Bot: Met het mes op de keel…

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot zegt vandaag in de NRC dat premier Balkenende hem gedwongen heeft zijn uitspraak ‘de vraag kan gesteld worden of de invasie in Irak wel verstandig was’ in te trekken. ‘Met het mes op de keel werd ik gedwongen het terug te nemen’, aldus Bot.

Hij gaat verder: ‘Ik stond paf van de reacties. De premier was gewoon boos. Hij zei: je zal dit moeten redresseren, er zit niks anders op. Ik zei: maar het is toch zo dat je als politicus zo eerlijk moet zijn dat je wil leren van het verleden, en van de vergissingen die je hebt gemaakt? Anders komen we nooit verder. Maar er was maar één grammofoonplaat die afgespeeld mocht worden en dat heb ik nog vele keren gedaan, ofschoon ik er volstrekt niet in geloofde: er waren resoluties die Saddam had geschonden, en daarom was er een invasie.’

Nu weet u – indien dat niet al het geval was – waarom er géén onderzoek mag komen naar de steun van Nederland aan de Amerikaanse invasie in Irak. Toch heb ik nog wel enkele vragen aan de premier. Die ga ik ‘m aanstaande dinsdag stellen bij het Vragenuur.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 08 december 2007 :: 14.32 uur

204 Comments

204 reacties

 1. Balkenende zette Bot ” mes op keel”

  Premier Balkenende heeft toenmalig minister Bot in 2005 “met het mes op de keel” gedwongen terug te nemen dat hij twijfelde over de invasie in Irak. Bot zegt dat in NRC Handelsblad.

  Volgens Bot erkende Balkenende dat de invasie ” in de studeerkamer” misschien een vergissing was, maar mocht het niet gezegd worden omdat het de PvdA in de kaart zou spelen. Balkenende zei volgens Bot dat de PvdA de kwestie wilde gebruiken om rotzooi te trappen en om economische hervormingen te blokkeren.

  De PvdA ziet in de opmerkingen van Bot geen aanleiding alsnog aan te dringen op een onderzoek naar het Irak-beleid..

  Reactie door Pool — zaterdag 8 december 2007 @ 14.35 uur

 2. …..dan hoop ik maar, heer Marijnissen, dat U hem eens een keer “plat” krijgt. Die Balkenende, die zijn antwoorden vaak begint met zo’n smalend lachje. Wel eens opgevallen?
  Het lijkt langzamerhand wel een kruisvaart anno 2007 en oja, 1 miljard vanwege die rommel in Afghanistan. Alsof er hier niets mee te doen is.
  Succes.

  Reactie door Dick — zaterdag 8 december 2007 @ 14.43 uur

 3. Mijnheer Balkenende u liegt en u draait!!
  En eigenlijk heb ik dat altijd al geweten.

  Reactie door henk — zaterdag 8 december 2007 @ 14.47 uur

 4. Ik heb het al bij het begin van zijn aantreden met de LPF al gezien dat die man nergens voor deugde dat alle kamerleden van het CDA met hun gezichten allemaal een kant op moesten staan en dat ze geen eigen mening mochten hebben .Die man deugd nergens voor is arrogant straalt niet uit is geen leider en als men hem iets vraagt wat hem niet aanstaat dan loopt hij door of hij krijgt een stemverheffing Hij had een broer van Bush kunnen zijn De rijken zijn onder zijn bewind rijker geworden en de armen armer kijk maar naar de voedselbanken die de laatste jaren zijn opgericht. En zojuist hoorde ik van NOS nieuws van 3 uur dat de PvdA geen aanleiding ziet om een débat aan te vragen over de kwestie Irak dit allemaal nadat de Heer Both had gezegd dat Balkenende hem het mes op de keel had gezet omdat hij het niet eens was met Balkenende (LEVE DE DEMOCRATIE) die we nu niet hebben want deze regering luistert niet naar het volk

  Reactie door Dirk Schuit — zaterdag 8 december 2007 @ 15.07 uur

 5. Beste mensen. Ben Bot is een eerlijk man, hij heeft ervaren wat het is in een Jappenkamp te mogen bivakeren.
  Toevallig was ik een stuk aan het lezen van
  Elisabeth Etty in de NRC van Oct. j.l.

  http://members.home.nl/h.hiensch/Div/Els.txt

  Wij weten nu wel zo’n beetje wat er aan de hand is, er wordt een smerig politiek spelletje gespeelt met als doelstelling de macht over de olie. In Saoedi-Arabié/Irak/ Iran en de kleine golfstaten liggen de grootste olievooraden ter wereld. Na de tweede wereldoorlog zijn de meeste Midden Oosten staten zelfstandig geworden en zijn ontdaan van hun Engels Mandaat.
  Daar heeft men eeuwig spijt van zoals Afghanistan eeuwig dankbaar is voor de inzet van de Nederlanders in Uruzgan.
  Het doel is nu dat het Midden-Oosten een Amerikaans Mandaat krijgt met de verlosser, je mag driemaal raden.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Div/Verl.jpg

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 8 december 2007 @ 15.12 uur

 6. Bijna 700.000 doden en als dan een ervaren persoon zegt : laten we dat een volgende keer niet meer doen ; is het enige wat onze politiek leider belangrijk vind : ……

  Partijpolitiek ?????!!

  Mensen als JPB zouden terecht moeten staan voor het internationaal gerechtshof voor het onrechtmatig beginnen van een oorlog maar JPB in het bijzonder zou door het nederlandse volk het land uit moeten worden gejaagd voor alle leugens die hij het nederlandse volk heeft aangedaan en waar hij het nederlandse volk verantwoordelijk voor heeft gemaakt.

  Beschamend.

  Reactie door ACE — zaterdag 8 december 2007 @ 15.33 uur

 7. Nu wordt Bot aangevallen op de moraal van zijn handelen alsof dat zo belangrijk is in het geheel.

  Bot is een klokkenluider en ethisch is dat simpelweg moedig, hoe je het ook bekijkt.

  Laat van Baalen van de Nederlandse Volksunie, uh sorry de VVD, zijn bek houden over de moraal van Bot, die heeft zeker niet het recht ethisch te oordelen.

  Reactie door ACE — zaterdag 8 december 2007 @ 15.38 uur

 8. JP doet afbreuk aan de zeeuwen die zijn recht door zee en eerlijk.
  Wij hadden dit dit ook graag in de politiek gezien.
  Echt een tegenvaller.

  Reactie door che — zaterdag 8 december 2007 @ 15.40 uur

 9. Hiermee is het officieel: Balkenende moet absoluut NIETS hebben van democratie.

  Balkenende is de democratie langzaamaan aan het vermoorden.

  Dank voor ex-minister Bot (en CDAer) voor zijn openheid en eerlijkheid. Sommige CDAers zijn dus nog vóór democratie (je gaat haast denken van niet, zo laten ze zich gijzelen door deze anti-democraat). Maar ongelovelijk dat ook Nederland als geheel(!!) zich ook zo laat gijzelen door deze hielenlikkende pro-Bush, pro-oorlog despoot.

  Reactie door Ellen — zaterdag 8 december 2007 @ 15.44 uur

 10. Mes was Bot want hij leeft nog

  Reactie door osseworst — zaterdag 8 december 2007 @ 15.44 uur

 11. Volgens Mr. Worldpeace Hans van Baalen van de VVD is het een storm in een glas water,… ach, dat vond hij van de tweede wereld oorlog ook.

  http://www.nu.nl/news/1347699/11/Balkenende_dwong_Bot_Irak-uitspraak_terug_te_nemen.html

  Reactie door Pool — zaterdag 8 december 2007 @ 16.01 uur

 12. MAW Balkellende regeert met de botte bijl !!

  Reactie door Sinne — zaterdag 8 december 2007 @ 16.06 uur

 13. Nog altijd actueel: Nederlandse democratie is slachtoffer van de oorlog tegen Irak

  http://www.openheidoverirak.nu/indemedia/DOC/Artikel%20Sheehan%20De%20Socialist%20OOI.doc

  “Hoewel velen hun leven in de waagschaal stelden voor een oorlog die achteraf niet deugde, en anderen hun werk en adviezen onder het vloerkleed zagen verdwijnen, mogen zij geen vragen stellen. Zij moeten hun mond houden. Zij die dat niet doen moeten vrezen voor hun baan, of erger, vanwege het ‘openbaar maken van staatsgeheimen’. Zo gaat Nederland met zijn dapperen om.

  Kan ons dit alles morgen opnieuw overkomen? Ja, dat kan. Ondanks de bezweringen van de PvdA laat het regeerakkoord de mogelijkheid van een herhaling volledig open. En vermoedelijk is ons het al gebeurd inzake Afghanistan, waar zich angstige parallellen beginnen af te tekenen met de oorlog tegen Irak.”

  Reactie door Ellen — zaterdag 8 december 2007 @ 16.14 uur

 14. Bakellende wil de pijpleidingen voor broertjelief veilig stellen,anders maakt die straks geen winst voor zijn bedrijf!!!!!!

  Reactie door wem — zaterdag 8 december 2007 @ 16.33 uur

 15. Deze zaak is een fraai voorbeeld van partijpolitiek gemarchandeer. Het gaat niet echt meer om de inhoud maar om allerlij partijpolitieke besognes. Ook de discussie rondom de politieke steun voor de invasie in Irak is een achterhoedegevecht dat eigenlijk nauwelijks interessant is. De beslissing over die invasie is waarschijnlijk al jaren geleden genomen door een paar mensen in Washington. Daar kon de Nederlandse overheid rechtsom of linksom, voor of tegen, toch niets meer aan veranderen. De politiek doet er beter aan zich bezig te houden met binnenlandse aangelegenheden, daar heeft Den Haag wel invloed op.

  Reactie door M. van Rijnstraete — zaterdag 8 december 2007 @ 16.38 uur

 16. Ik begrijp werkelijk niet waarom er nog zoveel mensen op het CDA willen stemmen. Het moeten wel allemaal rijken zijn die alleen voor geld leven want een moraal hebben ze kennelijk niet. Als Balkenende christelijk is dan is de paus een heiden. En och PvdA: stelletje kruipers.

  Reactie door J Vrolijk — zaterdag 8 december 2007 @ 17.02 uur

 17. Dit is geen democratie meer maar indoctrinatie en dwingelandij.
  Deze MP moet snel zijn biezen pakken, samen met zijn politieke vrienden.
  We worden van alle kanten belazerd, geen wonder dat er geen onderzoek mag komen.

  Maar ja…. dat wisten we al.

  Reactie door diny — zaterdag 8 december 2007 @ 17.09 uur

 18. Zo, ik heb nog kort geleden de vraag her-
  haald die ik dus 3x heb gesteld: wie chan-
  teert wie? Eindelijk is dit vraagstuk dus
  duidelijk, eindelijk! Het op die manier onder
  druk zetten door een JPB is wel het toppunt
  van eigengereidheid. Dit moet toch absoluut
  gaan leiden tot herzien van de ‘macht’ van ‘t
  Kabinet, maar ook een reset van de verhou-
  dingen binnen de Tweede Kamer.

  Al direct in het begin is hier door de heer
  Jan Marijnissen zelf gesteld op een vraag
  daarover, als ik me goed herinner, dat mocht
  het CDA Ben Bot als áfvallig verklaren er bij
  de SP ‘onderdak’ zou worden verleend en daar
  was ik wat blij mee.

  Heel wat mensen in Nederland, die ook in dat
  kamp van Ben Bot destijds zijn grootgebracht
  voor een deel en weten wat dat achter de
  schermen een levensgroot litteken in iemands
  jeugd kan achterlaten.

  Evengoed werd dit een klasse-diplomaat maar
  ook voor hem geldt, dat er grenzen zijn aan
  geheimhoudingsplichten en deze ‘opening van
  zaken’ kon niet langer vermeden worden. Zeker
  ook nu het dus Ben Bot aan zijn hart zal gaan
  dat er zó met onze ‘jongens en meisjes’ wordt
  omgegaan (die met een ideële opdracht zijn
  vertrokken, met slechts op de achtergrond evt. in uiterste noodzaak een wapen te mogen
  hanteren).

  Toch een geluk dat we weten dat ook een Ben Bot overal aan de slag kan als integere direc
  tiesecretaris, of ergens een betrouwbaar hoofd Personeelszaken. Hij dus geen proble-
  men als ‘klokkenluider’ vwb een evt. nieuwe
  funktie, maar hij verdiént méér dan dát na deze tijd van een opgedrongen ‘isolement door
  een MP’, ook een wezenlijk Cordon Sanitair i.p.v. hem in zijn waar te laten als behorend
  tot het Corps Diplomatique.

  Zijn dit dan de zaken die in ‘geheime commis-
  sies’ aan de orde komen?

  Hoe zei Alexander Pechtold het ook al weer?

  “Politiek is vies en vunzig”, wie zou HEM dat
  nu nog willen betwisten? Dit betekent weer ‘n
  ongetwijfeld groot contingent CDA-ers die ook
  hierdoor zullen willen afhaken, en wat hier-
  door de C.U. en de P.v.d.A. zouden moeten be-
  slissen, weten zij zelf maar al te goed! Nu
  nog het léf hebben om daaraan dan NU gestalte
  te gaan geven en het niet te laten afhangen
  van critiek uit de Tweede Kamer. Het zal heel
  erg vreemd zijn als NU een meerderheid in de
  Tweede Kamer zou menen, dat deze MP “gewoon”
  door kan gaan met zijn voorgenomen aktivitei-
  ten.

  Ten aanzien van de heer Ben Bot heeft het er alle schijn van dat een Jan Peter Balkenende
  zich nu dus moreel bezig heeft gehouden met
  óngewenste, en óngepaste intimiteiten inzake etisch opzicht en morele kwesties.

  Tevens heeft hij, lijkt het nu, getracht de
  heer Ben Bot ‘monddood’ te willen maken en
  het gezag van de Minister van Buitenlandse
  Zaken buitengewoon ondermijnd, of stond ten
  tijde van deze zaak de gehéle Ministerraad
  achter de MP, of kwam juist daar dit onder-
  werp maar liever niet ter tafel?

  De persoonlijke verantwoording voor zijn han-
  del en wandel is de heer Ben Bot ontnomen en afhándig gemaakt.

  Zo de ónderste steen boven op dit punt en
  hoeveel stenen volgen er nog de komende tijd?
  De PvdA, volgens info hierboven, ziet geen
  reden om hierover een debat aan te vragen?
  Logisch hé, want het behoorde tot de voor-
  waarden voor mééregeren, om hieraan het zwij-
  gen te doen.

  Feitelijk, moet het niet nodig zijn dat dit
  in de Tweede Kamer ter discussie wordt ge-
  steld. De feiten zouden deze MP moeten doen
  beslissen op éigen gezág het strikt éigen
  ontslag aan de Koningin aan te bieden, wegens onderkend falend leiderschap.

  Wat is echter het ‘advies’ van zijn souffleur
  en voormalige mentor Donner? Kijk, laten we
  dan maar even alle aanvullende feiten ook op
  tafel leggen, zodat iedereen daar dan ook
  duidelijk van kan kennis nemen.

  Het staat genoteerd in de agenda voor a.s.
  dinsdag 11 december 2007, TV II 14.00 uur en
  het zal mogelijk het enige onderwerp zijn dat
  er aan de orde komt.

  Nu nog zien dat Gerrie Verbeet haar taak dan
  vakbekwaam weet uit te voeren, zonder tevoren
  ook gemanipuleerd te zijn en zo langzamerhand
  staat er te veel op losse schroeven, daar
  waar de duimschroeven BIJ deze MP al lang be-
  hoorlijk áángedraaid hadden moeten worden.

  Nu eens afwachten wat een Staatshoofd vermag te kunnen handelen, want een MP, die zelfs
  nog de brutaliteit heeft een grap te maken
  over zijn vermeende ‘verantwoordelijkheid
  voor de de UITSPRAKEN VAN EEN KONINGIN, heeft hiermee zichzelf volkomen, uit welke
  markt danook weten te prijzen.

  Welke rol DE Kroon in deze mag voorondersteld
  worden te kunnen betékenen…dat vraag ik U !
  Madelief, 8 december 2007.

  Reactie door Madelief — zaterdag 8 december 2007 @ 17.12 uur

 19. Hadden we eigenlijk iets anders verwacht,ik bedoel in Amerika is al een onderzoek aan de gang behalve hier,is toch eigenlijk vreemd men zou bijna zeggen dat er opzettelijk aangestuurd wordt op een conflict met de islam of is er een rammel geld aan verdiend door belanghebbende individuen?In de Arabische liga en/of hier in het westen.

  Reactie door Jolly jumper — zaterdag 8 december 2007 @ 17.16 uur

 20. Bot distantieert zich in dit interview van Balkenende, dat is overduidelijk. Het is net alsof hij zijn val ruikt en die van zijn kabinet. De timing is als Balkenende sowieso met die doofpot onthullingen over Afghanistan sterk in populariteit gaat dalen, het is ook genoeg voor de val van het kabinet. Bot wil natuurlijk niet in die val of daling worden meegezogen, vandaar dit interview.

  Wat betreft Irak hoor je weinig nieuws, of niks over de redenen die Bot zelf de redenen van de inval in Irak vindt. De plausibele redenen van het schenden van VN resoluties zijn voor hem kennelijk niet genoeg, als hij volstrekt niet gelooft dat dat het was, dan weet hij misschien van meer, maar het gaat hem nu eventjes om het veilig stellen van zijn eigen imago.

  Reactie door W6969 — zaterdag 8 december 2007 @ 17.17 uur

 21. Het hoeft uiteraard geen betoog, dat voor mij
  de heer Ben Bot geen enkele funktie hoeft te
  aanvaarden en met zijn ‘tropenjaren’ wens ik
  hem nog een heel prettige, onbezorgde tijd
  toe ! Na dit stilzwijgen, dat ‘verzwaard’zal
  hebben aangevoeld is het de hoogste tijd voor
  ontspanning, nu dat nog kan!
  Prettige avond allen!
  Welke de vragen zullen zijn die de heer Jan
  Marijnissen in het Vragenuur zal gaan stel-
  len, kunnen tot grote verrassingen gaan lei-
  den, met naar ik hoop, niet nog meer ‘slacht-
  offers’ including himself! Echter ik heb ook
  daar weer alle vertrouwen in! Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 8 december 2007 @ 17.25 uur

 22. Met de mes op zijn keel???

  Word het dan nu eens geen tijd dat er een onderzoek word ingesteld naar de werking van onze regering en daaruit voortvloeiend de waarheid over Irak en Afghanistan!!!

  Want als er inderdaad druk is uitgeoefend op Bot, zou dit machtsmisbruik zijn en als dit verboden is in het bedrijfleven, neem ik aan dat dit helemaal verboden moet zijn in de regering die eigelijk moet dienen als voorbeeld naar de bevolking toe en waar de bevolking zich aan spiegeld.

  Reactie door TT — zaterdag 8 december 2007 @ 17.28 uur

 23. Jammer dat de heer Bot er geen been in zag om op het juiste moment zijn mond open te doen.

  Reactie door Anjage — zaterdag 8 december 2007 @ 17.49 uur

 24. @22
  Dat is zo’n beeldspraak waar je geen feiten aan kunt ontlenen. Wat hij precies bedoelt is me niet helemaal duidelijk. Het kan over zijn eigen gevoelens gaan dat hij zich geïntimideerd voelt als Balkenende boos wordt. Die ja zeggen en nee bedoelen houding wijst op een pleasers-karakter. Pleasers verbergen hun eigen gevoelens of meningen als ze denken dat ze daarmee onmin veroorzaken bij een ander. Ze kunnen het niet zo goed handlen als een ander boos wordt (dominant, resoluut, waar zij dat zelf niet zijn), dus zal hij zich wel met het mes op de keel of in het nauw hebben gevoeld. Want dat proberen pleasers juist te voorkomen. Wat hier is gebeurd zou dus puur psychologisch kunnen zijn geweest, in Bot’s eigen gevoelens zelf, zonder dat er stelselmatig sprake is van een intimidatie van iedereen die Balkenende als baas heeft.

