Gratis schoolboeken?

Schoolboeken

Vandaag debatteerde de Kamer over het plan voor gratis schoolboeken, een oude wens van de SP. In veel Westerse landen zijn leermiddelen al gratis.

Er zijn de afgelopen tijd veel problemen gerezen bij de invoering van de betreffende wet. Door de hoge kosten voor schoolboeken moeten scholen de aanschaf volgens Europese regels aanbesteden. Deze bureaucratische rompslomp brengt scholen in grote problemen. Het plan zoals het er nu ligt wordt niet ondersteund door de SP. Deze wet moet zorgvuldig worden ingevoerd, zodat er niet dezelfde fouten worden gemaakt als de afgelopen twintig jaar in het onderwijs.

Tussenoplossing is de kosten van de schoolboeken direct aan de ouders uit te keren. Zij mogen niet de dupe worden van de bemoeienis van Brussel. De SP heeft voorgesteld een onderzoek te houden naar de mogelijkheden dat – net als in andere Europese landen – de koop van schoolboeken niet hoeft te worden aanbesteed. Ook moet er een manier worden gevonden om de schoolboeken veel goedkoper te maken. De kosten in Nederland liggen veel hoger dan in de ons omringende landen.

Ingewikkeld allemaal. Wie meer duidelijkheid wil, luistert hieronder naar het interview dat Jasper van Dijk gaf aan Radio Tomaat.

Zie ook het SP-nieuwsbericht: Gratis schoolboeken: Goed plan, uitvoering lastig

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 05 maart 2008 :: 20.27 uur

23 Comments

23 reacties

 1. Altijd in de campagnetijd van de politieke partijen naar de aanloop van de verkiezingen beloven die partijen koeien met gouden hoorns om zoveel mogelijk kiezers over de streep te trekken Want veel kiezers achter jouw partij dat is een factor van macht .De zgn Christelijke parijen daar stemt men als men katholiek of protestand is al heel gewoon op bij andere partijen licht dat anders .De hele politiek belooft gratis schoolboeken,gratis openbaar vervoer en nog meer van dat alles en wat komt er na de verkiezingen van uit? TOTAAL NIETS!!! ze laten de politie en anderen gewoon vallen geven geen loonsverhoging aan de mensen met dit relatief zwaar beroep maar willen de ministers, kamer,staten,en gemeenteraadsleden 30% opslag geven .De SP was daar op tegen en zei geef de politiemensen dat geld maar want wij politici verdienen geld genoeg

  Reactie door Dirk Schuit — woensdag 5 maart 2008 @ 21.31 uur

 2. Slecht onderwijs houd het volk dom, dat willen ze, zie de 2 artikelen op http://zapruder.nl/
  van vandaag…
  mvg

  Reactie door Anoniem — woensdag 5 maart 2008 @ 21.53 uur

 3. maar Plasterk blijft de problemen stelselmatig ontkennen.
  Hoge kosten,Europa,regels… goh wat is 1 EU toch goed voor ons!
  http://www.nu.nl/news/1465731/13/Toename_Nederlandse_jongeren_op_Belgische_school.html

  “Deze wet moet zorgvuldig worden ingevoerd, zodat er niet dezelfde fouten worden gemaakt als de afgelopen twintig jaar in het onderwijs.”

  door te blijven ontkennen,nuanceren,baggatelliseren van het kabinet en Plasterk,blijft men doorgaan met het maken van de zelfde fouten.
  als je er namelijk van geleerd hebt dan draai je in ieder geval al die vorm van het nieuwe leren terug.
  dat scheelt misschien al de helft van de problemen,en daar komt dan de EU regelgeving nog bij!

  en dan hebben we het nog niet eens over dit rampenkabinet gehad,dat er voor gezorgd heeft dat er geen geld is voor het onderwijs,ook al zoiets waar men al jaren van weet dat dat nodig is.

  vergeet niet dat JPB al dik 4 jaar als een olifant door een porseleinkast loopt,als het om Nederland gaat,en maar tetteren!!

  en ondertussen gaat alles stuk.
  nee het tegenhouden van een film,dat is véél belangrijker,men zou er een fit na krijgen…

  Reactie door iew — woensdag 5 maart 2008 @ 22.00 uur

 4. Deze voornemens is een hoofdpijn waard. Niemand weet nog hoe en wanner het wordt ingevoerd en of het daadwerkelijk ter goede komt van de mensen die het echt nodig hebben.

