3FM: De wereld schreeuwt om drinkwater

donderdag 20 december 2007 :: 20.55 uur

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Vandaag heb ik namens de SP de jongens van 3FM een steuntje in de rug gegeven. Hun glazen huis staat dit jaar recht voor de Tweede Kamer op het Plein in Den Haag. Na afloop sprak ik nog even met DJ Rob Stenders waarom ze nu precies dit thema hadden gekozen en waar het geld voor gebruikt gaat worden. Je kunt het op de video bekijken.

Mocht je in Den Haag zijn, ga even bij ze langs om de actie – en hen – te steunen.

Ik kreeg voor mijn bezoekje een Rolling Stone-t-shirt met een schrale, verdroogde tong van ze. Heel mooi. Ik had de drie heren beloofd deze bij het volgende Stones-concert te dragen. Maar die belofte heb ik nu al gebroken.

Eenmaal buiten liep ik op de boekenmarkt namelijk Martin Ros tegen het lijf. Ik heb hem het t-shirt gegeven. Hij kan ook een steuntje in de rug gebruiken.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

39 Comments

39 reacties

 1. goed dat je langs bent geweest jan!
  mooie gift ook
  alvast fijne dagen toegewenst
  Gerhard Goené
  Gorinchem
  777694

  Reactie door Gerhard Goené — donderdag 20 december 2007 @ 22.13 uur

 2. De oorzaak van schoon water tekort is de mens zelf.Op aarde leven te veel mensen welke een povenproportioneel welstands niveau eisen en dat aantal neemt schrikbarend toe. (Azie,China,India,Indonesie,Zuid Afrika etc.)Dat zorgt voor een enorme vervuiling,welk land erosie/droogte tot gevolg heeft.Woestijnvorming neemt ieder jaar toe.Oorzaak en gevolg is een bekend gezegde.De oorzaak wordt niet kordaat aangepakt.Beplanting van woestijn door planten welk brak water kunnen verdragen is een middel.Afval water moet weer gerecykeld worden.Condens-vangers kunnen kleinschalig toegepast worden.Vooral Afrika kan de zon,via electriciteits opwekking,als krachtbron gebruiken voor machinale condensors van zeewater.Olietankers kunnen na aflevering van ruwe olie,zuiver water mee terugnemen.Akties houden is best goed,doch inventieve oplossingen zullen het uiteindelijk moeten doen.Wij moeten een stapje terugdoen.Maar wie moet de eerste stap zetten?

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 20 december 2007 @ 22.57 uur

 3. Iedereen die er op oude leeftijd eruit geflikkerd wordt kan een steuntje in de rug gebruiken.
  Maar van de vorige kabinetten en onder bezielend leiding van VVD,PVDA,CDA heeft men daar een trap in de rug van gemaakt.(de z.g, werk prikkel)
  Verder denk ik dat deze man niet zoveel steun nodig heeft althans finacieel, hij was volgens mijn wel akkoord met de afkoopsom.
  Zelf denk ik dat er wel velen andere zijn die dit shirt als symbool over hun schouder hadden mogen hebben.
  Maar goed,je had er maar een en kwam hem net tegen.

  Reactie door De Hakker — donderdag 20 december 2007 @ 23.09 uur

 4. Alle respect voor de dj’s, en uiteraard heb ik ook mijn bijdrage gedaan. Toch heb ik wel een kanttekening, aangezien straks JP Balkenende ongetwijfeld het eindbedrag namens het kabinet zal aanvullen:

  -zal 3FM ook aandacht geven aan de toestand in Gaza, waar de drinkwatervoorziening ook lijdt onder de Israëlische bezetting?

  -hoe kan Balkenende zichzelf in de ogen kijken en het Rode Kruis straks met enorme persaandacht geld geven, nu Nederland opnieuw tegen een verbod op DU-munitie heeft gestemd?

  How does it feel JP?

  Reactie door Johnito — vrijdag 21 december 2007 @ 0.20 uur

 5. Natuurlijk moet ook Rob Stenders wel “in the picture” blijven he! Hoe kan je dat nou mooier doen dan jezelf een aantal dagen in een glazen huis te zetten?! Succes en media-aandacht verzekerd, dacht ik zo..Maar hopen dan dat het goede doel er ook baat bij heeft, dan blijft in elk geval het gezegde “de éne hand wast de andere” zichzelf opnieuw weer bewijzen! En ook de SP zal nooit “nee zeggen” tegen wat extra aandacht…toch??