  Reactie door W6969 — zaterdag 8 december 2007 @ 17.55 uur

 25. Ik vindt het ineens een beetje vreemd dat net nu Tichelaar het vragenuur wil afschaffen. Misschien wat ver gezocht maar toch: het kan zijn dat men heel veel vervelende vragen in het verschiet ziet liggen. En daarvan wil je toch niet dat het hele volk het op TV kan volgen? Want dat kan ook de PvdA weer kiezers kosten. Dus hij beschuldigt de oppositie ervan via het vragenuur kiezers te winnen terwijl de waarheid is dat hij zelf bang is er kiezers door te verliezen.

  Reactie door J Vrolijk — zaterdag 8 december 2007 @ 18.04 uur

 26. Bij democratie gaat het toch voortdurend om het winnen van kiezers. Als Tichelaar dat niet in de haak vindt dat er dingen zijn die de keuze van kiezers bepalen, dan is dat een ondemocratisch trekje van hem.

  Reactie door W6969 — zaterdag 8 december 2007 @ 18.14 uur

 27. balkenende speelt graag voor god, maar god is geen klein bijziend mannetje met toupet.

  Reactie door Gerrit — zaterdag 8 december 2007 @ 18.57 uur

 28. Dan had ik Bot destijds in eerste instantie correct ingeschat. Fantastisch, dat hij er nu op terugkomt.

  Ik zal het komende Vragenuurtje met méér dan gemiddelde belangstelling tegemoet zien, Jan. Mij persoonlijk gaat het niet om het “scoren” door TK-leden, maar om openheid. En het één sluit het ander niet uit, denk ik.

  En @ACE — zaterdag 8 december 2007, 15.38:
  Ik ben het helemaal met je eens, dat Bot hiermee een klokkenluider is, ook al zijn mij van het fenomeen “klokkenluiden” (nog) geen definitie en criteria bekend. Nog steeds zou ik weliswaar zo’n definitie en/of zulke criteria toejuichen, maar bij wijze van nuancering wil ik daar nu dan graag aan toevoegen: Om misbruik (in schemergebieden) uit te sluiten.

  Hiermee kom ik eigenlijk op een aspect m.b.t. klokkenluiden, waar ik me eerder ook al iets over afvroeg: Wordt het vóóraf of áchteraf bepaald, of er sprake is van klokkenluiden?

  Als het áchteraf gaat worden bepaald, denk ik dat er – met de klokkenluidersregeling – alleen in overduidelijke gevallen aan de bel zal worden getrokken. Dat zou overigens al een aanzienlijke verbetering zijn, denk ik. Ik denk bij nader inzien zelfs, dat wel/geen klokkenluiden daarom – vooralsnog – ook achteraf moet worden bepaald. Bij wijze van “natuurlijk” filter…

  (Bepaal definitie/criteria omtrent klokkenluiden wat mij betreft – bij wijze van “voortschrijdend inzicht” – dus eigenlijk maar pas, zodra er vóóraf moet kunnen worden bepaald, of iemand wel of niet aan het klokkenluiden slaat…)

  Reactie door Wilbert — zaterdag 8 december 2007 @ 18.58 uur

 29. zijn mede wandaders die zetten eigen politiekloopbaan boven de leven van onschuldige burger.

  Balkenende en Bos = Schijnchristelijk en saloonsocialist. Waardeloos zijn ze. Niks is beneden hen. Er zit veel meer lijken in hun vuile kasten.Die moeten onderzoch worden. Tevens zijn de VVD en D66 ook medewandaders.

  Reactie door khosrow — zaterdag 8 december 2007 @ 18.58 uur

 30. Met of zonder mes is Balkenende een crimineel.

  Nu is de vraag of recht is ook van toepassing op hem???? Of is hij boven de wet zoals ik dat vermoed.

  Hij dient zich voor de parlement en ook voor de een rechter(dat is indien er een onpartijdige rechter te vinden is in dit land) te verantwoorden.

  Reactie door khosrow — zaterdag 8 december 2007 @ 19.03 uur

 31. als een land resoluties van de veilgheidsraad naast zich neerlegt wordt het aangevallen?

  behalve als het land israel heet natuurlijk

  Reactie door ipuntje — zaterdag 8 december 2007 @ 19.05 uur

 32. Hahaha!

  Jezus in het Nieuwe Testament zegt over een blindgeborene (dus van de geboorte af, niet als resultaat van zijn eigen zonden) dat het een teken van God is voor wat er met mensen kan gebeuren als er zonde in een gemeenschap plaatsvindt. Mensen worden opgeroepen tot wat je tegenwoordig sociale controle noemt wat dat betreft, om het te voorkomen en te genezen.

  Ik zelf heb moeite me er aan te houden ookal is het nu sabbath. Daarom vraag ik mensen om alleen naar mijn woorden te luisteren en niet al mijn daden te kopiëren. Ik hoop alleen maar dat een ander er wel sterk genoeg voor is, en dat er voor ieder ook 10 anderen beschikbaar zijn als het moet.

  Reactie door W6969 — zaterdag 8 december 2007 @ 19.15 uur

 33. maar om 19 uur staat in de elsevier dat balkenende bot voor leugenaar uitmaakt. verhagen wijt het zelfs aan rancune dat bot geen nieuwe ministerspost kreeg.

  let maar op: drie vragen, vijf minzame glimlachjes van balkenende als antwoord (die lastige volksvertegenwoordiging toch, die moesten ze afschaffen))en iedereen leunt weer achterover en wacht op het volgende schandaal. De kiezers hoeven pas over een paar jaar weer gepaaid te worden, dus die kunnen iets ergs krijgen (zolang het maar geen geld kost).

  Reactie door ipuntje — zaterdag 8 december 2007 @ 19.17 uur

 34. Bericht in de Telegraaf: volgens JPB had Bot er beter aan gedaan in 2005 af te treden na zijn uitlatingen. Hij zegt: of Bot was toen ongeloofwaardig of hij is het nu. Gek dat JPB zich geroepen voelt hier zo snel op te reageren, hij heeft het toch al druk genoeg dit weekend. En Bot heeft toch nu dezelfde mening als toen, bij mij: nu nog geloofwaardiger dan toen.

  Reactie door J Vrolijk — zaterdag 8 december 2007 @ 19.21 uur

 35. Dan heeft Bot dus een paar dagen de tijd om voorbereid voor de dag te komen om dergelijke aantijgingen nu al te anticiperen. Hij zal dus met bewijzen voor de dag moeten gaan komen wat hij werkelijk vindt of heeft vernomen in de achterkamertjes als hij overtuigd is dat er een andere reden is dan schending van VN sancties, zo niet dan zal Bot een vage indruk wekken.

  Reactie door W6969 — zaterdag 8 december 2007 @ 19.23 uur

 36. Ik heb net in de glazen bol gekeken,en zag zoveel interrupties dat er geen zinnig antwoord meer mogelijk was.
  Zet ‘m op Jan,
  Succes Ben

  Reactie door tom — zaterdag 8 december 2007 @ 19.26 uur

 37. Ik ben geen politiekus, daar voor ben ik te eerlijk, mensen die zeggen dat zij eerlijk zijn in de politiek, die moet je in de gaten houden. Het intervieuw dat Ben Bot had met de NRC, was naar mijn weten naar aanleiding van het artikel van Elsbeth Etty dat zij op 18 Oktober 2007 in de NRC plaatste.
  Zie mijn reactie @5.

  Onze grote vriend van de VVD, van Balen zegt, het is een storm in een glas water. De hypocritische VVD zat toen in de regering en zal nooit hier op inspelen.
  Koenders alias PvdA, zat in de oppositie, en was voor 100% naar een onderzoek. Nu is die club(PvdA) in de regering, maatjes van Balkenende en nu hoor je ze niet meer.
  Nederland is een politiek verdeeld land, zo waait de wind zo waait mijn jasje.
  Laten wij Dinsdag met zijn allen naar het binnenhof gaan, gewapend met een schop en na afloop van het vragenuurtje, ons begeven naar de oostgrens van ons vroeger zo dierbaar landje, en daar Nederland afsteken en het laten afdrijven naar de vereenigde staten van Amerika als 51e staat. God’s own country, mijn god wat een zielige vertoning. Je zou er zelfmoord neigingen van krijgen, gelukkig wilt men die aantalen verminderen, wie gelooft er nog in, ik niet. Ik ga maar een jonkie(Jenever)nemen, dat deden onze voorvaderen ook in moeilijke zware tijden, tijdens verre tochten op zoek naar de echte VOC.

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 8 december 2007 @ 19.36 uur

 38. @24 Het is al absurd dat bij belangrijke
  openbare vergaderingen, men meent dat er
  limieten aan de KIJKtijd gesteld moeten wor-den, alsof elke student politicologie op elk
  moment zulke vergaderingen verder kan volgen
  op de eigen homecomputer, of die op dat mo-
  ment ter beschikking kan hebben/lenen.
  Alle geïnteresseerde bejaarden, die wel een
  TV kunnen blijven bedienen, maar niet meer
  een p.c., al dan niet door gebrek aan geld,
  of andere mogelijkheden, zijn dan verstoken
  van de rest van een debat of een verslag!
  Ook heeft men niet het benul, dat zulke ver-
  volgen in de plaats kunnen komen, op tijden
  dat er de hele nacht door hetzelfde NOSnieuws
  wordt herhááld.
  De bevolking onvolledig informeren zorgt voor
  minstens zo veel wrevel als het gevoel te
  krijgen tot en met bevoogd te worden, daar
  waar men nog eigen keuzes voor nieuwsgaring
  zou moeten kunnen doen.
  Merkwaardig ook dat er soms belangrijk Neder-
  lands nieuws dan per ongeluk wel op het Bel-
  gische nieuws te zien valt,incl.de ‘beelden’.
  Men moet waken voor het demagogisch voorlich-
  ten van de burgerbevolking, want daar waar die de eigen ingezonden stukken niet ge-
  plaatst weet te krijgen in dag- of weekbla-
  den, is er de mogelijkheid een eigen weblog
  op te zetten met alle mogelijkheden vandien!
  Nu kan een weblog de krant het mes op de keel
  zetten en op die manier afdwingen met relevan
  te informatie op de proppen te komen en daar-
  voor wordt het kennelijk ook de hoogste tijd!
  Madelief.

  Reactie door Madelief — zaterdag 8 december 2007 @ 19.43 uur

 39. Als de bewering van Bot juist is, heeft balkenende al zijn geloofwaardigheid in het buitenlands beleid hiermee verloren.
  Ook is het CDA dan verplicht om Balkenende als premier terug te trekken.
  Dit is dan politieke chantage met de waarheid, en met een minister van de eigen partij, dat kan niet anders dan de premier de kop kosten.

  Een zwaardere aantijging op de geloofwaardigheid kun je eigenlijk niet voorstellen.
  Wat te denken over de geloofwaardigheid bij het nu te nemen besluit tot verlenging van de missie in Afganistan?
  Het CDA is in ieder geval verplicht om dit tot op de bodem uit te zoeken.
  De heer bot is deskundig genoeg om te weten wat de consequenties van zijn uitspraken zijn,hiervoor heeft hij genoeg bestuurlijke ervaring.

  Reactie door H.v.Schijndel — zaterdag 8 december 2007 @ 19.43 uur

 40. 23. Anjage

  Dat was ook mijn eerste gedachte toen ik de ode aan Ben Bot las.
  Op commando terugkomen op je uitspraken is toch op zijn minst zeer vreemd te noemen.
  Ik dacht het eigenlijk toen al, de draai die hij er ineens aan gaf, het wat zuinige mondje daarbij en Balkenende kennende, maar had niet gedacht dat het alsnog bevestigd zou worden en de mate van druk.
  Enige gewetenswroeging misschien?
  Hij had overigens nog graag doorgegaan in het nieuwe kabinet maar werd gepasseerd door Balkenende, nu weten we dus tevens waarom.

  Reactie door Henny — zaterdag 8 december 2007 @ 19.47 uur

 41. Fijn dat Bot achteraf dan wel nog durft. Persoonlijk vind ik echter dat Bot toendertijd zijn ballen had moeten tonen. Zoals hij NU spreekt, doet hij zich voor als het arme schaapje-het slachtoffer. Echter niet HIJ, doch de mensen in Irak zijn de echter slachtoffers. Als hij toen een vent zou zijn geweest, was hij toen al opgestapt.

  Bot zegt dit…Balkenende zal wel dat zeggen…van de lieve Here mag men toch niet liegen??

  Flink aanpakken die JP, dit kan niet. Laat Bot op allerlei mogelijke manieren bewijs leveren en gebruik dat tegen JP. Echter, ben bang dat dit “too little too late is”…

  Wat zegt dit overigens over de geloofwaardigheid van Bot zelf???

  Reactie door kalk — zaterdag 8 december 2007 @ 19.53 uur

 42. Het gekke is dat ik denk dat Balkenende er van overtuigd is dat hij een integer en rechtschapen man is, net als de christelijke neoconservatieven in Amerika die met hun Nederlandse wortels met die zelfde “rechtschapenheid” steeds meer bloed aan hun handen krijgen.Bot komt een beetje laat met deze onboezemingen, voorschijnlijk dat deze wolven in schaapskleren onderling een rekening te vereffenen hebben.
  Nederland is “evil”

  Reactie door Willem C. — zaterdag 8 december 2007 @ 20.02 uur

 43. Zou Tichelaar helderziende zijn of zo i.v.m het vragenuurtje,nou laat dan aanstaande dinsdag maar geen spaan heel meer van de Balk nou is er een kans.
  Wat leuk om in januari 2008 weer te mogen gaan stemmen en wel om de Demo-Cratie te mogen en te kunnen herstellen die verloren is gegaan onder dic.J.P.B,1,2,3 en 4.
  En hopende op een gezond en gelukkig 2008 zonder CDA,PVDA en zwarte kousenband.

  Reactie door nic — zaterdag 8 december 2007 @ 20.24 uur

 44. Ben Bot
  De reactie van Balkenende is schandalig. Maar wat als Marijnissen op die positie zit? Kunnen we niet beter eerst de democratie waar deze surogaat helden blijkbaar geen voorstander van zijn herstellen?
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — zaterdag 8 december 2007 @ 20.49 uur

 45. Nu Ben Bot het afgelopen jaar door Maxim Verhagen gepasseerd is als Minister v.Buitenlandse Zaken,gaat hij uit de school klappen.Het is gebruikelijk dat uitgerangeerde politici en zeker ministers via het netwerk een mooi baantje toegeschoven krijgen.Kennelijk moet Ben Bot te lang wachten voor zo-n dikke baan.Als represaille trapt hij nu Balkenende,goed getymt na.Dat komt nu met het Afghanistan debat slecht uit.
  Ben Bot is nu bij de hervormde kliek afgebrand,tegelijk heeft hij zich voor het grote publiek (met een bijsmaak)gerehabilliteerd.Balkenende heeft nu echt(weer)de steun van zijn pas benoemde staatssecretaris van defensie,de gladde mannetjesputter,Jack de Vries nodig,straks bij het Vragenuur.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zaterdag 8 december 2007 @ 20.59 uur

 46. …en de massale Nederlandse pers dag-in dag-uit schrijven dat Jan Marijnissen een dictator is en Balkenende een democraat die zo leuk met z’n moeder omgaat…

  Christenen zoals Balkenende hebben ze altijd al achter de ellebogen gehad; wedden dat we daarvan dindagmiddag weer eens een staaltje mogen meemaken…?

  Reactie door Paul Jan Petersen — zaterdag 8 december 2007 @ 21.17 uur

 47. Ja Anjage en Henny, mijn eerste reactie was ook, waarom niet toen! Hij zei nu, dat het hem nu ook niet weer zoveel waard was om zijn ministerspost op te geven.In de goede oude tijd stopten ze anders wel voor minder erge dingen op.

  Waar zijn de afstammelingen van de oude ARP-ers gebleven? Is die bloedgroep helemaal verdwenen uit het cda? Mannenbroeders waarbij de principes voorrang hadden.

  Wat mis ik Wim Kan. Wat zou hij hier een prachtig en dodelijk liedje op hebben gemaakt. En dan zou Balk het nakijken hebben in januari.
  Wanneer komt de pvda fractie in opstand tegen de dictatuur van de onderkruipsels Bos en Tichelaar?

  En wanneer gaan in Staphorst en Urk de ogen open?
  Laat die dijken ook maar breken,met dit land komt het nooit meer goed.

  Reactie door anne hilverda — zaterdag 8 december 2007 @ 21.57 uur

 48. Een kat met het mes op de keel knijpt duistere dingen…

  Zoiets?

  Reactie door Wilbert — zaterdag 8 december 2007 @ 22.48 uur

 49. Laf van Bot nu pas te komen met dit verhaal. Hij had toen kloten moeten vertonen, maar ja zijn baantje was hem te lief.

  Reactie door Harry Sangers — zaterdag 8 december 2007 @ 23.02 uur

 50. En toch wint het CDA weer de verkiezingen, wanneer die ook plaatsvinden…..

  Reactie door Lambert — zaterdag 8 december 2007 @ 23.28 uur

 51. Vragen?, eisen!!!!!!

  Reactie door richard — zaterdag 8 december 2007 @ 23.48 uur

 52. De christen slaan een kruis
  Hun opperhoofd komt op de buis.
  En verklaart het is alleen maar ruis,
  die Bot is niet pluis
  De PVDA speelt ook in dit spel de luis.
  De oppositie piept een beetje als een muis.
  En we gaan weer lekker naar huis.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 8 december 2007 @ 23.58 uur

 53. Ik meen me te herinneren dat Ben Bot, op het moment dat hij minister van Buitenlandse Zaken werd, zich op de vraag “wat maakt iemand tot een goed politicus” liet ontvallen dat “je als politicus goed moet kunnen acteren”.

  Wel, nu heeft hij zelf dan toegegeven dat zijn eerdere verdedigingen omtrent de gerechtvaardigdheid van een oorlog in Irak in feite gewoon deel uitmaakte van een goed staaltje acteerwerk. Hij geloofde zelf niet in wat hij destijds de Kamer had te zeggen over de oorlog in Irak, maar hij liet de verdediging geheel synchroon lopen met het script dat door Balkenende zo was vastgesteld.

  Toch jammer dat Bot destijds niet het lef had gehad om af te treden. Misschien moest het ook ten allen tijde voorkomen worden dát Bot zelfs dat maar zou overwegen en was Balkenende die Bot dwong om als een korporaal de bevelen van de commandant te gehoorzamen. Of met dat optreden Balkenende niet een staatsrechtelijke grens overschreed, is een tweede. Want, in tegenstelling tot een land als Frankrijk, waarin de president het laatste woord heeft over het buitenland(s)beleid, heeft de minister van BuZa in Nederland wél een autonome positie om ook eigen afwegingen te kunnen maken. Bot had die positie toen hij minister was natuurlijk ook en het is daarom des te frappanter dat hij toeliet dat de minister-president hem woord-voor woord liet voorschrijven – of misschien is commanderen hier wel een beter woord – wat Bot de Kamer moest mededelen, met referentie naar die uit de lucht gegrepen argumenten die het gerechtvaardigd zijn van de oorlog in Irak moesten onderstrepen.

