De derde wereld als proefkonijn?

Medicijnen

In Trouw vandaag een uitgebreide reportage over farmaceutische bedrijven die strenge internationale regels ontduiken door hun pillen te testen in arme landen. Hierbij worden ethische normen geschonden, doordat mensen placebo’s krijgen in plaats van bewezen medicijnen die ze hard nodig hebben. Agnes Kant: “De Derde Wereld wordt door de farmaceutische industrie steeds vaker gebruikt als proeftuin en arme mensen zijn dan de proefkonijnen voor het Westen. Ondertussen doen we in het westen veel te weinig om middelen te ontwikkelen om de mensen dáár te helpen. Dit is moreel verwerpelijk.”

Samen met Ewout Irrgang heeft ze drie drie voorstellen gedaan om deze uitbuiting tegen te gaan:

# Een strengere controle en gedegen toetsing door de Europese en decentrale registratieautoriteiten, en het niet goedkeuren van onethisch geteste medicijnen.

# Verplichte aanmelding van alle klinisch onderzoek in een publiek toegankelijk register conform de richtlijnen van de WHO.

# Harmonisatie van ethische criteria en strengere richtlijnen over onderzoek met placebo’s (in plaats van vergelijken met de best bestaande behandeling).

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 19 februari 2008 :: 16.43 uur

28 Comments

28 reacties

 1. Noemt de farmaceutische industrie dit soms ook een bijdrage aan de ontwikkelingshulp aan de 3e wereld landen?
  Ik heb er maar één reactie op:

  Ze moeten zich werkelijk dood schamen!!!

  Reactie door Anja (B) — dinsdag 19 februari 2008 @ 16.51 uur

 2. die zijn meteen schuldig,met alle belangen die achter zij,zullen zij investeren om nieuw ziekten te bevoorderen/helpen/creeren.om nog meer winst te halen…
  Skeptish,nee realist,Parasiet hebben het roer,en het snel binnen hallen,snel winnen,dan naar het volgenden slachtoofer,capitalism is een virus een dodelijk die zich als symbiotic presenteert.(zie alle Social darwinist die eliten bevoorderen).

  Reactie door gaf — dinsdag 19 februari 2008 @ 18.15 uur

 3. Wij weten eigenlijk niet beter dan dat de z.g. derde wereld altijd al in de maling is genomen.Denk maar aan de door onze fijne
  aardige etterbak die wij minister president of premier noemen bekende uitlatingen over de VOC.
  Spiegeltjes,kraaltjes,slaven,verkrachtingenen ontvoeringen,etc.etc.
  Je kunt ons niets verwijten,wij hebben de wereld niet geschapen .
  Ach lieve Agnes,beste Ewout zou het nou echt helpen???
  Wij wensen jullie in elk geval met enorm respect veel succes,hoop doet leven,toch ???

  Reactie door Rinus c.s. — dinsdag 19 februari 2008 @ 18.33 uur

 4. Er zitten ook zeer veel placebo’s in de tweede kamer.
  Waarbij het ook niet duidelijk is of ze wel of niet het goede medicijn zijn voor de burger.
  Ook het gebruik van deze placebo’s is om het rijken Nederland beter te laten worden over de rug van de burger.
  Daarbij gaat men heel diep,met als resultaat, veel zieken burgers van de politiek en voedselbanken.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 19 februari 2008 @ 18.42 uur

 5. Onvoorstelbaar dat dit gebeurt is een SCHANDE.

  Reactie door Jan — dinsdag 19 februari 2008 @ 19.04 uur

 6. Wanneer hebben politici en beleidsmakers eens de moed om toe te geven dat “geld de wortel is van alle kwaad”: niet voor niets een oude volkswijsheid.
  De farmaceutische industrie heeft veel goede medicijnen ontdekt en moeizaam ontwikkeld, ONDANKS en niet DANKZIJ het feit dat daarmee helaas (te!!) veel geld wordt verdiend.

  Telkens weer worden tegenstanders, die met morele en ethische argumenten de verfoeilijke kanten van keihard kapitalisme beargumenteerd aanvallen, “gesust” met drogredenen als zou “een door groot materieel gewin geprikkelde ondernemingslust” vanzelf tot heil en zegen leiden.

