Voor een dubbeltje op de eerste rang

Gemeenten hebben vorig jaar circa 200 miljoen euro overgehouden aan de huishoudelijke hulp in de thuiszorg. Dat schatten de brancheorganisatie Actiz en het ministerie van Volksgezondheid. Terwijl medewerkers van de thuiszorg massaal ontslag wordt aangezegd, blijven gemeenten op een deel van de 1 miljard euro zitten die zij van de overheid kregen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). (NRC)

Dit gegeven kan goed worden meegenomen in de hoorzitting met mensen uit de praktijk, en het debat dat Agnes Kant heeft aangevraagd. Het wordt tijd dat de Kamer en de staatssecretaris niet meer om de hete brei draaien, maar rechtstreeks horen hoe de thuiszorg de nek wordt omgedraaid.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 12 februari 2008 :: 22.47 uur

17 Comments

17 reacties

 1. Als de gemeenten dat geld niet alsnog in de thuiszorg stoppen, dan moeten ze het teruggeven aan het rijk.
  Niet dat het iets oplost; de thuiszorg is naar de filistijnen. Aangezien degenen die dit beleid in gang hebben gezet wisten dat dit zou gaan gebeuren, neem ik aan dat dit de bedoeling was :-(

  Reactie door pablito — woensdag 13 februari 2008 @ 0.33 uur

 2. Tja,

  Van het verschil tussen jullie en mijn bruto- en nettoloon heeft de overheid generaties lang de maatschappij verrijkt met zorg, woningen, openbaar vervoer, nutsvoorzieningen, scholen en telecommunicatie.

  Maar dat was voordat de neoliberale wind ging waaien. Alles wat generaties lang door ons is bijeengeschraapt, is in ijltempo cadeau gedaan aan aandeelhouders en snelle jongens. En dus zitten er bergen geld in de verkeerde zakken.

  De woningcorporaties beziten miljarden, maar bouwen daar geen betaalbare huizen voor.

  De gemeenten hebben dus een miljard “over” voor de zorg, maar verlenen hem niet.

  De provincies spekken voor miljarden “bevrienden” externe adviesbureaus en aannemers, voor rekening van de burgers.

  Het rijk heeft per dag 800.000 euro over om de V.S. te vriend te houden bij hun geopolitieke spelletjes in het midden-oosten.

  De regering zal wel weer zeggen dat het geld op is. Dat is een leugen. Er is genoeg voor iedereen, maar sommigen willen alles.

  Het is de logica van VVD, CDA, CU en PvdA. En dat is: mensen tellen niet, alleen belangen.

  Reactie door olav ten broek — woensdag 13 februari 2008 @ 0.42 uur

 3. Mijn vrouw is een van de veel besproken alpha-hulpen. Voor 12,20 per uur (waar alles inzit en waar de belasting later overheenkomt) probeert zij het zo goed mogelijk te doen. Dat gaat ook wel want zij doet enkel schoonmaak – en boodschappen. Maar het is intriest dat oudere mensen, die zoveel gewerkt en gedaan hebben voor NL zo moeten worden behandeld als zij bijv. gewassen moeten worden. Deze mensen zijn opgevoed met enig gevoel van schaamte en dit Kabinet van normen en waarden (waar de gelovigen zich zo graag op beroepen) denkt hier niet eens aan! Jammer dat al deze goed opgeleide mensen weg zijn gestuurd!!! Vooral voor hen die NL weer op de goede weg geholpen hebben…daar hoort dus niemand bij die gekozen heeft voor de ellende die nu uit den Haag ons leven betutteld!!!!!!! JP, Bos, en al die andere uitvreters…schaam je diep, laten jullie je moeder iedere dag wassen door een vreemde?

  Reactie door johankivits — woensdag 13 februari 2008 @ 1.58 uur

 4. Agnes Kant had het afgelopen zondag al perfect aangegeven dat de banen in de thuiszorg zijn verknipt, ze als volwaardige baan verloren gegaan en veel mensen doen een klein deel van wat voorheen een gediplomeerd thuiszorgster deed.
  Allen zij kunnen daarom geen aanspraken maken op een volledig CAO loon.
  Goedkopere ongediplomeerde deelwerkers hebben die plaats ingenomen.
  Met de risico,s die op termijn wel zichtbaar worden.
  (Deze trend is onder verpleegkundigen in de zorginstellingen ook al volop aan de gang)
  Een slimme zet van de zorginstellingen onder het mom van marktwerking.
  Ja, dan houd je geld over.
  Nog even en de slager wordt chirurg.

