27 uur

 35. Helaas kon ik er niet bij zijn. De mensen die ik ken en er bij waren, waren erg positief. Volgende keer hoop ik er weer bij te zijn.

  Reactie door Rudy Nordhausen — zondag 25 november 2007 @ 11.28 uur

 36. ZOOOO
  Dat was een prachtige dag!
  Eerste keer een congres en dan zo een mooie mensen gezien, en hele erg veel inspiratie gekregen. Ik wilde nogmaals Jan bedanken voor zijn inzet (gniffel), en de hand die ik kreeg gisteren heb ik alweer gewassen, maar het gedachtengoed drijft verder.
  En het kan me geen FUCK schelen wat die media schrijft, WIJ waren erbij en WIJ ZIJN DEMOCRATISCH!!!
  274 amendementen, allemaal bestudeerd en gestemt.
  PRACHTIG!!!!

  SP is mijn partij, en ik weet dat we NOG groter gaan worden!

  NEDERLAND VERDIENT SP!

  en nu
  aan het werk!

  Reactie door naomi — zondag 25 november 2007 @ 11.35 uur

 37. Beste Jan-Beste SP,

  Ten eerste vond ik dit partijcongres een geweldig succes.
  Het toont weer de kracht van een vrijwel eensgezinde SP.
  Ik heb me de laatste tijd gruwelijk geergerd
  aan de hetze die met name tegen jou Jan gevoerd word.
  Je werd afgeschilderd als zijnde een dictator.
  Ook het argument van de ” Leegloop ” van de SP werd keer op keer aangehaald door de media.
  Welnu ik was een van die leden die zijn lidmaatschap had opgezegd.
  Maar niet om de redenen die de media ons wil doen geloven namelijk dat de SP geen democratische partij zou zijn.
  Nee dit had puur met priveredenen te maken.
  Maar om nog eens op het democratisch gehalte terug te komen van de SP waar men toch zo,n kritiek op heeft.
  Alsof het bij de andere partijen beter geregeld is ?
  Neem nou het feit dat een ruime meerderheid van het volk tegen verlenging van de missie in Afghanistan is ?
  Wat doet men daar in Den haag mee ?
  Niets totaal niets sterker nog men negeert het volk.
  En ook vraag ik me af hoe dit item in de achterban van de regeringspartijen leeft.
  Met name de achterban van de PVDA ?
  Het zou best kunnen dat ook daar een meerderheid tegen verlenging is ?
  En toch gaat men deze missie verlengen dat weet ik zeker.
  Dit is nou Haagse democratie door gekozen volksvertegenwoordigers !
  Ook het 6 wetten plan betreffende de afdrachtegeling van Guusje ter Horst van de zogenaamde linkse PVDA ?
  Ik zeg al jaren de PVDA is net zo rechts als de VVD en het CDA.
  Dit plan vind ik een regelrechte aanval op de SP.
  Een aanval op links tewijl deze partij zijn pijlen op rechts moet richten.
  (Linkse)Guusje dient zich dan ook diep te schamen.
  Dit zegt veel over het politieke kaliber van deze PVDA.
  Ze noemen zich links maar voeren rechtse politiek.
  Ik persoonlijk heb ze nooit vertrouwt deze draaikontenpartij bestaande uit salonsocialisten of baantjesgasten.
  Maar beste Jan ze liggen op de loer.
  Zodra ze de kans hebben om de SP een kopje kleiner te maken slaan ze toe.
  En dit zullen ze niet altijd op even nette manieren doen.
  Ook zal men vrees ik mits dit al niet het geval is mensen infiltreren in de SP die er eigenlijk niks verloren hebben om zodra ze hun kans ruiken de SP of jou zwart te maken.
  Daarom is het van groot belang dat jullie ls partijbestuur waakzaam blijven.
  Jan voor mij ben jij de SP.
  Jij bent de man waar veel mensen hun hoop op hebben gevestigd.
  Jij bent recht door zee.
  Veel burgers in het land vertrouwen jou.
  Ik ook.
  Ik laat me zeker niet van de wijs brengen door de media.
  Sterker nog ik meld me snel weer aan als lid.
  En wens jullie als SP heel veel succes !

  Reactie door Peter Grootheest — zondag 25 november 2007 @ 11.41 uur

 38. ***”Never change a winning team”*** is bij uitstek passend bij de SP.
  Onzin dat de SP alleen Jan Marijnissen is; wel zijn we gezegend met deze uitstekende, menselijke ‘voorman’!
  Samen met hem bestaat deze partij uit goed op de hoogte zijnde mensen, die met z’n allen weten waar ze voor staan!
  Bovendien zijn zij samen daarin ACTIEF bezig om dingen gedaan te krijgen, dat kan dus..!

  Kijk nog is 1 avondje TV, naar alle ons omringende partijen met hun loze bekvechten en gekrakeel, om ‘plekjes aanzien’ te bemachtigen! Schande!
  Vanaf de basis in de SP merk ik dat kritiek en open houding naar nieuwe ideëen die dan nuchter en realistisch bekeken worden op haalbaarheid en nuttigheid heel goed kunnen bij die partij!
  Scholing wordt onder álle lagen van de leden gestimuleerd én mogelijk gemaakt, zie het Novembernr. van de Tribunekrant!
  Iedereen kán dan bekend worden met waar de SP voor staat, zodat we niet zomaar wat ‘brallen’!..

  Ik denk dat de SP de enige realistische, met 2 benen op de grond staande, Nederlandse politieke partij is.
  Dus gaan we gewoon door.

  Reactie door olinda — zondag 25 november 2007 @ 12.14 uur

 39. Jaren geleden irriteerde ik me mateloos omdat de SP stelselmatig genegeerd werd bij NOS journaal, TweeVandaag, Netwerk, Nova, RTL-nieuws.
  Toen de SP steeds sterker werd in de peilingen, begon RTL – als enige – over SP-standpunten te berichten.

  Na de verkiezingen moest ook de rest op de knieen; opnieuw GroenLinks om de mening vragen en de SP overslaan kon niet langer gezien de uitslagen.

  Het is een tijdje aardig gegaan. Nu lijkt men het bij de redacties leuk te vinden om de SP negatief af te schilderen.

  Nou ja, die jarenlange radiostilte was enger…

  Reactie door Sylvia — zondag 25 november 2007 @ 12.23 uur

 40. @ madelief

  zijn we het dus helemaal eens. Een aantal reacties op dit item zorgden er voor dat ik reageerde. Als mensen beginnen te roepen: leve jan, jan is de Sp, en zo (lees bv het laatste stukje van reactie 36, ook al was mijn reactie op eerdere stukjes).

  Ik ga ervan uit dat jan deze persoonsverheerlijking ook niet wenst, dat geef jij ook min of meer aan. Mijn reactie was ook zeker niet tegen JM gericht maar tegen die mensen die al die andere goede mensen in de SP en de SP zelf geen recht doen door zich fixeren op 1 persoon. Deze fixatie zorgt in mijn ogen eigenlijk ook voor de valse publiciteit over de alleenheerschappij van JM.

  Reactie door ipuntje — zondag 25 november 2007 @ 12.27 uur

 41. Mooi streven om kamerleden 2300 euro per maand te geven en de rest in de partijkas. Van mij mag het bedrag toch wel omhoog naar 3500 euro. Dit gun ik hen wel.

  Reactie door robert rb — zondag 25 november 2007 @ 12.30 uur

 42. Was ook op het congres, de meerderheid heeft beslist.
  Democratischer kan het niet!
  Wilt de media dat wij op de pvda moeten lijken? De sp is gewoon een moderne linkse partij.

  Reactie door Ben tarici — zondag 25 november 2007 @ 12.41 uur

 43. De Sp is de partij die het beste mijn ideeen verwoord maar waar was TvB? Beetje kritiek houdt je namelijk scherp.
  Verder klopt het inderdaad dat de sp weinig aan bod komt, op een positieve manier, in de media. Journaille is waarschijnlijk vooringenomen en niet objectief. Overigens erg menselijk.

  Reactie door stan — zondag 25 november 2007 @ 12.52 uur

 44. Goeden middag vrienden SP.

  De indruk van het congres waar ik vanwege mijn gezondheid niet aanwezig kon zijn is:
  De media hebben onderling afgesproken om de SP te boycotten, daarom sturen ze de meest rechtse figuren met de camera er op af, of de microfoon voor de radio.
  Daar gebeurt dan wat voorspelbaar is, niet het democratisch gebeuren vertolken maar naar figuren zoeken die niet in de SP horen.
  Dat kost moeite en daarom suggereren dat er geen kritiek mogelijk is.
  Bij mij valt de eensgezindheid op dat me met trots vervult.
  Draaideur figuren die de verkiezingsbeloften aan hun laars lappen zijn niet te vinden. Jammer voor deze ‘journalisten’.
  Wanneer in een partij als de VVD Verdonk er uit gegooid wordt is dat nieuws, maar wanneer dat bij de SP “DEMOCRATISCH” gebeurt is dat een schande.
  Waar is de objectieve journalist dan?
  Die mag niet schrijven, want dan bezorgd hij de SP nieuwe leden en dat moet koste wat kost voorkomen worden.

  Een objectieve ……

  Reactie door Ouwe Dirk — zondag 25 november 2007 @ 13.07 uur

 45. Waarom zouden we een geweldige voorman als Jan opzij zetten?

  Om te “bewijzen” dat we democratisch zijn?

  Ik denk dat we nieten moeten zwichten voor de laster van de media en andere kortzichtige idioten.

  Mijn laatste congres was 2003 of 2002 of zo. Ik zou er graag vaker bij zijn.

  Jammer dat er zo weinig over in de media en op de SP site te vinden is.

  Reactie door Jungle Rock — zondag 25 november 2007 @ 13.35 uur

 46. De SP en het congres..een warm bad vergeleken bij de kilte van deze tijd..
  Succes SP..we zullen steeds groter worden!!
  En Jan,jij vertegenwoordigt alles wat SP is..inderdaad HET GEZICHT..!! Laat de honden maar blaffen..wij groeien!

  Reactie door eric — zondag 25 november 2007 @ 13.50 uur

 47. Geweldige dag maar bovenal een democratische dag.

  Vrijdagavond nog via mail te horen krijgen dat je erbij mag zijn, indrukwekkend..

  Media? Nu weet ik ook gelijk hoe dat werkt…

  grt Marjan, Maarssen

  Reactie door Marjan Fase — zondag 25 november 2007 @ 13.51 uur

 48. @Stan:

  TvB heeft zijn eigen glazen ingegegooid door niet zijn zetel terug te geven toen hem daar om werd gevraagd door de regioconferentie.
  Hij ging door met zn eigen fractie en dat is tegen de afspraken. Dan moet je er uit want je kunt niet buiten de SP nog lid zijn van een andere politieke partij (de groep vB in dit geval) Als hij zich bij een democratisch besluit had neergelegd had hij kunnen spreken op ons congres. Hij koos er echter voor dat niet te doen.

  Kritiek houdt je scherp heb je gelijk in, maar mensen die geen lid zijn van de SP hebben weinig te zoeken op een SP congres

  Ik vond het een prachtige dag en heb met volle teugen genoten. Ik ben er trots op lid te zijn van deze partij en ik ben ook trots op onze wethouder Hans van Hoofd sr. en zijn gouden tomaat

  Reactie door bertil — zondag 25 november 2007 @ 13.52 uur

 49. Beste Jan

  Zo kom je niet verder. ipv tegen het kabinet beveel ik een keiharde actie aan tegen de PvdA bewindslieden en Wouter in het bijzonder. Dat heeft ook het CDA geen windeieren gelegd , ik heb het Balkenende zelf nog aangeraden. Denk er eens over na en laat bijv Harry Van Bommel en Jan de Wit eens proberen. Succes verzekerd !

  Reactie door Jacques — zondag 25 november 2007 @ 14.14 uur

 50. Beste allemaal,

  Fijn dat er een kennelijk bevredigend en in goede sfeer verlopen congres is geweest, waarmee ik alle SP-ers (inclusief mezelf) feliciteer, maar de Sp ontleent zijn bestaansrecht dus vooral aan het opkomen voor de sociaal zwakkeren en minder bedeelden.

  Daarom even de rauwe financiele werkelijkheid voor die laagstbetaalden, zoals de Balkenendeclub die heeft uitgebroed.
  Met als uitgangspunt het wettelijk minimumloon voor volgend jaar, dat is immers ook de referentie voor alle uitkeringen, incl. de AOW…
  Zie deze link:

  http://www.salarisnet.nl/Cijfers/Cijfers-Artikelpagina/Bruto-minimumloon-per-1-januari-2008-omhoog.htm

  Een verhoging dus van bruto 1317 naar 1335 euro… nog niet eens 1,5 % (BRUTO wel te verstaan, netto dus iets van 12 a 13 euro!), terwijl alleen al de berekende inflatie zo rond de 2 % ligt.
  Als je alle sterk stijgende kosten meeweegt, (zorgverzekering, energie en voedsel, om de “drukkendste” maar eens te noemen) dan gaan dus onze minderbedeelde landgenoten er vele procenten op achteruit, daar waar juist deze mensen al jarenlang hebben ingeleverd.

  Dank u heer Balkenende, lekker “sociaal”.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 25 november 2007 @ 14.34 uur

 51. Hallo allemaal,
  Gister was het mijn eerste SP-Congres, vreselijk spannend allemaal. Ik heb het als een enerverend en leuk congres gevonden. Alhoewel je op zo’n congres vaak hoort kom je bent alleen maar klapvee, ik vind dat persoonlijk wel wat hebben hoor: klappen als je het met de spreker eens bent en niet klappen als je het er niet mee eens bent. Jan je hebt helemaal gelijk de afgelopen dagen hebben de media hun ware gezicht laten zien, en juist wij als SP moeten nu onze (sorry voor de woordkeuze) rug recht houden!!!! En over 3 jaartjes dan beeft Den-Haag want we gaan zeker meer dan 25 zetels halen!!!!!!!!!!!! Alle partijgenoten die aanwezig waren bedankt voor deze leuke en leerzame dag!
  Groetjes,
  Rick Pruim, Afdeling Emmen

  Reactie door Rick Pruim — zondag 25 november 2007 @ 14.39 uur

 52. Het was een mooie dag zeer veel oude kameraden terug gezien uit de tijd Nijmegen 1980 maar nog mooier veel jeugd, Rood gefeliciteerd met zoveel talent jullie hebben de toekomst. En die media ja wat moet ik ervan zeggen. Onafhankelijkheid is er al lang niet meer zeker nadat er commerciële omroepen zijn die afhankelijk zijn van belspelletjes en aandeelhouders. Over de publiek omroepen geldt hetzelfde zij zijn afhankelijk van de heersende politiek want die verdeelt de subsidies. Ik was wel blij om te zien dat die roeptoeters democratisch de mond zijn gesnoerd. En tot slot Hans van harte het is je gegund en blijf nog lang actief want jij bent iemand waar ik veel respect voor heb en altijd hebt gehad

  Reactie door Jos Swartjes — zondag 25 november 2007 @ 15.08 uur

 53. Zou Gwen ter Horst, de dame die samen met Nynke de Zoeten her verslag voor Nova heeft gedaan van ons geweldige congres, familie zijn van Guusje? Dan is het geen wonder …….
  In ieder geval Nova heeft zich weer heel objectief en neutraal opgesteld (humor). Hoezo journalistieke onafhankelijkheid en onpartijdigheid? en daarvoor zijn ze, beide dames, de hele dag in touw geweest! gefeliciteerd.

