Acties in de kleinmetaal

Na drie weken actievoeren is nog geen sprake van stakingsmoeheid bij de arbeiders in de kleinmetaal. Volgens FNV Bondgenoten verharden de acties zich en beginnen de eerste grote bedrijven nu de gevolgen te merken. (Nu.nl)

In de landelijke media is er nog weinig aandacht geweest voor de acties in het kleinmetaal. Maar ondertussen strijden de lassers, bankwerkers, enzovoorts al enige tijd voor een fatsoenlijk loon, fatsoenlijke arbeidstijden en meer mogelijkheden voor scholing. Nu de grote bedrijven de gevolgen gaan merken zullen de stakingen wellicht meer te weeg gaan brengen.

SP-afdelingen uit het hele land hebben de afgelopen weken hun steun betuigd aan de stakers.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 14 maart 2008 :: 20.43 uur

14 Comments

14 reacties

 1. Dat klopt er is nog geen aandacht geweest in de Media.
  Die is druk met de truc van Bos aan het promoten over het aanpakken van de hoge bonussen.
  Het bedrag wat deze heren krijgen is het zelfde alleen moeten de bedrijven dus niet de heer zelf 30 %(wat is dat toch voor heilig getal bij die kliek) belasting betalen. Dan weet ik wel waar ze dit weghalen in die bedrijven.
  Bij het versoepelen van het ontslagrecht is dat anders daar is echt de werknemer de l*L. En kost dit de werkgever minder.
  Wat een bedrog.
  Nu maar weer afwachten wat de media ons gaat brengen over de sympathie van deze actie bij het publiek.
  Er zulllen wel weer moedertjes hier gaan klagen dat hun zoontje moet lopen naar school omdat de fietsenmaker staakt en de lekke band niet wil plakken.
  Ik neem aan dat FNV en CNV voor 10% gaan anders wordt dit weer een lachertje.
  Maar die hebben zich al weer ingedekt en verschuilen zich achter scholing en arbeidstijden waar met afspraken nooit geen flikker van terecht komt.
  Want ook daar FNV en CNV kunnen deze mensen niet van vreten.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 14 maart 2008 @ 21.42 uur

 2. Prachtig!
  Na het zuur zou het zoet toch komen…
  Jammer, dat men dat dan moet afdwingen.

  Reactie door Jerome Huijbregsen — vrijdag 14 maart 2008 @ 22.39 uur

 3. Graanprijzen stijgen wereldwijd de Huib dat het zo slecht gaat met het milieu wil iedereen geloven dat dit komt door het co2 gehalte en men vlucht naar de graanoogst voor bio brandstof en nogmaals zal die prijs stijgen daar doe je niets van af al stop je goud in die zakken van die werknemers we hebben namelijk gekozen voor globalisering en marktwerking en er komt geen eind aan. Het wordt dus tijd dat de politiek gaat inzien dat het nodig is dat we nationale producten gaan beschermen zo het was een quote op de voedselprijzen met een minimum en een maximum ingesteld door de overheid. Maar voorlopig staat de oppositie maar te schreeuwen over seks met dieren en met geloofsbetuigingen. Kom toch eens over de brug met acties we schieten geen moer op vertel maar dat het goed gaat met de armoede dat er niets loos is zo als in diverse gemeentes wordt voorgespiegeld. Ik kan het die mensen niet vertellen die Total los zijn omdat ze de tweede week van de maand niet meer kunnen eten omdat het geld op is. Sorry voor mijn kwaadheid.

  Reactie door Henk — zaterdag 15 maart 2008 @ 2.08 uur

 4. Als diverse beroepsgroepen gaan staken, los van elkaar en aangestuurd door de bonden, zal er nooit een echte vuist gemaakt kunnen worden. Ja, verbetering per bedrijfstak met op den duur als gevolg een prijsstijging door hogere loonkosten. ( bovenop de achterlijke prijsstijgingen als gevolg van de euro) De mensen zonder werk – die zijn er en die blijven er – hebben het nakijken, zoals altijd. Waar blijft de solidariteit met deze mensen? Stakende WAO-ers lijkt mij niet echt zinvol. Alle kreupelen en rolstoelen met of zonder psychische problemen naar het Binnenhof. Ze worden finaal uitgelachen. Zalm lachte ook toen er 350000 mensen op het Museumplein stonden. Een landelijke actie tegen de teloorgang en verloedering van Nederland en tegen het steeds meer moeten inleveren aan gemeentelijke lasten en energiekosten veroorzaakt door een in mijn ogen op grote voet levende bestuurders, megaprojecten en oorlogje voerende regering die na 100 dagen rondkijken nog steeds niet wil snappen wat er loos is in dit land. Ik sta achter stakingen, maar de tijd lijkt mij rijp voor “heel Nederland plat,” wie niet horen wil moet maar voelen.