  Ben Bot was niet scherp (genoeg). Als hij dat wél was geweest, dan had hij, hoe groot de tegenstand daarop ook geweest zou zijn, gewoon zelf het besluit moeten nemen om af te treden. Zoals dat wel gebeurde in Groot-Brittannië, waar een minister uit eigen beweging was opgestapt vanwege zijn andere visie op de gerechtvaardigdheid van de Amerikaans-Britse inval (en het vervolg van de oorlog)in Irak. Vreemd eigenlijk dat in Groot-Brittannië wel kon wat in Nederland schijnbaar niet kon.

  Reactie door David Tompot — zondag 9 december 2007 @ 0.30 uur

 54. Ruim een jaar geleden bij buitenhof, verklaarde Tichelaar, ik ben een rat.
  Verhagen is ook een rat.
  Dus deze biecht houdt in, dat we te maken
  hebben met ratten!
  Maar de grootste rat is JPB.
  Dus Hr Bot,gebruik de botte bijl,om dit gajes
  weg te krijgen.
  Bij de SP, Ben je Ben Bot welkom.
  Gerard.v.d.Voort

  Reactie door gerard — zondag 9 december 2007 @ 0.40 uur

 55. Zo zie je volgens mij maar weer dat `democratie` en `vrije meningsuiting` zichzelf niet laten sturen! Ben Bot, ZEG wat je te zeggen hebt en laat je door niemand en niks op andere gedachten brengen! Democratie betekent vrijheid voor het individu en daar hoort voor ieder ook een vrije meningsuiting bij! En daarnaast ff `onder ons gezegd en gezwegen`.. Mocht je Balkie willen vergelijken met een ezel die zich af en toe wil laten horen, maar zichzelf steeds weer aan dezelfde steen brandt, blijf daar gewoon dan mee doorgaan! Mijn steun heb je!!

  Reactie door ToN — zondag 9 december 2007 @ 0.41 uur

 56. http://pisces.gnn.tv/blogs/26128/The_End_of_the_World_Sale
  link

  Reactie door gaf — zondag 9 december 2007 @ 0.45 uur

 57. JP…

  je blijft maar draaien en liegen tegen mensen
  zelfs tegen éigen mensen die niet meegaan in je wensen
  je LIEGT tegen je éigen mensen!

  legt de schuld van alle twijfel telkenmale bij anderen neer
  wanneer je kiest voor het geweer
  de ‘vijand’ bestrijden
  is niet het Christen -zijn belijden

  je beroept je erop Christen te zijn
  de échte Christen doet dit pijn
  ik noem je hypocriet
  alleen je ziet het zelve niet

  je voorbeeld is de VOC
  wie het anders ziet die doet niet mee
  je ziet jezelf als leider van dit land
  zie nu waar we zijn beland!

  o, jij instrument van het kwaad
  zie je echt niet hoe of het nu gaat?
  welke weg leidt jij ons op
  jij marionettenpop!

  straks weer tijd voor weer een bom
  ook al komen nu door jou beleid al velen om
  je loopt maar rond in nette pak
  terwijl velen door jou belanden in een lijkenzak

  vaders, moeders, kinderen
  ach, het mag de VOC niet hinderen
  alle verschrikkingen onthult
  worden door jou weggeluld

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 9 december 2007 @ 0.53 uur

 58. Wat voor regime voer je als je per 1-1-2008, ook
  de zwakkeren in de maatschappij berooft, zoals de
  mensen met een beperking en de ouderen die in een
  verzorgingstehuis zitten, die worden
  geconfronteerd met 500 tot 800 procent verhoging.
  Och het zijn toch makkelijke slachtoffers die zich
  niet kunnen verdedigen, zou zijn geweten niet
  beginnen te knagen?

  Reactie door Henk Gras — zondag 9 december 2007 @ 1.00 uur

 59. Als Ben Bot een beetje Ballen had gehad, had hij toen naar voren gebracht hoe het er werkelijk ervoor stond.
  Maar néé, Ben Bot z’n Baantje was hem liever dan de waarheid en liet zich intimideren door Balkenende!
  Bah!
  Ben Bot zou toch Béter moeten weten, zeker gezien ook wat hij in zijn jeugd heeft meegemaakt.
  Wat is er toch aan de hand met al die BBBBB’s

  Een ieder een Best weekend gewenst.
  Met groet, Anja

  Reactie door Anja (B) — zondag 9 december 2007 @ 1.18 uur

 60. Het CDA(merica) is een criminele organisatie welke dood door schuld kan worden aangerekend. SCHULDIG!
  De Partij van de (VS) A is partner in crime. In zelfde mate SCHULDIG!
  Christen Unie is in verwarring. Heeft zich eigenlijk vergaloppeert en is overal toe in staat. In huidige context in staat tot Christelijk Utilitarisme in alle staten. In zelfde mate SCHULDIG!

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 9 december 2007 @ 1.42 uur

 61. NU! Ben Bot! NU! Ga NU tot op het bot! NU boter bij de vis. Voor diegenen die boter op hun hoofd hebben, laat zien dat je zuiver bent tot op de graat!
  We verlangen veel van U, het is in landsbelang!

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 9 december 2007 @ 1.59 uur

 62. Bot bedankt!

  Weet SP dat zolang de schurkenstreken van Balkenende door de vingers worden gezien we steeds meer verlies lijden aan democratie!
  Het is zonneklaar! Deze leider bedriegt zijn volk en zet zijn collegae onder valse druk!!
  Ieder normaal volk zou in opstand komen en zo’n leider het mes op de keel zetten.

  Laat staan de oppositie!

  Nee Jan, geen vragen! Maar woordram die klever van zijn zetel. Sla met de vuisten op de fractietafels en roep het uit:
  STOP MOORDENAAR!

  We staan het toe! We staan het iedere dag toe!! WIE kan vrede hebben met zoveel schuld op ons nationaal geweten?
  Nee Jan, geen vragen! Deze VOC-leider verdient een motie van Wan,WAn,WANTROUWEN!
  En al steunt niemand de SP… dan nog hoort de socialistische oppositie te gaan staan voor een volk dat misleid wordt.

  HELP Jan! Help Irak, help Afghanistan, help Nederland om de leugenmachine te stoppen.
  STOP de Amerikaanse bezetting van de wereld! Het is niet alleen hun wereld…
  Het is niet alleen de wereld van die grrrbrrrgruwelgrrrrristenen die straks weer de kerken bezetten en met hun vroomengelengezang de hemel komen dissoneren.

  LAAT AF SCHURKEN!! Schreeuw uw misdaden van de daken (bedankt Bot!) en breng uzelf aan het licht alvorens de duisternis op u invalt.
  SCHAAMT U voor uw God! Die net als de zon over ALLEN schijnt!! Wie bent u dan om uw liederlijke schaduwen over landen uit te spreiden en levens te nemen die niet de uwe zijn.

  BOT houdt NU vol en laat je niet gifbijten door die listige slang die dit volk besidderd met zijn leugengeest en beslaafd met het juk van de Amerikaanse ‘dream’ die op een wereldnachtmerrie uitloopt.
  Nee, geen vragen dinsdag!
  Het is tijd, HOOGTIJD, om de democratie in juiste balans te brengen door deze leider openlijk te diskwalificeren.

  Christelijker kunnen we het niet maken!

  Reactie door Gloria — zondag 9 december 2007 @ 2.06 uur

 63. Hallo Gloria. Kom je aanstaande vrijdag naar het binnenhof.
  Kunnen we na het vrijdag kabinets beraad,[Happy JPL] van dit gajes kabinet,hun aanspreken over,
  het asosjaale[verkeerd gespeld]beleid
  Ik ben er al een aantal keren geweest,gelijk politie,wat ik kwam doen.
  Kijk op mijn actie borden,maar dat begreep deze pubers niet.
  Straks gaan we in de wijk Feyenoord,de huiskrant verdelen.
  Het wordt een goede dag,omdat je steeds weer
  mensen probeerd te overtuigen,om op de SP te stemmen.
  Als je voor 31 december lid wordt ,krijg je als bonus,een door Thonik ontworpen horloge,
  en het kost U,6 cent per dag.
  Liefs Gerard .

  Reactie door gerard — zondag 9 december 2007 @ 2.35 uur

 64. @Gloria..neen ik zoek je niet,,,,,zoals jij denkt…maar wat denkt u nu dat er zal gebeuren als Marijnissen “Stop Moordenaar” gaat roepen….Dat zet toch geen zoden an de dijk…? We kunnen enkel constateren dat de SP meer moet doen als nu!

  Reactie door johankivits — zondag 9 december 2007 @ 3.18 uur

 65. Zielig voor NOVA… helemaal in handjes van de STAAT… he Clairy?
  Laten we het op de dag van de bekentenis van Bot maar over het milieu hebben… he Clairy?
  Zodat de WARE verziekte atmosfeer verder kan gisten en onze democratie in staat van ontbinding raakt… toch Clairy?

  WAT EEN WANJOURNALISTIEK!
  Straks dezelfde helden op sokken? Buitenhof?

  Kom op Bot! In de spotlights!! Laat je niet kisten!!!
  SPREEK de verlossende woorden en herhaal ze en herhaal ze en herhaal ze en herhaal ze… om de waarheid boven tafel te houden, Bot!

  Reactie door Gloria — zondag 9 december 2007 @ 3.28 uur

 66. Er moet hoe dan ook een onderzoek komen….wel of geen Bot!

  Reactie door johankivits — zondag 9 december 2007 @ 3.31 uur

 67. @63 gerard

  Ach gerard, soms mis ik ‘mijn’ Den Haag zo!
  Het Binnenhof…
  Zit nu helemaal in het Hoge Noorden en financieel gegijzeld door dit asociale-nettepakkenjurken-kabinet die dit land op hun boerenklompen in de boerenblubber laten zakken.
  Je kent het wel: verstand op VOC en blik op de Hemel. Maar ondertussen? Trappen alle ‘bloempjes’ plat. Doerakken!
  Lieve gerard, ik wens je succes vrijdag.
  Ik wens je succes vrijdag.

  Reactie door Gloria — zondag 9 december 2007 @ 3.41 uur

 68. PS

  Oh sorry!
  Nou ja waarom ook niet:
  Ik wens je succes vrijdag. 3x is…
  Dag dag!

  Reactie door Gloria — zondag 9 december 2007 @ 3.44 uur

 69. Het vereist vooralsnog een gevestigde politicus die het Haagse meglanomane schimmen spel over onze MO oorlogs betrekkingen zonder enig neven belang voor eigen partij, als zodanig benoemt.
  Dit zou geen politieke storm in een glas water horen te zijn maar een schurende, vernietigende wervel wind door het Haagse geraamte van kabinetten hr. Balkenende.
  Ik wens Jan Marijnissen deze taak toe. Dat de SP op geraamte cq zetelverlies staat, moet en mag geen rol spelen.

  Reactie door Maria — zondag 9 december 2007 @ 6.23 uur

 70. @ 62
  Ha Gloria, ook alles goed met jou?
  Vanuit een andere ingang dezelfde bewogenheid en mening.
  Het is nu twaalf uur voor die Haagse wervelwind door B4 , iets waar de meerheid op wacht. Den Haag vertegenwoordigt slechts haar eigen ‘fictieve’ wervels. En dat duidt alleen maar op een laag IQ terwijl men dit onderling als hoog voor elkaar blijft waarderen. Nou vraag ik je!

  Reactie door Maria — zondag 9 december 2007 @ 6.51 uur

 71. Het is nooit te laat! Belazerd als de burger is door nu weer B4, inclusief kiezersbedrog en heren akkoordjes, een bevlogen confrontatie hierover , inclusief eigen partij, kan het tij nog keren.
  Jan Marijnissen tegen JPB over crisis beraad tentijde GP B3. Het spijt me oprecht dat ik u ooit gecomplimenteerd heb voor uw politieke kunde.
  .

  Reactie door Maria — zondag 9 december 2007 @ 7.06 uur

 72. 55. Ton

  Ook ik vind het fijn en moedig dat hij alsnog zijn mond niet houd als CDA-er en diplomaat in hard en nieren. Ik vind het antwoord van Balkenende schandalig en laf: ‘Dan had hij toen moeten opstappen.’ Als Balkenende zelf het lef had gehad hem toen weg te sturen i.p.v. het mes op de keel te zetten hadden we grote kans gehad dat Balkenende zelf het veld had kunnen ruimen.
  Dat m.b.t. niet verleniging van ministerschap in het nieuwe kabinet wat Bot graag wilde begreep ik nooit van Balkenende. Nu wel dus dat was m.i. pure wraak. Maar de vraag naar de essentie van het verhaal de deelname en waarom wordt steeds dringerder in het licht hiervan.

  Reactie door Henny — zondag 9 december 2007 @ 7.12 uur

 73. Heer Bot heeft ook boter op zijn hoofd want hij had als minister ook af kunnen treden, maar dat vond hij zoals hij zelf zegt nu ook weer de moeite niet waard, dus dacht hij ook aan zijn baantje en status. Wel blijft het dat ik van BAKELLENDE MOET KOTSEN wat is dat een schaap in wollefskleren en wat ik niet kan begrijpen dat 40 zetels ( laatste peiling ) tellend nederland achter zo een persoon staat dan kan het allleen om het katholicisme gaan, wagelijk om zo je geoof te beleiden ( lijden )

  Reactie door kebe — zondag 9 december 2007 @ 8.32 uur

 74. @60 Wattenstaafie
  De CU in verwarring? Ik dacht het niet.
  Een van de confessionele grondbeginselen van de partij is dat de burgers van Palestina geen recht op een eigen staat hebben.

  Reactie door Maria — zondag 9 december 2007 @ 8.36 uur

 75. @ 62 Gloria

  Precies Gloria wat denkt die dictator van een Bakellende wel, wil hij iedereen de mond snoeren, moet tie toch van betere huize komen samen met de CU en de PvdA.

  Het is jammer dat Ben Bot hier niet eerder mee op de proppen is gekomen, dan hadden we nu waarschijnlijk ook geen 12 nederlandse doden gehad in Afghanistan.

  Reactie door Pool — zondag 9 december 2007 @ 9.02 uur

 76. Welnee |Kebe, dat zijn niet de katholieken die deze club steunen, hoogstens nog wat ouden van dagen van die club.
  De katholieken zijn hun eigen wilde wegen gegaan. De meesten denk ik naar de VVD,vooral in het zuiden.En heel veel stemmen GroenLinks,SP of D66.Ik kan het weten want ik kom uit die kringen en heb daar nog veel vrienden en kennissen, familie etc.

  Reactie door anne hilverda — zondag 9 december 2007 @ 9.30 uur

 77. Ik vond Balkenende toch wel onzeker in het NOS journaal, hij kwam zelfs niet meer goed uit zijn woorden. En maar vriendjes om zich heen verzamelen: Klink, Donner, Verhagen, de Jager en nu de Vries. De laatste is het soort mens dat nergens voor terugdeinst en over lijken gaat. Ik denk dat er destijds t.o.v. Ben Bot meer gebeurd is. Je gebruikt niet voor niets de uitdrukking met het mes op de keel.

  Reactie door J Vrolijk — zondag 9 december 2007 @ 9.33 uur

 78. De dorre vlakte der woestijnen zal zich verbreiden eindeloosch!
  Die regel uit een psalm krijgt plots toch een andere betekenis.
  Ik krijg de indruk dat wij hier roependen in de gristelijke woestijn zijn.
  Balkenende is wel een dictaatoortje zeg.
  Ook ben ik nieuwsgierig naar de vraagjes die Jan in petto heeft, dinsdag.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Gandalf — zondag 9 december 2007 @ 9.33 uur

 79. @5 Bedankt d’olle Henk voor het aanleveren van het artikel in de NRC van Elsbeth Etty,
  graag en door velen gelezen journaliste, mid-
  dels de door jou geplaatste ‘link’.
  Haar in een regelmatige frequentie voor de
  buis halen zal in ieder geval nog een restant
  éigenmachtig optreden van de diverse omroepen
  betekenen. Deze buitengewoon begaafde schrijf
  ster, een voorbeeld voor velen, búiten beeld
  houden is evt. tevens een ‘teken aan de wand’. Dat noopt ons tot het zo veel mogelijk
  volgen van zeker ook het commentaar van deze alom uitstekend geïnformeerde mevrouw !
  ‘n Markant portret en uitspraken ook van haar
  op dit weblog in een apart item, of zelfs een
  ‘filmpje’ zal een wensdroom zijn voor ál die-
  genen diegenen die géén kans zien haar te kun
  nen volgen op de voet, óók létterlijk!
  Moeten we soms ook al filosoferen over een evt. nieuwe minister van onderwijs? Ik wed
  dat men met deze vrouw, die vast steengoed is in het ‘rekenen’, absoluut kan ‘lezen en
  schrijven’ en kans ziet ‘kennisoverdracht’
  tot in de puntjes te beheersen.
  Nogmaals d’olle Henk, reuze bedankt, voor
  weer één van je gouden vondsten!
  Fijne dag en natuurlijk de groeten aan Dee!

  Goede zondag allemaal, Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 9 december 2007 @ 9.39 uur

 80. Ja, ik bedoel dus wel degelijk en met respect
  JOUW gouden vondsten ten behoeve van het veel
  zijdig geïnformeerd worden op dit weblog!
  Weinigen zijn er op dit log die ik bezie als
  free lance ‘bibliothecaris’ en – als het ooit
  mocht – graag een ‘lintje’ zou brengen, dat
  natuurlijk dan ook moet vastzitten aan een
  kadootje! Fijne Decembermaand gewenst jullie
  tweetjes én familie! Groetjes, Madelief.

  Reactie door Madelief — zondag 9 december 2007 @ 9.45 uur

 81. @ 67 kebe de uitslag van de verkiezings had een minderheids kabinet horen te zijn.
  Het zijn dus niet alle kiezers die B4 er in de hoedangiheid van meerderhied voor het CDA/JPB doorgedrukt hebben, maar formateur Wijffels. JPB .BOs en Rouveot die met deze meerheid instemde.
  Nederland krijgt de regering die het verdient heeft? Naar de verkieziegsings uitslag had Nederland m.i.beter verdiend.
  Minderheid kabinet, de burger stem op scherp houden, of nieuwe verkieizingen.

  Reactie door Maria — zondag 9 december 2007 @ 10.09 uur

 82. Maar er was maar één grammofoonplaat die afgespeeld mocht worden en dat heb ik nog vele keren gedaan, ofschoon ik er volstrekt niet in geloofde:

  Wat een laffe hond is die Bot dan ook……………..

  Reactie door Harry — zondag 9 december 2007 @ 11.32 uur

 83. En wat ik niet kan begrijpen dat 40 zetels ( laatste peiling ) tellend nederland achter zo een persoon staat.

  Reactie door kebe — zondag 9 december 2007 @

  Daar begrijp ik dus ook NIETS van Kebe, dat is ook de reden dat ik denk: betaal allemaal maar VEEL voor zorg, energie, enz.,enz…………….. want Nederland wil blijkbaar niet anders.

  Reactie door Harry — zondag 9 december 2007 @ 11.38 uur

 84. vragen in het vragen uurtje.
  geen spoeddebat,maar gewoon even vragen…
  om JPB weer in de gelegenheid te stellen om het uit te leggen ZOALS het gezien MOET worden,en daarmee is de storm weer uit het glas water.

  op deze manier krijgt van Baalen nog gelijk ook…

  Reactie door iew — zondag 9 december 2007 @ 12.10 uur

 85. @83 Harry, een volk reageert zoals hij jarenlang opgevoed en begeleid is. Dit is tevens de oorzaak ook voor Wilders.

