Openheid over multinationals

Een groeiend aantal Nederlandse multinationals betaalt geen of nauwelijks vennootschapsbelasting meer in Nederland. Dat scheelt de schatkist jaarlijks aanzienlijke bedragen.Dat verklaren ambtenaren van de Belastingdienst tegenover NRC Handelsblad. De bedrijven maken gebruik van ontwijkconstructies die de Nederlandse wetgever mogelijk maakt in de Wet werken aan winst, die 1 januari 2007 is ingevoerd. (NRC)

Deze wet werd door het demissionaire kabinet Balkenende 3 door de Kamer geloodst. Het moge duidelijk zijn dat wanneer dit waar is, de wet per direct aangepast moet worden. Inmiddels heeft SP-Kamerlid Ewout Irrgang mondelinge vragen aangemeld. Staatssecretaris De Jager bleef op eerdere Kamervragen over hoeveel de multi-nationals per saldo afdragen nogal vaag. Hij wilde de cijfers niet uitsplitsen per bedrijf. Irrgang: “De Nederlander heeft er recht om dit te weten. Dragen multinationals netjes bij aan bijvoorbeeld alle infrastructuur en het onderwijs waar deze bedrijven hun winsten aan te danken hebben? Of moeten alleen hun werknemers en klanten daarvoor opdraaien en kunnen zij hun winsten ongehinderd wegsluizen?”

“De multinationals hebben belastingplanning inmiddels tot een kunst verheven,” concludeert Irrgang. “Er begint een moraal te heersen dat belasting betalen iets voor sukkels is. In werkelijkheid moeten de gewone Nederlanders opdraaien voor de misgelopen belasting. Of we moeten gaan bezuinigen op sociale voorzieningen, zorg, onderwijs en infrastructuur. Bedrijven moeten bijdragen aan de samenleving waar zij hun bestaan en winst aan te danken hebben, en het is aan de regering om dit netjes te organiseren.”

Zie ook het SP-nieuwsbericht

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 21 februari 2008 :: 18.44 uur

26 Comments

26 reacties

 1. Het valt me op hoeveel dit kabinet voor de multinationals doet. Voor de rijken doet, en voor zichzelf doet. Deze wet, de huisjes op de Waddeneilanden, de zorg die volgens de heer Bal
  nog fors duurder gaat worden
  . Daarnaast zie ik rond me heen steeds meer gewone arbeiders die een aanslag krijgen van een paar duizend euro..
  In wat voor een land zijn we terecht gekomen?

  Reactie door Redstar — donderdag 21 februari 2008 @ 19.02 uur

 2. Bedrijven of multie nationals die gebruik maken van alle voordelen die geschapen worden voor hun, om een goed ondernemingsklimaat in stand te houden moeten duidelijkheid geven over de winsten en hoe die tot stand komen.De overheid kan en mag niet toestaan dat ze hun eigen draai geven aan het betalen van belastingen die wij inderdaad mogen betalen als burger ook vind ik dat bedrijven die naar lage loonlanden vertrekken en hier duizenden werkelozen achterlaten ook voor minstens een jaar de uitkering van deze mensen moeten betalen en mee moeten betalen aan een programma dat deze mensen weer aan het werk helpt tenslotte hebben ze inderdaad hun vermogen opgebouwd op de rug van de arbeiders en met hulp van de overheid.Daarbij is mijn vraag:Hoe kan deze wet door de tweede kamer goedgekeurd worden? of wordt ze weer anders uitgelegd als bedoelt door een paar advocaten van de duivel?

  Reactie door domme belastingbetaler — donderdag 21 februari 2008 @ 19.17 uur

 3. Helemaal mee eens Ewout ,
  vergeet vooral ook de subsidies die zij nu en in het verleden kregen niet en de voordeligen bedrijfsgronden waar zij nu zitten.
  Hier klopt iets niet.

  Reactie door che — donderdag 21 februari 2008 @ 19.31 uur

 4. Belasting betalen is inderdaad voor SUKKELS , daarom werk ik maar 3 dagen per week ; anders zou de rest toch naar de belasting gaan : Dus wees wijs !

