‘De spreekbuis van de neo-liberale wereld’

Het Internationaal Monetair Fonds – de club die van arme landen verlangt dat zij zoveel mogelijk privatiseren – heeft haar jaarlijkse opmerkingen over de Nederlandse economie gemaakt.

Het IMF pleit ook voor een geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar, beperking van de aftrek van hypotheekrente, verkorting van de maximale duur van de WW-uitkering en het verminderen van de ontslagbescherming. (Nu.nl)

Het feit dat de hypotheekrente-aftrek weer in de aanbevelingen is opgenomen, toont dat de regering in ieder geval heeft geluisterd naar de bezwaren die SP-Kamerlid Ewout Irrgang in 2006 maakte. Toen bleek die aanbeveling door politiek getouwtrek uit het rapport te zijn gehaald. Niet echt een onafhankelijk advies.

In het verleden heeft de SP regelmatig de praktijken van het IMF, en ook de Wereldbank, aan de kaak gesteld. Deze instellingen zijn vooral neo-liberale pleitbezorgers. Arme landen moeten in ruil voor hulp beloven hun publieke domein te privatiseren. Dat gaat soms zelf zover dat watervoorzieningen in de handen van multi-nationals komen.

Het IMF heeft geen enkel oog voor het belang van de de publieke sector. Hun aanbevelingen sporen altijd met de neo-liberale agenda, die eigenlijk overal weer op zijn retour is. Dat betekent niet dat ze in alles ongelijk hebben. De vaststelling dat via de hypotheekrente-aftrek miljarden euro’s met name de kas van de rijken wordt gespekt is natuurlijk juist. Met andere woorden, op de schop ermee, en zorg ervoor dat het geld terecht komt bij de mensen voor wie het bedoeld is en niet bij de miljonairs.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 18 maart 2008 :: 21.29 uur

9 Comments

9 reacties

 1. Ja,bij zulk advies kun je het beste maar om een zakje vragen.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 18 maart 2008 @ 22.03 uur

 2. Jan,
  Ik ben het veel met je eens maar in het laatste paragraaf sla je de plank mis (mijn mening). De HRA is er, of niet of wel! Uitsluiting of beperking betekent onstabiliteit in deze sector met alle gevolgen vandien (moet ik die opnoemen?).
  Ben het van harte met je eens dat er heel wat moet veranderen in Nederland, maar denk ook dat genuanceerder optreden de SP meer op weg zou helpen dan het ‘wealth-bashing” van de laatste tijd….
  Zou graag een 1-on-1 dialoog met je aangaan, je hebt m’n mail adres…. wellicht

  Reactie door Ach ja — dinsdag 18 maart 2008 @ 22.04 uur

 3. Inderdaad, het IMF bedrijft als het om privatisering gaat, neoliberale ideologie vermomd als economische deskundigheid. Internationale beleggers zien maar wat graag dat de overheid zich terugtrekt uit de volkshuisvesting, de energie- en drinkwatervoorziening, de gezondheidszorg of het onderwijs; cashcows waaraan je gezinnen zonder al te groot ondernemersrisco een steeds groter deel van hun inkomen kan laten uitgeven.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 18 maart 2008 @ 22.48 uur

 4. :Sorrento, Helemaal mee eens. Je zou haast denken dat het IMF niet helemaal door heeft hoe de HRA in NL uitpakt. Nl. dat het net als de andere maatregelen die ze aanbevelen inkomen verschuift van het lagere naar het hoge inkomenssegment.
  Het zijn vast boomers.

  Reactie door Mich — woensdag 19 maart 2008 @ 0.28 uur

 5. Heeft deze bevooroordeelde en vooringenomen club ooit de Verenigde Staten en zijn consumeergeile bevolking het dringende en zeer hard nodige advies gegeven om eindelijk eens op te houden met het alsmaar vergroten van gigantische schulden, ten laste van de rest van de wereld….??
  …. in plaats van het alsmaar bijdrukken van dollars waartegenover geen enkele waarde staat….???

  Mensen die, vaak om ethische en principiele redenen, niets van “beleggen” moeten hebben -zeker tegenwoordig niet in een klimaat van misdadig casinokapitalisme- hebben al kapitalen ingeteerd op hun spaargeld als gevolg van dit “uitvreters”gedrag, om over de veel ernstiger gevolgen maar te zwijgen….

