De VVD en de werkelijkheid

Gisteren was Agnes Kant te gast bij Buitenhof. Met Constant van Schelven, voorzitter van ouderenzorginstelling De Stromen/Opmaat in de regio Rotterdam en Anouchka van Miltenburg (VVD) ging ze in debat over de situatie in de thuiszorg. Van Miltenburg ontkende de ontslagen en de verslechterde arbeidsvoorwaarden voor de werkers in de thuiszorg. Wellicht had ze het bericht – minder salaris of ontslag – uit het AD van 7 februari tevoren even moeten lezen.

De ruim 120 Hoeksche Waardse thuishulpen van Careyn, voor wie geen werk meer is, hebben een nieuwe functie aangeboden gekregen. Als de hulpen die functie accepteren betekent dat wel dat ze er na een jaar in salaris op achteruitgaan. De vakbond is het hier niet mee eens.
(…)
Careyn zegt echter niet anders te kunnen. Sinds de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is ingevoerd kopen de Hoeksche Waardse gemeenten vooral het goedkopere schoonmaakwerk in, waardoor de meer opgeleide hulpen, die bijvoorbeeld ook het welzijn van ouderen in de gaten houden, werkloos zijn geworden.

Buitenhof is hier terug te kijken.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 11 februari 2008 :: 0.10 uur

22 Comments

22 reacties

 1. Wat ik miste waren de harde cijfers over het werkelijk aantal ontslagen thuishulpen tot nu toe. Verder wel goed over het voetlicht gebracht door Agnes.

  Reactie door Joop — maandag 11 februari 2008 @ 10.26 uur

 2. Agnes Kant was duidelijk en helder,ook de heer van Schelven kwam met goed onderbouwde punten, de VVD blijft ontkennen dat het door de marktwerking komt.

  Reactie door annachristina — maandag 11 februari 2008 @ 10.52 uur

 3. De tijd zal het leren, maar ik heb al heelveel van de tijd geleerd. Ik zie per jaar het grijze gevaar al naderen. Niet dat het onbetaalbaar is maar omdat je geen
  verdediging er tegen hebt. Ergens heb ik weleens gelezen eert uw vader en moeder, maar wat te doen als je ouders jouw kinderen worden. Vele hebben al moeite met hun eigen kinderen, hetzij met de opvoeding
  of met een oppas, daar beide ouders werken om duurte van het leven een hoofd te kunnen bieden.
  Ik heb het met mijn eigen ouders meegemaakt hoe het einde moest zijn.
  Mijn moeder wilde niet naar een bejaarden huis mijn vader (deed al het werk) wel.
  Mijn vader kwam te val, breekt zijn heup, na een langdurige herstel periode in het ziekenhuis naar een verpleeghuis. Mijn moeder naar een verzorgingshuis en na ruim 60 jaar samenzijn gingen zij uit elkaar.
  Met de thuiszorg, een kleine 20 jaar geleden, zijn zij niets te kort gekomen.
  Ik blijf zeggen, houdt de bejaardenhuizen open, zorg ervoor dat die oudjes die het willen daar opgenomen worden, er is 24 uur per dag toezicht.
  De mantelzorg van Elco Brinkman heeft vele oudjes de das omgedaan.
  De marktwerking van de thuiszorg klopt straks de laatste centen uit de zakken van de oudjes zij kunnen zich niet verweren.
  Ook de moderne sociaal democratie zal het een rotzorg zijn.

  Reactie door d'olle Henk — maandag 11 februari 2008 @ 11.10 uur

 4. Hoewel Agnes Kant het fantastisch deed is zo’n groepsgesprek met 3 vertegenwoordigers lastig en daardoor komt de boodschap soms minder goed over. Mevr. v. Miltenburg vertroebelde de discussie door elke keer de eenzame bejaarden er aan de haren bij te slepen. Alsof dat de kern van het probleem zou zijn. Terwijl iedereen kan zien dat er minder uren zorg worden geindiceerd en vaak ook nog een lagere klasse dan voor de invoering van de WMO.
  Als client van de thuiszorg met een beperkte zorgbehoefte sta je met je rug tegen de muur. Van de gemeente krijg je minder uren zorg danwel in een lagere klasse en de thuiszorgorganisatie levert de meest goedkope zorg die ze voor handen hebben (alphazorg). Onze regering houdt zich doof voor alle signalen uit het land. 1 januari 2007 is het nieuwe eikpunt geworden voor de thuiszorg. De komende jaren zal er alleen maar meer bezuinigd en beknibbeld gaan worden. De huidige zorg is veelal onder de maat. De WMO kan en moet gewoon verbeterd worden !
  Daarom ben ik blij dat de SP haar nek uit steekt voor al die mensen die zelf niet meer de energie en moed hebben om te protesteren.

