Peiling Vuurwerk

zondag 06 januari 2008 :: 17.13 uur

VuurwerkEr zijn de laatste tijd stemmen opgegaan om het particulier afsteken van vuurwerk te verbieden. Een recente peiling van Maurice de Hond laat zien dat Nederland verdeeld is over dit idee. Wat vind jij?

Moet het particulier afsteken van vuurwerk verboden worden?
Bekijk Resultaten
Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

51 Comments

51 reacties

 1. Verzin nieuwe oudejaarsrituelen
  Geen vuurwerk voor particulieren vind ik een prima plan. Het afsteken van vuurwerk moet in elk geval worden verboden voor mensen onder de 22 jaar. En particulieren mogen in elk geval voor niet meer dan vijf euro aan vuurwerk bezitten en bij zich hebben. En het vuurwerk- verbod op dagen vóór 31 december moet worden bestraft met vijfhonderd euro boete. Dat bedrag moet telkens bij een volgende bekeuring daarvoor worden verdubbeld. Want de politie heeft niet genoeg mensen om vuurwerkovertredingen op te sporen. Het bezit van te zwaar vuurwerk moet bij de eerste keer al worden bestraft met tweeduizend euro boete, want dat is levensgevaarlijk.

  Laten we creatief brainstormen (*1) over nieuwe rituelen voor oudejaarsavonden. Die nieuwe rituelen kunnen ook de sociale samenhang in de wijken bevorderen.

  Herrie maken kan ook door te slaan op een omgekeerde emmer. En we kunnen samen liedjes zingen, zelfgemaakte gedichten voordragen, muziekinstrumenten bespelen op straat zoals trompet, dansen, allerlei spelen organiseren, enz…

  Vuurwerk heeft nu in sommige wijken soms een intimiderend karakter gekregen doordat sommige jongeren vuurwerk gebruiken dat qua kracht meer lijkt op een handgranaat dan op een rotje. En vuurwerk wordt soms ook bewust gebruikt om te intimideren door het naar mensen toe te gooien en dat maakt sommige mensen onrustig en boos. En vuurwerk geeft te vaak verwondingen.

  Vuurwerk geeft veel luchtvervuiling en stimuleert bij veel jongeren vandalisme, intimidatie en geweld. Afgelopen oudejaarsnacht zijn er tientallen auto’s in brand gestoken en is er veel meer vernield dan in voorgaande jaren. Laten we het geld voor vuurwerk geven aan daklozen en gehandicapten. Of inzetten voor wereldvrede en derde wereld.

  Een democratie met strenge regels is wezenlijk anders dan een politiestaat en wordt dat ook niet. Een politiestaat is namelijk een militaire dictatuur (*2).

  (Wordt vervolgd.)

  (*1) Brainstorming http://www.brainstorming.startpagina.nl

  (*2) Politiestaat http://nl.wikipedia.org/wiki/Politiestaat

  Ook ik stem op de SP.

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 6 januari 2008 @ 17.49 uur

 2. 12 melkbussen met karbit,2 dagen oorlog
  alle wonings aan de frontlijn.
  vuurwerk afsteken ok,maar alleen tijdens de jaarwisseling.
  geen vuurwerk terreur,anders maar buiten de bewoning.

  Reactie door hw.rademaker — zondag 6 januari 2008 @ 18.00 uur

 3. Ik (man) ben ook jong geweest en heb wel eens een of meer rotjes zo om en nabij oudjaar afgestoken…maar bij die paar bleef het, bovendien kan ik me herinneren dat je dan wel degelijk gevoelig was voor de afkeuring van anderen…
  Zou de situatie van destijds nog precies zo zijn, dan kon ik met dat beetje overlast best leven.

  Tegenwoordig lijkt het wel of er een ware geluidsterreur is van wekenlang afschuwelijk harde knallen en echte explosies, vaak diep in de nacht en dat kan echt niet.

  Zeker als Christen weet ik en ben er ook van overtuigd dat “de liefde tussen de mensen zal bekoelen en afnemen…”, onze tijd dus!!) en dat DAAROM gewoon harde en onverbiddelijke maatregelen nodig zijn om de gemoedsrust -of wat daarvan nog rest!- in een veeleisende en zenuwslopende maatschappij nog enigszins te bewaren en behouden.

  Verbieden dus en overtreders onverbiddelijk en zonder verdere discussie afstraffen!

  “Argumenten”, o.a. van degenen die aan deze zenuwslopende waanzin verdienen, zijn hieraan VOLKOMEN ondergeschikt! (velen van hen schromen immers ook niet om in hun geldbegeerte dan maar, tegen alle regels en verboden in, “onder de toonbank” deze lawaai”porno” te verkwanselen!)

  En, kom nu niet met “dit is een inbreuk op vrijheden…” we mogen zoveel niet en een bewust mens weet dat hem in veel wezenlijker zaken tal van -dan zeer onrechtvaardige!- beperkingen worden opgelegd…vrijheid voor “gewone” mensen: an m’n hoela!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 6 januari 2008 @ 18.49 uur

 4. Kijk als het zo zou zijn als het spectakel
  dat ik ooit in Nijmegen zag als afsluiting
  van de Vierdaagse, dan lijkt me dat prach-
  tig. Ongelukken en ongeregeldheden kan dan
  tot een minimum beperkt worden. Dit jaar
  werd ik op een haar ná geraakt en dacht op
  veilige afstand even buiten te zijn, maar
  hoe krijg je zo’n gemeente spektakel dan
  voor iedereen bereikbaar en ook bejaarden
  van hun plek slepen en dieren alleen thuis
  laten?
  Dat babies en kleine kinderen overal door
  heen zouden slapen is natuurlijk niet waar
  en onderschat niet de impact die de deci-
  bellen op hun lijfje hebben.Een waterdichte
  oplossing zal erniet kunnen zijn, maar deze
  ballon hier oplaten wel leuk geprobeerd!

