Dure markt in de zorg

Noodrem

Het hoofdcommentaar van de NRC van vandaag:

Sinds de invoering van concurrentie in de zorgverzekering, vorig jaar, zijn de kosten van de zorg explosief gestegen. Dat terwijl kostenbeheersing juist het belangrijkste argument was voor marktwerking. Als de kostenstijging zo doorgaat, wordt de zorgverzekering onbetaalbaar. Er is dus reden tot groot alarm.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 03 maart 2008 :: 17.21 uur

50 Comments

50 reacties

 1. Dit voorspelde bijna een ieder, wat heeft ons nu werkelijk al die verzelfstandigingen en privatiseringen opgedracht behalve prijsverhogingen.

  Reactie door Leen — maandag 3 maart 2008 @ 17.36 uur

 2. Hoe kan dit nou? Waar blijft ons geld? Het is nogal wat elke maand!
  Pak die tandartsen aan,die lui sturen nota’s waar de honden geen brood van lusten.
  Tandartsen in loondienst van de zorgverzekeraar.Geef ze in elk stadje een werkplek en equipment en laat je clienten dan weer voor normale prijs een kies vullen of trekken etc.

  Het is kinderlijk eenvoudig. Als je teruggaat naar de basis en de basisbehoefte.En doe je werk dan goed , om mensen te helpen . Is dat zo moeilijk|?

  Reactie door anne hilverda — maandag 3 maart 2008 @ 17.50 uur

 3. Op de markt, is jouw euro nog geen gulden meer waard.

  Haras.

  Reactie door Haras — maandag 3 maart 2008 @ 17.50 uur

 4. Artsen belonen naar prestatie en de zorgverzekeraars meer macht afnemen ze stellen zich op als goden en presteren maar mondjes maat terwijl de managers weglopen met het geld van de veel te dure zorg die in veel gevallen zoal”nergens over gaat”.Dat gelieg en bedrieg echt Amerikaans,mensen gebakken lucht verkopen .En ze er vervolgens veel te veel voor laten betalen. bah hoe durven ze het nog te verkopen.Dit is ook weer zo´n aanval op de burger hetzelfde als de WAO en het ontslagrecht als dit voor een rechtvaardig Europa moet staan dan weet ik dat de rol van de PVD# toch een heel macabere is voor Nederlandse maatstaven!!!

  Reactie door domme belastingbetaler — maandag 3 maart 2008 @ 18.16 uur

 5. Goh…..

  Het mag toch duidelijk zijn dat als je van EEN naar heel veel instanties gaat,dat er ook iedere functie in veelvoud wordt uitgevoerd.

  Ook wordt er budgetsluitend gedeclareerd.
  bijvoorbeeld:
  Uw verstandskies moet eruit.De kaakchirurg werkt in het ziekenhuis.De kaakchirurg rekent €120,- voor deze behandeling.Maar om dat de kaakchirurg in het ziekenhuis werkt,rekent het ziekenhuis een plaatsreservering van €130,-.

  En zo zijn er nog meer voorbeelden.

  Reactie door taardje — maandag 3 maart 2008 @ 18.26 uur

 6. Natuurlijk weten de geldwolven van verzekeringen, dat als een van je geliefden een kwaadaardig kanker gezwel heeft, dat de naasten berijd zijn om hun laatste cent hieraan uit te geven om deze weg te snijden.
  Het is walgelijk dat de partijen van de Bijbel dit systeem als hoofddoel in hun programma hebben opgenomen..
  Het is ook onvoorstelbaar dat de zieken kosten voor je naasten bijna niet meer zijn te betalen dat een partij als de CU op aandringt om meer kinderen te nemen.
  Waarbij de vrouwen een groot deel van hun leven moeten baren en rond moeten lopen als een wandelde melkfles met het etiket Halleluja erop.
  Of bedoelt CU neem er tien dan blijven er misschien wel twee over.
  Wie moet dat dan gaan betalen hun God.
  Hoe is het mogelijk dat mensen met de bijbel als leidraad stemmen op een partij die achter zo verderfelijk systeem staan.
  Nog walgelijker is het dat de PVDA akkoord gaat om zelfs nog via de belasting terug te krijgen gelden bij uitgaven aan extra ziektekosten om zeep te helpen.
  Waarbij zeker de lagen inkomens de dupe zijn met hun lage drempel.
  Het is een schande dat deze partij akkoord gaat met een systeem dat mensen niet meer in staat zijn om zich voldoende te verzekeren tegen een betaalbaar bedrag

  Reactie door De Hakker — maandag 3 maart 2008 @ 19.06 uur

 7. Oke,het bericht is duidelijk genoeg,maar laat nou eens een of meer van de honderduizenden slachtoffers van het zooitje in vak K met een bruikbaar plan komen om het geteisem uit het torentje te sodemieteren,
  wij worden zo gallisch van al dat gepraat.
  Het is enigzins moeilijk om met de rollator ten strijde te trekken,maar de drive is er wel,hoor!!
  Je durft tegenwoordig toch niet meer te zeggen dat je het Christelijk gereformeerd geloof aanhangt.We zijn gewoon opgescheept met een aantal plagen,waar de Egyptische duisternis nog kinderspel bij is.
  Wat een ^&*%land!,wat een scherts regering,
  zijn die etterbakken nou ook gewone mensen of ligt dat anders,ze hebben toch zeker ook een moeder gehad.
  En maar bang zijn voor de opinie in het buitenland m.b.t. tot de tekenfilm van Geert…mmmaaaarrrr het onbenul in de coalitie heeft tenminste een punt om de aandacht van de echte problemen in dit land
  sub rosa te houden.
  Eet smakelijk….nou ja!!!

