‘Ik mis de SP’

CohenAmsterdams Burgemeester Cohen doet een opvallende uitspraak in een reportage zaterdag in NRC Handelsblad. Op de vraag of hij de SP mist in het college van PvdA en GL zegt hij: ”Ja! Die mis ik. Ik zie ook bij hen ontwikkeling. Ze doen meer mee (..) Wat mij betreft moeten ze een volgende keer meedoen.”

Op zich aardig natuurlijk, maar het was zijn eigen partij, de PvdA, die ervoor koos om in 2006 de deur voor de SP in Amsterdam dicht te slaan. Zoals dat in meerdere gemeenten, provincies en ook landelijk gebeurde. Ik hoop dat deze uitspraak ver doordringt binnen de PvdA. En wat betreft de toekomst. De SP staat altijd open voor een progressieve coalitie, die samen optrekt voor een menselijker en socialer Nederland.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 03 februari 2008 :: 17.14 uur

21 Comments

21 reacties

 1. De Pvda zou nooit mee willen werken aan een Socialistisch Nederland. Ze zouden nooit accepteren dat arbeiders de macht krijgen in bedrijven. Ik vraag me af of de SP dit zelf ook nog na streeft, want te veel Socialistische Partijen werken al mee met het Kapitalistische Systeem. De Pvda zou 180 graden moeten draaien om weer een Socialistische partij te worden, maar ik ben bang dat ze dat nooit zullen doen. De Pvda is een pro kapitalistische partij geworden, de oude SDAP zou zich in haar graf omgedraaid hebben.

  Reactie door Jorein Versteege — zondag 3 februari 2008 @ 18.35 uur

 2. Beste Jan,
  Er is niets veranderlijker dan een mens en nu maar hopen dat bij de baantjesjager in de PvdA het licht aangaat of zo men dat in Vlaanderen zo mooi zegt “denne frank gaat vallen”.
  Voor ons ouwetjes die eigenlijk in blessuretijd leven zou het fantastisch zijn voor dat we naar de grote barbeque gaan nog mee mogen maken dat er in ons land een roodfront komt jonge, jonge, wat zullen wij de neo libs en de kwazie christenen een p#$%pje laten ruiken.
  Hoop doet leven,toch ??

  Reactie door Henk c.s. — zondag 3 februari 2008 @ 18.35 uur

 3. Ziet de Partij van de Afbraak nu zeker wel in dat de SP steeds groter en groter wordt en de groei gaat nu misschien wel wat langzamer maar voorname PvdA prominenten lopen geleidelijk óók over naar de SP omdat echte sociale PvdA ers zich niet meer thuis voelen naar een rechtsere koers die de PvdA nu uitdraagt kijk bv maar naar Marcel van Dam en er zullen ongetwijfeld wel meer zijn en een kleine PvdA kan net zo min meeregeren als een kleine SP

  Reactie door Dirk Schuit — zondag 3 februari 2008 @ 18.36 uur

 4. Cohen is een fatsoenlijke mens/ politici maar dat maakt PvdA niet veel beter. De organisaties leiden hun eigen leven. Belangenverstrengelingen en incompetenties, zorgen uiteindelijke dat de partijvisies naar alle kanten verdraaid worden. De reden dat CDA blijft over ons regeren is dat ze vaak op een lijn zijn en dat hun werkwijze is veel zakelijker dan links.
  Afgelopen jaren heb ik binnen de SP ook aantal inconsistenties gezien. De halfhartig en gefragmenteerd opkomen voor armoede bestrijding is niet anders dan bij andere partijen. De armoede in dit land is zeer breed. Stille armoede komt onder alle groepen aan de onderkant van de maatschappij voor. EN NIET ALLEEN OUDEREN EN GEHANDICAPTEANdie voor de beeld staan. Ook gezinnen met kinderen zijn zwaar getroffen door stille armoede. Wat organisatorisch betreft moet het nog veel beter met SP. Folders verspreiden is niet goed genoeg. Dus misschien was SP nog niet aan toe om iets te regeren. Ik vind het wel jammer. Maar dat is hoe ik het zie. Voorlopig ben ik zeer negatieve over politiek in Nederland en gezien dat ik geen jaknikker en meeloper bent ga ik waarschijnlijk nooit meer lid worden van een politieke partij.