  Reactie door Fred — donderdag 21 februari 2008 @ 20.08 uur

 5. is de SP so naieve?>
  heeft Jan,marx eens gelezen?
  Wat is de kracht van sociale democratie?
  ja,illusie,wil jij mee doen?
  de politiek circus die jij geloofd is een illusie,heb jij een alternatieve buiten de media circus?
  Weet jij weer,wat social revolutionaire voor stond?
  of ben jij zo gezonken dat jij alleen god of duivel kan herkenen?
  NL is een multinational,snape jij?

  Reactie door gaf — donderdag 21 februari 2008 @ 20.10 uur

 6. Multinationals en libertarisme kunnen leiden tot feodalisme
  Verplicht die multinationals zomogelijk om hier belasting te betalen. Zonodig via wetsreparatie.

  Economisch liberalisme pleit voor vrijheid, maar daadoor wordt de wereld steeds meer ‘geregeerd’ door een conglomeraat van multinationals en militair-industrieel complex.

  Dat zijn bedrijven en rechtse politici die elkaar vak frauduleus bevoordelen, de media grotendeels beheersen, nationale overheden tegen elkaar uitspelen, consumenten vaak misleiden en mensenrechten in ontwikkelingslanden vaak schenden. Multinationals functioneren intern als een dictatuur.

  Deze gevaarlijke mondiale lobby krijgt steeds meer invloed op media en politiek en veroorzaakt verspillende overconsumptie, fatale milieurampen, grotere inkomensverschillen, verspilling van delfstoffen, aardolie-imperialisme en uiteindelijk een wereldoorlog.

  Economisch liberalisme beschermt slechts de vrijheid van rijken, gezonde en intelligente mensen. Niet van armen, zieken en onintelligenten. Economisch liberalisme kan uiteindelijk wereldwijd leiden tot Middeleeuws feodalisme.

  Dat moeten we oplossen via een democratische, humane, linkse wereldregering, gecontroleerd door de burgers via internet.

  Reactie door Jaap Veldkamp — donderdag 21 februari 2008 @ 20.43 uur

 7. Wordt hier die multi-nationaal bedoeld die een GIGA netto kwartaalwinst heeft gemaakt,en er toch 10000 man uit wil gooien ,ter ere van nog meer winst???

  of die ene die nog meer winst maakt ,en er daarom er maar een handvol biopompen in Nederland staan.

  of, die vloeistoftransportsystemen maakt, en die na ieder internationaal conflict ineens een heleboel werk erbij heeft.

  enz, enz

  Reactie door taardje — donderdag 21 februari 2008 @ 20.46 uur

 8. Waarom blijven mensen nu stemmen op partijen die niet goed voor ze zijn?
  Het lijkt wel een verslaving aan de bekende angst, het lijden en de treurigheid.
  De kiezer is als de trouwe hond van een dierenbeul.

  Reactie door Willem C. — donderdag 21 februari 2008 @ 20.58 uur

 9. Dit is onthullend. En mijns inziens zijn er nog veel meer lijnen waarlangs geld weglekt. Al die lekken moeten helder en in samenhang in beeld gebracht worden.Daar moet gericht naar gezocht worden. Dat moet de SP doen. Het is heel belangrijk om aan te tonen dat er wel degelijk geld is voor een ander beleid. Zet ook het thema “economie” op de site, en ga daar uitleggen hoe de economie anders ingericht kan worden. Dit soort berichtjes dragen daar aan bij. Het is een taak van de SP om systematisch op sociaal economisch terrein alternatieven aan te dragen, dat geeft de mensen perspectief en wint mensen voor een echt progressief beleid.

  Reactie door J.Persz — donderdag 21 februari 2008 @ 21.10 uur

 10. ambtenaren van onze belastingdienst kwamen echt niet op een vrijdag-achternamiddag achter deze feiten.
  want velen in dit financieel-economisch luilekkerland der rijken en machtigen hebben ondertussen dankbaar gebruik gemaakt van allerlei constructies die zelfs volkomen legaal zijn,maar moreel niet zijn te accepteren.
  grote groepen van mensen worden keihard aangepakt,uitkeringen worden gekort of zelfs gewoon afgepakt,mensen worden steeds zwaarder belast,staffen worden voor zelfs kleine vergrijpen steeds zwaarder,de prijzen van eerste levensbehoeften stijgen extreem en de kwaliteit van diensten blijft ver achter en of worden duurder,en zo trekt de karavaan verder in deze polder .
  een elite met de lusten,de winst en het dividend van de inspanningen van onze samenleving en de lasten zoals altijd voor die groepen van mensen die tot de zwaksten van diezelfde samenleving behoren.
  curieus dat nu op dit moment dergelijke onthullingen in de polderlandse en vooral in de duitse media zeer actueel zijn,maar vooral interresant zijn juist toch die onthullingen waarvan we niks weten,…toch?

