Staat van de Unie: Europa morrelt aan ontslagrecht

In Nederland heeft de PvdA haar rug recht gehouden met betrekking tot de versoepeling van het ontslagrecht. In Europa was er echter ook een debat, en daar hebben de Sociaal-Democraten waartoe de PvdA behoren, ingestemd met de zogenaamde Flexicurity agenda van de Europese Commissie. Het doel is een verdere deregulering van de arbeidsverhoudingen in Europa.

Woensdag vindt het debat over de Staat van de Unie plaats. Met andere woorden, hoe staat Europa ervoor, vanuit Nederlands opzicht. Over het referendum is inmiddels genoeg gezegd. Dit kabinet vertrouwt haar eigen burgers niet, en dendert verder op een Europees spoor zonder draagvlak.

Europa bemoeit zich op steeds meer terreinen met nationale politiek. Via de liberale agenda van vrije concurrentie worden veel lidstaten gedwongen om hun eigen – vaak goedwerkende – sociale regelgeving af te schaffen. Ook het vrije verkeer van werknemers zorgt voor ontwrichting van de arbeidsmarkt, en speelt werknemers tegen elkaar uit.

De laatste telg aan deze toegenomen bemoeienis is de Flexicurity, een ander woord voor het afbreken van het ontslagrecht. Meer informatie over dit eufemisme lees je bij de Europese SP-fractie die zich hier fel tegen verzet hebben.

Hoe serieus het is? De vrijgegeven conclusies van de raad van Ministers van Financiën van Europa – waar ook Bos aan deelneemt – zeggen wellicht genoeg. Twee weken geleden was het volgende te lezen:

“Er is onvoldoende vooruitgang geboekt bij de versoepeling van het ontslagrecht. De lidstaten moeten de komende tijd harder werken aan maatregelen die het ontslagrecht flexibiliseren”.

Zie ook het dossier Flexicurity

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 19 december 2007 :: 10.38 uur

48 Comments

48 reacties

 1. Tja, dit zag je aankomen…

  De PvdA had dit ook kunnen weten dat wanneer we ons overgeven aan Brussel we uiteindelijk niets te vertellen zouden hebben over onze gekoesterde ontslag bescherming.

  Ze hebben naar de buitenwereld heel stoer gedaan tegenover het CDA maar hadden daarvoor de werkelijk beslissing al aan Europa gelaten..

  Reactie door Janneman — woensdag 19 december 2007 @ 11.20 uur

 2. wordt donner dan toch door de eu op de vingers getikt? dat zou niet verkeerd zijn.

  Reactie door maayke jong-doppen — woensdag 19 december 2007 @ 11.45 uur

 3. Deregulering is het geheime wapen van de vrije markteconomie. Als je meer winst wilt, ga je de zaak dereguleren
  B>V> de olieprijs is hoog door oorlog in de wingebieden. Als je nog meer winst aan de pomp wilt, ga je vervolgens de raffinage-capaciteit verminderen met als smoes: Noodzakelijk onderhoud.

  Reactie door Dik Evertse — woensdag 19 december 2007 @ 13.49 uur

 4. de wurggreep van europa komt langzaam
  tot uiting,het borreld nog als een vulkaan
  nederland wikt maar europa beschikt.

  Reactie door hw.rademaker — woensdag 19 december 2007 @ 13.55 uur

 5. ik wil meneer Jan Marijnissen even bedanken voor het debat van gister ik vind het van respect betuigen dat iemand als u die zo tegenovergestelde is van Geert Wilders het toch voor hem opnam.

  De kwestie was het woord held en u hebt gelijk de mensen die er zitten zijn helden ….

  Reactie door anneke — woensdag 19 december 2007 @ 14.32 uur

 6. Handen af van het ontslagrecht!

  Anderzijds moet ik zeggen dat het ook erg vervelend is als een werkgever van een absolute NUL bijna niet afkomt; dat gaat tenslotte uiteindelijk altijd ten kosten van de andere werknemers.

  Wat ik met een absolute NUL bedoel; iemand die er de kantjes van af loopt, voor iedere scheet en drie knikkers zich ziek meldt (en dan toevallig vaak nét met de feestdagen) enzovoorts.

  Wat mij betreft zou het mogelijk moeten worden iemand te ontslaan als de werknemersvertegenwoordiging in een bedrijf daar mee instemt (de Ondernemingsraad dus, normaliter); dan is er een toetsing door mensen die weten wat er écht speelt (de rechter moet het doen met een voorstelling door de advocaten tenslotte).

