Desastreus PvdA-plan voor onderwijs

Onderwijs

Goed en voor iedereen toegankelijk onderwijs is de beste investering in mensen en de samenleving. In ons land gaat het onderwijs echter helaas zienderogen achteruit. De SP heeft daar al vaak tegen geprotesteerd en met duidelijke, haalbare en betaalbare alternatieven aangetoond dat het ook anders kan.

Na PvdA-minister Plasterk die de basisbeurs ter discussie stelde, komt Tichelaar nu met het plan om de rekening voor het onderwijs éénzijdig bij de student te leggen. Onder het mom van ‘een fundamentele discussie’ laat de fractievoorzitter van de PvdA een proefballon op die naar eigen zeggen ‘nog niet haalbaar is’. Het lijkt wel of de PvdA niets geleerd heeft van het verleden.

Mede door hun beleid van opleggen van studeerkamerplannen zonder nadenken, is er de afgelopen decennia heel veel vernield in het onderwijs. De kranten hebben de laatste weken bol gestaan van onthutsende verhalen van mensen uit de praktijk die werden gehoord door de parlementaire onderzoekscommissie. De resultaten van dat onderzoek worden binnenkort bekend. Maar de PvdA heeft al weer een nieuw – wederom desastreus – plan voor het onderwijs en de student.

Zie ook: Voorstel Tichelaar is nekslag hoger onderwijs

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 02 januari 2008 :: 17.40 uur

58 Comments

58 reacties

 1. Lekker handig voor de zogenaamde kennis economie die we moeten hebben.
  Zoals het voorstel nu lijkt te zijn is studeren niet meer weggelegd voor de kinderen van niet-rijke ouders.
  Met een kleine aanpassing zou ik er overigens wel brood in zien maar de vraag is dan of dat genoeg oplevert, want dat is uiteindelijk de bedoeling.
  In mijn beleving zou het niet onrechtvaardig zijn om mensen die een hogere opleiding hebben kunnen afronden een x-aantal jaren wat extra belasting te laten betalen. Dat is ook nog eens af te stemmen op het inkomen wat de afgestudeerde heeft. Niet iedereen wordt meteen rijk na zijn studie maar zij die dankzij de studie een ton of meer verdienen kunnen best een bijdrage leveren van een paar duizend euro per jaar.

  Reactie door twijfelaar — woensdag 2 januari 2008 @ 17.47 uur

 2. Het onderwijs mag niets kosten,dat is het probleem.Met financieel gegochel uit de hoge hoed,probeert Plasterk knollen voor citroenen te verkopen.Het ene gat wordt met het andere gevuld.Uiteindelijk zullen de rijke ouders,precies,zoals het vroeger was,hun (soms niet)begaafde kinderen een goede opleiding kunnen helpen.Onze CDA/PvdA/C.U. Afghanistan miljarden kostende oorlog laat goed betaalbaar onderwijs niet toe.En ook in 2008 zullen de voedselbanken weer groeien.Is Nederland nu een rijk land of NIET?

  Reactie door Maan Arkenbosch — woensdag 2 januari 2008 @ 17.54 uur

 3. Ik hoop dat het onderwijs fiscaalaftrek baar wordt tot een bepaald jaarinkomen.
  Dan hebben ouderen ook de kans te studeren.
  I.p.v ongeschoold met een uitkering rond te komen.
  En mensen met een hogere opleiding en overeenkomstig salaris een pay back belasting te laten betalen voor het onderwijs wat zij genoten hebben zoals @1 twijfelaar al voorstelde.

  Reactie door che — woensdag 2 januari 2008 @ 18.18 uur

 4. ik vind het een prima plan,
  als je bijvoorbeeld voor arts of rechter wilt studeren , verdien wanneer je geslaagd bent gewoon kapitalen, en er is niks mis mee om dat je studie geld terug te betalen. elk jaar een gedeelte, tenslotte bereken de juristen dit bedrag toch weer terug naar de klant,
  ik vind het een goed plan,
  maar dit moet dan natuurlijk niet voor het basis onderwijs tellen.

  Reactie door anna — woensdag 2 januari 2008 @ 18.20 uur

 5. @anna (4): Ik heb er helemaal niets tegen om mensen die gestudeerd hebben én die een dikke baan hebben meer te laten betalen. Ik heb er ook niets tegen om mensen die níét gestudeerd hebben en een dikke baan hebben meer te laten betalen. Maar dan wel pas achteraf, en dan bijvoorbeeld door meer belasting, of door de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Wanneer je studenten van tevoren al laat betalen, dan bedenken ze zich wel drie keer voor ze zich zo diep in de schulden steken. Dat mag dan rechtvaardig lijken, in de praktijk gaan mensen niet een halve ton lenen voor hun opleiding. Dan maar geen opleiding, denken ze dan. En dat terwijl de grote groep goed opgeleiden juist onze sterkste kant is.

  Wat ook helpt, trouwens, dat is om het onderwijs wat efficiënter te organiseren, en er niet de ene managerslaag na de andere in te metselen. Het kost scheppen geld, en het levert niks op.

  Reactie door Anne-Marie Mineur — woensdag 2 januari 2008 @ 18.48 uur

 6. je kan als NL. BV. toch beter , via een BLUECARD ,technisch en academisch personeel werven , dat bespaart in de kosten voor onderwijs !
  Bovendien had de Grote LEIJDER het toch al over een zesjes-cultuur .

  Je meot gewoon zorgen dat er goed Nederlands personeel komt , zonder een hoge opleiding , want deze kunnen dan te werk gesteld worden in Oostbloklanden .

  Reactie door Fred — woensdag 2 januari 2008 @ 18.58 uur

 7. Jan heeft zelf een katholiele scholing gehad is dus goed terecht gekomen, omdat er binnen dit bijz. onderwijs alle mogelijkheden besproken worden en jezef de keuzes te maken.

  Het is goed dat jan de maatschappij ook op deze denkbeelden , maarwel aangepast aan deze tijd weet te brengen , en zie er zijn velen bekeerd.