  Reactie door visgert — donderdag 21 februari 2008 @ 21.29 uur

 11. Jaap Veldkamp jou idee is niets anders dan communisme. Gezien dat communisme de meest moorddadige ideologie is van de 20e eeuw: nee bedankt.

  Reactie door Marcel — donderdag 21 februari 2008 @ 22.01 uur

 12. Terwijl de fiscus als lange arm,van de (hervormde)CDA/PvdA/C.U. overheid jacht maakt op Jan Modaal betreffende de KM.bijtelling,worden miljarden weggesluisd,via het door het CDA en de VVD gemaakte constructies voor het groot kapitaal.De geldwolverij is onverzadigbaar.Terwijl de voedselbanken doorgroeien en meer dan 300.000 mensen geen basisverzekering meer kunnen betalen en dus verstoken blijven van noodzakelijke medische hulp,zorgt Wouter Bos voor overschotten op de begroting.Deze regering is bezig na hun sinistere werk,te zorgen voor hun dik betaalde baan in het bedrijfsleven.Vooral het CDA heeft minachting voor de bevolking.Kennelijk staan zij onder curatele van het door een minderheid van de E.U. bevolking gekozen E.U.parlement.Het is een gevaarlijke zaak dat het groot-kapitaal via voordelen van dit hervormd/calvinistisch kabinet langs een omweg,zo nederlandse bedrijven kan opkopen.Het is onbegrijpelijk dat de kiezers niet inzien dat deze regering de armoede,belasting en (beveiligings)bureaucratie bevorderd.Dit is het slechtste kabinet van na de 2e wereldoorlog!

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 21 februari 2008 @ 22.01 uur

 13. Wat is de functie van de economie?

  Groepen parasieten over de rug van arbeiders, andere werkkrachten, en hun koopvee, stinkend rijk te laten worden.

  Zolang wij alle tot nu toe bedachte rotzooi, blijven aanschaffen, er ons voor inspannen om die te kunnen verwerven, ons door “grote kooplui” laten verleiden, en bedriegen, en hunkeren naar bezit, gaan ons welzijn, onze gezondheid en de aarde alsmaar naar de kloten.

  Onze economie, die zijn pluche-temeiers in regeringen aanhangen en steunen, en die daar op hun beurt ook het meest van van profiteren, die berust op de grootste nep ooit.

  Het wordt echt tijd, dat mee dank zij ons, de huidige economie in elkaar stort en daarna wordt vervangen door een ander systeem, puur in dienst van de aarde, zijn bewoners en de toekomst.

  Al onze inspanningen zullen als men het huidige systeem gehandhaafd, tenslotte nadelig blijken te zijn voor de toekomst.
  Voor ons nageslacht blijft een leeg geroofde en uitgeputte aarde achter, waar het leven niet meer lang stand zal kunnen houden.

  Dank zij de huidige economie en wie daar het meeste profijt van hebben is er morgen geen goede toekomst meer mogelijk!

  De Boom der Kennis, draagt giftige vruchten!

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — donderdag 21 februari 2008 @ 22.06 uur

 14. JAAP ,KEN JIJ FRANK HERBERT?
  KEN JIJ DUNE?
  Feodaliteit zal altijd bestaan,achter een computer of niet,Terrorism ook ,wie control heeft zal eisen./…

  Reactie door gaf — donderdag 21 februari 2008 @ 22.17 uur

 15. Als allerlei schijnbaar op zichzelf staande van (rechtse!) regeringswege
  getroffen maatregelen en gemaakte wetten allemaal de zelfde tendens uitstralen en allemaal eenzijdig het grote bedrijfsleven bevoordelen, dan is er per getroffen maatregel of gemaakte wet geen sprake meer van toeval of “ietwat ongelukkig uitgevallen en niet voorziene effecten” daarvan, maar van structureel en doelbewust keihard rechts beleid.

  Zoiets is zelfs met redelijk eenvoudige statistische wiskunde te bewijzen…! (ongeveer in de trant van “als heel veel ‘toevalligheden’ de zelfde uitwerking gemeen hebben en dezelfde tendentie laten zien, is er geen sprake meer van toeval…”).

