Op de stoel van de arts

Verzekeraars willen de keuze van de consument ‘meer sturen’. Volgens dit bericht zullen er steeds meer polissen komen waarbij mensen niet zelf meer kunnen kiezen voor ziekenhuis of apotheker. Dit heet in de volksmond dat de verzekeraars op de stoel van de arts gaan zitten. Iets waar de SP altijd tegen gewaarschuwd heeft.

Bij de zogeheten zeker ‘zekerpolis’ koopt de zorgverzekeraar zorg in bij een beperkt aantal instellingen. Voor niet-spoedeisende hulp wordt je verwacht daar heen te gaan, of zelf een gedeelte van de kosten te dragen. Daartegenover staat een korting op de premie.

Dit lijkt wellicht niet zo erg, maar het is al halverwege het hellende vlak waarbij de zorgverzekeraar meer macht heeft dan de arts. Immers, zorg moet vrij toegankelijk zijn voor iedereen, en afgestemd op een persoonlijke situatie. De kans is groot dat mensen vanwege hun financiële situatie kiezen voor een goedkopere polis. De kans is dus ook groot dat deze mensen verplicht naar zorginstellingen moeten die veel verder weg zijn dan men wil of dat de mensen verplicht naar zorginstellingen moeten die de arts niet adviseert.

Verzekeraar Univé kwam twee weken geleden in het nieuws. Met hun uitgeklede zorgverzekering voor jongeren kan een verzekerde enkel nog maar bij 11 ziekenhuizen in Nederland terecht, en kunnen medicijnen enkel nog maar via internet worden besteld. Op termijn moet een verzekerde ook naar een door Univé geselecteerd gezondheidscentrum toe (lees huisarts).

Dat is tweederangszorg. De kwaliteitsbewaking op medicijnen is er bij het internet niet. Dit kan leiden tot gevaarlijke medicatiemissers, die nu regelmatig door een apotheker kunnen worden voorkomen. Het ondermijnt de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg, door mensen met een smalle beurs verplicht van huisarts te laten wisselen. Het doet de solidariteit tussen jong en oud, ziek en gezond, rijk en arm geweld aan.

Al deze bezwaren werden in opmaat naar het nieuwe zorgstelsel onderschreven door een grote groep zorgverleners onder de noemer ‘zorg geen markt’. Het is ernstig om te zien, hoe snel deze voorspellingen waarheid worden.

Goede zorg is niet goedkoop. Dat de zorgkosten – mede door de vergrijzing – stijgen zal niemand ontkennen. Maar marktwerking is niet de remedie, noch de afremmer hiervan. Het heeft voor een enorme bureaucratische rompslomp gezorgd en de zorg is er niet beter op geworden. Inmiddels zijn er verschillende verzekeraars gefuseerd en zijn er nog maar een paar over, die steeds machtiger worden, en uiteraard alles doen om de aandeelhouders tevreden te houden (lees: winst maken).

En het zijn precies deze verzekeraars die op de stoel van de arts gaan zitten.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 03 december 2007 :: 22.57 uur

108 Comments

108 reacties

 1. Jammer dat de SP dit voorzag en de rest van de politiek weer eens niet.

  Reactie door Martin — maandag 3 december 2007 @ 23.08 uur

 2. @1 Nog belangrijker…wat doet de SP nu? Ben het er helemaal mee eens dat deze zorg eigenlijk geen zorg meer is! Als mensen vanuit financiele reden kiezen voor een uitgeklede polis zou het ook wel eens kunnen voorkomen dat bijv. het dichtsbijzijnde ziekenhuis (van de elf) al te ver weg is…!

  Reactie door johankivits — maandag 3 december 2007 @ 23.19 uur

 3. De oligarchen in de ziekenzorg zijn het incalculeren van de meer dan 300.000 “verzekerden”welke hun premie niet meer kunnen betalen beu.Daarom komen er nu meer met een uitgeklede verzekering.Dat is het begin van de klasse verzekering.Dat betekent,dat polishouders van zulke verzekering minderwaardige (goekope)medicijnen en naar kwalitatief mindere artsen moeten.Deze 5 maatschappijen,welke 90% van de markt in handen hebben,na de fusie-s,hebben hun plannetjes in de achterkamer afgehandeld.Bij de CDA/PvdA/VVD heerst nu de gedachte:Zoek het maar uit.Waarschijnlijk zullen niet betalende polishouders straks gewoon van zorg verstoken blijven en deze groep zal alleen maar groeien.

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 3 december 2007 @ 23.39 uur

 4. Hoe meer de verzekeraars met budget-aanbiedingen komen,des te duidelijker het wordt dat de huidige premies te duur zijn voor “jan met de pet”

  Reactie door tom — maandag 3 december 2007 @ 23.40 uur

 5. Het gaat mis daar waar de zo verheerlijkte marktwerking zijn intrede doet. Onder het mom van concurrentie en de vermeendheid dat diensten en goederen daardoor goedkoper zouden worden lopen al die markwerkingsverheerlijkers elkaar op te geilen.
  Marktwerking en fusering staat dit niet haaks op elkaar? Monopolie is het uiteindelijke resultaat van deze zogenaamde marktwerking.

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 4 december 2007 @ 0.21 uur

 6. Is het nu misschien nog slechts wachten op de z.g “durfinvesteerders” (ja, je moet maar durven om alle fatsoen, moraal en ethiek aan je laars te lappen, verder valt er niets te durven) die de zaak nog verder gaan verzieken….?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 4 december 2007 @ 0.23 uur

 7. Hoe groot is de stijging van de salarissen van de top van verzekeraars van nu ten opzichte van toen we nog ons oude vertrouwde voor een ieder betaalbaar no-nonsens ziekenfonds hadden.
  Ik denk dat de top salarissen gelijktijdig stijgen met de premie, alleen met dit verschil dat de top nooit uitgegraaid zal zijn.

  Zijn er helemaal geen mogelijkheden om het ziekenfonds weer terug te halen, want deze zorgverzekering gaat levens kosten.

  Reactie door Pool — dinsdag 4 december 2007 @ 0.35 uur

 8. Laatst zag ik bij 1 vandaag geloof ik dat er ziekenhuizen zijn waar mensen nog liggen die uitbehandeld zijn maar niet naar huis kunnen omdat er daar geen thuiszorg is.

  Lekker toekomst perpectief om in Nederland te blijven. Het kabinet draait de zorg de nek om.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 4 december 2007 @ 0.43 uur

 9. Ik raad iedereen aan “Sicko” van Michael Moore te gaan bekijken. Dan zie je waar je uitkomt als je verder gaat dan ‘halverwege het hellend vlak’ zoal JM zegt.

  Reactie door Martijn — dinsdag 4 december 2007 @ 1.43 uur

 10. Inderdaad: de “zegenrijke” liberalisering en marktwerking in de zorg voert naar een nieuw soort klassenmaatschappij. Tel uit je winst!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 4 december 2007 @ 2.48 uur

 11. Nieuw is het niet,als ik naar m,n huisarts bel voor een afspraak krijg ik eerst de assistente met de vraag waar het voor is en een advies ,dan als het over twee dagen nog niet over is belt u nog maar een keer.
  Er zijn veel mensen die er last van hebben is de boodschap.
  Nog een keer gebeld nu wat standvastiger met het verzoek de huisarts te spreken.En ja hoor.Een afspraak.

  Op de stoel van de (keurings)arts zitten en geen arts zijn kan veel mensenlevens kosten in het uiterste geval ,en vooral oude mensen zijn het dupe.
  Ik hoop dat de slachtoffers de weg naar het medisch tuchtcollege weten te vinden (helaas).

  Reactie door che — dinsdag 4 december 2007 @ 6.03 uur

 12. Ach, die goedkope zorgpolis is nog maar het begin. Nu is het argument het is voor jongeren die weinig zorg nodig hebben. Dat lijkt nog een redelijk argument.
  Straks komt er een polis voor ouderen die veel zorg nodig hebben. Natuurlijk met een bijpassend marktprijskaartje. Dat lijkt mij al minder redelijk.

  Reactie door De Reder — dinsdag 4 december 2007 @ 7.36 uur

 13. Elke vorm van solidariteit is verdwenen uit dit stelsel “ikke ikke en de rest kan stikke” . Erger is dat het toch onbetaalbaar is voor velen, maar ja er is altijd een winnaar de verzekeringsmaatschappijen, met dit betaalde directie die maar een doel hebben winst en hun eigen vette bonus Het gaat nog veel verder bedrijven bieden collectieve zorgverzekeringen aan, maar de arbo-arts de controle en behandelingen zijn dan in handen van die ene verzekeraar. Die voor dat bedrijf de alles regelt reïntegratie is altijd in belang van die verzekeraar anders wordt het doel niet gehaald, en een afgekeurde werknemer kost ze ook geld. Werknemers worden ook telkens geconfronteerd met andere verzekeraars altijd de goedkoopste, het gelag betaald de werknemer. Doorgaan tot 65 wat je ook mankeert of ze in het harnas sterven maakt een verzekeraar niet uit doel halen en winst dat is alles wat telt

  Reactie door Harry sangers — dinsdag 4 december 2007 @ 7.51 uur

 14. @12 de Reder: hoezo een redelijk argument? Jong zijn betekent echt niet dat je per definitie minder zorg nodig hebt. Was het maar zo!

  Reactie door Chantal P — dinsdag 4 december 2007 @ 7.51 uur

 15. de zorg gaat dezelfde kant op als de politiek. de zaak benoemen en dan gewoon wachten tot het vanzelf over gaat.

  Reactie door ipuntje — dinsdag 4 december 2007 @ 8.11 uur

 16. @13 Chantal P

  Vraag het Unive. Die verkopen die polissen.

  Reactie door De Reder — dinsdag 4 december 2007 @ 8.12 uur

 17. Het is zelfs al zo dat zorverzekeraars eigen mensen onstlaan.
  Hoe vind je die?
  Sleep Hoogervorst en Klink maar voor een tribunaal.

  Reactie door Joop — dinsdag 4 december 2007 @ 9.03 uur

 18. Het is zelfs al zo dat zorverzekeraars eigen mensen ontslaan.
  Hoe vind je die?
  Sleep Hoogervorst en Klink maar voor een tribunaal.

  Reactie door Joop — dinsdag 4 december 2007 @ 9.04 uur

 19. Zie op de link hier onder Michael Moore bij Oprah.http://thinkprogress.org/2007/06/16/michael-moore-talks-health-care-crisis-with-oprah/

  Reactie door herman — dinsdag 4 december 2007 @ 9.33 uur

 20. Och het hele probleem is al begonnen in de zeventiger jaren toen de politiek voor een deel op de stoel van de medici is gaan zitten ! Onder het mom van “wij weten alles beter ” maar dan wel zonder “vakkennis” ! En helaas niet alleen bij de medici maar ook op allerlei andere gebieden zoals b.v. onderwijs etc. Resultaat van die “kennis” van politici wordt nu zichtbaar: alles is afgebroken en kan weer opnieuw worden opgebouwd en de echte “vakmensen” geven er de brui aan .