  Ik zie geen enkele reden waarom gemeenschappen van goed betaalde en gemotiveerd samenwerkende mensen -in door de overheid streng gecontroleerde en gesanctioneerde bedrijven- niet minstens hetzelfde resultaat voor veel minder geld zouden kunnen bereiken: zeker als zo’n overheid eindelijk eens WARM zou uitstralen er voor iedereen te zijn, in het bijzonder voor de minder fortuinlijken, i.p.v. vooral een belangenbehartigingsorganisatie voor een kleine, selecte club bemiddelde en de morele en ethische regels niet zo nauw nemende elite.
  Een elite die zo machtig is dat zij ook nog in staat is om, door middel van misleidend, selectief en gedoseerd voorrechten en voordelen uitdelend, vooral de z.g. middengroepen wijs te maken dat kapitalisme het enige alternatief is.
  Terwijl bijna zonder uitzondering telkens weer blijkt tot welke barbaarse ontsporingen en ontwrichtingen dat in staat is en dat ook daadwerkelijk bewerkstelligd, zelfs onnoemelijk leed is dan “geen brug te ver”…

  “Tegenargumenten” van bijv. een falend communisme zijn geen werkelijke argumenten ten gunste van dat verderfelijke (vooral aandeelhouders)kapitalisme: logisch redenerend is het niet zo dat mislukkende andere maatschappijvormen een automatisch bewijs zijn van de superioriteit van dat kapitalisme, al was het maar omdat zelfs maar een beetje afwijkende alternatieven altijd zeer effectief door de machtselite en zijn aanhang werden tegengewerkt, aldus zodoende zijn “zelfvervullende profetieën” scheppend…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 19 februari 2008 @ 19.48 uur

 7. Uit welingelichte bron vernomen dat er niet alleen proefpilletjes voor arme maar ook voor rijke corrupte landen gedraaid worden en als doordenkertje kunnen we daaraan vastkoppelen de invoer van Chinese boevenharten, contra politicaharten, ingeblikt honden-en kattenvlees, tasjes van krokodillenleer, katten-en hondenhuid,misschien zelfs schemerkapjes van mensenhuid;je weet het maar nooit!Voor de commercie en de graaiende klasse moet de kassa blijven rinkelen en van oudsher waren het de Hollanders die hun eigen stoepje schoon hielden en pas geleden nog een wereldreis gemaakt hebben om giftige stoffen, met tussen de lading door wat verlopen medicijnen(fooitje voor de schipper)kernafval en dies wat meer naar dumplanden af te voeren.Wat te denken van dat Hollandse gifpakket destijds aan Sadam Hoessein, waarmee hij de Koerden heeft uitgemoord? Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren wij neutraal, maar Fokker leverde wel gevechtsvliegtuigen aan de Duitsers en voor alle andere oorlogvoerende landen uit die tijd draaiden onze munitiefabrieken op volle toeren stalen en koperen pillen.Als het om pilnormen en gifwaarden gaat is er toch goed nieuws aan het politieke front en het is weer de SP die het initiatief in de hand neemt om kwade en ongewenste praktijken in de farmaceutische industrie een halt toe te roepen;helpen doet het altijd!Slimme menselijke en kwade praktijken zijn er altijd al geweest en eindigen nooit, dat ben ik na een levensgenot van een driekwarteeuw wel gewaar geworden.

  Reactie door Eef Hübbers — dinsdag 19 februari 2008 @ 20.10 uur

 8. Nu de dierenpartij en demonstranten steeds vaker tekeer gaan tegen dierenproeven,is het oog gevallen op de arme derde wereld bevolking.Kennelijk zijn deze mensen ook goedkoper dan proefdieren (marktwerking).Ik hoop dat deze regering oren heeft naar de voorstellen van de SP.