  Reactie door j.jansen — woensdag 2 januari 2008 @ 18.58 uur

 8. Waar is deze (P)artij (v)an (d)e (A)fbraak eigenlijk mee bezig ? Ze zijn alles aan het afbreken Het onderwijs voor Jan met de pet ,de thuiszorg voor hulpbehoeftige mensen ,de gezondheidszorg .De uitkeringen te beperken door herkeuringen . Dan kunnen ze veel mensen terugdraaien .Ik zie geen verschil meer in CDA,PvdA ,VVD en de Christen Unie .Ze hebben zichzelf wel een flinke loonsverhoging gegeven . Ze moeten een voorbeeld functie voor het volk zijn , maar daar schort heel veel aan Ze vinden dat ze, dat zegt BAK-ellende normen en waarden moeten opleggen maar we hebben na de 2de wereldoorlog nog nooit zo,n samengeraapt stelletje ministers en staatssecretarissen gehad als onder Bak-ellende 4

  Reactie door Dirk Schuit — woensdag 2 januari 2008 @ 19.17 uur

 9. @2 Komen ze weer aan met die miljarden(?) van Afghanistan. Beste mensen die zijn allang verdeeld voor sociale uitgaven, vervoer over water,duurdere koddebeiers etc. etc. Dus verzin eens een nieuw liedje.

  Reactie door Johan — woensdag 2 januari 2008 @ 19.34 uur

 10. Wanneer je notaris bent of tandarts, dan zul misschien in een jaar of 10 je studie wel terug kunnen betalen van je inkomen.
  Echter, vergeet niet dat het overgrote deel van de afgestudeerden geen notaris of tandarts is. De leraar die op een middelbare school voor de klas staat behoort ook tot de hoger opgeleiden, evenals de technicus die rekent aan het ontwerp van een brug.

  En zo zijn er veel meer mensen die dan wel een hogere opleiding hebben genoten, maar die bij lange na niet het salaris ontvangen van die notaris of tandarts.

  Wellicht is het een beter idee om de afnemers van kennis: het bedrijfsleven, meer te laten financieren in het onderwijs. Niet direct, maar indirect, een soort kennisbelasting of iets dergelijks.

  Reactie door Fjodor — woensdag 2 januari 2008 @ 19.43 uur

 11. @Anna

  Lang niet alle afgestudeerden verdienen “kapitalen:. Voor 95% wordt dit onbetaalbaar.

  Tichelaar zadelt jonge mensen zo met een paar ton schuld op. Geen motivatie om uberhaupt aan een studie te willen beginnen.

  Zoals Jan ook zegt. Studenten zijn een super investering en betalen hun geld via de belasting wel terug. Tichelaar zou als dit plan zou doorgaan de bijl aan een welvarend nederland zetten.

  Reactie door RetroFlexx — woensdag 2 januari 2008 @ 20.01 uur

 12. @ Anna
  Tot bepaalde hoogte kan ik me vinden in wat je schrijft. Echter studeert niet iedereen aan de universiteit voor advocaat of arts. Denk is aan de mensen die docent willen worden, of kunstenaar, of archeoloog. Deze mensen gaan later echt geen bakken met geld verdienen.
  Wanneer stopt de PvdA met het zichzelf typeren als een sociaal-democratische partij? Een voorstel wat uiteindelijk tot gevolg heeft dat studeren alleen nog iets voor de rijken zal zijn verwacht ik niet van een eerlijke linkse partij. Als dit idee uitgevoerd zou worden zou dat de nekslag betekenen voor heel wat studenten die met de toch al veel te hoge studiekosten nauwelijks rond kunnen komen. Een pluspuntje is in ieder geval dat het CDA al aangegeven heeft nooit met een dergelijk “gek” voorstel in te kunnen stemmen.

  Reactie door Anthony — woensdag 2 januari 2008 @ 20.24 uur

 13. Als een universitaire studie 65.000 euro per jaar gaat kosten, ben je de 40 jaar daarna meer dan 6500 euro kwijt aan afbetaling, uitgaande van een studie van vijf jaar, bij een vijfjarige studie (zoals alle bètastudies, die ook nog eens relatief duur zijn) zelfs 8000 euro…

  Dan kun je wel voor meer en betere leraren de lerarensalarissen gaan verhogen, maar als studeren zo duur wordt is het netto effect natuurlijk zeer negatief.

  Reactie door Christiaan — woensdag 2 januari 2008 @ 20.58 uur

 14. Fjodor reactie 10
  U bent vast géén tandarts !

  Reactie door teun — woensdag 2 januari 2008 @ 21.00 uur

 15. Digitaal onderwijs
  Er wordt door de overheid te weinig geld beschikbaar gesteld voor goed klassikaal onderwijs. O.a. daarom moeten we kijken naar de voor- en nadelen van onderwijs via ICT, oftewel e-learning. Dat kan namelijk goedkoper, effectiever en leuker zijn als je de ‘content’ internationaal uitwisselt. Deze voordelen gelden volgens mij nog sterker voor hoger onderwijs.

  E-learning kan ook een hoogwaardige aanvulling zijn op ‘contactonderwijs’.

  Bijvoorbeeld filmpjes op internet van hoorcolleges of leuke digitale onderwijsgames. Het is bekend dat aantrekkelijke games zelfs verslavend kunnen zijn, dus het onderwijs kan van dat effect positief en verantwoord proberen gebruik te maken.

  Er zijn erg goede ervaringen opgedaan met onderwijsfilms op internet. Bijvoorbeeld op de Technische Universiteit Eindhoven (TUE). Zie ook het bericht uit nu.nl hieronder (1.) over het succes van e-learning in de VS.