  Reactie door che — woensdag 13 februari 2008 @ 2.40 uur

 5. Wat een boevenstaat!
  Ons land tot en met de overheid, gemeenten zo corrupt…
  Een Kamer die er alles doorheenjast.
  Nederland is los… volslagen doorgeslagen.
  Oppositie met de handen in het haar.
  Heus, die trein dendert door. Op weg naar de grote ontsporing.

  Zie er gloort iets nieuws!
  CHANGE wint… ook vandaag.
  Er waait een goede wind in Amerika.
  Een lentewind die zonnewarmte belooft aan de verdrukten, de uitgekleden, de bedrogenen.

  Big stupid brother, yes you can!!
  It’s your time for CHANGE: Wise brother?
  VIVA Obama! VIVA Amerika!
  GO ON and STAND FOR CHANGE.

  Reactie door Gloria — woensdag 13 februari 2008 @ 4.18 uur

 6. Helaas gaat het probleem nog verder. Tegenwoordig moet je bij een psychiater lopen om bijvoorbeeld nog GGV (Gespecialiseerde Gezins Verzorging) te krijgen. Dit zijn mensen die helpen om alles in goede banen te laten lopen. Ze helpen om het huishouden op de rails te krijgen en te houden, fungeren als maatschappelijk werker, ondersteunen (probleem)gezinnen en gaan ook mee naar afspraken bij (overheids)instanties. Ze zijn voor veel mensen die moeite hebben met bovengenoemde zaken een echte levenslijn en een stok achter de deur. Helaas krijgen enkel nog mensen met een zware psychische stoornis hier nu nog een indicatie voor, terwijl de meeste cliënten niet psychisch ziek zijn, maar wel dit steuntje nodig hebben. Dit is helaas slechts maar 1 ander voorbeeld van de thuiszorg die hand over hand wordt uitgekleed. Het is op alle vlakken precies hetzelfde liedje…

  Reactie door Chantal P — woensdag 13 februari 2008 @ 8.44 uur

 7. Als samenwerkende ketenpartners zijn de Gemeenten net zoals de regering de grootse gelegaliseerde dief die er bestaat. Ons kent ons zakkenvullerij is al lang aan de gang in de gemeenten. Grotendeels van ESF fondsen, stedelijke vernieuwing fondsen, bijzondere bijstand budgetten zijn opgemaakt door de incompetente bestuurders en hun jaknikkende meelopende, medeplichtige ambtenaren. Dankzij hun misdaden, is het woord ambtenaar Ongeneselijk Besmet geworden. Het geld gaat naar bestuur excursies, snoepreisjes, “Team building kerngroepen” oneerlijk en onnodige declaraties voor show en tell politieke praktijken. Dit land wordt bijna nooit wakker. En als het wakker wordt dan is de ellende al compleet. @ Gloria, veel republikeinse Amerikanen stemmen op Obama, puur uit angst voor Hilary. Ze willen kost wat kost haar tegenwerken. Want Obama zal waarschijnlijk een makkelijker target zijn om te verslaan dan Hilary Clinton. Hilary speelt wel in het middenveld maar volgens mij kan Hliary toch meer waarmaken en is meer concretere. Er zijn heel veel mensen die zich als idealisten profileren, veel roepen en niks waar maken. Beter een pragmatische vrouw die wat kan waarmaken dan een veel belovende iemand die niks kan waar maken.

  Reactie door khosrow — woensdag 13 februari 2008 @ 9.16 uur

 8. Oke, dan gaat dat geld terug naar de overheid m.n. dat grut met een i.q van niks, dat zich ONZE regering durft noemen,
  die kunnen dat geld goed,heel goed, gebruiken,niet waar, het is weer een binnenkomertje in Afghanstan,etc.etc.etc.
  Al sturen de gemeenten ALLES terug naar die
  wanvertoners in vak K,dan zal daarvan geen eurietje naar de zorg voor onze afgedankte
  ouwetjes,zieken,gehandicapten,etc.gaan
  ben je belazerd, pipo Balkenende heeft zo
  zijn prioriteiten en op Bos de grootse
  vergeler van het socialisme de rotleugenaar
  hoeft men in dit landje helemaal niet te rekenen.
  Dit land gaat niet naar de kloten,het is al afgeserveerd en niet door vreemden
  NEE DOOR CHRISTELIJKE NEDERLANDERS.(wat een gotspe)
  Wij durven het bijna niet te vragen,maar,
  hebben we niet ergens een of twee sociale
  kolonelletjes achter de hand,ja je kunt nooit weten.Het mogen ook kolonels van het Leger des Heils zijn,no problem als dat on-
  geregeld goed maar uit het torentje
  geschopt kan worden.Het is bijna Valentijn,
  dus een mooier cadeau is niet te vinden.
  Wij gaan de kranten weer voorlezen bij onze
  eigen vergeet me nietjes (wat een humor!)
  Tot lees.