  Reactie door teun — dinsdag 4 december 2007 @ 9.33 uur

 21. tsja en zo gaat de afbraak gewoon verder,tegengeluiden of niet het maakt niks meer uit.

  zolang dit zooitje de dienst uit maakt is er niks of niemand die er iets aan kan/wil doen.

  en hebben webloggen,moties,amendementen,etc etc ook geen zin,men legt alles toch naast zich neer.

  de SP zou eens moeten gaan beseffen dat het enige middel tot verandering in Nederland,een ander kabinet is!

  constructief meedenken in de oppositiebankjes veranderd namelijk geen moer.

  en dan straks heel fier roepen dat de SP er altijd tegen is geweest ook niet.
  er tegen zijn is 1 maar er iets tegen doen met 25 zetels is 2.

  en dat is wat straks bij de mensen is blijven hangen,25 zetels en nog niks kunnen doen….

  veel geblaat weinig wol!

  Reactie door iew — dinsdag 4 december 2007 @ 9.38 uur

 22. @11 Ik ben het helemaal met U eens,poortwachters noem ik ze .
  Zelf kom ik ondanks mijn reumatische klachten zelden bij mijn arts omdat het zinnetje U moet er mee leren leven al zoo vaak is uitgesproken, dat ik er de balen van gekregen heb en denk, als ik een betere kwakzalver tegen kom dan vraag ik hem wel.
  Een zin als wat heeft u aan uw klacht gedaan werkt bij mij als een rode doek op een stier, ik kom voor de huisarts verdo … niet om naar mijn eigen diagnose te luisteren of wat ik er van vind ik bel niet voor niets of zomaar.
  Dan kan ik net zo goed naar de apotheek mijn klacht voorleggen en vragen wat voor een medicijn ik nodig heb dat scheelt veel geld ,kortere lijnen, minder fouten.
  Mijn oude huisarts belde je , kreeg zijn vrouw aan de lijn en er werd een afspraak gemaakt,nu moet je eerst het call center verslaan “goed geregeld hier “Nederland is er naar mijn mening echt niet op vooruit gegaan.
  Dit nieuwe zorg (”stelsel”) brengt de mensen met een kleine beurs aan de afgrond let maar op mijn woorden .

  Reactie door ton de haas — dinsdag 4 december 2007 @ 9.40 uur

 23. Tot verbijstering van mij en mensen om me heen viel er huis-aan-huis een folder in de bus van Agis: `De unieke Agis Postcode Zorgpolis Stap nú over en profiteer direct!’ Tot meer dan 300 Euro korting!
  En in een brief, op mijn naam nog wel:
  `Wanneer u kiest voor deze aanbieding speelt u eigenlijk gratis mee in de loterij.’ (ja het stáát er!)
  Dat de Nationale Postcodeloterij mensen chanteert met spijtgevoelens als een straat wint en u mistast is al erg genoeg.

  Dat de Nationale Postcodeloterij met Agis het imago van zorgverzekering te grabbel gooit door deze te implemeteren in een ordinair kánsspel vind ik tenenkrommend. Of zie ik dat verkeerd? Recht op fatsoenlijke medische hulp & zorg is sowieso al iets waarvoor je een winnend lot moet trekken om het te kunnen betalen…

  Reactie door Haq — dinsdag 4 december 2007 @ 9.52 uur

 24. En zo glijden we steeds verder af naar het Amerikaanse model van ziektekostenverzekeringen. Bah!

  Reactie door Jules Timmerman — dinsdag 4 december 2007 @ 10.40 uur

 25. @18
  Tja iew, dat is boude taal.
  Naast het voeren van oppositie met z’n vijfentwintigen, het land in gaan ( geen 100 dagen maar het hele jaar door), discussies voeren en “andersdenkenden” proberen te overtuigen, etc. etc. zie jij blijkbaar nog meer mogelijkheden voor de SP weggelegd. Laat eens horen.
  De roep om op te trekken naar het binnenhof is sinds de afwezigheid van Gloria verstomd.
  Maar defaitisme neemt bij mij ook toe zo langzamerhand.

  Mijn zorgpolis is even duur als in 2007 met het verschil dat ik nu wél een eigen risico heb en die no claim is ook verdwenen. We worden weer van alle kanten gepakt. Het begint te wennen.

  @19 Haq. Dat is absurd, kan toch niet waar zijn?

  Reactie door Gandalf — dinsdag 4 december 2007 @ 10.41 uur

 26. Moet zijn iew @21 en Haq @ 23

  Reactie door Gandalf — dinsdag 4 december 2007 @ 10.45 uur

 27. 23.Haq. Ja dat aanbod kreeg ik ook, Haq en dezelfde dag werd ik opgebeld door een nogal brutale meid die wou dat ik van energieleverancier veranderde. Dan krijgt u meteen l50 euro op uw rekening en daar kunt u dan leuke dingen van kopen, was haar argument!!!!!
  Gisteravond hoorde ik in de Werelddraaitdoor dat je nu al een sonjabakkerpolis kunt krijgen met korting, dan moet je dus eierkoeken vreten en zou dan weer wat goedkoper uitzijn.
  Vanmorgen op het nieuws: in Friesland en Groningen kunnen de treinen uitvallen volgende week,omdat men niet tot een kontrakt kan komen,Arriva dan.

  Leve de vrije markt: alles wat normaal en vanzelfsprekend is in een welvarend en fatsoenlijk land is in luttele jaren weggevaagd.
  We zijn overgeleverd aan een stelletje oplichters. Terwijl wij steeds meer moeten afdragen aan de Staat, wat we weer plichtsgetrouw en “onderdanig”doen (wij slavenzielen) is alles wat we aan rechten hebben opgebouwd verdwenen.
  Dankzij de kabinetten Balkenende,een mannetje vele malen gevaarlijker dan Chavez.

  Wie kent nog de tekst van Jaap van der Merwe op de Internationale?

  Reactie door anne hilverda — dinsdag 4 december 2007 @ 10.58 uur

 28. Er moet heel hard actie gevoerd gaan worden om de zorg weer in handen van de mensen te brengen. De staat zou er garant voor moeten staan dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Je zou er bijna aan gaan denken om tot die tijd maar een verzekering voor SP-leden te gaan creeeren.

  Reactie door bertil — dinsdag 4 december 2007 @ 11.06 uur

 29. Zelf heb ik het volgende meegemaakt: Ik heb een heel goede tandarts. Deze goede man heeft geen contracten afgesloten met verzekeraars (heel verstandig) Het gevolg is dus, dat ik behandelingen zelf moet declareren en deze niet volledig vergoed krijg, terwijl ik wel voldoende verzekerd ben. Men probeert dus op deze manier een tandarts via zijn patienten te chanteren om een contract af te sluiten. Een andere tandarts nemen? ik pieker er niet over.

  Reactie door Dik Evertse — dinsdag 4 december 2007 @ 11.08 uur

 30. En dan is er nog iets waar iedereen zo maar aan voorbij stapt. Je kunt door de verzekeraar een religie opgedrongen krijgen.

  Ik zag een advertentie van een verzekeraar die een goedkope verzekering aanbood, als je bij geplande ziekenhuis opnames afzag van een vrije keuze van ziekenhuis. Aan de namen van de genoemde ziekenhuizen maakt eik op dat de verzekeraar o.a. bij een katholiek ziekenhuis had ingekocht.

  Daar lig je dan als moslim, atheist of jood met een kruis boven je bed!

  Reactie door Drob — dinsdag 4 december 2007 @ 11.10 uur

 31. @ 17/18 Joop

  Maar dan wel een Volkstribunaal!!

  Reactie door Dik Evertse — dinsdag 4 december 2007 @ 11.18 uur

 32. inderdaad we glijden steeds verder richting amerika, maar dat is wat dit kabinet wil, amerika in de kont kruipen,
  ik zou echt dolgraag willen emigreren, alleen ik heb er het geld niet voor, als ik het had was ik allang weggeweest.

  Reactie door thuiszorgster — dinsdag 4 december 2007 @ 12.34 uur

 33. Waar wij burgers niets mee kunnen het blijft gewoon inleveren. dus de
  koopkracht ook voor de lagere in komens te dupe zijn
  Is dit nu de koopkrachtontwikkeling met mooien beloftes van het politiek
  beleid. die met oogkleppen oplopen.
  De burgers bedonderen met boeren bedrog.
  Na het tijdelijke *kuch* kwartje van Kok heeft Balkenende IV een nieuwe truc
  uitgedokterd om ons een poot uit te draaien. De belasting op fatsoenlijke
  auto’s gaat FORS OMHOOG. Dit is zogenaamd bedoeld om het milieu te redden,
  maar geheel toevallig harkt Wouter Bos er wel 100 miljoen euri extra mee
  binnen.
  Alleen de oorlog in Iraq kost ons 800.000 euro per dag.
  1 klusterbom 1 miljoen.

  Reactie door Andre — dinsdag 4 december 2007 @ 12.48 uur

 34. het feit, dat de zorgverzekeraar, maar soms ook de ministers, kijk naar Borst en Hoogervorst,op de stoel van de arts gaat zitten, vind ik sowieso een grote fout. zij weten niet over wat voor ziektes zij praten, als het om een patient gaat, wat voor ziekte hij of zij heeft en in welke mate. daar hebben zij wel een medisch dossier voor nodig en deze ligt nog altijd bij arts c.q specialist. daarom vind ik het verkeerd, dat de zorgverzekeraar op de stoel van een arts gaat zitten. daar gebeuren de grootste ongelukken mee. ook met Borst, die de merkmedicijnen wilde veranderen in de stofnamen van bepaalde medicijnen. dan heb ik zoiets van: “mens, wat weet jij ervan?” dat er bezuinigd moet worden, prima, maar niet hierop. dat zijn verkeerde bezuinigingen.daarom is het medicijnbeleid zo duur door tal van verkeerde bezuinigingen. maar ook het feit, dat men medicijnen via internet kan bestellen.hoezo gezondheidszorg duur? de regering staat het allemaal toe. de kosten zijn alleen maar gestegen in plaats van gedaald. “wat willen ze nou eigenlijk?” vraag ik me dan af.