  Teksten
  1. http://www.nu.nl/news/1361809/50/Webcammen_met_je_prof.html

  2. http://nl.wikipedia.org/wiki/E-learning

  3. http://www.e-learning.nl/subpage.aspx?l1=4&l2=10

  4. http://www.google.nl/search?hl=nl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=e-learning+voordelen+nadelen+kosten++effecten+onderwijs+internet+films+onderzoek&btnG=Zoeken&meta=

  Video
  5. http://video.google.nl/videoplay?docid=1828216043910369672&q=e-learning+duration%3Along&total=69&start=10&num=10&so=0&type=search&plindex=4

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 2 januari 2008 @ 21.38 uur

 16. Men had de bedrijven niet minder winst belasting moeten laten betalen,maar dit geld moeten gebruiken voor deze opleidingen.
  Ook de bedrijven profiteren van goed op geleide mensen.De voorraad geld komt steeds meer in enkele buidels en de rest wordt steeds meer uitgeknepen.
  Dit gaat fout zelfs de staat komt in de knoei want eerdaags is er bijna niets meer te halen bij 95 % van de bevolking.
  Men gaat nu al oorlogje spelen over de rug van de student en er komen nog velen ruggen bij.

  Reactie door De Hakker — woensdag 2 januari 2008 @ 22.15 uur

 17. n.n.,
  nekslag nedeland,
  nomens nescio; nederland totaal van de kaart.
  en, jaap, van e-learning krijg je ”oog”problemen,
  (alhoewel ik!? ”denk”.. graduated with william w.w. google, rosaleary hauptsach-ertorte..inmiddels met 3 uitnodigingen voor ‘n dlt. mr. science in educ. die ik niet kán betalen..vervreemd..plaszwak.., en ik (nb!) noodgedwongen vraag om digischoling vwb. sp),
  ”oog” problemen?, da’s dan nog ‘t minste, jaap; immers gebrek aan visie, laat staan DAADKRACHT, is er toch al, hier en nu in die a.a. (álles áfbreken) regering zonder vooruitzien,
  raadpleeg soetens, die stelt, uit onderzoek, dat bij im- en expliciet leren de docent een gouden taak heeft.
  óp naar béter. húp!!!
  zoals gloria al vaak, té vaak, en té te”recht”links, meldt: staan erbij, kijken erNAAR.

  succes voor de ”meesters” en ”meesterlijke” juffen!!! on all levels! die ‘t tóch DOEN ondanks!!

  Reactie door Qui-you!!!D — woensdag 2 januari 2008 @ 22.43 uur

 18. Met die bedragen die genoemd worden heb je dadelijk genoeg aan een universiteit in Bloemendaal en een hogeschool in Wassenaar.
  De rest van het pleps kan weer turf gaan steken.

  Reactie door tom — woensdag 2 januari 2008 @ 23.16 uur

 19. Ongelooflijk dat het onderwijsprobleem nog steeds niet serieus genomen wordt en met een gesloten portemonnee moet worden opgelost. Dit plan van Tichelaar is echt te belachelijk voor woorden. Als leraar zijnde zou ik onder deze condities geen cent salarisverhoging willen. Laat die trouwens maar helemaal zitten, ik heb liever minder vergaderingen, minder papierwerk en minder managers.

  Reactie door Swami Nasibami — woensdag 2 januari 2008 @ 23.33 uur

 20. Naast Bos de verrader komt nu ook het ware gezicht van Plasterk te voorschijn!DE hypocriet.En Tichelaar maakt helemaal waar wat hij van zich zelf heeft gezegd: ik ben een rat.
  Ik vind alleen het voorstel al een reden om een motie van wantrouwen in te dienen, een kamerdebat aan te vragen,of een parlementaire enquete naar de geestelijke gezondheid van de drie vooraanmannen van dit rariteitenspul in te stellen.

  Misschien is de invoering van een dergelijk absurd en discriminerend plan (want alleen miljonairskinderen kunnen nog gaan studeren) wel een reden voor jongeren om asiel aan te vragen in duitsland of noorwegen b.v.

  en intussen gaan wij allen,ook de lage inkomens, bakken meer belasting betalen.wat doen ze met dat geld?
  Toen ons inkomen gehalveerd werd door de euro, gebeurde dat ook met de staatsschuld.
  DE euro is nu een gulden waard,dus die staatsschuld stelt niets meer voor. waarom geen kamervragen hierover?

  Wanneer komt die mars naar den Haag? NB niet in de vrieskou hoor, maar in april of zo. Nu alvast met de voorbereidingen beginnen.

  Maar misschien is de Randstad dan wel weggespoeld door een of andere zware storm. Kunnen wij met herstel en wederopbouw beginnen. GRatis onderwijs om te beginnen.

  Reactie door anne hilverda — woensdag 2 januari 2008 @ 23.56 uur

 21. 2 maan groot gelijk,helemaal mee eens..

  fjodor 10,het overgrote deel geen tandarts etz,,nee maar die zijn meestal wel werkzaam bij de mediche bedrijven etz,eneuu,dan zullen we maar zwijgen over waar die mee thuis komen,,plus een bonis van zeg 100.999 toen gulden bij zelf ontslag nemend,en ze mogen niet de opgedane kennis naar het andere bedrijf meenemen,,ahum,een wassen neus/afspraak dus.
  en even op de wel bv tandartsen terrug te komen,,eeuuu die dichten de gaten wel met exstra handelingen(leuke woordspeling,,dichten de gaten ,ha ha eeuu laat maar),voorbeeld,1 spuitje verdoving,verdeeld over 4 prikjes is in de meeste mensen hun ogen nog steeds 1 spuitje,en maar zeggen dat DE pabo? de leerare opleidingen dan,,een beetje ongelukkige keuze,die afkorting ,,niet rekenen kan,maar in de ogen van de tandardts hoog opgeleiden zijn dat 4 spuitjes,dus inplaats van 1 pipetje/flesje op de rekening,a 12 eurie,staat er 4,das 3 keer winst,en ach we zijn toch bezig,de tand moest bv gereinigt worden,,maar er staat een komplete gebids reiniging,etz,dus inplaats van de werkelijke rekening,van zeg 123 eurie,wordt er geschreven en gevangen 439++ eurie,en eeu dat gebeurt redelijk massaal,maarja daar kom je pas achter als je NIET voor alles verzekerd bent.of de rekening eens gaat vergelijken met het bezoek.
  zomaar even een zijweg,waar dus veel geld verloren gaat wat voor het onderwijs gebruikt had kunnen worden.of zou het een komplot zijn,zodat alleen straks hun willem jannen en margerieta agneta’s von goere over flakee,, nog kunnen studeren,ooee wat denk ik weer slecht,maar het kan toch niet dan,

