Moeras Uruzgan

Militair historicus Christ Klep voorspelt de komende twee jaar meer gevechten, meer slachtoffers en een steeds sterker wordende Taliban. Klep: ‘Meer mensen betekent meer gevechten, omdat je steeds kwetsbaarder wordt. Dan creëer je zoveel mogelijk veiligheid door af en toe van je af te slaan met een groot offensief, zoals nu in de Balluchi-vallei.’

Vanavond in Zembla, 21.50 Nederland 2.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 09 december 2007 :: 12.31 uur

74 Comments

74 reacties

 1. En de Pinokkio in het witte huis maar roepen dat de vergelijking met Vietnam niet opgaat.

  Reactie door willemzwijgtnietmeer — zondag 9 december 2007 @ 13.31 uur

 2. denk dat het voor de nederlanders een erger drama wordt als in sebrenica!

  Reactie door Gerrit — zondag 9 december 2007 @ 13.44 uur

 3. Dat hij historicus is blijkt uit zijn antwoord, want het gevecht in de Balluchi-vallei was enkele maanden geleden.
  Waarschijnlijk bedoeld hij het gevecht die gisteren begonnen is in het zuiden waar de Engelsen en de Amerikanen de stad willen terug veroveren die nu in handen is van de taliban strijders en hierdoor de weg naar het zuiden geblokkeerd is voor hulpgoederen.

  Reactie door TT — zondag 9 december 2007 @ 14.51 uur

 4. hoe negatiever de berichtgeving, hoe zekerder onze regering is dat we er moeten blijven. Misschien moeten we bij de volgende dode nederlander een felicitatiekaartje naar het catshuis sturen?

  Reactie door ipuntje — zondag 9 december 2007 @ 15.28 uur

 5. Vooropgesteld ik ben geen militair historicus, je kunt het ene probleem niet vergelijken met een ander probleem uit de tijd.
  Het heeft mij weleens aan het denken gezet, wat is de waarde van het conflict waar gaat het om, dan loop je tegen een muur van veronderstellingen. Het wordt naar buiten gebracht als een strijd tegen een verdervelijk systeem zoals het communisme.
  Als je kijkt naar Korea daar ging het om goud deposito’s. In Vietnam ging het Tin voorraden. Het midden oosten gaat het om de grootste olie voorraden ter wereld.
  Om dat doel te heiligen wordt het op de geijkte manier gebracht zoals: “If the Middle East situation deteriorates into World War III, we can honestly say it was caused by Christians who carelessly handled God’s Word.” Laten zij eerlijk zijn, wij gunnen jullie de olie niet en de Taliban zal ons een rotzorg zijn. In zekere zin gaat de vergelijking met Vietnam op want China had ook belang bij die tinvoorraden. Mensen tellen niet het gaat altijd weer om de grondstoffen.

  Reactie door d'olle Henk — zondag 9 december 2007 @ 15.40 uur

 6. Militairen trekken militairen aan

  Hoe meer westerse militairen naar Afghanistan worden gestuurd om de Taliban te bestrijden, des te meer Taliban-troepen zich in zuid Afghanistan zullen concentren om deze kruisvaarders te verdrijven. Bovendien zullen meer Pakistani, Saudi’s, Jemenieten en andere strijders tegen de ongelovigen zich geroepen voelen om naar die gebieden te trekken. Ook in 2010 zal de klus niet geklaard zijn! Wat dan mijnheer de minister president?

  Erik Sc

  Reactie door erik — zondag 9 december 2007 @ 16.54 uur

 7. De missie in Uruzgan is waanzin. De nieuwe rekruten van de Taliban blijven komen, vanuit Pakistan. Zolang NAVO-troepen blijven, is het een oorlog zonder einde, die juist DESTABILISEREND werkt op de regio.

  Óf er moeten miljoenen NAVO-troepen komen, die de grens met Pakistan gaan bewaken en de burgers kunnen beschermen. Die met miljoenen gaan patrouilleren aan de grens, alle Taliban ín Afghanistan gevangen nemen en berechten en die het land pas weer open gooien als het is opgebouwd tot een goeddraaiende democratie met een gezonde economie.

  Als dat niet mogelijk is (wat, gezien de “solidariteit” tussen de NAVO-landen natuurlijk het geval is), dan moeten de NAVO en Nederland het vergeten. Dan is het kansloos, lukt het nooit om van buitenaf Afghanistan om te vormen. Het is alles of niets, maar zo’n halfzachte tussenweg is het slechtste van twee werelden.

  Maar de inktvlektheorie via hulp aan het Noorden en rond Kandahar, waar de SP wat voor voelt, vind ik sowieso een veel betere optie.

  Reactie door Ellen — zondag 9 december 2007 @ 16.56 uur

 8. Moeras is voor ons gescheven,nietvoor hun

  Reactie door gaf — zondag 9 december 2007 @ 17.32 uur

 9. Het gaat toch om die pijpleiding die daar moet komen te liggen?

  Reactie door Nostra — zondag 9 december 2007 @ 19.23 uur

 10. Afganistan is een stammenmaatschappij.
  Het model van een westerse democratie daar ingang te doen vinden is heel misschien mogelijk over een periode van tientallen jaren, waarschijnlijk veel meer. De landen die daar nu troepen hebben zullen dit nooit zo lang volhouden. Dat weet de Taliban ook. Zolang de grens met Pakistan niet hermetisch wordt afgesloten zal de Taliban steeds voorzien worden van nieuwe manschappen en voorraden. Dit zal des te meer het geval zijn als westerse troepen teruggetrokken worden. Dan zijn we weer aangeland op de situatie van 2001. Alles voor niets.
  Het zal je kind maar wezen.