  Reactie door Carolien — maandag 11 februari 2008 @ 12.30 uur

 5. @3 d’olle Henk

  ik ben het bijna helemaal met u eens.
  ik zeg “bijna” want de tijd heeft het ons al geleerd,we hebben geleerd dat we er niets tegen kunnen doen.
  want zelfs aangenomen moties voert men tegenwoordig gewoon niet uit.
  en de oppositie staat telkens weer met de handjes in de lucht en zegt hetzelfde zinnetje: “we kunnen er niets aan doen”

  wat is het nou?! niet KUNNEN of niet WILLEN ?!
  want waar een wil is, is een weg… maar dan moet je bereid zijn om een paar stopbordjes te negeren en het lef hebben om als eerste die weg in te slaan.
  ik geloof niet dat er ook maar één partij is die dat durft,omdat men bang is voor zetel/machts verlies.

  nee de bevolking word geacht zelf die weg in te slaan met hun platte karren,maar men vergeet dat een politieke partij de “trekker” hoort te zijn om die platte karren te trekken.

  handjes in de lucht houden hoor!!

  Reactie door iew — maandag 11 februari 2008 @ 12.51 uur

 6. Zoals de zaken in de thuiszorg en alle andere terreinen van zorg er nu voor staan zijn we als SP verplicht de zaak practisch ter hand te gaan nemen.Als oppositiepartij hebben we bij deze regering de problemen voldoende duidelijk uitgelegd en geen gehoor gekregen.Laat voortaan iedereen die zijn ervaringen op zorggebied meldt ook namen doorgeven van mensen die zich in de steek gelaten voelen en zo graag hun oude vertrouwde hulp weer terug willen.Ook de oude voormalige beroepskrachten staan te popelen om hun werk te kunnen hervatten.Dit zware werk hoeven ze echt niet voor een hongerloontje te doen; wij als SP gaan de tekorten aanvullen en zorgen dat Marie of Anna hun oude vertrouwde hulp weer terugkrijgen.Gaan de gemeenten hiermee akkoord, dan staat de SP voor elke vertrouwde hulp terugkeer garant voor het budgettaire tekort.Laat de SP de gedupeerden daadwerkelijk laten zien dat ze het echt menen en dat pas geeft de burger moed en vertrouwen voor de toekomst!

  Reactie door Eef Hübbers — maandag 11 februari 2008 @ 15.13 uur

 7. Oudjes zijn niet meer productief, dus wordt er op hun gekort.
  De zorg wordt steeds zakelijker, interne en externe regels en veranderingen leiden tot grote frustratie,s
  Degene die het meeste kabaal maakt krijgt prioriteit.
  En openstaande plaatsten opgevuld met uitzendkrachten, al met al moet je stevig in de schoenen staan, wil je goed werk blijven doen.
  Tot op de minuut wordt berekend hoe lang je erover moet of mag doen om handelingen te verrichten.
  Ik zat in de productie, zit nu in de klapstoelfunctie van de zorg..
  Al met al.. heb ik het idee dat zorg ook steeds meer lopende band wordt..
  duurder omdat er teveel kapiteins op 1 schip zitten en te weinig roeiers om de juiste koers voort te zetten..

  Reactie door FeeX — maandag 11 februari 2008 @ 17.10 uur

 8. Ik vond Agnes Kant erg fanatiek. Ze was iets te gedreven; je zag duidelijk dat alles wat ze zei, vol overtuiging was. Zij kent de achtergrond van het thuiszorg-verhaal, die veel kijkers niet kennen. Dat was jammer, want de kijker begrijpt het dan niet helemaal, is onvoldoende ingelicht en kan moeilijker worden overtuigd. De SP zou er goed aan doen het verhaal nog is duidelijk uit te leggen (wat is thuiszorg precies, hoe is het veranderd? etc.) Kant sprak (door haar gedreveheid) over zaken, zonder de achtergrond te vertellen. Laat Nederland weten wat er met de thuiszorg is gebeurd ipv hier vanzelfsprekend over te praten. Nu begrijpen veel mensen het “gezeur” niet.

  Kennis is macht!

  Reactie door Willem — maandag 11 februari 2008 @ 17.15 uur

 9. Beeldtelefoon noodzakelijke aanvulling op thuiszorg
  Ik steun het standpunt van de SP. Ik vind wel dat zelfstandig wonende hulpbehoevenden veel meer gebruik moeten maken van videoconferencing en beeldtelefoon. Want dit verbetert hun (informele) contactmogelijkheden, onderlinge steun, informatievoorziening en professionele monitoring aanzienlijk, tegen zeer lage kosten. Dit is heel duidelijk gebleken uit recent Nederlands en buitenlands onderzoek.