  Reactie door khosrow — woensdag 5 maart 2008 @ 22.12 uur

 5. Gratis betekent natuurlijk wel: betaald uit de algemene, door ons allen opgebrachte middelen en dan moet men bij rechtse regeringen op zijn hoede zijn:

  Want, is er de garantie dat bijv. (o zo voor de hand liggend bij rechts!!) dit niet verhaald gaat worden op de toch al zwaar onder druk staande lagere en modale inkomens…?

  Overigens, vreemd dat “gratis” schoolboeken (hoe terecht ook) belangrijker worden geacht dan BETAALBARE zorgpremies, vooral voor de lagere en modale inkomens…

  Maar, dat LIJKT alleen maar vreemd, de marktwerking aanbiddende leermiddelenleveranciers weten zich dan immers voortaan verzekerd van een klant (de overheid) die altijd wel betaalt, verdere prijsstijgingingen zouden dan juist wel eens vergemakkelijkt worden…
  Ik denk dus dat o.a. zonder prijsbeperkende waarborgen dit gevaar levensgroot is en dat wij anders die “gratis” boeken in een door “marktwerking” geterroriseerde “samen”leving nog duur zullen moeten betalen…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 5 maart 2008 @ 22.33 uur

 6. Als ex-schoolmeester verlang ik terug naar de tijd, dat je je bezig hield met onderwijs. Op het stadhuis zat een ambtenaar die de poen regelde. Kleine overzichtelijke scholen, waar iedereen iedereen kende. Ik heb het nog meegemaakt. Hoewel een rekenniveaugroep can veertig kinderen toch wel problematisch was, maar we deden ons best en een inspecteur zag je niet.

  Terug naar de menselijke maat.
  Terug naar kennisoverdracht
  & tegelijk
  Vooruit naar meer kindgericht leren.

  Zo kan het wel weer even.
  Ave, Evocatus

  Reactie door Evocatus — woensdag 5 maart 2008 @ 23.49 uur

 7. @ Evocatus,

  Wat is dat toch?
  Wij hadden in de jaren ’70 het schoolboekenfonds. Voor een prikkie had je voor het hele jaar prima schoolboeken.

  En dat niet alleen, we kregen uitstekend onderwijs. In mijn geval grotendeels van de broeders en zusters van St. Louis en St. Anna in Oudenbosch. Oer-katholiek maar vooral oerdegelijk en wereldwijs.

  Ik deed de Mavo, maar praat nog steeds iedere gymnasiast van nu met gemak onder de tafel.

  Kennismaatschappij? Laat me niet lachen….

  Reactie door olav ten broek — donderdag 6 maart 2008 @ 1.21 uur

 8. Doordat ik als alleenstaande ouder een laag inkomen heb krijg ik de maximale vergoeding voor studiekosten voor mijn kinderen. Voor lage inkomens heeft gratis schoolboeken dus helemaal geen nut. Ik ben eerlijk gezegd zelfs bang dat de bestaande regeling erdoor zal verslechteren. Was het niet veel simpeler geweest om bij de bestaande regeling de inkomensgrens omhoog te schroeven zodat meer mensen van deze regeling gebruik kunnen maken of daardoor een hogere vergoeding krijgen? Zo voorkom je ook dat de echt hoge inkomens hier weer het meest van gaan profiteren.