  Reactie door ad — donderdag 3 januari 2008 @ 0.00 uur

 22. Natuurlijk kan Tichelaar de wichelaar dat roepen! Er is toch geen mens die protesteert? Dit kabinet drijft alles door, want die hebben allang bekeken dat de pleuris niet uitbreekt onder het volk.
  Dat scholierenopstandje is ook met een sisser afgelopen. Ouders en scholen die angstvallig en braafburgerlijk hun ‘kindjes’ thuishielden. Bang voor sancties…
  En zie, een paar liepen uit de pas en de politie sloeg erop los. Opdracht van het kabinet!
  Nog steeds niemand door dat we hier op een neoliberale dictatuur afstevenen? En ze kunnen het maken! Want dit volk neemt zo langzamerhand alles en blijft gedwee zitten in de rechtse en linkse ‘salons’.
  Er is nog maar EEN manier: dit kabinet drastisch en zonder omwegen op de blote bek timmeren. Want wie niet luisteren wil, moet maar gaan voelen.
  Ik zou zeggen… zullen we maar eens gaan OPSTAAN?

  Reactie door Gloria — donderdag 3 januari 2008 @ 2.23 uur

 23. Anne,H. en voor allen socialen denkende mensen,de beste wensen o.a.gezondheid.
  Anne ik sta te popelen,om weer naar het PLEIN te gaan, om te demonstreren,tegen deze asiocale regering,die[ minima,s en modalen] in Nederland naar de kloten helpt.
  Groeten Gerard.v.d.Voort.
  P>S de grote gluipers zijn de z,g.n,arbeiders partij p.v.d.Armoe
  Maar wat wil,hun grote voorbeeld is ene W.KOK. grootse zakkenvuller van Nederland.
  Maar komt ook uit een [CRISTELIJKE] omgeving.[ Alblasserwaard]
  Gerard.

  Reactie door gerard — donderdag 3 januari 2008 @ 3.16 uur

 24. Ik neem aan dat er bij de pvda nog een paar socialisten zijn.Ik raad hen aan om vlug over te stappen naar de sp.

  Reactie door Ben tarici — donderdag 3 januari 2008 @ 8.02 uur

 25. Het is weer zo’n Tichelaar ‘onderhandelingstruuk’ á la formatie’ met rattenmentaliteit, zoals hij dat zelf noemde, om straks enigzins te kunnen opschuiven in een schijnbaar redelijke denkrichting. Heerlijk doorzichtig die man. Jammer dat het zo’n asociaal standpunt is en blijft. Jammer dat we dit soort mensen misschien nog 3 jaar moeten tolereren.

  Reactie door Joop — donderdag 3 januari 2008 @ 10.29 uur

 26. De PvdA heeft een belangrijke rol gespeeld in het mogelijk maken dat iedereen kon gaan studeren. Ik zie dat als wellicht dé grootste verworvenheid van na WOII.
  Echter in de loop van de jaren 80 is men alleen maar bezig geweest dit weer af te bouwen.
  Waarom?
  Ik denk dat de elite weer gemakkelijk aan de top wil blijven en niet zit te wachten op kritische figuren die van onderaf naar boven opstomen. Hebben ze ineens ander vlees in hun kuip.
  Het onderwijs in Nederland wordt doelbewust kapot gemaakt om mensen vooral dom te houden zodat ze gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden.
  De PvdA en de FNV eerst prima organisaties die voor de gewone mensen opkwamen zijn geïnfiltreerd en vervolgens vervreemd van hun oorspronkelijke achterban die ook voor een deel zelf bourgeoisie is geworden.
  Velen rijden in een Japanner, voor mij een teken dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Gebrek aan karakter! Teveel materialist. Wat wil je. Wanneer je hoofd leeg is moet je jezelf opvullen dor te consumeren. Vandaar dat de mensen steeds dikker worden en kritische geluiden verstommen.
  SP laat ze een poepie ruiken. Geschiedenislessen waarbij dit soort zaken geleerd moeten worden zijn “brood”nodig.

  Reactie door Lef — donderdag 3 januari 2008 @ 10.39 uur

 27. We moeten Tichelaar aanmoedigen om dit soort destructieve plannen maar veel harder rond te bazuinen. Dan brengt hij gewoon zélf de PvdA de laatste nekslag toe om daarna voor altijd in rook op te gaan. Ik weet wel een partij die hun plek met verve kan innemen en die gewoon fatsoenlijke voorstellen doet om iedereen kansen te bieden in het onderwijs. Wég met die PvdAfbraak!

  Reactie door kinkel — donderdag 3 januari 2008 @ 10.39 uur

 28. Ik zou het beter vinden als iedereen kan studeren wat ie wil, bijvoorbeeld tot 150.000 euro. Vervolgens betaald men dat in 20 jaar af van zijn bruto inkomen. Op die manier sla je 2 vliegen in 1 klap, iedereen kan blijven studeren, daarnaast hou je het betaalbaar.
  Nog een ander voordeel is dat men verantwoorder met ze budget omgaat omdat het indirect je eigen geld is.

  Reactie door Sjors Pals — donderdag 3 januari 2008 @ 10.49 uur

 29. de dingen kapot veranderen, daar zijn ze wel goed in!

  Reactie door Gerrit — donderdag 3 januari 2008 @ 11.00 uur

 30. Ik ben het volledig eens met Lef het lijkt wel of we opzettelijk dom gehouden worden.Nu kun je je zelf altijd scholen! Maar we weten allemaal wat een cursus kost en wat de kwaliteit hiervan is.Laten we dan maar zwijgen over de kwaliteit van het vmbo de laatste 15 jaar.Er wordt kennis achtergehouden voor de macht te kunnen behouden,ik kan fout zitten maar ik ben benieuwd naar iemand die me kan overtuigen dat het niet zo is.

