Defensie vs ontwikkelingshulp

Het CDA wil graag meer geld voor de krijgsmacht. In de Telegraaf wijst Kamerlid Raymond Knoops erop dat Nederland al langere tijd niet meer aan de NAVO-norm voldoet met betrekking tot het defensiebudget (volgens de norm 2% van het nationaal inkomen). Nederland staat daar niet alleen in, en op dit gebied hoeven we wat mij betreft echt niet vooraan te staan.

Volgens de VN moet elk land 0,7% van haar Bruto Binnenlands Product inzetten voor deze ontwikkelingshulp aan arme landen. Nederland is ongeveer de enige land dat dit ook daadwerkelijk doet. De rest van de rijke landen blijft hangen rond de 0,35%.

Het verschil in percentages tussen defensieuitgaven en uitgaven aan ontwikkelingshulp maakt pijnlijk duidelijk waar de prioriteit van de meeste landen ligt.

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

dinsdag 04 maart 2008 :: 16.51 uur

Reacties uitgeschakeld