  Reactie door khosrow — zondag 3 februari 2008 @ 19.07 uur

 5. Beste mensen, waar de PvdA naartoe werkt is het behoud van functies van hen, die de partij naar het midden getrokken/geduwd hebben. Zij zagen een verenigd Europa als doelstelling, waarom? In een verenigd Europa is het socialisme een utopie en om aan de bak te blijven kunnen zij zich niet verenigen met het arbeiders gedachtengoed.
  Kijk naar het filmpje over de havenstaking anno 1979 op deze site. Dus men kiest voor het anglesaksische model en het Rijnland model is ter dode gedoemd.
  Echt, zij zijn bewust van hun politieke lijn, tenzij het hele bestuur er uit geflikkerd wordt en dat zie ik niet gebeuren.

  Samen werken met de SP, dat zat in het verleden er niet in, nu niet en in de tokomst ook niet.

  Reactie door d'olle Henk — zondag 3 februari 2008 @ 19.56 uur

 6. ik was al van mening dat Cohen geen slechte burgemeester was… die sjans met de SP zijn natuurlijk pluspunten ;) Ik denk dat als hij gepensioneerd is zo gauw mogelijk SP-lid wordt!

  Reactie door aad — zondag 3 februari 2008 @ 21.06 uur

 7. Cohen is precies dezelfde draaikont als Wouter Bos.Dat kun je aan zijn gedragingen zien.Het is een allemans-netwerk-vriend.Hij denkt dat hij de SP straks nodig heeft,aangezien de koopkracht,omlaag en de belastingen/sociale lasten verder omhoog gaan.De economische voorspoed kan alleen maar kunstmatig bewerkstelligd worden door het verder crieeren van geld en schulden,welke niet meer koopkracht-vast afgelost kunnen worden.Veel pensioenfondsen komen in zwaar weer en dat zorgt samen voor mogelijke sociale onrust.Dat kan een voordeel voor de SP zijn,zodat Cohen zich alvast indekt.Cohen is gewoon een politieke sluwe vos.Je kunt niet door en door op hem bouwen,Jan.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 3 februari 2008 @ 23.02 uur

 8. Als er in Nederland iemand van de PvdA is die ik om zijn leiderschap waardeer, dan is dit Amsterdams Burgemeester Job Cohen.
  Geachte Burgemeester, de SP heeft er altijd al bijgehoord; de kiezer heeft dit landelijk,provinciaal en gemeentelijk aangegeven.De SP stond klaar om overal een sociaal steentje bij te dragen, maar het was uw partij die overal de deur op slot gooide.
  Dat er in Nederland op elk bestuursniveau zoveel verkeerde beslissingen genomen worden komt,omdat er op het zinkende schip Nederland geen goede stuurlui aan boord zijn. Geachte mijnheer Cohen, we voelen ons zeer vereerd dat u op andere gedachten bent gekomen en uw partij bereid is om samen met broeder SP en zuster Groen Links het roer om te gooien,zodat het stuurloze Nederland weer op vaste koers kan gaan varen.

  Reactie door Eef Hübbers — zondag 3 februari 2008 @ 23.36 uur

 9. De zelfde uitspraak kennen we ook van wouter bos, die ook ooit met de SP wil regeren. Allemaal om de stroom pvda stemmers die over willen naar de SP te beperken.

  Dus verwacht er maar niet te veel van Jan Marijnissen. De pvda roept over het algemeen alleen wat goed voor de peilingen is.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 4 februari 2008 @ 0.05 uur

 10. Nou ja cohen kan dat nou wel zeggen, maar DE GROTE LEIDER t.w. bos, zei dat ook: in het begin: de SP moet in de regering. DAt was zijn laatste constructieve bijdrage en dat wist hij zelf ook drommels goed.
  GEwoon Balkentaktiek ijzerenheinig nee zeggen tegen alles wat de sP in brengt en dan gelukzalig,de grote verliezer van de verkiezingen, met Balk en ROuvoet en de ronde tafel naar Lauswolt in Beetsterzwaag: wat hebben we dat even netjes geflikt.

