Zorg geen markt

zondag 16 maart 2008 :: 16.16 uur

Zorg geen markt

Gisteren was er in Zwolle een bijeenkomst van de actiegroep ‘Zorg geen markt‘. Met onderstaande film – een overzicht van de acties tegen de marktwerking in de zorg – werd de dag geopend.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Een verslag kun je op de SP-site lezen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

18 Comments

18 reacties

 1. CREATIEVE OPLOSSINGEN
  De SP kan alle zorgwerkers oproepen om een link naar dit SP-filmpje op hun eigen website te plaatsen. En om hun patiënten te adviseren SP te stemmen.

  De oorzaak van het huidige ‘vechtkapitalisme’ ligt in amusementsprogramma’s op tv. Die verheerlijken egoïsme, hebzucht en materialisme. Daardoor stemmen veel welvarende kiezers op rechtse partijen vanuit egoïsme. De oplossing is stimuleren van moreel herstel en medemenselijkheid via amusementsprogramma’s in de media.

  Verbied álle reclameuitgaven voor zorgverzekeringen, medicijnen en zorg.

  Betrek patiënten véél actiever bij preventie, signalering en behandeling van gezondheidsklachten. Dat leidt tot enorme kostenbesparingen.

  BRAINSTORMINGSTECHNIEKEN
  http://www.beleidsimpuls.nl/creatieve_technieken.php

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 16 maart 2008 @ 16.54 uur

 2. Misschien is het goed als we vanuit de SP ons eens collectief bij een kleine maar zeer goede verzekeringsmaatschappij gaan verzekeren die geen winst bejag heeft en waar de patiënt hoog(hoogste)vaandel staat.
  De mensen moet zich uit het harnas van dit zakken vullende tuig ontworstelen.
  Dat is alleen mogelijk als b.v. van uit de SP een initiatief wordt genomen om zelf via zorgverzekering de zaak in eigen hand te nemen.
  De burgers moeten zelf de bijlen en pikhouwelen te voorschijn halen om dit zooitje in puin te hakken.
  Demonstraties en petities met handtekeningen heeft deze kliek schijt aan.

  Reactie door De Hakker — zondag 16 maart 2008 @ 17.24 uur

 3. @1 Jaap Veldkamp,

  De zorgverlezeners moeten zich sterk maken voor hun patienten en voor zich zelf. Maar ik denk niet dat je ze moet laten adviseren op ergens op te stemmen. De keus is aan de mensen zelf. (Ik stem zelf ook SP, en ook lokaal actief).

  En brainstormtechnieken hebben ze niet nodig. Het is niet denken maar doen. Aan de mensen in de thuiszorg ligt het niet. Het zijn polieke beslissingen die de boel verzieken, net als in andere sectoren als het onderwijs.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 16 maart 2008 @ 17.29 uur

 4. De zorg wordt duurder door de marktwerking.
  De Nederlandse zorgautoriteit controleert niet is een knechtje van de overheid cq. het bedrijfsleven en laat oogluikend fraude toe.
  Nog steeds worden door specialisten en ziekenhuizen constructies, DBC’s bedacht om aan geld te komen tegen de regelgeving in. Dat levert dubbele kosten op, de onderzoekvragende huisarts en het ziekenhuis die hiervoor géén DBC mág uitschrijven maar het wél doet.
  Patienten moeten hiervoor zonder noodzaak driemaal op de polie verschijnen ter rechtvaardiging, worden dus misbruikt.
  Argos had daar al vragen over gesteld anderhalf jaar geleden en met alle beloften van onderzoek is er door de zorgautoriteit helemaal niets mee gedaan. Toegegeven door specialsiten, gaat deze fraude gewoon door.
  Dat is marktwerking. Met zo min mogelijk inspanning en zoveel mogelijk ontduiking de hoogst mogelijke prijs binnenhalen.
  Zelfs de Belgische liberaal verlangt geen offerte bij een gebroken been maar gips. Het is zgn. de evenknie van de VVD maar lijkt er niet op.
  De nederlandse zorgautoriteit is een aanhangsel van de gezondheidsondernemers.
  Het zal op ieder vlak gigantisch uit de klauwen lopen. De PvdA zal aan de leiband van Balkenende blijven lopen ondanks het feit dat Balkenende totaal géén controle meer heeft over wat hij in gang gezet heeft
  ACE heeft gelijk. Die man heeft de werkelijkheid allang uit het oog verloren en is alleen maar bezig het kabinet op het pluche te houden ter meerdere eer en glorie van de heer Balkenende himself.
  Hij heeft iets in gang gezet en is de controle daarover totaal kwijt, wenst dat niet toe te geven, te groot ego, en doet dus niets, het interesseert hem niet echt.