  Reactie door ToN — vrijdag 21 december 2007 @ 0.59 uur

 6. Dag Jan,

  Welke nummer van Amy Winehouse heb je vanmiddag aangevraagd voor je collega?

  Reactie door Olav — vrijdag 21 december 2007 @ 1.01 uur

 7. @ Ton Ach, bijna alle goede ideeen worden vercommercialiseerd. In de wereld van tegenwoordig moet je aandacht creeeren om aandacht te krijgen.

  Het alternatief is dat er geen aandacht op komt.

  Ik vind de 3fm acties altijd erg leuk met Kerst. Het drinkwater vind ik een redelijke keuze, gezien alle focus op het klimaat de laatste tijd.
  Kortom, eluk voordeel heb ze nadeel, zoals de grote Johan altijd zei…

  Reactie door Rita — vrijdag 21 december 2007 @ 1.06 uur

 8. Prima dat de SP dit initiatief steunt!
  Zelf ga ik waarschijnlijk niet ff naar Den Haag, maar ik zal zeker doneren. (O.a. het uitgespaarde retourtje)

  Reactie door kinkel — vrijdag 21 december 2007 @ 10.44 uur

 9. Ja Jan, en hier zitten dan de NIET millionairs…ik dacht, leuk ff naar Ebay, kijken wat er word aangeboden…maar blijkbaar moet je met het hele bedrijf tegelijk bieden ofzo, want de bedragen zijn prachtig maar voor een individu niet op te brengen…JAMMER!

  Dan maar gewoon een bijdrage doen…een druppel op de gloeiende plaat.

  Reactie door QuestionMaster — vrijdag 21 december 2007 @ 11.53 uur

 10. Dag Jan,

  Ik hoor net dat dhr Koenders namens het kabinet het uiteindelijke bedrag zal verdubbelen. Zou het niet meer kloppen als hij zegt dit namens de bevolking van Nederland doet. Ten slotte is het toch ons belastinggeld dat ook in ontwikkelingswerk wordt gestoken? Begrijp me niet verkeerd, ik sta hier helemaal achter. Maar denk dat dit juist ook een kans is om betrokkenheid van de bevolking te creeren door het niet alleen namens het kabinet aan te bieden.

  Reactie door Lian — vrijdag 21 december 2007 @ 12.09 uur

 11. Mooie reportage Jan! En zeker een héél goed doel, schoon drinkwater. Succes met SP-TV.

  Reactie door Ronald Hoogenboom — vrijdag 21 december 2007 @ 13.58 uur

 12. Jan..perfect. Ik kus oe platt..!!
  Ik had oe graag met Willempie Alex willen zien dansen,mar ge ken nie alles hebben intleve,he..die was er ok latst..eg woar!

  Reactie door Eric — vrijdag 21 december 2007 @ 15.20 uur

 13. @10 Lian

  Volkomen gelijk. Makkelijk te sieren en pronken met andermans veren.

  Verder lijkt het mij een schot voor open doel, om de komende dagen, als groep of individueel te verschijnen op het Haagse Binnenhof.

  Liefdevolle kerst aan ….

  Reactie door Roodkapje — vrijdag 21 december 2007 @ 17.02 uur

 14. De waterkranen doen het wel bij mij. Ik gun de hele wereldbevolking waar het o.a. recht op heeft. Water!
  Over eten maar niet te spreken. Zieke wereld!!
  Ook voor de uitkeringsgerechtigden in ons land is het armoede met kerst. De hoge vaste lasten knabbelen steeds meer af…
  Wat een luxe om met geld te zwaaien in dit land in deze tijd, terwijl zoveel mensen in de schaduw van de rijken moeten leven.
  En dat door een christelijk kabinet die straks weer vooraan in de kerk Christus bejubelen. En de oppositie heeft andere zaken aan het hoofd.
  Op naar het schijnheilige vreetfestijn! En de oorlog, de gewonden, de nabestaanden.
  Vrede met kerst?