  Trouwens, we moeten snel af van inkomensverbetering in procenten. Daardoor groeien de lonen uit elkaar. Gewoon een bedrag erbij, voor iedereen.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Vanderslagmulder. — zaterdag 15 maart 2008 @ 9.17 uur

 5. @3 Henk
  Het postje klinkt goed maar het is niet van onze Henk c.s.,dit even om een misverstand te voorkomen alhoewel onze Henk c.s. ook gauw de ^&* in krijgt als om de genoemde zaken gaat.
  @! Hakker.
  Het is precies zoals je het verwoordt,het zal inderdaad weer een lachertje worden en
  de kranten …die liggen hier op de binnenrotte bij de visboer op de kraam.
  MAAARRRR zodra er een manifestatie komt of
  in den Haag of op de Coolsingel wij gaan er zeker naar toe,wij hebben nog de SP hesjes en petjes dus brave JPB ( ach de
  lieverd,toch) uit het torentje we krijgen je heus wel weg,wij adviseren je nu al om bij je vunzige politieke vrienden in Frankrijk of Duitsland hulp te gaan vragen,
  zelf ben je te laf om je onder het “gewone volk” te begeven.
  Joop1 schrijft dit even, zaterdags gaat Henk c.s. altijd het beddegoed ophalen en
  verschonen en als het goed weer is even naar de markt met een van de slachtoffers van het ouder worden.
  Voor nu,allemaal een prettig week-end en
  denk aub even niet aan het ongerief dat zich onze Min.Pres en Min van Fin noemen.
  (let op Min, dus – )

  Reactie door Joop1 c.s. — zaterdag 15 maart 2008 @ 9.26 uur

 6. In sommige bedrijven zoals bijvoorbeeld Eurometaal en andere aan wapenhandel gelieerde bedrijven, in o. Zaandam en omgeving, daar werken in de kleinmetaal, heel wat feitelijke criminele en schijndebielen die geen geweten hebben.
  Of lui, die niks weten en die niks willen weten.

  Maar de wapenhandel heeft nou eenmaal stompzinnige mensen nodig om zijn smerige klussen op te laten knappen.

  Ze misbruiken zelfs onwetende mensen in beschutte bedrijven en andere werkplaatsen.
  Die onschuldige mensen, weten helemaal niet en mogen ook niet weten wat zij nou eigenlijk maken, waar voor dient en waarvoor het kan worden gebruikt.

  Hoe zou het toch komen dat wij dergelijke bedrijven vooral in superchristelijke gebieden kunnen vinden?

  En al zijn bazen en belanghebbenden, in dergelijke bedrijven de grootste criminelen. En dat geldt natuurlijk ook voor bestuurders in wapenhandelgemeenten.
  En niet te vergeten voor een deel van hun priesters en dominees:

  Ik vind, lui die zich bewust laten gebruiken om dit tuig stinkend rijk te laten worden, Die meehelpen dat eigenaars en aandeelhouders kunnen parasiteren op de slechtheid van oorloghitsers en wereldmisdadigers als o.a. Bush, inplaats van dat zij meer loon krijgen, gerust flink mogen worden gekort, op hun toch wel oneerlijke inkomsten.

  VOOR WIE MEN MOORD HELPT VOORBEREIDEN,
  DIER WOORDEN MEN SPREEKT!

  Haras.

