De Olympische gedachte

donderdag 17 januari 2008 :: 20.32 uur

De één vind dat sport en politiek niets met elkaar te maken hebben, de ander vindt sport de beste manier om een statement af te geven aan het organiserende land. De één zegt dat het organiseren van de Spelen goed is voor de mensenrechtensituatie in een land, want er wordt immers flink op ingezoomd. De ander vindt het immoreel ten opzichte van de getroffenen.

Wat vind jij?

Meedoen aan de Olympische Spelen
Bekijk Resultaten
Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

24 Comments

24 reacties

 1. Dat het met de mensenrechten in China niet al te nauw genomen wordt is algemeen bekend. De toewijzing van de Spelen aan China is dan ook discutabel. Echter, dit ligt niet bij de sporters maar bij het IOC. Sporters jagen hun olympische droom na en die ligt dit jaar nu eenmaal in China.
  De beslissing de Spelen van 2008 in China te houden is jaren geleden door het IOC genomen. Daarbij hadden de mensenrechten een factor van grote betekenis moeten spelen maar helaas is dat niet gebeurd. Hiervoor mogen de sporters echter niet gestraft worden. Zadel deze mensen niet met een probleem op waarvoor zij niet verantwoordelijk zijn! Bij hen leven de sport en de olympische gedachte!

  Reactie door Danny — donderdag 17 januari 2008 @ 22.07 uur

 2. Ik moet ineens denken aan de Olympische Spelen van 1980 in Moskou.

  Die werd geboycot door de V.S. omdat de USSR Afghanistan bezet hield….

  Nog sterker, de openingsceremonie werd geboycot door de Nederlandse atleten, vanwege de Russische aanwezigheid in Afghanistan…

  Reactie door olav ten broek — donderdag 17 januari 2008 @ 22.53 uur

 3. een godelijk gedacht,olympia elysee democratie the circle is rond.

  Reactie door gaf — donderdag 17 januari 2008 @ 23.06 uur

 4. Niet altijd overal over zeuren zeg, deze atleten leven voor hun sport. Moet nu alles tegenwoordig compleet ontleed worden…Het lijkt wel de discussie over een boom een tijdje geleden, sloeg ook nergens op! Er kunnen blijkbaar geen mooie, leuke dingen (vuurwerk-discussie) meer plaatsvinden zonder het vingertje……In plaats van zoveel te zeuren kan men beter genieten! De discussie over China moet de wereldpolitiek maar oplossen…Alle andere problemen worden toch al bij de bevolking neergelegd.

  Reactie door johan kivits — donderdag 17 januari 2008 @ 23.40 uur

 5. Als je deze spelen wil boycotten kun je ze wel afschaffen want waar wil je een land vinden waar geen doodstraf is waar de mensen niet zonder proces worden vastgezet waar ze niet worden gemarteld. Ook in Europa waren geheime gevangenissen en in Irak werden de gevangen gemarteld in Amerika is in veel staten nog de doodstraf.enz. enz. Als je de spelen voor de sporters niet wilt afschaffen zul je dit moeten accepteren. Dit wil nog niet zeggen dat je er niets van mag zeggen elke sporter en ieder mens heeft zijn zo eigen geweten te verantwoorden.

  Reactie door Jan Schnitker — vrijdag 18 januari 2008 @ 0.07 uur

 6. Het is naar mijn idee wonderlijk dat sport en sporters als heilig worden gezien. Zij kunnen er zogenaamd niks aan doen dat organisatoren en gastland boter op het hoofd hebben. Kennelijk gaat entertainment bven moraal en ethiek.

  Ik vind dan ook dat de SP een zeeeeer kritische houding ten op zichte van het olympisch comité en uiteraard china zou passen.

  Ter lering en zeker niet ter vermaek verwijs ik naar

  http://www.organharvestinvestigation.net

  Reactie door Frans Bouwmeester — vrijdag 18 januari 2008 @ 2.27 uur

 7. @2 Olav ten Broek

  You’re great, Olav!
  See? Hoe er als hijgende hondjes achter dat tot op de bodem verziekte ONdemocratische Amerika wordt aangelopen?
  Amerika spreekt en wij draaien!
  Hun ziekelijke angst voor het destijdse communisme heeft zich verlegd naar het huidige Islamisme.