  Reactie door simbro — zondag 9 december 2007 @ 20.38 uur

 11. Afghanistan is ‘s werelds belangrijkste producent van papaver. Die velden zouden toch omgeploegd moeten worden?

  Reactie door Nostra — zondag 9 december 2007 @ 20.45 uur

 12. De oplossing is we sturen Bakellende en Verhagen en de CDA aanhangers naar Afghanistan,dan kunnen alle jongens en meisjes terug komen uit Afghanistan,laat hun maar de hete kastanjes uit het vuur halen met hun grote mond waar alleen maar leugens uit komen!

  Reactie door wem — zondag 9 december 2007 @ 20.50 uur

 13. @wem
  Helemaal mee eens. JPB how many kis did you kill today?

  Reactie door Berend — zondag 9 december 2007 @ 22.46 uur

 14. Er werd volgens mij gezegd:MINDER mensen meer vechten. Maar dat terzijde. Weer een goede reportage van Zembla. Gefeliciteerd publieke omroep!!!
  De SP zou de woorden van Harry van Bommel tijdens de eerste discussie over Uruzgan in de zendtijd voor politieke partijen moeten laten zien. Op repeat. Steeds weer. Er zijn partijen die los staan van de arrogantie die het CDA en de PvdA laten zien. Het is toch te triest voor woorden dat we hierin gerommeld zijn door deze partijen.
  Een land als Rusland gooit na 10 jaar de handdoek in de ring. Dit kabinet is zo arrogant om te denken dat we wel op kunnen bouwen. “Fanity before the fall”. Mijn hart gaat uit naar de jongens en meiden die er zitten en nog moeten gaan.

  Reactie door Alie Dekker — zondag 9 december 2007 @ 22.51 uur

 15. Kijk op Youtube naar de straatinterviews die Bob Fosko maakte en constateer dat de m/v in de straat beter weet hoe het niet moet in Afghanistan, dan onze regering

  Reactie door Theo — zondag 9 december 2007 @ 22.57 uur

 16. En nog steeds geen steun voor de mensen die daar zijn, voor onze soldaten….waar we zo op hopen als het hier ooit misgaat!

  Reactie door johankivits — zondag 9 december 2007 @ 23.57 uur

 17. Zembla gezien.

  Was een ondubbelzinnige aanklacht tegen de beslissing om nog langer in Uruzgan te blijven.
  Geheel terecht!
  Overduidelijk bleek uit deze doc dat regenten er zoiets als een eigen realiteit op na houden die niets maar dan ook niets met de werkelijke gang van zaken daar ter plekke te maken heeft.
  Opbouwen terwijl je de boel plat bombardeert…
  Democratie brengen via de loop van een geweer…
  Huizen binnendringen onder het mom van ‘winning the hearts and minds’
  Met een gun op jou gericht zeggen ze dat ze met goede bedoelingen komen.
  Het zal je thuis maar gebeuren, de deur ingetrapt, pistool op je kop, je hele hebben en houwen ondersteboven gekeerd en dan moeten geloven dat ze hearts and minds willen winnen?!

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 10 december 2007 @ 0.21 uur

 18. @16 johan kivits

  Als bij jou de nood aan de man komt help ik je waar ik kan, naar vermogen! Je hoeft het maar te vragen. We zitten niet voor niets allebei op het weblog van de SP.
  Met ‘niet voor niets’ bedoel ik uiteraard dat ik niet betaald wil worden of beter uiteraard niet betaald wil worden Ik ga er vanuit dat jouw aanwezigheid hier ons bindt.
  Het is niet het principe van Quid pro quo wat Socialisten bindt
  We zijn Socialisten nietwaar? Of spreek ik in dit verband nu alleen voor mezelf?

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 10 december 2007 @ 0.40 uur

 19. @14
  Is dit de absolute waanzin.
  Alie schrijft namelijk.
  Mijn hart gaat uit naar de jongens en meiden die er zitten en nog moeten gaan.
  ……………….
  Zijn dit niet de toekomstige mensen die zich verschuilen achter bevel is bevel.
  Het moeten gaan is ook niet juist de keuze om in het leger te gaan is vrijwillig.
  Mijn hart gaat juist uit naar de slachtoffers van (onzen) jongens en meisjes.

  Reactie door De Hakker — maandag 10 december 2007 @ 9.09 uur

 20. Balkenende zeurt over de vergrijzing hier maar stuurt wel onze jonge mannen naar dat godvergeten oord.
  Willen die CDA stemmers dat nu echt?

  Reactie door Nico de Vries — maandag 10 december 2007 @ 9.52 uur

 21. Gisteravond gezien bij NPS ZEMBLA over Afganistan .Wat hebben we toch een stelletje knurften van politicie Willen wij dat behoorlijk goed in de hand houden dan hebben we mintens een leger van honderdduizend man nodig gezien bij de Russische militairen Vorige week heb ik iemand gesproken van een Jehovagetuige die doen n.l niet aan politiek ,die zei dat Nederland door Amerika een bezet gebied is ik begin dat ook te geloven ,want ze doen precies wat Bush wil .Dat noem ik geen DEMOCRATIE En dan moet ik Gerrit van nr 2 gelijk geven dan zou het nog wel eens een veel groter drama kunnen worden dan in Brenica met misschien nog veel meer doden aan Nederlandse kant want die Taliban is medogenloos want wij zijn voor hun ongelovigen

  Reactie door Dirk Schuit — maandag 10 december 2007 @ 11.04 uur

 22. Goeden morgen vrienden SP.

  Bert Wagendorp had het bij het rechte eind wanneer hij stelt dat Maxime Verhagen (minister van buitenlandse zaken en CDA) van een valse gluiperigheid getuigd in zake zijn vroegere vakgenoot Bot.
  Ik zou er nog aan toe willen voegen “schijnheilig”, wanneer er door Mugabe in diplomatieke woorden gezegd wordt dat Balkenende een “meeloper” is betekent dat evenzeer een gluiperige marionet.
  En als daar Balkenende de conclusie uit trekt dat het een ‘geuzenterm’ is krijgt hij van mij een vetleren medaille.
  Wees daar trots op, dat bord voor je kop is dik genoeg om nooit te bevatten wat het woordje TROTS betekent.