  Reactie door maayke jong-doppen — dinsdag 4 december 2007 @ 13.02 uur

 35. Beste SP,

  Afgelopen zondag werd een ernstig zieke vriend van mij naar huis gestuurd. Hij heeft kankerin een ver gevorderd stadium en onderging een ruggenmergpunctie. Hij was er erg ziek van en kon niet op zijn benen staan. Toch stuurde het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft hem naar huis. Er wordt gewoon gezegd, u ben te duur om hier langer te blijven liggen. Waar moet het heen met de zorg. Zolang het ziekenfonds niet terugkomt, wordt dit alleen maar erger.

  Met vriendelijke groet,

  Niek

  Reactie door Niek van Aurich — dinsdag 4 december 2007 @ 13.55 uur

 36. @7 Pool.

  De ziekenfonds komt nooit meer terug. Men heeft jarenlang ge-eikeld om het zorgstelsel wat wij nu kennen het Volk door de strot te duwen. In het verleden had je verschillende plannen, het Plan Dekker en het Plan Simons. Het Plan Marktwerking heeft het gewonnen dat leverde het meeste op voor de top-figuren.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Div/Sim.mht

  In een Kapitalistische maatschappij waar miljoenen soldaten opgeofferd worden voor de heldenrol,om het bezit/macht te verdedigen, daar tellen zieken/ ellendigen die de dood sterven omdat zij geen hulp konden krijgen niet mee. Dat zijn peanuts.
  Groeten H.en D.

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 4 december 2007 @ 14.18 uur

 37. @30 Drob,

  Als je ziek bent en moet worden opgenomen in een ziekenhuis, maakt het u dan uit of het een Christelijk ziekenhuis is of gaat u af op de kwaliteit van de artsen en de zorg?

  Reactie door TT — dinsdag 4 december 2007 @ 14.59 uur

 38. Marktwerking zal de ondergang van de gezondheidszorg worden.In Amerika zijn de kosten van de gezondheidszorg in de laatste jaren van 8-9 % van het bruto nationaal product,naar 17% van het BNP,en u weet we krijgen altijd wat de amerikanen ons voorkauwen,ok al kunnen we zelf niet bedenken waarom.De nieuwe film van Michel Moore,Sicko,zal ons weer verbazen en laten zien wat we krijgen.We zijn er namelijk nog lang niet.
  Is er dan geen geld,zijn de betalers de ziektekostenverzekeraars dan zo arm?
  Absoluut niet,na de afschaffing van de AWBZ jaren geleden,gaf de toenmalige minster de ziekenfondsen een budget van 750 miljoen gulden om de tekorten te dekken,tijdens het bewind van Els Borst bleek dit potje de 5 miljard euro te zijn gepasseerd,die dan ook probeerde dit te laten verwerken in de premies,ook al omdat de verzekeraars zelf ook al weer pittige winsten maakten.Deze worden echter nooit openbaar.Tijdens de Tsunami bij thailand werd fors geschonken:een potje stroomt over,dat potje,u denkt toch niet dat de verzekeraars al die reclame uit eigen zak betalen?
  Nee,nee,de burger maar betalen.Zo gaat dat overigens met de meeste kassen.
  De periode Hoogervorst kenmerkt zich door het volledig beantwoorden van de wensen van de zorgverzekeraars,leve de marktwerking.
  BijBarend en van Dorp gaf hij zelf aan dat van de 16 miljard voor de wachtlijsten,er 8 was verdeeld onder de aanbieders(lees medisch specialisten)en 8 miljard was hij gewoon kwijt!!!!!
  Fysiotherapeuten hebben zich laten afkopen met een forse verhoging van hun salaris met vakinhoudelijke onzin als fitness,beweegprogramma`s,nordic walking,carl noten en wat voor onzin nog meer.Ze zijn de regie kwijt.
  Onder een VVD voorzitter Eenkhoorn,hoe toevallig,hebben vooral de twentse fysiotherapeuten hun ziel verkocht aan inkomensverhogende onzin,meestal in gezondheidscentra en fitnesshallen.
  Ze mochten van de minister dan ook niet zeuren.De zorgverzekeraar mag zich tegenwoordig ook al bemoeien met vakinhoudelijkheid,wat een stumpers,dikke knie,bel een lijn.Gek,in Finland is dit experiment glansrijk geflopt.Gezondheidsvoorlichting,zo weten we al heel lang lijdt tot kostentoename,lees ziektetoename.
  Sinds de huisartsen geen afdoende afspraken met de minister hebben kunnen maken,is de toename van medicijnuitgave gestegen met ongeveer 60%,niet uit vakinhoudelijkmaar om de gas,water en lichtrekening te betalen in al die dure gezondheidscentra,welke door de meeste patienten slechts kort positief worden gehonoreerd,al gauw blijkt dat niet meer bent dan een nummertje.
  Minister Klink om mee te eindigen is dan weer de vlees geworden marktwerking,die gaat het nog bonter en vooral duurder maken.Laat zich alleen door bepaalde mensen en instanties influisteren wat kwaliteit is,net zo hol als Balkenende`s respect,zal dit leiden tot nog meer hetzelfde.
  Alleen de politiek kan het tij nog keren in deze graaimachine(oorlogen Irak:400 miljard dollar tot nu toe,omzet geneesmiddelen per jaar:700 miljard per jaar.)Dus kom op SP,hier ligt jullie kans,redt de zorg,begin direct en laat niet weer los

  Reactie door A Nijmanting — dinsdag 4 december 2007 @ 15.40 uur

 39. Het lijkt wel of alles over gezondheidszorg en marktwerking al 50 keer herhaald is.
  Wat zou Rita Verdonk van het nederlandse gezondheidszorg stelsel vinden? Iets om trots op te zijn?

  Reactie door De Reder — dinsdag 4 december 2007 @ 17.04 uur

 40. @30
  Het zou men een zorg zijn in welk sprookje ze geloven voor mij telt de kwaliteit en als er maar geeen Jomanda achtige toestanden ontstaan.
  Al is het natuurlijk van de gekke dat zelfs deze sprookjes bezit hebben genomen van deze instanties.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 4 december 2007 @ 17.14 uur

 41. Geweldig die artsen : bij mij buurvrouw ,kwam eem arts en twee hulpen en ze hadden direct iets op te merken over de blauwe walm in de kamer : Helaas waren zij de GRIEP-spuit VERGETEN mee te nemen .

  Reactie door fred — dinsdag 4 december 2007 @ 17.50 uur

 42. @41
  Dat is ook niet prettig Fred als je komt om iemand te helpen en je wordt gwongen tot het inhaleren van een kanker gezwel.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 4 december 2007 @ 17.58 uur

 43. Ik vind het merkwaardig dat de verzekeraars ook in “slechte tijden” enorme winsten maken die nooit worden gecontroleerd. Hier lijkt me de mogelijke startpunt te liggen voor een evenwichtige zorgstelsel.

  Eerst moet eigenlijk enige financiële controle komen op all verzekeringsfondsen. Dan pas kun je een goede zorgstelsel bouwen.

  Reactie door walking bull — dinsdag 4 december 2007 @ 18.24 uur

 44. @25 Gandalf

  sorry hoor maar dit vind ik ook weer zo slap,ik heb het al veel vaker gezegd: als de SP niet zorgt dat ze ZICHTBAAR in beeld komen worden ze vanzelf steeds onzichtbaarder en heeft “het proberen van mensen te overtuigen” geen zin.

  ik ga niet meer mee in het eeuwig overdoen van discussies en topics die we hier al 100x hebben gehad.
  er zijn goede plannen zat,maar alles word stelselmatig van tafel geveegd door het kabinet.

  de meest gebruikte zin en houding van alle oppositiepartijen is “we wachten het wel weer af,en als het niet goed gaat gaan we de discussie weer aan,of roepen we u terug naar de kamer”

  dat is nou constructief oppositie voeren.
  en daar heb ik mijn buik inmiddels wel van vol na 4 jaar bakken met ellende.
  er zit geen ander kabinet dan B1,B2,B3 dat is nu toch wel eens duidelijk?!
  alleen bij de oppositie niet,want die blijft immers even zo vrolijk doorgaan met afwachten…

  Reactie door iew — dinsdag 4 december 2007 @ 18.45 uur

 45. Ik hoop dat de SP deze achterlijke maatregelen terug kan draaien wanneer er werkelijk regeringsverantwoordelijkheid wordt gedragen.Wij zakken als sociaal land steeds verder weg en wij moeten dit toch een keer gaan stoppen.

  Reactie door dave — dinsdag 4 december 2007 @ 20.10 uur

 46. iew — dinsdag 4 december 2007 @ 18.45:

  Goedenavond,

  Ik begrijp je volkomen, zeker als je dagelijks kunt vaststellen dat door de ontmenselijkende (ja, ECHT!!) maatschappelijke orde waarin we moeten leven, de mensen steeds onverschilliger lijken voor het leed dat niet alleen heel ver weg (en dan maar al te graag, gewetensussend “afgekocht” met een bijdrage in de collectebus) maar ook vaak in de zeer nabije omgeving wordt geleden.
  (onrecht door ontslag, zeer onrechtvaardige verdeling van inkomen, beschikbaarheid van tal van, het leven verrijkende, middelen, etc.)

  Kennelijk weet een economisch en maatschappelijk systeem als het “onze”, het beste uit de meeste mensen “te slaan”, opdringerig als het is in het bespelen van gevoelens (al dan niet terecht) van zelfbehoud, angst, begeerte, afgunst en vooral “verschil” met anderen…

  Desondanks ben ik ervan overtuigd dat, ALS het mogelijk is om aldus beschadigde mensen werkelijk overtuigend te begeesteren met datgene wat toch de grondslag en kern van ieders bestaan zou moeten vormen, (naastenliefde, mededogen, barmhartigheid, VERGEVINGSGEZINDHEID!!) er een niet te stuiten en alles overweldigende revolutie op gang zal worden gebracht.