  China is een ‘maatje’ te groot!
  Het ‘gele gevaar’ lijkt inmiddels verbleekt en de haatvolle harten hebben hun koers verlegd naar Irak, Afghanistan…
  Het kwaad kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan.

  Ha,ha die Verhagen! Hypocrieter kan de christenman niet zijn.
  Hoor, hoor Maxim om kracht bij te zetten over de boycot in Beijing:

  “Er is nooit een excuus voor doodstraf en marteling. Het gaat om universele mensenrechten, waar China zichzelf ook aan heeft verbonden.”

  Ach lees het zelf maar:
  http://www.geledraak.nl/html/showarticle.asp?id=1475

  Zullen we eerst maar eens in eigen land een boycot beginnen vanwege de mega-moorden en de gruwelijke martelingen die wij op het geweten hebben gekregen door de ONchristelijke besluiten van dit kabinet?

  Een zondagje geen sport bijvoorbeeld. En nog een! Net zolang totdat het onderzoek Irak er komt.
  Eigenlijk zijn sporters helemaal niet zo sportief. Deze ‘goden’ hebben veel over voor eer en medailles en blijven het liefst lekker neutraal.

  Reactie door Gloria — vrijdag 18 januari 2008 @ 2.44 uur

 8. De Olympische Spelen zijn steeds meer een grote commerciele handel geworden waar bij de keuze van het land de lobby’s niet van de lucht zijn.
  Jan het spijt me maar in deze ben ik het met de SP totaal niét eens en word ik ontzettend kwaad op de media, de NOS met hun intervieuw van de twee beveligingsambtenaren en de andere mensen op straat om ons te laten zien dat de bevolking…..
  Oh wat zijn ze democratisch geworden want 25 jaar geleden was dat niet mogelijk.
  Nee nu wel!!!! Als je maar in de goede wijk het door de overheid gewilde antwoord geeft is er niets aan de hand en dát vind ik minstens zo smerig van de NOS, laat dan de harde werkelijkheid zien.
  Projectopntwikkelaars slaan via knokploegen in samenwerking met de overheid mensen zelfs van 75 jaar volledig in elkaar om ze hun flat uit te krijgen ..en niet zo zuinig, mensen die protesteren tegen onterechte uitzetting (door projectontwikkelaars nb) uit hun huizen worden gevangen gezet, evenals mensen die rechtmatige petities aanbieden aan de overheid en van mijlenver komen opgepakt worden of verjaagd, onzichtbaar gemaakt.
  Er wordt gebruik gemaakt van de OS om hele wijken met de grond gelijk te maken t.b.v. nieuwe moderne kantoortorens en de infrastructuur en de bewoners gewoon op straat te dumpen via intimidatie en knokploegen. Hele gezinnen zijn dakloos geworden en leven op straat waar ze ook weer verdreven worden.Letterlijk weggeveegd.
  Ik heb het in een programma gezien op Canvas, ik geloof dat het programma Vrancks heette, ik weet niet hoe je het schrijft. Ik had het al gehoord maar de werkelijkheid zien is erger als je maar oprechte journalistiek bedrijft en geen propagandaverlengstuk van het NOC wil zijn als PO.
  Het is maar wáár je gaat staan met je camera he en risico wil nemen als journalist.
  Als ik sporter was dan ging ik niet of had ik mijn stem al veel eerder geheven en harder laten doorklinken.
  We vergeten immers dat de IOC verbiedt uitingen van protest te laten horen daar op de plaats delict van de sporters zelf.
  Nee jammer, ik ben het er niét mee eens.
  Maar álle grenzen lijken te verschuiven anno 2008.