  Reactie door Gloria — vrijdag 21 december 2007 @ 22.40 uur

 15. Prachtige actie zo voor de Kerst dagen perslot van rekening willen we wel met een schoon geweten onder kerstboom zitten.
  De gelovige doen dat vaak met sprookjes verhalen tijdens de Kerstmis als ongelovige kunnen we niet achterblijven en voegen we iets toe.
  We gaan het afkopen terwijl we ons vol gieten met drank en eten met dieren bouten heeft de natuur het zo beschikt dat die er helaas niet zo fris er uit komen.
  Ook de hoeveelheden zullen met de komende feestdagen weer enorm zijn en we komen allemaal weer een paar kilo aan.
  Als deze onfrisse bij producten spoelen we in dit land weg met schoon drinkwater een kniesoor die zich daar druk overmaakt maar met Kerstmis inzicht komen er andere gevoelens.
  En wel hoor heel BN Nederland heeft zich al laten zien van Koningshuis via de politiek na de een aftandse volkszanger toe allemaal mogen ze voor het oog van de camera hun geweten afkopen voor Kerstmis en zo kunnen we ons zonder enig geweten rond wentelen in een overdadigheid en met onze vol gevreten buik met een goed gevoel onder de Kerstboom zitten.
  We heffen vaak tijden deze dagen ons glas
  Helaas moeten we dan een plas
  Ook doen we veel dieren bouten eten .
  En ook deze komen ons hol uit als ze zijn op gevreten
  Dit alles spoelen we door.
  En daar hebben we schoon drinkwater voor.
  Maar ons geweten is rein.
  We geven geld als een trein.
  Prettig Kerstfeest

  Reactie door De Hakker — vrijdag 21 december 2007 @ 23.19 uur

 16. @ De Hakker
  Proficiat met jouw analyse, ik heb daar niks aan toe te voegen! Nu maar hopen dat Stenders, Koenders, e.a. ook hun eigen bankrekening aanspreken ZONDER dat dit met media-aandacht gepaard gaat! Het zou ze zeker sieren door dit in de anonymiteit te doen..(en het verder stil te houden).
  Ik hou niet zo van “dubbele agenda’s”, jij waarschijnlijk ook niet?
  Helaas zal het een tijdje duren voor we op elkaar kunnen reageren, gezien die nieuwe regels op dit weblog..Maar over exact 24 uur zal ik ff kijken of er vanuit mijn stekkie verder nog iets te reageren valt (knipoog)..
  Oh ja, voordat ik het vergeet en de kans niet meer heb…Ook met Gloria ben ik het volkomen eens! Enne Gloria, ik ga er absoluut en alleen al uit principe GEEN vreetfeest van maken hoor, dat vind ik (gezien de armoede die ons rijk landje ook nog steeds het schaamrood op de kaken zou moeten bezorgen) totaal ongepast!! Dat hoort helemaal niet bij Kerst en maakt iets, dat voor iedereen een feest van hoop en liefde zou moeten zijn, tot een regelrechte schande!

  Reactie door ToN — zaterdag 22 december 2007 @ 1.40 uur

 17. TJA

  De wereld schreeuwt om drinkwater.

  en

  Een Libanon-veteraan schreeuwt om aandacht.

  TJA

  Een paar rijke bekende DJ’s die paar dagen een Glazen Huis in gaan voor een missie krijgen nog maar eens een keer alle aandacht voor hun gekozen missie.

  en

  Een Libanon-veteraan met een missie die de Gouden Kooi niet in wilde maar voor zichzelf moest, maar daar niet in kwam is weer geen aandacht voor zijn missie.

  TJA

  Ik voel me soms net Calimero

  Wat mijn missie was ?

  Ach, ik wilde links om of rechts om financieel iets betekenen voor die steeds groter wordende groep veteranen met PTSS. Ik moest, dus wilde niet o.a. die Gouden Kooi in om zo een platform voor mijn missie te creeeren. Maar helaas voor mij moest het t.v. programma De Gouden Kooi een smakeloos t.v. programma worden dus was er voor een veteraan met een missie geen plaats.

  Tja lieve mensen, ik schroom me niet om zielig en jaloers te doen als ik dat een beetje voel.