  Reactie door Jolly jumper — donderdag 3 januari 2008 @ 11.57 uur

 31. Ja, als je leest wat ze in 2011 met het speciaal onderwijs van plan zijn…het voorspelt niet veel goeds.De termen ‘budgetten’ viel al…dan wéét je als ouder al dat je waarschijnlijk 3x niks krijgt, voor alles mag bedelen en nog meer GRATIS mag mantelzorgen.Met ons gezin rest in ieder geval niets anders dan te Emigreren, want dit beleid nekt ons, we wensen niet keer op keer een trap na te krijgen omdat onze kinderen autistische problemen hebben, en voor een handvol wajong centen en een plek achter de geraniums de rest van hun leven vind ik mijn kinderen veel te goed.

  Reactie door Mens uit Rood nest — donderdag 3 januari 2008 @ 12.09 uur

 32. De PvdA is klaar, afgelopen en ingepakt.
  De ego’s blijven hardnekkig hun diarree over de samenleving spuwen en stapelen blunder op blunder.
  Ik heb zelden een club gezien die zo vol van zichzelf zijn dan ze lallend en struikelend naar de afgrond lopen terwijl alle richtingaawijzers de andere kant uit wijzen.

  Hoe kunnen bestuurders zo blind zijn. Hoe kunnen ze populariteit van PVV en ToN zo negeren.

  Tiggelaar heeft ooit eens iets verteld waar ik het mee eens was, en dat ik dat hij een rat is, verder is er nooit een zinnig woord uit dit zielig mannetje gekomen.

  Hoe groot moet de plank van de PvdA zijn om zich te realiseren dat ze de kastanjes uit het vuur van de CDA halen.
  Ze hebben alle ideologische veren verkocht. Hun laatste reddingsboei (Pronk) hebben ze verzopen.

  Reactie door Alexander — donderdag 3 januari 2008 @ 12.59 uur

 33. hoe kan de student in godsnaam zijn eigen studie gaan betalen? denken ze bij de pvda, dat studenten soms een geldboompje hebben staan in de tuin? het zou mooi zijn, maar ik denk, dat, als dat het geval zou zijn dat geldboompje heel snel leeg geplunderd zou worden. er wordt al heel snel er van uit gedaan door de nu zittende regering, dat mensen geldboompjes hebben staan in de tuin. het zou mooi zijn. helaas bestaan die bomen nog niet en anders had dit – en het voorgaande kabinet ze falikant leeg geplunderd. het slaat nergens op.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 3 januari 2008 @ 13.50 uur

 34. Alsof het eigen grafdelfers zijn. Zo zijn sommige PvdA-ers bezig. Die lui zijn het spoor bijster en verdomd, het zijn weer de ouderen die de problemen veroorzaken. Zeg dan gewoon meneer Tichelaar, dat wij door onze aanwezigheid de verdere ontwikkelingen van dit land in de weg staan. Als de PvdA geld zoekt wil deze ouwe lul wel zeggen het geld zit. Room om te beginnen de topinkomens en de tophypotheken af en trek onze troepen terug uit de geldverslindende oorlog in Afghanistan. En als u dan nog tekort komt: er wordt jaarlijks voor ruim 20 miljard euro zwart geld wit gewassen in dit land.

  Reactie door Harry Scheltema — donderdag 3 januari 2008 @ 14.21 uur

 35. Lieve mensen, waar ik zo van baal is dat studenten de dupe kunnen worden van fouten die gemaakt worden door hogescholen. Hoe kun je studenten toelaten als je bijvoorbeeld 80 stageplaatsen tekort hebt? Dit wordt niet vermeldt als je met een studie begint en dus kan het gebeuren dat je in je stagejaar moet stoppen met de opleiding. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Wat een flauwekul toch allemaal…flauwekul die veel kost!

  Reactie door cynthia — donderdag 3 januari 2008 @ 14.32 uur

 36. en gaat de SP nu weer “meedoen” in het debat,of gaat de SP nu eens KEIHARD oppositie voeren zodat heel Nederland en de media het ook HOREN en er niet meer om heen KUNNEN?!!!

  of word het gewoon weer een toneelstukje voor zetelbehoud…

  Reactie door iew — donderdag 3 januari 2008 @ 14.32 uur

 37. Ach, het is dat het “slechts” een voorstel van de heer Tichelaar is, daarom besteed ik er maar geen aandacht aan (ik weet dat de heer Tichelaar een rat (hij had ooit eens de bijnaam “Jacques Fax”) is, en niet uit het oog mag worden verloren! Ik heb dit en dit eens opgezocht om het geheugen een beetje op te frissen! ). Uiteraard zou het, als dit voorstel wordt aangenomen, inderdaad desastreus zijn voor het hogere onderwijs.

  Mijn grote probleem bij dit soort uitspraken is dat het niet alleen op de PvdA afstraalt, maar op geheel “links” Nederland! Ik ben een vreselijk “links” mens, heb veel respect voor de SP en stem al sinds ik dit mag op de SP. Ik steek dit niet onder stoelen of banken. Ik bevind mij steeds vaker in de positie dat er aan mij gevraagd wordt uitleg te geven over beleid dat de PvdA invoert omdat ik “links” georiënteerd ben! Mij lukt dat niet meer (is eigenlijk nog nooit gelukt)!

  Ik denk dat de SP zich duidelijker moet gaan distantiëren van de PvdA! Het is namelijk een gevaarlijk partij om mee geassocieerd te worden. Voor je het weet trekken ze je mee het graf in!

  Reactie door Remco — donderdag 3 januari 2008 @ 14.54 uur

 38. Is het niet in ons Nieuw Liberaal Stelsel beter om iedereen vanaf zijn geboorte te verplichten een lening af te sluiten voor zijn eigen onderhoud. Zijn wij meteen van alle problemen in de samenleving af. Geen zorg die te duur wordt, geen onderwijs die voor iedereen toegankelijk moet zijn. Want alleen welvarende, rijke ouders kunnen dat geld voor hun kind voorschieten. En, het verbluffende resultaat: binnen een generatie geen groepen meer aan de onderkant van de samenleving, geen gedifferentieerd onderwijs, geen problemen meer tussen rijk en arm. Gewoon voor de jongens weer plezierig oorlog voeren in mooie pakjes, voor de meisjes deze jongens behagen en lekker thee voor ze zetten, zoals vroeger in de 19e eeuw. Want, zeg nu zelf, waar is al dat onderwijs nu echt voor nodig.

