‘De Israelische bezetting’

President Bush wil voordat zijn termijn afloopt een oplossing voor het Palestijns-Israelische vraagstuk. Hij is daarom (voor het eerst) op bezoek in de regio. Tijdens een toespraak gaf hij aan dat er een einde moet komen aan de Israelische bezetting van na 1967. Een opvallende uitspraak. Wil er ooit vrede komen dan zal Israël de bezette gebieden moeten opgeven, zoals verschillende VN-resoluties dat reeds hebben aangegeven.

Zie ook de publicatie: ‘Het beloofde land, het beroofde land

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 11 januari 2008 :: 13.01 uur

8 Comments

8 reacties

 1. Inderdaad zeer opvallend. Er zal wel weer wat achter zitten. Waarschijnlijk voegt hij morgen toe dat voordat Israel consessies kan doen, eerst de Palestijnen aan een stuk of 10 punten moeten voldoen.

  Reactie door Willem — vrijdag 11 januari 2008 @ 13.25 uur

 2. Niet ongekend voor een scheidend president van de Verenigde Staten hoor, in de laatste ambtstermijn iets doen waardoor het lijkt alsof er sprake is geweest van een groot staatsman. Jammer alleen dat hij denkt dat hij dit varkentje op deze manier wel even denkt te wassen. Ik verwacht er niet veel van.

  Reactie door Ruurd — vrijdag 11 januari 2008 @ 14.18 uur

 3. Ik heb tijdens discussies vaak het Israelisch-Palestijnse conflict hopeloos en nagenoeg onoplosbaar voor mensen genoemd, vooral als gevolg van de aan beide zijden opgetaste haat en wrevel.
  Naarmate de gevoelens maar gekwetst blijven worden, lijkt een oplossing steeds moeilijker, zeker als daarbij ook nog een rechtvaardige verdeling van macht, welvaart en rijkdom in het geding zijn, alsmede allerlei min of meer schimmige wereldmachtsbelangen die zo kenmerkend zijn voor het Midden-Oosten.

  Voeg daarbij dat Joden enerzijds en Palestijnen en Arabieren anderzijds, als feitelijke broedervolken (afstammend van de zelfde voorvader, Abraham) een al duizenden jaren oud conflict hebben, in die zin wordt de
  unieke “hopeloosheid” dan nog beklemmender…

  Onder andere de in het bijbelboek Zacharia opgetekende profetie (hoofdstuk 12, vers 3), waarin Jeruzalem een steen des aanstoots voor alle volken wordt genoemd, is zeer veelzeggend…evenals het verdere vervolg van dat boek…!

  Ik heb de sterke indruk dat de wereld aan de vooravond van unieke ontwikkelingen staat en dat het Midden-Oosten als geheel heel roerige gebeurtenissen gaat doormaken.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 11 januari 2008 @ 15.17 uur

 4. @3 Harrieke.

  Soms denk ik, was maar nooit een Bijbel, Koran of Talmut geweest dan zag de wereld er menslijker er uit. De Germaanse goden/ godinnen deden het ook niet goed.
  Het zijn altijd weer de mensen die alles kapot maken in naam van een of andere God.
  Bush denkt ook dat dat hij een goddelijke opdracht heeft gekregen in God’s own country.
  Fidel Castro zei eens lang geleden, G.W. Bush is de domste president die Amerika ooit gehad heeft. Ik kan daar niets aan toevoegen.

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 11 januari 2008 @ 16.14 uur

 5. Zal er wel op terug komen. verkeerd geciteerd of zo iets gelijk wat Balkende zei toen een ieder op de TV gezien had dat Nederland geen eigen identiteit zou hebben (Maxima)

  Reactie door Jos Swartjes — vrijdag 11 januari 2008 @ 16.47 uur

 6. Hij probeert waarschijnlijk dat monsterlijke gezicht van hem te redden alvorens hij voorgoed de aftocht blaast.

  We weten het toch? Eerst de boel verzieken en dan opbouwen…
  Precies hetzelfde liedje als met hypocriete Blair! Het Midden-Oosten aan alle kanten verwonden om daarna als ‘geneesheer’ op te treden.
  JOBS! DIRTY JOBS!!

  Reactie door Gloria — vrijdag 11 januari 2008 @ 17.08 uur

 7. Het maakt op mij een potsierlijke indruk. Bush wil, na al zijn desastreuze escapades, op het allerlaatst graag nog iets moois op z’n CV kunnen schrijven. Het is al veelzeggend dat hij nú pas voor het eerst in zijn gehele ambtsperiode naar Israël en Palestina gaat!
  Het lijkt me vooral een PR-stunt. Het is, zacht gezegd, uiterst onwaarschijnlijk dat de Israëli’s enige reële concessie zullen willen doen, zoals blijkt uit hun optreden in de afgelopen jaren. Tenzij de VS hen werkelijk daartoe willen dwingen. Dat is gezien de machtige pro-Israëllobby in de VS en het feit dat het Bush’s laatste jaar is -waardoor hij al min of meer een “lame duck” is- uiterst onwaarschijnlijk. Mogelijkheden zat om nieuwe besprekingen tussen Israëli’s en Palestijnen eindeloos te rekken, zoals de geschiedenis leert. Niet voor niets lukte het Clinton ook niet op het laatste nippertje.

  Reactie door Olavc Meijer — vrijdag 11 januari 2008 @ 19.15 uur

 8. Palestijnen moeten geld krijgen voor emigratie
  De Palestijnen moeten veel geld krijgen van de VN als ze emigreren naar een ander land. Bijvoorbeeld emigreren naar Canada, Zweden, Turkije of Brazilië. Dat kost wat geld, maar scheelt een wereldoorlog.

  Het zou veel eerlijker zijn als de Israëli’s uit Israël zouden emigreren. Maar dan zijn de Amerikanen in Israël hun militaire steunpunt kwijt om ‘hun’ olievelden’ en ‘hun’ Suez-kanaal te bewaken. Dus Amerika zal dat niet goed vinden.

  Reactie door Jaap Veldkamp — vrijdag 11 januari 2008 @ 20.49 uur