  Reactie door Henny — vrijdag 18 januari 2008 @ 7.38 uur

 9. Sporters hebben hun eigen verantwoordelijkheid. Daar gaat Van Muiswinkel niet over. En de SP ook niet. En de mensen die hier stoer zeggen wat zij zouden doen als zij sporter waren gaan daar al helemaal niet over.

  Reactie door Gerrit (die andere) — vrijdag 18 januari 2008 @ 8.59 uur

 10. Och het is een oud adagio : “geef het volk brood en spelen ” en ze zijn weer een tijdje tevreden ! Ondertussen gaat alles gewoon op de oude voet verder . Wie houdt nu wie voor de gek ?

  Reactie door teun — vrijdag 18 januari 2008 @ 10.07 uur

 11. Sport is een geld product geworden dus waarom daar niet sporten en die mensen die nu willen boycotten lopen die niet met goedkope kleding of hebben ze geen TV met een beeld schermpje uit China.
  Ik ben gek op sport maar voor mijn mogen de Olympische spelen de kast in het is een speeltje geworden van het kapitaal,politiek,prinsjes,corrupte zaken mensen.
  Dit gaat ons weer een hoop kosten de hele Koninklijke familie vlieg er weer met onze centen naar toe met de regering achter hun achterste aan.
  We zullen er wel weer een schreeuwend Hollandhuis krijgen van het bekend biermerk waar al dit plebs zich nog te buiten kan gaan aan gratis drank.
  Het is weer wachten op de beelden van ons Oranjehuis die met iedere gouden medaille zich zelf een veer in hun achterste steken en met de prachtige beelden van de kindjes er om heen en dan ligt heel Nederland weer in zwijm.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 18 januari 2008 @ 10.08 uur

 12. @11 Hakkel

  Laat die mensen toch lekkel naar china gaan spolten.Velhagen kan dan weer duur
  gaan staan doen.Plins Alexandel is ook weer een tijdje onder dak.Telpstla mag toch met dat lijf niet meer in een vliegtuig.
  Maaaarrrr. spontaan doodgaan omdat de wachtlijsten te lang zijn,op je gemak weg zitten teren in een z.g. verpleeghuis om-
  dat de zorg volledig door de miskleunen in
  vak K is weggespoeld.Niet voor je kids kunnen zorgen omdat je geen geld hebt,
  de voedselbanken……oke het is subtieler
  maar dat is ook mishandeling en nog wel van je EIGEN BURGERS .
  En beste Hakker,China is veel te belangrijk voor onze economie.
  Prettig week-end man.

  Reactie door Henk c.s. — vrijdag 18 januari 2008 @ 11.09 uur

 13. politiek en sport moet men uit elkaar houden. het zal niet altijd gaan. dat er mensenrechten wordt geschonden, dat is nu wel duidelijk, maar waarom grijpt men juist deze gelegenheid niet aan om er daarna over te kunnen praten? wat is daar mis mee?

  Reactie door maayke jong-doppen — vrijdag 18 januari 2008 @ 11.55 uur

 14. SPORT VERBROEDERD, KAPITALISME VERLOEDERD.

  Wie waren het, die spraken van schurkenstaten. Staten die niet toegangkelijk zijn voor het kapitalisme, zijn schurkenstaten, hoe dom moet je zijn om dit naar buiten te brengen. Nu is China aan de beurd, wat zijn dat voor mensen die
  altijd weer klaar staan met hun ongebreidelde kritiek. Wij met onze 16 miljoen mensen weten er al een puinhoop van te maken, en maar wijzen met onze dik gevreten vingertjes naar een land van ruim een miljard mensen. Met een toon van alwetendheid praten zij over mensenrechten.
  Zo’n twee honderd jaar geleden sprak men hier al over mensenrechten en wat heeft men ervan terecht gebracht, laat mij niet lachen, overigens hier kan ik niet om lachen, diep treurig hoe die rechtse ballen en ballinnen hier over durven te spreken.
  Begin jaren 80 zijn mijn echtgenote en ikzelf net de reisvereniging “Kontact” te Amsterdam naar China geweest en daar op socialistische basis fabrieken en werkplaatsen bezocht zelfs in Datong een locomotieven fabriek dat was een stad op zich zelf, met huizen voor de arbeiders, scholen, ziekenhuis en bejaarden woningen.
  Goed op het land leefde men een arm leven maar het had zijn aandacht.
  Tussen het groepje mensen waar wij mee op stap waren liepen ook van die figuren die liepen te blèren moet dat bij ons ook zo worden. Zo zie maar, domme figuren kom je overal tegen, ook tussen hen die denken het te weten.
  Als men met de spelen ingaat op dat domme gepraat dan kunnen wij de spelen wel afschaffen en dan kunnen de rechtse zakken juichen, “Wij hebben de olympische spelen verslagen”. Wat een wereld, maar hier heb je de mensenrechten van ongeveer 1830.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Kerk.jpg