  Reactie door Madelief — zondag 6 januari 2008 @ 19.26 uur

 5. Belachelijk is in mijn ogen dat er vorige week voor zéstig miljoen aan vuurwerk is verknald door consumenten. Zelf heb ik er geen cent voor over maar moet wel wekenlang tegen de rotzooi aankijken die de gemeente niet opruimt maar waar ik dik gemeentebelasting voor betaal. Om over de luchtvervuiling maar te zwijgen.

  Van zestig miljoen kan het Kabinet ook zéstig dagen oorlogvoeren in Afghanistan met grof geschut. En wat voor schade leverde vandalistisch machogedrag met vuurwerk op rond Den Haag alleen al? Dertig miljoen euro aan in 10 in de as gelegde scholen!! En waarom zien we daar geen politie waar die er normaal als de kippen bij is om burgers te beboeten om lulligheden als ID-bewijzen?
  Ik stel voor dat het tuig van de richel dat verantwoordelijk is voor het met vuurwerk affakkelen van scholen per standrecht naar Uruzgan wordt gestuurd om opbouwwerk te doen in door Taliban gecontroleerde gebieden.

  Reactie door Haq — zondag 6 januari 2008 @ 19.55 uur

 6. Klik eens op onderstaande link voor een fotoreportage van de brandweer Velsen. Het is een openbare fotogalerij, hierop foto;s van onze uitrukken. Was echt niet normaal. 36 uitrukken. De meeste containerbranden, maar ook twee schoolbranden en een groot bedrijfsverzamelgebouw. Het wordt steeds erger. We worden bekogeld met vuurwerk. Grootste probleem zijn de lange tijden waarop vuurwerk legaal mag worden afgestoken.Klien kinderen en bejaarden durfen de straat niet meer op.

  Hier de link, succes en een beter begin van 2008 dan de scholen op de site

  http://picasaweb.google.com/brandweer.velsen

  Nog ff ter info. Ik ben werkzaam bij het bewuste korps en ben er bij geweest. We werken van 31-12 08.00 tot 01-01 08.00. We zijn echt 24 uur in de weer geweest.

  ps. kijk vooral bij grote brand Parnassiaschool. Deze school was maanden terug bij een andere brand betrokken geweest. De leerlingen zouden morgen voor het eerst weer in hun verbouwde school les krijgen. De leerkrachten stonden te huilen bij onze wagen. Echt heel triest.

  Reactie door robert rb — zondag 6 januari 2008 @ 19.58 uur

 7. Kijkend naar het verhaal van de brandweerman hierboven; en lezend over de vele in de fik gestoken scholen:

  Verbieden die handel.

  Maak (evt. per gemeente/buurt) een mooi vuurwerk verzorgd door professionals. Dat is elders in de wereld ook zo.

  Mazzel & broge, Evert

  PS: o.g. is chemicus, en dus “pyrofiel”.
  Echter: Het is kennelijk niet mogelijk om dit soort zaken toe te laten zonder dat allerlei etterbakjes de zaak verzieken.
  Ergo, nogmaals: Verbieden.

  Reactie door Evert Wesker — zondag 6 januari 2008 @ 20.38 uur

 8. @5
  Ik ben niet voor vuurwerk maar ik vind het belachelijk dat we het veel fout van dit bedrag uit geven aan honden en kattenvoer en tegen hun geproduceerde uitwerpsels moet ik aan kijken als ik op straat loop, en als ik het niet zie dan ruik ik het wel en wel het hele jaar.
  Ook daar betaalt men belasting voor en er gebeurt geen flikker
  Ook dit vuurwerk wordt door een groep criminelen gebruikt om de zaak te vernielen met het vuurwerk is niet zoveel mis maar met de deze criminelen.
  Als een hoop mensen die dit vuurwerk normaal afsteken er gelukkig van worden waarom dan verbieden.
  ………………
  Wat ik mis in het bovenstaande stuk is dat men de vernielingen aan moet pakken die aan gericht zijn leg daar de eerste prioriteit.
  Ook dit is weer een softie onderwerp over het vuurwerk ik mis de scherpte over wat er werkelijk aan de hand is in Nederland.
  want heeft deze groep criminelen geen vuurwerk op oudjaar dan richten ze wel op andere manier schade aan zie auto’s in brand steken.
  Dus pak de kern aan en kom niet met zo flut poll.

  Reactie door De Hakker — zondag 6 januari 2008 @ 20.57 uur

 9. De beste oplossing zou zijn centraal goed gecontroleerd vuurwerk, waar de mensen zelf aan kunnen sponseren, zodat er van die 60 miljoen voor iedereen een veel mooier schouwspel kan worden georganiseerd.
  Het probleem is de uitvoering.
  Te veel mensen zullen het zien als een beknotting van hun vrijheid, en dan toch weer op eigen initiatief gaan knallen.
  Dat de politie de controle in de hand kan hebben is een utopie.
  Het enige wat uitweg zou kunnen bieden is, dat het maatschappelijk verworpen wordt, net als met drank op achter het stuur, dan hebben we kans.
  Een eerste aanzet zou kunnen zijn het oprichten van een vuurwerkcomite die via sponsoring een evenement kan organiseren.
  Iets wat ik al jaren bij diverse verenigingen onder de aandacht heb gebracht, maar op een of andere manier wordt die bal maar niet aan het rollen gebracht.
  Wat te denken van een evenement waarbij een gedeelte van de opbrengst naar een goed doel gaat, net zoals bij diverse loterijen gebeurd?
  Of b.v. tegelijkertijd een optreden van artiesten bij zo’n evenement?
  Er zijn veel manieren om er iets moois van te maken, maar de mensen moeten het zien zitten anders kun je het wel op je buik schrijven.

  Reactie door H.v.Schijndel — zondag 6 januari 2008 @ 21.38 uur

 10. Ik ben er niet voor. Eigenlijk vind ik dit soort maatregelen van het niveau “laten we fietsen afschaffen want er word teveel op de stoep gefietst”. Ik vind dat je mensen die zich niet aan de regels houden moet aanpakken. Kom op. Reguleren-controleren-sanctioneren is de basis van onze samenleving. Dat wil zeggen dat als iemand buiten de daarvoor afgesproken tijden vuurwerk gebruikt hij de consequenties van zijn daad zal moeten ervaren. Dus niks en-masse verbieden. Hup. De afspraak over wanneer er vuurwerk mag worden afgestoken hebben we al gemaakt. Dus, blauw op straat, confisceren en bekeuren.