  Reactie door Henny — zondag 16 maart 2008 @ 18.57 uur

 5. Marktwerking in de zorg is rampzalig. Het ondermijnt namelijk de ethiek. Het is altijd een roeping geweest. Men doet het uit enthousiasme en om medemensen te helpen. Daar staat enorm veel voldoening tegenover. Honoraria en salariëring werden vastgesteld naar redelijkheid.
  Wat er gebeurt als je de ethiek opzij schuift en appelleert aan de hebzucht van de mens, dat kun je zien in het moderne bedrijfsleven. Zogenaamde managers proberen ‘targets’ te halen en daarmee dikke bonussen op te strijken en gaan daarbij over lijken. Lang niet altijd is dit in het belang van de onderneming. Negatieve effecten worden fanatiek versluierd. Als een andere ‘manager’ met de ellende geconfronteerd wordt? Des te beter, hij is tenslotte een concurrent.

  Deze marktwerking is niet alleen een ramp voor de patiënten maar het verpest ook de sfeer in de totale maatschappij. Men gaat dit normaal vinden. Anderen denken: dat kan ik ook. Iedereen wordt almaar calculerender en richt zich op eng eigenbelang. Zo gaat de hele samenhang in onze maatschappij naar de kloten.

  Het is helemaal niet zo moeilijk om dit alles te bedenken. De vraag is dus waarom het gebeurt. Waarom steunen politici die in naam voor een humane, bijvoorbeeld christelijke, samenleving staan toch deze desastreuze ontwikkelingen?
  Daarop kan maar één antwoord zijn: zij zijn door en door corrupt. Het zijn wolven in schaapskleren. Zij strooien hun kiezers zand in de ogen. In werkelijkheid staan zij voor de belangen van allerhande lobby’s en uiteindelijk vooral voor hun eigenbelang.
  Populistische groepen als Wilders en Verdonk proberen het ongenoegen uit te buiten maar zijn nog erger. Geen wolven maar sluipwespen. Mooie praatjes maar ondertussen. Verdonk is onroerend goed en andere maffia; haatzaaier Wilders is gepersonificeerd gif.
  Hoe lang blijft het Nederlandse volk nog in alle misleidende propaganda trappen?

  Reactie door Hermie Kreeft — maandag 17 maart 2008 @ 0.58 uur

 6. Je moet wel helemaal van een gedrochtelijke geestesgesteldheid zijn als je winsten wilt persen uit de noden van het volk.
  De markt op de zorg inzetten is krankzinnig!

  Evenzo is het uitermate ranzig om in dit 8-maandelijkse koude sh*tland de zakken van de energiebeulen te vullen met luxe verplichte voorschotten INCLUSIEF rente!!, die niet verrekend wordt op de eindafrekening. HOUD DE DIEF!

  Zorg door te ontzorgen! Door de eigen bijdrage ad 150 euro zijn velen ontzorgd.
  En daar sta je dan met superhoge zorgkosten… in de kou!

  Zit je met superhoge energiekosten… in de kou!

  Betaalt het volk zich belastingblauw aan de overheid en die zet je… in de kou!