  Reactie door Michel Marion — zondag 25 november 2007 @ 15.11 uur

 54. Ik vond het een geweldig congres. Voor mij was het de eerste keer. Erg leerzaam allemaal. Uiteraard heb ik ook de media gevolgd, en die gaven wel een erg eenzijdig karakter. Zoals het stukje van Mw Bakker, dat werd zo uitgezonden alsof er heel veel kritiek en negatieve klanken binnen de partij zou bestaan. Alleen het gejouw direct na haar toespraak werd niet uitgezonden. En dat gaf juist aan hoe de overweldigende meerderheid erover dacht. Maar ja, we weten, de media is een leuk medium, maar de betrouwbaarheid is niet 100%.

  Reactie door Jeroen — zondag 25 november 2007 @ 15.19 uur

 55. Ik heb nimmer ooit op Jan gestemt en ben dat ook niet van plan, geloof dat ik de eerste keer op Agnus heb gestemt en de tweede keer op Harry van Bommel heb gestemt (kleine fout wou eigenlijk Jan de Wit?) stemmen..

  Ik heb wel gedacht om weg te gaan bij de SP, maar er zijn geen ander alternatief voor mij dus ik blijf voorlopig nog bij de SP, de GroenLinks is niet goed vertegenwoordigd plaatselijk, de PVDA zal ik het maar niet over hebben en de D’66, ik ben geen student en ben van mening dat referenda zijn grenzen kent, en de rest valt af.

  Reactie door Macros — zondag 25 november 2007 @ 15.53 uur

 56. @39 Ipuntje, ik had je heus wel begrepen,
  maar je ‘voorzet’ was te mooi, om – als niet
  professionele voetballiefhebster – even te gebruiken, let wel, niét joú willen misbrui-
  ken. Jouw stelling nog eens benadrukken, is
  kennelijk weer minstens zo nodig, als de ma-
  nier waarop de SP wel of niet zou willen par-
  ticiperen binnen een Kabinet. De Verkiezingen
  hebben dat dus duidelijk gemaakt, maar keer op keer moest de ‘juiste toedracht’ worden
  uitgelegd, tot vervelens toe.
  Op een ander weblog werd ik zelf uitgemaakt
  t.a.v. JM aan een vorm van ‘persoonsverheer-
  lijking’ te doen, maar hij en ik wéten wél
  beter, geenszins dus!! Zulke aantijgingen die
  werkelijk op niets gebaseerd zijn en op grove
  wijze worden geponeerd vind ik afschuwelijk!
  Mogelijk de reden van mijn ietwat ‘directe’
  reaktie, die aantijging nog vers in het ge-
  heugen hebbend en zeker nog niét vergéten!
  Ik was dus ook in het verleden nooit ‘in’ voor idolen, maar kan ik wel enorm waardering
  opbrengen voor mensen die ons ‘iets te zéggen
  hebben’, maar met iemand dwepen als ware het een afgod(in), zal nooit mijn manier zijn.
  Overigens hoop ik ook dat Henny’s vragen be-
  antwoord worden, dan léér ik dáár ook weer
  van hoe deze en gene over bepaalde zaken zou
  willen denken.
  Het is ook wel eens moeilijk ipuntje of be-
  paalde zaken wel of niet bespreekbaar zouden
  moeten zijn, maar het duidelijk blijven ont-
  kennen van zaken die niét juist ‘belicht’
  worden, van welke zijde dan ook, kan m.i. dus
  nooit kwaad, en schept meer duidelijkheid,
  lijkt mij! Het zal altijd zo zijn dat niet
  ánders dénkenden hier hun mening (of gal) ko-
  men lozen, maar vaak de wel wat erg narrow-
  minded figuren hier een zekere vorm van ja-
  louzie te berde brengen, die niets, maar dan
  ook niéts met een evt. te voeren ‘discussie’
  te maken hebben, en het slechts om een finaal
  uit de hand gelopen egotripperij gaat. Men
  moet jaren intensief meelezen om een derge-
  lijke gang van zaken tijdig te onderkennen en
  uiteindelijk te negeren: zij voegen niets toe
  anders dan het spelen met en bespelen van emo
  ties van wie die ook zouden mogen afkomen!
  Fijne avond ipuntje, houd het allemaal maar
  goed in the picture, dat doet de trouwe log-
  lezer ook…..bij bránd, wél bellen!!!
  Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 25 november 2007 @ 15.59 uur

 57. @7 Marten, welkom ook hier vanuit het frisse
  noorden en onderschrijf ik ook graag jouw
  ferme woorden op je eigen weblog geschreven.
  Een plezier om dat statement te lezen en het
  gaf me een heel goed gevoel! Bedankt!
  Fijne avond, Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 25 november 2007 @ 16.06 uur

 58. Ook ik was erbij en de NOS heeft zeer goed weergegeven wat er speelt. Graag jullie oogjes open houden

  Reactie door johan — zondag 25 november 2007 @ 16.06 uur

 59. @41 Bedankt Ben, had je niet 10 x op die
  reageerknop kunnen drukken, om het Nederland
  voor eens en voor goed duidelijk te maken?
  Fijn, dat je er zijn kon! Misschien dat het
  mij volgend jaar mag lukken! Prettige zondag
  verder en neem er vanavond maar een lekker
  stuk vlaai bij om te vieren, dat wat de SP
  hééft en met een beetje goeie wil zal kunnen
  blijven behouden. Proost! Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 25 november 2007 @ 16.09 uur

 60. Ha, Ouwe Dirk, ik maakte me al weer zorgen,
  dat je opnieuw aan het revalideren zou zijn
  geslagen en ik las dat je daar in het verre
  zuiden beloofd had ‘het wat kalmer aan te
  zullen gaan doen’. Gelukkig lijkt het dit
  jaar niet bar en bar koud te worden, dus hoop
  ik dat je ons je visie blijft duidelijk maken
  en helaas velen met jou zal het zelfde gevoel
  overkomen. Cynisme wordt zo wel in de hand ge
  werkt, dus laten we hopen dat de media zich
  deze kritiek aantrekt, alhoewel Henny dus een
  positieve criticus via de radio had beluis-
  terd, maar dat mogen toch niet de uitzonde-
  ringen op de regel gaan worden.
  We moeten maar zien dit jaar uit te zingen en
  wat Ab Klink vanmorgen in Buitenhof te melden
  had, mag hier nog wel eens in een topic wor-
  den toegelicht om de details duidelijk te doen worden!. Fijne avond Ouwe Dirk, pas ook
  jij goéd op jezelf hoor. Met vr.gr.Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 25 november 2007 @ 16.18 uur

 61. Duidelijker kan het geloof ik niet.Het gezicht van de partij is de voorzitter.
  Hoewel ik vind dat twee partijfuncies best druk is.

  Reactie door tom — zondag 25 november 2007 @ 16.23 uur

 62. DE SP-DADEN in sociaal/maatschappelijk/etc. opzicht TELLEN!! Interne aansturing van de SP (binnen de SP-visie/uitgangspunten en denk-/inspraakkaders) vraagt OOK ORGANISATORISCH om duidelijke grenzen, grensbewaking en correctie. Een veel grotere en loggere SP vraagt uiteraard om ‘EEN GEZAMENLIJKE PAS OP DE PLAATS’(reflecterend: ‘waar staan we, waar willen we naar toe?!’, hetgeen tijd en timing kost).
  Het Congres gisteren was daarvoor een prima moment! Helaas heeft nog niet iedereen dit begrepen en ervaren enkelen afwijzing van hun PERSOONLIJKE MENING en INTERPRETATIE als ‘gebrek aan democratie’. Ik zeg bij deze tegen deze personen: bezin jullie op jullie eigen standpunten en situatie, trek jullie conclusies en handel daarnaar zonder de SP-uitgangspunten/-leden, etc. in diskrediet te trekken.
  Ik, en velen met mij, vond het gisteren een duidelijk en hartverwarmend congres met goede aansturing binnen de SP-uitgangspunten.
  Mijn complimenten voor de organisatoren!

  Reactie door Mevissen — zondag 25 november 2007 @ 16.43 uur

 63. Toch blijft het raar dat Marijnissen zoveel macht binnen de partij heeft, dat hij zo vaak zijn zin kan doordrukken. Het voorkomt wel situaties als in de VVD, waar een gebrek aan leiderschap wel eens het einde van de partij kan gaan betekenen. Maar aan de andere kant begint het een beetje enge, Mao/Poetin achtige proporties aan te nemen. Daarmee doel ik op het niet kunnen afstaan van verworven macht. Ik ben bijkans verliefd op het gedachtengoed van Marijnissen, maar de grootste leiders gaan vaak de geschiedenisboeken in als de grootste sukkels, omdat ze niet voor goede opvolging hebben gezorgd. Zo zijn zelfs hele beschavingen ten onder gegaan.
  Marijnissen heeft de afgelopen 20 jaar de SP opgebouwd van een communistisch kliekje naar een gerespecteerde, grote en hippe partij. Naarmate de partij groeit, komen er ook meerdere stromingen binnen de partij. Wat Marijnissen doet – in mijn ogen – is die stromingen de kop indrukken i.p.v. ze te beteugelen. Als een ontwikkeling zich eenmaal heeft ingezet is die niet meer te stoppen (behalve door een boel mensen uit je partij te kicken en alle negatieve publiciteit op de koop toe te nemen en daarmee de ontwikkeling weer op gang te brengen; dat schiet dus niet op).

  Marijnissen moet leren controle op die ontwikkelingen te houden. Hij moet weten wat er speelt en wat bij wie speelt. Op die manier hoef je alleen te anticiperen als er iets er echt iets fout dreigt te gaan en niet al meteen als je een beetje dreiging voelt. Als je dat niet doet zie je jezelf alleen nog maar in een verdedigende rol op TV terug en een man in de verdediging is een kwetsbaar man en dat schaadt weer het imago van zowel Marijnissen als de SP.

  Het uiteindelijke doel van kritische geluiden toestaan is natuurlijk, naast het verserken van het democratisch proces, het vinden van een adequate opvolger. Gezien Rutte, Pechtold, Melkert, Bos etc. is dat nog geen gemakkelijke klus. Mijn punt is dat, nu Marijnissen de SP zo ver heeft gebracht, opvolging zijn belangrijkste agenda-punt zou moeten worden. Ook als hij nog 20 jaar door wil gaan. Zijn opvolger moet net zo kritisch, standvastig en eigengereid zijn als Marijnissen zelf, anders valt de partij uit elkaar. De SP heeft geen religie als cement; het enige dat de partij bijeen houdt zijn gedeelde normen en waarden. Als sterk leiderschap wegvalt is dat niet genoeg meer (kijk maar naar de VVD, LPF, TON, PVV, EenNL).
  Ik vertrouw erop dat Marijnissen dit allemaal wel weet en misschien zelfs al bezig is met zijn opvolging. Maar een klein kijkje in de keuken – een tip van de sluier opgelicht – zou mijns inziens een boel rust in de tent brengen. Dat daar nog geen sprake van is, blijkt duidelijk uit het verwijderen/wegmoffelen van dergelijke kritische geluiden. Eens kijken of deze inzending zo meteen terug kan vinden.

  Reactie door Pim — zondag 25 november 2007 @ 18.07 uur

 64. Zonnige geluiden op een donkere winterdag in november.
  Inderdaad Jan, De hond blaft en de Troika dendert voort in de Nederlandse Politiek.
  Ondanks de nega berichtgeving van de media was het een succes volle bijeenkomst.
  En nu vol gas SP nog enkele maanden en het kabinet valt, de eerste scheurtjes zijn al zichbaar in de basis en de PvdA kennende gaan ze nu overslag om bij de volgende verkiezing geen blamage te halen.
  Het zaag is gezaaid en volgend jaar gaan we oogsten.

  Reactie door TT — zondag 25 november 2007 @ 17.17 uur

 65. Gefeliciteerd Jan, dat je terecht weer herkozen bent gisteren.

  Persoonlijk hoop ik wel dat een volgende keer er een serieuze tegenkandidaat zal opstaan, zodat we dan kunnen kiezen, je zal dan ook vast herkozen worden.

  Die 2 nummers van de 2 rappers (Solo en Barkey) waren ook erg goed, ik zou ze graag op mp3 willen hebben, maar ik weet niet waar ik ze kan vinden :(
  Weet jij dat toevallig Jan?
  Of iemand anders?

  Ps. ik heb je zojuist 1 punt gegeven bij de politicus van het jaar verkiezingen, je staat daar nog niet in de top 5, moet je niet eens campagne voor jezelf gaan voeren? :p

  Reactie door Adriaan — zondag 25 november 2007 @ 17.22 uur

 66. @6 – simbro:

  “boe-geroep bij een ‘dissidente’ spreker” heb ik daar niet ervaren. Wel bij mensen die niet wilden stoppen met praten (na drie keer netjes vragen!!). Maar dat is natuurlijk ook niet eerlijk tegenover de andere sprekers.

  Reactie door Jochem — zondag 25 november 2007 @ 17.23 uur

 67. @ Pim: Met alle respect, maar u moet zich eens verdiepen in de SP.
  Jan Marijnissen heeft geen macht, tenminste niet meer dan de andere SP-leden. Gisteren had het congres hem weg kunnen stemmen door blanco te stemmen. Hij had namelijk de helft +1 stem nodig, net als anderen. De leden hebben hem echter massaal weer gekozen als partijleider en ik persoonlijk ben daar blij mee. Een eventuele opvolger wordt dan ook niet door Jan gekozen maar door de anderen 52.000 dictatortjes in de SP.

  Kritische geluiden werden wel degelijk gehoord gisteren, er werd over ALLE amendementen gestemd, ook die die het bestuur had ontraden, zelfs op die die met boe-geroep in de zaal waren ontvangen. Democratie is niets meer en minder dan de meeste stemmen gelden.
  Zodra er binnen een partij andere stromingen ontstaan vormen die nieuwe politieke partijen, zo werkt het (zo ontstond de VVD ooit uit de PvdA). Maar als mensen de SP willen gebruiken om hun eigen zin door te drijven (zelf overgaan tot chantage met raads- en kamerzetels) dan is dat een onrecht aan de SP-kiezers. Als ze dan, wanneer het merendeel van de SP-leden het niet met ze eens blijkt te zijn, ook nog eens de SP (die ze zeggen te ondersteunen) in de media neerzetten als ondemocratisch, terwijl ze juist zelf niet democratisch kunnen winnen, is dat schadelijk en onwenselijk. Daadkrachtig optreden is dan wenselijk en ik ben blij dat de SP, mijn SP dat doet.

  Reactie door Irma — zondag 25 november 2007 @ 18.39 uur

 68. @jochem Er was wel degelijk boegeroep en nare opmerkingen in de wandelgangen.

  Reactie door johan — zondag 25 november 2007 @ 18.06 uur

 69. @Pim. Eng of niet. De beslissing wordt genomen door mensen die handelsbekwaam geacht worden te zijn. Dit is echter wel het grote verschil met bijvoorbeeld de VVD die jij ook noemt. In recente publicaties van HP De Tijd en VN blijkt weer dat de SP erg veel sociaal gemankeerden in har midden heeft. Deze mensen ervaren de SP terecht of onterecht als een warme sociale deken. Dan heb je waarschijnlijk weinig reden tot kritiek.