  Reactie door Ruurd — zondag 6 januari 2008 @ 22.04 uur

 11. Afschaffen en net zo als in b.v.b in australie en echte vuurwerk show geven geregiseerd door de staat inplaats van dat het op oorlogstuig lijkende vuurwerk af te schieten, met dieren wordt geen rekening gehouden die er gestrest van raken.
  Het is toch niet normaal meer wat voor agressie er heerst en er vernield wordt op zo n dag. Politiek nederland begint net als met alles hier langzaamaan ook een beetje wakker te worden.

  Reactie door lapper — zondag 6 januari 2008 @ 22.16 uur

 12. Ach, kom op zeg. Ook ik heb er buiten wat kindervuurwerk niets aan uit gegeven aar het is toch geen probleem dat er vuurwerk is met oud en nieuw? En die vernielingen…daar moeten de ouders op letten (maar dat doen ze het hele jaar ook al niet). Wat een bekrompen gebeuren zeg..Moet nu alles wat altijd goed gevonden is en leuk is wijken? En de vervuiling? Er zijn wel ergere oorzaken voor de teloorgang van het milieu. En dat de gemeente niets doet aan het opruimen? De mensen horen na het afsteken zelf hun zooi op te ruimen! Wat is het volgende dat er verboden wordt? Kampvuren bij de scouting? Laten we ons dit jaar druk maken om wat er werkelijk mis is en niet om deze afleidingen!!!!

  Reactie door Johan Kivits — zondag 6 januari 2008 @ 23.15 uur

 13. Ik heb begrepen dat die keiharde ‘bommen’ met dat schrille korte licht goedgekeurd zijn in de Tweede Kamer met een nipte meerderheid. Vandaar dat dit jaar de junks ongebreideld uit hun dak konden gaan. Weer zo’n volksvriendelijke overheidsbeslissing!

  Zoals ik bij Maurice de Hond ook liet weten, want er was ruimte voor reactie, ga ik voor georganiseerd vuurwerk betaald door de schatrijke gemeentes! In iedere buurt is wel een veld of plein en zo kunnen buurtbewoners toestromen naar 1 van de dichtstbijzijnde punten na twaalven. Het bevordert sociale contacten en ik stel mij voor dat het een tof buurtfeest wordt met amazing siervuurwerk en karretjes rondom met warme chocomel met slagroom en oliebollen met heel veel poedersuiker.
  Als jaarlijkse dank van de gemeentes aan hun dikbetalende werkgevers! Tenslotte kan de ‘liefde’ niet ALTIJD van een kant komen!!

  Het kan zo anders in Nederland. Ik wil weer een gezellig land en het is goed om elkaar persoonlijk de hand te drukken en eens een babbel te houden met zomaar iemand. En een burgemeester die de vuurwerkrondes doet en zich onder de mensen begeeft.

  Dus laten we in hemelsnaam dat nutteloze bommenwerk uit de handel nemen! Zelf ben ik van het ‘sterretjes-type’ en ik stel dan ook voor om die drastisch te vergroten, zodat we met mega-sterren het vuurwerk komen opsieren.

  Reactie door Gloria — maandag 7 januari 2008 @ 0.20 uur

 14. Gemeenschapszin lijkt mij het belangrijkste argument om te streven naar een professioneel vuurwerk per dorp of wijk. Verbieden is niet meer nodig als de solistische dwaas met de nek wordt aangekeken.

  De huidige gang van zaken is heel typerend voor een volkomen verloederde maatschappij. Ieder voor zich en God voor de arme slachtoffers. Hooguit met een buur of vriend wordt nog iets samen gedaan, verder is het pronken en patsen: kijk mij eens, wat ik mij kan permitteren. Mijn SUV is groter, mijn pijlen schieten hoger en mijn rotjes knallen harder.

  Het eveneens volkomen uit de hand gelopen wangedrag van de jeugd kan niet los gezien worden van die algehele maatschappelijke verloedering. Als we onze kinderen niet het goede voorbeeld geven wordt het nooit meer wat.

  Reactie door Hermie Kreeft — maandag 7 januari 2008 @ 1.04 uur

 15. @ Jaap Veldkamp (1):

  Met jouw principekeuze ben ik het eens, maar je regelzucht gaat mij weer eens veel te ver.
  Al eerder heb ik je gevraagd: wat heb je toch met de leeftijdsgrens van 22 jaar? Waarop is die gebaseerd? (Is bv. 18 jaar, de meerderjarigheidsgrens, niet logicher?).

  Overigens wil mijn hond álle vuurwerk afschaffen. Maar hij beseft dat dat onhaalbaar zal zijn en vindt een door gemeenten georganiseerd professioneel vuurwerk al een hele vooruitgang. Hij heeft gezegd.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 7 januari 2008 @ 1.47 uur

 16. @ 12 johan kivits

  In onze woonplaats werd jaarlijks voor de jeugd tot 12 jaar in de laatste week van de zomervakantie een bouwdorp georganiseerd waarbij een 200 tal jongeren zich een hele week konden uitleven met hun eigen gemaakte creatie.
  Het grootste spektakel was dat op de laatste dag al het oude hout e.d. op een inmens grote hoog werd gegooid en onder toezicht van de brandweer de fik erin gestoken werd.
  Jaren is dit goed gegaan tot voor 3 jaar geleden, toen is er 1 let wel 1 zo’n millieufreak gaan klagen dat hij last had van de rooklucht, jaren is er nooit geklaagd geweest door niemand, maar deze idioot heeft het voor elkaar gekregen dat het verbranden van de bouwsels van de niet meer gedaan werd, met als gevolg het jaarlijkse bouwdorp wordt nu nog bezocht door 10 a 15 kinderen.
  Vandaar dat ik mede door dit soort incidenten geheel tegen elke millieu maatregel ben, f#ck de hele millieubeweging, voor mij zijn zij langzaam bezig ons land naar de klote te helpen met hun geitenwollensokken.
  Inderdaad precies zoals jij schrijft,…laten we ons dit jaar druk maken om wat er werkelijk mis is en niet om deze afleidingen!!!!

