Derde politievakbond zegt nee tegen CAO-bod minister

Politie

De politievakbond NPB heeft woensdag het CAO-bod van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) verworpen. Bondsvoorzitter Hans van Duijn zei dat 43 procent van de leden een stem heeft uitgebracht en daarvan was 91 procent tegen het bod. De NPB is na de ANPV en de ACP de derde landelijke politievakbond die stellig ‘nee’ zegt tegen het laatste bod van Ter Horst. De bond voor hoger politiepersoneel accepteert het bod, mits een aantal wijzigingen wordt doorgevoerd. (BNR)

Volgens de bonden moet de minister voor vrijdag middernacht met een beter aanbod komen, anders gaan de bonden harde acties voeren. Een deel van de acties kan dan wel eens minder publieksvriendelijk zijn, aldus NPB-voorzitter van Duijn.

In het laatste debat dat met de minister werd gevoerd over de politie-CAO diende de SP een motie in om de salarisverhoging voor politici aan de politie te schenken.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 05 maart 2008 :: 18.03 uur

15 Comments

15 reacties

 1. De VMHP heeft Ja, mits… geroepen.
  De NPB nee. Komt de minister vrijdag nog wel met een acceptabel bod voor deze twee bonden, dan is er een CAO. De eis van 200 euro van de ANPV en ACP wordt daarmee aan de kant gezet.
  We wachten het met SPanning af.

  Reactie door Marcel — woensdag 5 maart 2008 @ 18.13 uur

 2. IS STAKEN DEMOCRATISCH?
  In hoeverre is het middel van staking democratisch? Want dat houdt wel in dat een groep die sterker is, en bereid is om meer en langduriger de strijd aan te gaan en de samenleving te ontregelen, meer kans heeft om haar belangen te behartigen. De politie is onmisbaar en heeft dus sterke troeven in handen.

  Maar daarmee stimuleren we het recht van de sterkste en het idee dat je met dwang je zin krijgt in de maatschappij. En dat vind ik op zich een slecht principe.

  Bijvoorbeeld mensen die in verpleeghuizen liggen met te weinig personeel en met zes personen op een kamer, kunnen niet gaan demonstreren en hun belangen worden dan ook ernstig verwaarloosd. Dat zit me niet lekker.

  Ik ben wel voor democratisch, gematigd communistisme. En dus voor een sterke inkomensnivellering.

  Vervangende politie
  Het is onwaarschijnlijk, maar stel dat de politie niet meer zou reageren op alarmmeldingen, moeten we dan als noodpolitie eenheden samenstellen uit het leger, plantsoenendiensten, leraren en beveiligingsbedrijven? Met tijdelijk bijzondere bevoegdheden? En moet elke buurt daarbij dan een eigen burgerwacht organiseren? In het ergste geval moet de noodtoestand worden uitgeroepen. Maar ja, zover zal het allemaal niet komen. Want op een gegevn moment zal er vast weer een compromis uitkomen.

  Ik stem op de SP.

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 5 maart 2008 @ 20.12 uur

 3. Regeren is vooruit zien.

  Vooral voor de eigen beurs van morgen.

  J.P.B + regeren = PARASITEREN!

  Haras. M.

  Reactie door Haras — woensdag 5 maart 2008 @ 20.14 uur

 4. 2: Jaap

  Staken is niet democratisch.
  Maar soms moet je wel om druk op de werkgever uit te oefenen. Er vanuit gaande dat een werkgever voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, zullen ze altijd starten met een heel mager loonbod.
  De politie heeft in de afgelopen dertien jaar gemiddeld per jaar 1.3% loonsverhoging gehad. In 2004 helemaal geen verhoging. in 2005 1%, maar ook 1% langer werken. In 2006 heeft men 1% gekregen en jawel in 2007 1,25 %. De andere sectoren die kortdurende CAO’s hebben afgesloten, zaten in 2006 en 2007 gemiddeld op 3%.
  U zult wel begrijpen dat dit nu met druk op de bonden gerepareerd moet worden. Daarom ook een begrijpelijke eis van 200 euro netto. Overigens is dat voor iemand in schaal 4 werkzaam, ongeveer 17% loonsverhoging, maar voor iemand in schaal 13(commissaris) slechts 4%.
  Met deze eis van de bonden is het nivelleren binnen de politie begonnen.
  Overigens kan de politie niet staken. Als de veiligheid in het geding is zal de politie gewoon moeten werken. Immers de politie heeft een geweldsmonopolie, die niet door anderen kan worden overgenomen. Het leger is alleen in oorlogstijd bevoegd om geweld te gebruiken eventueel tegen burgers. Verder zitten alle militairen tegenwoordig in allerlei missies,dus de 55000 politieagenten kunnen nooit vervangen worden.
  Als de politieagenten het echt willen, bereikens ze meer door aan het werk te gaan. Bedenk maar eens wat een grote verkeerscontrole oplevert in de spits op de A1, A10, A9, A2 en ga zo maar door. Dan staat geheel Nederland gewoon vast, terwijl ze aan het werk zijn.