  Reactie door Henk c.s. — maandag 3 maart 2008 @ 19.14 uur

 8. Parlementaire enquête…
  Marktwerking. Ze hebben het wel eens over level playing ground. Zorg ervoor dat de randvoorwaarden OK zijn. Maar dat doet de overheid niet, de zich terugtrekkende overheid die het allemaal maar op zijn beloop laat en zich niet verantwoordelijk voelt, want dat is immers de markt die de “werking” doet?
  Als ecoloog weet ik dat waneer de kwaliteit van de habiat niet deugt, de soorten en individuen ook niet in alle diversiteit zich kunnen ontwikkelen. In geval Nederland doen de opportunisten het goed: Brandnetel, Engels raaigras, Kweek, Akkerdistel etc. Kortom de graaiers van de poen (in geval ecologie: graaiers van de voedinsgsstoffen).
  Dus randvoorwaarden goed vastleggen. Maar daar is geen wil voor bij CDA, PvdA, VVD (of misschien nog wel bij de VVD?).
  Wat waardeloos wat waardeloos en totaal demoraliserend kabinet.

  Reactie door Lef — maandag 3 maart 2008 @ 19.35 uur

 9. “Marktwerking” (eufemisme voor zo vrij mogelijk gelaten egoïsme, hebzucht en materialisme) mag NOOIT een goed gebleken systeem verdringen, omdat er gewoon niet echt iets te kiezen valt: ziekte overkomt je en dan wil je gewoon een goede behandeling en geen “shopgedrag”.
  Amerika is een “goed” voorbeeld hoe kapitalisme het voor talloze mensen verziekt: ik las zo’n 10 jaar geleden dat ziektekostenverzekeringen daar toen zo’n 13% van het BNP opslorpten.
  Toch was zo’n 10% van de Amerikanen, vanwege de hoge kosten, NIET verzekerd…!
  In Nederland was het vergelijkbare percentage ong. 9%: daarvoor was iedereen goed verzekerd en door het solidaire systeem met o.a. ziekenfondsen, waren de premies op te brengen.
  Niet zozeer argumenten van mededogen en bezorgdheid voor de gezondheid en het welzijn van onze bevolking zullen een doorslaggevende rol hebben gespeeld (die waren immers al bij voorbaat kansloos, gezien het goed functionerende systeem!), maar gewoon ordinaire, platvloerse economische “argumenten”.
  In hoeverre speelt de gigantische, buiten de V.S. circulerende en aan enorme inflatie onderhevige, dollarvloed niet een mogelijke hoofdrol… en dwingt Amerika vooral slaafse en kruiperige landen als Nederland om dan maar “een voorraadje” van die monopolydollars te absorberen, zodat het zijn onvermijdelijke faillissement nog een tijdje kan uitstellen.
  Rare veronderstelling…?:
  Nederlandse beleggers moeten “als de dood” zijn voor een failliete Amerikaanse economie.

  Door dit soort privatiseringen (en niet alleen in Nederland!) kunnen er nog ettelijk honderden miljarden dollars “gestald” worden, wel natuurlijk met de DAN noodzakelijke motivering dat marktwerking heilbrengend en zaligmakend is…maar helemaal niet in het belang van het merendeel van de getroffen bevolkingen, dat wordt nu al voelbaar en merkbaar.
  Desondanks, als de bobo’s en de speculanten “hun” geld maar veilig kunnen stellen en drammerig via de door hen beheerste massamedia het “marktwerkingevangelie” mogen uitventen, TEGEN alle degelijke moraal, ethiek, gezond verstand en oordeelsvermogen in …

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 3 maart 2008 @ 19.52 uur

 10. “De klanten hebben nog niet de hele rekening betaald voor de gestegen kosten. Om te kunnen concurreren hebben veel verzekeraars op hun vermogen ingeteerd.”

  We hebben dus nu alleen nog maar voorproefje gehad qua prijzen, de echte prijsknallers moeten nog komen.

  Nu al is er al een aardige groep die de zorg al niet kan betalen en vervolgens worden daar ook nog door de overheid voor bestraft.
  Daar moet echt wat aan gedaan worden.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 3 maart 2008 @ 20.00 uur

 11. Anne Hilverda reactie 2
  Och de tandartsen hebben het weer gedaan !Er klinkt jalouzie in Uw redenering. Tandartsen zijn gewoon “kleine middenstanders” net zoals zoveel anderen !Krijgen de tarieven gewoon gedicteerd via COTG . En dat is maar goed ook voor U want anders zou U echt “vrije” tarieven over U heen krijgen en dan bepaalt de marktwerking Uw nota ! Inderdaad ik ben tandarts en maak (o.a. voor U) 60 à 70 uur per week en dan ben ik weer jaloers op Uw werkweek !

  Reactie door teun — maandag 3 maart 2008 @ 20.04 uur

 12. en waar zitten de werkelijke schuldigen,,juist in de buurt van drente,,met de vinger in iets van wiegel waar ik niet wil kijken,,deed het ut maar andersom eerst bij wiegel en dan in de kamer in zijn sstr oeps keel.toen.

