TNT-topman moet uit ontslagrecht- commissie

De SP wil dat minister Donner TNT-topman Bakker uit de commissie Arbeidsparticipatie zet waar hij momenteel leiding aan geeft. Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt: “Bakker heeft als werkgever een direct financieel belang bij het advies dat de commissie moet uitbrengen. Hij wil zelf duizenden werknemers ontslaan en heeft een dochter opgericht die postbodes op stukloon laat werken. Bovendien gaat hij in Duitsland tekeer tegen het minimumloon en sloot hij daar een CAO met een marionettenvakbond. Van zo iemand kun je niet verwachten dat hij een evenwichtig advies gaat uitbrengen.”

De Europese organisatie van 80 vakbonden in de postsector dreigt met boycot van TNT post. De Nederlandse multinational weigert in Duitsland het minimumloon uit te betalen dat Duitse vakbonden en werkgevers in de postsector zijn overeengekomen en dat wettelijk is vastgelegd. Het bedrijf heeft met een door werkgevers opgerichte vakbond een CAO-afgesloten met een veel lager minimumloon. Bij de aankondiging van de invoering van een minimumloon kondigde topman Peter Bakker van TNT te stoppen met zijn werk in Duitsland. Zijn bedrijf zou dan niet meer kunnen concurreren op de Duitse markt. Nu probeert Bakker dat wettelijk minimumloon te torpederen. In Nederland wil TNT bovendien duizenden werknemers ontslaan en heeft het een dochter opgericht die postbodes op stukloon laat werken, waardoor zij vaak onder het minimumloon uitkomen.

Staatssecretaris Heemskerk heeft besloten dat de liberalisering van de postmarkt niet doorgaat zolang TNT geen afspraken maakt met de Nederlandse vakbonden om een fatsoenlijke beloning van de postbodes te garanderen. De vakbonden wachten nog steeds op een uitnodiging van TNT voor CAO-overleg. “TNT is onder leiding van Bakker volstrekt schaamteloos bezig,” aldus Ulenbelt. “In Nederland ondermijnt hij de werkzekerheid en het loon van postbodes. In Duitsland weigert hij de wet te respecteren. Het is het arrogante gedrag van een multinational die landen tegen elkaar wil uitspelen en geen enkel respect toont voor werknemers en hun vakbonden. Iemand die buitenlandse wetten niet respecteert, duizenden postbodes in ons land wil ontslaan en op stukloon wil zetten, kan niet geloofwaardig leiding geven aan een commissie om werk voor meer mensen te scheppen.”

De commissie Bakker werd door Donner ingesteld na de grote meningsverschillen in de CDA-PvdA coalitie over de aanpassing van het ontslagrecht.

(nieuwsbericht SP)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 22 januari 2008 :: 10.38 uur

20 Comments

20 reacties

 1. Wat zegt dit over Donner?
  Schandalig deze belangenverstrengeling.

  Reactie door Joop — dinsdag 22 januari 2008 @ 11.02 uur

 2. De markt wordt beheerd door slavenhandelaars en ander kapitalistisch en crimineel tuig.

  Mee dank zij regeerderser die met de kroonjuwelen, alles aan de handel verpatsen en die hun land en hun volk in hun persoonlijke belang, verkopen en verraden.

  Haras.

  Reactie door Haras — dinsdag 22 januari 2008 @ 11.17 uur

 3. Ik ben bang, dat wat de heer Bakker doet slechts een voorbeeld is van wat alle werknemers in de nabije toekomst op grote schaal te wachten staat

  Reactie door Dik Evertse — dinsdag 22 januari 2008 @ 11.36 uur

 4. Dit is ons kent ons belangen verstrengeling ten top. Commissies in Nederland zijn van meet af partijdig en besmet. Een oordeel of advies die afkomstig is uit een partijdig en besmette commissie = WAARDELOOS.