  In een zeer verspreid schrift die De Bijbel is genoemd staat gfeschreven dat een volk heeft iets van 40 jaren nodig om te veranderen zodat het volk niet steeds in zijn oude gewoontes vervalt, want dat gaat automatisch zonder nadenken.

  Dit is de verklaring voor de 40 zetels.

  Reactie door walking bull — zondag 9 december 2007 @ 12.15 uur

 86. @46 Paul Jan Petersen,

  “…en de massale Nederlandse pers dag-in dag-uit schrijven dat Jan Marijnissen een dictator is en Balkenende een democraat die zo leuk met z’n moeder omgaat…”

  INDERDAAD!! En dan hebben diezelfde media volgens velen nóg een links imago!! Hoe dóm kan men zijn?? Als de pers iets níet is, is het wel links of kritisch. De pers is juist zeer meegaand en slaafs tegen de uitvoerende macht.

  Reactie door Ellen — zondag 9 december 2007 @ 12.17 uur

 87. Balkenende: Bot had moeten aftreden.
  http://www.ad.nl/binnenland/article1882201.ece?nscategory=topStoryB

  kijk het gelieg en gedraai begint al,met Donner en Verhagen in de frontlinie.

  Reactie door iew — zondag 9 december 2007 @ 12.19 uur

 88. o ja, de NAVO weet niet eens dat we in 2010 echt gaan stoppen met de missie in Afghanistan.
  laten we nu maar stoppen,zoals eerder was afgesproken.
  de opvolging zoekt de NAVO zelf maar uit!
  dat was immers de afspraak.
  blijven omdat er GEEN aflossing is was NIET de afspraak.

  http://www.ad.nl/binnenland/article1882991.ece?nscategory=etalageKoppen

  Reactie door iew — zondag 9 december 2007 @ 12.25 uur

 89. @67 Gloria.

  Ik kan helemaal meeleven in jouw gevoelens dat je het Haagje mist. Ik ken den Haag heel goed, mijn eerste baas was op het Spaarneplein (Post), verder Leeghwaterstraat (RMA) en jaren op Ypenburg (Avio Diepen en Fokker) Wij gingen vaak stappen in den Haag, Schouwburg (Billy Hollyday) Kurhaus Scheveningen (Duke Elington. Edith Piaf Charles Trenet enz.)
  Voetballen (Vuc) enfin te veel om op te noemen. Ik was toen een Leiderdorper. Wij wonen nu meer dan 30 jaar in het hoge Noorden van Nederland, wij kijken met plezier terug naar die tijd maar genieten nu van de rust en stilte van de natuur. Om de westelijke mierenhoop te bekijken behoef je alleen de TV maar aan te zetten. Gloria nog bedankt voor jouw kaart, dat was heel attent van je. Gr. H. en D.

  Reactie door d'olle Henk — zondag 9 december 2007 @ 12.35 uur

 90. niet dhr.bot had ontslag moeten nemen, maar balkenende zelf. het zegt wel iets over de leiderschap van balkenende. ver beneden alle peil. als dhr. bot verstandig is, zou hij met directe ingang zijn lidmaatschap op moeten zeggen bij het cda en voor een andere partij moeten kiezen, die dichter bij hem staat dan dat stomme cda. nu blijkt wel, hoe ver het cda verwijderd is van dhr. bot.

  Reactie door maayke jong-doppen — zondag 9 december 2007 @ 12.52 uur

 91. @80 Madelief.

  Ik zag gisteren Koot en de Bie op het podium staan. Toegegeven wij hebben altijd genoten van hen. Het bestijgen van dat podium om een lintje te ontvangen is niet aan mij besteed. Als ik naar een veteranen dag of wat dan ook zal je mij nooit met een lintje zien te lopen, ik griezel van die dingen. Het is geen valse schaamte, ik ben van het kaliber doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Gr. Hennk en Dee.

  Reactie door d'olle Henk — zondag 9 december 2007 @ 13.05 uur

 92. misschien, dat balkenende alsnog zijn ontslag kan krijgen. dat zou niet verkeerd zijn. vandaag nog

  Reactie door maayke jong-doppen — zondag 9 december 2007 @ 13.06 uur

 93. 79. Madelief

  Dat kan dan wel zo zijn maar ze gaat ook bijhoorlijk over de schreef m.b.t. de SP. dus laten we haar maar per actie en reactie beoordelen op het geschreven woord danwel gedane uitspraak.
  Ze vergeleek nl. ook een uitspraak van Jan Marijnissen over nationale identiteit met de antisimitische propaganda van Adolf Hitler. Nu wil ik niet veel zeggen maar dat klinkt toch allesbehalve als enig gevoelen hebben met de werkelijkheid en wat mij betreft getuigen van grofheid.
  Ik kan haar intelligentie niet ontzeggen dus wat hier achter zat weet ik niet.
  Ik hoef het ook niet te weten want gelukkig heeft Ronald van Raak dat ‘raak’ ontkracht in een ingezonden brief van afgelopen vrijdag in de NRC.

  Reactie door Henny — zondag 9 december 2007 @ 13.22 uur

 94. Nu weet ik dus ook waarom Pvda man Tichelaar van het vragen uurtje af wil.

  Reactie door Leen — zondag 9 december 2007 @ 13.33 uur

 95. Nu is het tijd om de messen te slijpen!Balkenende moet met de billen bloot ik ben die man meer dan zat met z’n gemaakte grijns en kille oogjes.De C van het CDA staat inderdaad voot CRIMINEEL.

  Reactie door Petra Zegers — zondag 9 december 2007 @ 13.41 uur

 96. Deze link vond ik:

  http://www.hetbeklag.nl/Aangifte_Irak_algemeen.pdf

  Reactie door Roodkapje — zondag 9 december 2007 @ 14.41 uur

 97. sommige mensen verwachten dinsdag vuurwerk? het zal wel met een sisser aflopen.

  Reactie door ipuntje — zondag 9 december 2007 @ 15.26 uur

 98. @89 d’olle Henk,

  Als we toch off topic gaan, ben je pas jarig geweestof zo?
  Ik zie hier en daar berichten van je dat je bedankt voor kaartjes etc. etc.
  Zo já Henk, dan alsnog ook van mij van harte proficiat gewenst!!!

  met groet, Anja

  Reactie door Anja (B) — zondag 9 december 2007 @ 15.52 uur

 99. Arme Ben…Zou hij ook niet geweten hebben dat het Nederlandse “ja” berust was op koehandel? Voor de degenen die het ook niet weten; het Nederlandse “ja” voor de invasie in Irak, werd door Bush beloond met een Nederlandse Secretaris-Gen. voor de NAVO(De Hoop Scheffer)… En dat wil Balkie natuurlijk niet onder ede verklaren….

  Reactie door Sarkaar — zondag 9 december 2007 @ 15.59 uur

 100. Henny zou dat werkelijk zo zijn en waar heeft
  ze dat dan gepubliceerd?
  Want dat Ronald van Raak dit bestreden heeft
  is zijn goed recht, helemaal toegegeven.
  Wie was dan binnen de NRC verantwoordelijk
  voor de inhoud enerzijds en de plaatsing
  anderzijds?
  Laatst dropte ik hier ook een citaat van de
  NRC, dat Olav M. heeft kunnen ontzenuwen en
  het stukje van de krant vond ik helaas niet
  terug, zoals dat bij NU-krant wel gemakkelijk
  is te vinden op ‘onderwerp’.
  De NRC verkondigde toen, dat een Kabinet niet
  de toestemming nodig heeft van een 2e Kamer
  om ‘missies’ als deze (daarmee de OPBOUWmis=
  sie A. bedoelend)in tegenstelling tot Duits-
  land, dat wel een ‘brede’ toestemming nodig
  heeft. Echter, bij ons, zou dan de Tweede Ka-
  mer een stem in het kapittel hebben gehad, of
  moeten we nu veronderstellen, dat het Kabinet
  de Tweede Kamer gewoon van haar voornemen tot
  het zenden van de ‘missie’ in kennis heeft ge
  steld, die dat dan maar voor kennisgeving
  moest aannemen? De SP was faliekant tegen en
  dat ook laten vastleggen.
  Bij een staat van dienst van die van Etty kan
  ik me moeilijk voorstellen dat deze denkbeel-
  den de hare zijn, maar uiteraard zal ik het
  researchwerk van Ronald van Raak geheel niet
  onderschatten.
  Dan nu maar hopen, dat e.e.a. ONOMSTOTELIJK
  te bewijzen en te weerleggen is.
  Er worden al te veel pogingen, ook van andere
  partijen, in het werk gesteld om te trachten
  de heer Jan Marijnissen óf in diskrediet te
  brengen, danwel de SP in een ‘kwaadaardig’
  daglicht proberen te plaatsen. Maar echte ge-
  interesseerden in de SP en wezenlijk sympathi
  santen van onze partij weten gelukkig béter!
  Absoluut grof zou ik dát ook vinden en zal
  zeker proberen te volgen welk verweer deze
  mevrouw Schreuders zal gaan aanvoeren.
  Was zij toch wijs in 1999 en koos Gijs en mis
  schien is Gijs nu zo wijs om eens een stevig
  babbeltje met haar te hebben, vind je ook
  niet?

  Reactie door Madelief — zondag 9 december 2007 @ 16.03 uur

 101. @99 Sarkaar,

  Arme Bot? Dat gaat te ver hoor.

  Quote uit het NRC interview:
  “Hij zei: ‘De PvdA wil maar één ding en dat is rotzooi maken tegen het kabinet. En dat kan ik niet hebben, met alle economische hervormingsplannen die ik wil doorvoeren.’ En daarin moest ik hem gelijk geven: dat was van groter belang voor Nederland.”

  Eerlijkheid aan het Nederlandse volk over een onterechte OORLOG (!!) was dus ondergeschikt aan het politieke belang van het CDA: hetzelfde volk moest en zou onderworpen worden aan het meest rechtse, hardvochtige economische (wan)beleid sinds de Tweede wereldoorlog.

  Daarmee geeft Bot aan een cynicus eerste klas te zijn. Verachtelijk.

  Balkenende is alleen velen malen erger. Net als zijn grote voorbeeld Bush trekt hij alle macht naar zich toe, onder andere via intimidaties van mensen als Bot die de democratie nét een tikkeltje minder verachten dan Balkenende doet.

  Reactie door Ellen — zondag 9 december 2007 @ 16.41 uur

 102. 100. Madelief

  Het stond blijkbaar in een column van 4 december.Dat heb ikzelf niet gelezen omdat ik een week-end abonnement heb. De ingezonden brief van Ronald stond er dus vrijdag in. En dan zeg maar eens dat de SP niet alert is en snel reageert.

  Reactie door Henny — zondag 9 december 2007 @ 17.27 uur

 103. @ 28 Wilbert

  Je hebt volkomen gelijk ; Als verraad betaald wordt, zul je zeer nauwkeurig moeten definiëren waarvoor je betaalt en de spelregels duidelijk moeten vastleggen.

  Als je een klokkenluidersvergoeding instelt kan de kwaal wel eens erger zijn dan het kwaad dat je wil bestrijden. Laten we daarbij eerlijk voor ogen houden dat aan alle mistoestanden die door klokkenluiders aan het licht zijn gebracht totaal maar dan ook totaal niets is verandert, alles is bij het oude gebleven ( op wat ongelezen papierstapeltjes na dan ); dat is de realiteit.

  Kijk nu eens wat er gebeurt : @45 Maan Arkenbosch, @49 Harry Sangers, @ 73 kebe,
  ‘@75 Pool’ en nog verschillende anderen veroordelen Bot op ethische gronden ; verraad omdat hij mogelijk eigen belang had of een zwak karakter, etcetera.

  Terwijl hier een zeer ernstig disfunctioneren en manipulatie van onze democratie aan het licht wordt gebracht hetgeen toch verreweg het aller belangrijkste is. Diezelfde mensen wilden onder het klokkenluidersregeling-topic de klokkenluider alleen maar beschermen en ruimschoots vergoeden en in de watten leggen.

  Je kunt de klokken pas luiden als het kwaad is geschiedt, dat is onomkeerbaar met elkaar verbonden.

  Reactie door ACE — zondag 9 december 2007 @ 17.46 uur

 104. @45 Maan Arkenbosch
  @49 Harry Sangers
  @ 73 kebe

  Lekkere moraalridders van me; jullie passen inderdaad erg goed bij die andere misplaatste moraalridder van de Volksunie : ene meneer van Baalen. Ik vraag me af of hij zich in zijn hart VVD-lid veinst ?.

  Het geeft geen pas Bot ethisch te veroordelen als een dermate belangrijke kwestie van misbruik en manipulatie van onze democratie aan de orde wordt gesteld : Keep your eye on the ball.

  Er zijn 700.000 doden gevallen in de Irak oorlog !.

  Bot werkte nog slechts één dag in de week omdat hij al was gepensioneerd ( omdat hij meer vrije tijd wilde voor zijn familie ) toen hij door JPB werd gevraagd als minister van Buitenlandse zaken.

  De man is 70 jaar.

  Is Bot nu wel of géén klokkenluider, krijgt hij straks een klokkenluidersvergoeding of had deze klokkenluider maar beter zijn mond moeten houden in jullie optiek ??

  Vreemd zooitje ongeregeld.

  Reactie door ACE — zondag 9 december 2007 @ 17.58 uur

 105. @ 62 Gloria

  Enerzijds blij je weer te zien : je tekst is weer als van ouds weergaloos perfect.

  Anderzijds ben je blijkbaar niet echt diep geraakt, dat spreekt boekdelen over mijn betekenis. Hoewel dat eenzijdig is, ben ik blij voor je dat het voor jou zo is.

  Welkom thuis.

  Reactie door ACE — zondag 9 december 2007 @ 18.10 uur

 106. Ben Bot lanceert hier een een tweetje met Balkenende ten einde verder onderzoek Irak de wind uit de zeilen te nemen.

  Doorgestoken kaart van 2 vossen!

  Reactie door Gerrit — zondag 9 december 2007 @ 18.23 uur

 107. De uitspraak van Bot maakt glashelder duidelijk dat voor de waardigheid van ons volk, de waardigheid van elk nederlands individu het absoluut noodzakelijk is dat er een enquete naar de Irak-ooorlog komt.

  Dat JPB ons, het volk ons deze waardigheid onthoudt zonder enige noodzaak; is een modern salomonsoordeel dat veel zegt over de integriteit en gegoedheid van JPB.

  Ik heb dikwijls gezegd dat JPB welliswaar een waardeloze leider is maar waarschijnlijk best een goede buurman zou kunnen zijn. Het onthouden van een enquete naar de Irak oorlog doet mij ernstig twijfelen aan het buurmanschap van JPB. Het kan niet zo zijn dat iemand zo dom is dat hij niet inziet dat zo’n enquete gewetenszuiverend werkt voor het nederlandse volk.

  En dan zijn er ook nog mensen die Bot veroordelen; veel gekker moet het niet worden.

  Reactie door ACE — zondag 9 december 2007 @ 18.27 uur

 108. Ben Bot heeft tenminste nog enige stijl. Dat kun je van Bakellende niet zeggen. Balkellende de allerslechtste mp die Nederland ooit gehad heeft. Een complete vazal van USA en iemand die nooit antwoord geeft op terechte kritiek.
  Iemand die dat wat er nog over is van het Nederlandse volk nog verder onderuit haalt.
  Ach kijk ook weer eens naar het item bonnetjes uitdelen.

  Reactie door Lef — zondag 9 december 2007 @ 20.13 uur

 109. Bot heeft gecapituleerd voor Balkenende, zo eenvoudig is het. Hij vond zijn baan belangrijker dan principes.Dat is tamelijk zwak. Wat dat betreft heeft Balkenende gelijk: Bot was sterker geweest als hij meteen z’n ministerspoat had opgegeven. Dat neemt niet weg, dat Balkenende hier natuurlijk het meest fout zit: in de eerste plaats omdat hij overeind blijft houden dat de inval in Irak gerechtvaardigd was en ten tweede omdat hij een collega minister voor de keuze stelt te slikken of te stikken.
  Alweer niet wat je noemt christelijk gedrag.
  Maar dat kun je van een CDA-er ook niet verwachten.

  Reactie door simbro — zondag 9 december 2007 @ 20.51 uur

 110. @89 d’olle Henk

  Dag Henk, die dank is wederzijds!
  En ja Scheveningen… heeft mijn grote liefde. Geboorteplek van mijn ouders en mijn eigen jaren op het strand en ‘savonds de terrassen en leuke stranddiscotheken. Iedere vrijdagavond vuurwerk en allemaal ‘showen’ op de boulevard! Koppen kijken!!

  Het hoge Noorden is tegenovergesteld. Doe maar gewoon… dan doe al je gek genoeg! En dat is nou zo jammer voor mij. (Ha,ha)
  Je hoeft er maar lang genoeg te wonen om het vanzelf ‘goed’ te laten komen…

  Stad achter de duinen is waar mijn hart altijd naar uitgaat. De mimiek, de humor, de ‘jeu’ en die hele franje.
  Anyway… inmiddels ben ik, net zoals jullie, van Groningen gaan houden! Adembenemende horizon en het glanzende gras dat alsmaar wuift. De koetjes grazende en de paarden dansende omgeven door die bijzondere luchten met het fascinerende wolkenspel.
  Etc. etc.etc.
  Dag Henk!

  @70 Maria

  Ook alles goed met mij. Bedankt!
  Dat ‘ook’ neem ik aan, duidt op jouw staat van welbevinden. Gelukkig maar.

  Reactie door Gloria — zondag 9 december 2007 @ 20.56 uur

 111. @105 ACE

  Ach, wat zijn woorden? Spiegel van de ziel??
  Zijn het mijn ogen die mijn waarheid kunnen verraden? Het is goed leven op het weblog!
  Maar thuis zijn?

  Forgive me, ACE.

  Reactie door Gloria — zondag 9 december 2007 @ 21.44 uur

 112. Maar wat voor zelfverrijkende zwendel trachten ze nu te camoufleren,

  oliezwendel,witwassen, ?
  die balkenendes zaten in de graanhandel, olie voor graan ?
  of toch weer die oliepijpleidingen van ronald balkenende ?

  Reactie door Gerrit — zondag 9 december 2007 @ 22.39 uur

 113. @ 110 Gloria

  Het doet mij goed je hier weer te zien, en zo te zien heeft dat kleine beetje rust je goed gedaan.
  Ik hoop dat ook je reacties weer als vanouds mogen zijn.

  Fijne avond verder.

  Reactie door Pool — zondag 9 december 2007 @ 23.15 uur

 114. Er moet een onderzoek komen, dat had de SP allang moeten afdwingen…Maar effe dit…Gloria…je hebt een break genomen…enkele mensen hebben daar over nagedacht…maar jke komt hetzelfde terug…alleen “lief” doen tegen mensen met dezelfde stelling..Een discussie behelst dat men in debat gaat en niet alleen te reageren op mensen met hetzelfde gedacht! Ik zoek je echt niet – wat wie dan ook nu denkt – maar het blijven aanhalen van God en dikgedrukte woorden gebruiken helpt niet echt tov een echte discussie. Natuurlijk blijkt opnieuw hoe we belogen zijn…maar daar past een antwoord als “Jan vertel Balkenende dat hij een moordenaar is” niet bij, zo werkt het helaas niet, ONDANKS dat Balkenende dat indirect wel is!

