‘Waarom bewoners soms slaan’

Verpleeghuis

Verpleeghuisarts Sytse Zuidema (40) bewijst in zijn promotieonderzoek wat bijna iedereen al wel vermoedt, namelijk dat het ‘klimaat’ op een afdeling van grote invloed is op het gedrag van de bewoners van verpleeghuizen. Er zijn verpleeghuisafdelingen waar bijna negen van de tien dementerende bewoners regelmatig slaan, schelden of schoppen. Op vergelijkbare afdelingen, elders in Nederland, doet maar 15 procent van de bewoners dat.

Het één en ander lijkt nauw samen te hangen met de manier van aanpak door verzorgenden, de mate van geschooldheid en de onderlinge samenwerking. Proefondervindelijk werd aangetoond dat overleg en scholing zorgden voor goede resultaten. Ook de medicatie van ouderen kon flink worden terug geschroefd, omdat medicatie in veel gevallen voor onaangename bijwerkingen zorgt.

Het gaat hier dus heel duidelijk om kwaliteit van de zorg. Door de vele bezuinigingsrondes en het onaantrekkelijk maken van verpleegwerk wordt deze kwaliteit ondermijnd. Ook al doen verplegenden en verzorgenden hun stinkende best, zonder investeringen in hun kennis en manier van werken, zal de kwaliteit van de zorg niet verbeteren.

Lees het artikel in het NRC.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 08 februari 2008 :: 16.09 uur

18 Comments

18 reacties

 1. Jeetje, waarom weer ‘s onderzocht, wat een gewoon mens allang weet???
  Zelfs Bussemaker erkende gisteren in het ouderendebat al, dat het om de “mens” moest gaan en niet om het “product zorg”.
  Helaas kent ze het verschil niet in wetgevende zin, en draait ze derhalve de zaak dus om.
  Of… ze is gewoon een beetje dom.
  Helaas is het beeld geworden dat men moet “scoren”. En wel in economische zin.
  En dat betekent dat zaken, organisaties én mensen beoordeeld worden op hun economische waarde.
  Normen en waarden bestaan alleen als er respect voor een ander bestaat. En dat is er niet, omdat er slechts naar “nut” en “waarde” gekeken wordt.
  Geen wonder, dat er op een gegeven moment gereageerd wordt, als je in je eigenwaarde wordt aangetast.
  ( met alle respect voor de “verzorgenden”, want daar ligt het niet aan.)

  Reactie door Leftfoot — vrijdag 8 februari 2008 @ 16.49 uur

 2. En zo is het,de mens is een product, wat wil jij als de “mens”draai voor het economie dan is het slavernij,het romeinse toestand, dan de slave revolt dan crassus en de socci(pvda) rome heeft ok bugeroorlog gehad.,dan crassus dan republica (elita) onzin dan caesar dan caligulla dan het was uit decadence dat the empire werdwijnt.
  Lol
  Laat zij door gaan,want de slaven hebbeb nu hypotheks,schuld,uitkering,niet of kruimels,terwijl zonder hun alles zal in elkaar fallen..
  Better kijken naar spelen dan denken aan jouw problemen

  Reactie door gaf — vrijdag 8 februari 2008 @ 17.19 uur

 3. wat er ook aangetoond,onderzocht en naar buiten gebracht word het maakt NIETS uit,dit kabinet nuanceerd en baggatelliseerd toch alles weg tot een voor hun acceptabel standpunt,en zolang dit volksverlakkerskabinet [want dat is het uiteindelijk door veel beloftes gewoon niet na te komen,en ons die grondwet door de neus te rammen] er zit veranderd er NIETS en gaan de verslechteringen en uitverkoop van Nederland gewoon door.

  het is goed dat de SP onzettend zijn best blijft doen,maar het kabinet blijft net zolang in debat en voert aangenomen moties niet uit,totdat er straks voldoende is doorgevoerd naar Brussel,zodat het NIET meer terug te draaien valt…

  Reactie door iew — vrijdag 8 februari 2008 @ 18.26 uur

 4. @ Gaf,
  Wat u zegt klopt. Mens= een product geworden. Want ze worden ook verhandeld tegen uitzendvoorwaarden, omgechot, doorverkocht, en uiteindelijk zoals wegverwerpelijk dingen in een kille bejaardenhuis gedumpt, zonder(thuis)zorg dat is.