  Reactie door Ad — woensdag 19 december 2007 @ 15.25 uur

 7. Ik meen mij te herinneren dat Bos een tijdje geleden al voor een versoepeling pleitte in een overleg met andere Europese sociaal-democraten. Wat dat betreft is al dat gedoe laatst met CDA “tegen” PvdA echt toneel. Uiteindelijk lassen ze een periode van 6 maanden pauze in, en dan is ondertussen de druk vanuit Europa zo groot dat we wel mee moeten. Al die leugens dat we geen bevoegdheden inleveren aan Europa: hier kun je juist zien hoe het werkt.

  Dit is de bedoeling van het aanleggen van een zo hoog mogelijke bestuurslaag, met zoveel mogelijk gecentreerde macht; dan kun je nationaal steeds minder. Dit is volgens mij ook een van de redenen om bijvoorbeeld te streven naar minder partijen. In Engeland en de VS heb je niet van die lastige partijtjes zoals SP, Groenlinks, PvdD e.a. Daar is al veel meer gecentreerd op het nationaal niveau. We mogen dus maar blij zijn dat we nog wat diversiteit hebben, binnenlands. In Europa heb ik weinig illusies meer.

  Reactie door Martijn — woensdag 19 december 2007 @ 15.34 uur

 8. We hadden ook nog commissie die zich over het ontslagrecht moest buigen omdat het kabinet er niet uit kwam. Wat voor nut heeft die nog als straks we het bevel van europa moeten volgen?
  De pvda heeft weer een puntje kunnen scoren, maar de arbeider komt weer bedrogen uit.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 19 december 2007 @ 15.51 uur

 9. De pvda de rug niet heeft recht gehouden; ze hebben een gewenningsperiode ingesteld.

  Een gewenningsperiode voor het gepeupel wel te verstaan.

  In het kabinet is allang overeenstemming over een compromis over het ontslagrecht.

  De onderzoekscommissie gaat concluderen dat de werknemer gebaat is bij het recht op werk ipv het recht op schadevergoeding.

  De Pvda zal dit verkopen als een grote vooruitgang voor de werknemer en zelfs hoog van de toren blazen.

  Bovendien kunnen ze bovendien hun handen in onschuld wassen: “het moest van Brussel”, “wij zijn er ook niet blij mee maar we zijn nu eenmaal onderdeel van de democratie die Europa heet”; zo lussen we er nog wel een paar.

  De manipulatie is walgelijk, te walgelijk voor woorden.

  Overigens is de hele discussie in Nederland ontstaan slechts enkel omdat de EU dit geregeld wil zien : Neo-liberalisme is het heilige doel van de EU weten we het nog !, nu dan integraal maar toch.

  Reactie door ACE — woensdag 19 december 2007 @ 15.59 uur

 10. het ontslagrecht is gewoon een gedoemt te mislukken poging om nederland aantrekkelijker te maken voor bedrijven.

  Reactie door TBK-er — woensdag 19 december 2007 @ 17.24 uur

 11. het komt neer op dezelfde verlakkerij als met de EU grondwet [ahum verdrag...]
  hier is het “NEE !” en in Brussel maken ze er wel even een JA van…
  nu dus ook met het ontslagrecht.

  als dit kabinet niet vroegtijdig getackled word,valt er straks niets meer terug te draaien.

  is dat dan waar de oppositie op zit te wachten?!
  dat word de oppositie partijen met de volgende verkiezingen dan WEL kwalijk genomen.
  en na dit zoveelste Balkenende kabinet trappen de kiezers in geen enkele belofte meer,want beloftes blijken dus leugens te zijn…

  dus dan ook niet aankomen met “aan ons heeft het niet gelegen” als oppositie.

  Reactie door iew — woensdag 19 december 2007 @ 18.12 uur

 12. Ik ben geen SP-er en zeker geen PVV-er.
  Het standpunt dat ze op dit gebied delen klopt in mijn optiek.

  Reactie door BI — woensdag 19 december 2007 @ 18.19 uur

 13. De PvdA/Wouter Bos wist dat de E.U.de Flexicurity-agenda in zou voeren.Daarom heeft hij het toneel met Donner opgevoerd.Deze kontendraaier heeft echter wel zijn FNV achterban? met Agnes Jongerius voor de gek gehouden en verraden.De groot-kapitaal-lobby in Brussel gaat steeds meer via de Tele-Tubbies in het E.U.parlement de wurggreep,gelegaliseerd door “HET LISSABON VERDRAG”toepassen op de arbeiders-klasse.Hiervoor zijn de leden van de PvdA mede verantwoordelijk!!Als je geen verrader wilt zijn van de arbeidende klasse:Zeg dan je PvdA lidmaatschap op!!!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 19 december 2007 @ 21.21 uur