  Brrr… ik bevries in dit NEDER-land, met die NEDER-bevroren harten en die NEDER-stijve kabinetsmoelen van die Bijbelaars die God in hun achterzak hebben en de POEN in hun binnenzak.
  HOUD DIE DIEVEN!!

  Reactie door Gloria — maandag 17 maart 2008 @ 2.42 uur

 7. Het stomme is, dat kabinet Balkenende de marktwerking wil invoeren, en tegelijkertijd wil bezuinigen. dat kan nooit samen gaan. aan de ene kant smijten ze ons geld over de balk, aan de andere kant maken ze alles doelbewust duurder. ik heb nooit begrepen, waarom ze het niet gewoon zo hebben gelaten in de gezondheidszorg en alleen datgene hebben veranderd, wat echt noodzakelijk is, zoals de administratie.nu zijn ze met 2 maten aan het meten.mensen weten niet meer, waar ze aan toe zijn.dit kabinet is gewoon gestoord

  Reactie door Maayke Jong- Doppen — maandag 17 maart 2008 @ 10.59 uur

 8. Al jaren maken de werkgevers en aandeelhouders kliek de dienst uit.
  Zij hebben hun stromannen op top niveau genesteld in de partijen. Zij weten donders goed waar de centen zitten. Letwel geld weet elkaar altijd te vinden, dat in tegenstelling tot de arbeiders, die zijn altijd verdeeld alleen een goede leider weet het te vertellen. Ook die tijd is helaas ver achter ons. Dit als een voorzetje voor de zorgen over de zorg.
  Zieke, gebrekkige mensen zijn een object geworden waar veel geld mee te verdienen is, zelfs de Nederlandse staat is er niet vies van. Hoe lossen wij dit op?
  Niet met pappen en nathouden, dan wordt het een pleister hier en een pleister daar. Onze politieke partijen waarop gestemd wordt, zijn de enige schuldigen, waar je de oorzaak moet zoeken.
  Niet een Balkenende of een Hoogervorst, dat zijn mannetjes die het verkopen. Maar de werkgevers in zijn ruimste zin, daar moet je het zoeken. PRIVATISERING dat is het heilige woord, macht over de markt.
  Dus de staat moet alles afstaan aan hen die winst ruiken. Resultaat CHAOS.
  Waar is de staat op dit moment met controle op de nutsvoorzieningen.
  De nutsvoorzieningen dienen bij de staat te zijn, daar kun je in een democratisch bestel controle op uitoefenen.
  Het klootjesvolk heeft straks geen geld om de eerste levensbehoeften te betalen zoals een woning, energie en ziektenkosten. Dan zijn wij weer terug in de 19e eeuw.
  Dan is het wachten op een figuur zoals Hitler en onder een kreet, “Op naar een modern socialisme” en “Wij gaan voor LEBENSRAUM” en het VOLK roept “SIEG HEIL FUEHRER” en een kleinkind van Geert Mak kan “In EUROPA II” gaan schrijven.

  Reactie door olle Henk — maandag 17 maart 2008 @ 15.56 uur

 9. Het zorgmanagement is door de managers-bureaucratie corrupt geworden.Dat is de schuld van de vorige VVD/CDA regering.Ook de PvdA heeft er aan meegewerkt.Het is typisch dat deze geldwolven dikwijls CDA/PvdA en VVD leden zijn,of er op stemmen.Het is een groot inefficieent corrupt netwerk van politieke parasieten.De V.S./Bush toont weer vandaag aan waartoe zulke egoistische en corrupte maatschappij leidt.De financieele markten blijven verder hun dalvaart voortzetten.Het vertrouwen in regering,banken,verzekeringsmaatschappijen en andere “”stabiele”"organisaties is compleet weg.Als het hier ook gaat vastlopen dan moet de CDA/PvdA/C.U. regering aftreden.Langer blijven zitten,verziekt de boel maar meer.