  Ik ben zo langzamerhand de terughoudende schroom voorbij en durf zodoende te stellen (ook door levenservaring, lezen, verdiepen in allerlei zaken, en zelfs sterk gevoelsmatig) dat een dergelijk beleid in de kern minstens asociaal is, zoniet tal van criminele elementen en kenmerken in zich heeft of bevordert en voedt.

  Het is daarom verbazingwekkend dat de machtselite nog steeds in staat blijkt om dit soort “beleid” als minstens gelijkwaardig en zelfs brutaal superieur naast bijv. eerlijker en meedogender links beleid “te stallen”, want: gebaseerd op een politiek programma en dan is het ineens “eerbiedwaardig” en “serieus te nemen”….

  Maar, om een enigszins vergelijkbaar voorbeeld te nemen: pornolectuur gebruikt de zelfde taalgereedschappen (letters, leestekens, grammatica) als meer verheffende lectuur, maar wordt gelukkig toch doorzien als “vullis!”

  Ik denk daarom dat het gros van de mensen wel degelijk weet en meer nog -al dan niet intuïtief- voelt dat er eigenlijk niks deugt aan voornamelijk de beter gesitueerden bevoordelend “beleid”, maar dat helaas de “omkoopsom”voor de meesten te aantrekkelijk en onweerstaanbaar blijkt: eventuele gewetensbezwaren en gemoedsONrust worden wel “weggewassen” door medeplichtige, leugenachtige, oppervlakkige en verdeeldheid zaaiende massamedia, alsmede de moraal niet zo nauw nemende mensen die borreltafelpraat “verheven” hebben tot het toppunt van argumentatiekunst.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 21 februari 2008 @ 22.20 uur

 16. Dit had ik al ergens vermeld.
  Er heeft een paar weken geleden een column gestaan in NRC handelsblad economie hierover.Daarom komt het kabinet tekort en moet de bevolking extra belast worden.
  Wij dragen nu de lasten van het bedrijfsleven en Bos, die dit allang weet, maar blijven glimlachen.Dát vertelt hij niet bij RTLZ.
  Proleten heb ik al gezegd en voorop Lubbers die dit geheel door kunnen drukken in samenwerking met Jan Peter voorgekookt heeft in zijn besluit. De VVD weet ervan en heeft nog geen ‘scheet’ gelaten natuurlijk. Moeten niet zo hypocriet doen over begrotingstekorten of teveel geld uitgeven van Bos en het naar links opschuiven van het CDA. Hier hoor je ze niet over.

  Ik walg van dit kabinet vooral van het CDA canaille.
  Nu mogen we ook weer de 30% belastingschuld betalen vanaf 2001 voor de buitenlandgangers van Buitenlandse Zaken. Buitenlandse Zaken betaalt van ONS geld, hun begroting, de 30% belasting die niet geheven is volgens wet bij ambtenaren in het Buitenland, aan de belastingdienst zonder deze te verhalen op de belastingplichtigen ( veel CDA-ers heb ik gehoord)Zij behoeven geen cent na te betalen. Dat is dus vestzak-broekzak politiek en belastingontduiking.
  Wie kwam er aan de macht in 2001? Ik zou willen dat de SP alsnog eist dat deze belasting nagevorderd wordt bij de belastingplichtigen, wet is wet en voor iedere nederlander gelijk.Waarom zouden wij nog iets betalen?
  Ik heb mijn buik vol van de door het CDA gerunde klassenmaatschappij en klassenjustitie, de alom aanwezige vriendendiensten die aardig naar ‘fraude’ beginnen te rieken.
  Het geld van Buitenlandse Zaken is geen eigendom van de ambtenaren aldaar maar ONS geld.
  Dat l*lt maar over normen en waarden.
  Altijd al gedacht dat ze niet weten waar ze het over hebben als die woordenbrij naar buiten komt.

  Reactie door Henny — donderdag 21 februari 2008 @ 23.01 uur

 17. 8. willem c. Je vraagt je af waarom de getroffen burgers op hun beulen blijven stemmen?
  Volgens mij omdat ze niets WETEN.Ze volgen de politiek niet,lezen geen goede kranten of tijdschriften voorzover die nog bestaan,kijken niet naar onthullende reportages etc. maar naar boer zoekt vrouw of sbs6.