  Straks meewarig doen bij gevallen soldaten dat ze hun plicht voor het Vaderland gedaan hebben, zonder schaamte vertellen dat ze medelijden hebben met de nabestaanden.
  Het grenst aan het fascisme.

  Een kwade …..

  Reactie door Ouwe Dirk — maandag 10 december 2007 @ 11.06 uur

 23. Het is voor een overgroot deel de schuld van wereldmisdadiger Bush.

  Die liet eerst, om zijn aandelen in de wapenhandel en in de olie veilig te stellen, en om daar oorlog om te kunnen voeren, in zijn land, in verouderde superflats, een paar duizend mensen sterven.

  Hij heeft er radiografisch bestuurbare vliegtuigen, vol explosieve stoffen: BOEMMM naar binnen laten vliegen.

  Onze nationale kontekruiper de Heer Balkenende, en zijn bruin gearmde groep, meest slijmjurken van de gekke Bush, en ook steunpilaren van het wapenkapitaal, de verraderij en de vercommercialisering, die zijn daar alsmaar groeiend, (cumulatief)ook schuld aan.

  En Onze Majesteit, en haar familie, die aan smeerlapperij in deze wereld en in Ons land, een hoop poen kunnen verdienen, die zijn daar ook schuldig aan.

  Die Miljardentrut en toverheks van kabinetsformaties met haar pokerface, kan zich gemakkelijk verstoppen achter valse onschendbaarheid en een vrijwillige pleister op haar mond, om echt monddood te lijken.

  Zij is met Balkenende en een groot deel van onze regering, nog veel gekker dan de onbeschofte, normloze, oneerbiedige, mormelige:

  Haras,

  Die, behalve het hierboven genoemde zooitje parasitair en maffioos ongeregeld, iedereen voor de komende tijd, het allerbeste toewenst!

  Reactie door Haras — maandag 10 december 2007 @ 11.47 uur

 24. Misschien ben ik een persona non grata geworden.
  Want vandaag krijg ik mijn stukje onder mijn schuinlnaam, niet hier bij geplakt. Het is al gewist, ng voor het hier kan komen te staan. Dat kan aan de server, een filter of aan de webmaster liggen. Ik heb het niet gecorrigeerd maar wel een kopie er van gemaakt voor een andere keer.

  Groeten van Gerrit Jetten.

  Reactie door Gerrit Jetten — maandag 10 december 2007 @ 11.53 uur

 25. @21 Dirk Schuit

  “Wat hebben we toch een stelletje knurften van politici”
  Precies de gedachte die bij mij opkwam bij het kijken naar de documentaire, vooral toen ze met z’n vieren naast elkaar de verlenging aankondigden. Dit is toch geen beleid, met minder mensen nog drie jaar blijven ? Eigenlijk zou er een wet moeten zijn waarin wordt geregeld, dat politici die verantwoordelijk zijn voor een oorlog zelf (of hun kinderen) mee moeten doen aan de strijd. Moet je zien hoe snel oorlogen voorbij zijn. Verder erger ik me aan Koenders die in dat rijtje van oorlogs-zuchtigen staat. Die moet zich toch wel heel erg ongemakkelijk voelen ? En het argument: “je kunt die Afganen toch niet zomaar in de steek laten ?” In de documentaire werd het juiste antwoord gegeven:dat had je moeten bedenken voordat je er heen ging.
  Er wordt op deze site nogal eens afgegeven op de publieke omroep. Ten onrechte, er worden ook hele goede dingen gedaan.

  Reactie door simbro — maandag 10 december 2007 @ 11.54 uur

 26. Even een verontschuldiging aan de webmaster of wie dan ook. Onder @ 23, staat mijn stukje er nu toch op.

  Ik had het al willen kuisen, en ontdoen van woorden, die iets naars uitdrukken over mensen, dieren en dingen.
  Bijvoeglijke naamwoorden dus.

  Zoals onder andere:
  Wereldmisdadiger Bush en
  de Koninklijke Toverheks van de verkiezingsfraude.

  Maar met vertraging, werd het toch geplaatst.

  Allemaal de groeten van de akelige luis Gerrit, wiens naam nu weer is:

  Haras.

  Reactie door Gerrit Jetten — maandag 10 december 2007 @ 12.30 uur

 27. Er werd in de docu genoemd dat Afghanistan zelf een goed leger had.
  Ik had me al vaker afgevraagd hoe het eigenlijk met haar eigen strijdmacht zat.
  Er is immers steeds sprake van het opleiden van het Afghaanse leger en politie.
  Het is m.i. daarom ook al volslagen ondoorzichtig wat zich daar tussen de machthebbers werkelijk afspeelt.
  Een tijd geleden stond er bv. een artikel over de massadra’s in de VK.
  Deze Pakistaanse opleidings centra werden eerder gefinancierd door de VS. En nu door ondoorzichtige stromen uit het internationaal bedrijfsleven.
  Ik maakte daar zelf uit op dat er weinig reden voor Pakistan is om de toename van taliban strijders tegen te gaan.
  Voor het zelfde geld, huiver huiver ,betalen wij er indirect zelfs allemaal aan mee om deze oorlog in stand te houden.
  Ik denk verder ook dat Nederland inmiddels door de VS economisch gegijzeld is.
  Je blijft je schamen voor de vuile oorlogs lucht die over ons land hangt.