  Reactie door Maan Arkenbosch — maandag 17 maart 2008 @ 17.28 uur

 10. Ik moet nog zien of er voldoende begrip en solidariteit, met harde acties voor ONTprivatiseerde zorg, arbeidsvoorwaarden- en loonsverbetering, kan worden verwacht: de samenleving wordt immers steeds dieper verdeeld in 3 groepen:
  1) een relatief kleine en oppermachtige groep die “altijd goed zit”.
  2) Een grote groep, vaak in bezit van eigen huis en aandelen, die zich maar al te vaak (VOLSLAGEN ONTERECHT!! afzet tegen:
  3) een groter wordende groep mensen die eigenlijk altijd en onder alle omstandigheden “de klos” is, het beste bewijs daarvoor is dat velen, die hiertoe behoren, hoofdpersoon mogen zijn in agressielozende, vooroordeelbevestigende, kwetsende en ergernisgevende z.g. “borrelpraat”.

  Zo langzamerhand begint duidelijk te worden dat “gewone”, hardwerkende mensen en diegenen die afhankelijk zijn van een lage uitkering, de echte slachtoffers zijn van een wereld die -op hard kapitalistische leest geschoeid- de verregaande gevolgen van een ongebreidelde en door grenzeloze hebzucht gevoede speculatiezucht (met gebakken lucht) begint te voelen. (dollarcrisis en hyperinflatie).
  Extra gecompliceerd hierbij is dat een groot gedeelte van de bevolking (doorgaans met een eigen huis) “medeplichtig” is gemaakt aan deze roekeloze en onverantwoorde goklust: zij moesten zo nodig “aandeelhouder” worden en zullen in veel gevallen onvermijdelijk nog hun te grote begeerte gaan betreuren…
  De strijd gaat eigenlijk dus tussen speculatiekapitaal en “gewone”loontrekkenden, die hebben er alle belang bij dat de speculatieroofdieren weer terug gedreven worden in hun hok:
  Er zijn in korte tijd al honderden miljarden (!!!) “geïnjecteerd” van ons belastinggeld….om rijke speculanten te gerieven….
  Alarmerend is de grote kans dat grote bevolkingsgroepen tegen elkaar zullen worden opgezet en uitgespeeld, zie bovenstaande….

  Het valt te hopen dat met name de in betrekkelijke welstand levende middengroepen nu eens door rechtvaardigheidsgevoel, solidariteit en vooral GEZOND VERSTAND worden bewogen, i.p.v. veelal door allerlei vooroordelen die slechts de instandhouding van deze ernstig verziekte “samen”leving bestendigen…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 17 maart 2008 @ 19.10 uur

 11. MISSTANDEN FARMACEUTISCHE INDUSTRIE
  Ook onderzoek en productie van medicijnen moet helemaal in overheidshanden komen. Want veel commerciële geneesmiddelenproducenten zijn frauduleus en besteden gigantische veel geld aan agressieve marketing en omkoping van artsen. En er word regelmatig gefraudeerd met onderzoeksresultaten op het gebied van medicijnen vanwege commerciële belangen van de medicijnproducent.

  Dit leidt tot veel menselijk leed en tot veel onnodige extra medische kosten.

  De farmaceutische industrie heeft vooral in de VS grote invloed op de politiek en de media. Ze geven hen namelijk gigantische veel geld voor het verspreiden van desinformatie, voor het legitimeren van hun wanpraktijken en voor het onderdrukken van effectieve alternatieve geneeswijzen.

