Top-moraal

Topbestuurders van Nederlandse bedrijven hebben in 2007 flink geprofiteerd van het verzilveren van opties en aandelen. In totaal haalden 193 bestuurders samen 317 miljoen euro op met deze beloningen. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van 2006. (Volkskrant)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 02 maart 2008 :: 21.10 uur

24 Comments

24 reacties

 1. Jan, jij bent toch zelf ook een top-bestuurder. Ah ja, de SP is geen bedrijf. En opties en aandelen doen we ook niet aan. Maar de komende verkiezingen wordt het wel tijd dat we wat verzilveren. Want ook al laat de peiling dat misschien niet goed zien, we liggen op koers en er komt wind in de zeilen.

  Peterter

  Reactie door peterter — zondag 2 maart 2008 @ 22.11 uur

 2. en in frankrijk meer dan 40%,leuk heh….
  Lat het maar gaan,binnenkort is het oog voor oog,chaos voor chaos,pay back time voor ons allemaal

  Reactie door gaf — zondag 2 maart 2008 @ 22.19 uur

 3. Vraagje heh. Wat bereiken we er eigenlijk mee als we dat soort absurde topsalarissen afromen? Enne, hebben we al eens nagedacht over als we hier in dit land zeggen dat niemand meer mag verdienen (zeg maar krijgen) als de minister-president we ook geen betere bestuurders krijgen als die minister-president?

  Ik zit me toch af te vragen of we aan dat kaliber genoeg hebben hier?

  (Zo. En nu mijn brandvrije kleding maar eens aandoen denk ik…)

  Reactie door Ruurd — zondag 2 maart 2008 @ 22.23 uur

 4. Top in Nederland= Immoreel bezig.

  De enige moreel die ze kennen is nog voller maken van eigen overvolle zakken.

  Reactie door khosrow — zondag 2 maart 2008 @ 23.53 uur

 5. Voor al diegene die het niet begrijpen en beginnen te roepen, kijk uit, eerst de moeite nemen om “Das Kapital” lezen van Karl Marx. Hij was in zijn denken de tijd ver vooruit.
  Laten wij trots zijn dat hij Karl Heinrich Marx uit een Nederlandse moeder geboren is.
  Hij voorspelde de “Zusammenbruch” (ineenstorting) van het kapitalisme en toenemende armoede van de arbeidsklasse.

  Reactie door d\'olle Henk — zondag 2 maart 2008 @ 23.54 uur

 6. Geen samenleving ontkomt er blijkbaar aan: ASOCIALE GELDWOLVEN!
  Kunnen daar geen opvoedingskampen voor komen? Aanpakken dat TOPTUIG!

  Maar ja, wat kunnen we met een christelijk liberaalkapitalistisch kabinet dat ZICHZELF!! forse salarisverhogingen toekent; de ‘kleine man’ uitperst en de topimmorelen gladperst?
  Van het (C)DA en de (C)U kunnen we dat verwachten: mammomaanbidders op de eerste plaats!! Maar de PvdA? Je zal maar Bos heten en je kiezers medeschuldig maken aan meeheulen met Balkenendes list- en bedrogkabinet.
  Wie DURFT zich nog PvdA-er te noemen? Dan denk je toch gelijk aan zoiets als prostitutie!

  Reactie door Gloria — maandag 3 maart 2008 @ 2.46 uur

 7. Ja dat is meer dan de 3,5 % loonsverhoging die de nederlandse arbeider krijgt.
  Het is maar net hoe je het in het vat giet.
  Net als de lieden van B4.
  30%

  Reactie door che — maandag 3 maart 2008 @ 6.26 uur

 8. @Ruurd Denk je werkelijk dat kwaliteit afhankelijk is van geboden salaris?
  Klein voorbeeldje, Bush zal toch echt meer verdienen dan Balkenende en hij weet het verschil tussen Australie en Oostenrijk niet eens.
  Minister-president van Nederland worden zou een roeping moeten zijn, een bevlogen mens met hart moet daar zitten. Die koop je niet voor geld, die doen het vanwege andere overwegingen: een beter Nederland voor hetzelfde geld!

  Reactie door Irma — maandag 3 maart 2008 @ 8.38 uur

 9. @ 3 Ruurd,

  Want hoe hoger het salaris, des te beter de kwaliteit? En dat geld dan weer alleen voor de top?

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 3 maart 2008 @ 9.03 uur

 10. tsja valt er eigenlijk nog wel iets nieuws te zeggen over dit kabinet en het bedrijfsleven?!
  we draaien al dik 4 jaar lang de zelfde plaat,alleen is er geen enkele oppositie partij die het volume eens op 100% durft te zetten.
  nee we praten er over,er veranderd niets en dat noemen we dan politiek,dan kunnen we legaal doen wat we willen,van oppositie trekken we ons niets aan en aangenomen moties voeren we gewoon niet uit.

  laten we blij zijn!