  Reactie door Maria — maandag 10 december 2007 @ 12.46 uur

 28. Ik ben nog niet eens zo goed gelovig dat ik denk dan Nederland Uruzgan verkeerd heeft ingeschat. Ik denk dat Nederland niet van ophouden weet omdat wij een MP hebben die in MP oorlogen heeft geinvesteerd en verder investeert.
  Het treurige rond de Bot kwestie zou dan ook zijn dat hr Balkenende niet over Irak gestoord wilde worden omdat hij bezig was zijn economische hervormingen en graaiers cultuur door te voeren.
  Er zijn maar weinig MP ‘s die in zo’n 5 jaar zoveel, ook aan sociale cohesie kapot hebben gemaakt als de kabinetten van landsleider en leugenaar de hr. Balkenende dat heeft gedaan.

  Reactie door Maria — maandag 10 december 2007 @ 13.01 uur

 29. Moet zijn: een MP hebben die in MO oorlogen heeft geinvesteerd etc..

  Reactie door Maria — maandag 10 december 2007 @ 13.03 uur

 30. We mogen de rol van Beatrix in dit alles zeker niet onderschatten, zie Bilderberggroep.

  Reactie door Maria — maandag 10 december 2007 @ 13.19 uur

 31. Onvoorstelbaar, dat dit kan in een democratisch land. je wordt gewoon voorgelogen door een partij die zich “christelijk” noemt.

  Reactie door Jan — maandag 10 december 2007 @ 13.29 uur

 32. Het lijkt erop dat het de enigste optie is om met de vs mee te doen. Waarom?

  Zie: fallujah/11sept/tsunami/viëtnam/enz…

  !!! Is het zo dat Nederland nog te tolerant is tegen moslims. Daarom Nederland moet meedoen. Daardoor aanslagen komen waarmee meer Nederlanders anti-moslim worden. Hopende dat meer landen mee gaan doen?!
  Waarom zijn er zo weinig soldaten daar?

  Reactie door Nostra — maandag 10 december 2007 @ 14.00 uur

 33. L.S., Eerst even een verschrijving in de eerste reactie: minder mensen betekent meer gevechten…
  Ook Zembla gezien. Indrukwekkend. Ik was al tegen gaan, zeer tegen verlenging en nu nog meer, als dat al zou kunnen! Ik was zeer onder de indruk van die Israelische oorlogsdeskundige, die zei dat deze oorlog niet te winnen is, omdat 1. we niet weten wie de Taliban zijn, dus dan zou je de hele bevolking moeten uitmoorden, en 2. een oorlog tegen arme mensen werkt zeer demoraliserend, dus dat houd je niet vol.
  Hoeveel mensen moeten er sterven, hoeveel huizen vernield, voordat J.P.c.s. dat inzien?
  Een schaamteloze,christelijke regering.

  Reactie door J,Vrijenhoek — maandag 10 december 2007 @ 14.36 uur

 34. Nu hoop ik maar dat Balkenende en zijn kornuiten deze reportage ook gezien hebben. Zo niet, dan heb ik hier een linkje voor deze heren. Ik ben altijd graag behulpzaam.

  http://player.omroep.nl/?aflID=6058718&kanaal=tvopjepc.nl

  Goedemiddag overigens.

  Reactie door Gandalf — maandag 10 december 2007 @ 15.39 uur

 35. Waarschijnlijk speculeren de ‘heren’ erop dat er binnen een jaar een grote aanslag komt. Dan kunnen ze zeggen:
  ‘Zie je nou wel, die %$#& zijn niet te vertrouwen criminele terroristen. We moeten onze inspanningen om het internationale terrorisme de kop in te drukken nóg verder opvoeren.’

  Een klassieke truc.

  We blijven ook na 2010.

  Let op mijn woorden.

  Reactie door Hermie Kreeft — maandag 10 december 2007 @ 15.51 uur

 36. johankivits — zondag 9 december 2007 @ 23.57

  En nog steeds geen steun voor de mensen die daar zijn, voor onze soldaten… waar we zo op hopen als het hier ooit misgaat!

  Ha ha! Stel dat. Binnenkort komt het Nederlandse volk bij zinnen en komt in opstand. De pleuris breekt eindelijk uit.

  En dan denk jij dat ‘onze jongens’ zich aan onze kant zullen scharen?

  Wat een onnozelheid.

  Reactie door Hermie Kreeft — maandag 10 december 2007 @ 15.57 uur

 37. V for Vendetta!!!

  Reactie door Nostra — maandag 10 december 2007 @ 16.04 uur

 38. @18 Wattenstaafie,

  Ben trots op je!

  Reactie door TT — maandag 10 december 2007 @ 18.25 uur

 39. 38. Wattenstaafie

  Ik ook!

