Spreken is zilver…

zondag 13 januari 2008 :: 19.47 uur

Wouter Bos deed vandaag in Buitenhof een oproep aan het adres van de werkgevers om de topinkomens aan te pakken. Ze zouden anders hun positie bij de CAO-onderhandelingen wel eens kunnen verzwakken. Immers, waarom zouden werknemers matigen, als de top zichzelf buitensporig verrijken?

Dit morele beroep wordt nu al enkele jaren achter elkaar gedaan. Tot nog toe met een tegenovergesteld effect. De voorbeelden van zelfverrijking worden enkel maar schrijnender, terwijl er niets wordt gedaan aan de armoede. Daarom geldt: spreken is zilver, handelen is goud.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

18 Comments

18 reacties

 1. Om achterstallig loonsverhoging in te halen na de voorgaande leugen verhalen moeten de vakbonden minstens 10% meer loonsverhoging vragen.
  Dus het woord matigen mag niet meer voorkomen bij de eisen van de bonden.
  Maar het L@L verhaal is al weer klaar om het de vakbonden(FNV) wat makkelijker te maken om het gat te vinden bij de PVDA.

  Reactie door De Hakker — zondag 13 januari 2008 @ 20.05 uur

 2. Meer macht voor de ondernemingsraad en hogere belastingschijven waren een goed medicijn geweest tegen deze geldwolverij door de top van bedrijven en ook (semi)publieke organisaties.Dat weet Wouter Bos ook wel,doch de steeds rechtsere PvdA met haar academici aan de top,wil,gezien haar netwerk-connecties niet hieraan meewerken.De vakbonden zitten kennelijk ook in dit netwerk,immers van hun hoor je nagenoeg niets.Nu de financieele markten/beurzen in het westen,door recessie/subprime crises/creditcard verliezen,gaan instorten,krijgen de werknemers,mede door hogere inflatie en minder werkgelegenheid,het nog zwaarder,vooral ook door de gestage toestroom van Oostblokkers.Door lippendienst te bewijzen en kontendraaierij aan de onnozele PvdA partij-leden,probeert Bos nog tijd te rekken,zodat dit probleem zich vanzelf voor hem oplost.Het wordt tijd dat de SP een Socialistische VOLKS Partij wordt!Met meer macht/invloed,voorlopig,in de lagere overheids regionen.Meer invloed = meer leden en kiezers.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 13 januari 2008 @ 20.53 uur

 3. ,,hakker,inderdaat de ware aard van de pvd$ de zelde aard als de vvd/cda,echte moord kerels
  we moeten nog steeds matigen omdat anders de drijging van vertrek naar buitenland weer wordt geoppert,nou ze vertrekken al dus die leugen gaat niet meer op.en natuurlijk zelf hebben ze gematigt tot en met,tjee wat als ze zelf niet gematigt hadden,even denken 90% erbij,
  uitnodiging aan bos kom eens naar de polder,eeuu kisje heb je niet nodig om op te staan,die staat al klaar,onder de kastanje boom,,sorry voor de laatste zinnen,maar ik wil ze zien snakken naar adem,zoals de minder bedeelden waar niets aangedaan wordt,moeten doen,met het spreekwoordt in gedachten,het hoofd boven water houden.
  miljarden kunnen worden uitgegeven voor oorlog en eigen levengevaarlijke stemmers en achterban,,er komt een tijd,dat er terrug geslagen wordt,bos,

  Reactie door ad — zondag 13 januari 2008 @ 21.25 uur

 4. Wouter Bos roept wel eens meer,maar als het op daden aankomt kiest hij toch voor het groot kapitaal.Echt PvdA(partij voor de achterbaksen.

  Reactie door Tineke — zondag 13 januari 2008 @ 23.31 uur

 5. Spreken is zilver en handelen is goud?
  Vreemd uit de voegen getrokken woordgebruik.
  Zeker in het geval van Woutertje en de P.v.d.A is het huidige zwijgen oorverdovend vernietigend.
  Tegen iedere gebruikelijke zegswijze in. Iedere schijn van enige vorm van adequaat handelen even daargelaten.

  Reactie door Alex — maandag 14 januari 2008 @ 0.08 uur

 6. Ik heb een nog beter idee, Wouter. Koppel de vergoedingen van politici aan de minimuminkomens, en hef 0.5% tax over elke euro bonusregeling voor topmanagers. Steek dat laatste geld in een fonds voor de opbouw van onafhankelijke sterke vakbonden en zinnige projecten in lage-lonenlanden. Waarbij ” zinnige” staat voor ” de mogelijkheid om de eigen economie op te bouwen.”