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 19 februari 2008 @ 20.52 uur

 9. ik verbaas mij nergens meer over,wat ik etisch misselijk makend vind is de verbazing die soms tentoon gespreid word als dit soort berichten opduiken,om er vervolgens wéér eens niets aan te doen.
  de doelstellingen om de derde wereld te helpen zijn bij lange na niet gehaald weet iedereen dat nog?
  erg christelijk ook allemaal…

  of is dit omdat de mensen daar zowiezo geen zorgpremie kunnen betalen en dus altijd een eigen risico hebben?
  en wij iedere keer maar steeds meer betalen voor de zorg/medicijnen die ze dan ook nog eens testen op deze mensen, waarmee de kapitalistjes eigenlijk deze mensen degraderen tot proefmateriaal?!
  verwaarloosbaar?!!! collateral damage?!

  o nee zo moeten we het niet zien natuurlijk,we moeten het zien zoals de heren het ons gaan uitleggen….

  niet normaal dit!

  Reactie door iew — dinsdag 19 februari 2008 @ 20.56 uur

 10. Dat ik nu van verbazing van mijn stoel omval kan ik niet echt zeggen. Het is eerder dat ik dergelijk gedrag van deze industrie wel in de lijn der verwachting inschat.

  Dat mijn mond even open ging staan moge duidelijk zijn.

  Reactie door Jan Pruimboom — dinsdag 19 februari 2008 @ 21.06 uur

 11. Glaxo-Smith-Kline, medicijnenreus en ook hier actief, heeft in de V.S. jarenlang kinderziekenhuizen geëxploiteerd waar illegale “proeven” gedaan werden. De zaak kwam aan het rollen toen ouders die hun ongeneeslijk zieke kinderen thuishielden, bemerkten dat hun kind miraculeus vanzelf genas.

  Dit is in de V.S. nooit vervolgd. Het mag dus, want het levert geld op. Leve de vrije markt! En intussen maar roepen dat er schurkenstaten zijn waar mensenrechten worden geschonden…

  Reactie door olav ten broek — dinsdag 19 februari 2008 @ 23.49 uur

 12. Het patentrecht is de belangrijkste onderliggende reden voor deze wantoestanden. Dat is geen natuurwet maar een afspraak die door de meeste ‘beschaafde’ landen gemaakt is. Het oorspronkelijke doel is om een zekere bescherming en beloning te geven aan diegenen die zich inspannen om iets te ontwikkelen waar we iets aan hebben. Dus wie een wiel uitvindt wordt daarvoor beloond, niet alleen voor de wielen die hij zelf maakt, maar ook voor de rechten, als anderen ook wielen willen produceren.

  In een groot aantal sectoren is dit in de basis gezonde principe volslagen uit de hand gelopen. Het is naast de macht van het kapitaal en de ontspoorde marketing een belangrijke grondslag voor uitbuiting en misstanden in onze doorgeslagen kapitalistische maatschappij.

  In de farmaceutische industrie leidt het tot de ‘me too’ medicijnen, die niets toevoegen aan wat we al hebben, maar uitsluitend bedoeld zijn om een bestaand patent te ontduiken of om bij het verlopen van een patent een nieuwe goudmijn aan te boren.
  Dit zou met veel zwaardere middelen bestreden moeten worden dan alleen de ethiek van de clinical trials.
  Het is denkbaar om geneesmiddelen uit te sluiten van patentrecht of om hiervoor speciale regimes te ontwikkelen. Bijv.: een patent verloopt indien 5 of 10 x de investering terugverdiend is.
  In ieder geval blijkt hier weer hoe belangrijk internationale coördinatie is.

  De ontwikkeling van werkelijk nieuwe medicijnen gebeurt natuurlijk ook. We moeten dus niet het kind met het badwater weggooien. De internationale gemeenschap zou nieuwe wegen moeten zoeken om organisaties (commerciële industrieën of universitaire researchinstituten) financieel te ondersteunen. Overigens geldt dit misschien nog wel sterker voor nieuwere medische technologie zoals gentechnieken en moderne biotechnologie, die de toekomst hebben.

  Reactie door Hermie Kreeft — woensdag 20 februari 2008 @ 1.41 uur

 13. Dit is monsterlijk!

  Ook de in Nederland toegepaste -zogenaamd ethische- richtlijnen voor klinisch onderzoek en het gebruik van placebo gecontroleerde klinische experimenten, vind ik onacceptabel.