  Reactie door johan — zondag 25 november 2007 @ 18.24 uur

 70. Jos Swartjes — zondag 25 november 2007 @ 15.08:

  Goedenavond,

  Als jouw vader ene Piet Swartjes was en dan een naam als Jansen (moeder), daarmee verbonden, zijn wij mogelijk neven…en dan doet het me goed daarin een Sp-er te herkennen.
  Meer kan ik uiteraard niet zeggen, vanwege de ook door mij zeer gewaardeerde privacy.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 25 november 2007 @ 18.26 uur

 71. Madelief — zondag 25 november 2007 @ 15.59:

  Goedenavond,

  Je bent er dus weer en nog altijd probeer je het werk van de webmoderator, onze w*ebMast*er dus, uit handen te nemen met argumenten die ik niet voor mijn rekening zou willen nemen, maar die wel de spontaniteit hier danig onder druk kunnen zetten…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 25 november 2007 @ 18.35 uur

 72. Wat is democratie bij de partijen.
  FNV doet niet wat haar leden willen.
  PVDA wals helemaal er overheen wat zijn kiezers en leden willen dus is bijna 50 % van haar achterban kwijt.
  VVD knikkert Verdonk eruit waarbij bijna 50% van de kiezers achter haar staan dus is ook bijna de helft kwijt van haar achterban.
  PVV van Wilders heeft dacht ik helemaal geen leden alleen maar donateurs.
  D66 stopte haar kiezers helemaal in een beerput en er bleef bijna niets van over.
  En als morgen wetenschappelijk aangetoond wordt dat het gelovige sprookje ook echt een sprookje is ,dan zijn het CDA en de CU bijna de totale achterban kwijt.
  Telt bij die partijen alleen het oordeel van een geselecteerd groepje leden.
  Dus SP let op negeer niet zo makkelijk een onderzoek van het NIPO.
  Echt,de afrekening komt er anders aan,en dat zou dood zonden zijn van deze partij.

  Reactie door De Hakker — zondag 25 november 2007 @ 18.58 uur

 73. @Pim. Eng of niet. De beslissing wordt genomen door mensen die handelsbekwaam geacht worden te zijn. Dit is echter wel het grote verschil met bijvoorbeeld de VVD die jij ook noemt. In recente publicaties van HP De Tijd en VN blijkt weer dat de SP erg veel sociaal gemankeerden in har midden heeft. Deze mensen ervaren de SP terecht of onterecht als een warme sociale deken. Dan heb je waarschijnlijk weinig reden tot kritiek.

  Reactie door johan — zondag 25 november 2007 @ 18.24

  ———-
  Johan, bedankt voor het afdoen van congresafgevaardigden of SP leden tot kritiekloze sociaal gemankeerden zonder mening of kritiek. HP de Tijd en VN zonder blikken of blozen volgen en geloven klinkt ook als erg kritiekloos, trouwens…Je moet niet alles lezen wat je gelooft, zegt Loesje dan.

  Voor de rest: goed congres, goed georganiseerd. Nu weer volop aan de bak, mensen!

  Reactie door Jorine — zondag 25 november 2007 @ 19.21 uur

 74. Harrie V. Dacht je dat ik van de aardbodem
  verdwenen was? MIJN uitlatingen die hier de
  spontaneïteit onder druk zouden zetten, al-
  thans jouw woorden en dat IK het werk uit
  handen zou nemen van een webmoderator?
  Hoe kom jij (in-der-vrede???) bij een derge-
  lijke onzin? Behoefte om mij te provoceren?
  Gevaarlijke bezigheid hoor bij Volle Maan,
  dié schijnt menigeen onder ‘druk’ te zetten.
  Wel nee, dan lijkt het NU net of jij zaken in
  een niét ter zake dienend daglicht wenst te
  plaatsen, en daar doe IK dus pertinent niét
  aan mee ! Mijn gevoelens over de partij lij-
  ken dus danig te verschillen met die van jou.
  Bespaar je zelf de moeite op mij te reageren,
  ik geloof dat ik op die ‘toon’ niet door jou
  bediend wens te worden en zou hier graag in
  vrijheid mijn weg vervolgen, zonder al te
  agressief benaderd te worden. Wat gij wilt dat u geschiedt, doé dát dan óók de ander!
  Mijn intenties zijn al jaar en dag te goed-
  aardig om die door jou zo te laten bejegenen,
  toch? Houd jij je nou bij jouw directe vrien-
  den hier en je passeert mij helemaal niét, als je mijn eigen inbreng ongemoeid laat in
  het vervolg. Wélk goeds heb jij als gast met
  dit weblog voor Harrie? Laat ook maar….!!
  Merci, en een prettig vervolg van deze avond!Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 25 november 2007 @ 19.30 uur

 75. @71. Een perfect statement Irma! Niemand die
  die zienswijze zou kunnen betwijfelen, maar
  ook dit fenomeen zal wel weer tot in den
  treure herhaald moeten worden om de waan-
  ideeën te weerleggen, waarmee een gering aan
  tal mensen de media weet te bestoken.
  Echter, helaas zijn er nog altijd mensen die
  snel beïnvloedbaar zijn en al snel geloven,
  wat ‘ze’ zeggen, en dat moeten we maar eens
  direct snel de kop indrukken, te beginnen met
  vandáág!. Merci, en een fijne avond!Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 25 november 2007 @ 19.35 uur

 76. @70
  Beste Irma, “Jan Marijnissen geen macht”???
  “Tenminste niet meer dan de andere SP-leden.”
  Jan is een prima kerel maar dat hij niet meer macht zou hebben als een willekeurig ander sp-lid is natuurlijk totale onzin.

  Reactie door stan — zondag 25 november 2007 @ 19.37 uur

 77. @64 jochem
  Ik ben er niet bij geweest maar reageer op wat ik gezien heb op TV. Het congres is alleen toegankelijk voor afgevaardigden. Als er binnen een afdeling 49 % een afwijkende mening hebben, dan wordt deze mening niet gehoord op het congres. Leden die meer democratie willen zijn over het algemeen in de minderheid, slechts in een beperkt aantal afdelingen zullen zij een meerderheid vormen en alleen die afdelingen laten een dissident geluid horen in het congres. Dat wil niet zeggen dat dit geluid van heel weinig leden afkomstig is. Ik denk dat veel SP-leden behoren tot uitkeringsgerechtigden en mensen uit de lagere inkomensklassen. Er komen steeds meer sympathisanten uit de beter betaalden: dat zijn mensen die zich zorgen maken over de ontwikkelingen in de (kapitalistische)wereld, noem het idealisten met realiteitszin. Deze laatsten (met gemiddeld hogere opleiding) zijn over het algemeen kritischer dan de eerste groep en vinden een open discussie van meer belang. Verdere groei van de SP zal moeilijk worden als met deze laatst genoemde groep geen of onvoldoende rekening wordt gehouden. In dat geval bestaat het gevaar dat een goed ontwikkelde voorhoede ( het klasje van Jan) de top vormt van een partij van een beperkt aantal trouwe navolgers.Een politieke ‘middenklasse’ van kritische leden ontbreekt dan. Zo’n partij kan evengoed nog veel bereiken, maar het zal nooit de grootste partij worden. Als zo’n partij dan een keer een coalitie gaat vormen moet er zoveel water in de wijn worden gedaan dat veel stemmers ‘aan de onderkant’ af zullen haken. Dat is mijn analyse.

  Reactie door simbro — zondag 25 november 2007 @ 20.18 uur

 78. @75 stan
  Natuurlijk neemt hij meer beslissingen dan het gemiddelde SP-lid, maar daar heeft hij immers ook een ruim mandaat van de leden voor gekregen. Hij is door de leden overduidelijk als leider gekozen. Het is toch een onwerkbare situatie als voor iedere beslissing alle 52.000 leden geraadpleegt moeten worden?

  Voor zover het mogelijk is worden de leden zo vaak mogelijk gehoord in afdelingsvergaderingen, regio-conferenties, ledenvergaderingen etc. die dan over en weer worden teruggekoppeld naar het partijbestuur.

  Als de leden gisteren massaal Jan hadden weggestemd dan had hij niet eens meer in het partijbestuur van de SP gezeten. Want zoveel macht hebben de leden.

  Reactie door Irma — zondag 25 november 2007 @ 20.34 uur

 79. Madelief — zondag 25 november 2007 @ 19.30:

  Goedenavond,

  Prima voorstel, al zal ik mijn spontaniteit om hier te reageren zelfs vanaf nu niet door jouw naam laten beinvloeden, ik wil daarmee zeggen dat als jij in de toekomst iets mocht zeggen dat mij tot reageren prikkelt, ik dat gewoon doe, dat heb ik bij iedereeen hier altijd tot een gewoonte gemaakt.

  Het is de inhoud waarop ik reageer en als dan tegelijkertijd geestelijke verwantschap wordt ontdekt met anderen, hebben die (hoe menselijk!!) een “warm” plekje in mijn hart, dat is normaal en hoeft niet perse met alle macht door anderen hier bestreden te worden, temeer daar er (gelukkig!) maar 1 instantie is die beoordeelt welke reacties het waard zijn om te plaatsen en eventueel te laten staan na plaatsing….!

  En wat jouw suggestieve opmerking betreft over mijn “bedoelingen” op dit weblog: die zijn simpelweg hoogstwaarschijnlijk gelijk aan die van velen hier, n.l. in een onbevredigende en onrechtvaardige wereld af en toe “eens van je af te praten” in de hoop daarmee ideeen-en gedachtenverwantschap bij anderen te ontdekken en ook nog om misschien iets bij te dragen dat mogelijk zo nog niet door anderen was gezien en dus een verhelderende bijdrage zou kunnen vormen.
  En het is inderdaad ook -met een wat zwaar woord- een vorm van gedrevenheid, die me wel wat tijd en energie kost.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 25 november 2007 @ 20.53 uur

 80. Persoonlijk denk ik dat democratie is al lang dood. Maar wat leiderschap betreft is Jan Marijnissen gewoon de beste leider/politicus. Pracht voor een leider. Dat is natuurlijk niet alleen mooie representatie voor SP maar zijn inzet en visie is daadwerkelijk goed voor het land.

  Ik heb de congres niet bijgewoond. Congressen zijn vaak een formaliteit. Maar een congres die Jan Marijnissen als de leider herkiest, heeft de zaken groten deels goed van elkaar laat maar wezen.

  Vond prachtig hoe hij de RTL nieuws bij hun juiste naam noemde.

  Volgens mij RTL = mediamaniplant/ demagoog.

  Reactie door khosrow — zondag 25 november 2007 @ 21.18 uur

 81. Wouter Bos en Balkenende zijn niks in vergelijking met Jan Marijnissen. Vandaar dat hun pvda en cda clubs proberen Jan Marijnissen onderuit te halen. Maar dat zal hen nooit lukken want wij staan achter ons leider.

  Reactie door khosrow — zondag 25 november 2007 @ 21.23 uur

 82. Ik vind Jan Marijnissen ook een hele charismatische leider (hoewel ik op een andere partij stem), maar ik denk dat het een slechte zaak is voor een democratische partij als er niks te kiezen valt. Een tegenkandidaat zorgt er in ieder geval voor dat er wordt nagedacht over evt. andere koersen, ideeën etc. Het huidige congres leek wel erg veel op een oostblokcongres.

  Reactie door Karin — zondag 25 november 2007 @ 21.37 uur

 83. Karin — zondag 25 november 2007 @ 21.37:

  Goedenavond,

  Nou, nou, “een oostblokcongres”: heb jij dat dan wel eens bijgewoond of zodanig waargenomen dat je daarover een gefundeerd oordeel kunt hebben, of….praat je misplaatste gemeenplaatsen van de media na?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 25 november 2007 @ 23.06 uur

 84. Was Gloria er niet? Had ze kunnen vertellen dat God voor een fijne dag had gezorgd…Hoe dan OOk: Het democratische gehalte van de SP is niet al te hoog…Nog een vraagje, na aanmelding zou ik bezoek krijgen van de afdeling Zeeland…..Helaas…Net zoals de standaard antwoorden op vragen. Ze schrijven ” Wij (SP) hebben de versoepeling van het ontslagrecht tegengehouden..” Oh ja, zal toch wel aan de zoveelste commisie liggen. Wat ik van het congres gezien heb…het is en blijft een partij met een beeld naar buiten van EEN man…Dat breekt op!

  Reactie door johan kivits — zondag 25 november 2007 @ 23.19 uur

 85. In het land van veel te veel water bij de wijn is een leider als Jan Marijnissen nodig. Genoeg is genoeg met mits en maar en draaikonterij.

  Ik vind alle die “te veel macht” beweringen onzin. Want wij gun hem het en bovendien wie gaat tegen Jan Marijnissen? Natuurlijk zijn er aantal andere competente mensen binnen de SP top. Maar ook die zijn groot, verstandig en fatsoenlijk genoeg om te erkennen dat Jan Marijnissen doe je niet zomaar weg. Want hij is gewoon GOUD waard voor de partij. Er zijn niet te veel no nonsense en toch sociale leiders op dit planeet. Hij beheerst zijn volksvertegenwoordiging vak tot het finesse en staat met beide voeten solid in de maatschappelijke veld.

  De asociale rechtse media dienen eerst naar eigen sponsors(CDA, PvdA, D66 en VVD) goed gaan kijken voordat ze de democratie binnen de SP ter discussie stellen.

  Reactie door khosrow — zondag 25 november 2007 @ 23.43 uur

 86. @76 Simbro
  Jij slaat de spijker op z’n kop.

  Reactie door Bert Klein — maandag 26 november 2007 @ 0.41 uur

 87. @ Bert Klein….denken we gelijk!

  Reactie door johan kivits — maandag 26 november 2007 @ 0.44 uur

 88. Reactie 76 vertelt hele grote onzin. Als reactie 76 waarheid was, dan zouden we helemaal geen congres hoeven houden, want dan zouden we gewoon de stemming per afdeling door kunnen geven. De domheid van reactie 76 zit hem hierin dat er namelijk op het congres door de individuele afgevaardigden gestemd wordt op basis van de afwegingen die de individuele afgevaardigden maken. nergens is in een afdeling afgesproken dat de afgevaardigden op het congres een bepaalde stem “moeten” uitbrengen. natuurlijk mag Jochem in reactie 76 zeggen wat hij wil, maar het is wel onwaar en niet juist. Jammer dat Jochem eigenlijk dus helemaal niet weet hoe een congres werkt.

  Reactie door Klaasje — maandag 26 november 2007 @ 2.24 uur

 89. @86 Johan Kivits

  Jij en denken? Was mij nog niet opgevallen.
  Troll toch op.

  Reactie door bert — maandag 26 november 2007 @ 2.54 uur

 90. @76, 85 en 86 simbro, bert en johan
  Dan blijkt wederom dat jullie niet weten hoe dat afvaardigen gaat, want de mensen die worden afgevaardigd worden door de leden op ledenvergaderingen gekozen. Daar mag iedereen die graag naar een congres wil zijn woordje doen en ieder lid stemt gewoon op de afgevaardigde die zijn/haar mening het beste verwoord. Als dus al 45% van de leden meer democratie zou willen dan waren de mensen die dat ook willen afgevaardigd.
  Je kunt blijven zoeken en zeuren, maar de enigen die niet willen zien dat het wel degelijk democratisch gaat, zijn de gefrustreerde mensen die NIET de mening van de leden vertegenwoordigen. De mensen die niet passen in wat de SP nastreeft. Bijvoorbeeld Mw Bakker, ze was de enige spreker zaterdag die de woorden “ik”, en “mijn mening” veelvuldig gebruikte. Alle andere sprekers hadden het over “wij” en “onze afdeling”, dat alleen zegt al genoeg.
  De SP staat al jarenlang voor hetzelfde, de door jullie genoemde symphatisanten met een hoge opleiding hadden misschien eerst eens moeten kijken waar de SP precies voor staat. Want de arrogantie die zij aan de dag leggen is echt niet des SP-s en de dagelijkse beledigingen aan alle andere SP-leden (makke schapen, klapvee, etc.) stuiten me eerlijk gezegd behoorlijk tegen de borst.
  Accepteer nu eindelijk eens dat de mening van alle leden is gehoord gisteren en dat de SP precies is zols het merendeel van de leden de SP graag wil zien!

