‘De keuze is reuze’

Zo’n 107 miljoen stemgerechtigde Russen mogen zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Er zijn vier kandidaten, maar de winnaar is al bekend: vicepremier Dmitri Medvedev zal zich, hoogstwaarschijnlijk al na de eerste ronde, president van Rusland mogen noemen. Medvedev wordt namelijk gesteund door de vertrekkend president Vladimir Poetin, een oude maat van hem uit Sint Petersburg. De twee hebben zelfs al afgesproken dat Poetin premier wordt onder president Medvedev.

De andere drie kandidaten maken geen kans. Ze komen in de Russische media amper aan bod.

Veruit de bekendste van de drie opponenten, althans in Nederland, is de ultranationalist Vladimir Zjirinovski (61). Hij is al bijna twintig jaar de leider van de Liberaal-Democratische Partij van Rusland, de eerste partij die in de Sovjet-Unie eind jaren ’80 werd toegestaan naast de communistische partij. Zjirinovski valt vooral op doordat hij geregeld op de vuist gaat met politieke tegenstanders. Ook is hij beroemd om zijn absurde uitspraken. Zo heeft hij voorgesteld Russisch kernafval in Duitsland te dumpen en kernwapens tegen Japan en Tsjetsjenië te gebruiken.

Gennadi Zjoeganov is al sinds 1993 de leider van de Russische Communistische Partij. In 1996 lukte het hem bijna Boris Jeltsin van een tweede termijn als president te houden. De kliek van steenrijke zakenlui, de oligarchen rond Jeltsin wist dat met een verkiezingscampagne ‘Amerikaanse stijl’ te voorkomen. Sindsdien gaat het bergafwaarts met de communisten en Zjoeganov. Zijn partij heeft vooral nog aanhang bij oudere Russen die terugverlangen naar vroeger. Zjoeganov heeft beloofd de hoogte van de pensioenen te verviervoudigen, mocht hij president worden.

De derde kandidaat is Andrej Bogdanov, tot voor kort een volledig onbekende politicus. Zijn partij zit niet in de Doema, het Russische parlement, in tegenstelling tot de partijen van de andere kandidaten. Van de 38-jarige Bogdanov weten we alleen dat hij grootmeester van de vrijmetselaarsloge in Rusland is. Op zijn website loopt een weddenschap over het percentage stemmen dat Bogdanov zal halen. Onder personen die het percentage exact raden wordt een vijfliterfles whisky verloot.

Zie ook: Rusland Kiest. SP-Eerste Kamerlid Tiny Kox doet vanuit Moskou – in zijn rol als waarnemer van de Raad van Europa – verslag van zijn bevindingen.

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

zondag 02 maart 2008 :: 0.21 uur

Reacties uitgeschakeld