  Ik ben overigens wel bevreesd dat er niet zo snel een compromis zal komen.
  we wachten het af

  Reactie door Marcel — woensdag 5 maart 2008 @ 20.27 uur

 5. Tijd voor een politie bank,want het geef zo wie zo een veiligheids gevoel onder de burgers,
  Niet slecht,Kapos zijn geen lievertjes,Nee,zij staan achter de corrupten(mist betaal jij zij genoeg),ze zijn de waak hond van Alle system,het zijn de geheimen,de storm troopers van onze ontwentenheid,maar zeker niet van het volk,nog maar,Marcel ik wacht met spaning af …
  Wanner gaan jullie het volk tegen de bedriegers verdedigen?
  Welke macht hebben julie,anders dan straafen en beboeten,kicken en schoppen onder opdracht,wel het liberalism doet better onder Black Water.inc,binnenkort ben jij ook geschiedenis,lachen!!

  Reactie door gaf — woensdag 5 maart 2008 @ 20.28 uur

 6. Jaap.
  Je draaft weer door………..
  Staken is totaal democratisch,staken is een recht,weliswaar het enige recht van een arbeider en onze dienders zijn ook
  arbeiders.
  Je hoeft niet altijd met staken eens te,dat is ook een democratisch recht.
  Jaap waarom haal je de slachtoffers van ouder worden er nou weer bij,dat heeft helemaal niets te maken met de acties van de politie en beste jongen dat er afgedankte ouwetjes met zes of meer mensen op een zaal liggen daar kan de politie toch niets aan doen,dat hebben we aan de mensen te danken die op het uitschot in vak K hebben gestemd.En de verzorgenden
  kunnen ook staken maar de vraag is staat onze Jaap dan ook op het museumplein
  of het Malieveld.Democratisch en gematigd communisties Jaap leg eens uit.
  Jaap zit maar niet in war over je hachie,de dienders hebben toegezegd daar te
  zijn waar nodig is.
  Wij steunen die broodnodige mensen zoals wij ook de ouwetjes in de opbergplaatsen
  steunen en HELPEN.
  Wij stemmen ook SP, wij denken dat er geen alternatief is voor gewone mensen.

  Reactie door Rinus c.i. — woensdag 5 maart 2008 @ 20.39 uur

 7. @1 Jaap Veldkamp

  “IS STAKEN DEMOCRATISCH?
  In hoeverre is het middel van staking democratisch? Want dat houdt wel in dat een groep die sterker is, en bereid is om meer en langduriger de strijd aan te gaan en de samenleving te ontregelen, meer kans heeft om haar belangen te behartigen.”

  tegenwoordig zijn het gedwongen compromis,men heeft namelijk al bepaald hoevel men er voor over heeft zonder eerst te praten over de compromis.
  eigenlijk is het dus geen compromis.

  degene die de “samenleving ontregelt”, zijn al 4 jaar lang de Balkenende kabinetten,die weten namelijk niet wat een compromis inhoud.
  kijk maar wat er terecht is gekomen van het zogenaamde regeeraccoord.

  daarbij is het de Balkenende kabinetten zeker niet vreemd om ook nog eens aangenomen moties gewoon niet uit te voeren!

  “In het ergste geval moet de noodtoestand worden uitgeroepen.”

  die is al uitgeroepen in de thuiszorg/zorg,maar als daar mensen dood gaan komt dat echt niet door stakende verzorgers maar door de problemen,managers,regels,en geld tekort vanwege de Balkenende kabinetten!

  Reactie door iew — woensdag 5 maart 2008 @ 22.30 uur

 8. Beste mensen, eventjes alles op een rijtje
  zetten.
  Sinds de jaren 80 vorige eeuw is er bezuinigd op het ambtenaren bestand, daar viel ook de politie onder.
  Als men de Politie een inhaalslag laten maakt, dan krijgt de overheid de anderen ambtenaren over zich heen, om het zelfde op te eisen. Daar voelt de overheid niets voor. De vakbonden kunnen hun gezicht niet verliezen.
  Wie zijn de schuldigen, dat zijn de overheid en de vakbonden, die in het verleden goeie vriendjes wilden blijven met de politieke partijen. Als ik het verkeerd zie dan hoor ik het wel, één ding is zeker, ik zit er niet ver naast.