  Reactie door iew — maandag 3 maart 2008 @ 9.11 uur

 11. het riekt een beetje naar handel met voorkennis

  Reactie door theotje — maandag 3 maart 2008 @ 11.03 uur

 12. Op zich zelf maak ik me niet zo druk over winsten en verliezen met aandelen.
  Het blijft heen en weer schuiven van een kapitaal.
  Bedenkelijk kan wel zijn dat deze bestuurders natuurlijk met heel veel voor informatie zitten.
  Maar och,in deze wereld steelt de ene kapitalist van de ander.
  De enige bezorgdheid is dat pensioen fondsen op deze manier leeggehaald worden ,denk aan Philips.
  Wat wel een vorm van oplichting is wat bij de Rabobank naar voren kwam dat bij verlies het particuliere aandelen zijn en zo belasting voordelen kan halen en bij winst bedrijfsaandelen, zodat er voor de belasting weinig te halen is.
  Ik hoor trouwens niets meer over deze corruptie bij de Oranje bank.

  Reactie door De Hakker — maandag 3 maart 2008 @ 11.36 uur

 13. Ja en als dit niet meer zou kunnen dan zal er voor de “kleine man” ook niet veel meer te verdienen zijn vrees ik ! Dan zijn de bedrijven vertrokken naar “verwegistan” waar de lastendruk niet door “sociale regeringen” steeds wordt verhoogd .

  Reactie door teun — maandag 3 maart 2008 @ 11.51 uur

 14. Opnieuw wordt hier een vorm van symboolpolitiek gespeeld, is men nu echt zo naief om te denken dat een top bestuurder er netto op achter uit zal gaan, tuurlijk niet, hij gaat bruto meer verdienen. ‘
  Rekenvoorbeeldje, met een belasting tarief van 50% moet een topbestuurder 4 miljoen bruto krijgen om er 2 miljoen over te houden, en reken zo maar verder.
  Hij zal niet akkoord gaan met minder dan 2 miljoen, en als het officieel niet meer mag, verzint men wel een stichting.

  Wat de SP en anderen hiermee doen is reinste symboolpolitiek welke slecht is voor de werknemer!
  Want die extra miljoenen die betaald moeten worden om de bestuurders netto evenveel over te laten houden, komen echt niet uit een reserve potje! Ook die gaan weer ten koste van de werknemers, dus SP u maakt het van kwaad tot erger

  Reactie door Tim — maandag 3 maart 2008 @ 12.16 uur

 15. d’olle Henk, interessante bijdrage. Hij, Marx, voorspelde een soort polarisatie, kleine rijke top, en daaronder zeer veel armoede, volgens Paul Kalma, in zijn boek Links, Rechts en de Vooruitgang, is deze tendens weer zichtbaar.

  Wat de “Zusammenburch” betreft, die lijkt zich volgens Willem Middelkoop, in zijn boek “Als de dollar valt” met name binnen het door de dollargeleide financiële systeem af te spelen, waarin de rijke top haar kapitaal, in obligaties en aandelen, heeft belegd. Is er toch een soort economische gerechtigheid…

  Reactie door joseph h. — maandag 3 maart 2008 @ 12.19 uur

 16. Tim en Teun,

  Ongelooflijk hoe eng materialisme en kortzichtigheid de hersencellen en VOORAL moraal en ethiek lijken te hebben aangetast…
  Waarom niet gewoon zeggen dat dergelijke gigabeloningen niet zouden moeten kunnen…?!

  Als jullie die “toppers” deze immoraliteit gunnen, wat heeft jullie eventuele kritiek op bijv. werknemers of de maatschappij in zijn geheel dan nog voor waarde….?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 3 maart 2008 @ 12.42 uur

 17. Harrieke reactie 16

  Volgens mij is er met mijn hersencellen gelukkig nog niets mis ! Bij de Uwen zet ik mijn vraagtekens. Men moet nu eenmaal leven en laten leven . Als men een ander iets gunt dan kan ik zelf ook iets verlangen. En dat principe mis ik nu zo erg bij de SP .

  Reactie door teun — maandag 3 maart 2008 @ 18.14 uur

 18. @ Tim

  Als je jouw redenatie doortrekt is het sowieso dus immoreel om de topcats inkomstenbelasting te laten betalen: gaat immers allemaal af van de loonsom van het voetvolk.

  @ 17 Teun

  “Als men een ander iets gunt dan kan ik zelf ook iets verlangen.”

  Het wrange van dat gedoe met die topsalarissen is nu net dat dat kleine groepje topcats dat zichzelf jaar in jaar uit steeds beter bedeelt vooraan staat om het werkvolk een CAO in de maag te splitsen die vaak niet eens de inflatie bijhoudt. Loonmatiging, weet je wel.

  Kijk eens op http://www.1meikomitee.net om te zien hoe de verhoudingen liggen.