  Goedemorgen allen

  Reactie door Pool — maandag 7 januari 2008 @ 6.19 uur

 17. Het vuurwerk tijdens de jaarwisseling is niet zo’n probleem, dat hoort er een beetje bij.

  Ik denk dat de meeste mensen alleen maar last hebben van de vuurwerk terreur van jongeren en andere minder-volwassenen.

  Al voor de Kerstdagen hoor je de knallen en vanaf het moment dat de officiële verkoop begint lijkt het wel al of we in een oorlogszone wonen. Snotneuzen van 11 of 12 jaar vinden het dan een sport om rotjes tussen je voeten te werpen.

  De verkoop beperken tot mensen boven een bepaalde leeftijd helpt absoluut niet, net als bij alcohol, er is altijd wel iemand die de wettelijke leeftijd heeft, maar niet het verantwoordelijkheidsbesef dat daar bij hoort.

  De enigste manier om als overheid hier iets aan te doen is het compleet verbieden en vergunningen aan buurtverenigingen en andere organisaties te verlenen.

  Reactie door Janneman — maandag 7 januari 2008 @ 10.11 uur

 18. @ 12
  “moet nu alles wat altijd goed gevonden is en leuk is wijken”?

  Het vuurwerk was vroeger misschien wel leuk maar zoals met zoveel zaken rijst het de pan uit. Er wordt niet meer normaal vuurwerk afgestoken zoals vroeger. Nee, nu staan ze de godganselijke oudjaarsdag te knallen, de ene knal nog harder dan de andere. De troep laten ze liggen, niemand die ook maar iets opruimt. Alleen al het feit dat er voor 60 miljoen euro vuurwerk verkocht is, is compleet van de gekke.
  Ophouden met die onzin, daar zouden veel mensen gelukkig mee zijn.

  Reactie door diny — maandag 7 januari 2008 @ 11.16 uur

 19. het heffen van milieubelasting zou een goede stap zijn, tegenwoordig ruimt niemand meer zijn rommel op, ook de hoeveelheid kleine stofdeeltjes is schadelijk voor de gezondheid, dus een BTW tarrief van 50% zou op zijn plaats zijn.

  Reactie door Piet — maandag 7 januari 2008 @ 11.24 uur

 20. wat ik me steeds afvraag, waarom men geen accijns op vuurwerk zet, net als bij benzine en sigaretten. als je ziet, hoe luchtvervuilend het is, maar ook, hoeveel mensen er [zwaar]gewond door kunnen raken. dan kan men dat geld, zowel aan de gezondheidszorg besteden als aan het milieu.

  Reactie door maayke jong-doppen — maandag 7 januari 2008 @ 11.56 uur

 21. Nieuwjaar zonder vuurwerk is als een kerstboom zonder ballen.Kom op zeg als we het dan toch over overlast en gewonden hebben schaf dan ook de auto af en al het andere wat vervuilt en overlast geeft.De randgevallen die menen te moeten vernielen en het vuurwerk niet gebruiken waar het voor dient zullen harder aangepakt moeten worden.Ik erger me ook aan mensen die na nieuwjaar hun troep niet opruimen maar in de tijd dat ik me loop te ergeren kan ik ook de bezem pakken en mijn stoep vegen.

  Reactie door Petra — maandag 7 januari 2008 @ 11.57 uur

 22. nederland het land van de zuurpruimen anonieme
  kliklijnen kleinzieligheid en afgunst .geen wonder
  dat de nsb een groot succes was in de bruinhemden
  tijd.iemand veraden en geen pretje gunnen is
  hollandse volksaard en volkssport.

  Reactie door maarten — maandag 7 januari 2008 @ 12.43 uur

 23. Ik kan niet kiezen, want mijn antwoord staat er niet bij. Ik vindt niet dat het particulier afsteken verboden moet worden, maar ik vindt ook niet dat het nu goed gaat. Ik denk dat er een soort van alcoholcontrole aan vast moet. Ik denk dat daar het probleem zit: met teveel drank op vuurwerk afsteken of er vernielingen mee aanrichten. Misschien ook onder een bepaalde leeftijd alleen onder toezicht afsteken. Laat ze maar kiezen: of je klem zuipen voor 12 uur en geen vuurwerk afsteken of nuchter blijven tot 12 uur, vuurwerk afsteken en je daarna klem zuipen. De oudejaarsnacht is lang genoeg toch?

  Reactie door J Vrolijk — maandag 7 januari 2008 @ 14.39 uur

 24. Johan@12

  Ik citeer:
  En die vernielingen…daar moeten de ouders op letten (maar dat doen ze het hele jaar ook al niet). ===

  Nou Johan, je kan me een ouwe bemoeizuchtige muts vinden, mijn zonen zijn 19 en 17, maar ik sta er wel bij als ze die troep afsteken

  (ik ben er nl. geen voorstander van, maar je kunt die knullen niet alles verbieden MAAR ZE WEL OP DE GEVAREN WIJZEN)

  mijn broer is op zijn 16e (niet eens door eigen schuld, maar door vandalistisch gedrag van anderen, ja dat had je ruim 45 jaar terug ook al) verbrand door vuurwerk vanaf zijn navel tot zijn tenen.
  Dat zet wel even aan tot nadenken voor je die rommel koopt.

  En ik sta er ook op dat ze hun rotzooi ZELF OPRUIMEN.
  Lijkt mij niet meer dan logisch!
  Hier ben ik het dus volkomen met je eens.

  Nog een citaat:
  Moet nu alles wat altijd goed gevonden is en leuk is wijken?