  Reactie door J Vrolijk — donderdag 6 maart 2008 @ 6.05 uur

 9. Gelukkig het ‘kind’ dat van opa of oma nog
  wat extra’s kreeg toegestopt en de drang
  tot prestáties spélenderwijs wisten op te
  schroeven, met het zgh ‘extraatje’ dat hen
  ineens was overkomen en ‘toch maar op de
  bank stond’, of de ingewisselde ‘zegel-
  boekjes’ die de nood wisten te lenigen.
  Voor KOSTwinners met hun soms ruim 40-urige
  werkweek een hard gelag, dat zij zich niet
  geheel zélf konden bedruipen, ondanks hun
  inkomen dat ‘normaal’ genoemd werd. Enorme
  uitspattingen toch al niet aan de orde en
  dan ook nog eens de extra ‘opleidings’-
  zorgen, die Jan, zonder pet op, maar met ‘n
  hoed, NOOIT hebben gekend. Dat MOET maar
  eens HARDOP gezegd, nu n.b. van Overheids-
  wege opnieuw er de ‘roep’ naar ‘kinderen
  krijgen’ uitgaat. Lieve mensen genoeg die
  ook trachtten een pleegkind in huis te ne-
  men, met toch al een extra verantwoordelijk
  heid, die op ‘begeleiding’ van Overheids-
  zijde onvoldoende konden rekenen.
  Tussen de 7e leerGANG en 10 jaren verder,
  zitten voor veel mensen vaak véél MAGERE
  jaren, méér dan 7. Het heugt zowel leerling
  als diens ‘achterban’, en wens ik kleine en
  grote mensen in de 21ste eeuw niét toe!

  Reactie door Madelief — donderdag 6 maart 2008 @ 6.50 uur

 10. Het is zoals Vrolijk schrijft en ook Harrieke, ik heb dit dan ook nooit begrepen.
  Mensen die de kinderbijslag niet eens gewaarworden op hun rekening zullen ook dit bedrag niet gewaarworden en de mensen aan de onderkant van het inkomenslijstje kregen al de tegemoetkoming.
  Echter een voordeel is dat aan het licht gekomen is dat de vanzelfsprekendheid waarmee de prijzen geaccepteerd zijn en betaald werden zowel door scholen als overheid nadat allang geklaagd is door ouders dat het exorbitante prijzen zijn voor boeken waaruit soms slechts een a twee hoofdstukken behandeld werden laat nu klip en klaar zien dat Nederlanders inderdaad exorbitante prijzen betalen in vergelijking met andere Europese landen.
  De overheid heeft uitgevers bewust hun gang laten gaan terwijl niemand onder de prijs uit kon komen.
  Het kabinet vergelijkt het liefst bedragen met het buitenland als dat hen electoraal het beste uitkomt. Denk hierbij aan het minimumloon.
  Maar dat de kosten van levensonderhoud waaronder schoolboeken hier tig malen hoger uitvallen en dan praat ik m.b.t. schoolboeken over het tienvoudige, die vergelijking gaan ze liefst uit de weg.
  Het hoofd waterschapsbeheer Zeeland een semi-publieke dienst verdient 412.000 euro.
  Dat is wel even meer dan de 170.000 euro van Balkenende.
  Al die oververhitte ‘marktconforme’ lui dan maar op de markt schoppen en nieuw aan te nemen krachten terugbrengen op een salaris van 170.000 euro zou een fiks bedrag opleveren voor nodige herstrukturering op ieder gebied, ook hier.
  Laat ons maar eens zien wat diezelfde lui bij verkoop op de markt waard zijn.
  Eenmaal andermaal verkocht.