  Reactie door khosrow — dinsdag 22 januari 2008 @ 11.53 uur

 5. Eendracht maakt macht!

  Waar is onze eendracht in de Nederlanden, is hij er ooit geweest? Wat wij kennen is “Verdeel en heers”. Onze politieke samenstelling is nog nooit zo verdeeld geweest. Hoe is het mogelijk dat een “Beschaafd” land, zover in de poel der verderf kan zakken. Hoe hier uit te komen?
  Hij/zij die het weet mag het zeggen.
  Ik denk dat ik in het voorjaar een hengeltje ga kopen en een slootje ga opzoeken, ver van de mens verwijderd en met mijn gedachten terug ga in de tijd dat men alle hoop op het socialisme gevestigd had.
  Laten wij bij het begin beginnen: 1879-1904
  Een vijf-en-twintigjarige Veldtocht tegen het Kapitalisme. (Een bloemlezing uit 25 jaargangen “Recht voor Allen” en “Vrije Socialist”) OPGEDRAGEN AAN HET NEDERLANDSCH
  PROLETARIAAT.
  Verzameld en van een Inleiding voorzien door F. Domela \Nieuwenhuis Redacteur.
  De Stamvader van de SP Nederland.

  http://members.home.nl/h.hiensch/Sol-tot.rtf

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 22 januari 2008 @ 14.55 uur

 6. Het vroegere trotse postbedrijf, waar ik met plezier zo’n acht jaar heb gewerkt en aan acties heb meegedaan, is ten gevolge van de door vrije markt-ideologen afgedwongen “liberalisering” en daarmee uitlevering aan de geldwolven volkomen verkloot. Dan krijg je zo’n topman als P. Bakker.
  De “Commissie-Bakker” was bij voorbaat al ongeloofwaardig.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 22 januari 2008 @ 18.20 uur

 7. Ieder verstandig mens weet dat de uitslag niet deugd met zo voorzitter.
  We maken als het waren een slachter voorzitter van de vegetariërs club.
  Maar helaas is niet het verstand wat regeert in dit land maar de groten gulzigheid van eigen belang.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 22 januari 2008 @ 18.37 uur

 8. Deze corrupte,partij-politieke overheid probeerd via gefingeerde commissies haar standpunten door te drammen.Dit is weer een doordachte manipulatie om de harde regentenlijn door te zetten.De omroepen welke als spreekbuis van de partij politieke overheid fungeren,worden rijkelijk via ons belastinggeld gesponserd,om zo de bevolking zo veel mogelijk te hersenspoelen.Geen wonder dat de bevolking als een stel schapen achter deze regering aanlopen en zich alles laten welgevallen.Het wordt de hoogste tijd dat er een landelijke omroep komt welke niet in Hilversum gevestigd is en geen enkele binding heeft met de CDA/PvdA/C.U. regering.

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 22 januari 2008 @ 19.04 uur

 9. Enkele vragen:

  - Wat is eigenlijk de precieze opdracht van die commissie? Moeten ze de best mogelijke manier vinden om 200.000 werklozen aan het werk te helpen? (Het oorspronkelijke doel.) Of moeten ze een mooi verhaal in elkaar zien te draaien, dat we – hoe dan ook – aan de ontslagversoepeling moeten, onder de vooringenomenheid van dat dat de enige manier zou zijn om 200.000 werklozen aan de slag helpen?

  - Gaat het om 200.000 werklozen per saldo of om 200.000 huidige werklozen, waarbij het niet uitmaakt, dat je daar 200.000 (of meer) ándere, duurdere uitkeringsgerechtigden voor in de plaats krijgt?

  - Gaat die commissie onderkennen, dat “de economie” geen op zichzelf staande grootheid is? (Beurzen drijven of zinken op sentimenten. Kan ontslagversoepeling – economisch – ongewenste sentimenten beteugelen?)

  - Klopt het, dat de werkloosheid de laatste tijd significant is gedaald, zonder wettelijk een ontslagversoepeling te regelen?

  - Zoals Bakker hier wordt neergezet, lijkt hij mij niet de meest geschikte kandidaat om in die commissie te zitten. Een understatement. Hij zit echter niet in zijn eentje in die commissie. En de vraag rijst dan, hoeveel invloed hij in die commissie heeft. Die commissie moet in haar totaliteit worden beoordeeld. Mijn vraag is dus, wie er nog meer in die commissie zitten en of die commissie in haar totaliteit óók onevenwichtig is.