  Reactie door ad — maandag 3 maart 2008 @ 20.10 uur

 13. onze overheid in een notedop…
  zie hier: http://www.vrijspreker.nl/vs/item/2008/03/de-overheid-in-een-notendop

  dit geld absoluut voor de zorg!!

  we kunnen er nog wel 4 jaar gespreksstof aan gaan besteden,aan dit kabinet, maar ik denk eerlijk gezegd dat dit geen enkel nut heeft.

  ik denk dat “ZORGEN” dat dit kabinet verdwijnt het enige redmiddel nog is,maar dat moet dan wel vlot gebeuren.

  anders zijn we binnen de kortste keren Europa’s grootste lageloon land industrie en bedrijven terrein.

  Reactie door iew — maandag 3 maart 2008 @ 20.32 uur

 14. De overheid is verantwoordelijk voor zijn onderdanen, en dus vooral de gezondheid`s zorg, deze onderdanen liggen niet voor de verkoop op een markt, het zijn mensen die voor die zelfde overheid in goede gezondheid hun werk moeten kunnen doen. Dat kan alleen als ze een goede zorg krijgen, en een goede gezondheidszorg is volgens mij, snel efficiënt en zonder dat die onderdanen zich zorgen behoef te maken of ze die zorg wel kunnen betalen.
  Markwerking werkt alleen met producten en niet met mensen, maar dat interesseert de huidige politiek schijnbaar niets.
  Doen we er wat aan, of schrijven we alleen maar?
  Stem SP daar win je mee!!

  Reactie door Henk — maandag 3 maart 2008 @ 20.41 uur

 15. no comment,het train is al ontspoort,noodrem werk niet meer,roger roger, ik herhaal ,het is te laat

  Reactie door gaf — maandag 3 maart 2008 @ 20.48 uur

 16. tjah… wat zullen we daar eens van zeggen! terugdraaien die handel!

  Reactie door aad — maandag 3 maart 2008 @ 22.22 uur

 17. “Vader Jacob, Vader Jacob slaapt gij nog?”
  Zou het land langzaam wakker worden? Het wordt hoog en hoog tijd.

  Reactie door Sjarel Peer — maandag 3 maart 2008 @ 22.42 uur

 18. @14 Henk, zo is het toch altijd algeweest. Dit kabinet heeft graag veel zieken, daar kunnen ze het makkelijkste van plukken. De mensen die tegen hun wil in een W.A.O. uitkering hebben, staan geregistreerd bij het C.A.K.!

  Ik ben blij dat er op de AKTIE NOODREM weer eens duidelijk gewezen word. Ik heb deze poster nog steeds op het raam geplakt en ben nog steeds aan het folderen.

  Reactie door Elsa de Leeuwin — maandag 3 maart 2008 @ 22.51 uur

 19. Wat kan men hier intoetsen zodat het anders wordt? Helemaal niets……………

  Reactie door johankivits — maandag 3 maart 2008 @ 23.50 uur

 20. Wouter Bos gaf tijdens de verkiezingscampagne antwoordt op de vraag: “wat is het eerste dat u gaat doen als u in de regering komt?” Bos antwoordde : “de zorgverzekering terugdraaien.”

  Zoals zoveel kwesties waarbij de PVDA hun woord niet gehouden hebben komt ook dit op de lijst van veel beloven weinig geven doet een gek in vreugde leven. Maar zoals zo vaak, zal indien Bos met deze uitspraak geconfronteerd wordt, hij er een draai aan geven.

  Het is echter wel naïef om te denken dat die mega operatie van Hoogervorst teruggedraaid kan worden. De schadeclaims van de verzekeraars zal in de miljarden lopen. Beste optie lijkt mij het bevriezen van de premies, of liever nog terug naar particulier en fonds.
  Trouwens, waar gaat al dat geld naartoe als volgend jaar geen no claim meer terug betaald wordt? En het eigen risico scheelt de verzekeraars ook miljoenen. Kan dit allemaal ???

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Bert (voorheen Gandalf) — dinsdag 4 maart 2008 @ 6.10 uur

 21. Al tientallen jaren is er beleid dat de burger zich toch vooral bewust moet zijn van de kosten die de gezondheidszorg met zich meebrengt. Eigern bijdragen, no claims en uit de pan rijzende premies zijn het gevolg.
  Waarom niet zo’n beleid voor ons defensie apparaat? Iedere maand een gepeperde rekening op de mat zou ons bewustzijn over verspilling en kosten zeer zeker vergroten.

  Reactie door De Reder — dinsdag 4 maart 2008 @ 9.29 uur

 22. En als de SP het vooraf zegt zijn ze populistisch, ook bij de NRC.
  Een mooie manier om een partij met inzicht en visie, een realistische partij de nek om te draaien vanwege electoraal gewin of tegenzin.
  Die bevindingen waren er al eerder.
  En wat de windvaan Wouter Bos betreft.
  Ik heb zojuist het stuk nog eens gelezen in het NRC handelsblad van 12 juni 2004, een analyse m.b.t. Irak.
  Ook daar blijkt dat de PvdA electoraal gewin belangrijker vond en dus vindt dan waarheid.
  Bij winst en kans op regeringsdeelname zijn ze ‘matig’ over de inval in Irak, ze moesten misschien samen met Balkenende. Pas toen ze in de oppositie kwamen werd het een ‘heikel’punt en nu werd het even gemakkelijk opgegeven.
  Dit wisten ze dus al voor de onderhandelingen.
  Ook m.b.t. zorgkosten zal Bos niet ingrijpen omdat dat een kabinetscrises tot gevolg zal hebben. Het gaat niet om u, mij, de nederlanders, het nederlandse volk als geheel, om goed bestuur.
  de Ned Zorgautoriteit is een aanhangsel van het kabinet.
  Het gaat bij de PvdA om macht, electoraal gewin, het bedrijfsleven zoals bij het CDA.
  De aankondiging bij Buitenhof van Hamer zondag, die hield een statement in van de intervieuwer ( die totaal geen recht deed aan het gestuntel waar Hamer zich van moest bedienen in het debat m.b.t. Donner (wat ik geheel gevolgd heb dus recht van spreken)We weten waar de publieken staan inmiddels.
  Bos zal dus NIETS doen.
  Windvaan Bos die eerst praat op de manier van Cohen en oproept tot matiging van de toon en nu het tegengestelde doet.De JSF!!
  Van Bos kunnen we niets verwachten.
  Het zal gaan zoals het met onderwijs is gegaan. Het zijn arrogante projectontwikkelaars geworden.