  Reactie door Irma — maandag 26 november 2007 @ 7.43 uur

 91. Vandaag gelezen in het Brabants Dagblad die hebben ook negatief commentaar op de heer Jan Marijnissen .Waarom zo,n negatief commentaar ? Ik ben zaterdag 24 november ook bij het congres van de SP geweest en er was niets mis mee . Of is de huidige politiek van zakkenvullers soms bang van een heel sterke SP ? Jan heeft gezegd als je carrière wilt maken dan moet je maar een andere partij zoeken dan moet je niet bij de SP zijn dat ging over die afdrachtregeling van die SP en het grootste gedeelte van het congres was het daar mee eens en van angst bij leden van het congres heb ik niets gemerkt ik ben 4 jaar lid en ben al 3 keer bij het congres geweest en ben heel trots op die partij en ik laat me door die conservatieve kliek niet opjutten

  Reactie door Dirk Schuit — maandag 26 november 2007 @ 8.28 uur

 92. Irma…leugens en dagdromen.
  Je weet heel goed dat veel leden alleen goed genoeg zijn voor hand- en spandiensten, folderen, sp-kraampjes bezetten enz.ZIJ zijn degenen die de partij van gratis reclame voorzien, de partij laten groeien.

  Dan is er nog een bovenlaag, degenen die elkaar de baantjes toeschuiven en lekker neerkijken op degenen die hand- en spandiensten verrichten.Nee, de SP is hierin niet anders dan andere partijen hoor.Of je nou Marijnissen of Wilders heet, iedereen heeft zijn eigen waarheid.

  Reactie door QuestionMaster — maandag 26 november 2007 @ 9.52 uur

 93. @92 Ook ik ben begonnen met folderen en de telefoon aannemen bij de hulpdienst. Maar na anderhalf jaar erg actief te zijn hebben de leden mij in het partijbestuur gekozen, door jou bovenlaag genoemd. Als ik dat kan, kan ieder lid het.
  Trouwens de partijbestuursleden verlenen zelf behoorlijk wat hand en spandiensten. Er gaan weinig acties in Heerlen voorbij of Riet en Jan de Wit staan, samen met de andere SP-leden, op straat te folderen en handtekeningen te verzamelen. Op de lokale websites zie je de andere partijbestuursleden vaak op straat staan, zie jij dat dan niet? Ikzelf zal ook beslist niet stoppen met folderen, posters plakken, ledenbezoeken, etc., dat is juist het mooie van het SP-werk, het contact met de mensen op straat.

  Wederom beledig je de SP-leden, en met name mij, door te zeggen dat ik lieg en dagdroom. Geloof mij, ik ben niet dom, ik zou het doorzien als de waarheid was zoals jij die schetst. Misschien moet je zelf eens je ogen opendoen in plaats van alles wat de pers schrijft domweg te volgen en te kopieren. Ieder heeft zijn eigen beeldvorming, maar de waarheid is gewoon de waarheid.

  Reactie door Irma — maandag 26 november 2007 @ 10.34 uur

 94. Nog ff voor alle duidelijkheid; Ik vind het prima zo, niet iedereen kan Partijleider zijn
  :-)

  Maar Marijnissen en Sarkozy hebben meer met elkaar gemeen dan menigeen hier zou willen toegeven…je moet ze krediet geven, voor elke camera verschijnen en overal tegelijkertijd willen zijn, dat is knap, ja.

  Reactie door QuestionMaster — maandag 26 november 2007 @ 10.35 uur

 95. Goede middag. Straks komt bij mij Man bijt hond,opnamen maken,over actie voeren.
  Het gaat over de scholieren actie,s
  De dame die mij belde,vroeg aan mij ,het gaat niet goed met de SP,volgens de pers.
  dit bedoel iki maar.
  QUESTIONLEERLING,waar heb jij het lef,om keiharde werkende leden van de SP,af te zeiken.
  Ga a.u.b naar de beweging TON/wilders.
  Gerard.v,d.Voort

  Reactie door gerard — maandag 26 november 2007 @ 12.16 uur

 96. BesteJan,wat mij erg opvalt is de laatste maanden het azijngezeik van allerlei dagbladen, internetlogs(o.a.Geen Steil en actualiteits-programma’s die de SP een maoistische of een stalinistische partij noemen met voorbeelden als :
  Maar 1 kandidaat om te kiezen als voorzitter!
  Verplichte afdracht deel salaris!
  Ze weigeren om mee te doen aan regeringsvorming!
  Het bestuur van de SP pleurt dwarsliggende en kritische Eerste kamerleden,gemeenteraads- en statenleden alsmede kritische redactrices buiten,omdat ze niet tegen deze kritiek kunnen!
  Congresdeelnemers zijn klapvee!
  Harrie en zijn avontuurtjes!
  De tweede kamer baalt van het overwerk van het personeel van de kamer omdat de SP zoveel spoeddebatjes aanvraagt!
  (andere manieren zijn helaas niet mogelijk vanwege de houding van de coalitie)!
  en ga zo maar verder.
  Is het niet mogelijk om wat journalisten enkele maanden mee te laten lopen met de 2 de kamerleden en hier een objectief verslag van te laten publiceren?
  Misschien krijgen de mensen dan een ander inzicht in de partij….
  Op dit moment worden er alweer peilingen gepubliceerd met een groot zetelverlies van o.a.de SP aan o.a. Rita Verdonk die nog niet eens een partij heeft!

  Welke krachten zitten achter deze onzin en sensatie berichtgeving.
  Balkie,Bos,Rutte?

  Reactie door Jan Spierings — maandag 26 november 2007 @ 12.36 uur

 97. @82 Karin.

  Oostblokcongres, waarom altijd weer vergelijkingen met andere landen. Maar ik moet toegeven de discipline zat daar er behoorlijk in. Wij Nederlanders houden niet zo van discipline. Maar er dient wel een beetje daarvan in de Partij te zijn, anders wordt het een rotzooi. Democratie is een goed systeem maar zonder disciplinaire onderbouwing kun je het schudden. Ik heb nog het eerste congres van de SP te Zwolle bijgewoond en daar heb ik de conclusie getrokken dat ik geen congresganger ben bij uitstek ondanks dat ik vele, vele jaren lid ben van de SP. Letwel de SP zijn wij met zijn allen. De verkondigingen dat je eerst Jan Marijnnissen hebt en dan na een hele tijd niets, dan de leden dat is klinkklare onzin.
  Maar het kan geen kwaad om eens te kijken en luisteren naar `Die Partei hat immer recht` De geschiedenis van de `Socialistische Eenheidspartei Deutschland`
  Er is genoeg te vinden op internet.
  Om een antwoord te vinden zul je voor jezelf moeten uitvinden wat is socialisme en hoe gaan wij ermee om. Dat is al moeilijk genoeg.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 26 november 2007 @ 13.15 uur

 98. @92 Over welke “bovenlaag” heb je het in vredesnaam? Iedereen die actief zijn of haar steentje bijdraagt binnen de SP en de behoefte heeft om meer te doen hoeft dat alleen kenbaar te maken door ACTIE te voeren.
  Van baantjes toeschuiven heb ik in de afdeling waar ik actief ben in ieder geval niets gemerkt, wel dat er een fijn radarwerk is van actieve leden.
  Waar iedereen de kans heeft om kritiek en gedachten uit te wisselen.
  En waar democratisch word besloten wie afgevaardigde wordt of bestuurder.
  Dus ik ben het terecht eens met Irma, denk nog maar eens na voor je meer leden beledigd…

  Reactie door taracatalin — maandag 26 november 2007 @ 14.00 uur

 99. Waarom zo’n probleem met het voorstel van Guusje ter Horst rondom de afdrachten aan de partij?
  Wat zij voorstelt (het geld regelrecht naar de afgevaardigeden i.p.v. naar de partijkas), is de koninklijke weg en in lijn met ons systeem (in wezen zitten volksvertegenwoordigers op eigen titel in Raad, Staten of Kamer). Het staat de leden vervolgens vrij om te doen met dat geld wat ze willen, bv. storten (geheel of gedeeltelijk in de partijkas); blijft het hele SP systeem hieromtrent gewoon in tact, alleen zoals het hoort via de koninklijke weg.
  Nogmaals wat is het probleem?

  Of zou de de overweldigende steun van de leden voor dit systeem dan iets minder overweldigend blijken te zijn?

  Reactie door Rob — maandag 26 november 2007 @ 14.14 uur

 100. Questionmaster,

  Goedemiddag,

  Ik heb jouw 2 “bijdragen” hier (en overigens ook andere in het recente verleden bij andere onderwerpen) tot nu gelezen en kan eigenlijk niet anders concluderen dan dat jouw bedoeling helemaal niet is om je belangstellend en openstaand in een lopende discussie te voegen, want:
  1) Drogredeneerlijke algemeenheden spuien, vaak ontleend aan een bepaald niet waarheidslievende pers en zonder daaraan een eigen standpunt toe te voegen, zou ik niet als een poging tot discussie willen bestempelen…
  2) En omdat er dus helemaal niets eigens van jou inzit, kan een redelijk mens zich niet voorstellen dat je de discussie zoekt…

  Wat rest dan nog aan mogelijke bedoelingen: exhibitionisme, of gewoon….. vul zelf maar in!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 26 november 2007 @ 14.32 uur

 101. Beste Gerard.v.d.Voort

  Wanneer wordt het uitgezonden?

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 26 november 2007 @ 15.03 uur

 102. Jan Spierings — maandag 26 november 2007 @ 12.36:

  Goedemiddag,

  Toen ik jouw bijdrage las, schoot me meteen een zinsnede uit de bijbel te binnen die ongeveer luidt: “de tong (hier dus de pen!, Harrie V.) is een venijnig en dodelijk wapen, hoed u dus”…

  Ik heb op dit log al verscheidene malen (vaak in de geest van dit bijbelse citaat) gewaarschuwd voor het “zomaar wat zeggen of schrijven”, omdat woorden en hun context nu eenmaal vastgelegde en door iedereen ALDUS begrepen betekenissen hebben.
  Simpel gezegd: men mag zich wel eens wat meer bewust zijn van de draagwijdte van zijn woorden en geschriften.

  En juist DAT bewustzijn is er wel degelijk bij kwaadwillenden, die voortdurend zinnen en woorden herhalen om een bepaald beeld in de geesten van mensen te “rammen”.
  Bij dit soort lieden is waarheid “gewoon” de inhoud en betekenis van woorden die zij, ook als die dus helemaal niet de feitelijkheid weergeven of zelfs daaraan volkomen tegengesteld zijn, met een bepaalde IMMORELE bedoeling in de geest van mensen planten.
  LASTER dus, een vergrijp dat in de bijbel als een van de kwalijkste zonden wordt beschouwd omdat die letterlijk mensen onteert en hun reputatie vernietigt.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 26 november 2007 @ 15.03 uur

 103. Beste Wattenstaafje,de opname zijn net gereed,ik denk om +- Zeven uur vanavond,Man bijt hond.
  Groetjes. Gerard.

  Reactie door gerard — maandag 26 november 2007 @ 15.09 uur

 104. door Harrieke — maandag 26 november 2007 @ 15.03, aanvulling,

  En omdat de media haast iedereen kunnen bereiken en voor zeer velen gezaghebbend zijn, dienen deze de geweldige verantwoording die ze aldus hebben niet lichtvaardig te gebruiken:
  Want: als zij bijv. “peilingen” publiceren, komen bij kritische mensen meteen vragen op als, “o ja, wie heeft die gehouden en hoe betrouwbaar zijn ze eigenlijk en waarom uitgerekend NU”…haast niemand kan bevredigend en snel controleren of dat alles wel waar is en als al zou worden aangetoond dat er eigenlijk slechts drogredenen zijn opgevoerd, is de schade al aangericht (let wel dat gaat dag in, dag uit, jaar in, jaar uit…!)

  In een zeer onrechtvaardige wereld als de onze “voel” je zeer sterk dat de waarheid aan alle kanten wordt gemanipuleerd en dat de massamedia (ze zijn alle in handen van de machthebbers!!) steeds meer en gehaaider propaganda-apparaten zijn, die datgene vermelden wat “in de geest” van de huidige wereldstatus is en deze niet wezenlijk zal trachten te veranderen.
  Daarbij wordt wel eens vergeten dat “in de geest” van de machthebbers heel erg veel omvattend is: zouden bijv. tal van zogeheten schrijvers, zeker als ze in de smaak vallen!!, wel beseffen dat ze al “bestsellerend” eigenlijk meehelpen een bepaalde denkwijze, gevoelswereld, -enfin,heel veel- te promoten en door hun “culturele” status juist dan een complex geheel wat eigenlijk zou moeten verdwijnen, juist heel stevig verankeren…?
  Hetzelfde, en misschien zelfs wel in nog sterkere mate, geldt voor de muziek: als je ziet hoe die met name de jongeren vaak letterlijk “in beslag neemt”, kun je aan een gedachtengang als bovenstaand niet ontkomen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 26 november 2007 @ 15.31 uur

 105. Hahaha, Harrieke…heb je hier ook serieuze bijdragen??? :P

  taracatalin>>> niet elke SP afdeling is hetzelfde…dat blijkt.Ben je zooo blind of valt het jou misschien óók op dat er mensen zijn die in weer- en wind Tribune’s bezorgen…folderen aan fabriekspoorten enz. en dat allemaal vrijwillig? Dan vind ik, geef die mensen eens krediet, ipv ALWÉÉR marijnissen en agnes kant.
  Die gemakzucht…die klaag ik aan!
  (maar ik geef toe, je moet wel durven, tussen al het gehielen lik hier in…)

  Geen wonder dat kritische geesten de SP verlaten…als kleingeestig, benepen en burgerlijk de dienst uitmaken.Waar kennen we dat ook alweer van??? O, ja…P v v

  Reactie door QuestionMaster — maandag 26 november 2007 @ 15.33 uur

 106. Schandalig dat de SP zo in de blubber wordt gedrukt door de pers ja.

  Aan het bashen komt geen einde.

  Reactie door ReneR — maandag 26 november 2007 @ 15.34 uur

 107. @90 Irma
  Je hebt niet goed begrepen wat er bij 76 staat. In de meeste afdelingen zal het aantal leden, dat meer democratie wil, een minderheid zijn. Daarom wordt waarschijnlijk in weinig afdelingen een ‘dissident’als afgevaardigde gekozen. Alleen uit afdelingen waarin een meerderheid voor meer democratie kiest, zal een afgevaardigde komen die dit geluid ook op het congres laat horen. Dat zullen er dus maar weinig zijn, maar dit zegt niet zoveel over het aantal leden dat een opener SP wil. In theorie kan 49% van de leden meer democratie willen, terwijl er geen enkele wordt afgevaardigd naar het congres.Dat het ‘dissidente’ geluid daar niet sterk gehoord werd zegt dus niet zo veel. Partijdiscipline op zich kan helemaal geen kwaad, maar je moet als lid wel het idee hebben dat er naar je geluisterd wordt. En het menselijke aspect moet altijd voor partijdiscipline gaan. Soms krijg ik wel eens de indruk dat het aan het laatste nog wel eens ontbreekt. Daarom denk ik, dat veel potentiële leden de stap lid te worden niet durven nemen.