  Reactie door johankivits — zondag 9 december 2007 @ 23.45 uur

 115. Madelief heeft het hier al vaker geponeerd; het woord chantage.
  Toen ik dit las, ja wat denk je dan..?
  Het gebeuren en niet alleen dit gebeuren begint inderdaad steeds meer vormen aan te nemen van chantage, gijzeling.

  Wat ik nu denk is niet zo zeer wat ik denk, maar wat ik voel. Ik voel dat een alles overkoepelende onverkwikkelijkheid het chantagemiddel is waardoor mensen aan de top van dit kikkerlandje zich zo laten gijzelen.
  Concreet kan ik het niet maken het is immers een gevoel, anders deed ik aangifte.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 9 december 2007 @ 23.48 uur

 116. Ook in Hoogeveen hebben we in mei voor de doofpotactie handtekeningen verzameld. De handtekeningen zijn vervolgens aangeboden, maar daarna bleef het stil.
  Nu is het moment daar om een nieuwe zet te doen. Kondig een onderzoek aan, doe iets! Kunnen wij allen die ons hun handtekening hebben gegeven, tevreden stellen. Zeker nu is het uitblijven van een merkbaar vervolg op onze actie, pijnlijk frustrerend

  Reactie door Dirk Ruijne — zondag 9 december 2007 @ 23.49 uur

 117. @110 Gloria.

  Wie zong dat ook weer, op zijn Haagsenees.
  De Stad achter de duinen. Ik ben heel wat keren vanuit Scheveningen gaan varen met een oude logger op de makrelen/ Schollen jacht. En de wandelingen langs het strand van uit Katwijk naar Wassenaar. Aber das war einmahl.

  Gr. H. en D.

  Reactie door d'olle Henk — zondag 9 december 2007 @ 23.55 uur

 118. @112 Wattenstaafie.

  Ik heb Zembla gezien, maar dat bracht voor een weldenkend mens geen nieuws. Ik ervaar dat de Russen voor sommige mensen niet zo gewild zijn. Maar zij kwamen wel met de juiste opmerkingen. Mijn conclusie is nog steeds, Balkenende heeft een hals misdaad begaan en dient op te stappen en het liefst met al die figuren die hier mede voor verantwoordelijk zijn. Maar ons kent ons in de politiek der lage landen. Het blijven zitten op het Haagse pluche levert meer op dan de Nederlandse doden die in grotere aantal zullen vallen. Hoe laf is een overheid.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 10 december 2007 @ 0.08 uur

 119. Wie is bang?:
  “They are afraid of the old for their memory,
  They are afraid of the young for their innocence
  They afraid of the graves of their victims in faraway places
  They are afraid of history. They are afraid of freedom.
  They are afraid of truth. They are afraid of democracy.
  So why the hell are we afraid of them? … For they are afraid of us”

  Reactie door gaf — maandag 10 december 2007 @ 0.41 uur

 120. Persoonlijk beschouw ik de Hr.B.Bot als de meest integere persoon sinds jaren
  Toch opmerkelijk hoe alert Balkie hierop gereageerd heeft,terwijl we gewend waren dat hij pas reageert op gebeurenissen, als hij een storm van kritiek over zich heen heeft gekregen. Op zich al verdacht.
  Ook al komt er geen onderzoek, druppelsgewijs komt de waarheid toch wel aan het licht.

  p.s is Yves Leterme soms een broer van Balkenende. Ook een loser optima forma

  Reactie door Criticaster — maandag 10 december 2007 @ 1.02 uur

 121. @114 johankivits

  Hoi johan!
  Noueh… reken maar!! God houden we erin, zolang we hier met een “CHRISTELIJKE” premier te maken hebben… snappie?
  En zolang dat (C)DA op 40 zetels staat zal ik dit ‘christelijke’ varkentje met regelmaat wassen!! Het is gewoon een MOORDpartij met een MOORDleider die rekenen op hun gezapige volgelingen. Neem nou zo’n aartsbisschop Simonissen! Schaamrood op mijn wangen toen de man bij Knevel toegaf dat hij zich niet (geheel en al) van advies onthield naar het C)DA. En Maxim Verhagen braaf ja-knikken: Ja, natuurlijk houden ze rekening met het advies van de bisschop!!
  En Simonissen is VOOR de wrede missie in Afghanistan. Schande CHURCH!!! Kerk en Staat gescheiden? Vergeet het maar!
  En ALS ze zich ermee bemoeien dan zouden we toch mogen verwachten dat ze VREDE prediken en niet zo’n OORLOGSmissie zitten te bewieroken.

  Verder johan, richt ik mij hierboven tot de mensen die zich tot mij gericht hebben. Precies zoals ik bij jou doe!
  Dus maak er niet zo’n eigen verhaal van. En daarbij DOE ik niet lief, maar BEN ik lief. Tja…
  Maar vergeet vooral niet: er zijn grenzen.

  Wat mijn hoofdletters betreft, ik reageer direct op het weblog en kan daarom geen accents gebruiken. Je weet wel die tekentjes die benadrukken. Vandaar.
  Enniewee johan… it’s my style! Jij de jouwe. Oke?

  Reactie door Gloria — maandag 10 december 2007 @ 1.04 uur

 122. @117 d’olle Henk

  Und kommt niemals wieder? Wat let je Henk?
  Pak lekker samen met D. weer eens een weekendje Scheveningen en GO met die oude logger. Met vrienden hadden wij een oude botter op de Kaag en daar overnachtten we in de zomerweekenden en overdag de zeilen uit. Je kent het wel: mannen aan het werk, vrouwen lekker zonnen! Ha,ha, je hebt nu eenmaal luxe paarden en werkpaarden!!

  @113
  Dag Pool. Bedankt!

  Reactie door Gloria — maandag 10 december 2007 @ 1.16 uur

 123. Hahahahaha, CDA dit en dat… Balk dit en dat.. Maar nu 40 zetels, hahahaha

  Reactie door Harry — maandag 10 december 2007 @ 2.23 uur

 124. Het is te belachelijk voor woorden dat hij nog op het pluche zit.

  Reactie door G. — maandag 10 december 2007 @ 2.38 uur

 125. @124 Harry
  40 klapstoeltjes?

  Nee geen hahahaha! Daarvoor hebben ze teveel schade aangericht en dat valt niet onder stoelen of banken. Jouw lachen doet me denken aan weglachen.

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 10 december 2007 @ 3.13 uur

 126. Vanwaar je plezier Harry?
  Gaat het jou om de score?
  De teller staat op 12. Nee geen 12 zetels maar 12 dooien door die 40 zetels.

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 10 december 2007 @ 3.16 uur

 127. @115. Wattenstaafie.
  Goed (aan-)gevoeld en onderschrijf sowieso de
  ‘gevoels’-analyse, zónder wapen, goéd gescho-
  ten! Ratio en emotio in balans houden is de
  kunst en kon ik de vinger exact leggen op de
  ‘chantage’ had ik intussen al lang maatrege-
  len genomen om deze handelswijze tot een abso
  luut miniem terug (te doen) brengen.
  Mij is niet de macht, noch het overzicht van
  een dergelijke woestijn, noch de kruiwagen om
  verdwaalde korrels zand weer terug, de berg op te doen hogen, vanwaar het uitzicht óp ‘n
  prima toeven is. Mijn gevoel zegt me dat veel
  stuifzand het zicht belemmert en menig mens
  dat ongewild toch in de ogen waait, met alle
  gevolgen vandien, maar hier en daar een pluk
  helmgras doet meer wonderen dan men zou ver-
  moeden, maar heeft het voordeel, met licht in aanraking komend, zich moeiteloos te kunnen verbreiden. Dat geldt niet alleen voor
  helmgras, denk ik zo te voelen, maar vertoont
  voor een waar socialisme parallellen, zowel
  boven- als ondergronds: gevoelens van verbon-
  denheid door een uitstekende wortelvorming.
  Het verdient ook geen aanbeveling om tussen de plantjes een spade in de grond te steken.
  Dat doet groei belemmeren is mijn gevoel maar nochtans is slechts een vonkje licht voldoende om niet met uitsterven bedreigd te
  worden. De spade, die het mes op de keel kan zijn, kan zelfs een mens toch nog aan het praten krijgen daar waar zijn keel bijna doorkliefd leek en de wonderen dus de wereld
  nog niet uit zijn, gelukkig. Tja, daar waar het helmgras de spade op zich af ziet komen
  is er ondergronds dat wéten, dat het uiteinde
  lijk toch goed zal komen, te weten dat het
  daglicht sommige vormen van duisternis posi-
  tief weet te beïnvloeden.
  Elke stap die ik duinopwaarts maak en het
  gras me rond de enkels beroert weet een mens zich, zowel boven- als ondergronds verbónden!
  In de horizon bespeur ik tussen het kleurrijk
  gevederte om mij heen geluiden van óntwáken!
  Mijn videocamera absorbeert veel geluiden die
  ik meeneem en ter plekke afscheid nemend, reproduceer ik nadien geluid tevens ‘beeld’
  gevend van het daarvoor belééfde toen het
  zicht op óneindig bleek te hebben gestaan.
  De b eelden nog verwerkend, realiseer ik me
  dat het gras in mijn prilste jeugd tot aan mijn middel reikte, maar nu de zinnen prikke
  len om de diepgang van de plant te doorvor-
  sen in het vertrouwen dat wortelvorming on-
  der mijn voeten rustig door zal gaan, slechts
  gevoed door een miniem aan water……

  Reactie door Madelief — maandag 10 december 2007 @ 4.32 uur

 128. Blijkbaar men is begonnen te kijken verder dan het horizont van regering Bush, getuige ook de recente verklaring van de inlichtingendiensten van de VS over de Iran kwestie.

  Voormalig minister Bot heeft dit loud en clear ontvangen en handelt overeenkomstig.
  De geschiedenis gaat verder, de leugenaars blijven steken.

  Reactie door walking bull — maandag 10 december 2007 @ 10.19 uur

 129. Dat Hahahaha doe ik alleen maar om: laatste peilling: CDA weer MEER, ik bedoel maar even. Van mij mag morgen het HELE CDA in de sloot belanden, maar Nederland leert NOOIT, daar is dat Hahahahaha voor. GR Harry

  Reactie door Harry — maandag 10 december 2007 @ 10.29 uur

 130. Een zwaktebod van Bot. Achteraf zijn gelijk proberen te halen. Je weet nu eenmaal als politicus dat als je in de regering zit je het kabinetstandpunt moet uitdragen. Als je het niet met het standpunt eens bent moet je weggaan, maar niet later erop terug komen. Hij was pas een vent geweest als hij opgestapt was.

  Reactie door Gerrit (die andere) — maandag 10 december 2007 @ 10.48 uur

 131. Ik las deze octend in de VK:

  Bot betreurt ophef over mes op keel-uitspraak.
  >Omstreden uitspraak Irak “onder dwang” teruggenomen.
  >Premier ongeloofwaardig.

  Laten wij zeggen “Something is rotting”
  Ik ben reuze benieuwd naar het vragen uurtje in de Kamer. Misschien is het de laatste keer, want Balkenende en zijn vriendje steken nog liever de 2e kamer in brand dan dat zij door hun knieen gaan.
  Was het niet kardinaal. Simones die eens zei: Er is maar één kerk en dat is de Roomse Kerk en de rest zijn kerkgenootschappen. Er moet iets bijzonders aan de hand zijn om die club (CDA) bij elkaar te houden. Maar de kerk is arm er mag best wat meer geld naar toe, zei Simones. Prima idee er is slechts één middel om het CDA uit elkaar te spelen en dat is het geldmiddel.
  Eenieder zal zich de schoolstrijd herinneren dat ging ook om het verdelen van het geld.
  Zelfs Mugabe is het opgevallen dat Balkenende een meelopertje is. Is dat de reden dat JPB zolang aan de top blijft zitten. JPB de windhaan van de kerk die alle kanten op waait. Zelfs in Amerika als voorbeeld voor de hele wereld blijf de president niet langer dan twee periode’s aan de top of zie ik het verkeerd.
  Als de oppositie het goed gaat spelen dan is het nu de kans om JPB met vervroegd pensioen te sturen en onze troepen uit het midden oosten terug te halen. En als ons leger zo graag in een zandbak wilt spelen ik weet nog een mooi plekje op de Veluwe.
  Maar wij moeten voorzichtig zijn anders worden wij bezet door de Yanks.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 10 december 2007 @ 11.57 uur

 132. Zembla was goed en verduidelijkend;hoop dat er heel veel mensen naar hebben gekeken. Mission Impossible moet worden afgeblazen!!!!!!!
  Zoals de engelse historicus ook opmerkte: oorlog alleen nog gerechtvaardigd als het een noodzakelijke oorlog is. Tot zover was dat alleen de oorlog tegen Hitler de Waanzinnige.
  Al de andere oorlogen zijn in scene gezet met bepaalde oogmerken: en altijd ging en gaat het om GRONDSTOFFEN. Ik wil HEBBEN wat jij hebt en ik niet. Hier met die spullen….

  En de vazallen van het militair-industrieel complex en broertje GROOTKAPITAAL zullen de onderdaan/belastingbetaler wel uitleggen hoe het zit: drogredenen en leugens, geen zee gaat te hoog. Amerika is God en Balk zijn profeet.

  En Bot, hij moet alsnog opstaan en nog meer tekst en uitleg geven. Ik hoor trouwens niemand meer i.v.m. Irak over de brief van Blair aan Balk. De Kamer vroeg om inzage maar dat mocht niet van Balk. Hoe is dat toen eigenlijk afgelopen? Ik wil waar voor mijn belastinggeld!!!!

  Reactie door anne hilverda — maandag 10 december 2007 @ 12.15 uur

 133. 130 Gerrit (die andere)

  Mag ik je vragen : ben jij voor een klokkenluidersregeling ?, vind jij dat Bot een klokkenluider is ?, wat is het verschil tussen een klokkenluider en een verrader en wat is Bot volgens jou ?,

  klopt het dat ik je zo moet interpreteren :

  Als je moedig en integer bent, kom je nooit in een ethisch verderfelijke situatie terecht dus kom je nooit in de situatie de klok te luiden.

  Een klokkenluider is volgens jou dus per definitie laf, niet rechtschapen en oneerlijk; wil je zulke mensen wel een vergoeding geven, gaan betalen ?

  Ik weet het, veel vragen maar ik begrijp je werkelijk niet.

  Reactie door ACE — maandag 10 december 2007 @ 13.07 uur

 134. @ 133 Gerrit ( die andere )

  verbetering :

  “in de situatie de klok te moeten luiden”

  Reactie door ACE — maandag 10 december 2007 @ 13.08 uur

 135. @ 111 Gloria

  48 minutes or another 48 minutes that is the question. Alles wat we doen, wat we zijn, wat we uiten is een reflecterende projectie op een wit doek van een projector die wij brein of ziel plegen te noemen ; die projectie op dat witte doek : dat zijn wij.

  Het besef dat de mens slechts een projectie op een wit doek is, er zich een te overbruggen tijd en afstand tussen projector en doek bevindt, we dikwijls niet begrijpen wat de projectie op het witte doek voorstelt, niet kunnen beargumenteren of zelfs niet begrijpen dat we maar gemakshalve gevoel noemen, geeft een enorme verantwoordelijkheid de projectie op het witte doek van een ieder te respecteren, te erkennen en te accepteren.

  Woorden zijn slechts zwarte lettertjes op een wit beeldscherm en de beoordeling daarvan altijd slechts in the eye of the beholder.

  Thuis is slechts de geborgenheid van mensen die jouw tekortkomingen tolereren en met gemak vergeven en als je, zoals ik, bovenstaande projectie aanneemt bestaat virtualiteit niet en is thuis dus wezenlijk. Welkom thuis. Laat me maar, ik weet niet wat ik zeg, ik ben niet waardig.

  Ik ben echt blij dat je er weer bent.

  Reactie door ACE — maandag 10 december 2007 @ 13.13 uur

 136. @ 119 gaf,

  “They are afraid etc.”
  Precies waarom zijn we bang?
  Om ons baantje te verliezen? Onze HPA?
  Onze uitkering?
  Het woord werd leugen.
  En de klokkenluiders?
  Prachtige text trouwens. Het klopt bijv. ook met oudere werknemers (veel ervaring, kennis, kritisch) die geen baan meer kunnen krijgen want die zijn niet gemakkelijk aan te sturen door de zwepende managers.
  De meest bange types zitten volgens mij bij het CDA. Daar wordt toch nooit de waarheid verteld. Er zit altijd een tig aantal verpakingen omheen.
  Een CDA-er kan niet naakt zijn.

  Reactie door Lef — maandag 10 december 2007 @ 13.19 uur

 137. @ACE

  Ben ik voor een klokkenluidersregeling: nee, en zeker niet voor Bot want die zou toch al wachtgeld krijgen

  Is Bot een klokkenluider: nee, als politicus weet je dat je het kabinetsstandpunt moet uitdragen, als je het werkelijk oneens bent dan moet je als politicus het lef hebben de stekker eruit te trekken, en niet later je gelijk proberen te halen.

  Een klokkenluider lijkt mij iemand die een spijtoptant is en misstanden waar hij zelf aan meegewerkt heeft, al dan niet gedwongen door de omstandigheden, aan de kaak wil stellen. Een politicus die meewerkt aan een politiek spel en hier later spijt van krijgt lijkt mij hier niet onder te vallen.

  Een klokkenluider die de klok luidt om onder zijn eigen straf uit te komen is een lafaard en een verrader. Waarom zou hij geld moeten krijgen? Bot probeert zijn eigen stoep schoon te vegen, daar verdient hij geen lof voor. Het is misschien mooi meegenomen dat hij Balkenende onder druk zet, maar dat had ie beter meteen kunnen doen.

  Reactie door Gerrit (die andere) — maandag 10 december 2007 @ 14.33 uur

 138. @132 anna hilverda

  “Ik hoor trouwens niemand meer i.v.m. Irak over de brief van Blair aan Balk. De Kamer vroeg om inzage maar dat mocht niet van Balk. Hoe is dat toen eigenlijk afgelopen? Ik wil waar voor mijn belastinggeld!!!!”

  snapt u nu misschien dat ik de gehele oppositie incluis de SP zo’n slappe hap vind ?!
  men pikt de nietsuitleggende zogenaamde verantwoording van dit kabinet telkens maar weer en gaat over tot de orde van de dag…
  en dan verwacht men ook nog eens eerst dat het volk opstaat tegen dit soort praktijken,en dan pas durven ze hun mond open te doen.
  dit hoort andersom als de bevolking hun steun geeft in de zin van 25 zetels!

  nee nu gaan we eerst weer politiek correct vragen stellen in het vragenuurtje…
  electoraal gejank! want ze zijn o zo bang voor zetelverlies.wat je dus oploopt als de mensen de indruk krijgen dat je niks doet met die 25 zetels,en dat gebeurt dus nu.

  de SP snijd zich zelf in de rug.