  Reactie door Henny — maandag 10 december 2007 @ 19.00 uur

 40. Het wordt steeds belangrijker,om te zien hoe Hillary Clinton tegen de Afghanistan situatie aankijkt.Dat houdt de Taliban scherp in de gaten.Zij zullen zeker voor de presidents verkiezingen de trommel gaan roeren.Dat betekend dat onze jongens in Uruzgan het zwaarder krijgen,temeer nu de nieuwe Australische regering niet zomaar voetstoots eerdere toezeggingen continueerd,zodat wij thans nog niet op hulp kunnen rekenen.Het is een grote stommiteit van J.P.Balkenenden/Maxim Verhagen/Wouter Bos geweest om bij voorbaat al deelneming toe te zeggen.Malle Pietje is er weer ingetrapt.

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 10 december 2007 @ 19.31 uur

 41. Ik snap er niks van.

  Haras.

  Reactie door Haras — maandag 10 december 2007 @ 19.57 uur

 42. Haras

  Waarvan niet?

  Reactie door Henny — maandag 10 december 2007 @ 20.19 uur

 43. Tentijde van de Irak oorlog ,werd men “doodgegooit” met beelden van het strijdtoneel,al dan niet LIVE.
  Er werd een realistisch beeld geschetst en de kijker kon zijn/haar mening vormen aan de hand van deze eerstelijns verslagen.

  Van de Afghanistan-oorlog ziet men nauwelijks beelden,en is men voor informatie afhankelijk van wat de overheid naar buiten brengt en wat de zogenaamde expert zegt.
  Of er is NIETS aan de hand en de taliban is vergelijkbaar met een uit de hand gelopen straatbende….geen nieuws dus,….
  Of er gebeuren daar dingen die het daglicht niet kunnen verdragen…
  en ik meen het laatste.

  Reactie door tom — maandag 10 december 2007 @ 20.57 uur

 44. @19 Hakker

  Precies! Zo denk ik er ook over!!
  Dat gezeur over ‘onze jongens’… ze moesten zich schamen om uit vrije wil talloze slachtoffers te maken in andermans ‘huis’.

  Reactie door Gloria — maandag 10 december 2007 @ 23.52 uur

 45. @hermie Kreeft…ik bedoel dat wij onze soldaten nodig hebben als bijv. de Taliban hier vervelend gaat doen, puur en alleen omdat wij deelnemen aan een oorlog tegen mensen waar we eigenlijk niets te zoeken hebben…Verder dit…ook soldaten hebben -in tegenstelling tot wat hier gedacht wordt – hersens! Meer dan jij blijkbaar…Waarom deze groep afvallen?

  Reactie door johankivits — maandag 10 december 2007 @ 23.58 uur

 46. @43 tom

  Je hoeft alleen maar even je ogen dicht te doen en je gedachten die kant op te laten gaan…
  De koude rillingen zullen je over het lijf lopen vanwege dat alles wat het daglicht niet kan verdragen.
  Slachtpartij… taliban uitroeien… onze ‘lieve’ MOORDjongens… en nog wat van die MOORDmeiden… die de afgelopen 4 dagen medeplichtig waren om met wat ‘eenheden’ een stad uit te moorden…

  Reactie door Gloria — dinsdag 11 december 2007 @ 0.03 uur

 47. @45 johankivits

  Als je hersens hebt ga je in Nederland toch niet meer bij het leger.
  De leegloop binnen het leger geeft dit toch al voldoende aan…?!
  Defensie wil nu op scholen gaan rekruteren!

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 11 december 2007 @ 0.24 uur

 48. @Gloria……hoeveel doden zijn er al gevallen door gelovigen? Val onze militairen nu niet af, dat is wel zo ontzettend makkelijk!

  Reactie door johankivits — dinsdag 11 december 2007 @ 0.48 uur

 49. johankivits — maandag 10 december 2007 @ 23.58

  Ik zeg niet dat soldaten geen hersens hebben. Ik heb genoeg beelden gezien hoe die uit hun hoofd spatten als ze daar getroffen worden. Zondagavond was er nog een indrukwekkende aflevering van ‘In Europa te zien uit WO I, vlak voor de Zembla uitzending over Uruzgan. De plastische chirurgie is toen geboren, door het vele geknutsel aan al die kapotgeschoten hoofden. Maar van het gros ligt nu nog het gebeente weg te rotten in de velden van Noord-Frankrijk en België.

  Wat ik bedoel is dat er bij militairen een morbide neiging is – de goede niet te na gesproken – om bij een conflict de kant te kiezen van de macht en meestal is dat rechts. Daarvan zijn zo veel voorbeelden, zowel in de geschiedenis als in de huidige wereldconflicten, dat daarover weinig discussie mogelijk is.

  Verder is Jan soldaat maar een lulletje die zich laat sturen door zijn meerderen. Kijk, in WO I hadden ze ook naar de loopgraaf aan de andere kant kunnen lopen met een pot thee en het op een akkoordje kunnen gooien:
  Fuck those generals, we both have wives and children. We make peace here right on the spot and we will tell those officers and politician gentlemen later.

  Denk daar eens over na.

  Of denk je dat ‘onze jongens’ beter zijn dan al die anderen? Ik dacht het niet. Ze stemmen al in meerderheid VVD, ze hebben het hier zelf verklapt. Nou dan weet je wel hoe laat het is.

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 11 december 2007 @ 1.34 uur

 50. En als de Taliban ‘hier vervelend gaat doen’ zijn ze in mijn huis van harte welkom. De thee staat klaar.

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 11 december 2007 @ 1.39 uur

 51. @ gloria

  De dingen gebeuren wederzijds, en het lullige is dat de opdrachtgever vaak op zo een afstand zitten dat ze er geen flauw benul van hebben.