  Het merendeel van de mensen snakt echt naar waarachtiger en beter en “behelpt” zich nu met de onbevredigende en eigenlijk de verdere afglijding bevorderende “speeltjes” die deze van geestelijke en morele armoede doortrokken “samenleving” -tegen betaling, dat wel!- aanbiedt…
  Oppositie van zo’n werkelijk maarschappijhervormende revolutie door onderdrukkende machthebbers, bestaat dus vooral in het voorkomen van die “begeestering”…en het benadrukken van het “democratisch gehalte en de verworvenheden van ons economisch systeem en maatschappij”… (zucht….)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 4 december 2007 @ 20.38 uur

 47. Als ik het verhaal van Niek van Aurich lees dan vraag ik me af wat een ernstig zieke ( en dus te dure) patient uberhauptnog in een ziekenhuis te zoeken heeft want je wordt er kennelijk niet echt geholpen.
  Oost West Thuis Best, zoals het vroeger was.
  Het is er niet beter op geworden, ondanks de bemoeienissen van bemoeials die gouden bergen beloofden. Zich verrijken over de ruggen van zieke mensen. Filantropie is de ver van hun bed show.Forse premies opstrijken en er vervolgens “bezuinigend” mee omspringen.De artsen, die er vroeger vooral waren vanwege hun roeping om de zieke medemens te helpen worden nu gespannen voor de kar van de gezondheidsindustrie. In en intriest.Richting Utopia is best wel mogelijk als de machthebbers er niet telkens de rem opzetten.
  Zo jammer dat Jan Marijnissen geen premier is (geworden). Die zou zich vast niet als marionet laten gebruiken en buigen als een knipmes voor G. Bush.
  Het gekke is ook nog dat we ons druk moeten maken over het soort volkslied dat we moeten zingen. Het slaat werkelijk als een tang op een varken.

  Reactie door Marian — dinsdag 4 december 2007 @ 21.01 uur

 48. @ 36 Henk H

  Bedankt voor je artikel, pittig stukkie, ‘k ga het vannacht nog eens rustig doorlezen en dan daarnaast de cijfers houden die ik heb mogen ontvangen over de jaren 2002 t/m 2006 betreffende de hoge salarissen van top figuren in de verzekeringsbranche.

  Het Plan Marktwerking levert altijd het meeste op voor de top-figuren.

  Reactie door Pool — dinsdag 4 december 2007 @ 21.38 uur

 49. dit is uitholling van de zorg.
  amerikaans doembeeld.

  Reactie door G. — woensdag 5 december 2007 @ 0.24 uur

 50. @ 25 Gandalf, zie en huiver.
  http://www.agispostcodezorgpolis.nl/

  Reactie door Haq — woensdag 5 december 2007 @ 10.02 uur

 51. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ja, ik weet het: kort door de bocht, maar niet zo bedoeld. Preventief aan je gezondheid werken is iets wat ten dele mogelijk is. Mensen krijgen kortingen o.i.d. als ze zich aantoonbaar bezighouden met o.a.fitness ( extra werkverschaffing om protesterende therapeuten de mond te snoeren. Zie een der bovenstaande reacties)) het consumeren van light- producten etc. etc. Onzin, biedt geen garantie,want desondanks hebben velen toch kwalen.Bovendien niet te controleren.
  De no- claimvoorziening was een goeie. Maar zoals kennelijk met alle goedwerkende zaken weer afgeschaft. Inplaats daarvan een groot bedrag aan eigen risico.
  Voorkomen is beter dan genezen. Dit gaat niet op voor ongevallen en bepaalde aandoeningen. In de marge kun je zelf veel doen door “gezond”(er)te leven.Maar wel consequent en niet de ene dag “zondigen” dat `t een aard heeft en `s anderendaags weer braaf aan de dieetprodukten.
  Door al die “fantastische voorzieningen in de gezondheidszorg zou je toch mogen verwacten dat er steeds meer mensen zouden opknappen van die geweldige, wetenschappelijk uitgedokterde behandelingen. Maar nee hoor, over de hele linie wordt men alsmaar zieker… vreemd hoor.
  Overal zitten graaiers tussen die een graantje mee willen pikken over de ruggen van zieke mensen. Goeden moeten onder de kwadenlijden.*Wie deze schoen past trekt hem aan. Het systeem is onderhand zelf aan een grondige saneringstherapie toe. Hypothetisch:
  Als er steeds minder patienten zouden komen gaat dit systeem aan zichzelf ten onder.
  * Overigens grofschandalig van die postcodezorgpolis.

  Reactie door Marian — woensdag 5 december 2007 @ 11.28 uur

 52. Ik heb goed nieuws en slecht nieuwa, eerst het goede dan maar

  Beste mensen ik wens u een goedemorgen allen, want u zult het nodig hebben de komende jaren.

  En dan nu het slechte nieuws.

  Onze Medische zorg is al jaren kapot en eigelijk schandelijk terug gebracht naar een niveau dat kwaliteit niet meer gewaarborgt kan worden.
  Dit is al gestart in de jaren 70 & 80 toen de ziekenhuizen werden geprivaticeerd door de overheid en wij als artsen de ok’s en bedden moesten huren op kosten van de verzekeraar wat de kosten voor een operatie tot 1000% deed stijgen afhankelijk van de ingreep die werd gedaan.
  Daarvoor werden de ok’s (operatiekamers)onderhouden door een ok-team en konden we onbeperkt de ok’s gebruiken na ieder sterelisatie van de ok’s.
  Ook de bedden konden vrij worden gebruikt en was er een maximale bezetting op het ziekenhuis.
  Nu moet alles worden aangevraagd en is een team meer bezig met het regelen van plek op een ziekenhuis dan met de zorg van de patiënt.
  Later werd de bijdrage van het rijk terug gebracht waardoor er flinke bezuinigingen moesten worden doorgevoerd soms meer dan 2 miljoen per afdeling, deze bezuinigingen trof hoofdzakelijk de werkvloer, zoals verplegend personeel, verzorgend personeel en schoonmakers.
  Hierdoor ontstonden direct al complicatie’s waardoor het verblijf in het ziekenhuis gemiddeld met 1 dag werd verlengt, dit is later opgelost door het verblijf in het ziekenhuis te minimaliseren, door dagopnames en minimaal verblijf na een operatie.
  Hier hebben de artsen nooit achter gestaan, omdat directe controle niet mogelijk was op een patient.
  Dit kon allemaal worden doorgevoerd omdat de politiek doof was voor onze redenen en de patiënt blij was dat hij/zij weer zo snel mogelijk naar huis kon (en wilde).
  Begrijpelijk maar toch onwenselijk.
  De privaticering van de zorgverzekering is de doodsteek geweest voor de gehele zorgsector, omdat nu iedere vorm van controle door de overheid ontbreekt en een spel om het grote geld tussen de ene kant de zorgverzekeraar en aan de andere kant de zorggever kan beginnen en al reeds is gestart.
  Een operatie hoeft niet meer te kosten dan 5000 euro gemiddeld en de nazorg op het verblijf niet meer dan 200-250 euro per dag.
  Nu kost de goedkoopste operatie 3500 euro en het verblijf 400 euro per dag.
  Maar dan moeten wij artsen wel weer vrij en maximaal kunnen opereren en hulp bieden aan de mensen.
  Zorg moet weer Zorg worden en geen noodzakelijk kwaad en de zorg moet ook onmiddelijk terug in overheidshanden, zodat het betaalbaar blijft en de kwaliteit blijft gegarandeerd.
  Momenteel is de zorg voor een huisdier beter dan voor een mens hier in Nederland en zonder het dier te kort te doen mag de kwaliteit tussen mens en dier hierin gelijk getrokken worden.

  Met vriendelijke groet van Tukkertje

  Reactie door TT — woensdag 5 december 2007 @ 11.45 uur

 53. nieuwa moet natuurlijk nieuws zijn

  Reactie door TT — woensdag 5 december 2007 @ 11.46 uur

 54. Nou hoor je `t ook `ns van een dokter. Professor Smalhout heeft indertijd ook al z`n nek durven uitsteken.En, zo zie je maar: ook de artsen worden oren aangenaaid. Iedereen onder de plak, behalve..ja, behalve wie?..
  Waarom is er niet gewoon keuze tussen vrijwillig voor “zorg” kiezen en niet door de wet opgedrongen slechte c.q kennelijk nogal waardeloze verzekeringen?
  Opleggen als`t “ze” uitkomt en privatisering ook daar waar `t hen uitkomt, daar lijkt het op.
  Wat, zoals et erop lijkt, maar het gunstigst is bij de zakkenvullerij.
  …maatschappij, want: niet iedereen blij. Om maar es in de Sinterklaassfeer te blijven.

  Reactie door Marian — woensdag 5 december 2007 @ 13.08 uur

 55. @TT

  Het opdringen van een godsdienst, ziek of niet ziek, is een ernstige aantasting van de individuele vrijheid. Het is het begin van de dictatuur als via geld of andere verplichte contracten een godsdient wordt opgedrongen.

  Reactie door Drob — woensdag 5 december 2007 @ 13.49 uur

 56. @50 Haq bedankt.
  Ik heb het gezien. Het wordt steeds gekker hier. Het lijkt mij het beste om Hoogervorst ter verantwoording te roepen. Of zijn we te laat?

  Goedemiddag overigens.

  Reactie door Gandalf — woensdag 5 december 2007 @ 13.58 uur

 57. In Den Haag was vroeger het ziekenfonds “De Volharding”. Tegenwoordig Azivo geheten. Dit ziekenfonds had artsen en tandartsen in loondienst en verzorgde de inrichting van behandelkamers met medische apparatuur etc. Ook had (heeft, pardon) het een eigen apotheek waar de voorgeschreven middelen in bereid worden; ook heeft dit ziekenfonds door heel Den Haag receptenbussen (brievenbussen) waar je een recept in kan doen; de geneesmiddelen worden dan bij je thuis bezorgd. Je hoefde als alleenstaande zieke oudere niet over straat naar de apotheek. Ik meen dat ze tot de jaren 60 ook een eigen ziekenhuis hadden, en nog tot in de jaren 70 een eigen heel gezellige kraamkliniek. De Volharding had dus een plaatselijk belang, en het heeft me altijd verbaasd dat er in andere steden niet iets vergelijkbaars was.

  Dit ziekenfonds leverde dus goede kwaliteit gezondheidszorg voor de destijds verplichte ziekenfondsverzekerden. Dit ziekenfonds is rond 1900 ontstaan vanuit een socialistisch initiatief.. en was landelijk uniek. Overigens was dit zeker niet het enige ziekenfonds in Den Haag.

  Het hebben van eigen artsen; een eigen apotheek etc werd sinds de jaren 70 steeds meer tegengewerkt door konkelende advocaten van de concurrentie, want eigen artsen en apotheek was uiteraard belangenverstrengeling, en het was zogenaamd ook valse concurrentie ten opzichte van andere verzekeraars.

  De initiatieven van verzekeraars die ik in deze blog lees, ontstaan helaas vanuit een kapitalistisch motief en zullen mogelijk langzamerhand leiden tot iets wat heel in de verte op een “Volharding-achtige” constructie lijkt, doch met een kwaliteit van likmevestje. Dit omdat veel te veel geld nu verdwijnt in zakken van aandeelhouders, managers, lidmaatschap van organisaties die de zorgaanbieders administreren (zoals Vektis) etc. Verder wordt er nu afstand genomen van de kleinschalige en plaatselijke voorzieningen.
  De privatisering zal teruggedraaid moeten worden. Zonder gezeur over “gepasseerde stations” want ook een trein kan wel degelijk achteruit rijden en daarna weer de goede richting op gaan. Met een basiszorg voor iedereen. We hebben nu ook ineens weer een miljard beschikbaar om door defensie te laten vernietigen, dus er is kennelijk geld genoeg voor verandering.