  Reactie door Peter Mink — zaterdag 22 december 2007 @ 3.43 uur

 18. Stelletje rijke vvd-ers in een glazen kooi, proberen weer bij jan met de pet geld uit de zakken te kloppen.Het zal wel allemaal goed bedoeld zijn, maar het zijn altijd de rijken die van die acties verzinnen.
  http://www.youtube.com/watch?v=0qbNfIyC6wQ&feature=related
  Laten ze maar 6 dagen actie voeren van: Help de armen in Nederland.

  Reactie door co — zaterdag 22 december 2007 @ 11.34 uur

 19. Ik zou veel kunnen schrijven wat minstens zo belangrijk zou zijn, maar dat zou afbreuk doen aan deze groots opgezette mediakermis…

  Reactie door Redstar — zaterdag 22 december 2007 @ 14.09 uur

 20. Peter Mink

  Ik vind dat er door de overheid verantwoordelijkheid genomen moet worden voor veteranen met PTSS. Dat is er niet, ze worden niet eens erkend en herkend en nog voor een tweede maal bijvoorbeeld naar Afghanistan gestuurd.
  En dan maar zeggen dat het helden zijn die uitgezonden militairen, over hun rug de missie verkopen. Tot zolang de overheid hen kan gebruiken en als dat verkeerd afloopt hebben ze het nakijken.

  Hakker heeft gelijk vind ik.
  Onze BN-ers die doorgaans de glossy overconsumptie maatschappij slijten aan de reeds overconsumerende burgers in hun best geklede man van het jaar Italiaanse maatpak ; de snelle oppervlakkige 10 minuten onderwerpjes slijtende publieke omroep, die zich aanpast aan de onverschilligheid van de kijk-en luistercijfers genererende consumptiemassa die de aandacht niet langer meer vast kan houden dan tien minuten…… voor al de ellende die er bestaat.
  Nu t.b.v. dezelfde kijk- en luistercijfers kunnen ze een hele week lang zonder eten in een glazen huis, hoe doorzichtig, de kijk en luistercijfers opkrikken door aandacht te vragen voor dat waar ze het hele jaar door schijt aan lijken te hebben.
  In januari zullen we m.b.t. radio 1, de zogenaamde nieuws-en actualiteitenzender afscheid nemen van de ochtenden zoals die zijn, een half uur voor een belangrijk onderwerp is te lang, van uitdieping kan geen sprake meer zijn. Het wordt nog erger dan het al was geworden. Het leukheidsgehalte, de oppervlakkigheid en de snelheid…. en de herhaling, herhaling herhaling zal opgevoerd worden, meer van het korte nietszeggende journaal nog meer verkeers en weerberichten want daar zit de luisteraar op te wachten, waar de file staat… en of het regent danwel mist en op muziek in de tent….tussendoor…….

  Reactie door Henny — zaterdag 22 december 2007 @ 15.54 uur

 21. Klopt het dat dit geintje een dikke 6 miljoen euro kost en als dat inderdaad zo is, had dan die 6 miljoen niet beter bespaart kunnen blijven door die tierelantijn niet door te laten gaan en die 6 miljoen te storten aan het goede doel.

  Het lijkt waarachtig op zo´n tranentrekker met zo´n gewetenloze del als wendy van Dijk die met een salaris van 2 miljoen per jaar een programma maakt dat honderden duizenden euros kost, waarin een bijstandsmoedertje haar keukentje wordt verbouwd met giften van tienduizenden euros van de plaatselijke middenstand, waar dat bijstandsmoedertje dan theatraal met tranen in de ogen op haar blote knieën 3 keer dankje moet zeggen.

  En wie betaald dat programma van een half miljoen euro, juist ja wij, het volk.

  Zijn we een week voor kerst al dermate volgevreten dat dit onze verveling moet verdrijven.

  Reactie door ACE — zaterdag 22 december 2007 @ 19.41 uur

 22. Heeft Nederland nou een prins die verstand heeft wat water betreft of niet,zouden we ook nog een gift kunnen verwachten van de opvolger van de Vorstin van Nederland.