  Reactie door Wilbert — dinsdag 22 januari 2008 @ 20.52 uur

 10. ontslagrecht commisie,Alleen dat is verdacht.Ik bedoel bezet jouw bedrijf en zie wie werk,hoezo gouden handruk?
  Mij krijgen zij niet,nooit want ben ik daar om een schade op te vangen,ik ben the orange tenten, de orange revolutie ,de guillotine,het eind van een illusie

  Reactie door gaf — dinsdag 22 januari 2008 @ 23.10 uur

 11. Paul heeft helemaal gelijk: Bakker hoort niet thuis in deze setting.

  Maar of zich hier in het Haagse iemand wat van aantrekt??

  Kijk naar de aanstelling van Wim Kok in het promo-filmpje/radiofragment om ex-WAO ers aan te nemen “geknipt voor de juiste baan”. Wim Kok of all people, hij die de afbouw v/d WAO destijds inluidde en thans veelvuldig en grootgraaier is bij diverse commissariaten, juist HIJ moet dit doen??

  Logica is ver te zoeken, vriendjespolitiek minder ver denk ik, kijk naar Jack de Vries..Die Bakker zal wel weer bevriend zijn met een andere vooraanstaande politicus, gemotiveerde gronden om hem in deze commissie te zetten zie ik verder zoals Paul aangeeft ook helemaal niet, om maar te zwijgen dat er WEL argumenten zijn om hem uit de commissie te gooien (zoals zijn Duitse avontuur..)

  Reactie door kalk — dinsdag 22 januari 2008 @ 23.24 uur

 12. @ Wilbert
  De opdracht is om met voorstellen te komen die leiden tot 200.000 banen voor “mensen met afstand tot de arbeidsmarkt”. Op geen enkel voorstel waarmee ze komen rust op voorhand een taboe, verklaarde Donner. Naast Bakker: (uit mijn hoofd)
  Oosterwijk, oud Secretaris Generaal, vooirstander van versoepeling van het ontslagrecht en verhoging AOW-leeftijd
  Prof Ester, uit de flexicurity school.
  Bovenberg, de CDA-econoom, voor verhoging AOW leeftijd
  Westerlaken, oud CNV voorzitter, de Groot, directeur CWI, Schrijer, PvdA wethouder Rotterdam, Klosse, een prof sociaal zekerheidsrecht.

  Reactie door Paul Ulenbelt — dinsdag 22 januari 2008 @ 23.26 uur

 13. Wilbert, als je even bij Google “commissie arbeidsparticipatie” intikt, heb je de acht namen zo te pakken. Wat mij direct opvalt is het hoge academische gehalte van de commissie; het wemelt van professoren en doctorandussen.
  Of dat nu zo verstandig is, betwijfel ik;ik vrees voor teveel theorie en te weinig praktijk. En wat betreft Bakker als voorzitter: Wat is precies zijn rol;sommige voorzitters proberen onpartijdig leiding te geven aan het hele gebeuren; anderen proberen juist hun stempel op de besluitvoering te leggen. Ik ben bang fdat de heer Bakker tot de laatste categorie behoort.

  Reactie door Wim Torsius — woensdag 23 januari 2008 @ 1.04 uur

 14. Het instellen van een commisie staat gelijk aan een bewijs van incompetentie en geen kennis van zaken.
  De Commisie zelf blijft ook niet verschoond
  want we kunnen vastellen dat hier wel degelijk sprake is van belangenverstrengeling door leden die eerder ook al flink aaan het lobbyen waren om het ontslagrecht erdoor te krijgen.

  Reactie door che — woensdag 23 januari 2008 @ 6.28 uur

 15. Een beetje mosterd na de maaltijd of meen ik dat maar.
  Kalk vanuit het BB-kabinet bezien met daarin de despoot Donner is het m.i. héél logisch. Dit kabinet komt met heel veel weg omdat de meeste Nederlanders druk aan het werken en consumeren zijn en geen tijd en zin hebben ook nog serieus met de politiek bezig te zijn en dat vinden ze prima in Den Haag.
  Jan wat is er met Femke Halsema aan de hand. Waar ze verschijnt, en dat doet ze tegenwoordig nog al eens, haalt ze de SP onderuit, of ze het over babydoekjes heeft of weet ik wat voor onderwerp, ze sleept je er met de haren bij en altijd als je er niet bijbent he, dat is toch zooo BB….
  Had je vorige keer soms zout in haar kopje koffie gedaan?
  En dat minachtende lachje van van Dam gisteren bij het vragenuurtje,het leek wel of hij ‘str*nt rook.
  Doen ze het soms dun in de broek bij de PvdA?
  Wat zijn de druiven zuur he!!!!
  Je behoeft voor de politiek niet meer naar Italie te verhuizen…..die Berlusconi-achtige toestanden hebben we hier al.

