‘Dokter Google’

appelstetos.jpg

Nederlanders die niet naar de huisarts gaan maar op internet proberen uit te dokteren wat hen mankeert, kunnen hun gezondheid in gevaar brengen. (Nu.nl)

Op zich er niets mis met zelf nagaan wat er met je aan de hand is. Het is ook niet nieuw. Velen hebben een medische encyclopedie in de kast staan. Maar het internet maakt het zoeken naar informatie wel veel makkelijker. Maar de gepresenteerde informatie is niet altijd even betrouwbaar, en het stellen van een diagnose is en blijft vakwerk. Artsen studeren daar minimaal zes jaar voor.

Uit het genoemde onderzoek blijkt dat artsen steeds meer tijd kwijt zijn aan patiënten die hun eigen diagnose ‘gegoogled’ hebben. Je oriënteren en kritisch meedenken, prima, maar vergeet niet tijdig naar een arts te gaan, zou ik zeggen. Kijk ook op RTL-nieuws.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 20 januari 2008 :: 22.55 uur

9 Comments

9 reacties

 1. mijn huisatrs heeft me 10 jaar met rugpijn laten lopen,na elke vorm van fisio gehad te hebben wilde hij mij naar een psygoloog sturen want het zou wel tussen mijn oren zitten, ik ben er via ,,, achter gekomen dat het wel eens mijn galblaas kon wezen , maar dat was volgens mijn huisarts onzin.achteraf bleek ik een gronisch ontstoken galblaas te hebben, en na dat tie eruit gehaald was, heb ik nooit geen rugpijn meer gehad, soms denk ik had ik maar eerder internet gehad , dan was ik er vast en zeker eerder achter gekomen.
  ——
  misschien zouden huisartsen wat vaker op bijscholing moeten gaan.
  de invormatie die op internet staat,is helemaal nog zo slecht niet.

  Reactie door anna — zondag 20 januari 2008 @ 23.18 uur

 2. Medische websites moeten beter
  Op internet moet veel uitgebreider en duidelijker informatie beschikbaar zijn over de preventie en behandeling van lichameijke en geestelijke gezondheisklachten, ook via duizenden (ondertitelde) films.

  De medische informatie op internet is nu verschrikkelijk chaotisch! Dát leidt tot de genoemde verwarring in de spreekkamer.

  Ook moet de gezondheidszorg veel vaker
  email-consulten aanbieden en deskundige adviezen via webforums.

  Er moeten ook hoogwaardige diagnostiekprogramma’s op internet komen in het Nederlands. Bij zulke ‘expertsystemen’ kunnen de patiënten zelf uitgebreid hun klachten invoeren met behulp van voorbeeld-foto’s van aandoeningen waaruit ze moeten kiezen. Ook kan de patiënt daarbij zijn medische voorgeschiedenis invoeren, waarmee de software rekening houdt.

  Vervolgens geeft dat programma de kansen op verschillende mogelijke diagnoses en de bijbehorende mogelijke behandelingen.

  Hierbij moet het programma goed aangeven of de huisarts moet worden geraadpleegd.

  Na bestudering van een zéér goede medische website zal het gesprek met de arts veel efficiënter zijn.

  Uiteraard moeten zulke websites op verschillende abstractieniveaus worden aangeboden. Ook op dit gebied moeten overheidsbeslissingen zoveel mogelijk worden gebaseerd op wetenschappelijk effectonderzoek*.

  *Onderzoek: ‘Lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg via internet effectief’

  http://www.e-hulp.nl/nieuws

  http://www.e-healthplatform.nl/scriptie.pdf

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 20 januari 2008 @ 23.42 uur

 3. @ Anna,

  Natuurlijk zijn er altijd voorbeelden, zoals de jouwe, waar een arts het niet goed heeft. Mijn sympathie heb je.

  Het is een uitzondering die de regel bevestigd. en die regel is dat een arts het meestal toch beter weet dan iemand die geen geneeskundige studie heeft gedaan.

  En dat is het punt hier. Niet dat artsen geen fouten maken, maar het gevaar dat teveel mensen gaan denken het beter te weten, met alle gevolgen van dien.

  Ik hoop dat iedereen dat wel voor ogen houdt, voordat hij of zij het verhaal gaat vertellen van die keer dat het niet goed ging. Het percentage waar het wel goed gaat, is god zij dank velen malen groter.

  Reactie door rita — zondag 20 januari 2008 @ 23.54 uur

 4. En weer een onderwerp dat niet belangrijk is. Ben je zo dom dat je denkt dat via een pc een diagnose te stellen valt dan ga lekker je gang! Niet aankomen met de hoge “ziekenfondsprijs”…iedereen wie het nodig heeft wordt geholpen! Maar de Maatschappij is er op gericht zo min mogelijk contact met anderen te hebben….als men dan ziek is en niet naar een dokter gaat….tsja, dan is er echt iets mis!