 14. Ik vond al dat het gevecht wel heeeeel gemakkelijk gewonnen was gegeven.

  Men heeft dat dus gedaan met de weten dat het waarschijnlijk via Brussel zou worden afgedwongen. Kunnen de Nederlandse politici handenwringend zeggen dat zij niets hieraan kunnen doen, ze vinden het ook rot, maar het MOET van Brussel…

  Gek he, dat men zo graag een versoepeling van de ontslagrecht willen hebben, nu dat er een fikse vergrijzing op de werkvloer is. Ik vraag me af: alle dure (vaste) personeel op straat en als goedkope uitzendkracht weer inhuren of zo?

  Reactie door Anja — woensdag 19 december 2007 @ 21.49 uur

 15. Versoepeling van het ontslagrecht, nu dan in het kader van een EU-breed Flexicurity programma, is slechts een van de vele nagels aan de doodskist van een democratisch en welvarend Europa.

  Vorige week tekenden de Europese regeringsleiders in Lissabon de nieuwe grondwet die zo niet genoemd mag worden.

  Onder onze ogen voltrekt zich een fluwelen staatsgeep. En we staan er bij en kijken er naar.

  http://www.brusselsjournal.com/node/2773

  Reactie door Ed Sorrento — woensdag 19 december 2007 @ 23.14 uur

 16. inderdaad worden hier met voorbedachte rade
  onze normen en waarden te grabbel gegooid.
  alles wat je hebt opgebouwd. en nog zou moeten
  opbouwen, daar is de kans dat dat niet meer lukt steeds groter, werken tot je dood gaat,
  over je aanvullend pensioen extra betalen.
  je huis verkopen als je je baan verliest,
  kortom doffe ellende in het verschiet voor velen, dit doet me denken aan het jan hagel.
  overal aan en oranje band, kaal scheren die lui. nieuw nederland komt eraan, toekomst voor ons allemaal, canada misschien ?

  Reactie door h van de panne — woensdag 19 december 2007 @ 23.54 uur

 17. Gelukkig is er ook nog verzet.
  In Duitsland de treinmachinisten.
  In Italië de vrachtwagenchauffeurs.
  In Frankrijk het halve volk.

  Waar blijven de Nederlandse werkers?
  De politieagenten vormen misschien een mooi begin.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 20 december 2007 @ 1.55 uur

 18. Hoe bedenken ze het: Flexicurity! Wat een misleidend woord!! Het staat in ieder geval in dienst van de werkgever. Die zekerheid hebben we!

  En dit was blijkbaar het snode plan:
  De zaak op de lange termijn schuiven…
  om het intussen door Brussel te laten invullen.

  Oftewel: we besodemieteren het volk!

  Is er ooit een kabinet geweest die haar burgers zo heeft genegeerd? Die Tweede Kamer is helemaal geen afspiegeling van de Nederlandse bevolking. Hoe in Godsnaam krijgen ze het voor elkaar om zo eenduidig meerderheidshanden op EEN buik te spelen??

  Nog even… en het smoesje EU-Verdrag gaat in. Kabinetshanden zullen in ‘onschuld’ gewassen worden.
  En we stonden erbij en keken ernaar…
  Er ingeluisd!

  Dag referendum!
  Dag Irakonderzoek!
  Dag weg uit Afghanistan!
  Dag ontslagrecht!
  Dag ziekenfonds!
  Dag gulden!
  Dag Nederland!
  Dag democratie!

  OP NAAR DE EU-DICTATUUR!

  Omdat we erbij stonden en er alleen maar naar keken. Geen zin om OP te staan… you know!

  Reactie door Gloria — donderdag 20 december 2007 @ 2.04 uur

 19. In dit liberale Europa heeft ons land weinig te verwachten.Aantasting van verworven rechten staat ons te wachten.
  Hierbij denk ik aan het stakingsrecht.
  Uittreding of een aparte status ,zoals Engeland en Ierland hebben,is voor ons land een veel betere keuze.
  Het voorbeeld USA is voor ons landje echt geen goed voorbeeld.