  Tijdens de kabinetten Balkenende schijnen er 202 wetswijzigingen te zijn doorgevoerd. Waar zijn die Kamerleden, je ziet er altijd maar 3 0f 4 rondlopen! Wat jast Balk er allemaal door in zijn eentje? Daar komen we pas later achter, als het kalf verdronken is.

  Ik zag Andere Tijden en al de bekende gezichten van die tijd.Wat toch een andere mensen.Ze waren ook niet allemaal lelieblank maar toch stuk voor stuk persoonlijkheden.Er gebeurde iets, er was nog idealisme, bevlogenheid.

  overigens, als je toen politiek bewust was kwam je heel wat te weten hoor.De Northrop affaire die nu nog steeds geheim moet blijven was in de jaren 80 al bekend. Je had toen nog de echte Haagse Post,En Vrij Nederland en De groene kwamen met gedegen artikelen.
  Wie zoekt zal vinden, staat in de Bijbel. En dat is zo waar!

  Niet meer de waan van de dag, maar dieper spitten.

  Reactie door anne hilverda — donderdag 21 februari 2008 @ 23.50 uur

 18. ‘k Las vorige week in de krant dat de economische groei in 2007 de hoogste was sinds jaren. Je praat dan over een groei van het nationaal inkomen met een bedrag van meer dan € 20 miljard euro. Toch zag zo’n beetje iedereen met een normale baan z’n koopkracht voor het zoveelste jaar weer een beetje dalen. Ook dit jaar gaat dat weer gebeuren ondanks de nog steeds gunstige ontwikkelingen in het bedrijfsleven.

  Ondertussen verlaagt onze overheid de belastingen op de winst van de multinationals. Omdat onze buren dat ook doen. In de NRC van vandaag, toch zeker geen EU-kritische krant, werd gesproken over een race naar de bodem op het gebied van de vennootschapsbelasting. Een vorm van beleidsconcurrentie waar critici van de euro al bij de invoering ervan voor waarschuwden.

  Als werknemer in de EU mag je dus voortaan voor eeuwig de lonen matigen want anders kunnen we niet concurreren. Als Europees belastingbetaler mag je bloeden voor de belastingkortingen van de multinationals. Een elite strijkt z’n bonussen en dividenden op en parkeert ze belastinvrij in Liechtenstein.

  Reactie door Ed Sorrento — vrijdag 22 februari 2008 @ 0.15 uur

 19. De boel is op, dus het hele belastingstelsel moet op de schop!Nu zeggen alle Groten Nederland goede dag, wij achterblijvers betalen het gelag.Haal al die jongens weer naar Holland terug, niemand krijgt dan meer een kromme rug.Beste Regering, wees toch wijs en maak van ons landje een heus belastingsparadijs!Grote Industrieën en Multinationals betalen per jaar een vast bedrag van een ton, en voor hen schijnt eindelijk weer die vooroorlogse zon.Iedereen die zit onder de grens van 25000 euro en reist per fiets, zij betalen helemaal niets!Liggen de inkomsten per jaar boven een kwartton, ook voor die genieters schijnt de zon, zij betalen aan belasting 2000 piek en geen werkende wordt meer ziek.Bij de Belastingdienst komt voortaan meer binnen dan voorheen, want nu toveren we het allemaal uit de grote teen.Sloebers die er dan nog over zijn worden niet vergeten en mogen in het kosthuis van JPB gratis komen eten!

  Reactie door Eef Hübbers — vrijdag 22 februari 2008 @ 1.07 uur

 20. “Het moge duidelijk zijn dat wanneer dit waar is, de wet per direct aangepast moet worden.”

  daar ben ik het absoluut mee eens,maar Ewout gaat mij nou toch niet vertellen dat dit een foutje is dat er per ongeluk is ingeslopen,en dat de verantwoordelijken die deze wet hebben gemaakt en/of goedgekeurd hebben er gewoon weer mee weg komen…?!

  nogmaals dan maar:” volksverlakkerij
  ´ volks – ver – lak – ke – rij
  de -woord (vrouwelijk)
  het opzettelijk bedriegen van grote groepen mensen: deze wetgeving werd als volksverlakkerij bestempeld”

  hoe lang nog onder dit kabinet,zucht…

  Reactie door iew — vrijdag 22 februari 2008 @ 2.01 uur

 21. Prima, dat men meer openheid wil, maar ook:

  Dát zou ik echt graag even hebben over al die mensen, die gedétacheerd werden, door
  Nederlandse bedrijven, en er waren er nogal
  wat van ‘koninklijke’ statuur, die het per-
  soneel betaalde via ‘kostenplaatsen’ in het
  buitenland gelegen. Men verwacht dat dan ook dáár in het land van vestiging de be-
  lastingen werden afgedragen.