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 3 maart 2008 @ 18.37 uur

 19. Gisteren op Nova zag ik de rapportage over alle die niks waarmakende “ambtelijke delegaties”(beter gezegd snoepreisje naar Antillen op kost van de gewone burgers). Dat is slechts een tip van de ijsberg. Ik ken in Rotterdam aantal van die niks waarmakende snoepreizigers. Die werken bij een zogenaamde antidiscriminatie bureau, terwijl hier grote aantal discriminatiezaken worden niet eens behandeld, ze reizen naar Zuid-Afrika om discriminatie daar aan te pakken. Dat doen ze onder de dekmantel samenwerking en voorlichting projecties.

  Zowel de landelijk als de lokale overheden in dit land zijn INCOMPETENT. Ze doen als of ze zien niks en horen niks. Ze zijn de politieke doofpot. Ze gaan vanuit dat alle die glossy begroting tabel en glossy rapportages kloppen.

  De zichzelf hoger geachte dames en heren hebben het te druk met eigen zakken in te vullen, dat ze geen tijd hebben om de snoepreizigers in het bedrijfsmaatschappelijke middenveld aan te pakken.

  Zo maken ze hun eigen land kapot en vervolgens gaan ze naar Buitenland naar hun onverdiende Vila’s of op gratis snoepreis.

  Voor moraliteit hoeft u niet bij overheid terecht. Want immoraliteit regeringen/overheid zijn synoniem geworden.

  Nederland, het is hoog tijd. Wordt eens wakker. De top in dit land is corrupt.

  Reactie door khosrow — dinsdag 4 maart 2008 @ 9.42 uur

 20. Met een topsalaris op zich is niets mis. Een directeur kan zijn geld waard zijn, kijk naar Philips. Het zijn de ontslagvegoedingen van miljoenen die het probleem zijn. Een topinkomen wordt vaak gerechtvaardigd met de hoge verantwoordelijkheid, maar van verantwoordelijkheid kun je niet spreken als je weggestuurd wordt met 20 miljoen aan ontslagvergoeding.
  Winsten met aandelen zijn in tegenstelling tot wat De Hakker zegt wel een zeer grote dreiging. Op het moment dat een topbestuurder aandelen of opties heeft, heeft hij er belang belang om het bedrijf te verkopen aangezien hij dan meer voor zijn aandelen krijgt dan ze waard zijn. Verder is het ontwerp van code tabaksblad een ontwerp van belangenverstrengeling. Directie: De directie wil een loonsverhoging van 10%, Aandeelhouders: dat keuren wij niet goed, is veel te hoog! Directie: ja maar we hadden ook een dividend in gedachte van 1 euro per aandeel. Aandeelhouders: 10% loonsverhoging is een harstikke goed idee!

  Reactie door Frank — dinsdag 4 maart 2008 @ 11.25 uur

 21. @19
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/3462254/_Ambtenaren_vliegen_zich_suf__.html?p=2,1

  Reactie door De Hakkera — dinsdag 4 maart 2008 @ 11.56 uur

 22. Al die idiote verdubbelingen en verdrievoudigingen van de inkomsten van deze zogenaamde top-figuren geven aan dat er voldoende geld en loonruimte is voor iedereen.

  Wij worden bestolen!

  Het moet ophouden.

  Reactie door koen — dinsdag 4 maart 2008 @ 13.33 uur

 23. Er zijn bedragen die je krijgt of verdient.
  Gigabedragen komen uit dezelfde ruif, verdient door allen.
  Het is onvoorstelbaar dat de over-de-top-verdieners geloven dat dit normaal is.
  Naarmate je rijker wordt verandert je karakter. Je wordt gieriger en krijgt en een roofdiermentaliteit.

  Reactie door Joop — dinsdag 4 maart 2008 @ 13.38 uur

 24. We hebben het hier niet over salaris, zelfs niet over bonussen. Het is het verzilveren van opties bovenop salaris EN bonussen. Het heeft dus niets met verdiensten te maken maar met belangen (verstrengeling) die niet altijd in het belang van het bedrijf zijn. Het zijn veelal juist die topmensen die de bedrijven met stijging van de aandelen uitverkocht hebben veelal aan het buitenland zonder enige rekening te houden met de werkgelegenheid en het verder voortbestaan van het bedrijf, er soms ook nog veel schulden achterlatend gemaakt in feite door het leenkapitaal die incasseert en de kosten daarvan achterlaat in het bedrijf. Denk aan PCM.
  Stijgende waarde door verkoop is dus een direct persoonlijk belang van hen geworden.

  Zelfs Angela Merkel, de globaliserings en marktwerkingskoningin bij uitstek in de EU heeft de bedrijven in Duitsland al gewaarschuwd. Meer winst leidt tot steeds meer ontslagen en steeds hogere explosieve beloningen aan de top signaleert zij. Dat was volgens haar nooit de bedoeling en is niet te rijmen met elkaar. De opstand m.b.t. Nokia en de onrust onder haar kiezers zal hier wel mee te maken hebben.
  Iets wat Wouter Bos nog steeds ontkent en niet wil weten maar het rustig aan de vrije wil (markt) overlaat in navolging van het CDA die zelfs meer doen aan marktwerking (uitlevering) en verder gaan dan Europa wenst.

  Reactie door Henny — dinsdag 4 maart 2008 @ 15.26 uur