  Reactie door Henny — donderdag 6 maart 2008 @ 8.37 uur

 11. Ja,,wat willen jullie nou eigenlijk, het stelletje onbenul dat zich “onze ” regering
  durft te noemen,de angsthazen die in het buitenland hulp gaan vragen voor nietsnaxnoppes,die zijn wel naar een school ,leerplichtwet,gemoeten maar zijn niet verder gekomen dan de tafel van 7.5 ennnnuhh wat blijkt ze zoeken elkaar op
  met hun grote muil en vullen hun zakken en proberen onze jeugd dom te houden, het kan voor die etterbakken niet mooier,het is
  voor die zakkenwassers een gouden tijd want
  er is niemand die er iets aan doet!!!!

  Olav ten Broek @ 7
  De boeven die bij ouderen aan de deur komen
  om hen te bestelen praten ook iedereen onder tafel,daar hoeft je geen universiteit voor gevolgd te hebben,
  Holleeder,Balkenende,Bos,Klink,Bussemaker, Doekle,etc.etc.PRATEN ook veel,heel veel, maar ZEGGEN weinig.Wij zouden zeggen blijf jij maar lekker lachen, wij gaan toch voor een kennismaatschappij maar wel voor alle
  rangen en standen van ons volk.
  Tot lees

  Reactie door Joop1 c.i. — donderdag 6 maart 2008 @ 8.58 uur

 12. Wat een domme klets van de regering, dat gratis schoolboeken Europees moeten worden aanbesteed.
  Als men in den Haag een beetje verstand heeft, dan veegt men toch gewoon zijn gat af met het papier waarop men dat zou hebben geschreven. Het lijken de jaren tussen 1940 en 1945 wel!

  Aan zulke kletspraat van de Nederlandse Regering kunnen wij heel goed zien dat Nederland nog altijd, en alweer bezet gebied is.
  “EERST EVEN AAN PA E.U-HITLER VRAGEN!”

  Elke school moet toch zelf zijn boeken kunnen aanschaffen en de rekening bij de regering neerleggen.
  Terwijl al gebruikte schoolboeken nog jaren meekunnen, worden ouders van schoolkinderen voortdurend op kosten gejaagd. Elk jaar weer moeten zij nieuwe boeken aanschaffen.
  Het drukken van schoolboeken zit in verkeerde, en op te veel winst beluste handen.
  Dat kan gemakkelijk worden omgezet tot een gemeenschappelijke zaak van en voor de scholen.

  Op bestaande en groeiende kennis mag geen octrooi auteursrechten of wat ook bestaan. Kennis moet zo goedkoop mogelijk en naar wens en behoefte, voor alle mensen beschikbaar zijn. Vooral voor onze kinderen.
  Kennis moet geen handel zijn!

  Zelf kreeg hele goede punten voor een eindexamen, dank zij door mij gebruikte boeken, die al meer dan dertig jaar oud waren!

  Aap, Noot, Mies, Does, Teun, Hok, Bok, Kous, en al die andere woordje van het leesplankje die zouden het nu nog altijd heel goed kunnen doen bij het basisonderwijs.

  Groeten van Haras, die al heel lang niet meer naar school hoeft te gaan.

  Reactie door Haras — donderdag 6 maart 2008 @ 9.56 uur

 13. Gratis bestaat niet in de huidige maatschappij ! Ergens moet iemand het betalen en in dit geval de belasting betaler . Ergo de midden-of hogere inkomens zijn hier weer goed voor !

  Reactie door teun — donderdag 6 maart 2008 @ 12.52 uur

 14. @ Teun,

  Bullshit

  Door het Nederlandse systeem zijn de prijzen enorm opgedreven. In Duitsland is men bijna 3 x zo weinig kwijt aan schoolboeken, van eenzelfde kwaliteit.

  Ergo, dat kan anders, en kost minder.