  Reactie door Henny — woensdag 23 januari 2008 @ 8.09 uur

 16. De ontslagrecht commissie is 1 grote farce en de kip die het EU ei “arbeismarkt flexibilisering” moet rechtvaardigen. Heel dat ontslagrecht wordt vanuit de EU geregiseerd. Dit blijkt in heel de EU nogal stroef te verlopen, maar de EU won’t take no for an answer, hebben we bij het verdrag (grondwet) gezien. Het juiste instrument om de versoepeling erdoor te rammen is een “onderzoekscommissie” die waarschijnlijk gaat besluiten dat het toch echt soepeler moet worden maar!!! Er is dan wel tegemoet gekomen aan de wensen van het arbeidertje, verdere discussie is dus niet nodig en wenselijk! Gelukkig hebben we de PVDA die zich heeft uitgesproken tegen de versoepeling, dus die zullen er nooit mee akkoord gaan hahahahaha! Lang leve onze totalitaire “democratie”

  Reactie door Frank — woensdag 23 januari 2008 @ 10.08 uur

 17. dat deze man voor zijn belangen opkomt
  is wel duidelijk,bovendien werkt hij mee aan de doelstellingen van donner versoepeling van het ontslagrecht.
  als er nog meer van deze vooringenomen
  leden in deze commissie zitten,dan is de
  uitkoms nu al bekend.
  ik dacht dat een commissie onpartijdig en
  onafhankelijk moest zijn.
  ik vraag mij af hoe deze commissie verder
  is samengesteld.
  alles heeft wel te maken met europa
  het tegen elkaar uitspelen van werknemers
  onder het mom van marktwerking,is alles
  geoorloofd,ook als er algemeen verbindende cao,s zijn,daar hebben andere landen geen boodschap aan.
  hier is werk aan de winkel voor de bonden.

  Reactie door hw rademaker — woensdag 23 januari 2008 @ 14.53 uur

 18. De leden van elkaar opvolgende commissies,zijn dikwijls dezelfde personen,welke uiteraard op de TV buis bekend zijn en daardoor goodwill gekweekt hebben als onberispelijk,krijtjespak overkomende integer figuur.Zij behoren tot het politiek netwerk,welke hun graai-baantjes te danken hebben aan hun broodheren.Uiteraard is de uitkomst min of meer van te voren bekokstoofd.Dit handen vol, kostende cirkus moet een besluit een
  ëerlijke”önpartijdige” imago geven,omdat de politiek haast door niemand meer vertrouwd wordt.Schaf deze pseudo-lakijen af!!

  Reactie door Maan arkenbosch — woensdag 23 januari 2008 @ 19.30 uur

 19. En… dan heeft mijnheer Bakker ook als gezant van de vorige minister van volksgezondheid adviezen uitgebracht over de zorg in Nederland. Kunnen deze dan ook van tafel?????? Mijnheer bezuinig maar raak zonder enige kennis van zaken????

  Agnes, Henk jullie hebben weer een puntje!!!

  Reactie door Ton — woensdag 23 januari 2008 @ 23.05 uur

 20. Mij bekroop dit gevoel vorig jaar al, toen minister Donner deze TNT man voor zijn commissie vroeg. Hoe kun je van deze man een objectief standpunt verwachten? Donner laat zijn vriendjes uit het bedrijfsleven het vuile werk opknappen en meldt deze zomer dat een “onafhankelijke commissie” zijn denkbeelden steunt. Jaja… Klinkklare volksverlakkerij, het is mij een raadsel dat coalitiepartner PvdA dit slikt! De burger wordt een rad voor ogen gedraaid, we kennen Balkenende en zijn vriendjes onderhand. Héél goed dat jullie deze kwestie aan de kaak stellen!

  Reactie door Koen — donderdag 24 januari 2008 @ 0.09 uur