  Het schande is dat velen van die postmoderne slaven hebben het niet eens door dat ook zij slaaf zijn. Het middel(werk en inkom) heeft zijn doel(deugdelijke leven als mens) al lang voorbijgeschoten. Wie is nu echt vrij? Haast niemand meer. Op ene of andere manier iedereen zit in de slavernij touwen. Zelfs de slavenhandelaars Balkenende en zijn bende zijn slaafs in dienst van hun echte baas, meneer Bush. Ik zal nooit vergeten de slaafgezicht van meneer Balkenende toen hij ging bij Bush voor een ontbijt. Ik schaam me dood dat hij minister president van dit land is.

  Zielloze “samen?)leving” levert alleen maar zielloze mensen/ bewegende lijken.

  Waardeloos waardeloos, bewust en onbewuste slavernij praktijken zijn normen en waardeloos.

  Reactie door khosrow — vrijdag 8 februari 2008 @ 18.41 uur

 5. Op vakantie en bedevaarten heb ik met deze mensen gewerkt, zowel met jongeren en ook ouderen.Niet iedereen is het gegeven om met deze personen om te gaan.Het eist een zwaar inlevingsproces en het is uiterst belastend werk, waarbij veel van het verzorgend en verplegend personeel gevergd wordt.Lukt het om hun vertrouwen te winnen,dan kun je bij hen geen kwaad meer doen.Het is wel zaaks dat je ervoor moet zorgen dat ze steeds met het een of ander werkje bezig zijn, aangepast aan hun wensen en behoeften en deze therapie dient met veel aandacht en liefde voor de patiënt verricht te worden.Voldoende geschoold personeel is er bij mijn weten wel terdege, maar zijn mogelijk te duur voor de meeste verpleeg en verzorgingshuizen en budgettair kan er niet voldoende geld op tafel gebracht worden; vandaar!Hier in de Lingewaarder verpleeg en verzorgingshuizen is mij opgevallen dat de bewoners prima behandeld worden en er weinig of geen agressie van bewonerszijde is. Vanaf de stichting van de verschillende tehuizen af heeft men een leger aan vrijwilligers opgebouwd die de beroepskrachten daarbij kundig helpen en ondersteunen.

  Reactie door Eef Hübbers — vrijdag 8 februari 2008 @ 19.00 uur

 6. Ik heb zelf meegemaakt,hoe gefrustreerd bepaalde demente bejaarden zijn.Hun onmacht uit zich in agressief gedrag.Zij willen zich verdedigen tegen iets ongrijpbaars.Er is veel te weinig tijd voor deze mensen.Daar kunnen de verzorgenden niets aan doen,zij worden via het managemsnt uitgeknepen.Ook is sprake van een bureaucratisch intern waterhoofd.Als straks de AWBZ verder uitgekleed wordt,om zo “het netto loon”te verhogen,gaat het nog verder bergaf.Er is al sprake van dat meer gerobotiseerd moet worden.Voor de mantelzorgers/vrijwilligers binnen deze zorg heb ik groot respect.Feitelijk wordt hun sociaal gevoel,door deze CDA/PvdA/C.U.partij-politieke regering uitgebuit,waardoor deze regering genoeg geld overhoud voor de Afghanistan oorlog en vriendendiensten in het advies-rapporten (lobby)circuit.CDA en PvdA,hoeveel waarde hebben je normen nog???

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 8 februari 2008 @ 20.14 uur

 7. @1 leftfoot.
  Wat betreft de verzorgenden ben ik het volledig met je eens. Het beroep van verpleegkundige op een dementen afdeling van een verpleeghuis is volgens mij het zwaarste beroep in ons land,als je ziet wat deze mensen verrichten. Iemand verzorgen , waar jegeen contact mee kunt krijgen is zowel psychisch als lichamelijk erg zwaar.En dan dat toch maar elke dag weer opbrengen. Deze mensen worden trouwens ook nog eens zwaar onderbetaald. Althans dat is mijn mening.