  Henri

  Reactie door henri — donderdag 20 december 2007 @ 11.52 uur

 20. Hoe bedenken zij het, is de vraag van Gloria. Dat is al bedacht zolang de mens bestaat. “Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Topsalarissen aanpakken, vergeet het,commissie-Frijns ziet dat niet realiseerbaar. Frijns ziet de nieuwe wetgeving niet zitten, dan verplaatsen de bedrijven hun hoofdkantoor naar het buitenland. Zelfregulering is hun antwoord. Geloven wij dat, nee natuurlijk niet, maar wij arbeiders hebben geen macht, wij zijn het klootjesvolk en de kerk wat zeggen zij, houd jij ze arm, dan houden wij hen dom. Het Socialisme heeft op de barricade gestaan vanaf de 19e eeuw, maar de werkende klasse is verraden door zijn eigen soortgenoten, die door studie een paar treden opklommen op de maatschappelijke ladder, en dikke salarissen voorgehouden werden. Wat hebben wij geleerd van de revolutie, die elders gehouden werd. Niets en nog eens niets, ieder voor zich, en de bijstand, zolang nog aanwezig, voor iedereen. Weten wij het nog, de EU-Euro het wondermiddel voor de toekomst. Daarom met de nieuwe Europese grondwet, is mijn advies als je het niet weet te maken, bestel maar alvast 6 plankjes.
  Soms is het geen slecht idee terug te kijken naar het verleden, daarom eventjes een ander licht op het heden.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Div/ABZ.jpg

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 20 december 2007 @ 12.41 uur

 21. Help SP! dwing alsnog een referendum af om de europese contrarevolutie te stoppen. Nu kunnen we al bijna niets meer zelf beslissen maar als we nu niets doen zijn we geannexeerd en gebeurt het nooit meer!

  Reactie door Frank — donderdag 20 december 2007 @ 13.45 uur

 22. hulp aan sociaal democratish partij is geen oploosing.
  dat moet jij zelf doen.
  Zonder achterlijk te zijn,socialism is vechten,niet bedelen,..
  Zo Jan en anderen, werk aan de winkel zou ik zeggen.ACTIES

  Reactie door gaf — donderdag 20 december 2007 @ 14.03 uur

 23. Het ontslagrecht voor ambtenaren en beroepspolitici staat niet ter discussie, toch? Nee, vanuit hun ivoren toren jagen de door ons verkozenen ons de stuipen op het lijf. Nu is er zogenaamd weer ruzie in het kabinet over de samenstelling van de commissie die het ontslagrecht moet beoordelen, maar het gros van onze volksvertegenwoordigers sluit zijn of haar oren af. Het deert hen immers niet. Straks krijgen ze, in navolging van de kabinetsleden, er ook 30% bij. Ik vraag me wel eens af waarom ik vroeger heb gestreden. Ik heb met mijn collegae vaak ‘wild’ gestaakt en dat heeft ons klauwen met geld gekost. Voor de jongeren onder u: een zogenoemde wilde staking werd niet gesteund door de zogeheten erkende vakbonden. De wilde stakingen hebben er wel voorgezorgd dat er veel verbeteringen zijn bereikt. Niet omdat de bazen dat wilden, maar omdat verder staken hun meer geld kostte. De bazen zeiden dan ook: ‘ooit pakken wij jullie terug’. Wel ze hebben woord gehouden en krijgen steun van de Haagse matras.

  Reactie door Harry Scheltema — donderdag 20 december 2007 @ 14.53 uur

 24. Ja en ik lees net dat Bos het niet eens is met een commissie, die stelde in het rapport, dat het economisch nadelig is om de bonussen voor directeuren aan te pakken.

  Maar Bos heeft helemaal niks te zeggen, ik denk dat Europa ook daar voor zal zorgen. Want als elders in Europa men vrij mag graaien van Brussel zoals ze dat in het europees parlement ook al jaren gewend zijn, dan zal dat hier ook gaan gelden. Ik vraag me af of landelijke politiek nog wel zin heeft.

  Wat Bos probeert te beweren over dit onderwerp is volgens mij een stuk symboolpolitiek dus, bedoeld om de verloren PvdA zieltje weer terug te winnen.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 20 december 2007 @ 15.16 uur

 25. @ 21 Frank,

  Alleen de Ieren kunnen de grondwet nog per referendum afwijzen. Zij zijn onze laatste strohalm. Daarna bestaat rest alleen nog de mogelijkheid van buitenparlementaire actie.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 20 december 2007 @ 16.37 uur

 26. In Europa zitten mensen die graag pro een Europese Unie zijn. Zo’n intern verschil is ook denkbaar in de PvdA gelederen. Zo heb je dan dat ze hier verzet plegen tegen een versoepeling van het ontslag recht terwijl hun Euro-fanatieke collega’s pro een Europese wet zijn.

  Zo niet, dan is het verzet in Nederland zelf een schijnvertoning ingeval ze al weten dat de EU het in werkelijkheid bepaalt. Net als meer dan de helft van de regels die hier gelden, die komen ook allemaal van de EU vandaan.