  Reactie door Henny — dinsdag 4 maart 2008 @ 10.10 uur

 23. @2 Anne Hilverda, ik begrijp uw ergernissen doch moet u begrijpen dat het systeem stimuleert deze handelwijze.

  Ik ken iemand die jaren geleden noodgedwongen moest bij een tandarts in New York een reparatie aan een kies laten maken. De rekening voor een controle en gewoon vulling bedroeg honderden!(groot meervoud)dollars. Ze vroeg de tandarts aldaar hoe kon dat nou en hij antwoordde “Jij komt uit Europa,he?”, “Daar lopen jullie altijd paar jaartjes achter!”.

  De vrije tarieven betekenen tevens zeer tot uiterst hoge tarieven (die alleen door gelukkige uitverkorenen betaald kunnen worden)en/of lage tarieven en beunhazerij. Het gaat om de winsten voor verzekeraars en beleggers veilig te mogen stellen.

  Maak maar je borst nat, het komt nog aan.

  Reactie door walking bull — dinsdag 4 maart 2008 @ 10.31 uur

 24. Lekker makkelijk allemaal. Mensen die zich een (te) duur huis hebben aageschaft, die worden met rust gelaten want de HRA daar mag je niet eens in de buurt komen. Maar mensen die hoge ziektekosten maken omdat ze de pecht van een minder goede gezondheid hebben, die raken hun aftrek wel kwijt. En weer is het scoren over de ruggen van de armsten. Goed gedaan Balkje!

  Reactie door Chantal P — dinsdag 4 maart 2008 @ 10.34 uur

 25. openheid van de geldstromen zou wel eens een debat waard zijn, hoeveel pakken de verzekeraars en hoeveel gaat er daadwerkelijk naar de zorg instellingen, welke winstmarges zijn er afgesproken waar wij geen weet van hebben,
  en marktwerking heeft zin als er ook daadwerkelijk meer zorgaanbieders bijkomen die je als consument kan kiezen, en niet op contractbasis met een verzekeringsmaatschappij,
  dus met andere woorden marktwerking zoals in nu is een farce! er is veel vraag en het aanbod word stelselmatig bepaalt door de verzekeraars. SP zet aub een verzekeringsmaatschappij op waarbij de client zelf kan bepalen waar het de zorg koopt!

  Reactie door Piet — dinsdag 4 maart 2008 @ 10.43 uur

 26. De organisatie van de financiering van de zorg, dié is pas echt ziek in Nederland!
  Voor de sanering daarvan zal een flinke omslag noodzakelijk zijn lijkt mij.
  Het belangrijkste is naar mijn idee dat de inzet verschuift van een zieke organisatie naar een “betere” burger.

  Reactie door PrOV-tje — dinsdag 4 maart 2008 @ 11.01 uur

 27. Hoe zit dat eigenlijk als men de rekening niet meer kan betalen, dat zal straks gelden voor een groot deel van de bevolking.
  Volgen er dan grote actie’s?
  Dat kan toch niet uitblijven, vinden jullie niet?

  Reactie door Ben Tarici — dinsdag 4 maart 2008 @ 11.54 uur

 28. Dit heeft de meerderheid van het Nederlandse volk gewild. Met de zogenaamde democratische pet op moest en zou het zo gebeuren. Zijn wij het vergeten, “de grootspraak”, niemand zou er op achteruit gaan. Een grote puinhoop zowel de Zorg als de belastingdienst. De heren betweters zwijgen als een graf. Behalve één, die zegt het loonstrookje moet eenvoudiger, de kosten moeten via de belastingen gecompenseerd worden, en daar gaat het Nederlandse hardwerkende Volk, doe de knip maar open, de graaiers komen er aan.
  Wij zijn een dienst verlenend land, zei Balkenende. Hiermede bedoelde hij een graaiersland. Het enige wat hier tegen helpt is een socialistisch land, maar dat heeft de PvdA begraven onder het zingen van de internationale.

  Reactie door d\'olle Henk — dinsdag 4 maart 2008 @ 12.04 uur

 29. dat de kosten van gezondheidszorg de pan uit rijzen. daar sta ik niets van te kijken. dat hebben we allemaal te danken aan de kabinetten Balkenende, maar ook de kabinetten ervoor. als ik alleen al naar het medicijnbeleid kijk,sta ik daar niets van te kijken en zeker niet, als tegenwoordig de zorgverzekeraar, maar ook de voorgaande ministers van volksgezondheid en Ab Klink op de stoelen van de specialist willen gaan zitten.Hoogervorst had daar helemaal het handje van. en dan de burgers en de artsen de schuld geven, omdat het medicijnbeleid zo duur is.Nee, de schuld ligt bij het kabinet zelf. als ze nou eens met directe ingang van de stoel van de specialist zouden verdwijnen. dan zou dat een hoop schelen in de kosten. zo ook op het gebied van het beleid van ziekenhuizen. ik zou haast zeggen: “Laat het kabinet nou maar eens betalen voor hun stommiteiten, waar wij de dupe van worden

  dan moet dat wel een keer goed fout gaan. het liefst zou ik ze er van af willen meppen, want het NIET de taak van een zorgverzekeraar of ministers om medicijnen voor te schrijven.