  Werden dan toch bij terugkomst al deze men-
  sen, op basis van een arbeidscontract ooit
  in Nederland aangegaan, een volledige AOW
  verstrekt, terwijl de Nederlandse fiscus er
  niets voor in de eigen ‘spaar’pot ontving?

  Maar deze evt. ‘sluis’-constructie is dik
  50 jaar dan een door menigeen gekénde wér-
  kelijkheid, voor wie er beroepsmatig mee te
  maken had/heeft.

  Je kunt je afvragen, of we ‘in de olie za-
  ten’, ‘eruit vlogen’, of het ‘ruime sop’,
  kozen, ‘flink gebaggerd’ hebben danwel op andermans grond ‘Nederlandse zaken behar-
  tigden’ gekozen hebben voor deze, ‘tools’!

  De mogelijke uitzendingssalarissen waren dan mogelijk de basis, en de niet-onaardige
  sundries and daily allowances de ‘extra’s’
  die niet in de belastingheffing werden mee-
  genomen, maar waar men zich wel met gemak
  de extra auto, boot of vakantiehuis van kon
  aanschaffen.

  Gaat het taboe er dan nu vanaf van deze
  ‘penne-stréken’? Een doofpotallure heeft
  dit nooit gehad: iedereen werkend in deze
  branches en binnen dergelijke constructies
  heeft ervan geweten !

  NU de in Nederland werkende, gemakkelijk
  achterhaalbare belastingbetáler nog verder
  de duimschroeven aandraaien, terwille van
  een contingent dat feitelijk dan nog achterstallige belasting dient te betálen?

  Wel nee, het is vermoedelijk niet voor niets, dat bedrijven aan het buitenland werden verkocht incl. het door werkslaven
  verdiende kapitaal. “MEN” zag de bui waar-
  schijnlijk hangen, en waar waren toen en nu de ‘grote denkers’ die e.e.a. hadden kunnen kort sluiten?
  Multinationals en transparantie, dat vloekt
  met elkaar, zéker wéten!

  Reactie door Madelief — vrijdag 22 februari 2008 @ 7.40 uur

 22. De openheid zal nooit komen zolang dat CDA, Pvd?A?, D66 en VVD op een roterende manier over dit land regeren. Want die partijen opereren vanuit de zakken van multinationals en ten behoefte van multinationals.

  Reactie door khosrow — vrijdag 22 februari 2008 @ 8.59 uur

 23. Weer leuke postjes maar wat worden we er wijzer van,iedereen ,ook wij hoor, weet het beter en vraagt om maatregelen.Waarom “het volk ” op de verkeerde partijen stemt komt omdat “het volk “een paar maanden voor de verkiezingen door o.m. de publieke omroep Nova,Een vandaag,Netwerk,NOS,Knevel,
  Zembla,Pauw en Witteman,etc.etc.etc.worden geindoctrineerd en door de SP en Groen Links van het scherm te houden en figuren van de tegenpartijen ruimschoots de ruimte te geven om hun kotsmisselijke propaganda,
  LEUGENS dus ,te spuien.
  Dus “het volk “heeft het aan zichzelf te danken dat het aan rand van de armoede zweeft.
  Wij hebben enorm respect voor de mensen in
  de SP fractie,die keer op keer de vinger op de stinkende wonden leggen ondanks de
  tegenstand van de oppositie,die alleen maar
  op het pluche zitten te sudderen tot er een tof job voorbijkomt.
  Ewout en anderen in de fractie STERKTE en S U C C E S !
  Alle scribenten voor straks een goed week-end, het zal wel weer singing in the rain worden,maar toch!