  Reactie door Elisabeth Spaan — donderdag 3 januari 2008 @ 14.55 uur

 39. Dhr Tichelaar roept maar wat.Een stap verder en al het onderwijs van hoog tot laag moet betaald worden.Dit levert veel op.
  Voor een land is goed en kosteloos onderwijs van groot belang.Wel is noodzakelijk,dat er een strenge controle komt op mensen,die onderwijs ontvangen.
  Voor het genoten gemeenschapgeld moet wel gepresteerd worden.

  Henri

  Reactie door henri — donderdag 3 januari 2008 @ 15.29 uur

 40. Ik wil allereerst iedereen een goed 2008 wensen, ik ben even weggeweest.

  De meeste mensen, hebben de viering van oud op nieuw,net achter de rug, of worden geconfronteerd met de nieuwe “AOW-plannen” van de Pvda-voorman Tichelaar.

  Nu wisten we al dat de Pvda neoliberaal is, dat is zeer veelvuldig beweerd door o.a Jan M, Paul Kalma en onlangs door Marcel van Dam, Tichelaar doet er alles aan om dit beeld te bevestigen, hoger onderwijs alleen nog maar voor de rijken, zoals in de 19e eeuw!

  Het is natuurlijk zo, dat als je een begrotingsoverschot wil, in tijden van economische neergang, en 2008 wordt zeer zeker een jaar van internationale recessie, vooral door de krediet- en huizencrisis in de VS, dan moet je flink bezuinigen, en dan pak je de zwakste groepen in de samenleving!

  Dus, de nieuwjaarsboodschap van Tichelaar is duidelijk, de zwakste groepen met de laagste inkomens zijn in 2008, opnieuw de klos!

  Reactie door joseph h. — donderdag 3 januari 2008 @ 18.05 uur

 41. @ Anne-Marie Mineur (5):

  Helemaal mee eens.
  Lang niet alle hoger afgestudeerden verdienen scheppen met geld (ook niet alle artsen en juristen), dus daarmee moet wel rekening worden gehouden.
  Maar vooral: geen drempel mag worden opgeworpen voor jonge mensen die afkomstig zijn uit gezinnen komen met lagere inkomens.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 3 januari 2008 @ 18.18 uur

 42. Een vreemd gedachtengoed ? dat zal tot gevolg hebben , dat jongeren in belgie , Duitsland ,… gaan studeren en daar blijvne “hangen ” : Niet zo slim van die domme PvdA-ers met hun pseudo rechts gebral : NIET te VERTROUWEN : ik heb allang doorgehad hoe ze zijn en heb dus NOOIT een stem aan hun gegeven ; en ik ben aan geheel dankbaar voor dat eigen inzicht .

  Reactie door Fred — donderdag 3 januari 2008 @ 18.20 uur

 43. Er zijn nogal wat bestuurders die denken zelf genoeg te hebben gestudeerd om over de wijsheid van de studenten te kunnen oordelen.
  Ook over de kosten hoef je ze niets uit te leggen, heel simpel zeggen ze: Wil je studeren?
  Dat kan, maar er is niemand voor nodig om dat te betalen, dat doe je gewoon zelf.
  Er is echter iets waar de studenten zeker 30 tot 40 % van hun aandacht in steken.
  Toch is er niemand die het er over wil hebben.
  Dat zijn de bijbanen.
  Het lijkt wel of er een taboe rust op discussie over bijbanen.
  Ook hier in deze reacties wederom niemand die het er over heeft.
  Ik zou willen zeggen, niet omdat het mijn voorstel is, maar om het er eens over te hebben (Schaf de bijbanen af).

  Reactie door H.v.Schijndel — donderdag 3 januari 2008 @ 19.03 uur

 44. Door te veel bijbanen van studenten,zal de studie er zeker door lijden.Dat betekend te veel afvallers en dat kost ook (nutteloos)geld.Wil ons land op de kaart blijven en kunnen concurreren met lage lonen landen,dan zullen wij meer aan research/toegevoegde waarde moeten doen.Daarvoor zijn goed opgeleide studenten noodzakelijk.Tichelaar/Plasterk/Wouter Bos denkt dat ouders financieel wel zullen bijspringen.Doch voor veel gezinnen worden de prijsstijgingen in 2008 en hierna,door de hoge olie/gas/electra,levensmiddelen,zorg/basisverzekering,huren,gemeentelijke belastingen etc.een nachtmerrie.Laat Tichelaar & de PvdA maar door rommelen,straks gaan de studenten de straat op.Die laten zich niet zo verjagen als de middelbare scholieren.Dan zal Tichelaar oogsten wat hij gezaaid heeft.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 3 januari 2008 @ 20.16 uur

 45. Wat een ongehoorde aanval op onze rechten! Hiermee toont de PvdA zich weer volledig dé burgerlijke partij te zijn. Ik hoop dat de SP top hier conclusies uit trekt en nooit meer erover piekert om een coalitie te vormen met deze klootzakken…

  - Voor een verhoging van de budgetten van het onderwijs, een einde aan de (verkapte) bezuinigingen!
  - Voor een gratis onderwijs voor iedereen!
  - Voor een democratisch onderwijs onder beheer en controle van de leerkrachten en studenten!

  Reactie door Emil Jacobs — donderdag 3 januari 2008 @ 20.22 uur

 46. Wel goed al die leningen voor de banken van de heren Kok(ING),Wijn (RABO),Zalm (DSB).

  Reactie door tom — donderdag 3 januari 2008 @ 22.14 uur

 47. Het moet niet gekker worden,deze regering breekt alles af wat nog niet afgebroken was.
  Het word tijd dat ze opstappen.Op deze manier zijn er straks geen studenten meer.
  Je moet als werkende man of vrouw al twee jaar salarissen opzij kunnen leggen om één kind te laten studeren als dit door zou gaan,dat kan geen mens.En als je niet gezegend bent met ouders die je willen of kunnen steunen dan kun je het dus wel vergeten
  En de PvdA noemt zich een volkspartij,laat mij niet lachen,weg ermee en de SP in de regering.Hoe eerder er weer verkiezingen komen hoe beter,ik ben er klaar voor.