  Nee, Johan, dat hoeft niet maar wat meer verantwoordelijkhei, zeker van ouders zou niet weg zijn.

  Olav@15,

  Pienter hondje heb jij!

  Reactie door Anja (B) — maandag 7 januari 2008 @ 14.49 uur

 25. Een aantal redenen pleiten sterk voor eeb absoluut verbod:
  1. De verkoop van vuurwerk stimuleert vaak het snel afsteken ervan. Dit jaar werd er van 27 december tot 6 januari stevig doorgeknalt, hetgeen mateloos irriteert.
  2. Er vallen doden bij verkeerongelukken, zoals iemand die met zijn auto tegen een op hol geslahgen paard aanrijdt. man dood, paard dood. Paard was geschrokken van vuurwerk.
  3. In een dierentuin zet men de radio hard aan om de dieren niet van vuurwerk te laten schrikken en zo problemen te voorkomen.
  4. Huisdieren raken in heel veel gevallen zwaar in de stress, met gevaarlijke gevolgen (bijt incidenten) en ellende voor de iegenaren.
  5. Het aantal branden, veroorzaakt door vuurwerk is onacceptabel hoog. Denk aan de Waarderpolder bij Haarlem. Daar zette een lichtkogel een gigantische bedrijfsbrand in gang.
  6. Het aantal scholen, dat willens en wetens (vaak met vuurwerk) in vlammen op gaat is een onacceptabele vermijdbare schadepost voor de samenleving.
  7. De giga milieuverontreiniging met fijnstof, metalen, plastic scherven, tonnen aan afval papier etc., zeer dichte verstikkende rook, smpg en mist is op geen enkele maniet te rechtvaardigen, resp. te verdedigen.

  Conclusie: Het is de laatste jaren steeds verder uit de hand gelopen. Te veel gekken storen zich niet aan de algehele fatsoensnorm om geen vernielingen en overlast te veroorzaken. Als men daar niet toe in staat is, dan moet het verboden worden. Als alternatief kunnen de gemeenten een goed professioneel vuurwerk organisren en daarmee moeten we het dan doen.

  Reactie door H.v.Steenis — maandag 7 januari 2008 @ 15.51 uur

 26. Toen het verboden was vielen er meer slachtoffers dan nu.
  Tot vorig jaar daalde het aantal, en dat kwam (hopelijk) door de harde wind.
  Verkoop legaliseren werkte blijkbaar goed.
  Of is het milieu, de overlast of het vandalisme belangrijker geworden dan de aantal slachtoffers.

  Reactie door Kakel — maandag 7 januari 2008 @ 16.08 uur

 27. Ik heb staar aan één oog omdat ik een paar jaar geleden niets vermoedend langs een kinderachtig matje van iemand anders liep.
  Ik moet met mijn hond met oud en nieuw in het donker de hei op en portieken zijn hier in de buurt volledig opgeblazen door zelfbouw explosieven. Ik ben die gefrustreerde ladderzatte terroristjes spuugzat.
  Pak de politiek aan in plaats van je eigen nest bevuilen.
  Oud en nieuw hoeft voor mij niet meer.

  Reactie door Willem C. — maandag 7 januari 2008 @ 18.50 uur

 28. Drogredenen
  @ 22 maarten schreef:
  “geen wonder
  dat de nsb een groot succes was in de bruinhemden
  tijd”

  Je gebruikt een ad hominem drogreden en een hellend vlak-drogreden. Ook fascisme is gebaseerd op drogredenen. Het massale gebruik van drogredenen ondermijnt onze samenleving en moet door de overheid dringend worden ontmoedigd via voorlichting.
  http://www.talk2000.nl/mediawiki/index.php/Valkuilen_en_drogredenen

  http://mikz.net/txt/drogredenen.txt

  http://redes.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/1996/e.c.w.krabbe/krabbe.pdf

  Elektronische vuurwerkgeluiden
  Vuurwerkgeluiden kunnen bij het begin van het nieuwe jaar ook worden gemaakt met een cd waarbij de geluidsinstallatie heel hard wordt gezet met een raam open. Dat is veel veiliger en zal denk ik leiden tot minder intimidatie.

  Verbied harde knallen
  Beste is uiteindelijk al het individueel vuurwerk verbieden. Maar voorlopig moet in elk geval al het vuurwerk dat harde knallen geeft en vuurwerk dat wegschiet worden verboden. Dus alleen nog siervuurwerk op de grond en kleine rotjes. Een zachte knal kan net zo leuk zijn als een harde knal als je hebt geleerd om te genieten. Mensen kunnen leren om weer te genieten van kleine dingen. De overheid moet zich daarvoor inzetten.

  Reactie door Jaap Veldkamp — maandag 7 januari 2008 @ 19.09 uur

 29. Lasten we eens kijken waarom die knakker van groen links het vuurwerk afsteken wil aanpakken. Om het milieu….

  1 keer per jaar willen ze ons dat afpakken.

  Terwijl het hele jaar door gasten van groenlinks regelmatig te vinden zijn in de diverse coffeshops en hun milieuvervuilende en verslavende vuurwerk de lucht in blazen en erdoor bedwelmt raken.

  Laten ze dat maar dan ook eens aanpakken. Maar daar hoor je ze niet over natuurlijk altijd dat gezeik van die hasjiesch rokend groenlinkse tuig. Haal maar eens dan alle tabak van de markt; allemaal aan de elktrische sigaret.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — maandag 7 januari 2008 @ 20.20 uur

 30. Als mensen ook is aan de angst van dieren denken..echt zielig en bovendien totaal onnodige gekte, zoals nu toegestaan wordt!!
  Onze hond is weken vóór oud en nieuw, dit jaar begon het in oktober!!! zo angstig van plotselinge Knallen(met hoofdletter), dat ze alleen overdag nog naar buiten durft..(we moeten haar bijna slepen)..om ook maar iets van haar behoefte te durven doen..
  Het begon jaren terug toen een rotje vlakbij haar terechtkwam.
  Het is nu zo erg dat ze bijna een hartaanval krijgt van angst om naar buiten te moeten. Dit duurt jaarlijks dus van oktober tot half januari!!
  Al proberen we van alles, ook medicinaal..
  Dus: Weg met achterlijke losse verkoop!!
  Laat Gemeentes 1 groot vuurwerk geven, dat kan 1 groots feest worden!!