  Reactie door nic — zaterdag 22 december 2007 @ 20.45 uur

 23. Wij hebben tegenwoordig een opgeblazen economie van gebakken lucht. Dat heb je goed gezien ACE @ 19.41.

  Vandaag zijn er weer 9 miljoen PIN betalingen geweest. De gemiddelde Nederlander schrikt er niet voor terug om 40 euro uit te geven aan een reukwatertje. Vroeger kostte dat een paar gulden. Het is alcohol, water, een glazen flesje, een stukje karton en wat chemische stofjes.
  Samen ca. 1, hooguit 2 euro waard.
  De rest is marketing en reclame.

  Maar aandacht voor schoon drinkwater is belangrijk want het staat tegelijk symbool voor een schoon milieu en een ecosysteem in balans. Ook de regenwouden en oceanen!

  Lieve vrienden, willen jullie op het kerstmenu geen kreeft zetten?
  Fijn, hartelijk dank!

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 22 december 2007 @ 21.24 uur

 24. net als al die andere goede bedoelingen zoals optredens van stinkend rijke artiesten???die 1 keer per jaar so this is xmis?blaten,en de volgende dag rustig bij dat engelse auto progamma gaan vertellen dat ze thuis een ferari of 3 hebben,en 2 lambo’s als hobbie hebben staan,en een porche voor de bootschappen,
  maar eeu schoon drinkwater??darfur??,ligt daar geen inmens meer onder waar de mensen sterven van de dorst enz??

  Reactie door ad — zaterdag 22 december 2007 @ 22.22 uur

 25. Van de prins geen kwaad nic, deze keer, want hij gaf wel iets maar we mochten niet weten hoeveel.Dat had hij wel moeten zeggen, want er zijn altijd rijke snobs die dan nog meer willen geven.

  Er zijn zoveel goede doelen: kerstpakketten voor zeer arme mensen in het oostblok b.v. die daar in bittere kou zitten. Voor 90 euro schenk je b.v. een kachel.
  De ex-dansberen hebben nu een prachtig park waar ze tot hun dood een echt berenleven kunnen leiden,maar nu de zwerfhonden van Boekarest nog.Actie Viervoeters.

  Ik wou dat ik zo rijk was als een prins, dan kun je veel huishoudens en dieren heel gelukkig maken.

  PS Hermie, je komt niet voor op het menu hoor, dat is ons te wreed…….

  Reactie door anne hilverda — zaterdag 22 december 2007 @ 23.43 uur

 26. @16

  Dag ToN.
  Je hebt gelijk vwb die dubbele agenda’s. En Zonder eten is een farce gezien de voedzame drankjes. En met die top-inkomens blijven de heren staatsvriendelijk en ruimhartig komen de politici zich van hun gulle kant laten zien.

  Ach kerstmis… je kent het wel, ToN. Geen plaats en dan maar in de stal. Hoeveel stalletjes zullen van zolder zijn gehaald? Dat kleine Kindje ziet iedereen wel zitten, maar de volwassen Man die met open ogen zijn Missie tegemoet ging ligt wat zwaarder op de maag bij velen…

  Nee, de wereld schreeuwt niet om drinkwater. De wereld schreeuwt om LIEFDE!
  Dat is de sleutel waarmee de wereld vooruit komt. Gaan we beseffen dat we hier alles te leen hebben en er zorgvuldig mee om moeten gaan door te DELEN! Vanzelf heeft dan ieder mens op Aarde volop te eten en te drinken en is Kerstmis niet alleen nog maar een feest voor de rijken…

  Geloof maar dat die stal niet voor niets was, ToN. Typisch God… niets is bij Hem toevallig! Zou mij niet verbazen als die stal staat voor de homo homini lupus. Gekomen onder de wolven in schaapskleren.

  Reactie door Gloria — zondag 23 december 2007 @ 2.42 uur

 27. ik ben vegetarier,zo geen kreeft,maar ook geen kerst,wat een onzin is dat,kerst wie heeft dat verzonen?.
  Niet een arm die aan kruimel vraag,
  pretige feest dagen allemal.
  Hasta la victoria siempre….
  Aqua en libertad!!!!!!!!!!