  Reactie door iew — maandag 10 december 2007 @ 14.35 uur

 139. @ 137 Gerrit (die andere)

  Ik begrijp nog steeds het verschil niet; ik heb jouw tekst genomen en de naam van Bot vervangen door die van Bos ( Ad Bos ) en er verandert niets :

  “Ben ik voor een klokkenluidersregeling: nee, en zeker niet voor Bos want die zou toch al een ww-uitkering krijgen en heeft bovendien gelegitimeerd door zijn fraudeuleuse handelingen bij zijn oude baas de zakken al ruimschoots gevuld”

  “Is Bos een klokkenluider: nee, als kaderwerknemer weet je dat je het bedrijfsbeleid moet verdedigen en uitdragen, als je het werkelijk oneens bent dan moet je als kaderwerknemer het lef hebben de stekker eruit te trekken, en niet later je gelijk proberen te halen”

  “Een klokkenluider lijkt mij iemand die een spijtoptant is en misstanden waar hij zelf aan meegewerkt heeft, al dan niet gedwongen door de omstandigheden, aan de kaak wil stellen. Een kaderwerknemer die meewerkt aan een frauduleus spel en hier later spijt van krijgt lijkt mij hier niet onder te vallen”

  “Een klokkenluider die de klok luidt om onder zijn eigen straf uit te komen is een lafaard en een verrader. Waarom zou hij geld moeten krijgen? Bos probeert zijn eigen stoep schoon te vegen, daar verdient hij geen lof voor”

  Klopt het dat jij een klokkenluider per definitie laf, niet rechtschapen en oneerlijk vind omdat als hij dit niet allemaal was hij niet in de positie terecht zou komen dat hij mistoestanden zou kunnen melden ? maar dat je voor dat soort mensen wel een vergoedingsysteem wil ?, vreemd !.

  Klopt het dat jij dat Bot wil verbieden de waarheid te spreken omdat hij in eerste instantie een fout heeft gemaakt, is dat werkelijk je mening ?

  Je somt een hele reeks negatieve argumenten op van een klokkenluidersregeling en vergeet de belangrijkste :

  Als je motiveert dat mensen elkaar onderling gaan verraden voor geld, krijg je een wantrouwende niet solidaire weergaloos egoïstische samenleving.

  Dit zou misschien ook nog acceptabel ( voor mij niet ) kunnen zijn, ware het niet dat er aan de mistoestanden niets verandert en onverminderd doorgaan. Het doel dat je wil bereiken, bereik je niet maar de nadelen krijg je wel.

  Bot heeft correct gehandeld door zijn verhaal te openbaren en als hij daar ook persoonlijke motieven bij heeft gehad, is dat totaal niet relevant. Persoonlijke motieven, goed of slecht, mogen een ethische beslissing nooit beïnvloeden.

  Reactie door ACE — maandag 10 december 2007 @ 17.09 uur

 140. Ach , ja : Haantje de voorste heeft zo;n zijn methode

  Reactie door Fred — maandag 10 december 2007 @ 17.31 uur

 141. Ach , ja : Haantje de voorste heeft zo;n zijn methode . welke hij gebruikt in het torentje ( in de kelder ) : Daar is Verdonk ook behandelt , toe zij vast hield aan het illegaal verblijf van Ali , sorry de naam van haar Opa .

  Dat heet nu demoratie : ministers moet in “lijn” staan met het Balkenelende ( Haantje de voorste ) pact .

  Reactie door Fred — maandag 10 december 2007 @ 17.32 uur

 142. Maar hioe staat het met de statistieken van ex-AOW-ers en mensen ouder dan 45 jaar .vinden die al een baan ( zelf heb ik daar nog niets van gemerkt , dat oudere gemakelijker een baan kunnen vinden ) : Het was toch SAMER WERKEN en LEVEN ,of toch maar niet ?

  Reactie door Fred — maandag 10 december 2007 @ 17.34 uur

 143. Bovendien is het toch een trouw CDA man ? dan mag je de CDA visie , niet afvallen , dus ,………een storm in een glas water !

  Reactie door Fred — maandag 10 december 2007 @ 17.55 uur

 144. 138. IEW

  Ja ik ben het met je eens IEW dat dit gedrag ook van de SP funest is.
  We hebben geen tijd meer voor woorden, er moeten daden komen.

  HET WACHTEN IS NU OP EEN OF ANDERE RAMP VER WEG, EN DAN ZUL JE ZE ALLEMAAL HOREN PIEPEN ….

  Reactie door anne hilverda — maandag 10 december 2007 @ 18.06 uur

 145. SP hoe zit het met de ex-AOW-ers en mensen met een leeftijd van 45 jaar en ouder : Vinden die nog een leuke baan ? Mekkeren kan iedereen , maar iets creeren is toch voor de meeste politici wat moeilijker .Wel zeggen , via wetten , dat men tot zijn/haar 65 —> 67 jaar MOET solliciteren , maar geen mogelijkheden scheppen voor her-intreding in het arbeidsproces : maar ja , dan valt als ploticus natuurlijk geen succes te behalen : Maar het MEKKEREN kan men een leuke baan zichzelf toe-eigenen .

  Reactie door Fred — maandag 10 december 2007 @ 18.24 uur

 146. @131 d’olle Henk

  Doordat jij over ‘Simones’ schrijft en ik in @121 over ‘Simonissen’… ben ik het maar even op gaan zoeken. Ha,ha jij een beetje gelijk en ik… hij heet: Simonis.

  En geloof maar dat hij zijn vinger in de (C)DA-pap heeft gehad. Van huis uit ben ik katholiek en later heb ik het gedachtegoed van het katholicisme tot op de bodem onderzocht. Tot in de kern is de geloofsschat (m.i.) bewaard gebleven, maar de boodschappers van de goede Boodschap spelen graag kerkje en zijn afhankelijk van hun medegelovigen die in hun levensonderhoud moeten voorzien. En ondertussen mogen wereldleiders hun neo-kruistochten voeren en zitten de ‘heiligen’ er warmpjes bij. Sterven er talloze mensen van de honger!!

  Calvinisme en/of katholicisme… het maakt niet meer uit. Zij verlakken het volk en zetten Christus dag in dag uit voor schut! Ze hebben van Hem een ‘methode’ gemaakt om de handen in onschuld te wassen. In samenwerking met ‘de kerken’ en hun leiders zet dit kabinet zijn doelen uit. En zie: iedere dag worden er mensen mishandeld en vermoord. Het bloed stroomt in Irak en Afghanistan onverminderd voort.
  Bedankt Simonis! Lekker erfgoed laat u na!!
  En nu maar uitrusten op uw oude dag?

  En ook maar weer hopen dat Bot niet WEER het mes op de keel krijgt van de ‘christelijke’ leugenmachine Balkenden c.s.
  Kom op SP, ram dit zootje nou eens van hun troon. We staan te popelen om ‘in te grijpen’.

  Reactie door Gloria — maandag 10 december 2007 @ 18.35 uur

 147. @138 Iew

  Ik hoop met jou dat de SP weer authentiek wordt. Politiek mag niet draaien om zetels! Want die worden geheid verloren.
  Laat los die zetels en ga er maar vanuit dat er niets meer te winnen valt… dan alleen het volk dat in de KOU staat!
  En een volk dat zich gehoord weet zal de SP een warm hart toedragen. Maar dit laatste mag niet eens een overweging zijn!
  Alleen als men alles los durft te laten en onverschrokken voor de volle SP-waarheid gaat, pas dan zal het volk vertrouwen krijgen in die partij die het LEF heeft de oude, vertrouwde VOCCERS aan te pakken.

  Bijna niemand in dit land is gelukkig met dit kabinet. Maar bijna niemand ziet kans om ze te verjagen. DE LEUGEN REGEERT!
  Wat een onuitsprekelijke dank zal onder het volk ontstaan als EINDELIJK een partij het voortouw neemt om af te rekenen met de leugen en waarheid weer gestalte krijgt.
  DIT is wat het volk verdient! Hoelang wil je een volk nog laten lijden onder het juk van de Balkenende-dictatuur?
  Op de rand van het Europees Verdrag? Je moet er toch niet aan denken dat we nog erger gemangeld worden!

  Vragen hebben geen zin meer. Het is tijd voor het grote ANTWOORD! En dat betekent voor ons allen: OPSTAAN.

  Reactie door Gloria — maandag 10 december 2007 @ 19.01 uur

 148. @ Gloria,

  Wat denk je er dan van, dat de man die listen en lagen, leugens en bedrog, stemmingmakerij en gerommel met de waarheid, te weten Jack de Vries, nu staatssecretaris van Defensie wordt?

  De man die er zijn beroep van maakte om alle uitspraken door andere partijen zó te verdraaien dat hij er een psychologische hype van kon maken? De man die Balkenende liet zeggen wat hij wilde, en die waarschijnlijk ook dat sarcastische lachje en die ontwijkende reacties bedacht?

  Van zo iemand hoeven we geen eerlijkheid te verwachten, of een evenwichtig oordeel.

  Jack de Vries, staatssecretaris van Defensie, is een HEEL foute man.

  Reactie door olav ten broek — maandag 10 december 2007 @ 22.27 uur

 149. Ik ben het volk.

  Reactie door Henny — maandag 10 december 2007 @ 22.44 uur

 150. Ik vind toch vreemd van de SP in discussie te gaan over de verklaring van een ex minister. Hij was toen wel bewust, zoals iedereen,dat de invasie van Irak er op leugens gebaseerd was. Hij had toen zijn mening laten horen.De verklaringen van Bot zou niet serieus moeten genomen worden, het lijkt een beetje op de befaamde “Ich habe nicht gewust”.

  Reactie door Nicolai — maandag 10 december 2007 @ 22.53 uur

 151. @ 138 iew,

  Touché.

  SP is OK maar we moeten veel meer direct reageren. Dat is gemakkelijk want veel van wat gebeurt en ja uiteindelijk negatief gewaardeerd door bijv. PvdA is reeds veel en veel eerder door SP voorspelt. Marktwerking op vele gebieden is slechts een voorbeeld. Maar PvdA gaat ermee scoren.
  Dat komt ook omdat de media de SP isoleren en liever niet de aandacht geven die de SP verdient. De media zijn getrouwd met PvdA, CDA en VVD.
  Het is een duivels pact GVD.

  Reactie door Lef — maandag 10 december 2007 @ 23.21 uur

 152. @Gloria….jaap Veldkamp vervuilt volgens jou deze log…omdat je het niet eens bent met de hoeveelheid links…Dat mag, dat kan ik zelfs enigzins begrijpen…Maar dan mag een ander jouw reacties waarin altijd God voorkomt toch ook storend vinden? En nog iets…Jij roept en schrijft over God vanwege het CDA….Jij vindt dat hun gelovigen/mensen niet goed behandelen? Dat doe jij mensen met een andere mening ook niet….

  Reactie door johankivits — dinsdag 11 december 2007 @ 0.12 uur

 153. @148 Olav ten broek

  Freezing point Olav!
  Een HEEL foute man op een HEEL foute plaats door een HEEL fout kabinet met een HEEL foute premier en een HEEL lui volk. Brrr…

  Reactie door Gloria — dinsdag 11 december 2007 @ 0.22 uur

 154. @152 johankivits

  Ik heb niet alleen wat tegen al zijn links, maar bovenal wat tegen zijn gedachtegoed!
  Daar laat ik hier zo mijn gedachten over gaan en zie jij doet dit ook naar mij.
  Zo kan iedereen hier hardop denken. Toch opmerkelijk dat ik de enige ben die voor jou blijkbaar ertoe doet. Bedankt johan!
  Tot morgen!!

  Reactie door Gloria — dinsdag 11 december 2007 @ 0.28 uur

 155. @151

  Dag LEF!
  Vandaar dat ik hoop dat de SP dat isolement gaat doorBREKEN!
  Let’s break out!!

  Reactie door Gloria — dinsdag 11 december 2007 @ 0.51 uur

 156. @Ace

  Naar mijn mening is Bos geen klokkenluider maar een politicus die probeert van twee walletjes te eten. Een dergelijke actie van een politicus/minister is niet vergelijkbaar met die van een ambtenaar of werknemer. Stel dat een SP politicus zoiets zegt, en dan daarna zegt dat de partij hem onder druk gezet heeft, dan zeg je toch ook terecht dat ie maar een andere partij had moeten zoeken die beter bij zijn standpunten past.

  Reactie door Gerrit (die andere) — dinsdag 11 december 2007 @ 7.35 uur

 157. Het ergste is het verwijzen naar Het Vrije Volk als maatstaf. Weten jullie wel waar je over spreekt.
  Een van de auteurs, ik zal het maar simpel zeggen, is Lucida. Reeds lang meedoende webloggers hier behoef ik daarbij niets te vertellen.
  De SP is authenthiek maar houdt niet van marteling, geeft om mensenrechten en Balkenende is enkel tot beweging te brengen buiten de parlementaire mogelijkheden met onderwaterdompeling. Willen we dat dan?

  Reactie door Henny — dinsdag 11 december 2007 @ 7.49 uur

 158. @ 155 Gloria

  Het is e[b]l[/b]ke dag, [b]e[/b]lk uur en iedere minuut tijd om a[b]c[/b]tie te [b]o[/b]ndernemen NU OF NOOIT.
  De [b]l[/b]eugens worden maar [b]o[/b]ver ons uitgestrooid en wanner we dat toestaan horen wij ook bij het ‘luie’ volk. Ik ken er heel veel die hard werken en geen tijd meer hebben om zich te verdiepen in hoe het zit. Zij worden bediend door de media…
  Je kunt onmo[b]g[/b]elijk alles wat er v[b]i[/b]a de media ver[b]s[/b]preid wordt ver[b]t[/b]alen naar hoe h[b]e[/b]t werkelijk zit.

  Reactie door Lef — dinsdag 11 december 2007 @ 10.46 uur

 159. Nu Ben Bot op radio 1

  Reactie door Henny — dinsdag 11 december 2007 @ 11.07 uur

 160. Balkenende lijkt mischien op een milde Harry Potter maar dat is hij zeer zeker niet. IJskoud en bikkelhard is ie.

  Bot had zijn woorden *nooit* moeten terugnemen. Dit soort achteraf heldenmoed ben ik zat.
  Maar ja, de afgelopen jaren een schrijnend tekort aan integere politici die de rug recht weet te houden wanneer het er echt om speelt… nee, dat soort eerlijke helderheid wordt steeds meer “geclaimd” door de Ritas en Geerts van de wereld… bah.

  Reactie door Anja — dinsdag 11 december 2007 @ 12.16 uur

 161. . At Riga our Heads of State and Government noted that
  Alliance security interests can be affected by the disruption of the flow of
  vital resources. They supported a coordinated, international effort to
  assess risks to energy infrastructures and to promote energy infrastructure
  security. With this in mind, they directed the Council in Permanent Session
  to consult on the most immediate risks in the field of energy security. We
  invite the Council in Permanent Session to complete its work on defining
  areas where NATO may add value to safeguard the security interests of the
  Allies and, upon request, assist national and international efforts, and on
  that basis to develop policies that will complement these existing efforts
  by the time of the Bucharest Summit.

  navo beschermd de energiezekerheid in de wereld dus ook in Centraal Azie? Afghanistan.
  Ben Bot heeft ondermeer een contract afgesloten voor Shell in Kazachstan en weet ook waarom wij zonodig de mensenrechten in Afghanistan moesten brengen. Kazachstan is trouwens ook geen democratie en heeft een vervelende dictator.
  Hij weet veel meer daar hij diplomaat is geweest en binnen de EU heeft gewerkt. Hij had veel eerder zijn mond open moeten doen ,voor NL en voor de wereld.

  Reactie door jose — dinsdag 11 december 2007 @ 13.28 uur

 162. @152 johankivits,

  Hier jouw citaten:
  Maar dan mag een ander jouw reacties waarin altijd God voorkomt toch ook storend vinden?

  Jij roept en schrijft over God vanwege het CDA….Jij vindt dat hun gelovigen/mensen niet goed behandelen? Dat doe jij mensen met een andere mening ook niet….Einde citaten.
  ==========

  Nee, johan dat zie je helemaal verkeerd, Gloria heeft het altijd juist en duldt geen tegenspraak of ook maar een andere mening die zij zelf is toegedaan.

  Misschien zou ze eens tot inkeer komen als ze eens een goed boek gaat lezen, bv. van Klaas Hendriksen, dan kan ze met eigen ogen lezen met welke heidense afgoderij ze hier bezig is, hier continu te proberen een ander haar wil op te leggen en welk heidens geloof ze eigenlijk wel niet heeft.

  Verder zul je mij hier niet meer zien reageren, de lust ontgaat me hier.
  Ik word echt kotsmisselijk van dat hypocriete jesusgehalte hier de laatste tijd.
  Jammer van zo’n weblog.
  Dit heeft allemaal niets meer met het gedachtengoed van de SP te maken wat hier gebeurt, sommigen weten niet eens wat socialisme inhoudt, laat staan dat ze daar naar leven.

  De discussie’s hier, zeker weer na de komst van Gloria zijn opruiend en onverdraagzaam naar anders denkenden toe.
  Voor mij is één ding wel duidelijk geworden hier, als er ook maar één trol aanwezig is op dit weblog dat kun je Gloria voorop zetten.
  De grootste trol en hypocriet aller tijden.

  En let op Johan, nu nog even wachten op roodkapje (zit nog bij haar grootje aan de thee, maar ze komt zeker hierop reageren) en vergeet vooral het schoothondje Carla niet.
  Je weet wel, die van als Carla verschijnt, het topic verdwijnt.

  Já, natuurlijk hebben we dan nog het klauwen uit de mouwen team van Rotjeknor. Gloria doet wel of ze in het noorden woont, maar weet wel dat je haar in een andere hoek van het land moet zoeken.

  Voor mij is Gloria alleen maar een verwend nest, ze heeft (financiëel) een stapje terug moeten doen en kan dit niet verkroppen, viert haar woede en gefrustreerde gedrag daarover hier BOT.
  Maar och, da’s mijn persoonlijke mening.

  En nu nog even voor alle duidelijkheid, reageer svp niet op mij, ik heb het hier wel gezien wat het onverdraagzame VOLK betreft wat hier reageert (op enkele goede daargelaten).

  Hoe help je een socialistisch weblog naar de knoppen???
  Huur Gloria en consorten in en zie wat ervan komt.

  SP, TABEE!!!!!!!!!

  Reactie door Anja (B) — dinsdag 11 december 2007 @ 13.44 uur

 163. “Ik weet niet met welk keukengerei u nu weer gebruikt heeft”
  Jan Marijnissen 14.15 uur.

  Balkenende heeft niets denigrerends in zich. Nou!!!!

  Reactie door Henny — dinsdag 11 december 2007 @ 14.16 uur

 164. Balkenende: “Er is over deze zaak veel gezegd”.

  Er is en wordt nog veel meer gezwegen.

  Ben van aard niet agressief, maar ik heb zo’n zin Pinokkio te offeren op een giga vuur. Gebruiken we de minister van BZ als aanmaakhout. Deze heeft het in zijn hoofd gehaald verdere sancties op te leggen aan Iran.

  Kat in het donker knijpers, viespeuken,…..

  Reactie door Roodkapje — dinsdag 11 december 2007 @ 14.27 uur

 165. Hij zou zondag al weer telefonisch zijn excuus aan JP hebben aangeboden.

  Reactie door jose — dinsdag 11 december 2007 @ 14.31 uur

 166. de storm is al weer uit het glas water,het heeft echt geholpen hoor dat vragenuurtje…

  Reactie door iew — dinsdag 11 december 2007 @ 14.35 uur

 167. 166 reacties op dit weblog en een halve waar gereageerd zou MOETEN worden.

  De wekker staat op eind 2010, dan moeten pas weer verkiezingsbeloften gedaan worden, zodat de schaapjes weer braaf naar verkiezinglokalen lopen om op de volgende leugenaar te stemmen.