  Reactie door Haras — zaterdag 15 maart 2008 @ 9.44 uur

 7. Deze CAO-strijd voor fatsoenlijke beloning is zeer belangrijk, ze zijn nu al bezig de huizen- en kredietcrisis op de arbeiders af te wentelen, want de geldinjecties van de ECB en de FED, wat Maan telkens zo mooi “het drukken van bankbiljetten” noemt, schept een werkelijke inflatie van 8 à 9 procent op jaarbasis, lees Willem Middelkoop “de dag dat de dollar valt”, alleen door acties, waaronder stakingen, is de koopkracht, maar ook fatsoenlijke publieke dienstverlening, nog overeind te houden!

  Veel succes de komende tijd!

  Reactie door joseph h. — zaterdag 15 maart 2008 @ 10.52 uur

 8. ik doe mee! ik betuig ook mijn steun!
  helaas laat mijn portemonaie niet toe dat ik nog stakingen of demonstraties kan bijwonen.

  en waar ik al bang voor was en nu dus ook gebeurt,iets waar ik al voor waarschuwde…
  maar dat is denk ik grootspraak van mij:
  of zijn het nu inneens “maar peilingen”

  media aandacht… tsja dat blijft toch een belangrijk wapen/instrument.

  misschien moest ik ook maar helemaal niet meer stemmen.
  want wat maakt die ene stem van mij nou uit?!
  voor mij heb je zo weer een ander terug,net zo makkelijk als dat gaat met leden van een partij,werknemers,slaafjes in de MARKT van politiek en het bedrijfsleven.

  Reactie door iew — zaterdag 15 maart 2008 @ 12.28 uur

 9. Het spijt mij om het te moeten zeggen: zolang het loon van een vakbondsbestuurder niet wordt gekoppeld aan het CAO loon van de bedrijfstak die hij of zij vertegenwoordigd, blijft het prutsen in de marge. Het is zoals De Hakker schrijft: van scholing en arbeidstijden kun je de bakker niet betalen. Toen ik nog werkte werden wij opgeleid en of bijgeschoold door het het bedrijf waar wij werkten of door het bedrijfsleven. De kosten gingen voor de baat uit, waren aftrekbaar voor de belasting en verdienden zichzelf terug. Vandaag de dag wordt er van een werknemer verwacht dat hij zich schoolt en daar geld voor inlevert. En dan ziet hij, dat zijn baas het werkt uitbesteed aan een ver en vooral goedkoop buitenland. Ik ben door schade en schande wijs geworden. Het gevolg van mijn goedgelovigheid is: dat mijn vrouw en ik moeten rondkomen van de AOW en een paar …pensioentjes. Mensen laat je niks op de mauw spelden. Vijf jaar bezuinigen met Balkenende en Co. zorgt er nu voor dat er een inhaalslag gemaakt moet worden. Het gevolg zal een loongolf zijn. De politie neemt wellicht genoegen met het gebodene, weliswaar met de pest in hun lijf, en de werkers in de Zorg en het Onderwijs verkeren nog in onzekerheid. Maar geloof mij, geen vakbondsbestuurder ligt wakker van jouw problemen. Die kijken al uit naar een nog beter baantje. Je komt ze tegen in de Tweede Kamer, of als burgemeester van een middelgrote stad.

  Reactie door Harry Scheltema — zaterdag 15 maart 2008 @ 15.27 uur

 10. Ik begin echt de indruk te krijgen dat de werkgever de rekening betaald,die eigenlijk op het bord van Balkenende 1,2,3 en 4 hoort te liggen.
  De nederlander heeft het meest last van de gestegen kosten,dan moeten die kosten omlaag en niet de lonen omhoog,want dan stijgen de kosten ook weer indirect.
  Een loonstijging van 2,5 % tot 3% per jaar is reeel te noemen,dit staat namelijk gelijk aan de geldontwaarding. Het koopkracht verlies wat afgelopen jaren is geleden is een gevolg van slecht beleid,het privatiseren van allerlei overheidstaken,en onnodig geld uitgeven aan zogenaamde vredestaken.