  Reactie door gaf — zondag 23 december 2007 @ 3.48 uur

 28. Gelukkig lees ik tussen alle negative berichten ook enkele positieve berichten.
  Laten we aub niet vergeten dat water het belangrijkste is voor deze mensen om te overleven.
  Maak het dan wat uit waar of van wie het geld komt, zolang het water maar voldoet aan de eisen en er mensen levens mee word gered.

  Laat dan ook de negative klank eens achterwegen en bekijk deze actie eens positief.

  Hermie@Kreeft, Een goede actie van u, sluit me hier graag bij aan, het is inderdaad zoals Anne het al zei, heel wreed voor deze arme beestjes.

  Reactie door TT — zondag 23 december 2007 @ 10.55 uur

 29. DJ Ruud de Wild was er getuige van dat de laatste woorden van 1 van de grootste Nederlanders waren : ” Als je dweilt, dan doe je de kraan dicht “.

  Wel, natuurlijk is het super om er werk van te maken dat steeds meer mensen gezond drinkwater tot hun kunnen nemen. Maar ja, als o.a. in diezelfde regio’s het aantal mensen ook maar onverantwoord toe blijven nemen dan vraag ik me toch af of we niet een beetje met de kraan open aan het dweilen zijn. Want het is toch hopelijk de bedoeling dat het aantal mensen zonder vers drinkwater afneemt ? Wel, gebeurd dat laatste dan ook als je b.v. in een regio 10.000 mensen van vers drinkwater voorziet maar tegelijker tijd in diezelfde regio er 16.000 nieuwe zielen bijkomen ?

  Nee toch ?

  Wel, hier dan mijn schreeuw voor vandaag & morgen : ” Stop nu eens een keer met het dweilen met de kraan open, lieve wijze mensen “.

  Was die zo goed Pim ?

  Reactie door Peter Mink — zondag 23 december 2007 @ 15.23 uur

 30. 28. TT

  Natuurlijk vind ik schoon drinkwater voor eenieder heel erg belangrijk en beter nu aandacht dan helemaal niet.
  Helaas werkt het vaak averechts als een hype. Morgen gaan we nl. met z’n allen weer gewoon verder en is er geen enkele aandacht meer voor. Vooral als we er in plaats van even iets voor te geven er werkelijk iets voor moeten laten.

  Reactie door Henny — zondag 23 december 2007 @ 15.30 uur

 31. Waarom nu en waarom die radiozender en waarom steunen bedrijven het en wat gebeurt er precies met dat geld en helpt het. Een heleboel vragen.
  Als je in een huisje woont kun je heel veel water besparen door regenwater te gebruiken(behalve voor opdrinken natuurlijk).
  Dat kun je dus zelf doen en je bespaard geld.
  Drinkwaterproduktie is niet zonder risico, vooral als het erg veel is. (oa. verzilting en verdroging liggen op de loer.

  Reactie door Nico de Vries — zondag 23 december 2007 @ 17.15 uur

 32. Dit schrijft mei li vos op de hyve. Ik heb wel een beetje hetzelfde gevoel, moet ik toegeven…. Jullie?

  “Een ding moet mij nog van het hart. Collega Anker van de ChristenUnie had bedacht wij alle 150 leden geld zouden inzamelen voor het Glazen Huis, dat dit jaar op het Plein staat om plaatje te draaien voor het goede doel. We zouden dan samen met voorziter Gerdi Verbeet na afloop van de stemmingen het Plein oversteken, geld overhandigen en een plaatje aanvragen, namens alle kamerleden. Het idee van Anker was dat we dat allemaal gezamenlijk en in eensgezindheid zouden doen. Maar nee, de SP deed weer eens niet mee. Marijnissen toog ‘s middags al met 2500 euri van de SP naar het Glazen Huis, babbelde daar fijn, liet zich uitgebreid fotograferen en bood namens de SP wat geld aan. Gerdi Verbeet kwam ‘s avonds nog eens aan voor de overige kamerleden. Beetje flauw van de SP.”