  Reactie door Olinda — maandag 7 januari 2008 @ 21.30 uur

 31. Mijn partner en ik hebben een hond. Hij voelt zich het best als wij naast hem staan tijdens het vuurwerk op 31 december. Buiten het huis, DUS. Het gedrag van de hond wordt dus voor een groot deel bepaald door het gedrag van de baas.

  Dat geldt ook voor het gedrag van mensen. Sta je naast zij aan zij dan krijgt de ‘homo’sapiens een ‘Veiligheidsgevoel’. Een idee van saamhorigheid. Zo niet dan overheerst de ANGST.

  Wat betreft vuurwerk. Laat ‘Het Volk’ het brood en de spelen.

  Wij hebben in ieder geval onze ‘Wolf’ verteld dat de meeste mensen die over het oudejaarsgeknal klagen, de baasjes zijn die vrijwel zonder gemor VUURWERK laten KNALLEN in of rondom KAMP HOLLAND. Ze betalen er zelfs voor. De dood DUS voor vijf kinderen.

  DUS wat betreft vuurwerk. Wat zal het spetteren 31.12.2008 als binnen Amerika een dusdanige route wordt gevolgd dat ons kabinet zichzelf heeft opgeblazen.

  Reactie door Roodkapje — maandag 7 januari 2008 @ 22.23 uur

 32. Anja (B)…ik ben het helemaal met je eens en vindt je ook geen oude muts! Als iedereen zo zou omgaan hiermee was er geen enkel probleem. Ook ik heb een hond, en die is ook bang, wil ook niet naar buiten…Nou dat is dan zo…daar kan je als baas best veel aan doen hoor! En dat het veel geld kost…Ja, dat klopt, maar moeten we als NL bevolking dan bij alles stilstaan dat geld kost? Kom op zeg! Dit geld uitgeven mag iedereen voor kiezen, maak je druk over wat men doet met ons belastinggeld! Nu graag een belangrijk onderwerp!!!!

  Reactie door Johan Kivits — maandag 7 januari 2008 @ 23.25 uur

 33. Het probleem lost zich vanzelf op, nog een paar jaar Balkenende en de mensen kunnen nog maximaal één vuurpijl per jaar kopen en die kost dan zoveel dat ze genoodzaakt zullen zijn daar een dure hypotheek op te nemen : Bij wie, inderdaad bij zijn maatje Zalm van de DSB / Frisia / Postkrediet / Becam / Lenen.nl, etcetera en de cirkel is weer rond.

  Reactie door ACE — dinsdag 8 januari 2008 @ 9.09 uur

 34. @21, “Nieuwjaar zonder vuurwerk is als een kerstboom zonder ballen.”
  In principe hoef je geen ballen aan je boom laten hangen als je maar lichtjes bijvoorbeeld gebruikt. Je vriend zal ook zeker blij mee zijn.

  Met ons belastinggeld worden oorlogen gevord, dan ligt het mijns inziens ook voor de hand dat de gemeentes voor de vuurwerk zorgen.

  Kappen met dat associale egoistische gedoe!

  Reactie door walking bull — dinsdag 8 januari 2008 @ 10.02 uur

 35. Doodsbange dieren steeds zwaarder vuurwerk ruiten sneuvelen tientallen auto’s in vlammen opgegaan scholen in de fik. laten we stoppen met deze waanzin. Vergiftigde omgeving door smog ! Of een heffing van 50% op vuurwerk voor schade die door toedoen van deze idioterie of “liever nog” verbied die troep maar

  Reactie door Harry Sangers — dinsdag 8 januari 2008 @ 14.49 uur

 36. Ok Harry. Wat dan? dieren zijn als mensen. waar ben jij zo bang voor. relletjes bestonden al tijdens de jaarwisseling. sinds ?….!!
  vuurwerk verbieden? dan ga jij iets meemaken waar jouw botte verstand nog niet over heeft nagedacht!!!
  het motto is TOCH geef ‘Het Volk’ het brood en de spelen?

  Reactie door Roodkapje — dinsdag 8 januari 2008 @ 17.25 uur

 37. Ik vierde de jaarwisseling in de hoofdstad van het Noorden.
  Voor twaalven stond alles er nog strak bij.
  Na twaalven waren de 3 glazen bushaltes in 1 laan gesneuveld door het veel te zware vuurwerk.
  Ik vind veel leuk, maar dit neemt toch echt wel abnormale proporties aan.

  Blijkbaar zit er veel vernielzucht en agressie bij het volk. Hopelijk weet de overheid die link te leggen, want alleen verbieden lost dan natuurlijk ook niets op.

  Wie weet kan het mensen helpen om zgn een beetje ‘oorlogje’ te spelen met wat namaakbommen van wat de regering in het echie doet in Afghanistan? Maar dan een ‘oorlog’ tegen het Nederlandse regiem?

  Zoals eerder gezegd ben ik voor georganiseerd vuurwerk op allerlei punten binnen een gemeente. Maar het wordt hoog tijd dat regering en gemeentes MEER respect gaan tonen voor hun burgers!
  Dit hele afknijpbeleid en het oostindisch doof zijn van de regerende kliek is de kern van de onvrede van het volk.
  En dat zien we dan terug in een nacht die van ‘het volk’is.

  Reactie door Gloria — dinsdag 8 januari 2008 @ 18.31 uur

 38. @25 de grote brand in Haarlem kun je zien op de link die ik geplaatst hebt onder @6

  Reactie door robert rb — dinsdag 8 januari 2008 @ 18.51 uur

 39. Pool, dat van dat huttendorp begrijp ik dat je daar de pest over in hebt.
  Zoiets verhoogd juist de feestvreugde, doen ze hier in mijn wijk ook elke laatste week van de vakantie, hartstikke leuk.