  Reactie door Dik Evertse — vrijdag 8 februari 2008 @ 20.56 uur

 8. =======Er zijn verpleeghuisafdelingen waar bijna negen van de tien dementerende bewoners regelmatig slaan, schelden of schoppen.=========

  Dementerende bewoners!

  Dit zegt dus eigenlijk dat deze mensen hun kindertijd herbeleven en gaan dus geheel op in wat zij zich nog van vroeger weten te herinneren, (vooral datgene wat niet mocht) de wereld van nu bestaat niet meer voor velen van deze mensen, alléén soms flarden ervan.

  Misschien moet ik hier wel uit concluderen dat deze mensen zich in hun jeugd wel héél onmachtig en onderdrukt hebben gevoeld en nu dus weer.
  Op het moment dat men gaat dementeren komt alle frustratie die men vroeger heeft ervaren er dan ook uit en dat is vaak het geval, onmacht en frustratie.

  Niet dat dit iets af doet aan het probleem van de zorg, want die is ècht ondermaats, maar je kunt er niet alles op af schuiven.

  Fijn weekend gewenst,

  Reactie door Anja (B) — vrijdag 8 februari 2008 @ 22.12 uur

 9. @8 Anja,je slaat de spijker op z,n kop alleen denk ik dat je niet hoeft te dementeren om te slaan of te schoppen.
  Veel niet dementerende ouderen kennen de gevoelens van onmacht en niet begrepen worden ook.
  Op het moment dat ze dit kenbaar maken krijgen ze een sticker depressief,dementerend,rijp voor een verzorgingstehuis,een inrichting noem maar op.
  Ze maken een veranderingsproces door ,na een werkzaam leven,komen ze in een maatschappij die alleen ,,bruikbaar” matriaal nodig heeft.
  Als je niet productief bent om wat voor reden dan ook val je tussen de wal en het schip.
  Het is wrang om te constateren dat de maatschappij waar jij jarenlang een bijdrage aan gelevert hebt ,en om zorgsystemen in stand te houden.
  Op het moment dat jij die zorg nodig heb
  is deze niet meer wat het geweest is.
  Grafiekjes,cijfertje,
  powerpointpresentaties,aannames en prognoses daar weten ze op het minsteries alles van.
  Lichamelijke problemen e.d hebben ze niet last van ,ze zitten immers niet in die categorie.
  Ervaringdeskundig zijn ze dus niet.
  De menselijkheid is daar ver te zoeken.

  Reactie door che — zaterdag 9 februari 2008 @ 8.02 uur

 10. Anja, ik denk niet dat je gelijk hebt dat de agressie de onmacht van ‘vroeger’is.
  De uitwerking van dementie heeft m.i. niet zoveel met frustraties van ‘vroeger’ te maken.
  Mensen die nog flarden ervaren van nu kunnen dusdanig in de war raken dat juist die onmacht (steeds hernieuwd zijdelings gewaarworden, weer vergeten en niet begrijpen) een uitwerking heeft.
  Geen controle en complete verwarring
  ís onmacht al uit het zich bij eenieder anders, ikzelf denk afhankelijk van dat deel van de hersenen dat het meest gedegenereerd is.
  Mijn zus is dement en sinds een half jaar opgenomen op de zwaarste afdeling omdat op de ‘andere’, geen plaats was, en het gaat erg hard achteruit.
  Ze raakt van streek omdat ze haar man aan het zoeken is en niet kan vinden.
  Terwijl zij een paar jaar geleden in het ziekenhuis met een hartinfarct werd opgenomen is haar man plotseling overleden en al begraven toen ze uit het ziekenhuis kwam. Toen ging het hard.
  Ik vind het hartverscheurend die totale desorientatie te zien laat staan wat het voor haar betekent; het steeds weer opnieuw ‘beleven’ van het sterven van haar man omdat ze weer vergeet.
  Afleiding en kwalitatief goede aandacht is m.i. meer noodzakelijk dan het aantal puur fysieke verzorgingsmomenten.
  Ze is in het begin van haar dementie compleet aan haar lot overgelaten omdat er nergens plaats/hulp was. Geen bezigheid en begeleiding van haarzelf noch van de familie heeft haar proces versneld en was een grote ramp.
  Het is een wonder dat ze niet ‘overreden’ is en/of geen ongeluk veroorzaakt heeft, ze ging steeds lopen en niemand ‘mocht’haar tegenhouden in het verzorgingshuis waar ze bij gebrek aan.. enige tijd naartoegegaan was.
  Wat dat betreft is er helemaal niets gebeurd in het begin.
  Ik denk dat wij van de werkelijkheid in Nederland nog heel veel niet weten.