  Kom op “helden” van het IMF, zeg daar nu eens wat van…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 19 maart 2008 @ 1.15 uur

 6. @1 Hakker, nog even en je hebt in dit land geen kotszakje meer nodig dan is de body-bag een veel gevraagd zakje.
  Ach ja @2, (What’s in a name)als je lid bent van de SP zou je eens een leuk stukje kunnen schrijven voor de Tribune.
  De IMF is speciaal opgezet om te doen wat zij nu aan het doen zijn,hier en daar de
  boel destabiliseren.
  .Kijk nou eens wat voor slinkse figuren daar gedropped worden en de dienst uitmaken.Je ziet op voorhand al wie er graag bij willen horen en in hun huidige werk al tegen het hotemetoten lopen aan te schurken.
  Eng spul loopt daar rond!!

  Reactie door Rinus c.s. — woensdag 19 maart 2008 @ 9.17 uur

 7. Mony, Mony.

  Mony is the root of all evil, take it away, take it away.

  Dat zongen wij uit volle borst na de tweede wereldoorlog.
  De haat tegen de Joden, in het Hitler Duitsland was gebaseerd op het groot kapitaal dat de Joden zogenaamd beheersten.
  De Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij (NSDAP) is ontstaan na de eerste wereldoorlog door de bittere armoede, opgelegd wegens herstelbetalingen voor de eerste wereldoorlog.
  Geld maakt niet gelukkig zei de Amsterdamse miljonair Maupi Caransa, maar als ik toch ongelukkig moet zijn dan liever met geld.
  Heel vroeger had men de ruilhandel, maar de arbeidersklasse hebben niet veel om te ruilen.
  De God van het geld, hij blijft glimlachend toezien hoe zijn volgelingen zijn geloof uitdragen en het Volk blijven vernederen.
  Multatuli wist het zo prima te verwoorden.

  Wat is den arme ‘t schoon der lente? Niets!
  Een sterren hemel? Niets! Wat is hem kunst?
  Wat zijn hem tonen, tinten, geuren? Niets!
  Wat poezie, wat liefde? Niets!
  Dat alles mag hem niets zijn. Alle vlucht
  Is hem verboden door de werkelijkheid,
  Die met ‘n ijzren vuist hem perst in ‘t slijk,
  En elke poging tot verzet, bestraft
  Met honger.

  Daarom geld is het opium van het Volk en ik ben er niet aan verslaafd. Zodra dat opium ter discussie wordt gesteld dan is mijn antwoord,
  Hebt elkander lief.
  Draagt elkanders lasten, en
  Strijdt voor elkanders rechten.

  Dit zijn de geboden van het socialisme!

  Reactie door olle Henk — woensdag 19 maart 2008 @ 11.33 uur

 8. VIDEO’S

  ‘The Money Masters – How International Bankers Gained Control of America’
  http://video.google.com/videosearch?q=%22The+Money+Masters%22

  ‘Rebel Without a Pause’ is een beroemde kritische documentaire van Noam Chomsky over de Amerikanse neoconservatieven. Hierin bespreekt hij onder andere hun effectieve mediamanipulatie. Je kunt deze video bekijken op internet in 8 delen:
  http://video.google.com/videoplay?docid=4640786412879256342&q=capitalist+IMF&total=27&start=0&num=100&so=0&type=search&plindex=20

  http://video.google.com/videoplay?docid=4640786412879256342&q=capitalist+IMF&total=27&start=0&num=100&so=0&type=search&plindex=20

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 19 maart 2008 @ 11.56 uur

 9. we weten inmiddels toch allang voor wie het “geld” bedoeld is…?!
  daar schaamt men zich toch immers ook niet voor?
  en huppakeeeeeeeeeeeee weer een extra belastingtaxje erbij!
  http://nu.nl/news/1488078/34/Rechter_keurt_vliegtax_goed.html
  laten we blij zijn!

  en al die persoontjes [Internationaal Monetair Fonds] die met dit soort rapportjes en/of aanbevelingen komen,delen dan lekker in de potjes mee.
  dat heet BAANGARANTIE!!!

  o nee zo mag ik het niet zien,ik moet het zien zoals het mij word uitgelegd,want om politiek te snappen ben ik natuurlijk te dom…

  Reactie door iew — woensdag 19 maart 2008 @ 15.42 uur