  Reactie door maayke Jong-Doppen — dinsdag 4 maart 2008 @ 12.55 uur

 30. COLLECTIVISEER ZORGVERZEKERINGEN Alle zorgverzekeringen moeten in overheidshanden komen. Want dit vakgebied is veel te ingewikkeld en belangrijk om over te laten aan bedrijven.

  De commerciële zorgverzekeringen zijn nu namelijk nauwelijks te controleren door de overheid. Vooral doordat ons land heel klein is en we daardoor weinig deskundige ambtenaren hebben op dit gebied.

  Bovendien zijn onderlinge prijsafspraken tussen zorgverzekeraars in de praktijk meestal niet op te sporen. Want dat zijn vaak mondelinge afspraken, die niet schriftelijk worden bevestigd. En als daarover toch contracten worden gemaakt, worden die waarschijnlijk bewaard op een onvindbare plaats buiten het kantoor.

  De marktwerking bij de zorgverzekeringen functioneert daardoor niet en daardoor worden de belangen van de burgers massaal ernstig geschaad ten gunste van de exorbitante vergoedingen voor de bestuurders van de zorgverzekeraars.

  STIMULEER MEDISCHE KENNIS BURGERS
  De massamedia en de zorgsector moeten de burgers motiveren om zich intensief te verdiepen in kennis over gezondheid en medische onderwerpen. En om veel meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid, zowel qua preventie als behandeling.

  Patiënten moeten véél actiever betrokken worden bij het voorkomen en behandelen van aandoeningen. Daardoor is gigantisch veel winst te behalen in geld, welzijn en gezondheid. Gezondheid moet vooral bij jonge mensen veel meer een populair gespreksonderwerp worden.

  Reactie door Jaap Veldkamp — dinsdag 4 maart 2008 @ 14.34 uur

 31. de PvdA haalt dus niets binnen als het gaat om het regeeraccoord,ook de Bosbelasting AOW is niet uitvoerbaar en het CDA komt er inneens niet meer uit…
  handen in het haar dus Bos mag straks met de PvdA dat zogenaamde binnengehaalde punt ook inleveren!
  lees: http://www.nu.nl/news/1463164/34/Kabinet_met_handen_in_het_haar_om_AOW-heffing.html

  en het CDA komt er wel weer mee weg,zoals ze overal mee weg komen.

  Reactie door iew — dinsdag 4 maart 2008 @ 15.19 uur

 32. Wat ook de SP al geprobeerd heeft in een be
  ginstadium het tij te doen keren en aan
  heeft zien komen dat het beleid zou leiden
  tot conflicten van de grootste omvang, het
  Kabinet met name en collegae in de Kamer
  heeft niet willen luisteren en de chaos is
  dus alom en met name de veronachtzaming van
  de meest kwetsbaren.
  Een leerstoel Conflictuologie mag nog wel
  ‘n extra dimensie aan haar kennis gaan toe-
  voegen voor ‘beleid’ makende Kabinetsleden.
  De vinger aan de pols houden om bij hooglo-
  pende onenigheid daar aktie in te nemen is
  bij voorrang toebehouden aan de Minister-
  President die ook hierin verstek liet gaan.
  Het wordt hoog tijd voor een politieke
  bloedtransfusie, g-z-o-n-d r-o-o-d bloed!

  Reactie door Madelief — dinsdag 4 maart 2008 @ 15.34 uur

 33. Als de zorgverzekeraars een groter belang hebben bij het maximaliseren van hun omzet i.p.v. het doelmatiger maken van de verleende zorg dan staan we nog maar aan het begin van een kostenexplosie. Lastig probleem.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 4 maart 2008 @ 17.48 uur

 34. Teun, ik ben niet jaloers. Ik ben alleen maar razend,omdat mensen met lage inkomens hun gebit niet meer goed kunnen laten verzorgen.Dat is toch wel een heel MIN systeem.
  Ik heb al kennissen die na het kiezen van andere zorgverzekeraar tot hun grote schrik bericht kregen, dat ze niet meer in aanvullende verzekering terecht konden.Alternatief:laat maar trekken die boel.
  Ik denk ook aan alleenstaanden met klein inkomen. De tweeverdieners redden het wel, maar de rest.
  Er moet eennieuwe partij komen ,de PVA, Partij voor Alleenstaanden,want daar komen steeds meer van.

  En verder heeft Walking Bull me al bijgepraat wat we in de toekomst kunnen verwachten.
  Het KWAAD VIERT HOOGTIJ IN nEDERLAND. Onder een gristelijk
  sausje.