  Maar vuurwerk op zich vind ik ook verschrikkelijk, dat geknal de hele dag en dan de schade die het aanricht, dat wordt echt wel elk jaar erger.

  Ik ben dus net als Gloria voor 1 centraal vuurwerk, onder toezicht.

  Kan ook nog heel gezellig zijn met de drankje erbij, die feest wil vieren kan dan naar dat ene plein in zijn of haar wijk.

  Reactie door Carla — dinsdag 8 januari 2008 @ 19.28 uur

 40. Misschien wordt met die vreugde vuren wel de basis gelegd bij de jeugd voor andere branden bv auto’s.
  Mijn ontgaat de lol van die vreugde vuren.
  Als je brand wil zien ga dan maar met de jeugd naar de vuilverbranding.
  Je ziet de omstanders bij die vuren in een soort roes geraken die tegen verwildering aankomt.

  Reactie door De Hakker — woensdag 9 januari 2008 @ 13.35 uur

 41. Het vuurwerk dient in iedergeval belast te worden met een milieuheffing…zo druk als we ons het hele jaar door maken over fijnstof en de gevaren…zo doof zijn we tijdens oud en nieuw.
  * kosten voor vernieling en opruimen van de rommel kunnen dan ook deels uit deze opbrengst vergoed worden…

  Reactie door edwin koster — woensdag 9 januari 2008 @ 13.40 uur

 42. Carla@39,
  Dat vuurwerk onder één betsaand toezicht dat zal helaas nooit meer lukken vrees ik, maar ben er wel een voorstander van. Maar hélaas wil de jeugd (en zij niet alleen de kik ook eens mee maken) Ik ben er geen voorstander van, maar het énige wat je dan kunt doen is er bij blijven en aan principe’s vasthouden. (b.v. de keuze van vuurwerk en het opruimen ervan)
  Laat het ze maar een keer beleven, ijn oudste (19) is nu zover, volgens jaar koop ik die rommel niet meer, zonde van m’n geld, kan ik heel wat leukere en nuttigere dingen van doen.

  Hakker@40,

  Naar mijn idee kun je weinig gedogen vwb. de jongeren en ben je een beetje aan het verzuren Maar goed dat is mijn mening na alles wat ik van je lees.
  Ben jij nooit jong geweest?
  Of heb je nooit begeleiding gehad bij dergelijke activiteiten.

  Edwin koster@41,

  Ben ik geheel met je eens, elke Nederlander klaagt en klaagt dat het een lieve lust is over het millieu, over de inkomsten en alles is slecht, maar met oud en nieuw zou alles moeten kunnen?
  Zeker gezien de weersomstandigheden van het afgelopen oudjaar zou een millieuheffing extra geen kwaad kunnen, al zou ik er zonder deze weersomstandigheden ook voor zijn.
  Als men geld heeft om voor miljarden de lucht in te schieten, zet daar dan maar wat extra millieu-heffing op.

  Reactie door Anja (B) — woensdag 9 januari 2008 @ 15.30 uur

 43. @41 edwin koster

  Het ‘volk’ is geen domme kleuterklas die aangepakt moet worden door meneer de leraar/president met de nodige strafwerkjes.

  Te simpel om altijd maar het heil in geld en accijns te zoeken. Netzogoed als het dom is in de opvoeding om alleen maar kinderen te bestraffen en allerlei sancties op te leggen, is het uitermate ignorant om een samenleving voortdurend te beboeten.
  Vandaar dat dit kabinet ook uitblinkt in hersenbeperktheid. Maar ook ‘het volk’ zoekt graag dergelijke opties vanuit een slecht gebruik van het hele hersencellenstelsel, waarvan de HELE mens afhankelijk is. Optimaal gebruik is essentieel!

  Samenspraak en overleg heeft meer kansen op een gezonde samenleving, die vanuit het vrijwillige BEGRIP mee gaat werken aan verbeteringen. Het wordt hoog tijd dat kabinetten zich af gaan stemmen op BELOONBELEID. Vingertjes wijzen en elkaar voortdurend afstraffen is gemakzucht en spreekt van beleid dat maar nooit in de spiegel wil kijken.

  Breng bevolking weer saamhorigheid bij en dat kan bv doordat gemeenten de burgers stimuleren zich te bewegen naar centrale punten met prachtig vuurwerk en allerlei lekkernijen. Dat hebben de hardwerkende burgers met de exorbitante gemeentebelastingen dubbel en dwars verdiend.
  Regelmatige dankbaarheid van de kant van onze werknemers zou overheid en gemeenten sieren!

  Reactie door Gloria — woensdag 9 januari 2008 @ 19.49 uur

 44. Tja,…..
  Zullen we eerst een maandje alles laten bezinken.

  De discussie vertoont schreeuw trekjes, nuances verdwijnen.
  Feiten op een rij ontbreken, aan meningen geen gebrek:
  . miljeu
  . lawaai voor dieren
  . geld verkwisting
  maar lijkt me goed om een en ander in verhouding te zien.

  Ik ben 57 jaar, steek al sinds mijn 10e vuurwerk af, vind het prachtig, hoort echt bij oud/nieuw.

  Ben zeker niet blind/doof voor de excessen, maar daar moeten we gericht aanwerken. Geen z.g. dynamische flinke aanpak in de vorm van centraliseren en control maar afspraken maken over hoe wij in Nederland met vuurwerk om willen gaan. En daar elkaar op aanspreken. Kost misschien een paar jaar maar voor vuurwerk misstanden geldt hetzelfde als voor elk ander asociaal gedrag: aanspreken op gedrag ipv een verbod.

  Dat bepaalde mensen ( jong en oud ) achterlijk met vuurwerk omgaan ligt toch niet aan het vuurwerk maar aan de mensen ! We zijn toch wel in staat om dat met elkaar te beheren. Ik spreek jochies die er mee “klootzakken” er op aan, verwijs ze in ieder geval naar hun eigen buurt.