  Reactie door johan kivits — maandag 21 januari 2008 @ 1.19 uur

 5. Los van google zijn er tal van sites te vinden die wel goede informatie geven ,zoals van zorgverzekeraars en belangenverenigingen voor bepaalde ziekten.
  Een goede diagnose stellen lijkt me het moeilijkste wat er is.
  Dat de patienten mondiger worden en het onderbouwd (dank zij internet) aan kunnen geven is een goede zaak.

  Reactie door che — maandag 21 januari 2008 @ 4.48 uur

 6. Ik krijg uit dit filmpje geen harde gegevens dus kan ik er niets mee.
  De medische wereld roept sowieso al vanalles. Ik zou weleens een onderzoek willen zien anders dan een intervieuw met de artsen zelf. Ze maken overigens graag zelf gebruik van internet.
  En Rita goed dat je het schrijft want breek me de bek niet open er gaat heel veel fout, dus zal ik hier maar niet op reageren maar veel mensen dienen geen klacht in.
  Er is zelfs vaak al geen coordinatie meer tussen verschillende specialismen in een ziekenhuis, het zijn allemaal eilandjes geworden en dan te bedenken dat vele specialisten de verdere controles maar overlaten aan de huisarts, die alles inclusief de klacht, de eventuele bijwerkingen van verschillende medicijnen etc… in tien minuten moet afhandelen. Dat leidt tot het luisteren zonder aankijken naar de client, omdat tegelijkertijd de computergegevens gelezen worden en dan moet er ook nog gedacht worden over. Het meermaals kijken op het horloge wordt daar nog bij opgeteld.
  Ik herken van al die mooie televisieuitzendigen over huisartsen(posten) helemaal niets. Misschien wonen we in de verkeerde regio, zou kunnen.

  Reactie door Henny — maandag 21 januari 2008 @ 7.28 uur

 7. @4
  Mee eens.
  ……………
  We zullen wel gebruik moeten maken van zulke filmpjes de ziektekosten zijn bijna niet meer te betalen.
  Plus dat de PVDA nog bedacht heeft dat de bijzondere zieken kosten aftrek om zeep geholpen moest worden, dat gaat een hoop mensen veel geld kosten.
  En niet te vergeten het verminderen van de heffingskorting bij partners met een inkomen met 6,75 % per jaar.
  En natuurlijk het schrappen van de NO-claim en het in voeren van eigen risico en verhoogde premie van de verzekeringen.
  …….
  Met Henny eens,als ik kijk naar de filmpjes over spoedhulp en de huisartsen posten op TV zie ik ook wat anders dan de werkelijkheid.
  Daar maak de regio niet zoveel in uit het zijn propaganda filmpjes met overdreven vriendelijke mensen en waar alles gladjes verloopt.
  Mijn arts vraagt altijd,wat denk je zelf wat het is,dus meer tijd zullen ze niet kwijt zijn alleen dat de patiënt wat mondiger wordt ,maar mag dat.
  In mijn ogen is de arts minder tijd kwijt omdat de patiënt juist heel goed voorbereid komt.

  Reactie door De Hakker — maandag 21 januari 2008 @ 10.00 uur

 8. Ik meende ooit dat ik ineens veel last had van maagzuur. Dat vertelde ik aan de huisarts.

  Die had daar als proef, hele mooie, en goeie nieuwe pilletjes voor.

  Maar die hielpen niet.
  Want ik had in werkelijkheid, naast een etalagebeen last van Angina Pectoris.

  De dokter, die mij nog niet had onderzocht, voelde zich (door mij) op het verkeerde been gezet, toen hij tenslotte ontdekte was ik echt had.

  Naar het ziekenhuis. Op de fiets. Een paar maal moeten afstappen. Op het briefje van de huisarts stond SPOED!

  “Kom over twee maanden maar weer terug” zei de afsprakengeit aan de balie.

  Omdat ik weer een aanval kreeg ging ik uit mij zelf, naar de eerste hulp. Ik werd onmiddellijk opgenomen in het ziekenhuis.

  En na, dat ik niet lang daarna was gedotterd verdween de angina. En van het etalagebeen had ik daarna ook geen last meer.

  Vanaf die tijd sta ik onder medische controle en gebruik ik medicijnen.

  En daarnaast op eigen initiatief: ook nog nicotinehoudende dikke, bruine en dunne, witte staafjes, waar rook uit komt en bier.
  Ik voel mij nu weer goed.

  Haras.

  Reactie door Haras — maandag 21 januari 2008 @ 10.07 uur

 9. geen wonder, dat de gezondheidszorg zo duur is. hoeveel mensen hebben zelf al een verkeerde diagnose gesteld, dankzij internet?juist dat maakt het zo duur. je kunt dan veel beter naar de huisarts gaan en internet links laten liggen.

  Reactie door maayke jong-doppen — maandag 21 januari 2008 @ 11.15 uur