  Reactie door W6969 — donderdag 20 december 2007 @ 17.16 uur

 27. l9. Ja Hermie Kreeft, ik heb ook mijn hoop gesteld op het buitenland. De revolutie begint in Italie en Frankrijk en ook in Duitsland en Belgie zijn ze veel flinker.Nederland is murw,het enige wat hier misschien opstand kan veroorzaken is als nederland verliest op het EK;dan worden het platte rellen en vernielingen van in oranje gedoste mensen.

  Wij kunnen alleen maar hopen in dit stadium. Hoop doet trouwens niet leven, hoop maakt razend…..

  Reactie door anne hilverda — donderdag 20 december 2007 @ 17.54 uur

 28. de autobezitter heeft een heilige koe,..de werknemers ook..en die heet: niet morrelen aan het ontslagrecht…daar komt mijn moeder nog niet eens aan,laat staan iemand anders..dus tot de laatste snik vechten we..wat onze voorouders hebben opgebouwd!
  He hoor mij eens heerlijk socialistisch denken..ik geniet van mezelf !!

  Reactie door Eric — donderdag 20 december 2007 @ 20.29 uur

 29. wat doen wij hier nog met politiek?belgie heeft niets,nederland 100 dagen niets,en volgens deze site,moeten ze nu eens gaan regeren,hoe dan?
  als dat niet rechtgeldende geld verslindende EU spul er toch alles doorjast waar nee tegen gezegt is,,
  en ps nederland en staken,via bv bonden,dat gaat nooit meer gebeuren,,zolang als er een leuk baantje aan vast zit in de politiek,
  dus in niets doen oevenen ze nu al,bij die bonden,af en toe een prikje,en je belasting invullen,dat is de bond anno 2007.
  zelf voetbal vvdérs mentaliteiten noemen stakers al verwende kinderen,tja makkelijk praten.
  het verstopte schropputje van de EU,dat is nederland,en het stinkt.

  Reactie door ad — donderdag 20 december 2007 @ 21.37 uur

 30. De P.v.d.A en de rug recht houden.
  Krommer kan het niet.
  Nog krommer wél natuurlijk.

  Reactie door Alex — donderdag 20 december 2007 @ 22.14 uur

 31. @ 28 Eric

  Fijn voor je, dat je zo kan genieten van je zelf. Dat is beslist een gave waar je zuinig op moet zijn.

  Er staat hier alleen wel heel wat meer op het spel dan alleen de ontslagbescherming, hoewel die zaak op zichzelf genomen belangrijk genoeg is. Volg bijvoorbeeld is het linkje onder (15). Lachen joh.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 21 december 2007 @ 0.52 uur

 32. Dit is een van de vele voorbeelden van de gevaren dat vanuit een strakker georganiseerd Europa, gebaseerd op de belangen van grote kapitaalsgroepen, grote concerns, en hun ideologie van de zg. vrije markt, dreigen.
  Een ander voorbeeld is het gevaar voor het Nederlandse strafrecht. Zo heeft het Europese arrestatiebevel al geleid tot zeer dubieuze, “gedwongen” uitleveringen van Nederlanders aan het buitenland. De met veel tijd en moeite opgebouwde strafrechtspleging inzake drugs, abortus en euthanasie zou ook wel eens onderuit gehaald kunnen gaan worden.
  De Nederlandse volk moet zich teweerstellen tegen het verkwanselen van Nederlandse verworvenheden aan een reactionaire, Europese machtsconcentratie. Dit heeft dus niets te maken met “nationalisme”, zoals tegenstanders van de SP (w.o. veel PvdA-ers) nogal graag beweren, maar met verdediging van democratische rechten.

  @ Ed Sorrento (25):

  Inderdaad: wie weet, stemmen de Ieren nog het Europees Verdrag per referendum af….(Daar is zo’n referendum grondwettelijk verplicht). Want premier Brown van het VK heeft de belofte van ene referendum van zijn voorganger Blair al naar de prullenmand verwezen. Laten de Engelsen dat zo maar over hun kant gaan?

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 21 december 2007 @ 1.54 uur

 33. Wat willen werkgevers nu eigenlijk?
  Willen ze werknemers aannemen of juist ontslaan?

  Als ze werknemers willen aannemen, waarom zou er dan een ontslagversoepeling moeten komen?

  Willen ze werknemers ontslaan, moeten ze ze toch eerst in dienst nemen. Maar iemand in dienst nemen om hem te kunnen ontslaan lijkt mij nogal stompzinnig.

  Waarom hoor je nooit de argumenten van waaróm er toch echt een ontslagversoepeling zou moeten komen? (Nu dan zelfs EU-breed, begrijp ik.)

