De mens en de oceanen

Driekwart van het aardoppervlak bestaat uit oceanen. Er bestaat geen vierkante kilometer die niet sporen van de mens laat zien. Dat blijkt uit een kaart van de wereldzeeën die donderdag werd gepubliceerd in het tijdschrift Science. (Mondiaal nieuws)

Oceanen

Het onderzoek richtte zich op zeventien menselijke activiteiten die hun sporen in (of op) de zeëen achterlaten. Het is waarschijnlijk niet echt verrassend dat de Noordzee tot de gebieden behoort waar de mens de grootste impact op heeft, gezien de scheepvaart, vis en industriele activiteiten. Maar wat betreft bijvoorbeeld zwerfafval kun je overal ter wereld terecht. In het noorden van de Stille Oceaan drijft ongeveer 100 miljoen ton plasticafval.

Zie ook ‘The Guardian‘ voor een grotere afbeelding. (B. S. Halpern)

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

zondag 17 februari 2008 :: 21.52 uur

Reacties uitgeschakeld