  Men zegt tegen een doodzieke patiënt: “u heeft wellicht nog een kans als u meedoet met ons onderzoek naar een experimentele middel, maar als u meedoet met het experiment is het mogelijk dat u geen werkzame stof toegediend krijgt.” Daar mag je dan dus gedurende de “behandeling” naar raden…

  De computer deelt de patiënten willekeurig in groepen in: een verwerpelijke loterij!

  Reactie door HouNouTochOp — woensdag 20 februari 2008 @ 4.02 uur

 14. Zo werd zo`n 60 jaar geleden de anticonceptiepil getest door een Amerikaans bedrijf in het caraibisch gebied zonder de deelneemsters te vertellen wat de gevolgen zouden zijn. En de vrouwen daar maar denken, dat zij onvruchtbaar waren. Hebzucht heeft altijd tot dit soort praktijken geleid.

  Reactie door Dik Evertse — woensdag 20 februari 2008 @ 12.05 uur

 15. de farmaceutische industrie hoeft helemaal geen mensen uit de ontwikkelingslanden te halen. er zijn hier toch mensen, die tegen betaling meedoen aan proeven met medicijnen. wel vind ik het schandalig, dat er zo met mensen uit de ontwikkelingslanden omgesprongen gaat worden. nee, dan vind ik het beter, dat in Europa wordt gezocht naar gezonde mensen, die er ZELF VOOR KIEZEN om als proefkonijn de medicijnen uit willen proberen.

  Reactie door maayke jong-doppen — woensdag 20 februari 2008 @ 12.06 uur

 16. Ik sluit mij volledig aan de inzending van Iew,: “ik verbaas mij nergens meer over,wat ik etisch misselijk makend vind is de verbazing die soms tentoon gespreid word als dit soort berichten opduiken,om er vervolgens wéér eens niets aan te doen.
  de doelstellingen om de derde wereld te helpen zijn bij lange na niet gehaald weet iedereen dat nog?”.

  Ik vind het ook misselijkmakend als ik zie dat de politiek zo doet als of ze het tot nu toe niet wisten.

  Het is schande dat dit soort bedrijven en hun (?onchristelijke?) praktijken mogen ongestraft in dit land en overal mogen blijven opereren.

  Balkenende en de meeste van zijn ploeg zijn de aandeelhouders in de slavenhandel bedrijven zoals uitzendbureaus Randstad en Vedior,Content. Ik kan met enige zekerheid ook zeggen dat ze zijn ook aandeelhouders in farmaceutische industrie.

  Waardeloos waardeloos VOC-Balkenende en zijn ploeg inclusief hun ex VVD collega’s zijn normen en waardeloos.

  Reactie door khosrow — woensdag 20 februari 2008 @ 12.23 uur

 17. Geld stinkt niet, het roept het meest kwade in de mens op. Met de mantel der handel kun je zelfs je ziel en zaligheid verkopen. Ik dacht dat wij genoeg over giftige gassen wisten zo niet, hier iets uit het verleden.
  http://www.wereldoorlog1418.nl/gasoorlog/stikgas.html

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 20 februari 2008 @ 12.41 uur

 18. Als een keurmerk voor herkomst van vlees kan, er een kinderarbeidvrijverklaring bestaat,moet dit toch ook voor de farmaceutische produkten kunnen.
  Gewoon duidelijk criteria voordat men een geneesmiddel in de EU verkopen mag.
  Overtreding van die regels beboeten ala Nelie Kroes (..tig miljoen boete)

  Reactie door taardje — woensdag 20 februari 2008 @ 14.25 uur

 19. Joop Den Uyl zou dat schaduwrandjes hebben genoemd…
  Het bekende glas, ze deden een plas …..

  Reactie door Dr.D — woensdag 20 februari 2008 @ 15.29 uur

 20. Nr 18 taardje,
  Een goede oplossing! Aanpakken die handel! Is niet goed te praten.

  Het heeft vrij weinig met kapitalisme te maken, die vergelijkingen zijn Opmerkelijk! Inderdaad leverde Nederland fokkers in de 1e werledoorlog, net zo als Amerika fords aan de duitsers leverde in de 2e wereldoorlog net zo als Communisten wapens leverde aan de duitsers alsmede in het geheim duitse wapenfabrieken toeliet in Rusland. Inderdaad leverde 1 Nederlander chemische stoffen aan Irak net als China wapens levert aan darfur! Rusland en Amerika testten beide hun atoomwapens op hun eigen bevolking en gevangenen.