  Reactie door simbro — maandag 26 november 2007 @ 15.54 uur

 108. De media probeert elke stok te vinden om de hond te kunnen slaan, in dit geval de SP.

  Nu zal ik iedere lezer hier eens verbazen door de volgende uitspraak te doen: van mij zou de zgn “onzichtbare ver reikende arm van Jan Marijnissen” (die er niet is) er mogen komen: ik zou het goed vinden wanneer de lokale afdelingen naar Haags Tweede Kamermodel gaan functioneren, dus keihard werken, overal dezelfde partijregels bij alle gemeenteraadsfracties en niet meer/minder regels in gemeente X of Y. Gewoon hardere en Spartaanse regels/mandaten/verplichtingen opleggen aan gemeenteraadsleden/PS leden ipv “lang leve de vrijheid”. Je bent niet voor niets gekozen, doe dan ook je werk. Wat mij betreft mag Jan M. te O. en het partijbestuur hier best strenger in zijn wat betreft de naleving hiervan.

  Overigens: RIet de WIt en Bob Ruers wederom bedankt voor het strak leiden van het partijcongres zaterdag, mijn complimenten!!

  Afsluitend ben ik het eens met de stelling dat de SP kritische geluiden steeds serieus moet blijven nemen: zelfreflectie maakt de SP alleen maar sterker, ook de opbouwende kritische geluiden kunnen helpen de SP nog groter-sterker te maken. Alles simpel wegwuiven is niet doordacht, niet iedereen die (veelal opbouwend!)kritisch is, is dan automatisch anti-SP. Maak de SP-familie nog groter :-)

  Reactie door kalk — maandag 26 november 2007 @ 16.59 uur

 109. @107 simbro
  Nogmaals de spijker op z’n kop!

  Reactie door Bert Klein — maandag 26 november 2007 @ 17.00 uur

 110. De berichtgeving van de diverse media over de SP is niet verrassend te noemen. Ik Verwacht niets anders. Pas als het journaille de SP gaar prijzen is er iets goed mis met de partij. De journalisten die ik ken, en dat zijn er veel, zijn geindroctineerde broodschrijvers. ‘Blijf zitten waar je zit, verroer je niet een papagaai met de rest mee’, is hun motto. Daarom is het goed dat De Tribune er is. Die kun je heel gericht huis aan huis verspreiden. En vergis je niet over de impact van het Internet. Daar kan toch geen krant of TV station aan tippen.

  Reactie door Harry Scheltema — maandag 26 november 2007 @ 17.05 uur

 111. Met verbazing de reacties op dit log gelezen. Met verbazing kennis genomen van de herverkiezing van Jan (waarom kiezen als er niets te kiezen valt). Mensen slaap zacht eens zullen jullie wakker worden!

  Reactie door De Pantalon — maandag 26 november 2007 @ 17.06 uur

 112. QuestionMaster — maandag 26 november 2007 @ 15.33
  He questionmaster,
  Ben jij soms een van die RTL reporters die hier proberen de boel een beetje te verstieren.
  Zal je helaas niet lukken omdat er idealen voor de activiteiten staan die we (alle 52000 sp’ers)doen.
  Solidariteit is niet iets wat je leert op de HBO(niks mis met de mensendie daar geleert hebben)maar sommigen houden er een raar wereldbeeld van over. En daar is deze meneer(of bestaan er nog masteressen) een exemplaries voorbeeld van.
  Het was een mooi congres en ik heb genoten. je moet voor de reclame wel in de krant of op de TV maar persoonlijk had ik ze liever niet.

  Kameraadschappelijke groeten

  Hank

  Reactie door Hank — maandag 26 november 2007 @ 17.28 uur

 113. @Bert Klein…zijn we het weer eens…kijken of je weer boos reageert. Simbro, prima verhaal!

  Reactie door johankivits — maandag 26 november 2007 @ 18.13 uur

 114. Hank — maandag 26 november 2007 @ 17.28:

  Goedenavond,

  Jij dicht die Q. M. een “verkeerd wereldbeeld” toe…?
  Het is gewoon erger, hij demonstreert voortdurend dat er wat mankeert aan zijn karakter.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 26 november 2007 @ 19.05 uur

 115. Gerard van de Voort

  Ik heb naar man bijt hond gekeken en u gezien, in uw scootmobiel actie voeren met de jongeren.

  Geweldig, zo zie je maar, dat als je werkelijk iets wilt doen het altijd kan.

  Moet een leuke ervaring geweest zijn.

  Reactie door Carla — maandag 26 november 2007 @ 19.10 uur

 116. Durft die questionmaster zijn echte naam niet te noemen? Nou ik wel en valt hij geregeld mensen die in deze site schrijven aan hij kan zich beter bezig houden met het CDA,CU en de PvdA dan deze site en deze mensen zo aan te vallen en te vervuilen

  Reactie door Dirk Schuit — maandag 26 november 2007 @ 19.25 uur

 117. Typerend dat er nog personen zijn die het democratisch gehalte van de SP in twijfel trekken, ook een columnist vandaag in het Roddelblad “Algemeen dagblad”.
  Dat soort personen die het democratisch gehalte in twijffel trekken, moeten eens met zich zelf te raden gaan, om uit te vinden waar de frustratie vandaan komt.
  Waar waren de tegen kandidaten van Jan ??

  Daarnaast voor de criticasters, als ik er financieel beter van zou moeten worden, had ik nooit en nogmaals nooit mezelf kandidaat gesteld, dan was ik wel lid geworden van een andere partij en wat Ger W op het congres al zei, zeg ik ook al langere tijd, wie maakt er GvD uit op welke rekening ik MIJN vergoeding laat storten. Dat bepaal ik dus zelf! Over democratie gesproken!

  Reactie door Sinne — maandag 26 november 2007 @ 19.33 uur

 118. @111
  Ze hadden natuurlijk iemand er als Joker naast kunnen zetten die ook gekozen kon worden.
  Bij de PVDA hadden ze een paar van die Jokers.
  En bij de VVD hadden ze er ook twee maar een van die Joker bleek plotseling te gaan winnen,waarnaar de partij baronnen ingrepen.
  Dan hebben we nog Wilders door wie is die gekozen?
  Je kunt het een beetje vergelijken met het kiezen van de voetballer van het jaar we nemen Ruud van Nistelrooy en om de verkiezingen geloofwaardig over te laten komen zetten we Piet Pierewiet van Kozakkenboys 3 er naast die ook gekozen kan worden.
  Mag jij raden wie er voor L@L staat.
  En over de partijen waarbij de mensen door het geloof tot lichte krankzinnigheid zijn gedreven praat ik maar niet.

  Reactie door De Hakker — maandag 26 november 2007 @ 19.33 uur

 119. DE PERS HEEFT NU KUNNEN ZIEN DAT DE S.P een eensgezinde partij is ,al hun negatieve gestook van de afgelopen tijd heeft geen resultaat opgeleverd.Maar we hebben iemand van de pers onze oud hoofdredacteur aangepakt en dat zal ons niet snel worden vergeven.Nu het congres soepel en in een goede sfeer is verlopen komt de volgende fase.Dat wordt beschadiging lijsttrekker, voorzitter,dictator, regisseur,( achter de schermen)Marijnissen.We worden een gevaar voor de gevestigde macht en de baantjes en dat wordt niet gepikt en geloof het of niet maar de gevestigde orde heeft heel wat lijntjes naar de pers , met name de P.V.D.A. De komende tijd zullen ze alles uit de kast trekken ,zoals bijvoorbeeld dat item met Agnes Kant,desnoods wordt het hele land afgestroopt om oud leden of dissidenten op te sporen want de S>P. moet en zal een kopje kleiner worden gemaakt. Sterkte Jongens En de groeten van Jan van der Doelen.

  Reactie door jan van der Doelen — maandag 26 november 2007 @ 19.37 uur

 120. Mooi zo’n verslag van de hele congresdag.
  Helaas staat het filmpje over de successen
  van de SP niet in het overzicht.
  Is het niet mogelijk dit alsnog te plaatsen.
  Het is echt de moeite meer dan waard.

  Reactie door kitje — maandag 26 november 2007 @ 20.30 uur

 121. Ik hoop dat JM, de SP een keer ophoudt met het afgeven op de PvdA en nu weer de pers.
  Ik ben een SPer uit overeenstemming met de politieke inhoud. Ik ervaar genomede SP profilatie, het slachtoffer idee dat daarachter schuilt, als stuitend. Grow up!
  Met goede groet!

  Reactie door Maria — maandag 26 november 2007 @ 20.44 uur

 122. @105 questionmaster…

  IK ben actief in de afdeling van Rotterdam en als je de congresstukken en amendementen goed heb gelezen dan zou je hebben kunnen constateren dat Rotterdam ERG kritisch is en niet bang is om een eigen geluid te laten horen.
  Hier wordt iedereen die zijn of haar klauwtjes uit de mouwen steekt wel degelijk op waarde gewaardeerd.

  Jan, Agnes en andere “bekendere” Sp-ers mogen de boegbeelden zijn maar dat maakt de rest van de noeste werkers niet minder waardevol.

  Oh en Gerard ik ga vannacht zeker naar de herhaling kijken van Man bijt hond.

  groetjes,

  Edith

  Reactie door taracatalin — maandag 26 november 2007 @ 21.03 uur

 123. Beste allemaal,

  Ik las zojuist het Brabants Dagblad van vandaag en heb me groen en geel geergerd aan een verslag met als kop “SP kan niet zonder Marijnissen” van een zekere Dick Hofland, die een volslagen subjectief schrijfsel heeft geproduceerd over het SP-congres.

  Ik ga hier niet citeren, ik neem aan dat deze krant ook een website heeft en dat daar dit stuk tendentieuze verslaggeving kan worden nagelezen, oordeel zelf maar…

  (toch 1 citaat hieruit: “….de ongeveer duizend leden op het partijcongres in Rotterdam lijken zich ineens te realiseren dat ze nergens zijn zonder Marijnissen”…
  Zoooo…?, heeft die Hofland in 1 keer al die breinen “gepeild” en is dit dus een FEIT…??!!)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 26 november 2007 @ 21.08 uur

 124. @ 108 kalk

  “Afsluitend ben ik het eens met de stelling dat de SP kritische geluiden steeds serieus moet blijven nemen: zelfreflectie maakt de SP alleen maar sterker, ook de opbouwende kritische geluiden kunnen helpen de SP nog groter-sterker te maken. Alles simpel wegwuiven is niet doordacht, niet iedereen die (veelal opbouwend!)kritisch is, is dan automatisch anti-SP. Maak de SP-familie nog groter ”

  Ik had het niet beter kunnen verwoorden ! Alleen wil ik eraan toevoegen, dat men binnen de SP dan wel open moet staan voor deze kritiek. Ik krijg wel eens de indruk, dat men zo tevreden is over de partij zoals die nu functioneert, dat kritiek weggewoven wordt omdat eraan toegeven per definitie een verslechtering zou inhouden. Volgens mij is het beter alle kritiek serieus te nemen en met argumenten daarop in te gaan. Iets teveel lees ik hier alleen maar lof over de partij en schimpscheuten naar een wat relativerender geluid. Er zijn imperia ten onder gegaan aan zelfgenoegzaamheid, met politieke partijen kan dat dus zeker ook gebeuren. Ook al heb ik kritiek: qua ideeën is voor mij de SP de beste partij. Ook de afdrachtregeling vind ik prima, het houdt baantjesjagers weg. Maar altijd moet de mens voorop blijven staan, daarvoor moeten discipline, regelgeving, statuten wijken als dat nodig is. Wordt dat vergeten, dan verliest elke partij z’n bestaansrecht. Dus als, bij wijze van voorbeeld, een gemeenteraadslid door omstandigheden in financiële problemen komt dan moet de partij tijdelijk de afdrachtregeling op kunnen heffen om die persoon te helpen. Dat is óók solidariteit.

  Reactie door simbro — maandag 26 november 2007 @ 21.15 uur

 125. @ reactie 111:meneer de Pantalon, wij worden wakker in een paradijs,..eg waar!!

  Reactie door eric — maandag 26 november 2007 @ 21.16 uur

 126. Harrieke — maandag 26 november 2007 @ 21.08, aanvulling:

  …En, voor een goed begrip:
  Ik vind de verslaggeving over ultrarechtse partijen even tendentieus, want die zal en moet bevestigen dat “wij” “toch maar in een democratie leven” en dat dergelijke partijen “niet netjes” zijn.

  Ik krijg steeds meer de indruk dat redacteuren en hoofdredacteuren als het ware op een rechterstoel zitten, zij bepalen kennelijk, door hun kranten dit soort van tendentieuze berichten te laten bevatten, welke maatschappijvorm en welke politieke keuzes “de juiste” zijn, al zijn ze gewiekst genoeg om dat nooit zo uitdrukkelijk te vermelden, net zo min als bekend is wie voortdurend -dwingend!- in hun oren fluisteren.

  Als dat laatste overigens nog nodig is, want hoofdredacteur word je niet als je te vaak hebt blijk gegeven van een onafhankelijke geest en daar dan vervolgens ook nog in woord en geschrift van laat blijken.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 26 november 2007 @ 21.25 uur

 127. Ik ben benieuwd of de nieuwe editie van de Van Dale de SP-definitie van “brainwashing” opneemt: intensivering van scholing (naar een idee van de SP anno 2007)

  Reactie door Peter van der Vorm — maandag 26 november 2007 @ 21.39 uur

 128. @107 simbro
  Ik zal het nog 1 keer proberen uit te leggen. Bij ons in Heerlen zijn 1500 leden. Per 50 leden kan er 1 iemand afgevaardigd worden. Totaal kunnen er dus 30 afgevaardigden naar dat congres. Als er nu 15% “dissident” zijn dan zijn dat er 225 en kunnen zij samen dus minimaal 4 afgevaardigden sturen. Waren het 49% dan waren er 15 dissidente afgevaardigden geweest. Dat is echter helemaal niet aan de orde geweest. Op de ledenvergadering in Heerlen is niet 1 dissident geluid te horen geweest en er zijn dus gewoon afgevaardigden gekozen die mensen aanspraken. Zo simpel is het en niet anders. Jouw theoretische geval kan dus absoluut niet.
  Bovendien konden mensen zich kandideren en konden ze via internet of iets dergelijks 50 SP-leden achter zich krijgen en toch afgevaardigd worden. Geloof me nou, als het percentage dissidenten echt zo groot was en die dissidenten ook echt lef hadden (niet alleen op internet alles verrot schelden) dan waren er veel meer geweest dan alleen mw Bakker.
  En u en uw collega’s kunnen erachter zoeken wat u erachter wilt zoeken, maar het systeem om leden zoveel mogelijk zeggenschap te geven is goed, eenvoudig, doorzichtig en blijkbaar ook tot grote tevredenheid van die leden. Vergeet niet dat we allemaal vechten voor 1 en dezelfde SP.

  En nog bedankt voor uw wantrouwen en hernieuwde belediging van alle SP-leden. Zelfgekozen discipline, is dat uberhaupt discipline? Er is geluisterd, niets is weggewoven, amendementen zijn aangenomen tegen advies van het partijbestuur, kritiek wordt zeer serieus genomen, maar dan wel serieuze kritiek, met inhoud en niet gescheld en zwartmakerij via de media. Niet van die domme voorstellen die meer discussie en minder actie willen, want dat is niet des SP’s. De SP is nl. geen kletspartij.

  @126 Peter, brainwashing is wel iets heel anders dan vrijwillige scholing hoor. Misschien dat eens opzoeken in de Van Dale?