  Reactie door tom — dinsdag 11 december 2007 @ 6.07 uur

 52. Als linkse partijen zullen wij de redenen en oorzaken tot de zogenaamde vredesmissies breed moeten analyseren.
  Economische en strategische belangen bekijken die staten achterwegen houden bij de besluitvorming van een missie.
  Als men zo begaan is met de mensenrechten en het recht op onderwijs ,gezondheidszorg voor meisjes en een bevolking,waarom dan die stevige beperkingen bij de WTO?
  Waarom dan geen toegang tot goedkope medicijnen voor mensen die met HIV besmet zijn?
  Waarom dan eenzijdige beperkingen bij het opengooien van de handel en het dumpen van goederen op de markt in ontwikkelingslanden?
  Ga maar zo door ,ik begrijp de hypocretie niet.
  Mensen die juist door het verstoren van de markt hun kinderen niet meer naar school kunnen sturen . Door te dure medicijnen of strafmaatregels bij het verstrekken van goedkope medicijnen ,duizenden mensen moedwillig laten doodgaan is een schande.
  Het bombarderen van Afghanistan met wapens met DU is een misdaad tegen de menselijkheid en door onze regering niet veroordeeld.
  Wilders zou zeggen”walgelijk”
  Lees de artikelen van Stan van Houcke ,bekijk de fotos van slachtoffers door de bombardementen met DU.
  Lees Daan de Wit over de samenwerking tussen de taliban en unocal en ga maar zo door.
  Wij zitten in Afghanistan voor de strategische ligging van het land en de olie of grondstoffen waar de regio rijk aan is. Niets meer niets minder.
  Maandag 17 december is er een demonstratie bij de tweede kamer en hopelijk legt iedereen het werk neer en komt naar Den Haag om openheid op te eisen.

  Reactie door jose — dinsdag 11 december 2007 @ 11.36 uur

 53. @48 Johan Kivits, ik heb het al eerder gezegd, maar zal het nu iets anders formuleren: als `onze’ militairen bevel zouden krijgen de ME te assisteren bij massademonstraties tegen het schrikbewind Balkenende/Bush, (ik hoop op zo snel mogelijke activistenmobilisatie) dan zouden
  deze betaalde huurlingen van het machtsapparaat niet aarzelen om op commando eigen landgenoten neer te ranselen. Dat is tenslotte eerder gebeurd in de jaren vijftig en zestig. Zelfs door mariniers die destijds op eigen houtje de Dam schoonveegden van peace-people & pacifisten, met bijval van Telegraaf, BVD & VVD. Ik twijfel er niet aan dat zulks momenteel zomaar opnieuw kan gebeuren.

  En punt twee: Laten we ophouden met valse sentimenten dat `onze jongens & meisjes’ naar Uruzgan gaan uit patriottisme! De meeste beroepsmilitairen die ik heb gekend wilden vooral voor hun 24e trouwen, mits koophuis met dubbele garage, twee auto’s en een motorfiets plus drie x per jaar op vacantie. Voor minder doen ze het niet in Verweggistan. Ik heb meer medelijden met Amerikaanse schutters in Irak, die verdienen bijna niks, maar daarom is de oorlog voor de Yanks ook goedkoper. In Uruzgan kost die de Nederlandse belastingbetaler 800.000 euri per dag. Geen wonder dat er zoveel boetes bijkomen en omhoog gaan.

  Reactie door Haq — dinsdag 11 december 2007 @ 11.45 uur

 54. @50 Hermie, ik hoef geen Taliban op de thee maar het zou de NOS en andere media niet misstaan als we eens een reportage zagen of lazen vanuit het verzet zelf in Afghanistan tegen de bezetter uit vreemde mogendheden zoals ons land die op hun schiét.

  Alvorens `democratie’ te exporteren naar Uruzgan, zou het de Nederlandse parlementaire democratie sieren als het volk evenwichtige publieksvoorlichting kreeg over het strijdgewoel. Dus van twee kanten informatie.
  Maar dat zal wel teveel gevraagd zijn. Het kabinet wordt al hysterisch als de propaganda niet werkt en er iets lekt over de Missie. Ook het beraad met de Hoop Scheffer een paar dagen geleden was geheim,
  (de PvdA zegde de audientie daarom af) er mocht niets uitlekken!!

  Gunst, valt er wat te verbergen soms???

  Reactie door Haq — dinsdag 11 december 2007 @ 11.57 uur

 55. @50 Hermie Kreeft,

  Uit deze woorden blijkt dat u totaal geen notie heeft wie of wat een taliban strijder is of u weet het wel en bied onderdak aan een terrorist, die per persoon meer doden en leed op hun geweten hebben dan de hele ISAF bij elkaar.
  Dan komt inderdaad de woorden van mijn vader uit “Zeg mij wie uw vrienden zijn, dan zeg ik wie u bent”.

  Reactie door TT — dinsdag 11 december 2007 @ 16.07 uur

 56. @53 Haq,

  Oei, een fout idee over de NL militairen, bij de afgelopen demonstratie in Amsterdam liepen 80 militairen mee in burger, die een buffer zouden vormen tussen de schoolkinderen en de politie.
  Ik denk dat je vergeet dat de mensen die bij defensie werken een afspiegeling is van de maatschappij en die balen net zo van deze regering als gemiddeld nederland.