  Reactie door Henny — zaterdag 9 februari 2008 @ 9.11 uur

 11. Absoluut waar Anja, ik heb het van dichtbij
  gezien en triest als je dan moet vaststel-
  len dat die jeugd door anderen bevestigd
  wordt. Het heel lange-termijn geheugen komt
  langzaam boven, maar de recente kleinkin-
  deren worden niet aan de deur herkend of be
  antwoord met: ‘aan de deur wordt niet ge-
  kocht’. Gelukkig zijn er ook de leuke anek-dotes van mensen die weer verzot zijn op ‘n
  pop of beer, zelfs liedjes kunnen reprodu
  ceren en zich kinderlijk naïef gedragen met
  een herwonnen glans in de ogen die je er
  soms jarenlang nooit meer in kon zien.
  Een hele opgave voor ‘de Zorg’ om e.e.a. in
  een juist kader te plaatsen en de hulp daar
  voor ‘kundig’ af te stemmen. Het geduld en
  incasseringsvermogen van ook ‘verzorgers’
  die een buitengewoon arbeidsintensief be-
  roep hebben, dient veel meer op waarde ge-
  schat én betááld te worden, mét meer!
  Uiteraard kan e.e.a. soms ook onverwacht in
  het honderd lopen en zijn dat in veel geval
  len momentopname al ervaart de ‘buitenwe-
  reld’ dat als ‘struktureel’, helaas!
  Verbetering kan alleen met meer hulp!
  Werkende tweeverdieners beroepen zich op hun baan als het op ‘mantelzorg’ délen
  aankomt en heel wat bejaarden die feitelijk
  al lang niet meer op-zich-zelf verántwoord
  kunnen blijven wonen, maar ná 1970 werd het
  landelijk beleid dat zo lang mogelijk zelf-
  standigwonen de beste optie zou zijn. Tja,
  dat was het zeker voor de portemonnee van
  de Overheid, want ‘hulp’ was er toen nog
  van gratis ‘mantelzorgers’, en ook die wil-
  len nu een éxtra inkomen, voor de extra va-
  kantie, auto, luxe van een baan-naar-wens!
  Menige kantoorbaan is trouwens veel rendabe
  ler en minder arbeidsintensief dan het be-
  roepsmatig of roepingvoelend achterna ren-
  nen van zieke en zwakzinnig(geworden) men-
  sen, die enorm véél ‘werk’ veroorzaken.
  Nog op het randje van ‘nog goed bij het
  hoofd zijnde’ komt er gelukkig ook van die
  kant veel dankbaarheid naar de verzorgende
  toe, een persoonlijke waardering, met niet
  zelden ook de glimlach van een kind…..