  KRITISCHE VIDEO’S OVER FARMA-INDUSTRIE
  http://video.google.com/videoplay?docid=6839989630008583884&q=pharmaceutical+duration%3Along&total=54&start=0&num=100&so=0&type=search&plindex=0

  http://video.google.com/videoplay?docid=-2502546838698762400&q=pharmaceutical+duration%3Along&total=54&start=0&num=100&so=0&type=search&plindex=24

  http://video.google.com/videoplay?docid=2914324718494437714&q=pharmaceutical+duration%3Along&total=54&start=0&num=100&so=0&type=search&plindex=1

  Reactie door Jaap Veldkamp — maandag 17 maart 2008 @ 21.38 uur

 12. @5
  Eerst je gebral richting Wilders en Verdonk ,dat is natuurlijk ook heel eenvoudig om te verdoezelen wat er nog meer aan de hand is in dit land.
  Ik zou die kreten van jou steeds die kant op ook wel populistisch willen noemen.
  En zelfs een gevaar willen noemen voor de samenleving, omdat jou gebral steeds meer mensen in hun armen drijft omdat je met een hoop problemen je nek in het zand steek.
  ……..
  Je schrijft
  De vraag is dus waarom het gebeurt. Waarom steunen politici die in naam voor een humane, bijvoorbeeld christelijke, samenleving staan toch deze desastreuze ontwikkelingen?
  ………….
  Waardoor zou dat nu komen, dat komt omdat het geloof mensen kapot maakt en deze een vals wereld beeld scheppen, waarbij vergeving alle wandaden mogelijk maakt.
  Deze wereld gaat ten onder aan geloof, want zolang deze hun wandaden voor het altaar of op een matje als een zucht vergeven kunnen worden, gaat het geweten bij deze nooit een rol spelen.
  …………….
  Je schrijft
  Hoe lang blijft het Nederlandse volk nog in alle misleidende propaganda trappen?
  Dat doen volken al duizenden jaren het grootste blok wat het volk misleid is het geloof.
  Dus tel er maar wat jaren bij ,het houd pas op als de mens zijn laatste zijn adem heeft uit geblazen.

  Reactie door De Hakker — maandag 17 maart 2008 @ 21.48 uur

 13. @Hermie Kreeft, maandag 17 maart 2008 @ 0.58 uur

  Don’t worry. Ik ben er ook nog.

  Reactie door Wilbert — maandag 17 maart 2008 @ 23.08 uur

 14. Ik heb vanaf gistermiddag tot vanmorgen gewerkt op een woonvoorziening in de zorg. We werken alleen, zonder andere collega.
  Ik heb toch zeker 90% van mijn tijd achter de kantoordeur, voor de pc doorgebracht. Bewoners staan aan de deur met een nummertje in de hand. Zij vormen steeds vaker de sluitpost in mijn optreden. Ik word ervoor betaald om vooral te zorgen dat alle puntjes op de ï staan: dat op papier wordt aangetoond dat we goede zorg leveren waarmee de financiering wordt binnengehaald. Financiering om een bureaucratisch circus in stand te houden daar komt het op neer. Geld is de drijfveer in zorgland en de werker op de vloer is degene die in dat bureaucratische circus de papieren bewijzen moet aanleveren.
  Nog even wachten aan de deur!
  Iedereen gijzelt iedereen in dat circus.
  De overheid heeft de regie uit handen gegeven aan verzekeraars en andere op geld beluste zorgautoriteiten.
  De geldverstrekkers gijzelen de instellingen, de instellingen gijzelen hun personeel en het personeel is onzichtbaar voor de cliënt. Om nog enig resultaat te boeken in de zorg worden de marktadepten in stelling gebracht. De zweep gaat er overheen vooral op de werkvloer, presteren! De angst regeert, er mag niets fout gaan want dat kost geld en weerwoord is uit den boze. Nog even en we krijgen een chip ingebouwd, dan hoeven we zelfs niet meer na te denken en wat rest is om bij calamiteiten de rode knop in te drukken.
  Nederland is één grote rode knop, laten we
  er met zijn allen maar eens een flinke klap op geven!