  Reactie door TT — dinsdag 11 december 2007 @ 16.13 uur

 57. TT, ik weet niet wat jou bezielt om zo af te geven op de Taliban en Hermie Kreeft. Voor een Tukker heb jij een ontiegelijke grote bek. Waarom dat zo is, is mij een raadsel. Jij bent in Afghanistan geweest zeg je, maar dat geeft jou nog niet het recht om andere mensen af te blaffen. Kijk, zolang de Billy Turf van de VVD zegt achter onze aanwezigheid in Afghanistan te staan, is het volgens mij een hele foute oorlog. Die gozer (van Baalen) deugt gewoon niet en de van standpunt veranderde PvdA-ers verdienen het om aan de hoogste boom te worden opgeknoopt. Want oorlogvoeren om het het politieke gewin is heel erg verwerpelijk. Dat moet jij als arts -want dat ben je toch- toch ook vinden. Wij Nederlanders hebben daar niks te zoeken. Als de Afghanen hun staat anders willen inrichten moeten ze dat vooral doen. Op hun eigen manier. Maar als Afghanen meewerken met de Amerikanen, omdat de laatsten willen bewijzen dat ze betere krijgers zijn als de Russen, graven ze hun eigen graf. Want op de duur volgt er een afrekening en die zal niet mals zijn.

  Reactie door Harry Scheltema — dinsdag 11 december 2007 @ 17.56 uur

 58. @ TT 56 Je zegt: `bij de afgelopen demonstratie in Amsterdam liepen 80 militairen mee in burger, die een buffer zouden vormen tussen de schoolkinderen en de politie.’

  O ja? Militairen in búrger die meeliepen? Vind ik nog enger en Stasi-achtiger dan legereenheden in pak! En wie heeft beloofd dat die een buffer zouden vormen? En waarom was dat nodig? En jij gelooft dat? En waarom zou de goedgelovige burger dat voor waarheid aannemen? Misschien hadden ze wel camera’s bij zich om `raddraaiers’ te kieken. Met zo’n de Vries als nieuwe staatssecraris van Defensie heb ik er geen hoge pet van op….

  Reactie door Haq — dinsdag 11 december 2007 @ 18.28 uur

 59. @53 Haq

  Of het leger de ME (MP) gaat assisteren bij massademo. Sure!

  Activistenmobilisatie. Hoe?

  Via webmaster?

  Reactie door Roodkapje — dinsdag 11 december 2007 @ 18.32 uur

 60. Maar weer even ON-topic

  Ik denk dat men het probleem in Afghanistan anders aanmoet pakken. Maak de bevolking nieuwsgierig,bouw een mega-moskee,een hypermodern ziekenhuis,tastbare dingen die weergeven dat het beter gaat.Ook op het platteland. En niet alleen maar focussen op landbouw,want dat hebben ze al.

  Reactie door tom — dinsdag 11 december 2007 @ 18.53 uur

 61. @ 57 Harry,

  Mijn grote mond komt voort uit het feit dat mensen denken dat zij moordenaars in huis denken te moeten halen en dit ook gewoon klakkeloos op een politiek getinte weblog durven te plaatsen.
  Dit zijn van die personen die denken iets te kunnen beteken voor de vrede terwijl ze niet weten waarover zij praten en in mijn ogen vredesactivisten zijn omdat ze denken dat het zo hoort, terwijl ze nooit een moeder of een vader hebben getroost die hun kind verloren is door dit stelletje moordenaars die zij thuis wenst te halen voor een kopje thee.
  Dan ga ik mij inderdaad afvragen wie of wat zij is en wat voor een bijbedoelingen zij heeft.
  Als hulp verlener bent moet je ten allertijden je onpartijdigheid blijven behouden om geloofwaardig over te blijven komen bij de mensen die je wenst te helpen ook al is dit in vijandig gebied.
  Nog nooit heeft een leger een plaatst aangevallen waar gewonden werden verpleegd, zelfs op het slachtveld in WO1 en 2 werden de oorlogen even gestaakt om de gewonden en doden weg te brengen.
  Toch de Taliban-strijders overtreden alle wetten en gaan zelfs zover dat zij hulpverleners en college artsen vermoorden en of ontvoeren voor losgeld.
  Mag ik dan boos worden als ik bijna iedere week leest dat er weer mensen worden vermist en dat het aantal momenteel meer dan 1500 is.
  Nee nodig ze dan maar lekker uit op de koffie of thee, maar wees dan ook zo moedig en ga naar die landen toe om deze burgers te helpen.
  Praten is makelijk Harry zeker hier op het weblog, maar het doen daar mankeer het nog wel een beetje aan.
  Ik, wij de oude garde gingen de straat op, we bezetten vliegvelden wij lieten zien dat we ergens op tegen waren zodat de kranten er vol van stonden.
  Maar de vredes beweging hier is een dood geboren kindje die zelfs de moeite niet meer neemt om de straat op te gaan.
  En dan kunnen ze zeggen wat moet ik alleen, maar ik weet nog dat ik samen met één van mijn vrienden protesteerden tegen de kruisraket op vliegbasis twente dat we op een zaterdag morgen om 6 uur de startbaan opgingen met een spandoek stop de kruisraket en dat we daar s’avonds met 15 man stonden en de week daarop met bijna 100 man.
  Mensen die we niet eens kenden maar via de krant hadden vernomen dat er actie werd gevoerd.

  Reactie door TT — dinsdag 11 december 2007 @ 20.13 uur

 62. @ 58 Haq,

  Omdat mijn eigen zoon dit had georganiseerd, om zijn broertje zijn klas te beschermen tegen de ME/Politie als het nodig zou moeten zijn.

  Reactie door TT — dinsdag 11 december 2007 @ 20.16 uur

 63. Laat die mensen daar toch in rust leven. We zijn met z’n allen bang dat de energie-reserves opraken. Daarom is het nog niet goed om die soldaten/onschuldige burgers constant aan te vallen. En wat krijgen wij nou mee van die oorlog…die soldaten van de vn weten zelf waarschijnlijk niet eens waarvoor ze daar vechten.