  Reactie door ipuntje — dinsdag 11 december 2007 @ 15.15 uur

 168. Liep spaak toen JPB terug kwam met de hoeveelheid doden die aggressor Saddam op z’n geweten heeft in antwoord op het aantal doden en vluchtelingen dat JM noemde.
  Balkenende stelt dat hij ten tijde correct heeft gereageerd op de informatie voorhanden.
  Keihard er tegenaan!
  Oh ja? U bent al jaren mordicus tegen een PE Irak. Uw antwoord spoort niet voor een integere landsleider, zoals u uzelf voorstelt. U stelt keer op keer niets te verbergen te hebben maar u staat een democratische waarheidsbevinding niet toe.
  Welk soort landleiders weigeren democratische waarheidsbevindingen over oorlogsbetrekkingen en krijgen tegenstanders monddood, behalve a slip of the tongue hier en daar hr Balkenende?

  Reactie door Maria — dinsdag 11 december 2007 @ 15.16 uur

 169. In de biechtstoel is men gevrijwaard van openbaarmakingen. De CDA doctrine.

  Reactie door Henny — dinsdag 11 december 2007 @ 15.41 uur

 170. @ 162 Anja B,

  Maar je reageert wel!
  Waarom mag hier geen passie vertoond worden?
  In België hebben ze al ietsje meer dan in Nederland.
  Reageer direct op Gloria op wat ze precies zegt en ga daar niet omheen. Hier wordt getypt, soms hard getypt maar fysiek wordt niemand geraakt.
  Kom op nou.

  Reactie door Lef — dinsdag 11 december 2007 @ 15.51 uur

 171. Trots op Nederland? Zo trots ! Zo trots?
  Wie weet komt er bij Rita binnenkort nog een
  functie vrij van ‘notulist’, zodat BN-ers
  daar mee kunnen gaan schrijven aan de Neder-
  landse geschiedenis. Maar hoeveel verschrij-
  vingen zou dat kunnen opleveren?
  Groot lerarentekort, ook Geschiedenis na-
  tuurlijk, ah ha, nu nog een mooie afvloei-
  intsregeling dié kant uit, al is het wachten
  nog op het verhogen van de salarissen aldaar,
  en het dagelijkse kostje van een ex-MP is dan
  mogelijk ook wéér ‘gekoçht’!
  Het grote CDA-publiek/contingent Nederland
  zal zich mét de dag óngemakkelijker gaan voe-
  len en zich ‘in de binnenkamer’ gaan afvragen
  of deze gang van zaken nog ergens te herlei-
  den valt naar CHU, ARP en KVP, waarvan bij
  veel oud-leden nu de haren ten berge rijzen!
  Het CDA kan natuurlijk niet gevierendeeld,
  maar in drie partjes lijkt me nog de beste op
  lossing voor vandáág!

  Zelfs bijna het mes op tafel, heeft de SP
  vandaag toch klip en klaar laten zien hoé de
  vork in de steel zat, maar alleen een her-
  nieuwde stemming zal kunnen laten zien, dat
  de Nederlander maar niet van alles binnen
  lepelt, of doorslikt als pap of hapklare
  brokken….Wél moge het de echte,onafhankelij
  ke kiezer, en leden van de Tweede Kamer, die niét tévens tot de huidige coa-(mi-)litie behoren, bekomen van dit Vragenuurtje van
  11 december 2007.
  De Kamer leek bot te vangen maar heeft BOT
  toch omarmd, en dat deed de SP reeds voorheen
  en is dus niet onnodig gebléken! Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 11 december 2007 @ 15.54 uur

 172. @169…nóg wel, lijkt het Henny, maar ook de
  arts kan verplicht worden om zijn geheimhou-
  dingsplicht op te geven, op bevél!
  Trouwens wat Agnes Kant en Henk van Gerven
  t.a.v. medicijnen voorschrijven, te berde
  brachten kan nog wel extra ‘steun’ gebruiken
  van ‘gelijk’-denkenden.
  Het blijft belachelijk, dat bijv. Plavix in de apotheek behoorlijk geld kost, terwijl de
  ziekenhuizen exact hetzelfde middel onder
  de naam ‘clopidegrel’ (genoemd naar het werk-
  zame bestanddeel ervan) door ziekenhuizen
  voor een heel wat goedkopere prijs kunnen
  aanschaffen, en dat dit middel dus onder die
  ‘naam’ niet in de apotheek verkrijgbaar is,
  nog bij een ‘ziekenhuis’ besteld kan/mag wor-
  den. De afgelopen jaren, heeft menigeen hier-
  voor privé bijna € 700,– uit eigen middelen
  moeten financieren, omdat Zorgverzekeraars op
  de stoel van de arts/specialist gingen zit-
  ten en wel zouden uitmaken, onder wélke voor-
  waarden, dat wél door hen verzekerd werden!
  Feitelijk hebben na een indicatie van een
  cardioloog, deze patiënten, na een peperdure
  stentbehandeling, stuk voor stuk, récht op
  het vergoeden van dit medicijn, dat standaard
  als ‘nabehandeling’ wordt voorgeschreven.
  Het ‘uitsparen’ van dit middel door de Zorg-
  verzekeraard, is intussen zeer winstgévend
  (naar zichzelf toe) gebleken en de ‘ijskoude’
  douche zou henzelf moeten gelden! Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 11 december 2007 @ 16.18 uur

 173. 170. Lef.

  Daar kun je je weleens heel hard in vergissen.

  Reactie door Henny — dinsdag 11 december 2007 @ 17.58 uur

 174. @148 Olav, en je moet er toch niet aan denken dat zo’n de Vries, als de Karl Rove achter Balkenende straks hém opvolgt?
  Ultiem schrikbeeld.

  Reactie door Haq — dinsdag 11 december 2007 @ 18.34 uur

 175. @ 162 Anja.

  Allereerst bedankt voor jouw felicitatie, inderdaad, mijn echtgenote en ikzelf zijn beiden van 1930 en beiden jarig in November.
  Ik lees dat je deze weklog gaat verlaten en een poosje geestelijk gaat bijtanken, dat heeft een mens zo nu en dan nodig.

  Maar (een tegenstellend voegwoord) tijdens zo’n periode kan een mens ook rustig over het een en ander nadenken. Toen ik voor het eerst op dit log probeerde een paar krabbeltjes te plaatsen viel het mij op dat verschillende mensen elkaar in de haren vlogen (bij mij kan het niet meer). Maar politiek is een geladen bezigheid, emotioneel gaat men vaak over de grens van het toelaatbare, maar die ruimte moet je elkaar gunnen, als je elkaar weer tegen komt dan moet je elkaar weer gedag kunnen zeggen.

  Zo is ook het geloof een gevoelig punt, in Nederland heeft het geloof, welke richting dan ook een grote invloed op de politiek (het wordt minder en minder), ook die ruimte moet men elkaar gunnen.

  Weet je dat in het verleden vele gereformeerden overgestapt zijn naar de SDAP en later de PvdA. Het is nog niet eens zolang geleden dat het CDA werd opgerricht om een stuk macht terug te winnen. Daarvoor stonden de Katholieken, Gereformeerden en Hervormden elkaar naar het leven.

  Anja, ik zelf kom van de bijbelbelt een zeer Christelijke omgeving maar ik heb de kerk in geen 60 jaar meer van binnen gezien behalve met de Kerstnacht om de geboorte van de grootste Socialist ter wereld te vieren, dat de mens hem verlaten heeft dat antwoord moet je zoeken in de huidige kerk.
  Ik heb eens een oud boekje op deze web gezet, de kerk en het socialisme,je kunt het uitprinten en het op je dooie gemak lezen, prettige Kerstdagen en een voorspoedig 2008, dat hebben wij allen hard nodig.
  Henk een Dee.
  http://members.home.nl/h.hiensch/KerkenSoc

  PS. Gloria woont in het Noorden.

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 11 december 2007 @ 19.36 uur

 176. @173 Exact én correct! Bewezen ook, helaas!
  ‘n Goéde avond gewenst.

  Reactie door Madelief — dinsdag 11 december 2007 @ 19.48 uur

 177. @ 173 Henny en Madelief,

  Er bestaat een verbinding via het zenuwstelsel.
  Maar daar kun je Gloria niet verantwoordelijk voor stellen.
  Zij is iemand die via haar hart reageert en dat vind ik fantastisch. Nederland is een doods landje waar eerst 1000 x de kat uit de boom wordt gekeken aleer er een reactie komt. Nou dat is zo ongeveer een kerkhof.
  Wanneer je pijn hebt van Gloria’s reacties heb je in ieder geval een gevoel van leven. Misschien kunnen jullie toch ergens een slag maken hoop ik.
  Voor mij is Gloria een uniek wezen die hoe zal ik het zeggen met ons waardevolle energie deelt.

  Reactie door Lef — dinsdag 11 december 2007 @ 20.11 uur

 178. @168 Maria
  “Liep spaak toen JPB terug kwam met de hoeveelheid doden die aggressor Saddam op z’n geweten heeft in antwoord op het aantal doden en vluchtelingen dat JM noemde”
  Er zijn heel veel landen waar dictators heel veel dode landgenoten op hun geweten hebben.
  Maar dat is nooit een reden geweest om zo’n land binnen te vallen. We hebben namelijk in de Verenigde Naties afgesproken dat niet te doen.De inval in Irak was een inbreuk op deze regel. Dat moet je Balkenende onder z’n neus wrijven elke keer als hij met het argument komt van de dode Irakezen die Sadam Hussein op z’n geweten heeft. Balkenende noemde ook nog het argument van de gifgasaanval die Sadam uitvoerde op de Koerden in eigen land. Dat was in 1988, dus wel een beetje laat om in 2003 Sadam hiervoor te straffen. Links moet steevast hameren op de onbruikbaarheid van de argumentatie van Balkenende. Een land binnenvallen doe je niet. Ook niet als daar een wrede dictator de dienst uitmaakt.
  De VN heeft nooit goedkeuring gegeven aan een invasie van Irak. Jammer dat Femke Halsema en JM hier Balkenende niet op hebben aangepakt.Hij komt keer op keer te makkelijk weg.

  Reactie door simbro — dinsdag 11 december 2007 @ 20.20 uur

 179. @Gerrit (die andere) — dinsdag 11 december 2007, 7.35

  Beetje gênant, misschien, maar weet je zeker, dat je Ad en Wouter Bos niet door elkaar haalt?
  Tenzij ik me vergis, was Ad Bos namelijk geen politicus. Laat staan, dat hij daarmee van 2 walletjes zou willen – of zelfs: kúnnen – eten.

  En als het – enigszins off topic – over klokkenluiders gaat, dan wordt hier met “Bos” volgens mij toch echt “Ad Bos” bedoeld.

  Reactie door Wilbert — dinsdag 11 december 2007 @ 21.15 uur

 180. Ah… het cordontje sanitairtje weer gedriejelijk aanwezig?
  Kom op dames, jullie worden al verdacht van die vervelende opvliegers die het leven, ook op het weblog, zeer kunnen veronaangenamen!

  Was het er weer uit, Bijdehandje? Of eh… johankivits alias Anja(B) or whatever!
  We zien je nieuwe trollnaam wel weer tegemoet. Maar een ding is zeker: je speelt het niet eerlijk!

  En Henny, wat zit je depressief te tutten met zwaarmoedige onelinertjes her en der. Neem een voorbeeld aan mij: maandenlang achtervolgd door jullie woede en oneerbare vedachtmakingen. Jazelfs fysiek zou dat kunnen raken… mits ik dit toe had gestaan.
  No way!

  Bereid je er maar op voor: ik was niet van plan om weer weg te gaan! Ondanks jullie onsocialistische pogingen mij hier te elimineren.
  No way ‘dames’ enne Henk kan het weten:
  Ik woon in het Noorden! De zoveelste misser!!
  Houdoe!

  Reactie door Gloria — dinsdag 11 december 2007 @ 21.45 uur

 181. @Henny — dinsdag 11 december 2007, 7.49

  Om met het onbenulligste te beginnen:
  Je zegt:

  De SP is authenthiek maar houdt niet van marteling

  I.p.v. “maar” uit bovenstaand citaat vind ik “en” persoonlijk een betere weergave van de SP.

  Maar waar ik het eigenlijk over wou hebben…

  Je verontwaardiging over het bewuste artikel in Het Vrije Volk is bij mij niet onopgemerkt gebleven. (Ik veronderstel tenminste, dat we het over hetzelfde artikel hebben.)
  Ik heb dat artikel óók gelezen. Wat ik ervan vond: Journalistiek onverantwoord. (Zeer zacht uitgedrukt.) Een boodschap willen verkondigen en selectief shoppen in het hol van de leeuw om de indruk te wekken, dat die boodschap “eigen teelt” (van de SP) zou zijn. Jaap Veldkamp kan nog een paar keer vaker roepen, dat hij SP stemt, zoals ik zou kunnen roepen, dat ik in hart en nieren voor Verdonk of Wilders ga.

  Lucida ken ik overigens niet, dus wat dat betreft ga jij dan kennelijk inderdaad langer mee op dit weblog dan ik. (Of anders is zij/hij gewoon aan mijn aandacht ontglipt…)

  Reactie door Wilbert — dinsdag 11 december 2007 @ 21.45 uur

 182. @177 LEF

  Dag LEF, maar zeg me… waar kan een socialistisch mens pijn van hebben?

  Van dat ik tegen wrede missies ben? Ik tegen de illegale oorlog in Irak ben?
  Ik tegen schijnheilig grrrbrrrgrrr…istelijk Nederland ben waar die vroomliederlijke Godsjoemelaars dit land totaal verontchristelijken?
  Ik VOOR God ben? En Atheisten hiermee voor het hoofd stoot?

  Lijkt mij toch niet LEF! Het is dat opgeblazen EGO dat door mijn komst zo moet lijden omdat zij het zelf zo graag hadden willen verwoorden… en ja, de een doet dit nu eenmaal wat rechtstreekser dan de ander. Die gave heb ik nu eenmaal gratis en voor niets gekregen. Tja…
  Misschien omdat ik optrek met Hem die het Woord is? God zal het weten!

  Maar LEF, wat jammer toch dat er op het weblog ook zoiets speelt als ‘broodnijd’. Laten we het maar ‘weblognijd’ noemen!
  Kinderachtig he?

  Juist ik kan daar zo van genieten als iemand het goed verwoord. Zoals ik jou ook liet weten en Haq helemaal een woordkunstenaar is. En ja, wat is niet fijner om elkaar eens een klopje op de schouder te geven? Ik doe het hier met regelmaat, want ik houd van leven met ‘jeu’ en ben wars van die calvinistische mondjesmaat en die enge wijsvingertjes die jou alleen maar toontjes lager willen laten zingen.
  Zij hebben mij niet in hun greep kunnen krijgen, LEF!
  Ik maak mijn eigen feestje en hang zelf de slingers wel op!

  Dit land is ziek aan afgunst en kleingeestigheid. Aan vrouwen die de broek aan hebben en mannen die zich het schort voor hebben laten doen!
  En niemand die meer zin heeft om OP te staan!

  Eh LEF: Weet jij of L’ecologiste het goed maakt? Ik mis zijn passionele reacties met de franse slag! Arrive, arrive cher ami!!
  (clignement d’oeil)

  Dag LEF (gozer)!

  Reactie door Gloria — dinsdag 11 december 2007 @ 22.38 uur

 183. @Gloria….Anja (B) of johankivits…zijn echt andere mensen …alleen vinden ze beiden dat jouw reacties altijd hetzelfde zijn…Jij hebt geen groot EGO, je hebt volgens mij niets meer als hier je ongeluk te tonen….En ja, ik had het echt graag anders gezien, maar een andere mening kan jij blijkbaar niet aan…lekker sociaal.

  Reactie door johankivits — dinsdag 11 december 2007 @ 23.23 uur

 184. @Gloria…jij mag van mij schrijven wat je wil….maar dat respect heb jij niet voor anderen! En de enige reden waaronm jij “belangrijk” lijkt voor mij is omdat je elke discussie verkloot! En @ Lef….energie krijgen via een pc…haal effe je vinger uit het stopcontact!

  Reactie door johankivits — dinsdag 11 december 2007 @ 23.38 uur

 185. 177. Lef

  Je hebt er niets van begrepen en waarschijnlijk niet al teveel gelezen hier.
  Uit het hart kun je zielen vermorzelen, kun je oorlogen starten en geliefden vermoorden.

  Reactie door Henny — woensdag 12 december 2007 @ 0.22 uur

 186. @Gloria…natuurlijk maak jij jouw eigen feest…wie anders…Zie eens in dat jouw reacties dooddoeners zijn….Geloof, God, VOC, BAKELLENDE..DA zonder C…wat een leventje zeg!

  Reactie door johankivits — woensdag 12 december 2007 @ 0.35 uur

 187. @Henny — woensdag 12 december 2007, 0.22

  Het is me een raadsel, waarom jij bij sommigen alleen kwade intenties kunt zien. (En goede bij jezelf.)

  Reactie door Wilbert — woensdag 12 december 2007 @ 0.44 uur

 188. Het socialistische hart van jou Gloria bestaat uit mooie woorden en verhalen terwijl het mensen vertrapt.
  Dat socialistische hart van Henk dat haar doden voor de goede zaak verdedigt en de levenden niet herkent en laat stikken.
  Jij weet als geen ander Gloria dat het niets met geloof of aanval daarop te maken heeft.En Henk zou dat moeten weten maar is verblind door liefde of gebrainwashed door jouw lieve woordjes, jouw aandoenlijkheid,jouw kaartjes, jouw indoctrinatie in deze, anders kan ik het niet uitleggen. Dit is niet de eerste keer dat ik hem betrap om bij reacties de aanleiding waar de honden geen brood van lusten maar even buiten beschouwing te laten, hoe grof je ook was. En juist van iemand die je hoogacht is dit moeilijk te verteren.