  Reactie door J.Persz — woensdag 9 januari 2008 @ 22.02 uur

 45. Vuurwerk is iets wat je moet delen.
  De uitvinding van buskruit hoeft niet iedereen weer te beleven zoals opnieuw het wiel uitvinden.
  Dus gee particulier vuurwerk meer.
  Kan ik tenmnste ook veilig over straat en hoef niet bang te zijn dat één of andere domme onverlaat mij een rotje naar mijn kop gooit.
  Maar ja de middenstand wil er aan verdiene hè? En dan is alles geoorloofd in welicht één van de meest domme rot(jes)landen van de wereld. Bakellende ga zo door.

  Reactie door Lef — woensdag 9 januari 2008 @ 22.14 uur

 46. Het afsteken van vuurwerk op een plek haalt weer iets weg waar niemand bij stil wil staan: de gezeligheid van een avond met je gezin, familie en vrienden. En ook jammer voor al die mensen die een huisdier hebben…..kan je niet naar het centrale vuurwerk…want je kan je hond niet alleen laten….pfffff….wat een problemen allemaal…..

  Reactie door Johan Kivits — woensdag 9 januari 2008 @ 22.44 uur

 47. Ik man, heb er nooit iets mee gehad ~ hoogsuit met sterretjes lopen met oudere zus toen ik twaalf was ~ … Ik heb altijd zonden van geld gevonden en in de loop van de jaren zie ik veel liever proffesioneel vuurwerk dan die kwats met oud en nieuw.

  Groetjes,

  Macros

  Reactie door Macros — woensdag 9 januari 2008 @ 23.03 uur

 48. In een tijd met grote armoede en voedselbanken word er voor 60 miljoen aan vuurwerk afgeschoten op één avond.
  Dit wil er bij mij niet in,als dat geld of een deel ervan nu eens in een grote pot gedaan werd dan konden daar een groot aantal gezinnen een heel jaar eten op tafel krijgen.Ik geef toe het is een mooi gezicht al die vuurpijlen maar als ik het voor het zeggen had geef ik het liever uit aan armoede bestrijding

  Reactie door Tineke — donderdag 10 januari 2008 @ 2.41 uur

 49. Vuurwerk rond de Ringdijk Amsterdam.
  Ik herinner het me nog als de dag van gis-
  teren: de lokatie liet ook veel fietsen toe, toen, gezinnen met kinderen die rij aan rij op die ringdijk zaten te kijken naar een voor ‘die tijd’ spektakel van (nog
  nét niét OORverdóvend lawaai). Nog maar
  enkele jaren na de oorlog (40-45) zat ieder
  een er te genieten in een enorm gezellige
  feestelijke sfeer, met z’n allen!
  Op goed geoutilleerde lokaties en gratis
  tot lang in de nacht rijdende bussen, zou
  dat eens een tractatie zijn, ipv zich opsta
  pelende Heffingen, waarin minder ‘schade’
  verdisconteerd zal zijn als zo’n evenement
  tot in de finesses goed georganiseerd zou
  worden, ook dat kan tegenwoordig door de
  ‘professionals’, die alle voorwaarden gron-
  dig kunnen doornemen.

  Reactie door Madelief — donderdag 10 januari 2008 @ 10.41 uur

 50. Ik wordt een beetje moe van die bemoeizucht van de meeste mensen.

  Ik ben 26 en schiet ieder jaar voor zo’n 350 euro de lucht in.
  Van velen krijg ik te horen dat dat sneu geld is, dat het slecht is voor het milieu, dat dieren er last van hebben, enz, enz…
  Ik bepaal “ZELF” wat ik met mijn geld doe.
  Zelf heb ik 2 katten en een hond, deze doe ik in een kamer met de gordijnen dicht en de radio aan, komen ze de dag redelijk door. (en anders maar niet, het zijn maar gewoon dieren hoor en ze gaan er niet dood aan)
  Het hele jaar ben ik milieubewust, d.w.z. bewust geen auto rijden, afval scheiden, zuinig met energie e.d.
  Ook ruim ik op 1 januari de rotzooi zelf op.
  Mag het dan ff die ene dag in het jaar?!

  Kom op mensen, het is een oeroude traditie waar veel mensen van genieten. En wie er een hekel aan heeft moet zich er maar even doorheenslaan op deze “ENE” dag in het jaar.
  Laten we ons druk maken om belangrijkere zaken en stoppen met dat gemekker op dit soort dingen, het lijkt wel alsof we iets te zeuren “willen” hebben.

  Mocht de politiek, met steun van de SP, het vuurwerk aan banden leggen, dan zal ik overwegen mijn lidmaatschap op zeggen omdat ik het “ZAT” ben dat het ene na het andere pleziertje onbetaalbaar of zelfs onmogelijk gemaakt wordt.

  Kom op SP!, doe hier niet aan mee en blijf je richten op de “echte” problemen.

  Groeten, Remko

  Reactie door Remko — donderdag 10 januari 2008 @ 10.45 uur

 51. Ik mis iets in deze discussie, namelijk: vuurwerk bevat springstof.

  Als je bekijkt hoe streng de regels zijn voor vervoer van dat spul en hoe weinig regels er zijn met vuurwerk rond oud en nieuw, vraag ik me echt af waar we mee bezig zijn.

  Vuurwerk wordt zelfs verkeerd ingedeeld in gevaarlijke stoffen categorie.
  Ik zie er elke keer een oranje sticker met 1.4 s op staan, maar dat houdt in dat: wanneer een stuk vuurwerk in de doos af zou gaan hij de andere stukken niet ontsteken kan, je kunt dit vergelijken met munitie; een kogel die afgaat laat niet de kogel ernaast afgaan.( heeft dezelfde classificatie 1.4s)

  Ik heb te vaak gezien dat vuurwerk in een plastic zakje vlam vat en voortijdig afgaat, door een verdwaalde pijl of grondzon.

  Wat mij betreft: lekker centraal regelen

  Reactie door rutger — zaterdag 12 januari 2008 @ 8.32 uur