  Reactie door Henk c.s. — woensdag 13 februari 2008 @ 9.25 uur

 9. Bureau Cratie = Potjes maken met on neem bare hordes.

  Reactie door Piet — woensdag 13 februari 2008 @ 10.31 uur

 10. Ondanks dat de gemeenten,kennelijk van allerlei “”potjes”"opbouwen,stijgen de gemeentelijke belastingen de pan uit.Kennelijk worden van het het geld voor de ouderenzorg,vlak voor de gemeentelijke verkiezingen,dikke subsidies verstrekt aan de bevriende verenigingen,teneinde stemmen veilig te stellen.Niet alleen de hervormde-politieke overheid in Den Haag,doch ook de gemeentelijke overheden zijn door en door corrupt!Het is de vraag of over de ruggen van de ouderen,geen promoties gemaakt worden binnen het bureaucratische ambtenaren jargon.In dit verband is het ook vreemd,dat de basis scholen gemiddeld 1500 euro per kind of 350.000 euro per school(CBS)aan reserves hebben,terwijl er geen leraren beschikbaar zijn.Ook hier moeten de gemeenten toezicht op houden via beter betaalde leraren,want het geld is er!.Het wordt de hoogste tijd,dat de achterkamertjes met de “”ons kent ons”"cultuur opgedoekt wordt.

  Reactie door Maan Arkenbosch@prettel.nl — woensdag 13 februari 2008 @ 10.48 uur

 11. waarom halen ze dan de gezinshulpen bij de mensen weg? als ze dan toch geld overhouden, dan kunnen ze het net zo goed zo laten, zoals het was. dan hoeft er helemaal niemand ontslagen te worden.

  Reactie door maayke jong-doppen — woensdag 13 februari 2008 @ 11.42 uur

 12. Money, money. Money is the root of all evil.
  Dat is al een heel oud verhaal.
  Dr. W. Banning heeft het in 1951 opgeschreven in zijn boek “Het Communisme”
  Als politiek-sociale wereldreligie.

  In het Duits klonkt het zo.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Geld.rtf

  Let wel, dit is historie en geen politiek.
  Daar wil ik duidelijk in zijn.

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 13 februari 2008 @ 12.03 uur

 13. Weer zo’n prachtig voorbeeld van je werk niet afmaken.
  We verzinnen een verhaaltje en noemen het een wet. Als men duidelijke regels had vastgesteld en de tekst nog had doorgelezen ,hadden dit soort onbedoelde praktijken voorkomen kunnen worden.
  ( MITS ER GEEN OPZET IN HET SPEL IS)

  Reactie door taardje — woensdag 13 februari 2008 @ 16.28 uur

 14. Welke commissie moeten we zodadelijk weer in het leven roepen om de gevestigde (h)orde PvdA en CDA-bestuurders te verwijten dat ze Nederland, de nederlanderders, naar de knoppen hebben geholpen door net als in het onderwijs niet naar de mensen in het land te willen luisteren?
  Zo vervuld, wederom, van hun eigen kunnen en gelijk(hebberigheid)
  Heb ik niet steeds gehoord dat een goed landsbestuur moet durven ingaan tegen de wens van het volk, harde beslissingen moet durven nemen en vooral NIET naar de mensen moet luisteren?
  Wat is het nu?
  Het is van tweeen een!!!
  Weer een mea-culpa na 20 jaar wanbeleid en een ‘uitgeklede’ zorg (natie-mens) met evenzovele ‘lijken’in de kast?
  Weer dagelijks ontkennen NU van de door velen NU aangedragen werkelijkheid?
  En dan een partij die wél luistert en NU wéét wat er gebeurt populistisch noemen?
  Zullen we na het onderwijsrapport aan dat woord maar een positieve uitleg geven. Niet om populair gevónden te worden maar om voor de gehele populatie op te komen.
  Want de andere werkelijkheid is de PvdA en de CDA-elite die hét OOK HIER weer zoveel beter weet en meent OOK NU nog niet te hoeven luisteren.
  De tekenaars, cijferfanatici en ontwerpers die een mens nog niet herkennen als die voor hun neus staat, zo verguld als ze zijn met HUN eigen ontwerpjes.
  De regerende elite,(CDA-PvdA) wiens beschaving niet verder gaat dan het maatpak dat ze dragen. het maatpak als norm zonder ‘onder’liggende waarde, zielloos.
  Maatpakken die prachtige gebouwen ontwerpen zonder fundament,vervolgens niet luisteren naar signalen. ‘Het kraken in al zijn voegen, betonrot’ aldus de gevolgen ontkent totdat alles afbrokkelt of verdwijnt in het moeras en een ruïne overblijft.
  Het ‘utopia’ van Balkenende.