  Reactie door d\'olle Henk — donderdag 6 maart 2008 @ 0.35 uur

 9. Beste mensen, eventjes alles op een rijtje
  zetten.
  Sinds de jaren 80 vorige eeuw is er bezuinigd op het ambtenaren bestand, daar viel ook de politie onder.
  Als men de Politie een inhaalslag laten maakt, dan krijgt de overheid de anderen ambtenaren over zich heen, om het zelfde op te eisen. Daar voelt de overheid niets voor. De vakbonden kunnen hun gezicht niet verliezen.
  Wie zijn de schuldigen, dat zijn de overheid en de vakbonden, die in het verleden goeie vriendjes wilden blijven met de politieke partijen. Als ik het verkeerd zie dan hoor ik het wel, één ding is zeker, ik zit er niet ver naast.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 6 maart 2008 @ 0.35 uur

 10. Beste mensen, eventjes alles op een rijtje
  zetten.
  Sinds de jaren 80 vorige eeuw is er bezuinigd op het ambtenaren bestand, daar viel ook de politie onder.
  Als men de Politie een inhaalslag laten maakt, dan krijgt de overheid de anderen ambtenaren over zich heen, om het zelfde op te eisen. Daar voelt de overheid niets voor. De vakbonden kunnen hun gezicht niet verliezen.
  Wie zijn de schuldigen, dat zijn de overheid en de vakbonden, die in het verleden goeie vriendjes wilden blijven met de politieke partijen. Als ik het verkeerd zie dan hoor ik het wel, één ding is zeker, ik zit er niet ver naast.

  Reactie door d'olle Henk — donderdag 6 maart 2008 @ 0.35 uur

 11. Netwerk gezien.
  Een agent met 26 dienstjaren en 1700 euro netto en een vrouw die halve dagen werkt kan niet rondkomen? Hij ‘moet’ bijwerken.
  Ik weet niet wat voor opleiding hierbij komt kijken maar een HBO-er verdient vaak niet meer.
  Dan hebben we het over 26 dienstjaren.
  Iemand bij AH of in de fabriek met 26 dienstjaren is vaak niet beter af dan bij zijn start of hij moet een fikse promotie gemaakt hebben en tot chef verheven zijn.
  Ik wil hier geen ongenuanceerde uitspraak doen maar ik moet zeggen dat ik nog steeds geen ‘helder’ beeld heb van de werkelijkheid.
  Het niet kunnen rondkomen vind ik in bovengesteld voorbeeld geen argument.
  Dan ken ik nog wel wat meer voorbeelden van mensen die hun leven lang gewerkt hebben met derig-veertig dienstjaren en nog steeds met heel wat minder moeten rondkomen. Dat is een kosten-baten analyse waar individuele eisen een rol spelen.
  Wel ben ik ervoor de agenten met de zwaarste taken, het veldwerk i.v.m ‘gevaar’ extra te belonen. Maar dat vind ik op ieder werkterrein.

  Reactie door Henny — donderdag 6 maart 2008 @ 8.53 uur

 12. Olle @8,9,10 het kan niet op.
  Dienders,vuilophalers,etc.etc zijn ook ambtenaren hoor, en hebben een CAO!
  Enorme groet.

  Reactie door Joop1 c.i. — donderdag 6 maart 2008 @ 9.02 uur

 13. Laat d’olle Henk de spijker maar 3 keer op zijn kop slaan, goed zo webmaster!
  Mag ik er nog drie schroeven bijdraaien?
  Het loonpeil waar we het nu over hebben zou op zich geen probleem zijn. Maar tegelijkertijd is een volwaardig leven aan de onderkant van het maatschappelijk gebouw onbetaalbaar geworden. Belachelijk dat zo’n Rutte altijd met een ‘hoofdagent’ aan komt zetten als hij het over zijn potentiële achterban van ‘harde werkers’ heeft. De agent heeft bij de VVD niks te zoeken.

  Het gaat al 10-tallen jaren op deze 3 punten mis:
  1. De topsalarissen zijn volkomen uit de hand gelopen. En die top is niet meer zo smal als vroeger. Ik noemde al eerder de advocaat, waar een uurloon van 200 euro nu normaal is. Die topzware elite verplettert onderhand het fundament.
  2. De wijze waarop gewone mensen een poot wordt uitgedraaid voor de meest basale behoeften zoals huisvesting is ondertussen puur crimineel. We worden gewoon bestolen.
  3. Onze maatschappij is zeer inefficiënt geworden door een teveel aan gebakken lucht, verspilling en (door uitgekiende marketing) aangesmeerde ‘behoeften’. 5 GSM-netten, 4 ‘gratis’ kranten, 10 microfoons onder elke scheet, 6 drogisten met allemaal dezelfde veel te hoge prijzen.
  Zet op een partijtje eens ieders werkzaamheden op een rij. Dan sta je versteld hoeveel mensen elkaar aan en van het werk houden in plaats van iets nuttigs te doen.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 6 maart 2008 @ 13.31 uur

 14. Henny @ 11

  Dat je geen helder beeld hebt van de werkelijkheid blijkt. Je mag van ons alles schrijven en zeggen hoor maar als je niet weet waar het over gaat,blijf dan verre van de discusie.
  Wij steunen onze dienders in elk geval wel!
  Met groet en tot lees.

  Reactie door henk c.s. — donderdag 6 maart 2008 @ 14.53 uur

 15. @ 8, 9, 10 d’olle Henk

  Met je scherpe blik is nog steeds niks mis.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 6 maart 2008 @ 19.05 uur