  (Ruudt, de SP geeft elk jaar een bedrag aan dit initiatief, en dus niet alleen omdat 3FM dit jaar bij de Tweede Kamer voor de deur staat. Zo ben ik vorig jaar naar het Neude in Utrecht getogen om een bedrag te overhandigen, niet ‘wat geld’. Dit jaar was het overigens bijna 3.000 Euro. Mevrouw Verbeet overhandigde namens de andere partijen 8.750 Euro. Ook een mooi bedrag. JM)

  Reactie door Ruudt — zondag 23 december 2007 @ 21.35 uur

 33. mei li vos?? ahum??tot 70 jaar werken? pvd$?
  en ik meen een eigen ahum juppen bond/je?

  Reactie door ad — zondag 23 december 2007 @ 23.40 uur

 34. Peter Mink, Pim had natuurlijk aan een kant wel gelijk, maar dat sloeg op de bevolking in eigen land. Ik vind ook dat hier te veel op een kluit zitten en wij krijgen gemiddeld maar 2.2 kind per huishouden.In l900 telde Nederland 5 miljoen inwoners, dat lijkt mij een mooi getal voor zo’n klein stukje moerasdelta.

  In de verre landen hebben de mensen veel meer ruimte en voldoende grond; er moet daar daadwerkelijk geleerd worde hoe de mensen er mee moeten omgaan. Bomen planten,waterputten slaan, ziekenhuisjes neerzetten en mensen opleiden voor onderwijs en zorg. Een mooi voorbeeld was ergens een plekje in Gambia geloof ik,war de mensen daar zelf dat maar hadden bedacht,waardoor er een oase ontstond waar veel mensen nu een normaal bestaan kunnen opbouwen met eigen groente en fruit en kleine bedrijfjes.

  Waar ik geschokt door was dat al die fantasie produkten in de supermarkten hier, die je nauwelijks tot voedsel kunt rekenen, ontzettend veel water kosten tijdens de fabricage. Eigenlijk al absurd: fabricage van voedsel. Als we nu eens terug gingen naar basisvoedsel,dat we zelf bereiden en in onze kleine tuintjes laten groeien;het kan namelijk. Plant een paar fruitbomen in dat stomme aangelegde voortuintje en ruil je heerlijke ouderwetse stoofappel (dreigt te verdwijnen!) met je buurman, die op zijn beurt kipjes gaat houden voor zijn kakelverse eitjes.
  Vang je regenwater op, je kunt er heel veel mee doen!
  PS een tip voor bomenplanters: Dijkmans Zoet is een heerlijke stoofappel en als boom een een lust voor het oog,pronkstuk in je tuintje,En de lekkerste kleine eitjes krijg je van zilverpel en goudpelkipjes.

  Ik wens ieder een goed en waardig Nieuwjaar met voldoende tijd om voor je zelf een sobere doch zeer smakelijke maaltijd te bereiden met echt voedsel van Moeder Aarde.
  Proost en Amen!

  Reactie door anne hilverda — maandag 24 december 2007 @ 9.42 uur

 35. 32@ Ruudt

  Raar, zoiets doe je toch niet.

  Is te vergelijken met een klas die een inzameling houdt voor een ziek vriendje. Iedereen doet mee en een delegatie zal het gaan aanbieden.

  Behalve een, die ziet het als DE mogelijkheid om zelf in de spotlights te komen.

  Ineens werd het doel van dit onbaatzuchtige initiatief niet meer wat het in eerste instantie was: Het zieke jongetje, maar een middel voor iemand om, onder het mom en ten koste van, het eigen ego op te krikken.

  “Politiek bedrijven” zou je het ook kunnen noemen.

  Dat de rest van de klas er een beetje bekaaid af komt is van geen belang, als dat feit uberhaupt al is doorgedrongen.

  Iemand die consequent op verjaardagen anderen de ogen uitsteekt met TE dure cadeaus.

  TE opvallend begrafenissen aflopen om te netwerken.

  Onder de “nouveau riche” is een en ander ook waar te nemen.

  Iemand die een “bul” koopt en daarna TE opzichtige visitekaartjes laat drukken en die “rondstrooit.”

  Een miljardair die een prinselijke titel koopt.
  Wie was dat ook al weer.????

  Iemand die, weliswaar door hard werken, tot welvaart is gekomen, het mensdom te pas en te onpas zijn eenvoudige afkomst onder de neus wrijft, gul en liefst zo openlijk mogelijk het goede doel begunstigt en dan denkt dat dat genoeg is om het plebs te laten geloven dat hij niet is veranderd maar “gewoon” is gebleven.

