Kaderscholing

Van GeelZaterdagavond was ik te gast op de kaderscholing voor afdelingsvoorzitters en organisatie-secretarissen van de afdelingen. Ik werd daar geïnterviewd door Jacobine Geel. Het werd een geanimeerd gesprek over de vraag ‘waar staat de SP nu?’ en ‘hoe ziet de SP haar taak met betrekking tot Nederland én de wereld?’.

Ik kreeg de gelegenheid uiteen te zetten dat het belangrijk is de globalisering niet over te laten aan diegenen die er rechtstreeks belang bij hebben (mn het internationale bedrijfsleven), maar dat er ook rekening moet worden gehouden met de belangen van de mensen die de nadelen van de globalisering gepresenteerd krijgen. Ik veel verschil hierover hartgrondig van mening met Wouter Bos.

Hij stelt het proces van globalisering (met zijn vele nadelen voor gewone mensen, hier en daar) voor als een natuurverschijnsel dat we moeten nemen zoals het komt. Onzin. De ‘verkleining’ van de wereld mag in belangrijke mate een autonoom proces zijn, de uitwerking die gekozen wordt en de omgang met de gevolgen zijn politieke beslissingen. Zoals de vergrijzing eerder voor Balkenenede een welkom alibi was voor jarenlange verslechteringen, zo gebruikt Bos nu de globalisering om de geesten rijp te maken voor dezelfde keuzes als Balkenende.

Veder ging het gesprek over het offensief dat de SP geopend heeft tegen het kabinet. Hebben we het eerst vanzelfsprekend het voordeel van de twijfel gegeven, nu – na een jaar – is dat voorbij. Het is tijd voor een frontale aanval op het beleid van Balkenende IV.

Ook de forse groei van de SP van de laatste jaren kwam uitgebreid aan de orde, inclusief alle gevolgen daarvan. De SP is een grote partij geworden en heeft daar – gezien ook wat er vorig jaar gebeurde – aan moeten wennen. Maar na het congres van november jongstleden kunnen we stellen dat we de problemen te boven zijn en we de noodzakelijke aanpassingen in onze organisatie met grote eensgezindheid hebben kunnen doorvoeren.

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

zondag 03 februari 2008 :: 17.09 uur

Reacties uitgeschakeld