  Reactie door Tineke — donderdag 3 januari 2008 @ 22.40 uur

 48. Voordelen van onderwijs via ICT
  @ 17 Qui-you!!!D
  Op een beeldscherm kun je de letters veel groter instellen dan in een boek. En het kijken naar onderwijsfilms is juist veel minder belastend voor de ogen dan het lezen in boeken. Ook zullen de computerbeeldschermen in de toekomst steeds scherper, groter, comfortabeler en ergonomischer worden.

  Bovendien is het bekijken van een aantrekkelijk gemaakte onderwijsfilm vanuit een luie stoel veel leuker dan huiswerk maken aan een bureau met een boek voor je neus. Daarom verwacht ik dat leerlingen dat langer volhouden. De toekomst van onderwijs ligt volgens mij deels in het samenvoegen van hoogwaardig amusement en onderwijsfilms via ICT. Onderwijsfilms worden volgens mij heel effectief als ze bijna net zo aantrekkelijk worden gemaakt als de beste speelfilms.

  De truc daarbij is om de onderwijsfilms wereldwijd zoveel mogelijk uit te wisselen, zodat de kosten per leerling sterk verlaagd worden. Bijna al het onderwijs moet en kan daardoor gratis worden voor iedereen met internettoegang, ook in ontwikkelingslanden.

  Veel multinationals gebruiken (ook) e-learning als onderwijsvorm voor hun personeel, omdat dat meer kosteneffectief is dan (alleen) contactonderwijs.

  Leren wordt leuk.

  Teksten
  1. http://www.businessissues.nl/index.asp?ContentID=3074

  2. http://www.google.com/search?hl=en&lr=&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&q=%22voordelen++van+e-learning%22+&as_qdr=y&btnG=Search

  3. http://www.google.com/search?q=%22advantages+of+e-learning%22+video+&hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla:nl:official&as_qdr=y&start=10&sa=N

  Bekijk video’s over e-learning
  1. Video-les over solderen op internet
  http://www.youtube.com/watch?v=BLfXXRfRIzY

  2.http://www.youtube.com/watch?v=PCyFjVNXRg4

  3. http://www.youtube.com/watch?v=plgZJUks8Vk

  4. http://video.google.com/videoplay?docid=2511280498136692492&q=%22e-learning%22+duration%3Amedium&total=390&start=60&num=10&so=0&type=search&plindex=4

  Reactie door Jaap Veldkamp — vrijdag 4 januari 2008 @ 0.30 uur

 49. @32 Alexander
  Zou je de volgende keer die TON van Verdonk ook gewoon TON willen noemen?!
  Ik ben namelijk ToN en da’s toch echt heel iets anders! Voor het overige ben ik het met jouw zienswijze t.a.v. de PvdA helemaal eens, het is en bijft “pappen en nathouden”! De ideologie is in elk geval heel erg ver te zoeken bij die club!

  Reactie door ToN — vrijdag 4 januari 2008 @ 2.30 uur

 50. @44 Maan Arkenbosch

  Ik hoop dat er nog veel meer gekke dingen worden geroepen. De snelste weg om de burgers in beweging te krijgen!
  Met dank aan de PvdA. Belachelijker kunnen ze het niet maken.

  @45
  Ja, daar heb je helemaal gelijk in!
  De SP moet geen rekening meer houden met de andere partijen ivm evt. coalitievorming. Zo kan er zelfstandig geopereerd worden en kan alle diplomatie van de baan! En hoeft zo’n ellendige minister president niet meer “hoog geacht” te worden!
  Is er een beter programma dan dat van de SP te bedenken voor welzijn voor allen? Nee dus!
  Dan nu voorwaarts en strijdlustig de beuk erin. Verhef de stemmen en steek verontwaardiging niet meer onder stoelen of banken. Het wordt hoog tijd voor de 50 zetels om dit land eindelijk weer te hervormen van alle misvormingen!

  Reactie door Gloria — vrijdag 4 januari 2008 @ 2.34 uur

 51. jaap veldkamp:

  http://taalunieversum.org/onderwijs/conferentie_het_schoolvak_nederlands/hsn_20_conferentieboek.pdf
  soetens bij 2: graad betrokkenheid.
  relateer ik tevens dubbel a/d ”menselijke” ”maat”,
  ref. musisch aspect onderwijs.

  los van van alles, zoals o.m. dat niet iedereen op de zelfde ”wijze” ”leert”,
  mag kostenbesparing geen kwaliteits verlies opleveren, noch ‘n excuus zijn voor wat dan ook.

  Reactie door Qui-you!!!D — vrijdag 4 januari 2008 @ 16.21 uur

 52. 51. Qui-you!!!D.

  Heb het verslag voor een deel gelezen en inderdaad, wat me eigenlijk al bekend was wordt hier goed uit de doeken gedaan.
  Doet me denken aan Ligthart die ik hier al eens geciteerd heb. Een deel zal ik herhalen.

  Wij zien niet, wij moeten leren zien. En dat doen we niet met de ogen. We zien met de ziel. En daarom moet de ziel gewekt worden. Goed onderwijs richt zich van hart tot hart en niet van hoofd tot hoofd. Eerst het hart levend maken. Wek de wil en laat het kind los. Dan zal het u leegvragen.

  Reactie door Henny — vrijdag 4 januari 2008 @ 19.58 uur

 53. @48 Jaap Veldkamp

  Ik moet jouw eventuele kinderen toch echt feliciteren met zo’n ‘creatieve’ vader!

  Wie had gedacht dat het zo simpel was:
  De opvoedingscomputer!! OP naar het autistische tijdperk van de mens en de machine.
  Benodigdheden voor een allround opvoeding:
  Een luie stoel, een computer en een muis.

  Zeker vrijgezel?

  Reactie door Gloria — zaterdag 5 januari 2008 @ 1.26 uur

 54. Respect
  @ 53 Gloria
  Via video-onderwijs kunnen leerlingen ook onderwijs krijgen in allerlei onderwerpen waar nu helaas geen geld voor is. Zoals respectvol en inhoudelijk argumenteren.