  Die iemand is echter ook overduidelijk niet op de hoogte van het bestaan en/of de betekenis van woorden “snob” of “parvenue” en dat er:

  “Geen betere reclame is dan verfijnde reclame.”

  Tenslotte kun je een vuurwerkramp moeilijk een reclame noemen, voor de vuurwerk industrie, in de zin van het woord.

  Hoe zou het nou toch komen dat niemand met mij wil spelen.

  Reactie door antipode — maandag 24 december 2007 @ 11.14 uur

 36. @26 Gloria
  We zitten duidelijk op dezelfde golflengte en dat zal wel met onze achtergrond en/of opvoeding te maken hebben..
  Alle goede acties en initiatieven ten spijt, geld inzamelen op deze manier is natuurlijk per definitie steeds weer een éénmalig “iets” en juist dat stoort me zo!! Daarom is LIFDE voor mij een toverwoord, het DWINGT je namelijk om niet alleen met Kerst, maar ALTIJD aan je medemens te denken..Ook als de media het ff laat afweten! LIEFDE voor de medemens betekent 365 dagen per jaar aandacht voor de hulpbehoevenden, zieken, etc. Daar kom je niet éénmaal per jaar rondom Kerst mee weg, dat is een heilige plicht voor ELKE DAG!!

  Reactie door ToN — dinsdag 25 december 2007 @ 0.43 uur

 37. @36 ToN

  Je LIFDE moet natuurlijk LIEFDE zijn. En het is zo helemaal waar wat je schrijft,ToN.

  Altijd opnieuw die emotionele chantage met Kerstmis. Als mensen in hun HART plaatsmaken voor de geboorte van Jezus en Hij van DIE stal een kasteel gaat maken… is de schreeuw om drinkwater gauw opgelost.
  Is de Aarde geen ontwrichte afvalshoop meer, maar een vruchtbare wonderschone tuin… waar iedereen de vruchten van mag plukken. Is er geen arm en rijk meer…
  Is het iedere dag Kerstmis, Pasen, Nieuwjaar met alle LIEFDESverantwoordelijkheid vandien.
  Zou onze samenleving zich niet meer gevangen laten nemen door de Haagse perverse politiek. Want zij zijn het die de problemen creeren… om ze daarna te kunnen ‘oplossen’. En zo kastijden ze het volk, dag in dag uit.

  En het volk? Dat pint zich te pletter met Kerst. Ofwel: Bedankt meneer de president! Wat hebben we het toch ‘goed’…!
  Kan het armzaliger?

  Reactie door Gloria — woensdag 26 december 2007 @ 2.24 uur

 38. Het beste keek de Chinese kerstvierende menigte tegen het kerstvierende gelovige westen aan.
  Ze waren niet gelovig althans niet in de godsdiensten die aan kerstmis een waarde hechten.
  Maar ze viérden het wel om de chinese bevolking kennis te laten maken met de westerse cultuur en die bestond eruit dat kerstmis was; het elkaar kado’s geven en elkaar vooral veel letterlijke persoonlijke rijkdom toewensen en persoonlijk geluk, met de wens tot vrede had het volgens hen helemaal niets te maken ook niet met zorgen voor een ander, de wereld, of….. ‘schoon drinkwater.’ Letterlijk rijk willen worden was het uitgangspunt en de betekenis die zij eraan gaven en wat zij dan ook maar deden.
  En ja de kerstballen en alles eromheen worden dan ook in China vervaardigd.
  Dat is letterlijk van een afstand zien wat er werkelijk aan de hand is en niet alleen met kerst.
  Het is de mentaliteit van het pure kapitalisme het hele jaar door, de hebzucht etc… die hierin extra zichtbaar wordt.

  Reactie door Henny — woensdag 26 december 2007 @ 21.02 uur

 39. goede actie alleen had ik liever gezien dat er eens wat voor de minderbedeelde in ons eigen land gedaan werd want ook dit jaar is het armoede cijfer weer flink gestegen
  zet daar eens een actie voor op

  Reactie door Rene — vrijdag 28 december 2007 @ 13.08 uur