  De zorgbehoevende kan bij deze systemen 24 uur per dag via beeld en geluid contact hebben met zorgverleners, gemeentelijke hulpdiensten, lotgenoten, familie, enz… Deze videocontacten kunnen individueel verlopen of via groepsgesprekken (videochatrooms).

  Er bestaan nu systemen op dit gebied waarbij de gebruiker niet zelf de software hoeft te beheren. Dit gebeurt via internet door een professionele ICT-ondersteuner.

  De overheid moet deze technologie voor deze gebruiken initiëren, subsidiëren en faciliteren.

  Demonstratievideo’s videoconferencing voor hulpbehoevende ouderen
  http://www.youtube.com/results?search_query=%22Secure%20Telehealth%22&search=Search&sa=X&oi=spell&resnum=0&spell=1

  Teksten
  http://www.janmarijnissen.nl/2007/12/24/een-jaar-na-de-wmo-de-rampzalige-staat-van-de-thuiszorg/#comment-407744

  http://www.janmarijnissen.nl/2007/12/24/een-jaar-na-de-wmo-de-rampzalige-staat-van-de-thuiszorg/#comment-407744

  Ik stem op de SP.

  Reactie door Jaap Veldkamp — maandag 11 februari 2008 @ 17.24 uur

 10. Uitkleding van de ouderenzorg is een feit : In Den Haag gaat ook een grote zorgverlener ten gronde , door de uitkleedmentaliteit van Ambtenaren : de goedkoopste zorgverlener “wint “de hordelopen ; maar ja daarna moeten er weer veel medewerkers bij deze zorgverlener verdwijnen : Het is een gewonen wedsrijd ( Hordelopen met doorgeefstokje ) en uiteindelijk stort ook de hardste loper in : In de ambtenaar maar geilen omdat hij/zij het zo goed gedaan heeft .

  Reactie door Fred — maandag 11 februari 2008 @ 17.35 uur

 11. Wat een vraag.
  De VVD en de werkelijkheid, de VVD en welke
  werkelijkheid?
  Ach….wij…hebben de VVD nog nooit kunnen betrappen op het feit dat zij van deze wereld zijn.
  De VVD is net zo overbodig als de huidige regering NIX-NAKS-NOPPES!!!!!!!!!
  En Rutten, wat een huilende miesmagger.
  Er zullen toch wel tijden aanbreken dat VVD ers toonbaar meer onderwijs hebben genoten dan het lagere???

  Reactie door Henk c.s. — maandag 11 februari 2008 @ 18.34 uur

 12. Olle Henk.
  In veel opslagplaatsen voor bijna afgedankt ouwetjes gaat de AOW van die mensjes rechtstreeks naar die pakhuizen,zij kunnen dikwijls niet meer betalen dan dat en voor de
  rest moet de buitengewoon goedbetaalde menager van die huizen meer
  inkomen generen via de bekende kanalen maar ook die zijn niet scheutig.
  In dit land onder deze “regering” is het ouder worden een van de ernstigste ziektes.
  Wij zijn allemaal ruim tachtig maar ons krijgen ze niet in zo’n huis, het voorportaal van de dood!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door Rinus c.s. — maandag 11 februari 2008 @ 18.41 uur

 13. En toch moeten we niet vergeten wie gaat het allemaal betalen.
  Wat leggen we aan prioriteiten opzij om deze zorg te kunnen blijven betalen.
  Zoals al zo vaak we hebben een enorme instroom gehad,en nog ,die nooit bijgedragen hebben door verdienste en alleen maar een hoop geld kosten.
  Ik zie in mijn omgeving al zo tientallen gezinnen door instroom die 10 duizenden euro’s per jaar kosten aan medische zorg,huisvesting,steun enz en dat gaat nog jaren door.
  Dat hebben we getolereerd, nu niet zo zeiken dat alles niet meer kan,het kan wel maar dan moeten we er voor betalen en zullen we nog meer in moeten leveren.
  Maar een kniesoor die daar op let als je het geluk van deze mensen ziet.
  Het geklaag moet eens een beetje ophouden hier en onze verantwoording nemen waar we zo voor waren.
  We hebben er toch een open huis van gemaakt.