  Reactie door Rinus c.s. — vrijdag 22 februari 2008 @ 9.15 uur

 24. de jaarcijfers van de multinationals worden
  toch bekent gemaakt.
  men volgt hier toch zo graag het amerikaanse voorbeeld.
  bij mijn weten hebben de amerikanen
  unitairy tax, die grote bedrijven pompen het geld rond,om de belasting te ontwijken.
  in amerika zegt men,je kunt nu wel zeggen,
  dat je hier geen winst gemaakt hebt, maar
  wereldwijd heb je zoveel verdiend,dus daar word je hier ook naar belast
  een goed voorbeeld doet volgen vraag het
  maar aan balki
  dan zal hij wel zeggen,kijk niet naar de slinter in het oog van een ander,maar kijk
  eerst naar de balki in uw eigen.
  boktor.

  Reactie door hw.rademaker — vrijdag 22 februari 2008 @ 10.14 uur

 25. Beste mensen, er wordt keihard aan gewerkt.
  Vandaag werd ik getroffen door een e-mail over AOW FISCALISERING.

  De eeuw van onze kinderen: Nederland is er nog niet klaar voor.

  Het kabinet kiest voor een andere weg namelijk verdere FISCALISERING van de AOW, wat de facto voor draagkrachtiger ouderen ook leidt tot een ontkoppeling….

  ABN AMRO
  Amsterdam, 21 februari 2008

  De eeuw van onze kinderen: Nederland is er nog niet klaar voor.

  De economen van ABN Amro hebben vastgesteld dat de economische structuur van ons land nog te zwak is om over te dragen aan onze kinderen. Met name de betaalbaarheid van de vergrijzing en de concurrentiekracht van ons land zijn onvoldoende. Als we nu niets doen, zadelen we de kinderen van nu, straks op met een erfenis van problemen. Zo blijkt uit het rapport ‘De eeuw van onze kinderen: vergrijzing, de Nederlanse concurrentiepositie en de kredietcrisis’ dat vandaag op het ABN…
  De rest telt nog 4995 tekens.

  Dat Persbericht kun je opvragen tegen betaling.

  Ik weet genoeg, morgen naar de markt andere kleinere broeken kopen met een kleinere riem.

  Sterkte in het land der blinden waar één oog koning is.

  Reactie door d'olle Henk — vrijdag 22 februari 2008 @ 11.59 uur

 26. Als er (door rechtse partijen als VVD en CDA) over “lastenverlichting” wordt gesproken zijn daarbij wel enige kanttekeningen te plaatsen:
  1)Lastenverlichting betekent voor de staat minder inkomsten en DUS (veel) minder mogelijkheden om nuttige en noodzakelijke dienstverlening aan de burgers te bieden: Waardoor weer het zoveelste “argument” kan worden aangevoerd om ooit goed functionerende zaken aan de gretige “marktjongens” over te laten…!: we weten (zorg en energie) dat dat vaak GEEN verbeteringen inhoudt, integendeel.
  2) Omdat eigenlijk bijna altijd de kreet van lastenverlichting uit rechtse monden komt, bevoordeelt zulks vooral (en steeds meer UITSLUITEND!) grote bedrijven en de beter gesitueerden, TEN KOSTE van hen die het door jaren van zwaar op hen bezuinigen, toch al moeilijk hebben: velen daarvan staat zo langzamerhand het water aan de lippen.
  3) Zie 1) en 2): de eens goed functionerende solidariteit tussen rijk en arm waarom Nederland (terecht!) door het buitenland werd geprezen, is door een veel te ver doorgevoerd lastenverlichtingsbeleid zeer zwaar onder druk komen staan en verregaand afgebroken, weer ten gunste van de sterken en DUS ten koste van de zwakkeren…!
  (Toen ik begin 70-er jaren nog studeerde, mocht ik met voldoening bij monde van hier te gast zijnde Amerikaanse studenten complimenten over onze SOLIDAIRE gezondheidszorg vernemen, zij voegden daaraan toe dat Amerika daar ook baat bij zou hebben, helaas, kijk nu eens…!)

  Hopelijk (maar ik maak me geen illusies, grof egoïsme en hedonisme is door velen verheven tot een aanvaarbare levensstijl) stopt DE roeptoeter van rechts, n.l. “de Telegraaf” eens met het verspreiden van de drogreden dat bedrijven hier “zuchten” onder een immense belastingdruk”, de feiten wijzen al lang heel anders uit….

  Voorts, beschaving, moraal en ethiek verdragen zich slecht en eigenlijk helemaal niet met een regeringsbeleid dat vooral de rijken en beter gesitueerden hun ikgerichtheid onbekommerd laat botvieren…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zaterdag 23 februari 2008 @ 17.48 uur