Veiling muziekkaartjes niet de oplossing

Concertkaartjes worden binnenkort bij opbod verkocht via veilingen op internet. Dat verwachten deskundigen in de muziekbranche. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is deze methode al succesvol. De veiling van kaartjes gaat in ons land mogelijk al dit jaar in. De muziekwereld en fans houden rekening met een verdubbeling van de prijzen. ,,Artiesten merken dat concertkaarten op de zwarte markt het dubbele of meer opbrengen,’’ aldus concertorganisator Mojo Concerts. ,,Van dat extra geld zien zij niets terug en dat steekt. Zo’n veiling kan hier ook. De artiest bepaalt.’’ (AD)

Dat artiesten het vervelend vinden dat met hun werk door anderen zwart geld wordt verdiend is zeer begrijpelijk. Ook voor de bezoekers is het een bron van ergernis. Het Amerikaanse systeem lijkt me echter niet de juiste oplossing.

Gevolg zal namelijk zijn dat kaartjes voor een goede plek voor mensen met een normaal inkomen niet meer te betalen zijn, ook bij een eerstehandsveiling.

Dat er iets gedaan moet worden aan de zwarte handel en de woekerwinsten die daarmee gemaakt worden, is al lange tijd duidelijk. Dat is in het voordeel van de bezoeker en de artiesten. Daarom is de SP, in samenwerking met het CDA, een wet aan het voorbereiden om de zwarte handel wettelijk te verbieden.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 26 januari 2008 :: 17.03 uur

11 Comments

11 reacties

 1. Zwarte handel is toch per definitie al verboden? Schijnbaar niet dus.
  Goed dat de sp er werk van maakt.

  Reactie door stan — zaterdag 26 januari 2008 @ 17.37 uur

 2. Het is al zo schandalig om te zien hoe duur die kaartjes zijn.
  Laatst was hier een concert van Nederlandse artiesten dan hebben we het over Jantje Paling en Conny Bejaardenhuis.
  Men vroeg daarvoor 17,50 Euro(38,50 gulden) terwijl Jantje Paling niet kwam omdat hij een graatje in de keel had.
  Volgens mij heeft men toen een zekere Rob uit genodigd waar de kaars allang van uit is.
  Conclusie.
  De prijzen voor de concerten zijn abnormaal hoog maar waar maken we ons druk over,mensen komen toch wel.
  Als ik zie dat mensen voor aftandse en bejaarde artiesten uit het buitenland 85 Euro (180 gulden)of meer neerleggen snap ik niet waar we ons hier druk overmaken de gek betaald er maar voor.
  En dit zijn echt niet de rijkste maar de meest dwazen.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 26 januari 2008 @ 19.36 uur

 3. Schijnbaar ,de muziek industrie neem haar voorbeeld aan het voorlopig gang van zaken ,in onze democraties.logish wan het is een maffia system.
  stel voor dat miziek kartjes een opplosing was!
  Stel kan jij alles kopieren van vrienden.
  Heeft het k7 bantje het muziek industrie geruineerd—´-=

  Reactie door gaf — zaterdag 26 januari 2008 @ 20.11 uur

 4. Ik ga 11 Mei naar Roger Waters in Megaland Landgraaf.Kaartjes kosten 79 euries is veel geld maar in tegenstelling tot de troep die verzekeringen ons verkopen of sommige supermarkten en zeker wat de politiek ons afneemt is dat een kleine prijs voor een kwalitatief goed optreden en een plezierige avond ,op de hoek van de straat van het café ben je op een goede avond waarschijnlijk het dubbele kwijt het is ook een keuze die je maakt, tuurlijk zwarthandel is niet goed te praten en dient keihard aangepakt te worden als het mogelijk is!! zie wat voor een moeite het kost om een ernstig delict als kinderporno aan te pakken via het net, ik denk dat het moeilijk gaat worden tenzij je misschien de organisatoren van concerten bij deze discussie betrekt zij kunnen een sleutelrol spelen bv.meer kaarten achterhouden voor de dag verkoop.Een wet lost dit niet op ze doen het toch.

  Reactie door muziek liefhebber — zaterdag 26 januari 2008 @ 20.32 uur

 5. Ik denk dat hier een sterke verwantschap is met sterk gegroeide welvaart (voor velen,lang niet voor ALLEN!) en het feit dat juist de armen en minder bedeelden steeds meer ervaren dat die gegroeide rijkdom voor hen een welhaast “inflatoir” effect heeft:
  Kijk bijv. maar eens wat zelfs eenvoudige dienstverlening kost…!
  Nog niet zo lang geleden werden zulke zaken niet zelden “met gesloten beurzen” afgehandeld, of voor een prijs die ook voor deze minderbedeelden kon worden opgebracht.

  Sowieso is cultuur consumeren vaak al niet weggelegd voor de armeren, door de ONNADENKENDE en ikgerichte consumeerzucht van velen (die het toch wel kunnen betalen) zullen dan de -toch al dure- kaartjes nog duurder worden.
  Je ziet nu, daar waar “meer gevangen” kan worden, de “markt” begerig zijn desastreuze werk doen….
  En die artiesten…die hebben vaak al zo onbeschoft veel: DAT moet hoofdargument in elke discussie over geld voor hen zijn!

  Hier geen DERUGULATIE en “marktwerking” dus, maar een en ander nauwlettend volgen en desnoods aan prijsbeperkende REGELS onderwerpen.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 26 januari 2008 @ 20.43 uur

 6. Een betere oplossing kan zijn,dat men bij aankoop van toegangsbewijzen in de voorverkoop,legitimatie verplicht stelt en het burgerservicenummer registreert bij meer dan 4 toegangskaarten.
  Dit houdt het betaalbaar en controleerbaar.

  Reactie door taardje — zaterdag 26 januari 2008 @ 21.37 uur

 7. Het socialistisch ideaal, spreiding van kennis en macht, geldt ook voor cultuur. Kaartjes voor de eliteartiesten veel te duur? Nou en? Binnen een kapitalistische maatschappij is dat nou eenmaal onvermijdelijk.
  Kaartjes voor topvoetbalwedstrijden worden voor een normaal mens ook onbetaalbaar.

  De waarheid is dat er talloze mensen nagenoeg even ‘goed’ zijn als die omhooggehypte cocaïnesnollen en proleten.

  Het sterrendom is een illusie. Gewoon meer concertzalen bouwen en genieten maar.
  En voetballen kun je beter zelf doen.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 26 januari 2008 @ 23.39 uur

 8. Harrieke reactie 5
  “die gasten hebben al zoveel geld” is natuurlijk een non-argument en geeft alleen maar jalouzie aan !

  Reactie door teun — zondag 27 januari 2008 @ 11.12 uur

 9. Ik denk dat SP is overal en nergens. Beter concentreren op de fundamenten(adequaat rechtshandhaving, bestrijding van armoede, goed onderwijs, woon en huisvestingsbeleid en gezondheidszorg)

  Reactie door khosrow — zondag 27 januari 2008 @ 11.30 uur

 10. [...] gekopiëerd van Jan zijn weblog: Concertkaartjes worden binnenkort bij opbod verkocht via veilingen op internet. Dat verwachten [...]

  Pingback door ROOD :: Bestuursblog — zondag 27 januari 2008 @ 11.34 uur

 11. Mij is absoluut niet duidelijk waarom handel verboden moet worden.
  Beter is het om de belastingen te verlagen, zodat dat mensen ook nog wat overhouden van hun ‘normale’ inkomen.

  Reactie door BF — zondag 27 januari 2008 @ 13.28 uur