  Deze zaken hebben niets met de staatsvorm of de ideologie te maken, wel met macht, commercie en gewetensloosheid!

  Reactie door Frank — woensdag 20 februari 2008 @ 15.41 uur

 21. Nu het in India en Pakistan mmv. vriend Bush economisch beter gaat en de armen nog even arm zijn als vroeger vind er op grote schaal organenhandel plaats.
  Ik zag op TV een dorpje waarvan bijna alle inwoners, inclusief grotere kinderen, het litteken lieten zien van een operatie waarbij de nier verwijderd was. Opbrengst per nier zo tussen de 1000 en 1500 euro. Als dat allemaal mogelijk is met de eed die de heren medici afleggen dan is wel duidelijk dat ethiek niet meer dan een woord is en dat voor geld alles kan en mag en eenieder doet alsof de neus bloed.
  We dumpen daar chemisch afval. laten er onbeschermd de oude computers met gifstoffen ontmantelen etc..etc…..
  Geld heeft niets op met de mens, mensen zoveel temeer met geld.
  Moderne slavernij is het, niet anders.

  Reactie door Henny — woensdag 20 februari 2008 @ 16.06 uur

 22. De uitbuiting manifesteert zich in verschillende vormen……….
  De niet-socialistische wereld wordt beheerst door machtige ondernemingen, het
  z.g. monopoliekapitaal. Sinds dit kapitaal onze planeet beheerst, houdt het de
  meerderheid van de mensheid in armoede. De kleine groep der machtigste landen,
  waar dit kapitaal vandaan komt, verdeelt onderling elders gemaakte winsten. Het
  hoge levenspeil hier berust op hun ellende. Om het inkomen van onderontwikkelde
  volkeren te verhogen, moet men dus strijden tegen het imperialisme.
  Wij kunnen niet onverschillig blijven tegenover gebeurtenissen elders in de
  wereld. Het in de praktijk brengen van het proletarisch internationalisme is
  niet alleen een plicht van de volken die voor een betere toekomst vechten.

  Reactie door MartinH — woensdag 20 februari 2008 @ 16.38 uur

 23. Ach ja,

  de derde wereld is immers ook al de boerderij voor donororganen zoals nieren? Dus dit verbaast me niet en de Partij voor de Dieren wil natuurlijk liever geen dieren in dit spel dus….

  Maar ik voorspel hier, dat dat ook in Nederland steeds meer zal plaatsvinden hoor, mensen worden hier zo langzamerhand dusdanig afgeknepen en uitgeperst financieel, dat dit de laatste redmiddelen zullen zijn. Houdt marktplaats en ebay maar in de gaten.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — woensdag 20 februari 2008 @ 17.08 uur

 24. en de derde wereld kan overspoeld worden door droog melk,weinig
  mensen doen nog aan borstvoeding manen kunnen het niet,vrouw ook niet meer.,..,
  farma heeft het voodsel lobby bereikt,of was het 5the voedsel wereld heeft het beter.
  Leuk wereld,onderwijs was so goed toen.
  en zo gaat het leugens om leugen af te dekken

  Reactie door gaf — woensdag 20 februari 2008 @ 19.09 uur

 25. Ook die mensen in Europa waarop medicijnen worden uitgetest, doen dat niet voor niets. In derde wereldlanden is dus precies hetzelfde soort werk gewoon simpelweg goedkoper. Een fabrikant gaat heus geen middelen uitproberen waarvan al van tevoren bekend is dat ze nooit goedgekeurd zullen worden. Moeten westerlingen maar niet zo peperduur zijn. Met hun kapitalistische neigingen d.m.v. zo hoog mogelijke lonen.