  Reactie door Madelief — zaterdag 9 februari 2008 @ 10.42 uur

 12. Anja (B)
  Lief stukje,daar niet van mmmmaaaarrr ben
  je zelf ooit dement geweest of heb e.e.a.
  meegemaakt(vrijwilligerswerk ofzo?)
  Anja,wij hebben een tijdje op een demente-
  afdeling geholpen, alleen urine opvegen,helpen bij het eten,wandelingetje maken in de tuin, dus geen douchen of op bed leggen van die bijna afgedankte ouwetjes,want dat is een vak. Dames die de
  heledag rond de liftschacht lopen wachtend op hun kinderen ennuhh nooit kinderen hebben gehad,etc.etc.die kunnen toch geen
  herinnering hebben aan hun kinderen??Of een eitje pellen voor een van de ouwtjes en
  dan vloeken naar je kanis krijgen “#$%^&
  niet doen ik eet hem altijd zo op(in de dop dus)
  Anja het is een raadsel,het enige wat wij kunnen doen is enorm respect hebben voor
  die vrouwen en mannen die zich de hele dag,de hele week,het hele jaar de pestpokken werken voor een habbekrats!!!!!
  Wij “helpen”in verschillende opbergplaatsen,wij zijn nooit een minister of andere hotemetoot als patient tegengekomen die worden niet opgeborgen,die gaan naar een privekliniek
  of worden lekker thuis verzorgd,zie Juliana en Bernhard en noem maar op!
  Anja,goed bedoeld hoor,probeer zolang mogelijk uit die pakhuizen te blijven.
  Enorm pretig week-end gewenst door het KudM “jongens”!
  PS. Anja, de mooiste dienst die de bevolking aan deze loutoffe regering kan
  geven is als iedereen overlijd een dag voor de pensioengerechtigde leeftijd,
  spaart deze etterbakken en tijd en geld!!!
  Want geld hebben ze nodig ho! ho! ho!
  niet voor de zorg , de armoe, ed.nee voor de kwazie hulptroepen in Irak,afganistan, etc.Dik en duur doen van ons geld.

  Reactie door Henk c.s. — zaterdag 9 februari 2008 @ 10.47 uur

 13. Eigenlijk is dementie een onderdeel van oud worden. In vroegere tijden was de gemiddelde leeftijd heel wat jaartjes jonger en was dementie een minder voorkomend verschijnsel. Ik heb makkelijk praten daar het in mij familie niet voorkomt. Een hersenbloeding kan iedereen overkomen. Hoe lossen wij dat op? Door te zorgen dat ons zorgstelsel losgekoppeld wordt van het marktdenken. Maar ook het respecteren van de gepensioneerde leeftijd van 65 jaar. Vele medemensen zullen die leeftijd niet bereiken, vele zullen ouder worden en geconfronteerd worden met de ouderdomskwalen, helaas zit het leven zo in elkaar.
  Wij kennen bejaardenhuizen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen, daar moeten wij zuinig op zijn die dienen losgekoppelt te worden van de marktwerking, dus management eruit, maakt een hoofdverpleegster directrice, zo was vroeger ook met de academischeziekenhuizen.
  De hoofdverpleegsters weten alles van het reilen en zeilen in een verzorgingshuis.
  Om deze ommezwaai te maken moet men eerst het angelsaksischemodel denken afschaffen.
  Om dat te bereiken zal er eerst nog heel wat water door de Rijn dienen te stromen.
  Daarin zal het neo-liberaaldenken gekieperd moeten worden. Daarom Rijnlanders
  laat je niet gek maken.

  Reactie door d'olle Henk — zaterdag 9 februari 2008 @ 11.28 uur

 14. Misschien is het het beste dat we nu allemaal met slaan en schoppen beginnen en ons daarbij op de kamer en de ministers werpen; want nu we nog niet dement zijn kunnen we onze frustraties beter afreageren, dan zijn we later kalme doetjes, want dan hebben we een vredig gevoel dat we toch IETS AAN HET ONRECHT HEBBEN GEDAAN.

  Met bezems mattenklopper ragebollen hooivorken,ten strijde………

  Reactie door anne hilverda — zaterdag 9 februari 2008 @ 12.37 uur

 15. Onze dochter werkt dagelijks met heel veel plezier met demente bejaarden. Het is inderdaad vaak zwaar en moeilijk werk maar wat je met veel plezier doet, daar lijdt je niet van. Volgens haar heeft agressie niks te maken met het verleden van een mens, mensen die voorheen lief en vriendelijk waren, kunnen bij dementie agressief worden en andersom is ook mogelijk. Vaak raken demente mensen teveel geprikkeld door hun omgeving, te druk en teveel lawaai. Er zijn heel veel redenen waardoor deze mensen opstandig worden.
  Er wordt vanalles voor de bewoners georganiseerd en worden zeker niet aan hun lot overgelaten. Hoe het toe gaat op een afdeling ligt erg aan de instelling van het personeel en de teamleider en heeft niet altijd met geld te maken.