  Reactie door Johnito — maandag 14 januari 2008 @ 1.09 uur

 7. Geluk bij een ongeluk..Door dat beperkte aanbod voor werkgevers om nog voldoende gekwalificeerd personeel te kunnen vinden, hebben de werkgevers in elk geval te maken met personeelsgebrek en zullen ze wel degelijk in de buidel moeten tasten om dat personeel nog te kunnen werven!
  De heer Wientjes kan roepen wattie wil, maar “zijn” loonmatiging en “minachting” voor ieder die in loondienst is/was/of nog zal komen (geldt voor meneer Wientjes evengoed voor de vakbonden), zal hem er in elk geval toe dwingen om mensen in loondienst maar eens wat minder als “slaven” te behandelen en eindelijk eens in te zien dat NIET meneer Wientjes, maar de arbeidsmarkt bepaald hoe meneer Wientjes “zijn loonslaven” dient te behandelen en wat een redelijke vergoeding blijkt te zijn om zowiezo nog arbeidskrachten te kunnen werven!
  Meneer Wientjes heeft het als (bijna enige) wergever in Nederland blijkbaar nog steeds niet begrepen..Om met de woorden van Maxima te spreken, “Wientjes is een beetje DOM!” Laten we het daar maar voorlopig op houden!

  Reactie door ToN — maandag 14 januari 2008 @ 1.14 uur

 8. Beste Wouter,

  noem mij eens 3 voorbeelden van hoe u als minister de topinkomens gaat aanpakken.
  Uhh noem er eens 2 dan.
  Vooruit, als u er 1 kunt noemen dan ben ik ook al tevreden..

  Reactie door Gert — maandag 14 januari 2008 @ 8.17 uur

 9. het schijnt dat er wel een meerderheid te vinden is voor het invoeren van maximum inkomen dus doe eens een opzetje weer Jan!

  Reactie door piet — maandag 14 januari 2008 @ 9.34 uur

 10. Buitenhof.
  Kijk..er is een frictie in de coalitie,voor
  ons bijna onzichtbaar maar toch!
  Let op de toekomst,we zullen die slijmjurk Bos meer en meer in Nova,Buitenhof en die
  ongein gaan zien,zelfs RTL7 gaat helpen om
  die (noem mij 1,2,3, Boske)in de wind te zetten.
  Onze opperclown JPB en het manneke voor het gezin (Routjesvoet)zullen e.e.a.niet
  prettig vinden,dat gaat wringen. Heerlijk,wij kunnen bijna niet wachten.Dat wordt lachen geblazen.
  HAKKER, goed duidelijk stukje,oke zijn we van je gewend.
  Waar zijn Pool en Gloria eigenlijk.???????

  Reactie door Henk c.s. — maandag 14 januari 2008 @ 12.36 uur

 11. Dit onderwerp is al meermaals hier besproken en helaas moet dan telkens in herhaling worden vervallen omdat politici tot nu toe puur lippendienst hebben bewezen en eigenlijk, wat mij betreft, lieten blijken dat zij het EENS ZIJN met dergelijke vergoedingen.
  Vergoedingen die in geen enkele verhouding staan met het daarvoor gepresteerde.

  Je kunt echter ook constateren dat de vergaande inperking van de overheidsmacht -als gevolg van neoliberale “privatisering” en vooral de daaraan ten grondslag liggende mentaliteit, zowel OORZAAK zijn als ONWILLIGE “bestrijder” van dit kwaad…!

  Wij zouden duidelijk moeten laten blijken dat we dergelijke criminaliteit -ja echt!!- niet meer pikken: helaas is dat mogelijk voor velen onder ons “een brug te ver”, verstrikt als zij zijn in egoistisch eigenbelang en misschien heimelijke hoop om ooit ook eens ook zo…..!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 14 januari 2008 @ 15.17 uur

 12. ‘t Is zo simpel. Koppel de looneis voor het CAO-volk aan de inkomens van het topmanagement. Vinden de aandeelhouders die volkomen uit de hand gelopen beloningen voor de top opeens ook niet meer zo’n goed idee.

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 14 januari 2008 @ 16.22 uur

 13. allereerst moeten de lonen niet steeds maar hoger worden, maar de lasten moeten naar beneden, dan heb je hetzelfde effect waar het om te doen is namelijk verbetering van koopkracht. Wellicht kunnen de lonen zelfs wat lager. Dan krijgen we hier weer tenminste kans op werk voor lager opgeleiden in plaats van dat het een survival of the those for the highest IQ of topopleidingen.

  Waarom zijn we dan allemaal zo dom om maar met die loonspiraal mee te zwieren? En wellicht ten overvoede ben ik het helemaal eens met de opmerking van #12.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — maandag 14 januari 2008 @ 18.30 uur

 14. @1 Hakker,

  10% maar,….dit is alleen het geroofde deel door het handig invoeren van de euro.
  Daar komt nog eens 5 jaar loonmatiging bij,laat zeggen een 12%.
  Dus voor de volgende Cao zou 25% meer passen.
  En om wat onderhandelingsruimte te creeren komen we uit op 35% loonruimte.