  Reactie door W6969 — woensdag 20 februari 2008 @ 19.16 uur

 26. Ja hoor dit is weer eens oud nieuws, dus geen nieuws.Om de zoveel tijd laait dit vuurtje weer eens op en gaan we weer over tot de orde van de dag. Slik nu maar gewoon je pilletje en denk er maar niet te veel over na.
  Ziekmakende gezonheidszorg en dommakend onderwijs was al een uitspraak van Ivan Illich in de 70′er jaren.
  Dit moet een blijvende plek op de agenda krijgen en anders niet zeuren maar gewoon slikken.

  Reactie door Willem C. — woensdag 20 februari 2008 @ 20.18 uur

 27. Niks is veranderd. De zaken zijn nog erger geworden dan VOC tijdperk. Vroeger slavernij kende een kleur. Nu is het kleurblind, dus overal verspreid geworden. De feudalisme heeft nieuwe naam en dekmantel gekregen(woningcorporaties, vastgoedhandelaars, gemeentes en de overheid zelf). Proefkonijnpraktijken hebben zich ook verspreid. Niet alleen in Afrika, maar zelfs hier in Nederland krijg je onderbekende medicijnen voorgeschreven omdat het goedkoper uitvalt voor de verzekeringsmaatschappijen.

  Wie is nu veilig? Vroeg of laat komen wij(u en ik)ook aan de beurt. What goes around comes around. Voor veel te lang gedragen wij ons als of wij verbaasd zijn. Als de helft van Nederland ziek wordt en neer valt gaat meneer Balkenende en verzekeringsmaatschappijen over ons lijken lachend heen lopen. Ze gaan waarschijnlijk nog goedkoper slaven uit buitenland importeren. Zo lossen ze de problemen op in DenHaag.

  Waardeloos, waardeloos, Haagse regering en hun zakkenvullende sponsors(farmaceutische bedrijven) zijn normen en waardeloos.

  Reactie door kh — woensdag 20 februari 2008 @ 20.42 uur

 28. Net als alle anderen voor mij sta ik helaas enerzijds helemaal niet meer vreemd hiervan te kijken en anderzijds moet dit meteen stoppen.
  Dieren in Nederland hebben het inderdaad beter dan mensen in de Derde Wereld. Dit is niets nieuws onder de zon, helaas, het is een bekend gegeven van alle tijden. Dat is natuurlijk geen argument om het dan maar te gedogen, nee er moet LOEI maar dan ook nog eens LOEIHARD tegen opgetreden worden.

  Ik kan me zo kwaad maken dat die vreselijke blanke Westerse uitbuiters in de Derde wereld denken alles te mogen doen wat hier verboden is. Ga het hele rijtje maar zelf af: kinderseks, kindersmokkel, giftige industrie, orgaandonatie van armen voor rijke westerlingen omdat ze het geld nodig hebben, ga zo maar door.

  Lets face it, we leven in een wereld waar alles draait om GELD, he who has the money has the power ipv power to the people…

  O ja GAF, ik weet niet zeker of je hiervan op de hoogte bent gelet je laatste bijdrage over het overspoelen van droge melk-borstmelk, daarom het volgende:
  momenteel sluiten in landen als Frankrijk, Nederland maandelijks extreem veel melkboerderijen, omdat het niets meer opbrengt. Thans is er een melkkrapte daardoor ontstaan en daarom is de melkprijs ook zo (relatief) hoog nu: de boeren zelf houden er weinig van over (natuurlijk de fabrieken veel).

  Maar nu de clou: de Westerse wereld wordt thans overspoeld door melk uit India, die voor dumpprijzen de melkmarkt hier overspoelen! India levert de meeste melk hier, is zelfs nu melkleverancierland no 1 ter wereld.

  Zet dat gegeven af tegen het feit dat de mensen daar geen geld hebben om melk te kopen en de kapitalistische uitbuiterscirkel is weer rond..

  Reactie door kalk — woensdag 20 februari 2008 @ 21.43 uur