  Reactie door Irma — maandag 26 november 2007 @ 22.02 uur

 129. Net naar de toespraak gekeken en geluisterd,
  Jan het getuigd van leiderschap,super klasse!!!!!!
  We gaan de honderd duizend leden halen.
  Daar ga ik mijn eigen,dag en nacht voor inzetten.
  Mijn leven is de SP,zonder deze partij,is het leven zinloos.
  Groeten aan allen SP,ers
  Gerard.v.d.Voort

  Reactie door gerard — dinsdag 27 november 2007 @ 1.58 uur

 130. Goede morgen!
  Zelf vind ik er niets mis mee dat dat Jan Marijnissen partijleider en fractie voorzitter blijft. De partij is in een zeer korte tijd groot geworden, ingrijpende veranderingen zijn voor de komende tijd onverstandig.
  De partij heeft al te maken gehad met een 1e kamerlid en verwante volgelingen de SP volop in de media aanvielen om zelf te kunnen beginnen. Dat getuigt m.i. zo kort op onze verkiezingszege alleen maar van opportunistisch gedrag.

  Off topic:
  26-11-2007
  Er moet een fonds komen voor klokkenluiders. Dit zal Tweede Kamerlid Ronald van Raak woensdag namens de SP voorstellen bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

  Alle lof! Nog beter en liever zou ik een klokkenluiders partij, als vanzelfsprekendheid en integraal onderdeel van een kabinet zien.
  Daar kan niemand toch iets op tegen hebben?
  Het is toch juist fijn als er misstanden in de kamers, beleid en uitvoering ervan voor je worden opgespoord.
  Noem de klokkenluiders een safety catch partij, of een Kema Kabinet Keur! Dat hoort toch gewoon bij ieder apparaat of product dat gevaren met zich mee brengt?!

  Reactie door Maria — dinsdag 27 november 2007 @ 8.50 uur

 131. O, nou Edith…er zijn ook afdelingen die met een voorzitter tegen wil en dank zitten.Verder vind ik het verbijsterend dat er zo makkelijk gedaan word over de onvrede die binnen de partij heerst.Het word wel erg makkelijk weggerelativeerd, vind je niet???

  En jaaaaaa, de socialistische fopspeen is weer herkozen…dat komt, er is niemand anders dan marijnissen.Niks om trots op te zijn.

  Misschien een goed idee deze partij ‘leefbaar (nou, ja leefbaar…) marijnissen’ te noemen.Dat is pas eerlijk!
  Ik suggereer maar.
  Heb je meteen een opvolger voor Jan; Henk Westbroek…over jut en jul gesproken.

  Reactie door QuestionMaster — dinsdag 27 november 2007 @ 8.53 uur

 132. (128) Irma
  Die dissidenten die jullie gemist hebben op het congres zitten bij die 1700 opzeggingen van het laatste halfjaar. Ik ken er persoonlijk al een stuk of tien!
  En een ander deel dissidenten zitten bij de opzeggingen die gaan komen. Die mensen hadden al geen behoefte meer aan het bezoeken van het congres!. Ik ken er persoonlijk twee van!.

  Reactie door Aad Sweep — dinsdag 27 november 2007 @ 9.39 uur

 133. @128 Irma
  Natuurlijk zijn er geen 49% ‘dissidenten’, dat heb ik nergens beweerd. Misschien 10 a 15 %, wie zal het zeggen, trouwens hoe ‘diisident’ zijn die dan. Waar het mij om gaat is, dat verdere groei alleen mogelijk is als de partij wat meer open en toleranter wordt. Omdat dan een grote groep mensen aangesproken wordt die nu wat huiverig zijn om lid te worden, terwijl ze wel sympathie hebben voor de SP. De sfeer die de SP nu een beetje uitstraalt is die van: je bent voor ons of je bent tegen ons. Dat blijkt ook heel sterk op dit weblog. Als je een beetje kritisch bent krijg je van veel kanten de wind van voren. Dat is nergens voor nodig en het stoot mensen af. En het stoot vooral mensen af die wat genuanceerder en dus minder zwart-wit denken. Dat is de steeds groeiende groep van wat hoger opgeleide mensen, waarvan er veel inzien dat met de huidige economische orde in de wereld de toekomst er niet zo goed uit ziet. Die mensen hebben een reserve tegen een partij die veel verwacht van scholing van een relatief klein kader, een soort voorhoede.
  Misschien is de cartoon van Jos Collignon vandaag in de Volkskrant (van JM lopend over het water op weg naar de stralende toekomst in de vorm van een tomaat)wel een illustratie voor wat ik bedoel. Ik denk dat veel trouwe SP-ers kwaad worden om deze tekening en er weer de zoveelste gemene streek van de media in zien. Maar ik zou willen dat meer mensen lid worden die om deze prent hartelijk kunnen lachen, terwijl ze wel de ideeën en acties van de SP aanhangen en steunen. Kortom, ik zou een SP willen die wat minder een gesloten front vormt van gelijkgezinden tegenover de boze wereld, die zichzelf wat kan relativeren en zich wat gevoeliger, menselijker, warmer opstelt. Dat móet ook als je een menselijker samenleving gebaseerd op solidariteit wilt realiseren.

  Reactie door simbro — dinsdag 27 november 2007 @ 10.04 uur

 134. @132 Het woord dissidenten heb ik niet bedacht, ik reageerde op simbro. Dat mensen hun lidmaatschap opzeggen als ze het er niet mee eens zijn is prima. Ik heb overigens voor deze afdeling nog geen opzeggingen ontvangen, sterker nog, we zijn iets gestegen in ledental.

  Ik heb de “dissidenten” niet gemist op het congres, ze waren aanwezig en hebben hun zegje gedaan. Het merendeel van de SP-ers is het echter gewoon niet met ze eens, ik begrijp dat het moeilijk te accepteren is, maar zo zijn de feiten nou eenmaal.
  Ik heb veel gelezen van de andere meningen maar om heel eerlijk te zijn heb ik geen hoge pet van ze op. Het zijn voorstellen zonder inhoudelijke argumenten. Ik denk dat het laatste waar we aan moeten beginnen nog meer discussie is. We zijn een actiepartij, altijd geweest. Vergaderen is een noodzakelijk kwaad, we zijn de PvdA niet. Dat gefrustreerde gezeur over de “macht” van het oude kader (het partijbestuur) is gewoon onzin. Het partijbestuur is afgelopen zaterdag behoorlijk vernieuwd en iedereen die de opbouw van de SP kent weet dat er geen absolute macht is binnen de SP.
  Dat Jan Marijnissen de enige kandidaat is, is wat mij betreft ook goed, ik zou toch weer op hem hebben gestemd, al waren er 12 kandidaten geweest. En als ik hem niet meer als partijleider zou willen dan had ik blanco gestemd, want ook de machtige Jan had, net als alle anderen, 50% + 1 stem nodig.

  Reactie door Irma — dinsdag 27 november 2007 @ 10.28 uur

 135. Aad Sweep,

  Getuigd al genoeg over de loyaliteit aan de partij dat ze ondanks dat ze nog lid zijn, niet de moeite hebben genomen om als afgevaardigde naar het congres te gaan.
  Achter de coulise een grote mond en als het puntje bij het paaltje komt dan geeft men niet thuis.
  Ergens bekruipt mij het gevoel dat dat juist de carriere politici zijn die via de SP hun zakken willen vullen en eenmaal gekozen de partij vrijwillig verlaten en op persoonlijke titel verder gaan.

  Mocht dat niet zo zijn, hebben ze geen enkel respect voor de partij democratie.

  Reactie door Sinne — dinsdag 27 november 2007 @ 11.05 uur

 136. Het past niet om de media de schuld te geven over de berichtgeving over de SP. Hiermee reiken we de media en andersdenkenden argumenten aan dat Jan zich opstelt als Poetin die de media aan banden legt als er kritiek op hem komt. In elke partij heb je dissidenten en de media zullen daar altijd oor voor hebben. Laten wij het kader en de partijlijn volgen en dan komt het rode paradijs er!

  Reactie door Rob — dinsdag 27 november 2007 @ 11.49 uur

 137. @133 simbro
  Alweer de spijker op z’n kop!

  Reactie door Bert Klein — dinsdag 27 november 2007 @ 11.51 uur

 138. @ Irma en Simbro: is het wellicht mogelijk dat jullie proberen met zijn tweetjes eruit te komen? Ik ben er heilig van overtuigd dat er meer zaken zijn die jullie bindt, dan zaken die jullie scheidt.

  Nogmaals:
  - als je van mening bent dat ook de opbouwend kritische geluiden gehoord zouden moeten horen, betekent dat niet dat je een tegenstander bent.
  - van mij mag Jan en het partijbestuur MEER invloed krijgen op de lokale afdelingen zodat hier op dezelfde wijze keihard gewerkt wordt,
  - afdrachtsregeling; vergoeding voor bijstandsgerechtigden/uitkeringsgerechtigden zou in mijn ogen hetzelfde percentage mogen zijn als dat van gepensioneerde raads/PS leden: die krijgen 25-50% (naar gelang de grootte v/d stad) en hebben geen verletkosten net zomin als de uitkeringsgerechtigden. De vergoeding geldt voor het raadswerk, niet voor het vrijnemen voor een actie op straat wat sommige raadsleden doen: DAT is pas met twee maten meten, want waarom zou een raadslid die vrijneemt WEL verletkosten hiervoor vergoed krijgen en andere vrijwillige SP-ers niet?
  - Irma, ik begrijp je punt doch ook dat van Simbro: om te mogen deelnemen a/h congres wordt over je congresdeelname gestemd op de ALV. Als je geen stemmen krijgt, kun je niet gaan.

  Verder wil ik nogmaals heel duidelijk stellen dat ik de wijze waarop de aanhangers van Y.te Z. op hun website mensen als Jan de WIt, Harry van Bommel, Jan Marijnissen etc afbeelden en erover schrijven volkomen laakbaar, schandelijk en onterecht vindt. Deze mensen gaan toch wel echt te ver en staan niet meer open voor een gewone open opbouwend kritische discussie. HIer heb ik dan ook geen goed woord voor over.

  Reactie door kalk — dinsdag 27 november 2007 @ 14.56 uur

 139. Ik moet wel zeggen dat de hoogopgeleiden een reserve hebben om actief deel te nemen aan de partij vanwege een vermeend gebrek aan democratie.
  Maar naar mijn weten en ervaring houdt deze reserve het niet hebben om voor de SP te stemmen.
  Dit omdat de partij juist het enige tegenwicht biedt aan een doorgeschoten kapitalisme dat inzichtelijk geen heil kan brengen.
  Het zal hoog opgeleiden m.i. niet weerhouden om SP te stemmen zolang de politieke inhoud duidelijk blijft en gefundeerd tegenwicht biedt.

  Reactie door Maria — dinsdag 27 november 2007 @ 15.22 uur

 140. @Rob Gloeiend mee eens en al eerder genoemd. Het past de inhoud van de SP niet om de media of naar de PvdA te wijzen. Dit is gewoon te stuitend, het biedt geen werkelijk inzichtelijk tegenwicht en is hopelijk dan ook de laatste keer.

  Reactie door Maria — dinsdag 27 november 2007 @ 15.26 uur

 141. @Simbro Een cartoon is toch ook om harteljk om te lachen! Als je niet belangrijk bent kom je ook niet in een Collignon terecht.
  Het enige dat de SP m.i. dringend moet doen is ophouden met media en de PvdA verwijten, dat is pas echt een jammerlijke en zwakke move ipv van eigen kracht en inhoud.Ik val, sorry hiervoor,wel in herhaling over dit topic.

  Reactie door Maria — dinsdag 27 november 2007 @ 15.53 uur

 142. @138 kalk
  Je hebt gelijk en dat zeg ik ook steeds tegen iedereen: vergeet niet dat we allemaal samen voor 1 ding zijn: de SP !

  Reactie door Irma — dinsdag 27 november 2007 @ 16.52 uur

 143. Super goed filmpje nu gemaakt over het congres!

  Reactie door kalk — dinsdag 27 november 2007 @ 17.00 uur

 144. De manier waarop nu hier gediscussieerd kan worden over het democratisch gehalte van de SP vind ik prima. Eerder heb ik me wel gestoord aan het weghalen van de reacties op dit weblog zodra het ging over het onderwerp democratie en openheid in verband met de SP. Bij navraag werd dan gezegd dat het onderwerp ‘off topic’ was, maar het wemelt van de ‘off topic’-items die geen strobreed in de weg worden gelegd, dus dat vond ik duidelijk een gelegenheidsargument. Ik ben echt blij dat er nu vrijuit van mening gewisseld kan worden, voor mij neemt dat al veel ‘argwaan’ weg. Persoonlijk vind ik dat reacties alleen verwijderd moeten worden als ze erg grof op de persoon gespeeld worden.

  Reactie door simbro — dinsdag 27 november 2007 @ 17.00 uur

 145. Jan Marijnissen, ik wens u sterkte met alle kritiek die de niet echte SP-hearts over u heen dumpen.

  Een betere leider kan ik mij niet wensen. U bent de man van het eerste uur. De man van het sociale gedachtegoed. De man die ons land niet ontberen kan. De man met goede ruggegraat. De man die ruimschoots tot partijleider is uitgeroepen. En terecht.

  Ik had mij geen ander kunnen wensen. Die tijd zal ooit komen. Maar tot die tijd bent u het en niemand anders dan u!, die uw eigen partij voorgaat op zeer democratische wijze en ons van een weblog voorziet, die zelfs uw
  tegenstanders alle ruimte biedt.
  Lof voor u en de uwen.

  U bent een mens om jaloers op te zijn..
  laat u zich door de kaffers tussen de korens niets gezeggen. Zij doen meer kwaad dan goed, deze dictatortjes en de beterweters.
  Helaas weten zij niet beter..

  Reactie door Atheist — dinsdag 27 november 2007 @ 17.18 uur

 146. @145 Atheist
  Dit is nu een mooie illustratie van wat ik bedoel. Enerzijds een belachelijk ophemelen van JM zoals dat in het China van Mao gebruikelijk was. Ik weet zeker dat dit Jan ook te ver gaat. Anderzijds het de grond in boren (‘dictatortjes en betweters’ die meer kwaad dan goed doen)van mensen die voor het merendeel de SP een warm hart toe dragen maar enige kritische kanttekeningen plaatsen vanuit de overtuiging dat de partij daar z’n voordeel mee zou kunnen doen. Dit is het zwart-wit denken waarop ik in reactie 133 doel. Door dit soort reacties haken veel belangstellenden die deze site wel eens bezoeken af, dat kan ik je verzekeren. Iemand overtuig je niet door hem af te zeiken, daar komt het op neer. Jij bent precies zo’n type dat Jos Collignon voor ogen had toen hij die zwemmende navolgelingen van Jan tekende. Vandaag in de Volkskrant. De Grote Leider achterna. Gelukkig zijn er heel veel andere leden/sympathisanten van de SP die niet voldoen aan de karikatuur die in de VK geschetst wordt.

  Reactie door simbro — dinsdag 27 november 2007 @ 19.19 uur

 147. @ 86, 109, 137 Bert Klein

  Even een vraagje,… wat heeft u met spijkers…

  Reactie door Pool — dinsdag 27 november 2007 @ 19.51 uur

 148. 146 Simbro

  Toch laten uw negatieve geluiden het hier niet uitmaken. U probeert hier zaken door te drijven die in alle vrijheid en openheid niet aan de orde zijn.

  De SP is groot geworden en zo ook hun achterban. U probeert hier een tendens te kweken die het roddelcircuit tegemoet komt.
  Uw indoctrinerende manier van argumenteren heeft wellicht te maken met uw eigen frustraties.

  Los van dit alles ben ik verheugd dat de SP een sterke oprechte leider heeft. Daar is niets mee. Voert u nu Mao ook al in? Zwak argument! Mij maakt u niet monddood. Juist u hanteert hier onwelriekende argumenten om mensen hier te bewerken.
  Wie mag u tegen spreken?