  Voordelen en mogelijkheden van e-learning
  @ 51 Qui-you!!!D
  Veel leraren saboteren de invoering van e-learning uit angst om hun baan te verliezen. Maar mijn mening over e-learning wordt wereldwijd door veel onderwijskundigen gedeeld.

  Het onderwijs moet nu al zoveel mogelijk worden opgenomen door leerlingen op video. Die video’s moeten door hen op internet worden gezet in een vrij toegankelijk, overzichtelijk webportaal. De overheid moet dat organiseren. Die maatregel kost heel weinig en doet niets af aan de kwaliteit van het onderwijs. Leerlingen kunnen dan thuis hun klassikale lessen opnieuw bekijken.

  Vervolgens moeten we wereldwijd professionele onderwijsfilms gaan uitwisselen, ondertitelen en op internet gratis toegankelijk maken voor iedereen. Ook dat kost betrekkelijk weinig.

  Als dat goed bevalt moeten we het contactonderwijs geleidelijk voor minstens de helft vervangen door onderwijsgames en onderwijsvideo’s op internet en andere vormen van e-learning. Ook educatieve sociale software zoals videoconferencing, email en webforums zijn daarbij belangrijk.

  Volgens internationaal effectonderzoek is hoogwaardige en grootschalige e-learning effectiever en goedkoper dan contactonderwijs. Bovendien kan de onderwijs-’content’ vaak tien tot twintig jaar lang worden gebruikt en wordt bijna al het onderwijs dan voor veel meer mensen gratis toegankelijk. Ook voor ouderen en ook voor ontwikkelingslanden. E-learning kan veel beter afgestemd zijn op de individuele leerling dan klassikaal onderwijs. En e-learning kan goed worden gecombineerd met allerlei vormen van contactonderwijs (‘blended learning’).

  Als we te weinig gebruik blijven maken van e-learning, zullen we uiteindelijk door India, China en andere zich snel ontwikkelende landen worden ingehaald als kenniseconomie.

  http://e-learning.startkabel.nl

  Bekjk video’s
  http://youtube.com/results?search_query=e-learning&search=Search

  Reactie door Jaap Veldkamp — zaterdag 5 januari 2008 @ 15.46 uur

 55. Jaap@ …
  in alle oploosing dat jij schets,is weinig emotie terug te vinden,ik acht emotie tot intelligentie,als 3/4 van de mensheid dit kwijt heb,dan so be it,kunnen zij ook concureeren met onze westerns wellwart,i don’t give a fuck.niets is better dan analoog comuniceeren,weet jij wat lichamelijk taal is?

  Reactie door gaf — zaterdag 5 januari 2008 @ 19.07 uur

 56. Het is geen kwestie van disrespect, maar met alle respect jouw ogen te willen openen voor die blinde vlek. Ik geef toe dat ik dan geen zachte heelmeester ben.

  Wat bij jou niet doordringt, Jaap, is dat we met jouw digitale onderwijsmethoden een samenleving krijgen die emotioneel onderkoeld raakt. Er is op school meer dan alleen het stampen van allerlei kennisstof in kinderbreinen. Sociale omgang en niet altijd de ‘eerste’ kunnen zijn en af en toe een berisping oplopen heeft alles te maken met de opgroeiende mens. Het leren overleven in de klaskudde is essentieel.

  Je gaat teveel uit van de machinale mens die economisch zo goedkoop en effectief mogelijk volgeladen moet worden met kennis. Nu geloof ik niet dat kennis het probleem is bij de homo sapiens, maar het gevoelsleven dat in alle opzichten ondermijnd wordt.

  Teveel kennismachines zijn bezig de wereld naar de ondergang te helpen. Compassie en medeleven leer je niet met digitale links, maar door oog in oog en oor in oor te staan met je medemensen. Het grote probleem is dat de kloof tussen kennis en gevoel dreigend groot gaat worden. Je kunt met louter kennis de formule van een atoombom uitwerken, maar met je gevoelsleven zo’n formule drastisch in de prullenbak laten verdwijnen.

  Gevoelsleven is essentieel om kennis te disciplineren! Een gezonde combinatie geeft een gezonde wereld.
  Ik ben ervan overtuigd dat het computertijdperk voer is voor het neo-liberalisme. De kennisovervoerde mens raakt steeds meer vervreemd van eigen vertrouwde sociale wortels. Disbalans!

  Reactie door Gloria — zondag 6 januari 2008 @ 15.49 uur

 57. jaap, mijn vorige bijdrage ad essentialisering leren:
  met kernwoorden conoscere/sentire/legere/facere,
  en, harmoniëren/accorderen/reflecteren/
  resoneren,
  en nog wat meer,=> uitgaande van een individuele gestallt waarin al memes aanwezig zijn die tot een facticiteit kunnen komen door multi-associabele transitionele ver-her-kenning/ver-her-innering via bovenstaand schema,(dat krijg ik hier niet inserted) waarbij automatisch optimale compressie op visueel/auditief/emotioneel/kinetisch/
  musisch/artistiek/intuïtief gebied plaatsvindt,
  kortom: deze bijdrage blijkt verwijderd.
  prof. soetens heeft proefondervindelijk bewijs vbw. de noodzaak van ‘n leraar die zelfs ‘s leerling resultaat gebonden is, voorts is virtual reality wmb. virtual lie,
  en ik sluit me direkt bij gaf en gloria aan.
  bij 2-d visueel/auditief onderwijs ontbreekt ook nog o.m. de ervarings/belevingscomponent m.i. teveel.
  om naar vandaag te verwijzen: flinke wind gezien vanuit je edutainmentstoel op ‘n beeldschermpje is heel wat anders dan
  met flappersteigerende haren en ‘n zware tas tegen die wind infietsen..
  iedereen wind mee vandaag!

  Reactie door Qui-you!!!D — maandag 7 januari 2008 @ 9.28 uur

 58. @57………….WAT?

  Reactie door Johan Kivits — donderdag 10 januari 2008 @ 0.48 uur