  Ik ben bang dat we dit niet gaan meemaken.

  Reactie door wim wejes — woensdag 5 december 2007 @ 13.58 uur

 58. Geachte Heer Dingeskerken,

  Door Uw hoge leeftijd en ziektes die daarmee gepaard gaan, wordt U te duur voor onze maatschappij.

  De kosten aan medicijnen, onderzoeken opnames en zorg, bedragen een veelvoud van de tot nu toe, door U betaalde premie.

  Wij stellen U voor de volgende keuze:
  U betaalt maandelijks 800 euro meer aan premie.

  Maar U kunt ook omzien naar een andere verzekeraar.

  Indien U niet accoord gaat met ons voorstel om meer premie te betalen, wordt U met ingang van het nieuwe verzekeringsjaar, automatisch uitgeschreven, als verzekerde bij onze instelling.

  Wij hopen U met dit schrijven van dienst te zijn.

  Groeten en hoogachting van Uw verzekeraar.

  w.g Eusebeus Grijpstra.

  En de groeten van

  Haras.

  Reactie door Haras — woensdag 5 december 2007 @ 14.13 uur

 59. @44 iew. Ook ik wil wel wat meer vuurwerk zien maar als deze regering niet luistert, kun je wel gaan schreeuwen maar dat hindert ze niet. Balkenende heeft de lijnen uitgezet en de oppositie – die overigens flink verdeeld is tussen links en rechts – heeft het nakijken. Jammer maar helaas. En de PVDA maakt het allemaal mogelijk.

  Het is nog altijd zo dat de media zelf bepalen wat ze schrijven. En nog steeds haalt de SP hoofdzakelijk de kranten als het om negatieve publiciteit gaat. Het AD vandaag: Buigen voor Jan Marijnissen. Er wordt flink achter de schermen aan de touwtjes getrokken.

  Reactie door Gandalf — woensdag 5 december 2007 @ 14.17 uur

 60. @56. werd er maar eens zo’n wet gemaakt, dat de voorgangers van dit kabinet teruggefloten konden worden. nu steken zij ons geld in hun zakken en de vogels zijn gevlogen.

  Reactie door maayke jong-doppen — woensdag 5 december 2007 @ 15.23 uur

 61. @57, Geldwolfen willen zeker geen sociale ziekenfondsen. Daarom is het niet aangeslagen.

  Reactie door walking bull — woensdag 5 december 2007 @ 15.39 uur

 62. @55 Drob,

  Tjee, heb ik toch jaren in zonde geleefd om als arts (russisch orthedox) te werken in een ziekenhuis van de duivel waar geen geloof heerst.
  Kom kom Drob, een beetje clementie verwacht ik toch wel van je, omdat het nu eens niet gaat om het geloof maar puur om iets heidens namelijk het geld waarin een ieder geloofd.
  En dan beloofd ik je dat ik de priester uit de ok stuurt de volgende keer ;)

  Reactie door TT — woensdag 5 december 2007 @ 16.24 uur

 63. @ 58 Haras,

  Ik verzoek u indien u het niet meer kunt betalen en dus word uitgesloten van enige zorg, de chemische box aan straat te zetten en u uwzelf aanbied aan de chemocar om zo het milieu niet te belasten.

  Met vriendelijke groet,
  J.P. Balkenende

  Ik wens je sterkte!!
  TT

  Reactie door TT — woensdag 5 december 2007 @ 16.28 uur

 64. @59 Gandalf

  “En de PVDA maakt het allemaal mogelijk.”

  dus kiezersbedrog is tegenwoordig toegestaan?
  dit kabinet is heus wel aan te pakken hoor,maar men durft niet.
  bang voor zetelverlies en dergelijke.

  electoraal gejank!

  Reactie door iew — woensdag 5 december 2007 @ 16.57 uur

 65. @64
  Ik ben het met je eens iew, maar ik denk hoe je het ook bekijk dat de kiezer het mogelijk maakt.
  Want die heeft toch nog steeds zand in de ogen of ze zijn verblind door engelen zaad in de ogen.

  Reactie door De Hakker — woensdag 5 december 2007 @ 19.33 uur

 66. @TT

  Dan ben je blijkbaar nog niet geod ingeburgerd. Want anders zou je weten dat het er niet toe doet wat voor geloof je hebt, maar wel of je dat geloof op de verkeerde plek uitdraagt. Daar is hier een paar honderd jaar strijd voor geleverd.

  Reactie door Drob — woensdag 5 december 2007 @ 19.48 uur

 67. @65 Drob,

  Als dit jou antwoord is vraag ik mij af waar jij je druk om maakt?
  Immers op een ziekenhuis kun je slecht 1 kruis opplakken en dat is het rode-kruis.

  Reactie door TT — woensdag 5 december 2007 @ 19.51 uur

 68. wim wejes — woensdag 5 december 2007 @ 13.58:

  Goedenavond,

  Ik ben blij dat je dit solidaire en gemoedelijke verleden nog eens in herinnering roept, een verleden waarin de “gewone” mensen ook nog in staat waren om af en toe een timmerman of andere vakman voor enkele uren te betalen….

  Hier een anecdote uit mijn familiegeschiedenis: mijn grootmoeder van moeders kant (gestorven in 1948) had in de crisistijd van de 30-er jaren een aantal weken in het ziekenhuis gelegen, zij was daarbij ook geopereerd.
  Omdat haar gezin niet voor dit soort zaken verzekerd was (er bestond nog geen verplichte ziekenfondsverzekering, (die zegen is n.b. door de Duitsers (!!!) ingevoerd) werd zij door de “godshuizen”, een rooms katholieke stichting die eigenaar was van dat ziekenhuis, in staat gesteld om de kosten van haar operatie en verblijf met een kwartje /week (nu dus ca. 11 eurocent!) af te betalen, mijn grootvader verdiende toen ong. 25 gulden netto per week voor een gezin van 11 personen:
  Kom daar, voor zo’n werkelijk genadige regeling, tegenwoordig maar eens om, terwijl Nederland nu veel rijker is…

  Kapitalisme en de extreme vorm daarvan zoals die tegenwoordig woedt en “huishoudt” op aarde, maken juist dienstverlening onbetaalbaar voor het gros van de mensen, terwijl van barmhartigheid al helemaal geen sprake meer is.

  Wat hebben die er bijv. aan dat vaak krakkemikkig ogende en snel voor het vuilnisvat bestemd zijnde electronica zo goedkoop lijkt, waren de zorgverlening, wonen, energie, openbaar vervoer en kortom, alle elementaire levensbehoeften maar zo betaalbaar en -uiteraard!- van goede kwaliteit…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 5 december 2007 @ 20.34 uur

 69. @ 67 TT

  En dat zit boven op het dak. en van de weg af niet te zien.

  Reactie door Pool — woensdag 5 december 2007 @ 22.21 uur

 70. @TT

  Ga maar eens in de ziekenhuizen rondkijken, dan zie je je ongelijk. Kort geleden was het merendeel van de ziekenhuizen nog in religieuze handen.

  En in de religieuze ziekenjuizen worden de mensen soms op religieuze gronden behandelingen geweigerd die in algemene ziekenhuizen de normaalste zaak zijn. Dat maakt de zaak zo kwalijk.

  Reactie door Drob — woensdag 5 december 2007 @ 22.42 uur

 71. @70 Drob,

  Beste jongen/man/vrouw/meisje, ik ben jaren werkzaam geweest in een Katholiek ziekenhuis, zelfs in mijn opleiding toen er nog nonnen hielpen in de verpleging werden er geen mensen geweigerd.
  Ik kan het u nog beter vertellen, het is zelfs verboden om mensen te weigeren in een ziekenhuis en zou ingaan tegen alle normen en de eed die wij hebben afgelegd.
  In sommige grote plaatsen zijn er nog ziekenhuizen met religeuze achtergronden, maar dit zijn vaak alleen nog de historie van deze ziekenhuizen, omdat deze kleinschalige ziekenhuizen na 1980 al geen bestaansrecht meer hadden en zijn gefusieerd met een ander ziekenhuis plaatselijk of gewestelijk.
  Maar misschien kunnen ze voor mensen zoals u naast de bloedgroep ook vermelden van welk geloof of ongeloof het infuus komt.

  Reactie door TT — woensdag 5 december 2007 @ 23.30 uur

 72. @70 Drob,

  Even ter aanvulling, ik weigerde ook bepaalde behandelingen, maar deze hadden niets met mijn geloof te maken maar met mijn eigen normen/waarden en de eed die ik had afgelegd, zo zou ik nooit meewerken aan levensbeeindiging op verzoek, omdat ik dit zie als moord en het bedoezelen van mijn eed.
  Echter zijn er uitzonderingen op de regel, zoals abortus na een verkrachting of levensbedreiging voor de vrouw, of het kunstmatig in slaapbrengen van een ongeneeslijk zieke die veel pijn lijd.
  Deze keuze is aan de arts en niet aan een overheid of ziekenhuis.

  Reactie door TT — woensdag 5 december 2007 @ 23.37 uur

 73. @69 Pool,

  Ook op straat mijn beste Pool zie je het rodekruis, namelijk in een straal van 500meter staan borden die aangeven dat je een ziekenhuis benaderd en dus geen lawaai mag worden gemaakt.
  En als het goed is moet bij de ingang van een ziekenhuis een roodkruis zichtbaar zijn?

  Reactie door TT — woensdag 5 december 2007 @ 23.41 uur

 74. @71 TT

  Bij de financieele afdeling, binnen een ziekenhuis waar ik werkte, moesten wij tien jaar geleden al mensen wegsturen wanneer de verzekering niet in orde was.
  Enkel wanneer iemand per ambulance werdt binnengebracht of een gebroken been ter plaatse (ziekenhuisterrein)kreeg ging men over tot opname.

  Hoe zo men is verplicht.

  Destijds vond ik het al niet te verkroppen.