  Reactie door anne hilverda — dinsdag 4 maart 2008 @ 17.57 uur

 35. de enquete in 2005 onder de nederlandse bevolking,gaf ongeveer het zelfde beeld als de invoering van europa.
  81% was tegen,19% voor de invoering van het nieuwe zorgstelsel,argumenten van de mensen zijn ondertussen ook uitgekomen.
  het is met vrijwel alles zo,cijfers van het cbs zijn ook niet waarheidsgetrouw,
  en worden en in opdracht van de overheid gemaakt,en de burgers wordt zand in de ogen gestrooid.
  invoering euro,dat ging ook onzettend makkelijk,over kleine dingen kan men jaren
  debateren,dit ging zo maar.
  dat door de euro alles duurder is geworden,
  nee zegd de overheid dat is gevoelsinflatie
  je denkt dat je meer moet betalen,maar dat is niet zo.
  ik zag een aantal jaren geleden
  0p tv
  toen was het oude vertrouwde ziekenfonds er nog,
  een toen nog onvoorstelbare lachwekkende vertoning,een patient lag in het ziekenhuis en moest geopereerd worden,
  de arts kwam langs,en vroeg of de man een nier wilde verkopen,daarmee kon hij de operatie kosten betalen.

  Reactie door hw.rademaker — dinsdag 4 maart 2008 @ 18.27 uur

 36. De waanzin is natuurlijk ontzettend groot, zeker wanneer die de massa niet meer zo opvalt vanwegede de alomvertegenwoordigde aanwezigheid, omdat diezelfde massa ten prooi gevallen is aan de waanzin.
  Er zijn wel wat Jan P B lulletjes rozewater en Wouter in het Bos verdwaald.
  Maar het feit wil, we zijn allemaal
  (min of meer)de weg kwijt.
  En zo kon het allemaal gebeuren en gebeurt het steeds weer elke dag.

  Reactie door Alex — dinsdag 4 maart 2008 @ 19.03 uur

 37. @20
  Ten eerste, de vaste kern weet nu wel wie je was, en de nieuwkomers interesseert het geen moer wie jij was. Dus ik zou daar maar geen moeite meer insteken.
  Waar gaat het geld nu naar toe, ik neem aan dat je zelf ook wel een beetje kan indenken waar het naar toe gaat. De SP in de vorm van Jan heeft in de pers meegedeeld, dat we de dingen gaan benoemen, ik zie dat jij daar nog wat moeite mee heb.
  Wat dacht je van de aandeelhouders, geldverslindend projecten van de overheid waar ook weer de zakken mee gevuld worden.
  En wat dacht je van de instromers met 10 duizenden tegelijk, die ziektezorgverzekering en de medische kosten van deze moeten toch ook betaald worden, vergeet niet dat die mensen totaal niets opgebouwd hadden aan vermogen door premies en een groot deel met een grote medische achterstand binnen kwamen.
  Wat de no-claim betreft, vergeet niet dat de SP dit schip van de kant afstuurde zonder zelf aan het roer te zitten, dat is vaak heel dom, als om je heen corrupte kapiteins zitten die het roer in handen hebben.
  Verder vergeet je nog een verhoging te melden, de belastbare bijdrage van de werkgever(6,6 naar 7,2 %) die ten koste gaat van het inkomen van de werknemers.
  Nu jij weer met een paar dingen waar het geld allemaal kan blijven Bert.
  Ja, Bert en het kan allemaal, we staan erbij en kijken er naar.
  Benoemen Bert , niet bang zijn dat je voor rechts,links,midden,racist,fascist of borrelprater aan word aangezien.
  Want deze mensen die dat beweren komen uit hun rode huisje, steken hun kop naar rechts en dan kruipen ze weer snel terug.
  Komen we niet verder mee bij de SP.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 4 maart 2008 @ 19.49 uur

 38. Met de invoering van het nieuwe zorgstelsel zijn de Nederlanders behoorlijk in de portemonee geraakt. Ik vond het persoonlijk een goede regeling dat de mensen die geen gebruik maakten van diensten bij een arts of apotheek dat die € 250,00 per jaar terug kregen. Hier heb ik nooit van mogen proviteren, maar toch vond ik het een terechte beloning.

  Ik persoonlijk wordt door het nieuwe stelsel van het eigenrisico á € 150,00 behoorlijk in de protemonee geraakt. Ik mag al gebruik maken van een minimum inkomen voor de kenners zelfs op de beslagvrijevoet. Ik ben zelf afhankelijk van medicatie waarvan de bedragen er niet omliegen, in 1 maand ben ik al over het bedrag van € 150,00 euro heen. Gelukkig heb ik de rekening nog niet gekregen van het ziekenfonds, anders kan ik 3 maanden lang geen boodschappen meer doen, maar dat is naar mijn idee het hele beleid van dit kabinet “roei de mensen die niks hebben en veel kosten aan medicatie en zorg maar uit” “Opgeruimd staat netjes”. Dus het hele kabinetsbeleid zoals het telkens gaat drukt de minima nog dieper de grond in met deze akties. En dan beginnen ze ook nog met dreigementen om de gene die zijn ziekenfondspremie niet betaald een boete te geven, ze denken zeker dat de mensen er zelf voor kiezen om maar te verzaken de ziekenfondspremie te betalen door geld gebrek, zeker wel die opgelegde boete gaan of kunnen betalen. De PVDA die is opgericht voor en door arbeiders steunt ook het oprichtingsmotto niet meer, met andere woorden ook geen steun meer voor de arbeider!!! Het enige wat nog prijzendwaardig is voor de PVDA dat ze hun poot stijf houden tegen versoepeling van het ontslagrecht.

  Het is te hopen dat we snel weer naar de stembus moeten en hopen dat er dan toch een beter kabinet komt dan de laatste jaren.