  Reactie door Nostra — dinsdag 11 december 2007 @ 20.33 uur

 64. Ach ……de Spanjaarden kwamen er na 80 jaar pas achter dat ze het niet konden winnen.
  En aangezien de mensheid nooit leerd van het verleden kunnen we onze borst wel nat maken als dit soort mensen het voor het zeggen blijft hebben.
  Ten slotte is onze,,adel” er ook rijk van geworden……….

  Reactie door fred — dinsdag 11 december 2007 @ 20.45 uur

 65. @50 Hermie Kreeft

  Bij mij ook hoor! Met koekjes!!
  Peace!

  Reactie door Gloria — dinsdag 11 december 2007 @ 21.04 uur

 66. @65

  Welke peace stel je je in vredesnaam voor bij de taliban. Je hoeft geen vriend van bush of balkenende te zijn om de taliban te verafschuwn. Vergeet niet dat de taliban voor de amerikaanse invasie al bezig was. Om het je zo comfortabel mogelijk te maken….herriner je je de boedistische beelden nog? Niet zo aardig toch?

  Reactie door Wimpie — dinsdag 11 december 2007 @ 22.19 uur

 67. @50 en @65 Persoonlijk heb ik liever George Clooney op de Thee, het mag ook N’espresso zijn.

  Reactie door Carla — dinsdag 11 december 2007 @ 22.38 uur

 68. @TT,,,, het heeft geen nut om over dit onderwerp te reageren op mensen die denken dat alles op is te lossen met een bloemetje! Wil het wel eens zien als er een oorlog tussen het westen en Oosten komt…mogen ze blij zijn dat er nog thee is…

  Reactie door johankivits — dinsdag 11 december 2007 @ 23.14 uur

 69. @50 & 65 Hermie Kreeft en Gloria,

  Het is jammer dat ik uw prive mail niet heb, anders zou ik u enkele foto’s kunnen sturen die ik heb gemaakt afgelopen zomer in Afghanistan.
  Ik denk dat twee foto’s gemaakt bij twee waterputten, u voldoende informatie had gegeven hoe de Taliban handeld in Afghanistan.
  Twee waterputten uit twee dorpen waar geen mens meer woont of kan wonen omdat de putten zijn vergiftigd met lijken die ze in deze putten hebben gedumpd.
  Gadver, maar nodig ze maar uit op de thee en doe er dan in de naam van de mensheid een beetje gif in deze thee, niet te veel want ze hoeven niet dood, maar ik zou hun graag laten voelen wat deze mensen voelen en gevoeld hebben.
  Ik dach dat mannen hard waren, maar jullie slaan alles.

  Reactie door TT — dinsdag 11 december 2007 @ 23.49 uur

 70. @68 Johan,

  Ik wou dat het zo simple was, dat het zo vreedzaam kon worden opgelost.
  In de bijbel staat ook houd u andere wang voor, maar als erop door word geslagen, kun je op een gegeven moment je hoofd niet meer draaien omdat je daartoe de kracht ontbreekt.

  Reactie door TT — dinsdag 11 december 2007 @ 23.51 uur

 71. @TT dat begrijp ik. Ik weet helaas waar ik over praat….

  Reactie door johankivits — dinsdag 11 december 2007 @ 23.59 uur

 72. MBT Soldaat zijn dan!

  Reactie door johankivits — dinsdag 11 december 2007 @ 23.59 uur

 73. Jongens, jongens. Mijn kopje thee is een metafoor voor de bereidheid om ook met een tegenstander in gesprek te gaan. Vrede sluit je niet met je vrienden maar met een ‘vijand’.

  Wat jullie doen is de Taliban afschilderen als een monster. Dat is categoriseren. Methode Wilders. De moslim; de Taliban. Daarmee verdwijnt het menselijke individu achter een rookgordijn van mystificatie. De klassieke manier om een vijandbeeld te laten gedijen en te laten groeien tot monstrueuze proporties. Potentaten maken graag van deze tactiek gebruik om hun voetvolk onderdanig te houden.

  Dat kan allemaal. Het enige wat er dan op zit is uitroeien. Dat is vaak genoeg gebeurd in de wereldgeschiedenis en de mensheid komt daar heus wel weer bovenop. Alleen, dit past niet bij een beeld van een beschaafd Westen dat wel eens eventjes een achterlijk gebied en volk naar de moderniteit zal brengen.

  Dan moeten we ook het gereedschap van de Verlichting durven gebruiken. Dat vergt veel meer moed dan het afschieten van granaten. En die hebben jullie niet?

  Reactie door Hermie Kreeft — woensdag 12 december 2007 @ 0.00 uur

 74. @66 Wimpie

  Herinner jij je die beelden op de televisie nog van levende Afghanen die met hart en ziel aan flarden zijn geschoten? Ook niet zo aardig toch? De ophanging van Saddam? Bepaald niet fris toch?
  Wat een woorden gebruik jij: verafschuwen!
  Dat kan ik alleen maar voor dat woord opbrengen.

  @69 TT

  En dat is nou net wat ze met Afghanistan van plan zijn… net zolang doorbombarderen totdat iedere kracht ontbreekt. Flink he?
  En wat dacht je van Irak? De ene genocide na de andere hebben Amerikaanse invasies op het geweten.

  @68 johankivits

  Met koekjes johan! Enne, ik heb ooit beelden gezien van een man die met een roos naar een tank liep…
  Een bloemetje kan er toe doen.

  Reactie door Gloria — woensdag 12 december 2007 @ 1.47 uur