  Reactie door Roodkapje — woensdag 5 december 2007 @ 23.45 uur

 75. De no claim is afgeschaft onder het mom van: het is geen eerlijk systeem. En wat doet men, er een eigen risico voor in de plaats zetten waardoor chronisch zieken nu nog meer worden gepakt. Zij moeten eerst 150 euro ophoesten en pas in het derde kwartaal van volgend jaar wordt beoordeeld wie onder chronisch zieken valt en vervolgens kan men een compensatie krijgen van ongeveer 45 euro. Waarschijnlijk is hier nu al een bedrag voor gereserveerd wat wel weer niet toereikend zal zijn waardoor er mensen buiten de boot vallen. Ik heb begrepen dat er vooral word gekeken naar de hoeveelheid pillen die men slikt. Voor invoering had men toch al moeten bepalen wie chronisch ziek is en het eigen risico geheel compenseren. Ook zijn er al gemeenten die de minima, tot 110% van de bijstandsnorm, tegemoet komen in de kosten. En de premies hadden natuurlijk door invoering eigen risico en afschaffing noclaim fors naar beneden gemoeten. We worden gewoon opgelicht. Men weet heus wel beter. Net zo goed dat men bijvoorbeeld wel wist dat de kinderkorting niet terecht kwam bij mensen met een laag inkomen, nu wordt dat dan eindelijk verandert in een toeslag maar heel veel gezinnen zijn in de afgelopen jaren duizenden euros misgelopen. En nu gebeurt hetzelfde met dit eigen risico, we draaien het wel weer terug nadat er genoeg aan is verdient. Dus of de regering is heel slim en bedenkt zoiets met voorbedachte rade of men ziet de gevolgen echt niet en halen allen dus nog geen IQ van 80.

  Reactie door J Vrolijk — donderdag 6 december 2007 @ 8.26 uur

 76. @65 De Hakker

  of de kiezer het nu mogenlijk maakt of niet,het is en blijft kiezersbedrog…

  daarbij is de actiegroep http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl echt niet zomaar voor de lol ontstaan.
  ik betwijfel nog steeds de verkiezingsuitslagen.

  misschien kunnen we beter helemaal niet meer stemmen?
  2 verliezende en 1 partijtje met een beetje winst zitten in de regering,en ook u weet hoe de grootste winnaar op een smerige manier is buitengehouden.

  dat ze het woord democratie nog in de mond durven nemen zeg!

  Reactie door iew — donderdag 6 december 2007 @ 10.33 uur

 77. Wanneer opent AGIS haar eerste blowshop en wietplantage?

  Ze beginnen al met het aanzetten tot gokken dus we kunnen meer van ze gaan verwachten.

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 6 december 2007 @ 10.44 uur

 78. @TT

  Als jouw ‘normen en waarden’ het algemene beleid van een ziekenhuis gaan vormen, tast het de vrijheid, en soms zelfs de gezondheid, van mensen aan die er anders over denken. Daj jij bepaalde handelingen weigert uit te vieren is jouw verantwoordelijkheid, maar het mag niet door een verzekeraar aan mensen opgedrongen worden.

  Stel een zwangere vrouw moet voor een ingreep die niets met de zwangerschap te maken hebben, door de verzekeraar op basis van van een financieel contract naar een streng religieus ziekenhuis gestuurd. Tijdens de ingreep treden complicaties op, waardoor de zwangerschap opeens een levensbedreigende situatie voor de vrouw gaat vormen. In een normaal ziekenhuis zou abortus gepleegd worden, met het religieus fundameentalistisch ziekenhuis weigert dat uit te voeren en de vrouw overlijdt. Ik noem dat moord op religieuze gronden. En dat vanwege een centenkwestie vor de verzekeraar. Voor mij is dat totaal onaanvaardbaar.

  Overigens wens ik nergen met een godsdienst geconfronteerd te worden. Ik beschouw dat als een ernstige inbreuk om mijn persoonlijke levenssfeer (dat is vergelijkbaar met zoiets als dat voor jou een verbod op kerkbezoek zou worden afgekondigd).

  Reactie door Drob — donderdag 6 december 2007 @ 10.55 uur

 79. Groot bedrag aan eigen risico houdt wel veel mensen wel uit de ziekenhuizen weg.
  Ooit is geconstateerd dat tijdens een staking in een ziekenhuis het sterftecijfer daar drastisch was gedaald.
  Staat o.a. in het boek van de Amerikaanse Dr. R.S. Mendelsohn( 1984- uitg. Merlijn).

  Reactie door Marian — donderdag 6 december 2007 @ 11.53 uur

 80. En vandaag gaat de hart operatie naar postcode 0000AA007

  het postcode gebied 1111ZZ heeft deze week een gratis medicijn gewonnen

  Zijn hier al kamervragen over gesteld dat een vereniging (postcodeloterij) zich al met de zorg in laat, nu ik er achter ben dat ik eveneens lidmaatschapsgeld betaal ga ik die loten toch eens opzeggen.
  Ik ken betere goede doelen in mijn directe omgeving die om zorg schreeuwen !!

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 6 december 2007 @ 11.59 uur

 81. @78 Drob,

  Het bezoeken van mijn kerk is mij jarenlang verboden geweest (tijdens de revolutie in Rusland).
  Maar ik ben het met je eens als dit zou gebeuren zoals jij het beschrijft, maar deze angst is ongegrond, omdat een arts ten allertijden besluit voor het welzijn van zijn patient.
  Wat wel eens voorkomt is dat de vrouw er zelf voor kiest om voor gevaar van eigen leven de baby te behouden.
  Dat is dan een keuze die je als arts hebt te accepteren.
  Verder voorziet onze wetgeving voldoende om patienten te beschermen tegen een ziekenhuis die tegen hun normen en waarden ingaat en zou u door een rechtbank ook in uw gelijk worden gesteld indien u op gewetensbezwaren bezwaar maakt.

  Maar ik ben het volledig met u eens dat u beslist in welk ziekenhuis u word behandeld en niet de verzekeraar.
  Alleen uw angst is ongegrond.

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 13.15 uur

 82. @74 Roodkapje,

  Ik weet wat u bedoeld en vermoedelijk heeft de angst om uw baan te verliezen u tegengehouden om hier melding van te maken.
  De medische tuchtraad accepteert geen weigering van iemand die ziek is.
  Zelfs een dakloze of junk/alcolist word pas na huis gestuurd na gezien te zijn door een arts of zijn co-assistent.
  Dus het ziekenhuis waar u werkzaam bent of ben geweest ging in tegen de regels en zou zelfs een schadeclaim kunnen verwachten.
  Heb het voor u ook nog even nagekeken in de wet.
  hierin staat,
  “Indien iemand genegen is te willen betalen mag hem het product niet worden ontzegt en kan pas achteraf gereclameerd worden bij het arondisement”
  Vrij vertaald houd dit in als iemand bij het ziekenhuis aan de balie komt die niet verzekerd is en zegt zorg te dragen voor de betaling, pas achteraf mag blijken of hij zich houd aan de afspraak, je mag dus niet uitgaan op uiterlijk of zijn verleden.

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 13.25 uur

 83. @80 Sinne,

  SLIK!!!

  Reactie door TT — donderdag 6 december 2007 @ 13.27 uur

 84. TT idd slik!

  Altijd gedacht dat ik een deelnemer was aan de postcode loterij, naar nu dus blijkt ben ik dus lid van die club.

  Ik heb die brief nog niet gehad overigens van de AGIS postcode prijspremie, anders vrees ik dat de club postcodeloterij mijn gegevens aan AGIS heeft verkocht, wat mijn privacy dus schendt.
  Maar dat zal tussen de kleine letters wel ingedekt zijn.
  Gelukkig kan ik over een paar maanden een aanzienlijk goedkopere ziektekosten verzekering afsluiten die iets meer dekt dan de belachelijk hoge NL zorgpremies.
  230 euries per kwartaal(incl arbeidsongeschiktheidsvergoeding) ipv 125 eurie per maand (zonder arbeidsongeschiktheidsvergoeding).

  Reactie door Sinne Tolsma — donderdag 6 december 2007 @ 13.49 uur

 85. @TT

  Nou, je bent me een oude knar. De russische revolutie, dat is 90 jaar geleden, dan moet je op zijn minst tegen de honderd lopen. En dan nog arts in een ziekenhuis. Bibber je niet bij het opereren?

  Het is in het verleden vaak genoeg voorgekomen dat vrouwen een arbortus geweigerd werd en diedaardoor overleden zijn. Het komt nu nog in Nederland nauwelijks voor. Maar straks komt er nog en Moslim-ziekenhuis, waar ze weer fundamentalistischer zijn en als de verzekeraar je daar naar toe stuurt kan het met je gedaan zijn.

  Een paar dagen geleden is in de Verenigde Staten een jongetje overleden die aan leukemie leed. Een bloedtransfusie had zijn leven kunnen redden. Zijn ouders waren Jehova-getuige. Onder religieuze druk werd een bloedtransfusie geweigerd. Resultaat van die liefhebbende actie: de dood. Weliswaar ging het niet van het ziekenhuis uit, maar het toont wel aan wat sommige religieuze sectes met je voor hebben.

  Starkskomt er in Nederland een Jehove-getuige ziekenhuis. Ze bieden vast goekope zorg aan, want sommige dure zaken worden niet gedaan, want een bloedtransfusie is uigeslote. Je verzekeraar stuurt je er vanwege de lage kosten heen. En dan …

  Dit is geen raar voorbeeld. Langs de Veluwerand wonen horden fundamentalisten die inentingen weigeren. Ze vormen daarmee zelfs een gevaar voor de volksgezondheid. Stel dat die niet eens zo kleine club een zieknhuis sticht. Wat dan? Ze zien in zo een orthodox ziekenhuis maar wat graag gods bestraffende hand tegen iemand die zo stoutmoedig is bij het verkeerde filiaal de Russisch-orthodoxe kerk te zijn toegetreden. Ik heb dan met je te doen.

  Reactie door Drob — donderdag 6 december 2007 @ 15.08 uur

 86. @82

  Waarschijnlijk heeft U mijn bijdragen niet tot U door laten dringen.

  Kunt U mij vertellen waar mijn ‘angst’ ligt.

  Er was/is enkel een steun vanuit …fonds die.

  I.p.v. Uw ‘weten’ te verkondigen op internet, lijkt het mij beter contact op te nemen met ziekenhuizen in Nederland wat betreft de ‘regelgeving’ en het handelen.

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 16.53 uur

 87. @84

  Heb de brief wel gekregen.

  Reactie door Roodkapje — donderdag 6 december 2007 @ 16.55 uur

 88. @ 76 iew

  Eerst even een dit, ik weet niet of jij dit gelezen had, maar ik plaats het graag nog eens.

  …27 September 2007

  Stemmen eerst weer met rode potlood
  Zolang de problemen rond stemmachines niet zijn opgelost, moet er weer gestemd worden met het potlood. Dat concludeert staatssecretaris Bijleveld na een advies van de commissie-Korthals Altes.

  De commissie werd ingesteld in verband met de problemen rond stemmachines. Ze stelt voor om mensen te laten stemmen via een apparaat. Daarvan krijgen ze een printje dat ze in een bus moeten doen. Een ander apparaat telt de stemmen dan.