  Maar als je dat maar vaak genoeg zegt Gloria dat het daarom gaat of dat ik jou WEER moet hebben dan gaat het die koppen wel in als lopende waarheid. Er is een persoon in Nederland die ook weet hoe dat werkt en dat is Jaques de Vries.
  Jij als geen ander kunt de integriteit van anderen onderuithalen,inhoudelijkheid verdraaien en tenietdoen met emotie, emoties uitspelen, de ander marginaliseren, manipuleren, mobiliseren en intrigeren, woorden verdraaien, de waarheid geweld aandoen. Dreigen kun je ook, maar dat wil Henk ook liever niet zien. Liefde maakt blind zal ik maar zeggen. Wat je totaal niet kunt is reflecteren, de hand in eigen boezem steken. Je leidt de boodschap weg van de essentie en de inhoud en haalt uit en doet nooit iets verkeerd. Je bent geen mens in jouw ogen maar een God in het diepst van je gedachten.
  Het maakt je niet uit hoe kwetsend je kunt zijn Gloria. Ik heb het niet over politieke bijdragen met of zonder God en dat weet jij als geen ander en zou Henk ook moeten weten als hij echt gelezen heeft.
  Je hebt me gekwetst Gloria al anderhalf jaar lang en op een bepaald moment niet zo zuinig, tot in het diepst van mijn hart tot op het bot met instemming blijkbaar…en manipulatie van en medenemen van andere bloggers, moedwillig, via de persoonlijke aanval en het onderuithalen van de mens en zijn integriteit en ja, die mens zichzelf en haar integriteit kennende en wetende de niet uitgesproken werkelijkheid van haar leven, hakt dat er soms heel diep in als je veel meegemaakt hebt en raakt het wel eens aan een gebeuren, waar jij geen precieze weet van hebt maar zou kunnen hebben omdat ik het als gegeven heb aangegeven. Maar waar de integriteit niet ertoe doet ben je sowieso in jouw visie niet kwetsbaar toch…en dus ga je gewoon lekker door.
  Niet op inhoud en niet zoals Lef bedoeld die je de verantwoordelijkheid daarvoor ontneemt maar niet half weet en die je weer meesleept in de intigres.
  Het heeft niets maar dan ook niets met godsdienst te maken,de felheid of jouw persoon wat je hierboven naar Lef toe weer doet voorkomen, maar zowel de inhoud als de waarheid geweld aandoen ten koste van een ander ten faveure van jezelf uit haat en wraak. Intriges Gloria niet anders.
  Het was niet mijn strijd Gloria het was jouw strijd en je hebt gewonnen.
  Ik heb er spijt van dat ik nog iets van je wilde, dat ik je ondanks alles serieus heb willen blijven nemen, dat zie je niet eens.
  Ik zou niet graag met jou en Henk in de loopgraven vertoeven als het er werkelijk op aankomt. Ik heb in mijn leven heel wat meer meegemaakt dan jij en dat maakt je kwetsbaar soms in de ontkenning van je integriteit, de ontkenning van je spreekrechten door jou afgenomen.
  Hoe sterk je ook bent geworden, als het maar lang genoeg duurt de aanval en de volkomen onterechte “absolute” verdediging danwel verheffing van jou als mens hier, breekt het lijntje. Er is geen mens hier die zoveel gebruik gemaakt heeft van haar slachtofferschap, en dan mij verwijten slachtoffertje te willen spelen. Nee Gloria wel wijzen op wat je aanricht, niet direct, omdat privacy het niet toelaat dat vrij te geven, wel vragen om integriteit van jouw kant en de wderkelijkheid van het geschrevene dat is geheel iets anders, maar dat weerhoud je niet. Jij weet hoe je dat moet uitspelen om nog meer te kwetsen, nog meer te stigmatiseren en te mobiliseren daarin.
  Het is geen vrijbrief noch is het een voorwaarde, noch een alibi. Blijkbaar is dat hier anders als je het maar vooral vaak genoeg opschrijft.
  Er is hier maar een mens kwetsbaar en die is nooit weggelopen zich slachtoffer wanende. Even op vakantie maar iedere dag meelezen, genietende van alle aandacht en zodra ik verschijn wel regaren, toevallig was je er op dat moment wel? Als ik op vakantie aan het uitrusten ben van het weblog afstand wil nemen lees ik juist niet.
  Iemand zei hier onlangs nog ” Dat lijkt Gloria wel” Wel webmaster ik had op uw antwoord gewacht maar het kwam helaas te laat. Dan toch maar zo. Ik ga me schurken aan de liefhebbende mensen om me heen heb hier echt genoeg van.

  Reactie door Henny — woensdag 12 december 2007 @ 2.24 uur

 189. Arme Bot. Hij had kennelijk niet door dat het maar een Bot mes was.

  Wat een naïeveling, zeg. Waarom heeft hij destijds niet zijn rug recht gehouden en is hij niet afgetreden? Was de kwestie niet belangrijk genoeg? Dan was hij nog geloofwaardiug geweest. Nu heeft hij dus een grammofoonplaat afgedraaid waarin hij niet geloofde, en klapt hij uit de school omdat zijn baantje is afgenomen. Rat Verhagen kaapte dat weg.

  De PvdA zwijgt intussen zichzelf het graf in…..

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 12 december 2007 @ 3.16 uur

 190. Overigens wil ik het, met het voorgaande commentaar, natuurlijk geenszins opnemen voor Balkenende.
  En zeker sprong Bot er m.i. relatief goed uit. Maar toch: sterk vind ik het allemaal niet.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 12 december 2007 @ 3.30 uur

 191. 183, Henny, het duurde even voordat ik jouw
  info begreep, maar ai,ja,ja, toen dat weblog
  nog in de teddyluiers lag, gloorde reeds het
  licht, dat bedoelde duisternis uit te slui-
  ten, maar nooit écht is gelukt.
  Bedankt voor jouw ‘link’ naar de Volkskrant
  waardoor ik e.e.a. béter kon plaatsen.
  Hoe meer ik terzijde lees en zelfs nog zeer
  uitspraken tegenkom van de “In discussie met
  Tweede Kamerleden”, hoe meer ik div. bijdra-
  gen van toen tot op de dag van vandaag ook
  aktueel zijn en dan als voorbeeld noem ik
  maar het ‘onderwijs’…..de tijd heeft gewoon
  stil gestaan! Onder hen zijn er niet alleen
  een aantal, helaas. vertrokken, maar kunnen
  zich ook ophouden in andere ‘mantels’, maar
  feit blijft zeker, dat – afgezien van wat er
  aan bijdragen werd verwijderd – jij intussen
  al jaar en dag intensief meeleest, waardoor
  ik jouw uitspraken dus ook beter heb leren
  begrijpen, dan in mijn prille begin hier.
  Ach wat jammer dat Bert Heemskerk ook al vol-
  gend jaar met pensioen mag, want was het ook
  voor hem niet een uitdaging geweest om niet
  alleen op de kassa van de Rabobank te passen
  maar ook op de portemonnee van de Overheid?
  Lijkt me toch echt iemand die binnen- en
  buitenkerkelijken in ons land met genuanceer-
  de visie en flair. Tja de politiek instappen
  zou aan zijn carrière het toppunt van úitmun-
  tendheid kunnen toevoegen. Je zou toch denken
  dat de politiek bij monde van de Tweede Kamer
  daar munt uit zou moeten weten te slaan?
  Wat zei het NRC over Buitenhof de afgelopen
  zondag? Niets, of komt het commentaar alsnog?
  Overigens wordt Internet me meer en meer dui-
  delijk het is een must om veel en overal te
  lezen en te herlezen, alle mogelijke facetten
  de afzonderlijke aandacht geven, en er ook
  regelmatig het verband in te ontdekken, het-
  geen de blik, gevoelens, ervaringen én visie
  aanzienlijk doen verruimen maar ook de con-
  clusie van ‘verruilen’ in zich doet dragen of
  de stap ertoe te ondernemen. Ongetwijfeld zal
  het een mens verder brengen, dan méér dan de
  tekst op zich te lezen, maar in die mening
  zou je dan absoluut niet de enige zijn, die
  tot die slotsom komt! Fijne dag gewenst!
  Madelief.

  Reactie door Madelief — woensdag 12 december 2007 @ 4.50 uur

 192. 184. Wilbert

  Dat is jou geen raadsel Wilbert jij hebt het zelfs in gang gezet destijds en Gloria sprong daar handig op in. En als je alles leest Wilbert dan klopt het niet wat je zegt en is het jouw statement. Dus steek dat altijd, dat zogenaamde’bij voorbaat’ en dat onderscheid maar in je ….en speel niet de vermoorde onschuld.
  En dat bovenstaande vind IK.
  Lang uitgesteld maar persoonlijke aanvallen kun je niet anders beantwoorden dan moet dat maar op de recht uit het hart Gloria manier die iedereen zo waardeert.

  Reactie door Henny — woensdag 12 december 2007 @ 7.38 uur

 193. Olav je hebt helemaal gelijk wat Bot betreft.

  Reactie door Henny — woensdag 12 december 2007 @ 7.50 uur

 194. Gloria SJAPPOO !!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door wem — woensdag 12 december 2007 @ 8.07 uur

 195. JPB liegt en leeft in een andere wereld.
  Op Regering.nl is te lezen:
  Minister-president Balkenende kijkt terug op een geslaagde EU-Afrika-top.
  Het is dat hij op een foto is vastgelegd maar hij heeft vast een mp3 speler meegenomen want hij is niet bij de les geweest. De leugen regeert.

  Reactie door McNiel — woensdag 12 december 2007 @ 8.34 uur

 196. @178 Simbro

  Balkenende zal m.i. ook niet mat te krijgen zijn op genoemde argumenten.
  Hij is er bv. al zo vaak op gedrukt dat de inval illegaal was.

  JPB is veel te geslepen, hij laat zich niet over gewetens kwesties aan spreken.Hij draait toch dezelfde plaat af. Hij weet bv. zelf ook wel dat de kwestie hem zal blijven achtervolgen. JM heeft dit ook al eerder genoemd.
  JPB kwam nu in reactie op Bot issue onder meer met dat er verschillend over de inval Irak gedacht werd. Ook geen nieuws!
  Daar kwam hij ook mee weg, niemand pareerde dat als niet ter zake doende.Relevant is waarheidsvinding over de informatie en uitwisselingen die hij voor de inval voorhanden had. En dat hij dit onder eigen pet en kabinetten blijft houden, de geschiedenis niet in wil gaan na 3 kabinetten in 4 jaar tijd. Laat dat maar gezegd worden!
  En dat hij daar bepaalde technieken voor toepast zoals het gebruik van keuken gereedschap en heren akkoordjes kunnen als terzijdes, of als intro’tje op de frontale aanval dienen.
  Iemand moet het lef hebben om hem aan te vallen op zijn gebrek aan integriteit en hem openlijk te kakken zetten.
  Zoals mijn voorgestelde vraag: Wat soort landsleiders etc….
  Als hij terug komt met u insinueert is het antwoord: Ik stelde u een vraag.
  Het is makkelijk gezegd als je aan de kant staat en je ziet iedereen dezelfde plaat afdraaien.
  Noem mij de zingeving om te noemen dat er nu geen obstakels, PvdA +economische hervorming een PE Irak in de weg zouden staan? Nee dus, een PE Irak staat zijn MP ambt in de weg!
  Groffe schande dat eigen agenda een waarheidsvinding over oorlogbetrekkingen in de weg hebbem gestaan!
  Ik nam wel enige spanning bij JPB waar toen ”kanon” JM naar voren kwam, dat gelukkig nog wel.
  Helaas bleek het geen kanon. Iedereen lijdt aan beroepsdeformatie,m.a.w. we draaien dezelfde oude platen voor elkaar af.
  Het blijft de burger die iedere keer weer voor joker staat.
  Waarom een oude tactiek om dan maar de messen op de PvdA te richten? GL bij monde van Femke Halsema dus, alsof die een krimp zouden geven. Er is maar 1 doel en kans, de messen alleen en direct gericht op bull’s eye JPB.
  Groet

  Reactie door Maria — woensdag 12 december 2007 @ 9.20 uur

 197. Eerst wil ik even kwijt dat ik vindt dat hier teveel een discussie tegen elkaar wordt gevoerd dan met elkaar. Maar even terug naar het onderwerp dus. Ik wil bij deze Jan Marijnnissen een enorm compliment geven voor de manier waarop hij Balkenende op zijn nummer zette. Ik vond het zeer indrukwekkend. Jammer dat Femke Halsema de vragen stelde en niet JM. Ik zou ook heel graag zien dat JM weer vaker op deze manier op de voorgrond zou treden. Want dat heeft tenslotte de enorme groei van de SP veroorzaakt. Vooral over dit soort ernstige zaken zie ik hem het liefst aan het woord. Ik zag ook wel degelijk onzekerheid en schaamte op het gezicht van Balkenende. Ook de PvdA kreeg een welverdiende uitbrander. En wie zegt dat Bot zijn woorden heeft teruggenomen, hij heeft zijn excuses aangeboden voor zijn woordkeuze en dat is heel iets anders. JM: leg alle kritiek naar de SP naast je neer en ga gewoon het voortouw weer nemen, partijen zonder duidelijke leider redden het niet, zo werkt het gewoon.

  Reactie door J Vrolijk — woensdag 12 december 2007 @ 10.18 uur

 198. Ik ben teleurgesteld in Ben Bot, laat dat duidelijk zijn. Maar ik ben nog meer teleurgesteld in de houding van de PvdA. De tijdelijke woordvoerder van die partij – Tichelaar doet niet meer mee aan die ‘onzin’ – speelde superieurlachend een een tweetje met Balkenende een deelde terloops nog een kat uit aan Groen Links. Dat de SP als enige partij nog steun verleende aan GL geeft te denken. Sorry, ook D66 deed nog een duit in het zakje.
  De andere partijen vinden het niet langer nodig om de regering op dit punt lastig te vallen. Alsof de oorlog in Irak beëindigd is. Dat wordt nog wat als er stront aan de knikker komt in Afghanistan. Je moet er toch niet aan denken dat je kunt sneuvelen omdat zo’n zooitje zakkenwassers zo nu en dan een ‘dienstreis’ te bezorgen.

  Reactie door Harry Scheltema — woensdag 12 december 2007 @ 10.31 uur

 199. J.Vrolijk

  JM heeft misschien wel JPB een beetje op z’n nummer gezet maar dat op een bevoogdende wijze. Waaronder dus de herhaalde waarschuwing dat de Irak kwestie hem zal blijven achtervolgen, zie dat in JPB.
  Dat JM hem er op wees dat het denigerend was van JPB om te noemen dat hij hier voor de zoveelste keer naar de kamer was gekomen, vond ik een goeie maar ook dat had veel sterker kunnen zijn. Het werd ook bevoogdend gebracht in de zin van: u hoort dit niet zo te ervaren ipv bv.: hoe haalt u het in uw hoofd om de kamer zo schaamteloos en denigrerend te benaderen.
  JPB is aartsvijand en bepaald geen leerling.
  Verder ben ik het met je eens. Ook ik denk dat het goed is dat JM veel vaker in de kamer zelf optreedt om dezelfde redenen.
  Ook ik was in ieder geval blij dat dat hij er als partijleider zelf was voor de uiterst ernstige zaak, het buitenlands beleid van JPB.
  Kwetsbaar als dit moge liggen JM daar veel vaker terug te zien. En dit gezien JM de media kritiek pareert door aan te geven dat SP juist geen JM solo partij is. Immers, hij laat het behartigen van de kamer aan de partij vertegenwoordigers over, hij bemoeit zich er niet mee.
  Ook groet en dit aan een ieder.

  Reactie door Maria — woensdag 12 december 2007 @ 10.49 uur

 200. @ Wilbert

  Typootje, ik bedoelde natuurlijk Bot, niet Bos :-)

  Reactie door Gerrit (die andere) — woensdag 12 december 2007 @ 11.14 uur

 201. Ik denk overigens wel dat er binnen afzienbare tijd weer een barst in de Irak doofpot zal komen! Als er 1 opstandig schaap over de dam is dan volgen er meer!
  En dat zal vee arts/spindoctor Jack de vries ook niet tegen kunnen houden!

  Reactie door Maria — woensdag 12 december 2007 @ 11.16 uur

 202. Allerlei mensen tref ik hier aan…mensen die ik begrijp en mensen die ik totaal níet begrijp. Geschreven wordt hier door mensen van allerlei pluimage: bevlogen mensen, rationele mensen, emotionele mensen, gelovigen en ongelovigen, betweters, doordrammers en provocateurs en welke al niet meer. Mensen waar ik het vaak mee eens ben en mensen waar ik het vaak absoluut niet mee eens ben. Wat dat betreft hier een afspiegeling van de maatschappij.
  Een ieder mag zijn zegje hier doen, op dit unieke blog valt veel van elkaar te leren.
  Wat helaas wel eens uit het oog wordt verloren zijn de spelregels. Ik vind dit heel jammer.
  Laten we ons aan de spelregels houden en zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke onderwerp blijven, proberen iets toe te voegen i.p.v. elkaar in de haren te vliegen.
  Ook al begrijp ik het soms maar al te goed, daar is dit blog niet voor bedoeld en komt deze ook niet ten goede.

  http://www.janmarijnissen.nl/disclaimer-en-spelregels/

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 12 december 2007 @ 12.15 uur

 203. @188, Henny toen ik jouw @183 las, stond die
  allerlaatste, 188, er nog niet. Hoop ik toch
  écht dat jij van écht vlees en bloed bent en
  ik me hier niet geconfronteerd voel met een
  reaktie die niét uit jouw hárt zou komen!
  Je hebt nu in de kern, met courage!, verwoord
  datgene wat mogelijk ook al duizenden onder
  ons zich met flink pijn in het hoofd zitten
  af te vragen. Kernachtiger kan het niet, tot
  mijn grote spijt tevens! Eelt op beide wangen
  kweekt een mens hierdoor, we zouden het haast
  zo voelen!! Alles en álles gelezen te hebben
  is jouw slotconclusie er één die van reali-
  teitszin getuigt en realiseer je, maar dat
  hoef ik jou niet te vertellen, dat we hier te
  maken hebben met een continu vorm van pro-
  jectie, en demagogisch vermogen tot een be-
  invloeding uit ‘Jezus’ naam, dié zou willen
  hier een jumping-expert te zijn om met één
  grote sprong ‘in te grijpen’ en er de vloer
  mee aan te vegen. Het zachte heelmeesterschap
  hoe aantrekkelijk ook, absoluut begrepen van
  diegenen die als zodanig reageren, werd des-
  tijds het méést door Jezus zélf verfoeid !!
  Ik moet nu weg, maar kom er bij ‘gelegenheid’
  op terug! Namens de diverse twijfelaars be-
  dankt voor deze concrete en teréchte eye-
  opener. Die was, tot mijn GROTE spijt, helaas
  hárd nodig! Het ware Kerstfeest is iets anders dan het puur zoéte Kerstfeest, zúúr om
  dat ook te moeten vaststellen, bij déze!
  Niemand wint vanuit welke positie dan ook, als het doel niet zuiver op de graad is en
  alleen het ego dient. Jouw vaststelling,
  mét argumenten omkleed, moet nu feitelijk ie-
  dereen ‘wakker’ maken en voorgoed doen afre-
  kenen met leugens en beschuldigingen…op de
  gok uitgeprobeerd, niet een keertje maar re-
  gelmatig ‘herhaald’ ook (dat) nog.
  Voor de goede orde Anja (B). een geheel zelf-
  standige persoonlijkheid, is een mens van
  vlees en bloed, zo goed als ik datzelf ook
  ben. Ook wij werden gezien als uit één koker,
  te komen, maar de webmaster kan onze IPnrs
  onderscheiden in twéé verschillende!
  Vandaag, ben jij geheel en al léésbaar voor
  velen, die er stuk voor stuk geheel indivi-
  dueel en zelfstandig over kunnen nadenken!
  Triest om te moeten vaststellen, hoe mensen
  denken anderen tot ‘discussie’ uit te willen
  lokken: hoe meer tegenstellingen hoe beter,
  voor de politiek, heet het dan! Goed, dat je
  e.e.a. feilloos weet te verwoorden en dank
  namens allen die intussen zijn afgehaakt en
  op het punt staan, dat nu definitief te gaan
  doen. Geen voortijdige conclusie van mij,
  want ook mij bereiken van verschillende zijde
  berichten en je staat dus in je visie abso-
  luut niét alleen! Niét verzaken is de ‘trouw’
  die ook de SP verdiént, ….maar er zijn ook
  grenzen, waar men fatsoenshalve niet overheen
  dient te komen en de ánder wezenlijk in de
  eigen wáárde te doen zijn en laten, ook dat
  ook te respecteren. Je hebt ons er prima op
  gewezen en verdient m.i. danook de steun na-
  mens velen die, door deze gang van zaken, de
  voorkeur geven aan anoniem te willen/moeten
  blijven. Bedánkt Henny! Ook ik ga zorgen dat
  ook óntspanning een niet ónbelangrijk deel
  van de totale dag blijft! Groetjes, Madelief.
  P.S. De ‘rechten van de mens’ staan nadruk-
  kelijk een aantal ‘léérmomenten’ toe, merci!

  Reactie door Madelief — woensdag 12 december 2007 @ 12.41 uur

 204. Ben Bot, wat een laffe man, sorry, laf persoon. Want een man is het NIET.

  Reactie door Harry — woensdag 12 december 2007 @ 12.43 uur