  EN daarna viel het grote STILZWIJGEN rondom de SP en de media doet daar van harte aan mee.
  Nederland zou ook eens echt ROOD worden ipv het namaakrood van de pvda,foei.

  Nee, Cohennetje, je moet met zwaarder geschut komen en wat lui optrommelen voor een NIEUW
  TIENOVERROOD! STap er uit b.v. en neem wat prominenten mee, dan bewijs je je land nog eens een dienst.

  Reactie door anne hilverda — maandag 4 februari 2008 @ 0.32 uur

 11. een politieke uitspraak wat moet je daar mee,ze zijn met groenlink in zee gegaan
  en daar hebben ze afspraken mee gemaakt.
  nu ze hun zin niet kunnen krijgen,komt de sp in beeld om hun hielen te likken.
  bah een partij zonder principes onbetrouwbaar leugenachtig is dit tijdens deze regeer periode niet genoeg bewezen.
  deze partij is geinfiltreerd met mollen
  van het bedrijfsleven,die het vooruitzicht hebben op een goede toekomst na hun politiek funktioneren.
  ik zou het commentaar van groen link wel eens willen horen

  Reactie door hw.rademaker — maandag 4 februari 2008 @ 1.44 uur

 12. Sp denkt mee? volgens Cohen. Een conclusie die ten onrechte getrokken wordt door de SP. Wat ik de laatste tijd zie is een SP die gek is op Generaal Pardon. Nu nu voor mensen die snel even naar dit luilekkerland komen om na hun 65. jaar een pensioen te kunnen genieten, waar ze nooit voor betaald hebben. De smoes: ze wisten het telefoonnummer van het UWV niet.
  Een duidelijker signaal om mee te beginnen: een wetgeving die rechten koppelt aan het aantal jaren dat men hier woont of kan wonen voor hun 65. jaar, en dan geen extra uitkering uit de staatsruif voor jaren, dat men buiten Nederland verkeerde. Ga hiervoor naar het land van herkomst. Zie je al die Fransen, Polen,Turken, e.d. die hier naar toekomen om ons leeg te roven, omdat hun pensioenstelsel omvalt? Dit was voor de SP mede een reden om niet te opteren in de Euro, maar sommige SP kamerleden schijnen dit te zijn vergeten.
  Ik denk dat de PvdA dit nu beter ziet en dat dit dus voor de SP een reden is zich te bezinnen op al die luchtfietsers in de partij die eindeloos geld denken te kunnen bijdrukken om dit te financieren.
  Dus volgens mij geen PvdA met het SP. Tenzij?

  Reactie door johan — maandag 4 februari 2008 @ 4.43 uur

 13. Ik mis de PSP en bij gebrek aan beter stemde ik SP, nu heb ik Obama gezien en begrepen dat wij de pech hebben tussen 0 en onbenul te mogen kiezen.

  Reactie door Magriet — maandag 4 februari 2008 @ 11.12 uur

 14. Een wijze uitspraak van Cohen. Was een ieder maar zo wijs maar helaas er is weer een schandaal binnen de PVDA en wie komt er weer om de hoek kijken en probeert het probleem m.b.t.Bouchra Ismaili weer uit de media weg te krijgen door een lullige opmerking richting SP te maken. INDERDAAD DE OUD BURGEMEESTER WAAR DE POLITIEPET NIET BIJ PAST Mw Guusje.

  Reactie door Jos Swartjes — maandag 4 februari 2008 @ 11.52 uur

 15. Cohen denkt kennelijk vooruit. Goede zaak, maar eerst zien, dan geloven.

  Maar als het een begin is aan normale verstandshoudingen dan teken ik ervoor. Laten we in ieder geval deze uitspraak goed bewaren.

  @Johan. Dit is een complex OUD probleem dat helemaal niet geldt voor toekomstige mensen, maar voor een hele selecte oude groep die precies is omschreven. Niet meer dan normaal dat we die groep uit de armoede helpen.
  http://www.sp.nl/werk/nieuwsberichten/5154/080112-karabulut_wil_armoede_door_onvolledig_aow_eindelijk_opgelost_zien.html

  Reactie door rita — maandag 4 februari 2008 @ 11.59 uur

 16. Cohen: Geen daden maar woorden.
  SP: Geen woorden maar daden.

  Reactie door Joop — maandag 4 februari 2008 @ 12.04 uur

 17. De SP wilde toch (bijna) nergens compromissen sluiten op haar programma en standpunten? Dat is op zich een loffelijke houding, maar dan moet men niet zeuren en klagen dat men overal buiten de boot valt.