  De huidige stemcomputers moeten weg, omdat daarvan de opgeslagen gegevens niet te controleren zijn. Korthals Altes pleit verder voor het invoeren van een identificatieplicht bij het stemmen…

  http://www.nos.nl/nos/artikelen/2007/09/art000001C800E897A5EAAA.html

  Reactie door Pool — donderdag 6 december 2007 @ 21.19 uur

 89. @86 Roodkapje,

  U kunt niet van mij verwachten dat ik een controlle uitvoerd op ieder ziekenhuis?

  Deze controlletaak ligt A. bij de overheid en B. bij de personen die werkzaam zijn op dit ziekenhuis.
  Ook ik wil graag nog een beetje genieten van het kleinbeetje tijd wat mij nog rest.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 0.34 uur

 90. @85 Drob,

  De revolutie en het daaruit voortvloeiende communistme heeft wel iets langer geduurd.
  Maar mijn leeftijd is geen geheim ik ben 49 dus nog jong van geest.
  Maar er zijn nog steeds kerken die niet zijn terug gegeven door de russischestaat, zoals de Nederlandse kerk in St. Petersburg waar nog steeds een bibliotheek in zit met enkele warenhuizen, maar het beleiden van een geloof was in rusland verboden tijdens het communistme.

  Nu even terug te komen op de ziekenhuizen.
  Deze moeten zich houden aan de wet dus het weigeren van bloed is dus niet toegestaan in onze ziekenhuizen of de patient moet tijdens het intekenen dit aangeven op een speciale formulier.
  En helaas is de intregiteit van het menselijk lichaam zodanig beschermd door de wet dat inderdaad ook onze handen gebonden zijn als een ouder het kind weigerd om bloed te geven.
  Gelukkig hebben we in twente een goede rechter die door middels van een fax de ouder tijdelijk uit de rechtelijkemacht zet, zodat een arts wel de levensreddende handelingen kan verrichten.
  Neem van mij aan Drob dat ziekenhuizen in Nederland gebonden zijn aan zeer strenge wetten en regels waarbij de wet niet afwijkt.
  maar dit houd niet in dat ik vind dat een patient zijn eigen keuze moet kunnen maken voor een ziekenhuis, want ook geestelijke weerstand kan de bevordering van genezing in de weg staan.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 0.47 uur

 91. @84 Sinne,

  Dat is nog een hoop geld voor een verzekering.
  De gemeente Hengelo is nu bezig voor een colectieve verzekering voor zijn/haar inwoners.
  En word momenteel een verzekering aangeboden voor 96 euro allin.

  Reactie door TT — vrijdag 7 december 2007 @ 0.50 uur

 92. @TT

  De Russische revolutie heeft, als je de burgeroorlog meetelt ruwweg tien jaar geduurd. Daarna was het geen revolutie meer, maar een bewind, dat in zake verbanningen naar Siberie nog barbaarser was dan het bewind van de tsaren. De tsaren voerden overigens een nog intoleranter bewind tegen andere godsdiensten als de communisten tegen de Russisch-orthodoxen.

  Ik heb geen enkele twijfel aan de integriteit van ziekenhuizen bij bloedtransfusies. Het door mij aangevoerde voorbeeld is een illustratie van het feit dat religieuze groeperingen in relatie met ziekenhuizen niet te vertrouwen zijn. Wat nu nog verplicht gedaan wordt, kan in de toekomst tegengehouden worden als er weer nieuw religieus georienteerde ziekenhuizen komen.

  Wels is het zo dat sommige ziekenhuizen o.a. op het gebeid van abortuse en euthanasie een voor mij onaanvaardbaar veleid voeren. Ik zou van mijn levensdagen nooit in zo een religieus georienteerd ziekenhuis opgenomen willen worden. Daarom is een door een verzekeraar opgelegde verplichting voor mij een fundamentele aantasting van mijn burgerrechten. Dat religieus georienteerden anders behandeld willen worden, is hun zaak, maar een zak die ze niet aan mij mogen opleggen. Dat zou de religieuze intloerantie ten top zijn.

  Reactie door Drob — vrijdag 7 december 2007 @ 11.24 uur

 93. @ 84 Sinne

  Dat is nou het verschil tussen de Belgische- en de Nederlandse staat,…. de Belgische staat steelt veel minder van hun burgers.

  Reactie door Pool — vrijdag 7 december 2007 @ 14.31 uur

 94. 58 Haras,

  Ik verzoek u indien u het niet meer kunt betalen en dus word uitgesloten van enige zorg, de chemische box aan straat te zetten en u uwzelf aanbied aan de chemocar om zo het milieu niet te belasten.

  Met vriendelijke groet,
  J.P. Balkenende

  Ik wens je sterkte!!
  = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

  Hoog geachte of (on)achtbare Heer Balkenende,

  Aangezien ik weet, dat God meer met mij is, en ik Hem zelfs in mij mee mag dragen, dat Hij meer met mij dus is dan verzekeraars en op winst beluste ziekenhuizen, heb ik het besluit genomen om het lidmaatschap bij mijn verzekeringsmaatschappij toch maar op te zeggen.

  Voortaan leg ik mijn lot in Gods hand en in dat van mijn omgeving.

  Controles en onderzoeken in het ziekenhuis, laat ik vanaf nu, achterwege.
  Voorgeschreven medicijnen, die zal ik ook niet meer gebruiken.

  En wel om de reden, dat men mij gewoon steeds heeft vol gestopt met placebo’s.

  Omdat mijn ziekte naar het aanziet helemaal niet ernstig is, en ik daar eigenlijk nooit (zelf) last van had, ben (was) ik voor de medische wetenschap het ziekenhuis en de aphotheek, een gewild winstobject.

  Verder, werden — op tijden waarop dure apparatuur niet kon worden gebruikt wegens een tekort aan mensen die men uitvoerig wilde onderzoeken, en die daarom buiten dienst moest worden gesteld, — op mij meerdere schijnonderzoeken toegepast met vervalste resultaten aangaande mijn vermeende “ernstige” ziekte.

  Daarvan hadden mijn specialisten en het ziekenhuis nog tot in lengte van jaren van kunnen profiteren.

  Vanaf heden blijf ik gratis onverzekerd.
  Mijn begrafenisverzekering heb ik ook opgezegd.

  Want ik heb ontdekt, dat ik zonder medische zorg zelfs in een kwakkelend lijf wel hondertien jaar oud kan worden.

  Ik heb dus nog 35 jaar te gaan.

  Bij dit schrijven sluit ik voor U de Pil van Drion in, die ik bij opzegging van mijn ziekteverzekering, van mijn ziekenfonds meekreeg als afscheidsgeschenk.

  En om in te nemen wanneer ik het leven niet meer aan kan. Doch dat probleem ken ik niet!

  Hooggeachte Heer Balkenende, Die Pil gun ik gaarne aan U. En ik verzoek U met klem, om die Hierbij ingesloten Pil(len) van Drion zo spoedig mogelijk in te nemen en voor gewenste resultaten, in Uw omgeving uit te delen.

  Hoogachting en groeten van de Heer:
  H.A R A S. DINGESKERKEN en zijn alter ego:

  Haras Mormolus.

  PS. U bent zo te zien, nog voor uw overlijdt, reeds een enorme belasting voor onze leefomgeving.

  Hoe moet het verder met ons land en deze wereld, wanneer men U daarna zou be- of verwerken als chemisch afval, omdat Uw lijk dan niet geschikt blijkt te zijn, voor een (Christelijke) begrafenis of crematie!?

  Reactie door Haras — vrijdag 7 december 2007 @ 22.21 uur

 95. GOEIE ACTIE OPKOMST:
  De campagne ‘Slikt u alles van uw zorgverzekeraar’ begint volgende week, zo maakte apothekersorganisatie KNMP zaterdag bekend
  http://www.nu.nl/news/1347566/36/Apothekers_in_actie_tegen_bemoeizucht_verzekeraars.html

  Reactie door Sinne — zaterdag 8 december 2007 @ 10.32 uur

 96. @94 Haras,

  Soms is het leven te mooi om stil te blijven staan bij de onzin van het kabinet.
  En gelukkig bezit u net als ik het verstand om de humor te blijven zien van de onzin die het kabinet ons opdrinkt.
  Neem van mij dan ook aan dat een ouweklare aangevuld met een stukje pols ontspanning vaak beter werkt dan de pillen van de pil.

  Reactie door TT — zaterdag 8 december 2007 @ 17.34 uur

 97. Doet me deugd dat velen “het licht al hebben gezien”. M.a.w. Sinterklaas bestaat voor hen niet meer.Dus hoezo: zalig zijn de onwetenden(?).
  Na de medicijnenindustrie komt de oorlogsindustrie met de hoogste omzet.Geeft te denken… Omzetten moeten overal omhoog. Hoe krijg je dat in eerste categorie voor elkaar? Wel, afzetgebied vergroten en meer aspirant-pillenslikkers( lees: medicijnverslaafden c.q. melkkoeien, c.q. wandelenden medicijndepots) te recruteren. Aan de ene kant wordt weliswaar fors ingekrompen en bezuinigd maar als het gaat om preventieve onderzoeken en testen op allerlei kankersoorten dan mag het opeens wel geld kosten. Wat zijn ze goed voor en bezorgd om ons….En, eufemistisch gezegd: er worden ook nogal eens missers gemaakt.
  Hart- en vaatziekten, meer zogenoemde welvaartsziekten, daar wordt men (nog) niet voor opgeroepen.
  De mens wordt niet gemiddeld ouder dank zij de medische zorg maar door gezondere leefstijl. Kijk maar. Er zijn mensen honderd jaar en ouder geworden die hun leven lang geen ziekenhuis hebben gezien.
  Natuurlijk bestaat er ook nog gewoon goede medische zorg, tenminste als je geluk hebt. Maar garantie is er niet.
  Nu, zo kan ie wel weer.

  Reactie door Marian — zaterdag 8 december 2007 @ 19.02 uur

 98. 80. Sinne en Haras

  Bedankt voor het ontlokken van de lach.
  Met al die balkende ellende hebben we dat zo nu en dan nodig.

  Reactie door Henny — zaterdag 8 december 2007 @ 20.32 uur

 99. Tja,wat kan ik er van zeggen van dit beleid van de regering!Er was beloofd door de PvdA dat de no-claimkorting afgeschaft zou worden,en dat de ziektekostenverzekering naar draagkracht zou worden ingevoerd.Nou de no-claimregeling is inderdaad afgeschaft,maar wat gebeurd er,er komt een eigen risico van 150 euro voor iedereen en de premie gaat ook nog eens omhoog per maand.Dus we gaan met z’n alleen dus weer flink meer betalen,ipv minder,en we laten dit ons allemaal maar welgevallen.