  O ja, we waren te achterlijk. Dat was ik even vergeten. Maar nu weet ik het weer. Hopelijk onthoud ik het vanaf nu.

  Reactie door Wilbert — vrijdag 21 december 2007 @ 2.12 uur

 34. En Frans Timmermans maar zeggen afgelopen zaterdag dat Nederlanders het niet begrepen hebben terwijl ze het juist heel goed begrepen hebben. Frans Timmermans PvdA mede grondlegger en bedenker van de grondwet n.b. die het kapitalisme aanhangt waar maar een partij het voor het zeggen heeft: Het bedrijfsleven. De Eu op Amerikaanse leest geschoeid. En dan doen of wij iets tegen bijvoorbeeld de Poolse mens hebben i.p.v. het politieke systeem van verdringing en uitbuiting van de eigen mensen. Frans Timmermans die naar Ierland gaat om het referendum daar te beinvloeden omdat de Ierse burgers geneigt zijn tegen de grondwet te stemmen, een referendum moet houden omdat dat in de grondwet staat en er felle oppositie is tegen het nieuwe verdrag. Niet van de regering overigens. Jan Marijnissen, ik zou zeggen erachteraan. Ga de oppisitie daar versterken,neem het op tegen Timmermans daar, het is de laatste kans. Als de Ieren tegenstemmen is alles van de baan en gaat het niet door. Het kan nog!!! De meeste stemmen gelden NOG niet!!!!! Steun je collega’s in de oppisitie daar….

  Reactie door Henny — vrijdag 21 december 2007 @ 7.54 uur

 35. @33
  Als je dat nog niet snap wat ze willen.
  Ze willen weg werp gereedschap je kan dat wel van die tangetjes heel goedkoop gereedschap wat na je na enkele keren gebruik weg kan gooien.Maar men wil daar geen verwijderingsbijdrage meer voor betalen.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 21 december 2007 @ 10.49 uur

 36. @ 34 Henny. Die Frans Timmermans slaat inderdaad echt alles in zijn drammerige Eurofilie. Door wie wordt hij betaald zou je je afvragen? Ik las laatst tijdens schaft een interview met hem in een VNO-blaadje: Deze demagoog ziet in iedere EU-tegenstander een vijand van de Europese Grondwet!
  Deze man is een schande voor de PvdA, en die `arbeiderspartij’ is vooral dankzij hem een schande voor het socialisme. En hij lobbiet in Ierland tegen hun referendum?
  Ierland is naast Polen en Nederland het troetelkind van de Amerikanen, dus dat belooft niet veel goeds.

  Overigens gelet op fusiegekte in multionationals zie ik in de drift om een EU federale staat te krijgen een nieuw schikbeeld: Een Amerika, ooit gewelddadig op Indianen veroverd door Europeanen dat gaat fuseren met Europa! Eindelijk het `vrije’ Westen als complete staatsmacht met uiteraard maar twee partijen zoals thans in de US, vies rechts en schoon rechts.
  En Zwitserland mag onafhankelijk zijn als nieuw Fort Knox. Ik hoop het niet mee te maken.

  Reactie door Haq — vrijdag 21 december 2007 @ 11.41 uur

 37. @18 Gloria

  over het ontslagrecht heb ik al veel eerder gezegd dat dit niet van de baan zou zijn en het er op wat voor manier dan ook doorheen word gedrukt.
  nogmaals: Nederland word het lage loon land industrieterrein van de EU.
  en niet te vergeten een doorvoerhaven voor zaken die eigenlijk het daglicht niet kunnen verdragen,zoals wapens en drugs.

  er emigreren 130.000 mensen per jaar uit ons land en dit cijfer is stijgende.
  de toestroom van goedkope arbeidskrachten uit andere landen is vele malen groter dan men [zogenaamd] had verwacht.
  de grenzen zijn vandaag volledig open gezet.

  we worden verkocht als slaven aan de EU.

  maar wat verwacht je ook van de VOC…?!
  hier is de ontslagrechtversoepeling dus voor nodig.

  en de oppositie?! die wacht op acties van de burger,onder het mom van “het voordeel van de eeuwige twijfel” tegenover het kabinet.

  er valt straks niets meer terug te draaien en maakt het geen zak meer uit wie er in de toekomst gaat regeren hier,want dat is immers allang duidelijk!
  dat is namelijk Brussel.

  bedankt voor het destructief meedenken,of heette dat nou constructief…?