  Reactie door PrOV-tje — dinsdag 18 maart 2008 @ 13.24 uur

 15. Aha. ‘Het geloof maakt mensen kapot’.
  Zo’n uitspraak kan alleen uit de mond van de duivel zelf komen. Metaforisch dan hè… Ik wil niet off-topic gaan maar twee punten zijn belangrijk:

  1. Er is een eeuwenlange traditie dat gelovige mensen zich inzetten voor hun misdeelde of zieke medemensen. Je kunt ook niet stellen dat de meest ‘fundamentalistische’ gelovigen wat dat betreft ‘fout’ zijn. Een kloosterlinge en een verpleegkundige heten niet voor niets allebei ‘zuster’. Als kind heb ik zelf zo’n religieuze zuster naast mijn bed mogen treffen.
  Hartverwarmend.
  Zeker waren en zijn er misstanden in relatie tot geloof. Die kun je door een open discussie ophelderen en verbeteren. Maar gooi niet het kind met het badwater weg.

  2. De essentie van christendom staat heel dicht bij socialisme, het is hier al vaak genoeg betoogd, o.a. door Huub Oosterhuis. Wij moeten de politici bestrijden die het geloof misbruiken voor hun duistere verborgen agenda en niet het geloof zelf. Heel veel mensen voelen zich thuis in het geloof. Als de SP haar pijlen zou richten op het geloof zelf worden deze mensen regelrecht in de armen gejaagd van het corrupte CDA. Of op zijn best naar de iets ‘socialere’ CU. Maar die zijn intussen ook aardig door de mand gevallen als tamelijk rechts. De ware christen voelt zich bij de SP het beste thuis. Laten we dat vooral zo houden.

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 18 maart 2008 @ 13.45 uur

 16. Hermie Kreeft @15
  Wij hebben hier zitten gieren,lachen ,
  brullen!!!
  Lees je postje onder 1 nog eens en nog eens over.citaat “” er is een eeuwenlange traditie dat gelovige mensen zich inzetten voor hun misdeelde of zieken medemensen,
  enz.enz.”einde citaat. Heerlijk als een medemens als jij zo naief kan zijn.Waar haal jij die onzin nou vandaan uit de fabeltjeskrant of uit het Vaatdoekje.
  Kreeft doe gewoon, het spul dat ons land regeerd is FIJN christelijk gereformeerd,
  de priesters die aan kleine jongetjes zitten te frunniken zijn GODVREZEND, de
  nonfiguren die meisjes van het mooiste deel van hun lichaam teisteren zijn GODSVREZENDE nono’s.Wij kunnen je nog wel een paar van die boeven noemen maar die zullen we jou en de weldenkende lezers op dit blog besparen.
  Kreeft focus je aandacht eens op de realiteit op mensen in ons land die hulp nodig hebben,kraam geen onzin uit.
  Gelovige mensen…ach lieve God.
  Geef ons maar kreeft met mayonaisse.

  Reactie door Henk c.s. — dinsdag 18 maart 2008 @ 18.51 uur

 17. olle henk, dank je!!!

  Reactie door Roodkapje — dinsdag 18 maart 2008 @ 19.13 uur

 18. Henk c.s. (16),

  Ik waardoor jullie bijdragen doorgaans erg en ben het daar in het algemeen mee eens, maar nu maak je het toch echt te bont:

  Lees nog eens goed wat Hermie schreef en dan kun je niet anders concluderen dan dat zij (ik denk, hij) net als jullie niet mis te verstaan schrijft dat het Christus en christelijke principes te grabbel gooiende Godvergrammers zijn die schijnheilig en gewetenloos keer op keer door hun gedrag het ware christendom te schande maken, met als resultaat dat mensen die dit wel verstaan, zich voortdurend (ook hier dus maar weer eens…!) moeten verdedigen.

  Bovendien, Vooral zijn 2) is zeer behartenswaardig, immers:
  Zouden jullie goedbedoelende, de socialistische principes en idealen onderschrijvende Christenen, vanwege hun christenzijn dan uit de partij willen weren…??! dat is op z’n zachtst gezegd onverdraagzaam en zelfs ongrondwettelijk, maar momenteel vooral kortzichtig en onstrategisch!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 18 maart 2008 @ 22.26 uur