  Reactie door Jan — dinsdag 4 maart 2008 @ 20.00 uur

 39. Het is toch te bizar voor woorden… mijn eigen partij die zo getornd heeft aan de no claim heeft ervoor gezorgd dat ik geen kant meer op kan. Gebukt onder de peperdure maandelijkse ziektepremie is het onmogelijk om er gebruik van te maken. Iedere stap die kant op kost geld. Ik kan geen eigen risico betalen. Dus daar zit ik nou met een hoge verzekering en niet naar de dokter kunnen indien nodig.

  Wanneer is de maat eens vol bij de SP? Ik ga maar hopen op Barack Obama. Tja, een mens moet wat. Dit land loopt hopeloos achter. Het is nog steeds op weg naar waar Amerika al van terug is. Het wordt een smerig rechts staatje hier en niemand die ingrijpt.

  Reactie door Gloria — dinsdag 4 maart 2008 @ 23.23 uur

 40. Er is weinig verschil tussen no claim en eigen risico. Hoewel nu niet het eigenlijke onderwerp is dit wel waar de lage inkomens direct tegenaan lopen. Dus ik herinner nog maar even aan mijn eerdere uitleg voor gemiddelden en hoge ziektekosten.
  De zogenaamde no claim betaalden we tot dit jaar vooraf via de premie (en je kreeg dat achteraf terug voor zover je geen kosten gemaakt hebt) en het eigen risico betaal je op het moment dat je de kosten maakt. Netto is het verschil nul. Voor lage inkomens is dit psychologisch en praktisch natuurlijk wel een groot verschil. Maar daarvoor is natuurlijk maar één goede oplossing: voor hen geen extra kosten oproepen, om de eenvoudige reden dat ze die niet kunnen betalen. We praten hier niet over luxe. Het hele systeem is nogal ziek omdat het ervan uit gaat dat patiënten calculeren op kosten. Dat moet je niet hebben en dat moet je dus niet stimuleren maar afremmen. Weg dus met dat verplicht eigen risico; ik ben zelfs voor een verbod op een vrijwillig eigen risico. Het ondergraaft namelijk de solidariteit tussen gezond en ziek.

  Over het onderwerp hier merk ik nog even op dat die hogere kosten vooral een volume-effect zijn. Voor een deel is dat prima, omdat vroeger via budgettering een deel van noodzakelijke zorg geblokkeerd werd.
  Wie vrolijk wordt van dit bericht kan dus van een koude kermis thuiskomen.

  Elke marktwerking in de zorg is verderfelijk. Het maakt artsen tot zakkenvullers en dat moeten we niet hebben. Ook verschuift het macht en geld naar een ondoorzichtig circuit van verzekeraars, ‘managers’ en vage ‘zakenlui’. We zien dat onder onze ogen gebeuren.
  Maar eh… die noodrem lijkt hartstikke kapot!

  Reactie door Hermie Kreeft — woensdag 5 maart 2008 @ 1.14 uur

 41. 12x 112 euro betaalt in 2007 = 1344 euro en twee keer naar de dokter geweest.
  Dat is 672 euro per bezoek.
  Bezopen is het, de verhoudingen zijn helemaal zoek.

  Reactie door che — woensdag 5 maart 2008 @ 4.13 uur

 42. Dit systeem hebben we te danken aan het vorige CDA-VVD kabinet. De liberalisering van het zorgstelsel kon volgen Hoogervorst met militaire precisie worden uitgevoerd. Dankzij oa. generaal Balkenende en veldmaarschalk Hoogervorst is de Nederlandse samenleving hardvochtiger en bureaucratischer geworden.

  Reactie door reint — woensdag 5 maart 2008 @ 7.42 uur

 43. De oudste bedrijven met marktwerking zijn de banken enverzekeraars. Juist daar zijn
  de ontsporingen het grootst.
  (woekerpolissen etc)
  Marktwerking stelt het bedrijf(sproces) centraal niet de consument.
  Die verliest bovendien zijn democratische
  controle.
  Veiligheid Gezondheidszorg en Onderwijs zijn
  fundamentele overheidstaken.
  Die dienen democratisch te worden gecontroleerd.
  Zelfs de verkiezingen worden aan financiele marktwerking onderworpen.
  Geldschieters kunnen zetels kopen bij de
  partijloze partijen PVV en Trots op Nederland. Daar is geen interne ledencontrole omdat de Leider=Het Lid.
  Nederland glijdt steeds verder af.

  Reactie door jc kortekaas apotheker — woensdag 5 maart 2008 @ 10.35 uur

 44. te bezopen voor woorden allemaal!de feiten bewijzen dat de JPB kabinetten niks anders dan gelogen hebben en slecht zijn voor ons land,maar omdat iedereen het VERPLICHT moet zien zoals het word uitgelegd,is het inneens geen liegen en bedriegen meer maar noemt men het politiek…

  en ja! ook de oppositie doet hier gewoon aan mee!
  politiek is tegenwoordig hier in ons land,een ander woord voor gelegaliseerde misdaad en volksverlakkerij.

  en de oppositie vraagt aan de burgers om op te staan,ipv te doen waar de burger denkt dat de oppositie voor is,in ons land.

  met andere woorden: we hebben geen oppositie nodig,want men verwacht toch dat we als burgers zelf de straat op gaan om dit kabinet er uit te gooien.

  maar goed,ik zie het natuurlijk weer verkeerd,ik moet het zien zoals het mij straks weer word uitgelegd.

  cirkeltje weer rond…

  Reactie door iew — woensdag 5 maart 2008 @ 11.00 uur

 45. Zorg moet een basisvoorziening zijn die voor iedereen gratis toegankelijk is.Al die sprookjes dat dan te veel onterecht gebruik wordt gemaakt van zorg, fabels die de verz.mij gebruiken om hun eigen winst te maximaliseren. Er moet geen drempel zijn. Als ik pijn heb in mijn buik, ik ben geen arts, dan wil ik weten wat er aan de hand is. Als dan later blijkt dat er niets was, is dat geen teken dat het ONTERECHT was, maar dat ik gelukkig niets ernstigs heb. Opstand! Opstand!