  Reactie door Henny — woensdag 13 februari 2008 @ 20.41 uur

 15. Dit gebeurt allemaal omdat er in de kamer 150 zombies zitten.
  Waarbij het de politiek is,al komt er een minister nog met zo onbenullig plan men slaafs het door de partijbaronnen opdracht gegeven stemadvies.
  Omdat deze partij baronnen ander belangen hebben dan de burger.
  Is men een buitenbeentje door tegen deze opdracht van de partij bonzen in te stemmen dan is men bij de volgend verkiezingen het baantje kwijt.
  Verfrissende uitzondering hierop zijn Verdonk en Wilders,dat is wat ander of je met hun plannen helemaal eens bent.
  Ik verbaas men steeds weer over het gewillig stem vee in de kamer,maar het is wel walgelijk om te zien.
  Dus maak er maar marionetten van in plaats van volksvertegenwoordigers.

  Reactie door De Hakker — donderdag 14 februari 2008 @ 11.09 uur

 16. En Bos houdt ook steeds meer geld over, Dat wil ik geloven als je ziet hoe de belastingdienst te keer gaat. Wij krijgen de meest vreemde heffingen in de bus en het terug te storten geld laat maar op zich wachten. Ik hoorde dat het waartschijnlijk wel 2009 wordt voor er iets wordt terugbetaald.DE BRUTALITEIT.

  Scholen hebben ook miljarden op de bank staan. Waarom kopen ze dan geen boeken voor de leerlingen en moet die post ook weer van de belastingbetaler komen?

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 15 februari 2008 @ 0.30 uur

 17. Nou vooruit dan een (1) klein voorbeeldje.
  Bij een zeer oude dame kwam normaal een (1)
  en dezelfde verzorgster.Maaaarrrr later….
  Een verzorgster komt s’morgens een boterham klaar maken(hadden wij de avond daarvoor al klaar gezet)
  De middagboterham maakte wij(dan kon de verzorgster naar een ander slachtoffer van het oud zijn.
  Om 1700 uur (dus vijf uur in de middag komt
  er weer een ander het tafeltje dekje fit
  for the mouth maken en de dame een injectie geven,die dag moest het 16.5 eenh.zijn omdat het eerder vergeten was.
  Om 1900 uur(dus om 7 uur ) komt er weer een andere verzorgster om de dame op bed te leggen
  die verzorgster leest in de haast de tijdsaanduiding in het op tafel liggende logboek verkeerd
  die leest 19.00 inplaats van 17.00 eenh en geeft het slachtoffer WEER 16.5 eenh.insuline(…)
  In paniek belde die verzorgster ons omdat zij de fout had gemaakt…zij stond bij die oude dame twee boterhammen in haar strot te drukken,want bij zo’n injectie moet er iets gegeten worden,dat ouwetje had pas gegeten dus die wilde dat niet.(kan je het voorstellen)???
  Precies een week later overleed de patient.
  Wij geven niet de verzorgsters de schuld,die werken zich de hele dag de pestpokken, die RENNEN heen en weer van het
  ene adres naar het andere!We kunnen er nog een paar noemen,hoor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Wij blijven toch respect hebben voor de verzorgsters maar onze eigen AGNES KANT
  heeft GELIJK.Terwijl ik dit schrijf zit ik aan vrouwtje Miltenburg van de puinhoop VVD te denken,bij buitenhof,die nono wist het natuurlijk beter,zoals alle VVD ers het beter denken te weten.
  Het crematienummer van de dame is ******,wij
  hebben haar as onder een boom gestrooit.
  Met pijn ,tot lees.

  Reactie door Henk c.s. — vrijdag 15 februari 2008 @ 9.36 uur