  Reactie door taardje — zaterdag 15 maart 2008 @ 18.51 uur

 11. Ik ben het eens met taartje alhoewel ik het niet helemaal eens ben met de stelling dat werkgevers hierin vrijuit gaan ik werk ook in de metaal en daar zijn vooral managers huis het houden die van buitenaf binnen gesluisd worden.En als je hoort wat deze mensen verdienen in verhouding met wat ze presteren wordt ik daar heel droevig van.Bovendien staat de veiligheid in de metaal ook onder zware druk door de kortzichtigheid van sommige van deze zogenaamde managers die alleen maar daar zijn voor te bezuinigen en niet met wezenlijke oplossingen komen om problemen op te lossen in het productie proces dat doen de werkmensen zelf. “weg met ze” en maak gebruik van de ervaring van de werkkrachten die allang mee draaien,terug naar het systeem dat de beste kracht een leidinggevende positie op de werkvloer krijgt als hij of zij hiervoor in aanmerking komt.En verdeel dat geld wat je bespaard onder de werknemers in bijscholing en meer salaris en door stroom mogelijkheden dan heb je 1.loyale en hardwerkende arbeiders in dienst en je produceert automatisch meer. 2. Wij hebben geen last meer van de onkunde van managers omtrent het productie proces een win win situatie zou ik zeggen.Bedankt voor jullie steun we hebben het hard nodig.

  Reactie door domme belastingbetaler — zaterdag 15 maart 2008 @ 20.13 uur

 12. VIDEO: GEVAREN VAN KAPITALISME
  De extreem grote inkomensverschillen kunnen op den duur leiden tot metaalmoeheid van onze samenleving.

  Ik vind dat niemand wereldwijd meer zou moeten verdienen dan drie maal het minimumloon. Het is daarom volgens mij het best als we afstappen van het kapitalisme.

  Hier zie je een Engelstalige video met Naomi Klein over de risico’s van extreem kapitalisme en privatisering van overheidsinstanties. Tijdens een maatschappelijke crisis kan dat proces volgens haar doorslaan.

  DISASTER CAPITALISM
  http://www.youtube.com/watch?v=dwM7TeE2ylU

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 16 maart 2008 @ 0.54 uur

 13. Er zijn “hogere machten” die er belang bij hebben dat dit kabinet, niet meer stoelend op de goedkeuring van het VOLK , in het zadel blijft. Dat hadden wijal kunnen weten toen die ene vrouw eerst Lubbers en toen Wijffels naar voren schoof im dit meubelstuk in elkaar te knutselen.

  Doelstellingen,behoud van de monarchie en toch bij europa.
  Lees Charles Destrée en zie hoe een zelfde soort truc ook al in Londen werd toegepast in l942 en vervolgens in later stadium (Hitlers kansen keerden) in l943.
  Als het goed is kunnen de onafhankelijke journalisten morgen naar de VS afreizen omdat de archieven open gaan: the Holland-Papers liggen dan ter inzage….. Zullen ze gaan?
  Of heeft de Bilderberg Group wel weer gezorgd dat dat schier onmogelijk wordt?

  Reactie door anne hilverda — zondag 16 maart 2008 @ 9.49 uur

 14. Een loonsverhoging van 3 % niet voldoende voor het koopkrachtverlies in 2008.

  Van die 3 % houd je immers maar 2 % over en de geldontwaarding is minimaal 3 %, als het niet meer is.

  Taardje heeft gelijk : om te kunnen concurreren met de rest van de wereld, te overleven zeg maar, hebben we een goedkope efficiënte overheid nodig, is het van het grootste belang dat de koopkracht in stand blijft en is het noodzakelijk dat onze productie-industrie overeind blijft.

  JPB faalt op alle fronten.

  JPB heeft kennelijk het idee dat het aan elkaar verkopen van goedkope chinese producten tegen het twintigvoudige ons bestaansrecht geeft en denkt daar zelfs belasting op te kunnen heffen.

  Doordat JPB een doetje is die klakkeloos alles opvolgt wat hem wordt verteld, is hij een verschrikking voor zowel economie als maatschappij ; intelligentie zonder persoonlijkheid bestaat eenvoudigweg niet.

  Het door JPB bewust ingecalculeerde koopkrachtverlies dit jaar is economisch onverantwoord en niet alleen omdat hij had kunnen weten dat door zijn onzinnige beleid de gevreesde loonprijsspiraal in gang zou worden gezet.

  Ik vraag me af of die verschrikkelijk nalatige houding van JPB niet in essentie landverraad is ?

  Reactie door ACE — zondag 16 maart 2008 @ 12.48 uur