  Ondergetekende! Ik ben het namelijk niet met u eens. Netzomin als uw VK-dreigementen indruk op mij maken. Maar gaat u gerust verder voor uw groepje beterweters die met hun gezeur de partij van binnenuit proberen te verzwakken. U trekt alleen wel aan het kortste eind.

  Nog even dit: ik heb geen lidmaatschap bij de SP. Ik stem ongebonden op de SP en op diens leider. Omdat zij het dubbel en dwars verdienen en niet op de laatste plaats vanwege het democratische gehalte.
  Noemt u mij maar een andere partij op die zo’n open karakter heeft als deze partij.

  Of babbelt u ook zo gemakkelijk door op de ‘open’ weblogs van andere partijen?

  Reactie door Atheist — dinsdag 27 november 2007 @ 20.48 uur

 149. @138 kalk
  Kalk, je hebt gelijk, ik heb helemaal niks tegen Irma. Mensen zoals Irma vormen de ruggengraat van de partij, ze gaan ervoor. Maar er zijn ook mensen nodig, die hier en daar een kritische kanttekening zetten. Alleen maar met de bedoeling de partij nog sterker te maken en acceptabel voor nieuwe groepen. Als iedereen elkaar accepteert en de rol van de ander op waarde weet te schatten kan dat alleen maar bijdragen aan een betere SP. Elkaar afkatten werkt alleen maar averechts en lost helemaal niets op.
  Fatsoen moet je doen, maar die slogan komt geloof ik uit een heel andere hoek. Maar ook de tegenpartij heeft wel eens gelijk !

  Reactie door simbro — dinsdag 27 november 2007 @ 20.55 uur

 150. @148
  Gelukkig, Atheist, we hebben toch nog iets gemeen: allebei stemmen we op de SP !
  Als oudste (neem ik aan)zal ik maar de wijste zijn en niet reageren op je stukje.
  Misschien staat er in 149 nog iets waar je wat aan hebt.

  Reactie door simbro — dinsdag 27 november 2007 @ 21.02 uur

 151. op fundamenten versterkt:
  vuur!
  want: de s.p. = de meest demokratische, eerlijke, goed georganiseerde partij!
  agnes en die lieve dappere dame die haar boterham nog smeren kan, en daarmee uren zorg misloopt, én zich terecht zorgen maakt over het ”zorg”?!stelsel t.b.v. haar compnanen,
  lieve dappere dame: dank!!, stérkte,
  en agnes: zwiepkracht tot ”het gaatje”!!,agnes kan’t!!
  (fosko óók!)
  marijnissen: terechtlinks, ik ben alleen maar/al dankbaar dat U volhoudt!!! wij doen ons best, hoe kleinst ook. de sp denkvoelwijze is zo goed;
  alle sp ontlid(s)ters doen dat met (‘n soort van)
  PIJN IN HUN HART.
  houd vol, en, dank! jan!

  kon nix topics lezen; te druk, val me niet aan op exotisch taalmisbruik noch neologis(huis)m(u?)s. ik zoek geen spijkers op blijkbaar hoog water. do, du, phonetisch samenvallend, y-our best!!!

  Reactie door la clemenza di .. — woensdag 28 november 2007 @ 0.38 uur

 152. 117@Sinne

  Maar zo simpel ligt het toch niet. Een werknemer of ondernemer mag met zijn geld inderdaad doen wat hij wil. Maar een volksvertegenwoordiger krijgt zijn gage met een welomschreven doel: om hem in staat te stellen de nodige tijd vrij te maken voor de uitoefening van zijn ambt, zonder dat hij daarbij financieel afhankelijk wordt van anderen. Als een groot deel van dit geld verdwijnt in de grote pot van een landelijk opererende partij, kan in elk geval duidelijk zijn dat dít door de wetgever nooit is bedoeld.

  Als een fulltime-Kamerlid voor zijn gezinsinkomsten van derden afhankelijk is, zelfs al is het zijn eigen partij, is dat geen goede zaak. Zo zou een partijtop, vanuit een centralistisch partijkantoor, al zijn vertegenwoordigers voor 100 procent in één richting kunnen sturen.

  En wat verder nog van belang is: Jij doet door gebruik te maken van de Cessiewetgeving afstand van je “vorderingsrecht” en geeft dat aan iemand anders.
  Ik laat dan nog even in het midden of daar een tegenprestatie tegenover staat.
  Dat mag inderdaad in bepaalde gevallen. De wet stelt dat.

  Maar dat wil b.v. niet zeggen dat, als jij b.v.schulden hebt, jij je “vorderingsrecht” wat je hebt op je werkgever,in alle gevallen zomaar aan iemand anders mag geven zonder dat diezelfde werkgever daar bezwaar tegen aan kan tekenen. Je werkgever heeft een zakelijke overeenkomst met jou, als werknemer, en niet met het casino en wenst mischien wel helemaal niet in verband gebracht te worden met jouw schuldeisers.

  Er moet dus een goede reden zijn om van de “cessiewetgeving ” gebruik te maken en behoefrt de instemming van alle partijen. Het lijkt me echter niet dat het argument “zakkenvullers buiten de deur houden” een redelijk argument is. Dat is het probleem van de SP en niet van jouw wergever “het nederlandse volk”

  Het is een adequate verklaring en uitleg die de SPleiding geeft aan de SP leden.
  Meer niet.

  Een andere onderliggende reden en die valt tussen de regels van het stuk in het reformatorisch dagblad te lezen, maar wordt echter niet met zoveel woorden genoemd, zou kunnen zijn: MACHT CONCENTREREN

  Verder doet Ger w. niets anders dan de bewijslast omdraaien. Een oud debaters trucje.

  Om het geheel zuiver te houden; De eerste twee alinea`s zijn gepaste uit het Reformatorisch dagblad van 16 novenmber j.l.

  En dat moet je de SGP nageven: ze zijn hun staatssubsidie als partij kwijt, maar weigeren principieel om de bekende redenen(handhaving vrij mandaat) een constructie op touw te zetten zoals bij de SP.

  Persoonlijk vind ik de constructie van de SP “een motie van wantrouwen” naar de leden toe.

  http://www.refdag.nl/artikel/1323053/Geld+voor+raadslid+moet+naar+raadslid.html

  Dag Jan, Dag Sinne

  Reactie door antipode — woensdag 28 november 2007 @ 11.07 uur

 153. http://www.wuz.nl/artikel/54905314.kritiek-op-sp-onterecht.html

  Reactie door Van — woensdag 28 november 2007 @ 17.18 uur

 154. Leuk zo’n congres maar kan iemand mij vertellen wat het vernieuwende is binnen de SP?

  Reactie door bert — woensdag 28 november 2007 @ 17.51 uur

 155. Dat ene of andere beter of anders moet, oké. Maar twee aspecten zijn in mijn optiek constanten : 1- dhr Jan Marijnissen is de beste leider in het land en eigenlijk durf ik te zeggen een van de beste in het wereld. 2- Dat de merendeel van de partijprogramma klopt van binnenuit en anders om ook. Die twee aspecten kan niemand om heen en is nergens anders te vinden. Waarom zou de SP die aspecten moeten gaan veranderen? Wij zijn toch niet dom. Wij gaan onze goud niet inwisselen voor gebakkenlucht die geproduceerd is door onze vijanden(de rechtse media en hun rechtse subsidiegevers.)

  Wel moet ik zeggen dat aan de interne communicatiekanalen, de inbrengen en uitwerking daarvan kan een of andere verbeterd worden.

  Voor de rest moet ik zeggen dat dhr Marijnissen heeft alleen maar WAARDE geleverd.
  He is a tailor made leader who is a head and shoulder above Balkenende and Bos. He is a binding figure. This country needs a leader like that.

  Ik zeg wat ik wil en schrijf wat ik wil. En niemand in de partij staat mij in de weg. Soms als ik te veel reacties in een dag verzend worden sommige niet geplaatst. Maar tot nu toe heeft niemand mijn mond dicht gesnoerd. Ik ben geen conferentie nog commissie man, maar ik doe wel mee waar en wanneer ik kan. Ene keer is in een vergadering, de andere keer bij een demonstratie,,,,. Gelukkig is het binnnen de sp wel begrip voor.

  Dus ik begrijp alle die ondemocratische beweringen absoluut niet. In mijn optie een leider, zeker een leider met track record al dhr Marijnissen moet toch de laatste woord hebben. En dat juist in een partij als SP waar de kritische burgers worden juiste met openarm ontvangen en verwelkomd. Wij hebben zowel die kritische burgers als de centrale Hand On Leider als Jan Marijnissen nodig.

  Reactie door Khosrow — woensdag 28 november 2007 @ 18.23 uur

 156. Jammer dat ik slecht een stem kan uitbrengen. Want als ik kon meerdere stemmen uitbrengen wordt het dan Meerdere maal Jan Marijnissen.

  Reactie door Khosrow — woensdag 28 november 2007 @ 18.31 uur

 157. Laat de PvdA en CDA zich gaan VERNIUWEN (Draaien) want wij gaan niks aan onze leider nog aan onze programma veranderen.

  Wij gaan alleen maar ons harder inzetten om onze doelen te bereiken en met Jan Marijnissen aan de kop. Mensen die dat niet willen /kunnen zien, zijn gewoon jaloers op heropkomst van socialisme en de status van Marijnissen.

  CDA, VVD, PVV, D66, PvdA leiders zijn om te huilen. Ondanks alle die dure plastische kapsels, designer pakken en lipglos zijn ze toch nergens welkom althans niet bij gewone burgers. Maar ik kan u een ding vertellen Dhr Marijnissen is overal welkom. Zwel bij de haven, als bij de industrie en ook bij de academici. Hij is gemaakt onder de volk en hij weet precies wat zich afspeelt in de maatschappij en brengt dat goed onder woord.

  Dat kunt u niet zeggen voor de anderen.

  Reactie door Khosrow — woensdag 28 november 2007 @ 18.44 uur

 158. Dag Khosrow,
  Stalin was ook een goed leider ten tijde dat het er echt om ging voor de Russen(de Duitsers hadden te maken met een echte psychopaat).
  Achteraf is Stalin afgeschreven en terecht.

  Alhoewel?

  Reactie door bert — woensdag 28 november 2007 @ 20.13 uur

 159. @ 158 Bert,

  De stalinistische stempels die u uitdeelt komen uit de rechtse keuken. En wij weten dat de rechtse keuken al lang besmet is met angst. Angst om verlies van eigen macht over de gewone burgers. Angst om een machtige leider die een duidelijk, inclusief en tegelijkertijd progressief socialistisch invalshoek vertegenwoordigd. Wat ben ik blij dat u er bent want u geeft ons de kans om onze tegenstanders keer op keer te herkennen en vervolgens hun argumenten onderuithalen, dat is ALS ze per ongeluk een argument bedenken.

  Ik vind die out of the blue democratische leuze uit de rechtse hoek en hun media vrienden bijzonder bizar. Want ze zijn zelf ondemocratisch ten top. Ze hebben dit land in een soort grote gevangenis gemaakt waarin de recht van de bureaucraten en multinational criminelen worden beschermd ten koste van de rechten van de gewone burgers. Ik hoor de media niks zeggen over ons kent ons wandaden waarin de Balkenende en zijn bende een centrale rol spelen.

  Leaders like Jan Marijnissen don’t come out of the political PR factory, they don’t come in a pack, they are not packaged. They don’t come around every day, because they don’t make them every day. Certainly not in this country.

  Kennelijk hebben de SP-ers toch goed gedaan om de beste gekozen leider in huis te hebben en te bewaren. Hij vertegenwoordigt ons, althans de overtuigende meerderheid in onze partij. De nieuwelingen moeten hun plaats eerst gaan verdienen. En als ze dat verdiend hebben, moeten ze niet zo gauw ondenkbaar raken. They must learn to first pay respect to where the respect is due.

  Reactie door Khosrow — woensdag 28 november 2007 @ 21.12 uur

 160. 97. d’Olle Henk

  En zeker als vrouw…..heb wat gedichten gelezen. Soms denk ik was ik maar een man. Maar waarom dan denk ik, ik weet immers niet wat het is een man te zijn.

  Het gedachtegoed, en we praten nu niet over wel of geen tussenNNNNNNN daar gaat het om.

  Waar geen dicipline is ontstaat m.i. chaos en chaos= einde. Waar teveel dicipline is ontstaat ‘ ondervoeding’ met onverschilligheid (niet kritisch meer) tot gevolg en leidt m.i. tot afname van motivatie= einde. Het is de juiste mix van.
  En dit alles is enkel mijn gedachte.
  Ik ben het niet altijd met alles eens zoals alles het niet altijd met mij eens is.
  Verder kan mijn oordeel niet reiken, kan enkel zien wat ik zou willen bereiken, met de maatschappij bedoel ik.

  Reactie door Henny — woensdag 28 november 2007 @ 21.43 uur

 161. En d’Olle Henk. Agnes is een moordvrouw.

  Reactie door Henny — woensdag 28 november 2007 @ 21.44 uur

 162. @160 Henny.

  Speciaal voor de het vrouwelijk SP geslacht heb ik het volgende gedicht uit 1809 opgezocht “Aan een bevallig meisje.”

  http://members.home.nl/h.hiensch/Bev-meisje

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 28 november 2007 @ 22.00 uur

 163. gelezen d’olle Henk

  Reactie door Roodkapje — woensdag 28 november 2007 @ 23.58 uur

 164. Prachtig d’olle Henk en hoe wonderlijk de door mij vermeende paralellen te ontdekken.
  Hoe oud is dit vers eigenlijk wel? Waar het
  ook bij jou opgeslagen lag, je hebt het ons er weer heerlijk in laten mededelen, bedankt!

  Reactie door Madelief — donderdag 29 november 2007 @ 4.21 uur

 165. Sorry, kennelijk nog niet goed wakker: on-
  voorstelbaar dat dit gedicht praktisch al
  bijna 200 jaar oud is, de schrijver zou dat
  toch nooit vermoed hebben, landelijke be-
  kendheid én Nederlands lézenden daarbuiten!

  Reactie door Madelief — donderdag 29 november 2007 @ 4.25 uur

 166. Klein naberichtje.
  Kan slecht in slaap komen,door alle nare berichten die over ons heenkomen.
  Ik Gerard,HOOGVLIETER/ROTTERDAMMER, een redelijk actief lid van mijn partij de SP, die graag aanwezig had willen zijn,op het congres in de v.Nelle fabriek van afgelopen zaterdag.
  Maar ik was te laat,
  werd mij verteld.Ik kon op de wachtlijs,net zoals vroeger bij een huis huren.

  volgend crongres probeer ik het weer.
  TROUWENS 55 JAAR, GELEDEN HEB IK DAAR NOG GEWERKT,VOOR TWEEDAGEN, THEE ZKKJES INPAKKEN
  Het waren dolle dagen met die meiden.
  Voor die twee dagen beurde ik een tienje.
  Ik ga proberen te slapen,met de gedachtengang,dat ik vanavond ons politiekcafe in [mijn amsterdam],ga bezoeken.
  Met deze gedachten kom je nooit meer in slaap
  Groeten lieve mensen.
  Gerard.v.d.Voort o1o.

  Reactie door gerard — donderdag 29 november 2007 @ 4.36 uur

 167. PS ik ben opzoek naar een lieve vrouw,die niet een hond bijt,maar een man.
  Doordenker. Gerard van hond bijt man.

  liefs voor alle mailers [geen mallers]
  Dan moet ik denken PEPPIE VERDONK/Kokkie WILDERS.