  Reactie door iew — vrijdag 21 december 2007 @ 14.49 uur

 38. Kan iemand mij vertellen hoe het mogelijk is dat Peter Bakker van tnt post (een bedrijf waar momenteel 11000 werknemers op de schopstoel zitten) tot voorzitter word benoemd van de ontslagrecht commissie. Niet echt objectief dacht ik… of ben ik nu gek.

  Reactie door Gj van Stroe — vrijdag 21 december 2007 @ 16.32 uur

 39. Ik moet de reacties nog lezen.
  Maar het ontslagrecht moeten wij van meer dan een kant bekijken.

  Iedereen mag weten waar iets dat hij maakt in werkelijkheid voor dient.

  Een werknemer moet eerder en meer recht hebben om ontslag te kunnen nemen, dan dat een werkgever het recht krijgt om hen zomaar te ontslaan. Daar mag geen sanctie tegenover staan.

  Werk dat iemand niet bij zijn aard voelt passen, of dat (mee naar zijn mening)schadelijk en nadelig is voor de omgeving de wereld en andere mensen, dat moet hij altijd kunnen weigeren.

  En een dergelijke baan moet hij met recht op een uikering als hij niet direct ander werk heeft, kunnen vertrekken.

  Daarvoor moet hij op eigen initiatief, en op staande voet ontslag kunnen nemen met het recht op een uitkering ingeval hij nog geen ander werk heeft

  Er moet een lijst van werkzaamheden openbaar worden gemaakt, die iedereen zonder meer weigeren, zonder dat daar represailles tegenover staan.

  En een zwarte lijst van bedrijfstakken zoals onder ander de wapenfabricage, bordelen en meer. Waar men niemand kan verplichten, om er te gaan solliciteren. Maar waar wel iedereen zomaar mag vertrekken.

  Wie in zulke bedrijven werken, die moeten er zonder opgaaf van redenen en met het recht op een uitkering altijd op eigen gelegenheid kunnen vertrekken.

  Wij moeten het ontslagrecht en wetten aangaande werken gewoon in Ons voordeel omdraaien.

  Niet leuk voor wie zich met rotzooi verrijken en hun nepeconomie. Maar prima voor de mensen en onze aarde.

  In haast geschreven door Haras.

  De groeten.

  Reactie door Haras — vrijdag 21 december 2007 @ 22.01 uur

 40. @37 Iew

  Graag gedaan Iew!
  Hoe zit het eigenlijk met die handtekeningenaktie voor het EU-referendum. Is dat stilzwijgend ten onder gegaan? Of heb ik iets gemist?

  Ik zal een ding niet meer vergeten… hoe de Nederlandse burgers zich gedwee naar de EU-slachtbank hebben laten leiden. Wat een enge gecultiveerde samenleving hebben we!
  Rechts heeft de overhand en regeert dit land gedrie-elijk het land uit. Met steun van de rechtshartige rest.

  Geen revolutie, geen opstand. De armen gewoon armer en de rijken gewoon rijker. Niets aan de hand. De oppositie acht meneer de president hoog en vice versa. Het politieke spel wordt gespeeld en we winnen e.e.a. benauwd, zuinig en mondjesmaat. Het zet geen zoden aan de dijk.

  Gewoon… over wat jaren weer verkiezingen en dan gewoon weer stemmen door gewone burgers die gewoontegetrouw weer gewoon stemmen op de C omdat oma en opa en mamsie en papsie dat ook gewoon deden.
  En zo gaan we gewoon verder. Want je weet Iew: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

  En zo zijn de burgers gek genoeg gebleken om dit land in handen te geven van de neo-liberale voccersbende. Wow! pas maar op voor die gewone mensen! Ze beduvelen je waar je bij staat.
  Gaan we dat smoesje geloven? Staat van unie Europa morrelt aan het ontslagrecht?
  No way! Als er aan het ontslagrecht wordt gemorreld is het door dit kabinet!!
  Want een landsleider die niet OPstaat tegen dit soort EU-morrelarij, vermorrelt zijn burgers.

  Dus is het NU aan de burgers om de unie van Europa te vermorrelen. Te beginnen bij dit kabinet. OPgemorreld met z’n allen!
  Dat is oppositiewaardig. Tenslotte doen we niet aan salonsocialisme. Toch?