  Reactie door diny — zaterdag 9 februari 2008 @ 13.59 uur

 16. d olle Henk @ 13
  Nee…beste Henk…je zit er naast!
  Je bent bekend in het Rotterdamse,vroeger,
  veel vroeger, was er in de Oostervantstraat in Rotterdam ,welke ouwe Rotterdammer kent het niet,een z.g. huis van Ouden van dagen, daar zaten mensjes die KINDS waren ,tegenwoordig heet dat dementie.
  Zo had je ook het Sint AntoniusGESTICHT op
  de Nieuwe Binnenweg daar zaten ook
  afdankertjes bij de MENSELIJKE
  nonnen.BARBAARS,BIZAR!!!!
  Beste Hendrik er is voor wat de behandeling van bijna afgedankte GEWONE
  mensjes aangaat NIETS VERANDERD en dat zou jij toch moeten weten.De nonnen waren net zo menselijk als onze huidige kwazie christelijk gereformeerde enge etterbakken
  in “onze”regering.
  Menselijkheid,Democratie,,Normen,Waarden,
  SAMENleving,wij hier zijn allemaal in de tachtig,wij hebben het in onze wereld nog niet mogen/kunnen ontdekken.
  Wij hopen dat ONZE SP er in zal slagen eens
  deel te kunnen nemen aan het regeren.
  Enorme groet,veel geluk ook voor iedereen waar je van houdt en… Henk tot lees.
  De KudM jongens.

  Reactie door Rinus c.s. — zaterdag 9 februari 2008 @ 18.47 uur

 17. @9 Che,
  Je hoeft inderdaad niet dement te zijn om te schoppen en te slaan, (lees het KudM @12 er maar op na) maar daar ging het in bovenstaande tekst van dit topic dus wel over.

  @10 Henny,
  Trieste zaak wat jij beschrijft, maar wel van maar één kant bekeken, dus erg summier.

  @15 Diny,
  een citaat van jou:
  Volgens haar heeft agressie niks te maken met het verleden van een mens, mensen die voorheen lief en vriendelijk waren, kunnen bij dementie agressief worden en andersom is ook mogelijk.

  Vooral die mensen die voorheen zo lief en vriendelijk waren kunnen wel degelijk een agressie in zich hebben gehad als kind, maar door de ouders er uit gemept zijn. De meeste demente mensen belanden weer geheel in hun kindertijd en doen dan dingen die vroeger niet mochten, b.v. vieze liedjes zingen en dan er metéén bij vermelden, niets zeggen hoor, want dat mag ik niet zingen van mijn moeder

  En natuurlijk mag een ieder hier er zijn eigen mening op na houden hoe één en ander in elkaar steekt, maar ik heb de nodige ervaring opgedaan in de jaren dat ik in het ziekenhuis met demente mensen heb gewerkt (niet als vrijwilliger maar beroepsmatig) dus weet hoe het één en ander in elkaar steekt.

  Nogmaals goed weekend allen gewenst.

  Reactie door Anja (B) — zaterdag 9 februari 2008 @ 22.27 uur

 18. In mijn ogen toont dit artikel weer een keer overduidelijk dat de zorg voor ouderen-bejaarden-verpleeghuishulpbehoevenden in Nederland schandalig slecht worden behandeld. Wij moeten ons onze ogen uit onze kop schamen dat dit zo rijke land Nederland op deze schandalige wijze met haar verpleeghuisbehoevende mensen omgaat. Ik kan me er zo kwaad over maken. En dan noemt men vele arme landen in bv Afrika “derde wereld landen”, doch daar zorgt men wel beter voor de ouderen, daar kunnen we hier in dit verdomd kille landje nog eens een goed voorbeeld aan nemen (en kom nu aub niet met lullige kritiek dat men in Afrika niet oud wordt, dat is al erg genoeg).

  IK pleit dan ook voor kleinere bejaardenhuizen-verpleegtehuizen die een centrale plek in onze leefomgeving vormen. NU en niet na zoveel jaren. Meer geld naar deze zorg. NU en niet na zoveel jaren.

  Mensen zijn in Nederland alsowieso tot een nummer (burgerservicenummer-DIGI D-nummer)verworden, mensen in een kwetsbare toestand zijn zo mogelijk nog minder een nummer. Wordt vervolgd…

  Reactie door kalk — zaterdag 9 februari 2008 @ 22.55 uur