  Ze zeggen dat het eigen risico voor de mensen die chronisch ziek zijn een tegemoetkoming krijgen van 47 euro.Dit is toch werkelijk een lachertje,inleveren moet en zal je of je het nu kan betalen of niet,maakt niets uit.En wie wordt er als chronisch ziek bestempeld,als je 200 pillen per dag slikt????

  Wat ga je krijgen:De mensen gaan niet meer naar het ziekenhuis en slikken geen medicijnen meer,omdat ze die 150 euro niet kunnen ophoesten.Nouja, dan ga je toch gewoon dood,misschien is dat wel de bedoeling van deze regering,dat ruimt toch lekker op!

  Het zijn allemaal graaiers,zowel de regering als de ziektekostenverzekeraars.En dat allemaal over de rug van de gewone burger die alle belastingen,huur,electriciteit en de zorg nog nauwelijks kunnen opbrengen.De zorg wordt gewoon in de uitverkoop gedaan.Heb zelf in de zorg gewerkt en heb al die veranderingen meegemaakt,het is te schandalig voor woorden,en zeker hier in zo’n welvarend land als Nederland.

  De hoge heren met riante salarissen,die liggen er niet wakker van, die bedenken maar steeds weer nieuwe regels om de burger uit te kleden,zij krijgen er zelfs nog geld bij,maar de burger blijft maar inleveren,vraag me af waar moeten we straks van leven,want geld is daar niet meer voor!Dat mogen we wegbrengen in de schatkist,zorgpremies,huur dus de eerste levensbehoeften,er blijft niets meer over om van te leven.Maar nee er is geen armoede in Nederland,dat willen ze niet zien,en wat je niet ziet is er natuurlijk ook niet.

  Maar wat ik wel jammer vindt,we klagen allemaal zo hard,en zeggen ons zegje op allerlei fora,maar dat helpt echt niet meer.
  Waar is de bereidheid om te gaan demonstreren en met 300.000 man op het museumplein of in Den Haag te gaan staan en onze stem te laten horen,misschien dat ze daar in het torentje dan eens wakker worden van wat er werkelijk leeft onder de bevolking.

  Ik had ook groot respect voor de scholieren die die bereidheid wel hadden (niet de vernielingen en rellen) maar om van zich te laten horen dat ze het er niet mee eens zijn!

  Waar is die goede oude tijd gebleven,waar we nog met elkaar in grote getale naar Den Haag trokken om te laten zien dat we het er niet mee eens zijn en dat er dingen veranderd moet worden? We kunnen allemaal wel mopperen,maar daar trekken ze zich totaal niets van aan,en ze denken ach het valt allemaal wel mee.

  Reactie door Jaila — zondag 9 december 2007 @ 16.01 uur

 100. Zonder koffiedikkijken is door o.a. studenten politicologie voorspeld dat er een grote volksopstand komt als men van hogerhand maar door gaat fatsoenlijke burgers te terroriseren. Als de tijd er tijp voor is. Maar dan moet men eerst initieren en de handen ineen slaan. Achter de schermen wordt er, wie weet, al gewerkt aan zo`n evenement. Om dit de kop in te drukken worden er M.E.ers, politieagenten en militairen ingeschakeld om de orde te handhaven. Traangasbommen , waterkanonnen, laserguns en wat niet meer(in depot liggende overjarigehandgranaten?). Zeker is dat aan die zijde de “gewone jongens” het vuile werk mogen/moeten doen. Behalve als die ook gaan staken…en mogelijk de zijde van de onderdrukten kiezen. Het is gewoon een kwestie van tijd. De “gewone” brave burgers, waar er toch nog steeds de meeste van zijn, moeten altijd onder het handjevol “kwaden” lijden.
  De mensen zijn heus niet te laf om te protesteren Jaila, maar je kunt het toch beter aan deskundigen in deze over laten. Voor je het weet gaat “je kop eraf”. Die afweging is er ook nog. Dus…
  Overigens zijn de scholieren bij hun “staking” al danig afgeleid door de happening een gezellig muzikaal tintje te geven, zo van : Geef het volk maar brood en spelen… Zo zie je meteen dat welke oorlog dan ook voornamelijk met heel andere middelen is op te lossen. Ophitsen tot haat en nijd levert niks op.
  O ja, er wordt vaak gesteld van: we moeten uit de geschiedenis leren HOE HET NIET MOET!Nou, dit wordt bij menigeen toch aan z`n laars gelapt.
  Het kan ook een “natuurwet” zijn dat de argeloze burgers door de eeuwen heen als citroenen dienen te worden uitgeknepen. “Ontgroeningsritueel”?

  Reactie door Marian — zondag 9 december 2007 @ 17.41 uur

 101. Ik ga me er ook niet aan wagen om iets zo groots op te zetten,wil er niet eens over nadenken.
  Ik zeg ook niet dat de mensen er te laf voor zouden zijn,maar vraag me af waar die saamhorigheid onder de bevolking van het verleden is gebleven.
  Toen konden we nog met z’n allen voor iets strijden,zonder ook maar rellen te veroorzaken, en gewoon met elkaar laten weten dat we het ergens niet mee eens zijn wat de regering voor ons in petto heeft.Klagen op een forum,dat helpt echt niet!

  En ophitsen tot haat en nijd is inderdaad niet de bedoeling,dat is ook nergens voor nodig,maar die saamhorigheid onder de bevolking is totaal weg,en het is allemaal ikke ikke en de rest kan stikken,dat schijnt tegenwoordig de mentaliteit te zijn onder de bevolking, en maar klagen dat we het er niet mee eens zijn,maar dat zet echt geen zoden aan de dijk bij deze regering!!!!

  En wat er voorspeld wordt door studenten politicologie daar heeft de bevolking niets aan,hoelang wordt dit al gepikt door de bevolking van deze regering,dit is echt niet van gisteren!
  Hoe moet je het deze regering dan aan het verstand brengen dat er een hoop mensen onder de bevolking zijn die in pure armoede leven,door alle opgelegde hoge kosten door deze regering en steeds verder worden kaalgeplukt en zoals genoemd wordt uitgeknepen te worden als citroenen,ik kan dat echt niet als een “natuurwet” zien en zeker niet als een “ontgroeningsritueel”.

  En ik vind het ook erg voorbarig om met M.E ,militairen,traangas, waterkanonnen en overjarige handgranaten en weet ik allemaal te schermen,we zijn weldenkende burgers en kunnen ook op een hele nette manier laten zien en horen aan de regering dat het nu genoeg is!

  En echt “mijn kop” gaat er niet af,want ik waag me hier niet aan,het is alleen maar een blik naar het verleden,dat we toen nog “met elkaar” iets voor elkaar konden krijgen als we het ergens niet mee eens waren,het lijkt wel of we ingedommeld zijn en alles maar over ons heen laten komen!!!!

  En als we iets van de geschiedenis moeten leren “hoe het niet moet”,zou ik juist zeggen dat we uit de geschiedenis juist kunnen leren “hoe het wel moet”, en niet met rellen en vechtpartijen,maar met elkaar te strijden voor iets waar we allemaal de buik van vol hebben.ZONDER RELLEN EN VECHTPARTIJEN,zodat alles wat hier net is benoemd niet nodig zal zijn!

  Reactie door Jaila — zondag 9 december 2007 @ 22.34 uur

 102. @99/101 Jaila

  Helemaal met je eens! Daar denk ik precies zo over!!
  Ik popel om er eindelijk aan te beginnen…
  en laten we ons VOORAL niet bang maken door al dat wapengekletter dat Marian in @101 uit de voorbarige kast weet te trekken.
  Zou Balkenende wel willen!
  Groet!

  Reactie door Gloria — maandag 10 december 2007 @ 2.59 uur

 103. PS Jaila

  Moet natuurlijk zijn: Marian @100.

  Reactie door Gloria — maandag 10 december 2007 @ 3.00 uur

 104. Marian @100 Wat bedoel je nu met moet natuurlijk zijn??????

  Reactie door Jaila — maandag 10 december 2007 @ 8.50 uur

 105. Sorry,reactie is voor Gloria niet voor Marian@100

  Reactie door Jaila — maandag 10 december 2007 @ 8.52 uur

 106. In grote lijnen staan we met de neuzen dezelfde kant op. Voor de duidelijkheid want kennelijk verkeerd geinterpreteerd ( wel graag goed lezen dus): niet de burgers maar de overheid gaat grof geweld gebruiken met desnoods inzet van M.E. als de burgerij gaat staken.Burgers mogen geen wapens in hun bezit hebben en maar goed ook. Maar de overheid wel…In het verleden zijn onschuldige vredige stakers weleens vaker beschuldigd van gewelddadigheid bij stakingen, maar dat werd dan veroorzaakt door een raddraaiende infiltrant die op die manier de stakers van rellen wilde laten beschuldigen. Dat is natuurlijk gemeenheid van de bovenste plank of liever de laagste orde.
  Kort gezeg”: stakers zullen toch worden afgestraft door de overheid als ze het lef hebben te lastig te worden.

  Reactie door Marian — maandag 10 december 2007 @ 14.35 uur

 107. Ik had wel begrepen dat je de overheid bedoelde,(dus wel goed gelezen)maar toch vindt ik wat er allemaal opgenoemd wordt een beetje voorbarig.
  Zou niet weten waarom de overheid met dat grof geschut zou moeten komen hier in Nederland als de mensen staken voor een zaak waar ze niet mee eens zijn.

  Het zou wat anders worden als de burgers zich niet gedragen,ja dan kan je lik op stuk verwachten,maar dan nog niet wat er hier allemaal opgenoemd werd,met overjarige handgranaten en laserguns,dat vindt ik toch echt te ver gaan en bangmakerij.

  We wonen hier wel in Nederland!En recht om te staken hebben we,als we het maar netjes doen,en geen rellen gaan schoppen.

  Maar ik ga hier niet meer verder op in,want ik heb gezegd wat ik zeggen wou in mijn eerste bericht over hoelang de regering met de burgers kan blijven sollen,en wij maar klagen op een forum en verder niets doen,dan zal er nooit iets veranderen!

  Reactie door Jaila — maandag 10 december 2007 @ 15.30 uur

 108. @105 Jaila

  Wat ik bedoelde was dat ik, met de verwijzing, mij vergiste. In mijn reactie naar jou schreef ik over Marian @101. Maar dat was verkeerd. Het ging over de bezwaren van haar in @100.
  Snappie? Dag,dag.

  Reactie door Gloria — dinsdag 11 december 2007 @ 1.28 uur