  Reactie door gerard — donderdag 29 november 2007 @ 4.43 uur

 168. Made Lief dit is geen gedicht,
  het lijkt meer op een obade,alla Romio en Julia.
  Anti vrouw toen,het moet nu zo zijn ,volgens OPZIJ ,JULIA en romeo.
  Vrouwen gebruiken hun verstand,
  Mannen betekend LUL[lo] kijk maar terug in de geschiedenis,al die lullen hebben
  alleen maar voor ellende gezord op deze aarde

  Vrouwen kunnen gemeen zijn!!!!maar blijven hun brain behouden
  Mannen zijn ego,s en domboos,hoe groter je weet wel,hoe minder Brain.
  Alsnog een kortenacht aan mij zelf gewenst
  Welterusten. Gerard.

  Reactie door gerard — donderdag 29 november 2007 @ 5.02 uur

 169. @152 antipode

  ‘Maar een volksvertegenwoordiger krijgt zijn gage met een welomschreven doel: om hem in staat te stellen de nodige tijd vrij te maken voor de uitoefening van zijn ambt, zonder dat hij daarbij financieel afhankelijk wordt van anderen’
  -Kijk zo’n werkgever zoek ik nou. Een werkgever die mij in staat stelt ’om de nodige tijd vrij te maken om de uitoefening van mijn beroep mogelijk te maken, zonder dat ik daarbij financieel afhankelijk wordt van anderen.’

  Nu zonder gekheid: Dit lijkt mij dit niet het ‘welomschreven doel’ van een volksvertegenwoordiger. Het welomschreven doel van een volksvertegenwoordiger is de plichten die het ambt oplegt getrouw te vervullen.

  Daarnaast geldt voor een volksvertegenwoordiger de morele verplichting naar de eigen partij en de stemmers op deze partij om de idealen die hen verenigen zo krachtig mogelijk neer te zetten.
  Als om ter verwezenlijking hiervan een deel van de gage aan de ‘grote pot’ van een landelijk opererende partij wordt afgedragen is hier niets mis mee. Immers dit past geheel binnen het streven en de morele ‘verplichting’ om de gedeelde idealen zo krachtig mogelijk te verwezenlijken. ‘Verplichting’ staat hier tussen aanhalingstekens omdat men vóóraf en geheel vrijwillig akkoord is gegaan met dit streven. En of deze afdracht nu wel of niet zo door de wetgever is bedoeld, iedereen is vrij om met zijn geld te doen wat hij wil. Of het nu via de voordeur of de achterdeur wordt afgedragen: afspraak is afspraak!

  Verder: Praktisch iedere werknemer of werkgever is qua inkomen afhankelijk van derden.
  Geld, inkomen, moet of is op één of andere manier -direct of indirect (oud geld)- verdient worden of is als zodanig verdient. Niemand heeft een zichzelf vullende of uit zichzelf gevulde bankrekening.

  Een partijtop kan nooit al zijn vertegenwoordigers voor 100 procent in één richting sturen middels bovenstaande vrijwillige ‘verplichting’ waaraan men zich heeft gecommitteerd. Dit zou namelijk botsen met de idealen. In de SP zitten idealisten. Op deze manier houdt men wel degelijk zakkenvullers buiten de deur.

  Voor wat betreft je verhaal over Cessiewetgeving. Deze is in dit verband je reinste flauwekul.
  De vertegenwoordiger blijft zelf verantwoordelijk voor zijn of haar persoonlijke financiële handel en wandel..

  En dan nog volgend citaat:
  ‘Een andere onderliggende reden en die valt tussen de regels van het stuk in het reformatorisch dagblad te lezen, maar wordt echter niet met zoveel woorden genoemd, zou kunnen zijn: MACHT CONCENTREREN’
  -Lees goed! ’Zou kúnnen zijn!!’ Hoe een insinuerende ‘debaters trucje’
  Mag macht ambiëren ook?

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 29 november 2007 @ 12.13 uur

 170. @ 165 Madelief.

  De schrijver van dit gedicht is H Tollens, hij heeft vele mooie gedichten geschreven.
  Op het internet staat veel gegevens over hem. Ik kan zo nu en dan wat plaatsen op dit Web, maar ik ben bang dat het in de offtopic prullenmand verdwijnt. Dat zou een belediging voor de dichter zijn.
  GR. Henk.

  @169 Wattenstaafie.

  Dat heb je keurig op een rijtje gezet, gezien mijn politiek verleden altijd vrij stabiel is geweest. Letwel de partij zijn “WIJ” met zijn allen. Maar ik heb mij altijd afgevraagd waarom zijn er mensen die zich ergeren aan anderen, die zeggen wat zij niet begrijpen. Ik zal iets hier neer zetten waarover men nu nog met elkaar op de fuist gaat.
  http://www.dhm.de/lemo/html/dokumente/JahreDesAufbausInOstUndWest_liedtextSedLied/index.html

  Gr. Henk

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 29 november 2007 @ 13.08 uur

 171. @170 Waarom komt er een breuk in het adres.
  Anders dan:
  http://members.home.nl/h.hiensch/Diversen/DasLied.mht

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 29 november 2007 @ 14.10 uur

 172. 19@wattenstaafje. De volksvertegen woordiger is in principe in dienst van het volk. Het “volk” is in deze dus de “schuldenaar”.De Volksvertegenwoordiger degene, die het “vorderingsrecht” bezit, verhandelt dit recht d.m.v. het tekenen van een akte van cessie,en draagt het over aan een derde.Zonder aanwijsbare en dringende reden en ongevraagd wordt de “schuldenaar”(Volk) opgezadeld met een nieuwe schuldeiser.In dit geval een politieke Partij. Snap je het nu??

  Er zijn door de jaren heen vragen geweest over een dergelijke constructie. Ze is omstreden. Dat blijkt uit wel uit het feit dat de SGP er juist GEEN gebruik van wil maken.
  En een minister is, als steeds meer en van diverse kanten vragen worden gesteld, genoodzaakt om te gaan onderzoeken of een wet niet oneigenlijk wordt gebruikt. Dat gebeurt zo dikwijls. Vooral met belastingwetgeving en tot vertdriet van velen onder ons.
  Alleen de SP begint dan weer gelijk te schreeuwen dat anderen jaloers zijn en hen kapot willen maken.
  Infantiel gedrag, wattenstaafje. Calimero gedrag wordt het ook wel genoemd.
  En laat het idealisme in dezen maar eens even buiten beschouwing. De SP vind namelijk dat o.a kamerleden veel te veel verdienen. Dat mag, dan geef je het terug aan de verstrekker en stop je het niet in je eigen zak.
  Want hoe je het draait of keert: De SP kamerleden kosten de belastingbetaler net zoveel als ieder ander kamerlid hen kost. En wat er met het geld gebeurt weten alleen de ingewijden binnen de SP. Behoor jij tot die ingewijden??

  http://www.sp.nl/nieuwsberichten/1844/040115-vragen_over_afdrachtregeling_al_in_1989_beantwoord.html

  Verder zegt men bij de SP dat o.a in 1989 door het toenmalige kabinet is verklaard dat een en ander legaal is. Dat staat er niet. Het toenmalige kabinet stelt de grenzen vast waarbinnen men dient te blijven. Nergens staart dat de SP er aan voldoet, maar er staat ook nergens dat de SP er niet aan voldoet. In de link die ik hierboven heb gegeven(bron SP) is dat goed te lezen. Het gedeelte tussen “….” is voor rekening van het kabinet. Wat daarna volgt is voor rekening van degene die het artikel heeft geschreven. Feitelijk reikt de SP zichzelf in dat artikel een Gezondheidsattest uit. Niets meer en niets minder.Verder onthoudt Frans Weiszglas zich van een mening.Ik hoop daarom dat nu eens door een rchter getoetst gaat worden.Klaarblijkelijk vreest de SP dat, want waarom maakt men anders zoveel herrie.

  En het verband tussen idealisten en de zakkenvullers: het is een, zoals ik al eerder zei, een adequaat argument. Niets meer en niets minder en dat er evenzo goed een andere adequate uitleg zou kunnen zijn, wordt door jou van tafel geveegd door met idealisme te gaan schermen. Fidel is ook een idealist en knecht, uit datzelfde idealisme zijn volk.Zo noem je zoiets toch als niet de vrijheid hebt je buiten je eigen land te begeven iedere keer als jer daar zelf zin in hebt?

  Reactie door antipode — donderdag 29 november 2007 @ 14.59 uur

 173. 159:
  Oke, opmerking 158 was provocerend.
  Het gaat echter niet om de rechtse dan wel linkse keuken.
  Ik ben zeker niet rechts eerder links maar dat ter zijde.(‘k lees overigens zowel Trouw als Elsevier en NRC, dit om vooral niet met “oogkleppen” op te lopen.
  Het gehele spectrum is zeer interressant.
  Het gelijk zal ergens liggen.
  Wat ik echter wel strek aan u partij vind is de uitgesprokenheid daarvoor mijn compliment.
  Wat in mijn ogen zeker belangrijk is, is om kritisch naar welke zijde dan ook te kijken.

  Reactie door bert — donderdag 29 november 2007 @ 17.20 uur

 174. Ga nu Gambiaans eten in De Bijlmer.
  “De buurt” waar ik woon en nooit meer weg zal gaan.
  Het wordt zeker geen congres.

  PS: Zal vragen of de mensen ooit gehoord hebben van Marijnissen.

  Dereacties komen later.

  Reactie door bert — donderdag 29 november 2007 @ 17.41 uur

 175. Beste mensen, niet iedereen leest de VK, daar vaak gesproken wordt over een verkeerde houding van de Media tegenover de SP, nu moet ik iets van Marcel van Dam laten lezen, wat hij vandaag over het SP congres te schrijven had.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Diversen/MvD-1.jpg

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 29 november 2007 @ 21.19 uur

 176. @ Bert,
  Ik kijk naar andere invalshoeken.Maar wij gaan goud niet inruilen voor zilver of iets anders.

  Als ze Jan Marijnissen nog niet kennen dan ligt het aan ons en aan de media en niet aan Jan Marijnissen zelf. Maar ik ga vanuit dat alle politiek bewuste burgers in dit land Jan Marijnissen goed kennen.

  Zeer Smakelijk eten en geniet van uw kleurrijke omgeving. Toch Leuk die Bijlmer.

  Reactie door Khosrow — donderdag 29 november 2007 @ 22.28 uur

 177. @172 antipode

  Jij leest iets anders als ik.
  Jij duidt zaken anders als ik doe.
  Ik beperk me tot de feiten waar jij gaat speculeren en de gang van zaken schimmig probeert te doen voorstellen: precedenten zijn er niet.
  Lees de link van d’olle Henk
  ‘objectieve criteria’ zegt je dat iets?

  Reactie door Wattenstaafie — donderdag 29 november 2007 @ 22.52 uur

 178. De PvdA, CDA en de rechtse media aanslag op SP en vooral Jan Marijnissen begon vlak na de verkiezing. Ze zijn jaloers en bang van de toenemende invloed van dhr Marijnissen en SP. Maar de PvdA, CDA en de rechtse media moeten eerst verantwoordelijkheid afleggen voor hun eigen wandaden afgelopen jaren. Wat ze niet weten is dat hun nieuwe strategieën gaat hun niks opleveren. Want juist daardoor staan de mondige SP achterbaan nog sterker samen en nog sterker achter ons Leider.

  Wij gaan met Man en macht, woord per woord, daad per daad de rechtse wandaders onder de loep nemen, blootleggen en weerleggen. The fight has just begun.

  Hoewel Jan Marijnissen niet in de regering zit. Zijn schaduw op de beleid van dit kabinet duidelijk aanwezig. De kabinet Raadpleegt de SP website en de SP inbreng voor hun beleid inspiratie. Maar, wanabees will never be.

  There is only one Jan Marijnissen. And SP is proud to have him. There are too many Wouter draaikont Bos and Bush Puppy Balkenende. You can find those in every right wing kitchen(achterkamers).

  Reactie door khosrow — vrijdag 30 november 2007 @ 9.58 uur

 179. De lesuitvallen zijn er nog, de lerarentekorten zijn er nog, de onbetaalbare zorgkosten zij er nog, de verpauperde wijken zijn er nog of ze zijn zich aan het verspreidden/ verplaatsen, hypotheekaftrekposten voor mensen met hogere inkom zijn er nog uitgaven aan schijn wederopbouw in Afghanistan is er nog, illegale arbeid is er nog, slavernij praktijken hier in dit land is er nog, ambtelijke wandaden zijn er nog, onbetrouwbare justitieapparaat is er nog, discriminatie is er nog, corruptie bij de bouwbedrijven en woningcorporaties zijn er nog, vervilde lucht is er nog, duur, stinkend en voor sommigen ontoegankelijke OV is er nog, slechte dienstverlening bij publiekdiensten is er nog, schending van burger en privacy rechten in dit land is er nog, afbraak van arbeidersrechtsbescherming is er nog, VOC mentaliteit is er nog, voedselbanken zijn er nog en zijn zelfs aan het uitbreiden,, ze kijken niet naar die dingen maar ze durven wel om het over de SP te hebben.

  Waardeloos waardeloos, de rechtse incompetente zakkenvullers en door hun omgekochte media zijn normen en waardeloos.

  Reactie door khosrow — vrijdag 30 november 2007 @ 10.25 uur

 180. Eeven een afsluitend gedicht voor D”Olle Henk en consorten voor dit moment webmaster. Mag wel even he, er mag hier zoveel wel.

  Oh, MENS, ik ben ‘n vrouw
  waarom niet twee geslachten
  die elkaar in alles dragen…..
  enkel vrouw ben ik
  zoekend haar helft
  slapers vindend
  en wilde verhalen
  en, hier en daar, kinderen.

  Gedicht van Ans Wortel.

  Reactie door Henny — vrijdag 30 november 2007 @ 11.20 uur

 181. Dag Khosrow(beankt voor reactie 176),
  Etentje was geslaagd incl. Gambiaans optreden en leuke contacten.
  Wordt door vrijwilligers eens in de 3 maanden georganiseerd waarbij het land en de locatie(het laatste dan wel in de Bijlmer)verschillend zijn, aangezien we hier te maken hebben met +/- 140 nationaliteiten(heb ik me laten vertellen) kunnen we nog even vooruit.

  Reactie door bert — vrijdag 30 november 2007 @ 17.08 uur

 182. Lees alsjeblieft Orlando Figes.

  groeten en succes met de betere wereld

  Reactie door Michael — zaterdag 1 december 2007 @ 21.14 uur

 183. Dag Michael,

  Orlando Figus boek over de Russische revolutie heb ik slechts gedeeltelijk mogen lezen.(boek ergens laten liggen en vervolgens gestolen, echt waar!).
  Wat ik ervan gelezen heb is zeer aangrijpend en sluit gedeeltelijk aan bij de boeken van Montefore, waarvan ik “De Jeugd van Stalin”beter vond dan “aan het hof van de Tsaar, trouwens Antony Beevor heeft ook goed geschreven(Stalingrad,Berliin).

  Conclusie aangaande de betere wereld;
  De Betere Wereld bestaat niet!!!

  Gr.Bert.

  Reactie door bert — maandag 3 december 2007 @ 18.34 uur

 184. Wel wat een late reactie maar ik wil het toch nog even kwijt. Nu hebben we in de Tweede Kamer een partij die moslims discrimineert, ook is er een partij die vrouwen discrimineert en een coalitiepartij die homoseksuelen discrimineert en dan durft men te zeggen dat de SP niet democratisch is?

  Reactie door J Vrolijk — donderdag 6 december 2007 @ 8.48 uur