  Reactie door taardje — maandag 14 januari 2008 @ 18.34 uur

 15. Laf, laffer, lafst, gebrek aan moed tekent Wouter Bos; ambivalente joker

  Niets deed hij aan de topsalarissen.

  Wel een beroep op de arbeider langer te gaan werken en genoegen te nemen met een salarisverhoging onder inflatieniveau om de concurrentiepositie niet aan te tasten.

  Feit is dat de verschillen tussen arm en rijk steeds groter worden.

  Dat de koopkracht van de hardste werkers al vijf jaar achtereen ernstig afgeneemt, zoveel dat modaal de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen.

  Dit alles tast de solidariteit hevig aan, tast de hoop van zeer velen ernstig aan en maakt hen moedeloos, ontwricht dus de maatschappij langdurig, hartgrondig en op korte termijn onherstelbaar.

  Wederom koopkrachtverlies in 2008 is de druppel die de recessie zal inluiden ;

  En Wouter Bos : die kan niets, die doet niets, die wil niets en die durft niets te zeggen.

  Waarom betalen wij die joker eigenlijk zijn salaris ?

  Reactie door ACE — maandag 14 januari 2008 @ 20.10 uur

 16. het is tijd om mijn instemming met ACE te betuigen (# 16). Ik zou het niet zo formuleren, maar het is een hard feit dat modale inkomens erg onder druk staan; en dat is om meer dan één reden heel onheilspellend. Modaal is a.h.w. de sterke buffer tussen arm en bovenmodaal, en vertegenwoordigt zowel een aspiratieniveau voor beginners, alsook een uitwijkplaats voor mensen met wat meer geluk die tijdelijk erg uit moeten kijken.
  Vandaag nog hoorde ik dat de allerarmsten die op begeleid wonen aangewezen zijn (lees: niet zonder kunnen) plotseling 30 Euro per maand op moeten hoesten in de vorm van eigen bijdrage. Denk nu eens aan degenen die toch al naar de voedselbank moeten. Is het werkelijk een Christen onder wiens aanvoering dit kan? Helaas wel, en een prima argument om stante pede atheist te worden.

  Reactie door Frank — maandag 14 januari 2008 @ 20.37 uur

 17. Als er iets gehaakt moet worden is wel de huideren manier om politiek te bedrijven ,zelf de SP (en oppositie) heeft vaseline nodig,maar ja , ben ik zeker te radical,voor die democratish dictatuur,die het volk vertegewoordirt…
  of zie ik het fout?

  Reactie door gaf — maandag 14 januari 2008 @ 22.30 uur

 18. @16 Frank

  Nu natuurlijk de vraag hoe Nederland eruit zou zien met louter atheisten?
  Het recht van de sterkste zou mogelijk nog meer opleven? Tenslotte leef je maar 1x… en dan houdt alles op. Dus waarom niet pakken wat je pakken kunt?
  Vergeet niet dat het merendeel van de mensheid bewust of onbewust leeft op de 10 geboden. En het Christendom heeft haar sporen nagelaten in de samenleving, maar het geeft bovenal te kennen dat het Christen…DOM is!

  Buiten de 25 zetels van de SP zal Nederland er niet socialer uit komen te zien m.i.
  Of je nou christen bent of atheist, het zegt blijkbaar niets van het sociaal gehalte in het centrisch vermogen van de mens: het hart!
  Hartschrompelige ellendelingen verzieken dit land door nonchalance en oppervlakkigheid. Meesters in verdieping zijn haast niet meer te vinden en we moeten teren op de ‘ouden’ die haast geen interesse meer vinden onder de ‘jongen’.

  Wie onder de theologen en/of filosofen voegen nog iets toe aan de samenleving? Welke studenten gooien hier nog het roer om? Zelfs de arbeiders houden zich veilig gedeist en hebben de PvdA laten verworden tot wat het nu is.

  OPSTAND hoort niet meer omdat we inboeten aan BESCHAVING! Ingepakt door de geldgod lopen ‘we’ op diplomatische kousevoeten de ondergang laf tegemoet. Wat spreken hier en wat verzilveren daar! Maar zwijgen? Levert GOUD=geld=olie op!
  Wat een tam land, maar bovenal wat een laf land. Nog even en we zitten zwijgend in de goudmijn van de EU. En vluchten kan niet meer…
  Bij gebrek aan helden!
  Laten we maar hopen op de volgende verkiezingen. Want hoop doet leven. Toch?
  And so on and on… trekken we verder en verder in de jungle van het wildedierenbos en lezen we de fabeltjeskrant om dag in, dag uit dieper en dieper verstrikt te raken in de neoliberale leugen.

  Voor mij reden temeer om dichtbij Christus te blijven! De Enige Echte Socialist die niet schroomt om zijn Revolutie in volle gang te komen zetten.

  Reactie door Gloria — maandag 14 januari 2008 @ 23.55 uur