  Reactie door De Hakker — maandag 11 februari 2008 @ 19.06 uur

 14. Vond Agnes Kant goed en ook dhr van Schelven die toch overwegend de mening van de SP deelt.

  Hier stond onlangs nog een oproep voor “werken als hulp bij het huishouden”-je komt niet in loondienst; het uurloon is 12,82 (voor 23 jaar en ouder)”. Daar moeten dan nog eens alle lasten en onkosten van af, zodat niets overblijft. Lekkere marktwerking mevr van Miltenburg…

  Gemiste kans over wie het moet betalen: heb ik het nu verkeerd of zitten we niet sinds een paar jaar opgescheept met een megadure ziektekostenverzekeraar van 135 euro per maand. Ik stel voor dat die verzekeraar dat betaalt, je betaalt toch ook je premie. Verzekeraars lachen zich kapot, verdienen klauwen vol geld en hopen dat er nog meer verwarring ontstaat over de betaalvraag.

  Waar je ook niemand over hoort is de eigen bijdrage van 150 euro. Kreeg je als gezond persoon eerst nog 255 euro terug, nu betaal je 150 euro. Is dus een verschil van 405 euro hoor. 405 maal het aantal verzekerden dat hier recht op had is ????

  Ook hoor ik niemand meer over de aanscherping van de regels om uberhaupt in aanmerking te kunnen komen voor thuiszorg. Eerst had ik er nog recht op, maar in 2003 veranderde de wet en moet mijn man die al meer dan fulltime werkt het maar doen. Dank je de koekoek.

  Reactie door kalk — maandag 11 februari 2008 @ 23.12 uur

 15. Miltenburg ging de marktwerking zitten vergoeilijken,typisch VVD echter als die dame enig politieke benul had dan had zij de marktwerking niet zo duidelijk hebben moeten verdedigen maar de regering moeten aanvallen op de
  volledige uitkleding van de zorg.Zij zit
  n.b. in de oppositie, dan pakt je toch alles aan om dat duidelijk te maken.
  Ach die arme Miltenburg ,VVD, weten zij veel!!!!

  Reactie door Joop1 — dinsdag 12 februari 2008 @ 8.30 uur

 16. Waar gaat de 150 euro naar toe,de man van de verzekering wist het ook niet!Het is een hoop geld dat niet op mijn rug groeit,dus blijf ik voorlopig maar bij de artsen weg!!!

  Reactie door wem — dinsdag 12 februari 2008 @ 8.43 uur

 17. De V.V.D. denkt te kunnen volstaan met een
  eigen gevormde werkelijkheid, waarvoor al
  jaren deze uitdrukking bestaat:
  Mundus Vult Decipi !
  Als Latijn bezig is Latijn te dekken, dan
  weet ik er hier in Google nog wel tig te
  vinden, heel oude maar geenszins verouderd!

  De “Oude Dame” heeft op een niét te over-
  treffen manier laten zien en ermee bewezen
  hoe broos de ouderdom haar en vele ouderen
  maakt en de uitbeelding op zich was buiten
  gewoon smaakvol. Het getuigt misschien wel
  van nog meer respect en smaak om het beeld
  van “Een Oude Man” over te laten aan wat de mens zich daarbij zou mogen voorstellen.
  Grote bewondering houd ik dus voor de ge-
  toonde kwetsbaarheid van waaruit elks leven
  begon, een vrouwfiguur!
  Monument voor ‘n ‘vrouw’ zou nietmisplaatst
  zijn, maar Nederland kiest op haar priori-
  teitenlijstje liever voor oude gebouwen, dan oude vrouwen!
  Zijn we ‘dom’ en blijven we zó ‘dóm’ ??
  Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 12 februari 2008 @ 8.58 uur

 18. @17 Madelief,

  Zijn we ‘dom’ en blijven we zó dom?

  Nee wij zijn beslist niet dom, denk dat je beter de VVD als DOM kunt bestempelen, zij hebben olv HH tenslotte de zorg naar de knoppen geholpen.

  En erger nog, ze zijn er nog trots op ook.

  Petje af voor deze vrouw in het SP-filmpje, die dame heeft lef en geeft aan hoe het werkelijk is gesteld met onze zorg in Nederland.
  Zeker de zwakkeren en ouderen worden letterlijk en figuurlijk UITGEKLEED!

  met groet, Anja

  Reactie door Anja (B) — dinsdag 12 februari 2008 @ 11.33 uur

 19. Neoliberalen die in de markt geloven, en nu dus in de markt voor de thuiszorg, zien natuurlijk alleen maar wat ze willen zien, dat je de thuiszorg helemaal niet aan de markt moet overlaten omdat je dan allerlei misstoestanden krijgt, zoals door de SP en Agnes treffend in beeld gebracht, komt bij dit soort Jehova-getuigen in de marktbijbel helemaal niet op!