  Gratis bestaat idd niet, maar wel zorgen dat iedereen gelijke kansen heeft. Het is te bezopen voor woorden dat mensen krom moeten liggen voor de boeken van hun kinderen…

  Reactie door Peter — donderdag 6 maart 2008 @ 13.04 uur

 15. Dit is nou weer zo’n non-issue.
  Hou toch op.
  Schoolboeken kosten helemaal niks.
  Mijn ouders waren destijds straatarm maar mijn boeken waren geen enkel probleem. De belangrijkste kochten we tweedehands, de rest lenen.
  Ik heb en gebruik ze nog.
  Waar praten we over? Een hoeveelheid papier die in het niet valt bij alle kranten waarin de haringen verpakt worden.
  Tenzij je zo corrupt bent dat je een hele industrie daarmee draaiend wil houden. De boeken zijn inderdaad veel te duur geworden en moeten net als de belastingalmanakken zo nodig ieder jaar weer veranderd worden.
  Hou toch op.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 6 maart 2008 @ 13.57 uur

 16. @12 Haras zegt: “Aap, Noot, Mies, Does, Teun, Hok, Bok, Kous, en al die andere woordje van het leesplankje……
  Tja, dan hadden wij toch een ander leesplankje. Maak mij midden in de nacht wakker en ik som voor u op: aap, noot, Mies, Wim, Zus, Jet, Teun, vuur, Gijs, lam, Kees, bok, weide, does, hok, duif, schapen. Dat is voor mij bijna 60 jaar geleden. Andere kunstjes ken ik niet. Maar dit terzijde.

  @8 J. Vrolijk. Daar heeft u een goed punt. Maar er zit nog iets raars aan die “tegemoetkoming studiekosten voor mensen met een belastbaar inkomen tot €28.000 p.j.” Als je hypotheekrente aftrek hebt en je verlaagd daarmee je belastbaar inkomen, kom je in aanmerking. Als je geen of te weinig aftrekposten hebt kom je niet in aanmerking. Dit betekend dat mensen met een gelijk inkomen waarvan er een hypotheek heeft deze wél die tegemoetkoming krijgt, en de ander met een huurwoning niet.

  Goedemiddag overigens.

  Reactie door Vanderslagmulder. — donderdag 6 maart 2008 @ 13.58 uur

 17. Nu Eimert Middelkoop ligt te drammen om meer geld vrij te maken voor defensie en onze Afghanistan oorlog,begint weer het geharrewar om o.m.de gratis schoolboeken.Een reeks CDA en PvdA ministers heeft het onderwijs,via bezuinigingen naar de knoppen geholpen.Thans zou een nieuw begin gemaakt worden.De CDA/PvdA/C.U.partij politieke regering dient te beseffen dat ouders,vooral van jongeren vanaf 18 jaar,door de basis-ziekte verzekeringswet,gemeentelijke belastingen,uit de hand lopende inflatie van eerste levensbehoeften/gas,electra,aan het einde van hun financieel latijn zijn.

  Reactie door Maan arkenbosch — donderdag 6 maart 2008 @ 15.22 uur

 18. Gratis schoolboeken? Ik kan het mij niet meer voor de geest halen, hoe de boeken betaald werden. Ik weet wel met het nieuwe schooljaar werden zij keurig opnieuw gekaft uitgedeeld. Misschien zaten de kosten van de schoolboeken in het schoolgeld.
  Ik weet wel de leesboekjes waren toen voor de scholieren erg spannend. ik heb er een uit het verre verleden opgezocht.
  Wie kan het zich nog herinneren.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Lb-1.jpg
  http://members.home.nl/h.hiensch/Lb-2.jpg
  http://members.home.nl/h.hiensch/Lb-3.jpg
  http://members.home.nl/h.hiensch/Lb-4.jpg

  Die schooltijden waren de mooiste tijden uit de jonge jaren.

  Reactie door d\\\'olle Henk — donderdag 6 maart 2008 @ 15.35 uur

 19. @16
  Misschien wel even goed Vanderslagmulder om even aan de vaste kern te vertellen dat je Bert was alias Gandalf.Ik weet het wel maar ben bang dat sommige nu even de draad kwijt zijn.
  Maar is het zo ,dat ze bij mensen met een gelijk inkomen en die huursubsidie hebben dit bij het inkomen moeten optellen,zodat deze een hoger inkomen hebben?
  Zo nee,waar praten we dan over.