  De SP zal een duidelijke keuze moeten maken: wil ze doorgaan op de oude weg als de principïele luis in de pels van de macht (lees: regering, staten en gemeenteraad), of wil ze daadwerkelijk medeverantwoordelijkheid nemen in de macht en meespelen met de spelregels die daarvoor gelden i.c., soms pijnlijke compromissen moeten sluiten.

  Let wel: compromissen sluiten is wat anders dan je ziel aan de duivel verkopen: ik zie PVV en VVD niet in één regering stappen met bv. PvdA, of SP of GL, en omgekeerd geldt hetzelfde.
  Maar bedenk wel dat het land ( provincie, gemeente) wel geregeerd moet worden, er zullen partijen moeten zijn die die verantwoordelijkheid, ook in moeilijke situaties, op zich willen nemen.

  (Rob, de SP neemt haar bestuurlijke verantwoordelijkheid overal waar haar dat mogelijk gemaakt wordt. JM)

  Reactie door Rob — maandag 4 februari 2008 @ 12.46 uur

 18. Bij deze titel “ik mis de SP”, denk ik voornamelijk aan het feit, dat de SP TOTAAL NERGENS GEEN ENKELE BURGERMEESTER heeft gekregen van de kroon.

  Of is het soms iets wat de Sp zelf bepaald? Waarom zijn er geen SP burgervaders? Zelfs splinterpartijtjes zoals groenlinks en D66 hebben er wel een paar. Ik wil daar nu eindelijk eens antwoord op krijgen. SP eis eens dergelijke functies op, want je hebt er net zo veel recht op als andere partijen.

  Het is tijd voor de revolutie

  (Rene, de SP is voor een door de raad gekozen burgemeester en handelt ook naar dit standpunt. JM)

  Reactie door ReneR — maandag 4 februari 2008 @ 13.28 uur

 19. @18 ReneR

  Als we moeten wachten op een door de raad gekozen SP-burgemeester kunnen we waarschijnlijk nog heel lang wachten

  @17 Rob

  Een luis in de pels die hevig bijt is vaak heel aanwezig!

  Reactie door diny — maandag 4 februari 2008 @ 16.55 uur

 20. Ik werd niet zo blij van de reportage in M over de Amsterdamse politiek. Politici die vooral met zichzelf bezig zijn, het van GroenLinks tot VVD nergens fundamenteel over oneens zijn en vooral bezig zijn met grote visies over de hoofden van mensen heen.
  Amsterdam is geen Rotterdam, maar het beeld dat in de reportage wordt geschetst lijkt best veel op Rotterdam voor de doorbraak van Fortuyn en Leefbaar in 2002. De SP doet er goed aan daaraan voorlopig niet ‘mee te doen’ maar juist heel fundamentele oppositie te voeren…

  Reactie door Kevin — maandag 4 februari 2008 @ 19.35 uur

 21. De term “armoede”, wat tegenwoordig geen term meer is maar een “definitie”, vliegt u om de oren. Gedurende de opmaat naar verkiezingen scheert ze u zelfs als dichtbepakte scholen laag over uw hoofd. Feit is echter dat Nederland geen armoede kent. Natuurlijk, linkse politieke techneuten hebben net zolang met en aan de term zitten peuteren en etteren totdat er een zeker percentage van de bevolking onder deze term… excuus… definitie valt. En u pikt dit. Enerzijds omdat u mogelijk een hardwerkend onderdeel van de BV Nederland bent en dus geen flauwe notie heeft van wat bijvoorbeeld een uitkeringstrekker “verdient”, OF u bent bijvoorbeeld zo’n uitkeringstrekker en ziet wel wat in de 10% verhoging van het maandelijks aan u uit te keren gratis geld, zoals Marijnissen u beloofd

  Reactie door Rietveld — maandag 4 februari 2008 @ 20.12 uur