  De SP zal bij dit soort gelovigen de duivel (lees de markt) moeten blijven uitdrijven, een andere weg lijkt er bij dit soort streng gelovigen, bijna niet te zijn.

  Reactie door joseph h. — dinsdag 12 februari 2008 @ 15.10 uur

 20. Het is de tijd van “de grote ontkenning”,
  tal van zaken worden ontkent, weggemoffeld of verdonkeremaand door hyp`s of niet ter zake doende hot items te lanceren.

  De waan van de dag verhult de werkelijkheid.
  Dat komt dit kabinet goed uit.
  Wat heeft men tot nu toe gedaan dan 100 verloren straatdagen, tokkies praat en ijzige stilte waaruit niets zichtbaars of vruchtbaars voort is gekomen tot nu toe.

  Onder tussen lijdt de arme drommel in stilte en voor hen die oud of zwak zijn is de redding ver uit zicht.

  Praatjes vullen geen gaatjes en de behoeftigen redden zichzelf niet, dat komt omdat zij behoeftig zijn namelijk, heren in Den Haag!
  Ik leg het nog maar even uit, want men schijnt het niet te snappen.

  Ondertussen loopt men massaal weg uit de gezondheidszorg, omdat daar niet meer met goed fatsoen valt te werken, het is een andere baan zoeken of afknappen.
  Over de salarissen zullen we helemaal maar niets meer zeggen, noem het voortaan voetvolkloon.

  Vreselijk je zal maar afhankelijk zijn en niet meer of minder voor je zelf kunnen zorgen.

  Die honderd vijftig euro gaat niet naar de zorg, dat gaat naar het hogere managment dat is kennelijk normaal en rechtvaardig.

  Woorden dekken de lading niet, de lading van een zinkend schip.

  Wanneer gaan we tot hozen over of moet men eerst met man en muis vergaan?

  Reactie door e.krul — dinsdag 12 februari 2008 @ 16.05 uur

 21. het blijft erg vreemd dat het allemaal zover heeft kunnen/mogen komen.
  de SP is erg goed in het “constateren en benoemen”
  ook heeft de SP goede en betaalbare oplossingen.
  ik weet ook dat de SP heel hard z’n best doet om er verandering in te brengen.

  of… lijkt dat alleen maar zo?!
  in feite zijn wij burgers er zelf schuldig aan dat dit allemaal zo ver heeft kunnen komen in ons land,en dan heb ik het niet enkel over de thuiszorg/zorg.
  dat is wat de [SP] oppositie toch eigenlijk ook telkens zegt,als de burger het land niet plat gooit kan de SP “er niets aan doen”
  dat zinnetje horen we namelijk steeds vaker.

  het enige dat helpt in de toekomst is op de JUISTE partij te stemmen,want de oppositie heeft hier in dit politieke bestel alleen nog een schijnfunctie.
  de regering bepaald! motie aangenomen of niet,daar trekt men zich niets van aan…

  en de oppositie roept dan weer in koor: “wij kunnen er niets aan doen”

  Reactie door iew — dinsdag 12 februari 2008 @ 16.23 uur

 22. De essentie van ‘markt’ is dat iemand die een product of dienst aan te bieden heeft daarvoor ook de ruimte krijgt. Prima idee. Maar in de zorg wordt dit gezonde principe weer eens op zijn kop gezet. Een goed werkend systeem wordt gesaboteerd, om bevriende ‘ondernemers’ de bal toe te spelen.
  Zorg werkt anders: omdat het overwegend vraaggestuurd is en omdat het vooral een kwestie is van verzekeren. Een zorgvraag overkomt een cliënt, als een onheil. De cliënt kiest er niet zelf voor en kan het zelf normaal niet betalen. Daarom is dat een kwestie van solidariteit. En omdat het letterlijk van levensbelang is leent het zich niet goed voor commerciële verzekeraars. De overheid dient dit te organiseren.

  Nou werkt dat al 10-tallen jaren perfect, omdat heel veel mensen zich geroepen voelen dit mooie beroep uit te oefenen, voor een karig loon.
  Waarom zijn we dan niet gewoon ‘blij met elkaar’ en moet dit weer zo nodig tot een speeltuin voor managers en zakkenvullers gemaakt worden?
  De VVD verraadt zich hier weer eens als de ordinaire belangenbehartiger, want liberaal is dit nieuwe beleid al helemaal niet.
  Althans niet voor Mieke en Connie.

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 12 februari 2008 @ 16.46 uur