  Reactie door De Hakker — donderdag 6 maart 2008 @ 15.35 uur

 20. VIDEO-ONDERWIJS EFFECTIEVER DAN KLASSIKAAL
  Als het onderwijs voor schoolboeken zou kiezen, zouden dat draagbare digitale boeken moeten zijn met zeer scherpe beeldschermen, waarvan de inhoud snel kan worden geupload via internet.

  De Onderzoekscommissie Onderwijs ziet volgens mij de essentie over het hoofd. Ze hebben zeer gedegen onderzoek gedaan naar onderwijsmisstanden in de afgelopen twintig jaar. Maar ze hebben geen aandacht besteed aan de zeer positieve onderzoeksresultaten van de afgelopen twee jaar over onderwijs via internetfilms. Dat is te zien aan de uitgebreide literatuuropgave van hun onderzoeksrapport. Onderwijs via films op internet en via moderne onderwijsgames is veel effectiever, motiverender en goedkoper dan klassikaal onderwijs, mits er goede films en onderwijsgames worden gemaakt, liefst in wereldwijde samenwerking.

  Ook MP3, Podcast, videoconferencing, radio en tv moeten intensief worden ingezet voor onderwijs. Deze onderwijsvormen kunnen worden gecombineerd met klassikaal onderwijs, leerkoppels en begeleidingsgesprekken met de leerling en zijn ouders. Ook kan onderwijs via ICT specifieke aandacht besteden aan leermotivatie, gesprekstechnieken, studievaardigheden, emotionele, sociale en leerproblemen.

  TOELICHTING
  Zie in de volgende link mijn berichten 3, 6, 28 en 63:
  http://www.janmarijnissen.nl/2007/12/01/nieuwe-luchtballonnen/#comment-404989

  BEKIJK ONDERWIJSVIDEO’S VOOR UNIVERSITEITEN
  http://education-portal.com/articles/Free_Video_Lecture_Podcasts_from_Top_Universities.html

  Reactie door Jaap Veldkamp — donderdag 6 maart 2008 @ 16.09 uur

 21. Een usb-slot in je oor om het allemaal in je kop te krijgen lijkt me zinniger.

  Reactie door jk — donderdag 6 maart 2008 @ 16.40 uur

 22. Ach, het zijn allemaal non-issues om ons van echte grote problemen af te leiden.
  Boeken moeten opnieuw gebruikt worden, net als vroeger. Ze waren bezit van de school en je moest leren kaften en had maar te zorgen dat alles er weer was aan het einde van het schooljaar, anders waren er wel sancties die meestal bestonden uit het schoonmaken van lokalen terwijl het buiten prachtig weer was.
  Vooral in deze tijd van recycling moeten we hergebruik voorop stellen!!!!!!
  Daar gaat elk schooljaar weer een stuk regenwoud voor nop.
  Die pluchezitters in Den Haag zijn echt te stom om voor de duvel te dansen.Alhoewel: dat is een understatement,ze dansen willig voor Bush c.s. en alles wat in hun ogen met macht is bekleed.
  En de geur van zwavel was rondom hen.

  Reactie door anne hilverda — donderdag 6 maart 2008 @ 18.08 uur

 23. Helemaal eens met @8 Vrolijk: waarom voor iedereen gratis? De inkomensgrens voor bestaande regelingen omhoog ten gunste van de middeninkomens en zorgen dat die boeken niet zo duur zijn. Mijn zoon moest laatst voor zijn HBO-opleiding een boek van nog geen 100 pagina’s aanschaffen voor 76 euro.

  Reactie door Toon — donderdag 6 maart 2008 @ 18.53 uur