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 18 januari 2008 @ 12.02 uur

 15. Een wereld in een wereld:
  Chinezen die de waarheid in hun land niet kennen door misinformatie.
  Een IOC die zich inkapseld op het grondgebied van een totalitair regime waar sport en geld belangrijker zijn dan mensenrechten.
  De waarheid is pijnlijk maar medailles, geld, handel en reclame lonken.
  1936-2008, en nog niets geleerd.

  Reactie door Joop — vrijdag 18 januari 2008 @ 12.03 uur

 16. Waarom doe je sport?
  Waarom doe je topsport?
  Het eerste doe je voor je eigen genoegen.
  Het tweede uit eerzucht en omdat het zo goed betaald. (Vooral de publieksporten.)
  Nationale vertegenwoordiging wordt door overheden gestimuleerd. Zo goed voor het imago als er iemand “van ons” iets wint.
  Zo worden sporters misbruikt, puur om politieke redenen. Ze worden ook gesponserd om ze als wandelende reclamepalen te gebruiken.
  Topsport is al lang geen sport meer, maar gewoon keiharde busines.
  En die busines bepaalt hoe met topsport wordt omgegaan waar “we”? aan deel (moeten) nemen of niet.
  De olympische spelen zijn al lang niet meer “olympisch”.
  Groet in vrede,
  Amita

  Reactie door Amita — vrijdag 18 januari 2008 @ 12.05 uur

 17. Hey Olav 2, dat is een ijzersterke opmerking! Veroordelingen op aantasting souvereiniteit en mensenrechten worden bezien naar welke vlag er waait, welke pet dicteert en hoe het schuift in de knip.

  Op het journaal toonde de ambassadrice van China zich gepikeerd door Nederlands commentaar op de hun mensenrechten. Volgens Amnesty International zijn er in de Chinese Volksrepubliek meer officiële doodstraffen per jaar dan elders in de wereld, meer dan duizenden, veel voor relatief lichte vergrijpen als treinkaartjesvervalsing of lid zijn van een boeddhistische club, de nabestaanden krijgen de stoffelijke overschotten in hun voortuin gedumpt vanuit open legervrachtwagens samen met een rekening voor de executie- en transportkosten.
  Maar de media zullen wel gemuilkorfd worden in dit soort nieuws want ons bedrijfsleven zit al te diep geworteld in China.
  Ten tijde van de Spelen in Nazi-Duitsland jaren dertig werd linkse kritiek op NL deelname door onze toenmalige overheid ook al niet zo gewaardeerd.

  Reactie door Haq — vrijdag 18 januari 2008 @ 12.20 uur

 18. @1 Danny
  Ik ben het met je eens, vooraf moet goed gekeken worden welke landen niet in aanmerking komen voor de Spelen. Daarbij moeten wat mij betreft de mensenrechten ook een rol spelen. Dat is misschien weer een extra stimulans voor landen om zich op dit gebied een beetje fatsoenlijker te gedragen.

  Reactie door simbro — vrijdag 18 januari 2008 @ 15.56 uur

 19. Er is gekozen voor China door de bobo’s dus moeten de sporters laten zien dat ze meer zijn dan hedonistische schertsfiguren.
  En dus thuisblijven.
  10 jaar na de boycot van de spelen in Rusland was het gedaan met de dictatuur.