  Reactie door Gloria — zaterdag 22 december 2007 @ 4.03 uur

 41. @38
  Nou dat is heel eenvoudig zie dit onderstaand bericht.
  Naast de voorzitter moet de commissie uit twee deskundigen en twee mensen uit de praktijk bestaan. Een van hen zou de voormalige CNV-voorzitter Anton Westerlaken zijn.
  ……………….
  Er komen twee mensen die deskundig zijn dus uit de werkgevers wereld met jou genoemd persoon komt dat op 3 en de meeste stemmen gelden.
  Onder deskundig versta ik mensen die ervaring hebben met mensen er uit flikkeren ,nu deze voorzitter telt wat dat betreft voor vijf man.
  Hij heeft ontzettend veel ervaring met mensen er uit te flikkeren.
  Voor de zekerheid je bent niet gek,je doorziet alleen het spelletje, de politiek denkt nog steeds dat het volk gek is.
  Ook daar heb je een 4 manschap van deskundige en uit de praktijk de PVDA,CDA,VVD,CU met als voorzitter JPB.
  De geloofwaardigheid met zo boef als voorzitter is natuurlijk weg voor deze commissie ontslagrecht.
  Ook deze commissie zit met Kerst onder de boom.
  En praat met lul verhalen hun geweten schoon.
  Het volk gaat richting de slaaf.
  En dat vind de regering en de EU best gaaf.
  Met hun 30 % op zak.
  Geeft hun het gevoel dat god bestaat toen men om meer bad.
  Maar het volk is nog steeds in diepe rust.
  En wordt met de volgende verkiezing met belooft zoet wel weer gesust.
  Dus vreet er deze kerstdagen nog flik op los.
  Want in de toekomst zijn we met deze commissie en hun bevelhebbers mooi de klos.
  Prettige Kerstdagen

  Reactie door De Hakker — zaterdag 22 december 2007 @ 11.23 uur

 42. @34 Ijzersterk Henny. Jan Marijnissen ook
  naar Ierland en terugkomen met een paar ij-
  zersterke “witch”-”keys”, van het Walkerige
  soort, mag ook Jimmy of James heten en ook
  ‘vloeibaar’ zijn, als het maar ‘hout’ snij-
  den kan. De fik erin en niét langer morre-
  len over dat ‘ontslagrecht’.
  De Oppositie moet dan in der vrede maar
  borrelen om te voorkomen dat deze coalitie
  doorgaat met korrelen van normen en waarden
  Je ‘huiswerk’ goed gemaakt, Henny, bedankt!

  Reactie door Madelief — zaterdag 22 december 2007 @ 14.21 uur

 43. ja zo is het Hakker,,have a good day

  Reactie door gaf — zaterdag 22 december 2007 @ 15.24 uur

 44. Waar hangt het petekind van de Don uit,is dat zelfde petekindje niet bezig met andere betweters om advies aan de EU te verstrekken i.v.m ontslagrecht.
  Het ontslagrecht is niet van de baan sterker nog het zit er aan te komen.

  Reactie door nic — zaterdag 22 december 2007 @ 20.35 uur

 45. Ik zie de noodzaak niet om de ontslagbescherming aan te passen.Men heeft komende jaren moeite zat om het personeel binnen te houden.
  Wil men de wetgeving veranderen om te kunnen veranderen?
  En zal het niet verstandiger zijn om eerst de loonafspraken ,zoals C.A.O’s , op europees nivo af te spreken.

  Reactie door tom — zondag 23 december 2007 @ 0.11 uur

 46. 33. Wilbert

  Het onderste uit de wijnkan. Volgens Paas van de CNV is het een ‘borrel’.
  Ze willen gewoon iedereen te pas en te onpas kunnen ontslaan, misschien zoals ze nu al doen bij onze kruideniers, een goedkopere kracht, jij eruit etc… zeker nu met meer aanbod van goedkope arbeidskrachten zeer lucratief denk ik.
  Paas van de CNV vond het bij zijn aantreden bespreekbaar maar heeft eerst zelf onderzoek gedaan (net als de SP natuurlijk).
  Op intermediairPW;HR profesie kun je het uiteindelijke resultaat daarvan nalezen.

  Reactie door Henny — zondag 23 december 2007 @ 16.12 uur

 47. nu is het het ontslagrecht morgen gaan ze morrelen aan de pensioenen,wij hebben een spaarpot,andere landen niet ,wij mogen/moeten dan bijdragen.nederlanders wanneer worden we eens wakker en rukken ons los van de europese unie,laten we weer onze eigen weg gaan ,kijk ook naar zwitserland daar gaat het ondanks niet lid zijn van de eu ,toch prima,we gaan helemaal naar de radsmande

  Reactie door Willem — dinsdag 25 december 2007 @ 18.22 uur

 48. Het is weleens aardig om wat bij te lezen m.b.t. de PvdA en Europa op de website
  http://www.pvda-brussel.nl/nieuwsbrief.htlm

  Reactie door Henny — woensdag 26 december 2007 @ 8.21 uur