  Reactie door C. Bokhove — woensdag 5 maart 2008 @ 13.33 uur

 46. KIJK …zegt de financielemassochist van de PvdA in Metro van vandaag,citaat “Ik ben blij dat er een begin wordt gemaakt met RECHT TE DOEN aan mensen die in het verleden te veel hebben betaald voor
  hun beleggingsverzekering”einde citaat.
  Zou het nou ook voor kwazie sociaal democraat BOS niet eens beter zijn om RECHT TE DOEN aan die mensen
  die verplicht, dus waar never nooit iets aan gedaan kan worden omdat dat door het schijt kabinet is opgelegd

  Bos en Balkenende ga eens wat voor die arme sodemieters doen of ga terug in je mand.

  Reactie door Henk c.s. — woensdag 5 maart 2008 @ 15.30 uur

 47. @37 Hakker,
  Beste Hakker, dank voor je reactie.

  Ten eerste, Was mijn vraag waarmee ik mijn reactie beëindigde van de retorische soort, maar dat had je toch wel begrepen? Maar het is meer het verschil in cashflow veroorzaakt door de veranderingen in no claim en eigen risico, richting de verzekeraars. Het lijkt mij dat er aardig wat meer geld binnen komt.
  In mijn situatie is het zo dat ik vorig jaar mijn no claim ontving. Als ik dit jaar onverhoopt gebruik moet maken van medische zorg moet ik eerst €150 op tafel leggen. Dat is dan voor mij een verschil van €400.

  Ten tweede, als je er aanstoot aan neemt dat de vermelding van mijn vorige naam er nog bijstaat, zal ik je ter wille zijn en deze wijzigen. Er duikt af en toe ook iemand op onder de naam Bert dus zal ik een andere gebruiken, om misverstanden te voorkomen.

  Reactie door Vanderslagmulder. — woensdag 5 maart 2008 @ 15.36 uur

 48. De markt heeft de kosten onnodig opgedreven!

  Met de zin ‘er is een markt voor’ suggereer je dat er schaarste is.
  Schaarste maakt zijn eigen dynamiek en lokt hamstergedrag uit.
  Door de idee en de angst dat er schaarste is en dat men de hulp niet krijgt wanneer die nodig is, wordt eerder hulp gevraagd dan nodig en meer hulp gevraagd dan nodig.
  Dat is naar mijn mening het effect van de marktwerking in de zorg.
  Wanneer het vertrouwen weer terug komt dat de zorg die men nodig heeft is gegarandeerd naar tijd en kwaliteit, ongeacht de maatschappelijke positie en ongeacht het inkomen, dan zal dat de vraag naar zorg spectaculair doen afnemen en daarmee de maatschappelijke kosten hiervan.
  Wanneer er een redelijke verhouding gaat ontstaan tussen de topinkomens in de zorg en de inkomens van de handen aan het bed en de huishoudelijke zorg, dan keert ook de liefde en de zorgzaamheid in de zorg weer terug.
  In de afgelopen decennia is de financiering van de zorg het hoofdonderwerp van de discussie in de zorg geworden. Het wordt de hoogste tijd dat de kwaliteit van de zorg weer het hoofdonderwerp wordt. Ik ben er van overtuigd dat dan de kosten vanzelf omlaag gaan.
  Niet de economen en de managers moeten de agenda bepalen maar de verzorgers en degenen die verzorgd worden.
  De zorg moet weer terug in handen van de mensen.

  Jan van Gorkum.

  Reactie door Jan van Gorkum — woensdag 5 maart 2008 @ 16.56 uur

 49. Zo ook bv. met Fysiotherapie.
  Je zal het maar nodig hebben:
  Enkele jaren terug was het zo dat de 1e 9 fysiobezoeken werden vergoed; nu pas NA de 1e 9…!!! Bij de meeste verzekeringen.
  En..wie heeft nu de beste verzekering??
  Elke Kerstvakantie uitpluizen naar welke over te switchen is afschuwelijk..toch doe je het om niet te duur uit te zijn per
  01-01-06 of 07 of 08…bah!!
  We weten het:
  Iedereen laat voor ECHT alles betalen en dat alles wordt tot in den treure bedacht en doordacht.
  Dat heet ‘zaken doen’……..
  De no-claim ad. E 255,= of minder retour (dat was ook gekte daar gezonde mensen ‘het hoogst beloond’ werden)is verdwenen maar nu hebben we het..1e eigen risico van E 150,=..
  welja..zelf te betalen..
  Dus betalen we die no-claim gekte terug..!
  Onderdehand is iedereen al die hoog afgestudeerde ambtenaren en regeerders zat.
  Slim moet je zijn in deze wereld maar laten ze wel MENSELIJK blijven en daar naar handelen!!!!!!!!!!!!!.. toch..??!!

  Reactie door Olinda — woensdag 5 maart 2008 @ 17.22 uur

 50. Heerlijk dat de SP weer eens gelijk heeft!!!!

  Reactie door lars schieving — woensdag 5 maart 2008 @ 18.06 uur