  Reactie door Michael — vrijdag 18 januari 2008 @ 16.23 uur

 20. We moeten de Olympische Spelen niet met politiek verwarren. De Spelen zijn ervoor om met elkaar (ieder mens, it elk land) te sporten. Verbroeder! laten we het dan even niet over politiek hebben. Dan gaat het alleen maar over beschuldigingen heen en weer. Niemand is heilig, laten we vooral naar onszelf kijken ipv anderen zonder na te denken te beschuldigen en even de les te lezen omdat wij het beter weten.

  Reactie door Willem — vrijdag 18 januari 2008 @ 16.30 uur

 21. Wat voor commentaar zal er komen als de olympische spelen in bijvoorbeeld Iran,of Libie worden gehouden.
  Zal Nederland dan wel een boycot steunen op grond van de “mensenrechten”.

  Reactie door taardje — vrijdag 18 januari 2008 @ 16.36 uur

 22. Een land met de voc mentaliteit moet de mond dicht houden, normen en waarden zijn niet overal het zelfde appels of peren smaken nu eenmaal niet het zelfde.
  Als men zo een bezwaar heeft tegen het chinese systeem ga dan ook geen handel met hen aan, economie vindt men belangrijker dan mensen, waarom dan moeilijk doen over spelen in een land waar handel mee gedreven wordt.

  Reactie door lapper — vrijdag 18 januari 2008 @ 17.34 uur

 23. De mensenrechten moet men op politiek niveau ter disussie stellen, en die verantwoordelijkheid niet afschuiven naar de sporters, die hebben een heel andere ambitie.Overigens, als in Amerika de spelen zouden worden gehouden, zou men die ook moeten boycotten, in Guantanamo-bay worden de mensenrechten ook geschonden, dus waar houdt het op?.

  Reactie door wil van den akker — vrijdag 18 januari 2008 @ 20.59 uur

 24. Ik ben geen land of organisatie.
  Ik vertegenwoordig niemand, en niets dan alleen mij zelf en wat denk en voel:

  Het is met andere woorden al gezegd:
  Het draait bij de Olympische spelen alleen maar om geslijm, de poeha, de handel en het geld.

  Ik kan er naast zitten met wat ik nu beweer:
  Maar ik vind: Mensen die niets of weinig kunnen presteren, dat echt waardevol is voor hen zelf en hun omgeving, zoeken vaak lauwerkransen en eer in de sport.

  Maar vroeg of laat verwelken hun kransen en dan kunnen die bij het vuilnis worden gezet.

  Top sport is helemaal niet gezond. Wie zich daarmee bezig houden krijgen na verloop van tijd, dikwijls nare en lastige geestelijke of lichamelijke kwalen.

  Eerlijk gezegd ben ik ook niet iemand die veel heeft gepresteerd. Daar had ik nooit behoefte aan.

  Het presteren liet ik liever over aan wie zich, soms dom genoeg, daar graag moe voor maken en zich inspanden.
  Die zich gewoon lieten gebruiken en zelfs misbruiken

  Vooral aan persoonlijke prestaties in de sport had ik een gruwelijke hekel.
  Ik heb nooit aan sport gedaan en mij daar nooit voor geïnteresseerd.

  En omdat ik op talloze gebieden presteren niet nodig en zelfs ongewenst heb gevonden, bleef ik gezond en kan nu als ouwe vent nog altijd meer lol hebben als lui die zich zo inspannen voor een glanzend stukje blik.

  En al komen de goedkoopste spullen uit China, mee door en omdat ons werk werd verpatst aan de Chinezen. En valt daar voor Nederlanders flink te verdienen en te presteren: Alleen al omdat dat het gedoe zo’n slijmerige zaak voor de handel is, moet mee doe aan de Olympische Spelen in China worden gemeden.
  Wij hoeven ons toekomstige graf dank zij China, niet nog dieper te graven.

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — vrijdag 18 januari 2008 @ 21.25 uur